Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Januari 2009

Bertil Tomelius
Startsida

Nattfåk

 2009-01-31  Böcker, deckare
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan
Johan Theorins Nattfåk är 2008 års bästa svenska deckare enligt Svenska Deckarakademin.är Jag är inte helt övertygad om det riktiga i detta. Visst har denna släkthistoria på Öland en spännande avslutning där den öländska snöstormen, nattfåken, i södra Skåne kallar vi den "snöfaug", spelar en stor roll. Men där är för mycket spöken, för många tror på andar och på kontakt med människor som dött för längesen. Paret Westin, Katrine och Joakim, vill bort från sitt hus i Stockholm och köper ett riktigt gammalt hus på Öland nära havet. Det ligger vi Åluddens fyrar. Där finns Katrines mor, Mirja Rambe, en försupen konstnärinna, och hennes mormor, Torun, också målare.
Där finns den unga kriminalispektören Tilda Davidsson som får problem med sina manliga kolleger men löser fallet med den drunknade Katrine Westin. Hon har god hjälp av gamle Gerlof, bror till hennes farvar Ragnar.
Tror du på spöken, säger Johan till Gerlof .
Tro på spöken, är det någon som gör det? Är det de som tror på medier och på andar och på att de människor som har dött finns på "andra sidan" och att vissa vill ha kontakt med de levande. Och att vid vissa tillfällen som till exempel till julen är dessa döda särskilt intresserade av att "komma tillbaka".
Förstår ni inte att det handlar om de efterlevandes fantasier, de kan inte acceptera att någon närstående har levt färdigt sitt liv, personen i fråga måste finnas kvar någonstans och särskilt vid högtider som julen blir saknaden hos de efterlevande särskilt stor. Finns det verkligen författare som tror på att de döda "går igen" på annat sätt än i efterlevandes egna fantasier och drömmar. Och kan en bok av en sådan författare bli "årets bästa"??. De olika generationerna berättar skrönor för varandra som har lika mycket sanning i sig som "Råttan i pizzan".
Den som vill läsa storyn på egen risk kan göra detta här.
Johan Theorins egen hemsida.
"Det är så irriterande oansvarigt att jag hoppas att fler läsare än jag drar den enda rimliga slutsatsen av spöktjafset – låt de döda begrava sina döda, det är de levande som behöver oss", skriver Nils Schwartz i sin recension i Expressen.
"Spänning med omsorg om orden", skriver Erik Löfventhal i Svenska Dagtbladet.
Crister Enander i Tidningen Kulturen tycker att Theorin borde använda sin begåvning till att "skildra avsevärt intressantare och viktigare tilldragelser än uppdiktade mordhistorier".

Lätt och billigt att gå ner i vikt

 2009-01-30  Dagbok
För ett år sedan  För tre år sedan
Jag har börjat ta efter några av familjemedlemmarnas viktminskningsprojekt som är väldigt lyckade. Jag har köpt Naturdiets drinkmix, ett chokladpulver man ska blanda i kallt vatten och dricka. Varje påse ger alla nödvändiga vitaminer och mineraler och 12 gram protein per 100 kcal energi. Dessutom har jag ändrat min diet grundligt medan jag motioner som vanligt. Det ger resultat. Nya hål behövs redan i livremmen.
Jag åkte till en livsmedelshall för att handla lågkalorimat. Jag tänkte inte använda mig av leverantörernas märkning, den är jag inte övertygad om utan jag tänkte tillämpa mina egna kunskaper från tiden då jag läste livsmedelteknik och näringslära på Tekniska Högskolan i Lund. Det var inte för att ta någon examen utan det var en distanskurs som AB Findus köpt in som fortbildning för sina produktutvecklare och forskare. Och det var länge sedan, över trettio år sedan. Men mycket jag lärde mig då har följt mig livet igenom inte minst vid sysslorna i köket. Eftersom jag får behovet av mineraler och vitaminer tillfredsställt genom att dricka några deciliter av drinkmixen varje dag var jag på jakt efter livsmedel med hög halt protein i förhållande till kaloriinnehållet. Jag myntade själv en gång begreppet "PK-värde" med enheten "gram protein per 100 kcal". Jag funderade då på att livsmedel skulle märkas med cirklar med olika färger beroende på PK. Grön cirkel skulle de få stämplas med som har minst 10 gram protein per 100 kcal. Röd färg skulle de få med PK <1. Och andra färger där emellan. En ännu mer orealistisk idé hade jag om att produkterna i livsmedelshallen skulle grupperas efter PK-värde. Helt orealistisk naturligtvis eftersom gruppen PK <1 skulle uppta över halva affären. Och det är på dessa produkter som avansen är störst. Det är inget fel på dessa produkter för t ex en normalviktig person som har ett hårt kroppsarbete och behöver vad vi andra kallar för "tomma kalorier". Han eller hon behöver ju energi för att orka med sitt arbete. Problemet är bara att sådana personer är lätt räknade i dag. De flesta har ett stillasittande arbete idag, eller arbetar inte allas, och många är mer eller mindre överviktiga.
Nå vad hittade jag för produkter på Netto i Trelleborg i går? Jag kan rekommendera kalvsylta, kan ätas med några skivade rödbetor, Keso är alltid bra och då i sin naturliga form utan sockertillsatser, mörkt bröd med hög fiberhalt är bra, räkor i saltlag liksom kräftstjärtar kan verkligen rekommenderas, liksom olika sorters skinkpålägg (inte korv) - men kolla innehållsdeklarationen. Vanlig ost är alldeles för fet men prova gärna Arlas Apetina-3 %. Ost i tärningar i saltlake, PK värde på 18! Ni vet väl att man ska äta ost och bröd samtidigt, proteinet i de båda livsmedlen kompletterar nämligen varandra så att varenda nödvändig aminosyra kommer ner i magen för att bli viktiga byggstenar i dina muskler och annat kroppseget protein! Ta gärna efter!

Religiösa extremister på väg ta över Rosengård i Malmö.

