Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Januari 2011 (23)

Bertil Tomelius
Startsida


Gärna exilen men först ett brådskande ärende i banken

 2011-01-31 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan  
Leila Trabelsi, hustrun till den störtade diktatorn Ben Ali i Tunisien misstänks ha flytt från Tunisien med en rejäl reskassa i form av 1,5 ton guld till ett värde av 49 miljoner euro.
Leila Trabelsi och hennes familj har länge ansetts vara extremt korrupta och glupska.
Enligt Le Monde bordade Leila Trabelsi ett privatflyg med guldet och reste till Dubai. För närvarande sägs Trabelsi och hennes make, expresidenten Ben Ali, befinna sig i Jidda i Saudiarabien. Klanen Trabelsi påstås också ha varit involverad i kriminalitet. Efter att president Ben Ali störtats förra fredagen plundrade upprörda tunisier klanens villor i Tunis flotta förorter. Affärsmannen Imed Trabelsi som förkroppsligar korruptionen i Tunisien mördades av okända gärningsmän. Han var brorson till Leila Trabelsi. Senare uppgavs han ha undkommit men gripits av polisen.
Bild på Leila Trabelsi, Arabvärldens Imelda Marcos.

Läs artikeln i Der Spiegel: "Flucht aus Tunesien: Diktatorengattin mit Gold im Gepäck", eller läs den här, översatt i Tempus nr 3 2011.
Mer om familjerna Ben Ali och Trabelsi: "Le clan Ben Ali, une mafia à la tête de l'Etat".

Stavsten slog serietvåan

 2011-01-29 Dagbok, Sport, Högalid & Söderslätt
För ett år sedan För två år sedan  För fyra år sedan 
Jag har inte sett en handbollsmatch live sedan slutet av 1970-talet då jag bodde i Malmö och såg IFK Malmö spela i Allsvenskan. När jag nu bor i Trelleborg på kort promenadavstånd från Söderslättshallen så är det kanske dags att göra ett nytt försök. I eftermiddag spelar Stavstens IF mot
serietvåan IFK Tumba.
Fram till 1991 var Allsvenska den högsta divisionen i Sverige. Då döptes den om till Elitserien. Stavsten spelar i nuvarande Allsvenskan som alltså är divisionen under.
Innan matchen invigdes den nyrenoverade A-hallen med att alla sjöng nationalsången och sedan kom alla handbollsspelande småttingar och ungdomar in och fyllde nästan den ena sidans läktare. Riktigt högtidligt var det.
Det blev en spännande och underhållande match även om Tumba aldrig kom längre än oavgjort. Till sist blev det en säker tremålsseger för hemmalaget, 30-27, där kanske målvakten Michael Andersson glänste mest.
Innan jag cyklade hem köpte jag korv och mos i Södans grill och kiosk av Kole Mitkovski.
30 kr med alla tillbehör! Flera år sedan sist. Och inträdet var billigt, 40 kr. Pensionärsrabatt!
Stavstens IFs hemsida, Serien och resultat, Spelarna.
Allt om Handboll.

Bottenrekord med Meet The Parents: Little Fockers

 2011-01-28 Film, TV och Media
För ett år sedan   För tre år sedan  
Att se Fockers 3 utan att ha sett de tidigare är inte att rekommendera. En usel upplevelse! Då är nya versioner av Göta kanal och Änglagård betydligt bättre.
"Little Fockers" är film tre i serien om Ben Stillers civilisationskrig med sin svärfar, Robert De Niro. Den klart sämsta filmen jag sett på Grand hittills. Osammanhängande, osannolikt beteende och helt utan humor. Det ryckte inte ens en enda gång i mungiporna.
Den handlar om den store amerikanske patriarken som ville förvissa sig om att ha någon son eller svärson som kunde föra och leda familjen eller klanen efter den store Jack Byrnes död. Detta blev allt brådare när hjärtinfarkterna började varsla om snar hädanfärd.
Man förstår att det finns tidigare delar av filmen, på samma sätt som Änglagård och Göta kanal, och om man hade sett dessa så kanske denna vore intressantare. Men om inte: ett totalt fiasko.
Det pågår ett dussin förvirrande trådar. Allt för att dölja det faktum att filmen inte har en enda hållbar handling.
Eller som Jane Magnusson skriver i DN: "Första filmen "Släkten är värst" var väldigt kul. Uppföljaren "Familjen är värre" var ungefär hälften så rolig. Tredje filmen i sagan om Gaylord Focker (Ben Stiller) och hans mardröm till svärfar Jack Byrns (Robert De Niro) är inte rolig alls. Gaylord och Pam (Teri Polo) är numera lyckligt gifta med tvillingar. Barnen fyller fem och föräldrarna planerar stort kalas.
Miranda Sigander i Expressen är ännu mer kritisk: På ett sätt är det sorgligt att se stora skådespelare som De Niro, Dustin Hoffman och Barbara Streisand besudla sina karriärer så här. Å andra sidan läste jag att Hoffman tjänade 50 miljoner kronor på sina fem inspelningsdagar. Så eventuella förlorare här är väl bara de stackars fockers som går och ser skiten.

Officiell webbplats. sf.se. IMdB: synopsis.

