Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Februari 2009

Bertil Tomelius
Startsida

Nyföretagande underlättas - i Frankrike

 2009-02-28  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Fransmännen har traditionellt en skeptisk syn på entreprenörskap. Men nu har Paris stiftat en ny lag som ska ändra på det. Den ska förenkla och stimulera startandet av nya företag. Enligt den kan vem som helst gå ut på Internet och på 15 minuter börja starta en egen verksamhet utan att förlora existerande skattefinansierade pensioner, arbetslöshets understöd eller andra förmåner. De nya entreprenörerna behöver inte börja med att betala in tusentals euro till socialförsäkringar, utan staten kräver ingenting förrän verksamheten går med vinst och då gynnas "auto-entreprenören" av generösa skattelättnader. Regeringen räknade med att 200 000 skulle bli egenföretagare innan årets slut men redan i februari har 62000 registrerat sig. En orsak till fransmännens pessimistiska attityd gentemot affärer är att de flesta karriärpolitiker har föga erfarenhet av affärer. En annan orsak är att undervisningen i ekonomi i franska skolor ofta är ideologiskt färgad och lägger stor tonvikt vid sociala problem kopplade till ekonomin. "Tanken att kapitalismen är förfärlig är tydlig bland lärarna" säger Marc Lazar, författare till boken "Kommunismen: En fransk passion". Den nya lagen ska hjälpa till att ändra attityder. Fler ska följa president Nicolas Sarkozys mantra: "Arbeta mera och tjäna mera!".
Original artikel i Newsweek eller läs den här. Översatt i Tempus nr 9 i år.

Automatisera Facebook

 2009-02-27 Datorer & Internet
 För ett år sedan  För två år sedan
Många människor kan inte leva utan att uppdatera sin status på Facebook eller Twitter varannan timme. Det blir då ett stressmoment att hitta på intelligenta aktiviteter som dessutom ska vara udda och annorlunda. Det väcker ju knappast något intresse hos läsarna, vännerna, att bara skriva att man håller på med att uppdatera sin Facebook. Om det finns ett mänskligt behov så finns det alltid en lösning på webben. Där finns Generatus som genast ger dig några exempel på vad du kan använda som uppdateringstext. Den kanske inte är så relevant just för dig men den är snabb och annorlunda.
Du hittar den här, Generatus.com.
Om du bor i Iran har du ingen användning för din statusgenerator. Där har myndigheterna blockerat användningen av Facebook. Orsaken är att Facebook undergräver de iranska medborgarnas "religiösa identitet".

Ett mästerverk av Johan Theorin

 2009-02-26  Böcker, deckare
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Inte trodde jag efter att ha läst Johan Theorins andra bok "Nattfåk" att han redan året innan presterat någonting mycket bättre i "Skumtimmen" som också utspelar sig på Öland. Boken är verkligen spännande och slutet kommer helt oväntat och på ett nästan omöjligt sätt. Där finns hämnden, girigheten och den okontrollerade vreden. Det är en bok nästan i klass med Stieg Larssons bäst och det borde göras film av den. Och så ska också ske. Enligt Ölandsbladet ska inspelning börja i höst. Tanken är att alla fyra böcker i Johan Theorins "årstids"-serie ska bli film. Kontrakt är skrivet med SF angående de två första.

En dimmig sensommardag i början av sjuttiotalet på norra Öland försvinner en liten pojke utan några som helst spår. I dagar letar familjen, polisen och frivilliga efter honom. Tjugo år senare får pojkens mor Julia ett oväntat telefonsamtal från sin far, den åldrige sjökaptenen Gerlof Davidsson. Han ber henne komma till Öland för att hjälpa honom med efterforskningar kring dottersonens försvinnande.
Tempot i boken är lugnt och den kusliga berättelsen tar sig långsamt framåt, stannar vid små detaljer som längre fram kommer visa sig vara väldigt viktiga. Det är intellektuellt stimulerande och rent njutbart att i den psykiskt pressade Julias sällskap resa tillbaka till Öland där hon tvingas möta sitt förflutna efter att han lämnat ön bakom sig efter sin sons mystiska försvinnande i början av sjuttiotalet. Läs gärna mitt referat av boken.

Recensioner:
Erik Löfvendahl" i SvD: Alvaret står i fokus i ambitiös debutroman".
Björn Gunnarsson i GP välkomnar Johan Theorin till deckarförfattarnas ständigt växande skara.
Sara Ullberg i DN: "Öländsk mördare gör entré".
Sara Hjalmarsson i Tidningen Kulturen: "Med en underton av vemod".

Moderatlunch på Dannegården

 2009-02-25  Politik
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Moderatlunch idag men inte på Restaurangskolan som brukligt är. Där var eleverna nämligen ute på praktik. En miss i internkommunikationen gjorde att vi i stället anlitade Dannegården på Strandgatan 32. Många var nöjda med det ändrade arrangemanget, särskilt de som bor på gångavstånd från restaurangen. Vi bjöds på Dagens lunch som bestod av Schnitzel med salvia och citronsås vilket var helt delikat. En Ramlösa och en kopp kaffe, liksom sallad och bröd ingick till det facila priset av 79 kr.

