Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Februari 2007

Bertil Tomelius
Startsida

Tracey får medalj av Ulf Bingsgård

2007-02-28  Sport, Anderslöv & Söderslätt

I Trelleborgs Allehanda idag kan man på sportsidorna glädja sig över en bild med två värdiga och representativa personer för det nya Trelleborg. Den föreställer den pinfärska svenska mästarinnan i Viktkastning (som ersätter Släggkastning vid tävlingar inomhus) Tracey Andersson (bild) som gratuleras av det nästan lika färska kommunrådet Ulf Bingsgård (bild). Tracey fick förutom Trelleborgsmedaljen också de 10000 kr som tillfaller alla svenska mästare från Trelleborg. Trelleborgs kommun bjöd också på en specialgjord tårta.
Resultaten från Svenska inomhusmästerskapen i friidrott Friidrottens Hus, Göteborg 24-25 februari 2007 finns här.
Tidigare blogg om Tracey Andersson.
(Idag, ett år senare kan jag konstatera att Tracey blev svensk mästare i samma gren även 2008. Se IFK Trelleborgs hemsida.).

Hänförande dansbandsfilm på SvT

2007-02-27  Film & TV & Media

Man tänker verkligen på den mycket populära filmen "Livet är en schlager" från år 2000 med Helena Bergström som Jonas Gardell skrivit. Då var det fyrabarnsmamman Mona som var besatt av schlagermusik och kunde gå hur långt som helst ända tills hon vann Melodifestivalen.
I "Leende guldbruna ögon" som i går kväll startade på SvT är en ung man, Lennart Johansson, (spelad av Yankho Kamwendo) lika tänd på dansbandsmusik. Han sjunger gudomligt och han vill bli vokalist i ett dansband. Det finns ett hinder, Lennart är adopterad från Afrika och mörkhyad. Men man får inte ge upp. Det är mottot här liksom i "Livet är en schlager" och han tar sig över varje hinder och kommer tillbaka efter varje motgång.
Han är en god förebild för unga företagare i Sverige i dag. Han har en vision, en affärsidé, en otrolig övertalningsförmåga och en tro på att det nya som slår i framtiden inte måste vara en kopia av vad som gäller idag, mörkhyade dansbandssångare är kanske vad alla kommer att vilja ha framöver! Hans kärlek till sin vän Sandra (sandras sång) är också en viktig del av hans kamp. Sandra spelas av Ann-Sofie Rase (bild).
Det är en mycket bra film med mycket goda insatser av alla (bild) i det blivande bandet Lennartz. Det är bland det bästa jag sett på SvT på lång, lång tid och jag ser verkligen fram emot de två återstående delarna kommande måndagar.
Lennartz har en egen hemsida och en blogg. Man kan lyssna på när Lennartz sjunger andra danstoppsartisters hits som "De sista ljuva åren" och "Två mörka ögon".
Intervju med manusförfattaren Anders Weidemann som verkligen har lyckats med innehållet.
Recension av filmen i Kristianstadsbladet och i DN. Och glöm inte att du kan lyssna på dansbandsmusik dygnet runt på webben på Dansbandsdax, gratis!

Bluffa, ljug och bli rik

2007-02-26  Film & TV & Media

TV4 startade i går, söndag, med Pokerfejs en frågetävling där den som bluffar bäst vinner mest. TV4:s programchef Åsa Sjöberg säger att hon hämtat idén från engelska ITV och bara översatt namnet ”Pokerface”. ”En bra bluffare kan gå hur långt som helst” är mottot. Programledare är Gry Forsell och Adam Alsing.
Det är en blandning av ”Vem vill bli miljonär”, Jeopardy och Texas Hold’em poker.
Programmet skulle må bra av att få mer karismatiska och humoristiska deltagare. Nu var det bara skåningen Magnus från Malmö som hade något av detta. Han hade den skånska dryghet som lär ha retat 08-orna. Däremot fanns det två duktiga ”pokerfejs” av vilka den ene vann två hundra tusen och gick till finalen där han kan vinna en miljon.
Jag hade inte väntat mig att programmet skulle vara så spännande och underhållande. Frågorna var lagom svåra så att även tittarna kunde var med och testa sig. Särskilt Magnus var en hejare på att svara rätt men nerverna höll inte till slut.
Sedan kan man ju fråga sig om det är ett tidens tecken att lura sig till framgång och rikedom. Moralen är inte längre att tala sanning och vara ärlig utan att bluffa och ljuga och utnyttja sina medmänniskor som inte är så smarta som du!

