Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
juli 2010

Bertil Tomelius
Startsida

Konstgjord arvsmassa styr cell

 2010-07-31 Forskning & Vetenskap
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
För tio år handlade det om att kartlägga människans hela arvsmassa. Nu har genetikern Craig Venters forskargrupp på konstgjord väg satt ihop en hel bakteriearvsmassa. Den fördes sedan in i en bakterie av annan art, som tömts på sitt DNA. Efter några delningar ser bakterierna ut precis som de som ursprungligen stod modell för arvsmassan. Med den nya tekniken kan vi designa mikroorganismer, som enligt Craig Venter kan lösa så gott som alla jordens nuvarande och framtida problem. I framtiden ska konstgjorda celler kunna göra läkemedel eller bryta ner föroreningar.Craig Venters uttalade mål är att skapa celler som är optimerade för att producera biobränsle från luftens koldioxid som ett sätt att lösa problemet med den globala uppvärmningen. Det banar väg för syntetiska livsformer, som kan skapa gröna bränslen och producera revolutionerande mediciner.
Efter en studie som nyligen publicerades i Science: Creation of a Bacterial Cell Controlled by a Chemically Synthesized Genome.
Läs mer i Illustrerad Vetenskap IV nr. 8/2010 s. 40-43 eller här. Hela artikeln kan laddas ner här: "Nya livsformer ska rädda jorden".

Britt-Marie Carlsson, keramiker

 2010-07-30 Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan 
I veckan som gick var jag i Smygehuk för att titta på Britt-Marie Carlssons utställning och för att äta av den berömda äggakagan med lingon och stekt fläsk. Britt-Marie är medlem i konst- och kulturföreningen Öppna Sinnen, Ös, en förening för Söderslätt och Sydkusten. Britt-Marie finns på Facebook och med i gruppen "Vi som är med i Öppna Sinnen". Den teknik hon använder sig av kallas "Raku-bränning", en teknik som ursprungligen kommer från Korea.
En del av hennes alster finns på en permanentutställning på Bokenäs konsthall i Hammarlöv, Trelleborg.
Läs mer om Britt-Marie Carlsson på Svenska Konstnärer.

EM i friidrott

 2010-07-29 Sport
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Under de två första dagarna, 27 och 28 juli har 17 svenska deltagare varit elden. Inte mycket skryta med på vykort hem till Sverige från Barcelona.
Ingen medalj, ingen poängplats, sex av 17 har tagit sig till final. Helena Engman blev 8a i kulstötning. Carolina Klüft blev 11a i längdhopp, Anna Söderberg blev 11a i diskus och Mattias Jons fick inget giltigt kast i släggfinalen.
Till final gick också Tracey Andersson (bild) i slägga och Linus Törnblad är i final i höjdhopp.
Den tredje dagen, den 29 juli, gick Phili Nossmy (bild) med 14e tid till semifinal på 110 m häck, liksom Johan Wissman med 10e tid på 200 m.

Ingen av de övriga 11 har varit i närheten av en final- eller semiplats.
Helene Nordquist var närmast med en 15e plats på 400 m försök, femma i heat 2 på 53,78. Sofia Larsson 21a i diskuskvalet, Hanna-Mia Persson i stavkvalet och Sofie Persson som i varje fall satte personligt rekord i försöken på 400 meter häck med 57,23.
Riktigt dåligt gick det för:
Ulrika Johansson som bröt hinderförsöket, Mattias Claesson, Anton Asplund och Joni Jaako på 800 m samt 100 m löparna Tom Kling Baptiste och Lena Berntsson.
Tiokamp för herrar pågår. Efter första dagen ligger Nicklas Wiberg på 8e plats och Daniel Almgren på 13e. Tyvärr bröt vårt medaljhopp Nicklas Wiberg efter häckloppet. Av uttorkning.
EM för fyra år sedan. Då gick det bättre!
Officiell Hemsida för EM i Friidrott i Barcelona 2010.

