Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Januari 2006

Bertil Tomelius
Startsida

Glädjande framgångar

060131 Nyheter & Politik Internationell

Flera trevliga utrikespolitiska händelser har ägt rum under de senaste två veckorna.
Sedan sina två besök i Washington och Moskva där förbundskansler Angela Merkel träffat George Bush resp. Vladimir Putin toppar hon nu den så kallade politikbarometern i Tyskland som regelbundet mäter politikers popularitet av den statliga TV-kanalen ZDF. Hennes parti, kristdemokraterna, har också höjt sig i opinionsundersökningarna och har nu 41 % mot socialdemokraternas 31 %. Landets ekonomiska indikatorer visar redan en tendens uppåt vilket redan är en fördel för hela Europa.
I Portugal valdes i söndags för första gången sedan 1974 en borgerlig president. Cavaco Silva fick nästan 51 % av rösterna, medan socialistpartiets officiella kandidat Mário Soares fick nöja sig med 14 %. Vidare fick Kanada sin första konservativa regering på 12 år då. Stephen Harper fick omkring 125 platser i parlamentet, 22 mer än liberalerna som därmed förlorade regeringsmakten. Slutligen kan man glädja sig åt den stora popularitetsframgång som Torypartiets nye ledare David Cameron har fått. Mycket tyder på att det efter Tony Blair blir ett maktskifte också i Storbritannien. Om några månader kan man förhoppningsvis också lägga Sverige till denna framgångslista.

SSU-Anna avslöjar sig på Crazy Horse

060130 Nyheter & Politik Svensk

Om det nu är sant så är det verkligen intressant att en representant i socialdemokratiska verkställande utskottet kallar en andra generationens invandrare, läkaren Babak Jamei från Iran för ”svartskalle”, alltså en medlem i den lilla slutna och mäktiga socialistiska grupp som sedan decennier styr politiken i Sverige. Det är härifrån som ”det politiskt korrekta definieras”. Och i det politiskt korrektas termer ingår inte att man använder sådana fördomsfulla och rasistiska skällsord i alla fall inte mot invandrare.
Nu visar Anna Sjödin (bild) hur tunn anständighetsfernissan hos socialdemokrater verkligen är. Den löses lätt upp i alkohol och avslöjar vilka personens sanna värderingar är. Ni vet väl att ”av ungar och fyllehundar” hör man lättast sanningen!
(Anna Sjödins blogg på www.upprättelse.nu". Sedan en tid är hon rektor på Vindelns folkhögskola, 120105)

Hamas värre än Fatah?

060127 Nyheter & Politik Internationell

Jag förstår inte pressens rubriker om att utgången av de palestinska valen var en mardröm. Det kan för det första knappast bli sämre än det var innan framför allt i Gaza, med den totalt korrumperade ledning som Fatah partiet innebar. Om man ska kalla det för ledning över huvudtaget på senaste tiden, då det snarare varit de olika arabiska klanerna och stammarna med sina beväpnade miliser som bestämt dagordningen.
För det andra måste Hamas nu visa vad de duger till politiskt. Segern i valet var det enda som möjligen skulle kunna få Hamas att i framtiden ändra sin destruktiva politik gentemot Israel och övriga västvärlden.
Den första svåra uppgiften som Hamas nu ställs inför och som handlar om både terror (före detta?) organisationens och det palestinska folkets överlevnad är att börja uppföra sig på ett sätt så att det inte blir ett stopp i de gigantiska socialbidragsutbetalningarna som är palestiniernas viktigaste inkomstkälla. Dessa socialbidrag kommer ju just från de delar av världen som Hamas velat bekämpa med våld, alltså USA och EU.
Jag tror att självbevarelsedriften kommer att leda till att Hamas ändrar sin politiska inriktning och på sikt kommer att visa sig vara en bättre fredsförhandlingspartner än de som tidigare associerades med Arafat, det vill säga PLO och Fatah.
Tyvärr finns det ett andra möjligt scenario också. Det är att det blir ett palestinskt inbördeskrig då klanerna och stammarna inte vill böja sig för Hamas ledning i riktningen mot ett mer fredligt Palestina. De blir svårligen villiga att lämna ifrån sig sina vapen och den makt och rikedom som dessa vapen kan användas för att skaffa.

