Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Juni 2005

Bertil Tomelius
Startsida

Palma de Mallorca

2005-06-25   Familjen

Midsommardagen 2005. Idag åker jag med mina två döttrar, Lina och Nilla på semester till Mallorca. Det blir första gången för mig. Vi lyfter från Kastrup kl 1405 och kommer att landa på Palma de Mallorca klockan 18.15. Jag har betalt för ett enkelrum med balkong på hotell Saturno alternativt Alcuidia. Vi kommer få tre mål mat om dagen så veckan kommer väl att handla om att äta, sola, bad och läsa deckare. Jag har med mig två Maria Lang, hennes två näst sista och Elisabet Kågermans ”Vågspel till döds” som hon skrev redan på 1950-talet. Vi är hemma igen den 2 juli sent på kvällen.
Som ett tecken i skyn är det ösregn och åska när vi åker från Anderslöv. I går var det inemot 30 grader varmt, vindstilla och mest sol. I dag är det 14 grader bara! Extra skönt att åka till Medelhavet.

Besök i ett 1700-tals hus i Haglösa

2005-06-24 Anderslöv & Söderslätt

Det bästa man kan göra på midsommarafton är nog att ta en cykeltur på Söderslätt. För ovanlighetens skull var det nästan vindstilla idag. Svag sol från en ganska molntäckt himmel gav en temperatur på över 25 grader. Jag cyklade sydväst från Anderslöv idag eftersom vinden var sydvästlig. Medan jag cyklade 32 km hann jag passera många små byar som Norra Åby, Simlinge, Fjärdingslöv, Gylle, Norra Gylle, Haglösa, Västra Alstad, Lilla Alstad och Fru Alstad. I Haglösa gjorde jag ett kort stopp för att hälsa på min uppskattade arbetskamrat, uppdragsledaren på Lernia, Catharina Bernhardtz. Hon bor i ett fantastiskt 1700-tals hus med en imponerande vildvuxen trädgård och en väldigt gullig hund. Gylle har ett fotbollslag i division sex, Gylle AIF. (2008 finns det en ny hemsida för Fru Alstad).

EUs sociala modell, en anakronism?

2005-06-24   Nyheter & Politik, Internationell

Man kan verkligen hålla med den brittiske premiärministern Tony Blair när han klagar på Europeiska Unionens franskt inspirerade jordbrukspolitik som innebär att över 40 % av EUs budget går till 5 % av dess befolkning, som bara svarar för 2 % av EUs samlade BNP. 22 % av EUs jordbruksstöd går till 600000 jordbrukare i Frankrike.
Man håller också gärna med Frankrikes potentiella presidentkandidat Nicolas Sarkozy som säger att politikerna måste skapa en flexibel, konkurrenskraftig ekonomi. Det är samma som ekonomerna påpekat i flera år, att för att skapa nya jobb måste de minska kostnaderna för att anställa och avskeda, sänka skatterna, minska den offentliga budgeten och avreglera varu- och tjänstemarknaderna.
Europas omoderna sociala modell fungerar inte. Den europeiska välfärdsstaten, med sina generösa socialvårds-, pensions-, sjukvårds- och utbildningsförmåner föddes under ”det tyska undret” och ”les trentes glorieuses”, när Europa kunde glädja sig åt tre efterkrigsdecennier av megatillväxt.
Modellen är emellertid så djupt förankrad hos många att man kan avfärda alla nya och bättre moderna idéer med argumentet att dessa hotar den europeiska socialmodellen. Det närmaste man kan hoppas på är väl om kristdemokraternas kandidat Angela Merkel besegrar socialdemokraternas Gerhard Schröder i valet i Tyskland i september. Och att detta följs upp ett år senare hos oss med att den borgerliga alliansen besegrar socialdemokraternas Göran Persson.

Han/hon blir den

2005-06-23   Dagbok

Idag har jag monterat ”Procent”, ”Summera” och ”Hol” allt inköpt på IKEA. Det gick bra även för mig som inte har några större tekniska anlag. Instruktionerna är verkliga pedagogiska och lätta att följa med med sina tydliga bilder. Jag förstår inte de som klagar på IKEA och dess försäljningssätt som innebär att kunden får bra kvalitet mot att den själv utför en del av arbetet. Jo, så ska det heta numera i stället för han/hon enligt Svenska språknämndens Språkriktighetsboken som publicerades den 17 juni. En konkret jämlikhetsåtgärd. Vår könstillhörighet ska offras på jämlikhetens altare. Det är kanske dags att helt ta bort de båda könsbundna pronomina.

