Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Januari 2007

Bertil Tomelius
Startsida

Varför ljög Danielsson?

2007-01-31  Nyheter & Politik, Svensk

Varför ljög Lars Danielsson inför Konstitutionsutskottet? Han var den då mäktigaste politiske tjänstemannen i Sverige, statssekreterare i Statsrådsberedningen 1999-2006 och en av statsminister Göran Perssons närmaste medarbetare. Var det för att skydda någon annan, var det ren dumhet eller var hans ångest så stor för att avslöja vad han egentligen gjorde annandagens morgon för två år sedan?
Alla höga socialdemokrater fegar eller gömmer sig idag för att slippa göra några uttalanden eller kommentarer. De kanske också skäms?

Vad Danielsson sa var att han arbetade på annandagens morgon och öppnade sin epost redan vid sjutiden och därefter talade med Göran Persson i telefon och ringde UD:s kabinettssekreterare Hans Dahlgren. Nu visar det sig att han inte öppnade sin epost och därmed inte fick den informationen som Lennart Brittner, chefen för försvarsdepartementets underrättelsetjänst skickade ut i ett så kallat larm-mejl klockan 06.28 på annandagens morgon. Det sändes till åtskilliga viktiga personer i statsrådsberedningen och på utrikesdepartementet.
Fem minuter senare skickade Brittner en påminnelse, ett sms, till ministrarnas pressekreterare – för att vara säker på att de verkligen öppnade sin e-post och läste den. Man kan ju fråga sig varför inte Danielsson också fick en påminnelse. Då hade troligen hela affären aldrig uppstått.
En annan svag punkt är naturligtvis att det överhuvudtaget är möjligt att ljuga under Konstitutionsutskottets förhör. KU är för svagt för att verkligen reda ut hur politiker och höga tjänstemän har agerat. Man håller verkligen med dem som idag kräver att de som svarar först måste göra en sanningsförsäkran – som vittnet gör inför en domstol – ”med handen på bibeln” och få klargjort att brott mot denna får konsekvenser som böter eller fängelse.

En upplevelserik dag

2007-01-29  Dagbok, Anderslöv & Söderslätt

Dagen började med styrelsemöte för Moderata Seniorer i Trelleborg mellan klockan 10 och 12 i den egna lokalen på Västergatan 21. Eftersom sekreteraren Bo Evanth var ledig för andra göromål så blev det jag, vice sekreteraren, som fick sköta protokollet. Det är mycket nytt, många nya namn och relationer som det gäller att sätta sig in i. Men det är en rolig utmaning. Mötets främsta uppgift var att planera för vårens, och delvis höstens, arrangemang. Bland annat kommer det nya kommunalrådet i Trelleborg, Ulf Bingsgård, att på ett medlemsmöte den 10.4 få svara på hur hans första "100 dagar" varit.
Därefter åkte jag till Malmö och ett två timmars pass på gymmet Nautilus. Tyvärr har min favoritinstruktör Maria slutat och börjat på ett annat gym.
Avslutningen blev på Trygghetsrådet i Malmö där jag träffade min handledare Roland Nilsson för andra gången. Första gången var den 14.12. Jag fick liksom förra gången flera goda och användbara råd.
Dessutom var det fint väder hela dagen med mycket sol och värme.