Arbetsmarknadsnämnden bildar sig

 2011-01-27 Lokal Politik
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan
Den nybildade Arbetsmarknadsnämnden i Trelleborg erbjöds ett dygns utbildning i Ystad för att förhoppningsvis ge oss grunderna i hur den nya förvaltningen arbetar. Den nya Arbetsmarknadsnämnden ersätter två tidigare nämnder, dels Individ & Familj och dels Arbete & Försörjning som tidigare låg direkt under kommunstyrelsen. Jag tror att vi alla var mycket nöjda med undervisningen. Den behövdes, mycket var nytt för de flesta. Utbildningen var väl planerad och väl genomförd och materialet vi fick var omfattande och relevant för nämndens arbete. Under tisdagen fick vi en övergripande presentation av verksamhetschefen Cecilia Leijon av Arbete & Försörjning som består av fyra enheter EEB (Enheten för ekonomiskt bistånd), Arbetsmarknad, Projekt/utveckling samt Boende som är alldeles ny och handlar om kategorin "ensamkommande flyktingbarn". De fyra enhetscheferna är Susanne Loveheim, Ola Jonsson, Zara Göransson resp. Thomas Djurfeldt.
Susanne Loveheim presenterade Enheten för ekonomiskt bistånd och gällande lagstiftning på området med dess olika "normer" och andra snåriga paragrafer. Onsdagens utbildning fortsatte med Arbetsmarknadsenheten och Introduktion av nyanlända. Kursen gav också utmärkt tillfälle att personligen lära känna Alliansens företrädare i Arbetsmarknadsnämnden såväl som de två oppositionspartiernas.
Cecilia Leijon avslutade kursen med att hälsa oss välkomna att "auskultera" i den så kallade verkligheten när helst vi så ville.

       
 Verksamhetschef Cecilia Lejon
pekar ut målet med utbildningsdagarna.
Med sig har hon enhetschefen Ola Johnsson.
Socialdemokraternas ledamöter i AMN: Lars-Åke Norin, Monica Nordblad och Anastasious Manetoupolos.  Och här finns röda ersättare i AMN:
Jörgen Tenggren, Martin Skånberg
och Lene Olsson.
 På plats i restaurangen:
Terezija Macas, Jörgen Tenggren,
Martin Skånberg och Lars-Åke Norin.
       
 Alliansare trivs ihop.
Staffan Svensson, Jan Jönsson, Johanna
Vargas och Jane Madsén Kristensen.
 Zara Göransson, Ina Liljeberg
Cecilia Leijon och Jörgen Löfstedt.
 Två Sverigedemokrater i AMN:
Anita Dewár och Helmuth Petersén.
 Enhetscheferna är glada att allt
är över.Tomas Djurfeldt, Zara Göransson,
Ola Johnsson och Susanne Loveheim.

Demokratisk tillbakagång

 2011-01-25 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan  För fem år sedan 
Det amerikanska vakthundsgruppen Freedom House rapporterar om en reträtt för demokratin i 25 länder. Enligt institutets senaste rapport var 2010 femte året i rad som de politiska rättigheterna och medborgerliga friheterna krympte. "Våra motståndare ägnar sig inte bara åt omfattande förtryck, de gör detta med oöverträffad aggressivitet och självförtroende, säger David J. Kramer, chef för gruppen, "Och det demokratiska samhället antar inte utmaningen."
Rapporten utvärderar läget i 194 länder och 14 icke-statliga territorier. I stater som Kina, Egypten, Iran, Ryssland och Venezuela fortsätter förtrycket att öka. Antalet demokratiska stater har minskat från 123 2095 till 115 2010, det värdet sedan 1995.
"Auktoritära regimer kommer att ha en mycket friare händer för att tysta sina inhemska kritiker om det inte finns något motstånd från omvärlden", säger Arch Puddington, chef för forskning vid Freedom House i ett uttalande som åtföljer den årliga rapporten.
I 25 länder har de politiska rättigheterna och medborgerliga friheterna försämrats: Afghanistan, Bahrain, Burundi, Kambodja, Elfenbenskusten, Djibouti, Egypten, Etiopien, Fiji, Frankrike, Guinea-Bissau, Haiti, Ungern, Iran, Kuwait, Lettland, Madagaskar, Mexiko, Rwanda, Sri Lanka, Swaziland, Thailand, Ukraina, Venezuela och Zambia. Av dessa är tre europeiska: Frankrike, Ungern och Lettland.

Läs artikeln i The Guardian, "Watchdog group: Freedom slipped worldwide in 2010", eller läs den här, översatt i Tempus nr 3 2011.

Moderatlunch i januari

 2011-01-24 Lokal Politik
För ett år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
På Wärdshuset Två Leijon åt vi av Lunchbuffén som var Snitzel med wienergarnityr - kapris och ansjovisfiléer. Ingick en god salladsbuffé, måltidsdryck och kaffe och eftersom det var fredag även en dessert. Det var trevligt som vanligt men extra roligt var det att två nya personer deltog utöver de vanliga som är med nästan varje gång. Det var trevligt att få hälsa välkommen till före detta sjuksköterskan Lena Lantau och Jan Hjertsson som varit politiskt aktiv för moderaterna i Stockholmstrakten i många decennier, bland annat kommunalråd i Botkyrka. Nu bor han i Kurland.
Efter lunchen gick vi mangrant till (M)ötesplatsen där Mårten Bönnemark pratade om utvecklingen på bostadsmarknaden i Trelleborg framför allt för äldre. Mårten har drivit en fastighetsbyrå i flera decennier i Trelleborg och är nybliven ledamot i såväl Samhällsbyggnadsnämnden som Trelleborgshems AB. Det blev ett lättsamt föredrag som uppskattades av de närvarande tjugo personerna.

