Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Februari 2011 (22)

Bertil Tomelius
Startsida

Den flerfaldige mördaren

 2011-03-01   Böcker, deckare
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
"Den flerfaldige mördaren" från 2010 är betydligt bättre än hans två tidigare dock inte i den klass han visade upp några decennier sedan.
Nu finner man åter de för Hellberg tidigare så typiska ingredienserna: spänning, fart och humor i en realistiskt återgiven svensk vardagsmiljö. "Den flerfaldiga mördaren" är signaturen för en journalist som med lust avlivar den ene efter den andre i sina tidningsartiklar och bloggar. Den mycket omtyckta miljöpartisten Leander Carell hittas dränkt och med stora skador på skallen. Från början vet inte polisen mycket mer än att han är en aktad politiker, som värnar starkt om miljön och att han tar ett kraftigt avstånd till rasism. Vad han gör i Staden är det ingen som vet. Upplösningen är mycket överraskande, dramatisk och passionerad.
Björn Hellberg är en av Sveriges mest lästa kriminalförfattare. Han har dessutom skrivit många böcker om tennis och varit en av programledarna i SVT:s stora publiksuccé På spåret.
Kjell E. Genberg recenserar i DAST.
Senast lästa av Hellberg: Hellbergdeckare med tennishistoria.
Alla Hellbergs deckare finns här.

Ska de komma undan så lätt?

 2011-02-28  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan
Med en symbolisk fottvagning har den katolska kyrkan i Irland bett om ursäkt för en lång historia av övergrepp mot barn.
Offren säger att detta är den tydligaste ursäkten hittills från kyrkans ledare för att de har tillåtit övergreppen.
Den av Vatikanen utsände ärkebiskopen i Boston, kardinal Sean O'Malley och ärkebiskop Diarmuid Martin i Dublin, lade sig på kyrkgolvet framför ett altare av sten som ett tecken på ödmjukhet. Fyra kvinnor och tre män, alla offer för kyrkans övergrepp när de var barn bjöds fram till altaret och därefter knäböjde de höga prelaterna inför offren och tvättade deras fötter. Det är en traditionell gest av katolsk ödmjukhet.
Några av offren kände sig förolämpade, de menade att denna akt inte alls kunde utplåna eller gottgöra vad katolska präster i Irland gjort eller tillåtits göra mot oskyldiga barn under en lång tid.
En rapport från den irländska regeringen avslöjade 2009 ett omfattande övergrepp mot barn av präster i Dublin mellan 1975 och 2004 och att kyrkans ledare gjort allt för att dessa brott inte skulle uppdagas..

Kan det verkligen vara så att inom den katolska kyrkan räcker det med att be Gud om förlåtelse. Den sätter sig upp mot alla "världsliga domar" och är ju då mer fundamentalistisk är någon annan religiös sekt.

Läs artikeln i Dailymail, "Asking forgiveness: Irish archbishop washes feet of sexual abuse victims", läs den här, översatt i Tempus nr 8 2011.

Burkutställning

 2011-02-27 Högalid & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
I går eftermiddag var det vernissage för "En burk för smått och för gott" på Kulturbruket i Samkultur - Gränsgångs regi. Det var Kerstin Gahne som ställde ut sina gamla och många burkar - bruksföremål från förra århundradet. Kommunalrådet Ulf Bingsgård invigde utställning i närvaro av stora delar av Kulturnämnden, bland andra Ove Carlsson, Helny Feustel och Annika Sköldekrans.
Jag träffade Lars Åke Lunéll, Birgitta Sandblom och Margareta Segerhagen.
Där fanns kaffeburkar av plåt från Skånska Kaffeaktiebolaget, teburkar i allehanda format och storlekar med gamla varumärken jag minns från 50-talets början. Då handlade mina föräldrar i Kristofferssons lanthandel i Brorstorp någon kilometer från Askeröds järnvägsstation i vars närhet jag och min bror föddes.
En samtida utställning kan man beskåda på våningen under där Britt-Marie Carlsson ställer ut sina målningar. En om Gamla Torg är jag spekulant på. Den visar var jag kommer fram efter min promenad ner från Högalid.
Kulturbruket invigdes 2006 i Sockerbrukets gamla kontor. Föreningarna Gamla Trelleborg, Samkultur, Trelleborgs föreningsråd och Sjöfartsmuséet flyttade då in. Artikel i TA.
Samkultur - Gränsgång har sin hemsida här.
Kerstin & Gösta Gahne driver också Flaggfabriken.  
Och Kerstin har egna bildsidor på Tidskriften Allt om Trädgård.
Artikel i Skånska Dagbladet om hennes burkutställning,
Och en stor artikel i Trelleborgs Allehandas papperstidning den 26.2 i B-delen under rubriken "Kakburkar som kallas konst".
Bilder: Kerstin Gahne poserar stolt och nöjd, Kung Gustaf övervakar utställningen, Britt-Marie Carlssons tavla, värd ett köp, och kulturnämndsledamoten Annika Sköldekrans överlämnar en teburk, modell "maxi".

