Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Juli 2008

Bertil Tomelius
Startsida

Mobilt bredband

 2008-07-31   Datorer & Internet
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Dags att börja med mobilt bredband? Lämna anslutningen i telefonjacket hemma och dra ut med datorn i den fria världen? Mobilt bredband är en teknik som gör det möjligt att använda mobiltelefonnätet för att surfa på internet. Du kopplar en liten dosa till datorns usb-kontakt och får sedan snabbt internet oavsett var du befinner dig. För detta betalar du 200 kr per månad. Bäst fungerar det förstås om du har en bärbar dator. Men idag finns det billiga sådana till bara några tusenlappar vars kvalitet är tillräckligt för att surfa med. Många leverantörer av mobilt bredband erbjuder nu abonnemang i 18-månader som kommer att kosta dig cirka 2400 kr. Då får du surfa gratis fram till årsskiftet. Ingen startavgift finns.
Max hastigheten sägs vara kring 7 megabit per sekund, vilket betyder cirka 5 MB/s i genomsnitt. Idag är den siffran för min fasta adsl anslutning 6,5 - 7 MB/s. Detta gäller dock tätbefolkade områden. Ute på landet säga hastigheten kunna sjunka till 0,3 MB/s! (vilket i och för sig inte är dumt om det handlar om att läsa text enbart). Jag undrar var Klagstorp som ligger på vischan i utkanten av Trelleborgs kommun hamnar. Dessutom beror hastigheten på hur många i din närhet som surfar samtidigt. Kanske bäst att starta med ett pröva-på-erbjudande.
Hur snabb din bredbandshastighet är i verkligheten kan du ta reda på på sajten Bredbandskollen.
En antenn kopplad till modemet kan öka hastigheten. Ett usbmodem kan användas på flera datorer men naturligtvis bara på en dator i taget. Vill man ansluta flera datorer samtidigt får man köpa till en router.
Operatören Ice anses vara i särklass best i glesbygden. I någorlunda tättbefolkade områden är mobiloperatören tre det bästa valet. Datortidningen PC för Alla presenterar i sitt julinummer en test av sex olika leverantörer av mobilt bredband. På Ice.net kan man se att det finns mobil täckning i Trelleborgs kommun inklusive Klagstorp och Äspö
En äldre test av mobilt bredband finns att gratis ladda ner i pdf-format.

Svårt att skriva om döden ännu levande

 2008-07-29   Böcker
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Skådespelaren Hasse ligger på ”terminalen”, den sista instansen för sjuka inom vården. Detta är utgångspunkten för Carl-Henning Wijkmarks bok ”Stundande natten” som kom ut i fjol  Först har Hasse två medpatienter, Harry och Börje, men dessa bestämmer sig för att själva avgöra när slutet ska komma. Tillsammans med en sjuksyster ordnar de en fest med delikata maträtter och drycker. Orgien blir deras sista upplevelse.
Men Hasse vill inte ta några genvägar med dödshjälp. Ju närmare han känner sig komma döden ju hårdare klamrar han sig fast. Det är lätt att spekulera över dödshjälp och att man vill få möjlighet att avsluta livet själv när det är som mest besvärligt men i det ögonblicket är kanske alla dessa spekulationer glömda.
”Dödsviljan skulle alltså vara uttryck för en vitalitet jag inte längre hade” (93), tänker Hasse.

Snart får läsaren tanken ”lever författaren”? Det förefaller självklart att det som beskrivs måste vara självupplevt. Men så är det ju inte. Carl-Henning Wijkmark är 74 år men han lever än i högönsklig välmåga och kommer förmodligen att skriva fler böcker.
Det är nästan skrämmande hur någon levande person kan beskriva den sönderfallande processen hos en människa under hans sista dagar på sjukhuset med en sådan inlevelse att det var för mig obehagligt att läsa den. Jag undvek boken på kvällen på samma sätt man – som barn – undvek att titta på en spökhistoria på TV innan det var läggdags för att inte få mardrömmar. Carl-Henning Wijkmark är en stor författare med en unik förmåga och han är verkligen värd Augustpriset han fick i december i fjol. 
Men det är ändå något som haltar och detta blir tydligare när boken går mot sitt slut. På ett ställe får jag för mig att författaren själv tycks fått upp ögonen för hur omöjligt hans projekt är när han konstaterar (120) ”det är lätt att fantisera om döden men svårt att komma med något av värde förrän man själv har upplevt den och då är man förhindrad. Om andras döende vore det ännu mer förmätet att yttra sig. Det man inte kan tala om, därom måste man tiga”.

Norstedts presentation av boken. Bibliografi och priser
Boken diskuteras i Läkartidningen

Recensioner: Per Svensson i Expressen, Stefan Spjuth i SvD.  
Bloggar: Bibblotanten, Bokhora, Victoria Olsson.
(2016: En artikel i DN på Carl-Henning Wijkmarks 80 års dag om hans liv och verk finns här)

Civilkurage går inte ihop med tvång

 2008-07-28   Nyheter & Politik, svensk
 För två år sedan
Att visa civilkurage tycker nog de flesta om. Att i ett läge där man har flera handlingsalternativ, välja det minst fega ser vi som föredömligt. Att ingripa och handla i en situation där det finns en risk att man själv ska råka illa ut, från att bli utskrattad till att bli nerslagen, är att visa mod. Vi blir glada och nöjda med oss själva när vi visat civilkurage. Känner oss lite grann som hjältar och kanske också betraktas så av andra. Det är en av de sköna känslor som ger livet mening. Man är glad över att själv ha fattat ett modigt beslut. Inger Davidsson är riksdagsman för Kristdemokraterna, ja hon är till och med vice ordförande i justitieutskottet. Hon har inte begripit att civilkurage handlar om ett frivilligt beslut hos enskilda människor. Hon vill tvinga människor att ingripa. Hon vill stifta lagar som vi måste följa. Om vi fegar oss ut ur en situation ska polisen kunna gripa oss, åtala och dömas oss för feghet. Kristdemokraterna har föreslagit en så kallad civilkuragelag som en åtgärd mot gatuvåldet. Se Inger Davidssons debattartikel i AB. Hela den borgerliga alliansen är för övrigt överens om att införa en civilkuragelag. Hur lagen ska utformas kommer att utredas i höst och planen är att den ska träda i kraft innan valet 2010.
Om nu justitiedepartementet, som Davidsson är en av de främste företrädarna för, tycker sig ha förlorat kampen mot gatuvåldet med hjälp av offentligt avlönade tjänstemän, främst poliser, och behöver hjälp av civila personer så måste ju dessa få befogenheter att ingripa, inte tvingas att ingripa utan befogenheter. Det är en alldeles fel väg att gå. De måste tillåtas bära "ofarliga" vapen som avväpnar gärningsmännen och de ska garanteras straffrihet inom rimliga gränser. I dag kan ju den som ingriper och visar civilkurage bli straffad för misshandel!
Läs mer i ledaren i DN.

