Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Januari 2013

Bertil Tomelius
Startsida

Medianörden, med dödssjuk storebror

 2013-01-31  FTM
 två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
I sin helhet såg jag bara det första och det sista avsnittet av säsongens "Stjärnorna på slottet" och några snuttar av övriga tre avsnitt. Det första med Claes Malmberg var nog det sämsta och det sista med Robert Gustafsson det bästa.
Det började med att alla fick var sin dumstrut att sätta på huvudet som "straff" för att de drivit med honom för att han påstått att ordet kiosk kom från turkiskan. Och så hade han ändå rätt.
Roberts uppväxt präglades mycket av att hans storebror fötts som en "blue baby" med allvarligt klaffel. Dödshotet hängde ständigt över familjen. Brodern opererades i omgångar och han fick inte överanstränga sig. Det var smärtsamt för Robert att som lillebror ha ansvaret för sin storebror. Han menade att det var svårt att konkurrera med en sjuk bror om föräldrarna uppmärksamhet och kärlek. Hos mig träffade allt vad han berättade mitt i prick eftersom jag själv haft samma upplevelser. Skillnaden var att min "blue baby" var min tvillingbror.
Men ändå minns Robert sin barndom som oerhört ljus och kreativ. Själv blev han "medianörden"

Programmet som har premiär den 29 december spelades in somras på Bäckaskog slott i Fjälkinge norr om Kristianstad.

Deltagarna var Ewa Fröling, 60 år, Wikipedia,
Robert Gustafsson, 48 år, Wikipedia,
Claes Malmberg, 51 år, Wikipedia,
Barbro "Lill-Babs" Svensson, 74 år, Wikipedia,
Philip Zandén, 58 år, Wikipedia.
Hemsida på SvT.

Säsongstart på Vattentornet

 2013-01-30  Senior Sport School
Ett år sedan  tre år sedan fyra år sedan fem år sedan  sju år sedan
Lördag den 26 januari var det säsongstart för lunchträffarna på Vattentornet i Trelleborg. Nu ska vi fortsätta med detta varannan lördag förmiddag klockan halv tolv. Där finns en hel del att välja på, från en förmiddagskopp kaffe med tilltugg, till en hel lunch med kycklingsallader och bakad potatis. Det kom folk från den första Seniorsport School hösten 2011 och från den senaste under hösten 2012, plus en del andra trevliga människor som vi gärna har med. På bilderna ses Sten Andersson, Marianne Ahlgren, Kerstin Hansson, Karin Nilsson, Bernt och Margit Hellesöy, Jan Persson, Ulla Thornberg och Bertil Tomelius.

     

Skynda dig att dö

 2013-01-29  Nyheter & Politik, internationell
Ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Japan är ett land i världen som har ännu sämre ålderspyramid än Sverige, dvs förhållandet mellan pensionärer och människor i arbetsför ålder. Den ekonomiska belastningen är hög och detta har fått finansministern och vice premiärministern Taro Aso att komma på "kreativa" förslag.
Finansminister Taro Aso i Japans nytillsatta regering har nyligen föreslagit att den japanska staten inte längre ska betala för livsuppehållande sjukvård. Han menar att vårdinsatserna för äldre människor dränerar Japans ekonomi. "Jag skulle hellre dö än leva vidare med vetskapen att den japanska staten tvingas betala för att hålla mig vid liv längre än nödvändigt", sa han vid ett sammanträde på Socialdepartementet. "Problemet kommer inte att lösas förrän de tvingas skynda sig att dö".
Läs artikeln i The Guardian: "Let elderly people 'hurry up and die',"eller läs den här, översatt i Tempus nr 50 2012

Skarprättaren

 2013-01-27  Böcker, deckare
Ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Skarprättaren, så heter Björn Hellbergs 20:e deckare med kommissarie Sten Wall och ett av dem som vållat den populäre kommissarien störst huvudbry.
Staden av en skrämmande våldsvåg, till synes helt utan urskillning. En alltmer frustrerad och förvirrad Jack Gunnarsson, som ägnar sig åt släktforskning frågar sig om det på något makabert vis hänger samman med det som skedde på galgbacken flera hundra år tidigare. Har den obeveklige bödeln som avrättade en av hans tidigare släktingar återkommit i en nutida skepnad?
Medelålders, ensamstående posttjänsteman, hemmaboende tonårsflicka i välbärgad familj, luspank 75-årig uteliggare. Tre generationer, tre disparata sociala hemvister. Vad har de tre offren för våldet gemensamt?
Telefonabonnemang försäljare ska vara prestations- och tävlingsinriktade och ha behov av spänning. Hittar man bland dem också psykopater som Hellberg gestaltar i sin senaste bok "Skarprättaren"?
Underhållande och spännande. Klart läsvärd. Kul att Hellborg fortsätter att skriva böcker. Det har blivit en del sedan starten 1981.