Enäggstvillingar

2007-02-25  Forskning & vetenskap

Jag är enäggstvilling, åtminstone påstod mina föräldrar detta och jag och min tvillingbror deltog i yngre ålder i flera projekt om tvillingforskning vilket visar att även läkarna var övertygade om detta. Ett problem har varit att medan jag hela livet med glädje ägnat mig åt motion och tidigare varit en hygglig medeldistanslöpare på korpnivå och detta utan några som helst medicinska besvär så föddes min bror med en mycket allvarlig hjärtsjukdom som kom att prägla hela hans uppväxt. Hur kan detta var möjligt när enäggstvillingar är genetiska kloner alltså har identiska arvsanlag?
Tills för helt nyligen har detta varit ett problem inte bara för en icke expert som jag utan också för experter på genetisk forskning.
Det biologiska arvet utgörs emellertid inte bara av arvsmassans följd av "kemiska bokstäver". Numera vet man att det också finns en epigenetisk kod som kan vara olika även för enäggstvillingar och att det därför kan finnas skillnader mellan enäggstvillingar - förutom de som kan ha orsakats av miljön - och att dessa ofta ökar med åldern. Denna kod kan också förklara uppkomsten av en del sporadiska sjukdomar, tror forskarna.
Vad är då detta? Jo, det handlar om att gener - alltså följder av kemiska bokstäver - kan vara mer eller mindre aktiva. Koden bestämmer vilka gener som är påslagna för proteinproduktion i cellen. Detta läste jag i F&F nr 1 2007, på webben här. En utdrag finns här. Se också artikeln "Därför kan vi inte kopieras" i F&F nr 2 2006. Du kan lyssna på denna artikel .

Melodifestivalen del 4 i Gävle

2007-02-24  Musik

Om jag får bestämma så kommer Verona (bild) att vinna i kväll. La Musica sjunger hon på italienska och är min favorit. Hon kommer att bli något stort!
Magnus Uggla är också given i kvartetten som går vidare med sin ”För kung och fosterland”.
Emile Azar har en klar chans med sin R’n’B ballad, han som för några år sedan serverade på en restaurang i Gävle, sjöng och blev upptäckt.
Sanna Nielsen ”Vågar du vågar jag” och Andreas Johnson ”A little bit of Love” tävlar om den sista kvartettplatsen.
Sanna Nielsen har en upptempolåt och bra refräng som går bra på dansgolven men är ändå en besvikelse för mig som haft henne som favorit sedan hon slog igenom som elvaåring på svensktoppen med ”Till en fågel”.
Sarah Dawn Finer (bild) är en välutbildad klassisk artist och mycket rutinerad sångerska och hennes Remember Love lyssnar man gärna på men jag tror inte att hon passar riktigt bra i detta sällskap.
Caroline af Ugglas ”Tror på Dig” är tyvärr chanslös – kommer sist. Jag förstår inte varför hon över huvud taget är med.
"När ni tar saken i egna länder" med After Dark kan jag också vara utan.
Lyssna på låtarna i förväg på SvT. Hur gick det då under kvällen? Ja, inte som jag tänkt mig! Läs också i Gefle Dagblad!

VM på skidor i Sapporo

2007-02-23  Sport

Samma snöväder som i går och inte så hälsosamt att vara ute. Det är lämpligare med en träningsrunda hemma på motionscykel och träningsapparat. VM på skidor i Sapporo i Japan har ju precis startat så vad kunde passa bättre än att samtidigt titta på gårdagens inspelade tävlingar från klassisk sprint för herrar och damer. Det började bra, alla svenska damer - Lina Andersson, Anna Dahlberg (bild), Britta Norgren och debutanten Ida Ingemarsdotter - kom bland de 10 bästa av 71 startande (varav en del dock var riktiga ”blåbär” från de så kallade små skidnationerna) i kvalifikationsomgången. De svenska herrarna kvalificerade sig också alla för kvartsfinalen. Emil Jönsson blev 3a, Mats Larsson (bild) 4a, Björn Lind 5a och Petter Myhlback 17e. De 30 främsta gick vidare.
Det artade sig till en spännande VM tävling med goda svenska insatser. Och så följde. Visserligen föll Britta Norgren i en brant utförskurva och kom sist i sitt heat, men Lina Andersson vann sitt heat och Ida och Anna var etta och två i sitt!
Samma prestation, att vinna dubbelt, gjorde Lind och Larsson i sin kvartsfinal, Emil Jönsson vann sitt heat men Myhlback blev utslagen.
Anna och Lina blir 3a och 4a i sin semifinal och tar sig båda med ett nödrop till finalen. Ida blir 4a i andra semifinalen men hennes tid räcker inte till final.
Mats Larsson vinner sin semifinal på ett säkert sätt och i den andra vinner Emil och Björn dubbelt. Man börjar ana flera svenska medaljer i finalen. Så väl blev det tyvärr inte. Emil Jönsson vurpar i finalen och blir sist. Norrmännen Jena-Arne Svartedal och Eldar Rönning blir etta och trea, svenskarna tvåa och fyra. Mats Larsson tog silvermedalj och var överlycklig för detta.
Nästan lika lycklig var Anna Dahlberg över sin fjärdeplats i damfinalen. Alla resultat från torsdagens tävling finns här, damer och herrar.
Hemsida för Sapporo 2007.

