Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Januari 2010

Bertil Tomelius
Startsida

Låg trovärdighet för FNs klimatpanel

 2010-01-31 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan
För många indier var varningen för att glaciärerna i Himalaya skulle ha smält bort till 2035 det starkaste argumentet för att bekämpa den globala uppvärmningen. Men man vet inte om detta är sant eller bara en bluff. Misstaget avslöjades av en kanadensisk geografiprofessor som heter Graham Cogley. Han är expert på glaciärer. Han visade att påståendet om de smältande glaciärerna inte hade stöd av vetenskapliga data. Kanske beror misstaget på att personer tillhörande panelen läste fel. År 2350 blev år 2035?
För en tid sedan erkände FNs klimatpanel (IPPC) att det var som Graham Cogley sa. Ordföranden i FNs klimatpanel Rajenda Pachauri (bild) erkände att man underlåtit att granska påståendet enligt de rigorösa vetenskapliga metoder som brukar användas men " hoppas att världens folk inte vilseleds av detta misstag". Indiens miljöminister Jairam Ramesh publicerade i november i fjol en undersökning som visade att inte alla glaciärer höll på att smälta och att en del i stället växte. Han håller på att skapa resurser för bättre indisk forskning om glaciärerna i Himalaya. Läs här: "India challenges Western data linking climate change, Himalayan melt".
Några veckor avslöjandet om bluffen hade mängder av e-post läckt ut från vetenskapsmän knutna till panelen. Dessa antydde att panelen medvetet undanhöll data från forskare, som inte delade panelens syn på klimatförändringen.
Pachauri avfärdar kritiken med att det är elaka människor: "Det kommer alltid att finnas en grupp människor som förnekar den globala uppvärmningen tills de är blåa i ansiktet. De är bara intresserade av att hålla fast vid sin slösaktiga och överdådiga livsstil".
Det kunde vara intressant att studera hur denne höge FV-chef själv lever sitt liv. Vem kan ha något förtroende för honom efter dessa uttalanden.

Artikel i Washington Post "U.N. climate panel chief: Error shouldn't derail global warming efforts in India", eller läs den här, översatt i Tempus nr 4 2010.

Solsidan, inte lysande

 2010-01-30 FTM
För ett år sedan   För två år sedan  För fyra år sedan
Solsidan är TV4s svar på SvTs Succéduon. Att döma av programmets första avsnitt som sändes i går kväll halv tio så kan det vara dags att kasta in handduken redan nu. Inte mycket till humor inte. Jag tror inte att jag drog på mungiporna en enda gång. Och ändå var så duktiga komiker med som Felix Herngren, Johan Rheborg, Josephine Bornebusch och alldeles särskilt min favoritkomiker Mia Skäringer. Och det var ju också hon som räddade avsnittet från betyget I.G.
Seriens huvudregissör är Felix Herngren och han är också en av manusförfattarna.
Alex (Herngren) och hans fru Anna (Skäringer) har flyttat till Alex barndomshem. Problemet är att Alex mor är så fäst vid hemmet att hon vill bo kvar eller åtminstone ha ett eget rum med alla sina prylar. Anna kräver att Alex klargör för sin mor att hon måste flytta och då ljuger han om att Mia har graviditetsdepressioner och hans mor har Alzheimers. En gammal kliché som funnits i många hundra år om hur svärmor inte vill lämna över varken huset eller sonen till sonhustrun. Och detta helt utan humor. Grannen och Alex barndomsvän Fredde (Rheborg) finner varandra och hjälps åt att såga ner ett träd som hindrar kvällssolen. Naturligtvis faller trädet fel och en välputsad båtrelik får sina skråmor. Och den tredje klichén handlar om föräldrars oenighet om hur man nattar ett barn. Pappa Alex är sträng, mamma Mickan (Josephine Bornebusch) är vek. Har funnits i tusen år antagligen. Man skrattar på sig!
Men Fredrik Arefalk programchef på TV4 är av annan mening: "Solsidan är en modern komedi med vass humor, hög igenkänning och stor värme som garanterat går hem hos tv-tittarna".
Programmets hemsida på TV 4.

Moderat alliansframgång

 2010-01-29  Nyheter & Politik, svensk
För ett år sedan  För tre år sedan 
Vilken fin present DN/Synovates januarimätning av partisympatierna är! Stark ökning för M - stark minskning för Sd! Plus 2,6 resp. -1,2 procentenheter. Och ännu bättre kommer det att bli efter Beatrice Asks övertygande argumentation för Alliansens förslag till skärpta straff för grov brottslighet i morse på SvT. Peter Althin, riksdagsledamot för Kd vred sig som en mask i TV-soffan och ville hellre tala om hur viktigt det var att hjälpa brottslingarna. Ingen höjdare för Kd som redan balanserar på den mycket riskfyllda fyraprocentsgränsen sedan länge och nu fick 4,4 % (-0,3). Ödet att ligga på gränsen delar Kd med tre andra partier, Centern, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Riksdag och regering kan se helt annorlunda ut efter valet i september.
Undersökningen visar att män och kvinnor väljer olika. Männen i Sverige vill ha en fortsatt allians medan kvinnorna vill ha de rödgröna partierna, inklusive f d kommunisterna vid makten. Många kvinnor tänker säkert att man biter inte den hand som föder en. De anställda som betalas med skattemedel, framför allt de kommunalt anställda är ju till mycket stor del kvinnor. Det är hit valpropagandan ska riktas för att få en fortsatt alliansregering. Och så fortsatt moderata utspel när det gäller brottsbekämpning, brottsofferstöd och allmän ökad trygghet. Det vill en stor majoritet av väljarna ha. Tidigare bloggar om opinionsmätningar: 4.4 2009   31.10 2008.