Melodifestivalen 2011, deltävling fyra

 2011-02-26  Dagbok, Musik
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
I går var jag på genrepet (det andra) av den fjärde deltävlingen av Melodifestivalen 2011. Nu ska de två sista finalisterna koras och de två sista till "Andra Chansen". Jag tog den nya busslinjen från Övre Busstation i Trelleborg, 386-an, till Hyllie i Malmö. Där mötte mig min dotter Lina som lotsade mig till Arenan och sedan vidare till rätt ingång och plats. På vägen erbjöds vi massor av smakprov som jag fyllde fickorna med. I sällskapet fanns också Linas blivande svägerska Annika med den kära dottern Hanna och Linas svärmor Britt-Marie. Det var jag och kvinnor i alla åldrar alltså.
Det är bara att erkänna. Arenan är fantastisk och Melodifestivalen speciellt fantastisk. Jag blir glad och uppspelt som ett förväntansfullt barn redan vid uppvärmningen med gamla kända örhängen från tidigare "Mellos".
Ingen buss gick så sent så jag fick lift med Annika hem ända till dörren. Hon bor visserligen i Skegrie men ändå fin service.
Lasse Stefanz var ju där. Jag har aldrig sett mina favoriter live så detta var en stor upplevelse. Men allra bäst var gruppen Love Generation som kommer att vinna Melodifestivalen 2011 och kommer att ha en stor chans i Tyskland! Linda Bengtzing är det aldrig fel på och Nicke Borg får gärna komma hem till andra Chansen.
Genrep 2010:  Genrep på Malmö Arena
Genrep 2009: Melodifestivalen Live

Alla deltagare i fjärde deltävlingen 2011 i Malmö:

       
 Lasse Stefanz: En blick å nånting händer  Love Generation: Dance Alone  Linda Bengtzing: E de fel på mig?  Nicke Borg: Leaving home
       
 Julia Alvgard: Better or Worse  Melody Club: The Hunter  Linda Pritchard: Alive  Anders Fernette: Run

Guld och brons första dagen

 2011-02-25  Sport
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
Marcus Hellner tog guld och Emil Jönsson brons. Nu har 2011 års VM i Holmenkollen startat på riktigt. I går handlade det om sprinten för damer och herrar.
Jörgen Modin vann kvalet, Marcus Hellner kom på en mycket bra femteplats, Emil Jönsson en liten skuffelse 12:a och reserven för Mats Larsson Teodor Peterson klarade också kvalet med en 23:e plats. Alla var med så långt. Herrarnas kval, alla resultat finns här.
Tre herrar klarade sig genom kvarts- och semifinalerna. I finalen vann Hellner efter en mycket kraftfull långspurt som gav honom en överlägsen seger. Emil Jönsson låg tvåa ända in på upploppet. Då tvangs han släppa förbi sig Norges spurtkanon Petter Northug.
Men två svenska medaljer första dagen är inte fy skam. Regerande världsmästaren Ola Vigen Hattestad blev fyra och dagens svenska överraskning Jesper Modin femma.
Den fjärde svensken, Teodor Peterson, blev utslagen i kvarten och blev 16:e i slutprotokollet. Slutställningen finns här.

För damerna gick det inte lika bra även om det startade fantastiskt bra. Alla fyra svenskorna klarade kvalet. Charlotte Kalla blev 2a, Hanna Falk blev 7a, Ida Ingemarsdotter 22a och Hanna Brodin tog sista kvalificeringsplatsen, 30:e. Hon hade flera alldeles efter sig, bara tiondelar skilde. Det var spännande att följa alla som körde efter henne. Damernas kval, alla resultat finns här.
Även kvartsfinalerna blev lyckade:
Hanna Brodin kommer ut dåligt men spurtar bra och blir trea. Hanna Falk i nästa kvart har en vass finish och vinner med en skidspets.
I fjärde: Ida och Kalla. Kalla vinner före Ida, sedan två av konkurrenterna fått problem, bl a guldfavoriten från USA.
I femte handlar allt om Brodin ska få sista tiden av de som går till semifinal på tid eller inte. Ingen svenska är med men ytterst spännande ändå.
Alla svenskorna till semifinal. Helt fantastiskt. Men där tog det slut. Ingen vidare till final inte ens Charlotte Kalla. Men totalt sett en god prestation även för våra kvinnliga sprinterns första VM-dagen, med placeringarna 8, 10, 11, 12. Bredden är imponerande, inget annat land hade mer än två bland de 12 främsta. Slutställningen finns här.
VM på skidor i Holmenkollen, officiell hemsidaSkidor.com. Anna Haags blogg.   

