Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Januari 2016

Bertil Tomelius
Startsida

Handbolls-EM i Polen 2016

 2016-01-30  Sport
1 år sedan  3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Europamästerskapet i handboll för herrar 2016 är det 12:e europamästerskapet på herrsidan i ordningen och äger rum i Polen den 15-31 januari 2016.
Det är första gången som Polen arrangerar ett handbolls-EM på herrsidan.
Det inledande gruppspelet bestod av fyra grupper om vardera fyra lag.
Sverige spelade i grupp 3 och lyckades ta sig med ett nödrop till "mellanrundan" genom att slå Slovenien med 23-21. Förlust blev det däremot mot Tyskland, 26-27, och Spanien, 22-24.
Tolv lag - av de 16 - gick vidare till Mellanrundan, där Sverige hamnade i grupp två.
Sverige inledde lovande med oavgjort mot Ryssland, 28-28 och mot Danmark, 28-28.
Detta var dock inte tillräckligt för att få chans att spela semifinal. Däremot fanns det en möjlighet att spela till sig en plats i OS-kvalet. Nog så viktigt.
Och så blev det. Den 27.1 slog Sverige i sin sista match i Mellanrundan Ungern med hela 22-14. Och sedan Spanien slagit Ryssland med 26-23 fick Sverige OS-kvalplatsen framför Ryssland.
Tabeller från Mellanrundan: Grupp A, Grupp B.
Ett riktigt bra resultat för det nya, unga handbollsgänget.
Återstår för Sverige att spela om sjunde platsen mot hemmalaget Polen, som senast utklassades av Kroatien med 37-23! Vilket i sin tur gav Kroatien en semifinalplats på favoriten Frankrikes bekostnad!
Semifinalerna kommer att spelas mellan Norge och Tyskland resp. Spanien och Kroatien. Norge har aldrig varit i en semifinal tidigare!

Handbolls-EM på Wikipedia. Officiell hemsida.
Bilderna är från Sveriges match mot Ungern.
En blogg från EM handboll 2008: Vilken underbar sporteftermiddag!

En man som heter Ove, filmen

 2016-01-29 FTM
3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 

Till sist gick vi så på bio, Lena och jag, för att se filmen om Ove. "En man som heter Ove" har gått många veckor på Grand och dragit säsongens största publik. Och visst är den värd att se, om än kanske lite väl sorglig på för många sätt. Man hulkar och har tårar i ögonen långa stunder.
Vi hade båda läst boken, med samma namn för två år sedan. "Nästan en tio-poängare och många svenska sådana böcker läser man inte idag" skrev jag då.
Om boken skrev jag att Fredrik Backman lyckats beskriva en manlig fyrtiotalist på ett mycket humoristiskt sätt och samtidigt vänligt och känsligt sätt så att man skrattar med gråten i ögonen.
Men i filmen är humorn borta och bara eländet och sorgen kvar.
Ove upplevs av sina grannar som kvarterets vresige ordningsman som flera år tidigare avsattes som ordförande i bostadsrättsföreningen, men själv lever han med en oändlig sorg sedan hans älskade hustru Sonja dött ett halvår tidigare. Han vill bara komma tillsammans med henne i livet efter detta och gör därför flera misslyckade försökt att ta livet av sig.
Skådespelare: Rolf Lassgård - Ove, Bahar Pars - Parvaneh, Filip Berg - unga Ove, Ida Engvoll - Sonja.

Blogg om boken, 2014-01-08, En man som heter Ove.

Senaste sedda filmer på Grand: Spectre 151216, En underbar jävla jul 151208, Grandma 151118, Trainwreck 150824, Jurassic World 150803, Prästen i Paradiset 150712,  SPY, 150712, Gentlemen 15-01-08, Bridesmaids, GentlemenMicke och Veronica

