Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Februari 2010

Bertil Tomelius
Startsida

Genrep på Malmö Arena

 2010-02-28 Musik, FTM
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
På fredagskvällen var jag med familjen och Linda Andersson med sin magiska dotter Maja på genrepet till fjärde deltävlingen i Melodifestivalen. Och naturligtvis var vi på Malmö Arena denna fantastiska nöjeslokal för masspublik. När man ser Melodifestivalen Live får man också ta del av "uppvärmningen" mellan klockan 19 och 20 och den var verkligen bra denna gång. Även i fjol hade vi tillfälle att vara med det var då Malena Ernman gick direkt till Globen för att sedan vinna hela tävlingen. Ett duktigt coverband inledde och skapade snabbt en god, uppsluppen och förväntansfull stämning. Henrik Johnsson som ledde förövningarna kallade bandet för "Bästa bandet". För min hästtokiga dotter Nilla var han den mest intressante personen under hela kvällen kanske näst efter Peter Jöback. Detta därför att han är gift med Malin Bayard.
Tino Räisänen ordnade en bejublad allsång med "Fyra Bugg" och studiomannen och ståuppkomikern Henric von Zweigbergk tränade publiken att klappa, vinka med blåa flaggor och skrika.
Sedan fick vi lyssna på de åtta bidragen mina favoriter blev NEO med Human Frontier, Anna Bergdendahl med sin ballad "This is my Life" - En ny Sarah Dawn-Finder på gång? - samt de unga killarna i Non Disciplin med sin låt ""Idiot". Men visst är det Pernilla Wahlgren och Peter Jöback som är proffsen!
Vad jag inte gillade var att man inte avbröt föreställningen när det var dags att rösta utan lät "The Show go on" med ett "lottat" resultat. Jag menar att detta kan skapa föreställningar i huvudet hos deltagande och dessutom påverka åskådarna när de röstar dagen efter. Bilder på "Bästa bandet"

Femte guldmedaljen!

 2010-02-27 Sport
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan 
Anette Norberg och hennes lagkamrater stod för en underbar idrottsshow när de slog Kanada i curlingfinalen på deras hemmaplan i Vancouver! Utöver deras fina prestation fick Sverige två fina fjärdeplatser i Maria Pietilä-Holmers slalomåk, resultatlistan här och Skidskyttekillarnas stafett, resultatlistan här.
Efter 6-6 vid "full tid" spelades en elfte omgång som Sverige vann med 1-0. Samma Lag Norberg tog guld också i Turin för fyra år sedan: Skippern Anette Norberg, Eva Lund, Cathrine Lindahl och Anna Le Moine (Anna Svärd, 2006). Alla guldmedaljörer, Sveriges nionde medalj och femte guldmedalj. 2006 tog samma svenska tjejer Sveriges första olympiska guldmedalj i curling efter en gastkramande final. Nu tog de Sveriges andra guldmedalj.
Resultat från finalmatchen mot Kanada här.

Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg

 2010-02-26 Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
Nu har jag anslutit mig till ännu en förening i Trelleborg. Det är svensk-tyska vänskapsförbundet. Den ena orsaken var att Clas Jönsson tipsade mig, en annan att jag alltid, ända sedan realskoletiden i Eslöv på 1950-talet varit intresserad av det tyska språket och sedan tyska författare och det tredje är att föreningen anordnar flera resor till mål i Tyskland. Jag var med på föreningens årsmöte för några dagar sedan och blev förvånad över hur många de närvarande var, mellan 80 och 90 personer enligt min egen bedömning. Vi serverades en läcker räksmörgås och jag fick ett intressant samtal med min bordsgranne, Margareta Segerhagen, som i likhet med många andra också skulle åka med på bussturen till Berlin i början av maj månad. Hon kände jag igen som en av "poetdemonstranterna" mot bibliotekets besparingar i en artikel nyligen i Sydsvenskan.
Föreningen har en hemsida på Trelleborgskommuns hemsida för föreningar. Till ordförande för 2010 valdes Leif Jönsson, till vice ordförande Monica Rosenquist, till sekreterare Helge Olsson och som kassör Olle Pettersson.
Närmaste aktivitet är en utflykt till Torups Statarmuseum den 23 mars med avslutning i Caféet på Aggarps Tunnbrödsbageri i Svedala. Sedan blir det en resa till Berlin den 6 - 9 maj 2010, då vi åker från Trelleborg Övre den 6 maj kl 7.00 och är hemma efter tre övernattningar

Fjärde guldmedaljen!

