Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Februari 2008

Bertil Tomelius
Startsida

Svår konkurrens i Deltävling 4

 2008-02-29   Musik, Film & TV & Media
 finns ej det är skottår i år   
Melodifestivalen i Karlskrona. Denna veckans omgång är som det brukar vara den bästa. Sist är bäst, därför krävs det särskilt mycket för att ta sig vidare. Jag tror därför inte att varken Nordmans I lågornas sken, debutanten Sibel Redzeps ballad That is Where I’ll Go eller Niklas Strömstedt med sin För många ord av kärlek kommer att klara första röstningsomgången.
I andra röstningsomgången kommer den halvgrekiske artisten Daniel Mitsogiannis Pame, trots sitt fördelaktiga yttre att hamna på femte plats och därmed vara utslagen. Direkt till Globen går i stället Charlotte Perrelli (bild) med Europop-låten Hero, gjord av Fredrik Kempe och Bobby Ljunggren. Hon vann Eurovision Song Contest i Jerusalem med låten: "Take Me To Your Heaven".
Det gör också den rutinerade Linda Bengtzing (bild) med Hur svårt kan de va. Hon var med i finalen både 2006 och 2006, senast med ”Jag ljuger så bra”. Slutligen tror jag att rapparen Fronda tar sig till Kiruna och Andra Chansen.
Den sista chansen tas av countrygruppen Calaisa (bild), nykomligar från Malmö, som består av de två syskonparen Troedson-Lundin från Bjärred och Thörnqvist från Ljunghusen/Höllviken.

Skog och fjärilar på Grönland

 2008-02-28   Forskning & Vetenskap
För ett år sedan  För två år sedan  
Det som man mest fruktar i klimatdebatten är att om temperaturen stiger med mellan tre och sju grader vilket FNs klimatpanel IPCC nyligen har förutspått så kommer inlandsisen att kollapsa med total katastrof som följd.
Under den senaste mellanistiden för drygt 100 000 år sedan, den så kallade Eemtiden, var det femgrader varmare på Grönland än i dag och vattennivån låg sex meter högre än idag. FNs forskare menar att Eemtiden kan vara en möjlig modell för vårt jordklot om hundra år.
Nu kommer det ett lugnande besked från danska forskare som undersökt utborrade iskärnor från Grönland. Där har man hittat DNA från växter för 800 000 år sedan. Om isen under Eemtiden tinat och kollapsat skulle denna DNA vara förstörd menar forskarna. DNAt tyder på att det fanns en grönskade skog på Grönland för knappt en miljon år sedan. Där fanns björkar, tallar och fjärilar. Ett betydligt snabbare och mer fullständigt sätt att förstöra jorden än att producera för mycket ”klimatgaser” är om vi träffas av gammastrålningen från kollapsande jättestjärnor. Då raderas allt liv ut. Sannolikheten är liten. Det kan hända i morgon eller om miljarder år. Exploderar en hypernova (hundra gånger större än solen) tillräckligt nära finns risk att hela vårt solsystem förintas om det ligger i vägen för den jetstråle i vilken hela jättestjärnans samlade energi koncentreras.45500

Läs mer på Illustrerad Vetenskap nr 1 2008 sidorna 34-39. ”Uråldrig skog dold under isen” eller på webbplatsen.
Läs mer om forskningen på danska.
Läs mer på Illustrerad Vetenskap nr 1 2008 sidorna 34-39. ”Domedagen på tre sätt” eller på webbplatsen.

Bristande TV-tittande

 2008-02-27   Musik, Film & TV & Media
 För ett år sedan   
Kandidaterna till TV-priset 2007 är nu klara kan man läsa på Aftonbladets Nätupplaga. Det finns 13 kategorier från årets dokusåpa till årets utländska program. Det finns fem kandidater att välja på i varje kategori. Jag känner inte till något av årets utländska program och kan alltså inte rösta. Samma sak med årets livsstilsprogam.
De enda jag skulle vilja rösta på är Katarina Sandström (bild) som årets nyhetsankare och Johanna Sällström (Wallanders dotter Linda) (bild) som årets kvinnliga skådespelare i TV-program för att postumt hedra hennes minne. Det är en stor tragedi och en enorm skandal att hon inte kunde få den hjälp hon behövde för att orka leva vidare.
Årets program för mig är Melodifestivalen men det tillhör inte kandidaterna så det kan jag inte rösta på. Men Andra Avenyn finns med!
Nu glömde jag att Årets dokussåpa naturligtvis är ”Stjärnorna på slottet” (bild). Det programmet har jag berömt flera gånger. Läs mer.

Vad är det för fel på mig? Jag har satellitabonnemang på Canal Digital med över 50 kanaler och jag är pensionär och har tid att titta! Är det fel på mig eller på TV-utbudet?