Irakier föredrar Sverige som nytt hemland

2007-01-27  Nyheter & Politik, Svensk

Sverige är ett mycket populärt land att flytta till. Särskilt när det gäller irakier, för vilka Sverige är den utan jämförelse populäraste destinationen i Västeuropa. Det påstår åtminstone journalisten Ivar Ekman i en artikel i New York Times ”Iraqi Refugees Find Sanctuary, and Fellow Iraqis, in Sweden” publicerad den 16 januari och presenterad i översättning i svenska Tempus nr 4 2007.
Det finns två skäl till att så många irakier väljer att flytta till Sverige. Det första är att Sverige har liberala asyl- och invandringsregler. Det är lättare att komma hit, få stanna och få sin försörjning än i något annat land. Det andra är att det redan finns drygt 80 000 irakier i Sverige. De utgör landets näst största invandrargrupp efter finländarna. Många kommer eftersom det här redan finns många andra irakier som tillhör samma stam, religion eller familj.
Av de 16261 irakier som sökte asyl i Västeuropa från januari till november 2006, kom hela 45 % till Sverige. Bara i november 2006 kom 1413 till Sverige jämfört med 13 till Frankrike, 65 till Danmark och 230 till Tyskland.
Detta skapar mycket arbete åt alla de svenskar som har som arbete att ta emot dem. Särskilt på invandrarmottagningen i Södertälje, dit många söker sig, är arbetssituation nästan kaotisk trots att antalet anställda tredubblats på ett år. Det är också svårt att rekrytera tillräckligt många lärare som ska lära irakierna att prata svenska.
Alla kommuner upplever inte den stora inflyttningen som enbart positiv. I Svenska Dagbladet kunde man för en månad sedan läsa att Södertälje kommun med kommunstyrelsens ordförande Anders Lago, s, i spetsen uppvaktat den nya integrationsministern Nyamko Sabuni för att begära stopp för nya asylsökande, främst från Irak. Lago säger att Södertälje inte klarar av fler asylsökande. Staden har nyss fått ett tusen personer som fått uppehållstillstånd och 700-800 nya som söker asyl.

Vikarie på Köpingeskolan

2007-01-26  Arbetet

När jag var på arbetsförmedlingen den 12 januari gjorde Kristina Ohlin och jag en handlingsplan. Jag har enligt den kontaktat skolorna i närområdet för att anmäla mig som vikarie. Detsamma har jag gjort med Folkuniversitet. Häromdagen ringde därför rektorn för Köpingeskolan i Trelleborg, Ronny Svanberg, och vi har träffats idag. Köpingeskolan är lite speciell eftersom de ordinarie lokalerna har stängts, föregiven orsak är behov av mögelsanering, och de tre högstadieklasserna har därför flyttats ut på tre ställen i Trelleborg. Åttorna är på Hamngatan 26 där också rektorn sitter. Jag fick också träffa processledare Björn Jensen som är assistent åt rektorn. Båda tycks vara trevliga och hjälpsamma personer. När allt administrativt är klart kan jag förvänta mig tidiga telefonsamtal då ordinarie lärare sjukanmält sig eller sitt eventuella barn. Matematik, svenska, svenska 2 och samhällsorientering är de ämnen jag i första hand kan förvänta mig, men även tyska och franska! (Hjälp!). När vi var klara fick jag en vägbeskrivning till Skolkontoret/Socialkontoret. Det skulle ligga mitt emot Museet på Östergatan. Det var inte lätt att hitta i stormen och snöfallet men jag lyckades efter en del missar. Där fick jag fylla i blanketter och fick några med mig hem. En ska jag skicka till polisen för att få papper på att jag inte begått brott som gör mig olämplig att ha hand om barn och ungdomar.

Årsmöte och jubileum i Trelleborg

2007-01-24

I eftermiddags var jag på Moderata Seniorers årsmöte i Trelleborg. Det inleddes med traditionella årsmötesförhandlingar varvid bland annat Tord Larsson omvaldes som ordförande och jag valdes som suppleant i styrelsen. Vi kommer att ha ett styrelsemöte redan på måndag för att försöka göra en plan för vårens arbete. Ett som redan är klart är att det blir så kallade ”fredagsluncher” på Restaurangskolan, Trelleborgs konferenscenter, varje första fredag i månaden klockan 12. Det ska det bli trevligt att vara med på.
Efter årsmötesförhandlingarna informerade självaste generalen för Trelleborgs 750 års jubileum, Jörgen Flink om festligheterna under 2007. Han är stadens kulturchef och tillika dirigent för Trelleborgs Musikkår. Även om vi inte fick veta allt, en del ska komma som en överraskning, så var det mycket intressant och för mig mycket ny information.
Läs gärna mer på Trelleborg 750 år!