Artikel i DN: Män och kvinnor väljer olika.
Grafik med resultatet av mätningen.

Människan är individ bara tekniken finns

 2010-01-28 Forskning & Vetenskap
 För två år sedan 
När jag var ung satt jag hemma med familjen samlad framför TVn. Alla tittade samtidigt och alla hade samma referensramar och kunde prata om samma TV-program. Ibland tittade också grannar och släktingar in när det var särskilt populära program, speciellt om de inte själva hade tillgång till TV. Det var ett uttryck för människan sociala behov ansågs det. En upplevelse man hade enskilt kunde aldrig vara lika stark som den man hade tillsammans med andra. Människan var en kollektiv varelse och annat trams fick man ofta höra på 60-talet och framåt.
Men orsaken till att vi satt i sällskap och tittade var att det bara fanns en TV-apparat i hushållet eller kanske bara en för flera hushåll. Nu när antalet TV-apparater är många och programkanalerna många så väljer vi svenskarna allt oftare att se på olika program framför våra egna apparater eller ser programmen på datorn eller i efterskott på SvT-play. Detta visar en undersökning Jacob Bjuhr gjort vid Göteborgs universitet och presenterat i en ny avhandling. "Vi blir mer och mer individualistiska också i våra tv-val, och jag är övertygad om att den utvecklingen kommer att fortsätta. Vi kan inte längre tala om TV som ett socialt kitt, en enande kraft", säger Jakob Bjur.
Avhandlingens titel: Transforming Audiences — Patterns of Individualization in Television Viewing.
Läs mer i en artikel på Forskning.se "Socialt tv-tittande på väg att försvinna".

Snöfåg och stormvarning på Söderslätt

 2010-01-26  Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan
Detta är det utan motstyckte värsta snödrev som jag har upplevt i mitt liv. Eller "snöfåg" som vi säger i södra Skåne. Mängden snö som kommit är inte så stor men den starka vinden gör att det snöar horisontellt. Det är stormstyrka från sydväst och det bildas stora drivor på kort tid.
I morse låg barometern fortfarande på starkt "ryskt" högtryck på över 770 mm Hg, ett högtryck som varat i flera veckor med kallt och klart väder på nätterna och nästan ljumma soldagar. Barometern föll på 6 timmar idag ner till drygt 750 mm Hg. Min fru som arbetar i Malmö tänkte åka hem redan vid tre tiden men då var motorvägen mot Ystad redan avstängd. Det blir att övernatta hos dottern Lina och Andreas i Limhamn. Hästarna togs in redan vid fyratiden och sprang glatt den sista biten till stallet.

Årsmöte i M-lokalen

 2010-01-25 Lokal politik
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan
I går den 25 januari höll Moderata Seniorer sitt årsmöte. Det var ett ovanligt välbesökt årsmöte särskilt i jämförelse med förra årets. Det var det första mötet i vår nya lokal på Algatan 76 som är så ny att den ännu ej officiellt har invigts. Det har därför varit en något stökig tid, särskilt senaste veckan för att få allt på plats för ett årsmöte. Men det gick väldigt bra, mest naturligtvis tack vare vår nye administratör, John Rogers, som verkligen kan hålla många bollar i luften samtidigt.
Större delen av fjolårets styrelse omvaldes om än på något annorlunda poster. Det kan kanske uppfattas som om vi inte vill släppa in några andra utan sitta på platserna själva men jag menar att det snarare är ett uttryck för att den avgående styrelsen har fungerat bra och varför ändra på ett vinnande lag? Dessutom blev det en märkbar förnyelse efter fjolårets årsmöte och val.
Hela mötet löpte efter ritningarna och en väl förberedd valberedning företrädd av Lars-Olof Flink
Efter årsmötesförhandlingarna blev det kaffedrickning med fastlagsbullar som alla lät sig väl smaka. Vå lokal ligger granne med caféet La Strada som kommer att bli vårt konditorilokus.
Pina Kinhult som är Regionråd i Skåne var inbjuden och hon talade om Region Skåne och det regionala utvecklingsmandatet. Hon uppehöll sig mest vid det miljöstrategiska programmet och innovationsstrategin men hade också mycket att säga om ESS investeringen samt infrastrukturpropositionen och det nya Trafikverket. Hon fick många frågor och intressanta kommentarer. En engagerad diskussion om framtiden för Trelleborgs hamn blev det också.
Nu kör vi igång med ett nytt särskilt spännande politiskt (val)år som vi har framför oss.

     
Från höger: Lars-Olof Flink, Ola Pärson,
Gunnar Carlsson, Mårten Bönnemark,
Eva Ekström, Ove Carlsson och Marianne Ohrlander
Bo och Mona Evanth, Ingrid Larsson och
Leif Malmgren
Ny medlem för dagen:
Brita Liljeroth
     
Ingegerd Möller Leo, Ann-Marie Jönsson,
Wolfgang Österling och John-Erik Andersson
Regionrådet Pia Kinhult pratar inför
en engagerad skara
Mötessekreterare och mötesordförande:
Claes Jönsson och Bertil Tomelius