Nisse Scherman i DAST: "Sten Wall är en seglivad polis".
Rose-Mari Södergren i kulturbloggen: " Hans formuleringar är lysande och roande."
Viola Kondracki i Litteraturmagazinet: "Trevligt och lättsmält".
Min senaste blogg om Björn Hellberg: Sankte Per.
En kort sammanfattning av några av Hellbergs böcker finns här. Ett kompendium kring "Skarprättaren" finns här.

Amour

 2013-01-25  FTM
Ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Slutet var mycket gripande, överraskande men det var ändå ett logiskt slut. Det var dödstyst i salongen mest hela tiden. Man satt fascinerad. Det är en film jag är glad över att ha sett.
Mycket goda skådespelarprestationer av framför allt maken men även hustrun och dottern. Jean-Louis Trintignant, som spelade maken George, Emmanuelle Riva somspelade den döende makan Anne och deras dotter Eva som spelades av Isabelle Huppert. Filmen är gjord av Michael Haneke.
Emellanåt långsam med alla dagliga vardagsbestyr och trivialiteter. Men det är väl så det är, döden är en trivial sak, dock inte i denna film där den är mycket spektakulär.
Trots att filmen börjar med sitt slut kan man aldrig gissa slutet!

Georges och Anne är ett par i åttioårs-åldern. Båda har undervisat i klassisk musik och även dottern, som är bosatt utomlands, är utbildad musiker. En dag drabbas Anne av en stroke. Hela tillvaron vänds upp och ner och det starka kärleksbandet mellan Georges och Anne sätts på sitt yttersta prov.
Vinnare av Guldpalmen i Cannes 2012.
Amour blev 2012 års bästa film enligt Sveriges filmkritiker. Mer information på IMDb.

Recensioner:
Jeanette Gentele i SvD: "Vardaglig död utan stråkar".
Annika Gustafson i Sydsvenskan: "Mästerligt om kärlek och sjukdom".
Malin Krutmeijer i Helsingborgs Dagblad: "Störst av allt är kärleken".

Senast sedda filmer på Grand i Trelleborg: 21.1 2013 Les Miserables, 9.12 2012 The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2, 10.10 2012 Hypnotisören, 22.7 2012 Cockpit, 30.12 2011 The Stig-Helmer Story, The Girl With the Dragon Tattoo, 27.12 2011, 11.11 2011 The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1, 30.10 2011 Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet, 21.10 2011 Svensson-Svensson-i-nöd-och-lust, 4.9 2011 Kyss mig, en romantisk kärlekssaga, 17.8 2011 Bridesmaids, vulgärt kul, 24.7 2011 Bad Teacher, Lucy Punch som Sarah Palin, 2.7 2011 Kronjuvelerna, Tag aldrig någon annans nycklar! 23.6 2011 Lincoln Lawyer, inget man måste se, 17.6 2011 The King's Speech, en gripande film, 10.6 2011  X-Men: First Class, Evolutionär dramatik. 

Bowling i Söderslättshallen

 2013-01-23  Senior Sport School
Ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Hej idag har vi spelat bowling i Söderslättshallen. 12 personer - Margit, Bernt, Katarina, Gunnel, Birgit, Gerd, Marie, Karin, Lilian, Ulla B, Gullis och Birgitta. Alla med lika glatt humör. De spelade en timme. Egentligen skulle vi haft bowling redan i december men det blev strul med bokningen och det gick ju lika bra idag. Nu är Senior Sports School för hösten 2012 i Trelleborg klar med alla avsnitt! Snart startar vårsäsongen.
Tidigare blogg om Senior Sport School hösten 2012: Stavgång och Skön nostalgi.

   
 Gerd, Gullis, Katarina, Ulla B och Gunnel  Marie, Birgitta, Birgit och Gerd
   
 Lilian i aktion, Karin undrar vart klotet tagit vägen och Marie lägger an. Karins vinnande stil
   
