Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Februari 2014

Bertil Tomelius
Startsida

Facebook öppnar upp för transsexuella profiler

 2014-02-28 Datorer & Internet
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Nu öppnar Facebook upp för sina användare möjligheten att ange annan könstillhörighet än man eller kvinna. Nu kan man kryssa för bland annat transsexuell, intersexuell eller ej klargjort (Intergender - Gender fluid). Amerikanska användare har upp till tio olika alternativ vilket man på Facebook planerar att införa för alla användare.
För de flesta kommer denna möjlighet antagligen inte att betyda så mycket men för andra, kanske cirka en procent, är det viktig att klart definiera till vilka sexuella minoriteter de tillhör.
Facebook har idag 1,23 miljarder användare världen över. Lanseringen skedde 2004. 2012 börsintroducerades företaget till ett marknadsvärde på 104 miljarder dollar.
Transsexualism är ett tillstånd då en person har en permanent upplevelse av att tillhöra ett annat kön än sitt biologiska - juridiska.
Tidigare kallades intersexuella för hermafroditer men den termen anses idag som nedvärderande. Den vanligaste diagnosen för intersexuella är adrenogenitalt syndrom.
Intergender har koppling till queer, genderqueer, gender-fluid, genderfuck, a-gender, bigender och androgyn.

Läs artikeln i The Star: "Facebook opens up gender category, eller läs den här, översatt i Tempus nr 8 2014

Doppelgänger, andar och skelett

 2014-02-26 Böcker
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
För att få någon behållning alls av Hanna von Corswants bok "Bunkern" måste man tro på "livet efter detta" att människor har odödliga själar och att de "går igen", dyker upp och blandar sig med de ännu levande. Det blir inte många poäng från mig på en 10 gradig skala. Kanske 1-2 poäng. Man jag läste ju den till slut trots allt.
Det handlar om tron på "doppelgänger", Charlotta upplever att hon träffar sin egen spegelbild, fylld av energi. Hon kallar henne för "honet". Honet har inga ögon. Det är Charlottas ögon hon vill ha.
Till sist hamnar hon i en bunker, ett slags kylförråd med bland annat konservburkar. Dörren går baklås och hon kommer inte ut. I bunkern finns skelett av två vuxna av ett barn. Läsarna ska uppfatta detta som att dessa är kropparna som Harald, den före detta militären, har mördat. I bunkern finns gråsuggorna, fästingarna, fladdermössen. Hon känner hur de kryper in i hennes kropp.
Tidigare hade Tomas Harald som hjälp. Han var lite egen. Gick omkring i en gammal uniform. Harald hade en hushållerska Josefin. "Hon försvann". Man pratade om att han dödat henne, sin egen far och barnet.
Författarens blogg. Hennes första bok kom 2011 och heter Barnflickan.
Recensioner:
Swedish Zombie: "saknar ett elegant språk och förmågan att skapa suggestiva bilder.
Henrik Elstad i Litteraturmagazinet: "saknas en del för att det ska hålla mig fångad under hela läsningen.
Anna Rydberg-W i Corren: " För berätta en spännande historia, det kan hon ju, von Corswant"
Cecilia Nelson i GP:" glimtar från en färglös tillvaro som bankkassörska"

Historisk rättegång om folkmord inledd i Paris

 2014-02-24 NP Int
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Efter 20 år startar äntligen rättegången mot den tidigare kapten Pascal Simbikangwa i Rwandas armé. Han är anklagad för folkmord i samband med att 800 000 människor dödades under mitten av 1990-talet. Pascal anklagas för uppvigling och organiserandet av folkmorden då hutumilisen dräpte män, kvinnor och barn som var tutsier. Det finns en grundlag i Frankrike som gör rättegångar möjliga för brott begångna i Rwanda. Kapten Simbikangwa nekar till förbrytelserna men nuvarande inrikesminister i Rwanda Johnston Busingye hyser gott hopp om att få honom dömd. Det skrivs historia med denna rättegång. Vi har hela tiden undrat varför det skulle behöva ta 20 år. Frankrike har ett stort antal misstänkta inom sina gränser som vi anser antingen ska utlämnas till Rwanda eller åtalas i Frankrike, menar han.

