Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Januari 2014

Bertil Tomelius
Startsida

En snöig dag med hammarkrossade fönsterrutor

 2014-01-28 Dagbok
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan

Efter en ovanligt mild - och regnig december, jul- och nyårshelg och nästan hela januari - kom så vintern med kyla och snö i mitten av förra veckan. Vi var inte vana vid kylan och blåsten och var och varannan Trelleborgare klagade "skakande av köld" över det eländiga vädret. Och ändå kröp kvicksilvret inte ens ner till femminus strecket.
Mycket snö kom i går kväll och under natten. Jag bestämde mig därför att gå upp tidigt för att skotta bort nysnön innan den trampats upp eller snarare ner. Redan klockan sju i morse varjag i gång. Bara fotspåren av tidningsbudet syntes i snön. Jag höll på i tre kvart, nästan ensam ute, och då hade jag rengjort både trottoaren och gjort en gång i trädgården på baksidan - och saltat.
När jag under eftermiddagen tog en promenad ner i City såg jag att bara på få ställen hade fastighetsägarna gjort sin plikt att hålla sina egna trottoarer fria från snö - och få var så rena och torra som den östra delen av Wemmenhögsgatan.
I går kväll blev en man med ärende till Rådhuset i Trelleborg hindrad av att dörren var låst eftersom det var efter stängningsdags. Då blev han så upprörd att han drog fram en hammare och krossade flera rutor. I eftermiddags blev jag hindrad att köpa biljetter till den sista föreställningen av "Vi släpper (l)oss" söndagen den 16 februari kl. 17.00. Hade glömt att Gunillas Hemsybutik hade nya öppettider. Men inte drev det mig till våldsamheter.

Några tidigare vinterbloggar:
2009-12-20 Vinter på Söderslätt.
2009-02-13 Vinter till sist

Stjärnorna del fem

 2014-01-25 FTM
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Som vanligt brukar det sista avsnittet av "Stjärnorna" rädda hela serien. Men så hade jag också väntat mig en hel del av Lasse Åbergs dag. Som producenten förstås sparat till sist. Lasse Åberg tillhör ju en annan högre division än alla de övriga, utom möjligen Malena Ernman, och symptomatiskt nog fann de ju varandra direkt. Redan i början undrade han om någon skulle "försöka locka in honom i några sentimentala träskmarker". Troligen tänkte han framsynt på Maria Lundqvist och hon blev också för programmets bottennapp.
Men det var mycket annat överraskande och roande och humorfullt vi fick se som Ballongdansen på Nobelfesten, en "baklängesmiddag" och en cricketmach - "väldigt roligt men helt obegripligt" enligt Claes Månsson.

Blogg om del 3, Leif Andrée..
Blogg om del 2, Claes Månsson.
Blogg om del 1, Malena Ernman.
Bloggar från tidigare omgångar:
Medianörden, med dödssjuk storebror, 2013
Första stjärnan ut: Kim Anderzon, 2012
Stjärnorna på slottet 2010, Tommy Körberg, ett verkligt föredöme, Svensk TV när den är som bäst, Magnus Härenstam på Slottet och Jag har sett på TV!

Möt din förfader

 2014-01-23 F & V
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
En ny omfattande undersökning pekar på att alla de placentala däggdjuren, dvs dvs djur med en placenta - moderkaka och vars ungar livnär sig genom att dia sin moder, kan följa sin rötter tillbaka till en gemensam stamfader/moder, som levde kort efter den stora massdöden för 65 miljoner år sedan då dinosaurierna försvann och däggdjuren reste sig ur askan för att bli världens härskare. Då inträffade under loppet av några hundra tusen år en evolutionär "explosion", under vilka alla föregångare till de placentala däggdjuren,, uppstod. Genom att kombinera en mängd data från såväl nu levande som utdöda däggdjur har forskarna lyckats formulera en mycket välunderbyggd hypotes om hur vår gemensamme förfader/moder såg ut. Bilden visar en liten, anpassningsduglig och allsidig insektsätare, som har kunnat springa, klättra och simma utan att vara en mästare på något av detta.

Läs mer i Illustrerad Vetenskap nr 16 2013 sidorna 50-53. Artikeln bygger på en artikel av Maureen A. O'Leary "The Placental mamal ancestor ant the post-k-pg radiation of placentals" i Science Magazine.

