Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Juli 2013

Bertil Tomelius
Startsida

Bedårande countryrock!

 2013-07-30  Trelleborg & Söderslätt
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Bästa countryrock gruppen jag hört sedan Dr Hooks dagar på 70-talet, med Dennis Locorriere, kunde jag i kväll njuta av i form av "A Few Honest Men". Jonas Jirhamn, Martin Jirhamn, Dennis Stenmarck, Pierre Engström och Andree Engström. Gruppen spelar "outlaw country", en genre med representanter som Johnny Cash, Kris Kristofferson, Hank Williams J etc.
En fullsatt församlingssal i Trelleborg hyllade artisterna med stående ovationer. Fantastisk att en sådan två timmars musik kväll gratis.För alla del, frivillig insamling till Cancerfonden.
Gruppen Good Harvest, Hanna Enlöf and Ylva Eriksson spelade första timmen. Båda grupperna kommer att delta på Söderslätts Countryfestival i Anderslöv den 13-14 december!

A Few Honest Men: Hemsida   Facebook     Good Harvest: Hemsida Facebook
   
Söderslätts Country Festival den 13-14 december!
Tidigare blogg om Bedårande countrymusik den 15 augusti. Då spelade Jonas Jirhamn för countrygruppen "Tall Dark Strangers".

Björnen på Rådhustorget i sommarsolsken

 2013-07-28  Trelleborg & Söderslätt
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan  sju år sedan åtta år sedan
Anton Tjechovs komedi "Björnen" (enaktskomedi från 1888) fick trelleborgspubliken se i fredags på Rådhuset med premiär kl 12. I rollerna Helena Wallin som fru Popov, Aniz Niss som Smirnov och, naturligtvis vår egen Nils-Gunnar Snygg som betjänten Lukas. En trevlig 45 minuters underhållning i det sköna solskenet med humor, dramatik och satir.
Sex föreställningar blev det totalt, fredag, lördag.. Värd att ses. Gratis entre.

"Björnen" är en komedi från 1888 skriven av Anton Tjechov som handlar om fru Popov som har låst in sig för att sörja sin sedan sju månader tillbaka bortgångne man. Hennes betjänt Lukas försöker göra allt han kan för att hjälpa fru Popov att gå vidare i livet - men ingenting han försöker med lyckas få fru Popov att ta stegen ut i vardagslivet igen. När godsägaren Grigorij Stepanovitj Smirnov anländer för att kräva ränta på ett lån som fru Popovs make tagit ändras alla förutsättningarna däremot.

Hemsida Björnen, Björnen på Facebook, Trelleborgs Allehanda Helena Wallin på Facebook

Mats Paulson sjöng egna visor

 2013-07-27  Trelleborg & Söderslätt
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Poeten, låtskrivaren, gitarristen och sångaren Mats Paulson underhöll i tisdags kväll i S:t Nicolai kyrka i Trelleborg. Han bjöd på en bred och varierande repertoar från sina snart 60 år som artist. Han avslutade till publikens ovationer med de älskade sångerna "Barfotavisan" och "Det går en vind över vindens ängar". För att sedan på publikens begäran ge ett extranummer med "Baggenslåten".
Mats Paulson är också konstnär, målare och han inledde kvällens konsert med låten "I lätta färger målar jag min sommar.
Mats har sedan 1964 varit den svenska sommaren och naturens - och kärlekens, främsta uttolkare.
Inemot 200 lyssnare fyllde den stora kyrkan till hälften.
Imponerande att 75-åringen kunde sjunga, och spela, ett dussintal låtar, utan hjälp av vare sig noter eller textblad. Om minnet någon gång svek fyllde hans nedresta fanclub gärna i texten.
Egen hemsida, Wikipedia, Recension i TA.
Håkan Hellström och Mats Paulson "Visa vid vindens ängar" Skansen 2005. Bild på Mats från Allsång på Skansen 2005.

Bitter förlust mot Tyskland.