Uppståndna från de döda?

2005-06-23   Böcker, Deckare

Jag läser om ett bankrån i Göteborg som just ägt rum. Det är ju ingenting att lägga märke till, en dagligvara numera som man knappast lägger märke till. Det anmärkningsvärda och mycket glädjande är att informatören på polisen i Göteborg är Jan Bertilsson. Han är en verklig expert på bankrån. Det första gjorde han tillsammans med sin vän läkaren Gunnar Stensson redan 1975. Då var han studierektor på gymnasiet i Kalmar. Det handlade då om en oblodig kupp mot Handelsbanken på Karlaplan i Stockholm. Företeelsen dokumenterades av Tomas Arvidsson i boken ”Enkelstöten” som sedan följdes av ytterligare 9 deckare. Alla handlar dock inte om den brottsbenägna Bertilsson.
Särkilt glädjande för mig som älskar Kalmarbon Tomas Arvidsson och hans studierektor är att han tydligen bara lurat mig när han i sin senaste bok (2004) ”Studierektorns sista stöt” tog livet av studierektorn på ett spektakulärt sätt (ett strömförande spett). Trevligt att han på något mystiskt sätt överlevt och fått ett jobb på rätt sida lagen!
En annan svenska deckarförfattare som ”lurats” är Jan-Olof Ekholm som i boken ”Ett avslutat kapitel” 1980 tar livet av sin favoritfigur Göran Sandahl (”Gör-han Skandahl” kallades han för av sina kolleger på tidningen) och sedan låter honom återkomma 1987 i ”Död mans epistel”.
Göran tycks ha räddats på ett mirakulöst sätt sedan de två torpederna Frank och Benny satt honom i en gammal bil som de sänkte i Årstavikens förorenade vatten i Stockholm. Göran låg länge dränkt innan han räddades så hans hjärna kan ha tagit skada. Han får hemlig adress och personnummer för att skydda sig mot nya mordförsök. Han börjar försiktigt arbeta på en tidningsredaktion i landsorten. Detta alltså efter sju år.
(När jag läser detta två år senare vill jag tillägga att Ekholm till min överraskning publicerade en sista (?) kriminalroman så sent som 2004. Där tar han åter, på ett nesligt sätt, livet av Göran Sandahl, som är 70 år och mitt i sin ljuva pensionärstid. Läs här.)

Personlig service med tempo

2005-06-22   Dagbok

Bilbesiktning på Valdemarsro i Malmö. Svensk Bilprovning är ett av få exempel på hur offentliga sektorn anpassat sig till de senaste tekniska förändringarna. Man kan boka tid på Internet, betala via sin Internetbank. När man kommer dit är det knappt att jag hinner knappa in bilnumret förrän samma nummer blinkar i ljusskrift och kallar mig till port 1 som redan har öppnats välkomnande. Jag springer till bilen för att hinna inställa mig i tid. Annorlunda var det för 10 år sedan då jag alltid hade en bok med mig i bilen för att fördriva den långa väntetiden innan numret ropades upp sedan jag först stått i en lång kö inför en sömnig kvinna i kassan. En ung man hade nu hand om min bil. Efter varje avsnitt sa han ”så här långt har det gått bra” eller ”bra bil den här” eller andra uppmuntrande kommentarer. Tidigare fick man vänta på att den surmulne besiktningsmannen med stor oro avgav den slutliga domen. I bilen pratade vi sedan lämpliga pensionsåldrar och han berättade att han inte tänkte arbeta längre än till 60 år eftersom han redan genomgått en hjärtoperation. Hur det gick för min Toyota Corolla 1995? Godkänd med bara två mindre anmärkningar!

