Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Januari 2012

Bertil Tomelius
Startsida

 

I Brasilien styr kvinnorna

 2012-01-30   Böcker
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
President Dilma Rousseff är efter bara ett år vid makten populärare än vad till och med företrädaren Lula var. I presidentpalatset, där det vimlar av kvinnliga medarbetare, styr hon med järnhand.
Vart man än vänder sig i regeringens vita marmorpalats ser man kvinnliga ministrar, kvinnliga rådgivare, kvinnliga sekreterare och kvinnliga sakkunniga. De enda männen verkar vara antingen servitörer eller säkerhetsvakter. Brasiliens regeringssäte tycks ligga helt och hållet i kvinnliga händer. Det är Dilma Rousseffs förtjänst.
Rousseff är den första kvinnliga ledaren för det största landet i Latinamerika. Hon har satt kvinnor på nästan alla viktiga poster. Tio av dem sitter i hennes regering, och även den innersta kretsen består med ett undantag av kvinnor.
Dilma Rousseff styr landet med järnhand. Hennes bittraste motståndare finns i kongressen. Det är män från religiösa grupper som blockerar varje försök att liberalisera till exempel abortlagen.
Dilma Rouseffs närmast förtrogna är Carlos Araújo, exmake och far till hennes dotter. Ett annat känt ansikte är den tysktalande regeringschefen Gleisi Hoffman, hon övervakar bland annat satsningarna inför fotbolls-VM 2014.

Läs artikeln i Der Spiegel: "Women Take Power in Brazilian Government", översatt i Tempus nr 4 2012.

Mannen från Albanien

 2012-01-29    Böcker
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Magnus Montelius debutroman "Mannen från Albanien" har en enormt lång startsträcka. Hade det inte varit för att jag läst så mycket positivt om boken i förväg hade soptunnan öppnat sig efter 100 sidor, enligt mina läsrutiner. Och efter att ha tragglat mig igenom alla de drygt 300 sidorna känner jag mig lurad. Boken saknar helt både spänning och humor. Grå och trist som verkligheten bakom järnridån. Eftersom det inte finns någon fabricerad story att intressera sig för så måste det väl vara "verkligheten" Montelius skriver om. Men med helt andra namn förstås. Att det verkligen har hänt det som hans journalist Tobias Meijtens och dennes kollega Natalie till slut gräver fram. De rör sig i nittiotalets början men de gräver tillbaka till sextiotalets kalla krig och vänsterrörelserna i Sverige, till före -68.
Den handlar om vänsterstudenterna på 60-talet som förvillar sig med Marx och Lenin, tror på socialismens retorik och hyckleri i Sovjetunionen och blir agenter för det "socialistiska experimentet" i Moskva. Samtidigt har de höga befattningar inom svenska förvaltningar och når högt upp i det socialdemokratiska partiet.
Man om man nu inte kan detta partis historia känner man inte igen vilka verkliga personer som döljer sig i texten. Och det blir totalt ointressant.
Erik Lindman, hans albanska alias Aron Baktasi, exiltjecken Jakub Ben, Carl Wijkman, Sonja Terselius och Erik Lindman, ledande figurer i vänstertidningen Veritas. Johan Rooth, Henrik Stiernspetz, Richard Salmqvist, Rebecka Wester, Peter Laurén.

Tidningen Kulturen: "Helt enkelt lysande, Magnus Montelius! Jag rekommenderar starkt och längtar redan efter nästa roman av Magnus Montelius. Lägg namnet på minnet".
Mats Dahlberg i NWT: "Trovärdig berättelse om den svenske vänstermannen Lindman",
Allehanda: "En märklig bok, spionroman och deckare på samma gång, och det i en ovanligt lyckad blandning".
Förlagets presentation Columbi Publishing. Ett nytt bokförlag i Lund.