Datorer som ett medel i den kriminella världen

060126   Datorer & Internet

I F-secure’s nyhetsbrev i januari kan man läsa om att datorvärlden för några dagar sedan firade ett jubileum. Det är precis 20 år sedan det första dataviruset, Brain.A, upptäcktes. Då handlade det om ett så kallat bootsektorvirus och det spreds faktiskt via disketter. Sedan dess har det följt makrovirus och maskar, phishing och andra fulingar. I dag har cirka 150000 elaka former av kod passerat cyberrymden och det som en gång betraktades som pojkstreck som ett sätt att visa vad man kunde, har idag blivit verksamhet för organiserad brottslighet för vilka det har blivit en teknik och medel för att bedriva sina brottsliga gärningar som utpressning, bedrägerier, grova stölder och annat. Troligen har attackerna visserligen märkbart drivit på utvecklingen av både hård- och mjukvaror men samtidigt som har de kostat stora summor pengar som till syvende och sist alla vi konsumenter och skattebetalare får betala för. Men så är det ju med den allt mer ökande brottsligheten antingen den sker via datorer och Internet eller som öppna rån på gator och torg!

Onsdag kväll och äntligen Badminton!

060125   Motion

Jag har inte deltagit i vår traditionella onsdags dubbelmatch på Aura-Hallen i Malmö sedan den 14 december. Den 28.12 föll jag på isen på gatan utanför vårt hus. Fick en stukning och snart en kraftigt uppsvullen handled. Men i kväll hade jag helt glömt detta. Jag drar mig inte för att säga att i kväll spelade Vickan och jag bäst, i varje fall var det vi som vann. Tack Vickan du spelade som pånyttfödd och tack till Lars och Bengt-Göran för ett trivsamt motstånd och glatt humör. Nästa vecka är det er tur att ha tur. Ser redan fram emot detta.

Kanger och terrorism

060124 Böcker

Tomas Kanger har i ”Ockupanterna” lyckats få ihop en riktigt spännande rövarhistoria om terrorister som avser att sätta skräck i den välutvecklade västvärlden genom att spränga kärnkraftverket i Barsebäck med hjälp av ett stort ryskt fartyg fullastat med sprängämnen. Påverkan ska inte bara ske genom den fasansfulla effekten av ett sprängt kärnkraftverk utan de ekonomiska konsekvenserna ska bli ännu större. Via några skattefria öar i Stilla Havet säljs köpoptioner för hundratals miljarder dollar, som ska göra investerarna mycket rika – och andra utfattiga - sedan börsen rasat efter katastrofen.
Som en förövning sker en ockupation av staden Korsör i Danmark, strategiskt belägen vid stora Bält bron. Bredvid denna spännande historia, där för övrigt vår statsminister Göran Persson också medverkar främst genom att ge klartecken åt ett JAS-plan som räddar Barsebäck genom att sänka fartyget precis i tid med en fullträff med en Robot 04, förs en diskussion om vad terrorism beror på och hur den ska hindras vilken varken är spännande alls eller tillför något nytt. Kanger menar att när det gäller hur terrorism ska bekämpas finns det två teorier vilka politiskt sett ”klyvs längs en höger-vänsterskala”.
Min uppfattning är att den som blir terrorist är en som vill förtrycka och härska över andra.
Kanske en som har förstått att hela det land och kultur han lever i är en sämre kultur och då han inte ser någon möjlighet att förbättra sin egen kultur så vill han förstöra den andra så att han slipper den förnedrande jämförelsen. ”Gräset är alltid grönare på andra sidan”. Den blivande terroristen vet inte hur han ska få sin egen gräsmatta lika grön. Han ser sin egen alltmer förtvina medan grannens blir allt frodigare. Hans strategi blir därför att riva upp och förstöra grannens gräsmatta, gärna med våld om det behövs.
Han, eller hon börjar med att hävda att en så grön gräsmatta som grannens strider mot någon helig princip, mot någon text i Bibeln eller Koranen eller någon annan uråldrig, anakronistisk skrift. Om grannen inte tar rättelse anser sig den blivande terroristen ha rätt enligt någon av skrifterna att ta till våld, riva upp och förstöra, eller ännu bättre att uppvigla några andra skrifttolkande bröder att göra det i den helige skriftens namn, så blir det ju de som blir dödade och inte han själv om grannen skulle vara så övermaga att han försvarar sin gröna gräsmatta. Detta är en tredje teori om terrorismens ursprung.
Varför terrorismens dykt upp just nu beror främst på att skillnaden i kvalitet mellan olika ”gräsmattor” runt i världen aldrig har varit så stor och aldrig växt så snabbt som nu. Vad ska man göra? Antingen försvara sin egen allt grönare gräsmattan eller försöka få skrifttolkarna att sluta med terror och våld och i stället börja arbeta på att förbättra sin egen gräsmatta. Övertyga dem om att de faktiskt duger till detta. Det är bara vanligt hårt arbete och lite intelligens som behövs.

