Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Juni 2008

Bertil Tomelius
Startsida

VM 58, lika falsk som månlandningen?

 2008-06-30    Film & TV & Media
För ett år sedan  För två år sedan 
Jag såg ett TV-program i fredags kväll den 27.6 på SvT. Det var en mycket intressant film som hette Konspiration58.  Jag trodde verkligen på att det finns en förening som har en konspirationsteori med egen hemsida och övertygande bevis. Fotbolls VM 1958 spelades aldrig i Sverige därför att vi inte hade den teknik och kompetens som krävdes. USA ville använda fotbolls VM som en test på vilken inverkan TV kan ha på tittarnas attityder och övertygelser. Sändningen kom lagom till veckans visning av finalen mellan Sverige och Brasilien i fotbolls VM 1958. Konspiration58 var en repris av filmaren Johann Löfstedts dokumentär "Konspiration 58" producerad av Stavro Filmproduktion AB. Det är en fiktiv dokumentär om en förening som förnekar att fotbolla-VM ägde rum i Sverige 1958. På föreningens hemsida finns påstådda bevis i form av bilder artiklar och böcker. Bror Jacques de Waern (bild) spelar själv rollen som grundare av föreningen, Bror Jacques de Waern, i programmet. Han är en svensk skådespelare, född 1927.
Konspiration 58 har en egen hemsida, eller snarare har den falska dokumentärfilmen en hemsida som ska förafalla vara föreningen Konspirations hemsida. På hemsidan uppges Olof Arnell (bild) vara ordförande för föreningen. Kan han vara identisk med Olof Arnell på Drabantg. 37 i Linköping? Konspiration 58 är i själva verket en reklamsajt för Stavro Filmproduktion AB som vill sälja en DVD för 149 kr inklusive frakt. Det som fick mig att tvivla är den länksida som finns på hemsidan, där det finns länkar till tio "systerföreningar i världen". Ingen av dessa fungerar som de borde och jag är övertygad om att om det verkligen fanns en konspirationsförening så hade den sett till att uppdatera sina länkar korrekt.
Men det är alltid skoj och spännande med konspirationssajter, även i det här fallet då det handlar om en "falsk" konspirationssajt. Läs gärna Flashbacks forum om "Fotbolls VM 1958 (Fejkad konspiration).
Läs mer på bloggen "Sanningen om VM 58".
VM i Sverige 1958, den sanna versionen?
Läs om månlandningen i min blogg "Skickligt Hollywood i det kalla krigets tjänst".