 2013-07-26  Sport
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan  åtta år sedan
Onsdagen den 24 juli blev inte lika lyckad. Här gick drömmarna om final och guldmedaljer i kras. Tyskorna blev för mycket och det svenska spelet låste sig. Det var som att åter se inledningsmatchen mot Danmark, där de svenska damerna med stort besvär lyckades få oavgjort. De stora segrarna mot Finland, 5-0, och Island, 4-0, kanske fick oss att överskatta damlandslagets förmåga.
Nu vann Tyskland semifinalen med 1-0. Men Sverige hade faktiskt ett snyggt kvitteringsmål inne. Men avblåst.
”Helt sjukt att målet döms bort” säger en arg Lotta Schelin som var målgöraren. Men det var inte bara hon som var upprörd över bedömningen utan Sveriges damer öste ut klagomål och besvikelse under gårdagens intervjuer. Det var mycket besvikna känslor och enligt Aftonbladet fick till och med Pia Sundhage bita ihop för att kunna hålla tillbaka känslorna och trösta sitt lag.
Traditionens makt är stor. För åttonde gången i rad blir Sverige utslaget av Tyskland i ett mästerskap. Marozsan gjorde segermålet i den 33:e minuten och nu väntar EM-final Tyskland mot antingen Norge eller Danmark.

Läs mer här i Svensk fotboll. Ett ursinnigt Sverige. Webbsporten.

Läs mer på: Svenska fotboll, EM-2013.se, Wikipedia, Fotbollskanalen TV 4.

Sommarboule med picknick!

 2013-07-25   Senior Sport School
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Sommarboule med picknick! På Malörtens Boulebana, Den är omgiven av höga träd som läar för vinden men ändå tillåter solen att lysa varmt på spelarna.
Ulla Thornberg bjöd på kaffe och bredda frallor som smakade helt utmärkt. Fortsättning följer nästa vecka.
Tidigare har vi länge spelat i Parken.
Efter spelets slut, på cirka en timma, smakade det väldigt bra med kaffe och hembredda frallor med ost och saltkött.
För att komma dit med bil kör man Köpingevägen norrut, tar till vänster in på Hagtornsvägen, kör 100 meter och där går en liten väg till höger till en alldeles utmärkt boulebana. Den är omgiven av höga träd som läar för vinden men ändå tillåter solen att lysa varmt på spelarna. Där finns också fina möjligheter för att fika.
Om man vill kan man kalla den Malörtens boulebana.
Idag var vi inbjudna av Ulla Thornberg som bor på Malörten.
Vi blev sju personer: Ulla Thornberg, Marina Thelandersson, Lena Welinder, Gerd Hansson och Anne Larsson kommer alla från Senior Sport School hösten 2012 medan Bertil Tomelius var med redan hösten 2011. Lilian Rosenquist hoppas på deltagande hösten 2013.
Nästa vecka träffas vi där igen klockan 11 onsdag den 31 juli. Bertil bjuder på kaffe med frallor. Hoppas att vi blir många.
En vanlig tisdag: Boule i Parken och lunch på Cillas salladsbar för 13 månader sedan.

Konstrunda på slätten

 2013-07-23  Trelleborg & Söderslätt
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
I lördags var det vernissage på Galleri Isietio för sensommarens utställning "Art av Kontraster" med sex utställare, Jane de Garrido, Ditte Norström, Lena Kahl Asketorp, Rut Nilsson, Annika Lundström och Marianne Larsson. En stor mängd konst visades upp i båda salongerna. Isietio har nu stora utrymmen för stora utställningar. Kontrasterna mellan de sex konstnärernas alster var tydligt märkbara.
Lena köpte Jane de Garridos "Collage på burkar". Det var en trevlig tillställning med många konstintresserade besökare och jag hämtade den tavla jag köpte mig vid förra besöket för knappt en månad sedan Sommar på Galleri Isietio.

Vernissage var det också på galleri Englesson i Smygehus med tre utställare, Kerstin Torssell, olja, Kajsa Forssén, akryl och Margareta Tomner, glas.
Slutligen var vi på Köpmansmagasinet i Smygehuk som var i slutet av Konstnärsgillet Söderslätt som firar 35 år med en jubileumsutställning
Inte mycket att fastna för där inte, utom möjligen för Idris Ibrahims "Färgsymfoni" (se bild).

     
Bertil och Bibi Nawroth  Annika Lundström: Mångkultur i färg Lena Kahl Asketorp
     
Lena Welinder i färgrann hörna Ditte Norström Vävare med textilkonst Jane de Garrido: Collage på burkar
     
Rut Nilssons skulpturer Annika Lundström med "Hjälpsam hand".  Lena och Göran underhöll
     
 Bertil i samspråk med Kerstin Torssell framför
Sommarlängtan och Färgspektra.
 Idris Ibrahim "Färgsymfoni". Galleri Isietio 

