Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Juli 2006

Bertil Tomelius
Startsida

Unika partiet

2006-07-31   Nyheter & Politik, Svensk

Ett säkert sätt att få publicitet i ”valtider” är att tala om att man ska ställa upp i valet med ett nytt parti. Ett skäl till detta är säkert att många är trötta på de sju etablerade riksdagspartierna som funnits i flera decennium. Detta visar sig i att allt högre andel av förstagångs väljarna låter bli att rösta. Detta gäller alldeles särskilt invandrarungdomarna. Inte omöjligt att nya partier, som kanske ”piratpartiet” kan få ungdomarna mer intresserade av den representativa demokratin.
Kanske kan den ökända 32-åringen och före detta dokusåpa kändisen Linda Rosings ”unika partiet” också väcka uppmärksamhet hos nya väljare och därmed öka valdeltagandet.
Hon säger att partiet ska föreslå speciella ”kvinnofridsväktare” i Stockholms tunnelbana. Det bästa sättet är väl emellertid att göra som i flera andra stora städer nämligen att ha skilda vagnar för män och kvinnor i tunnelbanan och sedan ha ”väktare” som direkt på platsen tar ut kännbara böter från dem som bryter mot den regeln. Varför genomförs inte detta?

Födelsedagsfirande i Höganäs

2006-07-30   Familj

I går kväll åkte hela familjen i värmen till Höganäs för att vara med om firandet av min dotter Desirés 40-årsdag, som egentligen infinner sig om en vecka. Hennes make, Flemming, lät sig också firas, även om hans 40-årsdag infaller först senare under hösten. Det var trivsamt med flera välsmakande maträtter och drycker av varierande sorter. Efter maten rastade och roade vi oss med diverse lekar som slalombandy med tunnelseende och vattentransport i liten skottkärra på snitslad bana. Den senare grenen vann mitt lag.
Vi var inte hemma i Anderslöv förrän halv två på natten. På bilderna här låter sig ses trevliga representanter för Desirés och Flemmings släkt i skiftande situationer.

Mångkulturell släktfejd i Malmö

2006-07-29   Nyheter & Politik, Svensk

Man har under våren och sommaren kunnat läsa om den mångkulturella ”släktfejden”, om allvarliga kriminella handlingar i Malmö av många olika personer som är släkt med varandra. De har beskjutit och grovt misshandlat varandra vid flera tillfällen.
Dagens Sydsvenskan granskar vilka personerna är. 32 personer i den ena kurdiska släkten och 21 i den andra är alla aktiva i ”fejden”. Framför allt den ena familjen är inte bara kriminella ”internt” utan ger sig på också andra särskilt rån mot äldre kvinnor som inte kan försvara sig. Andra begår våldtäkter av unga flickor. Den ena familjen har en restaurang på Möllevången. Är det inte dags att stänga den?
En man i den andra kurdiska släkten gjorde konkurs med sin grossistfirma för några år sedan. Han misstänktes för grova skattebrott. Då flydde han från Sverige med 10 miljoner i skuld och utredningen lades ner.
Kan inte polisen avväpna hela den kriminell släkten? Göra en icke förannonserad razzia i bostäderna och plocka ihop alla vapen både skjut- och stickvapen. Alla svärd, knivar, yxor, machetes, järnrör, teleskopbatonger och skyfflar och allt annat som använts som verktyg för misshandel under våren. I förebyggande syfte innan ett mord sker på öppen gata i Malmö?

Nillas första biltur bakom ratten

2006-07-28   Dagbok, Familj

Jag började övningsköra med min snart 18-åriga dotter Nilla (med Lina övningskörde jag i Malmö för åtta år sedan). Vi började på Thysells parkeringsplats i Anderslöv i går kväll sedan den stora möbelaffären stängt för dagen. Där övade vi krypkörning, och starta och stanna.
Vi avslutade ”mängdträningen” med att köra till Norra Åby och tillbaka, det är 7-8 km. Allt gick riktigt bra och Nilla var mycket stolt efter sin första biltur bakom ratten.
Från och med 1 januari 2006 måste man för att få vara handledare vid privat övningskörning gå en tretimmars (dyr) utbildning på en bilskola. Så för en månad sedan var hela familjen på Söderslätts bilskola, sedan skickade vi in en mängd papper till Länsstyrelsen i Kristianstad och därför är både jag och min fru nu diplomerade att vara handledare åt vår dotter men bara åt henne.

