Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Juni 2007

Bertil Tomelius
Startsida

Hästarna i nya hagen

 2007-06-30  Dagbok
 För ett år sedan  
Nu har flyttningen börjat. Två av hagarna i Gränsbo är nu elsäkrade så både Muskot och Mirella har flyttat in. Hoppas de inte har förätit sig idag på all den goda klövern som stått i träda och väntat på dem i flera månader. I natt får de övernatta för första gången i sina nya boxar. Trettio av mina hundra bokkassar har också förflyttats till sin nya adress. På måndag skrivs papperen, bankvillkoren ställs upp och nycklar överlämnas. Sedan går den stora flyttransporten på tisdag. En stor kraftanspänning ligger på lut. Men det värsta är att flytten av Internetabonnemanget ger en tidslucka i uppkopplingen. Det blir inga bloggar på en tid. Kanske är denna den sista så långt.

Litteraturfrämjandets boksubventioner upphör

 2007-06-29  Nyheter & Politik, Svensk
 För ett år sedan  
I dagens TA kan man läsa om en ”30-åring som går i graven”. Visst de hade mycket vackra och suggererande framsidor (se bilder), som gjorda att samlas på. Jag har fått ihop en hel bokhylla med ”en bok för alla”. Särskilt vackra var de som kom under de första åren och speciellt från 1976. Men inte var det böcker som lockade till läsning inte. Jag tror att jag bara har läst någon procent av de många hundra Bok för alla jag samlat på mig. En samling som inte kostat mig mycket eftersom de flesta köptes på Miljöstationen i Malmö under senare halvan av 1990-talet för högst en krona styck!

De som nu är förnärmade över att regeringen fattat det alldeles riktiga beslutet att inte längre subventionera utgivningen av vissa böcker, som Göran Greider, har en alldeles för nostalgisk syn på bokserien. Enligt honom lästes böckerna av ”arbetarklassen” och de såldes på arbetsplatserna. Aldrig såldes det några böcker på de tre arbetsplatser jag har verkat på. Skälet till subventionerna var att dessa gick till vad som socialisterna kallade ”arbetarförfattare” eftersom de spred det rätta budskapet. Bra att detta tar slut. Bild på några vackra böcker från 1976.

En bok med sagor

 2007-06-28  Dagbok
 För ett år sedan  
I några dagar har jag packat böcker i ICA- och Coop-pappkassar för att kunna transportera dem till vårt nya hem i Gränsbo. Som alla bokälskare vet kan en sådan syssla ta hur lång tid som helst. Jag har upptäckt många förnäma böcker jag knappt visste att jag hade i min ägo. En är en samling av H C Andersens "Sagor och berättelser". Den är från 1880 och innehåller förutom 207 träsnitt åttio av hans sagor. Den är i ett mycket gott skick och på försättsbladet kan man läsa "Börje Tomelius, ett minne av den 30.5 1969, Karlie". Vid den tidpunkten då min tvillingbror erhöll boken som belöning för någon tjänst han gjort nämnda dam bodde jag utomlands (nära Montreux vid Genèvesjön) och måste ha fått tag i boken vid ett senare tillfälle.
Jag letade förgäves efter sagan "Lyktgubbarna äro i sta'n, sade kärrfrun" som enligt Jean Bolinder är förebilden till namnet på det bokförlag, "Lyktgubben" som han skriver om i sin bok från 2005, "Bara början på en saga, kriminalmoralitet om hur man kommer till helvetet". En bok verkligen värd att läsa. Jean Bolinder är en STOR författare som tyvärr inte fått denna storhet till fullo uppskattad.
Bland de 80 sagorna finner man välkända berättelser som "Den fula ankungen", "Kejsarens nya kläder" och "Den lilla flickan med svavelstickorna".

 

 

 
 Tron I att det här är hela verlden? sade modern.  Men han har ju ingenting på sig! sade ett litet barn.

 Hungrig och utfrusen gick hon.

Tvåmålsskytt till ingen nytta

 2007-06-26  Sport, Söderslätt
 För ett år sedan  
I går kväll var vi på Vångavallen. Det var ett tag sedan sist. Orsaken var att HIF kom på besök och min fru ville se sin favorit Henke Larsson. Vi lyckades få tag på två sittplatser via TFFs hemsida bara några timmar innan matchstart klockan 19. Det var dyrt, 470 kr för två platser, trots att jag fick några tiors rabatt på mitt medlemskort i SPF. Men vi fick valuta för pengarna. Visserligen var inte inledningen så lovande eftersom HIF hade ledningen med 2-0 efter tjugo minuter men sedan blev det kamp. Efter halvtidsvilan kom TFF ut som ett nytt lag och sattes skräck i det rödblå laget. Det blev en halvlek fylld av dramatik och många målchanser å ömse håll. Hjärtat satt ofta i halsgropen särskilt när HIFs kraftige center Razak Omotoyossi (bild) fick bollen. Han kommer från den lilla västafrikanska republiken Benin.
Besvikelsen för Erik Sundin (bild) måste ha varit stor. Här gör man både reducerings- och kvitteringsmålet och hinner bli utnämnd till bäst på plan tillsammans med Henke Larsson och så avgör HIFs lagkapten Andreas Jakobsson genom att göra segermålet i matchens allra sista sekund!
En stor dramatik som över 5000 åskådare fick ta del av. Det blev en kul och engagerad kväll med regntunga, åsklovande moln hängande över Vångavallen. Nästa hemmamatch är mot GAIS lördagen den 14 juli klockan 16. Boka biljett här. Väl mötta på Vångavallen!