Mer realistisk klimatpolitik

 2010-07-28 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Man måste börja ställa krav på att klimat- och miljöpolitiken i fortsättningen ska leverera nytta i förhållande till vad den kostar med tanke på att resurserna är begränsade.
För bara tre år sedan hade den globala uppvärmningen sin guldålder. Al Gores Oscarsbelönade film "En obekväm sanning" jagade upp människor överallt med sina varningar om en katastrofal framtid. Efter bara tolv månader hade ledande mäktiga politiker som "klimatkanslern" Angela Merkel och Tony Blair hoppat ombord på det gröna tåget. I december 2007 blev Australiens Kevin Rudd premiärminister genom att utnyttja klimatfrågan.
Idag har den gröna politiken ramlat ner på mer realistiska nivåer nästan överallt. Efter två ovanligt stränga vintrar i i USA och Europa och efter den omfattande ekonomiska krisen tycker väljarna inte längre att den globala uppvärmningen är den viktigaste frågan. Förra månaden kallade Kanadas premiärminister Stephen Harper klimatförändringen för en "bisak" till viktigare ekonomiska frågor och ställde in ett planerat klimatmöte med G20s miljöministrar. Angela Merkel strök utgifter för grönt utvecklingsstöd i de senaste budgetnedskärningarna och Barack Obama verkar ha svalnat inför planerna på att minska utsläppen och i förra månaden valdes Kevin Rudd bort som premiärminister på grund av sin gröna politik. Främsta orsaken till förändringen är att klimatpolitiken blivit skum och tueggad. Grön politik har blivit av med oskulden på många sätt sedan 2007. Biobränslen är den nya etiketten på vanliga gammaldags jordbrukssubventioner. De tyska subventionerna till solenergi är kanske det mest slösaktiga miljöprogrammet i hela världen.
Läs artikeln i Newsweek, "A Green Retreat", eller läs den här, översatt i Tempus nr 29/30 2010.
Läs också här på Climate Realists.
Tidigare bloggar om klimatpolitik och global uppvärmning:
FNs klimatforskning har förlorat förtroendet, 100614
Låg trovärdighet för FNs klimatpanel, 100131
Slut med den billiga maten, 071216

Fiskets dag i Beddingestrand

 2010-07-26 Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan
Lilla Beddinge Byalag startades 1991 och fem år senare, 1996, startade Fiskets Dag som sedan dess blivit ett stående arrangemang i juli varje sommar. Avsikten med arrangemanget är att bevara fiskets historia historia och visa hur båtar och redskap såg ut. Flera utställningar både i text och i bild fyllde den funktionen. Där fanns en jättestor loppmarknad med auktion på de bästa loppisvarorna, åla- och spettkakslotterier, försäljning av hemmagjorda sillinläggningar och naturligtvis servering av en riktig sillamacka som jag kan intyga var mycket god. Man kunde också beskåda diverse veteranbilar från hela Skåne. Vädret var utmärkt och det kom mycket folk.

Läs mer i Trelleborgs Allehanda.

       
 Nils och Birgit Brönmark fick mig att köpa många lotter i ålalotteriet  Bedinge-sillamackan kan man rekommendera. Smörgås och en Ramlösa för 40 kr.  Veteranbilar från hela Skåne passade på att visa upp sig.  Rosa raggarbil från 50-talet?
       
 Här kan man få sill av alla de slag. Jönssons rökeri   Beddinge strandskyddsförening  Bokmarknad

Skammens konsekvenser

 2010-07-23 Böcker, deckare
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Karin Alvtegens fjärde och hittills näst sista bok, Skam (2007) är hennes kanske skarpaste och hemskaste bok.
Utgångspunkten är densamma som i alla hennes böcker men i denna tydligare än någonsin. Kyrkogården med gravstenen där hennes bror vilar. Hennes älskade storebror Lars som dog när han var sexton är. Sin far har hon aldrig träffat. För hennes mor existerar bara den döde sonen. Det hjälper inte att Monika Lundvall, som nu är trettioåtta år, varken blir den perfekta dottern, den exemplariska studenten eller den mest professionella läkaren. Hon kan aldrig gottgöra vad hon tror att hon gjort, nämligen att av feghet låtit bli att rädda broderns liv. Inte offrat sitt liv för att rädda hans ur lågorna.
Maj-Britt Pettersson växer upp i ett fundamentalistiskt kristet hem. Gud och Församlingen är allt. När modern kommit på henne med att onanera förstår hon att hon begått den största synd som finns i livet. Hon tvingas till att förnedra sig inför Församlingen. Hon flyr hemmet för alltid och förkastas av sina föräldrar för alltid. Hon är nu femtiofem år och gravt överviktig. Under de senaste trettio åren har hon vägrat att lämna lägenheten. Ett brev och en tragisk olycka återuppväcker onda minnen och de två kvinnornas liv förändras för alltid.
En bok man läser sakta för att den ska vara länge. Den är gripande och tragisk men också igenkännande och obehaglig. Kanske hennes bästa. Till hösten kommer äntligen en ny bok av Karin Alvtegen. Den heter "En sannolik historia" och är efterlängtad av mig och många andra.
Vet ni förresten att hon började som manusförfattare för tv-såpan "Rederiet" och att hennes morfar var bror till Astrid Lindgren? Att hennes andra bok "Saknad" tilldelades Skandinaviska Kriminalsällskapets pris Glasnyckeln år 2001. Min blogg om Alvtegens senaste bok "Skugga" (2007), Kärlek och lögner.
Tidigare böcker av Alvtegen som jag bloggat om.

