Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Juli 2011 (25)

Bertil Tomelius
Startsida

Humanisterna på Pride

 2011-07-31    Nyheter & Politik, svensk
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan 
Humanisterna utökar i år sin Pridenärvaro tillsammans med ungdomsförbundet Unga Humanister. Ett flertal seminarier arrangeras på teman som rör livsåskådning, religion, hederskultur och sekulära ceremonier. Dessutom kan man "hänga med en HBTQ-humanist": Under tre eftermiddagar kommer humanister att finnas till hands på Pride Sergel för att svara på frågor om humanismen som livsåskådning. De känns igen genom sina t-shirts med humanismens "Happy Human"-logo, som vanligtvis är blå men under Prideveckan visar upp regnbågens alla färger.

Humanismen är den självklara livsåskådningen för människor med sexuella läggningar utanför den traditionella normen. Humanismen dömer inte, den ser människor som individer och inte som representanter för grupper, säger Felicia Gilliam, Unga Humanister.

I dessa tider då intolerans och fientlighet mot allt som annorlunda frodas i Europa och resten av världen, känns det extra viktigt att manifestera humanismens inkluderande människosyn, säger Christer Sturmark, Humanisterna. Därför är det en självklarhet att Humanisterna deltar i Pride.

Humanisterna och Unga Humanister kommer även att gå med i Pride Parad. Mer information om de olika arrangemangen finns här.
Pride-festivalen 2011. Officiell hemsida.
Humanisternas hemsida.

Toast på Jossans

 2011-07-30   Högalid & Söderslätt
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan   
I dag var jag på en nyöppnad restaurang i Trelleborg. Tre veckor har den funnits och den heter "Jossans USA-café" efter Louise dotter. Ägarna är Louise och Jonas Nyborg. Den ligger mycket centralt i Trelleborg, på Flockergatan nära torget, biblioteket och gymmet på Nygatan. Se karta. Inredningen är den "amerikanska drömmen" förverkligad. I retroformat. Man känner sig genast hemma bland jukeboxar, amerikanska flaggor, Elvis bilder och bildekaler. Den röda tråden är 1950- och 1960-tals stilen.
Jag fick tipset via en artikel av Fanny Johansson (vem annars om inte min favorit reporter) i Trelleborgs Allehanda, "Den amerikanska drömmen". Kakor och toasts ska vara stora kan man läsa där och det stämmer. Jag beställde kaffe och "toast Louisiana" med räkor och ost och sweet chili och sallad. Och blev rejält mätt av detta. Kaffe med påfyllning kostar 20 kr och man kan välja att sitta inne eller ute. Välkomna!


Bra att sova på jobbet

 2011-07-29    Forskning & Vetenskap
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan 
Forskare vid Harvard och vid Läkarutbildningen i Aten fann att grekiska arbetare som tar regelbunden siesta har 37 % lägre dödlighet i hjärt- och kärlsjukdomar än andra. Dessa rön har uppmärksammats i Tyskland där flera stora företag erbjuder de anställda speciella vilrum. Företagsledningen uppger att produktiviteten ökar märkbart hos utvilade medarbetare. "En tupplur på eftermiddagen motverkar tröttheten vid middagstid och medföljande risker för misstag", menar professorn i biologi och psykologi, Jürgen Zulley. "En tupplur förbättrar reaktionsförmågan, gör oss alertare, skärper reaktionsförmågan och gör oss på bättre humör".
En amerikansk undersökning vid Berkeley förra året bekräftar de tyska rönen. Den visade att friska, unga vuxna har större inlärningskapacitet på kvällen om de har sovit en stund på eftermiddagen.

Läs artikeln i The Guardian "German unions call for healthy lunchtime siestas".

Mårtensons bästa på länge

 2011-07-27  Böcker, deckare
 För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan 
Safari med döden, redan en strikt klassisk titel, lockar till läsning liksom framsidans gamla gröna Rolls-Royce på tur genom Afrika.
Hans förra bok, Mord i Havanna, läste jag för nästan exakt ett år sedan.
Handlar om konstskatter från kungariket Benin. Etnografiska museet. Och mycket om vapensmuggling från Balkanländerna till Afrika och om "konfliktdiamanter" från Västafrika. Men som vanligt bygger intrigen snarare på andra mänsliga passioner och upplösningen kommer först sedan Johan Kristian Homan upptäckt "cherchez la femme"!
Ovanligt lite ond bråd död, först efter halva boken omkommer det första offret och då är det ett lejon som är "mördaren". Kanske är det detta som gör boken till en av Jan Mårtensons bästa på länge.
Recensioner:
Lennart Högman i DAST: "Jan Mårtenson skriver om konst- och kulturhistoria. Föreläsaren är förklädd till detektiv. Resultatet är detsamma för bägge. Man njuter av deras bekantskap,
Anna-Stina Kitsnik i Nya Wärmlandstidningen: "En bok fylld med intensiv spänning",
Benitas bokblogg: "Kultiverad, småputtrigt trevlig och med en rad anmärkningar som skildrar tidsandan".
Nisse Schermans blogg: "Författaren är egentligen lite obehaglig – extremt reaktionär".
Tove Ekström på Kulturdelen har problem: "Jag kan inte komma i kontakt med det, inte greppa det och sådeles inte engagera mig i det". Och så är det han "gubbunkna" åsikter.

Mina senaste bloggar om Jan Mårtensons tidigare böcker:
Mord i Havanna, 10-07-02, Palatsmordet, 09-08-07, Dödssynden, 08-09-19

Straffångar används som kanonmat

 2011-07-26   Nyheter & Politik, internationell
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan  För fyra år sedan För sex år sedan
Burmas krigsmakt utnyttjar fångar som bärare och sköldar mot anfall. Dessa arbetar under livsfarliga förhållanden. Burmas armé gör sig enligt människorättsorganisationerna Human Rights Watch och Karen Human Rights skyldig till krigsförbrytelse. Bärarnas uppgift är bland annat att gå genom minerade fält före soldaterna och tjäna som deras skottsköldar. Fångar som skadas får ingen hjälp. De får inte heller tillräckligt med mat och de utsätts för tortyr och misshandel. Den burmesiska regeringen struntar i att landets militärer bryter mot de mänskliga rättigheterna. Burma styrs sedan ett halvt sekel av militärer. Och fortsätter med detta även om de formellt lämnat över till en civil regering.
Human Rights Watch föreslår tillsättandet av en FN-sponsrad undersökningskommission med uppdrag att utreda brotten mot de folkrättsliga och mänskliga rättigheterna i Burma.
Bilder: Fångar som tvingas arbeta som bärare och Funna rester av dödade fångar.

