Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Juli 2015

Bertil Tomelius
Startsida

 

Oväntat och trevligt besök från Nora och Älgabäcksryd

 2015-07-31  Familjen
 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Lenas exmake Lennart Engholm hade en storebror Torsten, nu avsomnad sedan många år tillbaka. Men Torstens fru Wivi Engholm, lever i god välmåga trots sina snart 86 år i den lilla byn Älgabäcksryd i Tenhults kommun mellan Jönköping och Nässjö. Hon är min Facebook vän sedan flera år. Nu hade hon fått för sig att besöka sina släktingar i Skåne.
På Wemmenhögsgatan 32 i Trelleborg dök hon upp i går eftermiddag med tre barn och en svärdotter. Annika, Klas och Johan och Klas maka Rosa. Johan var ursprungligen busschaufför men sadlade om till gymnasielärare - matematik - liksom sin far Torsten Engholm. Johan är också en höjdare på att stöpa ljus. Han har ett företag, Ölmeljus.
Klas gick den fackliga svängen och är sedan länge ombudsman, hustrun Rosa är sjuksköterska.
Annika är lärare (pedagog) på en lågstadieskola.
Alla som jag träffade för första gången i mitt liv visa sig vara mycket trevliga personer som jag gärna ser igen.

Klas Jörgen Engholm, är född 1963, liksom min äldsta son Hans Jörgen Tomelius, slumpens skördar, dessutom är båda ovanligt långa, strax under två meter. En annan kuriositet är att Wivi känner min syster Birgit Tomelius sedan de tillsammans jobbat i många år på Johnsson & Co.

För mig var det särskilt kul att Johan och Rosa bor i den lilla staden Nora i Västmanland, där den kända deckarförfattaren Dagmar Lange eller Maria Lang, bodde största delen av sitt liv. Hon började 1949 med "Mördaren ljuger inte ensam" och slutade med "Se Skoga och sedan ... (1990). Det blev totalt 43 vuxenböcker. Om Maria Lang på visitNORA.
Om Maria Langs böcker kan man läsa här.

"Kommer vi någonsin att kunna få bort robotarna från Internet"

 2015-07-30  D & I
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Nej, åtminstone inte på Instagram.
I begynnelsen var Instagram - nytt och fräscht, och moget för spam.
Fotofördelningsajten översvämmades av falska konton som gillade, följde och hashtaggade för glatta livet. Sedan kom den stora "Instagram-uppryckningen" då alla falska konton skulle raderas. Men robotarna finns kvar och kommer alltid att finnas på Instagram.
Upp till åtta procent av alla konton är fortfarande datorgenererade.

William Howard är talesman för Rantic, ett företag som som säljer följare, gillare och annat på sociala nätverk som Facebook, Twitter och Instagram.
Företag som Rantic.com tjänar pengar på falska konton - de äger robotar som skapar miljontals falska Instagramkonton som de sedan säljer till kändisar. Företag och alla andra som vill få sina konton att växa snabbt.

Rantic får sina falska konton från en robot som utvecklats av ryska programmerare. Att sälja följare är en verksamhet som drar in mångmiljonbelopp. Och en robot är guld värd.

Det kommer alltid att bli svårare och svårare att avgöra vad som är äkta och vad som är falskt.

Läs artikeln i The Washington Post: "Can we ever beat the bots? Not on Instagram",eller läs den här, översatt i Tempus nr 29 2015

Därför ökar de kriminella gängens makt

 2015-07-28  F & V
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Den organiserade brotteligheten växer i Sverige. Omfattningen är nu så stor att forskarna har börjat tala om enklaver, områden som i princip inte längre behärskas i den svenska staten.
Jacob Ekström har varit polis i över 20 år, och är i dag förundersökningsledare, gruppchef och ställföreträdande insatschef för operation Fenix.
Operation Fenix jagar i nuläget 300 ”strategiska personer” som livnär sig på kriminalitet i Stockholmsförorterna Tensta, Rinkeby, Hjulsta, Kista, Akalla och Husby. Det handlar om stadsdelar som präglas av "öppen narkotikaförsäljning, kriminella uppgörelser som yttrar sig i grova våldsyttringar på allmän plats, olika former av utpressning och otillåten påverkan samt utåtagerande missnöje mot samhället”. Utvecklingen i områdena har medfört att det är svårt att utreda de brott som begås där.

