Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
juli 2009

Bertil Tomelius
Startsida

Fel frieri på Grand

 2009-07-31 Film & TV & Media
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
Jag var på bio i går kväll. Jag var säker på att jag skulle se "Sommaren med Göran", och blev förvånad men inte besviken när det visade sig att jag kommit en dag för tidigt och i stället "The Proposal" (Frieriet) rullade fram på duken. Först i kväll, fredag är det dags för premiären på Göran. The Proposal är en amerikansk komedifilm från 2009, regisserad av Anne Fletcher
När den krävande kvinnliga chefen Margaret Tate (spelad av Sandra Bullock) i New York står inför att bli deporterad tillbaka till Kanada tvingas hon tänka snabbt. Ett sätt att få fortsatt uppehållstilstånd är att gifta sig med en amerikan. Vilket i stundens hetta blir hennes hunsade assistent Andrew Paxton (spelad av Ryan Reynolds), som fått utstå hennes egenheter i åratal. Han går endast med på att följa med i charaden med några förebehåll, hons ska fria till honom (bild) och befordra honom till chefredaktör. Det omaka paret flyger hem till Andrews stora familj i Alaska. Där finns också Andrews blonda och snygga f d flickvän Gertrude (spelad av svenskan Malin Åkerman, bild). Olika händelser och situationer gör att affärsöverenskommelsenm blir allt mer en kärleksrelation. Särskilt komplicerat blir det med ett improviserat bröllop i antågande och med immigrationskontrollanter i hälarna. Allt håller på att sluta med en skräll för många inblandade men då griper farmor (Betty White, bild) in och med hjälp av en påhittad hjärtattack får hon allt på plats och de äkta känslorna tar över.
En omväxlande och underhållande film med mycket duktiga skådespelare som det var en njutning att titta på. Mycket romantik och humor.
Fakta på IMDb.
Omväxlande och underhållande med mycket duktiga skådespelare som det var en njutning att titta på. Mycket romantik och humor. Och som sagt. ikväll blir det premiär klockan 21. Senaste sedda film på Grand var The Reader.

Fasta från Facebook

 2009-07-30  Datorer & Internet
För två år sedan  För tre år sedan  
Den italienske ärkebiskopen i Modena, Monsignor, Benito Cocchi, vill att katoliker under fastan innan påskhögtiden också ska avstå från att använda Facebook och SMS och undvika alla digitala frestelser under den perioden. Han menar att människan behöver rening från den digitala världen för att hitta sig själv.
Ett annat skäl är att brytningen av mineralet coltan som används i mobiltelefoner och bärbara datorer har orsakat två människors död i republiken Kongo.
Många menar att hans budskap har helt andra egoistiska grunder. Han har upptäckt att det är fler som tittar på filmer om påven på You Tuben än på honom och att påven har fler "followers" på Twitter än vad han har.
Det blir svårt att få italienska ungdomar att följa hans råd. Efter britterna är det italienarna som sänder flest textmeddelanden i Europa. .
Från en artikel i Daily Mail, "Catholic bishops urge Italians to make the ultimate sacrifice for Lent: Give up texts, iPods and Facebook".

100-års kalas i Skälderviken

2009-07-29 Familjen
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan  För fyra år sedan
I strålande solsken tillbringade vi gårdagens eftermiddag i en lyxig villa på den idylliska Centralvägen i det lilla samhället Skälderviken. Från rätt ställe på tomten har man en fin utsikt över det solglittrande vattnet i Skälderviken, Bjärehalvöns stolthet. Vi var där för att fira faster Martas etthundraårsdag, hon är mina barns framlidne morfar Nisses syster. Själv blev han 97 år innan han gick bort för 7 år sedan. . Den hundraåriga Marta var gift en period med Tage Wetzell, men de hade inga barn, i likhet med hennes nyss bortgångna syster Klara. Hennes två bröder Nils och Harald förde emellertid släktet vidare, Nils fick två barn, Anne, min fru och Barbro, Folkes fru. Harald fick två pojkar, Jan och Bertil, se bild 1. De i sin tur har fört släktet vidare med sina repektive makar och makor (bild 2). Marta har därför åtta syskonbarnbarn, av vilka två är två av mina fyra barn, Lina och Nilla. Vid ankomsten fick vi en kall buffet, som var mycket uppskattad och njutbar och sedan kaffe och hallontärta, en delikatess värd en 100-åring. Det blev en ovanligt trivsam eftermiddag.

       
 Klara, 100 år, med sina syskombarn,
Jan, Barbro, Anne och Bertil.
 Syskonbarnen med sina makar och
makor, Louise, Folke, Bertil och Gudrun.
 Marta Wetzell gläder sig över telegrammet från Karl Gustaf XVI och hans fru Silvia.  Värdparet, Louise och Jan Roth överträffade gästernas förväntningar när det gällde mat, service och komfort.
       
 Marta med syskonbarnan Barbro Pärnerteg och Bertil Rooth.  Jonas och Isak  Syskonbarnbarnet Fredrik med sina barn Lukas och Timothy, alltid trevliga att träffa.  Här ser vi bland annat mina döttrar Lina och Nilla, samt Daniel med sina två kära barn.
       