Död skörd

 2007-06-25  Böcker, deckare
 För ett år sedan  För två år sedan
Sedan 1999 har jag haft som ett "projekt" att läsa tidigare svenska deckareförfattare, de som debuterat på tidigt åttiotal eller tidigare. De är eller har varit i min egen ålder eller äldre, några av dem är döda sedan flera år som Stieg Trenter, H C Rönblom, Maria Lang, Sune Lundquist, Per Wahlöö mfl. Några är fortfarande still going strong som Jean Bolinder, Gösta Unefäldt, Ulf Durling, Jan Mårtenson, Tomas Arvidsson och Björn Hellberg. Eftersom jag kommit så långt att jag nu läser deras böcker från 2000-talet kan det vara dags att börja på en senare generation av svenska deckareförfattare. De två stora, Håkan Nesser och Henning Mankell, läser jag redan sedan länge.
Jag har nu gett mig i kast med Willy Josefsson (bild). Han började 1996 med Död skörd och har skrivit nio kriminalromaner så här långt. Josefsson är född 1946 i Kalmar, uppvuxen i Ängelholm och nu bosatt i Lund.
Död skörd handlar om den förtidspensionerade (på grund av arbetsbrist) kommissarien Martin Olsson och den unga journalisten, den vackert rödhåriga och välsvarade Cecilia Cederberg. Jag ser likheter med något så otidsenligt som deckare av Stieg Trenter. I hans böcker fanns alltid den unga damen som trots allt skinn på näsan hamnar i nästan övermäktiga situationer. Där finns hennes tyste manlige vän som givetvis då finns till hands. Hos Trenter var det fotografen Harry Friberg. Och här finns upplösningen då alla misstänkta avslöjas på löpande band - innan masken slits av den slutlige och rätte gärningsmannen.
Jag kommer nog att skaffa hans nästa bok, Brinnande bevis, också.

Vem vill hjälpa islamisterna i Gaza?

 2007-06-24  Nyheter & Politik, Internationell
 För ett år sedan  För två år sedan
I mars utnämnde president Mahmoud Abbas Mohammed Dahlan till de palestinska säkerhetsstyrkornas samordnare. Han var alltid prydligt klädd. Bäst trivdes han i rampljuset där han var omgiven av livvakter. Mohammed Dahlans makt var vapnens makt. När Hamas anhängare tog till vapen mot Fatahs sekulära aktivister för drygt en vecka sedan var Mohammed spårlöst försvunnen. Han upptäcktes i Kairo, en stad där myndigheterna har mycket hård kontroll över ”Muslimska brödraskapet” som Hamas är en del av. När han fick veta att hans Fatahsoldater stupade i Gaza skyndade han sig inte som befälhavare till deras hjälp utan han gömde sig på Västbanken där Fatahrörelsen och presidenten Mahmoud Abbas fortfarande har övertaget. Det säger en hel del om det palestinska modet. Den palestinske säkerhetschefen Mohammeds snöpliga flykt är en utmärkt symbol för Fatahrörelsens snöpliga nederlag i Gaza. På bara fem dagar lyckades Hamas ta kontroll över 1,4 miljoner palestinier på Gazaremsan. Fatahs styrkor, som var större numerärt, gjorde överraskande svagt motstånd. När allt var över drev de segerrika Hamaskrigarna ut de sista av Mohammed Dahlans män i öknen och avrättade dem.
En militär seger för islamisterna som kan bli ett stort nederlag kanske en undergång. Grunden för ett liv är nämligen inte Kalasjnikoven och mord utan mat och vård – ofta i form av pengar. Nu stoppas matleveranserna och socialbidragen till Gaza. Varken Egypten eller Israel vill ha med dem att göra. Palestinierna i Gaza har aldrig klarat av att försörja sig själva och går närmast mot sin egen undergång om än med vapen i hand. Åtta av tio invånare i Gaza är beroende av FNs hjälp med mat och andra förnödenheter. De är helt utlämnade till välviljan hos oss utanför att hjälpa dem med pengar, mat och vård. Vill vi det?
(Bygger på en artikel i tyska der Spiegels engelska upplaga och översatt i Tempus nr 25 2007).
Bild från "Hamastan", som visar hur Hamaskrigare ockuperar president Abbas tjänsterum i Gaza City sedan de dödat eller drivit i väg presidentens säkerhetsstyrkor.