Tommy Körberg, ett verkligt föredöme

 2010-01-24 FTM
För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan
Det blev en riktigt bra avslutning på säsongens "Stjärnorna på slottet". Det var Tommy Körbergs dag och han använde den till att verkligen propagera för att inte låta sig luras av kokainen. Visst känner man att självförtroendet växer för stunden men det är en mycket bedräglig känsla. Efteråt känner man sig bara ännu mer mindervärdig och hälsan tar snabbt stryk. Det vet han alltför väl av egen erfarenhet. Och snart står polisen där, med rättegång och fängelse som påföljd. Och det var han glad för. Han behövde den smällen för att inte gå bort sig helt och försvinna i drognedbrytningsprocessen. En förebild för dagens ungdom som ofta ser upp till Stureplans gängen.
Tommy Körberg förklarade redan som 5-åring att han skulle bli estradör. Och från karriären vid 18 års ålder med popgruppen Maniacs gick det spikrakt uppåt. Som 21-åring vann han Melodifestivalen och hamnade på nionde plats i Eurovision Song Contest med "Judy min vän".
Sedan dess har det varit många höjdpunkter. Några är samarbetet med HasseåTage, med Astrid Lindgren vars favoritlåt var "Fattig bonddräng" uppförd av Tommy personligen samt arbetet med Björn & Benny.
Men det blev också mopedåkning till Health Club, ett spa i närheten för fotbehandling och naturligtvis ett underbart sångframträdande som avslutning på. Dessutom björnskulptering och lyxsupé där värden själv uppträdde.
De flesta av deltagarna har inte haft särskilt bekväma uppväxtmiljöer. Så också för Tommy som tidigt blev bortlämnad av sin mor och fick bo hos mormor. Sedan hittade hon en annan man, en alkis, och fick flera barn. Räddningen blev Ingvar Körberg, en lärare som adopterade alla barnen.
Programmet gav mig en helt annan bild av Tommy Körberg, hans bakgrund och hans storhet som en internationell artist med stor originalitet.
Och så är han en samlarnörd som samlar på isbjörnar av alla de slag.
Jag har funderat på varför "Stjärnorna på slottet" blivit ett av mina favoritprogram. Detta var ju den fjärde årgången. En orsak kan vara att man slipper titta på en "programledare" som oftast mest är intresserad av att själv synas och bli omskriven av media. De är också ofta okunniga, ointelligenta och saknar professionalitet. Fler sådana program utan programledare, tack!
Programmets hemsida Stjärnorna på slottet.
Stjärnorna på slottet, Dag 1, Siw Malmkvists dag
Stjärnorna på slottet, Dag 2, Björn Ranelids dag
Stjärnorna på slottet, Dag 3, Med Westergrens dag
Stjärnorna på slottet, Dag 4, Kjell Bergqvists dag

Ny Möteslokal fick möbler

 2010-01-23 Lokal politik
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan
Idag fick M-lokalen sina första möbler tack vare en generös donation av Lars Mikkelä och ett idogt flytt- och städarbete av många partimedlemmar. Lokalen ligger på Algatan 76 mitt i centrum av Trelleborg. Den är stor och rymlig och har stora fönster ut mot gatan. Den är handikapp vänlig och lätt att ta sig in i även med rullstol. Det första mötet i lokalen blir redan i övermorgon, måndagen den 25 januari, då Moderata Seniorer håller sitt årsmöte där. Idag träffade jag och kassören Helny Feustel de två revisorerna Ingrid Larsson och Sten Johansson för att visa upp räkenskapen och protokollen från styrelsemötena som underlag för revisionsberättelsen till årsmötet.

Folke Mellvig, thrillerförfattaren från 60-talet

 2010-01-21 Böcker, deckare
 För två år sedan För tre år sedan  För fyra år sedan  
För flera år sedan läste jag många av Folke Mellvigs kriminalromaner från 1950-talet. Många handlade om Hillmans Detektivbyrå. på Norrlandsgatan i Stockholm. Om John Hillman, Kajsa Larsson som sedan blev hans fru om den unga medarbetaren och flicktjusaren Freddy Sjöström. Myndighetspersonerna var ofta kriminalassistent Sune Örgren o kriminalkommiassrie Karlgren. De tidiga böckerna hade en lättsam och humoristisk ton. Flera av den har filmats och är verkliga klassiker: Damen i svart, Mannekäng i rött, Ryttare i blått, Vita frun och Den gula bilen, alla regisserad av Arne Mattson.
Det fanns och finns flera deckare av Mellvig som jag inte kunnat få tag på via biblioteket. För några veckor sedan hittade jag emellertid tre stycken som jag köpte på Bokbörsen.

Det är Brott i paradiset (1961), Dödens mannekänger (1968) och Gengångaren (1972). Alltså böcker av senare datum.
Här har kapten John Hillman och hans detektivbyrå försvunnit. Böckerna är mer av thrillerkaraktär
särskilt hans sista bok "Gengångaren" är av det slaget. Gemensamt är att de har unga kvinnor som huvudpersoner; Eva Malmborg, som lovande kriminalreporter (Brott i Paradiset), TV-producenten Pi Nyberg i "Dödens mannekänger" och Kerstin Hallberg, chefssekreterare på Tillmanindustier. Den senare ensamstående mamma med två barn.

De har alla tre varit en njutning att läsa, spännande och underhållande.
Min startsida för Folke Mellvig. Sammanfattningar av några av hans böcker.

Var gömmer sig värmen?

 2010-01-19 Forskning & Vetenskap
För ett år sedan För två år sedan 
Det varmaste året vad gäller genomsnittlig global temperatur är 1998. Sedan har det blivit något kallare. Detta är något som de meteorologiska datormodellerna har svårt att förklara. Axiomet som alla av FN godkända forksare utgår ifrån är ju att set ska bli varmare och att temperaturen snart ska nå katastofala höjder beroende på felaktig mänsklig påverkan. Nu hoppas och tror därför forskarna på att det ska vända igen detta året 2010. Nu är det dags för en rejäl höjning. Men som alla har märkt så har året startat med en ovanligt stark kyla och inget tyder på att det vänder under de kommande veckorna.
Den som levcer får se. Kunskapen om hur planeten jordens temperatur förändras är fortfarande en stor utmaning för vetenskapen.