 Centralvägen 31 har många trevliga och samarbetsvilliga grannar och en fin utsikt över Skälderviken.  Bertil Roth med sin gotländska fru Gudrun, Louise Roth och Barbro Pärnerteg.  Undertecknad får äran att provsitta en av fåtöljerna tillsammans med värden Jan Roth,  Webbmastern själv, poserar framför den underbara utsikten över Skäldervikens vatten.

Choklad med få kalorier och inget kladd

 2009-07-28 Forskning & Vetenskap
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan  För fyra år sedan
I Schweiz har man av en händelse uppfunnit choklad, som varken smälter eller innehåller särskilt många kalorier. Perfekt för den viktmedvetne västerlänningen och invånare i det varma Afrika. Chokladindustrin har i många år försökt framställa choklad med låg kalorihalt och nu tycks man ha lyckats. Uppfinningen är som ofta ett resultat av ett misstag när man testade en annan innovation. Vulcano är det interna arbetsnamnet på en ny produkt från den schweiziska chokladtillverkaren Barry Callebaut som är råvaruproducent åt bland annat Nestlé. Enligt Gaby Tschofen, talekvinna för Barry Callebaut är Vulcano god och har en rik chokladsmak med stark arom. Den är mer krispig än krämig. Den smälter i munnen men det är enzymer i saliven och inte tungans värme som gör att den smälter. Den har bara en tiondel av de kalorier som "vanlig" choklad har och smälter först vid 55 grader.
Inom två år ska produkten vara ute i handeln..
Läs artikeln i the Guardian, "Wunder bar! Swiss stumble on low-calorie, no-melt chocolate", översatt i Tempus nr 30/31 2009.
Eller läs här.

Lekamlig och kulturell föda

 2009-07-27 Dagbok, Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan 
Fint väder idag, ovanligt svag vind, från sydväst, en varm bris på nästan 22 grader och halvklar himmel med en hel del sol. Det blev en cykeltur till Anderslöv och Gästgivaregården där. Det är knappt en mil dit från Äspö, Gränsbo. Maten var som vanligt utsökt, det är förbluffande att kocken eller kockan eller kanske köksmästaren kan förvandla vanlig husmanskost till så exklusiva rätter. Man kan nästan tala om "Haute cuisine". I dag var det kalvfärsjärpar med lingonsås och en mycket god potatissort. Pensionärer äter denna dagens rätt för bara 45 kr efter klockan 13. Hör och häpna. Till det får man en Ramlösa på flaska och en kopp kaffe med påtår.
Jag var tvungen att låta kalla in kockan Sandra för att ösa beröm över henne. Se bild på henne och hovmästaren Emelie. Jag rekommenderar verkligen ett besök på Anderslövs Gästgivaregård, belägen mitt i byn, på Landsvägen, även benämnd hundraettan, som går mellan Malmö och Ystad.
Biblioteket besökte jag också, och lånade bl a en bok av Bodil Mårtensson, Cuba Red, som jag inte läst.
och Swedbanks lokalkontor för att skaffa cash nog för att betala tavlorna på Galleri Isietio.
Jag cyklade hem igen, blev riktigt varm och tog därför ett dopp i poolen sedan jag stretchat - jag har en vadmuskel som annars kan spela mig spratt under nattimmarna. Därefter åkte jag och min fru, nu i bil till galleriet Isietio för att betala och hämta hem de tre tavlor jag betalat handpenning på. Emma Andersson (bild) och Anders Fagerberg lär vara nöjda med mina köpval. Var de ska hänga har jag redan bestämt.

President Obamas popularitet dalar

 2009-07-26  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För fyra år sedan 
Sjukvårdsförsäkringar och budgetunderskottet är två viktiga frågor, som kommer att forma synen på Obamas presidentskap längre fram. Väljarna tycker inte att Obama sköter sjukförsäkringsreformen särskilt bra. Det visar en opinionsundersökning av The Washington Post som också avslöjar minskat förtroende för Obama på andra områden som ekonomin, arbetslösheten och det enorma budgetunderskottet. Hans generella popularitet är dock fortsatt god, även om det är sex procentenheter färre som godkänner hans ledarskap nu än för en månad sedan. Motståndet mot hans sjukvårdsförslag har ökat från 29 % till 44 % under samma tid. Det beskylls för att vara socialistiskt och leda till att staten lägger sig i patienters val av läkare, till ökade skatter och till ännu större budgetunderskott. Sjukförsäkringsreformen stöds bara av en majoritet av demokrater och av de som tjänar under 50 000 dollar per år.
För fyra månader sedan ansåg nästan 70 % att Obama var försiktig med skattepengarna och skiljde sig från den gamla sortens demokrater, som ständigt ville höja skatterna och öka statens utgifter. Nu är det bara drygt 50 % som litar på presidentens sätt att använda de allmänna medlen.
Artikel i The Guardian: "Obama's approval rating drops below 50% on key issues such as healthcare", översatt i Tempus nr 30/31 2009.
Eller läs här.

Hur blev hon stum?