         
Ove Carlson, Ulla-Britt Levan,
Mona Evanth, Hillevi Göransson
och Bo Evanth
Eva Ekström och Mårten
Bönnemark var extra glada
Gulli Nilsson och Wolfgang
och Marrianne Österling
 

Kommunanställdas yttrandefrihet ifrågasatt

 2009-02-24  Politik
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Kommunfullmäktigemötet i går i Trelleborg avslutades med ett intressant triangeldrama mellan Claes Henriksson (Trelleborgs skolparti), Lars Hemzelius (Folkpartiet) och Lisbeth Netteberg (förvaltningschef).
Claes Henriksson (bild) som är gruppledare för Trelleborgs skolparti, ett parti som bildades inför valet 2006, av många lärare som var missnöjda med den omorganisation som gick under namnet "spjutspetsskolan" var den 10 december med på ett möte inom kommunen om internkontroll. Under ett avsnitt om demokratibegreppet och offentlighetsprincipen tog Henriksson upp rätten för anställda inom kommunen att framföra kritik offentligt utan att riskera repressalier. Henriksson blev mycket upprörd över förvaltningschefen Lisbeth Nettebergs (bild) invändning att hon tyckte att detta var fel eftersom "det kunde tas illa upp" och försämra möjligheten för kommunala skolor att tävla med fristående skolor. Henriksson ställde därför igår två frågor i form av en interpellation till Gymnasienämndens ordförande Lars Hemzelius (bild) hur han ser på detta och vilka åtgärder han vill vidta.
Henzelius svarade att Lisbeth Netteberg kom från det privata näringslivet, att betydelsen av den kommunala demokratins regler inte betonats tillräckligt för henne under den "socialdemokratiska eran" - som ju bröts först 2006, och att han tidigare föreslagit åtgärder mot Lisbeth Netteberg men då stoppats av Kommunstyrelsen. Se artikel i Trelleborgs Allehanda: Gymnasiechef klarar sig utan varning.
Därför kunde han nu bara "två sina händer". Med detta svar nöjde sig Claes Henriksson.
Lisbeth Netteberg kände sig föranlåten att betyga sin övertygelse om hur viktigt demokratibegreppet är för henne och att hon alltid hållit sig till detta. Dock var hon inte närvarande utan föredrog att framföra detta i ett brev till kommunfullmäktige.

Vem styr i Indien efter sommaren?

 2009-02-22  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan

Premiärminister Manmohan Singh är konvalescent efter en hjärtoperation (bild), och Indien förbereder sig för val senare i vår. Vilket slags regering som därefter ska styra landet kan man bara gissa. 47 politiska partier bjöds in för en gemensam information om valet. Nästan 700 miljoner väljare har registrerats. De två högst valfunktionärerna är starkt oense. N Gopalaswami, valkommissionens chef, har försökt avskeda den biträdande chefen, Navin Chawla, som han beskyllt för att vara partisk till förmån för det regerande Kongresspartiet. Chawla väntas ta över efter Gopalaswami när denne avgår med pension i april, vilket starkt irriterar Kongresspartiets huvudmotståndare BJP. Inget av de två största partierna kan hoppas erövra egen majoritet i valet. Därför anstränger de sig för att rekrytera allierade bland regionala partier, kastbaserade grupperingar och vänsterns partier. Singhs hälsotillstånd är ett bekymmer för Kongresspartiet. Partiets ledare Sonia Gandhi, vill att Singh ska sitta kvar på sin post tills hennes son Rahul anses vara mogen för jobbet.
BJP slits mellan två interna grupperingar, hinduideologer och sekulära frimarknadsanhängare. I Uttar Pradeshs delstatsval 2007 gjorde BJP ett mycket dåligt val medan Bahujan Samajpartiet som företräder daliterna, hinduismens före detta "orörbara", tog hem segern. Partiet leds av en livlig och skandalbenägen kvinna, Mayawati (bild). Till omkring 250 miljoner daliters glädje och alla andras förundran hoppas Mayawati lägga beslag på premiärministerposten för egen räkning. Hon är en av två poler runt vilka en regering utan vare sig Kongresspartiet eller BJP skulle kunna bildas.
Den andra polen är en koalition av irriterade före detta allierade till både BJP och Kongresspartiet, inklusive kommunistpartiet och olika regionala grupper som tillsammans kallas för "tredje fronten".

Läs originalartikeln i The Economist eller läs mer här,   eller översatt i Tempus nr 8 2009, s 27-28.
Tidigare blogg om Indien: Gränsöverskridande äktenskap förbjudna. 2007-04-15.

