Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Februari 2016

Bertil Tomelius
Startsida

Mello, delfinal fyra i Gävle

 2016-02-29 FTM
 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Det är bara att slå fast i och med att schlagerfestivalen försvann och ersattes av "Mello" försvann min möjlighet att bedöma hur kvällen skulle sluta.
Att mina så kallade två säkra korten Martin Stenmarck - "Du tar mig tillbaks" och Linda Bengtzing - "Killer Girl" inte skulle gå direkt till Globen hade jag inte väntat mig men inte heller att de skulle hamna på platserna sex och sju - skamligt utslagna. Men värre var att den i mitt tycke absolut bästa låten med Eclipse - "Runaways" ett melodiskt hårdrocksband som debuterade i Melodifestivalen också skulle åka ut, som femma! Och det mot den menlöse, men ack så behagfulle unga tonårspojken Frans med sin menlösa ballad.
Det tycks nästan som om det inte längre handlar om låtarna, varken text eller musik, utom om artisternas (unga) ålder.
Till Globen gick, ytöver Frans (17 år!) med "If I Were Sorry", unga Molly Sandén (23 år) med "Youniverse".
Till Andra chansen Dolly Style (20 år) - "Rollercoaster" och Panetoz - "Håll om mig hårt".
För övrigt en riktigt bra lördagsunderhållning. Två proffsiga och ärtiga programledare i Gina Dirawi och Sarah Dawn Finder, imponerande nedbantad.
En stämningsfylld mellanakt ett trevligt och känsligt försök att ta tillbaka en del nationalistiska symboler från SD som under allt för många år stulit dem med understöd av vänsterdebattörer. Bra gjort! Här medverkade också Jon Henrik Fjällgren.
Rysningar - återupplev den hyllade mellanakten:
Nationalsången framfördes av Sarah Dawn Finer och Gina Dirawi och var sammanflätad med folkvisor sjungna på arabiska och hebreiska tillsammans med pensionärskör och en pojksolist. Även Jon-Henrik Fjällgren dök upp och jojkade på samiska. Lyssna här!
Dessutom en bra och humorfylld tolkning av Dramaten-skådespelaren Lena Endré Linda Bengtzings "Jag ljuger så bra".

Senast bloggar om Melodifestivalen:
Melodifestivalen 2015, deltävling 1 i Göteborg
Melodifestivalen 2014 del 2: Linköping

Lånta fjädrar

 2016-02-27 Politik
1 år sedan 2 år sedan  3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Onsdagen den 24 februari, Mats har namnsdag, och jag kollar upp hur många Facebook-vänner jag har som heter Mats och som är värda en hälsning och påminnelse. De flesta håller ju själva dåligt reda på när deras namnsdag infaller. Utöver de sex hittar jag en katt (dvs en ickevän på Facebook) bland hermelinerna, Mats Åke Svensson, välkänd av mig och de flesta Trelleborgare och som sedan kommunvalet 2014 lever i skymundan. Då fick ju Mats Åkes parti, kristdemokraterna, så få röster att det förlorade all representation i kommunfullmäktige.

Förvånad blir jag därför att jag på Mats Åkes Facebook-sida läser att han fortfarande är "ordförande fritidsnämnden på Christian Democrats". Och vidare "Ordförande på TCT AB, Trelleborg och VD på TCT AB". Och detta påstående stämmer inte heller.
TCT, Trelleborgs Combi Transport AB, har Kenth Sjövall som VD. Mats Åke Svensson tillhör inte heller styrelsen i TCT.
Styrelseordförande där är Hilleskog, Thorbjörn Nils Magnus (f. 1959), Ordinarie ledamot, Styrelseordförande.
Ledamot av Kristdemokraternas styrelse i Trelleborg är Mats Åke emellertid fortfarande, hemsidan.

Läs på allabolag.se, eller här allabolag.se.

Karin Fossum Helveteselden

 2016-02-25 Böcker, deckare
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Norska Karin Fossum tänjer ofta på genregränserna och Helveteselden är mer en psykologisk roman än mordgåta. Vi möter två ensamstående mödrar i utsatta lägen. Den ena är mor till en ung man med en mycket speciell funktionsnedsättning, ett barn med en vuxens intellekt. Den andra är ensamstående småbarnsmamma som sliter i hemtjänsten och försöker få ihop livspusslet. Mordet som sker hamnar lite i utkanten av denna gripande skildring av människoöden, vilket gör historien desto mer drabbande.