 2009-01-29  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan
Vem har ansvaret för detta? Är det kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu i Malmö eller är det integrationsministern Nyamko Sabuni? Eller är det kanske rent av en fråga för försvarsministern Sten Tolgfors att försvara svensk lag och svenska institutioner i Rosengård?
Den frågan måste man ställa sig efter att ha tagit del av en rapport av terrorismforskarna Magnus Ranstorp och Josefine Dos Santos på Försvarshögskolan "Rapport om våldsbejakande extremism och radikalisering".
De båda forskarna skriver idag en artikel på Svenska Dagbladets Brännpunkt under rubriken "Kommuner måste hejda extremism" om en studie i Malmöstadsdelen Rosengård gällande våldsbejakande extremism och radikalisering.
På regeringens uppdrag 2007 har Försvarshögskolan gjort en studie om Rosengård i Malmö som ett första led i arbetet med att analysera utvecklingen av antidemokratiska krafter i samhället samt inhämta kunskaper om åtgärder för att motverka hot mot demokratin.
Rapporten, skriven av Magnus Ranstorp, forskningschef vid CATS och Josefine Dos Santos, forskningsassistent vid CATS, utgör ett första led i arbetet med att analysera utvecklingen av antidemokratiska krafter i samhället, liksom att inhämta kunskaper om åtgärder för att motverka hot mot demokratin. Läs hela rapporten: Hot mot demokrati och värdegrund - en lägesbild från Malmö.
Ett utdrag ur rapporten:

“Bland annat förekommer grupper av ultraradikala islamistiska medlemmar med hemvist i någon av de källarmoskéer (till skillnad från den officiella muslimska församlingen) som finns i området.
Dessa predikar isolering och agerar åsiktskontrollanter samt upprätthåller en stark hotkultur, där främst kvinnor trakasseras psykiskt och fysiskt.
Nyinflyttade familjer får besök hemma av företrädare för radikala grupper som talar om för dem vilka regler som gäller i Rosengård.”
Forskarna drar framförallt två slutsatser:

“• Dels den principiella att vår demokratiska värdegrund och FN-stadgan om till exempel kvinnors rättigheter måste vara tillgänglig för alla i Sverige.
• Dels den mer praktiska att i vårt upplysta egenintresse aktivt motverka sådana subkulturer som föder politisk/religiös extremism och som i sin tur kan utgöra en grogrund för våldsbejakande radikalisering och terrorism.”

Vem stoppar denna utveckling? Vem vågar föreslå lagförändringar som gör det möjligt att verkligen ta itu med problemet? Var finns de människor som vågar göra något åt detta av alla de hundratusentals personer som vi avlönar med våra skattepengar?

HIV bara ett av många livsfarliga virus

 2009-01-27    Forskning & Vetenskap
För två år sedan För tre år sedan
Med hjälp av pengar från Google.org ska de hittas och stoppas i tid.
Aidsviruset utvandrade en gång från urskogen, där det idag kan finnas ännu farligare virus. En amerikansk forskare försöker hitta dessa virus innan de börjar skada människan.
För hundra år sedan, tror forskarna, dödade en jägare i Kamerun en schimpans. När han styckade köttet skar han sig själv och blev smittad med apblodet. Den människan var som skapad för att bli värd för just HIV viruset.
HIV-viruset är ofarligt för schimpanser men hos släktingen homo sapiens är det dödligt. 1959 nådde viruset obemärkt staden Kinshasa i Kongo och 1981 när läkare i Los Angeles la märkte till viruset för första gången hade det redan invaderat hundratusentals människor. Fram till idag har 60 miljoner människor smittats av HIV, nästan en av hundra, och 25 miljoner har dött i aids. Forskaren Nathan Wolfe har gjort som sin uppgift att försöka stoppa andra virus i urskogen från att bli ett nytt "HIV" i framtiden. Hans organisation "Global Viral Forecasting Initiative" fick nyligen 11 miljoner dollar från Google.org, sökmotorns filantropiska gren. Systematiskt kommer forskarna att med hjälp av stickprov övervaka de människor som sannolikt skulle hemsökas av virus. Det är känt var de största farorna lurar. Det är i tropikerna och på platser-där människor och djur lever speciellt nära varandra.
Virus kan tänkas häcka i centralafrikanska regioner där invånarna ofta livnär sig på s k bushkött, d v s apor och andra vilda djur. Andra troliga virushärdar kan finnas på marknadsplatser i Kina, Sars och fågelinfluensa, där fåglar, grisar och andra djur hålls i trånga burar, som gör det lätt för mikroorganismer att byta värddjur och anta nya former.
I dessa miljöer, tror Wolfe, finns dödliga virus som ännu inte har nått människan men som går att spåra. Det gäller att hitta dem och bedöma dem korrekt.

Experterna är dock säkra på att allt fler virus från djurvärlden kommer att invadera människan i framtiden. Allt fler människor bosätter sig i regnskogarna, där de konkurrerar med djuren om livsrummet. De röjer skog, bygger vägar och kontakterna mellan människa och natur blir allt tätare och närmare. Bygger på en artikel i Der Spiegel, översatt i Tempus nr 3 2009.
Läs hela artikeln här.

Alla vill vara Obamas släkting i Kenya

 2009-01-26  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan
Med valet av Barack Obama till USAs president passerades inte bara en milstolpe i amerikansk politik, utan svallvågorna korsades en hel ocean och landade i Kenya, vars hårt ansatta turistindustri nu hoppas att entusiasmen för Obama ska leda till en ny våg av turister som vill besöka landet där den nye presidenten har sina rötter. Regeringen hoppas att en liten by, Kogelo, vid Victoriasjön, där Obamas far bodde och där hans styvfarmor, Mama Sarah, fortfarande bor ska locka amerikanska turister.
Vägen till byn byggs ut, flygplatsen i närliggande Kisumu likaså och ett museum som berättar släkten Obamas historia håller på att konstrueras och ska öppnas senare i år. Massor av människor har redan besökt Mama Sarahs hem och tittat i hennes gästbok. "Massor av människor från hela världen har hälsat på henne". Ett flygbolag i Australien planerar en rundresa till Kenya kallad "Obamas rötter". Turen inkluderar en heldag i Kogelo där besökarna får träffa Kobilo Roy Obilo, en av Obamas många kusiner (numera är det så många som påstår sig vara hans kusin att det finns bildekaler att köpa med texten "Obamas kusin"). Obilo kommer att guida i staden och blan annat visa en skola uppkallad efter den populäre presidenten. Mma Sarahs hus (se bild) ingår också i turen.
Detta kan leda till att nya regioner kan komma att öppnas för turism och förbättra landets ekonomi och popularitet.
Originalartikel i International Herald Tribune översatt i Tempus nr 3 2009 s. 27-28.
eller läs här.

Lyx och överflöd rimmar illa med kris, nya värden i finanskrisens spår?

 2009-01-25  Forskning & Vetenskap
För ett år sedan För tre år sedan
Något intressant har börjat hända. Kanske är det början till en trend mot ett sundare, arbetsammare och sparsammare liv.
I radion pratar idag Anna Mannheimer i morgonprogrammet Mannheimer & Tengby om att hon börjat fundera över om man inte skulle kunna städa hela huset rent med ett enda rengöringsmedel till exempel såpa i stället för att använda alla de medel hon har för golv, väggar, tak, möbler, fönster, vask etc i städskåpet och som är så många att någon plastflaska ramlar ut då hon öppnar dörren. Och kanske, menar hon, är det samma sak med de många olika slags krämer hon gnider in sin kropp och sitt ansikte med!
Det låter spännande. Riktningen är mot det liv som jag, som nyss pensionerad fyrtiotalist lever, och kanske många andra också. Det har redan börjat med att cykelpendlingen till arbetsplatserna har ökat. Inte längre lika självklart att sitta ensam i en bil. (Se en artikel i Tempus nr 50, 2008 med rubriken "Europa cyklar". Den kan läsas här.