Trygghetsrådet i Malmö, Egenstartinformation

2007-01-22  Arbetet

I förmiddags var jag på Trygghetsrådets Kunskapscentrum i Malmö eftersom jag anmält mig till ett seminarium betitlat ”Egenstartinformation”. Det var ”för dig som någon gång funderat på att starta eget”. Det kändes lite nervöst till en början att åter sitta på skolbänken.
Seminariet leddes av civilekonomen Peter Johnsson från Johnsson & Co Företagarrådgivning AB.
Det var mycket intressant där vi fick veta hur viktigt det är att göra en ordentlig genomgång av vår situation innan start av företaget, val av företagsform, resultat- och likviditetsbudget, tillstånd, försäkringar, skyddsnät etc.
Detta var mitt andra besök på Trygghetsrådets kontor i Malmö (första gången var den 14.12) och jag blev åter imponerad, nu av vilka fina undervisningslokaler som finns och av den höga klass som deras seminarieledare håller. Det var engagerande, informationsrikt och uppmuntrande!

Kvinnorna bakom Fi

2007-01-21  Film & TV & Media

Viljornas kamp – filmen om Fi är en utmärkt dokumentär som filmaren Liv Weisberg har gjort. Den är mycket avslöjande, i vissa fall in på bara skinnet. Den är spännande, rörande och engagerande. Den säger mycket om kvinnor som organisationsmänniskor och blivande politiker. Flera av huvudpersonerna ger ett verkligt sympatiskt intryck och man känner medlidande med dem för att så mycket försakande och seriösa ansträngningar gav så dålig utdelning i riksdagsvalet i september i fjol. När resultat blev att partiet fick så få röster att även Sverigedemokraterna blev klart större och detta trots den enorma massmediebevakningen som Fi gratis erhållit så blev naturligtvis besvikelsen stor i ledningen.
Filmen visade tydligt hur det hårda praktiska arbetet med att få organisationen att fungera, ordna utskick och kämpa med tredskande teknik gjorde den lilla aktiva gruppen uttröttad. Det blev inte tillräckligt med tid att reda ut vilken politik och vilka mål som Fi skulle ha. Alla tog för givet att alla hade samma mål med sin verksamhet och det blev därför ett chockartat uppvaknande när det blev tydligt att de inre motsättningarna var stora – när Witt-Brattström lämnade styrelsen och sedan pekade ut Rosenberg och Fia Karlsson som livsfarliga för Fis framtid. Det finns hos huvudpersonerna en gemensam glöd för att inte ibland säga hat mot ”patriarkatet”. Vad man inte gjorde klart i början var att grunden för denna glöd var olika. Vissa var lesbiska andra hade olika negativa erfarenheter av män, från underordning på arbetsplatsen till våldtäktsförsök. Detta visade sig i olika målsättningar och därmed motsättningar.
Bilder på Tiina Rosenberg, Fia Karlsson och Ebba Witt-Brattström. (120106 Sofia Karlssons Blogg).
     

Eurosport och motion hemma

2007-01-20  Sport & Motion

Det regnar och det blåser, det är nästan storm på Söderslätt idag. Även om det inte är kallt längtar man inte direkt efter motion utomhus. Men med egen träningsutrustning går det ju bra att motionera inomhus. Om träningen dessutom kan kombineras med TV-program (framför allt Eurosport) med intressanta vintersportevenemang så finns det inget att klaga över. Jag skaffade mig gratis endorfiner och en god nattsömn på motionscykeln och träningsapparaten samtidigt som jag gladde mig åt Björn Ferrys tredjeplats i skidskyttets sprinttävling i Pokljuka i Slovenien, Anna-Karin Olofssons femteplats i jaktstarten för damer (hon gick ut som etta) och Anja Pärsons fina störtlopp som gav en femteplats i Cortina d’Ampezzo.