Tidlösa figurer i svensk deckarlitteratur

2005-06-21   Böcker, deckare

Idag fick jag böcker av Maria Lang som Linnéa Jeschke lyckats leta upp från specialbibliotek runt om i Sverige. Det är böcker som jag länge letat efter. Lite paradoxalt så finns Maria Langs tidigare böcker på alla loppmarknader, bibliotek och antikvariat men dessa hennes tre sista tycks det vara få som är intresserade av. Troligen för att de är så dåliga.
”Tvillingen i spegeln” 1988, kom halvt isönderfallen från Landstingsbiblioteket i Skara och ”Flyttbil försvunnen” 1989 från Tranås stadsbibliotek
”Se Skoga och sedan...” hennes sista bok är fortfarande på rymmen.
Maria Lang, eller Dagmar Lange, började skriva 1949, strax efter att de andra två stora hade börjat, Stieg Trenter 1943 och Vic Suneson (Sune Lundquist), 1948. Hennes första böcker hade suggestiva titlar som jag tror att de flesta i min ålder fortfarande känner igen som Mördaren ljuger inte ensam, Farligt att förtära, Inte flera mord, En skugga blott, Rosor, kyssar och döden, Tragedi på en lantkyrkogård, Se döden på dig väntar.
Den första hade något så ovanligt 1949 som en lesbisk mördare, Viveka Stensson, licentiat i litteraturhistoria.
I alla dessa tidiga böcker fanns den unga Puck Ekstedt, Einar Bure, som blir hennes make och ofta hennes far professorn Johannes Ekstedt med. Dessa figurer avlöses senare av andra fr o m bok nr 9 ”Kung Liljekonvalje av dungen”.
I alla de 40 böcker jag läst av Maria Lang finns däremot chefen för rikskriminalen, Christer Wijk med, ständigt lika tilldragande manligt medelålders.
Hos Stieg Trenter har han en förebild, fotografen Harry Friberg, som Stieg har med i alla sina böcker från 1944 till 1967. Efter Stiegs död fortsätter hans maka Ulla skriva. Hon använder sig också av den medelålders, tilldragande figuren till åtminstone 1983! En tidlös litterär figur som existerar i 50 år. Vem kan slå det!

Till Sveriges sydligaste punkt   

2005-06-20   Anderslöv & Söderslätt

En ny cykeltur, i soldiset, 24 grader varmt i skuggan. Bara svag vind från sydost. Några dagar innan midsommar har den verkliga högsommaren kommit. Sverige är fantastiskt. Nu cyklade jag söderut via Fröjdenborg, Norra Åby, Södra Åby, Lilla Isie med sin gamla kyrkogård, Västra Torp, Böste vid kusten och Smygehuk. Där vid Sveriges sydligaste udde vände jag. 30 km blev det fram och tillbaka.

Flow på Club Oasen

2005-06-18  Motion, Forskning & Vetenskap

Jag åkte tidigt till Trelleborg och ”Club Oasen”. Det är ett stort gym med en uppsjö av moderna träningsredskap. Särskilt imponerande är de många och olika uppvärmningsmaskinerna om man ska kalla dem så då många unga vältrimmade och prestationsberoende tjejer tycks tillbringa timmar på dem långt utöver vad som behövs för att värma upp. Antagligen för att förbränna kalorier och pumpa ut endorfiner till hjärnans belöningscentra. Det finns trampmaskiner, löparband, roddmaskiner m.m. Även ”stavgång” kan utövas på stället. Springer man på löparbandet har man en vacker utsikt från fjärde våningen över ett försommargrönskande Trelleborg. Det är glest med folk strax efter öppningsdags och jag slippa köa till maskinerna utan kan ta dem i den ordning jag själv vill. Den hottiga musiken lägger en uppmuntrande bakgrund till övningarna.
Förutsättningarna för att uppleva trivsel, lycka och ”flow” finns där om man ska tro den ungerskfödde amerikanske psykologen Mihaly Csikszentmihalyi:

En av hans böcker ”Flow och idrott” finns beskriven här.

Hanna, min Hanna!

2005-06-16  Sport

En fantastisk fotbollskväll!
Två och en halv timme kunde vi alla njuta av en spännande fotbollsmatch. Semifinalen i europamästerskapen i damfotboll i England. Allt var optimalt förutom naturligtvis att Norge vann med 3-2. Jag har flera favoriter bland de duktiga fotbollstjejerna men en har sedan många år varit min absoluta favoritälskling. I kväll gjorde hon två mål, ni förstår vem, Hanna Ljungberg!