Hadley Center som tillhör Storbritanniens meteorologiska institut anser att det varmaste året sedan statistik började föras är 1998. Skeptikerna hävdar då att tolv år måste vara ett långt avbrott i en påstådd stigande trend. Men meteorologinstitutet (MO) säger att datormodellerna pekar på att 2010 blir ännu varmare än 1998. Ett argument för detta är att Stilla havet håller på att lagra värme som kan släppas ut i atmosfären. Från 1998 till 2003 sögs stora mängder energi upp av oceanerna trots att inte yttemperaturen steg. Det blev alltså varmare även om man inte kunde mäta detta, hävdar firskarna, åtminstone officiellt. Vad de skriver i interna mail kan vara en annan sak.
En varm El Niño medverkade till rekordet 1998. Och sedan har vi solen med sina cyklar. Solen var "i botten" 2009 och bör därför börja röra sig mot maximum 2010 menar MO.
USAs CERES-program antyder att jorden har absorberat mer energi och reflekterat mindre de senaste åren i stället för tvärtom. Det är ganska mystiskt.
Artikel i The Economist "No hiding place?", eller läs den här, översatt i Tempus nr 2 2010.

Styrelsemöte, Trelleborgs Moderata Seniorer

 2010-01-18 Lokal politik
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan
Nytt år och sista styrelsemötet för verksamhetsåret 2009 för Trelleborgs Moderata Seniorer. Under 2009 har vi haft den stora förmånen att få ha våra styrelsemöten på styrelsemedlemmen Mårten Bönnemarks kontor där vi har fått utnyttja konferensrummet. Inte nog med det, han och hans medarbetare har varje styrelsemöte bjudit på kaffe och frallor. Det var därför med stor glädje Bertil Tomelius som ordförande, på hela styrelsens vägnar, kunde överlämna en blomsteruppsats som ett ringa tack. Från och med nästa styrelsemöte kommer vi att kunna vara i den egna Moderatlokalen på Algatan 76. Närvaron var god, sju personer av åtta ställde upp, bara vice sekreteraren Ola Pärson var frånvarande. På dagordningen fanns rapportering från genomförda aktiviteter sedan förra mötet, rapporter från de politiska nämnderna i Trelleborg, från nomineringskommittén och från den grupp som har ansvaret för uppläggningen av valkampanjen 2010. Vi diskuterade kring årsmötet nästa vecka och verksamhetsberättelsen för 2009 presenterades. Kring bordet: Mårten Bönnemarl, Claes Jönsson, Marianne Ohrlander, Ove Carlsson, Tord Larsson, Helny Feustel och Bertil Tomelius.

Kjelle, rebell och förebild

 2010-01-17 FTM
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan
Kjell Bergqvist är ett föredöme för mig menade Björn Ranelid, efter dagens slut. Jag ska ta efter hon om och inte låta sig tryckas ner. Meg Westergren var mycket imponerad över hur "Kjelle" vågat gå sin egen väg i livet och hellre avbrutit karriärer om det krävdes för att kunna behålla ryggraden rak. Kjell Bergqvist berättade humoristiskt men oförbehållsamt om sin rebelliska uppväxt och på många goda historier ur sitt brokiga skådespelarliv.
I går kväll var det Kjell Bergqvists dag och det fjärde avsnittet i Stjärnorna på slottet. Egentligen ville han bli gymnastiklärare. Men gymnasiet blev ingen höjdpunkt i Kjell Bergqvists liv. Han strulade, skolkade och sedan han hade tryckt upp en päronglass i rektorns ansikte gick han direkt hem och packade väskan och drog hemifrån, bara 15 år gammal. Kjell flyttade in hos sin äldre kusin, en före detta kassaskåpssprängare som jobbade extra som scenarbetare på Folkteatern i Stockholm. Svenne gav honom rådet att söka in på Dramatens elevskola för "där var det mycket akrobatik och fäktning".
Kjell Bergqvist kom in som den yngste någonsin, 17 år. Det gick bra. Han fick lärare som Sif Ruud och Ulla Sjöblom. Direkt efter skolan fick han stora och viktiga roller bland annat i filmen Jack, efter Ulf Lundells generationsroman.
Björn Ranelid kunde förstås inte låta bli att briljera med straffsparksläggning. Det var modigt av "Kjelle" att agera målvakt.
Det mest spektakulära var när alla skulle vila ut i var sin hängmatta. Det gick hjälpligt för de flesta att komma till rätta med den men för Meg Westergren gick det sämre. Många glada hysteriska skratt så att Björn Ranelid fruktade för hjärtinfarkten.
Fiskafänget gick bättre och till sin stora förtjusning fick Siw Malmkvist upp en liten gädda.
Stjärnorna på slottet, Dag 1, Siw Malmkvists dag
Stjärnorna på slottet, Dag 2, Björn Ranelids dag
Stjärnorna på slottet, Dag 3, Med Westergrens dag

Sämre pension i framtiden

 2010-01-16 Nyheter & Politik, svensk
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan
Den statliga pensionen kommer sjunka tre år i följd mellan 2010 och 2012, enligt en prognos från Pensionsmyndigheten. Värst blir det i år och nästa år. Detta kan man läsa i ekonomisajten E24.
I år beräknas den statliga pensionen minska med 3 procent, året därpå med 2,8 procent och 2012 väntas minskningen bli 1,5 procent. Först år 2013 börjar pensionerna öka igen. Den som lever får se!
Att det minskar på det här sättet beror framför allt på att det är färre svenskar som tjänar in pensionsrätt. Det är helt enkelt för få personer som arbetar eller har a-kassa och gör många som har socialbidrag eller studerar.
Från den 1 januari i år tog den nya Pensionsmyndigheten över all hantering av den allmänna pensionen från Försäkringskassan och
PPM, Premiepensionsmyndigheten (www.ppm.nu har stängts ner). Här kan du få information om hur du tolkar ditt orangea kuvert.
Mer om pensioner kan man läsa på Dagens Nyheters Tema Pension.
Och på Inetmedias Pensions Portal.