Störd mens kan ge OS-guld

 2008-07-27   Forskning & Vetenskap
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Hos elitidrottare tycks mensstörningar inte bero på tuff träning utan på ärftlig förhöjd testosteronhalt. Tidigare har många trott och påstått att orsaken till att idrottskvinnor får mensstörningar är att de tränar hårt. Som vanligt gör man det logiska tankefelet att om två fenomen "samvarierar" i tiden så är den ena orsak till den andra. Så kan det vara men minst lika ofta beror båda fenomenen på något tredje fenomen som är orsaken till de andra två.  Magnus Hagmar, biträdande överläkare på kvinnokliniken på Karolinska sjukhuset i Solna har gjort en studie av 90 kvinnor i Sveriges OS-trupp. 27 % hade störd mens (5 % i normalbefolkningen) vilket berodde på ett tillstånd som kallas polycytiskt ovariesyndrom, PCOS, vilket innebär en förhöjd halt av det manliga könshormonet testosteron. Det är ett ärftligt tillstånd som ger dessa kvinnor förmågan att lättare bygga upp muskler och öka sin syreupptagningsförmåga. Man kan därför anta att de lättare kunnat hävda sig bland andra kvinnliga idrottare särskilt i utpräglade kraftidrotter som ishockey och fotboll mer än i bågskytte och curling och att de just därför valt dessa  idrotter. Man skulle nästan kunna tala om en medfödd dopning. Det skulle vara intressant att undersöka graden av PCOS-tillståndet hos de öststatskvinnor som var så överlägsna under 70- och 90-talet i alla kraftsporter. Särskilt DDR-kvinnorna var ju fenomenala. En annan intressant framtidsidé är att genetisk modifiera kvinnor med avsikt att vinna olympiska guldmedaljer.
Om detta kan man läsa i Forskning & Framsteg nr 5 2008 s. 7 eller för den som inte är prenumerant och därför inte kan logga in på sidan, läs mer här.

Batman, ett bottennapp på Grand

 2008-07-26    Film & TV & Media
För tre år sedan
I går kväll var min fru och jag på smygpremiär på "The Dark Knight" på Grand i Trelleborg. Min fru som bryr sig om den sociala omgivningen uppmärksammade mig på att foajen var full med 20-25 åringar. En snabb blick avslöjade att en hel del skulle till och med komma att få visa legitimation till denna barnförbjudna film. Visst har han förändrats 50-talets Läderlappen! Så hette Batman fram till den första filmen 1989!  Den nya filmen om Batman, Jokern och Two-Face (bild) är den sämsta av de 15 filmer jag sett på Grand. Och den var lång, över två och en halv timme och klockan var över 12 när vi åter satt i bilen.
Det var svårt att se skillnad mellan skurkar och hjältar, vilka som var korrumperade läckor hos polis och åklagare resp. hederliga skurkar inom den organiserade grova brottsligheten. Det blev bara en röra till sist. Visst var en del av actionscenerna spännande och sevärda men snart visste man inte vilka man skulle hålla på. Det värsta var dock de långa moralpredikningar som främst den vidrige Jokern höll vid flera tillfällen. En sorts kvasifilosofi om människan, dess bevekelsegrunder och öde. Maximum två poäng av tio.
Filmen är gjord av Christopher Nolan och den har redan slagit kassarekor i USA!
Bild på Christian Bale som Batman och på Heath Ledger som spelar The Joker tippas av många få en postum Oscar för sin roll. Han hittades död i sin New York-lägenhet i januari i år. Han blev 38 år gammal.

Recensioner: Jens Person i Aftonbladet,  Caroline Hainer i DN, Michael Tapper i Sydsvenskan och Trelleborgs Allehanda.
Fakta hos IMDB.

Tidigare biobesök i år:
5 juli, Mamma Mia.
25 juni, The happening.
9 april, Angel.
22 februari, Morgan Pålsson - världsreportern

En glädjeskapande livsuppgift

 2008-07-25   Dagbok
För ett år sedan 

Detta är mitt 900:e blogginlägg sedan starten i juni 2005
I går skrev jag mitt 899:e blogg inlägg. Därför är detta det 900:e. För exakt fyra månader sedan skrev jag mitt 800:e, alltså den 25 april 2008.
Jag tror att vi är ganska få som kontinuerligt sedan 2005 skrivit så många bloggar och publicerat dem på samma plats. Det är ju inget nytt i sig, människan har skrivit dagbok sedan skrivkonsten uppfanns för många tusen är sedan. Det var sumererna, 5000 år f Kr, enligt Carl Ivar Sandströms bok 1989 "Utbildningens historia", som använde kilskrift på lertavlor. 1900-talets dagböcker hamnade emellertid i byrålådan, inte sällan låsta med hänglås, idéerna och tankarna skulle förbli författarens egna och privata. Annorlunda är det i dag. Nu ska dagböckerna publiceras och göras tillgängliga för många, tusentals eller ännu fler. Många kommenteras av andra och ibland blir det debatt kring vad som skrivits. Jag tror att förra århundradets psykologer skulle kalla författarna för exhibitionister. Utvecklingen mot en ökat öppenhet är emellertid mentalt sund och om fler skrev skulle förmodligen färre ha "psykiska problem", det vill säga ångest och underlägsenhetskänslor.
Om jag höll samma takt med skrivandet under de kommande fyra månaderna skulle jag skriva mitt tusende inlägg i slutet av november i år. Få se hur det blir med den saken.

Sommarförkylning

 2008-07-24   Dagbok
För ett år sedan  För två år sedan
Igår jobbade vi hårt med att köra flera stora lass med med grenar och annat skräp till soptippen i Beddingestrand. Vi har haft (och har fortfarande) stora högar med grenar på tomten, ett resultat främst av allt som jag sågat och klippt ner och samlat ihop under ett års tid men också av skräphögar som vi tyvärr "övertog" när vi flyttade in på Gränsbo i juli i fjol. Det virus som min dotter tydligen smittat mig med fick då en chans att slå till och jag blev genast orolig över den irriterande hosta det innebar. Jag hade något likande i mars i år som fick nästan fruktansvärda konsekvenser, främst genom att jag inte kunde sova. Därför tar jag det lugnt några dagar och hoppas att det ska bli bättre. I går kväll tvingades vi ställa in ett besök på Piggsvinens sommarshow (bild) på Magasinet i Smyge trots beställda biljetter. Se Trelleborgs Allehanda. Jag hoppas att vi stället kan gå på "smygpremiären" på Grand på The Dark Knight klockan halv tio i kväll.
Vädret är mycket fint idag, meteorologernas löfte om sommarens återkomst tycks ha slagit in.
I mitt "hemmagym" har jag fått en grön beläggning på de nykalkade väggarna. Jag antar att det är fukten. Därför har jag skaffat en avfuktare av märket Bahag (bild). Det första dygnet drog den ut halvannan liter vatten och sänkte den relativa fuktigheten med nästan fem %.
Jag har börjat att skanna in gamla foton på mina barn. De är svartvita och från 60-talet! Verkligen någonting värt att bevara på en extern hårddisk och på Internet. Se bild på min son Hans-Jürgen då han fyllde 1 år i februari 1964! Han var söt redan då.