Wärdshuset Två Lejons hemsida.
Senaste moderatlunch var på Golfkrogen.

   
 Lena Lantau och Marina Theandersson  Jan Hjertsson och Mikael Rubin  Ingegerd Möller-Leo och Gunilla Folkesson,
i bakrunden Lars-Åke Lundell
och Marianne Ohrlander
 
 Gösta Kullenberg och Mona Evanth  Ola Pärson presenterar efterrätten för
bland andra Aino Vastagh och Ulla Thornberg
(med ryggen mot kameran)
 Lena Lantau och Aino Vastagh serveras kaffe

Innebandy i Söderslättshallen

 2011-01-23 Dagbok, Sport
För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
När man nu bor så nära Söderslättshallen ligger det nära till att kolla upp vad som händer där. I går var det Palmstaden IK som spelade innebandy mot Malmö FBC. Lagen spelar i Herrar div 2 Södra Götaland. Malmö FBC leder serien och har ännu ej förlorat en enda match.
Palmstaden bjöd på ett överraskande starkt motstånd, så länge krafterna räckte. Tog ledningen direkt genom Fredrik Sjöstedt och var nära 2-0 i Power Play. I början på andra perioden kvitterade Malmö, och av styrkan på jublet förstod jag att vi trelleborgare var i klar minoritet på läktaren.
Ny ledning direkt för hemmalaget genom Joon Berggren. Efter två perioder var ställningen 3-3 men i tredje rasade det. Två snabba baklänges mål och slutresultatet blev 4-9. Hemmalagets kondition tröt, varken hjärnorna eller benen fungerade de sista 15 minuterna.
En omväxlande och spännande match i 40 minuter.
Många utnyttjade pauserna till att besöka den välsorterade restaurangen.
Märkligt var att ljuset släcktes ner medan spelarna kom in för spel och att spelarna inte visade upp sig när de presenterades av speakern. Ribbstolarna längs långsidorna och upphissbara bommar för gymnastik täckte kortsidorna avslöjade den gamla gymnastiksalen. Akustiken påminde om ljudet i raspiga högtalare på Eslövs järnvägsstation på 50-talet. Hög nostalgipoäng.
Publik: 325 personer måste vara bra. Men det var ju lokalderby.
80 kr i inträde, ingen pensionärsrabatt.
Om två veckor är det dags för nästa hemmamatch, då mot Röke IBK, förhoppningsvis en något svagare motståndare än Malmö. Däremellan är det bortamatch mot Tvååkers IBK

Palmstadens hemsida och Malmö FBC.
Serien Herrar div 2 Södra Götaland presenteras på innebandy.se.
Christian Persson (främste målgöraren i serien) stod för tredje och Henrik Kronholm för fjärde målet.
Ett bra matchreferat på Malmö FBCs hemsida.

Vana vid våld men saknar utbildning

 2011-01-22 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan 
I Algeriet har en hel generation vuxit upp omgiven av våld och utan tillräcklig utbildning för att kunna fly till ett bättre liv.
Efter att i 132 år ha lytt under kolonialmakten Frankrike blev 1962 det allt övergripande målet ett fullständigt oberoende. En nationell identitet befriad från västerländskt inflytande blev målet. Framtvingad arabisering ledde till att utländska företag och investeringar fick kalla handen. Engelska som är det internationella näringslivets språk, ignorerades i skolor och högskolor liksom moderna "utländska" ämnen som företagsekonomi och marknadsföring. Misstänksamhet mot utländsk kapitalism blev ännu intensivare under inbördeskriget, när islamska rebeller bekämpade en vald regering. Resultatet blev att hela generationer växte upp omgivna av våld och utan nödvändiga kunskaper. Drygt 75 % av befolkningen i Algeriet är under 30 år.
Trots Algeriets rikliga tillgång på naturgas och olja - landet har tjänat mer än 600 miljarder dollar under president Bouteflikas tid vid makten - lever stora delar av befolkningen i fattigdom. Kombinationen av bristen på jobb, offentlig service, drägliga bostäder, galopperande inflation och ett misslyckat utbildningssystem ger inte de många ungdomarna många chanser. Många satsar helt på att bli "harragas" - de som bränner. Vid ankomsten till Europa eldar de nämligen upp sina dokument och försöker börja om sina liv.

Läs artikeln i The Guardian, "Algeria has let its rioting youth down", eller läs den här, översatt i Tempus nr 2 2011.