EU överens igen

 2007-06-23  Nyheter & Politik, Internationell
 För ett år sedan  För två år sedan
Än en gång har EU, dess kommissionärer och nationella ledare visat sin enastående förmåga att förhandla och kompromissa. Slaget stod främst mellan federalistiska EU-länder som Belgien, Spanien och Luxemburg å ena sidan och ”avvikarna” Polen och Storbritannien å den andra. Det är mycket glädjande för en sann EU vän, sedan nästan 20 år som jag. Ett särskilt stort tack till Bundeskansler Angela Merkel (främst) och president Nicolas Sarkozy men också till vår egen Fredrik Reinfeldt som var en av dem som övertalade tvillingarna i Polen att ge med sig i frågan om hur man ska rösta i Ministerrådet. Jag hoppas att vi snart har en nordeuropeisk trio i ledningen av EU med Angela i spetsen starkt sekonderad av Nicolas och Fredrik.
Syftet med toppmötet i Bryssel var att nå politisk enighet om ett nytt EU-fördrag som ska ersätta "Fördrag om upprättande av en konstitution för Europa", den EU-konstitution som medlemsländernas regeringar enades om i juni 2004 och som de franska och holländska väljarna röstade nej till 2005.
Man ska dock inte glömma att 18 av de 27 medlemsländerna redan har godkänt den ”gamla” konstitutionen, två av dem genom folkomröstningar.

Vädret styrs av Murphys lag

 2007-06-22  Dagbok
 För ett år sedan  För två år sedan
Lagen om alltings jävlighet, om denna svenska variant av Murphys lag kan man läsa hos Klantskallarnas Riksförbund - föreningen som finns till för att alla vi klantiga inte ska känna oss ensamma.
Att Murphys lag också bestämmer över vädret har jag fått flera empiriska bevis för under denna sommar. Sedan en månad tillbaka har det varit fint väder, omkring eller över 20 grader och väldigt många ordentliga soldagar. Med två tydliga undantag. Fredagen den 15 juni och fredagen den 19 juni då det blir kallt, bara 12 grader och med blåst och regn. Den 15 juni samlades nästan 50 personer till min dotter Nillas studentfirande i vår trädgård, pyntad med partytält, flaggor och ballonger och den 22 juni är det midsommarafton, sommarens största utomhus helgdag! Detta kan inte hända enbart av slumpen utan måste vara lagbundet!

Ompålad hästhage

 2007-06-21  Familj, hästar
 För ett år sedan  För två år sedan
Idag gjorde jag min första fysiska insats (bild) på vår nya gård Gränsbo (bilder) som ligger söder om Östra Klagstorp i Trelleborg kommun. Vi flyttar in den 2 juli och i kväll var vi i hagarna för att sätta upp nya pålar där hästarna ska gå om några veckor. Det var slitsamt i axlar, rygg och händer.
Två km söder om Gränsbo ligger kyrkbyn Äspö som sägs ha fått sitt namn från en nu försvunnen aspskog. Äspö var till 1952 en egen kommun då den uppgick i Klagstorps kommun. 1967 blev allt Trelleborgs kommun.
En km norr om Gränsbo ligger Östra Klagstorp med ICA-affär, pizzeria, skola och kyrka. I pizzerian (bild) köpte jag pizzor med hem. Jag valde bland annat "Smygepizza", med stark korv och svamp.
     

Släggan var tung och pålarna många

Arbetsledaren Nilla

 Lätt att hitta dit
     

Vacker vy av Gränsbo

Klagstorps matställe

Pizzabagaren, bördig från "Kurdistan"

Göran Sandahl gör självmord?

 2007-06-20  Böcker, deckare
 För ett år sedan  För två år sedan
Jag trodde att jag läst alla Jan Olof Ekholms kriminalromaner med ”Nedräkningen” från 1999. Han har emellertid skrivit ännu en burlesk historia 2004 som handlar om ett kurhotell som kallas Sorglösa (brunn) och heter ”Död i Dyn”. Denna galghumoristiska skröna full av lömska mord och mordförsök är lika spetsig och trevlig som hans första bok 1968, ”Sista resan mord”. Man kan nästan få intrycket att ”Död i dyn” är en bok som Ekholm skrivit tidigare, före alla publicerade kriminalromaner och som han nu dragit fram ur gömmorna efter sin senaste bok som kom 1999. För att göra den "aktuell" har han gjort Göran Sandahl till pensionär och låtit honom erinra sig vad som hände honom som ung reporter efter att ha läst en artikel i tidningen om ett funnit gammalt lik. Boken ger en "förklaring" till Göran Sandahls kommande eskapader och hur han blev den han är:
”På Sorglösa lade jag grunden för det mönster som skulle prägla alla mina mer eller mindre frivilliga inhopp som antihjälte. Jag placerade mig i centrum. Misstänkta personer kom med sina versioner. Jag proppades full av lögner - men även korn av sanning”.
Sandahl har kallats för polisens ”stjälpreda” och det bevisar han i boken på ett tragiskt sätt. Boken slutar med att han genom sin försumlighet orsakar ett viktigt vittnes död. När detta går upp för honom, tömmer han i sin bil en halvflaska whisky och kör ihjäl sig. Det är andra gången Ekholm tar livet av Sandahl. Det är tydligen svårt för Ekholm att bli av med sin antihjälte.