Dagen då 101:an blev gågata

2007-02-22  Dagbok, Anderslöv & Söderslätt

I går blev det kallt och det blev snöstorm över Söderslätt. Väglaget blev så osäkert att jag lät bli att åka till Malmö för att spela badminton på kvällen och väl var det att döma av de "rapporter" jag i dag fått av de som tvingades köra från Malmö till Anderslöv i går kväll.
I morse var vi nästan helt insnöade. Jag fick trycka upp bakdörren så mycket att jag kunde pressa mig ut och börja skotta. Drivorna framför huset låg midjehöga på sina ställen. Ingen tidning hade kommit i lådan. Jag lyckades ta en promenad ner i centrum. Trottoarerna var helt snöfyllda så fotgängarna höll sig på gatan. Det gick emellertid bra, jag har aldrig sett så få fordon på 101:an som genomfartsleden i Anderslövs city heter. De allra flesta hade uppenbarligen lytt rekommendationen att inte ta sig till jobbet i dag. För första gången hade hundraettan blivit gågata! Det var en mysig julstämning mitt i allt det vita.
Det enda som var välskottat var fram till kyrkan och runt denna. Herrens vägar ska alltid vara framkomliga.

 
  Huvudingången
  Rådjursvägen 7
 
  Bakdörren
 
  Annat hus på Rådjursvägen
 
  Glada snöskottare vid   Bankomaten
 
  Inga kunder hos Ladyway
 
  101:an, för dagen gå-gata

Från TMS till Eva Sjögren

2007-02-20  Dagbok

Idag fanns det mycket på dagordningen. Jag packade bilen, en Toyota Carolla 1995, med förpackningar att panta på Netto i Svedala, och flaskor och kartonger att lämna på återvinningsstationen vid Idrottsplatsen i Anderslöv. Sedan bar det iväg till Trelleborg där TMS, alltså Trelleborgs Moderata Seniorer, hade styrelsemöte. Jag blev invald i styrelsen vid det senaste årsmötet. Det är en intressant verksamhet och jag kanske ska ta hand om medlemstidningen för Moderaterna i Trelleborg ”Blå Trelleborg”. Mötet blev inte långt och tur var det för klockan 12 skulle jag vara hos min tandläkare i Malmö, Eva Sjögren, som gjort mig många (och dyra) tjänster under åren. För en vecka sedan satt jag plötsligt med en tandbit i handen och det är inget man blir lycklig över. När hon tittat efter sa hon att den biten var det som utgjorde resten av tanden, allt annat var hennes lagningar – som alltså hållit. Hon lyckades dock utan större besvär och för mig utan smärta bygga upp något nytt jag kan tugga med. Heder åt Eva och hennes sköterska!
Som vanligt när jag är i Malmö, blir det en tur till gymmet Nautilus på Jägersro. Det gick överraskande bra trots att jag för drygt en vecka sedan knappast kunde gå över golvet. Nu sprang jag på löparbandet en lång stund. Jag firade detta med att lägga mig en stund i solariet. Därifrån till Jägersro Shoppingcenter där jag köpte batterier plus en massa ”onödiga” saker fast egentligen har en man behov av allt som finns på Jula utan att veta om det. Det blev också besök i flera sorters ”hälsokostaffärer”. På vägen hem handlade jag på Netto och pantade flaskor och burkar och slutligen en sväng in till återvinningsstationen men har ni sett, hela ”kartongcontainern” var så full att det stack ut lådor ur hålen. Varför finns det inte en återvinningsspion på plats som kan tipsa de som har ansvaret för regelbunden tömning!

Arbetsbefriad för evigt?

2007-02-19  Arbetet & Dagbok

I dag är första dagen av resten av mitt liv brukar man ju klichéartat säga men för mig är det första dagen på mitt nya pensionärsliv. I framtiden kommer jag bara att arbeta om jag själv så önskar. Jag har haft möjlighet att "träna" under en lång tid, redan i mars 2005 tog jag så kallat "friår" även om det bara blev 6 månader. Efter tre månaders arbete blev jag sedan uppsagd och fick så som ett sorts avgångsvederlag 12 månaders uppsägning med lön men utan arbetsplikt. Den 1 januari i år anmälde jag mig som arbetslös och det har jag varit till och med i går. Men det var inget kul, mitt jobb skulle ha blivit timvikarie på Köpingeskolan och det var inte akasseersättningen värd. Vad jag fick var 7 veckors erfarenhet av arbetsförmedling och jobbsök.
Den första dagen är ovanligt mild och nästan vindfri så jag firar den med en lång cykeltur till Hönsinge och Jordberga. Hönsinge är den svenska poeten Ola Hansson födelseby och om honom kan man läsa här.