Politiken har vårstartat

 2014-01-21 Dagbok
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Vecka fyra inleddes med 3 möten på två dagar. Först var det möte med Arbetsmarknadsnämnden klockan halv tre på måndagseftermiddagen. Det bestod som vanligt av Informationsärenden, som i dag tog lång tid med lång orientering från Cecilia Leijon, förvaltningschefen och sedan en lång information från en representant från Samhällsbyggnadsförvaltningen om Granskning av den fördjupade Översiktsplanen FÖP . Vidare Delegations- och Anmälningsärenden. Till sist Beslutsärendena och då hade vi också hunnit ha en kaffepaus dessförinnan.
Sedan tog jag snabbt bussen till Malmö, för att där deltaga i Förbundsstyrelsen styrelsemöte på förbundskansliet med början klockan 1730. Jag är med där de gånger då Skåneseniorernas ordinarie representant Karl-Axel Högberg, har förhinder. Mesta tiden gick åt att diskutera ett utkast till Skånemoderaternas Valprogram 2014. Det är trevligt att lära känna - och blir FB-vänner med - aktiva moderater utanför Trelleborgs område.
Samma sak ägnade vi oss dagen efter i Helsingborg då fem av de sex ledamöterna i Skåneseniorernas Arbetsutskott diskuterade vårens verksamhet med främsta inriktning på att ta fram en folder "med årens rätt" som ska kunna användas för Moderata Seniorer i deras valarbete i alla Skånes kommuner.
Bilder från dagens möte i Helsingborg: Arbetsutskottet i det trevliga konferensrummet på gatan, Bertil Tomelius, Maja-Liisa Mogensen, Karl G. Högberg, Carl-Johan Carlborg och Barbro Sellman, Elsa Tibblin var på semester, vidare Sophia Nevalainen (Facebook), som tog väl hand om oss, och sedan bild på en av Sundsbussarne som jag turade redan på tidigt 60-tal, samt en välkänd vy, gamla rådhuset med Kärnan i bakgrunden.

Sydsudan: Gamla sår fick elden att flamma upp

 2014-01-18 NP Int
 två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Frågan var aldrig om utan bara när det skulle hända: När de gamla konflikterna och rivaliteten mellan ledarna skulle starta ett nytt inbördeskrig.
Det börjar påminna om den långvariga slakten som började för flera decennier sedan mellan hutuer och tutsi i Rwanda-Burundi.
Redan långt innan Sydsudan blev en nation och bröt sig ur Sudan, mitt i det långvariga inbördeskriget, ägde massakern i Bor (nu stad i Sydsudan) rum 1991. Klan ledaren Riek Machar lät sina rebeller storma staden och dödade 2000 sydsudanska landsmän. Machar tillhör en etnisk grupp som kallar sig Nuer. De mördade tillhörde gruppen Dinka.
2011 blev Riek Machar vicepresident under presidenten Salva Kiir som tillhör den etniska gruppen Dinka. Ett slags "skenäktenskap" skapades.
Den 15 december startade striderna på nytt. President Salva Kiir anklagar Riek Machar för att ha iscensatt ett kuppförsök. Riek Machar flydde in i bushen, startade ett krig och kräver Salva Kiirs avgång. Redan har flera tusen personer dödats och flera hundra tusen tvingats fly många till någon av de många FN-förläggningar som finns i landet.

Läs mer i New York Times: "Old Rivalries Reignited a Fuse in South Sudan'", läs den här, översatt i Tempus 49 2013

Tidigare bloggar om Sydsudan: 2012-04-23, Krigstrummorna ljuder i Sudan, 2012-03-13, Sydsudan: FN kräver slut på våldet, 2011-11-28 Friheten dödar i Sydsudan, 2011-07-13 Sydsudan ser dagens ljus, 2011-01-05 Etnisk rensning väntas efter folkomröstningen? 2010-12-14 Sydsudan ligger i startgroparna, Sudans president efterlyses för folkmord, 2008-07-12.

Unga säger adjö till Facebook

 2014-01-16 Datorer & Internet
 två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Unga människor lämnar Facebook och hittar nya vägar, nya medier. Facebookflykten beror till mångt och mycket på att de skräms bort av mor och far som "snackar för mycket". Det som märks är inte en minskning av användander utan att Facebook anses som mer eller förbrukat och dött.
Slutsatsen dras av Daniel Miller på University College i London, som genomfört en EU-finansierad undersökning. Undersökningens mål var att kartlägga 16-18-åringars användande av sociala medier i sju länder bland annat Storbritannien, Indien, Brasilien och Kina.
Professor Miller menar att unga ser det som pinsamt att bli förknippade med Facebook och att de behåller sin profil mest för att hålla kontakten med familjen. Just vänförfrågningar från mor har varit vändpunkten för många unga som i stället använder mera "coola" sociala medier som Instagram, Snapchat och WhatsApp.