Hembakat

 2016-01-27  Politik
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 

Idag har jag bakat två kakor. I kokboken beskrivs recepten som ”Sockerkaka (enklare)” resp. ”Chokladkaka”. Kokboken är från 1950-talet och heter ”Kokbok för skola och hem”. Den använde jag när jag gick på Högre Allmänna Läroverket i Eslöv i slutet av 1950-talet.
Kakorna ska jag bjuda styrelsen för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland som har styrelsemöte i eftermiddag i Vuxenskolans lokaler i Trelleborg. Kakorna blev lyckade och uppskattade av styrelsen. Men så arbetade jag också mycket noggrannt och kontrollerat. Framför allt med tid och temperatur i ugnen. Kanske blir jag nu omvald som vice ordförande vid kommande årsmöte den 16 februari?
På Facebook vållade statusuppdateringen stort intresse och jag har hittills fått 44 gilla-markeringar och kommentarer från 13 vänner. Bland annat har jag fått reda på att
två av dem också gick på Högre Allmänna Läroverket i Eslöv i slutet av 1950-talet, Elsa Tibblin och Lena Holmgren.

06-11-17 Tidig blogg om Eslövs Allmänna Läroverk och sockerkakor.

Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland: Bloggar och Hemsida.

V6 i Staffanstorp

 2016-01-25  Politik
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 

Moderata Seniorer i Skåne Sydväst (V6-gruppen) träffades den 22 januari på Rådhuset i Staffanstorp. Närvarande var representanter för Staffanstorp, Lund, Vellinge, Skurup och Trelleborg. Nätverkade, diskuterade kommunernas politiska situation och smidde planer för 2016. Sten Hamberg utsågs att göra mötesanteckningar.
Beslöts att Staffanstorps Moderata Seniorer ansöker om att anordna Skåneseniorernas höstmöte den 14.10 på Staffanstorps Gästgivaregård.
Nästa möte bestämdes preliminärt till den 30 juni klockan 10 i Vellinge Kommunhus där Ann-Margret Ohlsson och Gunilla Björck står för värdskapet.

På bilden: Bo Alfredsson Lund, Birgitta Hansson Lund, Sten Hamberg Skurup, Ann-Margret Ohlsson Vellinge, Jörgen Malmberg Staffanstorp, Berit Lagergren Staffanstorp, Gunilla Björck Vellinge och Sune Cederpil Staffanstorp.
Fotograf var Bertil Tomelius, Trelleborg.

Facsbook vänner: Bo Alfredsson, Jörgen Malmberg, Sten Hamberg, Gunilla Björck, Ann-Margret Ohlsson, Berit Lagergren, och Sune Cederpil.
Lennart Kindmo Svedala, Jan Nyberg, Vellinge,.

Tidigare bloggar
15-10-16, V6 i Skurup,
V6ans första möte möte för året 2015.
Moderata Seniorer från sex Skånekommuner, hösten 2014 i Staffanstorp
Årsmöte för Moderata Seniorer i Trelleborg 2015
Vårträff på Smygehus Havsbad

Kick-off för samverkan skola/arbetsliv

 2016-01-23  Politik
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan  4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 

Torsdagen den 21 januari 2016 bjöd bildningsförvaltningen i Trelleborgs kommun in till ett sprakande event - Kick-off för samverkan skola/arbetsliv.
Två minnen etsade sig fast. Jag kom till Söderslättshallen, kände mig ensam och anonym, men behandlades snart som en VIP gäst. Bildningsnämndens ordförande Sven Lindkvist tog tag i mig och visade på en plats i första raden. Sedan kom Bildningsförvaltningens chef Jytte Lindborg fram och hälsade och sedan hamnade jag på podiet tillsammans med övriga nämndsledamöter som skulle visas upp inför förvaltningens personal och andra inbjudna gäster, 1350 personer!
Programmet inleddes med att Jytte Lindborg, Bildningsförvaltningens chef i Trelleborg visade att hon kunde tala lätt och avslappat även inför 1350 åhörare. Och med ett intressant innehåll. Imponerande.
Men absolut mest intressant var Frida Wikstrand från Malmö högskola som talade under den ganska menlösa rubriken "Studie- och yrkesvägledning och samverkan skola/arbetsliv ur ett normkritiskt perspektiv". Frida Wikstrand är doktor i arbetsvetenskap och universitetslektor vid Malmö högskola. Hon hade ett budskap att sprida som emottogs med glädje hos en annan akademiker, alltså jag själv. Men även av många andra. Jag är stolt över att jag lyckades hindra moderatorn Johan Wester att stoppa henne innan hon var klar. Mitt andra bestående minne blev det budskap som Frida Wikstrand överbringade till mig. "Bråka med normerna!" och "Utmana det för givet tagna!" Jag lärde mig på 1970-talet att "problematisera det uppenbara" och att det ofta är "lösningen som är problemet". Det var på Lunds Universitet, ämne företagsekonomi, forskarutbildning.
Sedan hade Vesna Mellström från Arbetsförmedlingen intressant information att lämna om var jobben finns!
Övriga två talare, se bifogat program, gav inte så mycket. Ted Radgren från "Jobba i Västerås" tyckte själv att han hade ett mycket viktigt budskap att överbringa, upprepade sig många gånger, men det blev ändå oklart och togs knappast emot.