En lyckad dag

 2013-07-21  Dagbok, Sport, Motion
 tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Ännu en varm och solig sommardag med nordvästlig vind. Över 25 grader på eftermiddagen. Som gjort för en längre cykeltur längt kusten västerut. Till Skåre Skansar och sedan via Stavstensudde tillbaka. Det blev 26 km för dagen. Det längsta på länge. Att cykla i värmen med bar överkropp är en av sommarens njutningar.
Klockan tre på eftermiddagen var det dags för den första kvartsfinalen i årets EM i fotboll för damer. Den gick på ett fullsatt Örjans Vall i Halmstad. Sverige hade vunnit gruppspelet och mötte nu Finland. Det blev en fin match men utan spänning. Island blev helt utklassat och segersiffrorna skrevs till 4-0. Marie Hammarström inledde målgörandet med ett kraftigt och välplacerat vänsterskott redan efter tre minuter. I 14:e lyfte Josefin Öqvist bollen över den utrusande målvakten och sedan nätade Lotta Schelin två gånger. Nu väntar Tyskland i semifinalen den 24 juli efter att ha slagit Italien med 1-0. Läs mer på Svensk fotboll.
Sedan var vi på Vångavallen för att se Trelleborgs FF ta sig an Karlstads BK. Den 29.6 vann TFF borta med 2-1. Nu var det dags för returmatchen. Även denna gång blev det seger för TFF med 2-1. Linus Olsson gjorde segermålet 2-0 på straff. Sedan reducerade KBK till 2-1. Därpå följde 30 minuters nagelbitande.
Fyra segrar på de fem sista matcherna innebär att TFF placerat sig på kvalplatsen för uppflyttning till superettan. Se tabellen här. Nu tar Division 1 Södra semester.
Bilder: 1. Lotta Schelin, tvåmålsskytt mot Island. 2. Linus Olsson (14) gör segermålet 2-0 på straff.
Läs mer här: Blandade känslor efter TFFs seger.

Känn ingen sorg...

 2013-07-20  FTM
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
I går var Lena och jag på Grand i Trelleborg. Tio veckor sedan vi senast var på bio. Bara femte gången för året.
Känn ingen sorg (för mig Göteborg) passar mest för Håkan Hellström fans särskilt de födda i Göteborg. Filmen handlar om barndomsvännerna Pål, Lena och Johnny, som växer upp i den minst sagt stökiga musiksvängen med knark fylla och slagsmål. Det blir förvecklingar när den attraktiva Eva dyker upp i trion. Lika musik intresserad som Pål som hindras av alla de beteendestörningar som sägs utmärka Tourettes, schizofreni och autism, som alla tycks grunda sig i en fobi för mänskliga kontakter.
Bra skådespelarprestationer och ett bra slut, gripande och spännande dock hela tiden på gränsen till det melodramiska. Premiär på Grand med lite publik. Man kan undra vad Håkan Hellström själv har med detta att göra.
På bild, vänster överst, Jonathan Andersson (Johnny), Josefin Neldén (Lena), Adam Lundgren (Pål) och Disa Östrand. (Eva). Höger nederst, samma fyra huvudpersoner nu med Håkan Hellström själv.
IMdB, MovieZine

Recensioner:
Erik Hallhagen i SvD som förväntat sig mer än en "Kålle och Ada-sketch",
Någon "Mamma mia!" för Håkan Hellström-generationen blir filmen aldrig, även om göteborgarens musik är handlingens röda tråd.
Mats Johnson i GP: Filmen, som är fragmentarisk, är ojämn och halvrisigt agerad från en del håll, men spelet från Adam Lundgren håller verkligen hög klass,
Jan-Olov Andersson i AB: "Känn ingen sorg" går inte att stå emot,
Mattias Dahlström i HD: "Påtvingad koppling till musiken"

Senast sedda filmer på Grand i Trelleborg: 3.5 2013 Anna Karenina, 23.2 2013 Små citroner gula, 25.1 2013 Amour, 21.1 2013 Les Miserables, 9.12 2012 The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2, 10.10 2012 Hypnotisören, 22.7 2012 Cockpit, 30.12 2011 The Stig-Helmer Story, 27.12 2011, The Girl With the Dragon Tattoo, 11.11 2011 The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1, 30.10 2011 Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet, 21.10 2011 Svensson-Svensson-i-nöd-och-lust, 4.9 2011 Kyss mig, en romantisk kärlekssaga, 17.8 2011 Bridesmaids, vulgärt kul, 24.7 2011 Bad Teacher, Lucy Punch som Sarah Palin, 2.7 2011 Kronjuvelerna, Tag aldrig någon annans nycklar! 23.6 2011 Lincoln Lawyer, inget man måste se, 17.6 2011 The King's Speech, en gripande film, 10.6 2011  X-Men: First Class, Evolutionär dramatik. 