Hizbollah och Libanon

2006-07-27   Nyheter & Politik, Internationell

När det gäller kriget i Libanon handlar svenska tidningar mest om hur det går till att hjälpa palestinier som semestrar i Libanon tillbaka till Sverige. Senaste veckan har också mycket handlat om palestinska antiisraeliska demonstrationer i Sverige där också hakkors använts, symboler som annars i Sverige alltid inneburit åtal för ”hets mot folkgrupp”. Men det finns verkligen mycket mer att skriva om. För det först är det inte Israel som startat kriget. Hizbollah, en shiamuslimsk terrormilis, gick över den libanesiska gränsen in på israeliskt område, dödade åtta israeliska soldater och kidnappade två soldater. Enligt ett FN-beslut ska den libanesiska regeringen se till att denna terrormilis avväpnas. Hizbollah som organisation ingår själv i den libanesiska regeringen. Men varken Libanon eller Hizbollah har gjort som FN kräver. Kidnappningen och gränsöverträdelsen är att betrakta som inledning till ett krig från Hizbollahs sida och då Libanons regering inte brytt sig om att avväpna denna terrormilis trots beslut i FNs säkerhetsråd så är det en krigsförklaring också från Libanons sida sedan må landets premiärminister och hans regering framställa sig om maktlös eller inte.

Vad Israel gör är att försvara sig. Vad man kan kräva av Libanon är det som man kan kräva av alla andra självständiga stater nämligen att inte tillåta att det inom landets gränser finns en beväpnad milis som inte lyder under landets regering utan under andra främmande stater i detta fallet Syrien och Iran. Lösningen är att Hizbollah avväpnas, de israeliska kidnappade soldaterna återlämnas oskadade och att en internationell styrka sedan garanterar Libanons gränser. Det första målet på denna väg för Israel är att upprätta en demilitariserad zon vid gränsen så att terrormilisen inte kan avfyra sina granater och raketer in på israeliskt område och där döda civila.

Inðridason: Mannen i sjön   

2006-07-24   Böcker, Deckare

Arnaldur Inðridason är en utomordentligt skicklig deckarförfattare. Han är islänning. Hans första bok på svenska kom 2003 och hette ”Glasbruket”. Nu har jag läst hans senaste bok på svenska. Den kom ut i år och heter ”Mannen i sjön”, på isländska Kleifarvatn.
Det är ett ovanligt mord som polistrion Erlendur Sverinsson, Sigurður Óli och Elínborg (en kvinna) ställs inför. De vet inte ens vem den döde mannen är. För årtionden sedan sänktes han ner i Kleifarvatn, en sjö söder om Reykjavík. Där finns inga spår som kan avslöja hans identitet förutom en rysk avlyssningsutrustning vid vilken den döde är fastkedjad. Spåren leder till gamla Östtysklands ambassad.

Allt har sin början i Leipzig i Östtyskland under efterkrigstiden. Där finns ett antal isländska
ungdomar med stipendier för att studera. Snart utsätts de för den hemliga polisens intresse. Stasi, Östtysklands fortsättning på Hitlers Gestapo försöker värva några för att spionera på sina kamrater. Tomás är kommunistisk idealist men hans ideal får sig en hård knäck när hans käresta Ilona grips och försvinner. Hon är från Ungern och är påverkad av den ungerska motståndsrörelsen som snart kommer att brutalt krossas av sovjetiska stridsvagnar. Tomás förstår med tiden att någon av hans kamrater måste ha angivit henne. Och alldeles riktigt det är en rival till Tomás som velat hämnas på detta sätt. Denna upptäckt gör Tomás långt senare då båda är tillbaka på Island. Han får sin hämnd och liket hamnar i Kleifarvatn.
Kommissar Erlendur och hans kolleger kan blott med de största svårigheter som kräver Erlendurs hela polisintuition för att lösas.
I sitt privatliv vet han inte vad han ska göra med sin nya kvinna Valgerður. Han blir besvärad, tvekande och fåordig i hennes sällskap.
Han har också sin dotter Eva Lind som han ständigt försöker rädda hem från knarkarkvartarna.
Jag har senare också läst Änglarösten och Glasbruket.