Vårvinterlov för Muskot och Mirella

2007-02-18

I morse åkte de två vännerna Muskot och Mirella till en hästgård i Torastorp, som ligger några km norr om Ekerödsrasten i nordöstra Skåne. Med sig hade de proviant i form av 65 kg hö och utrustning som träningsvagn, selar och annat. De kände sig genast hemma i den stora gräshagen och galopperade omkring lyckliga som kalvar på grönbete. Det är familjen Ahlström som tidigare ägde Norregård i Grönby norr om Trelleborg som nu köpt Stuteri Axtorp.

 

Melodifestivalen del 3

2007-02-17  Musik

Jag lyssnade igenom de åtta bidragen från deltävling 3 i Örnsköldsvik på Förspelet på Sveriges Television.
Många är verkligen bra. Det är förvisso som många skriver att bidragen blir bättre med varje deltävling. Det förefaller ju något orättvist. Vilka är då mina favoriter denna gång? De som jag vill och hoppas går vidare är Magnus Carlsson Live forever, Nanne Grönvall Jag måste kyssa dig, Måns Zelmerlöw med Cara Mia och the Attic feat The Arrival. Attics håller jag på mycket för att Therese Grankvist (bild) från Drömhus 1999 är med. Frågan är sedan om Sonja Aldén (bild) kan göra en "skolfröken" med För att du finns och upprepa lågstadieläraren från Munkedal Marie Lindbergs stora framgång från förra veckan. Det skulle inte förvåna mig.
Viss är Sebastian också värd att gå vidare med When the night comes men jag fruktar att motståndet är för stort. Miss Matchs Drop Dead är alldeles för mycket disco-synth för min smak och Sheidas Mina drömmar är kanske lite för annorlunda för att tilltala festivallyssnarna med sin internationella folkmusik. Alla deltagarna (bild). För övrigt ser jag redan fram emot nästa veckas avsnitt med två verkliga favoriter, skånskan Sanna Nielsen och den oemotståndliga Joplinkopian Caroline af Ugglas.
Resultatet i Örnsköldsviks Allehanda.

Regeringen satsar 40 miljoner mot mobbning

2007-02-15  Nyheter & Politik, Svensk

Den nye skolministern Jan Björklund (bild) är en person som ofta ger mig glädje. Tidigare var det utredningen om det svenska gymnasiet och nu handlar det om mobbning (om detta kan man läsa i DN idag). Björklund menar att det finns och funnits många eldsjälar på de svenska skolorna som försökt ta itu med det stora problemet men de metoder de använt sig av har varit intuitiva och verkningslösa. Det är bättre att använda sig av vetenskapliga metoder som i våra grannländer visat sig ha bra effekt. Björklund nämner särskilt Olweus-programmet som man kan läsa om här på en sajt på norska. Där finns också ett ”invitationsdokument” till alla skolor 2007 som vill komma tillrätta med problemet mobbning.
Professorn i psykologi Dan Olweus (bild) som har arbetat med sin metod att förebygga och bekämpa mobbning sedan 1970-talet i Norge konstaterar att Sverige under många år "släppt allt fritt" vilket är helt emot den internationella trenden där man i stället satsat på forskningsbaserade metoder när det gäller mobbning.
Per Binbach, författare och konsult i skolfrågor menar (i Sydsvenskan 070120) att mobbning inte bara är ett elevproblem utan också ett personal/ledningsproblem. Skolor med allvarlig mobbning är ofta bara ett symptom på att personalen tappat greppet. Skolpersonalen är konflikträdd och en orsak till detta är att tyngdpunkten i lärarutbildningen ligger mera på pedagogik och ämnesfördjupning och betydligt mindre på ledarskap och konflikthantering.

Att skjuta sig själv i foten hjälper inte

2007-02-14  Film & TV & Media

Tredje delen av den brittiska serien ”Poirot” från 2000 bygger på Agatha Christies bok ”Death on the Nile” som publicerades 1936 (bild) och var en av hennes älsklingsböcker. Boken översattes till svenska och kom ut på Bonniers bokförlag 1937. Det är ond, bråd död i lyxförpackning. Medan M/S Karnak glider uppför Nilen inträffar det ena dödsfallet efter det andra till synes utan samband. Men allt är planerat i detalj dock inte bättre än att mordkonspirationen avslöjas av den belgiske mästerdeckaren Hercule Poirot. Miljön är betagande, pyramiderna, Nilen, vackra kvinnor och små fezklädda egyptier. Bra skådespelarprestationer och en stegrande spänning, allt bidrar till en angenäm kväll framför TVn och TV4. Jag såg del ett den 28.12 och var lika nöjd då.

