Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Juli 2007

Bertil Tomelius
Startsida

Norrmännen är rikast i världen  

 2007-07-31  Nyheter & Politik, Internationell
 För ett år sedan  För två år sedan
Det finns fler dollarmiljonärer per capita i Norge än i något annat land – USA och oljeshejkdömen inräknade. De är dubbelt så många som de svenska mångmiljonärerna. Det finns 55000 norrmän med en förmögenhet på inemot 10 miljoner svenska kronor i ett land med 4,7 miljoner invånare (1,17 %). Orsaken är den blomstrande norska ekonomin som drivs av olja och naturgas och snabbt stigande aktie- och bostadspriser. Sverige ligger verkligen i lä. Här finns 48000 lika rika personer på en befolkning som är nästan den dubbla (0,65 %). Genomsnittet för hela världen är 0,14 %. Allt enligt tidskriften The Economist. Med förmögenhet menar man nettotillgångar exklusive den fasta bostaden.
Tänk att för 100 år sedan var Norge närmast ett lydland till Sverige och som vi länge skämtade om och drev med. Vad är det som gått så galet i Sverige de senaste 30 åren?
Artikel i The Guardian 13 juli 2007.

Hemlighetsmakeri i riksdagen om tsunamibanden

 2007-07-30  Nyheter & Politik, Svensk
 För ett år sedan  
I förra veckan hörde jag på Radioekot att en helt enig riksdag sagt ja till ett förslag från konstitutionsutskottet. Förslaget innebar att ett viktigt material från regeringskansliet (den gamla regeringen) i sin helhet ska hemligstämplas i 70 år. Ingen journalist, forskare eller annan medborgare ska få tillgång till denna information. Detta trots att en hel del av informationen är ”offentlig handling” som enligt Sveriges grundlag ska göras tillgänglig för alla. Vad handlar det då om? Jo, naturligtvis om regeringskansliets eposttrafik och all annan datalagrad information som bevarats på band med anledning av flodvågskatastrofen i Asien 2004, de så beryktade tsunamibanden.
Det finns en artikel i Svenska Dagbladet den 27 juli med anledning av Radioekot.
Detta hemlighetsmakeri är i och för sig mycket obehagligt. Det finns emellertid en annan märkvärdig aspekt på det hela. Tanken slog mig direkt när jag hörde nyheterna om den ”eniga riksdagen”. Det finns väl ingen samlad riksdag som kan fatta beslut under juli månad? Tänkte jag. De flesta har ju semester då.
Via webben tog jag reda på hur det hängde ihop. Riksdagen fattade sekretessbeslutet den 20 juni. Alltså över en månad tidigare. Varför reagerade inte massmedia redan då?
Och behandlingen av ärendet gick misstänkt snabbt.
KU fick den 15 juni från Justitiedepartementet en promemoria med förslag till ändring i sekretesslagen (1980:100) om att införa en ny paragraf, 5 kap. 11 §, av följande lydelse:
”Sekretess gäller för uppgift i de säkerhetskopior i Regeringskansliets datasystem som har bevarats med anledning av naturkatastrofen i Asien år 2004. För uppgift i allmän handling gäller sekretessen i högst sjuttio år. Föreskrifterna i 14 kap. gäller inte i fråga om sekretessen enligt denna paragraf”. Konstitutionsrådets betänkande finns här.
KU som har rätt att föreslå propositioner till riksdagen lämnade redan följande dag den 19 juni efter extra snabb beredning förslaget till riksdagen för beslut. En dag senare, den 20 juni, har riksdagen gjort förslaget till ny svensk lag. Lagrådet gavs inget tillfälle att granska lagens lämplighet. Inte heller ägde någon remissbehandling rum: Detta innebär att lagen instiftades på ett för svenska förhållanden mycket extraordinärt sätt. Man skulle kunna tro att landet befinner sig mitt i ett brinnande krig! Se riksdagens protokoll nr 130 den 20 juni 2007.
Bakgrunden till lagändringen är 2005 års katastrofkommission som den 14 juni 2007 överlämnade betänkandet ”Tsunamibanden” (SOU 2007:44) till regeringen. Vad fanns det i den som var så viktigt att snabbt dölja?