Succé för Succéduon

 2010-01-14 FTM
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan
I dag inleder SvT en humorserie i åtta delar med Anders Johansson och Måns Nilsson som heter Succéduon. Programmet presenteras som en "humorserie i åtta delar om manlig vänskap och mänsklig dumhet".
I serien medverkar även Karin Lithman, Siw Erixon, Karin Bergqvist, Petra Brylander, Saga Gärde, Johan Svensson, Märta Lundin, Kajsa Erickson och Tom Ahlsell.
Del 1 heter Boken. Anders lever ett utsvävande singelliv medan Måns lever ett stilla familjeliv med gravid sambo (spelad nav Karin Lithman), bil och bostadsrätt. De är också kollegor och bästa vänner. Anders och Måns försöker tjäna en hacka genom att skriva en bok. Den ska bygga på vad de själva är övertygade om är ett program från 2003 som alla känner till "Så funkar det". Frågor som "Varför är navlludd alltid blått? Frågor som är "humoristiska och seriösa".
När Anders ska övertyga den kvinnliga förlagschefen (som spelas av Siw Erixon) om bokens förträfflighet hamnar han i stället i hennes säng. Det får dock ett abrupt slut när Anders blir nödig och sedan finner att toapapperet ät helt slut. Enda lösningen är att tvätta sug ren i rumpan. Han sätter sig på tvättstället som går sönder och vattnet sprutar.
Måns begår ett oplanerat hatbrott och boken får ett nytt omslag och ett nytt utgivningsdatum.
Anders & Måns m fl är riktigt bra! Självironin är humorns bästa bundsförvant. SvT2 21.30. Bör ses! Ser fram emot nästa avsnitt.
Programmets hemsida.

Stockholm, Europas första miljöhuvudstad

 2010-01-13 Nyheter & Politik, svensk
För två år sedan  För fyra år sedan
Stockholm har som första stad blivit utnämnd till Europas miljöhuvudstad 2010 av Europeiska kommissionen. Kommissionens målsättning med "Europas miljöhuvudstad" är att förbättra livsmiljön i städerna och miljön som helhet. Mer än hälften av jordens befolkning lever i städer och i Europa är siffran hela 80 procent. Städer spelar därför en viktig roll för att förbättra livsmiljön för medborgarna.
Priset delas ut till den stad som visar vägen till ett miljövänligt stadsliv och som kan visa konsekventa resultat när det gäller uppfyllda miljönormer, ett ständigt engagemang när det gäller ambitiösa åtgärder, fortsatta miljöförbättringar och en hållbar utveckling.
Idén till det nya årliga priset ”Europas miljöhuvudstad” uppstod vid ett möte i Tallin, Estland, 2006 och i maj 2008 lanserades priset för första gången av Europeiska kommissionen. I dag stödjer fler än 40 stora europeiska städer, inklusive 21 huvudstäder inom EU, initiativet.
På fredag den 15 januari sker den högtidliga invigningen av miljöhuvudstadsåret.
MIljöhuvudstad, 2010.

Igelkottsklubben

 2010-01-12 Böcker
För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan

Det är många decennier sedan jag senast läste något av Ann-Charlotte Alverfors och det kanske är synd, eftersom hennes senaste bok från i höstas, "Igelkottsklubben" gav mig en stor behållning. Boken var svår att lägga ifrån sig, samtidigt som jag inte ville läsa den för fort med risk för att gå miste om något.
Det är en familjedrama över flera generationer där många trådar till sist löper samman. Det är också en klassroman där de fattigaste är de mest utsatta och (låter sig) utnyttjas av andra.
Dolores Johnsson är en äldre dam som snart ska fira sin 85:e födelsedag. Inför födelsedagen tänker hon tillbaka på sitt långa liv och minns sin sedan länge försvunne man, barnen och även den hemlighet som hon aldrig delat med någon i familjen.
Huvudpersonen Dolores, född i Björkeröd i nordvästra Skåne, blir som ung vittne till ett hemskt svartsjukedrama, där mördaren, droskägaren, också förgriper sig på henne. Hennes föräldrar lägger skulden på sin dotter, som flyr till släktingar i Helsingör. Hon föder ett barn som hamnar på barnhem och sedan adopteras av dett barnlöst par. Hon får namnet Yvonne och hennes biologiska mor tar helt avstånd från henne. Fostermodern lyckas bli gravid till sist och föräldra lyckan är stor då en välskapt pojke föds. Yvonne har fram till dess levt lyckligt i förvissningen att hennes föräldrar också var hennes biologiska. Nur får hon veta att hon är stämplad "fader okänd". Hela hennes värld faller samman, hon tar sitt andra namn, Alva, och flyr liksom hennes mor gjorde i samma ålder. Boken slutar med att den 70-åriga Alva ställer sen 85-åriga mor, Dolores, till svars och efter många stridigheter finner de varandra.
Bokens presentation på Normal förlag.
Recensioner:
Elise Karlsson i SvD "Stark klasskildring om kampen för rättvisa".
Malin Lindroth i GP "Den går inte att slöläsa".
Kerstin Johansson i HD "Taggig skröna".
Lena S. Karlsson i Dalademokraten "Ett skillingtryck av olyckor".