 2010-02-25 Sport
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
Helt otroligt! Sverige manliga längdskidåkare är bäst i världen. Tala om tajming att nå toppen just när det är dags för vinterolympiaden. Och vilket ess som Marcus Hellner är! Den bäste vi haft sedan Gunde Svans dagar. I går kväll tog han sin andra guldmedalj i denna olympiad. Charlotte Kalla effekten som hon lade grund till genom sin guldmedalj redan andra olympiadagen på 10 km fristil lever vidare.
Daniel Richardsson, Johan Olsson, Anders Södergren och Marcus Hellner heter segerherrarna, i en stafett om 4 gånger 10 km, de två första sträckorna i klassisk stil och den två sista i fri stil. Daniel Richardsson växlade som tredje lag efter första sträckan, sedan alla övriga som tätlag. Norge tog andraplatsen och Tjeckien tredje. Se hela resultatlistan.
Dessa fyra svenskar gör en prestation som skriver in dem i historieböckerna tillsammans med legendarer som Sixten Jernberg, Janne Stefansson och Assar Rönnlund och Thomas Wassberg och Gunde Svan.
Inget stafettguld på 22 år och aldrig så många längdåkningsmedaljer i någon olympiad sedan 1968 i Grenoble då Sverige tog åtta medaljer varav tre guld. Nu har vi också åtta medaljer men fyra av dem är av ädel guld-valör. Och fler medaljer kan det bli. Damlandslaget i curling spelar semifinal i dag mot Kina och Tre kronor spelar om en semifinalplats i ishockey mot Slovakien. Men precis nu händer det. Förlust med 3-4 och ingen medalj till Tre kronor i denna gång! Det är upp och ner. Glädje varvas med gråt!
I dag för fyra år sedan i Torino hände det också glädjande saker. "Tänk att det blev guld för Anna-Carin". AKO segrade i skidskyttets jaktstart och fick en kram av kungen!

Årets första Moderatlunch

 2010-02-24 Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
Årets första "moderatlunch" utspelade sig som så många gånger förr på Restaurangskolan på Trelleborgs konferenscenter. Det var "tvåorna", det vill säga gymnasieskolans andra klass, som lagade maten och serverade. Vi var ett femtontal Moderata Seniorer som bestods med god mat och god servering allt till en billig peng. Nestorn inom moderat politik i Trelleborg, Sven Hansson, gjorde oss den äran genom att deltaga för första gången. Men det ska inte bli den sista, lovade Sven, som fick tillfälle att prata med många gamla, goda vänner under restaurangbesöket.
Vi började med en fräsch salladsbuffé. Sedan åt jag rökt ankbröst med fikon och valnötter som förrätt, andra valde Paprikasoppa med grillad pilgrimsmussla. Till huvudrätt valde jag Filé Black & White med grillade potatisklyftor - det fanns även Lasagne med svamp och gorgonzola att välja på. Och för ovanlighetens skull gav jag efter för frestelsen: Mangofromage med nöt och chokladbakelse som dessert. Efter en och en halv timme i trevligt sällskap åkte vi hem mätta och glada. Och bara en hundralapp fattigare.
Nästa gång vi äter tillsammans är den 26 mars klockan 13 på Två Lejon, eftersits med Sven Hansson på (M)ötesplatsem Algatan 76.
På bilderna: 1. Ove Carlsson, Marianne Ohrlander, Eva Ekström, Sven Hansson, Ann-Marie Jönsson och Hans Odell. 2. Tord Larsson, Gunnar Hedin, Mårten Bönnemark m fl. 3. Eva Ekström och Bertil Tomelius. 4. Aino Vastagh, Torsten och Lisen Mårtensson m fl.
Tidigare bloggar om Moderatluncher: Gästgivaregården i Anderslöv, Golfkrogen i Trelleborg och Dannegården i Trelleborg.

Två jublande tjejer på silverpallen

 2010-02-23 Sport
  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
Silver blev det i sprintstafetten i går kväll för Charlotte Kalla och Anna Haag efter en spännande tävling med en rafflande avslutning. En heroisk insats av Anna Haag som dock fick ge sig på upploppet för Tysklands helt omöjliga Claudia Nystad som tillsammans med Evi Sachenbacher-Stehle tog guldet. Trea blev Ryssland. Se hela resultatlistan.
Charlotte Kalla: "Man lär sig hela tiden att njuta" (av fritiden mellan tävling och träning). Då läser hon sina SMS och tittar tillbaka på sina framgångar. Kommer Anna och Charlotte att bli 80-talets Gunde Svan och Tomas Wassberg - fast betydligt fnittrigare förståss. De är unga och hungriga och detta är deras första olympiad.
Detta var Sveriges sjunde medalj hittills, tre guld, tre silver och två brons.
Officiell hemsida för vinterolympiaden i Kanada. Sveriges olympiska kommitté. Läs mer om Sveriges placeringar i tidigare vinterolympiader.

Tredje deltävlingen i Göteborg

 2010-02-22 FTM
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan 
Först att röstas direkt till Globen var Timoteij (hemsida), fyra nittonåriga tjejer som pluggar på musikgymnasiet i Skara, Cecilia Kallin, Bodil Bergström, Elina Thorsell, Johanna Pettersson, med låten Kom!, rytmisk moll-pop. Den tog jag till mig direkt. Min andra favorit Alcazar, Andreas Lundstedt, Tess Merkel och Lina Hedlund lyckades bara ta sig till Andra chansen med diskolåten Headlines. Direkt till Globen gick också Darin, som man kunde vänta sig. Han blev känd 2004 sedan han blivit tvåa i TV4:s Idol. Han sjöng smäktaren You are out of my life. Inte min favorit. Till Andra chansen gick slutligen också Crucified Barbara (hemsida), en hårdrockgrupp med låten "Heaven or Hell".
De fyra utslagna var musikalsångaren Johannes Bah Kuhnke med "Tonight" (8), Getty Domein med Kongo-Kinshasa låten "Yeba" (7), som framfördes på det afrikanska språket Lingala, Elin Lanto med dagispop låten "Doctor, doctor" (6) och Erik Linder - som vann TV4s Talang 2009 - med Kenneth Gärdestad låten "Hur kan jag tro på kärlek" (5). Den var en av mina favoriten

Darins hemsida, Om Darin på Wikipedia.
Erik Linders hemsida, Wikipedia om Erik Linder.
Wikipedia om Johannes Bah Kuhnke.