Portugisiska oregelbundna verb

 2008-07-23   Böcker
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Alexander McCall Smith (bild) är en sedan slutet av 90-talet världsberömd författare för sina egensinniga böcker om Damernas detektiva byrå och privatdetektiven Mma Ramotswe som lever i Botswana. Jag har inte känt mig frestad att läsa denna bokserie. Men för några månader sedan upptäckte jag att författaren också skrivit tre böcker om en självgod tysk språkprofessor vid namn Professor Dr Moritz-Maria von Igelfeld. De heter Portugisiska oregelbundna verb (Portuguese Irregular Verbs), Ett slags tax (The Finer Points of Sausage Dogs) och De små omständigheternas hus (At the Villa of Reduced Circumstances).
Böckerna handlar om filologen professor Moritz-Maria von Igelfeld, hans ständige opponent doktor Detlev Amadeus Unterholzer, hans vän professor doktor doktor Florianus Prinzel och bibliotekarien med sin sjuka faster. von Igelfeldt är mycket stolt över sitt släktnamn som betyder igelkottsfält (bild). Alla är de tyska akademiker vid Institutionen för filologi i Regensburg i Tyskland. von Igelfeld har mycket höga tankar om sig själv, han hamnar ofta på grund av egna eller andras missförstånd i komplicerade situationer som han dock enligt sin egen uppfattning löser på ett utomordentligt sätt. Han har skrivit boken Portugisiska oregelbundna verb (bild) som är oöverträffad inom sitt mycket smala område men omöjlig att sälja.
Utrustad med tummen mitt i handen och don Quijotisk iver kämpar han mot sin egen betydelselöshet, nedriga och ondskefulla kolleger och andra vardagens besvärligheter.
Författaren avslöjar i 15 av vanvett sprudlande episoder den tyska akademikerns titelsjuka, löjliga skrytsamhet och hur de alltid tar sig själva på det största allvar. Författaren driver med akademiker överhuvudtaget taget antingen det handlar om tyska akademiker, vid Cambridge i England eller i Colombia och Indien. De är uppblåsta och äregiriga, känsliga för titlar och officiella utmärkelser. Von Igelfeld är en nästan överdrivet hederlig person som därför råkar ut för en hel del. Boken egen stil är överdrivet och högtravande akademisk.
I den sista i trilogin finns i flera avsnitt en sensmoral om att överlevnad bara är möjlig om vi ömsesidigt börjar respektera varandra i stället för att skapa konflikter och intrigera och att vi måste älska dem som vi lever och arbeta med och älska dem med alla deras brister, hur inbitna och uppenbara de än må vara.
Läs ett utdrag ur "Ett slags tax" på engelska.
Ha gärna de små mästerverken på nattygsbordet som njutning inför insomnandet. Alla är lika bra.

Naturens bidrag till ”Kreativ förstörelse”

 2008-07-22 Nyheter & Politik, internationellt
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan 
Länder med många klimatkatastrofer utvecklas snabbare ekonomiskt på lång sikt än länder som är mindre katastrofutsatta. En del ekonomer och andra experter hävdar att naturkatastrofer fungerar som naturens städpatruller. De röjer plats för modernare och effektivare strukturer, vilket i sin tur ökar den ekonomiska tillväxten. De kan fungera som ett ”brutalt stimulansmedel”. Innovationer följer ofta i katastrofers spår. Katastrofekonomi är ännu ett mycket smalt forskningsområde och motståndet från de som drabbas är stort.
Två forskare, ekonomiprofessor Mark Skidmore vid Michigan State University och ekonomen Hideki Toya vid Nagoya City University i Japan gav 2002 ut en avhandling som jämför katastroffrekvensen i 89 länder och deras ekonomiska tillväxt under en 30-årsperiod. Studien tar hänsyn till ländernas storlek, regeringarnas storlek, öppenhet för handel och avstånd till ekvatorn. De fann att när det gäller klimatrelaterade katastrofer – orkaner och cykloner men inte jordskalv och vulkanutbrott – så var ju fler desto bättre.
När någonting förstörs bygger man inte nödvändigtvis upp samma sak som förut. Man inför modern, teknik, man tänker kanske effektivare”, säger Mark Skidmore. ”Katastrofer får folk att tänka annorlunda”.
Ekonomen Joseph Schumpeter kallade denna mekanism för ”kapitalismens kreativa förstörelse”. Läs mer i en artikel i International Herald Tribune 8 juli 2008.
Artikeln är översatt i Tempus nr 29 2008, läs mer här.

Mintgrodornas återkomst

 2008-07-21   Böcker
För ett år sedan  För två år sedan  
Naturligtvis fortsätter Österlenförfattaren Karin Brunk Holmqvist att skriva, och jag att läsa hennes böcker även om jag blev besviken på hennes förra bok Villa Bonita. Hennes femte bok (2007) heter Mintgrodorna återkomst och består av 36 kåserier indelade i fyra avdelningar: Kvinnligt, Rädslor, Det Moderna samt Hem & Familj.
Boktiteln anspelar på författarens svaghet för sötsaker och bekymmer med sin vikt.
I kiosken där hon brukar handla har chokladgrodorna med mintkräm varit slut ett tag och hon har frågat efter dem flera gånger. Men nu är de där och hon köper fyra stycken trots att hon bestämt sig för att banta.
Där finns små aforismer, lite lagom snälla politiskt inkorrekta synpunkter som att jämställdhetsdebatten är ”förbaskat tråkig och onödig” och vi kvinnor binder bara ris åt egen rygg genom att upprätta jämlikhetsplaner.
Det är en självbiografisk bok som inte kan väcka mitt intresse alls lika mycket som hennes tidigare böcker. Den är till och med klart sämre än Villa Bonita.
Några korn finns det dock: som 25 m bröstsim och saltlakrisklubba som belöning samt inköpet av en värdelös "Tvättkula" i Tomelilla Folkets Park på 60-talet.
Intervju i Trelleborgs Allehanda och i Nya Vermlands-tidningen. Jag tror att boken uppskattas mer av kvinnor, se Malins blogg och Kerstins krumelurer.
Egna bloggar om böcker jag läst av Karin Brunk Holmqvist:
06-04-26  Rapsbaggarna, 
06-05-30  Potensgivarna,
06-10-03  Stenhimlen
07-02-12  Villa Bonita.