Fale Burman: Spåren förskräcker

060122 Böcker, Deckare

Fale Burman (1913-1970) var en svensk optiker och reklamman, som inspirerad av Stieg Trenters framgångar började skriva deckare.
Observera att han inte ska förväxlas med Fale (F:son) Burman, en f d general som bokdebuterade med icke-kriminella "Född till soldat" 1964. (Tack till Lars Borghem för materialinsamling som visar detta.)
Burman debuterade med hyggliga "Spinn, spinn mördaren min" 1953, som följdes av bl. a. "Alibi och nya spetsar, 1957, som är hans bästa, samt "Spåren förskräcker" 1959. ”Död åt republiken” är en burlesk historia om den fria republiken Liberta någon stans i Värmland.
Han producerar flera läsvärda traditionella pussel i en stil som är 1950-talets med mycket rökning och konjaksdrickning, hövlighet och hänsyn mot damer och andra goda manliga dygder.
I sin 6:e bok ”Spåren förskräcker” (som jag just läst) lämnar författaren tyvärr sina huvudpersoner från de fem tidigare böckerna, reklamtecknaren Tobby Hagen (böckernas jag) och egyptologen Reidar Hammer som tillsammans lade pusslet och löste mordgåtorna.
Miljön är fortfarande reklambranschen men en ny ungkarl, Björn Hall, dock ej i jagform, spelar nu huvudrollen. Dramat utspelar sig i Strömmehus utanför Stockholm där ägaren den berömde skulptören Torbjörn Strömme fått slaganfall och är delvis förlamad. Det handlar om försvunna reklamfilmer för en kommande bilmodell och djup svartsjuka som leder till mord och mordförsök. Det är en verklig pusseldeckare av god 50-tals stil med lågmäld spänning och tekniska gåtor.
I en alldeles nyutkommen avhandling, Sara Kärrholms "Konsten att lägga pussel. Deckaren och besvärjandet av ondskan i folkhemmet" nämns Fale Burman hedersamt tillsammans med storheter som Stieg Trenter, Maria Lang, Vic Suneson, H K Rönblom m fl.
Senare blogg om Fale Burman som hänvisar till denna blogg: Peters Bokblogg.
(Det tog nästan två år innan jag läste hans 7:e och sista bok "Håll dig på mattan". Det är en klassisk pusseldeckare med en väluppbyggd intrig, goda personskildringar och riktigt spännande. Polismannen Runo Snäll är tillbaka från Spåren förskräcker och han löser mordet på Elsie Werner med hjälp av hennes make, bokens huvudperson, reklammannen Fred Werner. Det var bättre förr! )

Snödrivor och presidenter

060121 Anderslöv & Söderslätt   Nyheter & Politik Internationell

Andra dagen med kraftigt snöfall över Anderslöv. Det är kalla, ostliga vindar och inte särskilt angenämt att ge sig ut i naturen. I går var jag ute och skottade i flera timmar runt huset och garaget. Mellan garaget och bilen låg en snödriva på över en meter. Jag skottade och sopade fina gångbanor men i morse var allt åter igensnöat. Det var bara att börja på ny kula igen. Det ger ju bra motion. Allting går att vända till något positivt. Detta gäller ju också skolbarnen som gladdes åt att skolbussen var inställd. Den enes snöhinder är andras glädje, för att travestera ett känt ordspråk.
Man kan också, för andra gången på mindre än ett år, glädja sig åt en ny kvinnlig president. Den första var Angela Merkel i Tyskland som redan har påverkat utvecklingen både i Europa och internationellt – senast besöket i Washington. Det senaste är Michelle Bachelet i Chile. Men inte har någon av dessa nått sina toppositioner varken på grund av eller trots att de är kvinnor. De är helt enkelt de bästa i respektive land just nu!
Vet ni förresten en sak de två har gemensamt? De har båda bott flera år i Östtyskland. Det är kanske därför Michelle på sin ”presidenthemsida” under rubriken ”Musica” har Marlene Dietrichs:
”Sag mir wo die Blumen sind,
wo sind sie geblieben,
Sag mir wo die Blumen sind,
was ist geschehen?”
Michelle är född 1951 och tillhörde på sin tid 1960-talets gitarrspelande samhällsomstörtare.