År 2011 bedömdes Malmö ha 16 organiserade kriminella gäng. Många har rötter i det forna Jugoslavien eller i Iran, Irak och Libanon. Andra är etniska svenskar. Polisen kallar vissa grupper för ”klaner”, då de ofta bygger på släkter med ursprung i Libanon, Albanien eller Serbien. Sådana konstellationer är ”ofta genomsyrade av traditionella normer som innebär att uppfattade oförrätter och kränkningar måste besvaras för att gruppen ska upprätthålla sin heder och respekt”. Konsekvensen blir att rätt triviala händelser kan utlösa svåra våldsspiraler..
En liten grupp män står för en mycket stor del av brottsligheten. En procent av befolkningen i Sverige står för 63 % av alla våldsbrott.
Det beräknas finnas omkring 8000 livsstilskriminella i Sverige, det vill säga en promille av befolkningen.

Läs mer här i Forskning & Framsteg nr 5 2015.

Fiskets Dag 2015

 2015-07-26 A & S
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Fiskets Dag i Beddinge såg ut att blåsa och regna bort och bli allmänt otrevligt. Men när söndagsmorgonen den 26 juli närmade sig förmiddagen blev vädret allt bättre. Klockan elva när portarna öppnades såg det redan bättre ut och fram till slutet klockan tre hade solen kommit fram och därmed värmen. Lena och jag var där en timme, träffade trevliga vänner, tittade på veteranbilarna, köpte korv, gick runt på loppmarknaden, som var ovanligt stor i år och lyssnade på trevlig musik av "The Ukulele Orchestra of Sweden" som klädde om till Djungelbandet. Kön till försäljning av "Sillamackan" var för lång att vänta på särskilt när de mörka regnmolnen tornade upp sig och promenaden till parkeringsplatsen var lång.
Lilla Beddinge Byalag startade 1991 och väckte särskilt intresse då Fiskets dag startade 1996.
Lilla Beddinge Byalag hemsida.
The Ukulele Orchestra of Sweden på Facebook.
Medlemmar: Lennart Malmström, ukulele & sång Anders Agvard ukulele & sång Stefan Hedlund Basukulele & sång Benny Wahlgren ukulele & sång
Blogg om Fiskets dag 2010.

Efter Irene Huss; Embla Nyström

 2015-07-24 Böcker, deckare
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Efter 10 böcker om Irene Huss är Helene Tursten tillbaka med en ny deckarserie. Jaktmark är första boken om Embla Nyström, en 28-årig polis som är nordisk mästarinna i lätt weltervikt och bor i Göteborg men har rötterna väl förankrade i det skogsrika norra Dalsland.
Kriminalinspektör Embla Nyström är på väg från Göteborg till Dalsland och den årliga älgjakten. Men det som skulle bli en avslappnande jakt förändras snabbt när två av jägarna plötsligt försvinner. Spänningen i gruppen ökar ytterligare när en av dem hittas död nedanför ett stup. För Embla och hennes två kollegor börjar nu en helt annan jakt. Den efter en mördare.
Helene Turstens tio deckare om Irene Huss har sålt i över fyra miljoner exemplar, översatts till 18 språk och filmatiserats.
Nästa bok i serien kommer att heta Sandgrav. Liksom i verkligheten har polisen genomgått en stor omorganisation och Emblas team har splittrats. Därför kommer hon inledningsvis befinna sig på brottsenheten i Göteborg, sida vid sida med en viss Irene Huss.

Cecilia Nelson i GP: "Intrigen som är förvånansvärt förutsägbar",
Marie Gröön i ETC_Göteborg: "Impulsiv och temperamentsfull.
Tidigare blogg om Helene Tursten: Det lömska nätet.
Om författaren på Wikipedia, Presentation på Piratförlaget.
Presentation på Kabusa förlaget.