Programmet finns här.
Jobba i Västerås (JIV),
Frida Wikstrand, Facebook, Forskare på Malmö Högskola,
Vesna Mellström, Facebook,   Mikaela Zelmerlööv, Facebook, Skolverket, Mats Bååth, Facebook.

       
Jytte Lindborg, hälsar alla 1350 åhörarna välkomna Kvällens moderator Johan Wester presenteras Mikaela Zelmerlööw från Skolverket Vesna Mellström, branschstrateg på af
       
Mats Bååth: Så gjorde vi i Skurup  Kvällens clou: Frida Wikstrand, Malmö Högskola  Våga ifrågasätta normerna! Bråka med normerna! Vad är normkritisk pedagogik! 

Vill du bli lyckligare, tänk på döden!

 2016-01-22  NP int
 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 

En artikel av Arthur C Brooks, ordförande i "The American Enterprise Institute" och en regelbunden kolumnist i New York Times.
Brooks menar att vi slösar bort nuet på värdelösa aktiviteter. Lösningen ligger inte i att bara bestämma sig för att sluta slösa tid utan i att på ett systematiskt sätt bli mer medveten om sin begränsade tid. Att bestämma sig för att leva som om år 2016 vore ens sista. Börja med att sortera bort alla aktiviteter, stora som små, som inte uppfyller "sista-året-testet".
Om det här året vore ditt sista år skulle du då tillbringa den kommande timmen med att tanklöst surfa runt på sociala medier eller skulle du välja att läsa något upplyftande i stället? Eller ringa en vän och höra hur hen mår?
Blir man dyster och allvarlig när man blir medveten om sin begränsade tid i livet? Inte alls! Det finns bevis på att vi blir roligare om vi funderar mer på döden.

En annan artikel av Brooks: "Choose to be grateful, it will make you happier". Arthur C Brooks, Wikipedia.
AEI (The American Enterprise Institute), läs mer på Wikipedia.

Läs mer i New York Times: "To Be Happier, Start Thinking More About Your Death", eller läs den här, översatt i Tempus nr 01 2016

REVYN ÄR 100

 2016-01-20 A&S
2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 

Årets Trelleborgsrevy: Revyn är 1000!
Trelleborgsrevyn tar fasta på att när ridån går upp den 5 januari är det jämnt ett sekel sedan det spelades revy i Trelleborg för första gången. Därför heter årets nyårsrevy också "Revyn är 100".
I början av 1916 satte Algot Hägg och Carl Lundberg upp den allra första revyn och 2016 års version uppmärksammar det genom att låta nämnde Hägg (i Marcus Jönssons gestalt) länka samman numren i återkommande stumfilmsliknande tablåer. Vilka är bland de bästa inslagen i revyn. Marcus Jönsson spelar riktigt bra.
Tyvärr är mycket mindre bra av de 22 numren i två akter.
Ett skäl kan vara musikvalet, de klämmiga taktfasta låtarna är få, de som kan locka fram spontana applåder. Två goda undantag emellertid. Framför allt "Vårt Trellebörj", en hyllningssång till Trelleborg, som inleder andra akten och väcker känslor och glädje. Den andra är "Ohlson i mitt hjärta" en hyllning till mogna mäns längtan till "Clas Ohlson" i Valen till en vacker Countrylåt.
Bild ovan, hela ensamblen, Jennifer Rosvall, Marcus Jönsson, Linda Fagermar, Anders Rufelt och Pierre Malmqvist. I främre ledet Therese Åkerman, Lotta Karlsson och Katarina Johnsson.
Sammanlagt handlar det om 22 nummer i två akter. Musiker är kapellmästare Kevin Hosford, keybord samt Fredrik Billstein, gitarr, Villiam Grönqvist, bas och Daniel Lignell, trummor.