Nu är det över

 2008-02-26   Dagbok
 För ett år sedan  För två år sedan 
För stunden åtminstone. Jag vet ju inte hur det kommer att kännas när bedövningen släpper om någon timme. För ett och halvt år sedan rekommenderade min tandläkare Eva Sjögren i Malmö mig att snarast ta bort en visdomstand, i vänstra överkäken, som hade ett stort hål som satt så illa till att det var omöjligt att laga. Det var inget jag ville göra eftersom tanden inte gjorde ont. Jag sköt det framför mig allt längre. När jag i december tappade en stor del av en lagning i en annan tand och därför behövde en akut insats tog jag kontakt med en tandläkare i Anderslöv, Claes-Jöran Frankman. Han reparerade den skadade tanden och fick mig även att äntligen våga göra något åt det gamla problemet. Tanden hade nu börjat kännas obehaglig och ibland hade jag tandvärk. För en dryg timme satt jag så i stolen, eller rättare sagt låg ner. Jag slog på min mp3-spelare på hög volym med de bästa låtarna från Melodifestivalen 2007 och väntade på det första sticket från bedövningssprutan. Till min förvåning kändes det knappast, men vad visste jag, det var nästan tjugo år sedan sist, på grund av min sprutskräck. Efter tio minuter var tanden helt bedövad och efter ytterligare några minuter var fulingen (se bild) ute. Nu sitter jag och biter ihop om den bomullskudde som ska stoppa blödningen och känner mig lugn, avkopplad och mycket, mycket nöjd.
Blogg om tidigare tandläkarebesök: 08-01-28 och 08-01-16.

Måndagar är mötesdagar

 2008-02-25   Dagbok
 För ett år sedan  För två år sedan 
Då var det åter månadens sista måndag och dessutom årets andra vårdag om man ska tro SMHI:s statistik. Här nere på Söderslätt kan man väl säga att hösten tog slut i lördags eftersom vi inte har haft någon vinter alls. Vinter innebär, fortfarande enligt SMHI, att den genomsnittliga dygnstemperaturen ska ha legat under noll grader Celsius i minst sju dagar i sträck och det har inte inträffat i år. Det är första gången i mitt liv som jag sluppit vintern helt och hållet. Så visst blir det varmare och skönare. Frågan är bara vad det beror på, är det naturkrafternas eller människans ”förtjänst”?
Trelleborgs moderata Seniorer har haft styrelsemöte idag. (Bild på styrelsen). Det andra mötet för året och det andra med mig som ordförande. Vi startade klockan elva som var en timme senare än brukligt eftersom vår nye styrelsemedlem Ove Carlsson skulle hinna hem från Stockholm där han bland annat bevakat Moderata seniorernas TEMA-dag i Stockholm den 22.2.
Vi fortsätter som vanligt med våra medlemsaktiviteter under våren och hösten. Flera önskvärda alternativ för våra aktivitetssamordnare att utreda och planera för är att den skånske ministern Tobias Billgren ska prata om ”Migration och arbetskraftsinvandring”, ett besök till sommaren på Trelleborgen bild) och en gemensam teaterföreställning till hösten på Ystads teater.
På kvällen var det som vanligt dags för fullmäktigemöte i Trelleborg. Det var långrandigt och jag gick efter två och en halv timme. Små för skattebetalarna helt betydelselösa, men för vissa partier tydligen principiellt viktiga, ärenden kan ta mycket lång tid medan miljonförsäljningar klubbas på sekunder. Många partier agerar ”partipoängplockare” i talarstolen. Lätta att genomskåda men man tvingas ju lyssna till deras skrävel.
Så här var sista måndagen i januari.

Skånska Frida i finalen

 2008-02-24   Musik, Film & TV & Media
 För ett år sedan  För två år sedan 
Mina förhoppningar kom på skam. De överträffades helt. Frida från Skivarp direkt till Globen! Med Frida Muranius på plats får vi höra skånska med rediga diftonger i Melodifestivalens final; det blir första gången sedan malmöpågen Dan Tillbergs dagar. Han var med i Melodifestivalen 1986 med ABCD.
Men jag tippade i alla fall tre av fyra rätt! Det var bara Patrik Isaksson som svek till förmån för operasångerskan Thérèse Andersson med "When you need me".
Fridas melodi var kul och medryckande, hennes sidekicker Headline eller Lariemar Krokvik från Sala rappade på av bara farten men främst tror jag att Frida gick hem "i stugorna" för att hon är så naturlig och vanlig i jämförelse med de flesta andra vi ser på TV som har lärt sig att förställa sig och att gömma sig själva bakom masker och halvsanningar. Bild på de två segrarna.
Sydsvenskans rapport idag.

Tredje deltävlingen i Linköping

 2008-02-23   Musik, Film & TV & Media
 För ett år sedan  För två år sedan 
Nu har jag lyssnat på SvT Play och mitt tips är att BWO vinner överlägset denna deltävling och tar med sig Patrik Isaksson och Bandets ”Under mitt tunna skinn” direkt till Globen finalen. Bland de fem bästa hamnar också Caracola med ”Smiling in Love”, Frida Muranius från Skivarp och Skåne med ”Upp och hoppa” och slutligen Ainbusk med ”Jag saknar dig ibland”. Jag hoppas verkligen att Frida får åka till Andra chansen i Kiruna som hon säger sig önska så högt eftersom hon alltid bott längst ner i söder! Lycka till Frida! Banka på dom bara! Vi här nere ska ringa ditt nummer.
Håkan Engström skriver om Frida i Sydsvenskan.

Frida Erika Muranius, snart 27 år, bloggar på Expressen.
Bildblogg på Aftonbladet.
Bilder på Frida, BWO, Caracola och Patrik Isaksson och Bandet.