 2009-07-25 Böcker, deckare
För ett år sedan  För två år sedan 
När jag för en dryg månad sedan gick igenom och katalogiserade en massa gamla deckare hittade jag ett stort antal svenska deckare som jag inte läst. Inga Hammarströms "Hur blev hon stum" från 1966 var en av dem. Året efter skrev hon en annan detektivroman "Blekna lilla stjärna" som jag också har. Inga Hammarström levde mellan 1928 och 1997.
Mycket mer information finns inte att hämta om henne på Internet. Detta får mig att misstänka att hon skrev under pseudonym för en mera känd (manlig) författare. Hon har ett mycket elaborerat språk som gör boken till ett nöje att läsa. Den är full av aforismer och allegorier som "Hon använde sin sexighet som en sekatör med vilken hon högg och röjde" (s 12), "ansikten tomma på uttryck som pingpongbollar" (s. 107) och "kom en att tänka på att det faktiskt tar åratal att bygga upp en perfekt gödselstack" (s. 105).
Där är spänningn och en invecklad intrig väl i klass med gamla klassiska pusseldeckare.En våldsam och spännande avslutning - om än något otrolig.
Vad jag inte för mitt liv kan fatta är vad bokens titel "Hur blev hon stum" anspelar på. Möjligen avses att bokens huvudperson som misstänkte den hon var hopplöst förälskad i för att vara dubbelmördare och narkotikalverantör; då ljuset gick upp för henne att denne man var fransk polis från Interpol på jakt efter just narkotikleverantörer.
Läs storyn på egen risk här. Läs kompendiet här. Baksidestexten kan läsas här.
(Hittade i juli 2016 en artikel i "Norran" om Inga Hammarström eller läs artikeln här)

Robot lärare i japansk sjätteklass

 2009-07-24  Datorer & Internet
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan  
Den japanska människoliknande roboten Saya övertog nyligen undervisningen i en delad femte- och sjätteklass.
Hon kan visa sex olika känslor med sina konstgjorda muskleer under gummihuden. överraskning, rädsla, avsky, ilska, glädje och sorg.
Hon framkallar skratt och andra reaktioner från eleverna. Hon styrs dock av en människa när hon undervisar och det är inte (ännu) tal om att säga upp någon lärare för hennes skull. Hiroshi Kobayashi, Tokyo University of Science, som har utvecklat henne, betonar att hon inte har någon intelligens och saknar identitet och förmåga att lära. Hon är bara ett verktyg. Han säger också att han gärna gör andra modeller på beställning, kanske någon känd filmstjärna, men det kostar motsvarande en halv miljon kronor.
Läs artikeln i NY Daily News: "Saya, Japan's robot teacher, can smile and scold, but don't fire those substitutes yet".

Fasta från Facebook

 2009-07-23  Datorer & Internet
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan
Den italienske ärkebiskopen i Modena, Monsignor, Benito Cocchi, vill att katoliker under fastan innan påskhögtiden också ska avstå från att använda Facebook och SMS och undvika alla digitala frestelser under den perioden. Han menar att människan behöver rening från den digitala världen för att hitta sig själv.
Ett annat skäl är att brytningen av mineralet coltan som används i mobiltelefoner och bärbara datorer har orsakat två människors död i reprubliken Kongo. Fasta och att avstå från mat, cigaretter och andra droger är hörnsten i den katolska tron under en viss period varje år.
Många menar att Benito Cocchis budskap har helt andra, mer egoistiska grunder. Han har upptäckt att det är fler som tittar på filmer om påven på You Tube än på honom och att påven har fler "followers" på Twitter än vad han själv har.
Det blir svårt att få italienska ungdomar att fälja hans råd. Efter britterna är det italienarna som sänder flest textmeddelanden i Europa. .
Efter en artikel i Daily Mail: Catholic bishops urge Italians to make the ultimate sacrifice for Lent: Give up texts, iPods and Facebook

Kommande inbördeskrig i Irak?

 2009-07-22  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan 
Kommer kurderna i norra Irak att kräva självständighet med våld när de amerikanska trupperna har lämnat landet? Iraks kurder skyndar på arbetet med en egen författning för den halvautonoma regionen i Irak och kräver makt över resurserna inom ett definierat Kurdistan. Författningen som ger den regionale ledaren "absolut" makt, ska bli föremål för en folkomröstning före årets slut. Kraven ifrågasätts av både den federala regeringen i Bagdad och av etniska grupper som bor i området. Det råder en stor misstro och svekfullhet mellan regionen och centralregeringen i Bagdad. Amerikanska diplomater och militärer erkänner att risken för en konfrontation med kurderna har blivit ett lika stort hot mot Iraks enhet som resterna av upproret i landets mellersta delar. Experter anser att kurderna aldrig kommer att ge efter på sina krav speciellt inte nu när amerikanerna har börjat dra sig tillbaka. Kurderna är särskilt intresserade av den omstridda Kirkukprovinsen på grund av de rika olje- och gasförekomsterna där. Kirkuk har emellertid två andra stora befolkningsgrupper, araber och turkar som kommer att sätta sig till motvärn mot att bli minoriteter i en kurdstyrd nation. All form av självständighetskrav från kurdernas sida kommer också att kraftigt beivras av Turkiet.
Efter en originalartikel i New York Times "Kurds Defy Baghdad, Laying Claim to Land and Oil " översatt i Tempus nr 29 2009 s. 17-19. Eller läs artikel här.