Jag läser denna vecka en artikel ifrån International Herald Tribune översatt i Tempus, nr 4, 2009, om hur de stora glamourvaruhusen i USAs och Europas storstäder med fasa ser hur försäljningen rasar "Lyx rimmar illa med kris" (översatt från International Herald Tribune).och där den globala recessionen ses som en chans till moralisk upprustning.
I Frankrike är en era av överdåd slut och man återgår till en mer sansad fransk livsstil välsignad av president Sarkozy.

På bussen till Jönköping och Moderaternas valupptakt på Elmia i går för alla föreningsordföranden (läs mer här) läser jag i mitt gamla husorgan Helsingborgs Dagblad en mycket tankeväckande artikel av kulturskribenten Carl Johan de Geer om den livsfarliga reklamen som har förföljt honom genom livet. Artikeln heter "Reklam eller livet" och ger en förklaring till varför Anna Mannheimers städskåp är överfullt. . De Geer tror att en ny "proggtrend" är på väg.
Vilket politiskt parti i Sverige vågar hänga med på denna växande trend? Dygd och moral?

Gammal tradition återupptags

 2009-01-23  Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  
I veckan startade vi årets".moderatluncher". Vi har som tradition att träffas på Restaurangskolan på Trelleborgs konferenscenter, Johan Kocksgatan 7 ca en gång i månaden, men det var faktisk länge sedan förra gången som var i september i fjol. Men nu ska det bli regelbundnare. Vi har bestämt att träffas sista onsdagen i månaden fram till sommaren. Vi gladda oss över att bli så många som tolv personer till bords - i alla fall en bra början - jag hade bokat plats för 10 personer men de duktiga eleverna hade snabbt dukat till ytterligare två. Särskilt roligt var det att hälsa välkommen till Hans och Gun Odell (bild) som varit medlemmar i Moderata Seniorer under många år och till Eva Ekström som blev ny medlem idag, först nu hade hon åldern inne. På bilden ser ni Eva glad över att ha hittat såsen till den gravade laxen.
Det fanns flera rätter att välja på. Själv åt jag som förrätt "Skinkmousse på salladsbädd med apelsindressing" och som huvudrätt en gammal säker favorit "Friterad fiskfilé med remouladsås" och blev som vanligt mer än nöjd. Detsamma gäller bordsgästerna som jag verkligen kan rekommendera.
Vi ses igen onsdagen den 25 februari kl 12 på samma ställe!

En allianspolitiker med tyngd och många intressen i Trelleborg

 2009-01-22  Politik
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan
Idag gjorde jag en intervju med Birger Lindgren för Moderaternas medlemstidning Blå Trelleborg. Birger har varit gruppledare och ordförande för SPI-seniorpartiet nästan hela tiden sedan det fick sin start för drygt 10 år sedan. För att något minska på arbetsbelastningen avgår han som ordförande till årsmötet. Med sina fyra mandat är SPI det näst största partiet, efter Moderaterna, i den borgerliga Trelleborgsalliansen om sex partier, som styr Trelleborg sedan valet 2006. Birger har och har haft många tunga politiska uppdrag ända sedan starten 1998. Nu är han ledamot av Kommunstyrelsen och 1:e vice ordförande i Kommunfullmäktige, ledamot av styrelsen för Trelleborgshem m.m.
Birger arbetade inom Kronofogdemyndigheten i 40 år, där han pensionerade sig som avdelningsdirektör. Då funderade han på att tillsammans med sin fru ägna sig åt långfärdssegling men i stället blev det politiken mycket beroende på de dåliga erfaranheter av äldrevården som han och hans mor gjort.
För segling har han alltid varit intresserad av nästan sedan barndomen. Intresset delar han med sin fru och sin son. Han har båt i Gislövs hamn. Men där finns också andra fritidsintressen. Han har en stor motorcykel, en Suzuki, som han gärna gör turer med under sommaren, och hans veteranbil, en Mercedes Cabriolet från 1966, står för tillfället på verkstad för renovering.
Några direkta politiska förebilder anser han sig inte ha men han gillar två allianspolitiker, det är Carl Bildt och Jan Björklund. Han säger att det lokalt i Trelleborg finns flera goda allianspolitiker som kan bli riktigt duktiga i framtiden.
Birger är en verklig Trelleborgspåg som är född i Skåre.
Han bor i i ett stort och välutrustat hus i Gislövs läge, några hundra meter från den svenska sydkusten. Jag fick ta en titt på hans egenhändigt grävda akvarium där han bedriver "avel" i ett utrerum.
Han har sett en film på Grand förra året, naturligtvis handlade det om "Mamma Mia" och senaste lästa bok är "Svensk maffia, en kartläggning av de kriminella gängen", där han känner igen mycket från sin yrkesverksamma tid, särskilt i Malmö. Resten av intervjun kommer att publiceras i årets första nummer av Blå Trelleborg.

Minton flyttar till "kollo"

 2009-01-19   Hästar
För ett år sedan  
Vårt föl Minton föddes den 9 maj i fjol, är 8 månader gammal, och det är dags att lämna mamma Mirella. Hon och "plastpappa" Muskot behöver tänka på sin träning inför travsäsongens nya framgångar. Därför tog han igår "hästdroskan" tillsammans med sin mamma Mirella till Stuteri Axtorp på Torastorp utanför Linderöd i nordöstra Skåne. Där finns ett stort område med lösdrift för unghästar på nästan tre tunnland där han ska vara en tid tillsammans med åtta andra hingstar och valackar; russ, shettisar och minishettisar. Hästarna ska gå ute dygnet runt med möjlighet att gå in i ett stall med boxar när de vill. På området finns en yta med tät granskog som ger både vind- och regnskydd. Russet Stenskott anlände samma dag som Minton så de kan nog bli kompisar.

     
 Minton på väg att lämna mamma Mirella  Minton i täten följd av Stenskott och Brisad  Alla vill vara med i visningen av hagen
     
 Tre färggranna minishettisar närmast i bild  Minton, Benetton och Bugatti  Nästan hela flocken samlad, längst fram minishettisen Bugatti

Mordbyn

 2009-01-18  Böcker, deckare
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan
Mordbyn är Andrea Maria Schenkels flerfaldigt prisbelönta debutbok. Den baserar sig på en verklig händelse och gjorde sensation när den utkom i Tyskland 2006. I dag är den under översättning till ett tjugotal språk och håller på att filmatiseras. Den fick pris som årets bästa översatta deckare av Svenska Deckarakademin. Jag rekommenderar den verkligen till läsning. Hennes andra bok Kalteis utgavs 2007 och väntar kanske på översättning till svenska.