Stränga föräldar får ödesdigra konsekvenser. Henrik och Henny Heyden har en vacker dotter, Bonnie. Hon blir kär och gravid som 15-åring. Fadern som är gift har flera barn flyr fegt fältet. Pojken adopteras bort. Han heter Eddie och får först som vuxen reda på att hans mor inte är hans riktiga mor och hans far, som påstås dog för många år sedan inte är hans riktiga far. Hans adoptivmor dör i cancer, hur ska han nu klara sig ensam. Samtidigt får han reda på vem som är hans mamma, hon som inte ville ha honom. Bonnie har skaffat en annan pojke, Simon, och tillsammans har de ärvt miljoner efter en extra nöjd "brukare" inom hemtjänsten. En dyra safariresa till Afrika väntar. Det blir för mycket för Eddie. Han slipar knivarna.

Mats Palmquist i Ystads Allehanda: "En infernalisk bok med en ohygglig berättelse"
Ragnar Strömberg i GP: "En arbetsskygg, överviktig och asocial 21-åring"
Ann-Charlotte Östman i LitteraturMagazinet: "Spänningen infann sig inte förrän alldeles på slutet"

Fossums hemsida på förlaget Forum.
Tidigare lästa böcker av Karin Fossum:
Carmen och döden, När djävulen håller ljuset. "Evas öga", "Se dig inte om" och "Den som fruktar vargen". 

Islamiska staten

 2016-02-23 Böcker
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Islamiska Staten har, sedan dess början på 90-talet, vuxit till att bli en enorm verksamhet med många namn. Organisationen har ritat om nationella gränsdragningar i Mellanöstern och förslavat ett område större till ytan än Storbritannien under dess egna brutala tolkning av Sharialagarna.I Islamiska Staten tar den världsberömda terroristexperten Loretta Napoleoni oss bakom rubrikerna, och visar att västerländsk media underskattar organisationen, som hon menar håller på att införa ett nytt sätt att se på nationsbildning. IS använder modern teknologi för att rekrytera och finansiera sitt projekt och involverar den lokala befolkningen i den nya statens utformning. Napoleoni förklarar ingående IS styrka och attraktionskraft i den alltmer destabiliserade Mellanöstern.Som en Fenix som reser sig ur askan av andra misslyckade jihadistiska projekt, visar IS en djupgående förståelse för politik i Mellanöstern. Detta är inte enbart ett terroristnätverk utan en formidabel fiende som är helt samspelt med världens rådande orospräglade tillstånd.Till skillnad från andra islamistiska terroristorganisationer vill IS inte förstöra, utan bygga upp. De vill skapa den 21.a århundradets moderna version av kalifatet. Det är det som gör dem så farliga., säger Napoleoni. "Känn din fiende" förblir det viktigaste rådet i kampen mot terrorismen. Därför är denna bok oerhört viktig.

Birgitta Hammarberg i SvD: "Västvärlden inser inte vad som pågår",
Martin Aagård i Aftonbladet: "Därför kan IS inte stoppas",

Fri Tanke förlag.

Resande gosedjur tröstar de arbetstyngda och sjuka i Japan

 2016-02-21  NP int
1 år sedan 2 år sedan  3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Har du för mycket på jobbet eller är för sjuk för att resa och ta semester? Vissa människor i Japan finner tröst i att i stället skicka iväg sina gosedjur på resa.
Kimiko Suzuki driver Yawarakan Cafe i Tokyo sedan förra sommaren. Dit kan ägare av personliga "gosedjur" skicka sina älsklingar på en tre dagars semester. De får vara med på olika aktiviteter som Kimiko Suzuki dokumenterar och skickar bilder till ägarna.
"Det känns bättre när jag tänker att mina gosedjur reser i mitt ställe", säger en av djurägarna.
Hon använde sig av den Tokyo-baserade resebyrån Unagi Travel, som specialiserat sig på resor för mjukisdjur. Unagi Travel skickar bilder från resorna via ett socialt nätverk som enbart är för medlemmar. Det kostar omkring 44 dollar att låta sitt mjukisdjur få åka runt på en resa. Det kostar omkring 44 dollar att låta mjukisdjur få åka på en resa.