Mordet på Gärdet

 2008-06-28  Böcker, deckare
För ett år sedan  För två år sedan 
Mordet på Gärdet är en "kriminalhistoria på högsta nivå" skriven av Hans Christian Cars för ungefär 35 år sedan. Då jobbade han som frilansjournalist i Bonn.
Förordet till boken skrev han i april 2004 i Pristina, numera huvudstad i republiken Kosovo. Han bor sedan många år i Wien.
Boken handlar om Sverige omkring 1970. Då hade Olof Palme just blivit statsminister, skåningen Torsten Nilsson var utrikesminister, skåningen Erik Holmqvist inrikesminister.
1969 hade Bo Balderson presenterat sina två första böcker, Statsrådet och döden (1968) och Harpsundsmordet (1969). Kanske finns förebilder där.
Statsministern Sven Sundberg mördas på ett spektakulärt sett stående i talarstolen på första maj inför en publik inramad av fanor i socialismens röda färg. Han hetsar in i det sista mot USA och amerikanska ubåtar gömda i svenska vatten. Två poliser, överkommissarie Per Wilhelmsson från säkerhetspolisen och Christer Ekstedt, kommissarie vid rikskriminalen leder utredningen av mordet på statsministern. Spåren går ända upp till den högsta politiska ledningen. I bokens avslutande del där "alla inblandade" samlas i bästa Hercule Poirot stil med mördaren närvarande misstänkliggörs den ene efter den andre innan mördaren faller till föga och erkänner inför Ekstedts "ord som far som knivar genom luften". Den avslöjade mördaren försvarar sig med att statsministern var en farlig man, en extremist, "en demagog, en folkförförare".
Boken innehåller på klassiskt manér ledtrådar utplacerade redan från och med inledningssidorna och de vävs ihop till ett ogenomträngligt nät i vilket den skyldige infångas. Boken är en typisk pusseldeckare. Personbeskrivningarna är stereotypa. I gengäld slipper man förlångsammande miljöbeskrivningar.
"Mordet på Gärdet" är ganska spänningslös och humorlös, två ingredienser som krävs för att jag frivilligt ska läsa en deckare. Boken bättrar sig dock efter drygt hälften och avslutningen är något så när spännande om än tämligen förutsägbar.
Boken är emellertid lätt att läsa, där finns i gammal god stil en personförteckning med presentation av huvudpersonerna. Där finns bara ett kronologiskt spår för läsaren att följa. De inblandade är få och lätt att hålla reda på. Allt finns i nuet, det finns inga historiska orsaker till vad som hänt. Det är svårt att lista ut vem eller vilka det är som är skyldiga till mordet.
Första kapitlet har stulit sin rubrik "I dag röd..." från Stig Trenters boktitel från 1945 men det kanske är en tillfällighet.
Det originella är sättet som statsministern mördas på. Fjärrstyrda flygplan kan jag inte minnas har använts tidigare i svensk deckarhistoria.
Cars är också aktuell med boken "Tro Vett Vanvett" som behandlar religiösa och andra livsåskådningsfrågor. Jag ska återkomma angående denna bok senare. Den är nyskriven.
Författaren har en nystartad blogg som främst handlar om sistnämnda bok.

Chilirec - en ny digital bandspelare

 2008-06-27  Datorer & Internet, Musik
Ett tips från en känd datortidning fick mig att prova på Chilirec. Man kan välja mellan några hundratal radiostationer och låta programmet kontinuerligt spara ner musiken på en server på Nätet. Då och då kan man gå in på sajten och titta på vilka låtar som sparats. Man kan söka efter titlar och efter artister. Sedan kan man göra spellistor där man samlar de låtar man vill lyssna på. Man kan också lyssna kontinuerligt medan insamlingen går till. Slutligen kan man spara ner på sin egen hårddisk de låtar man gillar som mp3-filer. Helt gratis och enligt de regler man godkänner vid inloggningen får man använda dessa filer för "eget bruk". Dvs lägga dem på en mp3-spelare eller bränna till en CD- eller DVD-skiva. Det är det klart bästa system jag provat när det gäller att spara ner musik från radiostationer.
Det enda du behöver bjuda på är en e-postadress, ett användarnamn och ett lösenord.
Enligt företaget bakom produkten, Minborg Invent i Göteborg, är Chilirecs vision att låta folk upptäcka ny och gammal musik av artister från hela världen. "Vi ville hitta ett nytt sätt att upptäcka musik. Att göra som vi gjorde som barn när vi spelade in våra favoritprogram på radio, men med hjälp av nya tekniken. Chilirec är helt enkelt en av världens mest avancerade bandspelare för att söka efter och spela in radio på Internet." Namnet på produkten är Chilirec helt enkelt för att det är en riktigt "het bandspelare"!
Enligt Carina Dreifeldt (bild), vd på Chilirec, är tjänsten laglig. Allt enligt flera jurister hon konsulterat, se artikel i Ny Teknik. 
Läs mer i Techcrunch. Här kan man lyssna på Tyttiz Varje litet ögonkast.

