Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Januari 2008

Bertil Tomelius
Startsida

Sov Du så diskar jag

 2008-01-31   Böcker
 För ett år sedan  För två år sedan 
John Andersson, nybliven pensionär, reser mellan lägenheten i Stockholm och stugan Stenlyckan i Knäledsåsen där han växt upp. Han känner sig gammal sedan han fått pensionsbeskedet som bevis på sin mogna ålder. I stugan intill bor Ida Adriana vars man just dött. John och Ida lever i kamratskap som slutligen övergår i ett förhållande som varar några år. Han brukar bjuda henne på lunch. Efteråt sover han gärna en halvtimma. Hennes replik är då: ”Sov du så diskar jag”. John lärde sig älska den repliken som nu är hans enda tröst sedan hon dött.
De levde lyckliga i alla sina dagar. Men dagarna var räknade av den som håller reda på molnen och räknar dagarna på sin kulram.
Han var hennes reskamrat men den sista resan fick hon göra utan honom. En bild där John håller Ida Adriana i handen vid sjukbädden.
John har en glasveranda. Där samtalar han ibland med Rainer Maria Rilke. Om sin gemensamma önskan att veta allt om kvinnor.
John citerar gärna greven och överamiralen Carl August Ehrensvärd som levde på 1700-talet. Ehrensvärd var mer intresserad av konstteorier än krig och var en flitig tecknare.
Tidigare blogg om Stig Claesson.

Svårt att få nykomna invandrare i arbete

 2008-01-30  Nyheter & Politik, svensk
 För ett år sedan  För ett år sedan 
I vårpropositionen för ett år sedan beslöt regeringen att underlätta för människor födda i ett annat land än Sverige att komma in på den svenska arbetsmarknaden. Det skapades något som kom att kallas för ”instegsjobb” och stödet riktades främst till dem som nyss kommit till Sverige och 18 månader framåt sedan den dag de fick uppehållstillstånd. Även så kallade kvotflyktingar och deras släktingar berörs. De är dock till antalet ganska få.
Vari består stödet? Privata arbetsgivare får av staten 75 % av lönekostnaden och offentliga arbetsgivare 50 %. Denna subvention varar, om det är heltidsanställning, maximalt sex månader.
Om personen får en visstidsanställning på sex månader betalar alltså staten tre fjärdedelar av den lön arbetsgivaren måste betala. Om (brutto)lönen till exempel är 16000 i månaden betalar arbetsgivaren bara 4000 kr (+ 25 % av de sociala avgifterna, det vill säga ytterligare ungefär 1600 kr). Det låter ju mycket förmånligt. Arbetsgivaren får betala 5600 i månaden för en anställd!! Jag kan föreställa mig att många arbetsgivare skulle kunna tjäna rejält på erbjudandet.
Men så har det inte utfallit. På DN Debatt i dag kan man under rubriken ”Misslyckad jobbsatsning för nyanlända invandrare” läsa att förmånen bara utnyttjats av 435 personer.
Antingen har inte informationen nått berörda parter, nyanlända invandrare resp. arbetsgivare eller så anser en eller båda av parterna att erbjudandet är inte tillräckligt förmånligt. Man kan undra vem i så fall?
Åtgärden från regeringens sida är att förlänga tiden från 18 till 24 månader. Kanske behövs det längre tid än halvannat år för att förbereda sig för arbete!

En hektisk måndag

 2008-01-28  Dagbok
 För ett år sedan  För två år sedan
På förmiddagen var jag hos tandläkaren i Anderslöv. Han undersökte mig noga med hjälp av den modernaste röntgentekniken, talade om för mig vad som behöver göras – inte så mycket egentligen – men ett stort, växande hål i en visdomstand kräver utdragning – eller ”utvickning” som han säger. Jag har dragit mig för detta i över ett år men nu känns det som om jag skulle våga. Jag fick en psykoterapeutisk behandling idag. Den var dyr, men troligen nödvändig. Läs tidigare blogg.
På eftermiddagen var jag på SPFs årsmöte. Pensionärsföreningen Udden – Sveriges sydligaste – på Östra Torps församlingshem. Jag blev medlem 4 april i fjol och detta var mitt första årsmöte.
Mötet inleddes med att ljus tändes för de medlemmar som avlidit under året. De ägnades därefter en tyst minut. Det ger en något att tänka på. Att jag nu är med i en förening där det är naturligt att avgå med döden.
Där var mycket folk, 70-80 personer, en tredjedel av medlemsantalet. Efter mötesförhandlingarna var det dags för kören och mina tankar gick till Missionshuset i Brorstorp på tidigt 50-tal där evangelisternas predikan varvades med körens sånger. Ackompanjemanget var dessbättre på dragspel denna gång och inte på änglagitarrer.
På kvällen var det åter dags att bevista månadens fullmäktigemöte i Trelleborg. Det började för ovanlighetens skull med VD och styrelseordföranden för AB Trelleborgshem presenterade det kommunägda bolaget och pratade bland annat om den nya bovärdsorganisationen och en kommande differentiering av hyresnivåerna så att lägenheter med gott läge och hög standard ska betala mer. Nytt var också att före detta socialdemokratiska kommunalrådet Egil Ahl åter satt på sin stol sedan han bojkottat fullmäktige efter att ha förlorat valet. Till slut hade Per Klarberg, gruppledare för Sd, en dispyt med kulturnämndens ordförande Rolf Persson om lämpligheten av att låta rappgruppen Advance Patrols ledare Gonza medverka i ett arrangemang för barn på Trelleborgs bibliotek.

Vilken underbar sporteftermiddag!