Datasupport på (M)ötesplatsen

 2012-01-27   Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
I onsdags var vi många på (M)ötesplatsen mellan elva och ett.
Alva Johnsson från Trelleborgs poesisällskap, Margareta Segerhagen, QiGonginstruktör på Träningcentret på Söderslättsgymnasiet och naturligtvis Moderata Seniorers "maskot" Kerstin Gahne. Ett gammalt löfte från mig om att lära ut hur man skaffar sig ett bloggkonto skulle implementeras.
Bengt Andersson, en nestor i Moderata Seniorer i Trelleborg, dök också upp, liksom förra onsdagen, då ville han diskutera partisekreterare Sofia Arkelstens historiekunskaper medan jag försökte göra en intervju för Blå Trelleborg med kommunstyrelsens vice ordförande och karatemästaren Tina Järvenpää. I dag upptäckte han Kerstin Gahne, sedan länge en gammal bekant, de var snart förlorade för yttervärlden.
Undervisningen gick inte så bra, det blev tre damer om en dator, Kerstins uppkoppling lyckades vi inte få igång och Margareta kom tomhänt. Vår egen dator var också seg och vi fick nästan flytta ut den på Algatan innan kontakten med "molnet" blev god.
Entusiasmen var hög och motivationen inte klaga på men vi får nog ha en fortsättningskurs en annan onsdag.
Men visst skaffade sig Alva Johnsson en blogg! Titta själv här: "Ur hjärtat" på alvathepoet.blogspot.com/.
Det blev sedan brått eftersom jag hade date med Jan Regnell på gymmet fitness24seven, halv två. Jan är en av alla de trevliga personer jag lärt känna inom ramen för Korpens och Region Skånes projekt Senior Sport School. Tre av dem har jag lockat bli medlemmar i partiet, Katarina, Torbjörn och Britt-Marie.
Med ett "tillsvidare" abonnemang på gymmet kan jag bjuda in vänner att gratis prova på. Jag skulle visa honom men han visade i stället mig hur en av maskinerna, Turning Torso, nej förlåt Rotating Torso, fungerade. Bra för bålen och sidomuskulaturen.
I en paus kom vi in på ett för seniorer kärt ämne, inbillade eller verkliga sjukdomar och blev överens om att en halv magnecyl om dagen inte är att förakta. Alltfler medicinska forskare anser att acetylsalicylsyra är bra mot mycket även cancer.
Bilder på Margareta och Alva.

Johan Rabaeus, en man med många roller

 2012-01-25  Film, TV, och Media
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Johan Rabaeus satsade tidigt på teatern trots att hans föräldrar, läs fader, förväntade sig en karriär för honom inom Handelsbanken. En total brytning med fadern blev nödvändig. Först efter att ha sett en dokumentärfilm som sin son Johan 2005 försonades de båda. Modern hade han goda kontakter med så länge hon levde.
Deltagarna får färgglada sprayflaskor. Sedan gäller ordern "Mot havet!". Där väntar ett sjöflygplan som blir en upplevelse för alla dock inte helt angenäm. En gammal folkvagnsbuss ska förvandlas till ett konstverk i Hippiestil, det är 70-talet som gäller. Men den ska de åka råka runt och gissa gåtor så att alla till sist hamnar på taket till Dramatiska teatern där lunchen ska intagas. Gåtorna hänför sig alla till alla de pjäser som Rabaeus spelat, det är hans teaterliv som är hans liv. Rabaeus förefaller vara summan av sina roller.
Han sambo (fru?) Camilla (bild) nämns bara i en bisats. Camilla Thulin, född 1961, är en svensk modeskapare och författare. Och hans minns av en ren tillfällighet att han som nioåring hade en lillasyster, Cecilia, som satte i halsen och kvävdes till döds. Han har två yngre bröder. När han senast såg den ene, hälsade de inte ens på varandra.

Som ung sökte han sin väg genom studier vid Handelshögskolan, drev en tid restaurang, arbetade på Svenska Dagbladet och på UD, innan han genom en flickvän fick intresse för teatervärlden och sökte sig till Inge Waerns Teaterstudio och fick därefter engagemang vid Riksteatern 1975–76.
När han var 13 år började han på gymnasiet på Lundsberg 1961 och gick där i fyra år. Hela systemet är väldigt auktoritärt. Det i sig väckte en lust
för det antiauktoritära, som han haft stor glädje av.

Detta var det sista avsnitten av säsongens Stjärnorna på slottet. Det har varit en totalt helgjuten föreställning där det har känts som en självklarhet att se alla fem avsnitten.

Johan Rabaeus. Programmets hemsida på SvT.
Första stjärnan ut: Kim Anderzon. Andra stjärnan ut: Christer Lindarw. Tredje stjärnan ut: Louise Hoffsten. Fjärde stjärnan ut: Johan Rheborg.

Bloggar om tidigare "Stjärnor": Stjärnorna på slottet 2010, Tommy Körberg, ett verkligt föredöme, Svensk TV när den är som bäst, Magnus Härenstam på Slottet och Jag har sett på TV!

