Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Februari 2013

Bertil Tomelius
Startsida

Fyrtal i möten
(Detta är mitt 2100:e blogginlägg sedan starten i juni 2005)

 2013-02-28    Dagbok
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
I måndags startade det med Seniorrådets arbetsutskott på Skåneförbundets kansli i Malmö. Den 5 februari valdes ett nytt arbetsutskott med av någon anledning var det ändå det "gamla" som träffades. Jag tog åttabussen till Malmö Central och läste Kristina Ohlssons bok "Tusenskönor" på vägen. Var hemma vid tre tiden.
På kvällen var det möte i Kommunfullmäktige där framför allt två frågor väckte lång debatt. Den första var ett Medborgarförslag av Sten Andersson som handlade om "nedskräpningen" i Trelleborg och om det var möjligt att låta arbetslösa ungdomar hjälpa till med att göra Trelleborg "turistvänligare". Den andra handlade åter om renoveringen av Klagstorps skola. Den var alla partier med på men inte på att samtidigt bygga om tillagningsköket för skolbespisningen. "Som vanligt" blev det dock Femklövern som vann voteringen med Sverigedemokraternas stöd, mot Socialdemokraterna och Söderslättspartiet.
I tisdags ägnades förmiddagen åt styrelsemöte för Moderata Seniorer i Trelleborg. Förberedelser av nästa veckas årsmöte.
Och i går kväll var det dags för Föreningsrådets årsmöte dit medlemsföreningarna inbjudits. Vi fick höra några korta föredrag, priser delades ut och sedan hölls själva årsmötet. Jag representerade Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland och dett var mitt första möte med Föreningsrådet. Tyvärr gav detta ingen mersmak.
Alla var sura på Kommunen att det inte kom mer pengar i bidrag. Tonen var ofta fräck och insinuant. En annan sak var att utdelningen av årliga priser som "Årets ungdom" i fjol upptog över hälften av årets kostnader och ledde till ett stort underskott, märkligt tycker jag.
Föreningsrådet, läs Sonny Spurr, vill vara en paraplyorganisation för kommunens föreningar som betalar höga medlemsavgifter. Jag tycker att vi ska sluta vara medlem.

Ukrainska brudar räddar ett utdöende släkte på Västbanken

 2013-02-25    Nyheter & Politik, internationell
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Gerizimbergets samariter på Västbanken är en religiös gemenskap som krympte så snabbt att det riskerade att utrotas. Inaveln som accelererat från generation till generation har alstrat barn med svåra funktionshinder.
En handfull unga ukrainska brudar ger dem nytt hopp. Samfundets fyra släkter på 320 personer ser nu fram emot en snabb tillväxt.
Fem ukrainska kvinnor har lämnat ett dystert liv bakom sig. Mot kraven på rigorös efterlevnad av de religiösa föreskrifter som bergets samariter följer får de trygghet och gemenskap.
Samariterna var som flest under den romerska eran med runt en miljon medlemmar. Men efter blodiga uppror och tvångskonverteringar till islam minskade den religiösa gruppen dramatiskt. Vi 1900-talets början fanns bara ett hundratal kvar.

Läs artikeln i The Guardian: "How Ukrainian women saved the Samaritans of Mount Gerizim"eller läs den här, översatt i Tempus nr 08 2013

Små citroner gula

 2013-02-23  FTM
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
En romantisk komedi om kärlek, vänskap och modet att följa sina drömmar, baserad på succéromanen med samma namn av Kajsa Ingemarsson. En charmerande film på Grand med Lena Welinder i sällskap. Där finns goda skådespelarprestationer särskilt av Rakel Wärmländer, som spelar Agnes, den unga kvinnliga kocken, som har otur med både sitt kärleksliv och framför grytorna. Josephine Bornebusch som spelar den ärliga men hjälpsamma vännen och Sverrir Gudnason som spelar den nördiga matskribenten.
Utöver dom har vi bland annat Dan Ekborg som är den elaka krögaren i sagan.
Den är underhållande, lite spännande och engagerande, jag såg inte på klockan alls.Rörande med självuppofffrande personer, begravningsscener etc. Rörande och romantisk. En njutning.
Men naturligtvis sågas filmen till fotknölarna av en enig kritikerkår.
Och Sofia Rönnegård hade en märkvärdig roll som Pernilla.