 2008-01-26  Sport
För ett år sedan För två år sedan
20281 Åttio minuter EM-handboll med spänning, variation och dramatik! Sällan har väl matchen om 5-6 pris spelats med en sådan hängivenhet. Men det är ju klart, segraren i den matchen fick en direktbiljett till nästa års VM i Kroatien och dessutom en klart lättare lottning i OS-kvalet.
Sverige mötte Norge i Håkons hall i Lillehammer och hade länge en klar ledning i matchen. Men norrmännen kom tillbaka, svenskarna blev trötta och modstulna – särskilt vid straffkast – och det blev oavgjort vid full tid. Två förlängningsperioder om 2 * 5 minuter, den andra inledde Sverige med en man utvisad, men det gick vägen, Sverige vann med 36-34.
Gammal är äldst, det har tidigare under turneringen målvakten Tomas Svensson visat och idag behövde ”gamlingen” Johan Pettersson komma in och visa ungdomarna hur man slår straffkast.
Bild på det svenska EM-laget.
Utomhus är det stark blåst, ibland mer än halv storm, ofta tillsammans med kalla regnskurar. Skönt att man kan motionera inomhus med skivstång, hantlar och min älskade Crosstrainer som jag verkligen kan rekommendera för de som vill hålla sig igång på ett skonsamt sätt för både kropp och hem.
Läs mer på Handboll Euro 2008.

Elvy Ahlbeck, 70-talets klarsynta deckareförfattare

 2008-01-25  Böcker, deckare
För två år sedan
Jag har fortsatt min inventering av äldre svenska deckare för att uppnå mitt mål att läsa 500 svenska deckare ”från Trenter till Josefsson”. Närmast på tur stod två böcker av Elvy Ahlbeck, Barmhärtighetssystrarna och Åtta damer i leken, både skrivna i mitten av 1970-talet.
Elvy Ahlbeck (bild) skrev sin första bok Vargen 1962 och sedan ytterligare tre böcker under 60-talet, Mord utan förbindelse, På den säkra sidan och Fallen från skyarna. Dessa fyra böcker läste jag redan för 5-6 år sedan.
Barmhärtighetssystrarna är en samling noveller som berättar om kvinnor som väl egentligen menar väl men råkar göra ack så illa. Barmhärtighetssystrarna, som leds av pastor Larsson, består av ett antal kvinnor i åldrarna 67 till 80 år, som visade fysiska sjukdomssymtom, betingade av psykiskt lidande inför känslan att inte längre vara till någon nytta i världen. Men genom att hjälpa ensamma och behövande lyckas de gamla damerna glömma sin apati. Genom att hjälpa andra lever de upp igen. De utnyttjar utan skrupler andra människor för att må bättre själva.
- De tar över och bestämmer helt över någon annan som de menar inte klarar sig själv.
- De tror sig göra goda gärningar även om dessa leder till döden för andra.
- Det är en plikt att gripa in mot "djungelns lag" och av okunnighet orsaka lidande, elände och smärtsam död. Bakgrunden är känslan av att inte betyda något för andra kombinerat med grav okunskap och maktbehov. Den kombinationen är livsfarlig och bör stävjas med alla medel. Det finns nog många sådana personer idag både inom den offentliga och privata sektorn.
Elvy Ahlbeck upplevde hur antalet anställda inom offentliga sektorn svällde till en ofantlighet i början av 1970-talet. Mest handlade det om kvinnor inom omsorgssektorn. Hon såg nackdelarna och skrev en riktigt bra bok om problemet med makthungriga kvinnor som trodde sig vilja väl men gjorde ont.
Elvy Ahlbeck är inte någon känd författare. Jan Broberg skrev om henne i en antologi 1978, ”Brottslig blandning”. ”Mord utan förbindelse” fanns med i Zebraserien 1966.
Libris finns hennes sex böcker med. Mer om hennes böcker på min deckarsajt.

Ett år med Moderata senioner

 2008-01-24 Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan
För precis ett år sedan höll Moderata Seniorer i Trelleborg årsmöte. Då valdes jag in i styrelsen som vice sekreterare. Idag var det dags igen och då årsmötet klubbades av befann jag mig vara ordförande. Flera dugliga medlemmar hade då omvalts och nyvalts. Direkt efter mötet höll vi ett konstituerande styrelsemöte där alla fick sin plats och uppgift i den nya styrelsen (se bild). Årsmötet (se bild) var relativt välbesökt kanske också för att det hölls Kunskapsskolans nya lokaler. Skolchefen Mats Rosén visade runt (se bild) och beskrev mycket entusiastiskt och engagerande den nya högstadieskolan som startade höstterminen 2007, som redan har 286 elever och som nästa hösttermin förväntas ha över 400 elever. Det innebär en växande konkurrens och en utmaning för de kommunala skolorna i Trelleborg. Se bilder på den nya glada styrelsen och på Mats Rosén som berättar om sin fantastiska sk

Sin har gått i sin

 2008-01-23  Forskning & Vetenskap
Nu ger jag mig i kampen mot de som vägrar att använda det reflexiva possessiva pronominet sin i enlighet med Svenska Akademins grammatik. Orsaken? Jag har hittat samma fel i Klas Östergrens senaste bok ”Orkanpartyt”. På sidan 36 skriver han ”..vuxna människor som tituleras direktör och som betraktas med respekt och kanske också fruktan av sina underlydande”. Det låter väl bra och riktigt enligt regelboken. Problemet är att jag inte citerar rätt. Östergren skriver nämligen ”deras underlydande”.
Klas Östergren är min favorit bland moderna svenska författare, tillsammans med Torgny Lindgren, han är av mogen ålder, född 1955, han fick Samfundet De Nios stora pris 2005 och dessutom bor han på Österlen i Skåne. Jag böjer mig gärna för denne kulturens gigant och det svenska språkets auktoritet.
Vem fick ”Stora priset” året innan (2004)? Jo, just Torgny Lindgren!
En bra och klargörande artikel av Sofia Tingsell, doktorand i svenska, finns här.
Jag har tidigare bloggat om problemet, "Han älskar med hans fru".