Sista Ronden

 2011-01-20  Böcker, deckare
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
Jag läste boken med stort intresse. Där finns en spänning i den. Intrigen byggs upp stegvis och långsamt. Det finns många medicinska termer som inte var lätta att tyda på det internet- och Googlefria decenniet. Som läsare är man lika villrådig som Heidens huvudpersoner, den rödbrusige och överviktige kriminalkommissarien Wilhelm Zacharias Zander och tidningsredaktören Birger Brenner. Det är tur att de har hjälp av den klipska och snabbtänkta Pyret Brenner som förmår resonera mer intuitivt. Hon kan förefalla virrig men är ovanligt intelligent och klartänkt. Där finns mycket filosoferande, både Birger Brenner och Wilhelm Zacharias Zander och är djupingar med synpunkter på de flesta samhällstrender på 1950-talet parat med humor och mycket cynism.
En verkligt bra deckare åtminstone för mig som har en stor kärlek till svenska kriminalromaner särskilt för perioden sent 40-tal till tidigt 60-tal. Stieg Trenter, Vic Suneson, Maria Lang, Folke Mellvig, Fale Burman, H-K Rönblom, Anders Jonason m fl
Igenkänningsfaktorn är stor för mig som växte upp på 1950-talet, det årtionde då Bernt Christophs skrev sina romaner under pseudonymen Peter Heiden. Hans tredje bok, Sista ronden, som skrevs 1957 är helt klart den bästa. Man äter på en ny "Snack Bar". En sådan kom till Eslöv i slutet av 50-talet. Kallades i folkmun för "snacke-baren".
Typiskt 50-talsdeckare, alla röker t o m i sjukhuskorridorerna och en god frukost är svart kaffe med två wienerbröd.
Handlingen utspelar sig en härlig sommardag år 1957 i badorten Tylösand utanför Halmstad, några veckor innan lasarettsläkaren Herner Nimrod går sista ronden. På gammalt gott puzzeldeckarmaner samlar kriminalkommissarie Zander alla inblandade för att rekapitulera allt som hänt och framlägga indicier som pekar ut mördaren.
Tidigare lästa böcker av Peter Heiden, alias Bernt Christophs:
Bevingad död och Mördande fakta,
Bernt Christophs finns på Facebook,

En pedant som aldrig blir nöjd

 2011-01-18 Film, TV och Media
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
Den fjärde dagen i Stjärnorna på Slottet blev Ulf Brunnbergs. En person som har ångest för att inte motsvara andras förväntningar. Det går tillbaka till fadern som aldrig kom över att hans son inte fullföljde sina studier på Tekniska Högskolan och blev någonting i firman. "Folkkär, han". Men kanske han lärde sig något av den feedback han fick under dagen. Det fanns mycket humor och självironi men också känslosamhet då dottern berördes. Ulf Brunnberg som är pedant och som genast måste åtgärda allt som kräver en insats. Mañana, mañana är inget för honom. Framtiden ska vara väl förberedd.
Sina åtta Jönssonligor är han nöjd med men det är nu ett avslutat kapital.
Dagen börjar tidigt. Alla blir väckta för sex. Morgonhumöret är inte det bästa. Det blir tidigt friluftsliv i oömma kläder. Korna ska mjölkas och sedan fösas ut i hagen. Sedan blir det lerduveskjutning och till sist ska kassaskåpet sprängas. Den Ekborg får äran att göra detta. Vilken jäkla smäll!
Ingen höjdare är dett avsnittet men omväxlande och annorlunda.
Dan Ekborgs dag: Ekborg fick aldrig slottet att lyfta. Monika Dominiques dag: Räddad av barbershop sång. Niklas Strömstedts dag: Stjärnorna lyfte.

"Hotet från höger"

 2011-01-17 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan 
Marine Le Pen , 42-årig dotter till Jean-Marie Le Pen, väcker skräck hos både regeringspartiet, UMP, och hos de oppositionella socialisterna i Frankrike. Hon kommer att utses till partiledare för Nationella Fronten (NF) den 16 januari varmed hon avlöser sin far på posten. Hon är lika demagogisk som sin far men mycket farligare. Hon skulle få 17 % av rösterna om det vore presidentval idag. Den föga populäre statschefen Nicolas Sarkozy kan befara att det blir Marine Le Pen och inte han själv som utmanar vinnaren i presidentvalets andra omgång. En del "otrogna" UMP-väljaren kan förväntas rösta på NF.
Marine Le Pen har lyckats bättra på NFs image och satsar på konservativa hjärtefrågor som invandring och säkerhet. Hon är mot invandring men aktar sig för att bli stämplad som rasist.
Besvikna, missnöjda vänsterväljare gillar också henne eftersom förespråkar fri abort, homoäktenskap och sekulära värderingar.
27 % av fransmännen har en positiv syn på Marine Le Pen. För tillfället är hon populärare än presidenten Nicolas Sarkozy.

Nationella Frontens hemsida.

Läs artikeln i The Telegraph, "National Front's Marine Le Pen to prove formidable rival to Nicolas Sarkozy", eller läs den här, översatt i Tempus nr 1 2011.