Vi delade säng med neandertalarna

 2011-02-24  Forskning & Vetenskap
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
Är alla människor verkligen lika? Inte genetiskt.
Neandertalarna uppstod i Europa och försvann i takt med att den moderna människan för 40 000 år sedan intog Europa. Mycket tyder på att de båda arterna levde sida vid sida i Mellanöstern för 50 000 till 100 000 år sedan. Forskarna har jämfört gener från neandertalare med arvsmassa från fem nutida människor från Frankrike, Kina, Nya Guinea samt västra och södra Afrika. Det visar sig att européer och asiater liknar neandertalare lika mycket. Två till fyra procent av vår arvsmassa härrör från neandertalare. Men denna likhet saknas i arvsmassan hos afrikaner. Slutsatsen forskarna drar är att nu levande människor utanför Afrika är en följd av ett tidigt intimt möte med neandertalare och moderna människor. Afrikanerna utvandrade inte och träffade inte på neandertalare förrän dessa var utdöda.
Upptäckten har väckt stort uppseende och får konsekvenser för vår människosyn. Länge har man hävdat att alla människor är lika men nu visas att det finns genetiska skillnader mellan människor i Afrika - söder om Sahara, och utanför Afrika. Vetenskapligt grundade slutsatser ska emellertid inte förväxlas med värderingsmässiga.
Om detta och mycket mer kan man läsa mer i Illustrerad Vetenskap nr 1 som är Tema-nummer om nya genetiska upptäckter.

Åsa-Nisse - wälkom to Knohult

 2011-02-22  FTM
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
En film som verkligen underhöll från början till slut. Man fick se "fröken Britta" live i form av Sofia Helin. Liksom hennes fästman "handlare Sjökvist" som Johan Rabaeus gör mycket origfinaltroget. Här finns många roliga saker, nämnas kan ett ett styrelsemöte på Skånsk petroleum där alla pratar obegriplig skånska, även för skåningar, och ett sång- och dansnummer som sticker ut. Andra klassiska figurer: Åsa-Nisse spelas av Kjell Bergqvist, Klabbarparen av Michael Segerström, deras fruar och huskors: Eulalia av Ann Petrén och Kristin av Sissela Kyle. Knohultaren av Henrik Dorsin på det rätta pillemariga sättet.

Story: I Knohult i Aneby församling, knappt sex mil nordväst om Vetlanda, står tiden tämligen stilla. Eulalia är trött på sin Nisse som ägnar sig åt allehanda uppfinningar i sin verkstad eller tjuvjakt i skogen istället för att laga gårdens vattenpump. När Eulalia i protest börjar bada i Champis och vattna blommorna med sprit ser Åsa-Nisse inget annat råd än att laga pumpen. Som med alla hans uppfinningar får pumpen några extra finesser. När han drar igång den så mullrar det till i marken och upp kommer olja i stället för vatten!! Nu har inte bara Åsa-Nisse utan hela Knohult chansen att bli förmögna! Men Dunderpumpen visar sig vara kraftigare än någon kunnat ana och när skumma skånska oljemagnater med Sveriges regering i ryggen vill ha sin del av kakan utropar sig Knohult till republik, där en brokig samling invånare gör sig redo att bjuda på tappert motstånd.  
Svensk filmdatabas,      
Moviezine.se   

Johan Glans har huvudroll som Mårten Dagelid och Maria Lundqvist som statsminister (bild vänster), Lars "Brasse" Brännström gör en underbar hovmästare, Stig Grybe en senil greve (bild höger). Claes Månsson är med, liksom Sven Melander, David Batra, Johan Wahlström, Henrik Hjelt och Annika Andersson. Ja, nästan hela Sveriges humor elit är med i små eller mindre roller.
Recencenterna är oeniga:
SvD: Åsa-Nisse, folklig och föraktad,
Mårten Blomkvist i DN "Jösses Eulalia så uselt!"
Hans Wiklund i Aftonbladet: Åsa-Nisse är en bra svensk film.
Roy Andersson i Aftonbladet: Nya Åsa-Nisse är en skam.
Erik Helmersson i Värmlands Folkblad "Går buskis fullt ut" http://www.vf.se/kultur-noje/bio/gar-buskis-fullt-ut
Kulturbloggen     20 recensioner      Persongalleri från den gamla goda tiden.

Vad är det som händer?

 2011-02-21  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fem år sedan
Förra decenniet kännetecknades av "kampen mot terrorismen". Den startade 2001 den elfte september då kapade flygplan flög in i de två tornen i USA.
Några få rika och mäktiga personer drivna av religiöst patos stod inte ut med vad de såg som en dekadent värld. Den stora Satan var USA.
Deras egna ledare i arabvärlden var också smittade och avvek alltmer från den rätta läran. Ledarna måste bort. Dessa få rika och mäktiga personer tänkte sig ta hjälp av massorna i länder som var i krig med USA. Det ledde till krig som i Irak och Afghanistan, många blodiga och lömska attentat men inga bestående förändringar.
Nu händer det däremot något. Nu är det "massorna" själva, utan ledare som vill störta sina ledare i arabvärlden och de lyckas på ett förbluffande sätt. Ben Ali och Mubarak har flytt med svansen mellan benen - dock tyvärr med resväskor fulla av stöldgods.
Jag undrar om Ghadaffi kommer lika lätt undan. Jag tror att det går för honom som för Ceausescu .
Vad beror det på? Delvis den ekonomiska finanskrisen som ledde till elände för vanligt folk i arabländerna och delvis den nya tekniken som gör det möjligt att snabbt sprida information och tips om hur man gör revolutionen från land till land.
Vad händer sedan? Nu har folket störtat sina ledare. Blir det många nya Irak? Eller kan man bygga demokrati på spillrorna av sekellångt tyranneri?
Några artiklar i Tempus som jag gärna rekommenderar:
vecka 3 2011: Arabledarna fruktar att revolutionsfebern sprider sig i hela regionen
vecka 4 2011: Stabilitet eller demokrati, det är den stora frågan
vecka 6 2011: Brödraskapets intentioner är oklara
vecka 7 2011: Mardrömmen är över; nu börjar drömmen