Redan 1980 tog Ekholm i boken ”Ett avslutat kapitel” livet av sin favoritfigur Göran Sandahl (”Gör-han Skandahl” kallades han för av sina kolleger på tidningen) genom att låta två torpeder sänka honom i Årstavikens förorenade vatten för att låta honom återkomma sju år senare i ”Död mans epistel”.
1990 införde Ekholm en ny romanfigur, lantbrevbäraren B. Ingemar Svensson, som jag aldrig riktigt tog till mig.
Dessbättre kom Sandahl tillbaka 1994 i ”Tyst i Klassen” och var med som berättande huvudperson till och med Ekholms näst sista kriminalroman 1999 med ”Nedräkningen”. Tidigare blogg om Ekholm.

Kusk SM i för ponnytrav 2007

 2007-07-19  Hästar
 För ett år sedan  För två år sedan
De 15 kuskar som i tävlingar i ponnytrav vunnit flest tävlingar under 2006 gjorde i helgen på Sundbyholm travbana i Eskilstuna upp om vem som är bäst. Förra årets tävling i Malmö vann Nilla Tomelius med vår egen häst Muskot. Detta år fick man inte köra med egen häst utan hästarna lottades ut på kuskarna. Nilla fick hästen Skogsdala Tiburus (se bild) som var en av de snabbaste hästarna och därför fick Nilla starta långt bakom de övriga hästarna.
Läs Nillas egen beskrivning av äventyret:
” Vi kom upp till Eskilstuna på lördagskvällen vid halv 5 tiden, åt buffe och därefter var det femkamp tävlingar, artister på scenen och sen blev alla Kusk SM deltagare intervjuade på scen, efter det lottades morgondagens hästar ut i kusk SM loppen. Jag fick hästen Skogsdala Tiburus och startade som häst nr 15 i loppet med 280m tillägg. Det gick jätte bra och vi kom 4a i mål, bara en halv längd efter hästen som kom 3a.
Ägarna var jättenöjda efter loppet.”

Sex nya deckare

 2007-06-17  Böcker, deckare
 
Sedan sist har jag läst tre böcker av Björn Hellberg. Panelhönan från 1999 – som inte var bra – och Tacksägelsen från 2000 – som är Hellbergs bästa. Båda handlar om Staden och polisgänget kring den åldrade kriminalkommissarien Sten Wall.
2003 tröttnade Hellberg på Sten Wall och flyttade över hela verksamheten från västkustens Laholm till staden Loviken på östkusten. Den första boken heter Paria och den följs sedan av ytterligare två böcker – Club Karaoke och Dominans innan Hellberg åter är tillbaka hos Sten Wall och hans mannar i sin senaste bok Dödslängtan (2006). Paria är också en polisroman med en helt ny uppsättning poliser som trebarnsmamman Carina Keller, hennes frispråkige partner Stig Allan-Jönsson och de två kriminalteknikerna Mona Ceder och Ralf Thiman. Paria är en oerhört pratsam bok med lite substans trots sina nästan 400 sidor – Hellbergs i särklass tjockaste detektivroman. Tidigare blogg om Hellberg.
Ännu tjockare var Jan Mårtensons Caesars örn men där kunde jag åtminstone lära mig något om Gotland och arkeologi. Jan Mårtenson är född 1933.
Ytterligare två böcker har jag hunnit med. Den ena är Jean Bolinders Martin Luffas hemlighet som är hans sista (?) detektivroman. Det är en av hans allra bästa detektivromaner. Boken har som vanligt flera parallella skeenden som löper samman. Invandrarpojken Amir som vill bli berömd fotograf som sin morfar. Flickan Dina med sin söndriga, men hopsydda Nalle, kallad Martin Luffa. Gärningsmannen, Hannes, som förgrep sig på och dödade sin yngre syster Cecilia när han själv var ung. Några lärare som brukar träffas på en The Pickwick Pub vid Malmbergsgatan i Malmö. Däribland Gerhard, 71 år som älskar deckarförfattaren F. W. Crofts. Han vill utreda fallet med hjälp av Crofts romanfigur inspektör French. Bolinder börja skriva detektivromater 1967 och har hunnit med 29 stycken.
Den andra är Gösta Unefäldts Polisen och mannen som väntade på döden. Att Unefäldts stora intresse är fiske kan man inte missta sig på. Det är hans nionde detektivroman av de tolv hans hittills skrivit. Unefäldt fortsätter att sprida farlighet i folkhemstryggheten på Västkusten. I denna nionde bok om Jörgensson, Kronborg och Gryt håller man mest till på Koster och några andra öar. Två lik har man fått på halsen och inte tillstymmelse till motiv. Samtidigt som de folkkära poliserna löser morden, brottas de också med sina egna känslor och problem. Tidigare blogg om Unefäldt.