Bibliotekstjuven

 2011-01-14 Film, TV och Media
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
Bibliotekstjuven är en ny svensk TV-serie. Jag har sett första delen och jag tycker att den är den bästa jag sett sedan "Häxdansen" jag såg för två och ett halvt år sedan. Den utspelar sig i en ovanlig miljö. De icke publika delarna av Kungliga Biblioteket är inte man ser i vanliga fall. Biblioteket har en plikt att bevara allt som trycks, från månghundraåriga (värdefulla) skrifter till dagens massreklam. Den är faktiskt spännande, jag ska gärna följa alla tre delarna, även om slutet - förmodligen - är förutsägbart eftersom TV-serien bygger ett autentiskt fall. Och det är goda skådespelarprestationer. John, som spelas av Gustaf Skarsgård, är biblioteksanställd och får tillgång till det allra heligaste. Där finns 15 miljoner objekt som ingen har full kontroll över. I hemlighet river han ut kortet ur den manuella katalogen och tar bort markeringen i hyllan där boken står. Sedan stjäl han den. Frågan är om boken sedan överhuvudtaget har existerat. Kanske är detta det perfekta brottet som ger honom möjlighet att leva det lyxiga liv han anser sig ha rätt till efter att ha studerat länge, ha doktorerat och ha studieskulder. Problemet är att hitta hälare med förmögna kunder som betalar utan att kräva för mycket information om objektens ursprung.
Andra bra skådespelare är Gunilla Röör som kollegan Lisbet, Reuben Sallmander som Johns chef Tom Goldman (på bild med John), Maria Kulle som kollegan Karin och Liv Mjönes som hustrun Pia. På bild kollegerna Lisbet, John och Karin.
Daniel Lind Lagerlöf står för regin oc Malin Lagerlöf för manus.

Programmets hemsida på SvT.
Recensioner:
Sydsvenskan "Thriller-for-tankande-tittare",
Aftonbladet "Den som gillar svenskt tv-drama blir knappast besviken",
Expressen "Komma upp sig".

Peter Höeg driver med religioner

 2011-01-12 Böcker
För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
I "Elefantskötarnas barn" är "dörren till friheten" ett återkommande tema och Peter Høeg uppmanar sina läsare att ständigt vara på utsikt efter den.
På ett både humoristiskt, underhållande och allvarligt sätt driver den danske författaren Peter Höeg, både med de stora världsreligionerna och med de små sekterna.
Men boken kan också läsas som en deckare, som en burlesk komedi eller som en andlig upplevelse.
Höegs ilska inför självbelåtna och okänsliga myndighetspersoner lyser tydligt fram. De får de namn de förtjänar, kommunalrådet Bodil Flodhäst, biskopen Anaflabia Borderrud, överläkaren Thorkild Thorlacius-Dröbert m fl.
Men även mot de mobbare han utsatts för som barn. Uttryckt med en underbar humor: "Personligen anser jag att burka kan vara klädsamt och jag hade gärna sett att fler personer gick den vägen, till exempel Kaj Ofredare Lander (som mobbat Peter i skolan), och i hans fall behöver det inte finnas hål för ögonen". (135)
Men inget av allt detta hade varit möjligt utan översättarens hand, Ninni Holmqvist, Lasses dotter, min facebook vän likson Crister Enander som skrivit den enda recension av boken, värd att läsa. För all del även Per Svensson är på rätt väg.
De religiösa lever ständigt med tvivel på Gud och sin religion. De har en längtan "stor som en elefant" att komma till klarhet över vad som händer människan efter döden. Elefanten kan bli så stor att den nästan krossar dem. Peter, Tilte och Hans Finö är "Elefantskötarnas barn" med alla problem detta innebär.
Peter Høeg är nummer tre på min favoritlista, efter Klas Östergren och Håkan Nesser.
Min blogg efter ha läst Peter Høegs förra bok: Den tysta flickan får hjälp.
Om Peter Høeg (på danska). På Wikipedia.

Recensioner:
Crister Enander i Tidningen Kulturen: "En uppsluppen äventyrsberättelse om livets väsentligheter".
Jan Arnald i DN: "Säregen blandning av komisk ungdomsroman, gammaldags skröna och andlig frigörelseskrift". 
Per Svensson i Sydsvenskan: "Elefantskötarnas barn kan läsas som en mild men vild drift med religiositeten som livslögn och fetisch och livstilssprojekt".
Nils Schwartz i Expressen: "Rejält dålig"
Mats Gellerfeldt i SvD "Berättelse på högvarv"
L O Rindberg i Länstidningen "En riktigt skruvad historia i farstempo".
Tomas Polvall i Smålandsposten: "En underbar saga för vuxna".
Ingalill Bergensten: Berättelsens huvudtema är två tonåringars sökande efter sina försvunna föräldrar.

Recensioner på danska: "Dejlig fortælling", Fantastisk, original, velskrevet og humoristisk roman.