Läs mer i RFI: "Rwanda welcomes Paris trial of Pascal Simbikangwa on genocide charges", läs den här, översatt i Tempus 06 2014

Tidigare bloggar om Rwanda: Rwanda - Afrikas Singapore?, 2012-07-14, Rwanda folkmördare dömd, Förbjuden folkmordsideologi, Afrika måste finna sin egen väg till välstånd, Blodigt raskrig i Rwanda och Krigets rötter i östra Kongo.

Rörgast

 2014-02-22 Böcker deckare
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Johan Theorins fjärde och sista (?) bok i Ölandsserien, "Rörgast" är den avslutande delen i Johan Theorins romanserie om de fyra årstiderna på Öland. Sedan debuten med Skumtimmen 2008 har Theorin etablerat sig som en av de mest originella och hyllade författarna på den svenska spänningshimlen. Hösten 2013 hade filmatiseringen av Skumtimmen biopremiär.
En verkligt spänningsfylld bok som man läser med stor njutning och inlevelse. Den bästa i serien. Förutom att vara en bok om hämnd, girighet, översitteri och familjesammhållning är det en beskrivning av Den stora terrorn, när Josef Stalin på 1930-talet startade ett hemligt krig mot sin egen befolkning som innebar massarresteringar och godtyckliga avrättningar och ett enormt band av arbetsläger över hela Sovjetunionen, kallad Gulag. Terrorn drabbade både landets egna medborgare och de invandrare som kom från väst i tron att Sovjetunionen var arbetarnas paradis. En av dem som gjorde detta var Sven med sin styvson Aron Fredh. Aron som var "oäkta" son till storgodsägaren Edvard Kloss.
Greta Fredh var Edvard Kloss dotter och Aron Fredh hans son. Oäkta barn som man sa på den tiden. Men de hade laglig rätt till Edvards mark. Kustmarken runt Stenvik, värd miljoner. Och båda kunde kräva sin del av Ölandic Resort.
Men Edvard Kloss barnbarn, Veronika och Kent rev Fredhs barndomshem. Och Greta lever inte längre. Hon mördades av Veronica Kloss. Deras girighet fick katastrofala följder.
Recensioner:
Magnus Persson i Svd: "Rysare med berättandet i högsätet".
Viola Kondracki i LitteraturMagazinet: "Johan Theorin avslutar Ölandskvartetten med bravur".
Sofie Peterson i Smålandsposten: " Rörgast är ett fint avslut på serien"

2011-12-12: Sankta Psyko, en "mellanbok"
Ett slags kompendium av boken.
Theorins förra bok, den tredje i serien var Blodläge. Tidigare bloggar om Theorins böcker: Skumtimmen, nummer 1 och Nattfåk, nummer 2.

Författarens hemsida.

En torsdag i februari

 2014-02-20 Dagbok
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
En riktigt lyckad heldag i den trevliga och omväxlande staden Trelleborg. Dagen började med Moderata Seniorers styrelsemöte - det sista innan årsmötet den 6 mars. Det var som vanligt livat och glatt och mycket diskussioner.
Om genomförda och kommande aktiviteter, om rikspolitik och lokalpolitik, rapporter från nämnder och styrelser. Alla ledamöter som ersättare vill inget hellre än vara med ännu ett verksamhetsår, och så har det varit under flera år redan.
På biblioteket i Trelleborg har man börjat med gratis filmvisningar, den 20.2 visade man Monica Z "ett lingonris som satts i cocktailglas". Jag hade inte sett den tidigare och den är värd att se - gratis. Det bästa med filmen är sångerskan Edda Magnason. Hon är alibit i en film som i övrigt är rätt medioker. Det är svårt att bära stora framgångar och att offra relationer till sina närmaste utan att förr eller senare få betala för det. Och så var allt detta cigarettrökande och alkoholpimplande filmen igenom.
Nästa filmvisning blir om prinsessan Diana.
Recensioner av filmen:
Tom Alandh i DN: "En-hygglig-manniska-har-svärtats" (avser Monicas far "Sik-Bengt" Nilsson).
Inte så lyckad manusförfattare är Peter Birro.
Filmen blev en kvart försenad eftersom Biblioteket just förärades ett besök av kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn-Liljeroth.
Hon var i Trelleborg för att besöka Stadsbiblioteket bibliotek och närvara på en sagostund och därefter få en presentation av olika idrottsaktiviteter på Söderslättshallen som konståkning och tyngdlyftning.
Sedan fick vi tillfälle att lyssna på en intressant föreläsning och att prata med henne och ställa frågor på en "After-Work" på (M)ötesplatsen på Algatan 76.