Dödsäsong

 2009-07-21 Böcker, deckare
För ett år sedan  För två år sedan För fyra år sedan 
(Detta är mitt 1200:e blogginlägg sedan starten i juni 2005). Maud Sevenius, som är född 1909, skrev en kriminalroman, "Dödsäsong", 1962. Tidigare hade denna läkarsekreterare, utöver medicinska journaler, bara skrivit några dikter och noveller. Tyvärr blev det inte fler deckare från henne sida. Hon hade annars kunnat bli en bra fortsättare av den tradition som H K Rönblom stod för vid samma tid.
Den är i original från Bergs förlag. Den handlar om Lena Sillén som ska fira semester på pensionat Påfågeln på Åland.
Man får i tankarna HK Rönbloms "Död bland de döda". Hans första bok, 1952, om Paul Kennet, som är läroverkslärare och historieforskare, och som också utspelar sig på ett pensionat. Boken har humor, är full av självironi och tydliga personbeskrivningar. Den är full av mord och mordförsök och har en klassisk upplösning där kriminalkommissarie Asp samlar alla inblandade i matsalen och gör en rekonstruktion tills det ena ger det andra och mördaren faller till föga och erkänner.
Läs storyn på egen risk här. Läs kompendiet här.

Biffen, Bananen och 6-dagarsloppet

 2009-07-20 Film & TV & Media
För ett år sedan  För två år sedan För fyra år sedan
Att titta på en film mitt på blanka eftermiddagen är närmast en plikt för en pensionär. Den plikten lever jag sällan upp till men idag lyckades jag. Halv tre började på SvT 1 en gammal svensk långfilm från 1951. Det var "Biffen och Bananen", Rit-Olas populära seriegubbar i form av Åke Grönberg och Åke Söderblom (bild) ger sig ut i 1950 års Sexdagars på cykel. Den vackra kvinnan spelas av Lillebil Kjellén och sporthjälten Stickan Berglund av Lennart Lindberg.

Övriga skådespelare: Håkan Westergren, Gösta Prüzelius, Maj Larsson, Siv Larsson, Harriet Andersson, Nils Hultgren, Wiktor Andersson. Med var också tävlingsåkarna Yngve Lund och Sven "Svängis" Johansson som spelade sig själva.
Läs mer om filmen på Wikipedia. Eller på Svenska Filminstitutet.

1951 var jag 8 år och hade ännu ej varit på bio. Då var det ingen som tänkte på cykelhjälm. Det räckte med en chic cykelmössa även vid stortävlingar. Det fanns telefonautomater, tioväxlade cyklar med "bockastyre". I filmen som är underhållande och spännande, finns uppfinningar, humor, romantik och vänskap. Bra skådespelarprestationer genomgående.
6-dagars: Starten går från Tylöhus i Halmstad med fest, glam och musik. 37 cyklister från sju länder. Första etappmålet i Malmö. Sedan följer Kristianstad, Kalmar, Västervik, Nynäshamn och Stockholm.
Läs storyn på egen risk.

Shoppinghelgedomen i Ullared

 2009-07-19 Familjen
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan  För fyra år sedan
I dag var min dotter Nilla och jag i Ullared, eller som det heter "Gekås Ullared, Skandinaviens största varuhus". Hon har varit där flera gånger men för mig var det första gången. Vi hade sällskap med Sanna Langmarker, som körde, och hennes svägerska Kristin Lekander. Vi åkte tidigt på morgonen och var där strax efter öppningsdags. Och väl var det. Den förste timmen gick det både att uthärda och att göra många inköp men sedan blev det alldeles för trångt och man fick nästan cellskräck bland alla människor med sina stora vagnar. Tidvis var köerna utanför insläpp hundra meter långa av ivrigt förväntansfulla shoppare i alla ålder och kön.
Men servicen var god. Det gick mycket snabbt att komma till ett provrum, för kvinnor fannt det över 60 rum, och kläder som inte passade kunde man lätt hänga på en stång utanför. Kassorna var många och väntetiden där förvånansvärr kort. För 5 kronor kunde man tryck fram en mugg läsk, för törstig blev man. Personalen var vänlig och serviceinriktad och priserna självklart löjligt låga.
Gratis fick vi också se en del av inspelningen av filmen "Ullared" som Strix Television gör för Kanal 5.