Stora framgångar i ponnytrav

2006-07-23    Hästar

Båda våra hästar hade stora framgångar på Tryde travbana utanför Tomelilla idag. Muskot och Mirella går från klarhet till klarhet i det svenska ponnytravet. I lopp 2 med voltstart 2640 m tog fyraåriga stoet Mirella ledningen men blev omkörd med 1000 m kvar. Hon tog en klar andraplats och sänkte sitt personbästa i voltstart med tre sekunder till 2,24. Den femårige Muskot tog ledningen direkt i lopp 8 och höll den i mål. Kilometertiden 2,11 är bra på den erkänt svårsprungna Trydebanan. Kusk i båda loppen var Nilla Tomelius.
Muskot var med också i med i ett andra lopp som var ett s k Montélopp. Med monté menas travridning, hästen springer i trav men i stället för kusken i sulky bakom sitter kusken på hästen. Detta är en gammal sport i Frankrike (sedan 1931) som nyligen kommit till Sverige. Charlotte ”Loppan” Ahlström, red honom som vanligt med den äran, tog ledningen efter 1000 m och vann klart. Två segrar och en andraplats, inget dåligt dagsfacit.

Pirates of the Caribbean 2

2006-07-22   Film

Pirates of the Caribbean 2: Död mans kista
Filmen är ett bra sömnmedel för tillfälligt hjärndöda. Man kan säkert sova 20 minuter, vakna och vara med i handlingen igen utan att ha missat något. Men kanske ska man ha sett del ett av Karibiens pirater som kom för tre år sedan för att fatta intrigen, om den nu finns. Det är mest actionavsnitt hela tiden som lavas på varandra. Är det inte långa fäktdueller så är det Stora Sjöodjuret som drar ner skeppen i djupet med man och allt. Bakom ”Kraken” som sjöodjuret kallas ligger Den Flygande Holländaren och dess kapten Davy Jones med ansiktet fullt av tentakler som verkar leva ett eget liv. Jones och hans besättning är en del av havet självt, en övernaturlig, osannolik blandning av slemmiga skaldjur och sjömonster med få mänskliga drag kvar. Jones rekryterar sina män bland sjöfarare som hittas på dödens brant och erbjuds en sista chans, en livslång anställning på hans spökskepp.
Våren 2007 dyker den tredje delen av Piraterna i Karibiska sjön upp. Den kommer jag nog att kunna klara mig utan.
Jag och min fru såg filmen på Grand biografen i Trelleborg. Sedan en tid tillbaka har Grands framtid varit oviss. Trots sänkt hyra har företaget fått stora skulder. Men nu vänder det glädjande nog. Bioföretaget Videvox har bestämt sig för att investera i Trelleborgs enda biograf.

NATO tar över i Afghanistan

2006-07-21   Nyheter & Politik, Internationell

Den 31 juli tar NATO över ledningen av USA-koalitionen i den instabila sydöstra delen av Afghanistan där sex brittiska soldater dödades förra veckan. NATOs chef generallöjtnant David Richards, säger i en intervju i Time, July 17, att ”vi omöjligen kan låta Afghanistan åter bli vad landet var före den 11 september”. Vad NATO kan erbjuda är fler trupper och fler länder villiga att hjälpa till än vad den USA-ledda koalitionen kunde. Målet för NATO är att skapa säkra zoner utan risk för terrorangrepp och inom dessa så snabbt som möjligt bygga upp infrastrukturen. Avsikten är, säger David Richards, att människor som lever utanför de säkra områdena ska säga till så kallade talibaner och andra krigsherrar: ”Titta på vägarna, byggnaderna, elverken. Försvinn från våra områden så att också vi kan få tillgång till detta!”.
Väl optimistiskt kanske men jag tror att detta är den enda möjliga vägen att gå. Visa på konkret vad västvärldens demokratiska stater kan erbjuda. Låt afghanerna sedan själva jämföra med vad talibanerna kan sätta emot.
Att säkra områden innebär också att få bort vallmoodlingen och därmed opiumproduktionen eftersom mycket av krigandet i Afghanistan idag orsakas av att narkotikabaroner betalar så kallade talibaner och andra för att slåss.
Låt oss hoppas att detta kan bli början på en vändning för detta utsatta land som har lidit väldigt mycket under de senaste trettio åren.

På väg mot Sturup

2006-07-19   Motion, Anderslöv & Söderslätt

Mycket fint cykelväder idag. Solsken hela dan, nästan ingen vind, över 20 grader i skuggan redan på förmiddagen. Jag cyklade norrut mot Börringe och Sturup.
Om man tar sig upp på åsen har man en fin utsikt från Sörbyhill.
Kring Börringe nedlagda järnvägsstation finns imponerande konstverk.
Jag passerade Börringekloster som grundades på 1100-talet som ett kloster för nunnor av Benediktinerorden. Idag är det ett Skånegods beläget i Svedala kommun. I anslutning ligger
Kvarnhuset som byggdes 1722 och fick ett attraktivt läge mellan de vackra fågelsjöarna Börringesjön, Fjällfotasjön och Havgårdssjön. Idag är Kvarnhuset ett populärt Bed & Breakfast hotell.

