Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Februari 2015

Bertil Tomelius
Startsida

Årsmöte

 2015-02-28 VFST
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland har hållit sitt 24:e årsmöte den 26 februari i Immanuelskyrkan, Nygatan 10 i Trelleborg.
Innan mötet öppnades, tände ordförande Monica Rosenqvist ett ljus och läste en dikt, för att minnas de medlemmar, som avlidit under det gångna verksamhetsåret.
Hon inledde därefter mötet och hälsade alla hjärtligt välkomna. Ett femtiotal medlemmar hade mött upp.
Sedan dagordningen och mötets vederbörliga utlysning godkänts valdes Bertil Tomelius till mötesordförande och Helge Olsson till mötessekreterare.
Att justera årsmötets protokoll valdes Harriet Welin och Olof Rosenqvist.
Verksamhetsberättelsen för 2014 godkändes.

Bengt Siwersson redogjorde för ekonomin under verksamhetsåret 2013. Kassaberättelsen godkändes och lades till handlingarna. Revisorernas berättelse föredrogs av Jan Sandberg och lades till handlingarna. Med styrelsens verksamhetsberättelse, kassörens och revisorernas berättelse som underlag gav årsmötet styrelsen ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2014.

Som ordförande för föreningen omvaldes Monica Rosenqvist.
I styrelsen för 2015 ingår dessutom Helge Olsson, Margareta Blennhede, Bengt Siwersson, Dieter Lebeck, Bertil Tomelius och Ingrid Tunestål. Suppleanter är Birgit Holmberg, Lena Welinder och Margarete Borgquist.

Monica Rosenqvist redogjorde övergripande för planerad verksamhet under 2014. Medlemsmöte i april, och i oktober med tema Bierabend och i december med traditionellt jultema.
Resmål: Erfurt, Weimar och Eisenach i maj månad och Sensommarresa till Rügen i augusti .

Efter avslutade årsmötesförhandlingar lyssnade vi på Smygespelarna Lasse, Ola, Christer, Börje och Yvonne. Till detta serverades kaffe och fastlagsbullar. Stämningen var god och ljudnivån på topp.
Årsmöte 2014.    
Läs protokollet från årsmötet här: Årsmötesprotokoll 2015.

Aldermanns arvinge

 2015-02-26 Böcker
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan  4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
2013 utkom Gabriella Håkansson med Aldermanns arvinge, första delen i en episk, historisk romantrilogi som utspelar sig i London under tidigt 1800-tal.
Andra delen, Kättarnas tempel, kom i september 2014 och avslutningen, Nya Londinium, under 2015.
Aldermanns arvinge svämmar över av kufar. Övervintrade original från 1700-talet med pudrade peruker, stångpiskor, spetskrås och knäbyxor blandas med det excentriska tjänstefolket, originella fattiglappar och groteska uppenbarelser ur Londons folkmyller
Berättelsens nav är Templet, Londons allra mest överdådiga, men illa beryktade, privatbostad belägen på Harley Street nummer 45.
Där härskar Gideon Aldermann med oinskränkt makt. Han är rik som ett troll, har en kolossal kolossal förmögenhet grundad på slavhandel och sockerplantage i Jamaica.
Snart avslöjas att Aldermann är stormästare i det ljusskygga, depraverade och förhånade sällskapet "Dilettanti". Ordenssällskapet var en gång en fanatisk och samhällsomstörtande orden som dyrkade de grekiska gudarna och vurmade för allt som har med antiken att göra. I ett lönnrum förvarar Aldermann ett hemligt dokument som ska återskapa sällskapets glansdagar.
Romanens motor är jakten på Aldermanns hemliga dokument, som bland annat för oss till kontinenten.
Aldermanns arvinge, sonen, föds år 1800, blott några år innan fadern dör.
Testamentet är minutiöst: en detaljerad läroplan i ett dussin volymer. Inspirerad av den franska revolutionen var gamle Aldermann radikal och satte sina ideal i enlighet med parollen frihet, jämlikhet, broderskap, men likväl, bokstavligt och bildligt, fjättrar han sonens liv med sina storvulna planer.
Nu dyker det givetvis upp förmyndare och lärare som av ett eller annat skäl söker slå itu dessa bojor. En smula drastiskt uttryckt så handlar romanen om hur den unge Aldermann slits mellan olika krafter, Richard Payne Knight som tröttnat på sin tid som dilettant och vill skydda sonen från Gideons galenskaper, respektive läraren och exfången Gebhardt som vill återupprätta faderns ideal och sökandet efter den stora planen, le grand œuvre. Han tar därför med honom på en synnerligen strapatsrik och vådlig Grand Tour i skuggan av Napoleon Bonapartes härjningar på kontinenten. Kejsaren spelar en allt annat än obetydlig roll i den unge Williams liv.