     
Träden in alla ni som hungrar efter varor  Många köade länge för att få släppas in  Nilla, Christine och Sanna, trevligt ressällskap
     
 God service vid provhytterna  Sanna L och Christine L, såta svägerskor  Nilla skötte packningen med den äran

"Positivt tänkande" är inte bara värdelöst utan ännu värre

 2009-07-18 Forskning & Vetenskap
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan  För fyra år sedan

Sedan 1960-talet har psykologer känt till att människor har lättare att acceptera idéer, som stämmer någorlunda överens med deras egna åsikter. Och lätt tar direkt avstånd från helt avvikande idéer.
Joanne Wood (bild) vid Waterloouniversitetet i Kanada funderade på om detta också stämmer på hur människar tar till sig goda råd i form av så kallat "positivt tänkande". S k självhjälpsböcker har i alla tider uppmuntrat personer med dålig självkänsla att tänka positivt om sig själva och Joanne Wood ville undersöka om samma tendens att lättare ta till sig nya tankar om det passade in i eget tankemönster, kunde spåras i uppfattningar om den egna personen.
Hennes forskargrupp intervjuade en grupp med 68 män och kvinnor. Undersökningens resultat presenterades i tidskriften Psycological Science och de visar att de som har gott självförtroende och repeterade "jag är en person värd att älska" fick i genomsnitt 31 poäng på en skala som går från noll till 35. De med gott självförtroende som inte upprepade frasen fick 25. I gruppen med dålig självkänsla fick de som upprepade frasen 10 poäng, medan kontrollgruppen ficl 17 poäng. Det tycks alltså som om användande av positivt tänkande förstärker skillnaderna i människors självkänsla. Med tanke på att många som läser självhjälpsböcker, vilka uppmuntrar positivt tänkande om den egna personen, redan har ett dåligt självförtroende, är dessa böcker kanske värre än värdelösa.

Originalartikeln i The Economist eller läs den här.
Artikel finns översatt till svenska i senaste numret av Tempus, nr 29, s. 28-29.
Också i Expressen: Försöka tänka positivt? Glöm det!

Manöver med mördare

 2009-07-17 Böcker, deckare
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan 
Det var länge sedan jag läste en deckare som utspelas under en militär repetitionsövning. Det var Jan-Olof Ekholms bok "Pang, du är död" från 1969 där journalisten Göran Sandahl var kvartersmästare i reserven med sergeants grad. Den läste jag för sju år sedan, i juli 2002. Det var en mycket underhållande och spännande bok. Samma förmåga att skriva lättsamt och humoristiskt och samtidigt spännande och dramatiskt har inte Christian Cedell i sin bok "Manöver med mördare" som blev hans debutbok och enda bok och kom 1965. Han är unik med att ha en fänrik som huvudperson och "privatdeckare" och visst är det spännande och särskilt på slutet och intrigen är mycket invecklad och ogenomtränglig men där finns alldeles för mycket militära detaljer och alldeles för många personer även om ett persongalleri underlättar. Där finns också en karta över förläggningen. Personbeskrivningen är inte heller mycket att skryta med. Maximum två poäng på en tiogradig skala. Cedell är pseudonym för Anna-Britta och Åke Cederberg. Läs gärna baksidestexten.
Läs storyn på egen risk här. Högsta lycka: muck. Högsta njutning: torra strumpor. Högsta önskan: sluta regna. Överväldigande övertygelse: lumpen vidrig - det civila bra.
Författaren finns nämnd under rubriken "Kompetenta deckarförfattare" tillsammans med storheter som Agatha Christie och Bo Balderson. Boken recenseras positivt i bloggen "Käcka deckare" i februari i år.

Abbekås till Smyge på cykel

 2009-07-16 Äspö & Söderslätt
För ett år sedan   För tre år sedan  För fyra år sedan 
I förrgår gjorde jag en underbar cykeltur från Abbekås hem till Äspö, Gränsbo via Hörte, Bingsmarken och Smygehus. Där finns mycket vackert att titta på längs Sydkusten. Där finns fina cykelbanor avskiljda från biltrafiken längs med väg 9, tyvärr dock inte på alla sträckor, och det går också bra att göra korta avstickare ner till de små fiskelägena.

     
 Abbekås småbåtshamn  Abbekås småbåtshamn  Skånelänga, Sydkusten
     
 Trångboddhet med havsutsikt  Hörte ruin  Hörte fiskeläge
     
 Sydkusten, havsutsikt  Bingsmarken, naturlig vila  Våtmarker, Smygehamn

Muskot på topp igen

 2009-07-13 Hästar
För ett år sedan  För två år sedan  
I helgen som gick hade Jägersro dubbeltrav, dvs ponnytrav tävlingar både fredag och sändag. Muskot startade båda dagarna med Ljungens Glimma nöjde sig med fredagen. Muskot gjorde tre strålande insatser med en seger och två andraplatser. I sitt första lopp på söndagen tangerande han sitt rekord med kilometertiden 1.52,1. Det är 3,5 sekunder bättre än för precis ett år sedan. Läs mer här. Förhoppningsvis har denna vältravande häst ännu mer att ge under kommande år. I år har han gjort sju starter och alltid hamnat på pallplats, 2 vinster, 3 andra- och två tredjeplatser. Vem slår detta?
Ljungens Glimma gjorde också en bra start och kom trea på nya rekordet 2,26. Hon är bara fyra år och har debuterat i år. Helgens totalresultat blev fyra pokaler och fyra rosetter och prispengar därtill. Och dessutom ett hästtäcke, Korsnäs Brådis hederspris. Korsnäs Brådis är Glimmas och Ultras pappa.

