Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Juni 2006

Bertil Tomelius
Startsida

Cykeltur, siestastol och skinkschnitzel

060630   Dagbok

Äntligen återvänder sommaren! Efter tre dagar med traditionellt skånskt ”juliväder” det vill säga svalt, blåsigt och mulet med regnskurar, är det i dag ostliga, svaga vindar, klar blå himmel, redan på morgonen nära tjugo plusgrader och högtryck, barometern står på 763 mm Hg. Senare under eftermiddagen är det bud på 24 °C.
Eftersom det är vind från öster blir en cykeltur till Malmö på förmiddagen. Jag cyklade totalt 34 km i mest medvind. Sedan gick jag och min fru till Jula på Jägersro och köpte två solstolar ”siestastolar”, bara 149 kr på rea, mycket funktionella visade det sig. Det fann bara två exemplar kvar, min fru tog det ena, jag sträckte mig fram och tog det andra, en knapp halvmeter före nästa kund! Har aldrig varit med om detta tidigare! Sedan hämtade vi hem lunchmat för tre personer på Restaurang Kniv & Gaffel/Jägersro Center, en mycket rekommenderbar restaurang vid Jägersro köpcentrum. Dagens rätt, Skinkschnitzel med gorgonzolasås och stekt potatis med mycket sallad och dressing kostade bara 55 kr. Efter lunchen provade Nilla och jag genast solstolarna i trädgården i det soliga vädret. Jag läste National Geographic och veckans nummer av Tempus. När jag förlängde min helårsprenumeration fick jag tillfälle att gratis bjuda en månads prenumeration åt två intresserade vänner. Vem ska få dem?

Andra serien om Lund slutläst

060629   Böcker, Deckare

Jag har just läst tre böcker av en av Sveriges genom tiderna mest produktiva deckarförfattare, lundabon K Arne Blom, Övertaget, Madonna och Krigsbarn. De skrevs 1985-87. Böckerna utgör de tre sista i ”andra serien om Lund”.
Alla tre handlar om de tre kriminalinspektörerna, Gunnar Mellberg, Jerker Wikdal och Robert Lamm.
Civila deltagare är doktoranden Christian Hammar och hans (f d ?) älskarinna journalisten Margareta Turell.
I Madonna har Christer Hammar försvunnit eller snarare bytt namn till Per Junker.
Blom vill kanske inte att Hammar ska bära sig så illa åt.

Den sista boken i ”andra serien om Lund” heter Krigsbarn.
Den ensamstående Hans lever ett lugnt medelklassliv. Han gräver en stor grop på sin tomt för att anlägga en pool. Hans grannfamilj anförtror honom sitt hus och nycklar medan de är på semester. Plötsligt blir Hans mor sjuk och dör. Innan hon dör yppar hans mor för honom att hennes bortgångna man Robert inte är Hans far. Det är allt han får veta och det väcker mycket starka och ångestfyllda känslor. Han tar kontakt med sin moster. Hon är ogin och besvärlig men påstår till sist att hans mor haft rätt men fel. Hon är inte heller hans mor. Vem är han då egentligen? Han blir så frustrerad att han ger henne en kraftig örfil som tar så illa att hon dör. Han letar igenom lägenheten och tar med sig alla fotoalbum och andra handlingar som han hoppas finna någon ledtråd i.
Han blir alltmer frustrerad och han dödar ytterligare tre släktingar utan att för den skulle lyckas få reda på vem hans far är mer än att han kommit till Skåne från Danmark under den oroliga tiden i mitten av 1940-talet. Var han en nazist och förrädare?
Madonna och Krigsbarn är två av Bloms allra sämsta böcker. Man förstår att Blom satte punkt för serien här. Han tangerar nästan den undre gränsen för vad som är anständigt för en deckareförfattare. Boken Krigsbarn blir ett slags övergång till nästa serie som handlar om staden Lund under andra världskriget. Den börjar med ”Skuggan av en stövel” och kom 1988.

Förste domen mot könsstympning

060628   Nyheter & Politik, Internationell

Många känner sig idag glada och lättade över att lagen som förbjuder könsstympning äntligen har lett till ett gripande och dom. Den dömde somaliske mannen tog för fyra år sedan sin tolvåriga dotter tillbaka hem till sitt land för att hennes könsorgan skulle vanställas på det sätt som är en tradition inför äktenskapet i Somalia och ytterligare 27 afrikanska länder. Könsstympning förekommer också i flera arabiska länder i Mellanöstern.
Nu är han dömd till fyra års fängelse vilket efter svenska mått är ett långt straff.
Förhoppningsvis kan denna dom verka förebyggande och rädda många flickor från könsstympning.