Vaggerydstravet

 2008-07-20 Hästar
För ett år sedan   För tre år sedan

I går var det en ny tävling för Muskot och George "Jojje" Scott, nu på travbanan i Vaggeryd. Vaggeryd är en liten kommun med drygt 12000 invånare som ligger tre mil söder om Jönköping. Det är en lång resa dit. Det bekom emellertid inte de två ponnyhästarna illa. Det blev bra placeringar för båda. Muskot gick i lopp fem där han blev två efter Linda Olssons Martelle. Det blev en hård kamp över mållinjen mellan tre hästar (se bild till vänster). Från vänster till höger Kima Frenning med Martelle (1), Jessica Gustafsson med Marster (3) och Nilla Tomelius med Muskot (2).
George "Jojje" Scott (bild) gjorde åter ett bra lopp, i sitt livs tredje travtävling, och blev trea i lopp 7. Båda loppen gick över 2100 m och hade voltstart. "Körsven" i båda loppen var Nilla Tomelius. Bilderna kommer från Pixbox.

Sedelpressarna går - och nu tar papperet slut

 2008-07-19 Nyheter & Politik, internationellt
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan 
Inflationen i Zimbabwe räknad i procent är inte längre miljontals utan miljardtals. Och detta kräver ständig tryckning av nya sedlar – samtidigt som tryckningen av nya pengar ökar inflationen. Se bild på den nya halvmiljardsedeln - värd ungefär 10 US-dollar vid svartväxling. (kommentar: Bara några dagar senare kom en-miljard sedeln). Varje morgon är köerna utanför bankerna långa (bild).
I Zimbabwe kämpar president Mugabe med alla medel för att behålla makten. Han har nästan alla mot sig både i sitt eget land och i hela världen, till och med hans gamla vän från revolutionstiden i Sydafrika, Thabo Mbeki, börjar ta avstånd från honom. Hur hålla folket i styr? Jo, han använder sig naturligtvis av statens förtryckarapparat, polisen, militären och underrättelseagenterna. Men dessa måste då betalas bra och till detta krävs det pengar. Inför det senaste så kallade presidentvalet har han också behövt pengar för att etablera en grupp kommandobaser runt om i landet. Baserna bemannas av krigsveteraner och ungdomsmiliser som har rekryterats för att hålla befolkningen i schack med hot, våld och mord.
Mugabe måste låta trycka nya pengar hela tiden för att kunna betala löner till sina anhängare. Det statsägda företaget Fidelity Printers & Refiners som trycker pengarna är Mugabes livlina. Men nu är företaget i kris och tvingas minska sin verksamhet. Orsaken är att ett tyskt företag har slutat leverera sedelpapper. Läs mer i en artikel i Los Angeles Times
Troligen ligger nu ett inbördeskrig nära, kanske blir det bristen på pengar som tvingar fram en förändring med våld. Och varför inte? Som frihetskämpe för 30 år sedan i Rhodesia tog han till våld för att störta den vita regimen.  Kanske behövs det en ny revolution för att äntligen få honom att lämna makten!

Tidigare bloggar om Zimbabwe:
07-12-15  Korruption förvärrar hungern i Zimbabwe.
07-07-27  Ekonomisk kollaps stoppar spridning av Hiv.
05-10-16  Det svarta Afrikas rasism.

Äntligen vänder börsen?

 2008-07-18  Nyheter & politik, svensk
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Underbart med gårdagens kraftiga uppgång på börsen, efter en långvarig tillbakagång, nästan 40 % på ett år. Läs i DN. Torsdagen blev årets näst bästa börsdag. Stockholmsbörsen hade stöd av starka uppgångar i USA och Asien på onsdagen och natten till torsdagen. Läs i SvD-E24.  Det är viktigt för oss som lever på pension att börsvärdet åter repar sig. Förhoppningsvis är detta inledning på en stadig förbättring även om det troligen blir en rekyl nedåt senare idag när kortsiktiga spekulanter ska ta hem vinsterna. Nordnets analyschef Peter Malmqvist spår en uppgång på omkring 20 procent under en 2—3 månadersperiod framåt. Läs i DN.
Härligt härligt! Sådana utsagor blir ofta självbekräftande. Optimism föder optimism och kurserna stiger. Även positivt med att oljepriset faller och att bensinen går ner.

Beskylld för att vara Bo Balderson

 2008-07-17  Böcker, deckare
För ett år sedan  För två år sedan 
Senast jag skrev om att uppnå mitt mål att läsa 500 svenska deckare ”från Trenter till Josefsson” var i januari i år då jag presenterade Elvy Ahlbeck som skrev för 30-40 år sedan.
Nu har jag letat fram Jan Håkansson (bild) ur egna och bibliotekets gömmor. Han har främst gjort sig känd som humorist med åtskilliga kåserisamlingar bakom sig men har också skrivit ett halvdussin kriminalromaner och har då påståtts likna eller till och med vara Bo Balderson. Han är född 1928 och ägnas en artikel i DAST magazine, 1998 (31:1) skriven av deckarlegendaren Kjell E. Genberg: "Jan Håkansson : en trivsam författare har hunnit bli 70 år".
Hans två senaste böcker skrevs 1994 och 1995.
Domprostinnans fall (1994), handlar om de ståtliga husfasaderna vid Ekvägen på Södra Djurgården.  Allt andas idyll men skenet bedrar och när Döden gör sin entré får detta oanade konsekvenser. Fler mord följer och det brokiga persongalleriet reducerats avsevärt. Gärningsmännen är flera och kända för läsaren men ingen av dem får sona sina brott. Boken är lättläst men platt och helt utan spänning. Visst kan man läsa Jan Håkanssons böcker som exempel på humoristiska deckare men några höga poäng får han inte.
Läs mer här.
Mord på Majö (1995) handlar om Erik Hedman, som är bokens jag och en sjukpensionerad lärare. Han lämnar det hektiska storstadslivet ich flyttar ut till Majö i skärgården. Han får hyra en fallfärdig stuga av fiskaren Harald Söderberg. På ön finns många frispråkiga typer. Det sladdras om en amorös präst, Torsten Lundblad som var galen efter fruntimmer. Han bara försvann för fem år sedan. Så dyker hans lik upp i fiskegarnen. Hedmans vän Mikael Björn som nu blivit kommissarie anländer till ön och kan konstatera att prästen mördats innan kroppen hamnat i havet. Boken är full av skrönor från skärgårdsöarna med fiske och jakt. Boken innehåller mycket om fiske och friluftsliv men mindre om intriger och saknar spänning. Läs mer här.