Extra AU-möte, med Lisbeth Holmqvist

 2014-02-18  Lokal politik
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Extra AU-möte för Skånes Moderata Seniorer i dag. Dagens ämnen var två dels en presentation av förslag till en folder benämnd "Med årens rätt" som ska kunna användas för Moderata Seniorer i vårt valarbete i alla Skånes kommuner. Syftet är att få igång kommunernas seniorer i hela Skåne med hjälp av ett konkret material i form av en gemensam (delvis) broschyr.
Beslöts att föreslå en gemensam "Moderatseniordag" för torgmöte med utdelning av broschyrerna lördagen den 19 juli.
Och dels ett förslag till dagordning för Skåneseniorernas Vårmöte som ska hållas. Programmet presenterades av Lisbeth Holmqvist representerande Ängelholmsseniorerna som för dagen var inbjuden till AU-mötet. På programmet finns bl a riksdagsledamoten Hans Wallmark: "Vårt Europa - ansvar och möjligheter", riksdagsledamoten Lars Arne Staxäng: "Våra pensioner" samt en prestation av Ängelholms kommun som "Hälsostaden". Mötet kommer att hållas den 16 maj i Stadsbiblioteket. Lunch serveras på restaurangen "Nilssons skafferi" i samma byggnad.

På bussen till Malmö och delvis hem läste jag ut boken "Rörgast", Johan Theorins fjärde och sista (?) bok i Ölandsserien. Han första bok "Skumtimmen" kom redan 2007. En mycker bra serie, bästan i klass med Stig Larsson "Millenium".

Vi släpper (L)oss!

 2014-02-16  Högalid & Söderslätt
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Lena och jag var på nyårsrevyn "Vi släpper (L)oss!" på Grandbiografen i Trelleborg . Det var den sista föreställningen för säsongen. Nästan fullsatt redan en halvtimme innan start, men vi lyckades ändå få två platser på tredje raden.
Akt ett gladde mig inte särskilt, utöver Pierre Malmqvists som begeistrad TFF-fan och "En härlig våning" om bostadsbristens Trelleborg. Annars var det för mycket en propaganda föreställning för Socialdemokraterna. Andra akten blev klart bättre och var mycket underhållande, fina nummer var "Söder-slotts-fruar", Halleluja MacDonalds, "Dagens banker"" och ett riktigt stort utropstecken till Nils-Gunnar Snyggs avslutnings monolog "får jag lov", om en åldrings alla krämpor och besvär, vilka dock försvinner i ett klick inför den nya kärleken i Arjeplog! En imponerande prestation!.

Ensemblen bestod av åtta personer: Nils-Gunnar Snygg, Charlotte Karlsson, Magnus Christmar, Ulrika Christmar, Pierre Malmqvist, Marcus Jönsson, Trelleborgsrevyns hemsida. Gilla på Facebook.
Jag köpte som vanligt min biljett på Gunillas Hemsy på Algatan 33.
Recensioner: Trelleborgs Allehanda: Småilsk satir med självförtroende, Många skratt och snabba byten.

Bloggar om tidigare nyårsrevyer: Revy till tusen, 2013 Hoppsan, nytt år igen, 2012 Hög klass på årets Nyårsrevy 2011, Noll-noll-nie på Grand 2009, Töntigt och trist 2008 och Kulkalendern 2007.

Konstutställning del 2

 2014-02-14  Dagbok
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
På Galleriet på Trelleborgs bibliotek visas under några veckor i februari några konstverk av Päivi Rantonen. .
Hon har under sin levnadstid ägnat den mesta tiden åt konstnärlig verksamhet. Hon beskriver sina tavlor som att de innehåller: "innerlighet, omätbara perspektiv och befriande vinklar. Kulisserna utgör känslosam tillhörighet och inlevelse under ett tyst ögonblick. Jag har blickat in i det förgångna och sedan tagit mig mig därifrån med betydelsefulla spekulationer.
Realism eller utopi?"
Blogg om tidigare Konstutställning, 140112.
Nedan finns några av hennes tavlor:

       
Brittiska flottan under
1800-talet Pris 800 kr
Renässanstid 200 kr   Lyrik i sinne 1000 kr  Naturliga tonarter 250 kr

Skulle Leningrad ha kapitulerat?