Menlösa Bonita

 2007-02-12  Böcker
Två barnlösa kvinnor, båda i 55+ åldern träffas på nytt. De växte upp i husen bredvid varandra men gick sedan skilda vägar. Doris Strand har varit gift med Åke, "lektor och skitstövel". Bonita Larsson har mest ägnat sig åt sin gamla, senila mor Ylva. Hon har aldrig ägnat sig åt "den fysiska kärleken" med någon man. Doris arbetar på distans åt ett obskyrt företag i Göteborg. Det handlar om prostitution. De två "arrangörerna" Bengt Jarl och Kent Ohlin framställs av författaren Karin Brunk Holmqvist som totalt imbecilla, osäkra och rädda för sin egen skugga. Vore alla som ägnar sig åt trafficking lika menlösa och inkompetenta så skulle den trafiken snart vara över.
Lika naiv och men(ings)lös är hela boken. Det är svårt att förstå att det är samma författare som skrivit Rapsbaggarna och Potensgivarna.
Den största behållningen av boken är att de talar "svinatyska" som är ett av barndomens ordförvrängningsspråk. Ordet "svinatyska" finns inte ens på Google!
Unal ankal gjaal atalal vinatyskasal! På Astrid Lindgrens Rövarspråket blir det "jojagog kokanon totalola sosvovinonatotysoskoka".
Holmqvists val av namn är anmärkningsvärd. Bengt Jarl är en psykolog som ägnat sitt yrkesliv åt just våldtäktsmän. Han är legitimerad psykolog på Rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall och har eget företag Psykologkonsult. Dessutom var han och undertecknad båda aktiva i Folkkampanjen (bild) i Malmö inför folkomröstningen mot kärnkraft för snart 30 år sedan. Han arbetade redan då för Fountain House som är amerikansk modell inom psykiatrisk rehabilitering.
Recension av Robert Dahlström i Trelleborgs Allehanda.

Tittat men inte mer

2007-02-11  Film & TV & Media

I kväll såg jag klockan 20 på SvT komediserien Playa del Sol, del 4 av 12. Den ligger på en av veckans bästa sändningstider och utspelar sig i en verkligt positiv miljö som det soliga charterresmålet Gran Canaria och man har därför skäl att förvänta sig något bättre än detta lågklassiga barnprogram. Visst är ”parlamentet” kändisarna Henrik Hjelt och Mikael Tornving duktiga och roliga men för övrigt! Två sextokiga reseledare, Sandra och Linn och miffot Steffen som tror att han är kriminell för att han ovetandes satt på sin kusin Petra. Amatörmässig och dåligt manus! Regissör och ansvarig är ”Så ska det låta Settman”.
Hemska tanke, nio delar till är inspelade och väntar på sina tittare.
Mycket bättre blev det inte en halv timma senare när jag slog över på TV 4 för att se Filip Hammars program i sex avsnitt han gjort om sin syster Linda Hammar och hennes tre vänner på ett gruppboende för utvecklingsstörda och som kallas ”I en annan del av Köping”. Massor har skrivits om hur bra detta program är. Själv tycker jag att det var intressant att se hur lik Filip Hammar är sin far, samma gester och haka. Om man ville ha spänning, underhållning och lite humor var man däremot hänvisad till reklaminslagen i mitten av programmet. Svensk TV imponerade inte i kväll!

Melodifestivalen del 2

2007-02-10  Musik

Jag lyssnade igenom de åtta bidragen från deltävling 2 på Svt Play.
Mina tre klara favoriter blev Jessica Anderssons (bild) Kom, Cosmo4's What’s your name, The Ark’s The worrying Kind. Den fjärde låten som går vidare kan bli vilken som helst av de fyra övriga förutom Regina Lunds Rainbow Star. För min egen del önskar jag att det blir debutanten Marie Lindberg, (bild) den okända lågstadieläraren från Munkedal, med sin vemodiga ballad Trying to recall. Men det blir nog Jimmy Janssons Amanda, eftersom den är skriven av giganten Thomas G:son. Om en stund får vi reda på hur tävlingen har gått!
Läs om deltävling ett. Läs min blogg för ett år sedan!

Helsinki 2007
Eurovisionsfestivalens historia
Melodifestivalens historia

Anja större än Stenmark

2007-02-09   Sport

Anja Pärson har passerat Sveriges legendariske utförsåkare Ingemar Stenmark. Nu har hon sex guldmedaljer i alpina världsmästerskap. Idag vann Anja superkombinationen i Åre (resultat).
Anja var överlägsen i störtloppet och därför räckte det att gå på säkerhet i slalomtävlingen för att säkra en komfortabel seger.
Jag gläder mig också åt det nya hoppet, Nike Bents, åttonde plats, efter ett kanonåk i störtloppet. Hon har haft många motgångar innan i år.
Anja Pärsons hemsida.

Vem ska betala tavlorna?