Jag har alltid gillat Gabriella Håkanssons tidigare böcker och på Bokens Dag i Trelleborg i höstas lyssnade jag med stor glädje till henne.
Aldermanns arvinge köpte jag - för reapris - och även del två Kättarnas Tempel på Bokens dag.
Boken är lång!! 813 sidor

Bokens dag 2014.   Lästa tidigare böckern Gabriella Håkansson: Fallet Sandeman och Hjärnmänniskan.

Recensioner:
Carl-Johan Malmberg i SvD: "Stilistiskt kraftprov av Gabriella Håkansson",
" Slutsummeringen av Håkanssons eget Grand Oeuvre går inte att göra förrän den avslutande delen föreligger. "Aldermanns arvinge" lever gott på sitt hantverk, sin berättarglädje, sin intelligens - och sitt Fortsättning följer. Jag längtar efter den"
Per Svensson i DN: "Krävande nöjesläsning",
Claes Wahlin i AB: "Historiska lustar i mustigt verk"
Pär Thörn i GP:"Välresearchad, klichédriven och ställvis mycket underhållande",
Ulrika Knutson i Sydsvenskan: "För mycket av det goda",
Maria Edström i Kulturnytt, Sveriges Radio: "Det är själva tidsepoken som väcker störst intresse".

Dora Bruder

 2015-02-24 Böcker
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
Efter två självlysande kortromaner, "Lilla smycket" och "Nätternas gräs", har Elisabeth Grate Bokförlag nu låtit översätta ett tredje verk av Modianos hand - "Dora Bruder". 1997, på svenska 2014.
Denna Dora Bruder efterlyses redan i romanens upptakt. Efterlysarna är hennes föräldrar, monsieur och madame Bruder. Det är nyårsafton 1941 och unga Dora, född 1926, är försvunnen. Hon har avvikit från ett katolskt internat. Rymt.
Modiano kan inte släppa tanken på den judiska flickan och hennes föräldrar i det av tyskarna ockuperade Paris. Han ägnar de följande nio åren åt att försöka rekonstruera Dora Bruders liv, från försvinnandet den kalla decemberkvällen 1941 till transporten från lägret Drancy i Paris till Auschwitz i september 1942. Hans efterforskningar resulterar 1997 i boken "Dora Bruder".
Boken har dokumentär prägel och bygger på den sanna historien om en femtonårig flicka i Paris som blir förintelsens offer under andra världskriget.
Patrick Modiano på Wikipedia.      Dora Bruder på Wikipedia.

Jörgen fyller 52 år

 2015-02-22  Familj
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
På min sons Jörgens födelsedag den 18 februari åkte Lena och jag till Helsingborg för fira honom med en stor flaska whisky. Vädret var uselt, de slitna vindrutetorkarna nästan obrukbara - de är utbytta nu - så Lena fick slita med sikten. Men vi hittade hem till honom i Stattena området på Hälsovägen, dit man tidigare kunde åka spårvagn från Centralstationen.

Vi träffade Elfi och Leif, Elfi är min första fru som jag träffade på Felix konservfabrik i Eslöv i början av 1960-talet. Vi har alltid mycket att prata om, t ex vad som hänt hennes släktingar i Burgenland öster om Wien sedan sist.
Vi bjöds på en mycket läcker soppa, hembakat bröd och gott vin.

På bilden syns från vänster till höger, Hans-Jürgen, Håkan, en grannkvinna Cecilia, Leif Starck, Elfis make, en vän Ivi, Elfi och ytterligare en vän Mats.