 2014-02-12 NP Int
 två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Frågan som inte fick ställas vållade folkstorm i Sankt Petersburg. På 70-årsdagen för slutet av belägringen av Leningrad ställde den ryska populära och oberoende tv-kanalen Dozhd en fråga till tittarna: "Borde Leningrad ha gett upp för att rädda livet på hundratusentals människor?"
Det visade sig av reaktionerna att döma att andra världskriget är ett heligt ämne i Ryssland.
En våg av raseri har översvämmat kanalen Dozhd.
Den officiella bilden som är att det sovjetiska folket genom enorma och heroiska uppoffringar räddade sitt land och resten av världen från nazisterna får inte ifrågasättas. Rysslands officiella historiebeskrivning bryr sig inte om de mer skrämmande aspekterna av belägringen: kannibalism, familjer som överger sina barn, barn som överger sina föräldrar. Så många som 900 000 människor dog - 1000 per dag - de flesta svalt eller frös ihjäl. Och mycket olämpligt att undra om huruvida Josef Stalin som aldrig gillade staden, försökte straffa den genom att inte göra mer för att häva belägringen.

Läs mer i The Washington Post: "Russian TV channel takes flak just for asking: ‘Should Leningrad have surrendered?’'", läs den här, översatt i Tempus 49 2013

Bok av Anna Reid: "Belägringen av Leningrad".
Recension i Tidningen Kulturen: "Svälten och sorgen i Leningrad".

Tidigare bloggar om Ryssland: Ryska livslängden måste öka, 2013-03-03, Goodbye Lenin, 2011-03-17, En blodtörstig kannibal, 2009-10-19, Köpt kärlek varar inte, 2009-07-12, Ryssland tar för sig i nära utlandet, 2009-03-14, Rysk "månlandning" under Nordpolen, 2007-08-11.

Dans på glödande kol

 2014-02-10 Böcker deckare
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Pojken Leo är trött på att bli mobbad och vill skrämma en av sina plågoandar och hennes familj. Istället tänder han av misstag på grannfruns villa som blir totalförstörd. Snart därefter anläggs fler bränder i samma kvarter. I den andra branden omkommer mobbarens mamma. Ligger Leo bakom? Maria Werns uppdrag blir att hitta sanningen.
Dans på glödande kol är den fjortonde boken i Anna Janssons framgångsrika serie om Gotlandspolisen Maria Wern.
Simon Fredman var en tid i Indien för att hjälpa till med brunnsborrning i den lilla byn i Bihar i Indien, där träffade han Safina en indiska som var läkare. Nu bor de på Gotland och är gifta. Safina säljer Simons dyra Porsche för att kunna skicka pengar till sina vänner i Indien.
Simon som är kommunpolitiker, ordförande i byggnadsnämnden får ihop det med Liv Ekdal, en ung attraktiv ledamot i socialnämnden.
På sjukhuset får Safina förebråelser för att hon gett en dubbel dos morfin till Henrik Jakobsson, en svårt lidande och döende cancerpatient. Det är Liv Ekdals far. Liv hotar att anmäla Safina för mord.
Maria Waern är kriminalinspektör och mycket intresserad av räddningschefen Björn Bergström. Men Björn är sambo med Liv Ekdal.
Maria oroar sig över en fläck på skinkan. Vill att doktorn genast tar bort den.
Där finns också en skygg städerska, som heter Janet, före detta socialsekreterare som gått in i väggen. Hon ser misshandlad ut. Även hon mördas på ett brutalt sätt.

Boken har en långsam inledning, den innehåller många personer av vilka en hel del dyker upp under senare delen av boken, men den har sina lysande ögonblick av spänning. Dock leder inte "Dans på glödande kol" till en ny plats på läslistan.
Anna Jansson på Norstedts förlag. Anna Janssons facebook sida.

Recensioner:
Lottens Bokblogg   Med det här slutet så måste man ju läsa nästa bok också…
Dagens bok "Denna evinnerliga längtan om att verkligen bli sedd"   
Nisse Scherman i Dast Magazine: "Med ett flyt som är lättläst men ändå med ett djup som skapar eftertanke.

Jag har tidigare läst Anna Janssons två första böcker, Stum sitter guden och Alla de stillsamma döda.