 Katarina kämpar på, snart blir det en spärr!  Bernt och Margit pustar ut

Les Miserables

 2013-01-21  FTM
Ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
I går kväll såg jag och Lena Les Miserables på Grand, en filmversion av Victor Hugos "Samhällets olycksbarn". Det var låång, verkligen lång, över två och en halv timme och tidvis nästan omöjlig att genomlida. Tiden gick fortare under actionscenerna som dock snabbt klipptes bort till förmån för långa ballader av skönsjungande herrar och damer. Knappt en enda talad mening. Kändes som om avsikten var att låta några få sjunga så mycket och långt som möjligt. Aldrig varit så skönt att nå en föreställnings slut.
Huvudpersonerna i dramat är två. Jean Valjean, dömd till livstids straffarbete för att ha stulit ett stycke bröd, rymmer under en permission och lyckas skapa sig ett hederligt och framgångsrikt liv. Den andre är polisinspektör Javert som aldrig ger upp sökandet efter Valjean under de nästan 20 år som dramat utspelar sig, från 1815 till 1832. Den unga Fantine (Hathaway) kastas ut på gatan av misstag, blir prostituerad och föder en dotter innan hon dör. Dottern Cosette (Seyfried) hamnar i händerna på ett sniket värdshuspar, här spelade med glans av Sacha Baron Cohen och Helena Bonham Carter, vars nummer "Master of the house" är en riktig show stopper.
Filmens egen hemsida. På Wikipedia finns hela storyn.

Senast sedda filmer på Grand i Trelleborg: 9.12 2012 The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2, 10.10 2012 Hypnotisören, 22.7 2012 Cockpit, 30.12 2011 The Stig-Helmer Story, The Girl With the Dragon Tattoo, 27.12 2011, 11.11 2011 The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1, 30.10 2011 Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet, 21.10 2011 Svensson-Svensson-i-nöd-och-lust, 4.9 2011 Kyss mig, en romantisk kärlekssaga, 17.8 2011 Bridesmaids, vulgärt kul, 24.7 2011 Bad Teacher, Lucy Punch som Sarah Palin, 2.7 2011 Kronjuvelerna, Tag aldrig någon annans nycklar! 23.6 2011 Lincoln Lawyer, inget man måste se, 17.6 2011 The King's Speech, en gripande film, 10.6 2011  X-Men: First Class, Evolutionär dramatik. 

Homo sapiens har fått tidigare släktingar

 2013-01-14  Forskning & Vetenskap
Ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Länge trodde man att Homo sapiens varit människosläktets enda härskare de senaste 25000 åren. Men senare forskning har visat att vi till helt nyligen delade jorden med en handfull andra Homo-arter. Och de lever kvar än i dag inni i oss. Våra gener avslöjar att vi bär på primitivt DNA från våra avlägsna släktingar. Fyndet av en mikropygmékvinna av arten Homo floresiensis (bild 1.) - även kallad hobbiten - på ön Flores i Indonesien år 2004, skulle visa sig bara vara den första av en lång rad nya människoarter, som våra förfäder - Homo sapiens - levt sida vid sida med nästan in i historisk tid. Det senaste hittade tillskottet är en ny människoart kallad röddjursfolket som levde i Kina fram till slutet av istiden. Andra Homo-arter är "Denisovamänniskan" - vår sibiriska kusin och naturligtvis neandertalaren (bild 2). Gener från dessa två arter avslöjar att de parade sig med den moderna människan och fick barn vars ättlingar bär på spår av "primitivt" DNA i nu levande människor.

Revy till tusen

 2013-01-12  FTM
Ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Såg nyårsrevyn "Revyn till tusen" på Grandbiografen i Trelleborg i kväll. Nästan fullsatt redan en halvtimme innan start, men vi lyckades ändå få två platser på andra raden.
Särskilt tursamt sedan Lena förlagt sin biljett jag köpt i förköp, men den vänliga personalen trodde på min (vår) ärliga uppsyn.
Det var andra spelningen efter premiären den 4 januari och nu satt det mesta utmärkt.
Koreografin, sångerna, musiken, skämten och texterna, allt var av högsta klass som garanterade några timmars skön underhållning och många skratt.
Hela ensemblen (Nils-Gunnar Snygg, Charlotte Karlsson, Magnus Christmar, Katarina Johnsson, Therese Erch, Sebastian Johansson, Magdalena "Malla" Mononen och Pierre Malmqvist) får högsta betyg men jag vill ändå framhålla som personliga favoriter Magdalena Mononen och Therese Erch.
Bloggar om tidigare nyårsrevyer: Hoppsan, nytt år igen, 2012 Hög klass på årets Nyårsrevy 2011, Noll-noll-nie på Grand 2009, Töntigt och trist 2008 och Kulkalendern 2007.
Jag köpte som vanligt min biljett på Gunillas Hemsy på Algatan 33.
Trelleborgsrevyns hemsida. Gilla på Facebook.
Recensioner: Trelleborgs Allehanda, Skånska Dagbladet, Sydsvenskan.

     
 Hela ensemblen  Trelleborg - pangstad - roligt med Ulf Bingsgård, Tina Järvenpää och Cathrine Persson i KS.  Vikingateknik med Magnus, Pierre och Katarina
     
 "Malla", Therese och Katarina  "Malla", Charlotte och Katarina  Theres och Charlotte
     
 Den talrika publiken, höger  Den talrika publiken, vänster  

Anderslövs Vårdcentral, bäst i klassen?