Trelleborgsrevyn, hemsida, på Facebook.

På Facebook: Jennifer Rosvall, Linda Fagermar, Therese Åkerman, Pierre Malmqvist, Marcus Jönsson och Anders Rufelt.

Mina tidigare bloggar om Nyårsrevyer:
2015-01-10, "Tjugohundra-Fem-Ton väger väger tungt!
2014-02-16, "Vi släpper (L)oss!"
2013-01-12, "Revy till tusen"
2012-01-07, "Hoppsan, nytt år igen"
2011-01-07, Hög klass på årets Nyårsrevy, "Jubel i år"
2009-01-12, Nyårsrevyn på Grand, "Noll-noll-nie"

     
Katarina Johnsson i "Vårt korta liv" Marcus, Linda, Pierre och Anders i "Stickat och coolt"  Hela ensemblen i "Vårt Trellebörj"
     
Pierre, Marcus och Anders i"Vårt Trellebörj" Hela ensemblen i "Vårt Trellebörj" Pierre, Anders och Marcus i "Vi befruktar det värsta

Önska kostar ingenting

 2016-01-18 Böcker
1 år sedan 2 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 

Sara Lövestam är född 1980 och arbetar som lärare i svenska för invandrare och som skribent och föreläsare. Detta är den andra fristående boken om Kouplan.
Kouplan försöker samla hundra burkar om dagen. Pengarna han fick för sin privatutredning i höstas är slut nu, och hans annons på Blocket helt obesvarad. Flest burkar hittar han på Lidingö. Jenny Svärd är borgarråd och allt utom lättlurad. Därför är det omöjligt att hennes älskarinna kan ha lurat henne på tvåhundra tusen kronor och sedan försvunnit spårlöst. Ändå har det hänt. Hon är förbannad och ytterst generad, och den enda som hör henne är killen som rotar i papperskorgen bakom henne. Själv påstår han att han i själva verket är privatdetektiv. Kouplans jakt på Jennys bedragerska leder honom till andra platser och nya sanningar. "Hämnas", är Jennys tydliga instruktion. Det visar sig vara lättare sagt än gjort.
Boken handlar mycket om sex mellan kvinnor och förförelse av heterosexuella kvinnor, sol-och-vårande kvinnor ellan.
Och så Kouplan, den papperslösa "detektiven" från Iran, som är född som en flicka, men känner sig som en man, och vill vara en man. Kaplan hatar sin kropp, särskilt de svällande brösten, och ändan. Tycker att han har en kuk om än väldigt liten.
Boken handlar om personer som känner att de är födda med felaktiga könsfunktioner, kallas förmodligen "transsexuella", alltså en född kvinna som känner att hen är en man, och en född kvinna som misstogs för att vara en man. Vidare om kvinnor som är födda som kvinnor men som föredrar andra kvinnor sexuellt, man kan säga "kvinnor som vill ha sex med kvinnor".
Personer med osäker könstillhörighet.

Recensioner: Anna Pihlo i Ystads Allehanda: "Privatdetektiven Kouplan förtjänar en stor och bred läsekrets",
Jakob Carlander i Corren: "Lövestam övertygar återigen".
Sanning med modifikation heter första boken om Kouplan.

En TV-kväll

 2016-01-17 FTM
1 år sedan 2 år sedan  4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 

Sedan länge ser jag Postkodmiljonären på TV 4 halvåtta fredagar och lördagar. Jag såg att det annonserades ett annat program i går kväll som också skulle ledas av min favorit Rickard Sjöberg, Sveriges bästa och längsta programledare! Det heter "En ska bort!".
Det hade stora likheter med Postkodsmiljonären frågeprogram "Vill du bli miljonär?" med bildfrågor istället för ord, från Twitter till Instagram? Ett program för och med ungdomar och därför blev det inte så intressant för mig. Åtta avsnitt till kommer.
Betydligt bättre blev kvällen när vi bytte kanal till SvT1 och "Stjärnorna på slottet" med Stefan Sauk i centrum. Det blev helikopterturer, karateträning, surströmmingsätande men framför allt en mycket spännande och känslosam berättelse om Stefan Sauks liv.
Och sist och mest spännande blev inledningsmatchen i gruppspelet i EM i handboll i Polen som Sverige vann mot Slovenien efter en rafflande andra halvlek där slovenenerna hela tiden närmade sig Sverige som i halvtid ledde med sju mål.
En ska bort!   Öppen Stefan Sauk på slottet    Galet drama när Sverige premiärvann  