Gör-han Skandahl är bäst

060118  Böcker, Deckare

Jan-Olof Ekholm som är född 1931 betecknas ofta som den svenska kriminallitteraturens specielle beskrivare av småstadens och vardagslivets kritiker och gisslare. Debuten som deckarförfattare gjorde Ekholm 1968 med ”Sista resan – mord” med antihjälten Göran Sandahl, måttligt skarpsinnig journalist, som huvudperson. Göran Sandahl fortsatte som hjälte i ”Pang du är död”, en beskrivning av en militär repetitionsövning i Hässleholm som var speciellt intressant att läsa för mig som själv gjorde rekryten på T 4 i Hässleholm några år tidigare! ”Gör-han Skandahl” fick vara med i totalt elva år innan Ekholm tröttnade på honom och tog livet av honom i bokstavlig mening i ”Ett avslutat kapitel 1980”. Ekholm kunde dock inte vara utan sin charmerande romanfigur utan lät honom uppstå igen ”på det sjunde året” 1987 i ”Död mans epistel” där han åter (och för sista gången?) blev en ”jagberättande” huvudperson.
På 1990-talet ansåg sig Ekholm tydligen behöva en ny figur som fick ta vid parallellt med Sandahl. Det blev ett nytt men svagt kort i den ”tänkande brevbäraren” B. Ingemar Svensson som såg dagens ljus i ”Sörjd och saknad” 1991 med en fortsättning i ”Avskedsbrev i hjärtlös ton”. Jag har just läst dessa två böcker och finner dem inte alls vara i samma klass som de i vilka ”Gör-han Skandahl” själv förde pennan. Mer om Ekholm och hans böcker här.

Realskola med kollaps

060117 Dagbok

Idag har jag bakat två sockerkakor. I kokboken beskrivs receptet som ”Sockerkaka (enklare)”. Kokboken är från 1950-talet och heter ”Kokbok för skola och hem”. Den använde jag när jag gick på Högre Allmänna Läroverket i Eslöv i slutet av 1950-talet. I dag heter skolan Ekenässkolan. Ämnet hette ”Hemkunskap” och det var mycket lärorikt och användbart. Som slutuppgift gjorde jag kroppkakor enligt ett öländskt recept. Jag vet inte varför men jag minns att jag fick beröm för mina kroppkakor.
Sockerkakorna är mycket enkla att göra – och goda. Man börjar med att smörja två runda bakformar med margarin och sedan hälla på skorpmjöl. Jag gör alltid ”dubbel sats”. Sedan vispar jag 5 ägg och 5 dl socker noga så att det blir en läcker och porös smet. Därefter 2-3 teskedar vaniljsocker, 2 dl vätska (mest vatten och lite mjölk) och slutligen 6 dl vetemjöl blandat med två teskedar bakpulver. 30-40 minuter svag ugnsvärme, 175 grader. Det blir en bild på den halvsekelgamla kokboken men inte på sockerkakorna denna gång. De kollapsade på grund av för mycket bakpulver tror jag och är inget man stolt kan visa upp. Men goda att äta var de. Också en bild på Ekenässkolan som idag ser likadan ut som på ”realskoletiden”.
(120105: Eslövs högre samskola, senare Eslövs högre allmänna läroverk och nu Ekenässkolan fyllde 100 år 2009).