Kommunismens folkmord i Kambodja

 2008-01-22  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan
Röda khmererna gjorde sig på 70-talet skyldiga till ett folkmord som decimerade Kambodjas befolkning med nästan en fjärdedel. 29 år efter skräckväldets fall är det äntligen dags att syna brotten i en domstol. Khmerledaren Pol Pot, som var ”broder nr. 1” är död, men hans högra hand sitter på de anklagades bänk. Mellan den 17 april 1975 och 6 januari 1979 hade de Röda Khmererna makten i Kambodja. Regimen som var stödd av Maos kommunistiska Kina genomförde ett av mänsklighetens vanvettigaste experiment. Den försökte att med rå styrka och brutalt våld skapa ”den nya kommunistiska människan” som skulle användas enbart till hårt kroppsarbete. Hela folket sattes i tvångsarbete under de Röda khmererna (bild). De förstörde bibliotek, museer, universitet, de avskaffade pengar och banker, de stack kloster och tempel i brand. ”Klassfiender” utrotades systematiskt och alla som talade främmande språk, bar glasögon eller kunde misstänkas vara intellektuella var lovliga byten för tortyr. Familjen fick inte betyda något, utan den ersattes av ”Angkar”, Organisationen, som leddes av ”Broder nr.1”, Pol Pot, som egentligen hette Saloth Sars.
Nästan en fjärdedel av landets åtta miljoner invånare dog i ”experimentet”, många avrättades, andra dog av svält eller sjukdomar. Först nu, 29 år efter massmördarnas fall och nästan 10 år efter Pol Pots (naturliga) död, ställs de till svars. Kambodja har äntligen fått sin egen Nürnbergprocess. Rättegången har börjat. ”Broder nr.2”, Iang Sary, hans fru, Ieng Thirith, ”Dutch” (bild) som var chef för det största tortyrlägret står nu inför skranket tillsammans med många av sina gelikar anklagade för folkmord.
Fler bilder på kommunismens offer 1945-2003. Titta på egen risk. Läs mer här, eller här.

Tidigare artikel om Pol Pot av Erich Follath i Spiegel Online: Jackpot Pol Pot.

Nätverk som politisk terapi

 2008-01-21  Nyheter & Politik, svensk
 För ett år sedan  För ett år sedan 
Socialdemokraterna vill inte diskutera hur ett samarbete med miljöpartiet och vänsterpartiet ska se ut som ett eventuellt regeringsalternativ inför riksdagsvalet 2010 och Mona Sahlin har inte heller mycket att komma med som motvikt när det gäller alliansens många förslag till förändring av Sverige. Nej, nu ska socialdemokraterna ägna sina krafter åt ett litet parti som inte ens finns i riksdagen. Sverigedemokraterna har visserligen en hel del personer i de kommunala beslutsorganen i Skåne och Blekinge men nationellt sett har de inte mycket att komma med och fick bara 2,9 % i senaste riksdagsvalet. I veckoslutet bildade SAP ett ”nätverk” för att ”avslöja” var SD står i andra frågor än invandrarfrågan. En medlem i nätverket är Trelleborgs ledande socialdemokrat Catherine Persson. De vill visa att SD är löntagar- och kvinnofientligt. De säger att de ska ta debatter med SD, ja de ska ”ta fajten”. Men är det riskfritt att ge SD en ökad uppmärksamhet och nationell plattform genom att fokusera på ett enskilt parti som SAP nu planerar? Risk finns att partiet nu får genomslagskraft också i de kommuner som hittills varit förskonade från eländet. Dessutom ger debatter med SD deras företrädare möjlighet att lägga ett invandringsfientligt perspektiv också på andra viktiga frågor som skola, vård och pensioner. Nej, detta verkar inte vara särskilt genomtänkt som politisk strategi. Låter snarare som en slug taktik för att dölja sin handlingsförlamning på andra områden. Rena politiska terapin alltså.

Kvinnans val på "köttmarknaden"

 2008-01-20  Forskning och Vetenskap
För ett år sedan
Kvinnor klagar ofta på att sökandet efter en partner (dating) är som en boskapsmarknad och en aktuell uppsats som nyligen publicerades antyder att de har rätt. Men kvinnor har ingen anledning att klaga eftersom det är de som är köparna på denna marknad. Mannen friar, kvinnan väljer (bild).
Två evolutionspsykologiska forskare Thomas Pollet och Daniel Nettle har hittat stöd för hypotesen att kvinnor väljer män med resurser och hög status samt trevligt utseende. De har granskat data från en folkräkning 1910 i USA och upptäckt att äktenskapet verkligen är en marknad. Brist på köpare gör att säljarna måste ha speciellt attraktiva egenskaper att erbjuda för att det ska bli en affär av. I stater där överskottet av män var störst som i Arizona var det bara 24 % av lågstatusmännen som var gifta före 30 års ålder jämfört med 46 % av högstatusmännen. Man skulle kunna säga att om kvinnan får välja gifter hon sig inte i första hand av kärlek utan efter partnerns status! Det är kanske ändå så att det är storleken som avgör, och då storleken på den socioekonomiska positionen.
Därmed inte sagt att inte kärleken infinner sig när den manliga partnern har de rätta resurserna.
Original artikel i The Economist, översatt i Tempus nr 3 2008.
Forskningsrapporten, läs mer.

Nya tankar med Stig Claesson

 2008-01-19   Böcker
 
Tidigare blogg om Stig Claesson.
Stig Claessons bok ”Sov du så diskar jag” handlar inte om någonting, eller snarare där finns ingen handling. Detta gör att man måste tänka själv. Tankar om livets viktigaste ting sätts i gång. Tankar som alla mår bra av att tänka.
Jag tror att alla alltid ska ha en bok av Stig Claesson på gång, i fickan, på toaletten eller bredvid sängen. Man behöver inte läsa så mycket i taget. Det gör inget om man lagt boken ifrån sig några dagar. Det går alltid bra att börja igen. Samma tankar återkommer ständigt. Om läsaren glömt något får han snart läsa samma sak igen. Boken är som livet, livet är ju också ett ständigt upprepande av allt det som är livets nödvändighet.
Boken handlar om död och begravningar och om övertygelsen om att prästens ord vid kistan bara är svammel som han inte själv tror på.
Jag tänker ibland att det är konstigt att min yngsta dotter Nilla, 19 år, troligen ska leva största delen av sitt liv utan att jag vet om vad hon gör, eftersom jag är död. Men när jag använder hjärnan för att tänka inser jag att det snarare är konstigt att jag inte redan nu är död. Mitt eviga liv har jag ju redan säkrat. Mina gener finns redan i sex personer, mina fyra barn och mina två barnbarn och de kommer förmodligen att sprida dem vidare till fler. Jag borde därför snarare ligga på mitt yttersta än att fundera över att överleva mina barn.
Sådana goda och sanna tankar kan man få när man läser ”Sov du så diskar jag” av Stig Claesson.
Men också andra mer praktiska idéer får jag. Som att ”otukt är världens lön” och att pensionärer ska skaffa sig ”en underbar gräsklippare, bensindriven och med startnyckel. Man kan ställa in hastigheten så att den passar otränade pensionärer”. Detta ska jag göra innan gräset snart gror igen på Gränsbo.
Tidigare blogg om "Meningen med livet och evigt liv".
Jonas Pettersson, Slas-kännare, recenserar boken i ”Dagen bok”. "Om livet och åldrandets egensinnigheter".
Recension i Gefle Dagblad.
Crister Enanders ovanliga intervju av Stig Claesson i Tidningen Kulturen.