Därmed tog det mer än tjugo år för första svenska åtalet för könsstympning, som betraktats som ett brott enligt svenskt lag sedan 1982.
År 1999 utvidgades lagen så att en person kan dömas även om brottet begåtts i utlandet.
I Sverige tros det finnas runt 28 000 kvinnor som kommer från länder där könsstympning av flickor är en vanlig företeelse.

Det är inte svenskars uppgift i första hand att ändra på mångåriga traditioner i andra länder eller lokala sedvänjor hur brutala och kvinnoförnedrande de än må vara. Däremot är det den svenska rättsapparatens självklara uppgift att gripa och döma brottslingar som bryter mot svensk lag och att göra detta på ett icke diskriminerande sätt:
Ingen skillnad ska göras mellan om brottslingarna kommer från andra länder med andra kulturer eller är svenskar.
Mer kan man läsa på Riksföreningen Stoppa Kvinnlig Könsstympnings hemsida eller på Amnestys hemsida.
(2008 är Riksföreningen Stoppa Kvinnlig Könsstympning (RISK)s hemsida helt tom. Finns under en annan adress här.).

Kriminalitet och DNA

060626   Böcker, Deckare

För några månader sedan beskrev National Geographic ett kommande stort forskningsprojekt, the Genographic Project, för att kartlägga människans erövring av jorden. 100 000 blodprov av framför allt ursprungsfolk ska undersökas. Även enskilda personer kunde köpa sig en test och ta reda på varifrån hans förfäder kommer sedan många generationer tillbaka. Det skrev jag om i en blogg och funderade kring de risker som det kunde innebära för ”familjelyckan” att i detalj få reda på de verkliga släktskapsförhållandena.

Island är sedan några år tillbaka känt som ett föregångsland för DNA forskning.
Där arbetar företaget DeCODE med att ta reda på varje enskild människas personliga genom, det vill säga arvsegenskaper i form av DNA. Island är särskilt lämpat för detta eftersom befolkningen är homogen och landet har en lång tradition av släktskapsanalys.
Den isländske författaren Arnaldur Indridason första till svenska översatta kriminalroman handlar om just vad det kan leda till att få reda på varifrån förfäderna kommer. Den heter ”Glasbruket” och kom på svenska 2003.
Den är mycket spännande och har många inslag både i nutiden och generationer tillbaka.
Einar arbetar inom Islands genforskningsinstitut där han har hand om dess nya databas.

Hans dotter dog i sjuårsåldern av en mycket ovanlig sjukdom. Han studerar detta fenomen i gendatabasen och upptäcker då att denna ärftliga sjukdom, von Recklinghausens sjukdom eller neurofibromatos, inte alls finns i hans familj men väl i några andra personers. Han blir helt uppskakad då han förstår att hans far inte är hans biologiska far. Till sist får han veta att hans mor blev våldtagen för 40 år sedan, blev gravid och födde Einar. Holberg heter mannen som våldtog henne och han mördades för en tid sedan. En annan kvinna blev också våldtagen av Holberg vid samma tidsperiod, hennes dotter Auður dog av samma sjukdom i fyraårsåldern. Holberg och Eina är latenta bärare av den dödliga DNA-sekvensen. Under Holbergs källarlägenhet hittas liket av en av Holbergs kumpaner som varit försvunnen i flera decennier.
Kriminalpoliserna Erlendur Sverinsson Sigurður Óli och Elínborg (en kvinna) arbetar outtröttligt med fallet.

Bättre att hjälpa invandrarna i Afrika än i Europa

060625   Nyheter & Politik, Internationell

EU är nu redo att angripa både orsakerna till och effekterna av den illegala invandringen. På förra veckans toppmöte sa premiärminister Tony Blair att den illegala invandringen numera är en av de viktigaste frågorna för Europas medborgare. President Chirac föreslog ”innovativ finansiering” och annat stöd till Afrika för att åtgärda problemet med illegal invandring där det uppstår.
Detta låter äntligen som ett kreativt förslag. Det är klart bättre att hjälpa arbetslösa till ett produktivt arbete i Afrika än tvinga dem att riskera livet i överfyllda knappt skeppsdugliga farkoster över Medelhavet för att bli understödstagare i Europa.