Läs mer i The Japan News: "Overworked or too sick to travel", eller läs den här, översatt i Tempus nr 06 2016

Två årsmöten samma dag

 2016-02-19 VFST
1 år sedan 2 år sedan  3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Den 16 februari bokades två årsmöten på samma dag, kl 14 hölls årsmöte för Moderata Seniorföreningen i Trelleborg och kl 1830 för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg (VFST). Och inte nog med det, jag var föreslagen som mötesordförande på båda mötena trots att jag led av en svår hosta som framkallades när jag skulle prata. Men ingen annan ville ta på sig uppgiften.
Till ordförande för Moderata Seniorföreningen valdes Marianne Ohrlander - jag avgick vid halvårsskiftet 2015 och kandiderade inte 2016. Till ny ledamot valdes Roland Hansson, tidigare kristdemokraterna.
Staffan Svensson avtackades för att ha gjort ett bra arbete som valberedningens ordförande. För övriga omvaldes de flesta ledamöter, suppleanter, revisorer och valberedning.
Omval var också något som präglade Vänskapsföreningens årsmöte. Helge Olsson avtackades för många och långa års trogen tjänst. Margarethe Borgquist valdes som ordinarie ledamot och ny suppleant blev Eva Olsson. Omval på revisorer och valberedning.
Det blev jobbigt men det gick, dock valde jag att gå hem i förtid efter väl förrättat värv.

Tidigare bloggar om VFSTs årsmöten:
Årsmöte 2015, årsmöte 2014,
Tidigare bloggar om Moderata Seniorers årsmöten:
Årsmöte 2015, årsmöte 2014.

Bra återbesök på njurmottagningen på SUS

 2016-02-18 Dagbok
1 år sedan 2 år sedan  3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Idag var jag på återbesök hos dr Hana Ruzicka vid njurmedicinska sektionen på SUS, njurmottagningen. När jag var intagen på avdelning 12 på Trelleborgs lasarett fick jag en remiss till henne eftersom läkarna där funnit att en njuren "inte arbetade för fullt".
Jag hade lämnat ny blodprov för en vecka sedan och såg bättre ut vad gäller njurfunktionerna än förra gången, vecka 48 2015.
Så därför handlade det nu mer om min besvärliga hosta som gör att jag inte kan sova ordentligt på natten. Hon tyckte att det inte kunde skada att prova med en kort penicillinkur, Doxyferm, under nio dagar. Det var jag villig att prova.
Sedan var hon inte nöjd med mina fortfarande svullna vrister och föreslog att öka dosen Furix från 100 mg per dag till 500 mg. Jag ska börja idag med en halv tablett.
Slutligen skrev hon också ut "aktivt D-vitamin" den variant som kroppen själv ska bilda som en förstärking av livet. En tablett om dagen.
Mycket bra åtgärder allihopa, och till detta ett utomordentligt bemötande.
Jag har fått en ny tid om en månad och kan inte utan att skatta mig lycklig för denna fortsatta möjlighet till läkarkontakt.

Multisjuk? Moi?

 2016-02-15 Dagbok
1 år sedan 2 år sedan  3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
För några dagar sedan var jag på Vårdcentralen i Anderslöv och fick två olika sorters hostmedicin, för dag och natt. Den starka, Cocillana-Etyfin, provade jag i natt efter stor försiktighet med doseringen - överdos kan ge hemsk "baksmälla" dagen efter. (Jag har obehagliga erfarenheter av detta). Den hjälpte något men fortfarande kan jag inte sova varken liggande eller bakåtlutad i en fåtölj utan måste sitta framåtböjd för att inte störas av hostattacker. Jag fick kontakt med en mottagningssköterska i dag som förklarade min hostattacker med virus, "mot vilka ju ingen bot finns".
Jag har tvingats lämna återbud till två politiska möten idag, först ett gruppmöte och sedan nämndsmöte på det.
I morse var jag också på Trelleborgs lasarett för att lämna "Waran-prov", kontroll av att inte mitt blod har tjocknat, med risk för nya blodproppar. Min favorit "usk", Lina från Södra Åby, var ledig för att sticka. För en gångs skull misslyckades hon att få fram tillräcklig mängd. Jag fick "vända andra sidan till". Det tog tid men det fina var att jag nu helt har kommit över min "sprutfobi". Jag bryr mig bara inte längre!
Stödstrumpor har jag på mig, och vattendrivande Furix äter jag för att få bukt med mina svullna fötter. Jag äter också Allupurinol för att motverka gikt. Om tre veckor fyller jag 73.