Könen syns i hjärnan

2007-01-18  Forskning & vetenskap

Professor Annika Dahlström (lyssna på henne här) har skrivit en bok om könsskillnader i hjärnan. ”Könet sitter i hjärnan” heter den och den kommer snart att publiceras. Forskning och Framsteg nr 1, 2007. Se också hennes artikel i tidskriften Neo.
Titeln som bland tänkande människor är helt självklar har ändå visat sig vara mycket kontroversiell och har väckt mycket ont blod och hätska angrepp. Blotta tanken på biologiska skillnader kan utlösa ideologiska attacker. Jag förstår att det finns en kategori människor med oklara könsroller som känner sig trängda. Det är inte förvånande trots att Dahlström i sin forskning visar att det inte finns en klar gräns mellan män och kvinnor. De skillnader hon talar om är de som gäller mellan populationen män och populationen kvinnor, inte skillnader mellan individer. Det finns kvinnor som är ”manligare” än genomsnittet för män och män som är ”kvinnligare” än genomsnittet för kvinnor. Man kan inte utifrån hennes forskning tala om hur enskilda individer är. Man kan emellertid inte heller som hennes motståndare vill, generalisera om ”män” och ”kvinnor” utifrån enskilda individer. Det är detta som gör empirisk forskning till vetenskap och enskilt tyckande till ideologiskt pladder.
Det är inte lätt att vara kvinnlig forskare idag och ifrågasätta det som är så politiskt korrekt att det inte får ifrågasättas (eller fick under den förra regeringens stenhårda direktiv). Dahlström menar att barn inte ska börja dagis förrän i treårsåldern, att samhället ska stödja de mödrar som vill vara hemma med sina barn och att män är sämre på att ta hand om småbarn på grund av hur deras nervsystem är konstruerat – alltså i allmänhet, vissa kategorier män passar däremot troligen bra.

Stipendieutdelning

2007-01-17  Hästar

I samband med tisdagstravet på Jägersro i Malmö delades Jörgens Sjunnessons och Svanströms Ponnystipendier för 2006 ut. Det var festligt för de fyra stipendiaterna som först bjöds på middag i restaurang Derbyclub tillsammans med anhöriga för att efter lopp 7 intervjuas av sportchefen på Jägersro och därefter få sina stipendier. Nilla Tomelius fick 5000 kronor i Kategori B med motiveringen ”Nilla har haft en stark utvecling som kusk under 2006. Hon har med sina två hästar en platsprocent på 64 %. Höjdpunkten för året var segern i kusk SM”.
Bild på de fyra stipendiaterna med Jörgen Sjunnesson en av Sveriges bästa travkuskar i mitten. Från vänster: Malin Lundberg Vollsjö, Kevin Elofsson Vollsjö, Nilla Tomelius Anderslöv och Linda Kvant Trelleborg.

Sanna Kallur är bäst

2007-01-16  Sport & TV

Vilken fantastisk idrottsgalakväll på TV! Och vilken otrolig glädje över att Sanna Kallur (bild) fick Jerringpriset, alltså svenska folkets framröstade pris. Hon fick de längsta applåderna av alla från de prominenta idrottsgästerna på golvet. Men varför nämnde hon inte sin tvillingsyster Jenny i tacktalet?
Annat som jag personligen gladde mig över var Anja Pärsons bragdguld. Hennes prestationer är alltid bättre än vad hon själv tycker.
Och ishockeylaget som var besvikna över att inte toppa Jerringspriset. Det gick ju ändå på ett sätt till ishockeyn, tvillingarnas far är ju Anders Kallur som spelade i NHL, i New York Islanders, med vilka han vann Stanley Cup åren 1980-1983.
Jag skrev fel i Google och fick på det sättet veta att det faktiskt också finns en Sandra Kallur (född 1998) som tävlar i Orientering för IK Jarl I Rättvik. Måste vara roligt för henne att ha ett sådant namn.
Är det för övrigt bara jag som tycker att det vore bra om tittarna slapp de långa så kallade humorinslagen som tar bort både värdefull tid och den trevliga för att inte säga högtidliga stämning som galan präglas av? (Programmakarna tog tydligen intryck av önskemålet att döma av nästa års gala. Läs här!)
Däremot är det mycket underhållande med de korta intervjustumparna från golvet av tidigare stora sportstjärnor som Stenmark, Ravelli etc som ger ett historiskt perspektiv på de aktuella idrottsprestationerna. Gärna mer av sådant tack!