Smartlocker

 2016-01-15 A&S
 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 

Trelleborgs bibliotek har en träffpunkt på centralstationen i Trelleborg. Där finns böcker på en boksnurra för snabb utlåning, information om biblioteket och en Smartlocker. Detta är väldigt trevligt tycker jag, liksom allt annat som hänt som en följd av nya Trelleborg C och pågatåget. För att inte tala om den ypperliga cykelbanan med synkroniserade trafikljus utanför. En höjdare!
Där finns nya restauranger och butiker såsom Pressbyrån, Mangal Oriental B.B.Q, Pölsemannen och kaffebaren Ludan (bild). Ludan på Facebook.
Jag provade Smartlockern i går eftersom jag hade två tidskrifter som skulle lämnas den 14.1 och dessutom hämta en bok jag beställt.l
Jag "knackade" lätt på rutan för att få upp "välkomstsidan", som är likadan som de som finns på stadsbiblioteket. Tryckte lätt på "återlämning". Registrera ditt kort! Men hur? Här finns ingen spalt där man kan dra sitt lånekort. Gick inte. En vänlig ung tjej med barnvagn såg mitt bryderi och frågade om jag behövde hjälp. Jo, men visst! Under välkomstsidan fanns ett utrymme. Där skulle jag hålla mitt lånekort i en ljusstråle. Lätt som en plätt när man vet rätt! Nu skulle jag knappa in min fyrsiffriga kod. Tryckte flera gånger på siffrorna, utan resultat. Åter kom kvinnan till hjälp. Man ska med bestämda knogar knacka in koden. Pang, pang, pang, pang! Då gick det! Ett fack öppnade sig i vilket jag kunde lägga tidskrifterna. Men då kom det upp en varningssignal!
"OBS! Böckerna blir inte avregistrerade från ditt kort förrän de är på plats på biblioteket, var därför ute i god tid, gärna några dagar tidigare än återlämningstiden du fått". Och så långt hade jag ju inte tänkt.
Men OK jag stängde facket och håller tummarna.
Nu skulle jag åter logga in för att hämta min beställda bok. Och har man sett, vis av erfarenheterna ovan, trycka "Låna", registrera kortet och bestämt knacka in koden och voilá: Ett nytt fack öppnar sig och boken Vita Spår av Emelie Schepp ramlar ut. Min vän Smartlockern har levererat.

Älvdalska: Sveriges glömda språk

 2016-01-14  F & V
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 

I Älvdalens kommun i Dalarna talar cirka 2 500 personer ett språk som ligger närmare vikingatidens fornnordiska än de andra nordiska språken gör.
Språket kallas älvdalsmål eller älvdalska, eller lokalt helt enkelt "dalska", och var från början en lokal dialekt. I dag är älvdalska obegripligt för andra svenskar, och många språkforskare betraktar det nu som ett självständigt språk. Älvdalska har länge hotats av svenskan, men under de senaste 10-15 åren har intresset för språket ökat.
Nu ska Älvdalska införas i skolorna i Älvdalen.
År 2005 genomfördes en standardisering av det älvdalska skriftspråket, och lokala grupper arbetar för att få det erkänt som minoritetsspråk och för att det ska införas i skolorna.
Lyssna på Älvdalska i den här videon.
Läs mer på Wikipedia. Läs mer på Älvdalens kommuns hemsida.
Dansbandet Larz Kristerz - ambassadörer för Älvdalens kommun. Läs mer!
Älvdalens kommun på Facebook. Texten hämtad från National Geographic.