Tjockare än vatten

 2016-02-14 Böcker, deckare
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Den första bok jag läst av Carin Gerhardsen, som skrivit flera kriminalromaner tidigare. Ingen större prestation men passar bra som underhållning under några semesterdagar på Gran Canaria. Lättläst men onödigt lång.
Hon debuterade 2008 med kriminalromanen Pepparkakshuset.
En rad dräpta katter, omsorgsfullt utplacerade i anslutning till vatten, väcker känslor i Stockholms södra förorter. Men när en respekterad psykolog hittas dränkt och stympad i sitt eget badkar får Conny Sjöberg och hans team annat att tänka på.
Efter ett fall på tjugofem meter hamnar en man på framrutan till en bil, och utredningsarbetet tar en ny vändning. Spåren pekat mot en serie bestialiska handlingar i det förflutna, och så småningom går det upp för de inblandade att en ny katastrof väntar om hörnet. Medan klockan tickar rivs gamla sår upp, inte minst för några av poliserna själva.

Carl Erland Eriksson i GP: "Gerhardsens roman duger då man är lite trött och väntar på ett tåg som aldrig kommer" .

Misslyckad Kanarieresa

 2016-02-12 Dagbok
1 år sedan 2 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Medan vi satt på Sturups flygplats - Malmö Airport - och väntade på avfärd till Gran Canaria dök plötsligt Mikael Rubin upp, gruppledare (M) i kommunfullmäktige i Trelleborg. Han var tydligen lite darrig om handen. Lena och jag ser förväntansfulla ut.
Vi flög med Thomas Cook Airlines Scandinavia. Och bodde på Hotell Sunprime Atlantic View i Playa del Ingles.
Maten vara bra och vädret riktigt fint, det gick bra att sola och bada. Vi bodde på första våningen med utgång direkt till solstolarna och poolen. Mycket bekvämt. Vi hade frukost och middag inclusive, för lunchen fanns det bra och billiga affärer i handla i.
Lena blev tyvärr allt sjukare under resan, hon var väl inte helt frisk innan resan heller och en natt vaknade hon kunde inte andas, det var hjärtat fruktade hon. Vi klädde på oss och tog en taxi sjukhuset i Mas Palomas klockan tre på natten. Hon blev intagen och nerbäddad och jag fick snopen åka tillbaka till hotellet. Det var inte roligt.
Jag kände mig helt hjälplös och bortkommen. Lena hade inte fått sin mobil med sig. Jag visste inte huruvida hon hade memorerat mitt telefonnummer. Hur skulle jag kontakta henne?
Jag hade en lapp med sjukhusets telefonnummer med det fungerade inte.
Jag behövde ringa för att ta reda på besökstiderna. En trevlig personal på Vingresor upplyste mig om att jag skulle slå nationsnumret först, det var 034, jag ringde och kom fram till växeln, förstod inte mycket men tydligen var besökstiden 13 till 1345. Tog en taxi dit och efter förvirrat letande kom jag till hennes rum, nr 214. Hon fick sin telefon, böcker korsord etc, och sedan kunde vi kommunicera.
I dag fredag är det två dygn sedan jag kom tillbaka från Kanarieöarna, Lena är kvar, har nu tagits om hand av, utöver sjukhuspersonalen, och Vingresors personal och SOS International som tillsammans ska ska frakta hem henne om några dagar seda läkaren gett sin tillåtelse. Det kommer att bli med syrgastillförsel under resan.
Själv var jag i går på vårdcentralen i Anderslöv och fick två olika sorters hostmedicin, för dag och natt. Lunginflammation som Lena har jag inte. Temperatur och sänka är låg, och inga missljud under andningen säger doktor Urban.

Resedokumenten   Många kommentarer på Facebook

Trelleholla - ondare än ont

 2016-02-10 Böcker
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Jag kan inte förstå varför denna bok har blivit skriven och ännu mindre varför den givits ut. Den blev mycket omskriven i lokala medier och så är ju också Michael Segerström en sorts lokal kändis från Skurup. Den är helt rörig, saknar både humor, spänning och logik.
Det var ialla fall tur att jag ställde mig i kö på biblioteket och inte kastade ut egna pengar, den är verkligen inte värd att betalas för. Vilken dålig bok, jag tror t o m att Assar Andersson från Anderslöv slår honom och det säger inte litet. Assar Andersson skriver också om Beddinge, Klagstorp och Källstorp med omgivningar.
Jag läste för fyra år sedan Assar Anderssons första första bok "Flickan i fönstret", nu är han på gång med sin femte roman i samma serie, "Veritas". Ges ut på eget förlag, Reko.
En kort beskrivning av första halvan av boken, sedan fick det räcka:

"Jan Detlef, en författare av ordinära kriminalromaner, försöker komma på en ny deckarintrig. Han fru har lämnat honom och han är i desparat behov att hitta en historia för att kunna sjunka in i skrivandet och dra ner på sitt alkoholintag, som är ganska avsevärt.
På en kvällspromenad, när han går och funderar på sin historia, ser han ett lik på stranden. Han anmäler sin iakttagelse till polisen. Vi tillfället är han full, men tror sig känna igen vem liket på stranden är, en polsk hantverkare, Peter Morzinski, som hjälpt honom med diverse saker.
Sten Lång, chef för kriminalpolisen i Trelleborg, tror att det rör sig om en olycka. Han misstänker att polacken stulit en segelbåt, fått bommen i huvudet, fallit överbord och drunknat.
Arne Ljung en av Sveriges längsta poliser får till uppgift att utreda fallet, men denne tror snarare att det för sig om ett försök till försäkringsbedrägeri.
Sten Lång vill helst vara med sin älskarinna Ulrika Kuylenstierna i Malmö.
Lång överlåter åt Erik Pervo att ta hand om förhören av Peter Morzinskis kunder och grannar.
När Pervo ska träffa Margit i Skateholm blir han överfallen av Margits brorson Per Henrik som försöker slå ihjäl Pervo med ett basebollträ. Denne lyckas gripa Per Henrik.
Plötsligt dyker Sten Lång upp, kommisarien. Han har besökt sin gode vän greve Steven Ulrich Schmitt".

Offer utan ansikte

 2016-02-08 Böcker, deckare
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Fabian Risk är det träffande men föga subtila namnet på hjälten i Stefan Ahnhems debutroman "Offer utan ansikte. Risk flyttar tillbaka till barndomsstaden Helsingborg, där han ska starta ett nytt liv med sin familj och få nya poliskolleger. Men först en lång välförtjänt semester. Så blir det naturligtvis inte. Knappt har flyttlådorna baxats in i det nya radhuset förrän det ringer på dörren och Risks blivande chef ber honom följa med. Det har inträffat ett brutalt mord på hans gamla högstadieskola. Mordet på den gamle träslöjdsläraren följs av fler, alla med koppling till Risks gamla skolklass. Den skrämmande logiken bakom dåden blir efter ett tag omöjlig att förneka: Gärningsmannen är ute efter att döda samtliga gamla klasskamrater. Fast kamrater är ett ovanligt malplacerat ord i sammanhanget. Tidigt väcks misstanken om att motivet är en mobbads hämnd på sina gamla plågoandar, men också på dem som bara fegt valde att titta bort.
Ahnhem har en bakgrund som manusförfattare till svenska tv-serier i deckargenren.
Boken är alldeles för lång, över 500 sidor, om än lättläst. Skulle må bra av att bantas ner till 350.
Utspelar sig i Helsingborg där jag bodde tidigt i mitt liv. Gör boken trivsam. Claes Mällvik gick fyraårig teknisk på Tycho Brahe skolan i Helsingborg. Där tog jag min ingenjörsexamen på tre år 1963, då hette skolan tekniskt gymnasium.
Recensioner:
Magnus Persson i SvD: "Perfekt sommardeckare, trots makabra mord",
Lotta Olsson i DN: "Lovande debut",
I Sydsvenskan: "Skånsk debut redan såld till tio länder".
Boken ”Offer utan ansikte” är den första av minst fyra böcker i samma serie. En presentation av författaren på Forum.

Miljontals kristna flyr till Europa

 2016-02-06   NP int
1 år sedan 2 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan  
Miljontals kristna tvingas fly från sina hem i Afrika och Mellanöstern. De flyttar till överfulla flyktingläger och tar sig till Europa via de livsfarliga smuggelvägarna.
För de kristna kvinnorna är förföljelserna värst, de känner sig inte ens trygga i FNs flyktingläger.
Förra året flydde miljontals människor från framför allt Nigeria, Eritrea, Syrien och Irak.
Förföljelser av kristna har förvärrats under det senaste året, skriver Open Doors i en rapport. Organisationen övervakar religiöst motiverat våld och diskriminering och publicerar årligen en rankinglista över länder där det är värst att vara kristen.
Nordkorea fortsatte att toppa listan för allmän förföljelse 2015, men Nigeria kom först när det gäller antalet kristna som blivit dödade för sin tro. 4028 av de 7100 globalt rapporterade dödsfallen enligt rapporten. Eritrea som kommer som nummer tre på listan kallas för "Afrikas Nordkorea".