Köpt kärlek varar inte

 2009-07-12  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan 
Tanken var att Ryssland skulle ha överhanden i slaget om "nära utlandet". Få saker är viktigare för Ryssland än att återupprätta inflytande och kontroll i de forna Sovjetrepublikerna. Förlusten av dem är alltjämt mycket smärtsam för många i Moskva. Moskva har under hela året, trots egna ekonomiska bekymmer, öronmärkt stora belopp till de fattiga grannländerna i det forna sovjetblocket för att köpa deras lojalitet på sikt och minska västmakternas inflytande. Men grannländerna tycks ha andra tankar. Vitryssland som lovats två miljarder dollar i hjälp visar öppet att det föredrar Europa. Uzbekistan ställde sig på Vitrysslands sida och Turkmenistan har slutit avtal med ett tyskt företag om utvinning av naturgas. Armenien ger hedersbetygelser åt Moskvas fiende, Georgiens president, Michail Saakasjvili. Det mest flagranta trotset står dock Kirgisien för. Trots löfte om 2,15 miljarder dollar av Ryssland har landet ändrat sig när det gäller flygbasen Manas, som amerikanerna får fortsätta att använda för militärt bruk.
Ryssland måste hur som helst använda andra redskap än kontanter om det vill resa sig ur den ekonomiska krisen med ett stabilt politiskt block. "Kärlek som köps för pengar är alltid kortlivad".
Från en artikel i N Y Times, Russia's Neighbors Resist Wooing and Bullying.
Den finns översatt i Tempus nr 28 2009. Eller läs den här.

Jubel i Parken

 2009-07-11 Äspö & Söderslätt
För ett år sedan   För tre år sedan  För fyra år sedan 
Sommarens lustspel 2009 är "När Jins Månsson skulle fria". Trelleborgsrevyn har gjort en underhållande variant av denna välkända komedi som jag såg redan på 80-talet i Pildammsparken i Malmö. Då med Åke Jörnfalk i huvudrollen som Jins Månsson. I år gjordes rollen, med den äran, av Pierre Malmqvist.
Parken bjöd i eftermiddag på sin mest behagliga miljö. Solen sken och vindarna fläktade ljumma. Det blev en riktig sommarpjäs och man kom i stämning redan innan föreställningens början då Sarah Thörnqvist och Pierre Malmqvist värmde upp publiken med allsång, och alldeles särskilt värmde min älsklingslåt "Leende guldbruna ögon".
Det var aktion och högt tempo och sångnummer med riviga melodier med nyskrivna texter. En riktig jubelföreställning.
Länge handlade det om "Bäckalyckan och vem som har snyggast svin" med sedan blev det romantik och happy end.
Jag tycker faktiskt att de tre skådespelarna Sarah Thörnqvist, Nils-Gunnar Snygg och Pierre Malmqvist är klart professionella och mycket trevliga att se och lyssna på.
Kören Dreamgirls är också ett mycket trevligt inslag: Linn Stridh, Johanna Olsson Jönsson, Emmely Ahlqvist och Therese Erch ser jag mycket gärna mer av. En stor publik skrattade och applåderade.
Anmärkningsvärt är att när Pierre Malmqvist pratar så låtar han precis som Patrik Holmberg, centers gruppledare i Trelleborg. Är de släkt på något sätt eller har de växt upp i samma håla?
Recension i TA: Solsken vid premiären i Parken.
Senast jag såg Trelleborgsrevyn var i januari på Nyårsrevyn på Grand.

Äntligen insatser mot ungdomskriminaliteten!

 2009-07-10 Nyheter & Politik, svensk
För ett år sedan   För tre år sedan  För fyra år sedan 
Hörde just på TV-nyheterna att polisen planerar genomföra en storsatsning på att förhindra den ökande kriminaliteten hos ungdomar i Sverige. Den första augusti startar en stor nationell satsning. Fler poliser ska synas ute på platser där brott ofta begås, samarbetet mellan inblandade myndigheter ska förbättras och särskilda lokala "kunskapsbanker" ska upprättas. Detta låter mycket gott och riktigt och jag är övertygad om att tillhöra en stor svensk majoritet som saknat en sådan insats och därför nu hälsar den med stor tillfredsställelse. Det finns ett stort problem i att många ungdomar hellre väljer det kriminella livets möjligheter att skaffa pengar och respekt inom de kriminella ungdomsgängen, än att göra som alla vi andra försörja oss med ett arbete. Det som tidigare vare en självklarhet i Sverige nämligen att utbilda sig och skaffa sig ett jobb anses idag av många som alltför ansträngande och besvärligt. Det kräver tålamod och en långsiktig planering och ibland även disciplin. Två saker krävs för att ändra på detta. Den ena är att stänga "den kriminella vägen" till försörjning. Det är polisens och rättsväsendets uppgift. Den andra är att lära alla barn och ungdomar "arbetets värderingar" så att det åter blir en självklarhet i vårt land att försörja sig på eget arbete. Det är föräldrarnas och skolans uppgift.