Morgan Pålsson - världsreportern

 2008-02-22   Musik, Film & TV & Media
 För ett år sedan   
Jag var där, på premiären av Morgan Pålsson – världsreportern, på Grand i Trelleborg. Och det gjorde jag och ett tjugotal andra biobesökare – fler var vi faktiskt inte – alldeles rätt i. Filmen var riktigt bra, där fanns både humor, spänning och känslor av vänskap, som fick tiden att gå fort. Jag tittade inte på klockan en enda gång, det minns jag inte när detta hände senast på bio. Morgan Pålsson (Anders Jansson), reporter vid Sveriges Television, tror att han ska bli utnämnd till ny utrikeskorrespondent i Washington. Istället blir han skickad med sin fotograf Robert (Johan Wester) att bevaka valet i ett litet afrikanskt land ingen någonsin hört talas om. Redan första dagen i Matòbo utbryter en militärkupp och Morgan hamnar som enda utländska journalist i centrum för hela världens nyhetsrapportering. Det kändes som att jag var med om något viktigt och mycket aktuellt. När jag tidigare under dagen slog på radion hörde jag flera inslag om filmen. Både Kulturnytt i P1 och P4 Radio Malmö höjde den till skyarna som en klassisk svensk komedi medan andra recensenter är betydligt mer svårflörtade, som i DN och Göteborgsposten. De talade om ”Kalle Anka-äventyr i öknen” eller kände sig deprimerade inför ”detta valhänta spexande”. Kanske kände de sig träffade parodierna på reportrar.
Många bra skådespelare, förutom Johan Wester och Anders Jansson var Suzanne Reuter som Eva, chefen på SvT, norska Camilla Frey som Åse Seierland, Rolf Skoglund (bild) som Stig och inte att glömma Karim Rashed som Mohammed.
Filmens hemsida. Information på Movizine och IMDB.
Intervjuer i Svenska Dagbladet och i Östran.
Recension i Aftonbladet
Senaste filmen jag såg på Grand med min fru var Arn, Tempelriddaren juldagen 2007.
Bilder på Morgan, guiden Mohammed och fotografen Robert Flycht samt på Åse Seierland.

Fidel Castro lämnar makten

 2008-02-21  Nyheter & Politik, internationell
 För två år sedan 
Den 81-årige Fidel Castro meddelade på tisdagen att han avgår som Kubas president och högste militäre befälhavare. Det är första gången på 50 år som han lämnat ifrån sig någon av de många maktbefogenheter han tagit sig. I 50 år har han haft den högsta makten i Kuba! Sedan 1976 har han varit president. Den officiella anledningen är att han fått så starka tarmblödningar att det kräver en svår operation och en lång period av rehabilitering. Han deltog inte själv när han skriftligen lämnade över ledarskapet för Kuba till sin 75-årige bror Raul Castro vilket möjligen betyder att han redan är död. Nu finns snart bara Nordkoreas diktator ”den käre ledaren” Kim Jong Il kvar som ”folkets beskyddare och välgörare”. Mycket positivt har verkligen hänt på den kommunistiska diktaturfronten sedan början av 1990-talet. Den ena muromgärdade bastionen efter den andra har fallit, till allas, utom en liten korrumperad elits, glädje och rikedom. Rapporten från Kuba är den senaste glädjande händelsen. Ett blivande demokratiskt Kuba kan vara det som behövs för att vända den nedåtgående ekonomiska spiralen uppåt igen. Vi ser fram emot mer sådana goda nyheter.

Förslag till effektivare sfi

 2008-02-20  Nyheter & Politik,  svensk
För ett år sedan För två år sedan
Det är ett bra förslag till förändring av svenskundervisningen för invandrare (sfi) som utbildningsminister Jan Björklund och integrationsminister Nyamko Sabuni föreslår att regeringen inför i en debattartikel i DN denna vecka. De båda allianspolitikerna vill bland annat effektivisera utbildningen genom att införa en tidsbegränsning på tre år.
Jag har själv som lärare en lång erfarenhet av att många elever gärna stannar kvar länge inom sfi-utbildningen. Dessa elever tillhörde inte de svagaste eleverna. Däremot presterade de ofta under sin förmåga på proven. Man kan med 60-70-talets språkbruk inom psykiatrin säga att de hade institutionaliserats. De kände sig trygga inom systemet, där hade de sin försörjning utan att riskera att nya krav skulle ställas på dem. Men de kunde bättre redan då och de kan bättre idag. Ställs ett krav på dem att klara utbildningen och få ett SFI-betyg inom en viss tid så kommer de att åstadkomma detta.
De som lärde sig snabbast och de som lärde sig långsammast försvann ofta inom en kort tid. De förstnämnda ville så fort som möjligt bli klara med sina studier för att skaffa sig en försörjning genom eget arbete och de sistnämnda tyckte att utbildningen var för svår och gav upp. Därför tror jag att det är väl värt att försöka med en begränsad tid för att lära sig svenska. Däremot har jag för mig att sfi-programmet redan tidigare avslutades med ett nationellt slutprov, åtminstone var det så på min tid hos Lernia i Malmö på 90-talet.
Det är också en bra idé att höja kraven på lärarna så att utbildningens status höjs. Kontinuerliga utvärderingar och nationella inspektioner är också bra verktyg för att höja utbildningens kvalitet. Heja alliansen, man tar av sig mössan i respekt för alla goda och nödvändiga förslag till förbättring av Sverige.