Läs artikeln i Neue Zürcher Zeitung: "Wer versucht zu fliehen, wird erschossen", eller läs den här, översatt i Tempus nr 29/30 2011.
Läs rapporten från Human Rights Watch och Karen Human Rights här: "Dead men Walking".

Lucy Punch som Sarah Palin

 2011-07-24     Film, TV, och Media
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan  För sex år sedan 
Premiär för "Bad Teacher" på biografen Grand i Trelleborg. I lilla salongen satt jag och ett drygt dussin ungdomar.
En mycket underhållande komedi som också innehåller en del bistra sanningar. Andra lärare i grundskolan, kolleger till Elisabeth Halsey (Cameron Diaz) sätter dem i halsen eller skyddar sig genom att skoja bort dem. Elisabeth Halsey tycks immun mot all politisk korrekthet. Hon är målmedveten och skyr inga medel för att nå sitt mål som tycks vara att få ihop pengar till en plastik operation för att förstora brösten. Det mest anmärkningsvärda med filmen är dock de många mycket skickliga bifigurerna, kanske främst lärarkollegan Amy Squirrel (Ekorre) som spelas av Lucy Punch, som gör en fantastisk insats och är filmens främsta behållning. Hon lär ha haft Alaska guvernören Sarah Palin som förebild. Andra är idrottsläraren Russell Gettis som spelas av Jason Segel, den blyga och överviktiga Lynn Davies (Phyllis Smith) och lärarvikarien Scott Delacorte (Justin Timberlake).
Många roliga avsnitt. Elizabeth är en kontroversiell lärare som svär och är generellt ointresserad av sina elever. När en ny lärare börjar på skolan blir det en fajt mellan skolans mest älskade lärare Amy Squirrel och Elizabeth om vem som ska vinna Scott Delacortes hjärta.
Bilder: Lucy Punch, Cameron Diaz och Phyllis Smith, Cameron Diaz, Jason Segel och Justin Timberlake samt Cameron Diaz och Lucy Punch.
IMDb.

Recensioner:
Jan Lumholdt i SvD: "Skamlöst skruvad Diaz",
Mattias Dahlström i HD "Hyfsat betyg åt läraren",
Miranda Sigander i Expressen: "En roande bagatell",
Isabelle Espinoza på SvT: "Bad Teacher" har vulgär humor och stora uttryck, javisst, men också en stadig, subversiv underton, som ledigt räddar hem den.

Storartade Änglavakter

 2011-07-22  Böcker
 För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan  För fyra år sedan För fem år sedan  För sex år sedan
Änglavakter är Kristina Ohlssons tredje och senaste bok. Hon har tidigare skrivit Askungen och Tusenskönor. De handlar alla om om Fredrika Bergman och hennes kollegor Alex Recht och Peder Rydh. Alla med krångliga relationer till sina närmaste och till sig själva men med en obändlig kraft att ta sig vidare. En sympatisk trio man tar till sitt hjärta direkt.
Det är en av de bättre böcker jag läst vad gäller spänning och engagemang. Den är lång, nästan 500 sidor men bladen vänds snabbt och man lägger den motvilligt ifrån sig. Den har ett stort persongalleri och utspelas i tre tidsperioder så det krävs en fokuserad läsning för att uppskatta alla små tips till pusslets lösning. Den handlar om onda människor och om hur goda människor av kärlek ibland måste böja sig för dessa. Onda människor som tar sig friheten att styra över andra människors liv och död som gud fader själv. Och njuter av detta. "Han njuter av att (på film) se hur kvinnan plågas och sedan dödas. Känslan av utvaldhet får hans ögon att tåras".
Man tänker gärna på både Håkan Nessers senaste Barbarotti-roman, "De ensamma" och inte minst på Stieg Larssons Millennium serie och då särskilt den avslutande delen "Luftslottet som sprängdes". Boken är i klass med dessa och Kristina är redan en lysande stjärna på bokhimlen.
Man håller gärna med Fru E:s beskrivning av Kristina Ohlsson två tidigare böcker (som jag köpt på Bok & Papper i Trelleborg för 120 kr): "intressanta karaktärer, trovärdig och snillrik intrig, flyt i språket, värsta sträckläsningen".
Kristina Ohlsson är skånska till börden, född i Kristianstad 1979. Bor i Stockholm och Wien. Hon arbetar som Counter Terrorism Officer på världens största säkerhetsorganisation
OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa i Wien.
http://dagensbok.com/2011/04/06/kristina-ohlsson-anglavakter/
Producerar sig på Piratförlaget. Hennes hemsida där: Kristina Ohlsson. Intervju med Kristina Ohlsson.
Ett något oordnat kompendium över boken Änglavakter finns här.

Recension på Boksidan: "Berättelsen håller samma höga klass rakt igenom, inga sidor som är långsamma och intetsägande att läsa".
Kulturbloggen: "Kristina Ohlsson tar plats bland våra främsta deckarförfattare".
Maria L: "Full pott för Kristina Ohlssons Änglavakter!".