Da Vinci koden

060116 Böcker

Få böcker har väl lästs av så många som ”Da Vinci koden” av Dan Brown. Nu har jag också gjort detta. Till en början ganska motvilligt, jag fick den av min dotter i julklapp med uppmaning att läsa den. Det blev en lång resa i symbolernas och mystikens förtrollande och förförande värld. Antalet gåtor och koder blir för många och sökandet efter den heliga Graal blir till sist ingenting annat än ”en strävan efter att få falla på knä inför Maria Magdalenas ben”. Jag håller mig nog i framtiden fortfarande hellre till vetenskapens värld än till mystikens. Det är svårt att tro boken skulle vara ett hot mot den katolska kyrkan. Det kan nog bara de värsta kristna fundamentalisterna oroa sig över.
Boken ger en falsk föreställning om att det är orden, sanningen som bestämmer vad som händer i världen. Den som har ”Sanningen” kan härska över andra.
Snarare är det makten och i sista hand effektiviteten hos de vapen makten besitter som är avgörande. Pennan är aldrig mäktigare än svärdet. Det är en lögn som de som har svärdet och därmed makten gärna vill övertyga de vapenlösa om så att de nöjer sig att fortsätta sin omöjliga och ofarliga kamp med hjälp av pennan.
Detta har till exempel Irans nya politiska ledning förstått. Det som ger makt är att ha kontroll över kärnvapen. Nordkorea har visat att det räcker med att hota med kärnvapen även om man inte har dem.

Boken kommer naturligtvis också som film och lär ha premiär i maj månad i år. Och den såg vi naturligtvis på Grand den 28 maj 2006.

Gud är en del av evolutionen!

060114   Forskning & vetenskap

En speciell version av en gen, VMAT2, som ger människan andlighet, har under människans historia odlats fram genom att den gav våra förfäder en fördel framför andra. Andlighet och religion enade samhället och gjorde det stabilare. Av detta samhälle följde sedan världsliga regler som ledde till ordning och trygghet och som gjorde det lättare att överleva. Detta enligt forskaren och genetikern Dean Hamer vid det amerikanska institutet i Maryland som menar att det troligen finns fler ”Gudsgener” som samverkar.
Genen VMAT2 påverkar signalsubstanserna i hjärnan, särskilt av serotonin och dopamin. Den senare är hjärnans belöningssubstans och den ger en närmast extatisk lyckokänsla. Hamer skiljer på andlighet som är en känsla medan religion är ett regelverk för hur de andliga känslorna ska hanteras. Andlighet är något strängt personligt medan religion är en kollektiv institution. Man behöver inte vara ”religiös” eller tillhöra något trossamfund för att man har en högre andlighet.
Detta är ett bra exempel på hur vetenskapen går framåt när den är kreativ och orädd.

Dean Hamers hemsida. En intervju med Dean Hamer. En artikel i Illustrerad vetenskap.

Det fria palestinska Gaza

060113  Nyheter & Politik Internationell

Många hoppades att Gaza skulle stå som modell för det som palestinierna skulle kunna göra när de väl slapp ockupationen. Efter många decennier av ofrihet hade nu palestinierna möjligheten att styra sig själva mot demokrati och välstånd. Men ett faktum som ingen vill eller vågar erkänna nu, är att den palestinska myndigheten i Gaza helt brutit samman. Gaza har förvandlats till en misslyckad stat, och det finns ingen enskild palestinsk politisk organisation som kan skapa ordning i territorierna och förhandla med Israel. Gaza saknar myndighet och en fungerande regering, vilket har resulterat i anarki. När det första året i frihet från israelisk närvaro gryr i Gaza strövar beväpnade milissoldater runt på gatorna, utlänningar kidnappas och en mans status är inte hans politiska titel eller ens storleken på hans hus utan antalet livvakter med AK-47:or som han har i sin tjänst. Det som sätter stopp för framsteg i fredsprocessen i Mellanöstern är inte längre Israels avsikter utan palestiniernas förmåga att leva fredligt i organiserade former.
Om detta kan man läsa i en artikel i Newsweek signerad av Fareed Zakaria med rubriken ”The Things That Have Not Changed - The great obstacle to progress is no longer Israeli intentions but rather Palestinian capabilities”. (Denna artikel finns inte längre på Newsweek, men det finns en hänvisning till artikeln här.