 2013-01-10  Dagbok
Ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
I går tog jag kontakt med Anderslövs Vårdcentral, därjag är "listad" som patient, trots att jag flyttat från byn för fem år sedan. Jag ville få min högra handled bedömd eftersom den svullnat upp och gjorde ont. Kanske hade jag stukat den för några dagar sedan. Det gick lätt i går att få en tid redan klockan 0830 i dag. Jag körde bil dit och redan i receptionen fick jag ett extra gott bemötande av Anna Rydberg, en av mina Facebook vänner jag lärt känna från min tid i styrelsen för "Öppna Sinnen". Jag använde väntetiden till att läsa i Illustrerad Vetenskap - som jag haft med mig. Min egen husläkare, Henrik Skansjö, var på utbildning, som många andra, men hans ersättare, Julia, tog väl hand om mig. Hon skrev en remiss för akut röntgenundersökning på Trelleborgs lasarett, hon tycktes vara nära att beställa en ambulans, innan jag övertygade henne om att jag kunde köra själv.
Nu hade jag ett problem. Jag hade en förbeställd tid hos tandläkaren i Anderslöv om en timme. En som man måste betala för om man inte avbeställer ett dygn i förväg. Jag åkte dit och kunde glädja mig över att två vänliga sköterskor direkt erbjöd sig att stryka tiden sedan de sett min svullna handled.
På lasarettet blev jag väl mottagen och fick vänlig hjälp att hitta rätt. Väntetiden blev kort då jag upptäckte en bekant från Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland, Olof Blennhede, maka till Margaretha som är med i Arbetsmarknadsnämnden liksom jag. Vi hade mycket att prata om.
Två sjuksköterskor tog väl hand om mig på röntgen. De verkade mycket kompetenta och trodde inte på att det handlade om en stukning, vilket röntgenbilderna sedan också visade, utan snarare en inflammation/infektion. Detta bekräftades av Julia, även om hon menade att ett lite "båtben" kunde ha fått sig ett brott utan det syntes på röntgenbilderna. Nu fick jag penicillin mot en infektion, särskilt sedan ett blodprov visat förhöjd sänka.
Min fobi mot blodprov avhjälptes snabbt av laboratoriesköterskan Linda Mohlin, (bild) en verklig höjdare, som ska ha stort tack för hög grad av kompetens vänlighet och service. Liksom alla andra inblandade.
Och allt kostade bara 160 kr. Leve Region Skånes sjukvård!

Många är smittade med en farlig parasit

 2013-01-04  Forskning & Vetenskap
Ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Var tredje invånare i västvärlden tros vara smittad med en farlig parasit, Toxoplasma gondii och den kan leda till schizofreni och kanske driva oss till självmord. Otvättade grönsaker, kattlådor och genomstekt kött från infekterade från infekterade kor, svin och andra husdjur kan innehålla ägg från parasiten. I fattiga länder kan nästan alla vara smittade, i Frankrike upp till hälften på grund av deras smak för råbiffar. Kroniskt infekterade har kortare reaktionstid, sämre koncentrationsförmåga och är mer riskbenägna än andra. Forskare menar att parasiten övertar den smittades känslocentrum i hjärnan. Kan en del av de med ADHD symptom kanske vara infekterade med Toxoplasma gondii?
Läs mer i tidskriften Illustrerad Vetenskap nr 17 2012 "Parasiter gör sina offer till zombier".
Livsmedelsverket om parasiten. Smittskyddsinstitutet.

Nyårskonsert i Gislövs kyrka

 2013-01-01  Dagbok
 För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  
"En ton i veckan big band" är Gert Gustafsson jazzorkester. I kväll höll han nyårskonsert i Gislövs kyrka. Kyrkan var hemtrevlig, med alla sina levande ljus (bild) och nästintill fullsatt. Nyårskonserten är en tradition sedan många år tillbaka.
I en hel timme höll han och hans dussin mannar (förlåt en kvinna fanns det faktiskt i gänget), och ändå var hela föreställningen gratis. Själv briljerade Gert Gustafsson med sina solonummer på klarinett (bild), som han började öva på redan som tioåring. Men där fanns flera andra briljanta soloartister, bland annat Roland Johansson på sitt dragspel - jo men visst (bild).
Under sitt "mellansnack" avslöjade Gert han att i Malmö haft en musikaffär under 25 år. En dag dök det upp en kvinna som vill köpa ett piano, av allra högsta kvalitet. Till sin svärson var en världscelebritet. Först senare fick Gert reda på att svärsonen var självaste Charles Aznavour! Som blev nöjd med instrumentet!
Jag var där med Lena Welinder, vi har lyssnat på Gert Gustafsson band tidigare. Picknick med Jazz till 100.