Blogg från Jörgens 50 års dag

Silverbäcken

 2015-02-20 Böcker, deckare
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
Många har läst deckarna som utspelar sig i Torsås kommun. Den första "Skarvar" kom 2008. Författaren skrev under pseudonym, Måns Ripa. Först för några år sedan trädde UD tjänstemannen Finn Bergstrand född i Söderåkra och sedan 1976 sommarboende i ett torp där. Måns betyder berg och Ripa betyder strand på latin så Finn hade ingen tanke på att namnet skulle väcka så mycket funderingar.
Detta har roat honom länge men nu var tiden inne.
Men Eva Stiegmarksvåldsamma död avslöjar djupa motsättningar inom Svenska Deckarsällskapet i synen på de litterära kvaliteterna i hennes produktion och på henne själv. Uppgifter om ett nytt deckarmanus av Evas hand skapar konkurrens på liv och död inom Deckarsällskapet i jakten på att få tag i detta.
Utländska makter liksom Säpo hoppas för sin del att texten ska ge vägledning om var det stulna giftet har gömts undan. På vägen dit inträffar nya våldshandlingar och den radikala redaktören för tidningen Folkets Röst, Vendela Karlsson, blandar sig i händelseförloppet såväl i Stockholm som på Öland där Stagnelius barndomshem i Gärdslösa Prästgård spelar en central roll för handlingen.
Bokens titel "Silverbäcken" kommer från en dikt av Stagnelius: "Tårar gubbens anlet skölja, ned han dyker i sin bölja. Gigan tystnar. Aldrig näcken spelar mer i silverbäcken".
Andra böcker av Måns Ripa:
"Till förväxling lik (2008), Varggropen (2009), och Avsked på grått papper". De har alla varit underhållande att läsa med intressande persontackningar och mycket humor. Boken han skrivit som Finn Bergstrand är tyvärr inte lika bra.

Författaren Måns Ripa avslöjad.     Blogg om tidigare böcker: 11-09-06, Till förväxling lik.   Persongalleriet i "Silverbäcken".

Måns Ripas blogg.
Artikel i Kalmartidningen Barometern: "Måns Ripa får ett pris".

Almvikens oljemålningar på Galleriet på Trelleborgs bibliotek

 2015-02-18 A & S
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
Björn Almvikens målningar befinner sig ofta i gränslandet mellan abstrakt och realistiskt måleri och uttrycker en väl avvägd blandning mellan humor och allvar.
Så här skriver Trelleborgs Allehanda: "Det är svårt att tänka sig att inspirationen till konstnären Björn Almvikens färgrika, detaljmyllrande och ibland groteska bildvärldar kommer ifrån Trelleborgs gator, men det gör de. Bland annat. Just nu visar Björn, som ser alla sina verk som symfonier för ögonen, en liten samling nyproducerade oljor på Trelleborgs bibliotek. Och det är inte ofta Björn visar sina tavlor för folk, så ta chansen. Februari månad ut.
Björn Almviken är född 1952.
En presentation av Björn Almviken på Galleri Final.

   
 Almviken  Pärleporten
   
 "in kom det nya året"  Blomsterprakt
Utbildningsdag

 2015-02-16 Lokal Politik
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
Utbildningsdag nr två handlade om ekonomi, redovisning och budget, samt personalfrågor. För redovisning svarade Agneta Sjölund, alltid på alerten, mycket kunnig och påläst. En ekonom som jag njuter av alla sköna begrepp och termer som sätts i i sina rätta sammanhang.
Viktig är likviditetsbudgeten, intäkterna, skatterna måste komma minst någon dag innan kostnaderna, löneutbetalningarna.
Kommunens resultat har sjunkit, 2014 är det lägsta på 10 år. Budgeten för 2015 tyder på underskott.
De största skulderna finns i de kommunala bolagen.
Även de två andra talarna var av mycket hög klass, Raymond Lützhöft och Magnus Dahlberg, liksom maten och alla vi politiker som lyssnade, ställde frågor och diskuterade. En riktigt bra heldag i Trelleborgs kommun.
Bilder: Agneta Sjölund, ekonomichef och , personalchef och Magnus Dahlberg, personalchef.

Klingsor

 2015-02-14 Böcker
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
Bokförlaget skriver att Klingsor är en roman om skapandets villkor. Med det gripande porträttet av konstnären Klingsor visar Torgny Lindgren återigen att han tillhör våra allra största berättare.
Det är inga överord. "Klingsor" är ett mästerverk, ett konstverk - en karg roman där varje ord, varje formulering, står helt naken och stark och lysande. Liksom Klingsor inte vill göra vackra konstverk utan i det mest vardagliga söker den innersta, djupaste sanningen berättar romanen om hur livets storslagenhet hittas just i det enklaste.
Recensioner:
Jonas Thente i DN: "Vardagen blir konst i "Klingsor"
Magnus Persson i SvD: "Märkvärdig njutning från början till slut"
"Hur det än ligger till med den saken kan konstateras att Lindgren skrivit en berättelse som sjuder av sinnlighet, humor, komplexa ironier och stort allvar. En märkvärdig njutning från början till slut.
Romanens handling går annars lätt att återge. Det är en levnadsteckning över den västerbottniske målaren Klingsor.
Elin Lucassi i Litteraturmagazinet: "Torgny Lindgrens universum gör mig euforisk"
Mattias Hagberg i GP: "Romanens öppningar är många och tvetydiga - så som det anstår ett äkta konstverk.
Bloggar om tidigare böcker av Torgny Lindgren:
101203: Torgny Lindgrens Minnen
071103: Norrlands Akvavit 2007