Med glorian på sned

 2010-01-11 FTM
För ett år sedan  För fyra år sedan
Idag visade SvT en matinéfilm, en komedi från 1957, en komedi med Sickan Carlsson och Hasse Ekman, som heter med "Med glorian på sned" med många andra gamla, kända och älskade skådespelare som Sture Lagerwall, Yvonne Lombard, Siv Ericks, Stig Järrel och Holger Löwenadler. Med på ett hörn finns också som en ung liftare, Claes-Håkan Westergren, bror till Meg Westergren.
Birgitta Lövgren (Sickan Carlsson), bokförläggare Per-Axel Dahlanders (Hasse Ekman) sekreterare, har i hemlighet skrivit en roman, "Ärbarhetens vanmakt" som handlar om ett äktenskap som håller på att gå sönder. På första sidan anger hon som författare en pseudonym -- Eurydike. Sedan lägger hon manuskriptet i ett kuvert och åker till Strängnäs för att posta det. Per-Axel Dahlander visar inget större intresse, när han mottar Eurydikes manus med posten. Han ber Birgitta läsa det för bedömning.
Birgittas man, violinisten på Sveriges Radio, Sixten Lövgren (Sture Lagerwall), har en älskarinna Vera Alm (Yvonne Lombard). Hon vill att Sixten ska skilja sig och tipsar honom om att söka bevis på hans frus Birgittas otrohet på hennes arbete. Han sig till hennes kontor i hemlighet och hittar originalmanuskriptet i Birgittas skrivbordslåda. Älskarinnan avslöjar nu falskeligen att det är hon som är pseudonymen Eurydike. Men med hjälp av Birgittas farfar återställs ordning till slut så det blir Happy End.
Det var ingen av de stora bland de halvsekelgamla filmer som SvT har visat. De många drömsekvenserna kunde man kanske ha varit utan.
Senast sedda "halvsekelfilm", Fridolfs farliga ålder, 1959 och Med ära, skyldighet och vilja, 1942.

Wikipedia om filmen.
Svenska filminstitutet. IMDb.
Filmens story läs här.

Stjärnorna på slottet, Tre halvnakna män

 2010-01-10 FTM
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan
Ett bärande tema i gårdagens avsnitt var att Meg Westergren och hennes bror Claes levde "i skuggan av" sina berömda föräldrar, särskilt teaterikonen Inga Tidblad men också Håkan Westergren som var en firad skådespelare.
När Meg Westergren var 14 år blev hon barnvakt åt familjen Wretman. Sju år senare gifte hon sig med kändiskrögaren Tore Wretman. Äktenskapet varade i 16 år, sedan kände hon sig instängd och bröt upp. Nu är hon gift med Carl Magnus Nyström, befriande avlägsen från teatervärlden.
Herrarna får hjälpa till i köket med lunchen medan Meg och Siw (Malmkvist) tar igen sig på ett skönhetsinstitut. Där berättar Meg om sin dotter Malins insjuknade och död i hjärntumör. Det är ett gripande avsnitt.
Meg Westergrens stora intresse efter teater är teckning. Som ung utbildade hon sig till modeteckare i Paris. Så dagens övning blir därför krokiteckning. Herrarna får själva utse vem av de tre som ska stå nakenmodell. De försöker övertala stjärnkocken Ulf Wagner men ingen känner sig manad så de erbjuder i stället "en och en halv" naken man, dvs tre nakna överkroppar. Kjell Bergqvist erbjuder sig att posera upp- och-nervänd men så snabbt kan inte Meg teckna.
Meg Westergren var länge med i programmet "Gäster med gester" och kvällen avslutas med ett försök att få med deltagarna på detta. Det blir emellertid programmets bottennapp.
Stjärnorna på slottet, Dag 1, Siw Malmkvists dag
Stjärnorna på slottet, Dag 2,Björn Ranelids dag

Fler fruar för Zuma

 2010-01-09 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan   För tre år sedan  

Sydafrikas president, Jacob Zuma, vigdes häromdagen till sin tredje hustru, den 37-åriga Tobeka Badiba. Hon blev därmed landets tredje första dam. Det var på tiden. Han har redan tre barn med Tobeka. För Zumas del är det hans femte äktenskap. Bild på brudparet.
Han är gift sedan 1973 med Sizakele Khumalo och sedan 2007 med Nompumelelo Ntuli-Zuma. En annan hustru gjorde självmord 2000 och han är skild från den sittande inrikesministern, Nkosazana Diamini-Zuma sedan 1998.
Möjligen kommer han snart att gifta sig igen. Han är i varje fall förlovad med Gloria Bongi Ngema (bild till höger). Med henne, som arbetar för IBM i Johannesburg, har han redan en son som heter Sinquomo.
Två tusen gäster deltog i bröllopsfesten i KwaZulu-Natal provinsen. Bröllopsfesten inkluderade en timslång bröllopsdans enligt gamla Zulu-traditioner. Bruden dansade solo med spjut och sköld i händerna som en symbol för hennes emottagande av sin nye make (bilder).
Se, det var ett bröllop det!

Läs mer i The Guardian "Jacob Zuma to wed Tobeka Madiba, South Africa's third first lady".
Tidigare blogg om den 67-årige Jacob Zuma och hans kvinnor.