Vi Läser i solen

 2012-01-23   Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan   
I går var det lågtryck och de första snöflingorna den här vintern kom som ett hastigt försvinnande lapptäcke. Idag har vi ett begynnande högtryck, solen skiner från en helt blå himmel och tid för min andra "soldag" denna vinter. Jag plockar fram några aktuella tidskrifter, klär av mig på överkroppen och öppnar dörren till söderbalkongen. Halvägs inne, halvägs ute hittar jag en lämplig plats för min solstol. Det är skönt, jag får vår-sommar känslor.
Först läser jag ut fredagens nummer av veckotidskriften Fokus, för mig oumbärlig. Där ifrågasätts övertron på att en yrkeslegitimation automatiskt ger lärarna högre status och högre lön. Arbetsterapeuterna vet bättre av egen erfarenhet.
Mycket intressant innehåll har också "Vi läser" som jag lånar på biblioteket. Med en lång intervju med Jonas Karlsson "Jonas lyckliga dubbelliv", som skådespelare och novellskribent. Han är aktuell med nya novellsamlingen "Spelreglerna" och i rollen som Hamlet i Danmark. Han har skrivit två tidigare novellsamlingar, "Det andra målet" och "Den perfekte vännen".
Jag har beställt den förstnämnda på biblioteket. Tänker läsa den. Den fick en bra recension av bloggen Bokhora, fyra kvinnor som också finns presenterade i tidskriften.
Men gladast blir jag förstås av att hitta en av mina stora favoritförfattare portträtterad i tidningen, Marie Hermanson, som berättar om hur hon med hjälp av Google Earth flög över Schweiz för att hitta en djup spricka i Alperna, Lauterbrunnental, som kunde bli den klaustrofobiska helvetesdalen där hennes senaste bok Himmelsdalen kunde utspela sig. Egen blogg: Himmelsdalen ger Akademiplats?

Karatemästare med rätt att fatta beslut

 2012-01-22   Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
I går gjorde jag en intervju Med Tina Järvenpää, ny ledare för Folkpartiet Liberalerna i Trelleborg. Hon är vice ordförande i Kommunstyrelsen.
Tina är andra generationens invandrare. Hennes föräldrar kom från Finland till Trelleborg på 70-talet för att arbeta på Gummifabriken. Hon är född och uppvuxen i Trelleborg och under tre år var hon klasskamrat med Ulf Bingsgård. Hon minns honom som att han gärna stod på scenen, skötte klasskassan och speleade bra klarinett.
Tina säger sig ha hög arbetsmoral och pliktkänsla. Men så är hon ju också en riktig storasyster med två yngre bröder. En är fyra år och den andre sju år yngre än Tina.
Tina har kampsportat i flera år och tävlat i karate där hon har blått bälte, sjunde Kuy. Hon har också undervisat kvinnor i praktiskt självförsvar och varit idrottslärare på högstadiet.
Men främst prioriterar hon ändå alltid dottern Hanna.
Läs mer i kommande nummer av Blå Trelleborg. Eller läs den här: Intervju med "Tina Järvenpää".

Årets idrottsgala

 2012-01-21  Film, TV, och Media & Sport
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Vilken kväll det blev för årets Idrottsgala! Men så är programledaren också från Skåne,född i Åkarp i Burlövs kommun norr om Malmö! För andra året i rad var det Robin Paulsson som ledde programmet. Idrottsgalan är höjden av Blå-Gul Nationalism när den är som bäst.
Det började med två av mina stora favoriter vann, först den underbara Moa Hjelmer och sedan om möjligt ännu bättre Charlotte Kalla & Ida Ingemarsdotter som fick priset som årets lag. Moa Hjelmer van priset till Årets Nykomling + Svenska Dagbladets Lilla Bragdguldet. Förra året gick det till den då 16-åriga stavhopparen Angelica Bengtsson.
Mest imponerande var segern på 400 meter där hon satte nytt svenskt rekord med tiden 51,58. Hon inte bara utklassade konkurrenterna, hon slog också Ann-Louise Skoglunds rekord från 1986 med elva hundradelar.Glädjande var också att Marcus Hellner vann priset som årets manlige idrottare - före Zlatan Ibrahimovic - och att Jerringpriset för första gången gick till ridsporten, med Rolf-Göran Bengtsson.
Fanns också ett kul inslag med Markoolio som låtsades vara ombedd att göra EM-låten till årets EM i fotboll. En repris från 1994, "in med bollen i mål!!".
Där fanns också ett bra inslag som hedrade gångna idrottshjältar som gått ur tiden under året 2011. Sven Tumba, Ricky Bruch, Kjell "Hammaren" Johansson, Jan Svanlund, Sven "Plex" Pettersson med flera. Mest applåder, ja stående ovationer, fick Patrik Sjöberg, när Kajsa Bergqvist delade ut Sportspegelpriset, för boken om hans upplevelser.
Blogg om Idrottsgalan 2008. Redan då var Charlotte Kalla stor favorit.