2007-02-09  Nyheter & Politik, Svensk

I Opinion i Sydsvenskan i onsdags talar konstnären och ordföranden i KRO, distrikt 11 Skåne/Blekinge, Kåge Klang i Smedstorp, sig varm för att offentliga sektorn ska visa ”kulturell handlingskraft” och köpa fler tavlor och också stimulera näringslivet att göra detsamma. Han säger bildkonstnärerna idag lever på en ”slavlön”, på arbetsstipendier och på a-kassa. De vill sälja mycket mer till högre priser. Problemet är att ”ingen vill betala”.
Ja, detta är ju ett problem för många som lever på en fri marknad. När utbudet är för stort räcker inte efterfrågan till och priserna sjunker. Det finns för många bildkonstnärer helt enkelt som vill sälja på samma marknad. Enligt alla ekonomiska lagar ska då utbudet minska. Flera av Sveriges bildkonstnärer måste försörja sig på någon annan verksamhet där efterfrågan finns. Söka jobb helt enkelt. Och fortsätta att göra tavlor som hobbyverksamhet. Varför ska inte ekonomins lagar gälla tavelproduktionen? Kåge Klang vill emellertid inte ”gå som en zombie i ett brödjobb” utan vill hellre att andras skattepengar ska användas för att köpa hans tavlor.
Mer om konstnärsstipendier kan man läsa på Konstnärsnämndens hemsida.
Där kan man också se vilka konstnärer som får/fått de olika typerna av statliga stipendier och adresserna till deras hemsidor om man är intresserad av att titta eller av köp av deras produkter.
Enligt statens budget utgör ”ersättningar och bidrag till konstnärer” ungefär 300 miljoner per år. Ungefär detsamma som stödet till svensk film är. Totala kulturbudgeten är på cirka 6000 miljoner per år.

Bragdmedalj i skidskytte i italienska Antholz

2007-02-08   Sport

VM-Guldmedalj till 21-åriga Helena Jonsson (bild) i den mixade skidskyttestafetten! Helt otroligt, hon kan inte fatta det själv. Men så åkte hon också bättre än någonsin och växlade Sverige som tredje nation efter första sträckan. I den oerhört spännande tävlingen som följde lyckade till sist Carl-Johan Bergman gå i mål som första lag före fransmannen Raphael Poirée och fick därmed revansch för spurtförlusten i senaste OS.
På mellansträckorna gjorde Anna-Karin Olofsson och Björn Ferry också goda insatser.
Är detta värt en bragdmedalj? Det är i varje fall den första svenska guldmedaljen för herrar i VM sedan 1950-talet! Damerna har ju som alla vet skämt bort oss med medaljer under de senaste åren.
Det finns inte bättre TV-program än spännande idrottstävlingar med goda svenska prestationer. Det var fler än skidskyttetränaren Wolfgang Pichler som grät när Carl-Johan åkte i mål med en svenska fana i handen.
Här finns resultatet.

Mohammed i Charlie Hebdo

 2007-02-08    Nyheter & Politik, Internationell
 2006-02-09  2006-02-04
Nästa vecka ska en fransk domstol behandla en viktig tryckfrihetsfråga. Det är muslimska grupper som stämt satirtidningen Charlie Hebdo för att ha publicerat de så kallade mohammedteckningarna, ursprungligen i Jyllandsposten. Det är den första domstolsprövningen i ett europeiskt land om huruvida lagar som tryck- och yttrandefrihet som har en tradition sedan Voltaires och Upplysningstidens dagar ska tillåtas i fortsättningen eller om de invandrade muslimerna nu blivit så många att deras medeltidslagar och ska bestämma.

Eftersom allt fler muslimer kommer att bosätta sig i Europa under de kommande årtiondena är det av stor vikt för alla att följa denna rättegång. Frågan är naturligtvis om media har rätt att strunta i kulturella tabun i yttrandefrihetens och pressfrihetens namn och om detta gäller alla kulturer. Om det finns en kultur det inte gäller kan alla andra kulturer hävda detsamma. Kan då tryckfriheten överleva eller är vi i Europa åter på väg in i de totalitära tidevarven som rådde under 1900-talet med förtrycket under nazismen och kommunismen/socialismen?
Charlie Hebdo i franska Wikipedia.
Läs mer i Libération

Ny bok av Henning Mankell, Italienska skor

 2007-02-07  Böcker
 2006-02-07
En äldre man, Fredrik Welin, bor ensam med sina gamla djur, en hund och en katt, långt ute i havsbandet. Han har varit läkare men lämnade sin tjänst sedan han amputerat fel arm på Agnes Klarström. Hon tar idag hand om unga flickor som skickats ensamma från främmande länder till Sverige. En är Sima som kom till Sverige gömd i en långtradare. Hon hade kastat alla sina identitetshandlingar. Hon hade en lapp med sig där någon skrivit på svenska: "Flykting, förföljd, ensam". De rätta orden som smugglaren visste skulle öppna dörren för henne i Sverige. Sima går omkring med ett samurajsvärd.
Agnes säger att "Vi gör våra barn så illa i Sverige att de till sist inte har något annat uttryckssätt än våld".
Men är det verkligen så? Barn har tvärtom aldrig haft det så bra i Sverige som idag. Skolskjuts, skolmat, en massa fritidsaktiviteter, en mycket bättre bostadsstandard, agan förbjuden etc. Det som barnen däremot inte har idag - som vi hade på 50-talet - är en mamma som är hemma och är den trygga famnen och hamnen att ständigt veta att man kan återkomma till. Är det detta Mankell menar? Kanske är det det? Är det "kvinnoemancipationen" som är plågoriset för barnen idag? (Socialminister Göran Hägglund skulle nog hålla med mig!).