Studentens lyckliga dag

 2007-06-16  Familjen
 För ett år sedan   För två år sedan
I går var det skolavslutning på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg för min dotter Nilla och 431 andra elever som sjöng om studentens lyckliga dagar. Det var mycket skratt och lycka och ett ihållande blåsande i visselpipor innan limousinfärden gick hemåt. Efter en veckas ledighet kan hon sedan ägna sig åt arbete och åt sina hästar på Gränsbo gård i Äspö på heltid.
Att ”ta studenten” tycks bli ett allt större evenemang för varje år. Kanske beror detta på att den kristna konfirmationen har upphört att vara ritualen för inträdet i vuxenlivet och nu har ersatts av ”studenten”. Den enda skillnaden är att konfirmerad blev man i 15-års ålder medan studenten inte tas förrän 3-4 år senare. Det är motsägelsefullt att ungdom i dag blir samhälleligt vuxna betydligt senare än för 30 år sedan samtidigt som de blir biologiskt vuxna i lägre ålder nu än någon gång tidigare i historien.

     
 Färdigutrustad för den lyckliga dagen  På skolgården, alldeles "nykläckt"  Med syskonen Desiré, Jürgen och Lina
     
 Johanna med morbror Jürgen  Min syster Birgit med familj; Tomas, Lennart och Helena  

Och så var vi bara fyra

 2007-06-15  Motion
    För två år sedan
I många år har jag spelat badminton med arbetskamrater från Lernia i Malmö och vi har fortsatt spela i Aurahallen även sedan jag mer eller mindre lämnade arbetslivet under våren 2005. Nu står Lars Borghem inför samma förändring, han lämnar sin arbetsplats efter en lång och trogen tjänst och flyttar till Nynäshamn för att njuta sitt otium med joggning och fisketurer. Själv flyttar jag till Äspö söder om Östra Klagstorp om några veckor. Frågan är om det går att fylla luckan efter Lars i dubbelgänget. För säkerhets skull såg vi till att fira av Lars med en enkel men superb supé på Vagabond efter spelet i onsdags.
På bilderna: Lars Borgham & Veronika "Vickan" Persson och Per Wängberg & Bengt-Göran Lindvall.

Partiledare Sahlin och rättvisan

 2007-06-14  Nyheter & Politik, Svensk
    För två år sedan
I partiledaredebatten i riksdagen häromdagen fick Mona Sahlin – eller partiledare Sahlin som Reinfeldt kallade henne sedan hon protesterat mot att benämnas bara ”Mona” – ofta frågan om vilka ”återställare” som socialdemokraterna tänkte genomföra om och när de återtar regeringsmakten i Sverige. Jag hörde henne svara att det enda hon ville återinföra i den svenska politiken var ”rättvisan”. Jag hajade verkligen till för även om jag är van vid att Mona Sahlin uttrycker sig mycket oklart och retoriskt när hon får frågor hon inte vill eller kan svara på så tar detta svar priset. Att skapa ett rättvisare samhälle är ju just det som Reinfeldt och Alliansen strävar efter. Rättvisa är ett subjektivt begrepp, rättvisa för mig är inte rättvisa för dig. Alla som kräver högre lön gör det med argumentet rättvisa, facket kräver låglönesatsningar med argumentet rättvisa, en enklare arbetsrättslagstiftning krävs med argumentet rättvisa för dem som inte har något arbete. Krav på högre socialbidrag ställs för att det är ”rättvist” att alla har samma inkomst oberoende av om man arbetar eller inte. Att säga att man är för rättvisa ger ingen information alls. Och detta är riktlinjen och målsättningen för partiledare Sahlin i hennes gärning som oppositionsledare!

Ett monster inför rätta

 2007-06-13  Nyheter & Politik, Internationell
 För ett år sedan   För två år sedan
Det är en verkligen glädjande händelse att rättegången mot Charles Taylor har inletts i den internationella domstolen i Haag. Taylor var president i Liberia i sex år, 1997-2003. Taylor anklagas för krigsförbrytelser under inbördeskriget i Liberias grannland Sierra Leone. Han anklagas för att ha skänkt vapen till sierraleonska rebellgrupper och för att ha utbildat dem i utbyte mot tillgång till Sierra Leones diamantfält. Tribunalen hävdar också att Taylor var inblandad i RUFs kampanj mot civila, med lemlästning av armar och händer och bortförandet av kvinnor och flickor för att bli sexslavar. Det är hemskheter som man i ett civiliserat land knappt ens kan föreställa sig. Skurkar som använt sig av eller varit ansvariga för hemskheter som att hugga av människors händer och fötter eller tvinga barn till att döda sina föräldrar för att meritera sig som soldater i så kallade frihetsarméer!
Taylor är den första afrikanske ledaren som ställs inför en internationell tribunal. Det finns flera andra diktatoriska och grymma svarta ledare i Afrika att ta hand om, kanske främst ”frihetskämpen” Mugabe i Zimbabwe.