Japans Sumoskandaler

 2011-02-20  Sport
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
Sumobrottare förmodas förkroppsliga klassiska dygder som disciplin och heder. Men för många är detta idag bara gammal retorik. Nu handlar det mer om pengar, droger och fusk.
Det senaste slaget mot sumobrottarna är en skandal med uppgjorda matcher. Polisen har hittat textmeddelanden från drygt ett dussin sumobrottare som kommit överens om pengasummor för att lägga sig i kommande matcher.
Sedan 2007 har sportens utövare åkt fast för att röka hasch, delta i olagligt spel och, i ett speciellt olyckligt fall, slå en elev till döds.
En del kritiker påstår att sumo numera påminner mer om amerikanska brottningsturneringar - som ofta är uppgjorda på förhand - än om urgamla Shintoritualer.
Kanske kan sumo fortsätta att vara en populär underhållning men i så fall som tarvlig teater och inte som rättvis kamp.

Läs artikeln i Newsweek, "Sumo’s Big Bad Boys", eller läs den här, översatt i Tempus nr 7 2011.

Melodifestivalen 2011, deltävling tre

 2011-02-19  Musik, FTM
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
Deltävling tre i Linköping blev den bästa hittills, Bra låtar - Fredrik Kampe hade själv med tre - och Marie Serneholt växer för varje program, och inte bara med hjälp av höga klackar. Men klart bäst var förstås Lena Philipson och kvällens segrare var Fredrik Kempe som fick två låtar direkt till Globen med hjälp av Eric Saade och The Playtones. Även Simon Forsberg med Tid att andas borde tagit sig vidare.
Mycket glädjande var att Sara Vargas innerliga schlagerballad "Spring för livet" tog sig till Andra Chansen liksom Shirley's Angels. Som jag kunnat vara utan.
Trött är jag på dessa flåsiga aerobic ackompanjemang med ibland robotlika rörelser.

Följande deltog i Deltävling tre:
Sara Lumholdt, Enemy Blogg: Sara Lumholdt.
Shirley's Angels, I thought it was forever. Det är Shirley Clamp med Jessica Marberger - Grebbestads stjärna och koreografen Vera Prada. Blogg: Shirley's Angels.
Linda Sundblad, Lucky you    Hemsida: Linda Sundblad.
Sebastian Karlsson, No one else could.  Blogg: Sebastian.
Eric Saade, Popular. Född i Kattarp, utanför Helsingborg. Hemsida: Saade.
Sara Varga, Spring för livet Hemsida: Sara Varga.
The Playtones, The King.  Vann Dansbandskampen 2009! Hemsida: Playtones.
Simon Forsberg, Tid att andas Blev Mr Gay, 2010  Blogg: Simon.

De enda jag hört talas om tidigare är Eric Saade och The Playtones och sen så klart Shirley Clamp.
Bilder nere: Shirley's Angels samt Sara Lumboldt med Eric Saade.
Överst dansbandet The Playtones.
Nästa vecka är det live i Malmö Arena. I varje fall genrepet. Då får jag se Lasse Stefanz! Äntligen en höjdare!
Deltävling 1  Deltävling 2

Linköpingsfestivalen  Melodifestivalens Hemsida på SvT  Melodifestivalen på Sveriges Radio  Melodifestivalklubben  

Rumänska häxor hotas med beskattning

 2011-02-17  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
Vidskepligheten i Rumänien är så utbredd att många tjänar stora pengar på att spå framtiden eller att ägna sig åt annan ockult verksamhet. Samtidigt behöver staten förbättra sina finanser som i de flesta andra europeiska länder.
För en månad sedan började de rumänska myndigheterna beskatta landets häxor och spågummor. Det rumänska parlamentet diskuterar nu ett nytt lagförslag, som kan leda till böter eller till och med fängelse om spådomar inte går i uppfyllelse.
Vidskeplighet tas på stort allvar i Rumänien och myndigheternas beslut att beskatta affärer i vidskeplighet var ett försök att öka statens intäkter. Det nya lagförslaget om straff för vilseledande spådomar innehåller också ett krav på att häxor och yrkesutövare i liknande kategorier ska ha legitimation och kvittera kundernas avgifter.
Häxorna hävdar att det inte är deras fel om spådomar inte slår in, säger Bratara Buzea, som kallar sig "häxdrottning".

Läs artikeln i The Guardian, "Romanian witches curse latest government clampdown", eller läs den här, översatt i Tempus nr 6 2011.