Förlorad åttondelsfinal i fotbolls-VM

060624   Sport

Tyskland var helt överlägset det svenska laget och startade på ett sätt som tycks ha paralyserat det svenska försvaret med två mål efter tolv minuter. Och värre kunde det ha varit om inte Anders Isaksson gjort ett så briljant målvaktsarbete. Ex-trelleborgaren var bäste svensk på plan och räddade Sverige från en brakförlust.
Dagens match måste ha gett det tyska laget ett starkt ökat självförtroende. Nu kan man bara hoppas att Tyskland klarar sig hela vägen fram med en seger i finalen och blir världsmästare. Det kommer att leda till en bättre ekonomisk utveckling i första hand i Tyskland men också inom hela EU, inklusive Sverige som behöver en expanderande tysk ekonomi.

För övrigt får vi väl säga att ”vi hade åtminstone tur med vädret” och glädja oss över två underbara midsommardagar åtminstone på Söderslätt i Skåne.

Incitament för barnafödande i Tyskland

060623   Nyheter & Politik, Internationell

Den nya storkoalitionen mellan CDU och SPD, regeringsbildningen mellan socialdemokrater och kristdemokrater i Tyskland, ger resultat inom familjepolitiken.
30 % av Tysklands förvärvsarbetande kvinnor är barnlösa och Tyskland ligger långt efter grannländerna när det gäller födelsetal. Födelsetalen är i Tyskland 1370 barn per tusen kvinnor mot 1900 i Frankrike och 1750 i Sverige. Nu kommer ett förslag som ger yrkesverksamma kvinnor 67 % av nettolönen om det tar ett års ledigt för barnafödande. Pappor får ledigt två månader med samma villkor. Maximal ersättning blir 1800 euro per månad (omkring 16000 skr). Kvinnor med lägre nettolön än 1600 euro (omkring 14000 skr) får hela nettolönen under mammaledigheten. Kristdemokraterna (CDU) och den socialkristna unionen (CSU) har godtagit det föreslagna programmet trots att det strider mot de principer på vilka partierna byggdes upp efter 1945. Adenauer, Tysklands förste efterkrigskansler, var en konservativ katolik som hyllade traditionella värden som ”Kinder, Küche und Kirche”. Kvinnorna skulle ta hand om barnen, verka i köket och värna om religionen. Yrkeslivet tillhörde männen. Det fanns ett stort behov av arbetskraft efter krigsslutet 1945, men det skulle fyllas med importerad arbetskraft i stället för tyska kvinnor. Det var då det.

Sista boken om Van Veeteren

060622   Böcker, Deckare

Håkan Nessers tionde och sista bok om kriminalkommissarie Van Veeteren heter ”Fallet G” och skrevs 2003. Man kunde därför tro att han ska avlida och det är också väldigt nära i slutet av boken där han redan grävt sin egen grav.
Boken består av två delar. Den första utspelar sig 1987 och handlar om Jaan G. Hennan som alla är övertygade om har dödat sin fru genom att knuffa ner henne från trampolinen till en swimmingpool sedan han tömt ut allt vattnet. Motivet är en mycket stor livförsäkring som han därefter kan kvittera ut. Van Veeteren är personligt inblandad på grund av gemensamma barndomsupplevelser med Jaan G. Hennan och tar det därför extra hårt när Hennan frikänns på grund av bristande bevis. Det är första gången som en mordundersökning havererat för Van Veeteren.
Den andra delen utspelar sig 15 år senare. Då har Van Veeteren gått i pension från polisyrket och skaffat sig en liten antikvitetsbokhandel, Kranzes antikvariat. Han har dessutom en ny kvinna Ulrike Fremdli, som har två barn. Detta hindrar honom emellertid inte från att lösa fallet G tillsammans med sin gamle vän kommissarie Bausen i Kaalbringen som också dragit sig tillbaka. Den mycket förvånande lösningen innebär att Jaan G. Hennans fru inte är offret utan mördaren. Offret som omedvetet fått spela hustruns roll är en hora, Betty Fremdel som hämtades från Hamburg med löfte om att spela in film och få bra betalt. Hennes liv offrades cyniskt för att Elizabeth Nolan tillsammans med sin man skulle kunna lyfta försäkringssumman.
Det är en tegelstensroman på 500 sidor men som man ändå läser med stort intresse och en isande spänning.

Sverige eller Tyskland?