Två svenskar på samma pall

 2010-02-21 Sport
 För ett år sedan För två år sedan  För fyra år sedan
Guld och brons i samma lopp blev det i går kväll. Marcus Hellner överst och Johan Olsson på bronsplats. Det handlar om skiathlon, 30 km, där åkarna byter skidor, och stil, efter halva loppet. De två medaljörerna plus Anders Södergren, använde "cykeltaktik" just efter bytet där Johan Olsson var extra snabb och fick en 10-12 sekunders ledning. De övriga svenskarna gick då fram i täten och lyckades länge bromsa förföljarna. Det höll dock inte ända in i mål. Klungan kom i fatt och den spurtsnabbe Marcus Hellner liksom Tysklands Tobias Angerer gick förbi Johan. Anders Södergren tog en god 10:e plats. Daniel Richardsson blev tjugotrea. Se hela resultatlistan. Vilket stafettlag det kan bli! Räknar man på placeringarna skulle Sverige vinna före Kanada och Tyskland och därefter Ryssland, Norge och Italien.
Sex medaljer hittills varav tre guld! Sverige ligger på sjätte plats (delar med Österrike) i världen om man räknar medaljpoäng. Före både Kina och Ryssland. Bilder: Målbild, Johan Olsson i ledningen och medaljörerna på prispallen.
Officiell hemsida för vinterolympiaden i Kanada. Sveriges olympiska kommitté. Läs mer om Sveriges placeringar i tidigare vinterolympiader.

Storseger mot serieledarna

 2010-02-20 Dagbok
  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
I går kväll var jag i Malmö och såg Redhawks slå Leksand med 4-1 på Malmö Arena-rinken. 12300 djupt engagerade personers ovationer ackompanjerades av ljud- och ljuseffekter. Vilken show! Och över 12000 personer på läktarna. Man förstår varför ishockeyspelare tjänar bra. Och detta är inte ens Elitserielagen.
Första målet kom tidigt i matchen i en powerplaysituation. Publiken fullkomligt exploderade (bild) och för mig som inte varit med om detta blev den tekniska följden av ett hemmamål chockerande och nästan öronbedövande. Hela arenan lystes upp som en blinkande stjärnhimmel. För övrigt var ljudläget mycket högt under hela kvällen. Det slog mig att för att gilla spelet och bli engagerad måste man hålla på ett lag och känna identitet med detta så att det som händer på rinken är något betydelsefullt för mig. Annars känns spelet ganska meningslöst.
Mellan varje period var det 20 minuters paus då de flesta lämnar sina platser för att köa för att köpa kaffe, ta en öl eller bara gå på toaletten, som det finna många av.
Redhawks slog serieledarna i Allsvenskan och förbättrade därmed sin situation avsevärt. Se tabellen.
Malmö Redhawks hemsida.
En verklig upplevelse att se på ishockey på Malmö Arena. Första gången jag var där var under Melodifestivalen för ett år sedan.

Första silvermedaljen till Anna Haag

 2010-02-19 Sport
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
Anna Haag ville inte nöja sig med en fjärdeplats häromdan då Charlotte Kalla. Idag var det Anna som var var bäst av de två svenskorna. i 15 km skiathlon som är en kombinerad klassisk - fristilstävling. Hon var nära en fjärdeplats igen men efter en stenhård, vältajmad spurt slog hon Jystyna Kowalczyk och Kristin Steira med några meter. Svenska vallarteamet är världens vallarteam. Värda en olympisk guldmedalj.
Charlotte Kalla blev åtta, sedan hon fallit efter att ha blivit pååkt, och Ida Ingemansdottir, 42:a. 53:a Britta Norgren Johansson. Se hela resultatlistan.
"Jag har aldrig mått så bra i mitt liv säger Anna Haag som förresten är sambo med sprintesset Emil Jönsson. Och för mig är silvret som en guldmedalj!
Hur gick det i andra olympiska grenar?
Tre kronor slog Vitryssland med 4-2. Nu väntar Finland som också inlett med två segrar.
Inget vidare i herrarnas skidskytte, distans, 20 km, med Mattias Nilsson bäst på 34e plats. Uselt skytte på övriga tre. Björn Ferry gick inte att känna igen efter guldmedaljen tidigare. Se hela resultatlistan
Herrarnas Super G: Både Hans Olsson och Patrik Järbyn bröt tävlingen. Den senare efter ett svårt fall som krävde sjukhusbehandling.
Bild med Marit Björgen, Norge som tog sitt andra olympiska guld i Vancouver och Jystyna Kowalczyk, Polen
Officiell hemsida för vinterolympiaden i Kanada. Sveriges olympiska kommitté. Läs mer om Sveriges placeringar i tidigare vinteromlympiader.