Besök från diket

 2008-01-18  Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan
Niklas Sjöberg (bild) är kommunstyrelsens ordförande i Skurups kommun, det Skurup som Egil Ahl nedlåtande kallat för ”diket mellan Ystad och Trelleborg”. Nu är det dags att öppna upp kontakterna mellan de två kommunerna menade inledningsvis moderaternas ordförande i Trelleborg Gunnar Grafström. Idag är Skurups kommun något att ta efter och ha som en förebild att lära av. Detta gäller inte minns för moderaterna i Trelleborg som därför bjöd in Niklas till årets första medlemsmöte på Vattentornet i går.
Det går så bra för Skurups kommun att man på hemsidan har en stor knapp att trycka på som leder till ”Skrytsidan”.
Lika bra såg det inte ut då M och alliansen tog över styret från socialdemokraterna 2002. Kommunstyrelsens makt ökade starkt under förra mandatperioden. Nämnderna rationaliserades bort. De har ersatts med fyra beredningar och två ”myndigheter”. Det politiska organisationsschemat, läs här.
Det finns två förvaltningar; KSU – Kultur, socialtjänst, utbildning och Kommunutveckling & Samhällsbyggnad.
Övergripande förvaltningsorganisation, se här.
Idag är skattesatsen 30,50 kr – en tjugofemöring under Trelleborg.
Målet 2002 var att Skurups kommun skulle gå från att vara en i mängden av Sveriges landsortskommuner till att bli en utvecklingsbar förortskommun till Malmö- och Köpenhamnsregionen. Man tog hjälp av det nya varumärket ”Nils Holgerssons hembygd” (se bild).
Alliansen har majoritet i kommunstyrelsen i Skurup, M 4, C 1, Fp 1, S har 4 och det lokala ”Kommunens väl” har ett mandat.
Alliansen har inte majoritet i fullmäktige, de fyra partierna har 20 av 41 mandat. S+V+Mp har 15. Sd och KV vardera tre mandat. M har själv har 11 mandat.
I Trelleborg har alliansen 22 av 51 mandat. M har 10 mandat.
Både alliansen och M är starkare i Skurup, om än inte med egen majoritet, i jämförelse med Trelleborg. En annan viktig skillnad är att Alliansen styrde Skurup även under förra mandatperioden 2002-2006. Alliansen hade då 17 mandat, lika många hade S+v+Mp men alliansen hade då ett starkt stöd av KVs fem mandat.
Val till kommunfullmäktige 2006, Skurup.
Val till kommunfullmäktige 2006, Trelleborg.

Många förblir utanför Internet

 2008-01-17  Datorer & Internet
 För ett år sedan  För två år sedan
Vi blir inte fler svenskar som använder Internet, men vi som gör det blir allt flitigare användare. Det kan man läsa i en aktuell rapport från Statistiska Centralbyrån (SCB).
"Privatpersoners användning av datorer och Internet 2007". Användningen av Internet sprids inte längre till nya grupper men de som redan använder Internet gör det i allt större utsträckning. Man kan säga att "klyftorna vidgas".
5, 3 miljoner har första kvartalet 2007 använt sig av Internet, det är lika många som två år tidigare.
Men alltfler skaffar bredband, dvs fast anslutning istället för modemanslutning som kräver uppringning varje gång. Vi skaffar oss också nya ord för dator- och cybervärlden: som skypa, näthat, minnespinne och messianska (SMS-språket).
Internetanvändarna i vårt land verkar alltså inte bli fler. De förefaller ha nått sin topp 2005. De som inte kommit med då tycks ha valt att stanna utanför. Nästan 40 % står utanför. Men Sverige liksom övriga Norden ligger ändå högst i världen tillsammans med Nederländerna. I EU toppar Island medan Rumänien ligger sist.
Vi använder Internet främst för banktjänster, att söka information om varor och tjänster och för att skicka och ta emot e-post.

Vart tog tandvårdsförsäkringen vägen?

 2008-01-16  Anderslöv & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan
Mellan jul- och nyår tappade jag en rejäl bit av en hörntand under flitigt ätande av hårda karameller. (Tandläkaren kallade det dock för långsam materialförsvagning.) Tandläkarna hade semester över nyår men dagen efter trettondagen lyckades jag få en tid hos Ingrid och Claes-Jöran Frankman i Anderslöv redan onsdagen den 10 januari. Jag åkte dit och var där i god tid innan klockan tio bara för att få reda på att vi hade avtalet klockan nio. Penibelt för mig men det visades förståelse för folk på landet. Jag fick en ny tid idag klockan halv elva. För säkerhet skull skickade tandläkaren mig ett påminnelse-SMS ett dygn innan. Åter var jag färdig i god tid bara för att upptäcka att bilen hade punktering på vänster framdäck! Jag började känna paniken komma, det är över åtta kilometer från Gränsbo till Anderslöv. Jag lyckades emellertid bemästra stressen, tog på mig de varma skidbyxorna och jackan jag köpt på utförsäljning på Granhyddan i Beddingestrand för några veckor sedan, just för att ha vid mopedkörning under vintern. EU-moppen startade direkt – tursamt, eller kanske förutseende nog hade jag tagit mig en runda redan i går – och sedan gick det i hög fart till Pålsvägen 7 i Anderslöv. Bara sju minuter försenad var jag där.
Behandlingen gick snabbt och bra, men det sved i kassan – den kostade 961 kr för en dryg kvarts arbete – av detta fick jag själv betala 855 kr. Försäkringskassan stod alltså bara för drygt 10 %. Inte har vi väl någon fungerande tandvårdsförsäkring att tala om, eller?
Innan 1990-talet betalade Försäkringskassan mellan 60 och 75 % av kostnaden. Försämringen är ett exempel på vad den enormt stora sociala kostnaden för det ständigt växande utanförskapet sedan 1990-talets början har fört med sig för skattebetalarna. Inte har FK idag några pengar över till tandvård inte, i varje fall inte för skattebetalare.