Öppna sinnens sommarrunda 2010

 2010-07-22 Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan
Nätverket för Konst och Kultur på Söderslätt , Öppna sinnen, startade i går en ny tradition i Skånes Kulturkalender. Öppna sinnens Sommarrunda med Öppna Ateljéer på Söderslätt började med en pressvisning klockan 13 Galleri IsieTio, isietio.se. Se karta till Galleriet.
Se några bilder från utställningen. Verk av Lars Danred, Svart Lilja och Surfarens paradis, Ken Löfgren, Bygg broar, Lars Nordberg, Nr 30 och Görel Collin, Utan titel.
Ca 25 konstnärer, samtliga representerade i Öppna sinnens guide-bok för konst och kultur på Söderslätt ställer ut med samlings-
utställning på Galleri IsieTio (st.Isie, norr om Smyge) 23/7-1/8, dagligen Kl 11oo-17oo. Vernissage 23/7 1200-2100.
Öppna Ateljéer lörd 24/7, sönd 25/7 Kl 1300-1700. Då har konstnärerna öppet och visar sina alster. På söndag den 25.7 uppträder Maria Lippes LineDanceGroup klockan 1400.

Se fler bilder på utställda verk på Galleri IsieTio på Facebook - Öppna Sinnen.

 

En dag på stan

 2010-07-21 Dagbok
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan 
Jag lämnade Gränsbo och Östra Klagstorp för att ta mig till Trelleborg. Det var varmt och solen sken så jag försökte hitta en skuggig parkeringsplats. Den fann jag på Ehrenbuschsgatan där en gammal knotig och välväxt ek gav skydd mot solen i flera timmar. Därifrån var promenaden inte lång till Trelleborgen. De omgivande grönskande ängarna påminde emellertid mer om en öde öken men inne i Vikingamuseet hittar jag några äkta vikingar som tar sig en kaffepaus. Inger Jörgensson är klädd i lämplig utstyrsel berättade gärna om det nyss utkämpade Vikingaslaget.
På Algatan i Centrum träffade jag Ivar Ek, en riktig kändis som skrivit en stor mängd insändare i Trelleborgs Allehanda där han argumenterat och protesterat mot det delaktiga i att bygga om hamnen. Kul att se och höra honom "in real life".
Nere i hamnen kunde jag beskåda passagerarfartyget Galileusz från Limassol på Cypern. Det går två gånger per dag till Swinoujscie i Polen.
Jag avslutade turen med att göra ett besök på Trelleborgs Museum. Det var första gången jag var där sedan flytten och invigningen i januari. Men är detta verkligen ett museum eller är det Tingshuset som ligger kvar? Av personalen får jag reda på att de väntar på en skylt. Men det kan ta tid. Ta tid? Det har redan gått över ett halvår. Och det är synd för den Stadshistoriska utställningen är verkligen fantastisk. Den måste alla trelleborgare gå och se. Det är mycket man får för de trettio kronorna.
Samma sak var det med Turistinformationen som nyligen flyttat till Kontinentgatan 2. Det har övertagit postens gamla lokaler som gett ett stort utrymmer för verksamheten med plats för mycket material och information. Här kan man hitta allt om Trelleborg, Söderslätt och hela södra Skåne. Men skyltningen är dålig. Två små skyltar och en större text det står "Kungl.Post". Och på Hamngatan två där Turistinformationen fanns tidigare finns bara en liten oansenlig skylt som talar om att Trelleborgs Turistbyrå har flyttat.

Maj på Malö

 2010-07-19 FTM
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan  För fem år sedan
Svensk långfilm från 1947 på SvT1 på matinétid idag. Inte så dum, även om jag sett bättre "gamla svenska långfilmer". Där finns nostalgi och romantik, humor och spänning. Vacker miljö med puttrande fiskebåtar bland Bohusläns kobbar och klippor. Inga Landgré gör en förtjusande och skicklig roll som "Maj på Malö". Även Åke Söderblom gör en bra roll.
På Malö i Bohusläns skärgård har handelsman Flinck (Ludde Gentzel) en diverseaffär som blivit samlingspunkten för traktens befolkning. Flinck älskar att tala om sin son Janne (Olof Bergström) och alla brev han skickar hem från världens hörn, men ingen på ön har sett honom. Faktum är att handelsman inte hört ifrån sin son sedan han gav sig av till sjöss för tio år sedan. Hans uppbrott hemifrån hade tragiska orsaker, men en dag stiger Janne in i affären till Flincks stora glädje. Den fd tjuven frestas svårt när han anförtros en stor summa pengar men tankar på hans älskade Maj hjälper honom att motstå den lede frestaren.
Mer om filmen på IMdB och Svenskt Filminstitut.
Texten till Everts Taubes visa Maj på Malö. Sången och annat Taube-material blev senare till filmen Maj på Malö. Visan sjungs i filmen av operasångaren Bernhard Sönnerstedt.
Läs storyn på egen risk här.