Aidsvärlden och det politiskt korrekta

 2008-06-26  Forskning & Vetenskap
För ett år sedan  För två år sedan 
Den politiskt korrekta vägran att i klarspråk konstatera att sexvanor spelar roll har lett till att pengar satsats på andra ställen där det aldrig funnits någon risk för epidemi. Särskilt är det svårt överallt att tala om sambandet mellan homosexualitet och AIDS.
I senaste numret av Tempus (25, 2008) finns en intressant artikel översatt från The Economist som handlar om att oproportionerligt stora resurser läggs på aids- och HIV-bekämpning. Dessutom riktas informationen till fel grupper av människor vilket leder till slöseri med kraft och pengar.
Pengar till aidsbekämpning stjäl resurser från mer kostnadseffektiv hälsovård enligt doktor Roger England vid organisationen Health Systems Workshop. Kampen mot aids får en fjärdedel av det sammanlagda stödet till global hälsovård, trots att aids bara står för fem procent av sjukdomsbördan i fattiga och medelinkomstländer. Där finns ju också tbc och malaria som förmodligen dödar fler personer.
Enligt en aktuell rapport publicerad av WHO, UNAIDS och Unicef behandlades i slutet av 2007 omkring 3 miljoner människor med aidsmediciner. 2,5 miljoner människor infekterades med HIV förra året. 2,1 miljon aidssjuka dog.
Elizabeth Pisani (bild) är en journalist som också är kritisk till aids-världens korruption, slöseri och förnekelse har skrivit en bok "The Wisdom of Whores". Hon erkänner att hon själv vinklat rapporter för att lyfta fram oegentligheter, för att ”piska fram nyhetsvärdet”. Det har varit känt i flera år att HIV är svårt att sprida med ”normal” sexuellt umgänge. Bara i ett samlag av 500-1000 med en smittad person sprids viruset. Risker uppstår i stället vid speciella beteenden (analsamlag där det finns risk för sprickor i ändtarmsöppningen eller att injicera droger med redan använda sputor), i vissa yrkesgrupper (prostituerade av båda könen) och med viss livsstil (att ha samlag med många samtidigt). Att rikta propaganda till heterosexuella tonåringar är slöseri med pengar – åtminstone i alla länder utanför Afrika. Att rikta sig till tonåringar är emellertid lättare än att angripa ”narkotika, prostitution och sodomi – företeelser som många politiker inte vill låtsas om". Allt enligt Pisanis bok.
En annan som skrivit en bok om aids är den före detta epidemiologen Jim Chin. Både han och Pisani angriper oviljan att betrakta Afrika som ett specialfall. De hävdar båda att skälet till att sjukdomen finns i så stor utsträckning i Afrika inte är att den började där utan beror också på att många afrikaner, av båda könen, har flera, samtida sexpartners. Gifta män hat tonåriga flickvänner, lastbilschaufförer och gruvarbetare bor flera månader i taget hemifrån; hustrur tar tillfälliga partners när deras män arbetar på annan ort etc. Afrikaner har kanske inte fler älskare än andra människor under livstiden, men de tenderar att ha flera samtidigt. Dessa sexuella nätverk underblåser HIV-spridningen.

Tidigare bloggar om Afrika, aids och HIV.
2008-01-06 "Aldrig så många HIV smittade i Sverige som nu".
2007-07-27 "Ekonomisk kollaps stoppar spridning av Hiv.
2006-11-25 "Afrikanska seder och bruk sprider Hiv".

The Wisdom of Whores.
Artikeln kommenteras i den svenska katolska nättidskriften Respekt för livet.
Originalartikeln i The Economist, eller läs mer här.