Unsgaard: Mijailovic-berättelsen om en mördare

060111  Böcker

Mijailo Mijailovic (bild) är född på Lidingö 1978. Han dömdes 1997 för grov misshandel för att ha huggit ner sin pappa med en kökskniv efter ett bråk mellan föräldrarna i familjen. Polisen fann vid tiden för Anna Lindhmordet att Mijailo redan hade fyra noteringar i brottsregistret. Då var han 25 år. Förutom den grova misshandeln som nästan dödat hans far handlade det om utpressning av en av hans landsmän kombinerat med olaga hot för att få ut pengar samt ofredande av en kvinna varvid han belagts med besöksförbud. Dessutom togs han en gång av polisen när han hade på sig en laddad pistol på allmän plats.
Mijailovic var en person som gjort livet till ett helvete för många redan innan han mördade Anna Lindh. Däremot var svenska myndigheter måna om att inte göra livet till ett helvete för Mijailo, de dömde honom till exempel aldrig till fängelse utan bara till ”skyddstillsyn” vilket innebar att han varje vecka skulle ta kontakt med en särskilt utvald person. Ofta gjorde han inte ens detta utan skyllde på sjukdom och liknande.

Boken handlar mest om polisens och åklagarmyndighetens arbete, dess framgångar men också misslyckanden och återvändsgränder. Det finns också långa beskrivningar om Anna Lindhs vänner och familj och hennes begravning och minnesstunder. Det finns emellertid inte mycket nytt om Mijailovic och det beror på att ingen av hans familj och släkt har velat låta sig intervjuas av bokförfattaren som är Edvard Unsgaard, en inrikesreporter på Sveriges Radio Ekot.
Min egen uppfattning om Mijailo Mijailovic är att han aldrig kände sig hemma i Sverige. Han var ständigt frustrerad och besviken. Hans familj (farfar och farmor) hade haft en betydelsefull position i hemstaden Mladenovac 5 mil söder om Belgrad innan de åkte till Sverige på 1960-talet för att tjäna pengar. Mijailo kände aldrig att han fick den ”respekt” från andra människor i Sverige som han ansåg sig kunna kräva. Därför beväpnade han sig och hotade och trakasserade andra. Jag tror tyvärr att det finns många i Sverige idag i samma situation som Mijailo. Skillnaden mellan honom och alla de andra är att han dödade en så känd, mäktig och omtyckt person – både i Sverige och internationellt – att han som mördare blev en ”kändis”. Alla andra vanliga människor som blir offer förblir anonyma liksom gärningsmännen. Inga böcker skrivs om dem.
(120105: Han sitter på Kumlaanstalten dömd till livstids rättspsykiatrisk vård. Senaste rubriker handlar om hur han allvarligt skadade en medfånge med en skruvmejsel.   
(Närke Allehanda.)
http://www.gp.se/nyheter/sverige/nytt-beslut-om-mijailo-mijailovic-1.4144297
Mijailo Mijailovic avtjänar ett livstidsstraff för mordet på utrikesministern Anna Lindh. Sedan några år tillbaka sitter han på en rättspsykiatrisk klinik. Men när han flyttas tillbaka till fängelset kommer han inte att sättas på en säkerhetsavdelning. Det finns "inga säkerhetsskäl som motiverar" det just nu, skriver Kriminalvården. skrivit februari 2017
Februai 2017

Jan Larsson väcker minnen

060110  Dagbok

Precis när jag kommit hem från torget i Anderslöv – det är torgdag varje tisdagsförmiddag – där jag köpt grönsaker och rotfrukter med mera för att göra en god vardagssoppa (dock inte med de enklare ingredienser som Falstaff Fakir rekommenderar) just då fick jag ett telefonsamtal från Jan Larsson. Jag känner honom väl trots att han slutade arbeta på arbetsförmedlingen på Valdemarsro för många år sedan. För drygt 10 år sedan hade AmuGruppen (som nu heter Lernia, ett statligt helägt bolag) och Arbetsförmedlingen sin verksamhet i samma lokaler. Det var mycket praktiskt eftersom de allra flesta elever vi hade då var betalade av Länsarbetsnämnden och frågor och problem kring eleverna kunde lätt och enkelt lösas gemensamt. Men det bästa med denna ”samlokalisering” var att AmuGruppen och Arbetsförmedlingen tillsammans hade en personalklubb. Både Jan och jag satt många år i styrelsen för denna. Den ”evige” ordföranden var en annan af-anställd, Eilert Johnsson, som jag också minns med stor glädje. Det var många lyckade personalfester, teaterföreställningar, vissångarkvällar och andra personalarrangemang som vi kunde ordna tillsammans. Sedan samlokaliseringen avbrutits gjordes flera krampaktiga försök att få igång personalklubben igen, men förgäves.
Jan ringde för att han ville ha min e-postadress. Det som gladde mig mest var att han hade läst det allra mesta av min blogg. Jag försökte berätta lite om vad som hänt mig men blev varje gång avbruten med att han redan kände till detta. Det fanns i skriftlig form på webben. Adressen till bloggen hade han fått av min arbets- och badmintonkollega Lars Borghem som jag därför speciellt vill tacka för detta!