 
Börringekloster
 
Börringesjön
 
Börringe konstverk
 
Utsikt från Sörby Hill
 
Kvarnhuset

Släpp boken fri med BookCrossing!

2006-07-18   Böcker, Datorer & Internet

Jag läste om något som förefaller vara en väldigt trevlig idé. Förebilden är amerikansk och kallas ”BookCrossing”. Om man som jag har ett stort bibliotek som bara samlar damm är det bättre att ”släppa böckerna loss” så att andra kan få läsa dem. Man lägger ut boken på någon offentlig plats. Innan dess registrerar man boken och kan sedan via Internet följa vad som händer den.
Först väljer jag ut en bok som jag vill ”släppa loss” från sitt fängelse i min bokhylla. Eftersom jag gillar svenska deckare valde jag ut Stieg Trenters ”Farlig fåfänga”. Den skrevs 1944 och var Trenters första bok med fotografen Harry Friberg som freelancande mordspanare. Det är en av hans allra bästa böcker och verkligen värd att läsas på nytt och av många. Boken återkom i pocket 1979 och det är den som ska bli fri.
Sedan registrerade jag mig som medlem på www.BookCrossing.com. Det går snabbt och kostar ingenting. Därefter registrerade jag boken med ISBN-nummer, titel, kategori (Mystery & Thrillers) Jag fick då ett BCID-nummer BCID: 457-4242443.
Jag får förslag till texter och bilder jag kan klistra in på bokens försättsblad för att förklara vad allt går ut på.
Sedan återstår det bara att lägga ut boken. Jag tänker göra det på Apoteket i Anderslöv. Där finns en trevlig deckarintresserad person i disken.

Nilla vann Kusk-SM på Jägersro

2006-07-17   Hästar

De 12 kuskar som i tävlingar i ponnytrav vunnit flest tävlingar under 2005 gjorde i går på Jägersro travbana upp om vem som är bäst. I Svenska mästerskapen vann Nilla Tomelius med Muskot och hon vann överlägset med mer än femtio meter före tvåan Camilla Nilsson-Borg med Ina Roll, detta sedan Anne Olsson som körde sitt sista Kusk-SM (ålderstrecket) fått galopp med Marimo på upploppet. Anne Olsson har tidigare vunnit två Kusk-SM. Trea blev Erika Persson med Befana.

Referat av loppet på ”travjargong”:
”Marimo och Muskot snabba ut. Muskot får en rejäl galopp och Marimo drar ifrån med 40 m. Muskot kommer fort igen och går om Marimo på bortre rakan. Marimo ligger 10 m efter Muskot in på upploppet men får en galopp och Muskot är då ohotad i mål. Marimo diskas och Ina Roll blir då tvåa. Trea blir Befana som går fort på slutet.”

Nilla Tomelius vann förutom prissumman, ett segertäcke (se bild), stor pokal och en särskild Guldhjälm som bara SMsegrare får bära. Muskot sänkte sin bästa kilometertid från 2,12 till 2.06,3 minuter. Så nu kan min dotter titulera sig ”svensk mästare” och har därmed gjort sig ännu mer attraktiv på kuskmarknaden.

 

Tredje världskriget

2006-07-16   Nyheter & Politik, Internationell

Det är väl uppenbart att det tredje världskriget redan är i gång. Det har startats av islamister med imperialistiska ambitioner i vilket de både liknar Adolf Hitlers drömmar om mer ”Lebensraum” och Josef Stalins tankar om världskommunismen.
Den tjetjenske terroristledaren Sjamil Basajev, känd för det bestialiska gisslandramat i Beslan, och som nyligen dödades, drömde om ett ”storkalifat” från Svarta Havet till Kaspiska havet, styrt under den religiösa lagen sharia. I Irak strider de två stora grenarna inom islam, sunni och shia, i ett mycket blodigt och smutsigt krig som främst drabbar oskyldiga civila om vem som ska ha makten inom den muslimska världen och därmed bli de muslimer som ska sprida sin sharialag över andra delar av världen. Talibanerna är på frammarsch igen i Afghanistan. I Mogadishu i Somalia strider nytalibaner om makten mot mera sekulära ”krigsherrar”. I Sudan har det länge härskat ett krig mellan muslimska araber i norr som vill införa sharialagen och svarta afrikaner i söder som är kristna eller tror på naturreligioner (animister). I södra Thailand slåss islamistiska terrorgrupper mot buddister.
Nu senast är det Hizbollah som är en islamistisk privatarmé i Libanon och som stöds främst av shiamuslimerna i ayatollernas Iran som angripit Israel.

