Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Januari 2015

Bertil Tomelius
Startsida

Illegala flyktingvågen till Europa har fördubblats sedan 2013

 2015-01-30  NP int
 två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Antalet illegala invandrare som kommer till Europa har mer än fördubblats sedan 2013.
Siffrorna har stigit våldsamt det senaste året. Mer än 276 000 illegala invandrare kom till EU under 2014 vilket motsvarar en ökning på 138 % kan man läsa i EU-kommissionens rapport som nyligen föredrogs inför Europaparlamentet.Vidare "smugglarna hittar nya rutter till Europa och använder sig av fula metoder för att utnyttja människor i utsatta situationer när de försöker fly från krig och andra konflikter". Sedan september 2014 har det anlänt minst 12 fraktskepp, packade med människor från Mellanöstern och Nordafrika, till Europa, i första hand till Italien.
Tidigare använde människosmugglarna i huvudsak mindre båtar. Många av fraktskeppen kommer dessutom från Turkiet och Kommissionen intygar att man är i tät kontakt med de turkisk myndigheterna om detta.
Läs mer i Business Insider: "Illegal immigrants to EU more than double in 2014", läs den här översatt i Tempus 4 2015

"Nätter i Reykjavik"

 2015-01-28 Böcker, deckare
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Böckerna om den isländske kriminalpolisen Erlendur Sveinsson har gett Arnaldur Indridason internationell stjärnstatus. Prisbelönt och översatt till många språk återvänder Indridason till historiens början. Det är dags att möta Erlendur som nyutexaminerad polis.

Erlendur Sveinsson är en ensamvarg. Han har en flickvän, men är osäker på om de har någon framtid tillsammans. Nyligen har han tagit sin polisexamen och jobbet i Reykjavik är tufft. Han möter våld och misär varje dag, även om han som ung och orutinerad ordningspolis mest får haffa rattfyllerister eller jaga inbrottstjuvar. Våld, brott och misär präglar numera hans vardag.

Han kan inte släppa ett ouppklarat dödsfall. En uteliggare han ofta stötte ihop med på nätterna har hittats drunknad i ett dike. Ingen tycks bry sig om vad som har hänt. Men mannens öde griper tag i Erlendur och jakten på sanningen om vad som hänt kommer att föra honom djupt in i Reykjaviks mörka undre värld. Strax innan han omkom hade Erlendur hört honom påstå att någon försökt tända eld på källaren han bodde i. Ingen trodde honom.
Erlendur har privata skäl att intressera sig för försvunna personer. I barndomen försvann hans storebror spårlöst under en storm på fjället och påträffades aldrig. Men den här gången tänker Erlendur inte ge upp sökandet.

Joel Sjö i Ystads Allehanda: "En rätt smaklös anrättning",
Lennart Högman i DAST: "Bättre än så här går det inte att skriva en roman – i Norden".

Hans senaste bok Den stora matchen, läste jag i april i fjol. 14-04-04,
Tidigare lästa böcker av Arnaldur Idridason: Glasbruket, 060626, Mannen i sjön, 060724, Änglarösten, 060910, Kvinna i grönt, 07-09-26, Vinterstaden, 071203, Frostnätter, 091204, Mörka strömmar, 110419, Svart Himmel, 111130, Den kalla elden, läste jag i februari 2013.

Det låga oljepriset kan kosta Ryssland 300 miljarder kronor under 2015

 2015-01-26  NP int
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan

Oljepriset drabbar Ryssland hårt och finansministern avviserar stora besparingar.
Ryssland hotas att få kämpa hårt under året för att få budgeten att gå ihop. Enligt finansminister Anton Siluanov kommer Ryssland att tappa motsvarande 300 miljarder kronor i intäkter om oljepriset hamnar på ett genomsnittspris på 50 dollar fatet eller mindre under 2015.
Ryssland hotas att få kämpa hårt under året för att få budgeten att gå ihop. På sex månader har oljepriset sjunkit med 60 procent.
Ryssland är mycket hårt ekonomiskt drabbat på grund av det låga oljepriset som tillsammans med de västliga sanktionerna i samband med Ukraina-krisen sätter de ryska finanserna under hård press.
Den ryska finansministern Siluanov kommer att lägga fram ett förslag till det ryska parlamentet om att skära ned de offentliga utgifterna med 10 procent, med undantag för de så kallade skyddade områdena.
Världsbanken justerade ner siffrorna för Rysslands tillväxt från upp 0,7 procent till minus 2,9.
Läs mer i Business Insider: "Russian finance minister warns on spending as crisis deepens", läs den här översatt i Tempus 4 2015