De långsamma balladernas kväll

 2009-02-21  Film &TV & Media
För ett år sedan  För tre år sedan

Melodifestivalens tredje deltävling går i Leksand. Den bästa Melodifestivalort som Bert Karlsson någonsin varit på. Klart bäst så långt är Mikael Rickfors med Du vinner över mig. Han sjunger klart bäst. Maja Gullstrand får också godkänt med sin låt om hur bra hon mår när hon är själv. Så kom då till sist BWO, tyvärr också blev en besvikelse, men dock överlägsen de flesta andra bidragen.
Kvällens program är i varje fall det sämsta av de tre deltävlingarna. Jag undrar hur det blir nästa lördag då jag och min familj ska vara på plats i den nya Arenan i Malmö för att se och lyssna på den fjärde och sista deltävlingen.
Utslagna i första omgången i kväll på plats 8. kom Maja Gullstrand (bild) Här för mig själv, på plats 7. Sofia Berntsson (bild) som sjunger Allá på grekiska och på plats 6. Velvet (bild) (Jenny Pettersson) med The Queen. I andra röstningsomgången föll Mikael Rickfors (bild) Du vinner över mig bort.
I duell ett ställdes det latinamerikanska bandet Rigo & The Topaz Sound feat. Red Fox (bild) I got you mot E.M.D: (bild) Baby, Goodbye. I den separata omröstningen vann E.M.D. som alltså går direkt till Globen. EMD består av de inte helt okända Idolstjärnorna Erik Segerstedt, Mattias Andréasson och Danny Saucedo.
I duell två vann sedan Molly Sandén (bild) med Så vill stjärnorna över BWO (bild) med You’re Not Alone.
Den internationella juryn valde i kväll Sofia Berntssons Allá som därmed fick chans att ta sig vidare till Globen.

En vinterdag med vinteridrott

 2009-02-19  Dagbok, Sport
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan 
Dagens första uppgift var att sköta om hästarnas vattenhoar. Isen måste skakas loss efter den kalla natten och sedan fyllas på med vattenkannor som jag måste bära flera hundratals meter. Vattenslangarna är ju genomfrysta. Sedan skrev jag "kompendier" till de tvä deckare jag läser, dels Johan Theorins "Skumtimmen" och dels Ulf Durlings senaste bok "Den svagaste länken". Båda är så långt positiva överraskningar."Skumtimmen" är Ölandsförfattaren Theorins debutbok och är betydligt bättre än hans andra bok "Nattfåk" som jag nyss läst.

Sedan följer jag mixstafetten i Skidskytte från VM i Pyeongchang i Sydkorea. Det startar bra med de två kvinnorna, Helena Jonsson och Anna-Karin Olofsson håller andra platsen. Och till min förvåning lyckades sedan David Ekholm och Carl-Johan Bergman förvalta placeringen till en silvermedalj efter stafettstarka Frankrike. Dramatisk och spännande tillställning med ett gott slut! Det är Sveriges andra medalj i detta VM. Helena Jonsson har ju redan tagit guld i Jaktstart.
I VM för två år sedan tog nästan samma lag guldmedalj i mixstafetten i italienska Antholz. Läs mer här. Då med Björn Ferry i stället för David Ekholm.
Under tiden jag följer den spännande tävlingen "bränner" jag några hundra kalorier på min Crosstrainer. Jag vill gärna gå ner ytterligare något kilo till de drygt fem jag klarat hittills på tre veckors egendiet. Se tidigare blogg, "Lätt och billigt att gå ner i vikt".
Mer skidor på TV. Idag startar VM i längdåkning i tjeckiska Liberec med 10 km för damer. FIS-VM sida. Se resultaten här.
På eftermiddagen var jag i Trelleborg, bl a på Rådhuset för att hämta det skriftliga materialet till kommunfullmäktigemötet på måndag.

Maud Olofsson värnar om skattebetalarnas pengar

 2009-02-18   Nyheter & Politik, svensk
  För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
General Moters behöver idag ytterligare 30 miljarder dollar från USAs regering och vill att den svenska regeringen ska ska rädda svenska SAAB från konkurs. Men varför ska svenska skattebetalare rädda bilföretagets aktieägares pengar? Här var Maud Olofsson glädjande tydlig och klar i SvT1 i Gomorron Sverige idag: Svenska skattebetalare kommer inte att äga bilfabriker och att staten har rätt att ställa krav på stora företag och dess ägare. Hon sa att det fina med att vara politiker är att det innebär att ansvara för skattebetalarnas pengar.
Det är rätt: Nya moderaterna är skattebetalarnas parti och Allians för Sverige är skattebetalarnas regering.
Inte mer hjälp från ststen än den som redan erbjudits, bankgarantier i Europeiska investeringsbanken, undsättningslån och stöd åt ett separat forskningsbolag. Det lärde vi oss av varvskrisen som blev akut under den borgerliga regeringsperioden under slutet av 1970-talet, sa hon. Det var inget bra att kasta in nya pengar som ändå inte räckte till slut.
Alliansen har redan satsat totalt 40 miljarder kronor (ca 1,3 procent av BNP) för 2009 på åtgärder för att öka efterfrågan i ekonomin och dämpa effekterna av nedgången som följer i finanskrisens spår. Sverige hör till de EU-länder som gör störst satsningar och har den mest expansiva inriktningen i finanspolitiken under kommande år.

Bra moderat förslag till ny invandringspolitik

 2009-02-17   Nyheter & Politik, svensk
  För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Ett land som inte förväntar sig att de allra flesta arbetar och försörjer sig själva är i längden inte ett bra invandrarland. Svensk migrations- och integrationspolitik har misslyckats. Flyktingmottagningen, introduktionen till Sverige och Svenska för invandrare (sfi) fungerar så illa att det tar sju år för vuxna flyktingar att få ett arbete i Sverige, för kvinnor tar det mer än tio. Många invandrare blir år efter år helt beroende av bidrag eller av den man i familjen som ofta kom först.
Det skriver migrationsminister Tobias Billström tillsammans med Ulf Kristersson, socialborgarråd i Stockholm och ordförande i Moderata samlingspartiets arbetsgrupp mot utanförskap och segregation, samt riksdagsledamoten Elisabeth Svantesson på DN Debatt idag. I dag överlämnar de arbetsgruppens slutrapport till Moderaternas partistyrelse. I åtta steg vill de förändra svensk invandringspolitik.