Heartbreak Tour

2006-07-15    Musik

I veckan var jag med familjen på Öja Slott norr om Ystad för att lyssna på premiären på Christer Sjögrens Heartbreak Tour. Det var mycket Elvis och 50-60-tals rock som har blivit något av Christer Sjögrens specialitet på senare år. En annan är ”andliga sånger” och ”O Store Gud” och ”Glory, glory hallelujah” fick medelålders kvinnor att klappa händer och sjunga med som i trance. Betydligt bättre var Björn Kjellmans demonstration av sina eminenta ESC kunskaper, som han kunde imitera och demonstrera. ”Ein bisschen Frieden” och sådant klassiskt som finns i Eurovision himlen. Sedan han var elva år har han lärt sig allt om denna tävling. Han sjöng också en utmärkt country låt. Övriga artister på touren är Charlotte Perrelli, Tommy Nilsson och lille Jimmy Jansson som var bra på att ”gunga” igång publiken. Tommy Nilsson har en mycket bra sångröst - men han verkar helt sakna vilja att göra något nytt med den. Inlevelsen och känslan saknades. Bäst kom han till sin rätt då han sjöng ”En dag” med vilken han vann Melodifestivalen 1989.
Det blev en lång konsert i den vackra naturen norr om Ystad i den ljumma sommarkvällen. Högt tempo och bra överensstämmelse mellan kör, dansare och artister.
Gästartist var Linda Bengtzing som en ersättare för insjuknade Nanne Grönvall. Hon sjöng sin melodifestivallåt ”Jag ljuger så bra” som legat högt på Svensktoppen sedan april. Det är inte lätt att ersätta Nanne Grönvall.

EUs popularitet i Europa och i Sverige

2006-07-14   Nyheter & Politik, Internationell & Svensk

Många tror kanske att EUs popularitet har sjunkit i Europa och att den är särskilt låg i Sverige men den senaste mätningen (publicerad i juli 1006) av Eurobarometern visar att det är tvärtom. EUs popularitet har den sedan hösten 2005 ökat till 55 %, vilket är fem procentenheters uppgång jämfört med den förra mätningen. Stödet för EU är störst i Irland, Holland, Spanien och Luxemburg där över 70 % gillar EU. Minst populärt är EU i Österrike, Lettland och Finland. Sverige ligger strax under mitten tillsammans med Frankrike på 49 %. Alla lägst ligger Österrike följt av Lettland och Finland (alla under 40 %). För Finlands del är det intressant eftersom det är landet som just övertaget ordförandeskapet i Ministerrådet och ska ha det året ut.
När det gäller fortsatt utvidgning av EU ligger Sverige i mitten. Hälften av svenskarna anser att det är en bra idé med ett större EU i framtiden. Detta anser bara 27 % av österrikarna och 28 % av tyskarna.
Den fråga som oroar EU-medborgarna mest är helt klart arbetslöshet (49 %, +5 % sedan hösten 2005), nu följt av brottslighet (24 % - oförändrat) och ekonomin (23 %, -3 %) som nu ligger på tredje plats. På fjärde plats ligger sjuk- och hälsovård som är en fråga som 18 % av européerna uppger sig vara bekymrade över (+3 %). Läs mer här!
Hela rapporten här (Power-point).

Svenska kvinnor blir muslimer som sina män

2006-07-12   Forskning & Vetenskap

Madeleine Sultán Sjöqvist, religionssociolog vid Uppsala universitet, har skrivit en doktorsavhandling om svenska kvinnor som konverterat till islam. Hon har intervjuat ett femtiotal kvinnor om deras syn på islam och sin konvertering, och resultatet finns att läsa i boken ”Vi blev muslimer: Svenska kvinnor berättar”.
Hon menar att konverteringen är en reaktion på dagens ambivalenta samhälle. I islam får man en fast punkt och tydliga normer, och kvinnorollen är tydlig. Muslimska kvinnor ska lyda sin make.
De är ofta ensamstående eller skilda svenska kvinnor som konverterar.
De som konverterar är långt fler nu än på 1970-talet. Detta beror på att religion spelar allt större roll i dagens samhälle menar Sultán Sjöqvist. En mycket tvivelaktig slutsats menar jag. Att fler svenska kvinnor blir muslimer beror nog mera på att antalet muslimska män som invandrar till Sverige har ökat starkt det senaste decenniet. Det innebär att allt fler svenska kvinnor träffar muslimska män och gifter sig med dem. Att dessa sedan övertar mannens religion är ju nästan en nödvändighet. Vilken muslimsk man står ut med att vara gift med en ”otrogen”? Att få stöd av Koranen för att få en lydig maka har han nog inte heller något emot.
Läs mer i Forskning & Framsteg.