Liberia grundades en gång för att vara landet för befriade slavar från Amerika. De första nybyggarna blev emellertid redan från början en överklass och förtryckte de som redan bodde i området.
Det var bara de som hade rösträtt och rätt till de högsta posterna i samhället. Denna form av intern svart apartheid överlevde ända till 1980 då en grupp rebellsoldater med sin anförare, sergeanten Samuel Doe från Kranstammen, lät slakta presidenten och övertog makten. Han satte sina egna stamfränder på alla viktiga poster och störtade ekonomin i fördärvet. Taylor gjorde sedan uppror 1989 mot Doe som han lät sina allierade tortera till döds.
Bild på Charles Taylor när han 2006 transporterades till domstolen i Haag.
Sammanfattningar av artiklar om Liberia i Tempus 1996-2007.
The Trial of Charles Taylor Blog.

En annorlunda muslimvärld

 2007-06-12  Nyheter & Politik, Internationell
 
Om G8-mötet i Heiligendamm i Tyskland har vi nyligen kunnat läsa mycket, både om diskussionerna mellan de rika ländernas överhuvuden och om våldsamma protestyttringar. Om ett annat möte, samtida men i en annan del av världen, Världsislamatiskt ekonomiskt forum, (World Islamic Economic Forum) har man däremot inte hört så mycket. Om detta möte i Kuala Lumpur, Malaysias huvudstad, kan man läsa i Thomas Fullers artikel i International Herald Tribune ”Can the Muslim world be re-branded?” Kan den muslimska världen marknadsföras bättre under ett nytt varumärke? En intressant fråga onekligen. Artikeln finns översatt i senast numret av Tempus och finns här.
Mötet samlades för tredje gången på inrådan från Malaysia och Indonesien. Både Malaysia och Indonesien är mångkulturella länder som skiljer sig markant från den rigida version av islam som praktiseras till exempel Saudiarabien.
Talarna som främst kom från Kuwait, Pakistan och Förenade Arabemiraten nämnde knappt palestinierna, Irak eller terrorism. De beskyllde ledarna för de muslimska samhällena för att försumma utbildning och prata mycket och göra litet. Man måste ändra på det som lärs ut i koranskolorna och lägga större vikt vid naturvetenskap, teknik och samhällsvetenskapliga ämnen.
En ofta upprepad paroll på mötet var ”Vi måste se bortanför ritualer och ceremonier”. Vi måste få en attityd som värdesätter arbete mer. Hindret är inte en brist på pengar. Oljeförmögenheten finns men vad som fattas är förmågan hos regeringarna att investera den på rätt sätt.
Artikeln visar verkligen att det finns en muslimsk värld som består av annat än det våldsamma Mellanöstern med centrum i terrorkrigen i Irak och Palestina.

Ett Köpenhamnsbesök

 2007-06-10  Dagbok
 För två år sedan
Jag fick möjlighet att åka tillsammans med personalen på Ånglokets förskola i Södra Innerstaden i Malmö till Köpenhamn. Vi bodde på ett hotell nära Rådhusplatsen och Tivoli som heter Ascot Hotel. Där fanns ett litet gym som jag gärna utnyttjade. Det var första gången jag provade på pneumatiskt styrda träningsmaskiner och det tog ett tag innan jag klurade ut hur de fungerade, men sedan var det väldigt "rahänt" med den steglösa inställningen av belastningen. Innan dess tog jag en lång promenad i centrala Köpenhamn. Det var trevligt och mycket att titta på men det var hett. Skönt att göra en paus i Rådhusets Gårdhaveanlaeg där jag åt min medhavda matsäck i den svala grönskan. Jag hann också ned ett besök på konstmuseet Glyptoteket - en anläggning skänkt av Carlsberg - och där jag, skam till sägandes, aldrig varit förut. En briljant upplevelse var det, särskilt den fornegyptiska avdelningen tilltalade mig storligen.

       
 Den pampiga ingången till Glyptoteket  Det forntida Egypten  Sjakalhövdade guden Anubis från Templet i Luxot 1400 f Kr.  Skadad amason från den grekisk-romanska perioden.
     
 Rådhustorget  Rådhusets gårdshaveanlaeg  En riklig och kulinarisk frukost serverades  Det trevliga ressällskapet från Malmö

Tvåårsjubileum i bloggosfären

 2007-06-07  Dagbok
 För ett år sedan    För två år sedan
I morgon ska jag åka till Köpenhamn och stanna där över natten till lördag. Jag passar därför på att redan idag – en dag för tidigt – fira 2-årsdagen av mitt bloggskrivande. Det finns ännu ett skäl att fira i förtid. Sedan jag hållit på ett halvår under hösten 2005 upptäckte jag att i mitt arkiv på bertilius.spaces.live.com försvann några bloggar i början på månaderna. Jag skapade då en spegel på ett eget webbhotell (tomelius.se) som säkerhet och försökte rekonstruera de som gått förlorade. Men poängen är att jag publicerade några bloggar i början av juni 2005 men den första som finns med idag är från den 8 juni.
Jag märker att jag var överdrivet försiktig i början och använde många omskrivningar för att människor inte skulle känna igen sig. Idag har jag lärt mig att skriva på ett annat sätt, mer rakt på sak, men utan att vara utmanande och provokativ i onödan. Det finns det tillräckligt många andra som gör. Bild på mig.