Torsdagar är Tempusdagar

2005-06-16  Dagbok

Det är torsdag och Tempus-dags. Jag har läst Tempus sedan flera decennier tillbaka och för snart 10 år sedan började jag att metodiskt skriva ner i kompendieform något om varje artikel (med undantag av Sven Svenssons krönikor om svensk politik). Tempus är unik i svensk media på två sätt, dels är den en "obunden nyhetstidning" vilket gör den mera objektiv än många andra svenska tidningar och tidskrifter och dels har den ett samarbetsavtal med en stor mängd internationell media och detta gör den till en utomordentlig informationskälla för en svensk om vad som händer i världens alla länder. Den har funnits sedan 1980.

Kompendiet består dels av artiklarnas rubriker och underrubriker och dels en kort sammanfattning av artikelns innehåll. Ibland är denna präglad av mitt eget intresse för saken och kan då innehålla mer personliga kommentarer, ibland (oftast) är det en återgivning av själva innehållet.
Tempus hemsida finns här och mitt snart 10-åriga kompendium finns här. (på en gratis sajt på Angelfire med servrar i Kalifornien).

Lycka är att cykla

2005-06-15  Motion

Just hemkommen från en cykeltur. I solskenet kunde jag cykla med naken överkropp och riktigt njuta av de ljuva sommarvindarna. Jag blev helt lycklig av att cykla. Och detta nöje kostar praktiskt taget ingenting. Men det är nog också så att det inte alltid är de dyra upplevelserna som ger mest. I en stor empirisk undersökning i slutet av 1980-talet visade den ungerskfödde amerikanske psykologen Mihaly Csikszentmihalyi att det snarare var tvärtom: att det var omvänd proportionalitet mellan kostnaden för t ex en hobby och den lycka man upplevde av att utföra den. Om Csikszentmihalyi och hans bok ”Flow” försökte jag en gång göra en sajt: här finns den.
Färden gick från Anderslöv över Vallby, Klagstorp, Källstorp, L:a Jordberga och Fröjdenborg (ett passande namn på en by att passera idag. Men det ska uttalas med accent på första stavelsen och det ska vara grav accent om man inte direkt ska avslöja att man inte är född söder om Landsvägen).

24 kilometer visade avståndsmätaren.

Vittulajänkkä – Fittmyren

2005-06-14  Böcker

Så kallas ett kvarter i Pajala där Matti och hans kompis Niila växer upp. De är huvudpersoner i Mikael Niemis omtalade och filmatiserade bok ”Populärmusik från Vittula” där han beskriver deras uppväxt på 60- och 70-talet. Det är snorkråkor och strykkedjor. Den ska jag läsa idag på min solaltan i Anderslöv. Boken är som vanligt för mig personligen rekommenderad av Linnéa Jeschke, Anderslövs kulturängel.

Skruttibangbang, blodtryck och näringslära

2005-06-14  Dagbok och Hästar

Körde min dotter till stallet i Dala (se här)
Och Nilla själv och hennes favorithäst Muskot här: (ny adress 2007: http://www.malmo.bonet.se/tomelius/Gransbo/muskot.html)
Hon ska tävla med ”Skruttibangbang” på Jägersro i kväll i ett så kallat ”insprängt lopp”. Hon vann faktiskt och han kvalificerade sig för finalen på Solvalla.
Då var jag nära lågpriskedjan ”Netto” i Trelleborg, där min avsikt var att köpa mjölk och ägg, men kom ut med bland annat trädgårdsbord för min solaltan och blodtrycksmätare – inte för mig, jag lider snarare av lågt blodtryck som jag ”kurerar” med kolsyrat vatten och Q10 tabletter. De innehåller coenzym Q som ingår som en viktig del i människans energiomsättning, särskilt oxidationen av glukos, och som ger en energikick och höjer blodtrycket.
Sedan köpte jag vitkål och broccoli, två grönsaker som medicinexperterna säger innehåller sulforafan som är en antioxidant som attackerar cancerceller. Ämnet finns också i rosenkål och grönkål. Helst ska grönsakerna ätas råa! Kål är nyttigt, se här! Mer här.