Samtliga nominerade.
Idrottsgalan 2012 Hemsida.

Den röda nyckeln

 2012-01-19   Böcker, deckare
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Gösta Unefäldt har med sin femtonde polisroman på nytt bevisat sin kännedom om människans innersta slingrande drivkrafter och mörka avgrunder.
Den röda nyckeln är Gösta Unefäldts femtonde polisroman om de populära poliserna i Strömstad. Gösta Unefäldt var 85 år när han skrev denna bok (hösten 2011). En imponerande prestation. Men frånsett detta är det en ganska ordinär bok, där det främsta kanske är de ingående personbeskrivningarna.
Och att än en gång få läsa om de välkända personerna på Strömstads polishus, Chefen för Strömstads närpolisområde, kommissarie Bo Kronborg. Polisinspektörerna Pernilla Bitén och Johan Johansson "Teknik-Johan" kallad. Kriminalassistent Gillis Tokesson, assistent Grahn, polismannen Evald Larsson och hans sambo Anita Löfstedt med flera.
På sidan 185 lämnar författaren ett meddelande till läsaren: "Nu har du i din hand eller rättare sagt i ditt huvud i stort sett alla bitarna i den här historien, som rätt sammansatta, berättar om vem som mördade Lena Petersson". Och jag drar de rätta slutsatserna som sedan bekräftas i slutet av boken!
Liksom i Jan Mårtensons deckare om antikvitetshandlaren Homan är det katter som spelar den avgörande rollen.
Bokens titel hänför sig till den nyckel som Lena Pettersson delade ut till sin respektive älskare för att underlätta diskreta träffar. En av makarna hittade nyckeln och drog ödesdigra slutsatser. Ett sorts kompendium över boken.

Gösta Unefäldt är född 1926 och hans första roman kom redan 1979, Polisen som vägrade svara, och den fick pris som Årets Bästa Kriminalroman. Även Polisen och mordet i stadshuset 1992 förärades med samma pris.

Några tidigare bloggar om Unefäldts böcker: Hämnden är min, 101319 Het kärlek får katastrofalt slut, Högt spel, 071123, Polisen och den oförfalskade ondskan, 071107.
Unefäldts samtliga böcker finns här.

Recensioner:
Nisse Scherman i DAST: "Unefäldt är mycket bra på att kombinera den klassiska pusseldeckaren med den nuförtiden vanligare polisromanen",
Jenny Johansson i Strömstads tidning: "Unefäldt signerade femtonde polisromanen"
Solbrith Eidenby i Länstidningen: "Bara att kapitulera inför Unefäldts nya",
Bengt Eriksson i Kristianstadsbladet: "Stillsam spänning i Strömstad".

Johan Rheborg, alias Percy Nilegård
(Detta är mitt 1900:e blogginlägg sedan starten i juni 2005)

 2012-01-17   Film, TV, och Media
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Johan Rheborg har betänkligheter inför sin och programmets fjärde dag: "Jag har alltid fått lära mig att inte skryta, och här går det ut på att framhålla sig själv". Tyvärr får han rätt. Det är inte lätt att överträffa Christer Lindarw och Louise Hoffsten. Det enda han visade sig vara bättre på än alla de andra i programmet är förmågan att köra Segway. Han överraskade sina gäster med att låta dem träna på att köra Segway med varierande framgång. Efter en stunds träning dök det upp ett gäng segway-polo spelare som uppgavs vara svenska landslaget. Det blev en minst sagt rörig match mot Stjärngänget. Men roligt var det.
Världscupen i Segwaypolo kommer till Sverige till sommaren. Gratis inträde.
Johan Rheborg är tråkig helt enkelt. Och räcker han inte själv till så gömmer han sig bakom sin mest kända gestalt Percy Nilegård som han beskriver som sin "murbräcka" in i artistvärlden.
"Alla komiker bär på en svärta. Vilken är hans?" frågar Kim Anderzon. Jo, det är att hans föräldrar dog strax efter varandra, modern efter en lång sjukperiod i Alzheimers. Detta väckte så starka känslor att Johan Rheborg tvingades lämna det supérande sällskapet en stund.