Gripen av textil

 2008-07-16 Äspö & Söderslätt
  För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan 
I torsdags (se blogg Smyge, en sommaridyll i Trelleborg) var jag i Smyge för att äta "äggakaga". Då ägnade jag också en stund åt konstutställningen "Gripen av textil" i Köpmansmagasinet. Den pågår juli månad ut. Ett tjugotal konstnärer skildrar olika nutida och dåtida teman. Där fanns bland mycket annan verk av
Margareta Heijkenskjöld Holmgren vill skapa ett språk med sin konst, av Ingrid Malmström i Trelleborg som har hittat en användning för bortglömd kvinnokraft, av Eva Nilsson från Möllesom är intresserad av taglets karaktär och möjligheter och av Åsa Wågmark som vill låta mode och konst mötas och inspireras av varandra.
Mer om Ingrid Malmström kan man läsa på hennes hemsida, Ingrids ateljé.
Trelleborgs Allehanda hade den 7 juli en artikel om den första textila utställningen i Köpmanshuset i Smygehuk.
Det är den andra intressanta utställningen på kort tid i Köpmansmagasinet. I juni handlade det om "Females". Ett annat skäl att gå dit är den fantastiskt vackra utsikten genom de två söderfönstren.
     
 Inbjudning till vernissage  Margareta Heijkenskjöld Holmgren  Åsa Wågmark
     
 Ingrid Malmström  Eva Nilsson Den vackra utsikten

Det duger inte att sova på saken och vänta på bättre tider

 2008-07-15 Nyheter & Politik, svensk
  För två år sedan För tre år sedan 
Först var det ungdomen, bland annat i form av de politiska ungdomsförbunden med Niklas Wykman i spetsen som högljutt protesterade mot förslaget till ny FRA-lag. Till dessa sällar sig nu de medelålders och äldre. Var finns anhängarna förutom i en liten skara kring statsminister Fredrik Reinfeldt? I gårdagens Dagens Nyheter kunde man läsa under DN-debatt "Regeringen måste nu backa om FRA-lagen". Flera kända folkpartister som de tre före detta partiledarna Bengt Westerberg, Ola Ullsten och Maria Leissner i gott sällskap med fyra folkpartistiska riksdagsledamöter undertecknar artikeln med budskapet till regeringen att börja lyssna på medborgarnas kritik, ta ett steg tillbaka och öppna för en förutsättningslös debatt. Det är ett råd säkert många med mig gärna håller med om. Många är säkert de läsare som nu uppfattar att det främst är folkpartiet som står för åsiktsfrihet och demokrati i Sverige och som lyssnar på väljarna.
Kritikerna mot FRA-lagen inom centerpartiet har beslutat sig för att anordna en konferens till hösten.
Den ideella stiftelsen Centrum för rättvisa anser att FRA-lagen gör svenskarna rättslösa och strider mot Europakonventionen. På måndagen anmälde man därför lagen till Europadomstolen i Strasbourg.
På ledarsidan i Svenska Dagbladet i går skriver den sedan valet så regeringslojala tidskriften Neos chefredaktör Sofia Nerbrand om "den totala arrogans som Alliansens partiledningar har uppvisat", vilket bland annat tagit sig uttryck i att "Medborgarna har behandlats som barnrumpor". Det är också lätt att instämma i hennes slusats "Det är därför följdriktigt att många vänner till Alliansen nu desillusionerat ger upp sitt politiska engagemang".
Jag håller verkligen med kraven i ledaren i Trelleborgs Allehanda i tisdags om att det är dags för regeringen att ta ett steg tillbaka och öppna för en förutsättningslös debatt. Och det måste göras nu innan den har alla Sveriges väljare emot sig. Det duger inte att sova på saken och vänta på bättre tider.
Tidigare blogg om FRA-lagen.

Coca-Cola flaskan spårar förändringar i Afrika

 2008-07-14 Nyheter & Politik, internationellt
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan 
Vem är den största privata arbetsgivaren i Afrika? Det är Coca-Cola som sysselsätter kanske en miljon afrikaner främst inom distributionssystemet som transporterar några backar åt gången av den söta drycken från fyllningsfabrikerna långt in i slummen och långt ut i bushen. En undersökning vid University of South Carolina antyder att en procent av Sydafrikas ekonomi är kopplad på ett eller annat sätt till distributionen och försäljningen av Coke.
Afrikanerna konsumerar 36 miljarder flaskor Coke varje år. Försäljningen analyseras noggrant av Coca Cola och den är därför ett av Afrikas bästa mått på stabilitet ovh välstånd. Våld och krig speglas genast i försäljningen. När Coca-Cola misslyckas i ett land så får landet snart också stora svårigheter. Fyllningsanläggningen i Eritrea fungerar knappt och fabriken i Somalia kämpade på under flera år men har nu gett upp sedan sockerlagret stals av pirater och personalen hotades av beväpnade män. Och bara med "konstgjord andning" fortsätter försäljningen i Zimbabwe. Men totalt sett ser Afrikas framtid kanska ljus ut. Företaget Coca-Cola räknar med att försäljningen ska öka med 10-13 % per år de kommande åren. I Kenya har företaget investerat 50 miljoner dollar i en ny fabrik och 10 miljoner dollar i ett nytt kontor trots de våldsamma oroligheterna där tidigare i år.
Bild Coke Vanilla
Läs mer i en artikel i The Economist. 

Bra utdelning på Jägersro

 2008-07-13 Hästar
För ett år sedan
Trav på Jägersro i dag. George "Jojje" Scott genomförde sitt premiärlopp som treåing. Han kom till Gränsbo i september 2007. Han startade i första volten, där han var fyra i starten. Arbetade sig snabbt upp till en andraplats som han lätt höll i mål. Bra tid för att vara ett debutlopp, 2,28. För honom är det start igen redan på onsdag i Tommelilla.
Hans kompis Muskot, som är sju år och betydligt mer erfaren på travbanorna runt om i södra Sverige, inklusive Gotland, gjorde två starter. I lopp 1 startade han längst bak med 100 meters tillägg. Han sprang bra och satte nytt personligt rekord med 1.55,6 vilket räckte till en fjärdeplats. Det gamla rekordet på 1.56,3 satte han i Halmstad i april. I lopp 13 där de flesta av Skånes bästa travare var med startade han längst fram och lyckades hålla undan för alla utom segraren. Två andra- och en fjärdeplats blev alltså dagens facit och med detta var ägaren och tränaren Nilla Tomelius helt nöjd.
Bild på Muskot med familj, han är bara reservpappa som valack, men fostrar fölet Minton som vore det hans egen son. Mamma Mirella har han gått tillsammans med under större delen av sitt liv. Muskot håller sig här lite i bakgrunden.