I mörkaste Småland

 2011-07-20     Film, TV, och Media
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan  För sex år sedan 
Matine film på TV 1 är en svensk långfilm från 1943. Detsamma som mitt födelseår. Jag blir nostalgisk vid åsynen av gamla ånglok som då var symboler för "högst uppskruvade hastigheter". Och marknader och nöjefält som på Piratens tid. Riktigt underhållande. Kul avsnitt "Militär på Rönneslätt".
Det är en folklivsskildring i småländsk sekelskiftesmiljö efter tre Albert Engström-berättelser, "Tattare", "Går-botten", och "Älg". Med folkhumor skildras de vanliga människornas vardag i de karga tegarnas Småland. Där finns mycket burlesk humor som man känner igen från gamla Åsa-Nisse filmer. I vissa avsnitt är han själv med liksom hustrun Eulalia. Filmen är full av bonderomantik, särskilt kampen på de karga, steniga tegarna i Småland och är en hyllning till den småländska segheten och envisheten. Det är nationalromantik eller snarare landskapsromantik med upproriska individualister

I filmen framställs tattare, eller "totere" på småländska, som tjuv- och rackarpack. Man får uppfattningen att dessa var sin tids Hells Angels eller Blac Cobra, fräcka gangstrar med hästar i stället för motorcyklar och bilar. Detta får Michael Tapper att skriva en kritisk recension i Sydsvenskan "Denna obekymrade normalisering av rasism".

Några av skådespelarna är: Sigurd Wallén, Kaj Hjelm, John Botvid, Emil Fjellström och Gullan Natorp. Manus: Erik Lundegård (Eld) efter Albert Engströms berättelser. Regi: Schamyl Bauman
Filmens handling finns här.
Senast sedda "Gammal svensk långfilm" var "Söder om landsvägen" med Edward Persson och "I dur och skur" Med Alice Babs och Povel Ramel.

Sedov, världens största skolskepp på besök

 2011-07-18   Högalid & Söderslätt
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan  För sex år sedan 
STS Sedov kom på besök till Trelleborgs hamn i morse. Skeppet lade till i Nyhamnen, vid handelskajen och höll Öppet Hus mellan klockan 12 oc20.
Fartyget byggdes 1921 i Kiel. Det överfördes till Sovjetiskt ägo som krigsbyte i december 1945 då Tyskland kapitulerade vid andra världskrigets slut. Det byggdes om till ett skolsegelfartyg och fick namnet Sedov efter den berömde forskningsresanden Georgy Sedov. 1989 fick segelfartyget plats i Guiness rekordbok som världens största skolskepp.

Jag har inte sett så långa köer sedan mitten av 1970-talet då jag stod i biljettkö utanför (gamla) Stadion i Malmö för att få en biljett till fotbollsderbyt MFF-Landskrona. På matchdagen var vi nästan 25 000. Om det var lika många trelleborgare som besökte STS Sedov i det vackra sommarvädret idag vet jag inte men köerna var flera hundra meter långa både när jag kom dit med buss vid två tiden och när jag tog mig tillbaka till Ångkvarnen, och där köade fler nya busslaster. Bussar från Ångkvarnen gick två gånger i timmen ut till skeppet. Och båten hade öppet hus fram till klockan åtta. Det var inte utan att man såg som i en dröm samma långa kö till biljettinsläppet på Vångavallen! Där ett besök ger mycket av spänning, passion och njutning än den gäspning som Sedov gav.

Artikel i Trelleborgs Allehanda.

     
 Köen var lång till det ståtliga skeppet  Ola Pärson poserar  Ola Pärson och Vive Olander
     
 Tåg vid tåg varthelst man såg  Bertil Tomelius demonstrerar sin styrteknik  Vive Olander bakom ratten

President Karzais halvbror dödad

 2011-07-17   Nyheter & Politik, internationell
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan   För fyra år sedan För fem år sedan
Ahmed Wali Karzai, bror till Afghanistans president, var Kandahars inofficiella kung, ordförande för Kandahars provinsparlament och en av landets allra mest inflytelserika personer. Ahmed Wali Karzai var Hamids Karzais mäktige halvbror. Ingenting hände där utan hans vetskap och medgivande. Den som ville ha ett jobb eller lösa en tvist vände sig till Karzai. Genom sitt stora nät av personliga allianser utgjorde han den stödpelare som presidenten använde som medel för att kunna utöva inflytande i det vidsträckta landet utanför Kabul.
Ahmed Wali Karzai har stått emot de medierapporter som anklagat honom för att profitera på narkotikahandeln i landet och för suspekta markaffärer. Han tillbakavisade anklagelserna som politiskt motiverade med syfte att destabilisera regeringen och familjen Karzai.
I tisdags förmiddag sköts Karzai i sitt hem av chefen för hans livgarde. Bara några timmar efter mordet tog talibanerna på sig skulden. I en kommuniké meddelade de att livvakten sedan länge hade varit deras kontaktman "i huset" och att han "med Guds hjälp tog chansen att skjuta Karzai". Mördaren hade tjänat Karzai i sju år.
På bilden Ahmed Wali Karzai, till vänster, tillsammans med andra afghanska krigsherrar. Till höger: The Karzai Brothers.

Läs artikeln i The Guardian: "The king of Kandahar is dead – who will succeed Ahmed Wali Karzai?", eller läs den här, översatt i Tempus nr 27 2011.

Tidigare artikel om Ahmed Wali Karzai: "Brother of Afghan Leader Said to Be Paid by C.I.A".
Mer om bröderna Karzai i en artikel i Tempus i höstas: "Den afghanska eliten lever loppan i Dubai".

VM-brons till de svenska tjejerna

 2011-07-16   Sport
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan  För fem år sedan  För sex år sedan
En mycket omväxlande och spännande match. Alla de svenska spelarna ville ge allt för att få revansch för semifinalen mot Japan. Den var många inte nöjda med. Den som Japan vann med 2-1 sedan Sverige tagit ledningen i matchens inledning. I morgon spelar därför Japan final mot USA (som Sverige slagit i gruppspelet).
Även i kväll var det Sverige som tog ledningen. I 29:e minuten frälste vår älskade Lotta Schelin alla svenska tittare. Hon får en rak långpassning springer sig fri från den franska målvakten och skarvar in bollen i det öppna målet (bild 1). Måååål!
I 40:e räddar Hedvig Lindahl ett svårt skott nere vid högra stolproten och på tilläggstid innan paus får Sverige en kontringschans och Lotta Schelin är såå nära att göra 2-0 men målvakten reflexräddar. Frankrike pressar, har ett stolpskott, men allt känns lovande i halvtid.
Men i 56:e kvitterar Elodie Thomis till 1-1 efter svagt svenskt försvarsspel (bild 2). Och Josefin Öqvist som nyss haft ett farligt skott i stolpen blir utvisad för ojust spel. Hur ska detta sluta?
Marie Hammarström byter av Forsberg och åtta minuter före fulltid gör hon 2-1 på ett underbart välplacerat långskott rätt upp i krysset (bild 3). Nu blir det långa minuter. Men även fem tilläggsminuter har ett slut och svenska laget segerdansar efter bronsvinsten (bild 4). Känns som guld!