Konstutställning på Stadsbiblioteket, Gull Nilsson

 2016-01-12 A&S
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 

Gull Nilsson: Helst målar jag i akvarell men också i akryl. Min inspiration får jag från havet och naturen, som jag har runt omkring mig. Har ritat och målat mest jämt i livet och utvecklat min ådra mede åren genom olika läromästare.
Min största ledstjärna har varit konstnären Lars Arne Nordström - LAN - som gick bort 2011.
På somrarna har jag eget galleri i Smygehamn och är medlem i Öppna Sinnen.
Gull Nilsson på Facebook

Bloggar om senaste utställningar på biblioteket i Trelleborg: Rolf Uddeskog, 150917, Magdalena Poulsson, 28 år, nyinflyttat i Trelleborg, arbetar som bibliotekarie. Almvikens oljemålningar på Galleriet på Trelleborgs bibliotek

     
     

Underkastelse (Islam)

 2016-01-10 Böcker
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 

Michel Houellebecq senaste bok heter "Underkastelse" (på franska Soumission). Det är en titel som boken knappast lever upp till. Även om nu Islam betyder Underkastelse.
Den mest omedelbara följden av valet av Mohammed Ben Abbes till president och starten av den nationella samlingsregeringen blev att brottsligheten sjönk i en kolossal omfattning. Arbetslösheten var på väg att bli obefintlig mest beroende på att kvinnorna lämnat arbetsmarknaden, vilket i sin tur berodde på den rejäla höjningen av barnbidraget. Detta hade inte lett till att budgetunderskottet ökat, pengarna till barnbidraget kom från en drastisk minskning av utbildningsdepartementets budget. Ingen allmän skolplikt efter mellanstadiet, vid 12 års ålder. Grundskoleexamen återinfördes och skulle bli studietidens normala krön. Lärlingssystemet uppmuntrades och skattesystemet förändrades för att underlätta för hantverkare och andra egenföretagare. Ett mycket populärt beslut bland ungdomarna som drömde om att "öppna eget".
Möjligen kan man tala om en "anpassning" till de nya förhållandena som uppfattas som både bättre och sämre.

2022 vinner Muslimska brödraskapet det franska presidentvalet, i hård kamp med Nationella fronten. Det är utgångspunkten för Michel Houellebecqs omdiskuterade "Underkastelse", som handlar om litteraturläraren François och hans gradvisa anpassning till de politiska förändringarna. "Underkastelse" är en mångtydig idéroman, misantropisk och oväntad på Houellebecqs oefterhärmliga vis. "En författare på utmärkt gott humör" skrev DN om originalet, medan SvD kallade Houellebecq för "en osvikligt underhållande röst i vår samtid".

Boken kom ut på franska den 7 januari 2015, samma dag som attentatet mot satirtidskriften Charlie Hebdo, då 13 personer dödades. Mycket tidigt blev det för sent att läsa romanen i ett annat ljus än det mörker som lägrade sig över Paris. Frankrikes president Hollande anklagade Houellebecq för att vara islamofob och gå högerpopulistiska Nationella frontens ärenden, medan frontens ledare Martine Le Pen hade uttalat sig gillande om den hotbild romanen målar upp. Ingen av dem hade läst boken!
Författarens hemsida.

Om Michel Houellebecqs bok "Elementarpartiklarna", Mitt kompendium.

Recensioner:
Calle Floggman i Tidningen Kulturen: "Sanningen är en, otaliga är sätten att tiga om den",
Kristoffer Leandoer i SvD: "Houellebecq om Frankrikes muslimske president,
Ingrid Elam i Ystads Allehanda: "Tolkningen ligger i betraktarens öga och det tvivel han skapar tvingar till eftertanke".

Fransk feel-good

 2016-01-08 Böcker
1 år sedan 2 år sedan  4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 