Lyckad informationsträff på Region Skåne för Seniorrådet

 2011-02-16  Lokal politik
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
För någon vecka sedan hade Seniorrådet i Skåne glädjen att få en inbjudan till det nya Regionhuset på Dockplatsen 26 i Malmö som invigdes så sent som i september i fjol. Det var Regionrådet Carl Johan Sonesson som bjöd in och var värd för mötet. Han är ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.
Hela förmiddagen den 9 februari anslogs till mötet.
Först presenterade Carina Nordqvist Falk kundvalsmodellen i Region Skåne. Hon är chef för enheten för uppdragsstyrning av patientprocesser i vården.
Sedan berättade de två huvudprojektledarna Tomas Ekström (MAS) och Claes Arén (Lund) om historien bakom bildandet av SUS - Skånes Universitets Sjukhus, den så kallade PROLUMA-processen. Det handlar om sammanslagningen av Malmö Universitets Sjukhus och Lunds Universitets Sjukhus. Om det komplicerade fusionsarbetet och om de processer som det återstår att fullfölja. På bilde syns Claes Arén i "korridorsnack" med Carl Johan Sonesson.
Till sist återkom Carina Nordqvist Falk som arbetar med att introducera en ny utvärderings- och styrningsmodell med patientgruppen "Multisjuka äldre" som exempel. Detta tyckte jag var särskilt intressant eftersom jag själv arbetat med utvärdering och kvalitetstyrning inom tjänsteproduktion, exempel utbildning av vuxna.
Deltog gjorde också Hälso- och sjukvårdsdirektören Karin Christensson som syns på bild ovan tillsammans med Lars Hinsell och Käthe Berggren från Seniorrådet.
Alltihop var mycket intressant, pedagogiskt och kundvänligt upplagt. Det blev också många tillfällen till frågor.
Jag ser detta som ytterligare ett konkret exempel på hur de moderaterna politikerna, både regionalt (och lokalt i varje fall i Trelleborg) värnar om och respekterar sina seniorer i Skåne.
Ett stort tack till Carl-Johan och en särkild hälsning till hans fru hustru som gör allt hon kan för att välta socialdemokraternas styre i Malmö och äntligen göra det till en borgerlig kommun.

Vitt är dödens färg

 2011-02-14  Böcker, deckare
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
Peter Heidens fjärde och sista deckare heter "Vitt är dödens färg". Den skrevs 1958 och är lika läsvärd som hans tre tidigare. Det är samma huvudpersoner som tidigare, den rödbrusige och överviktige kriminalkommissarien Wilhelm Zacharias Zander och tidningsredaktören Birger Brenner med sin kreativa och intuitiva unga fru Pyret Brenner. Det är en riktig puzzeldeckare med flera udda personligheter inblandade. Misstankarna om vem som förövat dådet och vilka de långsökta motiven kan vara går åt alla håll. Det är inte förrän Wilhelm Zacharias Zander, på bästa Hercule Poirot - eller Peter Wimseystil, har samlat alla överlevande i jaktstugan och reglat dörren som han kan reda ut hur det egentligen ligger till. Den är spännande, lättläst på ett stillfullt språk och har humor med finess. Synd att ingen svensk skriver så idag. Läs storyn "på egen risk" här.
Peter Heiden är psedonym för Bernt Christophs. Han dog i Halmstad 1964, bara 51 år gammal.
En intressant artikel av Elisabeth Peterzén om rökande och obrukbara vänsterarmar i DAST, 2009.
En annan av mina särskilda favoritförfattare, Jean Bolinder, har skrivit en lång artikel om Bernt Christophs, alias Peter Heiden, "En studie i tidsanda", 2009. Bernt Christophs på Facebook: En sida för att minnas journalisten och författaren Bernt Christophs som föddes 18 februari 1913 i Sundsvall och avled i Halmstad 28 augusti 1964.
Under tiden i Halmstad arbetade han på Hallands Dagblad.
Han skrev fyra detektivromaner i Halmstadsmiljö. En barnbok med allmän miljö, "Spiken och smugglarna", samt en ungdomsbok med Halmstadsmiljö, där flera områden är väl beskrivna.
Facebook;
En sida för att minnas journalisten och författaren Bernt Christophs som föddes 18 februari 1913 i Sundsvall och avled i Halmstad 28 augusti 1964.
Han skrev fyra detektivromaner i Halmstadsmiljö. En barnbok med allmän miljö, samt en ungdomsbok med Halmstadsmiljö, där flera områden är väl beskrivna.

Tidigare böcker av Peter Heiden: Bevingad död och Mördande fakta och Sista Ronden.