Någon gång under natten mellan den 31 mars och den 1 april 1922 mördades sex människor på en ensligt belägen bondgård i södra Bayern. Offren var ett lantbrukarpar, deras dotter, hennes två barn på sju och tre år samt pigan i huset. Mordvapnet var i samtliga fall en hacka, som normalt använts för röjning i skog och mark. De mördade hade fått skallarna inslagna.
Anna-Maria Schenkel flyttar fram tidpunkten för det tragiska massmordet till 50-talet och till en enslig trakt i södra Tyskland. Händelserna skakar bygemenskapen i Einhausen, där livet just tycks ha återgått till det normala efter krigets fasor. Men det förflutna vilar tungt över den till synes idylliska orten, och en dag kommer åttaåriga Marianne inte till skolan. Inte heller på söndagen ser man till flickan eller familjen i kyrkan. Ryktet säger att allt inte står rätt till på den avsides belägna gården Tannöd.
Det som gör boken så läsvärd att man svårligen kan lägga den ifrån sig är författarens förmåga att stillsamt frammana känslan av en annalkande katastrof, ett verkligt massmord. Många människor är inblandade och många har motiv för hämnd, för händelser långt tillbaka i tiden som har både med incest och behandling av krigsfångar att göra. Spännande, man anar att något hemskt ska hända. Olika människor ger läsaren allt fler pusselbitar efter hand. Det gäller att hålla reda på alla personerna och deras relationer.
I Bakgrunden finns andra världskriget, flyktingar, överlöpare, krigsförrädare och alla som misstänks för detta fortfarande ett decennium efteråt. Orsaken är däremot en helt annan (se storyn, som läses på egen risk).

Recensioner:
Per Landin i DN: Suverän deckardebut om klassiskt mordfall,
Nils Schwartz i Expressen: Förtätning är här spänningens elementa, inte fördröjande pladder,
Bo Jörgen Sandberg i Tidningen Kulturen: En glesbygdstragedi,
Fabian Kastner i SvD: Schenkel vet var rafflet uppstår,
Sigurd Rothstein i Kristianstadsbladet.

Misstankar om lögn

 2009-01-17   Nyheter & Politik, svensk
  För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
I dagens Trelleborgs Allehanda, mitt husorgan sedan jag flyttade från Malmö till Anderslöv för snart fem år sedan, kan man läsa att "omkring var femte arbetslös ljuger om att de sökt anvisade jobb". Nyheten kommer från en undersökning som Dagens Eko gjort.
Samma nyhet har till exempel Expressen i sin nätupplaga.
Leif Tallskog "är förundrad över att folk är oärliga". Tallskog är chef för arbetslöshetsförsäkringen på Arbetsförmedlingen.
Sven Otto Littorin tycker att "det är väldigt allvarligt". Littorin är arbetsmarknadsminister.
Jag har svårt att tro på undersökningens resultat. Det måste vara fler som lämnar oriktiga uppgifter än en femtedel. Så som systemet med ersättning, till de som inte har inkomst av arbete, är utformat skulle man snarare tro att en majoritet ljuger eller åtminstone förskönar sanningen.
Felet ligger i sådant som att kraven inte är att en arbetslös ska skaffa sig ett jobb, en inkomst och egen försörjning utan det räcker att ha "försökt". Det räcker att ta kontakt med den arbetsgivare som enligt arbetsförmedlingen har ett jobb ledigt.
När det dessutom räcker att man säger att man har försökt så är det väl klart att bara de som inte "har alla fåren hemma i hagen" kommer att säga "jag har inte försökt". När man vet att en sådan replik innebär risk för att nu kommer det inte mer pengar till mig från a-kassan, snart är pengarna slut och jag måste "gå till socialen".
Det ska vara tydliga regler med konsekvens och utan undantag. A-kassa ska betalas ut en begränsad tid under vilken den arbetslöse börjar ett nytt jobb. Punkt och slut.
Det behövs då´inga kontroller som kan påstås "inkräkta på integriteten", ingen behöver då ljuga och ingen behöver misstänka att någon ljuger. Den psykosociala arbetsmiljön på arbetsförmedlingen förbättras och färre blir utbrända.
Är det verkligen politiskt omöjligt att fatta detta?

Bloggaren Åse Sjöberg i Morgonsoffan

 2009-01-16  Film &TV & Media
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan

Jag tittade som hastigast på en kort debatt på Gomorron Sverige på SvT 1 mellan Aftonbladets Jan Helin och Åse Sjöberg, bloggare (bild). Den handlade naturligtvis om superfenomenet i den litterära världen, hur sann är Liza Marklunds bok "Gömda, en sann historia". Den har påståtts vara osann och sålts under falsk varubeteckning. Varför tog det så lång tid innan de stora medierna skrev om att Liza Marklunds bok Gömda ifrågasätts?
Åse Sjöberg 43, Uppsala, är arbetslös och skribent. Hon har skrivit flera inlägg på sin blogg ”The Witch”. Rekommenderas varmt för läsning.
Man tänker genast på den statliga myndigheten "Styrelsen för psykologiskt försvar"  om bl a har som uppgift att ha "en viss" kontroll över den information som massmedia lämnar. Som ansvarig utgivare känner Jan Helin, ny chefredaktör för kvällstidningen Aftonbladet, väl till den "frivilliga" överenskommelsen som finns mellan de traditionella medierna och myndigheten om vad som är lämpligt att skiva. Den kontrollen finns inte vad gäller det som skrivs på internet i den så kallade bloggvärlden även om den nya FRA-lagen kommer att öka den möjligheten.
Jan Helin talar om "bloggvärlden" som om det finns en homogen grupp, och att det är avundsjuka son styr inläggen där. Jag tror tvärtom att om det finns individualister i "skrivarvärlden" så är dessa snarare bloggare än journalister och krönikörer i de traditionella medierna. Han ser en "otäck underström i bloggvärlden", människor skriver där om andra ämnen och uttrycker andra åsikter än i "gammelmedia" vilket naturligtvis är högst önskvärt men kan upplevas som hot för de som har sin utkomst inom gammelmedia. Förhoppningsvis kommer nya krafter inom mediavärlden att påverka det bestående.

Intressant är för övrigt att "Styrelsen för psykologiskt försvar" försvann som enskild myndighet för några veckor sedan och nu ingår i den nya "Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Tack Alliansen för minskade kostnader för myndigheter.

Det finns mycket att läsa om detta, t ex "Så ödelade Marklunds artiklar mitt liv" av Elisabeth Hermon, fd föreståndare för stiftelsen Trossen som hjälpte våldsutsatta kvinnor:
Där bodde Mia Eriksson en tid. Mia Eriksson kontaktade Liza Marklund - som då arbetade på Expressen - för att hon ville ha publicitet för sin sak i media. Marklund lovade Hermon anonymitet men bröt löftet. Idag träder också Mia Eriksson f d make, "mannen med de svarta ögonen", fram och berättar om hur hans liv förstörts p g a boken Gömda. Läs här.
Intressant är också att tidvis säljs både Expressen och Aftonbladet med hjälp av varumärket "Liza Marklund", ljudband av hennes böcker säljs i kombination med tidningen. Självklart finns det starka ekonomiska skäl för de båda tidningarna att skydda varumärket mot nedsmutsning, även om det får ske på sanningens bekostnad.
Det ska sägas också att Åse Sjöberg, som aldrig varit med i direktsänd TV förut gör ett mycket gott intryck. Hon imponerar genom sin säkerhet och ger bloggvärlden ett ansikte.att vara stolt över.