"Nya EU-medborgare"

 2010-07-18 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
En frusen konflikt med de ryskstödda separatisterna i Transdnjestrien har lamslagit Moldavien sedan 1992. Hundratusentals moldaver arbetar utomlands, mestadels illegalt. Pengarna som de skickar hem håller landet flytande. Sedan Rumänien gick med i EU 2007 har det blivit svårare för moldaverna at att resa utomlands. Och ännu svårare kommer det att bli om Rumänien tillåts gå med i Schengensamarbetets passfria zon nästa år. Rumäniens statschef vill göra någonting åt detta.Hans land ska ha fler invånare. För att uppnå detta använder han en mycket ovanlig metod. Han delar nämligen ut rumänska pass till hundratusentals fattiga moldavier, som inte har något emot att bli medborgare i EU-landet Rumänien, eftersom det ger dem möjlighet att söka arbete i vilket EU-land som helst. Det är inte Rumänien som hägrar utan möjligheten att komma in i förhoppningsvis ett Schengen-land och därmed ha fritt val bland 25 EU-länder. Bulgarien intresserar dem inte.
Redan har nästan en halv miljon moldavier lämnat fosterlandet där BNP per capita ligger på Sudans nivå. Omkring 120 000 av Moldaviens 3,6 miljoner invånare har skaffat sig rumänska pass, och drygt 800 000 har lämnat i passansökan. Folkmängden är 3,6 miljoner invånare. För att klara anstormningen har Rumänien öppnat två nya konsulat i städerna Balti och Cahul - allt på EUs bekostnad.
Populistiska partier i EU-parlamentet som det österrikiska FPÖ har reagerat och riktat en formell fråga till Kommissionen om vad den kan göra för att stoppa Rumäniens passutdelningar. Det tyska CDU avvaktar och förväntar sig invandringsströmmen främst till Italien och Spanien - från Rom till Lissabon.
Bilden visar Rumäniens konsulat i Chisinau som är Republiken Moldaviens huvudstad, Europas fattigaste land.

Läs artikeln i Der Spiegel, "Romanian Passports For Moldovans- Entering the EU Through the Back Door", eller läs den här, översatt i Tempus nr 28 2010.

Ralf Rothmannn: Mjölk och kol

 2010-07-17 Böcker
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan  För fyra år sedan  
Boken skrevs 2000 och kom på svenska 2009 som det nya bokförlaget Thorén & Lindskogs första bok. Den är översatt av Jörn Lindskog.
Det finns en nutid och en dåtid (som vanligt är man frestad att säga. De bästa böckerna skrivs inte så här, som en blandning mellan händelser som beskrivs och minnen).
Ingen bok jag rekommenderar. Jag frågar mig varför. Det är inte min generation. Men visst säger den något om efterkrigstidens Tyskland, skulden från nazitiden och saknaden efter Östtyskland. Stilen är rå och direkt och man håller gärna med Lyrans Noblesser om att "berättelsen känns lika kolförgiftad som miljön den utspelar sig i".
Den handlar om Simon, en tonåring som går på handelsgymnasium. Men den börjar med att han begraver sin mamma och då erinrar sig hennes (och hans) liv. Simon rensar ut i hennes lägenhet och hittar ett papper, ett brev från pappa. "Vi hade ju bra år också".
Pappa, Walle, jobbar i gruvan Gute-Hoffnings-Hütte. Innan arbetade han på en stor gård. Walle sliter hårt för brödfödan. Han lämnade gården - mjölken - för gruvan - kolet.
Mamma Liesel jobbar i servisen på Centralstationen. På lördagarna syr hon klänningar efter mönster i Burda. Hon går gärna ut och dansar. Gärna med Friede, hennes bästa väninna. Friede arbetar som städerska på Hoesch. Liesel vill ta för sig allt som finns att erbjuda några decennier efter kriget, mitt i "det tyska undret".
Liesel är ständigt attraherad av andra män särskilt av Gino som bjuder med henne till Italien. Gino Perfetto är en ung arbetskamrat tilll Walle, en italienare.
Simon har en kamrat som heter Pavel. Han är ständigt inblandad i småkriminella verksamheter. Försvinner ut boken.
Simons lillebror, Traska, är på ett sätt huvudperson. Han kallas "Gipskatten", är en god fotbollsspelare. Traska får epileptiska (?) anfall. En gång skadar han sig så allvarligt att han blir invalid för livet.
Förlagets andra bok "Upptäckten av Currywursten" har jag redan läst.
Det finns en recension av boken i FIB: "Nihilismen gjort sig hemmastadd bland det proletära bottenskrapet".
Får bra recensioner i DN av Aris Fioretos.
Christer Enander i Ystads Allehanda " Tysk litteratur efter söndring och skuld".