Sverige som invandrarland måste se sanningen i vitögat. I Sverige gäller svensk lag. Därför måste medborgarskap som givits på felaktiga grunder, exempelvis genom falsk identitet, hot eller mutor, återkallas. Det duger inte att den som får avslag på sin asylansökan ska kunna stanna kvar i landet. Samtidigt bör fler utländska medborgare som dömts för grova brott utvisas. Dessutom vill vi slopa invandrares rätt att fritt välja bostadsort, och tillräckliga kunskaper i svenska måste bli obligatoriskt.

Nu kan man bara hoppas att förslagen också antas av de tre andra allianspartierna så att de kan ligga till grund för en proposition och lagändring redan detta år. I så fall har moderaterna gjort mer för att komma till rätta med svensk invandringspolitik än vad socialdemokraterna gjort på 20 år! Läs tidigare bloggar: "Moderata uttalanden om integration". "Från flyktingmottagande till talangjakt".

Läs mer på DN Debatt idag: Moderatutredning kräver väsentligt hårdare invandrarpolitik.     

H.E.A.T till Globen direkt

 2009-02-15  Film &TV & Media
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan
I Melodifestivalens andra deltävling som utspelade sig i Skellefteå föll tre låtar bort i lyssnarnas första röstningsomgång. Det var precis de som jag hade förväntat mig. Det var Lasse Lindh och Bandet (bild) med Jag Ska Slåss I Dina Kvarter! på 6.e plats, Jennifer Brown (bild) med Never Been Here Before på 7:e plats och Markoolio (bild) med Kärlekssång från mig på 8:e plats. I andra röstningsomgången föll Cookies’n Beans (bild) bort med låten What If. Det är en mycket duktig countrytrio så där blev jag besviken.
Övriga fyra gjorde upp i duellerna och där slog H.E.A.T (bild) med 1000 Miles ut Amy Diamonds (bild) It’s My Life i den första också helt enligtb ritningarna. Jag blir inte förvånad om H.E.A.T blir slutsegrare även om gruppen naturligtvis kommer att få hård konkurrens av populäre Måns Zelmerlöw (bild) som med Hope & Glory vann den andra duellen över Lili & Susie (bild) som med låten Show Me Heaven minst sagt förvånande därmed tog sig så långt som till "andra chansen".
Den internationella juryn valde i kväll Amy Diamond som därmed fick dubbla chanser att ta sig vidare till sluttävlingen.

Lyckad "show" kring Kommunallagen

 2009-02-14  Politik
För två år sedan  För tre år sedan
Det blev en mycket intressant och lärorik dag som kan bli ett avstamp för ett organisatoriskt utvecklingsarbete för Trelleborgsalliansen. Dagen präglades av en anda av samhörighet och en gemensam önskan av att ta till krafttag för en ny alliansseger 2010.

Konsulten Axel Danielsson föreläste i dag om hur man styr en kommun och hur metoderna har utvecklats och förändrats under det senaste halvseklet. Vilka politiska och socioekonomiska förändringar ligger bakom framväxten av den senaste Kommunallagen 1991:900.
Han hade i förväg skaffat sig en tydlig bild av hur alliansen arbetar idag i Trelleborg och anser att vi har mycket stora möjligheter i framtiden. Det gäller att skapa en mer effektiv organisation för styrning och att använda de rätta verktygen.
Ett hinder att komma över är att de allra flesta av Trelleborgsalliansens politiker är "födda i opposition" och att det tar tid att hitta rutinerna för hur man styr. Dessutom är vi som borgerliga politiker för mycket individer, ibland måste man agera som ett kollektiv och alltid hålla fast vid gemensamt fattade beslut.

Det övergripande budskapet var att den kommunala verksamheten inte har något existensberättigande om det inte vilar på "demokratins grund". Därför är kommunfullmäktige den viktigaste instansen och kommunfullmäktiges ordförande den högsta politikern i en kommun. Orsaken är naturligtvis att det är bara kommunfullmäktige som är vald av väljarna. Politikernas främsta uppgift är att försvara demokratin. Särskilt viktigt är detta i dessa dagar av svår lågkonjunktur och risk för nedskärningar.
Axel Danielsson visade sig vara en mycket skicklig och karismatisk talare. Han är van att tala och han har en stor kunskap och erfarenhet av sitt ämne och vet därför vad han pratar om. Han är mycket energisk och ger ingen en chans att slumra till. Han är en "demokratins apostel".

På bilderna syns konsult Axel Danielsson med kommunfullmäktiges ordförande Inger Hansson, en bild över deltagarna i stort, folkpartisterna Lars Hemzelius - ordförande i gymnasienämnden och Bertil Larsson - styrelseordförande i det kommunala Utvecklingsbolaget samt SPIs ordförande Birger Lindgren med fru Anna Lindgren, nämndeman och ersättare i miljönämnden.

Tidigare "alliansarrangemang" Halvtid för Trelleborgsalliansen, den 22 september 2009.