Andra bloggar för förslaget: Dick Erixon och Johan Ingerö och mot förslaget: Kulturbloggen och (S)tavros Giangozoglou.

Josefsson och Hellberg på topp

 2008-02-19  Böcker, deckare
För ett år sedan
Willy Josefssons De obarmhärtiga från 2003 och Björn Hellbergs Dominans (2005) är ovanligt bra böcker och läsvärda för många.
Dominans är den tredje fristående delen i Loviken-serien om Carina Keller, Stig-Allan Jönsson, Mona Ceder och de övriga kriminalarna i den fiktiva storstaden Loviken. Den handlar om hur några pojkar med ledaren Sebastian i spetsen, mobbar, hånar och plågar sina skolkamrater. Den kvinnliga rektorn, liksom klassföreståndaren verkar vilja gömma huvudet i sanden och inte låtsas om vad som sker. Skolkuratorn Harald Backman skyller på sin tystnadsplikt. Den gamle gentlemannen från Norge, Magnar Bakke berättar för skolkuratorn om hur han tillsammans med tusentals andra tvångsevakuerades hösten 1944 i de nordliga delarna av Norge. Man fruktade en väntad rysk storoffensiv. I Björnevatn utanför Kirkenes gick tusentals människor bokstavligen talat under jorden. Mellan den 28 november och 25 november gömde de sig i en gigantisk gruvtunnel. De lyckades alla överleva tack vare samarbete, solidaritet, hjälpsamhet och hög moral. Bakke går ofta förbi skolan och han lider av vad han ser. Många barn har ett beteende som är raka motsatsen till vad han upplevde under månaderna i gruvgångarna.
I De obarmhärtiga blir Martin Olsson vittne till ett mystiskt dödsfall på Ängelholms lasarett. Som före detta polis måste han följa sin instinkt och påbörjar därför en egen, hemlig undersökning. Snart är han en misstänkt läkare på spåren, vars verksamhet tycks dölja en fruktansvärd hemlighet. När sedan tillsynes helt friska människor i hans närhet plötsligt börjar dö utan förklaring förstår Olsson att han är nära svaret men vem kan han lita på? Hans enda direktlänk in i sjukhusvärlden är sköterskan Linda som han nyss inlett ett trevande förhållande med. Linda är emellertid en helt annan person som under en sejour i Saudiarabien insåg de affärsmässig i handel med mänskliga organ. Hon inleder samarbete med en läkare, Bo Linnér, som kommit på en metod som gör det möjligt att använda sig av döda personers njurar. Efterfrågan på kroppsdelar för transplantation ökade och läkarna tvingades "gå över gränsen" dvs döda inlagda på sjukhuset för att få tag på deras "reservdelar".
Mer om nyligen lästa svenska deckare.

Vad har hänt idag?

 2008-02-18   Dagbok
 För ett år sedan  För två år sedan 
Nilla och jag har varit i Fribergs cykelaffär i Trelleborg för att använda det presentkort som jag vann i december och som Nilla sedan fick i födelsedagspresent. Hon valde en Skeppshult Nova (bild) med alla lyxiga tillbehör och fick lägga till 600 kr till presentkortets 5000. Sadeln formar sig efter stjärten och gör den personlig. Lampor och lås och alla tillbehör fanns med.
Jag var på Rådhuset och hämtade material till måndagens fullmäktigemöte.
”Småttingarna” Caesar och Pålex åkte hem idag. Jens Ingemanssons ”hästtaxi” hämtade hem dem till Jägersro inför vårsäsongens tävlingar. De har varit hos oss sedan den 12 januari.
Ny vårvädersdag med åtta plusgrader och solglimtar. Det är torrt och fint, ingen nederbörd på nästan två veckor fast högtrycket försvagas nu och lågtryck är på väg in säger Sturupsmeteorologen. Jag sitter ute i solen och läser mötesdokument i flera timmar.
Jag ringer till min son i Helsingborg som fyller 45 år idag. Han säger att han nyss kommit hem från en månads semester i Damaskus i Syrien!

Sanna Nielsen slog Carola!

 2008-02-17   Musik, Film & TV & Media
 För ett år sedan  För två år sedan 
Vilken fantastisk glädjekväll för en Sanna Nielsen älskare som jag. Hon blev den som först röstades fram direkt till Globen. Lite senare blev det klart att hon slagit Carola Häggkvist trots dennes goda partner Andreas Jonsson. Häggkvist-Jonsson får ta sig till Stockholm via Kiruna och ”Andra Chansen” den 8 mars.
Detta är höjdpunkten i Sannas karriär som blixtstartade redan när hon var elva år och då länge låg etta på Svensktoppen sommaren 1996 med ”Till en fågel” som jag njöt av hela sommaren i sommarstugan ute på landet i Klamby mellan Sjöbo och Vollsjö. Där lyssnade jag på Radio Kristianstad och det var alldeles speciellt eftersom Sanna är från Edenryd utanför grannkommunen Bromölla.
”Jag vet. att fågeln har sitt näste, där stjärnan har sitt fäste, där finner den ro” (hela texten).
Sanna sjöng nu en powerballad ”Empty Room” som passade henne briljant
Verkligen värda att gå direkt till Globen var också tvillingarna Rongedal (bild) med sin rockiga partymelodi ”Just a minute”.
Idol Ola tog den andra chansen med Love in Stereo.
Bilder på Sanna Nielsen nu och som 12-åring med sitt första album ”Silvertoner”.