Therese Borssen på pallen!

060108  Sport

Verkligt fint vinterväder i Anderslöv i dag. Jag tog en lång promenad i solskenet med god timing. I min bärbara radio var det sportsändning från damernas andra åk i slalom i Maridor i Slovenien. Det blev en spännande halvtimma. Tyvärr hade Anja Pärson åkt ut i först åket men det fanns andra goda svenskor kvar.
Efter första omgången var Therese Borssen sexa efter ett fint åk. Hon körde bra också i det andra loppet dock utan att kunna hålla försprånget till Janica Kostelic. Nu gällde det. Hur skulle de fem före henne köra? Femman, Nicole Hosp från Österrike lyckades inte behålla försprånget, fyran tyskan Gerg var borta efter bara några portar, trean Tanja Poutianinen föll. Tvåan i första loppet, österrikiskan Marlies Schild som vunnit så många slalomlopp denna säsongen, lyckades däremot bra och lade sig på första plats. Nu var Therese sämst fyra, bara Kathrin Zettel, bäst i första åket kvar att köra. Ve och fasa, Zettel bryter loppet och 21-åriga Borssen från Sverige är för första gången på pallen. Andra bra prestationer i Anjas frånvaro: 19-åriga Maria Pietilä-Holmner blev 8:a, hennes klart bästa placering någonsin i FIS World Cup och Anna Ottosson 16:e. Bra genrep inför vinterolympiaden nästa månad.
Therese har en fin hemsida här.

27 sekundmeter snö

060107  Böcker, deckare, Film & TV

I går kväll startade miniserien 27 sekundmeter snö, en deckare som bygger på Kjerstin Göransson-Ljungmans bok med samma namn. Hon var en av Sveriges första kvinnliga deckarförfattare och denna bok skrev hon redan 1939. Sedan följde Ond bråd död 1941. Hennes sista böcker blev På turné med döden 1948 och Mord på auktion 1959 (hon dog 1971, 70 år gammal).
Som alltid när en film bygger på en bok man läst blir man besviken. Skillnader mellan bok och film måste ju alltid finnas men att byta ut Einar Hävert, försäkringstjänsteman från Stockholm mot stugföreståndaren Frida Hävert, tycker jag är väl grovt. Ett offer på jämlikhetens altare? Einar Hävert dyker plötsligt upp i stugan dagen efter det att den äldre grosshandlaren Wiesmann blivit mördad med sin egen slidkniv efter att ha tvingats övernatta i en grotta i snön. Einar Häverts bolag försäkrar Wiesmanns bolag.
En tveksam helikopter har också den moderna varianten fått med och var finns de två unga teknologerna Börje Ankarhjelm, som ofta vill ta sig en styrketår, och Peter Furudalen eller det "norska brudparet", Bergljot och Odd Tveterud? Odd som egentligen är Odd Haugelie, olympiasegraren, backhopparen. Men vem som är mördaren tänker jag inte avslöja, det får ni se ikväll i del två. Men blod är ibland tjockare än vatten.
Min personliga favorit är Majken Lund, vältränad och muskulös. Här finns hon på bild som Ulricha Johnson. (120105: Ulricha Johnsons blogg. Och Facebook).

Fritidshuset tömt

060106  Dagbok

Nu är vårt fritidshus med adress Klamby 7:16 i Sjöbo kommun tömt, städat och klart för inflyttning av ny hyresgäst nästa vecka. Vi har haft huset i sexton år. En ensamstående dam med hund och katter ska flytta in. Hur det ska gå till mitt i vintern kan man fråga sig. När vi var ute och gjorde klart var det kallt, kraftiga kalla vindar blåste och tidvis snöstorm. Tillfartsvägarna var knappt farbara trots att vi hyrt en bonde på platsen

att ploga för oss i förväg. Kvinnan bor i Malmö, hon har sålt sin bostadsrättslägenhet för att hon vill flytta ut på landet. Båda parter är därmed nöjda.
Bilder från de båda tillfartsvägarna, tomten idag och hur huset såg ut på sommaren.