The Happening - sommarbio på Grand

 2008-06-25   Film & TV & Media
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan 
Det kommer från ingenstans och börjar utan förvarning. På bara några minuter inträffar hemska oförklarliga dödsfall i flera amerikanska städer. Människor gör kollektivt självmord. Vad är det som orsakar att det mänskliga beteendet bryter samman? Elliot Moore (Mark Wahlberg) är högstadielärare i naturvetenskap i Philadelphia och för honom gäller det bara att hitta ett sätt att undkomma den dödliga farsoten. Trots att äktenskapet med frun Alma (Zooey Deshanel) är i kris beger de sig iväg från Philadelphia och ut på vägarna. Först med tåg och därefter med bil i sällskap med Elliots kollega, matteläraren Julian (John Leguizamo) och hans 8-åriga dotter Jess (Ashlyn Sanchez). Det är bara när Elliot börjar förstå vad som orsakat detta hot mot mänskligheten som han upptäcker en möjlighet för familjen att klara sig.
The happening är en spännande katastrofilm som är bra underhållning och väl värd att se även om många kritiker hade väntat sig mer av producenten och manusförfattaren Manoj Night Shyamalan.
I bakgrunden finns tankar om att människorna håller på att förstöra naturen och att naturen utvecklar möjligheter att slå tillbaka. Men där finns också hopp om att människan med sitt rationella tänkande och med hjälp av ett vetenskapligt arbetssätt kan finna utvägar för att rädda sig.
Min fru och jag inledde semesterveckan med ett besök på biografen Grand i Trelleborg. Många var vi inte i salongen.

Officiell webbplats.
Se trailer här.  
Fakta hos IMDB. Filmtipset.
Recension i Aftonbladet, i DN, i Sydsvenskan, i NWT, i Corren och i Ystads Allehanda.
Kulturkrönikören Emil Sandgren i Trelleborgs Allehanda är inte nådig: "The Happening är ingen katastroffilm. Det är en katastrof till film. En halt och lytt kalkon, som släpar sig fram i vad som känns som en evighet". Läs mer här.

Kommentarer i Tellusfilm
Information på Wikipedia. 

Vishing - nytt IT-bedrägeri

 2008-06-24   Datorer & Internet
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan 
Det varnas för en ny form av bedrägerier, liknande de försök som har gjorts tidigare mot bankkunder med e-post. Denna gång handlar det om bedragare som med telefonsamtal försöker lura till sig kontonummer och lösenord: Vishing - bedrägerier mot telefonbanken. Vishing är en förening av engelskans Voice och Phishing och går ut på att man får ett mail med information om att ens bankkonto är i fara och att man ombeds ringa ett nummer för att t ex tala in sina kortuppgifter och sedan är kontot länsat av nätpirater. Eller så kommer du att bli uppringd, kanske med ett förinspelat meddelande. Så istället för att knappa in sina kontonummer och annan information på en falsk hemsida, luras människor att nu knappa in dem på sin telefon.
Vad gör man för att skydda sig? Ja, som vanligt gäller det att uppdatera sin webbläsare, använda antivirusprogram som innehåller brandvägg, anti-spyware, anti-spam och anti-phish. Om du ändå råkar lämna ut information, kontakta banken eller kreditkortsföretaget och se till att de spärrar transaktionerna. Källor: Per Hellqvist, IDG.se Vishing, Wikipedia, Dagens industri, Magnus Flisbergs blogg.

Missnöjet gör uppror

 2008-06-23   Nyheter & Politik, internationellt
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan 
Det ungerska partiet Jobbik hör hemma längst ut på högerkanten. Det har sina rötter i det fascistiska Pilkorset som gick nazisternas ärenden i Ungern under andra världskriget. Partiet har skapat ett paramilitärt garde, Magyar Gárda (bild), som marscherar ofta och gärna och helst i stadsdelar och byar där det finns många romer eller zigenare. Det finns en halv miljon romer i Ungern. Syftet är att sprida rädsla och skräck. Gardet skapades av Gábor Vona (bild) och består av 1300 män och kvinnor. Målet är 4000. De har avlagt en ed "att tjäna hembygd, folk och fosterland". Gardet är anmält till en domstol som utreder om den ungerska författningen överhuvudtaget godkänner paramilitära grupper. Men i övrigt är motståndet mot Jobbik och gardet oroväckande lamt. Både oppositionen och kyrkan tiger. Den socialistiska premiärministern Gyurcsany som är en av Jobbiks stora hatobjekt kallar visserligen dem för en skamfläck men andra etablerade politiker försöker i stället rida på den ungerska högervågen. Den kända straffrättsexperten och femisten Krisztina Morvai (artikel om henne)
som nyligen blev medlem i EU-organet för kvinnans rättigheter, uppträder sida vid sida med den skicklige agitatorn Gábor Vona, vars mål sägs vara att avsätta den socialistiska regimen. Den vanliga medborgaren lever i ett ångestfyllt tillstånd vilket är regeringens och ”de kriminella romernas fel”, menar hon.
Originalartikel i Der Spiegel "Aufstand der Enttäuschten" eller läs här.  Artikeln är översatt i nr 25 2008 eller läs här