Tidigare bloggar om Ryssland:
Storebror och lillasyster: Rysslands imperialistiska arv.
Moldavien: EU eller Moskva
Skulle Leningrad ha kapitulerat?
Ännu tidigare bloggar om Ryssland: Ryska livslängden måste öka, 2013-03-03, Goodbye Lenin, 2011-03-17, En blodtörstig kannibal, 2009-10-19, Köpt kärlek varar inte, 2009-07-12, Ryssland tar för sig i nära utlandet, 2009-03-14, Rysk "månlandning" under Nordpolen, 2007-08-11.

Stjärnorna på slottet del fem

 2015-01-24 FTM
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan  nio år sedan

Femte kvällen och sista dagen 2015 blev blev Harriet Anderssons. Inte sämre än de föregående avsnitten men inte heller bättre. 2015 års "Stjärnorna" blev ingen höjdare.
Vid frukosten - som vanligt berättar Harriett om skådespelarkarriären, förhållandet med Ingmar Bergman och om några riktigt mörka stunder i livet.

Skådespelaren Harriet Andersson träffade Ingmar Bergman under inspelningen av filmen ”Sommaren med Monika”, 1953. Då var hon tillsammans med skådespelaren Per Oscarsson och Ingmar var nygift. Ingmar Bergman var fruktansvärt svartsjuk och trodde att jag hade affärer bakom hans rygg, fortsätter hon berätta.
Per Oscarsson dog för fyra år sedan. Han blev 83 år. Huset brann ner.
Passionen försvann när paret flyttade till Malmö och Harriet sa upp sig från Malmö stadsteater där hon jobbade då. I samma veva träffade hon skådespelaren och regissören Gunnar Hellström som hon inledde ett stormigt och oerhört mörkt förhållande med.
Jag skulle ha fattat att han inte var riktigt snäll den mannen. Jag borde ha gått men jag var ju kär, berättar Harriet Andersson.
Stjärnorna på slottet 2015, Rikard Wolf.
Recensioner:
Expressen: "Alla var förtjusta i min rumpa"

Umberto Eco menar att islamska staten är likställt med nazismen

 2015-01-18  NP int
ett år sedan  tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan

Islamska staten är en rörelse med en domedagsaktig önskan om att ta över hela världen, menar den italienska filosofen. Författaren och filosofen, Umberto Ecco, som är mest känd för sin bok "Rosens namn", jämför Islamska statens mål med nazisternas, där man uttalat önskade ta över hela världen. I en intervju efter blodbadet på Charlie Hebdo säger han också att det pågår ett krig och att vi står mitt i detta upp till halsen.
"Islamiska Staten, eller IS är en ny form av nazism med utrotningsmetoder och en apokalyptisk önskan", säger han. Det liv och den fruktan man känner med terrorhot över sig liknar han vid att leva med hot om bombardemang under andra världskriget.
- Jag var där som liten och levde under dagen med hotet att bli bombad vilken sekund som helst. Med denna form av terror vi upplever genom IS är situationen liknande den jag kände under kriget, säger den italienske filosofen.

Läs mer i JapanTimes: "Islamic State like Nazism, Italian philosopher Umberto Eco says", läs den här översatt i Tempus 45 2014

Lilla smycket

 2015-01-16  Böcker
ett år sedan  tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan

För ett år sedan läste jag Patrick Modianos bok Nätternas gräs och blev både imponerad och intresserad. Sedan dess har han fått Nobelpriset i litteratur. Nu har jag läst boken Lilla Smycket som jag tycker ännu mer om. Jag ska hålla koll på Adlibris och Bokus erbjudanden av billiga nytryckta pocketupplagor av nya översättningar av denna lågmälda franska författare som låter sina fiktiva (?) personer vandra runt på gatorna i Paris eller ta le Metro till förorterna. Alltmedan minnena väller fram, ofta smärtsamma minnen som dessa tidigare förträngt. Vackra böcker med vackert och välskrivet (översatt) ninnehåll.