060621   Sport

Visst har Sverige en chans mot Tyskland i åttondelsfinalen på midsommardagen. Det svenska fotbollslandslaget har redan gjort mer än vad många hade anledning att hoppa på, alldeles särskilt efter inledningsmatchen mot Trinidad & Tobago. Sverige har placerats sig bland världens 16 bästa fotbollsnationer. Svenskarna har också grusat Svennis sista möjlighet att som förbundskapten för England besegra sitt fosterland Sverige. Om alla, både spelare, kommentatorer och andra kunde ta detta som sin utgångspunkt inför matchen mot Tyskland på lördag så skulle laget därmed kunna spela avslappnat, försvara sig väl och ta vara på de kontringschanser som finns för Henke och Allbäck. Tyskarna däremot är hetsade och stressade av hemmapubliken och för att stå i centrum för hela nationens stora förhoppningar med Angela Merkel och de samlade koalitionspartierna CDU/CSS och SPD i spetsen.
Som svensk och med blågula ögon vill jag naturligtvis att Sverige vinner. Men som europé kan jag inte låta bli att inse vad en VM-seger skulle betyda för Tyskland som äntligen efter flera år av ekonomisk stagnation och tillbakagång nu åter har möjlighet att bli det ekonomiska ”lokomotiv” som hela Europa och EU behöver.
Förtroendet för Europas största ekonomi och världens största exportör växer. Det nya självförtroendet demonstrerades vid invigningen av fotbolls-VM när supermodellen Claudia Schiffer, draperad i den tyska flaggan lanserade en kampanj som syftar till att locka investeringar till hennes hemland och sprida bilden av ett land med framtidstro.

En högsommardag

060620   Dagbok, Anderslöv & Söderslätt

Fantastisk fint väder idag. Redan klockan åtta är det 18 plusgrader i skuggan. Jag antar att meterologiskt kan detta betraktas som att högsommaren har anlänt till Söderslätt i Skåne. Himlen är helt blå frånsett ”fartränderna” från reaplanen en mil upp i rymden. Jag går ut på min nyklippta gröna gräsmatta och beundrar den prydande blomprakten. Jag handlar på torget i Anderslöv. Det är ju tisdag, lika med torgdag idag. Det blir nypotatis, frukt av alla de sorter, gräslök att själv odla och från fiskhandlerskan, löksill och inlagd stekt sill i stora mängder. Därefter blir det i lång cykeltur i den sydvästliga svalkande blåsten på Söderslätts smala men välskötta vägar. Jag lyssnar på Radio Malmöhus som har önskeprogrammet Jukebox: Där har flera personer önskat sig att höra ”Anna & Mej” med Lalla Hansson. Det är en av mina absoluta favoritmelodier, möjligen kan den slås av Janis Joplins insjungning av Me and Bobby McGee som finns på hennes andra Album Pearl 1971. Men då var hon ju redan död av en överdos av heroin. Fast det var väl Kris(toffer) Kristofferson som sjöng originalet? Vars farfar kom från Örnsköldsvik trakten.
Plötsligt känns det som om det finns mer i livet än Sveriges VM-match mot England i kväll!

Tio små tomtegubbar

060619   Böcker, Deckare

Jag har läst ännu en bok av den svenske deckarförfattaren Jan-Olof Ekholm. Detta är hans 26:e bok av de 29 som han skrev med början 1968. Den heter ”Fredag mörda söndag” och kom ut 1995. Det är en morbid och burlesk historia där 10 personer i tomtedräkter och tomtemasker spelar huvudrollen tillsammans med den evigt närvarande journalisten Göran Sandahl. Det är en trevlig idé med att anordna "Jul-i-juli" på ett värdshus i form av "Murder Mystery Weekend", en kriminell happening som en sorts "tio små tomtenissar". En trivsam parodi på Agatha Christies "Tio små negerpojkar" från 1939, en verklig klassiker i deckargenren. En lånad kockkniv blir mordvapnet och kriminalinspektör Jan Klinteberg, arg som ett bi för att ha tvingats avbryta sin semester, lyckas tillsammans med still-going-strong Sandahl (sedan 1968) avslöja dubbel-mördaren.