Gränsbo får satellitkontakt

 2007-07-29    Film & TV & Media
 För ett år sedan  För två år sedan
Uppdaterade blev vi i veckan då en trevlig installatör såg till att vi fick satellitboxar och tillgång till Canal Digitals Familjepaket med 55 TV kanaler och 20 musikkanaler. Jag ser särskilt fram emot TV 4 Comedy och Eurosport. På TV 4 Comedy kan man till exempel få se gamla repriser av Faulty Towers, c/o Segemyhr och den gamla humorserien Cheers (bild).
Installatören hjälpte oss också som bonus att få igång det trådlösa nätverket (Broadband) så nu kan vi surfa trådlöst på den bärbara datorn över en stor del av fastigheten. Nu ska vi bara se till att få usb-nätverkskorten att fungera i de andra datorerna också. Ett avancemang för den digitala tekniken mitt ute på Söderslätts landsbygd.

Ekonomisk kollaps stoppar spridning av Hiv

 2007-07-27  Nyheter & Politik, Internationell
 För ett år sedan  För två år sedan
Inget ont som inte har något gott med sig skulle man kunna säga om de senaste årens negativa utveckling i Zimbabwe i södra Afrika som lett till ökande ekonomisk misär.
Aids-aktivister och en del forskare skyllde länge den utbredda HIV-epidemin i det svarta Afrika på fattigdomen. Nu ser det ut som om den hypotesen inte stämmer fullt ut. Sedan flera år tillbaka minskar nämligen antalet aids och HIV fall i Zimbabwe medan de ökar i rikare grannländer som Sydafrika och Botswana. Många experter menar i stället att god ekonomisk utveckling som uttrycker sig i ökande lastbilstrafik, flera barer och ökad prostitution uppmuntrar till utomäktenskapliga sexuella förbindelser och därmed en ökad spridning av det dödliga HIV-viruset.
Experterna ser orsaken till det förbättrade sjukdomsläget i Zimbabwe i de förändrade sexvanorna bland män som nu tvingas avstå från dyra utomäktenskapliga förbindelser eller multipla förhållanden sedan ekonomin i landet kollapsat. Tidigare gick männen till de "små husen" (bordeller) som är rester från det polygama system som var vanligt förr. Där hade gifta män en eller flera älskarinnor vars underhåll de delade med andra män. När man blir fattig tar man bara hand om sin fru, inga älskarinnor har man längre råd med, säger Tsitsi, en av de unga kvinnor som bekymrade, nu ser sina inkomster alltmer minska.
Nu går de zimbabwiska männen i allt större utsträckning till kyrkan i stället vilket pastorerna hälsar med stor glädje.
Artikel i Washington Post eller här.

På cykel till Smygehamns bibliotek

 2007-07-25  Äspö & Söderslätt
   
Sveriges sydligaste biblioteksfilial finns som sig bör i Smygehamn, några stenkast från Smygehuk som blev sydligare i somras då landshövdingen invigde en specialbrygga som förlängde Trelleborgs kommun söderut med ett tiotal meter. Längst ut kan man emellertid bara gå om man inte är rädd för en "impulsdusch". Vid bryggan träffade jag på landets sydligaste cykeltaxi.
Biblioteksfilialen hittar man på adressen Villavägen 13 B som är ett seniorboende som heter Smygehem. Där finns ett hyggligt urval av böcker, jag fann snart två deckare som jag saknat, Jenny Berthelius Turturduvorna i Arles, 1991 och Ulf Durlings Vildsvinets tal från 1999.
I Smygehamn finns respekt och förtroende för bibliotekskunderna. Man sköter själv om utlåningsproceduren. Det är den gamla fördigitala metoden med ett utlåningskort i en ficka längs bak i boken som gäller. Man fyller i sitt lånekortsnummer och lägger kortet i "därför avsedd korg". Sedan tar man ett med återlämningsdatum förstämplat kort och stoppar i nämnd ficka längs bak i boken. Voilà!
Hur jag tog mig dit? På cykel förstås (17 km tur och retur från Gränsbo).