En eftermiddag i Vattenhålet i Höllviken

 2015-02-12 FTM
1 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
Equmeniakyrkan i Höllviken, gemenligen kallad Ljungkyrkan, har mottot ”mötet med Jesus Kristus förvandlar – mig, dig och världen”. Lena och jag var där i eftermiddags på ”Vattenhålet – en oas i vardagen!”
Vi bjöds på kaffe och hembakade kakor, goda och i riklig mängd, lite ”gudsord” av nye pastorn Pelle Martinsson men främst en sångstund med gästen från Sösdala Dan-Inge Olsson.
Dan-Inge Olsson, Sösdalas egen singandsong writer, underhöll engagerat och finstämt. Han gav en lång presentation av sin käraste vän, Jesus Kristus, vars återkomst till jorden han med stor glädje väntade på. Spirituella bibelläsare.

Tidigare kontakter med Ljungkyrkan:
Julmarknad i Ljungkyrkan 2013.
Julmarknad i Ljungkyrkan 2012

V6ans första möte 2015

 2015-02-10  FTM
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Moderata Seniorers sydvästra grupp i Skåne, "V6an", har haft möte på Skanörs Gästis. 10 personer deltog från fyra skånska kommuner. Tyvärr hade representanterna från Skurups och Svedala kommuner tvingats lämna återbud. Kent Olsson och Lennart Kindmo som annars bruka deltaga.
Deltagare var Ann-Margreth Olsson, Jan Nyberg, Kjell-Åke Lindberg och Gunilla Björck från Skanör/Vellinge, Sune Cederpil från Staffanstorp, Bo Anehus och Birgitta Hansson från Lund, samt Bertil Tomelius, Helny Feustel och Kristina Silfversparre från Trelleborg.

På dagordningen stod bland annat:
Diskussionsområden:
Skanör - Falsterbo seniorerna behöver "nytt blod"
Decemberöverenskommelsen - hur länge överlever den?
Allianspartiernas förslag till förbättrad integration av nyanlända, vad tycker vi om dem?
Intressanta samtal, god stämning och njutbara räkmackor.
Nästa möte blir i Trelleborg måndagen den 1 juni, klockan 10-12. Vi funderar på att ha mötet på Trelleborg. Kanske kan vi få oppositionsrådet Ulf Bingsgård att kåsera kring Trelleborgen.

Senaste V6 i möte i Lund 28.10 2014
Moderata Seniorer från sex Skånekommuner 26.8 2014
Se minnesanteckningar från senaste mötet den 28.5 2014 skriven av Lennart Kindmo
Se minnesanteckningar från mötet den 6.2 2014 skriven av Bertil Tomelius
Se tidigare minnesanteckningar från mötet den 27.9 2013 skriven av Mats Malmgren

Melodifestivalen 2015, deltävling 1 i Göteborg

 2015-02-07  FTM
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Det blev skåningarnas kväll: Bäst på plan var programledarna Sanna Nielsen (Bromölla) och Robin Paulsson (Åkarp utanför Malmö), bäst på scen Eric Saade från Kattarp utanför Helsingborg. Sidekickan Sissela Benn som favoritfiguren Filippa Bark lyckades kanske inte riktigt lika bra, trots att hon är från Malmö, hon också, men får godkänt betyg. Själv gillar jag ju alltid allt hon gör.
Det är bra med många nya artister man inte räffat på tidigare inte bara gamla föredettingar som nu gör något nytt, som att laga mat eller kämpa med fångarna på fortet.
Men ändå deltävling ett blir nog den enda jag offrar tid på detta år. Varför? Låtarna är för dåliga. Fram för nya låtskrivare!
Naturligtvis gick Erik Saade med sin låt Sting direkt till final. Ingen kunde ju vänta sig något annat. Mer oväntat och roligt var att 41-åriga Jessica Andersson, alltid lika charmerande, med låten Can't Hurt Me Now mer överraskande knep en finalplats i Globen.
Sjua (bara sju deltog i 2015 års upplaga) och näst sist hamnade Daniel Gildenlöw - Pappa. En sorglig historia. Åkte ut direkt. Slutade sist, på sjunde plats.   Blogg.
Sexa blev förhandsfavoriten Molly Pettersson Hammar - I'll Be Fine, Deltog för första gången i Mello.   Facebook
Femma blev Elize Ryd och Rickard Söderberg - One By One. Femte plats för det paret. Var värda en bättre position enligt min mening.
Elize Ryd Blogg    Rickard Söderberg Blogg
Till andra chansen klarade sig två outsiders:
Behrang Miri feat. Victor Crone - Det rår vi inte för. Gick också till andra chansen.     Blogg (Crone)    Blogg  (Behrang).
samt Dolly Style - Hello Hi Facebook .
Aftonbladet: "Sanna vinner igen!"
Bilder: 1. Alla tävlande i deltävling ett. 2. Segrarna Jessica Andersson och Eric Saade. 3. Elize Ryd och Rickard Söderberg 4. Programledarna Sanna Nielsen och Robin Paulsson 5. Sissela Benn som favoritfiguren Filippa Bark 6. Dolly Style - Hello Hi.