Vinter till sist

 2009-02-13  Dagbok
För ett år sedan  För tre år sedan 
Så blev det vinter i alla fall på Söderslätt också i år även om det satt långt inne. När redan snödropparna och vintergäcken kommit upp så kom kylan och även några centimeter snö föll i onsdags och torsdags. I morse var det minus åtta grader efter en kall och stjärnklar natt. I dag har det varit solsken hela dagen. Solen värmer redan så det var skönt med en promenad. I fjol kom snön en månad senare den 5 mars och för två år sedan hade vi ett ordentligt snöväder i mitten av februari "Då 101:an blev gågata".

       
  "Sommarhagen" i vinterskrud    Fem av våra sju hästar njuter av sol   och snö   Vinterns synliga spår här...   och där.
Personligheten kan mätas i hjärnan

 2009-02-12    Forskning & Vetenskap
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Psykologerna beskriver vår personlighet utifrån fem grundläggande personlighetsdrag, och nu har neurologerna börjat kunna förknippa dessa drag med hjärnans funktioner. Genom att jämföra MR-skanningar med data från personlighetstester har flera av dragen kunnat lokaliseras i hjärnan. Hos mycket utåtriktade människor är hjärnans belöningssystem (dopamin) till exempel extra känsligt. Anspändhet berättar hur vi förhåller oss till möjliga hot och faror. Pålitlighet talar om att vi planerar och är målinriktade. Empati visar hur bra vi är på att leva oss in i andras känslor. Öppenhet pekar på hur vi hanterar ord och abstrakta idéer. Öppenhet betyder intelligens och associationsförmåga.
Evolutionsforskare har nu börjat intressera sig för varför det är så stor variation i människors personlighet. De menar att olika personligheter har gett fördelar under varierande omständigheter genom människans historia. Därför kan man inte framhålla en personlighetstyp som fördelaktigast, då det kommer an på både miljömässiga och sociala faktorer vem som klarar sig bäst. I en farlig miljö skulle anspändhet premieras och i en föränderlig miljö utåtvändhet och öppenhet.
Läs mer i Illustrerad vetenskap nr 18 2008 s. 28-35. Testa dig själv! (Bild).

Tobias Billström besöker Trelleborg

 2009-02-11  Politik
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
I veckan som gick gjorde migrationsminister Tobias Billström ett besök i Trelleborg. Han pratade inför drygt 100 elever på Söderslättsgymnasiet ( se bild). Läs mer i Trelleborgs Allehanda.  Sedan han svarat på frågor om stämningen i Rosengård och förhållandet mellan regeringspartierna bjöds han på lunch av Trelleborgs kommunalråd Ulf Bingsgård på Dannegården i Trelleborg. Dit var också en del av den moderata styrelsen inbjuden och själv fick jag vara med på en bild tillsammans med min favoritminister Tobias Billström. Tidigare har jag haft tillfälle att träffa honom och lyssna till honom i gamla Riksdagshuset i Stockholm på Moderata Seniorers Tema-dag och alldeles nyligen på "Ordförandefokus" i Jönköping. Med på lunchen fanns också nyvalda representanten för Moderata Kvinnor i Trelleborg, Charlott Odell-Zinn och moderata riksdagsledamoten Ewa Thalén-Finné (till vänster).

Utmärkt Helsingborgsförfattare

 2009-02-10  Böcker, deckare
 För två år sedan 

Bodil Mårtenssons senaste bok är en verkligt bra deckare, som inte blir sämre av alla miljöskildringar av Helsingborg med omnejd som jag känner igen från de år då jag bodde på Norra stenbocksgatan och Röamöllagatan i Stattena på 1960-talet.
Boken "Rebeccas blod" innehåller en detaljerad och välinitierad beskrivning av polisarbetet med tonvikt på det tekniska. Den är spännande och annorlunda. Med många ovanliga detaljer som att bli inlåst i en ventilationstrumma. Den är annorlunda, det är en man som förtrycks och misshandlas både fysiskt och psykiskt av sin fru. Hon är också öppet otrogen med en annan man.
David Lehman bestämmer sig för att göra ett slut på förnedringen. Trakasserierna måste få en ände, han står inte ut längre. Han går till Vikens hamn men ödet vill annorlunda.
Viola Malmborg, chef för ett så kallade asylcenter för misshandlade kvinnor har andra planer som griper in i och förändrar Davids liv.
Bodil Mårtensson började skriva 1999 och "Rebeccas blod" är hennes nionde bok.
Hon påminner i det avseendet om Willy Josefsson som visserligen debuterade 1996 men som också skrivit nio böcker. Hans handlar om Ängelholm och Bjärehalvön, alltså några mil norr om Helsingborg.
Läs storyn på egen risk här.

Presentation på Wikipedia.          Recension i DAST Magazine          Carl Johan de Geers hyllning till boken.           Författarens hemsida.

Tilläggas kan att materialet till boken försvann i samband med ett inbrott i Rydebäck då en tjuv tog bl a datorn. Läs mer här.