Varierande tidsfördriv

2006-05-13  Dagbok

Började rymma upp i garaget, bakade två sockerkakor, gammalt recept från hemkunskapsundervisningen i realskolan i Eslöv. Tvättade och avverkade några timmar på gymmet – det finns faktiskt i Anderslöv! Dessutom var jag hos Linnéa på biblioteket som alltid trollar fram några böcker. Den här gången Mikael Niemis ”Populärmusik från Vittula”
Även vädret var varierande, kraftiga regnskurar under dagen, blå himmel på kvällen.

Skuld och förlåtelse

2006-06-13  böcker

Läst ut Marie Hermanssons ”Hembiträdet”. Det är en bok om skuld och förlåtelse. Om yrkeskvinnor i karriären som tycks kompensera sig för en olycklig barndom. Yvonne känner sig uppskattad som människa och beundrad som en duktig yrkeskvinna. Men vilket ögonblick som helst kan botten i hennes liv gå ur om hon ifrågasätts och negligeras, då är hon åter den lilla flickan som mobbades och behandlades hänsynslöst av sin mamma.
Yvonne lämnar barndomen med en stor tung rycksäck av skuld som hon tydligen varken kan eller vill bli av med. Ja, hon påstår t o m att det är skulden som gör oss till människor.
Yvonne säger till Bernhard ”det finns något som är värre än att känna skuld: att inte känna skuld. Den som inte kan känna skuld är ingen människa längre” (227)
Jag kan inte känna igen mig i detta. Det låter ju hemskt! Tvärtom måste man ju handla på ett sätt som gör att man inte känner skuld. Det är meningen med livet!
Författaren Maj-Gull Axelsson har ett liknande tema i sin årets bok ”Den jag inte var”. Skillnaden är att Hermansson ser skuld som något positivt, som en förutsättning för förlåtelse (det låter katolskt religiöst) medan Axelsson menar att det finns handlingar som inte kan förlåtas, som t ex att köpa sex av kvinnor. Prostitution och trafficking är ju Axelssons särskilda hatobjekt.

Media och service på Söderslätt

2005-06-12  Böcker, Anderslöv & Söderslätt

Jag läser med glädje Christer Enanders recension av Thomas Nydahls bok: Kön, Klass och Kultur. Rubriken är ”En intellektuell aladåb utan ryggrad” och Enander menar att Nydahl som har hyllat både Stalin och den albanska diktaturens förskräcklige ledare Enver Hoxha, har gett hållningslösheten och ryggradslösheten ett ansikte genom att följsamt ta efter tidsandan och utropa varje ny vindriktning till den stora och enda sanningen.

Enander är en av de många skickliga skribenterna (andra är t ex politiske redaktören Petter Birgersson och krönikören Robert Dahlström) i det som är mitt husorgan ”Trelleborgs Allehanda” sedan ett år tillbaka.

Ett stort steg för min integrering i Anderslöv har jag tagit idag. Jag har klippt mig på Anderslövs frisörsalong. Det blev ett så gott resultat att jag allvarligt funderar på att klippa av banden till min Mia i Malmö som klippt mig alltsedan hon startade sin verksamhet.

Våld och gamla deckare

2005-06-10  Nyheter & Politik, Böcker och Motion

- Är inbördeskriget på gång i Köpenhamn? Det är i varje fall ett allvarligt angrepp på demokratin då en ministers hus utsätts för mordbrand? Man kan inte låta bli att misstänka vänsterextremisterna eller som de ibland kallar sig ”autonoma anarkister” eller ”antifascistisk front” (afa). Snart är det väl dags att ta bort ordet ”anti”. Västerextremister slog ju till med våld och misshandel också i Sverige på nationaldagen. Och vem är det som skjuter genom fönstret in i kommunalrådet Ilmar Reepalus arbetsrum på Björkgatan i Malmö?

- Jag har läst några av Torbjörn Stålmarcks deckare från början av 1960-talet. Det är en hobby jag har sedan snart ett decennium tillbaka att läsa äldre svenska deckare. Stålmarck är tyvärr inte någon av de mest framträdande representanterna i den samling jag kallat ”från Trenter till Baldersson” och som finns redovisade på deckare.just.nu. Ingen av hans huvudpersoner, arkitekten Tore Nilertz med sin fru Ingela eller kriminalassistenten John Fors lämnar några större spår efter sig i mina tankebanor. Men livet var verkligen lugnare på 50- och 60-talen i Sverige. Det var bättre förr!