Blodläge

 2010-07-16 Böcker, deckare
För ett år sedan  För två år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
(Detta är mitt 1500:e blogginlägg sedan starten i juni 2005)
En lång bok på över 400 sidor som man gärna läser. Den är fascinerande. Johan Theorin är på väg att bli en stor författare. Kommer kanske att överträffa Håkan Nesser med tiden. En fjärde bok i "årstidsserien" är i alla fall utlovad. Boktiteln "Blodläge" är namnet på ett rödaktigt skikt som löper genom den ljusa klippan i stenbrottet, en viktig miljö i Theorins böcker. En fördel är det med alla återkommande personer man lärt känna i tidigare böcker, nu i samma eller andra roller.
Historien finns i allt som händer idag. Utsatta människor, som Vendela Fors, tar sin tillflykt till andevärlden, till älvor och troll. Theorin är emellertid tydlig. Allt detta handlar om människors fantasier som förstärks av dimmorna på Öland och av äldre generationers berättelser. Men allt har naturliga, sinnliga och ofta "banala" förklaringar. Livet är banalt och enkelt om fantasierna förblir fantasier och drömmar. Övernaturliga väsen tar de till som inte vill acceptera livets banalitet.
Huvudpersonen Per Mörners högsta önskan har alltid varit att hans far skulle tycka om honom. När faderns drabbas av en stroke och sedan dör försöker han ta reda på mer om sin faders liv. Hur var det att vara "kändis" som porrfilmsproducent på 70-talet? Och vad blev det av flickorna och de välutrustade männen som var med i sexfilmerna eller på bilder i tidningarna Babylon och Gomorra.?
I boken finns också skrämmande mordbrännare, som helst bränner ner det som finns i närheten. "Mordbrännare jobbar nästan alltid hemma".
Och om aidsproblemet inom prostitutionen. Vilket ansvar har en filmdirektör för att "personalen" smittar varandra under akterna?

Tidigare bloggar om Theorins böcker: Skumtimmen och Nattfåk.

Författarens hemsida.
Recensioner:
Jonas Thente i DN: Han dammsuger Öland i jakt på folktro och atmosfärisk gistenhet.
Nils Schwartz i Expressen: Vill skingra gamla kvarlevande vidskepligheter.
Therese Bergman i Tidningen Kulturen: Längtan och saknad avlöser varandra.
Magnus Persson i Svenska Dagbladet: Theorin hittar rätt.
Ingrid P Bosseldal i Göteborgsposten: Den tredje Ölandsdeckaren är inte lika gripande som de första två.

När tocken gal

 2010-07-15 Äspö & Söderslätt
  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan
Jag såg Trelleborgsrevyn "När tocken gal" i går kväll. Går veckan ut klockan 19 i Parken. (lör & sön klockan 16). Jag kan verkligen rekommendera den. Den har allt, bra tajming, underbara vistexter och överraskande bra sång. Melodier som "När en flicka talar skånska" som i revyn blir "Liksom tocken älskar hönan" och sjungs av det älskande paret Therese Erch och Dennis Dahlberg ger ståpäls på armarna. Underbar är också "Sådan husbonn, sådan dräng" med Nils-Gunnar Snygg och Pierre Malmqvist liksom de unga tjejerna i baddräkt som sjunger "Skåre by the Sea". Och naturligtvis buskis när den är som bäst! "Ja dricker inte. Ja bara doppar skorpan i kaffejögen".
Intrigen är ett inbrott hos skräddare Knapp (Rikard Strand) och hans fantastiskt överspelande hustru Emma (Lisette Eriksson-Frisk) som leder till insatser av polisen Stropp (Joakim Kjellberg) och förvecklingar med tappade stövlar, utbytta knappar, halta hästar och drängen Jöns Jönsson inlåst i hönsahuset.
Trelleborgsrevyn blir alltmer professionell för varje år och kan snart jämföras med de stora i Sverige.
Recension i Trelleborgs Allehanda: Succé för Trelleborgsrevyn. Pascal Engman skriver om "kvällens absolut mest lysande stjärna Therese Erch, i en klass för sig".
Blogg om tidigare revyer: Jubel i Parken 2009-07-11, Noll-noll-nie på Grand Nyårsrevyn 2009-01-12, Nyårsrevy på Grand 2007-01-01.