Första muslimska eidfirandet i Trelleborg

 2015-07-22 A & S
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
För nästan 25 år sedan kom ett stort antal flyktingar till Sverige från forna Jugoslavien. De allra flesta kom från det som senare kom att kallas Bosnien-Herzegovina. Många av dessa de så kallade "bosniakerna" bekände sig till den muslimska tron. En av de fem "pelarna" i denna tro är fastan (ramadan). När fastemånaden är över firar muslimerna detta med en högtid kallad Eid al-fitr.
Eid al-fitr varar ofta flera dagar.
Ofta åker de tidigare flyktingarna från Bosnien tillbaka till sitt hemland för att fira Eid.
Men i år ville Andreas Hasslert, konsulent på studieförbundet Ibn Rushd anordna en fest för både icke-muslimer och muslimer i Trelleborg måndagen den 20 juli. Det var första gången detta skedde i Trelleborg.
Måndagens Sommar i stadsparen gick därför i det muslimska firandets tecken. Andreas Hasslert vill att arrangemanget ska visa att muslimer är glada och trevliga. Sen handlar det också om att normalisera Trelleborgs befolkning, det finns faktiskt muslimer som är trelleborgare, säger Anders Hasslert.
Andreas Hasslert inledde med att prata om artisterna. Bandet "Hot this year" skulle spela "muslimska" reggaelåtar på scenen i Stadsparken. De var förstärkta med artisten och sångaren Al-Jouneyli, som är en svensk-saudisk, muslim.
Vi fick också höra en imam predika på arabiska.
Och det bjöds på söta kakor, kaffe och läsk.
Tidningsartiklar: Första eidfirandet, Hungern-blev-till-fest-nar-fastan-antligen-var-over, eid-mubarak-fastan-ar-slut-nu-borjar-festen.

     
 Flest i den muslimska hörnan  "Hot this year" med artisten Al-Jouneyli  Godisregn till barnen
     H
Andreas Hasslert, studieförbundet
Ibn Rushd presenterar.
 Lena Welinder kände sig ganska ensam  Här bjöds det på kaffe och extra söta kakor

Sommarutställning på Isietio

 2015-07-20 A & S
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Galleri Isietios andra sommarutställning hade vernissage den 18 juli. Den pågår till den 2 augusti. Som vanligt mycket trevligt att vara där. Ovanligt många av utställarna var själva närvarande. Trevlig och avslappnad attityd. Tio ut ställare med bra blandning på objekten.

Anki Olsson, Facebook
Lotta Jangbro, Facebook
Käthe Alm, Facebook
Jeanette Settervall, Facebook
Hemsidor: Ditte Norström,    Jeanette Jiménez,

Andra utställare: Rolf Ingemansson, Britt-Marie Mellergårdh, Björn Mellergårdh och Annette Jonnerfelt.

       
 Anki Olsson med sin "Dansös"  Jeanette Jimenez Harpspelaren Käthe Alm Vallmo i mörker   Ann-Charlotte Jangbro
       
 Ditte Norström Textil Ann-Charlotte Jangbro  Jeanette Settervall bredvid sin favorit "vågen" 

All inclusive av Hans Gunnarsson

 2015-07-18  Böcker
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 

Av Hans Gunnarsson har jag aldrig läst någonting. Han har tydligen skrivit en del novellsamlingar, "Gunnarsson skriver kortare noveller i realistisk stil." Och så länge som denna s.k. kollektivroman består av många korta noveller, med träffsäkra människobeskrivningar, i övre medelålderna, där man verkligen känner igen sig själv så är den verkligen riktigt bra. Men i hans senaste bok "All inclusive" försöker han göra mer, en äventyrsroman, ja nästan en deckare - det är ju deckare som slår och säljer under senaste decennierna. Och det blir inte alls bra. Så första halvan av denna 400 sidiga bok är utmärkt men inte därefter.

Baksidans text förleder läsaren:
"C.G:s karriär har gått i stå, han behöver ett jobb. Mot alla odds får han ett erbjudande: åk till en all inclusive-resort på Guadeloupe. Skriv en roman som lockar människor att åka dit. Det är ett lockande uppdrag, men svårt, för en författare med skrivkramp. Och på plats i Guadeloupe är distraktionerna många. Obegränsat med alkohol, bara en sådan sak, sol, kvinnor... Omgiven av semestrande människor och deras berättelser börjar C.G. märka att han inte alls kan styra vad för historia han ska skriva. Och när dödsfallen börjar komma inser C.G. att det är någon annan som drar i trådarna - han är snarare intrigens fånge"

Om Hans Gunnarsson: Bonniers förlag, Wikipedia,

Magnus Persson i SvD: "Stilsäker fars med stor svärta",
Jonas Thente i DN: "En levande och lyhörd kollektivroman",
Annika Koldenius i Kristianstadsbladet: "Manlighetens upplösning i Sverige",