Mia & Klara, inte som förr

 2009-02-09  Film &TV & Media
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan

I går såg jag det tredje avsnittet (av åtta) av Mia och Klaras nya TV-serie. Jag tittade ofta och gärna på dem förra året. Där fanns mycket humor, självironi men också glädje och sprallighet. Att döma av avsnittet jag såg i går är årets serie mycket annorlunda. De olika scenerna är mycket korta, oavslutade och abrupta. Det byggde på att provocera andra människor för att sedan med en "release" skapa en spricka där de kunde nå den andra människan. Handlade programmet om att driva med människor som har denna strategi? Men vilka har det? Inga som jag känner. Provokationerna var plumpa och ofta mycket sårande för de människor som kände sig träffade. Den så kallade "releasen" var dum och ogenomtänkt, eller saknades helt och resultatet blev snarare en ny provokation än en öppning, "sprickan" visade sig inte. Det var så illa att "Rolles dataskola" blev programmets behållning.
Vem är det som har förändrat detta så glada och humoristiska program så att det har blivit mycket sämre. Med saknad och sorg säger jag, "aldrig mer för min del! Mia Skäringer, varför gjorde du mig detta?

Scotts till "andra chansen"

 2009-02-08  Film &TV & Media
För ett år sedan  För två år sedan 

Scotts (bild) från Dansbandskampen och Lidköping hade maximal otur när de ställdes inför segrarna Alcazar (bild) i semifinalen när Melodifestivalen säsongssstartade med första deltävlingen i Göteborg i går kväll. Med en annan motståndare hade det varit Globen direkt. Men inte dåligt ändå för att vara debut. I den andra semifinalen hade Caroline af Ugglas ingen chans mot Emilia som med låten You’re My World tog sig till finalen i Globen. Med låten Tick Tock erövrade Nina Söderquist femteplatsen medan tre deltagare åkte ut redan i första omgången. Mest överraskande var att Shirley Clamps Med hjärtat fullt av ljus inte var tillräckligt populär hos de tittare som ringde och röstade, men även Marie Serneholts (bild) Disconnect Me och unge Jonathan Fagerlunds (bild) Welcome To My Life var, enligt min mening värda ett bättre öde.
Mest överraskade var dock att Caroline af Ugglas (bild) "Snälla, snälla" tog sig vidare i tävlingen. En ballad som skulle ha passat bättre på ett boende för utsatta kvinnor än här. Men för all del den skilde sig starkt från övriga inslag som mer påminde om musikvideos än om livesändningar.
Kvällens mest udda inslag var 58-årige Fredrik "Freddie" Wadling (bild) (se artikel i Expressen) som länge och pinsamt paus-sjöng "Alla har glömt" och mest utmanande klädsel hade Nina Söderquist (bild) som generöst exponerade bysten i sin Lady Domina utstyrsel.
Men visst är Melodifestivalen en enorm folkfest, kanske "Skandinaviens största TV-produktion" som debuterande programledare Petra Mede påstod. Programmets inledning var bra med Charlotte Perelli men Petra Mede borde se över sina grimaser och särskilt sina "hrmm" som hon avslutar alltför många meningar med. Man började nästan räkna dem i TV-soffan. Och var var humorn som enligt Petra Mede var ett av de tre ledorden för TV-serien. Finns det ingen som kan göra "en ny Björn Gustafsson"? Det var ju han som lyfte fjolårets tävling!

 Melodifestivalens hemsida på SvT  Gyllene Skor  Esc Sweden  Expressens specialsajt  Sveriges Radios melodifestial-special.

En sund kärnkraftspolitik för alliansen

 2009-02-07   Nyheter & Politik, svensk
  För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Äntligen vill man utropa. Äntligen har Regeringsalliansen ett gemensamt program för energipolitiken inklusive kärnkraften i Sverige. "Vägen ut ur fossilsamhället" är Fredrik Reinfeldts kommentar. Maud Olofsson har gjort en strong insats som hon ska ha all heder av genom att förmå kärnkraftsmotståndarna i centerpartiet att inse att dagens verklighet på energi och koldioxidområdet är helt annorlunda än den var för snart 30 år sedan då kärnkraftsomröstningen ägde rum. Läs mer i DN.

Det är inte förvånande att uppgörelsen i regeringen om framtidens energipolitik möts positivt av väljarna. Den inställning till kärnkraften som de borgerliga politikerna nu ställer sig bakom är den som "vanliga medborgare" länge har haft. Enligt en aktuell opinionsmätning gjord av Novus Opinion tycker 70 % att energiuppgörelsen är bra medan 12 % tycker att den är dålig! 57 procent mot 28 tycker att det ska vara möjligt att ersätta dagens gamla kärnkraftsreaktorer med nya. Det är en klar uppfattning för kärnkraft i Sverige.
Bra gjort av alla borgerliga partierna men främst av statsminister Fredrik Reinfeldt som åter visat sig vara ledarskapet vuxen och som slagit en en ny grov spik i kistan med rödgröna förhoppningar om att ta makten efter riksdagsvalet 2010. Hur ska deras överenskommelse om energin och kärnkraften se ut? IF Metalls ordförande vill ha en uppgörelse med regeringsalliansen medan vänsterpartiet och miljöpartiet båda vill avveckla kärnkraften, miljöpartiet dessutom snabbt. Hur ska Mona Sahlin få ihop en rödgrön uppgörelse på sin kant?