Årets deckare 2008

 2009-01-15 Böcker, deckare
För ett år sedan  För två år sedan

Bästa svenska deckare enligt Svenska Deckarakademin är Johan Theorins Nattfåk. Theorin skriver om Öland. Hans förra bok Skumtimmen handlade om hösten på ön. Nattfåk utspelar sig under vintern och beskrivs som en blandning av kriminalroman, spökhistoria och familjedrama med originella karaktärer och fängslande miljöer.

Bästa översatta deckare är den tyska "Tannöd" som på svenska heter "Mordbyn" av Andrea Maria Schenkel. Den bygger på en verkligt mordfall som inträffade på bondgården Hinterkaifeck i Bayern på 1920-talet. Bokens handling utspelar sig dock 1955 och bondgården heter Tannöd. Den har översatts till flera språk. Hennes andra bok Kalteis utgavs 2007 och väntar kanske på översättning till svenska. Mordbyn finns recenserad i Tidningen Kulturen.
Bengt Erikssons egen favorit bland förra årets översatta deckare är Bombyx (Sekwa) av fransyskan Anne Rambach. Ett hisnande collage av och från dagens atmosfärrika Paris. I centrum: en kvinnlig frilansreporter, för vilken de döda blir lika levande som de levande. Och så välskriven som romanen är, menar Bengt.
Priset för årets debutant gick till Ingrid Hedström med Lärarinnan i Villette.
Om detta kan man läsa i en innehållsrik artikel av den svenska "deckarprofessorn" Bengt Eriksson i en artikel i Trelleborgs Allehanda.
Jag beställde alla fyra - enkelt via mitt internetkonto - och har redan fått två av dem, Nattfåk och Mordbyn, som jag genast ska ta itu med.
Bengt Eriksson har också skrivit om deckare i december i Tidningen kulturen.
En annan intressant sak är att Stieg Trenters "Roparen" från 1954 har blivit seriefierad av Jakob Nilsson. Den presenteras på Adlibris. och recenseras av Kjell E. Genberg i Deckarmagasinet DAST Författarens förhoppningar finns här.

Här har jag skrivit om originalboken

Årsmöte för seniorerna i Trelleborg

 2009-01-14  Politik
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan
Revisorerna var något irriterade, men löste naturligtvis sin uppgift på ett utomordentligt utmärkt sätt. Jag håller med om att det är överdrivet ambitiöst från min sida att förlägga ett årsmöte bara några dagar sedan verksamhetsåret tagit slut. Särskilt när vi har tre månader på oss enligt stadgarna. Nästa gång förlägger vi mötet under första veckan i februari i stället.
Precis som i fjol ställde skolledaren för Kunskapsskolan Mats Rosén mycket generöst sina utomordentliga lokaler till buds. Inte nog med det, han kokade kaffe och dukade och på det hela visade vilken serviceanda som präglar denna fristående skola i Trelleborg.
Tre personer, Ingegerd Möller-Leo, Siv Jönerup och Bo Evanth, lämnade styrelsen efter att under många år gjort en stor insats för partiet i stort och särskilt för Moderata Seniorer. De avtackades på tillbörligt sätt. Marianne Ohrlander, Ola Pärson och Mårten Börnemark valdes in.
Efter kaffepausen höll riksdagsledamoten Eva Thalen-Finné (bild) som sitter i civilutskottet ett intressant föredrag om hur tillfredsställande det är att vara riksdagsman "i majoritet". Hon fick många frågor om de stora samhällsområden som hennes utskott omfattar. Hon visade sig mycket väl insatt även utanför sitt specialområde, bostadspolitiken.
Nu kör vi igång med ett nytt spännande politiskt år framför oss.
Bild till vänster: Ove Carlsson och Marianne Ohrlander omvaldes.
Bild till höger: Mona och Bosse Evanth lämnade styrelsen som revisor respektive sekreterare efter många år i tjänst.

Om förra årsmötet har jag skrivit här.

Noll-noll-nie på Grand

 2009-01-12  Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan

Årets upplaga av Trelleborgsrevyn blev klart bättre än fjolårets. Det spelar säkert en roll att Nils-Gunnar Snygg som ersatt Ulf Björkegren som regissör stått för regin men också att han själv spelar så bra. Idag mäste Snygg anses tillhöra eliten av Skånes revyartister. Nyårsrevyn
2009 gick i James Bonds anda, åtminstone det rappa inledningsnumret. Där blev emellertid James Snygg upplyst om att detta bara var ett tryckfel i Trelleborgs Allehanda varför han slängde sin laddade pistol. Ett skott gick av, dessbättre utan att någon skadades. Så fortsatte det med flinka nummer, snabba scenbyten, ett högt tempo, en skicklig orkester och snygga dansinslag. Jag vill särskilt framhålla också Elin Kramer och Marcus Jönsson.
Jag skrattade mest åt "Klartext" som var kompletterat med "Klarbild" där Sarah och Marcus med dråpligt kroppsspråk gestaltade "Klartexts" komiskt torra information. En verklig höjdare.
Ett annat bra nummer var "Kvartssamtal" (bild) med Nils-Gunnar Snygg och Marcus Jönsson där båda tror att den andre är klassläraren men i själv verket är de två rivaler om samma kvinna, den enes fd fru och den andres sambo.
Den obligatoriska förväxlingssketchen hette i år "Målarglädje", där barnmorskan visar sig vara från Jehovas vittnen, fadern vara barnmorskan medan sambon som mamman nervöst väntade hem inför besöket av barnmorskan var en ung kvinna. Det drevs med stereotypa könsroller och var inslaget betydligt bättre än i fjol.
"Bonde söker fru" är ett populärt samhällsfenomen att driva med, det fanns med också för två år sedan i "Kulkalendern", Marcus Jönsson hade samma kläder i år. Snitsigare i år dock beroende på de fyra nya tjejerna. Generösa läkare som gör sjukskrivning till försörjningskälla fick sig också en känga i "Sjukt var det här" (bild).
De medverkande var Sarah Törnqvist, Caroline Lindqvist, Nils-Gunnar Snygg, Marcus Jönsson, Anna Törnqvist, Ewa Rebert, Alexandra Gonzaléz, Elin Kramer. De fyra sistnämnda var inte med förra året. Programbild på hela ensemblen.
Förra årets revy, Sjutton osse, för två år sedan, Kulkalendern.
Skånska Dagbladet om förberedelsearbetet
Lars Thulin recenserar i Kristianstadsbladet.