Den kvinna Fredrik en gång varit kär i men som han lämnat för länge sedan utan att ens ta farväl av kommer oväntat på besök. Plötsligt upptäcker han en kvinna med rollator långt ute på isen bredvid den vak han brukar vinterbada i. Det är Harriet Kristina Hörnfeldt, cancersjuk pensionär med handväska och behov av förklaringar. Fredrik får överraskande också träffa sin medelålders dotter Louise. Hon tar med fadern till Giaconelli Mateotti, en uråldrig italienare som bor mitt i Norrlands ingenstans. Denne fotbeklädnadernas Mozart sägs göra skodon åt påvar och presidenter och andra celebriteter. Därav titeln "Italienska skor".

Till sist försöker författaren göra en "Torgny Lindgren" eller överträffa hans äckelbeskrivningar, men det blir bara patetiskt. Mankell låter Fredrik gräva upp liket av sin hund han tidigare begravt på ön. Förruttnelsen har gått fort. Vid analöppningen finns en vit klump av maskar. Fredrik tar några av de feta likmaskarna i handen och funderar på om han ska lyckas svälja dem eller om kväljningar ska hindra honom.
Torgny Lindgrens bok Hummelhonung från 1995 handlade om de två bröderna Hadar och Olof. Olof har fått blemmor och bulnader på kroppen. I handen gömmer han en liten tesked och erkänner motvilligt att han har den för att samla upp vätskan från blemmorna. Sedan dricker han nektarn. Det är som honung menar han.
Du blir aldrig en ny Torgny Lindgren Henning! Håll dig till Wallander!
Henning Mankell, Officiell webbplats. Intervju med Mankell i Aftonbladet om Afrika.
Recensioner i:
Labyrint, Östersundsposten, DN, Sydsvenskan, SVD, Kristianstadsbladet.

FredrikWelin bor nu i Skåne och skolar om sig till elektriker.

Anja, mästerskapens kvinna

2007-02-06  Dagbok, Sport

Efter en dryg veckas ”vårväder” med flera plusgrader, en hel del sol och framtittande vårblommor kom snön, kylan och trafikproblemen åter till Söderslätt.
Värre är det dock i Åre där vi fortfarande väntar på att det alpina VM ska komma i gång. Herrarnas och Damernas Super G tävlingar har nu uppskjutits i flera dagar ända sedan i lördags den 3 februari på grund av dåligt väder, främst en stark blåst men även snöfall. Nu annonseras på den officiella webbplatsen (2009:01, sajten finns inte men finns ändå som "veckans sajt" på internetlänkar) att de båda tävlingarna ska gå idag, tisdag. Få se vad som händer!
Vad mer kan man glädjas åt? Skolminister Björklunds presentation av den gymnasiereform (GY 09) - med tre inriktningar som säkert passar variationen bland ungdomarna i Sverige bättre än SAPs enkelspår där alla tvingades växla in - som regeringen vill genomföra till höstterminen 2010, lite sent kan man kanske tycka. Det behövs snabba förändringar för den akademiska kunskapens bevarande. Det får man idag ännu ett exempel på när man läser om att Lunds Universitet lägger ner grundutbildningarna i latin och grekiska medan högskolan i Malmö startar kurser i ”Fotbollen i samhället”.
Jo, men visst, det blev tävlingar för både herrar och damer och dessutom sänder TV också skidskytte-VM från Antholz i Italien. Jag tittar på tävlingarna medan jag som vanligt tränar på min motionsanläggning hemma. De svenska resultaten är länge usla men till slut, medan jag stretchar efter träningen kommer det som förlåter allt: Vår superunderbara Anja Pärson vinner Super G och tar VM guld! She makes my day. Segerbild på Anja.