Maria Larsson eviga ögonblick

 2009-02-05  Film &TV & Media
Det började redan på trottoaren utanför biografen. För första gången fick jag köa utanför Grand. Och det var en mastig kö. Hela det kulturintresserade Trelleborg vara där.
Det var en fascinerande film. Man kan säga att den trollband mig. Bara mycket få och korta ögonblick var jag medveten om att jag såg en film, nästan hela tiden levde jag mig in i filmen. Den var mycket dramatisk. Filmen var hårt klippt, mycket effektfullt kanske också konstnärligt, vad det nu det betyder i detta sammanhang. Sekvenserna blev korta, man kastades från den ena scenen till den andra på ett hisnande sätt som nästan tog andan ur mig. Jan Troell är en mycket skicklig filmmakare, i denna film till och med bättre än Roy Andersson. Troell bevisar att de verkligt stora kan skapa spänning och dramatik i en film utan vare sig biljakter, blodiga mord, långvariga slagsmål eller andra påkostade effekter.
Filmen var mycket känsloväckande, främst med detta lyckades Maria Heiskanen i sin roll som Maria Larsson . Hon gjorde en enormt stark prestation, men Mikael Persbrandt som hennes make, Sigfrid Larsson, stod inte långt efter. Mycket bra var också Ann Petrén som Ida och inte minst Callin Öhrvall Delmar (se egen blogg och intervju av henne på bloggen Mondiablo) som den tonåriga Maja.
Ateist som jag är tackar jag Gud för att jag äntligen tog mig till Grand sista visningskvällen så att jag inte missade detta unika tillfälle att se kanske decenniets bästa film.
I varje fall den bästa film jag sett på biografen Grand på fem år. Det man kunde invända var att filmen var lång, 2 timmar och 20 minuter och kanske var ambitionen att spegla Sverige 1900-tals historia något överdriven. Men visst var det kul med Amalteamannen Anton Nilsson, trekungar mötet på Stortorget i Malmö för att inte tala om inspelningarna i det gamla huset på Hasselgatan i Malmö, vår granne under de 10 år vi bodde på Björkgatan i Sofielund. Senaste sedda film på Grand, Australia 26.12.
Recensioner:
Johan Malmberg i Helsingborgs Dagblad, Mästerlig Magi, Johan Croneman i DN, Alexander Kuprijanko i Sydsvenskan, Sveriges Oscarshopp, Astrid Söderbergh Widding i SvD, Helgjuten bild av minnesfragment.
Mer om filmen på IMDb.

Seniorer besöker Rådhuset i Trelleborg

 2009-02-04  Politik
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan
Ett 20-tal moderata seniorer hörsammadei går en inbjudan från kommunalrådet Ulf Bingsgård att göra ett besök i Rådhuset. Vi samlades och fyllde upp receptionen där vi välkomnades av Ulf. Tre trappor upp till Bruna salongen klättrade vi, där Ulf genomfört sitt första politiska uppdrag i Trelleborg, det var i Barn- och Ungdomsberedningen 2001. Salarna har tråkiga namn kvar sedan senaste kommunsammanslagningen, men det ska bli bättre, snart kommer de att döpas efter Byarna, den bruna kommer att få namn efter Anderslöv, andra efter Skegrie, Alstad och Smyge.
Varför heter huset Rådhuset? Jo, för att tidigare residerade Rådhusrätten där och det namnet bevarades på grund av skatterättsliga avskrivningsregler.
På våningen under finns Stadsbyggnadskontoret och "Mät och Karta" som idag sorterar under olika politiska nämnder. De kommer därför att slås samman under en ny nämnd i framtiden och som ännu längre fram sannolikt omfattar också en tredje nämnd, Miljönämnden. Deras arbetsområden överlappar varandra och arbetet kan på så sätt effektiviseras.
På våning ett passerade vi förvaltningarna, som Miljö- och Fastighetsförvaltningen, som har ansvar för kommunens lokaler. Synen på ägandet av lokaler håller på att ändras med den nya borgerliga regimen.
Vi passerade tavlor av de tidiga borgmästarna i Trelleborg. Den första var Folke Kraak, som utnämndes till borgmästare av kung Karl XV, då Trelleborg för andra gången fick stadsrättigheter 1867. Ulf pekade på att det är moderaterna som för första gången satte en kvinna på en ledande position i staden, då Inger Hansson 2006 blev kommunfullmäktiges ordförande. Och det utan kvotering! Det lyckades inte socialdemokraterna med under sitt halvsekellånga styre trots sin feministiska retorik.
Vigselrummet intresserade oss alla . Ulf Bingsgård har genomfört ett 50-tal vigslar sedan 2006, dock inte alla i vigselrummet. Önskemålen om vigselplatser varierar. Ulf har kunnat tillgodose alla, värst var det en 1 maj i vårregn i Albäcksskogen.
Besöket avslutades lämpligen på Ulf kontor. Det är känt för att ha världens minsta skrivbord och utan pappershögar. I rummet som har trelleborgsproducerade möbler har fullmäktigegruppen sina sammanträden. Förhoppningsvis inte så länge till menar Ulf. Några mandat till i nästa val och gruppen får inte längre plats. Vi blir bjudna på kaffe och kaka medan vi lyssnar till det unga kommunalrådet som framför den stora kommunkartan på väggen visar sitt starka intresse för den infrastrukturella utbyggnaden av Trelleborg både när det gäller Hamnen, ringvägen och pågatåget.