Spelschemat finns på Fifas sida.
Världsmästerskapet i fotboll för damer 2011: Svensk Damfotboll,
Wikipedia, Svensk fotboll, Fotbollskanalen.se, Sydsvenskan, Der Spiegel online: "Fußball-WM der Frauen 2011", Der Spiegel Online Sport.
Egna bloggar: Seger i inledningsmatchen i fotbolls-VM. Gruppseger för Sverige. Svensk seger i kvartsfinalen.

Släckning av vatten- och lästörst

 2011-07-15   Dagbok
 För ett år sedan  För tre år sedan   För fyra år sedan För fem år sedan  För sex år sedan
När jag kom hem efter min inköpsrunda längs Hedvägen i Trelleborg låg tre nya tidskrifter på hallmattan. Inte bara Tempus, som alltid kommer på fredagar utan också Illustrerad Vetenskap och Contra.
Eftersom sommaren tycks ha tagit semester, åtminstone igår och idag, och då bilen är på verkstad med en sprucken kylare, fick jag ta cykeln mellan skurarna. Jag ville också ha med mig ett stort antal returflaskor och - burkar och anlände till Lidl sålunda fullastad. Nöjd packade jag upp men bara för att mötas av ett anslag att returmottagaren var trasig. Men skam den som ger sig. Några kilometrar till västerut och jag hamnade hos Netto. Där gick det både att panta och att handla bland annat tolv flaskor kolsyrat vatten som jag baxade hem på cykeln.
Tempus är alltid bra, sedan jag accepterat att den ömsat skinn efter flera decennier med samma layout. Illustrerad Vetenskap har blivit mycket bättre under senare år. Och detsamma gäller Contra där jag gillar allt jag läser frånsett de smygreligiösa inslagen.
I Tempus en artikel om att det i dag är 75 år sedan det spanska inbördeskriget startade 1936 och att det spanska folket ännu inte kommit över den fascistiska perioden under general Franco.
I Illustrerad Vetenskap - ditt fönster mot morgondagens värld - kan man läsa om problemet med att allt mer information blir digital. Det kräver enorm lagringskapacitet och lagringsformer som klarar att "läsas" efter många år. Vem kan läsa en vanlig diskett idag till exempel . En annan om vilka insekter som är godast och mest näringsrika i framtiden då människan måste ändra sin kost. Fjärilslarver är utmärkta!
I nr 3 av Contra, slutligen kan man bland annat läsa om den svenska terroristen Taimour Abdulwahhab som lät sig inspireras av nättidskriften Inspire och en presentation av "jämställdisten" Pär Ströms nya bok "Sex feministiska myter" eller på Pär Ströms blogg "Genusnytt".

Brev från en bruten horisont

 2011-07-14   Böcker
 För ett år sedan  För tre år sedan   För fyra år sedan För fem år sedan  För sex år sedan
När jag äntligen ser den skenbart oändliga horisonten brytas av land. När jag inte längre behöver anstränga mig för att tro, för att hålla tvivlen borta, därför att nu vet jag. "Brev från en bruten horisont" beskriver hur man upplever detta. Det är en höjdpunkt i livet som man vill dela med sig av. Då skriver ensamseglaren William sina små lappar till sin älskade fru Angela och låter dem guppa iväg över havet mot Portsmouth. De kommer vilse i Nordsjön och och hamnar på en karg ö i Bohuslän där de fåtaliga invånarna genomgår en kollektiv frälsning då de tror sig ha fått budskap via havsvågorna direkt från Gud.
För andra kan det upplevas som driften att söka efter kunskap som förklarar sammanhangen vi upplever. När nollhypotesen - att jag aldrig kan nå land - kan förkastas. Då mothypotesen bekräftas av fakta. Det vetenskapliga sättet att betrakta och beskriva verkligheten på.
Brunell har ett poetiskt sätt att skriva med vackra, tankeväckande ord.
Men samtidigt är det en mycket läsareovänlig bok. Innehållet rör sig ständig fram och tillbaka både tidsmässigt och geografiskt. Man vet inte om det är nya personer som kommer till eller om de bara bytt namn.
Kanske handlar boken om ett lyckligt äktenskap som går i stå och slutar med en olycklig skilsmässa för två parter, maken och sonen, Per och Mika.
"Vissa berättelser lockar oss vilse, de har inget slut. De lämnar oss att irra omkring bäst vi kan. Intrigen blir otydlig, orden rinner mellan fingrarna" så säger författaren själv. Bäst är att läsa de olika avsnitten som noveller som står för sig själv, tänker jag, vissa, särskilt på slutet är helt underbara. Brunell har gåvan, utveckla den!

Recensioner: Kristian Ekenberg i Arbetarbladet: "Känslokonfetti för vinden",
Pia Röstell i Nya Värmlands tidningen: "Svindlande vacker berättelse",
Anna Johansson En bokcirkel för alla.