Lång-Lasse i Delsbo

 2010-07-14 FTM
  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
I dag kunde man på SvT 1 se en gammal svensk långfilm från 1949. "Lång-Lasse i Delsbo". Det är en av de bästa gamla filmer som SvT har visat. Den är engagerande och gripande. Tiden är 1840-tal och den i verkligheten existerande Lars Landgren, sedermera kallad Lång-Lasse, är ny kyrkoherde i Delsbo i Hälsingland. Han har kallats dit av bekymrade församlingsbor som oroar sig för förfallet i socknen. Med hästskjuts förd av Mickel Hansson gör han sin eriksgata genom socknen och kan med egna ögon se det beryktade förfallet hos många av församlingsmedlemmarna. Illegal hembränning, slagsmål med knytnävar och kniv, stölder och hot är vardagsmat.
Den andliga moralen är låg, bygden är full av brottsliga element och befolkningen håller på att dränkas i brännvinsfloden. Lång-Lasse blev den man som med sin folkliga predikometod lyckades stoppa förfallet och höja den sedliga moralen i Delsbo. Han förstår snart att det främsta medlet måste vara att bygga skolor och lära alla att leva upp till 1842 års skolstadga. Låmg-Lasse är en modig personsom vågar ta hand om ortens fähundar, med eller utan Guds hjälp. En eller ännu hellre flera sådana personer skulle behövas i Sverige i dag.
Sten Lindgren spelade prästen Lars Landgren, hans fru Matilda av Amma Lindahl, Ulla Andreasson spelade den unga vackra, modiga och sedliga Margit Bryngel.
Läs storyn på egen risk här.

Regi: Ivar Johansson. I rollerna: Sten Lindgren, Anna Lindahl, Ulla Andreasson, Peter Lindgren, Erik Sundquist m.fl.
Svensk filmdata bas. IMDb.

Lady Ashtons byråkratiska megamyndighet

 2010-07-13 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
EUs nya utrikesdepartement får 8000 medarbetare och en budget på 8 miljarder euro. Även med Bryssels mått mätt handlar det om en gigantisk apparat. EU-parlamentets ledamöter har sällan varit så eniga i sin kritik. Men ingen vill eller vågar attackera det nya prestigeprojektet, som ger EU-skeptikerna gratis ammunition. Det värsta är att i Catherine Ashtons jättemyndighet har alla rätt att skriva ut checkar. Och att den personliga ansvarsfriheten för Ashtons diplomater i praktiken avskaffats. I snitt ska 22 miljoner euro omsättas varje dag, sju dagar i veckan. Verksamheten är komplicerad och fungerar illa redan nu. I Addis Abeba har bristande samordning resulterat i att 65 miljoner euro "hamnat fel". Att få tillbaka felskickade pengar är alltid svårt och ofta omöjligt. I EU-parlamentet har Inga Grässle som är talesperson för dess kristdemokratiska ledamöter i budgetutskottet slagit larm, att ansvarsprincipen tagits bort för vad hon kallar "ämbetsmannakårens lyxlirare" och att EU skapat ett "nästan rättslöst område", ett allvarligt brott mot "europeiska budgetregler". Är EUs nya megamyndighet ett vansinnesprojekt?"
Läs artikeln i Der Spiegel, "Brüssels Mega-Behörde für Geldvernichtung", eller läs den här, översatt i Tempus nr 27 2010 eller läs den här.

Jägersro, Dubbeltrav

 2010-07-11 Hästar
För ett år sedan  För två år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Skånes Ponnytravklubb arrangerade sitt traditionella dubbeltrav denna vecka med hela 30 lopp! På fredag kördes 14 lopp med första start kl 17.00. På söndag avgjordes 16. Under fredagens tävlingar avgjordes också finalerna i Brizy Cup.
Glimma och Muskot tävlade båda dagarna. I fredags gjorde Muskot ett strålande lopp och var på väg mot en ny fin seger. En idiotgalopp gjorde dock att han ramlade ner flera positioner och därför fick han trots en fin spurt nöja sig med tredjeplatsen. Kilometertiden, knappa 1,54, blev ändå loppets snabbaste. I lopp elva knep Ljungens Glimma en god fjärdeplats i hård konkurrens.
Idag söndag gick Muskot ut som sista häst, med 200 meters tillägg, i lopp 3. Han sprang förbi alla utom de tre främsta vilket alltså gav en hedrande fjärdeplats. Han presterade alldeles i närheten av sitt personbästa. I lopp 13 var han med på nytt. Tyvärr blev han hindrad av ett intermezzo med ett annat ekipage när han var på väg mot segern. Starkt att ändå bli tvåa. Dessbättre avlöpte olyckstillbudet utan skador.
Ljungens Pirat med Sanna Langmarker i sulkyn var lyckosam med en andraplats i sitt lopp där han för första gången sprang under drömgränsen och landade på 1.59,2. Kanske var det den alldeles nya, blåfärgade transporten som inspirerade? Pirat tog också en andraplats i Montéloppet, nu med Kajsa Lindsjö på ryggen. Hela programmet finns här.
Blogg om Jägersros dubbeltrav förra året.