Fransosen Jean-Paul Didierlaurent har tidigare utmärkt sig som novellförfattare. Bland annat har han vunnit det prestigefulla Prix Hemingway två gånger, 2010 och 2012. Nu har han skrivit "Mannen som läste högt på 6.27-tåget".
Hans antihjälte Guylain Vignolles är en man som inte gör något väsen av sig direkt. 36 år gammal sammanbor han med sin guldfisk Rouget de Lisle, döpt efter sin namne, kompositören till Marseljäsen. Dagarna tillbringar Guylain vid den stora papperskrossen på en återvinningsstation för makulerade böcker och enda ljuspunkten i hans monotona tillvaro är morgonens tågresa in till jobbet då Guylain läser högt för sina medresenärer ur boksidor som han räddat ur papperskrossens käftar.
Men så en dag förvandlas Guylains trista liv och får ett rosenrött skimmer över sig. I pendeltågsvagnen hittar han en USB-sticka där en viss Julie har samlat sina dagboksanteckningar. Som genom ett trollslag drabbas Guylain av blind kärlek till den förmodat vackra Julie, vars dagbok han mer eller mindre lär sig utantill, och han beslutar sig för att leta upp henne. Problemet är att han bara vet tre saker om Julie: att hon är toalettvakt på ett stort köpcentrum i Paristrakten, men inte vilket, att hon heter Julie och att toaletten där hon sitter och skriver sin dagbok har 14 717 vita kakelplattor, eftersom Julie varje vårdagjämning räknar dem i hopp om att ett mirakel ska inträffa...

Recensioner:
Tobias i Holmgren i GP: "En sockersöt feelgood-roman som är rätt rolig".
Bo Bjelvehammar i Tidningen Kulturen: "En stor hyllning till ordets och läsandes krafter".
En lättläst bok med ett gott budskap, litteratur och läsande är viktigt, underhållande och med humor.

Gentlemen & Gangsters, långsam och tråkig TV-serie

 2016-01-07 FTM
  4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 

Klas Östergren har gett mig många underbara läsupplevelser och just nu ligger hans senaste bok med samlade noveller och väntar på mig. Men filmen Gentlemen, som vi såg för ett år sedan blev en besvikelse. Knappt 10 personer var vi i salongen.
Nu har samma regissör, Mikael Marcimain, satt ihop en 6 timmar lång TV-serie med första avsnittet på Nyårsdagen. Ett totalt fiasko, trots att uppsättningen av skådespelare åter var av hög klass. Henry Morgan spelades av David Dencik, Maud av Ruth Vega Fernandez, Leo Morgan av Sverrir Gudnason och Klas Östergren av David Regnfors.
Långsamt, långsamt och tråkigt tråkigt genomled man 90 minuter. En stor del var jazzmusik, en annan stor del var boxning.
"Jag är väldigt stolt över resultatet", säger Mikael Marcimain.
Storyn: Klas Östergren är en fattig författare som försöker hitta en försörjning. Efter ett boxningspass vid Hornstull i Stockholm träffar han den excentriske Henry Morgan, en egensinnig jazzmusiker och levnadskonstnär.
Klas flyttar in i Henrys stora och pampiga lägenhet på Hornsgatan där han får lyssna till Henrys historia och besynnerliga liv. Han förs tillbaka till 60-talets Stockholm, jazzscenen och bohemlivet, där bland annat en femme fatale, Maud, blir en central del av berättelsen.
Webbsidor på SvT.
(Del 2 blev klart bättre, mindre jazzmusik, mindre boxning, mer spänning. Nu fick vi träffa lillebror Leo Morgan. Tyvärr retade jag mig på det eviga supandet. Såfort en eller flera personer hamnade vid ett (köks)bord var genast flaskan/karaffen framme och snapsglasen fylldes. Och cigarettlimporna var legio).

En bok som renar vatten

 2016-01-05    F & V
1 år sedan 2 år sedan  4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 

En bok där varje sida utgörs av ett filter som tar bort drygt 90 % av bakterier från ett förorenat vatten. En sida räcker till 100 liter vatten och en hel bok tillfyra års vattenförbrukning för en person.
Allt du behöver göra är att riva ut en sida, sätta den i en enkel filterhållare och hälla i vatten från vattendrag eller brunnar. Ut kommer rent vatten, säger uppfinnaren Theresa Dankovich, ung forskare vid Carnegie Mellon University i Pittsburgh, USA.
Theresa Dankovich har genomfört en rad lyckade fältförsök med förorenat vatten på 25 platser i Sydafrika, Ghana och Bangladesh.
Nästa steg är att testa om filtret även renar vatten från andra mikroorganismer, som parasiter eller virus, vilka ligger bakom en rad sjukdomar. En bok kostar bara motsvarande 15 kronor att tillverka vilket gör tekniken till den billigaste på marknaden för att rena vatten, skriver Likecool.