Melodifestivalen 2011, deltävling två

 2011-02-13  Musik, FTM
  För två år sedan  För tre år sedan  För fem år sedan  
Varför inte korta ner sändningstiden 15 minuter, spara licenspengar och låta programledarna slippa göra bort sig totalt med sin pinsamma inledning. Om inte slår jag på TVn klockan 2010 nästa lördag. Nästan lika pinsamma är de återkommande "förhören" av deltagarna som Per Andersson & Co håller. Det måste finnas roligare personer. Eller kanske producenten är tvingad att ta de sämsta från AF med lönebidrag? Roligast av "komikerna" är ju Carl Bildt.
Och att göra om Christer Sjögren. Nej, Usch och Fy!
Men till ljuspunkterna. Sanna Nielsen från Bromölla vann andra deltävlingen i Göteborg med "I´m in Love" och gick direkt till Globen. Hon gör aldrig en dålig insats. Brolle gjorde samma prestation som tvåa. med "Seven days and seven nights".
Min andra favorit, The Moniker, skötte sig genom att bli trea och därför tillsammans med fyran - för mig mycket överraskande - Loreen, gick till andra chansen.
Oförklarligt nog blev min tredje favorit, Christian Walz, bara femma och utslagen.
Unga Kristianstadsflickan Anniela tyvärr bara sexa, och övriga Babsan och Elisabeth Andreasson talar vi tyst om.
Luleå.
Melodifestivalens Hemsida på SvT      Melodifestivalen på Sveriges Radio

Taggtråd ska hålla oönskade gäster borta

 2011-02-12  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
Grekland har blivit yttersta muren i det europeiska fortet och flyktingar från länder utanför EU strömmar in i Grekland via Turkiet. Landgränsen mellan Grekland och Turkiet består av två parallella vägar och ett dike. Det är den enklaste bakvägen in i EU. Sedan november får Grekland hjälp av en gränsstyrka på 175 man från Frontex, det europeiska gränsskyddet. Men det är otillräckligt och den grekiska regeringen har planer på att bygga ett taggtrådsstängsel längs gränsen. 2009 lyckades 3600 invandrare ta sig över gränsen, 2010 var antalet 36 000! Många flyger billigt från Afrika till Istanbul och får sedan hjälp av människosmugglare att ta sig in i Grekland. Dessa tar ifrån dem deras id-papper vilket hjälper Turkiet att vägra ta tillbaka dem när Grekland försöker utvisa dem tillbaka till Turkiet. Merparten är inte flyktingar utan ekonomiska invandrare som söker försörjning i EU. Den grekiska polisen förser dem med dokument som ger dem rätt att vistas i detta EU-land i 30 dagar. Sedan ska de deporteras men då har flertalet försvunnit i vimlet i Aten eller är redan på väg till annat EU-land, där det är lättare att skaffa försörjning, kanske är det Sverige som hägrar.

Läs artikeln i The Guardian, "Fortress Europe: Greece bids to stem migrant surge from Turkey with guns, wire and a 'wall'", eller läs den här, översatt i Tempus nr 6 2011.

Bestäm vilket barn som ska födas

 2011-02-09  Forskning & Vetenskap
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
Länge har gravida kvinnor i Sverige kunnat bestämma om hon vill föda sitt barn eller inte. Kvinnorna har fri aborträtt och många har utnyttjat den rätten. Nu har de fått möjlighet att lätt skaffa sig information barnets egenskaper innan tiden för abort har löpt ut. Det har också tidigare varit möjligt att göra ett fostervattenprov för att ta reda på hur många kromosomer barnet har. En extra kromosom innebär ju en stor risk för att barnet ska födas med Downs syndrom. Men ett fostervattenprov är riskfyllt eftesomr det kräver ett stick in i livmodern vilket kan leda till missfall.
1997 gjorde den Dennis Lo, professor i kemisk patologi, en viktig upptäckt. Han fann att DNA från en gravid kvinna läcker ut från moderkakan och hamnar i kvinnans blod.
Flera företag håller nu på att ta fram enkla tester som bara kräver ett enkelt blodprov från den gravida kvinnan. Detta betyder att föräldrar får möjlighet att riskfritt ta reda på om barnet har Downs syndrom eller ej. Med ett liknande test kommer en kvinna att kunna ta reda på vilken av flera män som är fader till barnet. I framtiden kommer det att var möjligt att sammanställa all genetisk information om ett foster enbart genom att analysera moderns blod.
Läs mer i Forskning & Framsteg nr 1 2011: Nytt fosterprov utmanar eller läs artikeln här.
Läs vidare i The Medical News och i Respekt för livet.

Har jag blivit politiker?

 2011-02-08  Dagbok, Politik
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  
I går eftermiddag hade den nya Arbetsmarknadsnämnden sitt andra möte sedan den bildades den förste januari. Jag är ledamot. I förra veckan träffades "Femklöverns" representanter i ett förberedande möte. I förrgår, söndag, arbetade valberedningen, där jag ingår, ånyo flera timmar, nu för att få fram ett förslag till vilka vi vill ha i de kommunala bolagens styrelser. I går kväll träffades moderaternas fullmäktigegrupp som består av 24 personer. Bland annat klubbades valberedningens förslag till bolagens styrelser. I morgon onsdag är det en tur till Malmö och en träff i Regionhuset i Västra Hamnen med seniorrådet för Skåne där jag blivit 2:e vice ordförande.
På fredag träffar jag, i egenskap av handledare för en praktikant vi har, en representant för arbetsförmedlingen. Sedan är det "Alla Hjärtans" aktiviteter och två årsmöten under vecka sju. Det är först moderata föreningsstyrelsen som ska väljas och sedan Moderata Seniorers årsmöte. Jag är sedan flera år ordförande för Moderata Seniorer.
Så såg inte min Agenda ut för ett år sedan. Har jag blivit politiker? Var det verkligen meningen?