Svensk TV när den är som bäst

 2009-01-11   FTM
  För tre år sedan
Detta var det absolut bästa avsnittet, jag vill gärna påstå att det är ett av SvTs allra bästa TV-program. Stjärnorna på slottet del 4. Med Jonas Gardell i huvudrollen blev det helt annorlunda än med Staffan Scheja. Känsloväckande, informerande, överraskande, underhållande. Man får stark träsmak där bak även om fåtöljen är mjuk och benen ligger på en mjuk pall. Kroppen ljuger aldrig och avslöjar för medvetandet hur koncentrerat det varit under 60 minuter.
Varför? Jo, för att Jonas Gardell stod för regin och mycket pedagogiskt ledde de övriga deltagarna fram till prestationer som de själva blev glada inför. Han är en mycket skicklig pedagog, vilket hänger samman med hans stora människokunskap, det är alldeles rätt att han är teologie hedersdoktor. Jonas är medkännande och själva motsatsen till den fyrkantighet som Staffan Scheja visade upp i förra avsnittet. Jonas pratade om sin mamma som han älskat i hela sitt liv och som nu ligger för döden. Mamman gav honom sin kärlek (bild) och skänkte honom sin totala övertygelse om att Guds nåd alltid fanns för honom, en trygghet som han aldrig glömt.
Om hur mobbad han var som barn, men han bestämde sig för att inte bli ett offer. Han vände mobbningen till att bli något positivt, den tvingade honom och gav honom tid att ägna sig åt annan kreativ verksamhet, han fantiserade ihop berättelser och skapade teaterföreställningar.
Det var så jäkla fint det han sa, sa en rörd Loffe Karlsson (bild) som medgav att han nästan blivit kär i Jonas efter den dagen.
Dagens uppgift handlade om att tillsammans med Jonas Gardell leda ett allsångsprogram på Ystads teater. Kjerstin Dellert var arg och irriterad eftersom hon inte hade rätt kläder med sig för att stå på scen. Efteråt var hon rörd över hur positivt hon tagits emot av publiken, sa att det "varit som ett väckelsemöte" när hon tog publiken med storm med sin "Å Karl-Gustav" (bild). Själv sjöng Jonas sin egen sång, "Aldrig ska jag sluta älska dig" inför en hänförd publik (bild)
Jag tror att detta program var ett totalt genombrott för Jonas Gardell inför, får man hoppas, hela svenska folket. Ni som inte sett programmet se repriserna, det ska jag göra! Eller se avsnittet här!
Jonas Gardells hemsida.
Bedrövlig artikel om programmet skriven av Lina Berggrén - har vi sett samma program?
Föregående avsnitt av "Stjärnorna på slottet".
Programmets hemsida på SvT.

Storslalom utan svenska framgångar

 2009-01-10 Motion
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Åter dags för Vinterstudion på TV 1, det gäller att passa på och träna inomhus samtidigt. Vinterstudion fanns också förra vintern (se blogg). Jag trampade min nu välanvända Crosstrainer, som jag köpte för drygt ett år sedan (se blogg), den tränar verkligen både ben och armar - och i pauserna lyfte jag skivstång och hantlar.
Idag handlade det om alpina världscuptävlingar. Damerna körde storslalom i slovenska Maribor och herrarna storslalom i schweiziska Adelboden. Om man vill kan man också senare titta på Eurosports sändningar av Backhoppning, nordisk kombination och skidskytte. I nordisk kombination har ju Sverige knappast någonsin haft någon representation och i backhoppning ingen sedan Jan Boklövs dagar med sin så kallade V-stil. .
Det var intressant att följa andra åket av damernas tävling. Efter första åket låg Jessica Lindell Vikarby på 20:e plats, Anja Pärson 14:e och Maria Pietilä-Holmner på 6:e. Här finns alla resultat efter första åket. Anja var bästa svenska i andra åket och avancerade fyra platser, medan Jessica föll två platser och Maria vann en. Totalt blev Maria åtta och Anja tio, märkvärdigt nog exakt samma resultat som i denna tävling för ett år sedan! Här finns slutresultatet.
Under stort jubel från hemmapubliken vann "amazing" Tina Maze (bild) från Slovenien på hemmaplan.
I Adelboden gick det betydligt sämre för herrarna. Av sex svenska herrar klarade sig bara en enda till andra omgången. Det var Markus Larsson med en tionde plats. Näst bäst i första åket var Andre Myhrer med en 41:a och Niklas Rainer med en 42:a plats. I andra omgången körde Markus på en stolpe. Glasögonen gled ner och han fick köra med den isiga vinden i ögonen. Han gjorde ett tappert lopp och slutade på 14:e plats. Vann herrtävlingen gjorde Benjamin Raich (bild) från Österrike som därmed tog sin andra Världscup seger för säsongen. För tre år sedan var det också dags för tävlingar i Maridor. Då kom Therese Borssen på pallen i slalom.
FIS-ski:s hemsida.

Den rödgröna röran har startproblem

 2009-01-09   Nyheter & Politik, svensk
  För ett år sedan  För två år sedan 
För en dryg månad sedan kom de tre oppositionspartierna överens om att bilda fem arbetsgrupper med två representanter från vardera SAP, V och Mp. Grupperna var Jobb och ekonomi, Klimat och miljö, Välfärd och rättvisa, Storstadens utmaningar samt En rättvis och hållbar värld. Man proklamerade då att arbetsgruppern skulle "vara i full gång vid årsskiftet". Så har det emellertid inte blivit. Varken socialdemokraterna eller Vänsterpartiet har lyckats komma överens om vilka 10 personer som ska ingå i laget. Bara Miljöpartiet har sin laguppställning klar. De har utsett i överenskommen tid de gröna politiker som ska vara med och utforma oppositionens alternativ till alliansregeringen. Språkröret Peter Eriksson tycker att det är "lite synd" att arbetet inte har kommit igång.
Se artikel idag i Svenska Dagbladet.
"Lovar gott för Alliansen" menar den moderate riksdagsmannen Göran Pettersson. Det håller jag gärna med om.

Spjutsspetsskolan i Trelleborg, åter på tapeten

 2009-01-08   Nyheter & Politik, svensk
  För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
I höstas kom Ulf Persson med sin bok "Blåsningen" som handlar om "Pilspetsskolan". Ulf Persson var lärare i Trelleborg som "gick in i väggen" och när kom tillbaka efter några månaders sjukskrivning fanns inte hans tjänst kvar längre. Han blev en resursperson på skolbiblioteket. Som en egen rehabilitering skrev han en roman, inspirerad av omorganisationer inom skolans värld. Jag har läst boken och skrivit två bloggar om den "Blåsningen" och "Blåsningen, en skröna med verklighet".
Den 27 december drog Fanny Johansson på Trelleborgs Allehanda i gång en artikelserie om Spjutspetsskolan med avsikt att spegla hur den uppfattas idag.
Hur blev verkligheten? Motsvarar den tankarna och planerna eller visade sig det mesta vara tom retorik?
Först ut var en intervju med doktoranden Trevor Dolan vid pedagogiska institutionen i Stockholm som bedriver forskning tillsammans med Lennart Grosin om vad som kännetecknar effektiva skolor i ett pågående projekt med medel från Vetenskapsrådet. I artikeln med rubriken:" Trelleborg kommer aldrig nå toppen" pekade Dolan på hur viktigt det är att få lärarna med sig från början i en förändring.
Sedan följde intervjuer med de ansvariga tjänstemännen, skolförvaltningens chef Barbro Melander som den 30.12 har svårt att svara på vad som ändrats i och med spjutspetsskolans införande och Lisbeth Netteberg, chef för gymnasiet och vuxenutbildningen som den 2.1 säger sig vara förvånad över att den nya organisationen väckt så starka reaktioner.
Därefter kom Maria Lönn på Lärarförbundet och Helena Linge på Lärarnas riksförbund till tals i en artikel med rubriken: "Förutsättningarna för lärarna saknas" den 5.1.