Nationaldagsfirande på Idrottsplatsen

 2007-06-06  Anderslöv & Söderslätt
 För ett år sedan
Allt fungerade bra när Anderslöv på Söderslätt firade den svenska nationaldagen 2007. Avmarsch ägde rum på utsatt tid (bild), vädret var det lämpligast möjliga med 24 plusgrader och måttlig vind som fick fanorna att veckla ut sig, tunna skyar skyddande mot den heta solen och vår grannson Jens Olsson på Rådjursvägen (bild) som med fyllig röst agerade försångare för ”Du gamla, du fria”. Publiken ställde mangrant upp (bild) och kyrkoherden K G Lundmark delade traditionsenligt ut Svenska Flaggor och medaljer.
Avslutningsvis fick vi se en tävling i att snabbast och på scoutsätt få vatten att koka. Brandkåren (bild) fick först fyr men segrade gjorde, som sig bör, Anderslövs Scoutkår.
   
 Hästparaden vöckte intresse  Avmarsch med Söderslätts Musikkår i spetsen  Jens Olsson bördig från Anderslöv sjöng nationalsången
     
 Rikligt med publig i det vackra sommarvädret  Utdelning av flaggor  Brandkåren kämpar för att hålla grytan kokande

Födelsedagar i Höganäs

 2007-06-05  Familj
 För ett år sedan
I helgen som gick var hela familjen traditionsenligt i Höganäs i nordvästra Skåne för att gratulera barnbarnen på födelsedagarna. De båda syskonen fyller båda år kring månadsskiftet maj-juni. Johanna fyllde tretton och lillebror Joel fyllde 5 år. Joel fick två stora byggsatser i Playmobil, en piratö och en riddarborg. Johanna fick en hel kass med varierande saker som matchar hennes flickrum i rosa, som påslakan med örngott, ljusstakar, karamellask, smyckeshängare, skrivblock etc. Dessutom fick hon en inbjudan att tillbringa en hel vecka på hästgården Gränsbo i Äspö, med gratis ridning, körning och hästskötsel. Min dotter Desiré (på bild med mig och Johanna) serverade oss en läcker måltid och därefter gick det häftigt till på studsmattan (Nilla och Joel & Johanna). Se förra årets firande.
Min blogg på egen server!

Beslutsfattare med civilkurage

 2007-06-04  Nyheter & Politik, Svensk
 
Den tyske konsertpianisten Herbert Fandel (bild), tillika domare i Parken i Köpenhamn i lördags kväll, säger att
"Vi måste visa tydligt att våld från spelare och åskådare inte är acceptabelt" och att
"Vi måste göra klart för brutala spelare som Poulsen att den typen av uppförande inte är önskvärt". (Sydsvenskan idag).
Fotbollspubliken var chockad över att Fandel vågade avbryta matchen och att de danska fotbollsfunktionärerna vågade meddela beslutet att Danmark dömts som förlorare med 3-0. Det var det ovanligt starka civilkuraget som fick publiken tyst och hindrade bråk efteråt på gatorna.
Det är sådana människor med mod och civilkurage som vi behöver, världen över, som beslutsfattare, inte den stora mängd som gömmer sin feghet och rädsla bakom "politiskt korrekta" termer, som att vi måste ta hänsyn till det ena eller det andra. Hänsynsfulla ska vi naturligtvis vara, men inte bara låtsas vara det för att inte behöva erkänna vår feghet inför andra och oss själva. Nej, alla måste vi bättre plocka fram vårt mod och vår handlingskraft och visa brutala människor att våld inte är acceptabelt. Det gäller att börja med sig själv.