Läs artikeln i Firstpost: "Facebook is ‘dead and buried’ for UK teenagers: study, eller läs den här, översatt i Tempus nr 1-2 2014
Läs mer om SnapChat and WhatsApp.Wikipedia om Snapchat.  Wikipedia om Whatsapp.

Stjärnorna del tre

 2014-01-14 FTM
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Efter två knappt medelmåttiga delar av Stjärnorna på Slottet, lyfte trean "mot stjärnorna". Och det var Leif Andrée förtjänst. Han visade en oerhörd kreativitet. Om denna hans förmåga att lösa problem beror på hans barn- och ungdomsupplevelser kan man bara spekulera i men jag är övertygad om att de barn som "curlas" livet igenom inte når några höjder direkt. Eller de som blivit "bortskämda" av sina föräldrar och andra vuxna som vi 40-talister säger.
Särskilt kvinnorna, Malena Ernman och Maria Lundqvist, föreföll helt chockade över de hemskheter som drabbat Leif Andrée. Hans far hade en bisyssla, han var kassaskåpssprängare som trots att han använde silkeshandskar, snart greps av polisen och hamnade flera år i fängelse. I samband med detta placerades Leif hos fosterföräldrar, Majsan och Lennart, där han trivdes bra (se svartvit bild). Efter tre år återförenades han med sin mor. Mamman gick tillbaka till Rune som var storebroderns pappa. Rune dog dock snart i magcancer. Mamman hittade en ny karl som misshandlade henne och syskonen. Leif lämnade då hemmet och flyttade till Sundsvall, medan brodern slog den nya styvpappan med en köttyxa nästan till döds.
Leif hade som ung varit med i en punkorkester, "Pizzoar". Han var den förste punkaren i Sundsvall. Han fick med sig de fyra "stjärnorna" till en inspelningsstudio. De var motvilliga till en början med det var väl förberett och Leif och hans övertalningsförmåga var stor. De spelade in en skiva tillsammans, en punklåt som heter "Visa lite känslor". Det blev väldigt bra och känslorna svallade hos alla.
Originalet finns på Spotify. Och på You Tube.
Recensioner:
Jan Olof Andersson i Aftonbladet: "Ett av de bästa programmen under åtta säsonger",
i Svd: "Leif Andrée rör de andra till tårar",

Blogg om del 2, Claes Månsson.
Blogg om del 1, Malena Ernman.
Bloggar från tidigare omgångar:
Medianörden, med dödssjuk storebror, 2013
Första stjärnan ut: Kim Anderzon, 2012
Stjärnorna på slottet 2010, Tommy Körberg, ett verkligt föredöme, Svensk TV när den är som bäst, Magnus Härenstam på Slottet och Jag har sett på TV!

Konstutställning

 2014-01-12 FTM
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan

På Galleriet på Trelleborgs bibliotek visas under några veckor i januari några konstverk av Christina Nordin. Hon tycker mycket om att måla hästar och hästliknade figurer. Hästar, drakar och landskap med mystik präglar dukarna. Den första tavlan såldes 1989 i Minnesota, USA. Dreaming People och Shanrilah är tavlor gjorda på beställning med specifika önskemål.      

       
 Splash - 4 tavlor blir en  Shanrila - på beställning  Fabian Cole  Dreaming People -
 på beställning

Allo allo emliga armén med Fredriksdalsteatern

 2014-01-10 FTM
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
En mångårig tradition är att SVT visar en fars på Trettonafton och så även i år. Likson i fjol handlar det om en inspelning från i somras av en föreställning på Fredriksdalsteatern i Helsingborg. Den var två timmar lång och lyfte aldrig riktigt. Kanske är det inte riktigt roligt att de allra flesta på scen talar med "brytning", några på engelska, andra på tyska och alla övriga på franska. Humorn flödar inte direkt och jag skrattar bara få minuter och då är de på grund av Sven Melanders torra skämt. I slutet nickar jag till vid flera tillfällen.
Huvudpersonerna är caféägaren René Artois (Sven Melander) och hans fru Edith Artois (Eva Rydberg). Vidare den haltande Gestapomannen Herr Otto Flick (Kim Sulocki), kvinnojägaren, italienska befälhavaren, kapten Alberto Bertorelli (Ulf Dohlsten), Löjtnant Hubert Gruber (Robert Rydberg) och den kvinnliga Gestaposoldaten Helga Geehart (Birgitta Rydberg)

Se samtliga medverkande på scenen sommaren 2013 när Eva Rydberg jubilerade med sin tjugonde uppsättning som chef för Fredriksdalsteatern.
Hela programbladet i pdf-format.