Sudans president efterlyses för folkmord

 2008-07-12   Nyheter & Politik, internationellt
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan 
Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) ska på måndag efterlysa Sudans president sedan 15 år, den 63-årige Omar al-Bashir, för folkmord och brott mot mänskligheten i Darfur. Uppgifterna publicerades i går av The Washington Post, läs mer här. Jan Eliasson, fd svensk utrikesminister, efter Anna Lindh, har i över ett år arbetat för FNs räkning med att få i gång fredsförhandligar mellan regimen i Sudan och oppositionella, beväpnade grupper. För en månad sedan gav han upp medlaruppdraget. Ändå säger han i en TT-artikel att det kan vara fel att åtala presidenten eftersom det kan hindra fredsprocessen.
Det är tvärtom mycket glädjande tycker jag och det första konkreta som görs av det internationella samfundet efter fem år av ett blodigt förtryck som den sudanesiska regimen utövat mot Darfurregionen. Det är riktigt och en hedervärd åtgärd att ställa den högst ansvarige i landet till svars för detta.
Läs mer om den vedervärda behandlingen av Darfurs folk på kampanjgruppen Olympic dream for Darfur, som förra året inledde en turné mellan länder som tidigare drabbats av folkmord.
Se bilder på den schweiziska sajten Darfur Center.  
Enligt en artikel idag vill Sudan att Arabförbundet kallar till möte.  
Läs också Sudan Tribune och mer om folkmordet i Darfur i Sudan i Missnöjet gör uppror.
Artikel i DN först den 14 juli.
Bilder på flyktingar från Darfur och på den åtalade.

Smyge, en sommaridyll i Trelleborg

 2008-07-11 Äspö & Söderslätt
  För två år sedan  För tre år sedan 
Fint cykelväder, svaga vindar från sydväst och färden gick därför mot Smyge (som Smygehamn kallas av de som är bosatta i trakten). Smyge är en verklig idyll, särskilt för en cykeltrampare som jag, alltid lika roligt att komma dit. Fast just nu finns det ogräs i idyllen i form av den brandskadade butiken Coop Nära.
Strax före midnatt på måndagskvällen började branden (se artiklar i Sydsvenskan och i Trelleborgs Allehanda.
Se också Webb-TV från släckningen.
Men i går, torsdag, var det uppröjt även om brandlukten var märkbar och inne i butiken pågick utförsäljning av varor för fullt.
Det var därför trevligare att komma till Smygehuk där det traditionsenligt serverades den läckra "äggakagan" med hårdstekt fläsk och lingon. Även dryck ingår i det facila priset av 50 kr. Det är farmor Ingrid som sedan många år håller i arrangemanget. Ett av barnbarnen, Johanna Jobacker, serverade. I kön träffade jag Egon som var där i sällskap med sonen Erik samt Birgitta som tycker att det är lätt att ta sig från Täby till Trelleborg och Ystad som är favoritresmål under sommaren. Vinden var ovanligt svag så att det var möjligt att gå ända ut på utsiktsbryggan utan att få den vanliga duschen. Till sista tog jag mig uppför de 65 trappstegen i Fyren för att kunna njuta av utsikten därifrån. Läs mer om Fyren i Smygehuk här. Innan dess ägnade jag också en stund åt konstutställningen "Gripen av textil" i Köpmansmagasinet. Mer därom längre fram.

       
Uppröjt utanför Coop nära Livlig kommers i butiken Farmor Ingrid ansvarar för den läckra äggakagan
  
Barnbarnet Johanna Jobacker serverade
       
Glada sommargäster i Smyge Här kan du nå Sveriges sydligaste punkt utan dusch idag Fyren i Smygehuk Och njutbar utsikt från toppen

Det är samhället som sätter ramarna för skolans utveckling

 2008-07-10   Forskning & Vetenskap
För två år sedan  För tre år sedan
Enligt den senaste Pisastudien från OECD (se finska undervisningsministeriet) som gjordes 2006 stärker Finland sin ställning som det land där 15-åringarna lär sig räkna och behärska naturvetenskapliga ämnen bäst - medan Sverige föll från 18 till 22 plats bland de 57 länderna som undersökningen omfattade, se min blogg "Finska skolbarn i täten, svenska halkar bakåt". Sedan dess håller världen på att trampa upp en stig till Finland för att utröna vad det är som har gjort att detta diskreta, nordiska land har världens bästa skola. Det finska utbildningsdepartementet har tre heltidsansällda, som arrangerar studiebesöken i landets skolor, som tar emot en ström av utländska politiker, byråkrater och journalister (läs mer i en artikel i The Economist som också finns här) . Alla vill veta hur skolans inre arbete ser ut. Men det är inte bara att "kopiera vinnarna i PISA". Långsiktig skolpolitik baserad på brett samförstånd är receptet på en effektiv skola. Men detta kan inte enkelt överföras till andra länders skolpolitik "därför att mycket beror på andra faktorer, som ligger utanför skolan". Finlands ekonomi som till ganska nyligen var beroende av jordbruk under svåra förhållanden på nordliga breddgrader har format en "stoisk och strävsam nationalkaraktär". Hårt arbete och gott uppförande är normen, läraryrket lockar de bästa förmågorna (nästan 90 % av de sökande till lärarutbildningen avvisas, det är eliten som blir lärare). Beslut om utbildning fattas i Finland i samförstånd. "De fortsatte arbetet tills de nådde en uppgörelse och det tog två år", berättar Hautamäki vid Helsingfors universitet. Därför har nästan ingenting behövts ändras på 30 år. I Finland betonas också vikten av att ha lärarna med sig när man planerar förändringar i skolan. "Om inte lärarna är med ombord händer ingenting" varnar Sam Freedman, utbildningschef vid tankesmedjan Policy Exchange i London.