Brons till kraschskadad Anja

 2010-02-18 Sport
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
I går var vi alla glada och tacksamma för att nationalikonen Anja Pärson hade överlevt den fruktansvärda kraschen hon gjorde i störtloppstävlingen bara sekunder från en säker medalj. Jan Boklöw Sveriges genom tiderna bästa backhoppare menade att hon nu borde satsa på denna nya karriär efter det hoppet på 60 meter. Fast hon behöver ju förbättra landningen menade han.
I dag stod hon åter på startlinjen för superkombinationens störtloppstävling. Och vi var väldigt glada och mycket överraskade för att hon lyckades ta sig ner på en god sjundeplats. På slalomtävlingen som är superkombinationens andra gren kramade vi tummarna hårt. Anja passerade den ena efter den andra tills hon låg på en förmodad fjärdeplats. Aj, aj tänkte alla, ännu en försmädlig svensk fjärdeplats i denna olympiad. Men som sist tävlande och ledande efter störtloppet, föll Lindsey Vonn, och plötsligt insåg en stormglad Anja att hon tagit en medalj. Se hela resultatlistan. Det är hennes 17e mästerskapsmedalj i karriären och hennes sjätte olympiska medalj, en mindre än Janica Kostelics rekord på sju OS-medaljer.
Och som historien upprepar sig. Vad hände idag för exakt fyra år sedan? Jo, Anja Pärson tog olympisk bronsmedalj i kombinationen i Torino! Läs bloggen här.
Bild: Anja än en gång på den olympiska prispallen med Julia Mancuso, USA och Maria Riesch, Tyskland.
Officiell hemsida för vinterolympiaden i Kanada. Sveriges olympiska kommitté. Läs mer om Sveriges placeringar i tidigare vinteromlympiader.

Guld för Björn Ferry

 2010-02-17 Sport
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
Kalla-effekten börja verka. Skiddamerna läggar ribban för Sveriges olympiska prestationer. Det var likadant för fyra år sedan i Torino i Italien. Där var det Lina Andersson och Anna Ottosson som stod för "ketchup-effekten" efter en riktigt dålig inledning. De tog en överraskande seger i sprintstafetten. Sedan blev de 14 medaljer totalt varav 7 guldmedaljer.
I går kväll var det Björn Ferrys tur. Seger i jaktstarten. Till hans seger bidrog också den ilska han kände efter skidskyttets inledande sprinttävling där han fick klart sämre förutsättningar än den övriga eliten beroende på väderförändringar. Ferry i spåret och på pallen med Christer Sumann, Österrike och Vincent Jay, Frankrike.
För övriga svenskar gick det inte så bra i jaktstarten (Carl-Johan Bergman 19, Fredrik Lindström 33). Se hela resultatlistan.

Kalla vinner guld i sin OS-debut

 2010-02-16 Sport
 För två år sedan För fyra år sedan
Sent i går kväll så kom då första medaljen, och den blev av ädlaste valör! Charlotte Kalla, allas vår älskling, tog guld på 10 km längdåkning på skidor, fri stil. Hon ledde loppet från början till slut och vann med en betryggande marginal. Det hjälper när jag följer henne på min Crosstrainer, det är aldrig så inspirerande att trampa på som när Charlotte Kalla är i spåren och naturligtvis särskilt när hon vinner. För två år sedan gjorde njag samma sak, "drev" henne fram till en historisk insats som gav henne segern i Tour de Ski i januari 2008. Blogg: Kalla ny Megastjärna.
Vilken underbar kväll! Även Anna Haag gjorde en smått fenomenal insats, blev fyra på distansen och var bara några futtiga sekunder från en bronsmedalj. Se hela resultatlistan. På bilden också Kristina Smigun och Marit Björgen
Det är 42 år sedan en svensk kvinna vann OS-guld Längdåkning på skidor. Det var i Grenoble 1968 och då gjorde hon det två gånger! Toini Gustafsson tog guld på både 5 km och på 10 km. Barbro Martinsson var fyra på båda distanserna. Se resultaten på Anitas Os-sidor.
Man ska dock inte glömma den fantastiska prestationen i sprintstafetten 2006 i Olympiaden i Torino då Lina Andersson och Anna Dahlberg tog guld! Blogg: Dubbla OS-guld.

Bra gick det också för Sverige på herrarnas 15 km, fristil, samma kväll, även om Marcus Hellner fick dela Anna Haags öde med en fjärdeplats, 1,5 sekunder från medaljplats. Johan Olsson blev 11:a, Daniel Richarsson 23:a och Anders Södergren 25:a. Kan ha medaljchans i stafetten om alla presterar på topp. Starkaste konkurrenter är Schweiz (Dario Cologna vann loppet), Frankrike och Italien.
Se hela resultatlistan.