En presentation av boken Lilla Smycket.
En presentation av författaren Patrick Modiano.
Hedvig Sjöström i Litteraturmagazinet: "Vemodigt identitetssökande"
Svd Kultur: "Lektioner i konsten att hålla sig undan"

Tidigare läst bok av Patrick Modiano: Nätternas gräs 2013.

Vilka människor är det som tror på astrologi?

 2015-01-14  F & V
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan

Flera intervjuundersökningar gjorda av Vetenskap & Allmänhet visar att förbluffande många, 20 %, svenskar tror på astrologi, "studiet av stjärntecknens inverkan på våra liv". Andelen är ungefär lika hög i övriga västländer, men betydligt högre i stora delar av Afrika. Det finns fyra huvudsakliga förklaringshypoteser till att människor på astrologi.
Två brittiska socialpsykologer, Martin Bauer och John Durant, har testat de fyra hypoteserna med hjälp av omfattande intervjuundersökningar av britter. Hypotesen om att astrologi skulle tilltala personer med autoritära personlighetsdrag få inget stöd.
Personer med låga eller höga kunskaper om vetenskap har en negativ syn på astrologi. Medan de med medelmåttiga kunskaper om vetenskap håller astrologi signifikant högre.
Religiöst orienterade personer utan religion - vilka inte är så ovanliga i vår postmoderna värld - torde utgöra tyngdpunkten bland dem som tar astrologi på allvar.

De rapporterar i tidskriften Cosmos and Culture. Belief in Astrology : a social-psychological analysis.
Hela artikeln här.
Eller refererad av Björn Fjaestad på svenska i SANS nr 1 2015.

Slutet på kedjan

 2015-01-12 Böcker, deckare
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Fredriks Olssons debutbok "Slutet på kedjan" är "en fullfjädrad spänningsroman", på 500 sidor, för att citera Leif Rune Strandell i DAST, fylld av hemliga virus, DNA, datakoder, ett jättestort gammalt slott med hemliga gångar i ett otillgängligt område i Schweiz och den stora katastrofen som lurar runt hörnet.
Utgångspunkten är frågan om vad det sk "skräp-DNA" som våra gener till stor del består av har för funktion i den mänskliga evolutionen. Kanske samma funktion som "kommentarsrader" har i programmeringskod.
Jag rekommenderar den verkligen.
Kryptologen William Sandberg kidnappas av en topphemlig organisation för att tyda ett profetiskt meddelande och rädda världen från ett dödligt virus. Tillsammans med sin medfånge, sumerologen Janine, kämpar han för att lösa gåtan bakom meddelandet innan tiden rinner ut.
Inblandade blir välrenommerade språkforskare, arkeologer och militärer i den depressive stockholmaren Sandbergs sin kamp i alltmer ett sjukdomsangripet Europa.
Christina Sandberg, journalist och Williams före detta fru, vägrar att acceptera sin exmakes försvinnande. Tillsammans med sin assistent Leo påbörjar hon en jakt som för henne allt närmare sanningen - och till alltmer fasansfulla insikter om vad som står på spel.
I Amsterdam uteblir en ung språkforskare från en middag med sin pojkvän, utan att lämna minsta spår. I Berlin dödas en okänd man i en gränd och förs bort i en ambulans.
På ytan händelser som bara tycks beröra de närmaste men som är de oundvikliga konsekvenserna av en väl förborgad hemlighet.

Fredrik T Olsson är född 1969 och bosatt i Stockholm. Som manusförfattare för film och TV har han skrivit för en lång rad olika serier, och vid sidan om fuskar han även som regissör och standupkomiker. Slutet på kedjan är hans romandebut.