Johan Rheborgs hemsida. På Facebook. Programmets hemsida på SvT.
Första stjärnan ut: Kim Anderzon. Andra stjärnan ut: Christer Lindarw. Tredje stjärnan ut: Louise Hoffsten. Nästa stjärna på tur är Johan Rabaeus.

Bloggar om tidigare "Stjärnor": Stjärnorna på slottet 2010, Tommy Körberg, ett verkligt föredöme, Svensk TV när den är som bäst, Magnus Härenstam på Slottet och Jag har sett på TV!

Tunisien: Revolutionens baksida

 2012-01-15    Nyheter & Politik, internationell
 För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
När tunisierna Mohamed Bouazizi brände sig själv till döds i december 2010 tände han gnistan till den arabiska våren. Och igår för exakt ett år sedan flydde Tunisiens diktator, Ben Ali till Saudiarabien. På årsdagen hedrade det tunisiska folket de människor som dödades i upproret. Men hyllningarna till deras minne sker mot bakgrund av stora samhällsproblem. Många tunisier har det ekonomiskt sämre efter revolutionen, bland annat därför att turismen har minskat markant liksom utländska investeringar.
Läs mer här.

Bäst med matematikläraren i katedern!

 2012-01-14    Forskning & Vetenskap
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Åse Hansson har nyligen publicerat en avhandling vid Göteborgs universitet som heter "Ansvar för matematiklärande. Effekter av undervisningsansvar i det flerspråkiga klassrummet". Det låter som ett mycket relevant forskningsområde. Ty vad är det vi behöver i skolorna idag? Jo, bättre matematikkunskaper och mycket gärna i klasser med elever med olika modersmål.
Hon har funnit att eleverna blir sämre i matematik när eleverna ges ansvaret för sin egen undervisning. Så har det varit i flera decennier och de elever som har klarat detta sämst är elever med annat modersmål än svenska och elever med föräldrar som har låg utbildning.
Åse Hansson har studerat matematikundervisningen i årskurs åtta och visar i sin avhandling att det krävs aktiva lärare för att uppnå goda elevresultat. Lärare som förklarar, som pratar med eleverna och lyssnar på deras frågor.
"Det handlar faktiskt lite om att gå tillbaka till katedern, men detta ord är ju så känsligt i lärarkretsar".
Intervju med Åse Hansson i Skolporten, Pressmeddelande från Göteborgs universitet, Lärarnas Nyheter.

Nytt liv efter jul

 2012-01-12    Högalid & Söderslätt
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Hela Senior Sport School träffades på Nya Vattentornet klockan 13 idag för en gemensam träff med lunch. Det var mycket trevligt att ses igen sedan den "känslosamma avslutningen".
En viss abstinens hade drabbat en del. Vi har ju träffats över tjugo gånger under hösten.
Planer gjordes för framtiden. På torsdag den 2 februari bjuder Sten och Marianne på ärtsoppa i Kyrkoköpinge. Något att se framemot.
I mitten av februari ska vi ha en ny lunchträff på Vattentornets restaurang som vi verkligen vill rekommendera.
Sedan blir det mars och då är det dags för bouleträningen. Många är pigga på detta.

Men innan dess är vi inbjudna av Trelleborgs kommun den 26 januari för att delta i en diskussion på Rådhuset. Det handlar om vad vi kan göra inom ramen för ett evenemang som heter "Skåne Lyfter" som kommer till Trelleborg den 11 maj. Då skall det vara event kring goda matvanor och fysisk aktivitet på Stortorget. Region Skåne och kommunen är arrangörer.
Kampanjen "Skåne lyfter" för sundare vanor är en långsiktig satsning för att få alla skåningar att röra sig mer och äta sundare. Kommer till Trelleborg den 4 - 12 maj. Så bra, alla ska med!

Torsdagen den 23 februari kl 10 är Senior Sport School i Trelleborg välkomna att träffa Anne-Christine Frick från studieförbundet Vuxenskolan. Hon kommer att informera om Passion för Livet och om de nya cirkelledarutbildningarna som kommer lite längre fram i vår. Lokal är Sessionssalen på rådhuset.

Läs gärna mer på: Bloggar om Senior Sport School i Trelleborg, hösten 2011:
Bowling, Gym och Lill SpenningeInaktivitet är direkt livsfarlig! Restaurangkväll på Liljeborgsskolan. Senior Sport School, Lina Larsson. Startträffen i september.