Melodifestivalen 2014 del 2: Linköping

 2014-02-08 FTM
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan

Del 2 går på Gloetta Center i Linköping som tre gånger tidigare stått värd för Melodifestivalen, 2005, 2008 och 2011. 2011 vann Eric Saade här i Linköping med låten "Popular". En låt som i finalen vann hela Melodifestivalen och fick tävla i Eurovision Song Contest.
Min storfavorit i kväll var förstås Sanna Nielsen, lika klart är att Martin Stenmarck "Änglarna går hem" kommer att slå, men helst lyssnde jag på The Refreshments med "Hallelujah Hallelujah There’s somebody waitin’ for me", uppväxt med Frälsningsarmén som jag är! Ett rockigt rockabillynummer helt i min smak!
Och så blev det nästan, Sanna Nielsen vann med "Undo", Martin Stenmarck gick till andra chansen med "När änglarna går hem“ och The Refreshments kom (tyvärr) femma med “Hallelujah“ . Störst överraskning var att rapparna Panetoz tog sig till final med låten "Efter solsken". Till andra chansen gick också gruppen JEM med "Love trigger" en något enformig soinning soundtrack.
Utslagna i första omgången blev 6. “Set Yourself Free“ med Little Great Things med bland andra Grönwallbröderna Charlie och Felix, söner till sångarna Peter och Nanne Grönvall. 7. "I Am Somebody“, Pink Pistols, som består av Straight Up-killarna Mikael Landby och Matias Garzon som gjorde 2011 års pridelåt "Show the world tonight", liksom dragshowveteranerna Dennis Bröchner och Conny Bäckström som de senaste åren uppträtt med After Dark. Och åtta och sist “Glow“ med Manda.
Vad gäller programmet i stort så finns det ju ljusglimtar som t.ex. 7-åriga Sigrid och Herrey’s, som alltid är ett trevligt inslag i MF, men i det stora hela så kan jag inte påstå att det är speciellt imponerande.
Bilder: 1. alla deltagare, 2. segrarna, 3. Herreys, 4. JEM.

Schlagerpinglan: Resultat del 2. Svt del 2.
Melodifestivalen 2014 del 1: en favoritseger och en stor överraskning.
Melodifestivalen på Facebook, Melodifestivalen på SvT.

Håkan Nesser: Kommissarien och tystnaden

 2014-02-06 Böcker deckare
 två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  
Jag har läst de allra flesta av Håkan Nessers böcker. För ett tag sedan hittade jag dock en som jag inte läst. Första upplagan av boken kom ut 1997, så den har några år på nacken. Det är den fjärde boken i Nessers tio böcker om kommissarie Van Veteeren.

De tio böckerna om kommissarie Van Veteeren: Det grovmaskiga nätet (1993) · Borkmanns punkt (1994) · Återkomsten (1995) · Kvinna med födelsemärke (1996) · Kommissarien och tystnaden (1997) · Münsters fall (1998) · Carambole (1999) · Ewa Morenos fall (2000) · Svalan, katten, rosen, döden (2001) · Fallet G (2003)
De utspelar sig i den fiktiva staden Mardaam. Van Veeteren är huvudperson. I de fem första är han kommissarie och chef för kriminalavdelningen i Maadam. Intendet Münster är hans närmaste man. Andra medarbetare är intendenterna Reinhart, Rooth och Heinemann. Hiller är polischef och Ewa Moreno är kriminalinspektör.
I boken "Kommissarien och tystnaden" slutar Van Veteeren som polis och blir istället bokhandlare på Krantzes antikvariat.

En anonym kvinna meddelar att flickor försvinner från ett sommarläger hos den obskyra sekten Det Rena Livet. Talar hon sanning? Vem är hon? Och vad döljer sig bakom sektledarens fanatism? Kommissarie Van Veeteren tar sig an ett fall där alla frågor bemöts med tystnad och där hans egen intuition är det enda som kan ge honom svaren. Polisen spanar länge i en felaktig riktning, men sanningen finns på ett betydligt närmare håll vilket Van Veeteren - och jag - båda klurar ut.
Spännande och underhållande.

Wikipedia.

Håkan Nessers sex senaste böcker: 130901, Levande och döda i Winsford, 130305, Styckerskan från lilla Burma, 111019, Himmel över London, 100620, Att sluta cirkeln (De ensamma), 091007, Maskarna på Carmine Street, 081016, Berättelse om herr Roos.

Återträffen, ett motbjudande experiment

 2014-02-04 FTM
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan

Filmen "Återträffen" av Anna Odell kan inte rekommenderas. Hon spelar sig själv - tror jag - mycket är oklart. Hon är oerhört provocerande och elak mot de som ska föreställa hennes klasskamrater på Enskede grundskola 20 år tidigare. Använder alla fula knep för att få andra att må dåligt. Ett verktyg är hennes stirrande ögon. Bottennivå vad gäller etik och moral. Förmodligen ett konstprojekt för att se hur långt hon gå med att såra andra och samtidigt framställa sig själv som offer.