Den 7.1 spädde Trevor Dolan, som själv har barn i Trelleborgs förskola på med en insändare "Dags att öppna dörrarna i skoldebatten!" i vilken han antyder att han blivit inbjuden av ansvariga skolpolitiker och förvaltare i Trelleborgs kommun att "bakom stängda dörrar" diskutera huruvida projektet "Spjutspetsskolan" har varit lyckat eller ej. Han uppmanar ansvariga npolitiker och förvaltare att i stället anordna ett offentligt möte med medborgarna som ju finansierar de olika verksamheterna. Han fick ett stort och positivt gensvar i TAs webbupplaga av de som läst insändaren. Den som läser dessa kan inte få någon annan uppfattning än att finns ett klart uttalat krav från många av kommunens medborgare på att det snabbt ordnas ett öppet informationsmöte om skolan i allmänhet och "spjutspetsskolan" i synnerhet.
För att citera signaturen Kerstin: Är något på väg att hända i Trelleborg? Anar jag ett svagt stråk av frisk luft? En offentlig debatt som handlar om skolan - är det möjligt? Det skulle ju kunna visa att Trelleborgs skolnämnd och förvaltning börjar förstå vad en av skolans huvuduppgifter betyder - demokrati!"
Vi följer noga vad som kommer att hända, blir det ett möte?

Ridturer på nyåret

 2009-01-06   Hästar
  För ett år sedan  För tre år sedan

Kajsa Lindsjö som bor i Bonderup där hon har åtta egna hästar är en utmärkt jockey. Hon hälsade på hos oss på Gränsbo under några dagar på nyåret och fick fart på flera av våra hästarn En annan "assistent" i stallet är Jenny fråb St. Beddinge som kommer då och då. Hon är också skicklig på hästryggen. Här ser vi några bilder. Först Kajsa på Glimma. Glimma har aldrig haft någon på ryggen förut så därför håller Anne ett vakande öga på ekipaget. Glimma föreföll emellertid nöjd med debuten. Två dagar senare går det bra utan att någon annan håller i tyglarna. Sedan galopperade Kajsa med stoet Mirella medan Jenny hängde med på Georg "Jojje" Scott.

     

Inte mer om det gäller Guillou

 2009-01-05   Böcker
  För ett år sedan  För två år sedan  
Tack, inte mer om Hamilton, säger jag när jag efter att ha kämpat mig igenom hälften av Jan Guillous senaste bok "Men inte om det gäller din dotter", känner mig tvingad att leta upp soptunnan. Med glädje tänker jag på att jag åtminstone inte köpt boken utan lånat den på biblioteket så att jag inte bidragit till författarens nya miljoninkomster.
Det handlar verkligen inte om någon "välskriven rafflande thriller" som förlaget rekommenderar.
Istället enormt mycket sidobeskrivningar som inte för intrigen framåt. De ger en viss bakgrund till hur intrigen utvecklar sig men är för det ändamålet minst 10 gånger för långa. Sidobeskrivningarna ger främst en information om hur duktig författaren är, hans höga moral, hans kamp mot alla korrumperade idioter och ger honom tillfälle att peka ut och smutskasta och fördöma andra personer. Guillous värderingar som ligger till grund för hans bedömningar av andra människor och samhällsfenomen kommer konsekvent från vänster. Han hatar den amerikanska regeringen och det saudiarabiska kungahuset eftersom de är George Bushs vänner. Men även bortsett från vänsterpolitiken så är dessa sidobeskrivningar enormt tråkiga att ta sig igenom.
Varför jag började läsa boken? Jo, dels för att jag faktiskt trivdes ganska bra med Guillous "Madame Terror" som kom 2006 och dels för att Pernilla, bibliotekarien i Anderslöv är en stor Hamiltonälskare.

Recensioner:
Ira Mallik i Aftonbladet: En rörig relation mellan fakta och fiktion.
Jesper Högström i Expressen: Jan Guillou förblir den svenska litteraturens svar på Mamma Scans köttbullar.
Johan Svedjedal i DN: De verkligt stora pengarna tillfaller den författare som kritiserar samhället från vänster.
Magnus Eriksson i Svenska Dagbladet: Guillou bäst när han släpper käpphästarna
Torbjörn Forsild i Sydsvenskan: Småputtrig och trivsam läsning för alla Hamiltonfans
Kjell E. Genberg i DAST Magazine: Författarens fantasi och von obenattityd till det mesta han beskriver är smått oemotståndlig.
Per-Erik Tell: Pengar, massor av pengar, och egen framgång är uppenbarligen Guillous ledstjärnor.

Fyra stjärnor möter usel pedagog

 2009-01-04   FTM
  För ett år sedan  För två år sedan 
Herr professor Staffan Scheja, uppvuxen i Östermalms borgarklass och ovanligt liten till växten hade flera farhågor inför att ställa upp i årets "Stjärnorna på slottet", och det med rätta visade det sig. Gårdagens avsnitt kan få hela serien att falla eller åtminstone leda till en noggrannare bedömning av deltagarnas kvalifikationer i förväg. Hans osäkerhet fick honom att satsa på ett område där han känner sig säker, det vill säga framför flygeln och i den pedagogiska verksamheten på Kungliga Musikhögskolan där han är professor. De fyra deltagarna skulle därför på "Schejas dag" lära sig spela stråkinstrument för att på kvällen inför publik uppföra ett klassiskt stycke av Bach. För det ändamålet presenterade han sin allra bästa musikpedagog, "superpedagogen Eva" (bild). Därefter placerade professor Scheja sig själv bekvämt i gröngräset småpratande medan han fick massage av en kvinna bild). Därifrån kunde han höra det förskräckliga gnisslet från misshandlade stråkar och strängar. Musikpedagogen var en total katastrof. Hur kunde professor Scheja välja henne som lärare. Hans personkunskap på Kungliga Musikhögskolan kan inte vara särskilt god. Hon drog och slet i "eleverna", hon skällde ut dem och påstod att hon blev ledsen när de inte lydigt följde hennes anvisningar. Tydligast reagerade Jonas Gardell för denna mästrande attityd, som är själva kännetecknet på en usel lärare. Sedan han förklarat för henne vad han ansåg om hennes undervisning lämnade han "lektionssalen"
Kjerstin Dellert och alldeles särskilt den chockade Christina Schollin betonade att "så gör man inte" angående Jonas Gardells sorti. Janne "Loffe" Carlsson sa sig ha förståelse för Gardells reaktion. Det hedrar honom, själv håller jag till minst 100 % på Jonas Gardell. Han var den ende av de fyra som hade stake och integritet nog att inte spela med i tramset.
Föregående avsnitt av "Stjärnorna på slottet".
Programmets hemsida på SvT.