Kroatien kommer försent till festen

 2013-07-18  NP, internationell
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan

Den första juli blev Kroatien EU-medlem. Men det står redan nu klart att Zagreb kan behöva akut understöd från Bryssel, vilket väcker frågan om det lilla landet på Balkan är redo för inträde i gemenskapen.
Tysklands lågpriskedja Lidl välkomnar Kroatien som den Europeiska Unionens senaste medlem genom att kapa priserna. Eftersom deras varor blivit betydligt billigare över en natt, förbereder producenter och handlare över hela Europa sedan länge en marknads­offensiv i Kroatien. Inte minst tyska företag kommer att vinna på förändringarna och de förtrollas av tanken på 4,4 miljoner nya kunder som är särskilt förtjusta i tyska märken som Miele, Volkswagen och Adidas.
Men det är dock osannolikt att det lilla landet självt kommer att ha stor nytta av EU-inträdet inom en snar framtid. Sedan fem år befinner sig Kroatien i djup ekonomisk kris. Statens skulder växer snabbt. Över hälften av unga kroater är arbetslösa. Ekonomin är i starkt behov av avbyråkratisering. På grund av de relativt höga lönerna och bristen på investeringar i Kroatien är landet knappast konkurrenskraftigt ute i Europa.
Bilder på presidenten Ivo Josipovics och från huvudstaden Zagreb.

Läs mer i Der Spiegel: "Late for the Party': No Joy in Croatia's EU Accession", läs den här, översatt i Tempus nr 27 2013
Tidigare bloggar om Kroatien: Jugosfären efterträder Jugoslavien, 2009-09-07, USA och Europa 2008, 2008-01-02.

Prinsessan

 2013-07-16  Böcker, deckare
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Kalmarförfattaren Tomas Arvidsson har gjort det igen, skrivit en ny snäll deckare med mycket humor och ironi. Humor, fräckhet och företagsamhet, ställs mot ärlighet och godtrogenhet. Han förmår skapa underhållning och spänning helt utan inslag av blodiga mord, organiserade brottslingar, lik från andra världskriget som hittas av en slump eller pedofiler. I hans böcker lyser också frånvaron av skuld och skam och andra religiösa fenomen.
Tre år efter sin senaste bok, Den poetiska hunden, 2009, återkom Tomas Arvidsson i höstas med "Prinsessan".
Det är hans trettonde bok sedan starten 1975 med serien om studierektorn Jan Bertilsson, "Enkelstöten". Bertilsson var med från den första t o m den tionde boken. Då blev han "upptagen på annat håll". Hans tidigare sekreterare, Lisa Dahl, finns med numera som arbetskamrat till försäkringsutredaren Karolina Jonsson.
Brotten: a) Stöld av värdefull tavla
Gärningsmän: a) John Frithiof Gary Sven Mattsson, kallad "Svenne", 39 år, säkerhetsexpert och egen företagare, Kenneth Lind, 30 år, också han säkerhetsexpert med specialisering på kassaskåp, numera seriös frimärkshandlare. Trion kompletteras med Kenneth Linds farsa, 65 plus sådär, farfar och fixare. b) Axel X, medelålders, chef inom Kriminalvården. Opererar vid sidan om som arbetsförmedlare av lukrativa extraknäck.
c) Ulf Leo Mattsson, 63 kg irländsk varghund.
d) Susane Malone, 42, säkerhetschef vid Lloyd's i London.

Ett slags kompendium.

Nisse Schermans recension i DAST "Humorn är som vanligt det som kännetecknar Tomas Arvidssons kriminalromaner mest".

Tidigare bloggar: Den poetiska hunden, 2009-09-08   Andras pengar, 2006-11-04, Alla tidigare böcker.
Här kan man läsa mer om varifrån författaren fått sin idé till boken: Nästa års stora konsthändelse i Göteborg.