"En ful fisk i Europas salonger"

 2011-02-07  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
Kosovos premiärminister, Hashim Thaci pekas ut som en av "de stora fiskarna" i den organiserade brottsligheten i sitt land. Det gör även Xhavit Haliti, (till vänster) före detta logistisk chef i UCK-gerillan och numera nära allierad till Hashim Thaci. Dick Marty hävdar i en rapport som han skrivit på uppdrag av Europarådet att Kosovos premiärminister, Hashim Thaci, Under kriget på Balkan, ledde ett maffianätverk som hade kontroll över våldsam heroinhandel och var kopplad till kidnappningen av serber och andra i Kosovo. En del fångar fördes till Albanien där de mördades och deras njurar och andra eftertraktade organ på den svarta marknaden såldes. Xhavit Haliti hävda sidag ha starka band till den albanska maffian och Kosovos säkerhetspolis KshiK. Rapporten har fått förödande effekter för Kosovos redan dåliga internationella image. Den formella utredningen om organhandel i Kosovo föranleddes av avslöjanden från den före detta chefsåklagaren vid krigstribunalen i Haag, Carla del Ponte.

Läs artikeln i The Guardian, "Report identifies Hashim Thaci as 'big fish' in organised crime", eller läs den här, översatt i Tempus nr 5 2011.
En annan tidigare artikel i The Guardian: "Kosovo PM is head of human organ and arms ring, Council of Europe reports".

Tidigare bloggar om Kosovo.
2010-12-07 Krigsförbrytare vann fuskval i Kosovo,
2010-04-05 Hög tid för ärlighet i Kosovo,
2008-02-16 Självständigt men knappast självstående,
2007-07-20 Gordon Brown skapar problem i Kosovo
Andra artiklar:
Tålamodet tryter i Kosovo.
Vilka är det som bor i Kosovo?
Kosovo Media Websites.

Melodifestivalen 2011

 2011-02-06  Musik, FTM
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  
Deltävling ett utspelades i Luleå. En usel inledning där de tre programledarna, Rickard Olsson, Marie Serneholt och Peter Stormare presenteras under 10 minuters sändningstid. Aldrig så tydligt som i kväll syns det att för SvT är det varken tittarna, låt & musikskrivarna eller artisterna som står i centrum utan programledarna. Helt fel! Man är nära att stänga av. Men sedan kommer ju Jenny Silver (bild) och allt är bra igen. Tjejen från Ängelholm som som Jenny Öhlund slog igenom i Candela i början på 90-talet. Radio Kristianstads favorit. Something in your eyes, Självklar segrare i kväll! Tyvärr tyckte inte alla som jag, men till andra chansen räckte det (förra året blev hon sist). Jenny Silvers hemsida, Jenny på Facebook. Min andra favorit var Pernilla Andersson (bild), det var hon som skrev om Johnny Cash och Nina Persson (lyssna här). Hon gick också till andra chansen. Pernillas hemsida. Jag prickade in fyra av de främsta så min musiksmak tycks inte vara helt avvikande.
Segrare och direkt till Finalen i Globen gick rappargruppen Swingfly med Me and My Drum tillsammans med Danny med In the Club.
Tyvärr blev Le Kid (bild) med Oh my God bara femma. De hade roliga och frisyrer. Kul och färggranna. de gjorde mig verkligen glad. Skulle vilja se dem live. En rolig, sockrig och färgglad värld där allting är på låtsas.
Övriga utslagna blev Dilba med Try it again, Jonas Matsson med On my Own och Rasmus Viberg med Social Butterfly. Det var de värda.
Läs mer i: Helsingborgs Dagblad,
Eurovision Song Contest - den officiella webbsidan     Diggiloo Thrush - allt om Eurovision genom tiderna
Melodifestivalens Hemsida på SvT      Melodifestivalen på Sveriges Radio
Förra året: Säkert vårtecken, Melodifestivalen startar.