Wikipedia: Kim Sulocki, Ulf Dohlsten, Birgitta Rydberg,

En man som heter Ove

 2014-01-08 FTM
 två år sedan tre år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Med boken "En man som heter Ove" har författaren Fredrik Backman: verkligen lyckats med att ge en intressant beskrivning av en manlig fyrtiotalist - för det uppfattar jag Ove som, även om han "bara" är 59 år och född på 50-talet.
Och det på ett mycket humoristiskt sätt och samtidigt vänligt och känsligt sätt så att man skrattar med gråten i ögonen.

Ove är 59. Han kör Saab. Folk kallar honom 'bitter' och 'grannarnas skräck'. Men Ove är fan inte bitter, grymtar han. Men det finns något som går sönder i en när man begraver den enda människa som någonsin begripit honom. Män som Ove (och Rune) var från en generation där man var det man gjorde, inte det man pratade om.
Varje morgon tar Ove sin inspektionsrunda i kvarteret. Flyttar cyklar och kontrollerar källsorteringstunnorna. Trots att det är flera år sedan han avsattes som ordförande på bostadsrättsföreningens årsstämma. Men bortom den vresige ordningsmannen finns en historia och en sorg. Så när de nyinflyttade grannarna i radhuset mittemot en novemberdag råkar förstöra Oves brevlåda blir det upptakten på en komisk och hjärtevärmande berättelse om tilltufsade katter, oväntad vänskap och den uråldriga konsten att backa med släp.
Nästan en tio-poängare och många svenska sådana böcker läser man inte idag.

Fredrik Backman på Wikipedia. Officiell blogg på Café.se  Taggar på Inlägg om "En man som heter Ove".

Recensioner:
Lotta Olsson i DN: "Livet är obegripligt, världen är läskig och det går inte att skydda sig mot den"
"Det enda botemedlet är att försöka lära känna det okända bättre. Och det berättar han så bra att jag till min förvåning blir lite rörd".
LitterturMagzinet: "Jag får tillbaka en del av min tro på mänskligheten".

Åsa Erlandsson i AB: "Hurra! Äntligen ska 'En man som heter Ove' dö!"
Åsa Erlandson välkomnar slutet för den ensamma gubben

Stjärnorna del 2

 2014-01-06 FTM
 två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Inte ens Claes Månssons stora och generös charm fömådde höja höja nivån på årets Stjärnorna på Slottet nämnvärt.
Visserligen bjöds det på tangolektioner som kan vara både eldiga och amorösa och med en charmerande "lärarinna" i form av Ann Wilson, danspedagog från Helsingborg, och en av jurymedlemmarna i "Let's dance" på TV4. men för mig ledde hela programmet mest till gäspningar. Inte ens turerna på den automatiska jättetjuren blev särskilt dramatiska. Men Claes Månsson var glad och överraskad över att alla fyra gästerna utan att knota ställde upp
Claes Månsson var otrolig blyg i skolan, ja, egentlige fortfarande, med på scen med manus går det bättre.
Intressant var hans ständigt föränderliga livshistoria som han menade helt varit utan rim och reson. De stora avgörande händelserna i hans liv berodde helt på slumpen, menade han. Som när han av yrkesvägledarna fick två telefonnummer att ringa och då valde ett som visade sig honom både en praktikplats, ett jobb, vidareutnildning, en fru och barn.

Jag får en känsla av att det under sommarveckan 2013 hände mycket mer av konflikter och känsloutbrott än som visas. Har programmet en ovanligt mesig producent?
Stjärnorna på slottet: Del 2. Danspedagog Ann Wilson.

Blogg om del 1, Malena Ernman.