Recensioner:
Bernt Eklund i Expressen: "Anrättningen blir hyggligt roande, matig men tämligen tam".
Johan Lindqvist i GP: "ett förutsägbart, tempofattigt och fullständigt smaklöst långkok",
Karoline Eriksson i SvD "Trovärdighetsproblem på filmduken".
Moviezine   ImdB

Senast sedda filmer på Grand i Trelleborg: 25.1 2013 Amour, 21.1 2013 Les Miserables, 9.12 2012 The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2, 10.10 2012 Hypnotisören, 22.7 2012 Cockpit, 30.12 2011 The Stig-Helmer Story, The Girl With the Dragon Tattoo, 27.12 2011, 11.11 2011 The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1, 30.10 2011 Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet, 21.10 2011 Svensson-Svensson-i-nöd-och-lust, 4.9 2011 Kyss mig, en romantisk kärlekssaga, 17.8 2011 Bridesmaids, vulgärt kul, 24.7 2011 Bad Teacher, Lucy Punch som Sarah Palin, 2.7 2011 Kronjuvelerna, Tag aldrig någon annans nycklar! 23.6 2011 Lincoln Lawyer, inget man måste se, 17.6 2011 The King's Speech, en gripande film, 10.6 2011  X-Men: First Class, Evolutionär dramatik. 

Ut i verkligheten

 2013-02-21  Lokal politik
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Arbetsmarknadsförvaltningen (bild) ger politikerna i nämnden möjlighet att följa verksamheten på nära håll. Genom att vara närvarande i det dagliga arbetet kan politikerna dela med sig av sina upplevelser och upptäckter till förvaltningens tjänstemän. Dessa kommer att ligga till grundför nämndens fortsatta arbete.
Detta började vi med för ett år sedan och nu var det dags för en ny omgång. I mitten av februari "skuggade" jag verksamheten på Etableringsenheten, de tre övriga är Arbete och kompetens, Myndighetsenheten, och Navigatorcentrum. Dessa tog andra nämndsledamöter hand om.

Chefen för etableringsenheten Tomas Djurfeldt visade mig till Jobb Service Syd - JSS - och dess arbetande förman Bengt Andersson (bild). Bengt har varit med länge och tycks vara en som har god hand med sina "gubbar". De som är anställda på Jobb Service Syd är personer som på ena eller andra sättet blivit arbetslösa och varit detta länge. Att komma tillbaka till arbetslivet kan vara svårt men underlättas av att arbetskamraterna har liknande erfarenheter. Där finns också flera praktikanter som arbetar utan lön i väntan på att företaget ska expandera så att det blir plats även för dem.
Bengt tog med mig i tjänstebilen först till Alstad skola och sedan till Väståkraskolan i Anderslöv för att besöka tre av sina "gubbar" i full verksamhet med professionella målningsarbeten.
En övergripande uppgift för "nya" Jobb Service Syd är att hitta nya kunder, RUT och ROT är två bra hjälpmedel.

Jag fick också tillfälle att träffa "Fixar-Malte", Roland Björk (bild). Han har ett jobb som underlättar livet för många 75-plussare i Trelleborg. Hans jobb präglas av förtroendeskapande, flexibilitet och social förmåga. Han tar många egna initiativ för att hjälpa sina kunder. Alla ska inte avslöjas här.
Även för "Fixar-Malte" är problemet att nå ut med information om sin verksamhet till sina brukare. Han skulle önska sig mer hjälp av Hemtjänstens personal.
Efter lunch fick jag träffa Åsa Lindstedt (bild), administratör på halvtid, med den viktiga uppgiften att få Migrationsverket att betala för alla extra kostnader som kommunen har för bland annat ensamkommande ungdomar från framför allt Afghanistan. Kallas "återsökning" av pengar.
Till sist fick jag följa med Kristina Löfstedt, nybliven avdelningsföreståndare för ungdomsboendet Pegagus, som tog mig till ett nytt utslussningsboende, det tredje i kommunen. Där ska två ungdomar i taget träna sig tills de är klara för att klara sig på egen hand.
I fjol besökte jag de övriga tre enheterna. Senaste skuggningen .