Den lilla flickan som svalde ett moln lika stort som Eiffeltornet

 2015-07-17  Böcker
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Romain Puértolas andra roman handlar om Providence, en ung kvinna som arbetar som brevbärare i Paris. Nu är hon på väg till Orly-flygplatsen för att ta ett plan till Marrakech och hämta den sjuåriga Zahera, en flicka som Providence äntligen ska få adoptera. Men Zahera lider av en allvarlig lungsjukdom - lungorna känns som de vore fulla av ett moln lika stort som Eiffeltornet - och måste till Frankrike och få expertvård, så det är ont om tid. Och just som Providence ska ge sig iväg så stoppas alla flighter. En vulkan på Island har nämligen fått ett utbrott och inga plan får lyfta. Providence är förtvivlad. Hon måste ta sig till Marocko - till Marrakech -
och då är bara frågan: är hennes moderskärlek så stark att hon kan lära sig att flyga på egen hand? Hon tar hjälp av diverse mystiska figurer som hon övertalas att tro på.
Boken är säkert rolig på sitt sätt. Men jag tyckte inte det. För andra gången lockade mig titeln och framsidans layout att låna den på Trelleborgs bibliotek.
Förbluffande nog har boken varit "Månadens bok".

Romain Puértolas är född 1975 i Montpellier och arbetade vid franska gränspolisen när han 2013 debuterade med succéromanen Den fantastiska berättelsen om fakiren som fastnade i ett IKEA-skåp.

Recension: Magnus Sjöholm i NT: "Romantisk feel-good roman".
Enligt Magnus Sjöholm borde jag ha läst slutet av boken " då sätter berättelsen fart och några alternativa slut presenteras".
Men en bok måste vara bra från början helst redan de första meningarna ska locka till läsning.

Författarens hemsida.
Jag läste hans förra bok Den fantastiska berättelsen om Fakiren som fastnade i ett IKEAskåp, den var inte heller bra.

Internet förstör vårt minne

 2015-07-16  D & I
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Vi lever i en symbios med datorerna. Allting finns lagrat någonstans och vi behöver inte lära oss att minnas, vilket är praktiskt men också farligt. Vad gör vi när din dator stjäls eller våra konton hackas? Då har vi förlorat allt.
Fler än tusen amerikaner har tillfrågats i en undersökning som är gjord av cyberföretaget Kaspersky Lab. Mer än 90 % berättade att de använder minnet som en online förlängning av sin hjärna.
Att kunna memoreras var en gång i tiden en viktig del för bland annat utbildning.
Idag är informationen bara ett klick borta, vilket faktiskt gör oss sämre på att minnas och komma ihåg olika saker enligt forskare på området.
Människor som har tillgång till information på nätet är mindre benägna att komma ihåg fakta men mer benägna att lära sig nya sökvägar för att hitta dem.
Läs artikeln i The Washington Post: "Online search engines may be affecting memory, studies say",eller läs den här, översatt i Tempus nr 28 2015

Naxalitmilisen i Indien

 2015-07-14  F & V
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Med våld och utpressning har maoistiska reveller skapat en maktbas i den mineralrika djungeln.
I Indien är de kända som naxalitmilisen: maoistiska rebeller från landets längsta interna konflikt. Deras flera decennier långa krig, som idag kräver fler indiska liv än resterna av konflikten i Kashmir beskrivs som Indiens "största interna säkerhets hot".
Naxalismilisen borde egentligen höra hemma i det förflutna, men den fortsätter att slåss och döda i Maos namn långt efter den kinesiska kommunistledarens död.
Indiens energibehov och industrins aptit på råmaterial har fört samman djungelns arga mördare och kol-, stål, och elproducenterna och svetsat samman naxalitmilisen med några av landets mest missgynnade befolkningsgrupper, adivasifolken, de ursprungliga, indiska stamfolken. Men naxalitmilisen omfattar också studerande från medelklassen, daliter - de "oberörbara" eller kastlösa samt andra från de lägsta sociala skikten.
Det som gjorde naxalitupproret så ironiskt och gav det så stor inverkan på landets framtid var att dess centrum låg mitt i hjärtat av Indiens enorma mineralrikedomar.

Läs mer i National Geographic nr 4 2015 eller Läs delar av artikeln här.