Vernissage på galleri IsioTio

 2009-07-08 Äspö & Söderslätt
För ett år sedan   För tre år sedan  För fyra år sedan 
Igår, den 7 juli, var det vernissage på galleri Isietio, i Stora Isie i Trelleborgs kommun. Nio nya utställare ersatte de sex som jag tidigare skrivit om. Innehållet är mycket varierat och intressant. Själv betalade jag handpenning för två av Emma Anderssons tavlor. Gör gärna ett besök. Här finns karta till Galleri Isietio! Utställningen kan beskådas till och med den 26 juli.
Emma Andersson, akryl och olja
Bodil Schöön, olja
Anders Fagerberg, olja och akryl
Barbro Carlsson, bildkonst
Elisabeth Leonwiik, olja, tusch, akvarell
Anita Campbell, foto på canvas
Gunilla Hedenborg, akvarell
Hjördis Hansson, Silver och glas
Lisbeth Mandell, Silver och glas


         
 Böste-tjejen Emma Andersson.
 Tavlan till höger är min!
 Bodil Schöön med Maj-Lis Suikkonen  Hjördis Hansson vid
 glasmonter med Silver & Glas
           
 Bodil Schöön, Fyrtorn  Elisabeth Leonwiik,
 Signorita dei Misateri
 Anders Fagerbergs
 bedårande Smygemotiv

Hedersmord bland svenska utvandrarfamiljer

 2009-07-07 Bocker
För ett år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan 

Det är en mycket fascinerande underhållnings roman, spännande och tragisk. Men blir verkligen intresserad av att läsa författarens två tidigare böcker. Jag rekommenderar den med varmt hjärta.
Pauline Wolffs "Swede" som nyligen kom ut är en spännande kriminalroman om två svenska invandrarfamiljer som kom till USA för omkring 100 år sedan. Samtidigt ett episkt drama med blodshämnd mellan familjerna som det centrala temat. Särskilt två av familjerna beskrivs. Det är familjen Steen och familjen Anderson.
Hundra år senare hade det i stället kunnat handla om två kurdiska familjer som kommit till Sverige. Då hade vi kallat det för "hedersmord".
Systrarna Steen, Jennifer, Ada och Esther har förlorat både far och mor och nu måste de lämna hemmet och bege sig iväg. Deras mor och lillebror Kristian dog båda av febern. Far begravde dem. Sedan kom en ung svensk man och sökte arbete. Han hjälpte far med att röja kullen där de två låg begravda. Nästa natt kom han tillbaka. Far och han bråkade om hästar och han dödade far. "Och vi uppfylldes av stor vrede".
Tanken på hämnd kom att fylla hela deras liv. De var mycket förslagna och allt mer hänsynslösa i sin jakt på mördaren. De tog sin kristna tro till hjälp och sjöng religiösa sånger mycket vackert på renaste svenska där de drog fram. De tar en gruvlig hämnd. Även många "oskyldiga" som kommer i vägen för dem dödas.
Läs storyn på egen risk.
Pauline Wolffs hemsida.   . Förlagets presentation.   Författarens egna ord om boken:.

Recensioner:
Magnus Eriksson i SvD, "Blodig jakt i mytiskt laddad miljö".
Anders Öhman i Västerbottenskuriren, "Kvinnor bland revolvermän".
Björn-af-Kleen i Expressen, " Jag måste medge att jag fann Wolffs roman lika nedslående som semesterbilder från naturparadis."
Johanna Andersson i Tidningen Kulturen, Halvbra skjutet av Wolff.
Helena Dahlgren, Bokhora, " Krutröksdoftande vildavästernskildring om en svenskättad prisjägare och tre hämnddrivna systrar som jagar honom i 1800-talets Montana"
Johanna Lindbäck, Bokhora, "Och summa summarum är "Swede" en utmärkt liten bok. Läs den i sommar!"

Givarländerna blundar för korruptionen i Afrika  

 2009-07-06  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För fyra år sedan 
Den stora frågan är varför FN och rika givarländer blundar för den omfattande korruptionen i fattiga länder. Kampen mot ständigt myglande och svågerpolitik i Afrika mattas av. Det tydligaste beviset är det som hänt ett antal korruptionsbyråer med modiga ledare. De är antingen hårt ansatta eller döda. Många befarar stora bakslag i kampen mot korruptionen i Sydafrika, Nigeria och Kenya. Den lägger beslag på pengar som behövs för att bekämpa fattigdom och sjukdomar i världens fattigaste regioner. Nyligen har två antikorruptionsaktivister dödats med våld, en knivhöggs till döds i Burundi och en omkom i sitt hem i en eldvåda i Kongo/Brazzaville.
Kenyas främste korruptionsbekämpare, John Githongo, är en man på flykt. I flera år samlade han material för att bevisa att den kenyanska regeringen under president Mwai Kibaki är involverad i de mest skamliga korruptionsbrott som någonsin funnits i detta land. Githongos rollbyte från ledare för antikorruptionskampanjer till jagad flykting beskrivs i journalisten Michaela Wrongs bok "It's Our Turn to Eat". Boken handlar om en tumultartad färd genom skumma, offentliga nätverk, som tog miljardtals dollar ur statens kistor och underblåste motsättningarna mellan olika stammar så att Kenya nästan slets i stycken.
Författare Wrong varnar för att korruptionen inte kan stoppas eller ens minska så länge som givarländerna fortsätter att stödja skumma regeringar som Kibakis i Kenya.