Jörgens 50-årsdag

 2013-02-19  FTM
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Den 18 februari firade min son Jörgen Tomelius sin 50 årsdag. Om två veckor firar jag själv min 70-årsdag. Det har gått några decennier sedan hans mor kom hem med det lilla knytet ordentligt invecklat till vår omoderna lilla tvåa på Röamöllagatan i Stattena området i Helsingborg. Då gick jag sista terminen på Tekniska Gymnasiet, för att en tid senare rycka in på T4 i Hässleholm.
Vi firade hans bemärkelsedag i hans lilla lägenhet på Hälsovägen i Helsingborg där han bott de senaste 25 åren bara mågra hundra meter från det hus där han växte upp. Vi fick mycket god mat och goda drycket av diverse slag. Med på kalaset var också två av Jörgens vänner, Mats och Håkan. Om några veckor ska Jörgen fira sin födelsedag en gång till med dem och andra vänner med en resa till Budapest.
Bilderna överst visar Jörgen som 14 årinmg och som "halv-åring" på pappas axel 1963.
Nederst ser vi Jörgen med sin snart 19-åriga systerdotter Johanna och mina två tidigare fruar, Elfriede som är Jörgens och Desirés (också på bilden) mamma samt Anne, mor till mina två yngsta barn, Lina och Nilla.

Ingen favoritseger i Skellefteå

 2013-02-17  FTM
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Deltävling tre i Skellefteå blev för mig en stor överraskning och en stor besvikelse. Vem kunde önska sig att Ravaillacz, dvs Kvartetten Tommy Körberg, Claes Malmberg, Johan Rabaeus och Mats Ronander (bild) skulle gå direkt till finalen i Globen med En riktig, jävla schlager. "Vi fick låten och en bra idé av Henrik Dorsin och sen åkte vi bara". Till Globen gick också State of Drama (bild) med Falling.
Däremot klarade sig av mina favoriter bara Martin Rolinski Andra Chansen med In And out of Love medan både Janet Leon (femma) med Heartstrings och Amanda Fondell (sjua) med Dumb blev utslagna. Mycket överraskande tog sig Caroline af Ugglas till Andra Chansen med Hon har inte.
Sexa blev Eddie Razaz med Alibi och "Webbjokern" Elin Pettersson kom sist med Island.
Trellebogs Allehanda hade Eddie Razaz och Amanda Fondell som klara favoriter. Nu blev de 6 och 7! Så kan det gå.

Deltävling 2 i Göteborg. Deltävling 1 i Karlskrona.
Melodifestivalen 2013, Poplight.

Öppet Hus med Boriana Åberg

 2013-02-16  Lokal politik
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Många personer hade kommit till (M)ötesplatsen på Algatan 76 i Trelleborg för att lyssna på Boriana Åberg, en av vår valkrets, Skåne Södra, representanter i riksdagen. Hon är ledamot sedan 2010 och är ersättare i näringsutskottet.
Som läget är nu måste man ta människornas oro för sin ekonomi och sitt jobb på allvar men samtidigt också framhålla att den svenska alliansregeringen har klarat den finansiella krisen betyligt bättre än andra europeiska länder. 2012 är 200 000 fler människor i arbete än 2006. Det finns 17 miljarder kronor att spendera på olika reformer inför september 2014. Oppositionen däremot, som förutom att inte kunna samlas inför ett eget gemensamt förslag, har mest skattehöjningar och bidragsökningar att komma med.
Boriana betonade att hon är vår representant i riksdagen och hon tar villigt emot både telefonanrop och emails.
Hon visade sig åter igen - senast var hon här i mars i fjol - vara en uppskattad och engagerande talare.

Senaste Öppet Hus med riksdagsledamöter: Gunilla Nordgren, 121110.
Öppet Hus, mars 2012: Boriana Åberg,
Öppet Hus på första vårdagen, 11-03-19,
Öppet Hus på (M)ötesplatsen, 10-07-10.