Ny rön

 2014-01-04 FTM
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
1. Produktionen av förnybar el, som andel av den totala elkonsumtion, var för EU-27 20,4 procent år 2011. Sverige ligger nu på första plats i EU med 58,7 procent. Sverige är alltså bäst i EU-klassen.
Läs mer i rapport från Ekonomifakta: "Elproduktion med förnybara energikällor - internationellt".

2."Yngre generationer använder sjukförsäkringen oftare än äldre generationer - trots bättre hälsa".
Detta skriver forskaren Martin Ljunge, Institutet för Näringslivsforskning (IFN) (bild).
Artikeln finns här: "Yngre generationers högre sjukskrivningsgrad – ett mått på hur snabbt välfärdsstaten förändrar normer".
De yngre generationerna tar alltså för sig av skattefinansierade förmåner, även sådana man inte har rätt till. Äldre generationer betraktade på sin tid inte statens och kommunernas bidrag som självklara rättigheter. De hade andra värderingar.
Martin Ljunges hemsida.

3. Kejsarsnitt ger sämre tarmflora jämfört med förlossning på vanligt sätt. Detta kan vara en orsak till att kejsarsnittsbarn oftare blir allergiska.
venska forskare har jämfört tarmfloran hos barn födda på båda sätten, ända upp till två års ålder.
"Skillnaden är dramatisk" säger Maria Jenmalm, (bild) professor i experimentell allergologi vid Linköpings universitet.
Kejsarsnittsbarnen har betydligt färre typer av bakterier i tarmarna under hela perioden, enligt en rapport i tidskriften Gut. Skillnaden är tydligast inom bakteriegruppen Bacteroidetes, som verkar skydda mot allergier.
I Sverige sker 17 % av alla förlossningar med kejsarsnitt. Andelen har ökat med åren. Men är låg i jämförelse med andra EU-länder.
Forskningsrapport: " Kejsarsnitt ger mager tarmflora och risk för allergi"
Om detta och mycket därtill kan man läsa i nummer 9 2013 av Forskning & Framsteg.

En svag inledning på Stjärnorna

 2014-01-02 FTM
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Programmet som har premiär den 28 december spelades in somras på Bäckaskog slott i Fjälkinge nordost om Kristianstad. Gästerna hälsades välkomna av VD Anna Lundin.
Den första dagens är Malena Ermans, det blir mycket operasång. Vi får veta att Marlena redan som åttaåring visste vad hon ville bli och redan då behärskade sina nerver även på scenen. Vi får också veta att varken Malena eller Lasse har körkort. För övrigt är frukostkonversationen helt ointressant.
På väg till dagens aktivitet avslöjas att dessa båda har varit småkära i varandra. Sen får de prova på att köra bil och de övriga tre gör våghalsiga övningar på en halkbana. I ösregn, så roligt nu detta kan vara.
Programmet blir lite bättre från och med lunchen. Bjöds på extrastark sushisås. Vi får veta att Malena Ermans framgångar är en revansch på sin barndoms upplevelser - utanförskapet i plugget. ”Lite mobbad i skolan”, som Malena försiktigt uttryckte det - och att det ökade intresset för operamusik allt sedan hennes genombrott med vinsten i Melodifestivalen 2009, av kulturministern kallats "en Malena effekt".
Dagen var verkligen Malenas som pratade hela tiden, som god tvåa kom Maria Lundqvist. De övriga tre hörde man inte mycket av.

Deltagarna var Malena Ernman, 43 år, Wikipedia, hemsida. Hennes svärfar är Olof Thunberg, gift med Svante Thunberg.
Claes Månsson, 63 år, Wikipedia. Gift med två barn.
Leif Andrée, 55 år, Wikipedia.         Familj: Hustrun Sophia Artén, teaterchef och fyra barn.
Maria Lundqvist, 49 år, Wikipedia. Eventbolaget. Familj: Partnern Kristoffer, 28 år, fyra barn från en tidigare relation.
Lasse Åberg, 72 år, Wikipedia, Åbergsmuseum. Familj: Hustrun Inger och två barn.

Nästa gång är det Claes Månssons tur.

Bloggar från tidigare omgångar:
Medianörden, med dödssjuk storebror, 2013
Första stjärnan ut: Kim Anderzon, 2012
Stjärnorna på slottet 2010, Tommy Körberg, ett verkligt föredöme, Svensk TV när den är som bäst, Magnus Härenstam på Slottet och Jag har sett på TV!

Stjärnorna på slottet_2014 Wikipedia.