Bättre än Stieg Larsson

 2012-01-10   Böcker, deckare
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Om "män som hatar kvinnor" men lyft till en långt högre nivå än vad Stieg Larsson förmådde! Om män som gick på samma internatskola som deras förmögna fäder själva gått på. Överklassens män med höga positioner i företag eller statsförvaltningen. Som lärde sig hänsynslöshet och att inte sky några hinder. Barnen ställdes inför orimliga krav vilket fich dem att hata sina föräldrar. De är helt fascinerade av att jaga och döda både vilda djur och människor, måste hela tiden ha avancerade upplevelser, ofta under kokainrus. Om några ska kallas empatilösa psykopater så är det dem. Med ett undantag. Den enda flickan i gänget, Kimmie, som i stället blir hämnaren och som besparar samhället långa, dyrbara processer och livslånga förvaring inom rättspsykiatrin. Hon tvingar in dem i en bur ämnad för djur och avslutar med en skarpladdad handgranat. Så slutar den olidligt spännande avslutningen.
Men där finns mycket annat främst humor som präglar samarbetet mellan vice kriminalkommissarie Carl Mörcks och hans två medarbetare. Den orädde mörkhyade Hafez el-Assad från Libanon. Ständigt överlevare. Och Rose Knudsen, svartklädd och svarthårig. Uthållig och skicklig. Men krävande och obehaglig tycker Carl ibland. En Lisbeth Salander kopia med samma tydliga Aspergers symptom. Carl Mörcks attraktion av sin psykolog Mona Ibsen. Hans inneboende Morten Holland och hans son Jesper.

Mycket läsvärd är Fasanjägarna av Jussi Adler Olsen. Den kom ut på svenska 2011 och skrevs 2007 med titeln "Fasandraeberne". Den ligger eftere Flaskpost från P är Jussi Adler-Olsen andra bok på svenska (2011), på danska 2009. Och före "Kvinnan i rummet" som är den första delen i en serie om danska polisens Avdelning Q, kom 2007.
Det finns en fjärde del om Avdelning Q, Journal 64, den utkom på danska i november 2010. Enligt författaren själv har den gjort störst succé av alla. Ännu ej utkommen på svenska.

Författarens hemsida: Jussi Adler-Olsen. Ges ut på svenska av Förlaget Bra Böcker.
Tidigare bloggar om Adler Olsens böcker 110628 Bäst sedan Millennium, "Kvinnan i rummet". "Flaskpost från P".
Recensioner:
Per Magnusson i DAST: "Fasanjägarna".
Oscar Roth i Dagensbok: "Stig Larsson light". 
Gunilla Weddings Deckarblogg i Skånska Dagbladet: "Börja från början".
Annikas blogg: "Man gör bäst i att akta sig för allt vad internat heter".
Deckarhuset: " Alla tre böckerna har varit fantastiska".    

Tredje stjärnan ut: Louise Hoffsten, det blir bara bättre och bättre

 2012-01-8   Film, TV, och Media
För ett år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Louise Hoffsten, född 1965, sångerskan som fick sitt breda genombrott med albumet Rhythm & Blonde. Hon förefaller vara en oerhört viljestark person som liftar till Paris som 15-åring för att få se Eiffeltornet. Efter nian blev det highschool i Florida, USA. Då hade hon redan börjat sjunga i bandet Dysenteri. Hela livet igenom har hon haft bildningskomplex. Ville utbilda sig och skaffa sig ett yrke.Men hon har sjungit för både Bob Dylan och kungen på hans 50-års dag.
Underbara Louise Hoffstens dag var det på slottet.Hon är i stånd att hitta på vad som helst var övriga deltagares uppfattning. "Hon har en skruv lös".
Dagens utmaning : "Jag ger er skatter dolda i mörkret" (Jesaja 45) var ledtråden till dagens utmaning. Även en soptipp kan innehålla en oväntad skatt.
Ett bord var dukat i soplukten. Efter letandet efter barndomsminnen blev det lunch sittande i ösregn med otillräckliga paraplyer som skydd mot den bullrande åskan. De inlagda strömmingarna simmade i vattenpölarna medan de fem synbarligen oberörda samtalade om allvarliga ting i sina liv. De verkade trivas bra. En absurd teater ledd av en genuin artist. Påminner om den surrealistiska satiren i Luis Buñuel 40 år gamla film film "Borgarklassens diskreta charm".
Sångerskan Louise Hoffsten berättar om när hon 1996 fick diagnosen MS. Hennes man hade lämnat henne, hon blev utbytt, en sak hon aldrig kunnat föreställa sig hände. Hon blev lämnad, det "mest förnedrande" hände henne. Louise Hoffsten: "Jag trodde symtomen berodde på ett brustet hjärta". Men fortsätter att sjunga och skriva musik. "The show must go on".