Moderatlunch på Alla Hjärtans dag

 2013-02-13  Lokal politik
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Det var förstaklassarna på Restaurangskolan på Forum som bjöd på sin första lunch för terminen.
Först fick vi gotta oss med ett stort salladsbord med en massa nyttigheter och hemmabakat bröd. Riktigt bra sammansatt som i varje fall jag själv uppskattade stort.
Efter detta följde huvudrätten "Brässerat kycklingbröst med ugnsrostade potatis" och en härlig sås till det. Något som väl numera får kallas för svensk husmanskost. Ett generöst iskänkt glas rödvin passade bra till detta. Efterrätten blev pricken över i-et i form av "Glass med varma bär" där man hittade både jorgubbar, blåbär, hallon och lingon.
Det föreföll som om det finns brister i marknadsföreningen. Inga gäster fanns utöver de som Moderata Seniorer tillsammans med Senior Sports School lyckats trimma samman.
Ett stort tack till de nya eleverna som verkligen visat framfötterna både i köket och restaurangen. De fick också gästernas varma applåder.
Bara att beklaga de som inte tagit tillfället i akt att njuta av god mat i glada vänners sällskap. Men elva personer blev vi i alla fall.
Och kaffet servades gratis.
     
 Hovmästarna presenterar dagens meny  Lena och Marianne ler vänligt mot fotografen  Liksom Gunnar Hedin och Birgitta Sandblom
     
 Lena Welinder tar för sig av det nyttiga
salladsbordet
 Den fantastiska efterrätten  Välförtjänta applåder efter välförrättat värv

Tidigare bloggar om Moderatluncher: Gåsamiddag, 12-11-14
Läckert på Europadagen, 2012-05-09, Moderatlunch, 2012-03-14. Moderatlunch 2012, 12-02-15
Gåsamiddag med njutning, 11-11-10, Moderatlunch på nya Dannegården, 11-08-26, Söderslättsproducerat, 11-05-18,
Två Trappor, 11-03-31, Två Leijon, 11-01-24.

Louise Hoffsten skrällde

 2013-02-09  FTM
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Deltävling två i Göteborg blev klart bättre än starten i Karlskrona. Jag gladdes stort över att bluesdrottningen från "Stjärnorna på slottet" Louise Hoffsten blev kvällens vinnare, (bild 1) med Only The Dead Fish Follow The Stream. Det var hennes debut i Melodifestivalen. Direkt till sluttävlingen i Globen gick också Sean Banan med Copacabanana. Han var med 2012 då han gick till andra chansen. Till andra chansen gick debutanten Anton Ewald med Begging liksom Erik Segerstedt & Tone Damli, (bild 2) en svensk och en norsk "idol" stjärna, med Hello Goodbye. Ovannämnda tre var mina favoriter tillsammans med Pernilla Wahlgren, Hanna Hedlund, Jenny Silver, Swedish House Wifes, (bild 3) alla rutinerade Mello-deltagare, med On Top Of The World. Denna schlager-variant föll dock inte röstarna på läppen, dem kom först på 6:e plats, utslagen.
Femma blev feymnasieeleven Felicia Olsson med Make me No 1, fin röst med inte mycket till låt. Sjua blev Rikard Wolf, en mycket långsam låt, med banal titel och raspig röst och allra sist Joacim Cans med Annelie. Fin röst med stor inlevelse men inte mycket till låt.

Deltävling 1 i Karlskrona. Melodifestivalen 2013, Poplight.

Den kalla elden

 2013-02-07  Böcker, deckare
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Så heter den isländske författaren Arnaldur Indridasons nionde och senaste bok från i höstas som översatts till svenska. Erlendur befinner sig i sitt barndomshem vid Islands östra fjordar när det förflutna hinner ikapp honom. Han är där ofta eftersom det var där hans lillebror Bergur försvann i en snöstorm när Erlendur var åtta år. Erlendur har aldrig kunnat släppa känslan av skuld för vad som hände. Händelser som han själv har varit med om och olösta fall. För flera decennier sedan hände det hemska saker när en hel trupp engelska soldater i ovädret och lokalbefolkningen samlades för att hjälpa, trots detta omkom flera soldater. I samma snöstorm, i januari 1942, försvann en ung kvinna, Matthildur, på väg till sin mor.
Det är Matthildurs försvinnande som intresserar Erlendur i den här boken och han börjar leta upp människor som kommer ihåg den unga kvinnan eller hört berättas om hennes öde. Han stöter på olika berättelser och även uppgifter om att kvinnan inte fått frid, utan hemsökt och kanske låg bakom den olycka som tog hennes mans liv.
Det är i hög grad ett "Cold case" fall med 60 år på nacken och Erlendur hjälper den 85-årige Ezra att få frid efter långt lidande av ovisshet. Men det krävs att Erlendur egenhändigt gräver upp två gamla gravar.
Bokens titel syftar på den känsla av stark värmed som människor paradoxalt nog upplever strax innan de fryser ihjäl.
Läs Storyn på egen risk. Hans förra bok läste jag i november 2011, Svart Himmel.