Idrottsgalan 2008

 2008-01-15  Sport
 För ett år sedan   
SvT har erbjudit mig några verkliga topprogram under det senaste året. Stjärnorna på Slottet, Dansbandsfilmen ”Leende guldbruna ögon”. Och i går kväll som grädden på moset Idrottsgalan. Jag såg hela programmet i sin helhet, över två och en halv timma, när gjorde jag detta sist? Att programmet blev så bra är nog mycket programledaren Petter Settmans förtjänst. Äntligen en intelligent programledare, det finns det inte många av på svensk TV. MenSettmans programledarassistent från Radiosporten, Annika Greder Duncan som hela tiden nervöst flackade med blicken var ingen höjdare. Kan inte radiosporten bjuda på något bättre? Hoppas bara att Settman inte smittade skidesset Charlotte Kalla (bild) inför VM med sin tjuvkyss.
Till och med Babben var rolig: ”Charlotte Kalla åker snabbare uppför slalombacken än jag nedför”.
Många av mina favoritidrotter på TV belönades, Mixstafettlaget som tog VM-guld i skidskytte, Anja Pärsons som blev årets kvinnligare idrottare (tidigare hade hon fått Svenska Dagbladets bragdguld) och hennes pappa Anders Pärson som blev årets manliga ledare och naturligtvis Carolina Klüft för årets prestation. Läs mer om Carros prestation på VM.
Det vore väl mycket märkligt om inte Anja Pärson (bild) nu är på väg att återfå det självförtroende hon visade i fjol då hon vid VM i Åre tog 4 medaljer, varav tre guld. I år har det hittills inte alls gått så bra och hon var själv tveksam att åka till Idrottsgalan. Hurra för de två Pärsons!
Läs mer om Anjas VM-guld, och om laget som tog stafettguld i skidskytte, där plötsligt den då okända men väldigt talangfulla Helena Jonsson (bild) gjorde en otrolig förstasträcka och tog VM-guld!
Mycket trevligt också att en kvinnlig brottare kom bland de 10 främsta på Jerring-listan och dessutom var det min stora favorit Ida-Theres Karlsson (läs mer). Mellaninslagen var av en helt annan klass än tidigare år: Operasångerskan och mezzosopranen Malena Ernman gjorde en rolig parodi, Carola Häggkvist sjöng med Andreas Johnson, Mirro & Dyall dansade och La Gaylia sjöng. Man kunde till och med uppskatta Johan Rheborg som visste allt om kvinnliga prestationer. Läs mer om förra årets idrottsgala.
Allt höll högsta klass frånsett ett bottennapp, cyklisten Claes Malmberg i sina trikåer. Vem hade plockat in honom?
Alla tycker inte som jag åtminstone inte i Helsingborgs Dagblad!
Och aldrig livet hade jag trott att den jag mest delar uppfattning med är Megabloggkändisen Katrin Schulman som bloggar på Stureplan. Men som sagt en kväll som denna älskar vi alla med tårar i ögonen!

Sydafrika värre än Afghanistan

 2008-01-14  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan
Sydafrika har liksom andra heta nya marknader gjort stora framsteg de senaste åren, men landets ledare verkar ha tappat rodret. Enligt den erfarne partistrategen Joel Netshitenzhe har kriminaliteten i Sydafrika blivit ”en hemsökelse”, HIV skördar ”förödande många liv”, inkomstklyftan vidgas och miljontals sydafrikaner sitter fast i fattigdom. Aidskrisen som dödar 900 sydafrikaner varje dag är en av de värsta i världen. Enligt FN är nästan 20 % av den vuxna befolkningen HIV-smittad. Brottsligheten är så hög att landet börjar likna Sierra Leone eller Colombia. Antalet våldsamma dödsfall är större än i Afghanistan räknat per capita. I Sydafrika sker fem gånger så många mord per dag som i USA – som är sju gånger större.
Kriminologen Antony Altbeker som har studerat det sydafrikanska samhället ingående i många år, beskriver situationen som ”att våldet har inlemmats i vår nationella DNA och förökat sig där”.
Den moraliska oförvitlighet som ANC med Nelson Mandela i spetsen hade utomlands har urholkats av den oförsvarliga toleransen mot förtryckarregimer i Zimbabwe, Sudan och Burma. Enligt Världsbanken är Sydafrika idag ett av världens mest ojämlika samhällen och det blir allt värre.
Läs mer i Originalartikel i Newsweek eller här.
Tidigare artiklar om Sydafrika, Biståndspolitiken leder till en ny kolonialisering av Afrika och Det svarta Afrikas rasism.

Jag läser som andra

 2008-01-13   Böcker
   För två år sedan 
Min lässmak är tydligen ”mainstream”, åtminstone i jämförelse med de Skånekommuner som enligt en artikel i Sydsvenskan ingår i ”Omkretsen” (från Vellinge i söder till Höör i norr, från Lomma i väster till Svedala i öster: Lite skämmigt är det verkligen att Trelleborgs bibliotek inte förmått presentera en lista.). De 10 böcker som är de mest utlånade vid biblioteken i Omkretsen är böcker som jag läst nästan alla. Mest överensstämmer min smak med Höörs-borna (9 av 10) och minst med Staffanstorpsborna (6 av 10).
Det handlar om Stieg Larssons tre böcker, tre av Karin Brunk Holmqvists böcker, Håkan Nessers En annan historia, Åsa Larssons Svart stig, Alakoskis Svinalängorna, Marklunds Nobels testamente och Jan Guillou Madame Terror.
Men jag har ju också andra favoriter som Torgny Lindgren, Peter Höeg, Arnaldur Indríðason och Marie Hermansson som inte andra gillar lika mycket.
Jag avviker däremot genom att inte följa med i ljudboksvågen. Den har kommit starkt och tydligen är det främst ”medelålders män” som har blivit nya läsare tack vare den tekniken.