Filmen börjar med "återträffen", en grundskoleklass från Enskede ska fira sitt 20-årsjubileum. Skådespelare sägs spela eleverna från klassen. Plötsligt dyker Anna Odell upp - jag tror att hon själv spelar rollen som Anna Odell. Hon knackar i glaset och kommer med påstående om hur illa de alla har behandlat henne under de nio åren i grundskolan. Den glada feststämningen försvinner snabbt. Hon återkommer flera gånger med sina stirrande ögon och gälla, skrikande röst. med ännu mer beskyllningar. Till sist blir hon ivägkörd, men går inte frivilligt, så hon får bäras ut med våld till en väntande taxi.
Detta är en spelfilm enligt Anna Odell, ingen dokumentär.
Del två handlar om hur Anna kontaktar den "äkta varan" alltså livslevande klasskamrater. De har nyss haft en "äkta" klassträff som Anna inte deltagit i. Anna bjuder hem dem parvis för att titta på avsnitt från spelfilmen. Hon vill att de kommenterar den. Hon är även här provocerande och elak. Anna gör en stor sak av sina "svårigheter" att få sina före detta klasskamrater att ställa upp. De är undvikande och ovilliga att träffa henne.

Anna Odell på Facebook. IMdB. Wikipedia.  

Recensioner:
Gunnar Bergdahl i Afronbladet: "Odells succédebut en riktig fullträff"
Jeanette Gentele i SvD: "Återträffen en lysande fullträff".
Kritikerna:
Anders Johansson i AB: "Återträffen – en lögnaktig film".
Tulsa Jansson i DN Debatt: "Tveksam moral i ”Återträffen”. http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/tulsa-jansson-tveksam-moral-i-atertraffen/
Dan Jönsson i AB: "Tidstypisk öga för öga-moral har förblindat recensenterna".               
Rakel Chukri i Sydsvenskan: "Vi kan inte använda konsten som manual för livet".

Melodifestivalen 2014: en favoritseger och en stor överraskning.

 2014-02-01 FTM
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Deltävling 1 i Malmö i kväll. Mello har ett stark startfält i kväll. Omöjligt att gissa utgången. Men mina favoriter är Elena Paparizou, Survivor, proffset. Alvaro Estrella Bedroom, högst tempo. Elisa Lindström Casanova, dansband och Sylvester Schlegel Bygdens son, innehållet + Christine Owman (blond på bild från Greenroom). Håller tummarna.
Anders Jansson och Nour El-Refai leder Melodifestivalen 2014 (bild). Programledarna öppnde Melodifestivalen 2014 med en nakenkupp.
Det ger ett komiskt intryck att se de två stående bredvid varandra, Anders Jansson är tämligen stor, Nour mycket liten. Hennes klänning är en katastrof, liksom hennes frisur och förskräckligt fula skor. Vem har designat henne? Anders blir räddningen.
Annars blir det en kul inledning med skånsk profil. Schamanen "Jörgen från Hjärup" försöker häva förbannelsen från fjolåret då Danmark vann Eurovision Song Context.
Hur som helst så var det fem låtar som gick vidare till andra omgången dvs tre av dem åkte ut direkt. Dessa var: plats nr 6: Alvaro Estrella med Bedroom, som jag själv höll bland de bättre i fältet, plats nr 7: Mahan Moin med Aleo, en iranskfödd ung kvinna och nr 8: Sylvester Schlegel med Bygdens son, där en av mina favoriter blan "Äspötjejerna" körade. Christine Owman höll sig väl framme och fick en fin gratispresentation.
Andra omgångens röstning blev än mer spännande:
Debutanten Ellen Benediktson skrällde sig hela vägen till final med Songbird och YOHIO upprepade förra årets succé med To the End (bild). Linus Svenning med Bröder och Helena Paparizou med Survivor gick till Andra chansen.
Elisa Lindström, med dansbandslåten Casanova blev femma och utslagen.
Stor bild på samtliga deltagare i deltävling 1.

Melodifestivalen på Facebook, Melodifestivalen på SvT. Alla bidragen på Schlagerpinglan.

Deltävling 1 2013 i Karlskrona: Favoritseger
Melodifestivalen 2012 startar.