Sydsudan ser dagens ljus

 2011-07-13   Nyheter & Politik, internationell
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan   För fyra år sedan 
Denna vecka föds en ny stat i Afrika när det oljerika södra Sudan förklarar sig självständigt. Men konflikten mot norra Sudan och ett stort antal krigsherrar med varierande ambitioner dämpar glädjen.
Lördag 9 juli förklarar sig Sydsudan självständigt. Sudan, Afrikas största land, förlorar en fjärdedel av sitt territorium, världen får en ny stat, Förenta nationernas 193:e medlemsstat som blir Afrikas yngsta land. Det råder brist på allting som en fungerande stat behöver. Här saknas lärare och skolor, läkare och sjukhus, broar och regntåliga vägar.
Regeringen i Khartoum gör ingenting för att bidra till stabiliseringen i söder. Varför skulle den det? Norra Sudan har en statsskuld på ca 38 miljarder dollar, men den främsta anledningen till regimens avoga inställning är att striden om oljeintäkterna inte är löst.
Ett halvdussin krigsherrar, som tidigare kämpade i befrielsearmén, underblåser också konflikter. Fram till folkomröstningen i januari i år höll de sig lugna, därför att de inte ville äventyra självständigheten, men de har aldrig blivit helt integrerade i det som nu blir Sydsudan. Sedan i februari anfaller de på nytt byar och militärförläggningar, stjäl boskap och lägger ut minor.

Läs artikeln i Der Spiegel: "Southern Sudan Prepares for Independence", eller läs den här, översatt i Tempus nr 27 2011.

Bildtexter: Salva Kiir ska bli Sydsudans första president.
Barn skular överraskade av ett skyfall under förberedelserna för självständighetsceremonierna.
Sydsudan har oljereserver och bördig mark men är ändå en av de fattigaste trakterna i världen. Staden Akobo kallas "den hungrigaste platsen på jorden".

Tidigare bloggar om Sudan: 2011-01-05 Etnisk rensning väntas efter folkomröstningen? 2010-12-14 Sydsudan ligger i startgroparna, Sudans president efterlyses för folkmord, 2008-07-12.

Insamlingsbedrägerier

 2011-07-12  Böcker, deckare
 För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan 
Monika Pedersen, polisinspektör, är sjukskriven efter en svår olycka i tjänsten. Hon är hemma och läser många böcker. Nu läser hon "Mina patienter - mitt liv" av Sören Olzén, psykoanalytiker. Hon blir alltmer förvånad när hon upptäcker att en av de patienter han beskriver är Monikas mor. Mormodern fick en dotter vid 43 års ålder, dottern som var gravid (med Monika?) blev hans patient, 20 år. Dottern kallas i boken "Fröken F". Är hon identisk med Monikas mor "Babs", eller Barbara Ellen som hon döptes till? Hon blev mördad när hon var 35 år enligt boken. Men det var ju en bilolycka menar Monika. Monika minns ty hon blev vittne, tre dagar innan hon skulle fylla tretton. Monika far Niels vill inte alls prata om sin döda hustru och om hur hon dött eller vilken läkare hon besökt. Han ber Monika att glömma allt hon läst!
Så här intressant och spännande börjar boken "Bakom ljuset" som publicerades 2003 och var Åsa Nilsonnes fjärde kriminalroman. Och den hittills bästa.
Monika ger sig inte, vill ta reda på mer om sin mor och mormor och om sitt eget tidigare liv. Det blir alltmer komplicerat, med internationella förvecklingar, där Etiopien och SECFs bokföring, Swedish Ethiopian Childrens Fund, har mycket att avslöja med hotfulla och farliga konsekvenser. Och Monika som saknar sin släkt får plötsligt en halvbror, Calle, en kopia av modern Babs.

Helena Ehnbom i Dagens bok: "Okomplicerat och lättsmält",
Eva Johansson i Svd: "Lättläst pusselprosa förmår inte engagera",
Bokloggen: "Läsvärd om än en smula spretig".

Mina bloggar om Åsa Nilsonnes tidigare böcker:
Kyskhetsbältet, Fusk i forskarvärlden, Tunnare än blod.

Greklands feodala demokrati

 2011-07- 11  Nyheter & Politik, internationell
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan  För fem år sedan För sex år sedan 
I och med att det grekiska parlamentet antog regeringens sparplan vann euroländerna lite tid. Men grekerna har en lång, svår tid framför sig. Tre familjer har hjälpts åt att ruinera landet. Under de gångna decennierna har eliten, vars kärna utgörs av familjerna Papandreou, Karamanlis och Mitsotakis, byggt upp en vänskapsekonomi. Denna elit har spenderat miljarder som staten inte hade. Klanöverhuvuden har lyckliggjort vänner och släktingar med välstånd på kredit. De har blåst upp statsapparaten så att alla fick smaka på kakan och skapade på så vis en monsterbyråkrati.
I umgänget de politiska partierna emellan handlade det mer om tjänster och gentjänster än om politik. Den som kunde skänka bort stora mängder offentliga medel köpte sig vänner och väljare. Så uppstod en grekisk feodal-demokrati. Generationer kommer och går men namnen på dem i toppen består. Papandreou och Karamanlis och Papandreou och däremellan en och annan Mitsotakis. Ingen annan europeisk demokrati har något liknande.
medan politiker och partier klådde staten på pengar lade även folket beslag på allt de kunde komma över. De rika lät bli att deklarera tillgångar värda miljarder, de fattiga klarade livhanken genom att arbeta svart och offentliganställda bättrade på lönen genom att låta sig mutas.
Nu måste premiärminister Papandreou ändra på allt det som var självklart under hans fars tid vid makten, som tillät människorna att arbeta mindre och pensionera sig unga.
Bild på tre generationer av Klanen Papandreou som förde Grekland till ruinens brant: Nuvarande premiärminister Georgios Papandreou, som pojke, med fadern Andreas Papandreou och farfar Georgios Papandreou.

Läs artikeln i Der Spiegel: "How Greece's Political Elite Ruined the Country", eller läs den här, översatt i Tempus nr 27 2011.