Gamla Möllan i Grönby

2006-07-11   Motion, Anderslöv & Söderslätt

Under en cykeltur åt nordost från Anderslöv träffade jag på Gamla Möllan i Grönby (se bild) som verkligen är något värt att besöka. Föreningen har gjort en tacknämlig kulturinsats genom att få till stånd en behövlig renovering. Det är värt att åka dit bara för att få se den imponerande byggnaden utifrån men gör det ännu hellre en söndag under sommaren för då är den öppen att beskåda också inifrån.
Den har fem ”våningar” förbundna med smala, svårbestigna ”mölletrappor” och man får se upp så man inte plötsligt får en smäll av ett stort järnkugghjul som tycks vilja hindra uppfarten. Men det är det värt. Varje ”våning” är full av autentisk gammal mölleutrustning och en bit upp finns en dörr där man kan komma ut på den plattform (”bron”) som går runt hela möllan och på vilken man kan få en 360 graders utsikt över det vackra sydskånska landskapet. Se bilder från utflykten här.

Bra resultat för alla utom Zidane

2006-07-10   Sport

Den världsberömda franska "fotbollstjärnan" Zinedine Zidane måste vara bra dum för att utföra en kriminell handling, typ ”lindrig misshandel” inför TV-kamerorna och inför ögonen på flera miljarder av jordens befolkning. Och att göra detta i sin sista match i ”Les bleus” landslagsdräkt! De som till äventyrs missade situationen kommer att få se bilderna om och om igen på TV-skärmarna för att inte tala om vad alla världens tidningar kommer att skriva och vilka bilder de kommer att visa.
Det är bra för det avslöjar för många av idoldyrkarna att även om vissa fotbollsspelare är ”elit” när det gäller att behärska en boll och att ta hutlöst betalt för detta så är de ingen elit när det gäller att vara ett föredöme för idrottsungdomen när det gäller behärskning, sportsmanship eller ens allmänt hyfsat uppförande.
För övrigt blev resultatet av VM fotbollen nästan den optimala när det gäller positiv påverkan på EU-ländernas ekonomi. Inget land behövde så väl en seger som ger en positiv uppryckning och ett ökat självförtroende som Italien. Italien har EUs största statsskuld och har ett stort underskott i landets statliga finanser. Det dras också med en "hemlig brottslig organisation" som behärskar en stor del av södra Italien och som skapar stor korruption. Tyskland som hela EU önskar åter ska bli unionens ekonomiska ”lokomotiv” fick också en utmärkt och stimulerande injektion via seger i bronsmatchen mot Portugal, vilket för övrigt var en betydligt mer underhållande match att titta på än finalen. Och visst är det en skam och skandal att avsluta hela VM med straffsparksläggning? Låt dem spela tills första målet kommer om det så ska ta hela natten!

Skolan och datorer

2006-07-09   Nyheter & Politik, Svensk

Det finns en ideell organisation som kallar sig Infos: datordonation. Den förmedlar datorutrustning från företag och myndigheter till förskolor, skolor och ideella organisationer.
Den ideella organisationens målsättning är att skolelever i Sverige ska få samma tillgång till datorer i skolundervisningen som barn och ungdomar i de övriga nordiska länderna. Enligt en undersökning ligger Sverige sist i Norden med 13.6 mot Danmarks 31.2 datorer per hundra elever.
Myndigheten för skolutveckling (gamla SÖ) har låtit publicera en undersökning som visar på att 35 % av skoleleverna i Sverige använder datorn endast en gång varannan vecka eller ännu mindre under lektionstid i skolan, varav 6 % aldrig någonsin. Detta anses oroande av dem som tror att datorn är ett av de viktigaste verktygen i det framtida globaliserade samhället.
Jag menar att orsaken dill den låga datoranvändningen inte bara är brist på datorer utan också på en brist i kunskaper hos många av lärarna alternativt lärarna på Lärarhögskolan. Men naturligtvis, utan datorer, blir undervisningen bara ”luftgitarr”. Mycket bra initiativ men ska det verkligen behövas i världens skattetätaste land? Kan inte en liten del användas för att rusta upp skolorna med datorer? All skatt ska väl ändå inte användas för att försörja alla de i åldern 20-60 år som inte arbetar? Är det den bästa offentliga investeringen enligt den grönsocialistiska regeringen? Är det inte bättre att använda pengarna till att lägga en bra grund hos den blivande arbetskraften (eleverna) i stället? En relevant fråga att ställa inför valet 2006.