Trevliga och otrevliga nyheter i cybervärlden

2007-01-15  Datorer & Internet

Trevliga:
På nya Zeeland kan gymnasieungdomar nu använda det förkortade chattspråket när de skriver sina nationella prov dock inte för provet i engelska. En bra genomgång av det nya, förkortade språket finns på Jonas Ahlbergs ”Nätjargong och chattspråk
- De två dominerande webbläsarna på marknaden har både kommit i nya versioner, det handlar om Internet Explorer 7 och Mozilla Firefox 2. Säkerheten har förbättrats och flikhanteringen blivit smartare.
- Jag funderar på att skaffa mig det nya spelkonsolen från Nintendo, Wii. Den ska vara hejdlöst rolig åtminstone för de som tittar på dem som spelar. Det är ett sällskapsspel lämpligt för de obligatoriska släktträffarna. Enligt Nintendos uppvisningsfilm handlar det om något helt annat än de tråkiga Monopol, Cluedo, Alfapet etc.

Och otrevliga nyheter:
Mindre trevligt är att Wikipedia som är entusiasternas egen uppslagsbok och som uppdateras snabbare än något annat liknande har använts av hackare för att sprida virus.
- I Manchester har en man lyckats plugga in sin mp3-spelare i uttagsautomater i affärer och pubar och lagra data om betalkort som han sedan kopierat och tömt på pengar.
- Vi har fått en ny folksjukdom. Den ger samma symptom som musarm det vill säga ständig värk i höger arm och axel. Den kallas sms-tumme och beror naturligtvis på överdrivet skickande av textmeddelande på mobiltelefon. Jag undrar hur den sextonåriga Ang Chuang Yang från Singapore känner sig. Hon har nyligen slagit världsrekord i snabb sms-ning och tagit ledningen i Guinness rekordbok.

Kammaråklagare Nyholms intressen

2007-01-14  Nyheter & Politik, Svensk

I dagens Aftonbladet finns en rubrik ”Han våldtog sina bästa vänners barn”. Den handlar om en 45-årig man som under lång tid haft sexuella kontakter med två unga pojkar sedan de var i 10-årsåldern. Enligt vad Aftonbladet erfar har mannen dömts två gånger tidigare för liknande brott. Detta vill dock inte kammaråklagare Anne-Marie Nyholm bekräfta. Hon säger:
” Jag kan inte gå in på vad det står i registren om hans tidigare liv. Men det är inget okänt fenomen att personer som har det här intresset försöker på nytt, (min kursivering)”.
Vad menar hon med ”intresset”? Menar hon med ”intresse” att vissa män föredrar att ha sex med andra män? För man kan väl inte med intresse mena att våldta barn? Ska man läsa hennes uttalande som att – det är vanligt att homosexuella män gärna har sex med unga pojkar till och med i 10-års åldern? Och att de fortsätter med detta beteende även om de dömts redan tidigare? Nyholms uttalande förefaller ju helt groteskt och det måste strida mot lagen om diskriminering beroende på sexuell läggning att påstå något sådant. Vad menar du egentligen, kammaråklagare Nyholm?

Handlingsplan upprättad

2007-01-12  Arbetet

Sedan mitt förra besök på af i Trelleborg har jag har jag bearbetat "Min sida" på ams webbplats. Man klickar först på "Sök jobb", sedan på "Min sida" och loggar därefter in. Där finns mycket att göra. Jag har lagt in mitt CV, sökt tre jobb som registreras som "sparade ansökningar", gjort intressetestet med över 200 frågor, gått igenom "Vägar vidare" där jag rett ut "min arbetssituation, mina färdigheter och erfarenheter" och gått igenom Jobbsökaren. Jag har också skrivit in min CV på ytterligare tre ställen, på Trygghetsrådet, "Offentliga Sverige" och Manpower.
Vidare har jag kontaktat Lärarnas akassa och skaffat mig sk e-kassa så att jag kan logga in och sköta om ifyllningen av mina "kassakort" där.
I dag var det dags för ett nytt avtalat besök på af i Trelleborg. Denna gång träffade jag Kristina och det blev ett trevligt möte liksom förra gången. Vi gjorde en Individuell handlingsplan tillsammans. I den står bland annat vad jag ska göra tills vi träffas nästa gång den 16 februari.