Recensioner:
Lisa Ahlqvist i GP: "Ett ambitiöst författarskap troligtvis bara i sin början",
Leif Rune Strandell i DAST: "En fullfjädrad spänningsroman",
Lottens bokblogg: "En riktigt bra thriller, en verklig bladvändare".
Författarens hemsida.

Nyårsrevyn 2015 - "Tjugohundra-Fem-Ton väger väger tungt!

 2015-01-10 Trelleborg & Söderslätt
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan
Lena och jag har varit på årets Nyårsrevy i Trelleborg. Det var inte någon av de bästa vi sett, kanske beror en del på premiärnerverna.
Deltagarna var få, bara sex personer som inte räckte riktigt till. Skämten lockade sällan till skratt. Applåderade gjorde vi mest av artighet och för att stärka självförtroendet inför resten av föreställningarna. Kanske för att det var för få lokala fenomen som gisslades. Undantaget var Ulf Bingsgård som i Joacim Lundbergs gestalt fortfarande väntade på det ryska segelfartyget Sedov därför att han "aldrig läste tidningar". Gladare var han över att få besök av RUT-aktiga kvinnliga entreprenörer.
Medverkande var (se bild ovan): Ingmar Jonsson, Joacim Lundberg, Pierre Malmqvist, Linda Winqvist, Charlotte Nilsson och Therese Åkerman.

Trelleborgsrevyns hemsida Trelleborgsrevyn på Facebook
Artikel i Skånskan
Recension i Trelleborgs Allehanda

Fjolårets nyårsrevy: Vi släpper (L)oss!
Bloggar om tidigare nyårsrevyer: Revy till tusen, 2013 Hoppsan, nytt år igen, 2012 Hög klass på årets Nyårsrevy 2011, Noll-noll-nie på Grand 2009, Töntigt och trist 2008 och Kulkalendern 2007.

Gentlemen

 2015-01-08 FTM
ett år sedan  tre år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan

Riktigt besviken blev jag på filmen "Gentlemen" som jag sett på Grand. Lena och jag satt i lilla salongen. Knappt 10 personer var vi, fler ville tyligen inte se filmen i regi av Mikael Marcimain som har som förlaga en legendarisk bok med samma namn av nyblivne Akademiledamoten Klas Östergren.
Mikael Marcimain har tidigare gjort filmer som Callgirl, Upp till kamp och Lasermannen. Och det var väl hans förmåga som brast eftersom många bra skådespelare förgäves gjorde sitt bästa.
Henry Morgan spelades av David Dencik, Maud av Ruth Vega Fernandez, Leo Morgan av Sverrir Gudnason, Klas Östergren av David Regnfors och Greta av Pernilla August.

Man håller knappast med reklamen för filmen: "En storfilm efter Klas Östergrens kritikerhyllade och bästsäljande roman om excentrikern Henry Morgans osannolika liv. En virvlande och böljande berättelse, fylld av vapenhandel, människosmuggling, kärlek, Görings gamla säng och en begraven guldskatt".

Recensioner:
Kritiker.se Tystnad Tagning,
Maria Askerfjord Sundeby: "En briljant Stockholmsdröm",
Mats Kolmisoppi I Helsingborgs Dagblad: "Gentlemen är en fest för ögat"
Jan Söderqvist i SvD: "Gentlemen körd genom centrifug, eller "pikanta figuranter i en pilsnerfilmisk Södermalmskliché".
Helena Lindblad i DN: "Förförisk men överlastad"