Cykeltur och kultur i värmen

2006-07-08   Motion, Anderslöv & Söderslätt

Idag regnar det och är, dessbättre, lite svalare, men när värmeböljan var på sin höjdpunkt för några dagar sedan gjorde jag en underbar cykeltur, med riktning sydväst från Anderslöv.
Jag började med att bese kalkugnarna nordöst om den gamla kyrkbyn Östra Torp. Sedan åkte jag söderut till kusten i Smyge, tittade på vattnet och båtarna. Jag pratade med ett gammalt par som bodde i ett hus alldeles nere vid havet. Mannen berättade att han var tredje generationen i huset och att han nyss flyttat hem efter att ha tillbringat hela sitt arbetsliv i Stockholm. Det är en av Sveriges allra sydligaste bostäder och adressen är Jeppas väg tre i Smyge. På vägen hem stannade jag till i den skuggande grönskan som omger Lilla Isie gamla kyrkogård. Här ligger människor begravda, födda under Gustav III:s regeringstid i slutet av 1700-talet. Sista stoppet blev Gamla skolan i Södra Åby. Här bor sedan några år den berömda Amanda Ooms, skådespelare, författare och konstnär.
Bilder kan beskådas här.

Skattjakt med GPS

2006-07-07   Datorer & Internet

Jag läste i PC Hemma om den nya flugan Geocaching. Skattjakt med GPS.
Man går (på Internet) till Geocaching.com, blir medlem, letar upp någon lämplig ”geocach”, en skattgömma och noterar de rätta koordinaterna. Det finns tusentals olika gömmor redan i Sverige. Det enda du behöver är en bra gps-mottagare och Internet förstås. När du tankat in koordinaterna kommer gömman att dyka upp som en waypoint, en markerad plats på din gps. Sedan gäller det att hitta denna i den verkliga världen. Det är alltså en sorts orientering. Det är tänkt som så att den som hittar gömman, kanske en låda godis, ska i sin tur ordna ett nytt gömställe för en ny skatt och lägga upp koordinaterna för denna. Det första ”skatten” kan också vara bara en gömd ledtråd med koordinatorer till ett nytt gömställe eller kanske en gåta att lösa.
Det påminner om som sakletarna i Pippi Långstrump. Idéerna har funnits mycket länge. Det nya är tekniken. GPs i stället för skattkarta. En kul hobby som ger bra motion. Läs mer på Geocaching.se.

Förböner är till för de som ber, stressar bara objekten till ohälsa

2006-07-05   Forskning & Vetenskap

I många religiösa sammanhang har ”förbönen” en central plats. Grunden för denna verksamhet är att en enskild eller flera troende tillsammans ska be till Gud för någon annan person och då ska denna person förhoppningsvis bli hjälpt av Gud att minska sin smärta, blir friskare etc. Men hur är det med detta egentligen? Upplever objektet för förbönen någon lindring eller bättring?
I senaste numret av Forskning & Framsteg redovisas en forskning som omfattar 1800 patienter som genomgick en hjärtoperation av så kallad bypass-typ. Flera kristna bönegrupper bad för en grupp patienter men inte för en annan grupp. Patienterna visste inte om de var utsatta för förbön eller ej. En tredje grupp patienter erhöll förböner och visste om det.
Vilket blev då resultatet? Jo, förböner hjälper inte (om nu någon verkligen trodde det). Ingen skillnad fanns mellan grupp ett och grupp två. Grupp tre gick det sämst för. Forskarna tror att vetskapen om att någon ber för en skapar en stress som försämrar sjukdomsutvecklingen.
Förböner är till för att skapa en känsla av gemenskap hos dem som ber tillsammans, en känsla som ska materialiseras i att kollekten ska bli stor och gynna prästerskapet, ledningen etc. Viktigt är att objekten för förbönerna inte vet om detta för det kan stressa dem till ohälsa.