Fotbolls EM, svensk storseger

 2013-07-14  Sport
ett år sedan två år sedan tre år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Andra matchen i gruppspelet i årets EM blev helt annorlunda än den första mot Danmark med två missade svenska straffar. Sverige slog Finland med 5-0 efter ett verklig målkalaseri. Nina Fischer inledde målgörande med 1-0 i 15:e och 2-0 i 36:e. Två miuter efter nätar Kosovare Ashllani till 3-0. Och så i andra halvlek bättrar Lotta Schelin på målkvoten med 4-0 och 5-0.
Sverige stod för en magnifik insats när man fullständigt körde över Finland. Ett helt annat spel än mot Danmark. Allt heder åt lagledaren Pia Sundhage.
Nu var väl inte Finland speciellt vassa men Sverige öste på och lät dom aldrig komma in i matchen. Tycker också det är stort att dom fortsätter så i 90 minuter och ger nästan 16500 personer en upplevelse dom sent kommer glömma.
Det blir 5-0 till slut efter en total svensk överlägsenhet. Skönt att de båda straffmissarna, Lotta Schelin och "Kosso" Ashallani nu visade att de kan göra mål.
(2013-07-17: Den tredje och svslutande matchen i gruppspelet vann Sverige med 3-1 mot Italien och blev därmed grupp segrare med 7 poäng och 9-2 i målskillnad. Se tabellen här. Motståndare i kvartsfinalen är inte klart förrän på torsdag, men det blir en "trea". Läs mer om matchen i TA.

Du går inte ensam

 2013-07-13  Böcker, deckare
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Fick möjlighet att läsa denna Mari Jungstedts, senaste bok, hennes elfte, innan jag ännu skaffat mig hennes tionde, "Den sista akten", alla övriga tidigare har jag läst.
Där finns som vanligt en "anonym" historia som löper parallellt. En dotter utan föräldrarnas kärlek. Bor ensam och är mörkrädd. Söker Gud på alla sätt. En begravning i en kyrka, Öja kyrka, på södra Gotland.
Anders Knutas är fortfarande med, men som deltidssjukskriven för depression. Hans hustru, danska Line har lämnat honom för Danmark, och dubbel mördaren Vera Petrov hittas i Schweiz. Knutas deltog i en biljakt där Petrov körde ner i en ravin. Både hon och hennes två barn omkommer. Bara hennes make Stefan Norrström överlevde och vill hämnas på Knutas.
Kollegan Karin Jacobsson är Anders till stor hjälp. De har nu blivit ett par och hon sköter ruljansen på polisstationen i Visby.
Cliffhanger: Blir Anders Knutas ihjälkörd eller överlever han? Bokens sista sida lämnar frågan öppen? "Gasen trampas i botten och bilen körde rakt emot honom. Knutas hann känna igen Stefan Norrströms ansikte bakom ratten".
Senaste lästa bok av Jungstedt var hennes 9:e bok som heter "Det fjärde offret". Mari Jungstedts samtliga böcker.
Mari Jungstedts hemsida.

Fotbolls EM, två missade straffar, 1-1

 2013-07-11  Sport
 två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan  sju år sedan åtta år sedan
Årets fotbolls EM startade i går, på gamla Ullevi med match mellan Sverige och Danmark. Det var en underhållande och mycket spännande match. Båda lagen attackerade hårt, de var energiska och jagade hela tiden målet.
Men två saker var helt galna. Två missade svenska straffar.
Matchen hade en stor publik för att vara damfotboll. Ett genombrott för damfotboll i Europa kan kanske detta EM blir.
Sverige startade hårt och hade två heta målchanser redan efter två minuter.
Men mitt i den svenska målpressen gjorde Danmark 1-0. Det kändes som om luften gick ur matchen. Dessbättre kvitterade Nilla Fischer, Malmö tjejen, tio minuter senare. 1-1 i halvlek.
I pausen tipsade jag mina Facebook-vänner om att Kristianstadstjejen Kosovare Asllani kommer att göra segermålet 2-1. Och en verklig chans fick hon. Men ve och fasa hon brände straffen! Den danska målvakten Stina Lykke Petersen kunde lätt ta den. Hon blev stor hjälte i det danska laget. Tidigare hade hon tagit en straff som Lotta Schelin slagit.
På lördag väntar Finland som spelade 0-0 i första matchen mot Italien. En bra seger där och Sverige är fortfarande med i leken om en förstaplats i gruppspelet som ger en bekvämare motståndare i kvartsfinalen. Bilder: Lotta Schelin och Pia Sundhage (före matchen) och Lotta Schelin (efter straffmissen).
Matchreferat.
Läs mer på: Svenska fotboll, EM-2013.se, Wikipedia, Fotbollskanalen TV 4.

EM 2012: Slut för Sverige i fotbolls EM.
VM 2011: Gruppseger för Sverige.
EM 2008: Strålande svensk start.