Louise Hoffstens hemsida. På Facebook. Programmets hemsida på SvT.
Första stjärnan ut: Kim Anderzon. Andra stjärnan ut: Christer Lindarw. Nästa stjärna på tur är Johan Rheborg.

Bloggar om tidigare "Stjärnor": Stjärnorna på slottet 2010, Tommy Körberg, ett verkligt föredöme, Svensk TV när den är som bäst, Magnus Härenstam på Slottet och Jag har sett på TV!

Hoppsan, nytt år igen

 2012-01-07    Högalid & Söderslätt
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Vilken höjdare på Grand i kväll! Premiär för Nyårsrevyn - Hoppsan, nytt år igen!
Mest glädjande var det naturligtvis att Therese Erch åter är tillbaka. Hon saknades i fjolårets nyårsrevy.
Särskilt andra akten fick MVG med inslag som Kontantlöst, Planket. Fräls oss från svåra beslut och Generationsparken. Se den!
I "Änglar finns de?" drevs det med de lokala politikerna och liksom i fjol särskilt med centerns Patrik Holmberg som liksom då framträdde halvnäck i Pierre Malmqvists gestalt (bild).
Kontantlöst med Anders Rufelt, Therese Erch och Pierre Malmqvist (bild) samt Anders Rufelt med den tillfälliga (?) stjärnan Charlotte Karlsson som gjorde en otäckt porträtt lik "ängel" av Cathrine Persson (s. )
Och visst är regissören Nils-Gunnar Snygg själv en säker ståuppare som i avslutningsnumret som "Gengångaren" drog ner flerfaldiga applåder för öppen ridå! Det var knappt han ville lämna scenen. Så njöt han av publikens gunst.
Information och speltider på Trelleborgsrevyns hemsida och på Trelleborgsrevyn på facebook,
Lars Thulin skriver om föreställningen i Trelleborgs Allehanda, "Trelleborgsrevyn + piggsvinen = sant". Mats A Klingen i Skånska Dagbladet: "Trelleborgsrevyn
häcklar med sång
.
Bloggar om tidigare nyårsrevyer: Hög klass på årets Nyårsrevy 2011, Noll-noll-nie på Grand 2009, Töntigt och trist 2008 och Kulkalendern 2007.
Jag köpte som vanligt min biljett på Gunillas Hemsy på Algatan 33.

The voice

 2012-01-05   Film, TV, och Media
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Säsongstart för TV4s The Voice i går kväll. Carina Berg (bild) var bra som programledare, men de fyra i "juryn" var inga höjdare. Satt mest och pratade om hur bra de själva var. Det är inte lätt för artister när de inte har manus att följa. Då visar de vilka medelmåttor de är. Magnus Uggla var minst dålig. Carola sämst. Det blir första och sista avsnittet för min del.
Programmet är en version av det holländska programmet med samma namn.
De fyra coacherna (bild) lyssnade på 10 särskilt utvalda personer med "ryggarna emot dem" och hävdade att de aldrig sett deltagarna förut. När de hörde något positivt skulle de vända sig om.
Det var som att lyssna på en deltävling av Melodifestivalen på radio. Inte särskilt fascinerande. Men programledaren Carina Berg var helt OK.
Två av de tio fick bara se ryggarna. Åkte ut alltså.
De åtta godkända deltagarna skulle sedan välja i vars lag de skulle ingå.
Fyra valde Petter, två Ola Salo medan Magnus Uggla och Carola Häggkvist fick var sin att bearbeta och hjälpa till framgång i finalen.
Varken Ola eller Carola föreföll särskilt bekväma i sina roller, Petter var bättre och Magnus Uggla levererade till och med några skämt. Alla fyra i juryn var översvallande positiva till alla tio deltagarna. Inte så konstigt, programmet ger de fyra mycket stor gratisreklam.
Vanligt förekommande kommentarer var "sjukt bra röst", du gjorde låten sjukt bra", "grym röst".
Och som vanligt, långa reklamavbrott, då fick jag chansen att sortera tvätt. The Voice hemsida: Hemsidan på TV4.
PS. TV3 satsar på ett liknande program, True Talent, med Tommy Körberg, Danny Saucedo och Pernilla Andersson som jury. Låter nästan bättre.