Motivet är mord

 2010-02-15  Böcker, deckare
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
Edward Werners, pseudonym för Nils Edward Werner Lundgren, kriminalroman "Motivet är mord" kom ut 1958. Det är en klassisk pusseldeckare där det gäller att hålla reda på inte bara det stora persongalleriet, med mycket detaljrika personbeskrivningar, både av män och kvinnor, utan också alla förflugna ord och anspelningar som pekar framåt på mordgåtans upplösning.
Morduppslaget är från Franska revolutionens dagar då Charlotte Corday d'Armans dödade Marat i hans badkar. Konstnären Evan Allmander hittas död i sitt eget badkar på natten efter firandet av hans första framgångsrika vernissage. Många är misstänkta både inom familjen och vänkretsen. Boken utspelar sig i genuin Stockholmsmiljö.
Läs storyn på egen risk här. Läs kompendiet här. Baksidestexten här.
Edward Werner är pseudonym för Nils Edward Werner Lundgren.
Tidigare blogg om böcker av Edward Werner: Mord på hand. Han har skrivit en tredje bok, "Räddad för att dö", 1958 som jag ska införskaffa och läsa vid lämpligt tillfälle.
Boken utspelar sig i genuin Stockholmsmiljö. Konstnären Evan Allmander hittas död i sitt eget badkar på natten efter firandet av hans första framgångsrika vernissage. Många är misstänkta både inom familjen och vänkretsen.
Kommissarie Birger Åberg letar länge på olika vägar och i varierande Stockholmsmiljöer efter lösningen till hur och varför Evan Allmander dött. .

Inga olympiska medaljer så långt

 2010-02-14 Sport
För ett år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan
Vinterolympiaden i Vancouver har startat. Tidsskillnaden med Sverige är stor så sprinttävlingen i skidskytte för damer startade klockan 2200 i går kväll svensk tid. Och kanske lika bra det eftersom förhoppningarna om svenska medaljer redan första tävlingsdagen kom på skam. Våra två eminenta skidskyttar, Helena Jonsson och Anna-Karin Olofsson-Zidek, träffade tavlan bra. Helena med alla tio skotten och AKO nio av tio. Men det gick långsamt i skidspåret. De hängde inte alls med de främsta. Blev 12:a resp. 20:e. Det gick trögt. Var det skidvallan som spökade? Men varför gjorde då den tredje svenskan, Anna-Maria Nilsson (bild) sitt bästa resultat någonsin, slog AKO och slutade på en 16:e plats. Se hela resultatlistan.
Bättre gick det med det svenska damlandslaget i ishockey som säkert körde över Schweiz med 3-0. En bra dag på jobbet hade spelarna, däribland min frus kusinbarn, Maria Roth. Maria Roths hemsida.
Den tredje grenen Sverige hade representant i var 5000 meter skridsko där Johan Röjler blev 21:a i sin tredje olympiad. Ingen imponerande prestation. I Turin 2006 kom han 12:a. Se hela resultatlistan. För mig som följt skridskoåkning noga sedan tidig skolålder var det intressant att läsa resultatlistan. På 10e plats kom Sverre Haugli från Norge. Hans namne Sverre Haugli (farfar kanske) tog bronsmedalj på samma distans i olympiaden i Oslo 1952! Han var samtida med Hjallis Andersen och Sveriges Carl-Erik Asplund.
I kväll är det dags för herrarnas sprinttävling. Björn Ferry, startnummer 26.

Officiell hemsida för vinterolympiaden i Kanada. Sveriges olympiska kommitté. Läs mer om Sveriges placeringar i tidigare vinteromlympiader.

Nomineringsstämma för Trelleborgs moderater

 2010-02-11 Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
I går kväll hölls nomineringsstämma i vår nya lokal (M)ötesplatsen. Ett fyrtiotal personer fyllde möteslokalen till nära bristningsgränsen. De flesta bestod av de 32 namn som föreslagits till kandidatlistan. De närvarande medlemmarna var på alerten och flera större och mindre ändringar gjordes i ordningen mellan kandidaterna innan alla var nöjda och listan med 31 namn (en avböjde) kunde klubbas. Mötet leddes av Carl Sonesson och till sekreterare utsågs Tord Larsson. På mötet beslöts också att hålla listan öppen från och med plats 32 för ytterligare medlemmar som vill kandidera. Med tanke på de framgångar vi förväntar oss behövs många namn.
En speciell eloge till John Rogers som hade arrangerat mötet så att även de sist anlända lyckades få en sittplats. Hedras ska också Börje Zinn som tillsammans med ledamöterna i nomineringskommissionen under många månader väl förberett en kandidatlista på 32 namn.
Resten av tårtorna från invigningsfesten gick åt med god aptit. Detta var en verkligt god start på arbetet inför valet i september.

     
 Mötespresidiet: Tord Larsson och Carl Sonesson  Emil Borin, Mårten Bönnemark, Britt Fryklund och Willy Lind.
Bakom Lars-Olof Flink, Ove Carlsson, Tord Larsson och Börje Zinn och en skymd Mikael Månsson.
 Mikael Rubin, Susanna Apostolovska och Emil Borin.
Bakom Borin Ingegerd Möller Leo och Marianne Ohrlander
     Andra medlemmar som deltog i mötet: John Rogers, Mona Evanth, Bo Evanth, Bertil Tomelius, Dag Håkansson, Carl Tomaszewski, Ulf Bingsgård och Gunnar Grafström
 Ina Liljeberg, Sebastian Lindeberg, Göran Gunnesson (skymd), Linda Nilsson, Inga Berggren, Jonas Bjunö och Bengt Gunnarsson. Längst fram Laila Mårtensson.  Staffan Cederö, Bengt Gunnarsson, Tina Ersson, Eric Samuelsson, Gunnar Hedin (skymd), Rolf Rämberg (skymd), Jan Isaksson, Kenneth Bingsgård, Lars Mikkelä, Anita Bingsgård, Göran Gärtner, Lars-Olof Flink, Birgitta Nilsson, Sven Hansson
 Den av Trelleborgsmoderaterna tagna listan finns här.