Melodifestivalen 2014 del 2: Linköping
Deltävling 1 2013 i Karlskrona: Favoritseger
Melodifestivalen 2012 startar.

Passar bäst i soptunnan

 2015-02-06 Böcker
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan
Ida Lindes senaste bok "Norrut åker man för att dö" blir jag fort trött på. Efter en händelserik inledning ramlar hela innehållet ihop och redan innan hälften är det dags för soptunnelockets befrielse.
Platsen är Västerbotten. Sara och Benjamin har precis träffats och åker runt i en gammal Volvo. På en bensinmack skjuter de pojken som står i kassan. Han blir det första offret på deras mordturné. Snabbt följer andra lika slumpmässiga mord. Detta får naturligtvis konsekvenser för såväl offren som förövarna, deras familjer och släktingar.
Lávra städar och Karim, hennes älskare står i köket på Hotell Skellet när polisen dyker upp i jakt på mördaren. De vet vem de söker. Andreas måste lämna sin älskade vän från Serbien, Slavoj för att fara hem och begrava sin lillebror. Hela vägen från Malmö till Västerbotten.
Ida Linde fick Aftonbladets litteraturpris 2014 för boken som är hennes femte sedan 2006, Född 1980.
Recensioner:
Linda Skugge i GP: "Det kunde ha blivit en fantastisk roman om åtrå, sex och våld men så bidde det ett slags novellsamling".
Therese Eriksson i SvD: "Inget annat än en magnifik roman".
Dan Sjögren i Skånskan: "En dåligt sammanhållen kollektivroman".

Köpenhamn stärker insatser för att klara av ett ökande antal radikaliserade

 2015-02-04 NP int
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
Köpenhamns kommun förstärker nu sina insatser för att motverka radikalisering bland unga muslimer. Ett antal externa experter har valts ut för att skapa ett nytänk kring vad kommunen kan göra. Bland annat så vill man ställa människor som rör sig tätt blan de unga i fokus, det vill säga vänner, föräldrar och partners.
"Antiradikaliseringeenheten ska ha ett närmare samarbete med de muslimska miljöerna än vad vi redan har", säger Anna Mee Allerslev, borgmästare i Köpenhamn.
Under 2014 fick Antiradikaliseringeenheten 60 förfrågningar om hjälp och råd dubbelt så många som tidigare. 26 av ärendena hade med Syrien-Irak och Islamska staten att göra.

Läs mer i Copenhagen Post: "Copenhagen creates group to fight radicalization", läs den här översatt i Tempus 5 2015

Konstutställning på Galleriet på Trelleborgs bibliotek

 2015-02-02 A & S
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
För några veckor sedan fanns det en kvinnlig konstnär vid namn Soheila Rastgou som ställde ut några färgsprakande tavlor på Galleriet på Trelleborgs stadsbibliotek.
Hon hade på ett bord lämnat ett visitkort i ovanstående namn och med en webb-adress på www.Soheila.se som dock inte fungerade. Jag kunde emellertid hitta henne på "Bissera - guiden till din konstupplevelse" där hon lagt upp en bild som presentation. Inga annan information förutom bilden och gatuadressuppgifter fanns.
Adressen på Bissera finns här.
Hennes namn finns också på "Öppna Sinnen, det multikulturella nätverket på Söderslätt". Finns här.
Blogg om Juli utställning på Galleriet på Trelleborgs bibliotek

Namn på bilder: 1. Havsjuvel     2. Vinter      3. Sten        4. Aquarium