Recension i Litteraturmagazinet av Viola Kondracki: "En ung kvinnas försvinnande oroar".
Jean Bolinder i DAST.

Den farliga leken

 2013-02-04  Böcker, deckare
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Så heter Mari Jungstedts åttonde bok. Som vanligt är vi på Gotland, särskilt på ön Furillen med en säregen natur och gott om stränder. Den är lång men lättläst och underhållande och med en intrig som man inte genomskådar så snabbt. Vi träffar som vanligt det gamla kända gänget med Anders Knutas, kriminalkommissarie i Visby, i spetsen. Hans biträdande chef Karin Jacobsson, som ständigt är på jakt efter sin bortadopterade dotter Hanna, den vältränade kvinno jägaren Thomas Wittberg, den missnöjde presstalesmannen Lars Norrby, åklagaren Birger Smittenberg med flera.
Den handlar om modellagenturernas hårda värld fylld av pengar, kändisfester och glamour. För Jenny tycks världen ligga för hennes fötter men för den några år yngre Agnes har det inte gått lika bra. Också hon har drömt om ett liv i rampljuset, nu är hon på väg att tyna bort av svåra ätstörningar.
Jenny och Agnes är länge ovetande om att deras liv är inflätade i varandra. Men det finns någon som håller ögonen på dem. Någon som planerar att ingripa i deras öden.
Recensioner:
Carl Erland Andersson sågar boken helt i GP: " en härmning av exempelvis Henning Mankell".
Emelie Novotny i Dagens bok: "Semesterspänning".
En bok om dagen: "En galen svartsjuk kvinna".
Senaste lästa boken av Mari Jungstedt: Den dubbla tystnaden.
Läs Storyn på egen risk.
Wikipedia om Mari Jungstedt. Mari Jungstedts hemsida.

Favoritseger

 2013-02-02  FTM
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Många hade nog väntat sig att David Lindgren, med Skyline skulle bli en av de som tog sig direkt till Globen då Melodifestivalen startade med deltävling ett i Karlskrona. Till min och förmodligen många andras glädje fick han sällskap dit med YoHio, med Heartbreak Hotel, en blott 17-årig ung man från Sundsvall (bild). Men naturaliserad japan. Han ställde upp i lolitaklänning med ett docklikt feminint utseende. Till andra chansen gick också en av mina favoriter Cookies N Beans (bild)med Burning Flags. Glädjen var stor i gänget, förra gången countrygruppen Cookies N Beans ställde upp i Melodifestivalen slutade de på en femte plats i sin deltävling och gick inte vidare till final. Till andra chansen gick också veteranen men debutanten i Mello, Eric Gadd med Vi kommer aldrig attförlora. Debutanten Mary N'diaye lyckades knipa en femte plats i första omröstningen med Gosa. Men hon liksom övriga tre deltagare fick lämna tävlingen. Sexa blev Michael Feiner & Caisa - We're Still Kids, sjua Anna Järvinen - Porslin och sist Jay-Jay Johansson - Paris. De två sistnämnda debutanter i Mello. Tydligen svårt att lyckas bra första gången. Ofattbart att Järvinens långsamma 70-tals ballad kunde slå Jay Jay Johanssons romantiskt fina låt.
Programledare var Gina Dirawi och Danny Saucedo. Gina Dirawi (bild) är en strålande talang och var klart bäst av alla på scenen i kväll. Bra var också mellanspelet med inhopp av Kristian Luuk och Lena Philipson - och Eva Hamilton - kring temat korrekta kläder på SvT - läs Daniel Saucedo och Mello.
Mello förra året: Melodifestivalen 2012 startar.