Postmodern pedagogik

060103  Böcker

Den postmoderna pedagogiken, att väva in klassisk kunskap i ett spännande och mystiskt sammanhang som kan fängsla också barn och ungdomar och få dem att känna glädje inför att lära sig något. Det är verklig pedagogik, att lära sig något viktigt medan man tror att man gör något annat. Men detta kräver naturligtvis att den som skriver eller undervisar själv har tagit till sig denna mänsklighetens klassiska kunskap och älskar att förmedla den. En sådan lärare förefaller Robert Langdon vara, att döma av hur han beskrivs av författaren Dan Brown i den världsberömda boken ”Da Vinci koden”.
Det allra viktigaste är ju inte att varje detalj i boken är sann, eller hemska tanke, att innehållet är kollationerat mot den styrande politiska regimens definition av vad som är ”politiskt korrekt”. Utan det ska vara spännande, väcka intresse för att lära sig mer. Att lära sig vad Fibonaccs talföljd är (och kanske på egen hand gett sig på andra talföljder) än vad matematiklärarna klarat av. Och kanske börjat studera geometri efter att ha följt Langdons ”lektion” om gyllene snittet. För att inte tala om det intresse boken väcker för Louvren i Paris och alla dess klassiska målningar. Vidare om anagram och hur de kan användas.
Man kommer osökt att tänka på boken Sofies värld av Jostein Gaarder, och det inte bara för att kryptografen vid den franska polisen Sophie Neveu har samma namn. Sofies värld är samtidigt en spännande filosofihistoria och en roman om två flickor. Sofie får brev som fyller henne med förundran över världen och hennes egen existens
Både Dan Brown och Jostein Garder ger utmärkta exempel på vad jag skulle vilja döpa till postmodern pedagogik, en nödvändig pedagogik för skolan i det 21:a århundradet.

Jag har sett på TV!

060102  Film & TV

Maud Adams, Mona Malm, Peter Harrysson, Börje Ahlstedt och Sven-Bertil Taube har bott tillsammans under en sensommarvecka förra året på slottet Trolleholm i mellersta Skåne.
I det första programmet av "Stjärnorna på slottet" som gick i går kväll (nyårsdagen) var Peter Harrysson en sorts värd. Varje kväll ska ha sin värd. Värd nummer två ska bli Mona Malm. Det blev en väldigt intetsägande historia under en timme som kändes verkligen lång. Peters ”strapats” var att gruppen skulle åka ut med en fiskebåt i Öresund och dra upp torsk. Torsken skulle bli middagens huvudingrediens.
Börje Ahlstedt vill gärna framställa sig som den enkle mannen från arbetarklassen som nu får tillfälle att frottera sig med överklassen. För att duga har han köpt dyra kläder och har till och med en smoking med sig. Han är avundsjuk på Peter Harryssons popularitet som denne fått efter ”Så ska det låta”. Harrysson å sin sida vill få de andra (och sig själv?) att tro att han hoppat av från programmet frivilligt för att kunna ägna sig åt sitt verkliga kall som skådespelare. Detta upprepar han som ett mantra samtidigt som han inte pratar om något annat än just de åren han varit programledare och om hur han spelat in CD-skivor med sina Evert Taube tolkningar! Det är tydligt att i detta ”illustra sällskap” ska man låtsas som att man inte bry sig om att vara populär och att tjäna pengar utan i stället seriöst och oegennyttigt tjäna Dramatiska Teatern. Ett verkligt hyckleri!
Sven-Bertil gör intryck av att vara en nöjd och vänlig gammal aristokrat med blått blod i ådrorna (och det har han kanske?). Mona Malm är snäll och mormoderlig och Maud Adams – ja vem är det egentligen? Är hon verkligen en av ”vår tids största stjärnor inom svenskt kultur- och nöjesliv” som det heter i programförklaringen.
Det stora slottet som ägs av Carl Trolle-Bonde har 80 rum och ligger 9 km norr om Eslöv i Mellersta Skåne. Alla skånska slott presenteras på en fin hemsida av Sylve Åkesson.
(Länken btill SvT är bort 2008. Länkar till tidningsrecensioner: STonline, SvD,