- På kvällen spelade jag badminton, en vana sedan flera år tillbaka. Jag spelar dubbel med mina arbetskamrater BGL, LB, MT och VP. I Aurahallen i Malmö. Jag gör stor affär av att jag förlorat mitt racket på väg in i lokalen. Av en vänlig dam i receptionen får jag låna ett annat för kvällen. Sen visar det sig att jag själv förlagt det. Har för mycket annat i huvudet!

Biljardklubben Framtiden

2005-06-09   Böcker

Min fru hade redan ombesörjt den USB-sladd som jag så förtvivlat försökte skaffa i går. Heder åt en sådan maka. Med sladdens hjälp blev min HP psc 1350 snart installerad. Skrivare, scanner och kopiator ”all-in-one!
Dessutom skiner solen från en helt blå himmel. Livet är åter värt att leva. Det blir dopp i poolen idag.
Har äntligen läst ut Gull-Maj Axelssons senaste bok ”Den jag inte var” som rekommenderats mig av Linnéa Jeschke på biblioteket i Anderslöv, mer om henne en annan gång – Linnéa alltså.
Sju gymnasieungdomar vinner en uppsatstävling, får träffa riksdagens talman och får priser och beröm. De känner på sig att ”Man lyckas om någon tror att man kommer att lyckas” och det gör de på olika sätt. De har mycket olika social bakgrund och resultatet blir därefter. De bildar ”Biljardklubben Framtiden” en grund både för trygghet och förtryck under flera decennier framåt. Men visst handlar boken också om trafficking och sexhandel, författaren gjorde studiebesök inför boken i Litauen och träffade flickor och pojkar som utsatts för trafficking.
Men huvudtemat är skuld och skam och vad man kan förlåta av det som en annan människa gjort en – och vad man inte kan förlåta.Axelssons säger någonstans att ”Hämnd kan ju vara ganska behagligt att fantisera om, men i samma sekund som hämnden utförs blir den meningslös. Så någonstans ville jag väl undersöka vad förlåtelse är och hur vi når den”.
Själv tror jag att hämnden och då framför allt funderingar på hämnd av någon oförrätt gör livet mycket gladare och är mentalt mycket mer hälsosamt än tankar kring förlåtelse.

EU-fördrag och Usb-kabel

2005-06-08 Dagbok

Intressant att se hur politikerna nu alltmer börjar ta det med ro som bara för någon vecka sedan ansågs vara höjden av betydelse för Europas framtid. Nu tycks det som om vi skulle klara oss bra även utan EUs nya fördrag. Men alla vet ju att varken fransmän eller holländare egentligen sa nej till fördraget utan de såg ett välkommet tillfälle att i en folkomröstning få visa vad de ansåg och anser om hur den politiska eliten skött sig de senaste åren. Tidigare har denna elit inte lyssnat särskilt mycket på vad vanligt folk tycker utan tvärtom förklarat sådana åsikter och värderingar för felaktiga för att inte säga värda förakt. Nu gav folket igen! Man förstår att Göran Persson för allt i världen inte vill ge det svenska folket en sådan chans!Den nya skrivaren levererades utan usb-kabel, jag hittade den på inwarehouse och beställningen gick bra tills Föreningssparbanken skulle kopplas in för betalning då stoppade kontakterna.Regnigt och kallt hela dagen trots att meteorologen på Sturup lovat att molnen skulle försvinna söderut ner mot Tyskland fram på eftermiddagen. Ingen dopp idag heller i den nyinköpta poolen.

Nationaldagen

2005-06-06  Nyheter & Politik, svensk

Idag är en unik dag. Första röda 6 juni - Sveriges Nationaldag. Varför är den då röd? Svaret finns i namnet. Göran Persson och socialdemokraterna accepterade ett flerårigt krav från den blå sidan eftersom han hoppas att beslutet ska göra det möjligt för honom att sitta kvar vid makten också efter september 2006. Men det hade han inte mycket för.