Högre koldioxidhalter får öknen att blomma

 2013-07-10  Trelleborg & Söderslätt
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan  sju år sedan åtta år sedan
Flera av jordens öknar och savanner har blivit grönare under de senaste 30 åren skriver forskare från Australien. Har de rätt innebär det att varningar för torka genom klimatförändringar är felaktiga.
Andra forskare har länge antagit att växthuseffekten kommer att fungera som konstgödsel för jordens växtlighet. Det bekräftas nu av ekologen Ronald Donohue och hans kollegor vidn forskningsorganisationen Csiro i Canberra, Australien.
Koncentrationen av koloxid som sedan 1982 ökat med 24 % har gett fler blomstrande öknar. Grönska i USAs, Sydamerikas och Afrikas öknar har ökat med 11 procent. Bilder från satelliter visar också att det inte har skapats några nya öknar under de senaste årtiondena.

Läs mer på The Sunday Times: "Deserts turn leafy in global greenhouse", läs den här, översatt i Tempus nr25 2013.

Läs mer här: AGU The American Geophysical Union "Elevated carbon dioxide making arid regions greener".

Tant Jutta från Kalkutta

 2013-07-09  Trelleborg & Söderslätt
 två år sedan   sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Årets sommarrevy heter "Tant Jutta från Kalkutta" och är riktigt underhållande. Tempot är högt och förvecklingarna många. Improvisationer lockar fram många skratt och applåder. Såg den i Parken i Trelleborg med Lena i lördags eftermiddag i ett strålande solsken. Vi hade med oss gott att dricka och att äta i pausen.
Huvudpersonen advokat Hammarberg har lånat pengar av sin tant Jutta från Kalkutta och har hittat på en lögn för varje lån. Så när nämnda tant dyker upp på farstutrappan måste den chockade advokaten i all hast fixa fram både fru, son och svärfar. Och inte nog med det, även ett spädbarn och en amma.
Huvudpersonerna Magnus Christmar och Linda Winqvist gör mycket goda prestationer, båda kommer från Piggsvinsteatern och det lyfter revyn.
Andra framträdande skådespelare är Pierre Malmqvist, Marcus Jönsson, Peter Sjögren och Malin Nilsson. Hon är ny för mig liksom Johan "Jinzen" Jönsson.

Artiklar i TA: Tant Jutta kom på besök    Sol och skratt på revypremiär   
Hemsidor: Trelleborgsrevyn   Piggsvinsteatern   Facebook   

TFF - IK Oddevold 0-3

 2013-07-08  Sport
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan  sju år sedan åtta år sedan
De båda lagen ligger exkt lika efter 12 spelade matcher, målskillnad + 5, poäng 20. Platserna 4-5 i Division 1 Södra. Man kan nästan tippa ett "enkelkryss". 11 poäng från toppen men bara fyra från kvalplats. Båda lagen aspirerar på plats i Superettan 2014.
Ja, så kunde man spekulera innan, men det hade man inget för. Ett starkt Oddevold (från Uddevalla) tog kommandot direkt och ett svagt TFF försvar kunde inte stå emot.
Som åskådare slets man från från glädje och hopp till ny förtvivlan. Efter två segrar på rad blev det nu förlust med 3-0. TFF - Oddevold 0-3.
Ett slött, okoncentrerat och nonchalant lag förlorade, Med den attityden blir väntan på återkomst till Superettan väldigt lång.
Bara publiksiffran fick godkänt - om än knappt! 762 personer var mer än dubbelt än vad andra i serien mäktade med.
Bild från Trelleborgs Allehanda.

Div 1 Södra, tabell och resultat. TFFs hemsida, TFF på Svenska fans, IK Oddevolds hemsida. Artikel i TA: Bedrövlig insats av TFF.
Blogg från senaste hemma matchen.

(20130715: Efter 0–3-nederlaget mot Oddevold förra söndagen var TFF i det närmaste tvunget till att ta poäng när lagen möttes igen i Uddevalla. Och ännu bättre blev det. 1-0 till TFF på bortaplan. Segern innebär att laget åter på allvar är med i kampen om andraplatsen.
Läs mer i Trelleborgs Allehanda; TFF tog tung bortaseger).

Sommarkonsert med Lisen Elwin

 2013-07-07  Trelleborg & Söderslätt
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan  sju år sedan åtta år sedan
Sommarkonsert med Lisen Elwin i S:t Nicolai Kyrka. Sjöng enbart egna låtar med stor inlevelse. Gripande om egna och andras upplevelser. Påminner ibland om country stjärnan Christina Lindberg. På bild med Paul Börjesson och Marcus Hellkvist (?).
Första kvarten var mycket bra, men sedan fortsatte konserten helt i samma stil och blev lite tröttsam i längden. Det skulle behövas mer variation, mer överraskningar och framför allt mer humor. Lite mellansnack och då det fanns var det gravallvarligt om samhällets "olycksbarn".
Men Lisen är en mycket skicklig svensk singer-songwriter. Och båda "pågarna" skickliga musiker.
Lisen har genom åren åkt flera vändor till Nashville för att hämta inspiration och skriva låtar med etablerade låtskrivare där.
Lisens hemsida.
Senaste besökta koncert i S:t Nicolai Kyrka var Jan Johansen som förlagt Trelleborg som premiärort för sin julkonsert "Vit Jul".