Körkortet klarat med glans

2007-01-10

I dag gjorde min dotter Nilla uppkörning för körkort på Örestads trafikskola i Trelleborg. Det gick med glans. Tiden har gått fort sedan jag, min fru och Nilla gick på utbildning på Söderslätts trafikskola den 4 juli för att få bli handledare. Nilla bytte sedan till Örestads trafikskola
och den 28 juli började hon och jag övningsköra. Teoriprovet tog hon på sin 18-årsdag den 19.12, och nu är det dags att köra på egen hand vilket hon också gjort idag. Ett stort grattis är hon värd. Jag hoppas att nu kunna få skjuts när jag behöver.

Få invandrare är kvalificerade för nystartsjobb

2007-01-09  Nyheter & Politik, Svensk

Den nya regeringen har infört en lag om så kallade nystartsjobb som innebär att arbetsgivaren slipper betala arbetsgivaravgift för anställda på nystartsjobb i upp till tre år.
Ett mål med denna åtgärd är att få ut fler invandrare i arbete. Men det är inte många invandrare som uppfyller kraven. För att få nystartsjobb ska man ha anmält sig till arbetsförmedlingen som arbetslös för minst 6 månader sedan. Tydligen är det inte särskilt många som gjort detta.
Nystartsjobben gäller också nyanlända flyktingar som fått uppehållstillstånd under de senaste tre åren. Problemet är att under 2005 fick visserligen många invandrare, 62 463 personer, uppehållstillstånd i Sverige. Men av dessa var dock bara 1 242 (2 %) flyktingar, det vill säga människor som vistats i flyktingläger, varifrån FN:s flyktingorgan, UNHCR valt ut de som ska få Sverige till nytt hemland. Det är alltså en ringa del av nyanlända invandrare som kan använda sig av nystartsjobben!

Mona Sahlin, Carl Bildt och nätopinionen

2007-01-08  Nyheter & Politik, Svensk

I dag kan man i Aftonbladet läsa att stödet för Mona Sahlin är svagt inom socialdemokraterna. Kanske har Expressen och Aftonbladet läsarnas utskåpning av henne med 80-20 haft effekt.
Bara 4 partidistrikt av 26 uppges nu stödja Mona Sahlin medan 14 är emot henne. Utgångspunkten för valberedningen att absolut kvotera in en kvinna kanske nu får omprövas. Kanske finns det en lämpligare man till posten?
Varför inte plocka hem Jan Andersson (bild) från Europaparlamentet där han suttit sedan 1995. I Bryssel är han ordförande i utskottet för sysselsättning och sociala frågor. Han är dessutom skåning från Helsingborg. Eller för att stärka integrationen i Sverige, satsa på den före detta så kontroversiella skolministern Ibrahim Baylan (bild) som partiledare. Han härstammar från en kristen minoritet i Turkiet. Båda vore bättre än Sahlin!
Aftonbladet gör stor affär av att utrikesminister Carl Bildt löst in sina optioner i det ryska gas- och oljebolaget Vostok. Läsarna godkänner emellertid affären med över två tredjedels majoritet och 60 % av Expressens läsare har förtroende för Carl Bildt. Kanske kommer nätopinionen att spela en roll även i denna fråga? Leve demokratin!

Vem vill ha Mona Sahlin?