Bibeltrogna vänner bygger Noas Ark i Kentucky

 2011-01-10 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan 
Det finns i USA en organisation kristna fundamentalister som kallar sig "Svaren i Genesis". Det är en affärsgrupp i Kentucky vars medlemmar tror på skapelseberättelsen bokstavligt. Den driver Creation Museum (Skapelsemuseum) i Kentucky.
Nu planerar organisationen "Svaren i Genesis" att bygga Noas ark.
De är övertygade om att Bibelns ark och syndafloden verkligen fanns och att en ny syndaflod kommer. De ska bygga "Ark Encounter", ett bibliskt Disneyland som ska kosta 150 miljoner dollar och beräknas kunna ta emot 1,6 miljoner besökare per år (bild).
De följer bygginstruktionen i Första Moseboken, kapitel 6. Kristna fundamentalister i USA är övertygade om att det gick till precis så.
Evolutionsläran är i deras ögon en irrlära som sprids av djävulen själv. De påstår också att planeten jorden är bara 6000 år gammal. Den kan också ange en exakt tidpunkt för syndafloden. Gud fick nog av alla syndiga människor 2348 f.Kr.
Guvernören i Kentucky, Steven Beshear, har beviljat fundamentalisterna generösa skattelättnader för arkprojektet. Deras framtid mål är att bygga en sjöduglig ark. Man kan ju aldrig veta …

Läs artikeln i der Spiegel, "Sie glauben, dass es Schiff und Sintflut wirklich gab", eller läs den här, översatt i Tempus nr 1 2011.
(20120110: Länk till Creation Museum)

Stjärnorna lyfte

 2011-01-09 Film, TV och Media
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  
Niklas Strömstedt skulle egentligen inte ha existerat. Han föddes med ett tumör i halsen, en sjukdom som han var den ende som dittills överlevt. Han blev tidigt intresserad av fotboll, hans far var en stor auktoritet vars råd och åsikter Niklas inte började ifrågasätta förrän i 40-års åldern. Niklas Strömstedt är son till f d chefredaktören för Expressen Bo Strömstedt och författaren Margareta Strömstedt.
Han började tidigt med musik och blev pianist i Ulf Lundells band.
Han ger ett mycket både ödmjukt och självsäkert intryck. Han är en "lugn och behaglig person" säger Ulf Brunnberg.
Sin nuvarande sambo Jenny Östergren träffande han genom att rädda livet på henne. Sin första fru Efva Attling träffande han på Atlantis, då var hon fotomodell. Hon blev sedan både partner och gift med Eva Ahlgren. Niklas har tre barn. Och med Jenny tre bonusbarn. Han har levt med fyra kvinnor, alla kändisar som Kattis Ahlström och Agneta Sjödin. Niklas har en stor familj. Om detta blev det inte mycket sagt. Några få ord i bilen tillsammans med Monika Dominique.
Som av en tillfällighet (?) kunde man njuta av samboparet Niklas & Jenny en hel timme kvällen innan på TV i "På spåret". Tala om TV-kändisar.
Och så fick vi reda på att alla fem har stor ångest inför audition, intressant!
Och ändå lyckades Niklas genomföra att alla fem skulle uppträda på torget inför offentligheten och sedan samla in pengar i hattarna till en frugal lunch på en korvkiosk. En verkligt kul och engagerande grej som gjorde detta program till det klart bästa. Det blev ett lyft också för artisterna, som tvingades arbeta på marknaden (torget) och upptäcka att de dög.
Bilder: Jenny och Niklas i buren på "På spåret", "I natt jag drömde" och Margareta och Ulf spelar Romeo och Julia.

Dan Ekborgs dag: Ekborg fick aldrig slottet att lyfta. Monika Dominiques dag: Räddad av barbershop sång.

Nyårsgåvor, alltid välkomna!

 2011-01-08 Dagbok
För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
Fick oväntade presenter på morgonen. En glad överraskning!
Två efterlängtade tidskrifter, en antik julbock, en Tefal smörgåsgrill för Croc Monsieur, glögg och diverse annat gott att dricka.
Det handlade om senaste numren av Forskning & Framsteg och Populär Historia.
Julbocken tillhör mina få efterlämnade objekt från mitt föräldrahem i Askeröd, tillsammans med den utdragbara kökssoffan, som jag och min tvillingbror delade på under skolåldern och och den 150-åriga Amerikaklockan som slår så högt att den kan väcka döda till liv.
Smörgåsgrillen vet jag inte varifrån den kommer men jag har redan tinat skivat bröd för att testa den.
Ser ut att kunna bli en bra måltid.
Tomtarna gladde sig åt det oväntade sällskapet. "Det var verkligen på tiden du dök upp. Snart är det tjugodag Knut. Då åker också bockar ut!"

Hög klass på årets Nyårsrevy

 2011-01-07 Film, TV och Media
 För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan
Hög klass på årets premiär av Trelleborgs revyn 2011 i regi av Nils-Gunnar Snygg. Samtliga i revygänget finns på bild till höger: I det glada revygänget syns stående: Håkan Widerström Sleman, Katarina Johnsson, Joakim Kjellberg, Pierre Malmqvist och Nils-Gunnar Snygg, och sittande Lisette Eriksson-Frisk, Alexandra Gonzalés och Sarah Thörnqvist.
Trelleborgspolitikerna kom lindrigt undan i år. "Ulf Bingsgård" ville hellre ha pensionärer i politiken eftersom med dem blev det inga diskussioner om ersättning för förlorad arbetsinkomst.
Mer vilt drevs det med centerns Patrik Holmberg som ville vinna röster i september genom att bada (halv)näck i fontänen på Stortorget.
Flera riktigt bra inslag:
Första aktens tre små grisar med Nils-Gunnar Snygg, Pierre Malmqvist och Alexandra González i rollerna som beskrev på ett åskådligt sätt förhållandena mellan Moderaterna, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna före, under och efter valet 2010. Helt fascinerande var också Alexandra Gonzalés som klichétyngd tonåring - tillsammans med en "förstående" - men i verkligheten alltmer oförstående fader Nils-Gunnar Snygg. Bara det inslaget var värt inträdet.
Förväxlingsdramat "Sjukskriven" var också bra. Effektören där Pierre Malmqvist spelade huvudrollen var full av effektfulla effekter till ett Shakespeardrama i radion.