Rongedal bloggar på Aftonbladet. Sanna bloggar på Aftonbladet.
Varför inte testa dina kunskaper om Melodifestivalen på Kristianstadsbladets Quiz (inte så lätt, jag fick 10 rätt av 22). Deltävling 1 i Göteborg.
Melodifestivalbloggar 2007: Deltävling 1, Deltävling 2, Deltävling 3, Deltävling 4, Andra chansen.
Melodifestivalblogg 2006.

Självständigt men knappast självstående

 2008-02-16  Nyheter & Politik, internationell
   För två år sedan 
Kanske redan i morgon kommer Kosovo att förklara sig som självständigt. USA har deklarerat att man kommer att erkänna Kosovo som en självständig stat. En majoritet av EU-länder håller med. EU är dock inte enig i frågan. Flera länder som Spanien, Slovakien, Rumänien, Ungern, Grekland och Cypern är mer eller mindre motvilliga. Rysslands vice premiärminister, Sergej Ivanov, varnade häromdagen för att erkännandet av Kosovo som en suverän stat kan leda till separatism på andra håll; på Balkan (Bosnien och Makedonien), i Europa (Cypern) och i Ryssland.
Man kan diskutera om ett självständigt Kosovo är rättfärdigt och vettigt eller om det ens kommer att ha förmåga att klara sig själv ekonomiskt och politiskt. Kosovo är ett mycket litet land med små resurser. Det värsta är dock de mycket starka etniska motsättningar som finns mellan serberna och albanerna.
Ett ännu mindre före detta jugoslaviskt land, Montenegro, har dock klarat sig bra sedan det blev självständigt. Det är stabilt, ekonomin har vuxit och landet närmar sig Europa.
Ett sämre exempel är Östtimor som 2002 blev självständigt från Indonesien. Exemplet visar att självbestämmande inte alls är någon garanti som automatiskt tar bort fattigdom och kriminalitet eller skapar resurser till förbättrad utbildning och infrastruktur. Nyligen utsattes både presidenten och premiärministern i Östtimor för allvarliga attentat. Det behövs trupper från Australien för att upprätthålla ordningen.

Mer om Kosovo:
Tålamodet tryter i Kosovo.
Vilka är det som bor i Kosovo?
Kosovo Media Websites.

Rökningen dödar i uländerna

 2008-02-15  Nyheter & Politik, internationell
 För ett år sedan  För två år sedan 
Nästa stora plåga för uländerna blir tobaken. Detta spår FN i en rapport i förra veckan. Enligt denna kommer tobaken innan seklets slut ha dödat 500 miljoner av världens aktuella befolkning och ytterligare en halv miljard av de ännu ofödda. Tobaksindustrins stora mål är uländerna, till exempel Kina och Indien. Där ökar användningen av cigaretter och andra tobaksprodukter mycket snabbt.
Inget land gör sitt yttersta för att begränsa användningen av tobak och bara fem procent av jordens befolkning bor i länder som följer WHOs sex rekommendationer, som till exempel rökförbud, förbud mot reklam, hjälp att sluta röka och högre punktskatter på tobak.
Skillnaden i välfärdsutveckling mellan världens mer utvecklade länder som USA och EU å ena sidan och en stor del av övriga länder å den andra kommer att öka ytterligare. Sedan länge sprids Hiv och aids i de sistnämnda länderna och orsakar ett dåligt hälsotillstånd jämfört med västvärlden och nu kommer rökningen att ytterligare spä på dessa förhållanden.

Läs artikeln i The Guardian eller här.
Översatt i Tempus 0708 s 29.
Rapporten från FN, sammanfattning, läs mer här.