2007-01-07  Nyheter & Politik, Svensk

Nu när alla de fyra kvinnor, Carin Jämtin, Margot Wallström, Ulrica Messing och Wanja Lundby-Wedin (märkvärdigt nog ansågs inte en enda man tillhöra de fem främsta kandidaterna till att bli socialdemokraternas nästa partiledare) som stod högst på listan sagt nej till detta erbjudande är det Mona Sahlins (bild) tur. Och enligt Aftonbladet i dag som får anses vara väl insatt i de inre sossekretsarna så blir det hon - eller Per Nuder. Så det fanns en man ändå, fast bara på reservbänken. Sossarna satsar nu på Sahlin som är en riktig föredetting som redan tidigare dömts ut som olämplig.
På Aftonbladets och Expressens nätfråga: ”Vill du se Mona Sahlin som ny s-ledare?” svarar mellan 80 och 82 % nej! Detta kan inte vara en bra start för henne! Nej, det är en total utskåpning.
Inte ens borgerliga väljare tycks svara ja vilket de borde då Mona Sahlin som partiledare säker är en bra garant för att sossarna förlorar också nästa val.
Är inte detta märkvärdigt? Sveriges största och nästan under hela 1900-talet landets statsbärande parti kan inte få fram en populär partiledarkandidat som är beredd att axla ansvaret?
Kanske borde den socialdemokratiska partiledningen ta sig en titt på plåtslagaren Leif Nåtfors (bild). Han är 25 år och från Gävle och är den kandidat som Expressens läsare har gett flest röster. ”Jag vet att det är ett tungt ansvar, men det kan jag ta” säger han om att leda Sveriges största parti!

En fåraktig historia?

2007-01-05   Forskning & vetenskap

I veckan kunde man i Aftonbladet läsa om att engelska fårägare förlorar pengar på att vissa bockar inte är intresserade av sex med tackorna. I stället uppvisar de ett homosexuellt beteende och försöker ha sex med andra bockar. Detta sexonomiska fenomen har blivit ett forskningsområde för Oregon State University. Forskare där har studerat dessa svikare (i tackornas ögon) och lyckats precisera en mekanism för att få dem mer intresserade av fåraktig fortplantning. En spruta med den rätta hormonblandningen och bockarna lär åter ha blivit intresserade av sex med tackorna.
Ursprungsartikeln ska finnas på http://www.timesonline.co.uk/article/0,,2087-2524408,00.html men jag har inte lyckats ”få upp den”.
På många bloggar kritiseras forskningen och gayvärldens företrädare känner sig förolämpade och oroade för att samma behandlingsform ska användas på människor. T ex FreeRepublic och Outside the Beltway. Risken lär väl dock vara liten. Det är inte många män som anlitas av engelska fårägare åtminstone inte för att betäcka deras tackor!
Läs också en artikel i NY Times.

Hemtrakter, halvsekel efteråt

2007-01-04  Dagbok

I dag gjorde min fru och jag en liten runda i centrala Skåne i trakter där ”barn jag lekt”.
Västerstads kyrka, den församling i vilken jag föddes 1943, och där mina föräldrars gravsten står. Sveriges första nykterhetsförening grundades i Västerstad av prästen Peter Wieselgren 1837.
Åker man vidare vägen mot Löberöd och tar till höger kommer man till Brorstorp. Där fanns på min tid handlare Kristofferssons lanthandel, den var gammal redan på 1950-talet. I dag heter den ”Brorstorps diverseaffär”. Där finns också en gammal restaurerad kvarn. Brorstorps missionshus med Evangeliska fosterlandsstiftelsen spelade en stor roll för familjen, där tvingades vi barn gå i söndagsskolan.
Om man i stället tar till vänster kommer man till Askeröd, den by där jag föddes i det vita huset som ligger kvar men har ändrats en hel del. Edith och Johns hus passerade vi varje dag på väg att ta tåget till Eslöv. Många gånger skickades vi att handla hos handlare Nilsson.
Jag såg en kvinna vid den byggnad som tidigare var Askeröds järnvägstation. Hon var tidigare gift med min klasskamrat Lennart Bengtsson. De hade bott i en gård i Askeröds utkanter som heter ”Månbacka”, på den växte min klasskamrat Bertil Persson upp. Historiens vingslag? Lennart Bengtssons bror, journalisten och tidigare Rapportchefen på TV, Ingemar Bengtsson har just skrivit en bok om ”Askeröd i backspegeln”.
På väg hem körde vi genom grannbyn Löberöd. Konditoriet har funnits där sedan 30-talet. Nu drivs det av svärdottern sedan 1964. http://www.askerod.se/byforening/assets/boken.htm