En bra och omväxlande blandning av sketcher, och av dans och sångnummer. Proffsig koreografi. Högt tempo gav inte utrymme för longörer snarare viss ömhet i applådhänderna.
Håller gärna med Kvällspostens Staffan Wictorin om att "mycket proffsigare än så här kan man inte begära av amatörer".

Personligen hoppas jag att nya Alexandra González stannar kvar många säsonger till. Vilken charm och engagemang! Särskilt nu när Therese Erch inte längre är med. Hon var den lysande stjärnan in sommarens När tocken gal.
Recension av Lars Thulin i TA den 6.1.
Artikel i TA den 30.12 "Okej att skämta om nästan allt".
Jag köpte min biljett på Gunillas Hemsy.
Här bokat du biljetter, Trelleborgsrevyn på facebook, Trelleborgsrevyns hemsida.

Hinner du så vinner du

 2011-01-06 Film, TV och Media
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fem år sedan
Evelina Simonaho, 26 år programledare för lekprogram på Kanal 5, gjorde succé på veckans upplaga av det nya programmet "Minuten". Vilket temperament och engagemang hon visade! Hon nådde efter ett starkt kämpande fram till första säkerhetsnivån och kunde lämna tävlingen 25 000 kr rikare.
Fredrik Johansson, 25 år, idrotts- och mattelärare på en skola i Torslanda, gjorde mycket goda konditionsprestationer, var ett tag uppe på 5000 kr men förlorade allt.
Programmet var överraskande spännande och engagerande med många omväxlande övningar som alla skulle klaras av på en minut. Ingen plats för longörer.
Missar man en övning får man göra ett nytt försök. Man får missa totalt två övningar sedan blir man "eliminerad". En hård tävling med strikta regler och jag undrar om någon kommer att klara av att nå "kvarts miljon" nivån.

Minuten på SvT 1, Instruktionsmanualer för dig som vill träna hemma.
Recensioner: Aftonbladet och Sundsvalls tidning.
Artikel i Aftonbladet.
Evelina Anima Simonaho: Blogg - Tesselina, Facebook.

Etnisk rensning väntas efter folkomröstningen?

 2011-01-05 Nyheter & Politik, internationell
 För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  
President Omar Hassan al-Bashir hotade i söndags med att hans land kommer att bli en stat styrd av islamsk lag om landets södra del väljer att bli en självständig stat i folkomröstningen i januari. Sydsudaneserna väntas stödja förslaget om södra Sudans utträde med stor majoritet.
Bashir har många andra bekymmer. I förra veckan avslöjade Wikileaks att brottmålsdomstolens chefsåklagare, Luis Moreno-Ocampo, misstänker Bashir för att ha smugglat ut nio miljoner dollar från Sudan. Dessutom har han åtalats vid Internationella brottmålsdomstolen i Haag för krigsförbrytelser och folkmord i Darfur, som ligger i västra Sudan.

Sharia och Islam kommer att ligga till grund för konstitutionen; Islam blir officiell religion och arabiska det officiella språket. Den tillfälliga författning som infördes 2005 och som erkänner landets etniska och religiösa mångfald kommer att ändras. De icke muslimska sydbor som väljer att stanna kvar i norr efter valet kan befara repressalier och förföljelse.
Dags för en "etnisk rensning" där alla svarta afrikaner ska ut och bara araberna finnas kvar?

Läs artikeln i New York Times, "Islamic Sudan Envisioned if South Secedes", eller läs den här, översatt i Tempus nr 51 2010.

Tidigare bloggar om Sudan: Sydsudan ligger i startgroparna, Sudans president efterlyses för folkmord, Tredje världskriget.

Åsa Nilsonne, forskare och författare

 2011-01-04   Böcker, deckare
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  
Åsa Nilsonne är en av de många nya kvinnliga deckarförfattarna. Hon har inte lockat mig men jag måste erkänna att jag aldrig provat att läsa något av henne.
I senaste numret av Forskning & Framsteg hittar jag så en verkligt intressant artikel om henne som psykiater och författare.
Det år mycket som lockar mig. Hon är tveksam till om det finns en skarp skiljelinje mellan människa och djur. För att en individs intellektuella och känslomässiga potential ska utvecklas till fullo krävs det en miljö med balans mellan trygghet och utmaning. En sådan miljö har av andra kallats "Flowkanalen". Och alla främst att hon i motsats till sina psykodynamiskt inriktade kolleger inte ser någon mening med att "i det omedvetnas dunkla djup famla efter förklaringar till svårigheter i nuet".