Svensk seger i kvartsfinalen

 2011-07-10   Sport
  För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fem år sedan  För sex år sedan 
Det svenska damlaget går från framgångtill framgång i fotbolls-VM i Tyskland. I dag var det kvartsfinal i Augsburg mot Australien. Det blev Sveriges fjärde raka seger, efter segrar mot Colombia, Nordkorea och USA. Målskillnad 7-2 efter dagens match.
Mycket stark svensk inledning: Lotta Schelin passar, Therese Sjögran gör 1-0 efter 10 minuter. 15 minuter: Lisa Dahlkvist (bild höger) nickar in 2-0 efter passning från Therese Sjögran. Men matchen levde vidare. Nu blev det spänning också. Efter en kort hörna, snett bakåt vänster, och där får Ellyse Perry på ett underbart skott som tar exakt i krysset till höger om den svenska målvakten Lindahl. Ett otagbart skott (bild vänster).
Men efter en kvarts spänning snappar Lotta Schelin påpassligt åt sig en bakåtpassning, rundar målvakten och gör 3-1 (bild höger ! Äntligen mål för Lotta efter ett otal målchanser tidigare och kanske det viktigaste målet hittills!
Men visst gjorde jag själv vad jag kunde. Först cyklade jag en lång runda i det vackra, soliga sommarvädret och sedan tränade jag framför TVn, med hantlar skivstång och andra redskap. En underbar söndag.
Hann också med att sola på balkongen och läsa Expressens söndagsnummer. För 12 kronor får man minst en timmes intressant läsning. Annat än Trelleborgs Allehanda som är nästan bara annonser, bilder och nästan all text bara av lokalt intresse.
2045 på onsdag den 13 juli, semifinal mot Japan, den andra semifinalen spelas mellan USA som slog Brasilien efter straffläggning sedan Brasilien lett hela matchen och Frankrike. Båda lag som Sverige visat att de kan slå!
Och inte minst, nu har fotbollsdamerna kvalificerat sig för OS i London 2012, bara det alltså!!

Spelschemat finns på Fifas sida.
Världsmästerskapet i fotboll för damer 2011: Svensk Damfotboll,
Wikipedia, Svensk fotboll, Fotbollskanalen.se, Sydsvenskan, Der Spiegel online: "Fußball-WM der Frauen 2011", Der Spiegel Online Sport.
Egen blogg: Seger i inledningsmatchen i fotbolls-VM. Gruppseger för Sverige.

Äntligen en seger för TFF

 2011-07-09   Högalid & Söderslätt
 För fyra år sedan För fem år sedan  För sex år sedan 
Vångavallen i kväll, en match som hade allt, spänning, straffar, målvaktsutvisning, fem mål - och vinst för TFF mot Kalmar! Men bara halvannat tusental fick se detta!
Verkligen värd sitt biljettpris vad gäller underhållning, omväxling och variation. Mer sådant vill vi se. Då kommer publiken. Nästa gång är det IFK Göteborg. Måndagen den 18 juli klockan 19.
Det blev inte den katastrof man fruktade sedan TFF åter åkt på ett tidigt baklängesmål. En rödvit kalmarspelare fick springa genom hela försvaret och slå en tämligen lös boll som Viktor Noring inte kunde hålla. Returen han släppte lämnade hela målet öppet åt Kalmars Erik Israelsson och 0-1 var ett faktum. Men trelleborgarna misströstade inte utan tryckte på hårt för en kvittering. Hade många chanser och i den 56:e minuten var det Marcus Pode som tog målvaktsreturen och kvitterade, 1-1.
Lite senare attackerade Kalmars målvakt Petter Westå inhopparen Andreas Grahm i ett friläge så hårt att han blev utvisad. Det blev straff och Kristian Haynes gjorde 2-1. Jublet steg mot den varma sommarskyn.
Men säg den glädje som varar för evigt. Trots en man mindre på plan kvitterade ett aggressivt Kalmar FF till 2-2 på straff. Målgörare Henrik Rydström och solen försvann och sommarkvällen kändes kylig. Men då öppnades himlen på nytt, och på övertid gör Fredrik Jensen vinstmålet 3-2. Efter några minuter av nervöst nagelbitande är matchen över och TFF har fått sina tre poäng. Det var hiskligt länge sedan. Sex raka förluster innan vinsten.

Som bäste TFF-are för kvällen utsågs Erdin Demir (bild), och det var han verkligen värd. Under slutminuterna kom Dennis Melander in. En annan duktig inhoppare var Andreas Wihlborg.
Reportage i Sydsvenskan och i Trelleborgs Allehanda.

Senaste matcherna på Vångavallen.
Ny förlust på Vångavallen, 26 juni mot AIK.
TFF - BK Häcken 1-4, 19 juni.
Syrianska skrällde på Vångavallen, 27 maj.

Se upp för katten (Für die Katz)

 2011-07-08   Högalid & Söderslätt
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fem år sedan  För sex år sedan 
Där finns ingen tydlig huvudperson, även om Alma Linén, innehavare av gästgivaregården och hennes granne, bonden Gottfrid Bengtsson, närmast kan betraktas som sådana. Alma spelas av Sarah Thörnqvist, som alltid är ett säkert kort, en bestämd person som är van att klara sig själv. Gottfrid spelas av Nils-Gunnar Snygg, också ett säkert kort men han får inte till det riktigt med denna roll. Han blir en parodi på sig själv med alla svordomar och hot och nya och gamla invektiv som han strör omkring sig. Det blir bara för mycket.
I stället får man glädja sig åt den alltmer skickliga Therese Erch som i likhet med Linus Ask svarar för många goda sång- och dansnummer. Och visst är Anders Rufelt kul, liksom Li Nilsson, båda tjänstefolk på gästgivaregården. Bild på ensemblen.
Humor, javisst, men något saknas i frånvaro av Pierre Malmqvist. Ingen kan ersätta honom när det gäller buskis. Närmast kommer Joakim Kjellberg som åtminstone är rolig när han låtsas dansa. "Für die Katz" säger man när man får alldeles för lite betalt när man gör någon en tjänst eller säljer en vara (det räcker bara till katten, skulle man kunna säga på svenska).
Och var kommer katten in? Det blir bråk mellan grannarna när Alma Linéns katt Jesper tar Gottfrid Bengtssons kycklingar. Gottfrid skjuter katten. Alma kräver Gottfrid på 100 kronor i skadestånd. Gottfrid vägrar betala. Men det var räven som tog kycklingarna och Almas katt kommer tillbaka livs levande.
Für die Katz är ett folklustspel av August Hinrichs i översättning av Sven-Otto Lindkvist. För sångtexterna svarar Sven Bjerstedt med den äran. Kul med nya texter till kända melodier.