Synopsis

Stjärnorna på slottet 2014, Rikard Wolf

 2015-01-06 FTM
ett år sedan  tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Andra dagen är Rikard Wolffs dag på slottet. Det blev den hittills klart bästa.
Han berättar om sina kärleksrelationer, om sitt livs stora hemlighet som formade honom i tonåren. Som elvaåring fick han för sig att han hade fått en könssjukdom - han kände igen symptomen från sin fasters tunga läkarbok - han nämnde det för sin mor Elisabeth som sa, "då skulle jag bli mycket ledsen". Sedan led han i det tysta i fyra år tills han tog kontakt med hudkliniken. Han hade lite kontakt med sin judiske pappa Axel, som "nästan alltid var borta".
På gymnasiet blev Rikard förälskad i en vacker pojke. Upptäckte att han var homosexuell, upplevde kärlek, skaffade sig pojkvän och blev för första gången i livet "omhändertagen".
Rikard Wolff berättade charmant och informativt om hur det är att leva som bög i Sverige och om tiden då AIDS kom till Sverige.
Ännu en chock väntade för deltagarna då Rikard hade lockat storpublik till Sövde Amfiteater och alla stjärnor skulle uppträda helt oförberedda. Özz Nüjen slängde sitt manus i protest. Och även de övriga "stjärnorna" visade stor nervositet: Helena Bergström, Örjan Ramberg och Harriet Andersson, de var inte vana att uppträda utan regissör!

Stjärnorna på slottet 2014, del 1

Lotus Blues

 2015-01-04 Böcker, deckare
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan

Jag har läst många av Kristina Ohlssons tidigare böcker som har varit spännande och mycket intressanta. Den senaste, hennes femte, i serien om Fredrika Bergman och Alex Recht läste jag i somras, den heter Davidsstjärnor.
Nu har hon bytt stil, startat en nya serie om advokatbyrån Benner & Miller, Marin Benner och Lucia "Lucy" Miller.
Den förste i serien heter Lotus Blous. Loutus står för namnet som en ung kvinna har intatuerat i nacken Blous är beteckningen på hennes skrik av smärta som hörs genom väggarna på bordellen då hon misshandlas av kunder hon betjänar. Martin Benner har ärvt sig rik; "Pengar köper tid och tid skapar frihet", har han upptäckt. Han omsorgen om syskonbarnet, Belle, 5 år, sedan hennes föräldrar omkommit i en olycka.

Lotus blues är en hårdkokt thriller och den första delen i en serie om två. Själv tänker jag närmast på amerikanaren Raymond Chandlers böcker om privatdetektiven Philip Marlowe, t ex "Den stora sömnen" som skrevs för 75 sedan.
Del 2 i serien om Benner, "Mios blues", utkommer våren 2015.

Baksidestexten: Lotus Blues.     Tidigare böcker av Kristina Ohlsson: Papperspojken.

Recensioner:
Lisa Ahlqvist i GP Kultur:"Svenska barnflicka såld till välbeställda män av en korrupt sheriff/knarkkung",
Fru E:s böcker: "En av årets bästa böcker",
Sara i Deckarhuset: "Fallet Sara Texas".

Micke och Veronica

 2015-01-02 FTM
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Lena Welinder och jag var på Grand i helgen. Julhelgens favorit är Micke & Veronica. Och en sådan måste man ju se även om mina förväntningar inte var så stor. Men det var en riktig feel-good film med många rörande avsnitt som fick tårarna att rinna.

Överklass mot arbetarklass. Läkare kärar ner sig i snickaren. Micke känner sig inte bekväm i den "fina" världen, där Veronica och hennes släkt hemma hör hemma i den fagra bohuslänska skärgården. Filmen är en trevlig och träffsäker drift med överklassen för vilka "lägre" yrken än "doktor" knappast existerar.
Klassresor leder ofta till nödvändiga lögner. Veronica känner sig förlöjligad av Micke som dessutom super sig full.

Men kärleken övervinner allt. Happy End, garanteras. Inte dum alls, kan rekommenderas för alla även för de med minimum av romantikbehov.

I huvudrollen som snickaren Micke ser vi David Hellenius som gör sin första huvudroll på bio. Den andra huvudrollen, som överklasstjejen Veronica, spelas av Izabella Scorupco som gör sin första komedi. I övriga ledande roller syns bland andra Suzanne Reuter och Philip Zandén. Alla gör goda prestationer.

Recensioner:
Therese Lindström i GP: "Kulturkrockar och "vuxenkärlek",
Anna Hellsten i Sydsvenskan: "Birollerna lyfter humorn",
Caroline Eriksson i SvD: "Säsong för filmat folklustspel"
Presentation på SF.

Senaste sedda filmer på Grand: Turist, 14-09-03, Apornas planet - Uppgörelsen, Grand Budapest Hotel, Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvannHotellet, Captain Philips.