Prästen i Paradiset

 2015-07-12  FTM
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Det var en av de sämsta filmer jag sett. Inte värt pengarna. Alkohol- och spelmissbrukaren Krister Hellstrand (Kjell Bergkvist) som påstår att det är en sådan präst som utlandssvenskarna i Phuket behöver är inget man längtar efter att återse. Och stackars Eva Röse som lånat ut sig till en sådan film.
Beskrivning av innehållet: I samband med ett officiellt besök i Thailand, skall den svenska statsministern inviga den nya kyrkan i Phuket. Ett ypperligt tillfälle för statsministern och församlingen att visa upp den investering och det arbete man gjort för både turister och bofasta på Phuket. Carro Asplund, en nyexaminerad präst (spelad av Eva Röse), får i uppdrag av kyrkorådet att bege sig till Phuket för att ansvara för det prestigefyllda evenemanget i samarbete med församlingens präst Krister Hellstrand. Till hennes fasa visar sig Krister vara en lätt försupen skojare, som helt verkar ha tappat både tro och kristna värderingar. Kyrkan som han lovat bygga är inte ens påbörjad, och var pengarna har tagit vägen vet bara hans bookie. Han håller sällan några gudstjänster och när han väl drar på sig prästkragen förrättar han hellre sina tjänster på en bar med Mekong-whiskey istället för nattvardsvin. Det blir en kamp för Carro att få Krister på benen.
Recensioner:
Robert Lindström i Norran: "Briljerar som försupen präst",
Aftonbladet: "Klyschor men också oväntade vändningar ",
Sydsvenskan: "En banal tunn historia".

Senast sedda filmer på Grand: SPY, Bridesmaids, GentlemenMicke och Veronica.       
Ännu tidigare på Grand: Turist, 14-09-03, Apornas planet - Uppgörelsen, Grand Budapest Hotel, Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvannHotellet, Captain Philips.

Ingen bok för mig

 2015-07-10 Böcker
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Hon heter Rachel. Hon är alkoholist, hon får ofta fylledille. Så här är det, boken igenom. Dricker hela dagen. Sätter mig på tåget och fortsätter att dricka. Vaknar om nästa dag. Vet inte hur jag kommit hem. Minns inget. Kanske ett slagsmål. Jag är naken. Jag är skadad. Jag har tydligen ringt Tom, han är förbannad! Tom är hennes fd make vars skilsmässa hon vägrar att acceptera
Cathy kommer hem. Jag försöker städa. Hon vill sparka ut mig.
Boken är skriven utifrån flera perspektiv, Rachels, Megans och Annas, och från flera tider. Blandas ihop i en svårtolkad röra. Dessutom har personerna olika alias.
Förutom Rachel är det Megan Hipwell ("Jess") och Anna Boyd. Och de "muskulösa männen".
Boken heter "Kvinnan på tåg" skriven av Paula Hawkins, en amerikansk journalist 2015 och blivit enormt populär enligt recensenter och förlag.
Men inte för mig som efter att ha tragglat igenom hälften, läst om flera stycken och skrivit "kompendium" ändå inte får ut någonting av den och stoppar den i "soptunnan".
Förlaget Massolit. På Facebook.
Två recensioner:
Lotta Olsson i DN: "Nervkittlande lästips till helgen".
Ylwa Karlsson i Dagens bok: "Spännande thriller med visst psykologiskt djup".
En mycket bra beskrivning av boken som jag delar helt.

Jordens vattenreserver utarmas

 2015-07-08 NP int
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  9 år sedan 10 år sedan 
Mer än en tredjedel av världens största akviferer, en livsviktig källa till rent vatten för miljoner människor, håller på att utarmas enligt en artikel i Water Resources Research.
"Vi behöver utforska världens akviferer som om de har samma värde som oljereserver", säger Jay Famiglietti. "Vi behöver borra efter vatten på samma sätt som vi borrar efter andra resurser.
Problemet är mest allvarligt i regioner där regn och snö inte kan kompensera för det vatten som utvinns för jordbruk, industrier, dricksvatten och andra mänskliga behov.
Det arabiska akvifersystemet, en viktig källa till vatten för 60 miljoner människor. Är det mest "överbelastade" i världen tätt följt av Indusflodens akvifer i Indien och Pakistan och Murzuq-aktifern i Nordafrika. Men också Central Valley i Kalifornien.
Bristen på grundvatten håller på att leda till allvarliga, ekologiska miljökatastrofer som att floder torkar ut, att vattenkvaliteten försämras och landsänkningar.

Läs mer i Financial Times: "Global water supplies are 'in distress', scientists warn", eller läs den här översatt i Tempus 27 2015
Mer information här: Study: Third of Big Groundwater Basins in Distress.