Mina tidigare bloggar om Trelleborgsrevyn:
Hög klass på årets Nyårsrevy, 2011-01-07, "Jubel i år",
När tocken gal, 2010-07-15.
Jubel i Parken, 2009-07-11, "När Jins Månsson skulle fria",
Nyårsrevyn på Grand, 2009-01-12, Noll-noll-nie,
Töntigt och trist, 2008-01-08, "Sjutton osse!"

Gruppseger för Sverige

 2011-07-07   Sport
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fem år sedan  För sex år sedan 
För första gången i historien har de svenska fotbollsdamerna lyckats vinna det inledande gruppspelet i fotbolls VM. Efter två segrar, mot Colombia och Nordkorea, båda med 1-0 slog Sverige i går kväll mycket överraskande gruppfavoriten USA med 2-1.
Sverige tog ledningen i 16:e minuten sedan Lotta Schelin fällts i straffområdet. Straffen slog Lisa Dahlkvist halvhögt i målvaktens högra hörn (bild vänster). Det blev Lisas andra mål i detta VM. 20 minuter senare ökade Sverige ledningen till 2-0. Nilla Fischer slog en frispark som gick runt den amerikanska muren. Målvakten var på plats men bollen träffade ett ben och gick otagbart i mål (bild höger).
Tack vare gruppsegern slipper nu Sverige att möta Brasilien i kvartsfinalen.
En ny tuff utmaning väntar nu den 10 juli. Matchen sänds klockan 13 i TV4. Motståndare i kvartsfinalen blir Australien som blev tvåa i sin gruppen efter Brasilien efter att i går ha slagit Norge med 2-1. Helt klart finns det en chans för svenskorna att göra om herrarnas prestation från 1994 som då tog sig till semifinalen och sedan tog bronset efter seger i match om tredjepris. I semifinalen kan vi vänta oss Tyskland som motståndare. I match om tredjepris England eller Frankrike.

Spelschemat finns på Fifas sida.
Världsmästerskapet i fotboll för damer 2011:
Wikipedia, Svensk fotboll, Fotbollskanalen.se, Sydsvenskan, Der Spiegel online: "Fußball-WM der Frauen 2011", Der Spiegel Online Sport.
Egen blogg: Seger i inledningsmatchen i fotbolls-VM.

Röd kulturkampanj väcker minnen från Kulturrevolutionen

 2011-07-06   Nyheter & Politik, internationell
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan   För sex år sedan 
En våg av röd nostalgi och patriotism drar fram genom Kina när kommunistpartiet firar 90 års jubileum. Ingenstans märks detta så mycket som i Chongqing, en megastad med 32 miljoner människor i sydvästra Kina. Chongqing har blivit centrum för "den röda kulturens" renässans. Invånarna i staden uppmanas att läsa revolutionära böcker och revolutionär poesi och att regelbundet samlas i parkerna för att sjunga gamla sånger som hyllar den kommunistiska revolutionen.
Många i Kina, inte minst övertygade partikamrater, håller med om att den revolutionära glöden behövs för att ingjuta stolthet och enighet bakom gemensamma mål. För andra är den röda kulturkampanjen en ovälkommen påminnelse om ett av de mörkare kapitlen i Kinas turbulenta historia. De är skakade över återupplivningen av Maoism och röd kultur och vill påminna om brotten som begicks under Kulturrevolutionen då rödgardister ignorerade alla mänskliga rättigheter.

Ett historiskt bildspel på The Washington Post.
Läs Keith B Richburgs text här: "China's 'red culture' revival unwelcome reminder to some", eller läs den här, översatt i Tempus nr 26 2011.

Kaffe på Blå Huset

 2011-07-05   Högalid & Söderslätt
För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  För sex år sedan
Det lilla blå huset med den lilla dörren inramad av höga stockrosor ser inbjudande ut. Jag stiger in och känner mig genast välkommen av tre personer i övre medelåldern. Jag blir visad ut i trädgården och blir mycket överraskad. Trädgården är enorm och full av växtlighet, gröna buskar varvade med färggranna blommor. I små naturliga bersåer finns bord med duk och blommor. Snart kommer en av damerna ut och serverar "menyn", det är en termoskanna med kaffe och ett kakfat. Allt är hembakat och innehållet är exakt det rätta. En kanelsnäcka, en mjuk kaka och två mindre kakor av olika slag. Precis vad som hör till eftermiddagskaffe med dopp. Och till ett vänligt pris: bara 35 kr.
Blå Huset fyller i år 155 år. En underbar oas i centrala Trelleborg, på Norregatan 13, alldeles i närheten av Gamla Torg.
Man kan också gå in via porten mot Portgränd. Då ter sig trädgården så här (se bild).
Det sköts av Stiftelsen Blå Huset sedan 1996 då den gamla arbetarlängan på Norregatan gjordes om till stiftelse.

Man kan dricka kaffe och njuta av den vackra oasen varje dag, alla dagar vardag som helgdag, mellan klockan 13 och 17 fram till och med den 7 augusti.
Gunnel Malmberg visar stolt upp de eleganta stockrosorna vid ingången.

Linas 30-års kalas

 2011-07-03  Familjen
För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  För sex år sedan
I går lördag firade Lina sin 30:e födelsedag på Gränsbo. Det var Öppet Hus från klockan två på eftermiddagen och väldigt många gäster dök upp. Främst var det släkten. Från Linas fästman Andreas Larsson kom hans föräldrar Britt-Marie och Roland Larsson, Andreas syster och svåger, Annika och Petri Ålderstam med sina två barn Hanna och Ville. Vidare Andreas mor- och farföräldrar, Gunnar och Rut, respektive Britt.
Linas moster Barbro Pärnerteg var där och Linas kusin Johanna med Staffan och dottern Moa. Linas kusiner på min sida, Thomas Persson och Helena Tomelius, som kom med sina två stora söner, Jakob och Joel.
Från Höganäs kom min dotter Desiré Söndergaard med make Fleming och mina två barnbarn Joel och Johanna. Mina barn kompletterades med min förstföddason, Hans-Jörgen Tomelius, som körde mig hem till Högalid på väg till Helsingborg.
Flera av Linas vänner var där. Jessica Abelin liksom Linda Andersson med make Fredrik och dottern Maja. Andreas kompis Daniel och hans fru Neda med sin dotter Izabella.
Olivia Sjöstedt är en av hörnen i min yngsta dotter Nillas nära väntriangel, det tredje hörnet Sanna Langmarker var upptagen med hästarbete.
Anne Tomelius skötte värdinneskapet med den äran.