Små gäster i hagen

 2008-01-12  Hästar
För ett år sedan För två år sedan
I dag var det dags för Myra att åka hem efter sin rehabiliteringsperiod på exakt tre månader på Gränsbo. Myra kom den 12 oktober. Läs mer. Att åka tillbaka till Jägersro i Malmö var emellertid inget hon såg fram emot. Hon ville i stället gå till sin egen invanda hage. Det krävdes mycket av både lock och pock innan Myra installerat sig i transporten.
I stället kom nu två "shettisar". Den ena är Emmeros Caesar, som var den häst som min dotter Nilla Tomelius körde i sin första ponnytravtävling i Jularp 2002. Hon vann sitt lopp och på den vägen har det sedan gått vidare.
Caesar (bild till vänster) och hans kompis Pålex (bild till höger) visade vad "hästar på grönbete" betyder. De blev båda som tokiga av glädje när de kom ut i en av våra stora gräshagar. Det sprang omkring som galningar. Pålex i vild galopp medan Caesar visade vilken stilren travare han är. När de sprungit av sig den värsta gjorde Caesar 5-6 rullningar av pur förtjusning över det stora utrymmet och gräset att beta.

Stig Claesson, värd att läsas på nytt

 2008-01-10   Böcker
 För ett år sedan  För två år sedan 
Stig Claesson, signaturen Slas, dog den 4 januari, ett halvår innan han skulle ha fyllt 80 år.
Jag erinrar mig att jag för några decennier sedan mycket gärna läste hans böcker. Särskilt minns jag: Vem älskar Yngve Frej, Knut K. Selma Johansson med rätt att leva och Henrietta ska du också glömma. Totalt har han skrivit omkring 80 böcker så det finns mycket kvar att läsa. I dagens Trelleborgs Allehanda har den alltid läsvärde krönikören Bengt Eriksson en krönika om Stig Claesson. Detta får mig att vilja återstifta bekantskapen med författaren. Jag börjar med att låna två av hans senaste böcker på biblioteket i Anderslöv: Svart asfalt, grönt gräs från 2000, där han kartlägger sin barndom och uppväxt och Sov du så diskar jag från 2004, om den korta sagan om Ida Adriana och John Andersson.

Lyckopalatset Aura

 2008-01-09  Motion
 För ett år sedan   
Kroppen är full av endorfiner och andra kemiska lyckosubstanser. Det är resultatet av en dryg timma badmintonspel i Aurahallen följd av en lång sittning i bastun där jag diskuterade politik med Malmös sossar och vänsternissar. Jag måste kanske klargöra att det är inte de jag spelar tillsammans med.
Allt fler får alltmer klart för sig att skillnaden mellan att må bra eller inte har att göra med den kemiska balansen i hjärnan. Det gäller att serva belöningscentrum med rätt kemikalier. Det kan man göra på många sätt, men alla är inte lika bra på grund av biverkningar. Nikotin och alkohol har ju sina risker för att inte tala om ännu farligare droger.
Badminton och bastu är en oöverträffbar metod enligt mina erfarenheter. Inte särskilt dyrt heller om man spelar dubbel och delar bankostnaden på fyra. Alla har råd. ”Alla kan vara med”.
Tidigare badmintonbloggar 2007:
10 oktober: Badminton med förhinder.
5 september:Trevlig dubbelkväll.
15 juni: Och så var vi bara fyra.

Töntigt och trist

 2008-01-08  Äspö, Söderslätt
För ett år sedan För två år sedan
I fjol såg jag och min fru Trelleborgsrevyn för första gången. Då hette den Kulkalendern och hade premiär på Nyårsafton 2006. Läs mer.
I år var premiären först på Trettonafton och vi såg föreställningen på Trettondagen. Nu hette den ”Sjutton Osse!”
Det ska sägas med en gång att det inte blev någon lyckad kväll. Det var främst manus och innehållet som inte höll måttet. Jag vet inte vad det beror på men inte lyfte revyn i år för att Nils-Gunnar Snygg kommit tillbaka. Hans transvestitroller lockade i varje fall inte oss.
Annars var skådespelarprestationerna mer tillfredsställande. Till exempel Katarina Johnsson, Malin Zaar och Anders Rufelt kan man framhålla. Men det var inte mycket som var roligt. Kulkalendern var betydligt bättre förra året.
Det var till och med så att de amatörmässiga dansinslagen höjde kvaliteten. Markus Hammarsten och Malin Zaar (bild) presenteras i en artikel i TA.
De roligaste numren var terapigruppen för spelmissbrukare, Maglarps kyrka om man sluppit den tjatiga inledningen och vinprovningen om tiden för numret halverats. Det mesta var helt enkelt dåligt men bottennappen var Nils Gunnar Snyggs Trojanska skuggan och Arvsanlag. Där speglade den före detta kommunalfullmäktigeordföranden mest sin och socialdemokraternas grämelse över att ha förlorat den politiska makten i Trelleborg. Passar inte i en nyårsrevy.
Man instämmer gärna i Oscar Sundell sammanfattning när han för Trelleborgs Allehandas räkning recenserar föreställningen: ”Få ljuspunkter i löjlig nyårsrevy”. Läs mer här. Kvällspostens Christer Borg var mera nöjd. Läs här.
Trelleborgsrevyns hemsida.
Nej, det var betydligt mer underhållande att se lokalkonkurrenten Piggsvinsteatern spela ”Är du inte riktigt fisk” (Lasse halkar på en hälleflundra och stukar foten) på Rosenhagen i Anderslöv den 31 mars i fjol. Mer här.
På bilden ses deltagare från ovan och vänster: Caroline Lindkvist, Anders Rufeldt, Marcus Jönsson, Sarah Thörnqvist, Malin Zaar, Nils-Gunnar Snygg, Katarina Johnsson och Markus Hammarsten.