Bättre bo kvar hos mamma

 2010-02-09 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
Mer än hälften av alla italienare i åldrarna 18-34 år bor fortfarande hos föräldrarna. Detta faktum har fått en minister i den italienska regeringen att föreslå en ny lag, som tvingar "bamboccioni" - mammas pojkar och flickor - att flytta hemifrån vid 18-års ålder. Problemet är att välfärdsförmånerna i Italien är mycket lägre än i de flesta andra europeiska länder och därför behöver många ett stöd från familjen. Det finns inget studiestöd för de som läser vid universiteten. De flesta bor hemma tilld de är klara med studierna. Många gamla föräldrar uppskattar systemet med "bamboccioni". Själv bodde de som unga på samma sätt och nu känner de sig trygga med en eller flera yngre personer i hushållet. Ingen betraktar det som något ovanligt i Italien varken bland de unga eller äldre.
Artikel i The Guardian "Why Italy's mamma's boys can't cut the ties", eller läs den här, översatt i Tempus nr 5 2010.

Säkert vårtecken, Melodifestivalen startar

 2010-02-08 FTM
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan 

Jenny Öhlund, en av många älskade dansbandssångerskor som numera uppträder under namnen Jenny Silver, blev klart sist i Melodifestivalens första deltävling i Örnsköldsvik. Hon hade en usel låt och som hon var klädd. Vilken bevikelse för ett tidigare fan. Näst sist de åtta bidragen blev Frispråkaren Håkan Bäckman som rappade låten Singel. Åkte ut i "kvalet" gjorde, något överraskande, också Anders Ekborg men sin "Ernman-inspirerade" låt "The Saviour". Direkt till Globen gick mycket rättvist Salem Al Fakir med med låten "Keep On Walking". När man ser honom vid pianot kommer man att tänka på irländaren Johnny Logan som två gånger på 80-talet vamm Eurovision Song Contest.
Övriga fyra gick till en nu omröstning. Här segrade Ola Svensson med sin låt "Unstoppable" och gick därmed även han till Finalen i Globen. Till andra chansen gick Jessica Andersson med låten "I Did It For Love" och Pain of Salvation med låten "Road Salt" medan Linda Pritchard med You're Making Me Hot-Hot-Hot försvann ur tävlingen med sin femteplats. Det var en bra up-tempo låt som kanske vore värd ett bättre öde. Aldrig har jag emellertid varit så enig med svenska folkets bedömningar i denna gång!

Jenny Silvers blogg, Linda Pritchards hemsida, Jessica Anderssons hemsida och Pain of Salvations hemsida.


Melodifestivalens Hemsida på SvT
Melodifestivalen på Sveriges Radio
Gyllene Skor
Bilder på: (vänster) Segrarna Ola Svensson och Salem Al Fakir, Jenny Öhlund och Pain of Salvation
Bilder på (höger) Programledarnna Måns Zelmerlöw, Christin Meltzer och Dolph Lundgren, Linda Pritchard och Salem vid pianot.

2009-02-08 Melodifestivalen startar förra året: "Scotts till "andra chansen". 2008 var det Frida Muranius tur.

Invigningsfest för (M)ötesplatsen

 2010-02-07 Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
I går var det dags för den officiella invigningen av Moderaternas nya lokal i Trelleborg. Den är döpt till (M)ötesplatsen. Namnet anger tydligt att den ska vara en naturlig träffpunkt för alla Trelleborgare som vill prata politik med oss, särskilt perioden fram till valet i september. Vi har varit utan lokal i flera år och därför tvingats hyra lokaler på olika håll i stan för arrangemang för våra medlemmar och sympatisörer. Nu blir detta mycket enklare och vi ser redan en större tillströmning av folk till våra möten. En egen lokal är naturligtvis också en verklig injektion av energi och motivation inför valrörelsen. Lokalen ligger på Algatan 76 och har en hållplats för Lokalbussens linje 1 direkt utanför. Om du kör bil kan du exempelvis parkera på Kvadratens p-plats med infart från Valldammsgatan.
Och pressen hittade naturligtvis inflyttningsfesten. Om detta kan man läsa här. "Moderaternas valrörelse går igång i nya lokaler".

     
 (M)ötesplatsen har en tydlig och central plats i staden konstaterar Lars Mikkelä, Tia Ersson,
John Rogers och Ulf Bingsgård.
 CharlotteOdell-Zinn, Moderatkvinnorna och
Ulf Bingsgård, ordförande, minglade glatt.
 Börje Zinn tittar in.
     
  Lars Mikkelä, Laila Mårtensson
och Ina Liljeberg
Bertil Tomelius håller upp det band som visar Trelleborgs Moderata Seniorers nära samarbete med partiet.  Bertil Tomelius, Ulf Bingsgård och CharlotteOdell-Zinn knyter det ljusblå bandet som ett signum för gott samarbete mellan de lokala moderata organisationerna.