     
Kenneth och Anita Bingsgård, Lisen Magnusson, Ingegerd Leo-Möller och Torsten Mårtensson. Ulla-Britt Levan, Mona Evanth, Sven-Erik och Evy Magnusson, Ingrid Larsson, Eva Ekström, Ann-Marie och Tord Larsson.  Kommunalrådet i presentationstagen inför f d diplomatparet Ingegerd och Henry Leo.
     
Ulla-Britt Levan, Ingegerd Leo-Möller, Kenneth Bingsgård, Evy och Sven-Erik Magnusson, Siv Jönerup, Mona Evanth och Lisen Magnusson. Ulf Bingsgård framför världens minsta skrivbord. Före detta diplomaten Henry Leo var också där liksom Ann-Marie Larsson.

Finland och Sverige minns historien på olika sätt

 2009-02-03    Forskning & Vetenskap
För ett år sedan  För två år sedan  
För 200 år sedan förlorade Sverige en tredjedel av sitt territorium och en fjärdedel av sin befolkning. Sverige och Finland minns händelserna 1809 på olika sätt vilket syns i märkesårets logotyper. Den svenska består av två likformiga bollar med resp lands färger medan den finska har som tema "Nationen växer fram". I Sverige är Märkesåret, ett regeringsprojekt för att uppmärksamma att det är 200 år sedan Finland och Sverige blev två länder.
Finska kriget 1809-09 var en del av Napoleonkrigen och ledde till att Sverige och Finland, efter 600 år av gemensam historia gick skilda vägar. Kriget började den 21 februari 1808 med att ryska styrkor anföll Sverige. Före jul hade de sista svenska trupperna lämnat finsk mark.
Den 13 mars 1809 avsattes den svenske kungen Gustav IV Adolf, i en statskupp. Orsaken var kungens ovilja att sluta fred och hans planer på nya fälttåg. Samma månad återupptog Ryssland krigshandlingarna, nu i det egentliga Sverige. I slagen vid Ratan och Sävar i augusti avslutades kriget. Den 6 juni undertecknades en ny svensk regeringsform som satte stopp för det kungliga enväldet. Fred mellan Ryssland och Sverige slöts i Fredrikshamn den 17 september. Finland blev nu en rysk provins med relativt stort självstyre.
Efter oktoberrevolutionen i Ryssland förklarade sig Finland självständigt den 6 december 1917. Självständigheten ratificerades av den ryska bolsjevikregeringen 31 december 1917.
Posten ger ut ett särskilt frimärke.
Läs mer i Populär Historia Sverige och Finland minns skilsmässan.

Arabvärlden har kört fast

 2009-02-02  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Är palestinierna ett hinder för utveckling av de arabiska länderna eller en förevändning för de auktoritära ledarna att slippa genomföra demokratiska reformer och som kanske därför föredrar att kriget fortsätter? Nyligen sammankallade Arabförbundet, som omfattar 22 medlemsländer, ett möte i Kuwait för att komma överens om olika sätt att förbättra livskvaliteten för sina 330 miljoner medborgare. I stället för att diskutera utbredd analfabetism, ineffektiva skolor, arbetslöshet, inadekvata mat- och vattenresurser, diskuterade de krisen i Gaza.
Konflikten mellan palestinierna och Israel fungerar som ett bekvämt sätt att avleda uppmärksamheten från andra problem för ledare som inte kan eller vill reformera sina länder. Den palestinska frågan är en välkommen distraktion för auktoritära ledare. Statsvetaren Shafeeq Ghabra, professor vid universitetet i Kuwait säger att "detta är en region som har fastnat i tid, rum, historia och konflikt". Arabförbundets generalsekreterare, Amr Moussa, säger att "det arabiska skeppet sjunker" och att arabländerna har utkämpat samma självbedragande strid mot sig själva i flera decennier.
Libanons premiärminister, Fouad Siniora, sa på konferensen att arabländerna behöver skapa 50 miljoner nya arbetstillfällen de kommande 20 åren bara för att inte öka arbetslösheten. De arabiska universiteten är fallfärdiga och det förekommer knappt någon vetenskaplig forskning. Arabvärlden är på väg att halka längre och längre efter i sin förmåga att konkurrera globalt hur man än mäter. Värst är de undermåliga skolorna. Undersökningar visar att många arabiska länder hamnar i botten i internationella jämförelser av kunskaper i exempelvis matematik och naturvetenskaperna.
Allting gömmer man bakom palestinierna.
Läs mer i en artikel i New York Times, At Arab Gathering on Development, the Talk Is All About Gaza, översatt i Tempus nr 5, 2009, eller läs den här!

Styrketräning är bäst för äldre

  2009-02-01 Motion
 För två år sedan 
Äldre personer, män såväl som kvinnor, behöver motionera för att behålla sin muskelmassa. Att jogga i skogen eller promenera är bra för hälsan och välbefinnandet men betydligt bättre för att inte förslappa sina muskler är styrketräning. Det är den gamla beprövade metoden "att lyfta skrot" som är bäst. Styrketräning med hög belastning och få repetetioner ger bäst resultat för att behålla muskelmassan även vid hög ålder eller t o m öka den. Detta har molekylärbiologen Alexander Christea vid institutionen för klinisk neurofysiologi, Uppsala Universitet, visat i sin doktorsavhandling.
Läs mer i senaste numret av Forskning & Framsteg, s 5, "Så bör äldre träna" eller läs artikeln här.