     
Lina och Andreas anländer till Gränsbo Lina välkomnar sin kusin Johanna med make Staffan och dotter Moa Lina med sin bror Jörgen
     
Nilla Tomelius och Olivia med Nillas kusiner Jakob Tomelius och Joel Tomelius. Med ryggen mot kameran Joel Söndergaard, mitt barnbarn.  Här finns också Andreas Larsson, i röd skjorta, och hans far Roland i bakgrunden. Izabella och Moa, Annes syster barnbarn.
     
 Linda Andersson med sina två söta hundar Min dotter Desiré Tomelius Söndergaard med
make Fleming och Johanna Söndergaard.
Mitt vackra barnbarn Johanna Söndergaard.
     
Linda, Maja, Nilla, Anne, Barbro, Moa,
Staffan och Johanna
Bertil Tomelius med dotter Nilla och
Olivia Sjöstedt
Hans-Jörgen Tomelius med sin far.
     
Vid bordet Nilla, Daniel, Lina, Neda och Fredrik. Anne och Andreas Larsson grillar grillspett.  Här finns bilder från Linas 25-års kalas i Anderslöv.

Tag aldrig någon annans nycklar!

 2011-07-02     Film, TV, och Media
 För ett år sedan  För tre år sedan  
Ett ordspråk och levnadsmotto som kan leda till en katastrof om det överträdes. Jag går ofta på bio denna sommar. Man vet inte hur länge det varar. Jag känner mig ganska ensam i salongerna. Det är tommare än på Vångavallen.
Kronjuvelerna av Emma Lemhagen är faktiskt bättre än sitt rykte. Kanske har recensenterna bara sett filmens början. Första halvan av filmen består av barndomsminnen där de spelas av barnskådespelare som tyvärr inte riktigt övertygar.
Det som främst höjer filmen är Alicia Vikander som har huvudrollen som Fragancia Fernandez, men även Bill Skarsgård som Richard Perssonoch Björn Gustafsson som Pettersson-Jonsson gör helt godkända prestationer. Andra skådespelare är Loa Falkman, Michael Segerström och Alexandra Rapaport. Jesper Lindberger gör en fin roll av den funktionshindrade Jésus Fernandez med Down's syndrom. Det handlar mycket skam och skuld och starka hämndkänslor. Filmen är både ett drama och kanske en ofrivillig komedi. Filmen spretar åt en hel del håll.

Och trots alla tragedier och olyckor så slutar filmen med Happy End på flera sätt. Den fenomenale ishockeyspelaren Pettersson-Jonsson som först faller för en NHL-spelare och är nära att gifta sig med honom kommer till sist tillbaka till sin käresta Fragancia Fernandez. Fraganzias pappa, skoarbetaren och alkemisten Fernandez Fernandez lyckas till sist göra guld, men först sedan han, av misstag, sprängt huset i luften i en gasexplosion som dödade hans fru.
På bilderna: Michalis Koutsogiannakis (Dragan Armanskij i Millenniumserien) som Fernandez Fernandez, Alicia Vikander och Björn Gustafsson, Alicia Vikander och Jesper Lindberger samt Bill Skarsgård och Natalie Minnevik.

IMdB, Bioguiden.
Recensioner:
Annika Gustafsson i Sydsvenskan: "En svensk film att verkligen glädjas åt",
Karoline Eriksson i Svenska Dagbladet: "Tungfotad skröna",
Miranda Sigander i Expressen: "Det är någonting som haltar i den här nästan överlastade berättelsen".
Jenny Teleman för Sveriges Radio: "Ett intressant misslyckande",
Helena Lindblad för DN Kultur: "Ella Lemhagens brett upplagda "Kronjuvelerna" är för rörig för att övertyga".
Senast sedda filmer på Grand: Lincoln Lawyer, The King's Speech, X-Men: First Class, Water for Elephants och Jag är min egen Dolly Parton (klart bäst!)

Män tappar sexlust av kvinnors tårar

 2011-07-01    Forskning & Vetenskap
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan  För fem år sedan  
Försök som redovisats i tidskriften Science Daily visar att kvinnors tårar verkar innehålla feromoner, alltså doftämnen, som dämpar mäns sexlust. I försöken blev mannens andning långsammare och halten av testosteron i deras saliv sjönk, när de luktade på tårar från kvinnor. Upptäckten kan kanske bidra till att förklara varför vi är det enda kända djuret som gråter när det är ledset. Kanske kan vi med tårarna signalera att vi har större behov av omsorg än av sex, menar de israeliska forskarna vid Weizmann Institute's Neurobiology Department under ledning av professor Noam Sobel.
Man har tidigare känt till att olika kemiska ämnen i kroppsvätskor kan ge signaler till andra människor. Ett exempel är svett som kan ge känslomässiga och andra signaler till dem som luktar på den. Men tårar luktar inte. Det är det nya.
I böcker, mest deckare, kan man läsa om hur kvinnor, inte sällan huvudpersonen, blir utsatt för våld och hot om våld av den misstänkta gärningsmannen. Ofta tänker hon då att "han ska inte få mig gråta". Och nu visar vetenskapen att detta är alldeles fel beteende. Det är just gråta hon ska göra för att få honom på andra tankar!

Läs artikeln i The Guardian "Sniffing women's tears dampens sexual desire in men, study suggests".
Eller i Science Daily: "Emotional Signals Are Chemically Encoded in Tears, Researchers Find".