Fusk i forskarvärlden

 2011-02-04  Böcker, deckare
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
Inte heller denna andra bok, "I det tysta" av Åsa Nilsonne kan betraktas som bra. Det ena intressanta är dock miljön, biologiskt forskningslaboratorium kring DNA och bland annat utveckling av metoden Polymerase Chain Reaction. Det andra är det spännande slutavsnittet med klassiska ingredienser som att hjältinnan sätter sig i en farlig situation genom att mot polisreglerna om att aldrig arbeta ensam. Hon hotas med en pistol mot halsen av den okände (för läsaren) mördaren. Hon räddas av den späda thailändska gästforskaren som visar sig besitta österländska kampsport meriter.
Mördaren är professorn - veterinären - och psykopaten som säger sig gärna offra enskilda människoliv för den stora vetenskapens skull. Han och hans fru använder sig av unga, ambitiösa gästforskare från tredjevärlden för att göra arbetet och sedan själva publicera resultaten i vetenskapliga tidskrifter. De blir kända för sin höga publiceringstakt.
Det blir polisen Monika Pedersen, nu på ett längre vikariat på Krim, som lyckas reda ut genom ihärdigt arbete och trots på kant med sin chef Daga Eriksson bakgrunden i Hermine Gyldenklous liv och varför hon blev mördad.
Det finns väldigt många stickspår i utredningen. Ett gäng fanatiker på Jersey i Storbritannien vill rädda utrotningshotade djur genom att med biologisk krigföring ta död på tre fjärdedelar av jordens mänskliga befolkning. Hermine Gyldenklous bakgrund som dotter till greven Carl-Hugo och sin mor pigan. Hennes halvsyskon är ovilliga att dela arvet med henne. Hermine Gyldenklous tillfälliga älskare, konstnären Carl-Axel Hillman, är rädd att förlora de förmåner han har genom sin fru, om Hermine Gyldenklou publicerar en bok som heter "Glöd" och som han fruktar ska avslöja deras förhållande.
Humor? Tja, att boken han fruktar kommer ut på ICA-förlaget och är enkokbok för tandoori-ugn. Annars mest eländets relationer, främst mellan döttrar och deras mödrar.
Tidigare bloggar om Åsa Nilsonne, forskare och författare. Hennes första bok: Tunnare än blod. Hennes egen blogg.
Ingen av dessa böcker finns på Trelleborgsbibliotek. En serviceinriktad bibliotekarie tog därför hem dem kostnadsfritt från Malmö Stadsbibliotek. Ett stort tack!

Resan till dig

 2011-02-02  Film, TV och Media
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
Ny gammal svensk långfilm från 1953 visades idag på SvT 1. Det är inte klokt, det är 58 år sedan. Det var det året jag fyllde 10 år och fick för första gången gå på bio. Vi, min bror och jag, såg då Astrid Lindgrens Mästerdetektiven Kalle Blomkvist.
Resan till dig är en musik komedi med Alice Babs och Sven Lindberg och många andra underbart härliga gamla komediskådespelare från 1950-talet som Nils Hallberg, Stig Järrel, Douglas Håge, Sigge Fürst och Anders Henriksson. Mycket hög nostalgifaktor.
Mille (Sven Lindberg) och Gun (Alice Babs) är lyckligt gifta. Milles dröm är att spela klarinett och Gun vill bli sångerska. Det går bäst för Gun som blir upptäckt. Mille blir svartsjuk och äktenskapet börjar knaka i fogarna.
Gamla, härliga slagdängor: Stig Olins "En gång jag seglar i hamn". "Det är din da' i da'" och "På söndag" och andra.
Jussi Björling sjöng "Till Havs" i filmen. Han som föddes den 2 februari, 1911, alltså i dag för exakt 100 år sedan. Han var en av världens största tenorer och endast 49 år gammal i en hjärtinfarkt.
Recensioner i Svensk filmdatasbas. Mer om filmen här: IMdB.
Senast sedda gamla svenska långfilmer: Kärlek och svartsjuka, dödliga passioner, Tärningen är kastad, Hjältar i gult och blått.

Tunnare än blod

 2011-02-01  Böcker, deckare
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
Ett influensavirus sprider sig från det inre Mongoliet. Via Mexiko till Europa och Sverige. Terrorister har ockuperat den engelska ambassaden i Stockholm. Och tagit gisslan. Professor Bo Ekdal är i stort behov av pengar till sin forskning. Professor Hayakawa, enmansutredare för "The National Council of Basic Research" är en mycket viktig person i sammanhanget. Hans besök på institutionen har förberetts i månader. Hayakawa vill gärna demonstrera sina obduktionskunskaper inför kandidater men var finns liket? Gösta Persson heter han, men varför har han kläder på sig? En obetydlig alkis som ofrivilligt blir huvudperson i Åsa Nilsonnes första deckare, en "medicinskt kriminalroman". Hon skrev den redan 1991.
Monika Pedersen, patrullerande polis, men tillfälligt förordnad som polisinspektör, tar hand om fallet, med stor hjälp av sin "sidekick" Mikael. De uppfattar sig i bland som Sherlock Holmes och Watson, eller varför inte som Modesty Blaise och Willie Garvin?
Mycket om Monikas och Mikaels mammor. Monika har alltid varit en besvikelse i sin mors liv, som menade att Monika inte var tillräckligt attraktiv. Monika var tonåring när hennes mor dog.
Rose-Marie är 30 år och musiker. Hon är arvtagare efter sin morbror Gösta Persson. Hon är sångerska i ett band som heter Broken Rose. Hon vill satsa allt på detta. En stor summa pengar skulle betyda mycket. Hon faller för frestelsen att påskynda arvet och är nära att genomföra det perfekta brottet. Men hon hade inte räknat med Monika Pedersen!
Tidigare blogg om Åsa Nilsonne, forskare och författare. Hennes egen blogg.
Hennes nästa bok heter "I det tysta". Den har också några år på nacken, den kom 1992. Hoppas att den blir bättre. Jag blev mycket besviken på den långrandiga och spänningsbefriade "Tunnare än blod". Titeln anspelar på ett medel som hindrar blodproppar men i stället kan ge livshotande inre blödningar.