     
 Invigd av landshövningen  Bjuder på impulsduchar  "Korta sträckor till fasta priser"
     
 Smygehem på Villavägen 13 B  Välförsedd biblioteksfilial  Pedagogiska låneinstruktioner

Värd ett Nobelpris i Teknik

 2007-07-24  Nyheter & Politik, Internationell
 För ett år sedan  
En fysiker vid Berkeley har kommit på ett sätt att hålla flyktingarna i Darfur vid liv bara genom att bygga en spis som motsvarar deras behov. Fysikern Ashok Gadgil (bild) har tidigare utvecklat en billig metod för att desinfektera vatten med hjälp av ultraviolett ljus. Denna förser drygt en miljon människor i uländerna med billigt, rent vatten. Han har också byggt en spis för fattiga indier som producerar lågintensiv värme för tillagning av ris. Denna har han nu anpassat till matlagningskulturen i Darfur. Den behöver en kraftfull låga så att man kan såtera lök, vitlök och ockra, ingredienser i regionens stapelrätt, mulah. Poängen med den nya tekniken är att den är effektiv och kräver bara en fjärdedel av den mängd ved som annars används. Det innebär att kvinnorna i flyktinglägren kan lägga betydligt mindre tid åt sina farofyllda vandringar för insamling av ved. De som i stället köper ved kan spara upp emot 200 dollar om året med hjälp av den nya spisen.
Ingenjörer utan gränser (EWB - Engineers Without Borders) tänker inte dela ut spisarna gratis, de vill inte göra mottagarna till "tiggare". Men eftersom priset på 25 dollar är för mycket för de flesta ska de kunna hyra spisen för en halv dollar i veckan.
Jag tycker att det är på tiden att det införs ett Nobelpris i Teknik som går till EWB.
artikeln finns i Newsweek eller här.

Klimatvänliga transporter

 2007-07-23  Dagbok
 För ett år sedan  För två år sedan
I dag liftade jag med min dotter Nilla (som är vuxen nu, har tagit studenten och körkort och börjat jobba) till Malmö för att träna på gymmet Nautilus. Jag hakade på min cykel på bilen och låste den utanför biblioteket på lilla torget i Anderslöv. Som vanligt blev det en njutning att träna på löparbandet och maskinerna.
På bussen tillbaka från Malmö till Anderslöv började jag läsa Torkel Klingbergs bok ”Den översvämmade hjärnan”. Vi föds med samma hjärna som stenåldersmänniskorna för 40 000 år sedan. Inte konstigt att vi ibland får en känsla av att vår kapacitet inte riktig hänger med. Han är professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska Institutet och har en ovanligt god pedagogisk förmåga att skriva lättfattligt och intressant som komplicerade saker. Jag ska återkomma när jag läst boken.
I Anderslöv hängde regnet i luften på ett lurigt sätt och jag vågade inte som jag planerat stanna till på biblioteket för att invänta Gästgiveriets öppnande. Jag skulle nämligen cykla de nio kilometrarna hem till Gränsbo och ville inte bli genomvåt. På det sättet blev jag lurad på min älsklingsrätt rårakor med bacon och lingon. Och naturligtvis blev det inget regn på hela dagen.
Jag känner mig stolt över mina utsläppsvänliga transportsätt. Jag liftade till Malmö och tillbaka åkte jag kollektivt och cyklade resten! Jag ser framemot ett EU-beslut om individuella utsläppsbegränsningar av koldioxid. Jag skulle kunna bli rik på att sälja mina utsläppsrättigheter till alla de som bara vill förflytta sig i egen bil. Se tidigare blogg.

Lita aldrig på en författare

 2007-07-22  Böcker, deckare
 För ett år sedan  För två år sedan
(Detta är mitt 600:e blogginlägg sedan starten i juni 2005)