Kallas ny Mega-stjärna

 2008-01-07  Sport
 För ett år sedan   För två år sedan
Charlotte Kalla (bild) född 1987 i Gällivare vann igår hela Tour de Ski efter ett formidabelt bragdåk sista tävlingsdagen. Jag vill åter skriva ”lyft henne till himlen och bär henne till paradiset!” som jag gjorde den 14 februari 2006 när Lina Andersson och Anna Dahlberg tog guld i sprintstafetten i OS i Torino 2006. Läs blogg.
Bättre inspiration för att träna själv än att titta på Charlottes bragdlopp kan inte finnas. Jag trampade på min Crosstrainer utan paus ända tills hon var i mål.
En prestation så överlägsen att man ser början på en karriär inom skidvärlden jämbördig med Ingemar Stenmarks och Gunde Svans. Hennes ryck förbi ledande finskan Kuitunen uppför den branta backen får mig att tänka på friidrottaren Dan Waerns, på 1950-talet berömda ryck på framför allt 1500 m vid utgången ur nästa sista kurvan som fick medtävlarna att synas stå stilla. Så gjorde Charlotte Kalla idag, tänk en 20-åring, första års senior.
Bara sex dagar har gått av året och redan är Bragdguldet bärgat menar många. Eller varför inte Jerringpriset.
Den bästa jämförelsen jag kan göra är dock med Carolina Klüft. Fast Carolina Klüft är nästan ouppnåelig.
Tour de ski är en längdskidtävling bestående av 8 fristående deltävlingar under 10 dagar. Den genomfördes första gången vid förra årsskiftet. Då vann finskan Virpi Kuitunen men i årets tävling blev Charlotte Kalla henne för svår. Kallas biografi på fis-ski.

Aldrig så många HIV smittade i Sverige som nu

 2008-01-06  Forskning och Vetenskap
För två år sedan
Under första halvåret år 2007 rapporterades 86 fall av HIV jämfört med i medeltal 40 de föregående fem åren. Många nyupptäckta fall är personer som smittats innan de kom till Sverige. Fluktuationerna mellan olika år beror på från vilka länder de kom och hur stor smittan är i deras ursprungsländer. Det kan man läsa i senaste numret av Forskning & Framsteg, nr 01 2008.
Aldrig någonsin har så många varit hiv-smittade i Sverige som idag. 1990 var antalet människor med Hiv i Sverige knappt 2000. Idag är det omkring 5000. Den främsta orsaken till detta att de många människor som sedan 1990 kommit från andra länder för att bosätta sig i Sverige i stor utsträckning kommit från länder där andelen som bär på viruset är mycket högre än i Sverige. I stort sett är det migrationen som svarar för hela ökningen. Se bilden som visar att övriga kategorier smittvägar allmänt sett ligger på samma nivå sedan 1996.
(I en artikel i Fokus nr 48 2008 föreslår infektionsläkaren Linda Morfeldt att alla som kommer till Sverige från endemiska områden i världen ska testas för hiv och andra smittsamma sjukdomar redan vid ankomsten. I dessa länder är hiv skambelagt och många är bärare av viruset utan att veta om det. Det var Linda Morfeldt (bild) som 1982 diagnosticerade den första patienten med hiv i Sverige. Hon vill också att unga som söker läkarvård för bl a klamydia ska testas för hiv.)

Ett annat forskningsresultat som nämns i artikeln i Forskning & Framsteg är den amerikanske forskaren John Talbotts genomgång av hur Hiv situationen ser ut i 77 länder. Den tyder på att det främst är andelen prostituerade i ett land som avgör hur stor smittspridningen är och inte om till exempel huruvida männen är omskurna eller ej, som bland annat en undersökning av Kenya skall ha visat. Att Afrika som helhet är så hårt drabbat anser Talbott kan bero på att andelen prostituerade där är fyra gånger högre än i resten av världen och att de prostituerade dessutom bär på Hiv-smitta fyra gånger oftare än prostituerade på andra platser.
Läs mer i originalartikeln i PLoS ONE, Size Matters: The Number of Prostitutes and the Global HIV/AIDS Pandemic.
Jag har tidigare skrivit om Afrika och HIV:
070727 Ekonomisk kollaps stoppar spridning av HIV
061125 Afrikanska seder och bruk sprider HIV.

Blivande lärare på besök

 2008-01-05  Hästar
För ett år sedan
I dag hade vi besök på Gränsbo av Sara och Matilda. Matilda bor i Lund och Sara i Trelleborg. De kom tillsammans med vår dotter Lina. De har gemensamt att de går på Lärarutbildningen på Malmö Högskola. De håller på att avsluta tredje terminen. De går på den Naturvetenskapliga linjen och läser en 15-poängskurs i Teknik. I den ingår att eleverna ska göra två projekt i ”verkligheten”. Det första handlade om att besöka och dokumentera ett renings- eller vattenverk. Då besökte gruppen Vombs vattenverk. Nu skulle projektet gälla lantbruksverksamhet och husdjursskötsel. Därför kom de till Stall Gränsbo och där fick de dels vara med om de dagliga göromålen och dels få göra en intervju med Nilla Tomelius, ansvarig för verksamheten.
Denna vecka har det varit trångt i stallet - 7 hästar - eftersom vi haft Charlotte Ahlström från Stuteri Axtorp på besök under jullovet med sina hästar Hugo Boss och Nanny. Det var två trevliga gäster.
Bilder på Matilda och Sara i stallet och på mig med hästarna Hugo Boss och Nanny i trädhagen på Gränsbo.

     
 Matilda och Sara i stallet på  Gränsbo  Sara inspekterar gödselkärran  Lina, Matilda och Sara: Hur  mycket väger 1,5 kg hö?
     