Hennes första kriminalroman kom 1991 och heter "Tunnare än blod". Året efter kom "I det tysta". Sedan har hon på 2000-talet skrivit ytterligare tre deckare om polisinspektör Monika Pedersen. Jag ska försöka få tag i dem. Får väl börja med arkivet på biblioteket i Trelleborg.
Hennes blogg

Hipp, hipp men knappast hurra

 2011-01-03 Film, TV och Media
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
"Hipp hipp" startade 2001.Nu är det tillbaka i SvT, I går började den tredje säsongen. I sex avsnitt ska Anders Jansson och Johan Wester spela både bekanta karaktärer som Tiffany och Kajan och en del helt nya figurer.
Jag vet inte, jag drog inte på munnen en enda gång. Och ändå hade de med säkra komiker som Per Andersson. Jag tror att skämten inte håller tillräcklig klass. Jag gillar inte heller att snuttarna är så korta, ibland bara ett antal sekunder.
Roligast är det ändå då Tony och Zunken (bild) får hjälp av Knut Knutson på "Antikrundan" att värdera några föremål de kommit över. Och sedan får med honom på stöldturnéer så att de kan stjäla med experthjälp.
Och för all del, Tiffany Persson, som startat en videoblogg (Vlogg) från sin tvättstuga går väl an. Möjligen också Lars Christer Pralin på trafikradion som gör en bra parodi på dessa ständiga avbrott, uppenbarligen tämligen i onödan.
Däremot är den nye figuren, väktaren Kim Andersson, snarast motbjudande. Och Itschak, musikälskaren har jag aldrig uppskattat.
Programmets hemsida på Svt.

Räddad av barbershop sång

 2011-01-02 Film, TV och Media
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  
Monica Dominique berättar sitt livs historia, vid frukosten i sin säng - ty hon är van vid att hennes man Carl-Axel serverar en sådan varje morgon, under slottslekarna - äggrusning och krocket - och medan hon och Marie Göranzon får fotmassage och, ja hela dagen. Ganska menlöst och meningslöst. Det jag minns är att hon var underbarn redan i treårsåldern. Oh, Gud vad häftigt! är Niklas Strömstedts stående kommentar. Som ändå inte är nöjd; "Vi fick inte svar på vad vi ville veta", säger han.
Som till exempel hur det känns att fram till sin död ha en garanterad inkomst på minst fem prisbasbelopp (ca 214 000 kr år 2009) per år från Svenska staten. Kanske det är fel att välja deltagare ur denna kategori.
Man instämmer gärna med Marie Göranzons: "Nu får det hända något". Man väntar på när programmet ska lyfta.
Dagens höjdare blir när Dan Ekborg, Niklas Strömstedt och Ulf Brunnberg bildar en barbershop-grupp och framför "Side by Side" så att damerna blir gråtfärdiga av förtjusning.
Tänk att för ett år sedan skrev jag om Björn Ranelids dag på Slottet: Stjärnorna på slottet, Björn Ranelid. Och för två år sedan om Jonas Gardells fantastiska dag: Svensk TV när den är som bäst. Herre Gud, vad har hänt med svensk TV!
Programmets hemsida på svt.
Paret Dominiques hemsida.
Statlig inkomstgaranti för konstnärer.
Stjärnorna på slottet 2010-11, del 1, Dan Ekborg.

Utmärkt start för Kalla och Hellner

 2011-01-01 Sport
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  
Säsongens La Tour de Ski startade på nyårsafton i Oberhof i Tyskland med den så kallade prologen, 2,5 km för damer och 3,75 km för herrar.
Damerna var först ute. Charlotte Kalla (bild) kom tvåa efter polskan Justyna Kowalczyk. Övriga svenskor: Maria Rydqvist på 18:e och Anna Haag på 19:e.
Herrtävlingen vanns överlägset av Marcus Hellner (bild). För övriga svenskar gick det inte så glänsande bakom Hellner. Ingen bland de 30 bästa, Jesper Modin var bäst med en 33:e plats, 32 sekunder efter Hellner. De tre främste fick bonussekunder som innebär att de startar extra tidigt på jaktstarten på Nyårsdagen.
Alla resultat från prologen på Nyårsafton hittar du här.
Fortsättning följer idag i Oberhof med Jaktstart. Den är på 10 km för damer och 15 km för herrar, och man startar i den ordning man fick i prologen. Den går i klassisk stil och resultaten blev klart sämre. Charlotte Kalla kunde inte hänga med Justyna Kowalczyk som vann överlägset efter att ha lett från start till mål. Kalla föll tillbaka och slutade på sjunde plats 50 sekunder efter ledande Kowalczyk. Anna Haag åkte upp sig från plats 19 till 14 medan Maria Rydqvist backade från 18 till 27.
Marcus Hellner gick ut först av alla i dagens tävling men blev snart i fatt åkt. Dagens segrare blev schweizaren Dario Cologna, 33 sekunder för Hellner som ligger på 21:e plats. Andra svenskar presterade bättre, Johan Olsson avancerade till 12:e plats och Daniel Rickardsson till 15:e.
Ställning efter två dagars tävlingar hittar du här.

På söndag flyttar hela cirkusen till Obersdorf i Tyskland där det blir sprinttävlingar. Följda av förföljelselopp (pursuit) på måndag den 3:e
Fis-ski, Längdåkning, kalender med resultat.
Fiscrosscountry, Svenska skidförbundet.