Läs mer i The Guardian: "Christians flee growing persecution in Africa and Middle East", eller läs den här, översatt i Tempus nr 02 2016

Effekten av Susan

 2016-02-04 Böcker
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Petter Höeg senaste bok "Effekten av Susan" handlar främst om en Framtidskommission, grundad av Susans mentor; en grupp människor och discipliner som tillsammans finner att deras spekulationer om framtiden slår in, en effekt som ingår i begreppet ”medvetandeinterferens”. Detta oroar många höga politiker som fruktar att förlora sina privilegier.
Susan och hennes familj, Laban, hämtad hem från Asien ta reda på vad gruppen vill. Främst Susan har en säregenhet som gör henna lämplig för förhör. Alla brister ut i gråt och erkänner sina innersta tankar och gärningar inför henne.
Det visar sig att det finns en plan, hemlig, för evakuering av ca 4000 danskar i händelse av en militär eller civil katastrof. Till Spray Island.
Apokalypsen närmar sig, det har alla vetenskapmän vetat i över 50 år. Nu gäller det att försäkra sig om att det blir de bästa som överlever. Spray Island har allt.
Susan Svendsen är Peter Høegs senaste kvinnliga superhjälte i fröken Smilla-traditionen. Fysiksnille Susan har en reell superkraft: hon framkallar hänsynslös, självutlämnande ärlighet hos människor hon träffar på.

Peter Høeg, född 1957, debuterade 1989 med romanen "Föreställning om det 20:e århundradet". Det stora genombrottet fick han med sin tredje bok, "Fröken Smillas känsla för snö" (1992), en kritikerhyllad thriller som även filmatiserades av Bille August.

Jesper Högström i DN: "Kvinnlig superhjälte. Peter Høeg bjuder på bildad underhållning"
Carl-Erland Andersson i GP: "Effekten av Susan är subversivt underhållande och tämligen suveränt berättad"
Jens Liljestrand i Expressen: "Ett familjedrama på full fysisk effekt",
Mette Francke, Vejle Bibliotekerne, Litteratursidan.dk: "En samfundskritisk spændingsroman"

Bloggar om tidigare böcker:
Peter Höeg driver med religioner, "Elefantskötarnas barn", 2011-01-12,
Den tysta flickan får hjälp, 2007-04-19.
Jag har tidigare läst Fröken Smillas känsla för snö (1992), Analys på litteratusidan.dk och De kanske lämpade (1993), Analys på litteratusidan.dk .

Vita spår

 2016-02-02 Böcker, deckare
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Detta är den andra fristående delen i Emelie Schepps serie om åklagare Jana Berzelius. I första boken, Märkta för livet, får Jana reda på sanningen om sin bakgrund och hon möter en mycket mörkare och blodigare historia än hon någonsin har kunnat föreställa sig. I Vita spår vill Jana stänga dörren till sitt förflutna och gå vidare med sitt liv. Men när en ung kvinna hittas död leder spåren till en man som Jana helst av allt vill glömma. Och hon inser att hon måste hitta honom innan polisen gör det. Misslyckas hon riskerar hon att förlora allt.
Ett X2000-tåg står stilla på Norrköpings centralstation i den kalla vinternatten. Ombord har en ung kvinna hittats död. Hennes fingrar är blodiga och från munnen droppar ett vitt skum. Det visar sig att kvinnan på tåget inte har rest ensam. Med sig hade hon en väninna som nu är spårlöst försvunnen. Vilka är kvinnorna? Och vad har hänt dem?

Ett märkligt fall måste lösas och Jana Berzelius kopplas in som åklagare. Men det dröjer inte länge förrän fallet blir mer personligt än hon har tänkt sig. Återigen ställs hon öga mot öga med sitt dunkla förflutna. När kriminalkommissarie Henrik Levin och hans kollega Mia Bolander får upp ett spår förstår Jana att misstankarna riktas mot en person i hennes absoluta närhet. En man hon helst vill glömma, en man som vet för mycket om henne. För att skydda sitt förflutna måste hon hitta den misstänkte innan polisen gör det.

Blogg om Emelie Schepp: Märkta för livet.     Författarens hemsida.

Recensioner:
Carina Johansson i Kultursidan.nu: "Skyhög spänningsnivå i Schepps Vita spår"
Jens Wallén i Tidningen Kulturen: "En kriminalroman om utsatta människor"
Johannas Deckarhörna: "Jag har helt klart hittat en ny favoritförfattare inom genren svenska deckare".
Intervju med Emelie Schepp: "Mitt mål är att sälja en miljon böcker. Bara i Sverige".