Läs Niklas Wahllöfs klarsynta artikel i DN "Vad ska vi med "Stjärnorna på slottet" till?" Det man får ut av serien är "upptäckten att Jonas Gardell var en ovanligt klarsynt och sympatisk stjärna. Men det hade det väl inte behövts en hel programserie till?" menar Wahllöf.

Bäst av allt är emellertid Fredrik Virtanens krönika i Aftonbladet under rubriken "Årsskiftets kung". Läs den! "Gardell säger sanningen så långt den kan sägas utan att bli snaskig. Han är nyfiken och vill till kärnan utan att klampa över integritetsgränser. Medan de andra ack-så-välpolerade trivselstjärnorna mest förefaller sugna på fem gratisnätter på slott och tjusiga äroskildringar". Heder Fredrik, jag håller helt med dig!

Kurdo Baksi vill erövra ett mandat i Bryssel

 2009-01-03   Nyheter & Politik, svensk
  För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
I går gjorde Kurdo Baksi, som är mest känd för att vara brorson till den kurdnationalistiske författaren Mahmut Baksi, ett debattinlägg i Aftonbladet. (eller läs här). Han är där besviken och irriterad över att inget parti satt honom på valbar plats på någon röstsedel till Europaparlamentet. Särskilt irriterad är han på de tre partierna, S, V och MP som han menar, "ägnar många retoriska tal åt mångfald". Därför borde de välja "mångfalds-Baksi".

Det smärtar honom att de inte har vad han kallar någon "svartskalle" på valbar plats på sina valsedlar till Europaparlamentet. Han står själv nära det socialdemokratiska etablissemanget, hans syster Nalin Pekgul är ordförande för Socialdemokratiska kvinnoförbundet och riksdagsman för socialdemokraterna.
Det enda parti som har "sv-kallar" på valbar plats är faktiskt moderaterna, men deras representanter, Anna Maria Bildt Corazza och Anna Ibrisagic kan Kurdo Baksi inte acceptera som värdiga representanter för mångkulturen, dels för att de är kvinnor och dessutom är de båda visserligen födda utomlands men felaktigt nog i europeiska länder! Nej, för att vara en godkänd representant för "sv-kallarna" på en valsedel för ett svensk parti krävs det att man är född utanför Europa och är av manligt kön enligt Baksis värderingar. Helst ska man väl vara född i Turkiet och ha kurdiskt "påbrå", helst ska man också heta Kurdo Baksi!
Tidigare har han ju sagt sig villig att kandidera till riksdagen för sossarna men kom inte högt på riksdagslistan heller. Och han har ju faktiskt fått Olof Palmes fredspris, det borde väl vara en merit.
Hela hans artikel handlar om att han själv vill in i den lukrativa europeiska församlingen och i sin besvikelse över att inget parti vill ha honom där skyller han andra partier för att samarbeta med sverigedemokraterna.
Om dessa skriver han " Sverigedemokrater tar till alla möjliga medel, inklusive desinformation och lögner, för att erövra ett mandat i Bryssel.". Ja, som man känner sig själv känner man andra.

Surfa, sök på Nätet och håll dig ung

 2009-01-02   Forskning & Vetenskap
  För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Att surfa och söka information på Internet är bra för hjärnan. Det konstateras i en rapport från University of California, Los Angeles:
När hjärnan åldras minskar bland annat aktiviteten i cellerna, vilket påverkar hjärnans prestationsförmåga negativt. Att korsord, schackproblem och andra aktiviteter som stimulerar hjärnan, motverkar detta åldrande har länge varit känt. Nu kan också internetanvändning tillföras den listan.
Detta gläder mig därför att jag löste mycket korsord fram till för snart 20 år sedan. Att jag då slutade berodde på att den aktiviteten var så hopkopplad med att röka pipa. Så när jag la av med rökningen så försvann och intresset för korsord. Jag började däremot med aktiv surfning för snart 15 år sedan. Och strax därefter med att bygga egna webbplatser.
Undersökningen baseras på 24 frivilliga mellan 55 och 76 år. Halva gruppen var vana internetanvändare. Hjärnaktiviteten undersöktes under bokläsning och internetsurfning. Jämfört med läsning visade det sig att hjärnaktiviteten ökade i de områden som kontrollerar beslutsfattande och komplext tänkande för den grupp som surfade på nätet. Valmöjligheterna på internet kräver många beslut för att man ska nå rätt information och det är denna aktivering av hjärnan som motverkar åldrande enligt rapporten.

Läs mer här: UCLA Newsroom 14.10 University of California, Los Angeles: Study finds that searching the Internet increases brain function.

Rapporten refereras av CNN: Study: Google does a brain good.

Årets första dag 2009

 2009-01-01   Dagbok
 För ett år sedan  För två år sedan 

Nyårsafton blev en riktigt fin vinterdag där bara snön fattades. Marken var emellertid vit av frost. Det var några minusgrader, nästan ingen vind, stilla och fint med en klar, blå himmel.
Jag skrev mitt "bokslut" för året, liksom jag gjort den 31 december de tre föregående åren.
Kvällen ägnade jag mig åt att titta på Strindbergsdramat Hemsöborna i en alldeles speciell tappning. En verklig skrattfest bjöd Stefan & Christer-gänget på i nära tre timmar. En repris från Vallarnas Friluftsteater i Falkenberg sommaren 2007. Några av de bästa skådespelarna var med, Jojje Jönsson, Siw Carlsson, Claes Månsson, Gösta Janson, Thomas Hedengran, Kent Vickell, Jenny Antoni, Martin Östh och Elin Gradin. Experterna på svensk revy bor på västkusten. Jag gillar de verkligen och det här är en av deras bästa produktioner som jag inte sett förut. Ibland är det tur att TV4 finns. Se några av bilderna från skådespelet.

Sedan var det dags att ta hand om djuren. Fyra av hästarna visade inget större intresse för nyårssmällarna, men två, Georg Scot och Piraten blev mycket oroliga. Det var smällarna och i ännu högre grad ljuseffekterna som skrämde dem.
Vii fick tillbringa en lång stund i stallet omkring och efter tolvslaget för att försöka få dem lugna. Är denna smällartradition verkligen så nödvändig att upprätthålla? Den skadar och skrämmer både människor och djur och förstör egendom och skräpar ner.

Nyårsdagen är det samma fina, vindstilla väder. Barometerns fall indikerar dock att mildare och blåsigare väder är på gång.
Året börjar med att vi bogserar Toyotan med brusten kamrem till verkstad i Anderslöv.