Ledare i Folkpartiet startar eget

 2010-02-05 Lokal politik
För ett år sedan
I gårdagens Trelleborgs Allehanda kunde man läsa om att Folkpartiets årsmöte i Trelleborg varit stormigt. Fyra medlemmar aviserade att de lämnar partiet. Ordföranden Lars Hemzelius (bild överst) och styrelseledamoten Bertil Larsson i protest mot att folkpartiets gruppledare Bert Ekstrand på årsmötet placerats högst på valsedeln i årets kommunfullmäktige val. Lars Hemzelius är ordförande i Gymnasienämnden och Bertil Larsson är ordförande i Trelleborgs Utvecklings AB.

Ulla Bengtsson, (bild överst) ledamot i Kulturnämnden avgår av "strikt mentalhygienska skäl" och Christina Björklund som tillsammans med Bert Ekstrand är Folkpartiets ledamöter i kommunfullmäktige, går över till Centerpartiet. För henne har det främst varit Folkpartiets kärnkraftspolitik hon inte kan stå upp för.
I dag får man så reda på att Bertil Larsson har planer på att starta ett nytt parti och att Lars Hemzelius är intresserad.

Det låter som en omöjlig gärning att så nära inpå valet skapa en ny organisation som ska ha kraft att ta sig in i kommunfullmäktiga. Om det blir ett nytt parti så kommer det snarare ta borgerliga röster och därmed gynna socialdemokraterna. Catherine Persson gläder sig säkert över bråket i Folkpartiet.

Artiklar i Trelleborgs Allehanda: 2010-02-05 FP-toppar vill starta nytt parti och 2010-02-04 Ledande FP-politiker hoppar av samt 2010-02-03 Folkpartist byter parti i Skånska Dagbladet.

Bunker

 2010-02-04  Böcker, deckare
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
För nästan precis ett år sedan läste jag Andrea Maria Schenkels debutbok "Mordbyn" som kom ut 2006 och fick pris som årets bästa översatta deckare av Svenska Deckarakademin. I år har hon skrivit boken "Bunker" som är svårare att ta till sig, men lika spännande och läsvärd som "Mordbyn".
Historien börjar med att en man kliver in i en biluthyrningsfirma några minuter före stängningsdags. Därinne vid disken står en kvinna som heter Monika.
Mannen som visar sig heta Dimitrij vill ha pengar. Han vill ha nyckeln till kassaskåpet. När han inte får det överfaller han kvinnan och för henne till en nedlagd gammal kvarn i skogen; Bredvid kvarnen finns en bunkerbyggnad. Kvinnan låses in.
Dimitrij föddes i Naila, en liten tysk by på gränsen till Tjeckoslovakien, i forna DDR. Fadern var fängelsekund och suput. Misshandlade sin fru och son.
Monika har ständigt mardrömmar om att hon har dödat sin lillebror Joachim. Hon vill gärna inbilla sig att det är Dimitrij som dödat Joachim och kallar honom pedofil och brodermördare. Precis som i boken "Mordbyn" är verkligheten (delvis) en annan, banalare och brutalare. Verkligen en bra bok om man läser den långsamt, med eftertanke och allt som står mellan raderna. Ingen "bladvändare" precis. Och det är en god kritik. Jag har redan beställt hennes andra bok "Fallet Kalteis", 2009.
Läs storyn (på egen risk) här.
Recensioner:
Magnus Persson i SvD "Svärta utan nyanser berör inte".
Nils Jernelius i Tidningen Kulturen "Klaustrofobi".
Mats Dahlberg i NWT "En man, en kvinna och en bunker i skogen". "Det gör "Bunker" till en av 2009 års bästa kriminalromaner"

Om Anna Maria Schenkel. På bokförlaget Ersatz .
Min blogg om Mordbyn.

Blodshämnd också i Malmö?

 2010-02-03  Nyheter & Politik, svensk
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan
I en artikel i Trelleborgs AAllehanda den 1.2 kan man läsa att det finns två falanger i Malmös "gängvärld". Vi kan kalla dem för A och B. Varje "gäng" har en ledare. Ledaren för A har (hade) en bror som är (blev) 23 år. Vi kan kalla honom för Broder A. Broder A mördades i somras. Ledaren för B har (hade) en bror, som blev 26 år. Vi kan kalla honom broder B. Broder B sköts ihjäl på Stortorget i Malmö i söndags morse klockan 03.15. "Rena avrättningen" säger ögonvittnen. Polisen tror, enligt TA, att mordet kan vara en "vedergällning" för mordet på broder A. Två män ur gänget A har gripits misstänkta för mordet. Polisen fruktar nu nya "blodshämnder".
Kan vi nu inom snar framtid vänta oss att en släkting till broder B kommer att hämnas på någon från familjen A. Och så vidare, medan Malmös alla polisresurser används för att söka spåra upp gärningsmännen. Jag kommer att tänka på en bok jag läste för tag sedan om blodshämnd i Albanien. En bok av Ismaïl Kadaré som heter "Grymma April".
I Albanien, främst i den norra delen på högplatån, rrafsh, råder lagar som står över polis och alla andra myndigheter. Lagen kallas Kanun, en samling regler enligt sedvanerätten som kräver att om någon begår en ogärning mot en familj eller klan ska hämnd drabba gärningsmannens familj eller klan.
När jag läste boken undrade jag hur det står till med sederna hos de albaner som bor Kosovo? Och hos de många familjer som flyttat från Kosovo till Västeuropa och till Sverige. Tillämpas också här blodshämnd intill tredje eller femte generationen? Kanske har vi fått svaret på den frågan nu?
Det så kallade "Gängkriget" i Malmö står mellan två nätverk, M-falangen och K-falangen. Under de dryga två år som de bekämpat varandra har flera personer skjutits ihjäl, sprängladdningar utlösts och skott riktade mot falangmedlemmar av misstag träffat Malmöbors bostäder.
I Sydsvenskan kan man läsa att "Närmare 50 personer ingår i det kriminella nätverk där falangerna M och K står mot varandra. Grovt räknat finns cirka 25 personer på vardera sidan. De har det gemensamt att de är unga män och har varit inblandade i kriminalitet sedan tonåren. De har vuxit upp tillsammans och känner varandra och umgås över falanggränserna".
Det är också lätt att man får associationer till det "krig" som rasade mellan två familjer/klaner i Malmö för 3-4 år sedan. Är det nästa generation som är på gång? Ja vad ska man tro. Henlighetsfullheten råder i tidningsvärlden.
Mångkulturell släktfejd i Malmö  och Kurdisk släktfejd går vidare i Malmö
Läs mer i Expressen och i Ystads Allehanda.