Flickan i fönstret

 2012-01-04    Böcker
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Även böcker jag inte trivs med brukar jag ge 100 sidor innan jag "lyfter på locket till soptunnan". Assar Anderssons debut bok fick faktiskt 200 sidor (av 300). Jag vet faktiskt inte varför. Möjligen att han skriver om Trelleborg. Den lilla handling som finns i boken utspelar sig i Smyge, Beddinge och Klagstorp. Själv bor han visst i Anderslöv. Aldrig i mitt liv har jag läst en rörigare bok.
Ingenting händer egentligen i nutid. Bara en familjs flytt från Trelleborg till ett hus i Beddinge med havsutsikt.
Den mesta tiden går åt att beskriva alla de minnen som alla personerna förefaller att ständigt gå och fundera på. Eller skvallra med andra om. Och spekulationer huruvida de där varit inblandade i Madeleine McCanns försvinnande i Portugal, morden på Helena Nilsson och Jannika Ekbladh och andra brott i ungdomen som mobbning och misshandel. Även Rumäniens avrättade president Ceausescu är med på ett hörn.
I en intervju som TAs Lars Thulin gör med författaren den 21 oktober erkänner denne att hans manus först blivit refuserat. "Det var för mycket detaljbeskrivningar som bromsade upp handlingen". Tusen sidor togs bort, men herregud, det räckte ju inte långt. Assar Andersson har skrivit två böcker till: Återbetalningen och Jakten. Är det i dessa som de "tusen sidorna" dyker upp. Må det inte vara så.
Det finns fullt av ockulta fenomen, något städar i hallen, dörrar blåser upp utan vind. Fjärrskåderi, ödestro, förutbestämdhet. I taket hänger drömfångare. Aztekernas nationalgud, Huitzilopochtli. Kvasipsykologiserande på låg nivå. Inte direkt mitt intresse.
Böckerna ges ut på eget förlag, vore intressant att ta del av försälningsstatistiken. Presentation på Reko förlag,

Omdömen om boken spretar lika mycket som boken:
Nisse Scherman: "Det stora antalet parallellhandlingar och bakgrundshistorier blir lite kvävande och en aning rörigt. Det spretar åt många olika håll."
Erikssons kultursidor: "Assar Andersson borde också kunna vara en bra deckarförfattare. Men han har gjort något dumdristigt: skrivit en deckarföljetong om Trelleborg (med omnejd) i tre romandelar".
Kristina Simars bokblogg. Hon har varit lektör för boken.
Annica ger på sin blogg Bokform alla tre böckerna Fem An! Alltså hur lyckas man skriva så otroligt bra som Assar Andersson gör? Jävig?

Andra stjärnan ut: Christer Lindarw

 2012-01-02   Film, TV, och Media
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Efter den dåliga inledningen på juldagen blev nyårsdagens program en verklig fullträff. Ett oerhört fascinerande program. Christer Lindarw spelar i en högre division än Kim Anderzon. Han är både intelligent, kreativ och sensibel. Han spelade skickligt ut sig själv och fick de övriga fyra med sig i spralligheterna på ett sätt som man aldrig kunnat tro efter att ha sett förre programmets inledning. Det blev högklackade skor och hångel i fontänen på La Dolce Vita sätt. Kim och Louise kläddes och sminkades för att bli Anita Ekberg kopior (se bild).
Vi fick reda på att han växt upp utan sin far. Landslagsmannen i speedway försvann redan under graviditeten och först många år senare dök han upp för att överlämna en ny cykel i present. När Christer var 17 år gifte sig föräldrarna! På Christers 50-års kalas höll fadern ett tal där han bad om förlåtelse för att han varit mer ett svin än en far under Christers uppväxt.
Christer gillade från början att uppträda för andra och att klä ut sig. Han blev en erkänd modedesigner och slog igenom med showen After Dark.
Andra trevliga inslag var att alla skulle hjälpa till att baka sju sorters kakor. Som man sedan avnjöt medan man lyssnade till professor Torgny Åkerstedt som pratade om hur viktigt det var att "inte göra någonting". Hjärnan måste få tid att återhämta sig då och då. Detta efter att först ha skrämt de andra från vettet genom att låtsas erbjuda en livsfarlig övning som innebar att åka tefat från toppen av taket på slottet. En drift, menar jag, med alla "management kurser" som bjuder på våghalsiga inslag.
Christer Lindarw har aldrig bott ihop med någon. "Det är svårt med kärleken".

Läs mer om Stjärnorna i Aftonbladet och Expressen.

Första stjärnan ut: Kim Anderzon.

Bloggar om tidigare "Stjärnor":Stjärnorna på slottet 2010, Tommy Körberg, ett verkligt föredöme, Svensk TV när den är som bäst, Magnus Härenstam på Slottet och Jag har sett på TV!