En annan artikel "Rechtsextreme «Ungarische Garde» gegründet"
Tidigare artikel i der Spiegel "Rechtsradikale Gespenster der Vergangenheit"

TV och motion

 2008-06-22 Motion & Sport
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan 
Lördag-söndag gick helt i motionens tecken åtminstone för mig. Min fru och dotter var idag tillsammans med Charlotte "Loppan" Ahlströmi Göteborg för att tävla med två hästar i ponnytrav på Åby. Orsaken för min del var att jag upptäckte att TV hade sändning 2 gånger tre timmar från Europacupen i friidrott i Istanbul. Det är lika lockande som Finnkampen som avslutar friidrottssäsongen sista helgen i augusti varje år. Jag klädde mig i träningskläder, fyllde vattenflaskan och drog på löparskorna. Sedan gick Crosstrainern varm omväxlande med att jag betade av mitt styrkeprogram med hantlar och skivstång. Det är en njutning att känna att jag är tillbaka i gammal god form sedan jag lagt av med all styrketräning efter att ha varit "långvarigt" sjuk. Läs mer här.
Det var en usel föreställning, ja, en riktig pajas-tävling enligt Sydsvenskan men den dög till att uppmuntra mig till träning. Funktionärerna kunde inte lägga ribban på rätt höjd, visste inte reglerna och ogiltigförklarade hopp helt godtyckligt. Och detta i den stora idrottsnationen Turkiet och på den mäktiga Atatürk-stadion med plats för 80 000 åskådare. Tyvärr räknades publiken bara till några hundra! Producenten var också helt värdelös i valet av bilder!
Sverige vann herrtävlingen före Ukraina. Damtävlingen vanns av Grekland före Rumänien med Sverige på femte plats (av åtta). Utmärkta insatser gjordes av Carolina Klüft (bild) med 6,87 i längdhopp, Alhaji Jeng som vann stavhoppet och Johan Wissman (bild) som vann dubbelt, 200 m och 400 m på utmärkta tider.
Samtliga resultat i ett Worddokument.
Hur det gick i Göteborg? Muskot kom femma i ett starkt fält, gjorde 1,57, bara några tiondelar från personligt rekord. I ett lopp i Monté kördes han till en tredje plats av "Loppan" som själv också placerade sig som 3:a och 5:a med sin shettis Hampus.

Midsommarafton på Söderslätt

 2008-06-20 Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan 
Midsommar firar man bäst i Smyge. Det är i varje fall Sveriges sydligaste midsommarfest. Jag kom dit vid tretiden. Då var dansen (bild) i full gång med de klassiska majstångsvisorna. Det hade varit soligt hela dagen men just då dök det upp fula mörka moln (bild) och snart kom det en regnskur som snabbt tömde platsen framför musikestraden. Många trängde sig in i Köpmansmagasinet bärande sin picknickkorgar, flaskor och filtar. Jag följde med och hittade en trappa upp från den värsta trängeln. Där uppe på vinden var det lugnt och stilla och en massa fin konst på väggarna. Det var konstutställningen "Females", åtta kvinnor som presenterade alster med stor variation (läs mer här). Jag var glad för att regnet kom så att jag fick ta del av detta. Särskilt fastnade jag för Irene Jarz' "Pierettas dans" och "I kön" (bild). Men också Tina Appelgrens "Raining Dolls" och Lena B. Mattsons "Pause in Lavender" (bild).
På eftermiddagen firade vi hemma i Gränsbo tillsammans med såta vänner som f.d diplomatparet Henry och Ingegerd Leo (bild) från Trelleborg och Helny och Lollo Feustel (bild) från Anderslöv. Lollo hade vi lockat dit med hjälp av hästar och fölet Minton. Det blev en glad kväll och totalt sett en mycket lyckad midsommarafton.