Klaphatten ordnade 3-0 för Sverige

 2007-06-03  Sport
 
En dansk huligan som väl kan förmodas ha missat bussen till Rostock och de krigförande extremisterna utanför Heiligendamm och G8-mötet gav det danska fotbollslaget och alla danska fotbollsälskare en "fin" present igår. Han sprang ut på planen och gav sig på den tyske domaren sedan denne dömt utvisning av en den danske spelaren Christian Poulsen (som blev årets fotbollsspelare 2006, bild) och straff för Sverige i matchens slutminuter vid ställningen 3-3. Domarna tillsammans bröt då matchen och gav Sverige segern med 3-0. Danmarks möjligheter att gå till EM-slutspel har därigenom i hög grad försämrats.
Detta visar att den viktigaste förberedelsen för en så viktig match som en kvalifikationsmatch inför EM inte är vilka spelare som ska tas ut, hur träningen ska bedriva eller efter vilket strategi och taktik som spelat ska föras. Detta nyttjar föga om man inte som hemmalag har vidtagit tillräckliga åtgärder för att hålla de värsta rötäggen borta i bästa fall från fotbollsarenan överhuvudtaget men åtminstone från att få tillträde till planen medan matchen pågår. Troligen måste de sätta dit de höga staketen kring Parkens arena som fanns tidigare för att få spela viktiga landskamper med publik i framtiden. Men visst gjorde han Sverige en större tjänst genom att stanna i Köpenhamn i stället för att slåss med den tyska polisen i Rostock. Vi tackar för tre poäng och 3-0! Den danske "klaphatten" (Extrabladet) är anhållen av polisen. Han lär bo i Sverige. Läs mer i Expressen, Sydsvenskan, danska Extrabladet och på Svensk fotboll. Bild på Klaphatten.

Vänsterextremister laddar i Heiligendamm

 2007-06-02  Nyheter & Politik, Internationell
 För ett år sedan
Tysklands vänsterextremister har länge inte haft några glansdagar. Sedan G8 protesterna i Genua 2001 då Carlo Giuliani blev martyr, skjuten av en italiensk polis, har de inte hittat något gemensamt att aktivera sig mot eller för. De har inte längre någon illusion att ta efter i DDR, det finns inget Wackersdorf (kärnkraftavfall) att protestera mot, ingen Startbahn West (NATO-flygplatsen), inget Tjernobyl och Pershingraketer hittar man numera bara på museer. I stället har det dykt upp islamistiska terrorister, som bekämpar kapitalismen med religiös fanatism. Som vänsterradikal vill man på inga villkor kopplas samman med dessa konkurrenter. Men nu är det dags för ett nytt G8 möte och till råga på allt i Heiligendamm i Tyskland. som ligger två mil väster om Rostock, vid Östersjön, är Tysklands äldsta och ståtligaste kur- och badort. Här finns symbolerna för den avskydda kapitalismen, "det svinaktiga systemet", som så allvarligt provocerar och frustrerar de unga i extremvänstern, limousinerna, staketen, polisbarriärerna. Det pågår nästa vecka den 6 - 8 juni och består främst av ledarna för de åtta rikaste länderna i världen som under ledning av Tysklands förbundskansler Angela Merkel kommer att diskutera främst klimatförändringen och fattigdomen i Afrika.
En del vänsterextremister har nu förenats i ett "G8-block". De tillhör Attac, Interventionistisk vänster eller den "postautonoma" gruppen. Några har tagit av rånarluvan och tagit på sig clownsoldaternas uniform. Det kommer att hållas en Alterativkongress den 5-7 juni. I Stockholm förbereder sig kommunistiska Motkraft på aktioner. Attac Sverige som socialdemokraterna brukar se som sin "kämpar för solidaritet och rättvisa" är också med. De så kallade autonoma är redan där i stora mängder bara för att slåss mot polisen.
Man kan följa utvecklingen i Heiligendamm under veckan på Der Spiegels "Demo-Ticker".

Träff med gamla arbetskamrater

 2007-06-01  Dagbok
 
Två Kockar är en ny krog i Staffanstorp - den lilla staden på slätten. Där träffas regelbundet "Foodias Vänner" för att inte glömma varandra och sin arbetsplats Foodia som lades ner för 15 år sedan. Foodia AB var moderbolag för KFs tillverkningsföretag för djupfrysta och konserverade livsmedel med bland annat varumärkena Winner och Blåvitt. Foodia Staffanstorp var dess stora livsmedelsfabrik som byggdes 1973 för att konkurrera med privata Findus och Felix. Själv arbetade jag där som ingenjör mellan åren 1974 och 1980 framför allt med produktionskontroll. När jag för några månader sedan var med på Moderata Seniorrådets Skåneträff på Akademiska föreningen i Lund träffade jag där Sune Cederpil, som jag mindes som min arbetskamrat Sune Persson, och han berättade om de sammankomster som hans tidigare arbetskamrater brukade ha på Två Kockar. Han ordnade så att jag fick en inbjudan av Barbro Nilsson och efter att ha velat runt i stadens nybyggda centrum och frågat mig fram så hittade jag dit. Vid ett bord utanför fann jag före detta VD-sekreteraren Ingalill. Det var en trevlig början på en trevlig kväll med många skratt och minnen. Vi var elva personer, jag hade önskat att där varit många fler av mina gamla arbetskamrater. Men jag klagar inte. Som bordsgranne hade jag Sigge Ingman, född 1916 och ett levande lexikon för kooperationens historia.

     
 Ingalill, Lena och Tommy  Fd guiden Margareta, växeln Eva, systemmannen Lennart och Barbro, marknad  Kooperativa nestorn Sigge Ingman med Nuska Jivhed