Håkan Nesser (bild) är en av den svenska kriminallitteraturens mest uppmärksammade och prisbelönta författare. Hans kriminalromaner om kommissarie Van Veeteren inleddes 1992 med "Det grovmaskiga nätet" och avslutades tio år senare med "Fallet G."
Han föddes i Kumla (som blir Kymlinge i Barbarotti serien) 1950. I fem år studerade han först humanvetenskaper i Uppsala och sedan till språklärare i svenska och engelska. Han arbetade till 1998 som lärare sedan kunde han leva gott på sitt författarskap. Han bor i Uppsala med sin andra fru, Elke och sina två barn. För tillfället uppehåller han sig dock i New York och planerar en sommarstuga på Gotland. Han har just avslutat sin tredje bok om kriminalinspektören Gunnar Barbarotti.
I sin andra bok om kriminalinspektören Gunnar Barbarotti möter vi på nytt det luttrade tvivlaren som först presenterades förra året i kriminalromanen "Människa utan hund". Barbarotti blir alltmer tveksam till sin yrkeskarriär.
Den lilla staden Kymlinge med stora drag av Kumla, Nessers uppväxtort, drabbas av en serie svårförklarliga mord i Nessers senaste bok "En helt annan historia" (bild). Dramats förspel äger rum år 2002 på den franska semesterort Mousterlin i Finistère i Bretagne i Frankrike och får sin ohyggliga avslutning under augusti månad 2007 (sic).
Boken handlar mycket om privatmänniskan Barbarotti. Han har många problem, hans dotter Sara har flyttat hemifrån, han känner sig ensam och inte nöjd med sitt jobb, han har hittat en ny kvinna men är osäker på om hon vill gifta sig med honom, han får egendomliga brev från en mördare. Han är hänvisad till hjälp från Gud, via en vadslagningstävlan där Gud får pluspoäng, det vill säga bevisar sin existens, om han styr händelseförloppet Barbarottis väg, och sin uppoffrande kollega, inspektör Eva Backman. Det är också hon som ger bokens titel "En helt annan historia" en förklaring på slutsidorna. "Lita aldrig på en författare", säger Eva Backman. "Det trodde jag hade framgått med önskvärd tydlighet". Men då har man redan läst nästan alla av denna tegelstenromans nästan 600 sidor.
Läs bokens inledning.
Recensioner: DN, SvD, NwT.
Röster om boken.
Håkan Nessers hemsida.

EU föreslår legal arbetsinvandring från Afrika

 2007-07-21  Nyheter & Politik, Internationell
 För ett år sedan  
EUs säkerhetschef Franco Frattini varnar för att människosmugglare håller på att förvandla EUs gränser i sydost till ett centrum för illegal invandring. De kommer via västra Balkan, läs Bosnien och Kosovo, eller Svartahavsregionen och är ofta offer för sexuellt utnyttjande, trafficking och slaveri.
Den mest synliga strömmen av invandrare kommer dock fortfarande via Medelhavet även om denna har minskat med 40 % sedan EUs gränskontrollmyndighet, Frontex's, patrullbåtar har börjat visa sig mer på havet. EU vill sluta ett slags ”återsändningspakt” med Afrikas länder som bör förbinda sig att ta tillbaka sina egna medborgare som tagit sig in i EU illegalt, förklarar en talesman för EU-kommissionen. I gengäld vill EU öppna för legal arbetsinvandring från Afrika.
EU kommissionens förslag är sansade och framsynta och inriktar sig på två av Europas mest viktiga frågor, för det första hur och varifrån man ska få tag på lämplig arbetskraft i framtiden och för det andra hur man ska komma tillrätta med den aktuella illegala invandringen.
Artikel i Financial Times 17 juli 2007, översatt i Tempus nr 29/30 2007 sidan 6. Artikeln finns också här.