Nu försöker Theresa Dankovich och hennes medarbetare få till stånd en produktion av boken, som ger hopp om bättre hälsa för de nästan 700 miljoner människor i världen som saknar tillgång till rent dricksvatten.

Läs mer här i Forskning & Framsteg nr 9 2015.    Prenumerera på Forskning & Framsteg!    Läs mer här!  En artikel i the Telegraph!

Familjehögtid i Malmö

 2016-01-03  Familjen
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 

I går hade Desiré ordnat en träff för vår familj. Först skulle vi träffas i Johannas och hennes fästman Robins lägenhet i Limhamn. Det var en liten men väldisponerad lägenhet som ligger i ett lugnt område med gott om parkeringsplatser. Där fick vi kaffe och cider och diverse snacks.

Därefter var ett bord bokat för tolv personer på "Lemongrass", en Asiatisk restaurang på Grynbodgatan på gamla Väster i Malmö. Där fanns många främmande specialiteter att välja mellan. Jag valde en "Crispy Beef" och en japansk starköl till det. Det var gott och kryddstark och tog en hel tid att äta. Stämningen var god kring bordet och jag kände mig som en "patriark" med hela familjen samlad - frånsett min dotter Lina som tillsammans med sin make Andreas firade jul och nyår på varmare breddgrader i Thailand. Med dem var också Linas svärföräldrar Britt-Marie Larsson och Roland Larsson. Britt-Marie hade mycket generöst finansierat resan medelst ett förtida arv från hennes mor Ruth som sålt sin bostadsrättslägenhet.
Frånsett Lina och Andreas, samt Nillas fästman Niels, fanns kring bordet min första fru Elfi, mor till Jörgen och Desiré, och numera gift med Leif Stark, Min äldsta dotter Desiré, hennes make Fleming och mina barnbarn Johanna och Joel, Johanna och hennes fästman Robin har nyligen flyttat till en lägenhet i Limhamn. Slutligen min andra fru Anne, mor till Lina och Nilla, samt min egen fru Lena. Frågan är om inte Nillas hund Donna också ska räknas in.
Senaste familjeträffar: Julafton i Skegrie 2015, Nilla fyller 27 år, Fars dag på Slättarps gård, Födelsekalas gånger tre i Höganäs.

Indridasson, Den som glömmer

 2016-01-01  Böcker
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 

Detta är den elfte boken jag läser av Arnaldur Indridasson, den stora isländska kriminalromanförfattaren.

Året är 1979 och berättelsen utspelar sig till stor del på en strategiskt viktig amerikansk militärbas på Island. Det finns stora motsättningar mellan den isländska polisen och den amerikanska militären, vilket innebär svårigheter för Erlandur när han försöker föra fallet framåt.
Det är två olika historier som löper parallellt. Dels har polisen att utreda ett illa tilltygat lik som hittats i en damm, dels har man på nytt börjat intressera sig för en artonårig flicka som försvann spårlöst för tjugofem år sedan.
En kropp hittas flytande i en avlägsen damm ute på lavafältet. En amerikansk militärbas är det enda som ligger i närheten. Liket tycks på något vis höra ihop med basen, men amerikanerna är inte intresserade av att samarbeta med den isländska polisen och kriminalpolisen Erlendur Sveinsson och hans kollegor får istället ta andra vägar för att skaffa sig information om fallet.
Samtidigt kan Erlendur inte släppa tankarna på den artonåriga flicka som försvann en mörk vinter för över tjugofem år sedan.

Ett slags läskompendium finns här.
Recensioner: Ann-Charlotte Östman i Litteraturmagazinet: "Mycket går igen i Indridasons senaste",
Per Ahlander i Nynäshamnsposten: "Spänning som håller till sista sidan",

Hans senaste bok Nätter i Reykjavik, läste jag i januari 2015.
Tidigare lästa böcker av Arnaldur Idridason: Glasbruket, 060626, Mannen i sjön, 060724, Änglarösten, 060910, Kvinna i grönt, 07-09-26, Vinterstaden, 071203, Frostnätter, 091204, Mörka strömmar, 110419, Svart Himmel, 111130, Den kalla elden, läste jag i februari 2013, Den stora matchen, 14-04-04.