Att själv få bestämma över sitt egel liv ... och sin död

 2008-02-13  Nyheter & Politik, svensk
   För två år sedan 
Fyrtiotalisterna som just nu börjar pensionera sig kommer att vara aktiva längre och leva längre än någon tidigare generation i Sverige. Detta betyder också att många kommer att få smärtsamma sjukdomar som normalt följer med hög ålder. Sannolikt kommer många att vilja avsluta sina liv hellre än att leva sina sista månader eller år under mycket obehagliga förhållanden och de kommer därför att efterfråga aktiv dödshjälp. Måste vi göra detta i främmande länder eller hinner lagstiftning i Sverige på detta område ifatt innan dess?
Författaren Henning Mankell vädjade för ett år sedan i en artikel i Aftonbladet om att låta sin svärmor Ellen Bergman få dö från sina smärtor. Hon vill få somna in utan smärtor. Men detta får inte en läkare göra i Sverige. Enligt Socialstyrelsen är dödshjälp förbjudet. I andra länder är det däremot möjligt.
I både Belgien och Holland är aktiv dödshjälp tillåtet liksom i Schweiz. I Sverige är all form av att hjälpa någon dö, även om det sker på den sjukes begäran, förbjuden. I Schweiz utför bland annat organisationen Dignitas läkarassisterade självmord. Läs mer här.
En stor majoritet av svenska folket är för aktiv dödshjälp. Det visar en intervjuundersökning som Synovate Temo gjord i januari och som redovisats i Fokus nr 5 2008. 47 % ansåg att det bör vara tillåtet att förkorta en människas liv när en person är obotligt sjuk och har svåra smärtor. Ytterligare 36 % ansåg att det bör vara tillåtet ”i vissa fall”. Bara en tiondel ville förbjuda denna form av dödshjälp.
Det är hög tid att regeringen ser över lagstiftningen på detta område. Frågan är laddad och skär genom partigränserna. Aktiv dödshjälp betecknar lagstiftningen idag som mord eller dråp.
En som vet mycket om eutanasi är läkaren och författaren P C Jersilds som nyss skrev en artikel i DN.
Riksföreningen Rätten till vår död har som utgångspunkt att "att varje människa själv skall få bestämma över sitt liv, så länge inte detta går ut över någon annan människa" och ingår i en världsomfattande organisation. "The World Federation of Right to Die ".

Den gröna ön

 2008-02-12  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan
På tal om att värna om miljön och sådant så vet ni att varje minut så växer antalet plastkassar som jordens befolkning använder med 100 000 styck! Under detta års fyra första veckor användes det 37 miljarder plastkassar. Detta kan man läsa på reusebags.com. De allra flesta används inte utan slutar sina dagar som avfall eller som skräp i naturen. Där kan de inte brytas ner på ett naturligt sätt utan ligger kvar i decennier.
Det ”gröna” Irland tröttnade på denna nedsmutsning och införde 2002 en skatt på plastkassar som gör att de för närvarande kostar 22 eurocent. En samtida informationskampanj fick en stor genomslagskraft. På bara några veckor minskade bruket av plastkassar med över 90 %! Folk har skaffat återanvändbara tygkassar eller andra lämpliga transportmedel från stormarknaden eller den lilla kvartersbutiken. Plastkassen har blivit socialt oacceptabel, ungefär lika illa sedd som äkta pälsar eller hundbajs på trottoaren. Ovanor är till för att brytas menar många irländare och ”ovanor är till för att brytas”.
Irland var också första EU-land att införa rökförbud och fortsätter att gå i spetsen för många olika miljösparande åtgärder och regler. Nu funderar man på liknande nedskräpningsskatter på bankomatkvitton och tuggummi – i Dublin (liksom i Malmö) är trottoarerna prickiga av utspottade tuggummin.
Läs mer i en artikel i New York Times eller här. Artikeln finns översatt i senaste numret av Tempus, nr 6 2008. Fler artiklar om Shopping Bags.
I en artikel i Aftonbladet den 10.1 kan man läsa om "Korståget mot plastkassarna". Här kan läsarna svara på om de tycker att plastkassar ska förbjudas eller ej. Över två tredjedelar av de 118 000 svarade ja!

Cykeldebut i februari

 2008-02-11  Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan
Torra vägbanor, svag vind, sex plusgrader och ingen nederbörd i sikte. Dags för årets första cykeltur en vecka tidigare än cykeldebuten i fjol. Cykeln stod på sin plats i hönshuset. Framhjulets däck var tomt på luft men dessbättre var det bara ett normal vinterutsläpp, en snabb pumpning och lufttrycket var åter normalt. Sedan var det dags att hitta cykeldatorn, var fanns den och framför allt var fanns instruktionsbladet för hur man justerar hjuldiametern! Det blev ett letande på alla ”naturliga platser” i pärmar och skrivbordslådor innan det dök upp. Inställningen ändrades till 26 tum och därmed en rättare visning än den jag haft i höstas.
Fram med cykelväskan och i med packningen; plånbok, kamera, mobiltelefon men aj, den var helt urladdad. Det blev att vänta en kvart innan den var tillräckligt laddad.
Sedan gick allt bra, äntligen på väg den ”långa” sträckan på nästan en mil från Gränsbo till Anderslöv. Det var trögt i början och sadeln kändes hård, sittfläsket har ännu inte utvecklats. Väl framme blev glädjen stor då Gästis skyltade med min favoriträtt Rårakor med stekt fläsk och på biblioteket med sin bärbara dator satt Hönsinges stolthet, min favorittorghandlare och webmakaren Anna-Lena (bild). Det tog flera timmar innan jag mätt och nöjd åter trampat hem. Och inte ett regnstänk föll!
Bilder också på Gästis läckra salladsbar (observera genom fönstret min cykel) och några hungriga gäster.

Oscar Sundell, släng dig i väggen!