Gordon Brown skapar problem för Kosovo

 2007-07-20  Nyheter & Politik, Internationell
   För två år sedan
När Gordon Brown för några veckor sedan tog över som premiärminister efter Tony Blair ville han visa sin styrka och krävde att Ryssland lämnade ut Andrej Lugovoi som är misstänkt för att ha mördat den före detta KGB-agenten Alexander Litvinenko som var bosatt i London och brittisk medborgare.
Ryssland vägrade att lämna ut den misstänkte med argumentet att den ryske författningen förbjuder utlämning av ryska medborgare till andra länder. Browns svarsdrag var att visa ut fyra ryska diplomater. Troligen var detta en överilad och föga diplomatisk handling från Browns sida. Europeiska Unionens närmaste utvidgningsplaner handlar om länderna på västra Balkan, inklusive Serbien. En förutsättning för förhandlingar är att Serbiens etniska konflikt – läs Kosovo – först löses. Men nu är det så att FNs säkerhetsråd måste komma överens om villkoren för ett självständigt Kosovo. Ryssland har länge varit negativa till FNs resolutioner i Kosovo frågan och efter Storbritanniens senaste utspel på diplomatins domäner säger Moskvas FN-ambassadör Vitalij Tjurkin att sannolikheten för att Ryssland ska godkänna förslaget till självständighet för den serbiska provinsen Kosovo ”är lika med noll”. Rysslands verkliga skäl för sin motsträvighet är dock att man fruktar att självständighet för Kosovo kan uppmuntra separatister på andra håll, läs Tjetjenien, att ta till våld i kampen för oberoende. Frågan har nu lämnat FNs säkerhetsråd.

EU viker sig för Libyens utpressning

 2007-07-19  Nyheter & Politik, Internationell
 För ett år sedan  För två år sedan
Det är en egendomlig värld vi lever i. För 10 år sedan var det nordafrikanska landet Libyen fortfarande en verklig skurkstat som leddes av den enväldige terroristen Ghadaffi. Förhållandena på sjukhusen var så dåliga att många barn smittades med Hiv-virus och dog. Föräldrarna blev självfallet upprörda och då fann de libyska myndigheterna det nödvändigt att hitta utländska syndabockar. De fängslade därför 1999 en palestinsk läkare och fem sjuksköterskor från Bulgarien och åtalade dem för att medvetet ha smittat 438 libyska barn med det dödliga viruset. De åtalade har senare vid ett flertal gånger dömts till döden av olika domstolar. Framför allt Bulgarien och EU har protesterat eftersom de anklagade anses vara helt oskyldiga. Protesterna har nu lett till att dödsstraffen förvandlats till livstids fängelse. För att åstadkomma detta har EU tvingats fondera en mycket stor summa pengar, förmodligen över motsvarande en miljard svenska kronor som ska betalas till barnens föräldrar.
Det är verkligen märkvärdigt att skattebetalare i Europa ska betala stora pengar för att före detta terroristen Ghadaffi ska slippa erkänna för sina medborgare att sjukhusen i hans ”mönsterstat” slarvar så med hygienen att blodet för transfusioner smittats med dödligt virus. EU har fått ge efter för Libyens utpressning inför hotet om att gisslan skulle avrättas. Det är sannerligen felaktiga signaler till världens alla terrorister.

Framsynt förslag av Billström

 2007-07-18  Nyheter & Politik, Svensk
 För ett år sedan  För två år sedan

Redan en hastig titt på demografikartorna för länderna i Västeuropa visar att allt färre i arbetsför ålder kommer att försörja en växande äldre befolkning. Om man till detta lägger att kvinnornas benägenhet att föda barn är lägre än på mycket länge så förstår man lätt att det kommer att behövas arbetskraft från andra länder om välfärdssamhällena ska bestå. Liknande tendenser visar alltmer även de östeuropeiska länderna vilket betyder att den framtida arbetskraften också måste komma från utomeuropeiska länder.
Moderaten och migrationsministern Tobias Billströms förslag om att göra det enklare för folk från andra länder att komma till Sverige för att arbeta måste man därför hälsa med stor glädje. Det är ett framsynt och nödvändigt förslag och jag instämmer gärna med Sacos remissvar att "Sverige kan öka tillväxten och antalet jobb om fler kvalificerade personer vill komma hit för att arbeta". Att sedan LO är kritisk till förslaget får man räkna med och stå ut med.