Öppet Hus på (M)ötesplatsen

 2010-07-10 Lokal politik
För ett år sedan  För två år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
Fr o m i dag lördag den 10 juli och varje lördag ända fram till valdagen i september är det öppet hus klockan 10 till 13 på (M)ötesplatsen, trelleborgsmoderaternas offentliga lokal på Algatan 76. I dag var det Laila Mårtensson och Bertil Tomelius som fungerade som värdar. Det var en riktig högsommardag, temperaturen var uppe och nosade på 30 gradersstrecket, vinden var svag och luften så klar att flygplanen som startat från Sturup avtecknades sig tydligare än någonsin mot himlen. Vi bjöd törstande på kall saft och varmt kaffe, på kakor, vetelängd och färsk frukt. Och vi hade en alldeles färsk broschyr att dela ut. Den kom från trycket i går och innehåller trelleborgsmoderaternas lokala valprogram för nästa mandatperiod.

Bildtexter:
1. Per-Erik och Vera med barnbarnet Cornelia med flera. I förgrunden Marvet Kocakatar. Laila Mårtensson informerar om valprogrammet. 2. Bertil delar ut ett rykande nytt lokalt valprogram till flanörerna på Algatan.
3. Bröderna Risto och Mikael Cicovski charmar Marianne Ohrlander. 4. Cafébordet visade sig vara osäkert monterat och plötsligt vek sig benen. Men även detta löstes med glatt humör.

Galleri Isietio: Sommarutställning nr 1

 2010-07-08 Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
Under den gångna helgen var det utställning på Galler Isietio, med vernissage fredagen den andre juli. Där fanns prominenta gäster bland de andra besökarna. Makarna Jan Troell och Agneta Ulfsäter-Troell var där liksom dottern Yohanna Troell som skapade en underbar musikalisk bakgrund till konstverken.
Utställarna var tre Tina Apelgren, Eva-Maria Ovin och Bertil J Sjöberg. De har haft gemensamma utställningar tidigare. Drygt tjugo personer deltog i öppnande av utställningen.
Bilder från sommarutställningen "Änglar finns dom" på Gallerie Isietio. För exakt ett år sedan var jag på fjolårets vernissage på Galleri Isietio. Då föll jag för två (dyra) tavlor av Emma Andersson som jag köpte. Det blev startpunkten för mitt intresse för de lokala konstnärerna och föreningen "Öppna Sinnen" där jag nu är en aktiv styrelsemedlem.
Lars Thulin intervjuar Yohanna Troell.

       
 Galleristen Rolf Mårtensson med Yohanna Troell  Bertil J Sjöbergs målningar med utgångspunkt från katten Tyrs aktiviteter  Katten Tyrs självporträtt  Tina Apelgren med Agneta Ulfsäter-Troell
       
 Yohanna Troell läste dikter av Pearl Buck  Eva Maria Ovins reliefer  Eva Maria Ovins reliefer  Jan Troell och Margareta Segerhagen
       
 Andäktigt lyssnande besökare  Fler besökare  Yohanna Troell underhöll och båda henne föräldrar var där.  
     
 Tina Apelgren med Klädd i vitt Klädd i rött  Jan Troell i filmtagen  Eva Maria Ovins Videostillbilder  

Fredag-Lördag i juli

 2010-07-07 Familjen
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Fredag-Lördag hade jag träff med båda svärsönerna och blev bjuden på whisky. Det har blivit en god tradition och sådana ska man värna. Det handlar om Fleming Söndergaard och Andreas Larsson, boende i Höganäs respektive Malmö, den senare dock tillsammans med min dotter Lina tomtägare i Skegrie i Trelleborgs kommun. Fredag den 2 juli var Anne, Nilla och jag i Limhamn för att gratulera Lina på hennes 29:e födelsedag. Där var också Andreas föräldrar. Andreas skötte grillen (bild) och därav blev mycket gott att äta. Lördagen den 3 juli gick kosan till Höganäs för att gratulera barnbarnen Johanna och Joel som fyllt år. Av olika skäl en månad för sent. I gengäld var det varmt och soligt och skönt att bada i bassängen. Som vanligt blev vi alla synnerligen väl trakterade av min dotter Desiré, på bild med hela familjen, Johanna, Desiré, Joel och Fleming.

Vi sover för lite!