Mord på biblioteket

 2010-02-02  Nyheter & Politik, svensk
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
Jag har tidigare (oktober 2008) skrivit om Elise Dufva och hennes bok "Döden öppnar dörren" som kom 1956. Det var hennes andra bok. Hennes första skrev hon 1952. Den heter "Mordet på Cristina". Elise Dufva som är pseudonym för Gurli Taube.Gurli Taube levde mellan åren 1890 och 1980 och var en välutbildad akademiker, fil. lic..Hon arbetade på Uppsala universitetsbibliotek och publicerade många lärda historiska verk. Deckarna handlar om en ung bibliotekarie Aina Björkfors, hennes familj och hennes vänskap med poliskommissarie Birger Allén. Birger Allén har hjälp av sin stiliga och välbyggda assistent poliskonstapel Dumont.
"Mordet på Cristina" handlar om mordet på en biblioretarie, Vera Magnusson, på Cristina-biblioteket i Uppsala. På biblioteket finns donerat en ovärderlig samling, den Grawenschiöldska, av bl a gravyrer och kopparstick. Vera Magnusson upptäcker att flera av dessa försvinner från biblioteket. Hon misstänker en av sina kolleger
och tar henne på bar gärning vilket blir hennes öde. Hennes banekvinna visar sig vara en verklig massmörderska som bokstavligen går över lik för att nå sitt mål i livet, bli vara förmögen och framgångsrik. En bra beskrivning av en känslolös psykopat, vacker, elegant, kan föra sig väl och blir omtyckt av alla. Fina och detaljerade personbeskrivningar.
Det är första gången som Frälsningsarmén är med i en deckare.
Läs mer om bokens innehåll här. Läs den avslöjande storyn här.

Inget nytt i gravallvarlig debatt

 2010-02-01  Nyheter & Politik, svensk
För ett år sedan  För tre år sedan 
I går kväll hade TV2 partiledardebatt. Jag tittade på första halvan fram till klockan 21 men sedan fick det vara. Jag är klart mer intresserad av politik och samhällsfrågor i stort än TV-tittaren i allmänhet så jag frågar mig verkligen vilka det var som orkade följa hela debatten. Konkurrensen är stor med det otal trevligare sätt att fördriva kvällen på som andra TV-program, många har ju tillgång till ett otal antal kanaler, repriser i SvT-Play, hela utbudet av DVD-filmer, för att inte tala om Facebook och andra sociala medier. Eller läsa en god bok eller en bildande tidskrift. Jag tror att de som följer debatten är andra politiker men kanske främst mediafolk som har som yrke att skriva om och kommentera svensk politik. Men hur som helst, inte särskilt många. Inte tror jag att debatten sågs av många "vanliga" väljare. Nog om detta. Programledarna får godkänt men absolut inte mer, de lyckades aldrig få fram något oväntat svar, allt vad som sades var givet på förhand. Inte heller kunde de lyfta den gravallvarliga stämningen. I svensk politik finns inte plats för humor, inte numera i varje fall. Hela bunten partiledare såg gravallvarliga ut utom Lars Ohly och i viss mån Göran Hägglund. Övriga fem lade pannan i djupa veck och såg skyldiga ut inför motståndarlagets angrepp. Det gör inget bra intryck. Var fanns den uppsluppna glädjen i Alliansen inför valet 2006? Lars Ohlys ständiga småleenden gör säkert intryck på väljarna. En människa som ler är empatisk och kan inte ha fel, tror säkert många. Det bästa med Alliansens framträdande var enigheten som visades upp. Mona Sahlins ständiga men fåfänga försök att peka ut avvikande åsikter från enskilda partiet i Alliansen misslyckades helt. Sahlins försök att dölja den svaga sammanhållningen i sitt eget rödgröna experiment, med devisen "anfall är bästa försvar", var helt förgäves.