En ond saga för vuxna barn

 2008-07-08   Böcker
För två år sedan  För tre år sedan
Solnapolisens förundersökningsledare, kriminalkommissarie Evert Bäckström som inte tycks besväras av något större själsdjup har dock skrämts av personalläkaren till att börja med en grönsaksdiet och sluta med alkoholen. Det håller på att ta död på honom mentalt. Dessbättre är han snart på gång igen och sedan han återfått sin tjänstepistol som han nu bär i ett vristhölster är han åter mordutredaren med intuition och självsäkerhet. Han får till och med användning för ”supersalamin” i den vältränade polisinspektören och deltidsflatan Annika Karlsson som blir eggad av kulhålen i Bäckströms lyxiga lägenhet.
Leif G W Persson visar än en gång att han är en svensk deckarförfattare av mästarklass. Hans nya bok ”Den som dödar draken” är spännande och underhållande och lättläst. Man håller gärna med Magnus Persson i Svd att den är "hårdkokt, smart och spännande". Kanske förledande, där finns säkert många ledtrådar jag missat. Ty en pusseldeckare är det och samtidigt en polisroman med många av de kända figurerna med. Huvudperson är naturligtvis kommissarien Evert Bäckström. Boken är full av humor och självironi och har mycket av den hårdkokta amerikanska stilen.
Bäckström får ett dubbelmord att reda ut. Tidningsbudet Septimus Akofeli hittar liket efter Karl Danielsson, 68, på Hasselstigen 1 och blir sedan själv mördad. Utgången är lika överraskande för Bäckström som för läsaren. I bara farten löser han också, på sitt eget typiska sätt, ett rått värdetransportrån med en internationell liga av iranier och HA medlemmar. Läs också den nystartade GW-bloggen.

Blogg om hans förra bok  2008-02-07 "Faller fritt som i en dröm".
Recensioner i SvD, i DN, i Expressen och i GP.

Modemstrul

 2008-07-07   Dagbok
För två år sedan  För tre år sedan
För nästan precis ett år sedan satt jag där jag sitter nu nämligen framför en av datorerna på biblioteket i Anderslöv. Den femte juli i fjol hade vi nyss flyttat in på Gränsbo söder om Östra Klagstorp och Bredbandsbolaget behövde nästan två veckor för att åter ge oss kontakt till den livgivande linan ut till Internet. Liksom då har Pernilla Mörstam åter vänligen ställt sin ena dator till förfogande. Jag ringde supporten i morse och han lovade att genast se till att ett nytt modem skickas - det kan ta upp till tre dagar, och det få vi väl försöka stå ut med. Det tycks vara strömbrytaren som pajat på modemet.
Jag har cyklat hit, det är nästan nio kilometer. Det är nästan för varmt, med svag vind, 22 grader i skuggan och bara ett lätt dis som skymmer solen.

Falskt kvinnoideal

 2008-07-06    Film & TV & Media
För tre år sedan
Aftonbladets webbsajt har man de senaste dagarna kunnat se en snygg tjej som drar blickarna till sig på en framträdande plats. Tyvärr försvinner hon efter en stund och ersätts med en annan mycket smalare kvinna. Hon ser ut att vilja ge de anorektiska kvinnorna en kropp. Hon är inte alls tilldragande och inget man vill vila ögonen på. Men hör och häpna! Jag begriper ingenting, det är ju den sistnämnda kvinnan man ska beundra. Det är hon som är idealet att eftersträva. Det handlar om en "före-efter" annons. Före och efter "One Week" metoden. Man ska klicka för att komma till "Hälsoklubben" - tala om ordförfalskning - där man kan köpa en flaska Diet Cleanse så att man kan "bli av med sin övervikt". Titta på bilderna och döm själv vilken kvinna som är mest attraktiv. Och vad säger Marknadsdomstolen om denna falska marknadsföring? Man får betala 300 kr för en flaska med garanti att gå ner i vikt "med rimlig motion och lämplig diet". Det vet väl alla redan! Det är klart att det är bra att äta lämplig mat, som mycket grönsaker och frukt, och att undvika godis och alkohol, och att motionera, detta behöver alla. Vad jag vänder mig mot är dels att man ska betala 300 kr för detta och dels och främst att visa upp en bild på en anorektisk kvinna som ett ideal att sträva efter. Bilder på "före" och "efter".
(Två månader senare upptäcker jag att reklammakarna för "One Week" har bytt ut bilderna för före efter till något mindre anorexigt, se här och här).

Mamma Mia på Grand

 2008-07-05    Film & TV & Media
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Benny Andersson och Björn Ulveus är genier i en ännu högre grad än jag har förstått. Det är deras musik som gör filmen fängslande och mycket underhållande och fyller hela salongen på Grandbiografen i Trelleborg. Mamma Mia är en musikalfilm som är baserad på musikalen Mamma Mia som i sig delvis är baserad på melodier av popgruppen ABBA. Min fru och jag var på en så kallad förhandsvisning i går kväll klockan 9. Jag fick höra mycket som vi kände igen och mer ändå som var nytt för mig. Handlingen i filmen är gjord utifrån låtarna som därför kommer in på alldeles exakt ställe och får stor effekt på tittarna. Det var mycket njutbart att höra det underbara soundet som präglat ABBAs musik sedan 30 år tillbaka. Större än Beatles det är vad de är. Annars är handlingen i filmen banal och mycket sentimental även om skådespelarnas prestationer är av hög klass. Man ser gärna Meryl Streep (bild) som Donna, Amanda Seyfried (bild) som hennes Sophie och Pierce Brosnan (bild) som Sam Carmichael. Donna är en medelålders ensamstående mamma som fruktar ögonblicket då hennes 20-åriga dotter ska börja leva sitt eget liv. Inför bröllopet som väntar försöker Sophie få tag på sin okända fader. Därför bjuder hon in tre män som alla enligt hennes mors dagbok kan vara hennes far.
Filmen hade galapremiär i Storbritannien den 1 juli och i Sverige den 4 juli.
Filmens officiella hemsida, Mamma mia The Movie och dess svenska officiella hemsida. Fakta hos IMDB och på Movizine. Officiell Abba sajt. Musicalen Abbas hemsida.
Tidigare biobesök i år:
25 juni, The happening.
9 april, Angel.
22 februari, Morgan Pålsson - världsreportern.