Välskriven 60-tals deckare

 2010-01-06 Böcker, deckare
För ett år sedan För två år sedan   För fyra år sedan  
För fem år sedan läste jag två av Eugen Holmbergs kriminalromaner från 60-talet. Nu har jag fått tag på den tredje som heter "Någon måste lämna båten". Den är den klart bäste av de tre och det är beklagligt att Holmberg inte fortsatte att skriva. Han var i femtioårsåldern när han skrev sina böcker och borde rimligtvis ha kunnat hinna med många fler. Goda exempel på att skriva deckare ända upp i 80-års åldern är Jan Mårtenson och Gösta Unefäldt. Eugen Holmberg var konstnär och ansågs ha "fint sinne för nattligt skuggspel och avslöjande dagsljus" både på duken och i boken. Men han ansågs också ha en "anmärkningsvärt initierad kännedom om polisrutinen" som i alla tre böckerna uttrycks genom kommissarie Torgny Frank ioch kiminalassistent Eli Olsson.
Där finns mång målande och ordrika beskrivningar av miljöer och människor. Holmberg är en författare som väl behärskar språket. En mycket bra genomarbetad intrig. En njutning att läsa "Någon måste lämna båten".
En advokat är gift sig med en rik kvinna. Hans fru föll för den charmiga, amoraliska konstnären. Hon ville skiljas och då skulle det uppdagas att Egon Nyström genom huvudlösa aktiespekulationer förskingrat sin frus farsarv på en dryg halvmiljon. En advokat som i sitt yrke har försnillat anförtrodda medel. Det blev för mycket. Han måste göra sig av med båda. Eugen Holmbergs startsida.

Intelligentare sökmotorer i framtiden

 2010-01-04 Datorer & Internet
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  
Sökmotorerna är en av de viktigaste grundpelarna för ett fungerande Internet. Där finns flera hundra miljoner webbsidor.
Den nya sökmotorn Wolfram Alpha kan bli en modell för framtiden. Namnet kommer från dess skapare, en brittisk matematikprofessor Stephen Wolfram. Hans söktjänst gör så kallade semantiska sökningar. Det betyder att en fråga kan få klara svar i stället för en hänvisning till olika webbsidor. Men den kan aldrig bli mer än ett komplement till sökmotorer som Google. Wolfram Alpha konkurrerar snarare med Wikipedia. Andra nya sökmotorer på väg mot vad man kallar "Den semantiska webben" eller Webb 3.0 är Google Squared och Microsoft Bing
IBMs Watson tar alla nya grepp på informationssökning. Men steget till verkliga personliga svar på personliga frågor är ännu långt.
Semantik är ett begrepp som avser innebörden, betydelsen av ett språk.
På samma sätt som webb 2.0 gjorde internet mer interaktivt, med bloggar, Facebook och Twitter kan man säga att webb 3.0 är ett krafttag för att göra internet mer intelligent. Det kommer alltmer att märkas i form av bättre sökresultat som ger dig mer exakta svar på dina frågor. Med Webb 3.0 blir internet mer strukturerat vilket krävs för att informationen ska bli mer begriplig för datorer.
Pröva Wolfram Alpha, Google Squared, Microsoft Bing och DrWatson.
Wolfram Alpha   Google Squared   Bing   Dr Watson   Googles bildidentifiering   

Artikel i PC för Alla 2009 "Framtidens sökmotorer - så smarta är de.

Mammans drickande ger koncentrationssvårigheter hos fostret?

 2010-01-03 Forskning & Vetenskap
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan
Internationella studier som Folkhälsoinstitutet refererar till visar att även måttligt drickande under graviditeten, ett till fyra glas vin i veckan, kan skada barnet och ge det uppmärksamhetsstörningar, hyperaktivitet, känslomässiga problem och svårigheter med relationer.
En amerikansk forskargrupp uppskattar att förekomsten av FASD, som är ett samlingsbegrepp för mindre allvarliga hjärnskador hos barn med drickande mammor, hos skolbarn i USA och Västeuropa kan ligga på mellan två och fem procent. Om detta kan man läsa i senaste numret av Forskning & Framsteg nr 1 2009 s 43-44 eller läs på webben "Glaset som kan skada fostret"
Kanske ligger redan en måttlig användning av alkohol bakom en del av de koncentrationssvårigheter som allt fler barn uppvisar idag och som diagnosticeras med hjälp av olika bokstavskombinationer som ADHD, DAMP, Aspergers etc.
För fyrtio år sedan drack kvinnor i genomsnitt 25 % av vad män drack. Idag har den delen fördubblats, till 50 %. Och männen dricker mer än tidigare. Och kvinnorna alltså ännu mer än tidigare. I en tidigare artikel har man kunnat läsa om hur kvinnor i de nordiska länderna nu dricker nästan lika mycket som män, till skillnad från största delen av Europa. "Kvinnor kan inte dricka som en hel karl".
En logisk följd av detta bör vara att det idag föds fler barn med något slags alkoholskada än för 40 år sedan, menar Åsa Magnusson, doktorand och psykiater vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Många kvinnor är dessutom idag äldre då de föder barn och har hunnit lägga sig till med alkoholvanor som kan vara svåra att bryta under nio månader. 20 % av kvinnor över 40 år säger sig ha druckit alkohol under graviditeten.
Åsa Magnusson menar att även i de fall då läkaren vet att mamman druckit under graviditeten kopplas inte detta alltid som orsak till barnets utvecklingsskador. Läkaren vill inte skuldlägga kvinnan utan skyller på andra orsaker. Därför finns det en stor gråzon i statistiken i Sverige.