Kina: Kvantitet med stora kvalitetsbrister

 2007-07-17  Nyheter & Politik, Internationell
 För ett år sedan  
Baksidan av Kinas enorma produktionskapacitet är farliga produkter som skadar och dödar både utomlands och hemma. Kina befinner sig i en fas i den kapitalistiska utvecklingen som liknar Japans för drygt 50 år sedan. Den initialt lyckade exportsatsningen frestade företagen att sänka kvaliteten för att tjäna mer pengar. Det leder till minskad export på sikt. Japan satsade då mycket stora resurser på kvalitetskontroll och höjde åter sin image i slutet av 80-talet. Denna process måste den kinesiska tillverkningen också genomgå så att "Made in China" blir en prestigefylld eller åtminstone en pålitlig etikett i framtiden. En första förutsättning för att det ska lyckas är att myndigheterna erkänner de enorma kvalitetsproblemen och avstår från att trakassera de medborgare som vågar tala om sanningen.
Zhou Qing har skrivit boken "What Kind of God" där han ger hårresande exempel och skandalösa avslöjanden. Han berättar om skaldjur som är så fulla av tillsatsämnen att de påverkar mäns reproduktionskapacitet, om sojasås som innehåller arsenikladdade mänskliga hårstrån från fabriksgolvet och om hormonstinn snabbmat som får skägget att växa på sexåriga pojkar. Inom nästan varje produktkategori finns exempel på slarv och bedrägeri.
Det finns internationella rapporter om skandaler relaterade till produktsäkerhet och bristande kvalitet som handlar om allt från giftig djurmat och otjänlig tandkräm till bildäck som är så dåliga att de amerikanska motorvägarna är nedskräpade med gummi remsor.
Hostmedicin till Panama dödade minst 93 personer förra sommaren och många amerikanska hundar dog av giftig hundmat. Den kinatillverkade SUV-bilen Landwind fick för en tid sedan det sämsta betyget som en tysk motorklubb har givit någon bilmodell på två decennier.
(se artikel i Tempus nr 28 2007 s 25-28).

Exit Anderslöv

 2007-07-16  Dagbok
 För ett år sedan  För två år sedan
Nu är förbindelserna med Anderslöv brutna. Åtminstone är detta sant vad gäller bostaden på Rådjursvägen 7. Mina kontakter med Pernilla på biblioteket och med gymmet kommer däremot att kvarstå länge än. Idag var min fru och jag på Handelsbanken på Lundavägen där vi lämnade över nycklarna till de nya ägarna och fick i gengäld full likvid för huset.
Eftersom detta ägde rum i Malmö så startade jag naturligtvis dagen med att träna på Nautilus. Det var som alltid en skön och rogivande upplevelse och tänk att jag kan springa längre och fortare på löparbandet än jag gjorde för att halvår sedan. Sedan var vi på Expert och skaffade utrustning för trådlöst bredband och för satellit TV. Därefter till Jysk för att hitta en garderob till mig. Den första affären hade ingenting hemma och på den andra kunde jag inte förklara vad jag ville ha. Det fanns en dyr lyxvariant (enligt mina mediokra krav alltså) för 1999 kr som jag till sist uppgivet bestämde mig för. När vi kom till kassan sa expediten att priset var fel, just denna vecka såldes lyxgarderoben för 1000 kr! Ett fynd som verkligen gladde mig. Nu kan jag snart hänga upp alla mina nerpackade kläder, åtminstone sommargarderoben.
Sedan åkte vi hem och drack kaffe i solen i vår nya stora trädgård på Gränsbo. Jag läste ut det näst senaste numret av Populär Historia som jag lånat hos Pernilla.

Sol, cykling och "Äggakaga"

 2007-07-14  Dagbok
 För ett år sedan  För två år sedan
Äntligen lite sol och fint väder efter flera dagars kyliga, regniga och blåsiga väder. Vinden är den rätta, svagt sydlig. Som gjort för en cykeltur söderut från Gränsbo. Jag cyklar de första kilometrarna till Äspö kyrka utanför vilken byborna ordnat en loppmarknad på förmiddagen. Den är trevlig med tyngdpunkt på böcker. En verklig bokrea men med lägre priser. Jag köper sju nyssutkomna böcker för bara 100 kronor, bland annat två olästa Håkan Nesser och Jan Guillous två Arnböcker, Vägen till Jerusalem och Tempelriddaren. Därutöver två video för en femma styck, Braveheart som jag länge velat se och Klienten som bygger på John Grishams roman.
Sedan ner mot Smygehamn, vidare väster ut mot Beddingestrand längs cykelbanan och havet som jag luktar och hör. Till sist tillbaka till Smygehuk där jag utanför Köpmansmagasinet (bild) förtär den berömda "Äggakagan" som lunch. Rikligt med lingon och stekt fläsk därtill, allt för 40 kronor, kan verkligen rekommenderas. Åter på Gränsbo visar mätaren 19,99 km, bra beräknat.
Nu ska jag klippa gräsmattan. Livet är bra härligt.