Chockkyl huvudet och må bättre

 2008-07-04  Forskning & Vetenskap
 För två år sedan  För tre år sedan
Huvudet i kallt vatten gör oss gladare. Tänk så fel jag haft. När jag duschat kallt efter att ha spelat badminton och tvingats tvätta håret i kallt vatten också har jag trott att detta kunde vara farligt. Orsaken var att tills för några år sedan fanns det på Aurahallen i Malmö bara ljumma duschar som inte kunde vridas till kallt. Ett undantag fanns och det var en dusch med iskallt vatten. Den tvangs jag därför använda. Nu läser jag att kallt vatten stimulerar huvudet och därmed hjärnstammen. Detta leder till ökad produktion av noradrenalin. Som kemikalie i hjärnan har noradrenalin betydelse främst när det gäller vakenhet, aktivitet, uppmärksamhet och vid depressioner. Som blodburet hormon ökar det  hjärtverksamheten och höjer blodtrycket. Hjärnan påverkas också av kylan som av små elektriska stötar.
Vi är gjorda för och har behov av extrema temperaturskillnader men upplever dem sällan, menar forskaren Nikolai Shevchuk vid Virginia Commonwealth University i USA. Stenåldersmänniskan utsattes ofta för sådana och ett skäl till depressioner idag kan vara att vi idag bara lever i en "lagom värld". Vinterbadarna är de som tycks ha fattat detta bäst. Ut ur den varma bastun och ner i iskallt vatten. Så levde vi (åtminstone männen) för tusentals år sedan och det är det levnadssättet som kroppen och hjärnan mår bäst av även på 2000-talet.
Om detta kan man läsa i Illustrerad Vetenskap nr 8 2008  Läs mer på Discovery News.
Originalartikel i Science Direct. Mer om vinterbadare.

Födelsedag med högsommarväder

 2008-07-03   Familj
 För ett år sedan  För två år sedan 
Den 2 juli blev en underbar sommardag som jag startade med en cykelrunda ner till havet förbi Beddingestrand. På återvägen passerade jag Henry och Ingegerds (se tidigare blogg) sommarstuga och fick tillfälle att ta mig en titt på denna idyll, bara en kilometers promenad från Östersjön. Det fina vädret passade utmärkt för att fira min dotter Linas födelsedag utomhus i trädgården. Linas storasyster Desiré med mina två barnbarn Joel och Johanna var också här för att gratulera. Dagen innan hade alla varit på Zoo i Köpenhamn. Lina ordnade grillningen och det var gott med grillspett och grillad fläskfilé och nypotatis med jordgubbstårta som efterrätt. Lina hade bland annat önskat sig böcker: Marina Haags "I annan del av Bromma" som tycks blivit en ny storsäljare för Piratförlaget och Camilla Läckbergs senaste bok "Sjöjungfrun". Rekord i fånighet enligt DNs recensent Lotta Olsson, men smaken är ju olika. Själv läste jag Dickens, Dostojevskij och Sartre redan långt yngre än min dotter. Lina fick också en väska anpassad till cykelkorgen, semesterpengar m.m.
Blogg om Linas födelsedag 2006.

Tro, vett, vanvett – en uppgörelse med religionerna

 2008-07-02  Böcker
För alla oss som tror på det mänskliga förnuftet och på den vetenskapliga metoden som främsta sättet att söka kunskap är detta en bok vi läser med njutning och glädje. Det är en bok som borde stå på grundskolans obligatoriska läselista. Den jag närmast tänker på att jämföra med är den norske författaren Jostein Gaarders bok Sofies värld, där en ung flicka undervisas i filosofiska frågor – en bok som sålts världen över i 30 miljoner exemplar.
Boken är underhållande och spännande. Kryssningen i den ståtliga segelbåten Algarina (bild) i Kroatien erbjuder saltstänk och solbad. Härliga måltider och vackra scenarier blandas med stormar, sjösjuka och nära döden upplevelser. Bokens författare blir misshandlad för sin ”gudsförnekelse” av ett gäng storväxta norrmän som är ”sjundedagsadventister” och som förbereder sig på ”Jesu återkomst” och väldens undergång. Boken har en hemsida. Läs mer här.
Under en kryssning i Kroatien samtalar sex goda vänner om vetenskapens betydelse och religionernas roll för människors liv och utveckling.
Författaren Hans Christian Cars (bild) är väl insatt i vetenskapens teorier om världsalltets uppkomst och utveckling så väl som människans. Men är också kunnig i de vanligaste religionernas berättelser och myter. Han låter ressällskapets personer gestalta och försvara katolicismen (Eva), Gudstron i stort (hennes man Sven), Jehovas vittnen (Anna) och buddismen (hennes man Johan). Även presidenterna George Bush och Ahmadinejad är med på ett hörn liksom en imam och en rabbin.
I en epilog presenterar författaren sin egen ”trosbekännelse”. Här finns många grundläggande värderingar som jag gärna delar. Den är en så bra sammanfattning att jag tar mig friheten att lägga ut den här. http://www.tomelius.se/Blogg/TroVettVanvett.html
Om författaren:
Hans Christian Cars, f. 1939, har bl a varit kansliråd vid försvarsdepartementet, finanschef vid FNs organisation för att bistå Palestinaflyktingar, administrativ chef för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, direktör vid Internationella atomenergiorganet samt administrativ chef för OSSEs mission i Kosovo.

Komedi-favoriter

 2008-07-01    Film & TV & Media
För två år sedan 
Många av mina favoritprogram på TV är humorprogram och många av dessa är engelska och många är gamla program som går i repris. Jag vill nämna tre utan någon inbördes ordning som alla är brittiska humorserier: Det är "Keeping up Appearances" (Skenet bedrar) med Hyacinth, Richard, Onslow och Daisy (bild). Det är en brittisk komediserie producerad av BBC 1990-95. "Absolutely Fabulous" (Helt hysteriskt) som också är en BBC produkt om Edina Monsoon och Patsy Stone, två medelålders kvinnor i London (bild), som desperat försöker verka yngre och hippare än vad de är och "The Vicar of Dibley" (Ett Herrans liv) med Geraldine Granger, en kvinnlig präst i den konservativa kyrkan. Där finns också med far och son Horton samt den härliga svärdottern Alice Tinker (bild).
Av svenska komediserier kan jag titta på "Care of Segemyhr" med den förnäme Fredrik Segemyhr, lägenhetens ägare spelad av Johan Ulveson. De tre övriga huvudpersonerna är hans flickvän Cecilia, Cilla, spelad av Sussie Eriksson, Fredriks kompis och diversearbetaren Jan-Olof, spelad av Lennart Jähkel och taxichauffören Anton, spelad av Olle Sarri (bild).
Och den i år nyinspelade Mia & Klara, som jag gillar alltmer sedan jag träffat Mia Skäringer på Centralstationen i Göteborg.
Officiell webbsida för Absolutely Fabulous.
Officiell webbsida för Keeping up Appearances.   
Officiell webbsida för The Vicar of Dibley
Officiell webbsida för Mia & Klara.  
Jag har tidigare bloggat om Keeping up Appearances 07-12-20 och om Absolutely Fabulous 06-11-01 och 
och om mötet med Mia "Gulletussan" Skäringer den 08-05-22.