 2008-02-09   Musik, Film & TV & Media
 För ett år sedan  För två år sedan 
Trelleborgs Allehandas unge reporter Oscar Sundell med stor förkärlek för glamour, glitter och melodifestivaler skrev från generalrepetitionen i Göteborg efter att ha sett Christer Sjögrens ”I love Europe” att det var så ”fruktansvärt genomuselt att orden inte räcker till”. Ja, han får självmordskänslor av eländet, påstår han. Enligt Daniel Åberg i samma tidning viker sig "hela presskåren dubbel av skratt under Sjögrens repetitioner". Inte ens de dansanta flickorna med sina fjäderplymer finner nåd hos Oscar. Men vad händer? Vilket bidrag blir det första att gå direkt till finalen i Globen om inte Christer Sjögrens! Skrattet måste ha fastnat nånstans långt nere i halsen.
Jag vill travestera Sundells lilla vers om den ”knappt könsmogna” Brandur (bild) från Färöarna. ”Man vill liksom plocka upp honom i famnen och trösta, snarare än ringa och rösta”. Då blir det:
”Christer behöver ej Oscar-Tröstare,
klarar sig bra med många röstare!”
Länge leve den 56-årige Vikingen Christer Sjögren!
Den andra som gick direkt till finalen var programledare Kristian Luuks egen lilla speciella älskling, Amy Diamonds (bild) med "Thank You".

Melodifestival, tjuvstart

 2008-02-08   Musik, Film & TV & Media
 För ett år sedan   
Jag har just lyssnat på Lantz i P4 på Radio Kristianstad. Där kunde man mellan halv tre och tre lyssna på alla låtar som tävlar i morgon kväll i Melodifestivalens första deltävling i Göteborg. Visserligen bara en minut från varje tävlingsbidrag men det gav redan en bra bild. Det var ett trevligt och humoristiskt program där en ung ungdomsjury satte betyg på låtarna. Jag sätter mina egna betyg utifrån hur väl de passar att träna till, gym, cykel eller annat. Det föreföll barnen också göra eftersom vi var överens om att sätta höga betyg (betyg A, barnen använde sig redan av skolminister Jan Björklunds nya betygsförslag) på E-type & the Poodles med ”Line of Fire” liksom på Velvet (Jenny Pettersson) med Deja Vu (trots hennes amerikanska uttal av den franska titeln). Att inte ungdomarna delar min förkärlek för den snart 60-årige Christer Sjögrens dansbandsmusik är däremot kanske inte att förvåna sig över. Min tredje favorit är festivaldebutanten Sjögrens ”I Love Europe”. De övriga är inte mycket att skryta med.
Melodifestivalbloggar 2007: Deltävling 1, Deltävling 2, Deltävling 3, Deltävling 4, Andra chansen.
Melodifestivalblogg 2006.

Äntligen är allt över

 2008-02-07   Böcker
 För ett år sedan  För två år sedan 
Leif G W Persson sätter punkt Palmemordet.
Jag har läst Leif GW Perssons bok "Faller fritt som i en dröm”. Romanen ingår i en trilogi och är den tredje delen efter Perssons tidigare kriminalromaner Mellan sommarens längtan och vinterns köld? och En annan tid, ett annat liv. I intrigen ingår välkända poliser från Perssons tidigare böcker. Dessa två tidigare böcker har jag inte läst. Varför läste jag då den senaste boken, en lång trög historia på 550 sidor, som inte ger någon trovärdig förklaring av Palmemordet? Första halvan handlar om att avföra de så kallade huvudspåren, Christer Pettersson, kurderna, 33-åringen etc.
Jo, på grund av L GW Perssons eminenta marknadsföring då han fick tillfälle i ett TV program att framträda som experten som skulle avslöja vad han visste om Palmemordet i sin kommande bok. TV programmet var Filip Hammar och Fredrik Wikingssons Boston Tea Party i höstas på Kanal 5. Avsnittet som handlade om kriminalitet och bestraffning och kan ses här.
Jag gillade verkligen Leif GW Perssons framträdande och lät mig luras av hans marknadsföring av boken och önskade mig och fick den i julklapp.
Men inte ger boken större trovärdighet åt ”Polisspåret” än vad t ex Sven Anér gjorde redan 1988 med sin bok ”Polisspåret” eller TV-producenten Lars Krantz bok om mordet på Olof Palme.
Enligt bokförfattaren var mordet politiskt - en som var väl insatt var ”den särskilt sakkunnige”, matematikprofessorn på regeringskansliet - och utförare var personer med anknytning till polisen.
Han skyller på en polisöverintendent som anlitade polisinspektören, attackdykaren och vittnesmördaren Hedberg för att genomföra mordet på Olof Palme. Båda är numera döda, mördade och chefen för Rikskriminalpolisen, Lars Martin Johansson (bokens huvudperson) kan i sängen bredvid sin hustru lättad konstatera att ”äntligen är allt över” sedan han vaknat våt av kallsvett efter en mardröm där han kände sig ”falla fritt som i en dröm”.
Recensioner i Svenska Dagbladet, Expressen och Göteborgsposten.