Stjärnorna på slottet, Björn Ranelid

 2010-01-02 FTM
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan
Del 2 av 5. I kväll är det Björn Ranelids dag, även om han själv betonar att det är "allas" dag och han bjuder in till en dag på Göteborgsoperan. Han tar även på sig nystruken linnekavaj. Man ska vara prydligt klädd för att hedra sina gäster. Det är en skyldighet mot medmänniskan. Bara de ointellektuella avstår från att motionera och sköta sig. Dagens hemliga uppgift genomförs på Göteborgsoperan vilket tycks tilltala alla utom Kjell Bergkvist som blir svettig av nervositet. Och där ska alla fem framträda tillsammans med en kammarkör och det ska utföras inför publik. Och det blir naturligtvis en stor succé.

Jag ska villigt erkänna att jag inte varit någon stor fan av Björn Ranelid. Nu förstår jag att jag varit offer för de lögner och förtal som spridits om honom främst av Linda Skugge, påhejad av dåvarande kulturchefen på Expressen, Per Svensson. Jag säger som de fyra andra deltagarna i programmet, att nu känner vi Björn på ett helt annat sätt. Det är jag tacksam för att också få göra. I kvällen program tar han tillfället i akt att tala om hur han lidit av alla dessa imfama och lögnaktiga påhopp av många från kulturchefer till stå-uppare och säger att nu är det slut, nu har han imaginärt brutit ryggen på alla sina vedersakare.

Ranelid berättar hur det gick till när han som barn föll tre meter ner i ett cementgolv och fick svår tinnitus för livet och hur han mobbades i skolan på grund av sin underläpp som i tonåren växte ut i onaturlig storlek. Han beskriver sin fotbollskarriär; "den ende i Sverige som både spelat i Malmö FF och fått Augustpriset". Björn talar också öppenhjärtigt om kvinnorna, kärleken och sexualiteten.
Det fordrades 14 år av förberedelser innan Björn Ranelid började skriva. Sedan dess har han skrivit 29 böcker, 850 artiklar och gjort 3 000 framträdanden. 1994 tilldelades han Augustpriset för sin roman "Synden".
Han konstaterar själv att 2009 är hans år. Under våren och sommaren har han medverkat i en rad radio- och tv-program och är aktuell med flera nya böcker och i en dokumentär om sitt liv. Lever med hustrun och livskamraten Margareta på Söder i Stockholm. Han är 60 år och Meg Westergren faller helt för hans skönhet, särskilt det guldlockiga håret.
Stjärnorna på slottet, Dag 1, Siw Malmkvists dag
Programmets hemsida Stjärnorna på slottet.
Om Ranelid: Egen hemsida, Wikipedia.
Tidningskommentarer till Björn Radelids svslöjanden:
Anna Lindström i Expressen, Björn Ranelid kränkt av Linda Skugge.
Kerstin Magnusson i GD, Ranelid gör upp med det förflutna .
Lasse Gransestrand i DN, Björn Ranelid: Jag knäcker ryggraden på alla som ljugit om mig.
Anna Lindström i Kvällsposten, Ingmar Bergman får sig en känga av stjärnorna på slottet.
Blogg: Miss Oli, Björn Ranelid du är en riktig stjärna att se upp till!

Döden på vandring

 2010-01-01 Böcker, deckare
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  
Man måste tycka om den lappländska vildmarken, och det i blåst och snö, för att få en stor behållning av den här boken.. Klart sämst av de sju Hövenmark-deckare jag hittills läst. Boken har ett mycket märkvärdigt slut. Mördaren dog innan offret. Bra vävd intrig men för mycket vandring och som vanligt kvasipsykologi och moralpredikande. Gudrun Frisk är nybliven änka sedan hennes make sedan 30 år, Emil Frisk, avlidit. Hon får ihop det med vännen och polischefen Vilhelm Lundberg under vandringen men dock inte mer än att de förblir särbos.
M/S Storlule lägger till vid bryggan i Vaisaluokta, Sjöfallsledens slutpunkt. Det är en lördagseftermiddag i senare hälften av augusti. Bästa tider för fjällvandringar, menar många. Så också för de åtta personer som stiger av här. De utgör ingen organiserad gemensamhetsvandring. Två män med beslutsamma ansikten tycks hänga samman. Deras samtal och åthäver visar att de själva räknar sig som riktiga fjällrävar. Två andra verkar vara ensamvargar som kanske sökt sig till fjällvärlden för att finna ensamhet och tystnad. Ett yngre gift par verkar knappast översvallat nyförälskade. Så finns det ett äldre par som fjällrävarna en smula överlägset småler åt. Ska de verkligen orka trampa de dryga många milen genom Padjelanta till Staloluokta?
Ingen anar att det finns en mördare och ett mordoffer bland de åtta. Allra minst offret. Ingen anar att mördaren kallblodigt tänker följa sitt byte till rätta tillfället kommer. Det tillfälle han väntat på länge.
I Låddejokks skumma virvlar drunknar en av vandrarna. Olyckshändelse eller mord? Om det var mord, var det rätt offer?
Bilder på författaren Nils Hövenmark och på hans dotter Anna Hövenmark som bl a upplyst mig om att familjen hade sommarviste i Salojaure i Padjelanta när hon var barn. All ledig tid tillbringades till fjälls och efter vad hon minns var det där han skrev första boken. Så visst hade han mycket bakgrundskundskap för "Döden på vandring".
Min startsida för Nils Hövenmark. Sammanfattningar av några av hans böcker.