Läs mer i en artikel i veckans nummer av Tempus. Intervju med Michaela Wrong.

Mycket bättre med Trelleborgsalliansen vid rodret!

 2009-07-04 Lokal politik
För ett år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan 
Jag skrev för någon dag sedan en insändare i Trelleborgs Allehanda som ett svar på Ben Benrabahs insändare den 26 juni.
Ben Benrabah är inte nöjd med den politiska ledningen i Trelleborg. Och så ska det ju vara. Han tillhör ju oppositionen. Särskilt går han till angrepp på kommunstyrelsens ordförande, Ulf Bingsgård. Ulf Bingsgårds kanske främsta bedrift är att ha hållit ihop en sexpartikoalition under snart hela mandatperioden. För det krävs det ledarskap och lyhördhet för alla partiernas önskemål. En kommuns lednings främsta uppgift är att hantera kommunens skattebetalares pengar på optimalt sätt så vi får ut mesta möjliga service för varje skattekrona. Om en kommuns intäkter minskar, vilket är en realitet för i princip alla svenska kommuner idag, efter finanskrisen och mitt i den stora efterfrågekrisen, är därför inte den bästa åtgärden att genast höja skatterna. Detta är ju vad Socialdemokraterna vill. Socialdemokraterna är Benrabahs parti, han tillhör Trelleborgs arbetarekommuns styrelse. Läs vidare hela insändaren här.
Eller på Trelleborgs Allehandas webbsidor.

En dag på stranden

 2009-07-03 Dagbok, Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan 
Ännu en av dessa fantastiska sommardagar på Söderslätt. Högtrycket har nu varat i över två veckor utan förändring. Det enda som hänt är att himlen någon eftermiddag tornat upp sig med några blixtar och några regnstänk som följd, som mest har det blivit 3 mm regn. Temperaturen är redan klockan nio 23 grader i skuggan för att sedan max kring 27 grader bort mot eftermiddagen. Det är nästan vindstilla så det känns mycket varmt.
Jag tog tillfället i akt i förmiddags att göra en lång cykeltur på 25 km via Klagstorp, Vallby, Stora Isie och Böste till Smyghuk och Smygehamn och sedan hem igen. Vi stranden i Böste såg jag fler svanar samlade än någon gång tidigare. Kanske är det den starka lukten av rutten tång som har dragningskraft. Men vacker var det (bild). Dagar som idag känns det knappast som att man har motvind, enbart medvind. Då är det ett verkligt nöje att cykla. I Smygehuk grillades det hela grisar inför måltiderna i kväll (bild).
Min fru och jag valde i stället att inta en måltid på Galleri Isietio, där föreningen "Öppna Sinnen" hade medlemsmöte och det gjorde vi rätt i. Det var en trivsam tillställning med många vänliga människor. "Tangotanten" Bodil Bendixon underhöll sedan vi ätit. Hon var mycket aktiv och aktiverade också en hörbarligen förtjust publik.

Premiärkväll i Smyge

 2009-07-01 Äspö & Söderslätt
För ett år sedan   För tre år sedan   
I kväll var det premiär för Smygekväll, "25 år på Udden" med Sveriges Sydligaste teater, Piggsvinsteatern. Det var 25-årsjubileum för Piggsvinsteaterns populära ”Smygekvällar”, som i år bjuder på en kavalkad ur de tidigare 24 årens shower. Sång och musik varvat med skämthistorier som monologer och dialoger i det anrika Köpmansmagasinet. Tvärr var alla skämten av typ "Vi har hört den förut".
Piggsvinsteatern grundades av Jan Christmar 1985. Tyvärr kunde han inte vara med i årets föreställning och detta hade nog sitt pris. Även om hans ersättare Håkan Carlsson inte alls var oäven, han var i alla fall kvällens bästa dansare. Michael Petersson hade ett tungt lass att dra. Han var med i nästan alla av de 28 sånger och sketcher som årets show bestod av. Och allt på knappt fem kvart. På det sättet var det också en typisk premiärföreställning, mycket föreföll inte vara helt på plats och tillräckligt inövat. Det gick alltför fort, stressat och hektiskt.
Ulrika Christmar-Stafström lockade till skratt med "Pensionären med barnbarn" (Jonathan Gunnarsson), Mikael Petersson och Sanna Stafström gjorde en elegant "Faderittan hoppsan" och Kamilla Ek en extra välsvarvad tjej i "Gulliga Mulliga brudar". Alla bra i avslutningen "Här på slätten".
Trelleborgs Allehanda var där, med text och bilder.
Piggsvinsteatern, hemsida. Michael Petersons CV-sida.
Över två år sedan jag såg dem senast. Då på Rosenhagen i Anderslöv.

     
 Ensemblen anländer  Drängen Jonathan ihjäldansad av "Isiefrun"  Swing it, Magistern..
     
 Tre skojiga skojare  Kamilla Ek och Jonathan Gunnarsson avvaktar  Toreadoren