Somaliland för bra för att accepteras

060618   Nyheter & Politik, Internationell

Ett litet hörn av Somalia har brutit med kaos och anarki och blodspillan, men världen tvekar ändå att erkänna utbrytarrepubliken Somaliland. Afrikanska ledare tvekar att erkänna landet av rädsla för att uppmuntra rebeller i andra länder att bryta sig loss och bilda nya stater.
I Somaliland finns inga väpnade krigsherrar på gatorna utan bara den lokala polisen. Medan resten av Somalia har skakats av anarki, våld och maktkamper i 15 år har Somaliland lyckats dämpa rivaliteten mellan olika klaner och i stället skapat stabilitet genom att bygga demokratiska institutioner och har hållit flera demokratiska val vars resultat alla respekterat.
Somaliland var ett brittiskt protektorat sedan 1884 och blev självständigt i juni 1960. Resten av dagens Somalia, som då administrerades av Italien, blev självständigt några dagar senare. De båda länderna beslöt att förenas. Men invånarna i Somaliland kände sig diskriminerade från ett tidigt skede och röstade nej i en folkomröstning om en gemensam författning 1961. Ledarna i Mogadishu har kämpat hårt för att behålla kontrollen över Somaliland. I maj 1991 utbröt anarki i Somalia i samband med att general Mohamed Siad Barres regering föll. Då förklarade sig Somaliland självständigt. 2001 genomfördes en folkomröstning som visade att 97 % av invånarna ville ha självständighet. Jag undrar om orsaken till de helt olika situationerna i de två ”Somalia” beror på att det ena har en brittisk och det andra en italiensk kolonial bakgrund eller om det beror på att FN och västländerna öst bidrag i mängder över Somalia medan Somaliland ”förskonats” från bidrag utan fått klara sig själv.

En vecka vid Svarta Havet

060616   Familjen

Jag måste få göra en recension av vår charterresa till Sunny Beach vid Svarta Havet i Bulgarien.
Vi hade ett ”all-included” arrangemang med Fritidsresor. Detta fungerade helt klanderfritt. Servicen på det fyrstjärniga hotellet Riu Helios Pallas var av mycket hög klass. Jag hade andra, mycket lägre förväntningar med tanke på det gamla kommunistlandet. Rummen och städningen får också höga betyg, dusch och luftkonditionering funkade. Svarta Havskusten var otroligt härlig, lagom långgrunt, genomskinligt blått och varmt vatten, helt ren sandbotten. Hotellpoolen var också fin med härligt svalkande vatten.
Efterrättsbordet lämnade mycket att önska. Mest giftgröna puréer och margarinkrämsstinna tårtor. Tyskar och engelsmän tog för sig med god aptit. Men varför klaga? Jordgubbar och bigarråer fanns alltid till hands.
Maten var för övrigt inte oäven och tämligen varierande. Bäst var frukostarna med svart kaffe och (min favorit) tomatjuice. Förutom flera sorters pålägg och mycket frukt och grönsaker serverades omeletter, stekta ägg och pannkakor.
Öl, vin och andra drycker fanns tillgängliga större delen av dygnet helt gratis.
Underhållningen var det ena bedrövliga; dagisframträdanden och amatörföreställning av ”Grevinnan och betjänten” i ett extra långsamt tempo.
Det andra bedrövliga var det kyrilliska alfabetet. Man känner sig som an analfabet inför detta. Ska Bulgarien bli EU-medlem måste landet gå över till bokstäver som övriga Europa kan läsa. Men ärligt talat så har ju EU-staten Grekland också ett annat alfabet.
Sist men inte minst hade jag trevligt sällskap i form av mina två döttrar Lina och Nilla. De var en förutsättning för alla de märkes (pirat) kläder jag köpte och är mycket nöjd med.

   
   

Trio på semester i Bulgarien

060613   Familjen

Sedan i torsdags är jag och mina döttrar Lina och Nilla på Sunny Beach vid Svarta Havet i Bulgarien. Vädret ar bra, sandstranden fantastisk, vattnet klarblått och servicen på hotellet nästan i Disneyklass. Antingen har de anställda fått sig en total makeover sedan kommunistidens slut eller så är den importerad från andra länder. Att den ekonomiska brottsligheten däremot florerar lika bra då som nu erfar man då man strosar längs de tusentals små bodarna som kantar den långa stranden. Många är de märkeskläder som mina döttrar fått mig att köpa till minimala priser.
I dag regnar det och åskar. Dessbättre hann jag ut en timme innan frukost for min dagliga promenad & lunkningstur. Lina och Nilla får tiden att gå med hjälp av medhavda vecko & hästtidningar. Själv läser jag min femte bok: Vaka över död vän av Inga Thelander.
I morgon kväll är vi åter i Anderslöv.