Oline Stig Över gränsen

 2013-07-06  Böcker
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Jag hittade boken bland "Nya" på biblioteket och fastnade för inledningsnovellen "La vie en Rose". Även den följande "Himmelsk välsignelse" lockade men sedan blev det tröttsamt. Försökte då från slutet, men det blev inte mycket bättre. Det är för många nya personer som inte presenteras så att de fastnar. Lämnar bara ett slags tomhet efter sig. Inget djup och ingen underhållning. Knappast någon spänning. Ingenting för mig, som annars gilla novellsamlingar.
Man kan hålla med Peter Åkesson i Corren.se som sammanfattar boken som att den handlar om otrohet, sanning och ärlighet och kärlek om än i förvirrad form.
Det genomgående temat tycks vara begäret att känna sig behövd står mot ilskan över att känna sig utnyttjad.
Kanske skulle en omläsning ge mig mer? Men det finns andra böcker som väntar på läsning som prioriteras.

Recensioner:
Jesper Sundén i Svd: "Underhållning som inte griper"
Kristofer Folkhammar i Aftonbladet: "Noveller som gränsar till något stort"
Cecilis Nelson i GP: "Oline Stigs värld är inte helt dränerad på hopp, men snudd på"

Författarepresentation, Oline Stig

Hörby marknad och Askeröd

 2013-07-04 Trelleborg & Söderslätt
ett år sedan  tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan  sju år sedan  åtta år sedan 
Hörby Marknad är kanske Sveriges äldsta marknad. I 264 år i följd, ända sedan 1748, har det arrangerats marknad i Hörby.
I modern tid alltid den första torsdagen i juli med förmarknad på onsdagen. Då förvandlas hela Hörby till en jättelik folkfest med femhundra knallar och nöjesfält.
Lena och jag var där tidigt på förmiddagen.
Hörby marknad i underbart väder, kanske Sveriges äldsta, 264 år i följd. Med bland annat sockervadd och vykort. Sedan kyrkogården i Västerstad och barndomshemmet, Gummastorp 4, i Askeröd. Men först ett stopp på vägen: Östraby, med frisör då det begav sig. Gästskivaregården finns kvar sedan gamla dagar. Åtminstone på Internet. Har anor från 1722.
Sedan till Askeröd, idrottsplatsen där Askeröds IF firat många triumfer, nu med nytt idrottshus. Gustav Jönsson hade lantbruk mitt emot huset där jag växte upp. Bild på drängbostaden. Brandstationen nerlagd. Nu ersatt av Räddningstjänst, när palsten där min gamla skola låg.

Östraby Gästis, på Facebook. Brostorps Mölla.

För sex och ett halvt år sedan gjorde jag också en runda i centrala Skåne i trakter där ”barn jag lekt”. Hemtrakter, halvsekel efteråt

     
Rätt plats för en gottegris! Tio kort för en tia! Lena alltid glad! Mycket folk var där.
     
Nöjesfält utan överraskningar.   Östraby Gästis, fortfarande vid prima liv!  Östraby kyrka
     
 Fd Telefonstationen i Askeröd Barndomshemmet, 0-17 år,
Gummastorp 4, i Askeröd,
folkskolan riven, bäcken
igenlagd, tågen är borta.
 Fd drängbostad på 50-talet.
     
Nya Räddningstjänsten på rivna skolans plats.  Idrottsplatsen Brorstorp, Lena framför nerlagda lanthandeln
     
Gamla Missionshuset i Brorstorp,
renovering på gång?
Nu rivningsobjekt, men en gång
på 30-talet, flyttade mina
föräldrar hit från Västra Torup.
Min syster föddes här.
 En pampig, inhägnad gård i Västerstad
     
Prydlig gravvård på Västerstads
kyrkogård hedrar far och mor.
Frid över deras minne.
Självklart med ett (nytt) besök på
Löberöds Konditori och bageri.
Storgatan 16.
 I över 50 år i familjens tjänst!