Luftslottet som sprängdes

 2007-07-13  Böcker
 
Inom Säpo, eller som den "hemliga polisen" egentligen heter, RPS/Säk finns en extra hemlig avdelning som bara kallar sig Sektionen. Den fick sin juridiska grund av Torbjörn Fälldin som nyss blivit statsminister efter valet 1976 och på grund av okunnighet och oerfarenhet lät sig övertalas att sätta sin signatur under ett papper. Orsaken var att en spion "hoppat av" till väst från Sovjetunionen och hamnat i Sverige. Det fanns stora pengar att tjäna på det som han läckte när informationen såldes till natoländerna. Andra medlemmar av Sektionen drevs av patriotisk anda. "Sektionen är det svenska totalförsvarets spjutspets. Vi är sista försvarslinjen. Vårt jobb är att vaka över landets säkerhet. Allt annat är oviktigt" säger Fredrik Clinton som inte lät sig hindras att hyra serbiska lönnmördare för att göra sig kvitt demokratins försvarare.
Spionen och lönnmördaren Zalachenko var emellertid främst intresserad av kvinnor och sprit. Agneta Sofia Salander blev ett av hans offer. Hon fick tvillingarna Lisbeth och Camilla. Zalachenko misshandlade Agneta regelbundet och Lisbeth som var 12 år ordnade då en brandbomb som höll på att ta livet av Zalachenko. Nu fanns det en stor risk att Sektionens hemliga hantering av Zalachenko skulle bli offentlig. Psykiatern Peter Teleborian blev Säk-medarbetare och ordnade en tvångsintagning av Lisbeth Salander. Hon blev mycket illa behandlad av Teleborian som senare greps av polisen misstänkt för pedofili. När hon blev 18 år blev hon omyndigförklarad.
Efter tvåtusen boksidor har Lisbeth Salander nu blivit 27 år gammal. Hon har fått sin upprättelse. Hon är förklarad oskyldig till vad hon åtalats för och för första gången i sitt liv är hon myndig. Luftslottet Sektionen har sprängts och dess sammansvurna fängslats.
Böckerna handlar om de goda och dygdiga mot de onda och falska Efter tre böcker och 2000 boksidor får de goda total upprättelse. Sådant tycker vi om att läsa.
Tidigare delar av Milleniumserien: Flickan som lekte med elden, Män som hatar kvinnor.
Recensioner i SvD och DN.
DN, intervju med Joakim Larsson.

Fortfarande ovälkomna

 2007-07-12  Nyheter & Politik, Internationell
 För ett år sedan  För två år sedan
För drygt ett år sedan, i april 2006, skrev jag en blogg med rubriken ”Ovälkomna nya medlemmar”. Den handlade om Rumänien och Bulgarien som inte ens börjat göra upp med sitt kommunistiska förflutet och som av den tyska domaren Susette Schuster karaktäriserades som länder med ”ett kaotiskt rättsväsen, utbredd korruption och lågt förtroende för staten bland medborgare”. Nu, efter sex månaders medlemskap i EU, får de båda länderna en mycket allvarlig varning av EU-kommissionen för att de inte har lyckats utrota korruption och organiserad brottslighet. Kommissionen menar att det är oklart vem som bär det slutgiltiga ansvaret för kampen mot korruptionen, är det premiärministern, inrikesministern, riksåklagaren eller någon annan?
Det mest oroväckande är kanske misstanken att det ännu inte efter 15 år finns några institutioner som kan tackla den korruption och laglöshet som exploderade under övergången från kommunism till demokrati.
Detta underblåser farhågorna om att de båda länderna blev medlemmar i EU alldeles för tidigt. De borde ha placerats på samma väntelista som Turkiet.