Välkomstceremoni för invandrare

060607   Nyheter & Politik, Svensk

Ordföranden i Trelleborgs kommunfullmäktige Nils-Gunnar Snygg (s) skickade en personlig inbjudan till 120 personer i kommunen som under året blivit svenska medborgare.
Arton personer svarade att de skulle komma för att deltaga i festligheterna på den svenska nationaldagen den 6 juni. Hur många dök upp? Fyra (4) personer kom för att ta emot ett diplom med Trelleborgs vapen och en svensk flagga. En av de fyra, Anna Wallin från Ukraina, var mycket nöjd med välkomstceremonin.
Nationaldagsfirandet i Trelleborg startade i ett område som heter Fagerängen och som är ”invandrarnas område” på samma sätt som Rosengård är det Malmö.
Tala om att integrationen misslyckats! Blott fyra av 120 nyblivna svenska medborgare ville vara med för att fira och bli firade på nationaldagen!
Man kan undra vad det är som gått så totalt fel?

Från Sturup till Burgas

060606   Familjen

I morgon eftermiddag tar vi oss till Sturup för att flyga med SAS SK 7937 till Burgas i Bulgarien klockan 1745. Det är bra att starta där, vi bor ju bara en dryg mil från Sturup. Flygturen ska ta 2 timmar och 45 minuter. Sedan blir det att lägga till en timme beroende på tidszonerna.
Vi ska till Sunny Beach i Bulgarien. Burgas är Bulgariens näst största stad och den ligger vid Svarta Havet (Cerano More). Den är känd för turism och sin fiskeindustri. Fyra mil norr om flygplatsen ligget Slanchev Bryag (Sunny Beach Resort) som omfattar 120 hotell som ligger längs en tio kilometer lång strand.
För att dämpa resfebern har jag gjort en lång, lång packlista över allt jag tror att jag behöver ha med mig. Jag prickar av allt eftersom jag samlar ihop prylarna. Jag har förresten köpt en ny resväska bara för ändamålet.
Listan ska jag försöka spara på ett ställe (på datorn) så att jag kan återanvända den vid annat tillfälle. Döttrarna har fått rena nippran och påstår att vi ska åka till Thailand på 14 dar i december! Men bara om börsen återhämtar sig säger jag.

Födelsedagskalas i Höganäs

060605   Familjen

I går var hela familjen i Höganäs i Nordvästra Skåne för att fira att mina två barnbarn haft födelsedag. Det är Johanna som fyllde 12 och Joel som fyllde 4 år. Johannas present var ett löfte om en kommande heldag på Tivoli i Köpenhamn i sällskap med sina två trevliga och Tivoliälskande mostrar och med ”all included”. Joels önskepresent var en ”obbot” som kan röra sig, blixtra med lampor och hålla ett förfärligt oväsen medan han gör detta.
Det blev en bra dag med lämpligt temperatur för att äta ut och sedan genomföra en sorts kombinerad motionsövning med hoppmatta och fotboll.
Kommunen Höganäs passade på att fira sin 70-årsdag den 5-6 juni. Höganäs fick sina stadsprivilegier 1936 i juni månad. Många associerar nog Höganäs med Höganäs Keramik, som startade sin tillverkning redan 1909 och fortfarande producerar stengodsprodukter i fabriken på orten. Även om företaget idag heter ittala ab. Höganäs är en liten stad med drygt 13000 invånare. Den omnämndes första gången 1488 som fiskeläget Höyenaess.
Några bilder på barnen Desiré och Jörgen och barnbarnet Joel:

      

Utslagna servrar?

060602   Nyheter & Politik, Svensk

En ny affär tycks vara på gång inom regeringens högsta kretsar. Nu är det statssekreterare Dan Eliasson, Göran Perssons personlige representant i aktionsgruppen mot organiserad brottslighet som är på väg att göra en ”Danielsson”.
Jag läser på Expressens webbtidning att Polisens webbsida inte fungerat efter en överbelastningsattack i går kväll. Och att polisen misstänker en koppling mellan attacken och polisens ingripande på fildelningsnätverket The Pirate Bay-sajten. Nu klockan sex fungerar polisens webbplats fortfarande inte trots uppgifter om motsatsen från polisen i Expressen.
Det konstiga är att man inte heller kan nå Svenska Dagbladet eller Nordea. Har det hänt någonting också på dessa servrar? Så har det varit sedan i förmiddags. Det är oroväckande. En viktig dagstidning och en stor bank just i månadsskiftet fungerar inte.
(Ja, det är lätt att bli paranoid när datorn och internet inte fungerar. I efterhand -2008 - få jag nog konstatera att det var den inbyggda brandväggen i NVIDIA som spelade mig spratt båda då och senare).