Dagbok, en onsdag i juli

 2013-07-03 Trelleborg & Söderslätt
 två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan 
Klockan 10 var det dags att justera protokollet från kommunfullmäktigemötet i Rådhuset i Trelleborg den 19 juni. Det var ovanligt långt, över 60 A4 sidor som alla skulle signeras efter det att jag jämfört de noteringar jag gjort under mötet.
Sedan var det dags för veckans bouleövningar i Parken. Det har vi hållet på med mer eller mindre regelbundet sedan den första "Senior Sport School" i Trelleborg avslutades i december 2011.
Sedan hämtade jag lunch på Restaurangen Två Trappor Upp (bild). Den ligger på Gutenbergsgatan alldeles i närheten av Wemmenhögsgatan där Lena - och jag - bor sedan ett halvår.
Därefter cyklade jag till Stadsbiblioteket för att lämna några böcker och tidskrifter och kolla om det finns något nytt att låna.
Var inom på Valen Gallerian och köpte Plackers på Apoteket. Upptäckte att ett nytt konditori som kallas Ambrosia just har öppnat mellan ICA och rulltrapporna (bild).
Ambrosia finns redan på fyra ställen i Malmö och har nu kommit till Trelleborg. Konkurrensen i Konditoribranschen är stor i Trelleborg. Få se vem som först faller i från.
Länkar:
Ambrosia. Senior Sport School. 2 Trappor Upp.

Sommarkonsert med Trelle Ukulele Orchestra

 2013-07-02  Trelleborg & Söderslätt
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan 
I går kväll var det Sommarkonsert och musikkryss kl 19 i Stadsparken i Trelleborg. Trelle Ukulele Orchestra var gästsolister! Johan Rufelt var på semester så Jörgen Flinck var gästdirigent liksom överraskande Lars Thulin från Trelleborgs Allehanda.
Trelleborgs Musikkår inledde med ett potpurri på gamla.musikalmelodier från 30-talet. Tin Pan Alley. Senare kom ett långt potpurri Henry Manzini låtar, långsamt och tråkigt. Ingenting av detta är min musik. Tråkar bara ut mig. Mer variation och överraskningar behövs. Men det kommer kanske nu sedan Johan Rufelt tagit över.
Men vädret var stilla och fint om ej så varmt och Lena och jag fick fina platser på tredej bänk. Trelle Ukulele Orchestra var det som räddade kvällen för mig. Bäst var det när orkestern lät dem spela i fred, med det var svårt för Jörgen Flinck att hålla fingrarna i styr. Lars Thulin hade valt en Sousa marsch att dirigera till och det var bra.

Sommarkonsert i juni.
Sommarkonsert med Joachim Bäckström, augusti 2012.

Smygehuk

 2013-07-01  Trelleborg & Söderslätt
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan  sju år sedan 
Lena och jag besökte Smygehuk under veckoslutet. Först hälsade vi på i "Äggakageboden". Nu var det ny besättning, varken Ingrid Johansson, eller hennes barnbarn, Jobackertöserna" var där. Och portionerna var mindre, och fläsket mindre knaprigt. Det får räcka med ett besök i år. Sedan tittade vi på konstutställningen på andra våningen på Köpmansmagasinet. Den hette "Rörelse" och sjöng på sista versen. Inte mycket rörelse fanns där inte. Tydligen kan konstnärerna tolka detta begrepp helt som de själva vill för att få med sina, i allmänhet" mediokra alster.
Trevligare var det att lyssna på dragspelaren på bottenvåningen.
Sedan gick vi ut för att möta deltagarna i Smyge spelmansstämma, som kom marscherande från statyn Famntaget fram till stora scenen där den officiella invigningen tog vid.
Ola Pärson var konferencier med den äran och hälsade alla välkomna. Invigningstalare var Börje Nerheden från Skanör. Han har varit med i Söderslätts Folkdanslag väldigt länge. Långt längre än Ola och hans fru Marianne. De började i föreningen 1996.
Börje höll ett humoristiskt tal och sjöng en Edvard Persson låt. Han avslutade med en önskan om uppehållsväder hela eftermiddagen och kväll.
Då började det regna för att sedan fortsätta att ösa ner i flera timmar. Men då var vi redan hemma i Trelleborg efter att ha handlat ägg i Böste.
Bilder: "Ordnung", 3100 kr, Göran kvists Badpojken, 9800 kr, Ola Pärson hälsar välkommen och Börje Nerheden invigningstalar.
Artikel i Trelleborgs Allehanda: "Spelmansstämma tvingades skula".

Smyge spelmansstämma, Köpmansmagasinet, Böste grönsaker,