Förtroendet för riksdagen allt lägre

2006-07-04      Nyheter & Politik, Svensk

I Svenska Dagbladet kan man läsa om en undersökning som SOM vid Göteborgs universitet har gjort. Den visar att förtroendet hos svenska folket för riksdagen har sjunkit markant sedan år 2002.
För att jag ska ha stort förtroende för en persons förmåga att hantera mina och andra skattebetalares pengar måste denna person ha egenskaper som ärlighet; jag ska kunna lita på vad han säger, politiska floskler är bortkastade, han ska inte gömma sin okunnighet, feghet och andra brister bakom ridåer av falska ord, opartiskhet; det vill säga han ska inte verka för förmåner för släktingar och vänner utan behandla alla sina väljare och skattebetalare på samma sätt och oegennytta; hans riksdagsplats ska inte i första hand vare en plattform för hans eget karriärintresse och vinningslystnad utan för dem som valt honom.
Handen på hjärtat, hur många av riksdagsmännen uppfyller dessa krav? Det är förvånande att så många som 22 % av de tillfrågade fortfarande säger sig ha ”stort eller mycket stort” förtroende för riksdagen. Det är snarare ett sundhetstecken att siffran sjunker. En orsak är säkert att det är under de senaste fyra åren som ”bloggandet” har växt till att bli en allt viktigare del av informationssamhället. Här sprids snabbt och till många alla exempel på hur riksdagsmännen och kvinnorna visar sig sakna ovannämnda för förtroendet viktiga personliga egenskaper.

Linas 25-årsdag firad i Anderslöv

2006-07-03   Familjen

I trädgården i Anderslöv bjöds det på stora mängder mat, desserter, tårtor och kakor med anledning av min dotter Linas 25:e födelsedag. Allt var hemmalagat av Anne och Lina. Det var nästan för varmt i solen under eftermiddagen så de flesta föredrog att uppehålla sig i skuggan.
Mina fyra barn var där; Jörgen, Desiré, Lina (så klart) och Nilla. Desiré hade med sig sin make Flemming och mina två barnbarn Johanna och Joel. Det är alltid trevligt att få tillfälle att samla alla barnen och barnbarnen på en gång.
Välkommen var också min syster Birgit och hennes man Lennart och deras två barn Tomas och Helena. Helena kom med sin make Bengt och deras två barn Joel och Jakob (Jo då, två av nästkusinerna har samma förnamn). Gratulerade gjorde också vår tidigare granne i Malmö, Bente och hennes dotter Madde, jämnårig och väninna till Nilla. Slutligen var Linda där. Hon är arbetskamrat med Lina. Linda kom med sin sambo Fredrik och deras förtjusande lilla dotter Maja, som blev allas älskling.
Jag har försökt avbilda så många som möjligt här.

Misstro och förakt mellan muslimer och västerlänningar

2006-07-01   Nyheter & Politik, Internationell

I senaste numret av Tempus kan man läsa i ”Mätbar motvilja” om en ny global undersökning som speglar misstro och förakt mellan västerlänningar och muslimer. ”The Great Divide: How Westerners and Muslims View Each Other”. Sammanfattning: ” After a year marked by riots over cartoon portrayals of Muhammad, a major terrorist attack in London, and continuing wars in Iraq and Afghanistan, most Muslims and Westerners see relations between them as generally bad”.
Undersökningen är gjord av Pew Global Attitudes Project i Washington som frågade muslimer och icke-muslimer i 12 länder om deras inställning till varandra. Länderna var USA, Tyskland, Frankrike, Spanien, Storbritannien, Ryssland, Turkiet, Egypten, Jordanien, Indonesien, Pakistan och Nigeria.

I de flesta länder är misstro och förakt ömsesidiga känslor, men i framför allt Storbritannien är obalansen stor. Storbritannien är det land som har störst tolerans mot muslimer samtidigt som deras muslimer har en mycket negativare attityd till västerlänningar än islamska minoriteter i andra europeiska länder.

De brittiska muslimerna är generellt mer pessimistiska än i andra länder när det gäller möjligheten att leva som en troende muslim i ett modernt samhälle.
Bara 17 % av de brittiska muslimerna tror att araber var inblandade i terrorattackerna den 11 september. Inte i något av de undersökta länderna tror en majoritet av muslimerna att det var araber som låg bakom attacken mot USA.
En stor majoritet särskilt av brittiska muslimer anser att västerlänningar generellt sett är själviska, arroganta, snikna och omoraliska. Vi är också våldsamma.