Bästa med Maria Wern

 2015-07-06 Böcker, deckare
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Anna Janssons sextonde bok om kriminalinspektören Maria Wern är hennes hittills bästa. Den heter "Alla kan se dig" och bygger att alla något som de verkligen skäms för och som de nästan hellre vill dö än riskera att bli avslöjad. Och den risken har ökat enormt sedan de sociala medierna utvecklats. Klicka på "sändknappen" och tusentals människor får ta del av vad du hittat på. Denna möjlighet används av många för utpressning, inte bara av pengar utan även av att kräva tjänster, ja rena slavarbetet

År 2000 kom Anna Janssons debutromanen "Stum sitter guden". Där lanserades kriminalinspektör Maria Wern, som sedan dess har varit huvudperson i en lång rad kriminalromaner.
Serien om Maria Wern har blivit mycket framgångsrik - både i Sverige och utomlands - och har sålt i över 2 miljoner exemplar. Främmande fågel nominerades 2006 till Glasnyckeln för bästa nordiska deckare, och böckerna har också gjort succé som tv-serie med Eva Röse i huvudrollen.
Recensioner:
Bengt Eriksson i Kristianstadsbladet: "Till sist en ordinär Jansson-deckare. Fast det duger bra det också".
Bara att slå fast: Jag delar inte "oraklet" Erikssons uppfattning!
Senaste lästa bok av Anna Jansson: Alkemins eviga eld.
En sorts kompendium.

Fartfyllt slut efter trög inledning

 2015-07-04 A & S
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Årets Trelleborgsrevy hade en svag inledning. Knappast något skratt alls i avsaknad av humor. Skådespelarna föreföll trängda av ett riktigt tråkigt manus. Där hade verkligen inte Åke Catos och Mikael Neumann lyckats fullt ut.
Men avslutning blev bra där särskilt operastuderanden från Stockholm, Emma Björkegren, i rollen som den finska servitrisen Arja Koskinen briljerade, väckte känslor och skratt. Och applåder och inropningar.
Övriga säkra kort var Pierre Malmqvist som kommissarie Mårten Bock och hans överbeskyddande mamma Katarina Johnsson som Greta Bock. Och Simon Juth som den polske invandraren Marek Polanski.
Programbladet.

Trelleborgsrevyns hemsida och Facebook.
Bloggar om tidigare sommarrevyer:
Tant Jutta från Kalkutta, Herrar på vift,
Mina tidigare bloggar om Trelleborgsrevyn:
Se upp för katten (Für die Katz), 2011-07-08,
Hög klass på årets Nyårsrevy, 2011-01-07, "Jubel i år",
När tocken gal, 2010-07-15.
Jubel i Parken, 2009-07-11, "När Jins Månsson skulle fria",
Nyårsrevyn på Grand, 2009-01-12, Noll-noll-nie

Linas födelsedag 2015

 2015-07-02 Familjen
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
I dag var Lena och jag i Skegrie för att fira min "mellandotter" Linas 34:e födelsedag. Det fanns också skäl att fira att Lina just blivit en väletablerad förstelärare i matematik och NO på en grundskola i Malmö.
Flera överraskande gäster fick jag träffa i Skegrie i det soliga och varma sommarvädret. Vi satt utomhus på altanen hela kvällen. Annes systerdotter Johanna, alltså Linas och Nillas kusin från Stockholm dök plötsligt upp. Hon hade med sig sin dotter Moa men dessutom Hugo, tre år som jag hittills inte träffat. Johannas föräldrar var också där. Folke och Barbro som nu vistades i sommarstuga utanför Båstad.
Vidare var där Andreas, Linas make, och hans syster, svåger och syskonbarn Ville och Hanna. Och även Andreas farmor. Inalles 17 personer.
Det blev grillad korv, med extra god tysk smak, hamburgare med alla tillbehör och en extra fin sallad med fetaost. Lite öl, vitt vin och ett glas champagne avslutade det hela. För att inte glömma hembakad chokladtårta och och kaffe.

       
Farmor, Hanna, Annika och
Lina
Nilla tar hjälp av sitt
kusinbarn Hugo
Lina, Folke och Anne Donna försöker gräva
fram kaniner under altanen
       
 Lena och jag lyckades hamna
i solskenet hela kvällen.
Niels, Nilla, Barbro,
Petri och Lena
Niels, Nilla, Barbro och
Petri
Anne med sin yngsta syster-
dotter Johanna och hennes
barn Hugo och Moa.

Tidigare födelsedagar i Skegrie: 2014, 20102008 och 2006.