 Bertil med Hugo Boss och Nanny  Hugo Boss och Bertil  Bertil och en kärvänlig Nanny

Iowa har sparkat igång presidentvalet

 2008-01-04  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan
Det är tydligt att det inte är många som delar min uppfattning (läs här) att John Edwards kommer att bli demokraternas presidentkandidat och att Rudy Giuliano blir USAs näste president (om Obama eller Clinton blir demokraternas kandidat). I varje fall inte av de som läser Aftonbladets och Dagens Nyheters nyhetssajter och röstar. På AB får Obama och Clinton över 40 % vardera medan Edwards inte ens når 2 %. På DN tror 85 % att demokraterna vinner presidentvalet! Mycket är väl önsketänkande.
Det första primärvalet i Iowa vanns i går klart av Barack Obama med 38 % följd av Hillary Clinton och John Edwards med omkring 30 %. Egentligen ingenting nytt, att dessa var de tre huvudkandidaterna kände alla till. En skräll var det däremot att den konservative Arkansas guvernören Mike Huckabee (bild) (läs mer) vann republikanernas val med 34 % före Romney med 25 %. Rudy Giuliano fick bara 4 %!
Nu får vi se hur det går i nästa val i New Hampshire den 8 januari.
Läs mer om det amerikanska presidentvalet.

Det var bättre förr

 2008-01-03  Böcker, deckare
För ett år sedan För två år sedan
Sedan sist den 23 november har jag läst tre ”gamla” svenska deckare. Willy Josefssons Den fjärde punkten (2002) och Björn Hellbergs Club Karaoke (2004) är två av dem.
”Den fjärde punkten” handlar om prästen Eva Ström i Barkåkra och hennes dilemma med tystnadsplikten som förbjuder henne att lämna information som kan lösa ett mordfall på en ung förståndshandikappad pojke. Josefssons två senaste böcker har gjort riktigt besviken. Läs mer.
Club Karaoke är Hellbergs andra bok i serien om tre, om den fiktiva storstaden Loviken, belägen någonstans på den svenska östkusten. Den unga kriminalinspektören Mona Ceder blir personligt inblandad i en mordgåta som rör sig kring fixeringar, i ena fallet av populärmusik i andra fallet förälskelse. Boken håller bra Hellberg standard. Nu har jag två Hellberg kvar att läsa, en i Sten Wall serien, Dödslängtan, och den tredje och sista i Loviken serien, Dominans.
För att uppnå mitt mål att läsa 500 svenska deckare ”från Trenter till Josefsson” har jag inventerat äldre böcker jag hoppat över. Jag fann bland annat Fale Burmans Håll dig på mattan (1968). Det är hans sjunde och sista bok. De övriga skrevs alla på 50-talet. Det är en klassisk pusseldeckare med en väluppbyggd intrig, goda personskildringar och riktigt spännande. Polismannen Runo Snäll är tillbaka från Spåren förskräcker och han löser mordet på Elsie Werner med hjälp av hennes make, bokens huvudperson, reklammannen Fred Werner. Det var bättre förr! Läs mer om Burman.

USA och Europa 2008

 2008-01-02  Nyheter och politik, Internationellt
 För ett år sedan  För två år sedan
Det mest avgörande för år 2008 blir presidentvalet i USA i november. Först kommer det att avgöras vem som blir demokraternas presidentkandidat. Det är en helt öppen fråga. Frågan är om de konservativa demokratiska väljarna vågar satsa på kvinnan Clinton eller afroamerikanen Obama? Jag tror det inte utan förväntar mig snarare en annan till exempel John Edwards. Och då blir frågan om vem som vinner presidentvalet, Edwards eller Rudy Giuliano också en helt öppen fråga som jag inte ens vill sia om. Utom att utgången troligen blir mycket jämn och oviss i det längsta.
För Europas del kommer Kosovos önskan om självständighet att bli en viktig fråga. Någon helt självständig Kosovo republik kommer emellertid inte att se dagens ljus 2008. Vladimir Putin kommer att stoppa detta. Han är vän med det kristet ortodoxa Serbien, han fruktar självständighetsrörelser i flera av de ryska republikerna och han har styrka att sätta makt bakom orden. Han blev årets person i fjol och han styr över enorma materiella och politiska tillgångar.
Första halvåret är det Slovenien som står för ordförandeskapet i den europeiska unionen. Den viktigaste frågan blir att hantera utvecklingen i Kosovo. Det är verkligen märkvärdigt hur annorlunda det har gått för Slovenien – och Kroatien, på väg in i EU - i jämförelse med Bosnien, Serbien och Kosovo. Alla länderna har ju samma bakgrund i general Josip Broz Titos Socialistiska Federation Jugoslavien. Vad är skillnaden? Kan det bero på att Slovenien och Kroatien i likhet med EUs sydliga medlemstater tillhör den påveledda kristenheten med allt vad som följer av likheter i traditioner och kultur. Serbien tillhör den ortodoxa kristenheten (som de i och för sig delar med medlemsstaterna Grekland, Bulgarien och Rumänien) medan Kosovo och Bosnien (bosniakerna) huvudsakligen är muslimska.

Semestersabotören

 2008-01-01  Film & TV & Media
 För ett år sedan   
Eftersom jag fortfarande är sjuk, slog jag på TVn och hade turen att just då började på SvT2 Semestersabotören - Les vacances de M. Hulot. Jag har sett den tidigare men det var länge sedan. De sägs vara den film som mest av alla visats på svenska biografer. Det är en Tati-film, den kom 1953 och det är Tati själv som spelar rollen som Monsieur Hulot. Iförd sin tyghatt, byxorna med de allt för korta benen och den ständigt slocknande pipan anländer Monsieur Hulot till den lilla badorten. Med sin oefterhärmliga, struttande stil kliver han ur sin ilsket puttrande bil framför Hôtel de la Plage och sedan är det slut med den lantliga friden.
Filmen är otroligt bra, jag satt helt fängslad ända till slutet. Den består av en massa korta avsnitt, alla med slapstick-skämt och det är det oväntade och omöjliga som fångar intresset. Varje stycke inleds i en lugn, avslappnad miljö. Det är verkligen semester på den franska Atlantkusten, en pastoral med fågelsång och solsken, båtar med vita segel i blåa böljor. En idyll på femtiotalet vi längtar tillbaka till innan det kalla kriget och dagens terrorverksamhet tog över. Men Tati visar att idyllen är falsk och trots Monsieur Hulots välvilja och hjälpsamhet blir resultatet förvirring och kaos. Läs mer i Vujer-filmtidning.