Låt alla arrestera alla

 2008-02-06  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan
I Sydafrika är brottsligheten är så hög att landet börjar likna Sierra Leone eller Colombia. Antalet våldsamma dödsfall är större än i Afghanistan räknat per capita. I Sydafrika sker fem gånger så många mord per dag som i USA - som är sju gånger större (se Artikel i Newsweek eller läs här). Det är därför extra tragiskt att de som är satta att skapa lag och ordning, tvingas använda så mycket energi på att bekämpa varandra i stället för brottslingarna. Allt går tillbaka på rivaliteten mellan de främsta ledarna inom ANC – som en gång var en befrielserörelse som med Nelson Mandela i spetsen störtade den förhatliga apartheidregimen. Jacob Zuma, ANCs nyvalde ledare, åtalades för en månad sedan för skattefusk, bedrägeri och penningtvätt. Sedan var det polischefen Jackie Selebis tur (bild). Han har nu avgått från sin tjänst som chef för Interpol. Senast grep polisen Gerrie Nel, framträdande medlem av en speciell utredningsenhet kallad Skorpionerna. Han ledde utredningen mot Selebi. Selebi är president Mbekis man. Skorpionerna ligger i en ständig fejd med den reguljära polisen som om den inte är korrupt inte heller lider av någon större kompetens.
Se artikel i The Economist eller läs här.
Tidigare bloggar om Sydafrika, Sydafrika värre än Afghanistan, Biståndspolitiken leder till en ny kolonialisering av Afrika och Det svarta Afrikas rasism.

Vårkänslor

 2008-02-04  Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan
Våren är här på Söderslätt eller åtminstone vårblommorna? Eller vad man nu ska kalla dem. Det handlar ju om snödroppar och vintergäck (se bilder).
Och någon vinter blir det inte på flera veckor än, om den överhuvudtaget kommer. Enligt SMHI är det vinter först när dygnets medeltemperatur legat under noll grader i minst fem dagar i sträck och det lär dröja. Även om det var vinter en vecka i februari förra året (se här). 2006 kom vintern och snöhindren en månad tidigare, den 20 januari.
Idag var vinden svag om än kylig. Den var från sydost och jag satt och solade i lä en timme. Himlen var alldeles klar och solen värmde skönt mot ansiktet. De hårda, blöta stormvindarna från nordost som vi plågades av bara för några dagar sedan kändes långt borta. Låt dem stanna länge där.

Hur startade din ”drogkarriär”?

 2008-02-03  Film & TV & Media
 För ett år sedan 
Av en tillfällighet såg jag i eftermiddag en snutt av reprisen på programmet ”Carin 2130” på TV2. Orsaken var att den alpina Super G tävlingen tog slut innan jag tränat färdigt hemma så jag slog över. Jag fastnade direkt för intervjun av Erica Lejonroos (bild). För flera år sedan lyckades hon komma ur ett starkt drogberoende.
Hon testade heroin som 18-åring och blev fast. Hon var verkligen förfallen innan hon lyckades få stopp på det. I dag har hon ett starkt politiskt engagemang och jobb på riksdagskansliet. Jag känner sig verkligt glad över att hon lyckats klara av att lämna drogträsket och glad och stolt över att hon på regeringskansliet arbetar för moderaterna. Nu satsar hon på en plats i riksdagens justitie- eller socialutskott efter nästa val. Jag håller med henne om att det vore slöseri att inte använda sig av hennes erfarenhet. Se Aftonbladet.
Men jag blir arg och förtvivlad över att programledaren Carin Hjulström ställer frågan: Hur började din drogkarriär?”
Lämpligare fråga hade varit: ”Hur började ditt drogförfall? Eller hur började din drogfria karriär? Hur kan Hjulström blanda ihop ordet karriär med användning av allt mer beroendeframkallande droger? Hon går ju droglangarnas ärenden! Dessa försöker ju få skolbarn och andra unga att prova droger genom att framställa det som ”coolt” och inne! Fy skäms Carin för din dumhet och obetänksamhet!

Utbildningsdag på Gästis

 2008-02-02  Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan
Idag deltog jag tillsammans med ett trettiotal moderata nämndledamöter från Trelleborg i ett kombinerat Utbildning / Strategimöte. Det hölls på Anderslövs Gästgivaregård och avslutades med en läcker måltid på kvällen. Mikael Larsson, ombudsman från Skåneregionen hade tagit som hjälp Per Rydström, Medveten Coaching. Det handlade om hur man skapar ett handlingsprogram och formar en strategi för att vinna valet 2010 men också om hur vi övervinner motsättningar och uppnår samförstånd och sammanhållning i vårt eget parti. Här är ”tillit” stickordet. Den som har den minsta tilliten till sig själv och därmed till andra är den svagaste länken i en organisation. Med svag tillit tror man gärna att andra människor har information som man inte själv har.
Som alltid trivdes jag bra i moderata vänners lag, där finns många med stor kunskap och lång politisk erfarenhet som det är en förmån att få ta del av.
Alla kommer inte lika bra överens men där finns ändå glädje, humor och en vilja att göra sitt allra bästa för en ny moderat valseger.
En lyckad dag som gärna kan få en fortsättning. Ett särskilt tack till Tina Ersson och Christina Birger som tillsammans kämpat för att göra dagen möjlig.

     
Kommunalrådet Ulf Bingsgård med Brian Tomaszewski och Clas Jönsson  Fullmäktigeordförande Inger Hansson i centrum Tord Larsson, Ove Carlsson, Göran Gärtner, Ola Pärson, Suisana Apostolovska, Eric Samuelson och Lars-Olof Flink
     
Ina Liljeberg, Lars Mikelä, Gunnar Hedin, Laila Mårtensson, Bengt Gunnarsson m fl Helny Feustel och Lars-Olof Flink Ola Pärson, Susana Apostolovska och Lars Raneke