 2010-07-06 Forskning & Vetenskap
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Vi måste börja inse hur viktig sömnen är och att prioritera den. Sömnbrist påverkar hjärnan, hormonbalansen och hjärtat. Nya forskarrön ger överraskande svar på frågan om vårt behov av sömn. Vuxna behöver i allmänhet mellan sju och nio timmars sömn varje natt! Vi sover idag två timmar mindre än på 1800-talet och nästan en halvtimme mindre sedan 2001!
Forskare i Chicago har visat att för lite sömn ändrar kroppens hormonbalans. Förändringarna ökar aptiten, försvagar mättnadskänslan efter en hel måltid och ändrar på kroppens reaktion på sockerintag - allt kan orsaka viktökning och utveckling av diabetes.
Forskare vid Case Western Reserve University har funnit att sömnbrist kan kopplas till framtida viktökning men också ökad risk för högt blodtryck och hjärtsjukdomar.
Den goda nyheten är att de oönskade effekterna kan avvärjas med tillräckligt med sömn. Efter två nätters sömn i tio timmar blev hormonbalansen normal igen.

Läs artikeln i Newsweek, "The Surprising Toll of Sleep Deprivation", eller läs den här, översatt i Tempus nr 26 2010.

Mari Jungstedts andra är ännu bättre

 2010-07-04 Böcker, Deckare
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Mari Jungstedts andra bok som kom redan året efter (2004) hennes debutbok heter "I denna stilla natt" och är ännu bättre än den första. Samma personer återkommer, kriminalkommissarie Anders Knutas, kriminalinspektör Karin Jacobsson och journalisten Johan Berg, och skådeplatsen är Gotland. Med är också Thomas Wittberg, kriminalinspektör Lars Norrby och kriminaltekniker Erik Sohlman. Även åklagare Birger Smittenberg och den populäre kommissarien Martin Kihlgård från Rikspolisen. Det handlar om Travbanan i Visby och om vad som unga hästintresserade tjejer kan drabbas av och om vådan av att driva utpressning för långt. Men också om Anders Knutas, hans danskfödda fru Line och deras tvillingbarn.
Fjortonåriga Fanny Jansson försvinner spårlöst en kväll på väg hem från stallet. Har hennes försvinnande något samband med det besinningslösa mordet på den avdankade fotografen Henry Dahlström i en källare ett par veckor tidigare? En av journalisterna som noga bevakar händelserna är TV-reportern Johan Berg, lika förälskad i den gifta tvåbarnsmamman Emma Winarve som någonsin tidigare

Läs bokens story på egen risk här. Mari Jungstedts hemsida om Gotland.

Mord i Havanna

 2010-07-02 Böcker deckare
  För två år sedan 
Jan Mårtensons senaste deckare, hans 38:e om antikhandlare Johan Christian Homan, är bättre än de senaste decenniets. Hundra sidor kortare gör innehållert mer stringent, mindre utsvävande i oväsentligheter. Avstampet tas i nazistiska koncentrationsläger och Fidel Castros revolution i Kuba på 50-talet som fick den amerikanska maffian att fly till Las Vegas. Meyer Lanski, född Suchowljansky, hoppades på att kunna återvända och gömde sin rikedomar i väntan på en återkomst. Rut Mandelbaum och hennes syster Sarah, både överlevare från Birkenau, var hans enda släktingar. De blir inblandade och därmed Johan Homan som igenkänner Rut Mandelbaum som sin pianolärare från barndomen.
Läs den avslöjande storyn på egen risk. Läs kompendiet.
Deckargurun Bengt Eriksson ska "som alltid inviga sommaren" med att läsa årets nya, mjuka Homan-deckare av Jan Mårtenson, "Mord i Havanna" (Wahlström & Widstrand).
Läs i Kristianstadsbladet: "Alltid populärare med mjukkokt".
Se intervu med Jan Mårtenson här.
Blogg om han senaste böcker: Hygglig standard på årets Jan Mårtenson, och Girighet är en av dödssynderna.

Folksam Grand Prix - Friidrott

 2010-07-01 Sport
För ett år sedan  För två år sedan För fyra år sedan
Bra TV på TV4 Sport i kväll. Bra att träna till framför TVn. Det var friidrott, passar bra nu några veckor innan EM i friidrott.
Folksam Grand Prix - friidrottens elitserie, med tre tävlingar under sommaren, i kväll Sollentuna, 15 juli i Karlstad och 10 augusti i Göteborg. Det var flera spännande tävlingar. Allra mest utmärkte sig Emma Green som för första gången klev över 1,98 i höjdhopp och slog världsettan Chaunte Howard-Lowe från USA som tog 2,05 för en vecka sedan. En skalp för Emma som höjer självförtroendet inför EM i Barcelona. En annan ny lovande hoppare är blott sextonåriga Angelica Bengtsson som tävlar i stavhopp. Förra året vann hon Ungdoms-VM i italienska Bressanone och den 22 maj i år noterade hon imponerande 4.47.
Alla resultaten här. European Athletics.