Dockan, en sommarsaga

2007-02-04  Böcker, deckare

Jean Bolinder har åter (1999) lyckats skriva en mycket spännande, underhållande och intrig-rik "deckare" fast utan vare sig mord eller självmord. Året innan (1998) skrev han en bok där ”mordet” blev självmord i Bron över mycket tvivelaktigt vatten. Den misslyckade lektorn Bo Anje Rindel, (åter ett anagram på Jean Bolinder), är på sin Kosterö och får för sig att ett mord begåtts. Utforskningar leder honom till slutsatsen att det är ett gammalt mord, det har ägt rum den 25 juni 1948.
Huvudpersonerna är "Idioten", Adolf Augustsson och några flickor som hamnat på Hässelbyhemmet därför att de tidigt blivit föräldralösa eller på annat sätt bedömts "vanartiga" och deras försök att bevara människovärdet.
Bolinder (bild) tar till ett gammalt och lyckat knep som han använde redan i sin första bok 1967, "Skulle jag sörja då", att låta flera personer ge sina egna subjektiva beskrivningar av vad som hände 1948. Bolinder ger som vanligt läsaren ledtrådar men ändå blir slutet en verklig överraskning.
De båda senaste två böckerna jag läst av Jean Bolinder är samtidigt beskrivningar av det liv han själv lever och har levat, särskilt om hans barndom i Östergötland. De är inte direkt självbiografiska men han finns alltid själv med.

Melodifestivalen, Anna Book och Tommy Nilsson

2007-02-03  Musik

Melodifestivalen 2007 startade på Kinnarps Arena mellan Jönköping och Huskvarna som är ishockeylaget HV 71:s hemmabana sedan 2000.
Estlandättlingen Ants Kristian Luuk som programledare? Ja, det krävs nog att jag tittar på alla deltävlingarna för att kunna uppskatta honom efter förtjänst, och det kommer jag inte att göra. Jag blir i varje inte glad och förväntansfull när han spänner sina "arga leken" ögon i mig och ser mycket allvarlig ut i dessa festivalsammanhang som ska vara gala och glädje.
Inslagen då? Efter första omgången hade jag två klara favoriter. Den ena var Anna Books Samba Sambero - i mina öron en verklig vinnarlåt och den andra var Andreas Lundstedts Move - rytmen satte sig direkt i fötterna och man ville höra mer.
Anna Book röstades fram till finalen tillsammans med Tommy Nilssons Jag tror på människan - en långsam ballad med "tändare i luften effekt", ett mysigt budskap med 80-tals stämning.
Men Andreas Lundstedt fick inte ens vara med om andra omgångens röstning utan blev sexa (av åtta låtar). Men visst är det kul att Tommy Nilsson som vann Melodifestivalen för 18 år sedan med "En dag" nu fick en chans att komma tillbaka. Jag såg honom på premiären för Christer Sjögrens Heartbreak Tour på Öja Slott norr om Ystad i somras.

Fler lästa deckare

2007-02-02  Böcker, deckare

Sedan november i fjol har jag läst ytterligare nio svenska deckare - alla skrivna på 1990-talet. Tre böcker av den produktive lundaförfattaren K Arne Blom, "Ingenstans i Sverige" (4 poäng) som är hans sjunde och sista bok i serien om andra världskriget, vidare de två första i hans sista romanbygge (som dock hittills bara blivit fyra böcker), det om lundapolisen, kriminalkommissarien Morten Dahl-Nielsen, "Offerlamm" (4) och "En renande eld" (4). Ingen av dessa värderades som synes till mer än fyra poäng.
Tre böcker har jag också läst av Björn Hellberg som startade med "Gråt i mörker", 1981.
"Dråpslaget" (8) och "Rovlystnad" (7) var riktigt bra vilket man tyvärr inte kan säga om "Inte önskvärd" (2)
Ulf Durlings "Synnerliga skäl" (8) var bra liksom hans förra bok "Lugnet efter stormen", och Jean Bolinder håller stilen som en Sveriges bästa författare med "Bröd över mycket tvivelaktigt vatten" (8) som kom efter "Oskulden".
Strömstadsförfattaren Gösta Unefäldt med polischefen Gustav Jörgensson, hans kommissarier Gryt och Kronberg och polismannen Evald Larsson håller också stilen med den detaljrika "Polisen och den döde på Holmen Grå".

Stoppa storebror

2007-02-01  Datorer & Internet

Pär Ström tipsar i sitt senaste veckobrev om sången om ”Storebror”. Den kan laddas ner från ”Den nya välfärden”. Stiftelsen ”Den nya välfärden” är en opinionsbildande tankesmedja som arbetar för demokrati, välfärd och företagande. Styrelseordförande är Patrik Engellau.
Pär Ström är integritetsombudsman vid stiftelsen Den Nya Välfärden. Han arbetar mest för att skapa opinion för att hindra genomförandet av försvarsminister Mikael Odenbergs förslag att ge Försvarets Radioanstalt möjlighet att avlyssna all telefon, epost-, fax- och SMS-trafik som passerar landets gränser.
Pär Ströms egen hemsida är Atomer och bitar AB. Hans viktigaste insats är ”Stoppa storebror – vi äger staten – inte tvärtom!”
Ladda ner Storebror sången här!
Riktigt bra musik, skulle passa bra på Svensktoppen.