Lisbeth Salanders upprättelse

 2007-07-09  Böcker
 För ett år sedan  För två år sedan
En vecka utan att vara uppkopplad, det är inget kul. När dessutom inte TV anslutningen heller fungerar kan kvällarna när de värsta inflyttningsbestyren är överstökade bli långa på Gränsbo. Dessbättre finns det ett utmärkt botemedel mot denna informationssvacka. Jag har just fått min beställda bok från biblioteket i Anderslöv. En verklig tegelsten på över 700 sidor. Det handlar om den tredje och avslutande delen av Stieg Larssons Milleniumserie: "Luftslottet som sprängdes". Här fördjupas kunskapen om och förklaras sammanhangen mella tidigare händelser och personer från de två föregående delarna "Män som hatar kvinnor" och "Flickan som lekte med elden".
Stieg Larsson har den ovanliga förmågan att få läsaren intresserad redan efter några inledande meningar. Han placerar snabbt in huvudpersonerna i sitt sammanhang, det gör att tidigare läsare känner igen sig och underlättar för nytillkomna läsare. Alla tidigare personer - som fortfarande är i livet, några har ju tagits av daga under resans gång - finns med.
Stieg Larsson är ett fenomen. Själv är han död men hans böcker kommer att leva länge än.

Flytt till Gränsbo

 2007-07-05  Dagbok
 För ett år sedan  För två år sedan
Nu har vi kommit så lång att de enklaste rutingöromålen fungerar på den nya gården. I förrgår gick det stora flyttlasset från Rådjursvägen till Äspö, Gränsbo, 23199 Klagstorp som blir den nya dressen. Vi fick utomordentlig hjälp av Uffe Stenshammar som hyrt ett rymligt släp till ett rimligt pris och också ställde upp som chaufför och packare. Till stor hjälp var också Fredrik och Linda med lilla charmtrollet Maja Elisif, drygt ett år. Döttrarna Lina och Nilla liksom kompisen och Carolina Klüft - kopian Madde visade sig också ha mycket ork och styrka.
Här är tyst och lugnt med vidsträcka gräsmattor och hagar inhägnade av lummig grönska och omgivna av det vackraste landskap Söderslätt kan erbjuda. Bara ett smolk i glädjebägaren: Väntedagarna innan vi åter är uppkopplade. Detta skriver jag därför på biblioteket i Anderslöv där Pernilla vänligen ställt sin ena dator till mitt förfogande.

Bara början på en saga

 2007-07-03  Böcker, deckare
 För ett år sedan  För två år sedan
Jean Bolinder beskriver i sin senaste bok, Bara början på en saga, hur det politiska och yrkesmässiga etablissemanget i mitten av 30-talet utnyttjar sin ställning både på det finansiella och personliga planet och gör det med full övertygelse om sin egen godhet och förträfflighet. Människorna var desamma på 1930-talet som de är idag. Skillnaden är att de officiella värderingarna idag är annorlunda, det som man lite vårdslöst kallar "politiskt korrekt". Idag ingår inte tvångssteriliseringar av personer med klanderlig vandel eller att det finns en överklass som utnyttjar en underklass - tänk på den aktuella "pigdebatten". När vi idag ser tillbaka på denna tid vill vi att människor som grovt utnyttjade den makt som de skaffat sig över andra människor ska få sitt straff och i Bolinders bok hamnade de efter döden i ett tillstånd som skulle kunna kallas "skärselden" med kristendomens termer. Där fick de vänta medan de blev allt fulare och fulare tills marken rämnade under deras fötter och helvetet tog emot dem med sin hetta och sin fräna doft av svavel.
Bokens story utspelas på bokförlaget Lyktgubben (efter en av H C Andersens berättelser) där förläggaren Arne utnyttjar unga flickor genom att locka med att publicera deras dikter. Han får tre anonyma berättelser med H C Andersen som avsändare. Dessa handlar om en kvinnas upplevelser under tre perioder av sitt liv. Arne upptäcker att han själv som ung läkarson är inblandad och att kvinnan anser att han förstört hennes liv genom att själv och tillsammans med kamrater våldföra sig på henne som tonåring. Den tredje heter "Bara början på en saga".
Tidigare bloggar om Bolinder: Dockan, Oskulden, Fjärilseffekten och För älskarns och mördarns skull.