 
Västerstads kyrka
 
Gravsten
 
Lanthandeln
 
Brorstorps kvarn
 
Missionshuset

Födelsehuset

Järnvägsstationen

Edith & Johns hus

Nilssons affär

Konditoriet

Kanalkamp, varken spänning eller humor

2007-01-03  Film & TV & Media

I går var jag med fru och dotter på Grand i Trelleborg. Vi såg Göta Kanal 2 – Kanalkampen. Det var ingen höjdare tycker jag även om Lina var helt nöjd. Om föregångaren Göta kanal skrev Hans-Erik Hjertén i Dagens Nyheter för 26 år sedan (vad tiden går) ”Mer bekymmersammast är det kanske att se framstående skådespelare göra korta inhopp som imbecilla kanalvakter utan att de lyckas förvandla idiotin till humor”. Man tycker att regissören Bengt Palmers 25 år senare inte hade behövt upprepa samma saker. Hur kan man åstadkomma ett så dåligt resultat med så goda skådespelare? Filmen består mest av fysiska skämt som att falla i vattnet eller i gropar på land eller knuffa omkull varandra. Dialogen var aldrig humoristisk, jag tror att jag skrattade två gånger på sin höjd. Detta trots att en väldigt stor skara av våra svenska kändisar var med men de användes mest till att fylla ut tiden. De trevligaste att titta på var de unga som syskonen Petra och Basse Andersson, spelade av Eva Röse (bild) och Henrik Lundström (bild) samt TV-filmaren Fia,
spelad av Nadine Kirschon (bild), vars erfarenhet av segling och båtar inskränkte sig till att ha turat på Finlandsfärjan. En av de roliga inslagen stod komikern Pia Johansson för (bild).
Länkar: Filmens hemsida, Göta kanal bloggen, IMDB.

Trevligt besök på af

2007-01-02  Arbetet

Min anställning på Lernia där jag arbetat i 25 år har nu avslutats. Därför var jag på arbetsförmedlingen i Trelleborg strax efter öppningstid som var halv nio. Jag tog en kölapp. Väntetiden gick snabbt eftersom jag läste National Geographic under väntetiden som blev drygt en halvtimma. Då hälsades jag välkommen på ett trevligt sätt av Linda Svensson. Hela besöket hos henne präglades för övrigt av professionalitet och kundvänlighet. Min tankar om arbetsförmedlingen höjdes betydligt i jämförelse med den kritik som på annat håll riktats mot den. Hon gjorde ett dokument om mig som hon skrev ut och gav mig. Där står nu allt det som jag förväntas göra. Det är bara att sätta igång och pricka av. Jag ska:
- skicka en ”anmälan om arbetslöshet” till min arbetslöshetskassa, i mitt fall Lärarnas
- läsa igenom den information jag fått
- komma till ett nytt möte den 12.1 för att upprätta en handlingsplan och då ta med mig ansökningshandlingar, meritförteckning, samt betyg och intyg
- aktivt söka arbete via Platsbanken eller på annat sätt.

Nyårsrevy på Grand

2007-01-01  Anderslöv & Söderslätt

Nyårsrevyn Kulkalendern hade premiär på biografen Grand i Trelleborg på Nyårsafton. Den var verkligen bra.
Det bjöds på hela 30 nummer. Alla nummer var inte av samma höga klass men alla roade och fick publiken på gott humör. Många av de medverkande var riktigt bra på att sjunga.
Så ska ett bra år avslutas. Ett stort tack till alla deltagare inklusive Regissör Ulf Björkegren, före detta operasångare, vilka gav allt på ett professionellt sätt! Nummer jag vill särskilt nämna är Bonde söker fru, (bild) Höga krav – där Alice Bange (bildhöger) snabbrabblar alla de oförenliga krav som ställs (av vem?) på en yrkeskvinna som är mamma och älskarinna. Vidare:
Man ska inte vara som man é – antingen är de unga kvinnorna för tjocka eller för smala, för snälla eller för bitchiga- en bra parodi med en allvarlig bakgrund. Partisekreterarens sista sång – Marita Ulvskog får sig en känga av Caroline Lindqvists (bild) sossegrå partisekreterare, Trelleborgs charmigaste man - jag skrattade nästan på mig - och Det var bättre förr.