       
 Dansen i full gång i solskenet  Musikartisterna höll i gång  De mörka molnen tornade upp sig  och snart stod majstång och flagga ensamma
       
 Irene Jarz konstverk i Commedia dell'Arte tradition  Tina Apelgrens "Raining Dolls"  Lena Babiker Mattssons "Pause in lavender"  Lena B. själv som jag fick en intressant pratstund med. Hon bor i Klagstorp.
       
 Helny och Louise Feustel  Henry R Leo med hustru Ingegerd    

FRA-lagen faller?

 2008-06-17 Nyheter & Politik, svensk
 För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan 
En glädjens kväll, mycket tyder på att alliansens proposition om att införa allmän avlyssning av alla svenska medborgare inte kommer att godkännas av riksdagen. Det är egentligen märkvärdigt att lagförslaget lagts fram med tanke på den mycket stora opinion mot den som finns. Det är anmärkningsvärt om de nya moderaterna ska gå till historien som det parti som som införde övervakningen av alla de fria och ansvarsfulla medborgare partiet alltid sägs stöda sig på. Men det finns tydligen några riksdagsmän med tillräckligt civilkurage för att våga ta risken att rösta enligt sin egen övertygelse och därmed komma att stoppa lagen vid omröstningen i riksdagen i morgon. Troligen kommer allianspartierna nu att enas om ett förslag om återremiss, dvs inget beslut fattas, frågan får gå på en ny utredning. Främst förkämpe för detta förslag har varit centerpartiets Fredrick Federley, som hellre riskerar hela sin politiska karriär än dagtingar med sin övertygelse då partipiskan viner. Med sig har han också partikollegan Annie Johansson. Moderaternas Karl Sigfrid har i ett mejl meddelat sina partikamrater att han kommer att rösta nej. I Folkpartiet kommer förmodligen Birgitta Ohlsson och Cecilia Wikström inte heller att stödja lagförslaget. Det är bland dessa personer och kanske några till som det finns mod att stå för sin övertygelse gentemot en majoritet av annan uppfattning. De är livsviktiga för demokratin och för att politiska beslut inte helt spårar ur. Detta visar inte minst 1900-talets historia.

Försvarsutskottets förslag om signalspaning (juni 03)
Peter J Olsson i KVP.
Stoppa FRA-lagen.
Några bloggar:
Rick Falkvinge: Politiskt engagemang ger resultat
Mina Moderata Karameller: Personval och partipiska
Jonas Moriam: Stå upp för integriteten
Beta Alfa: Fem om FRA

SD störst på Svd

 2008-06-15 Nyheter & Politik, svensk
 För ett år sedan  För tre år sedan 
Idag presenteras i Svenska Dagbladet resultatet av en Sifo-undersökning som visar att Sverigedemokraterna fått 4,2 % och därmed passerat riksdagsspärren.
Enligt en artikel i Aftonbladet menar Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet att "partiet har en klar möjlighet att ta sig in i riksdagen 2010 och i EU-parlamentet 2009. Sedan valet 2006 har Sverigedemokraternas kampanjkassa fördubblats och partiet har visat att siktet är inställt på riksdagen." Detta är oroväckande nog. Men ännu värre blir det om man går in på Svenska Dagbladets webbsidor och tittar på hur besökarna svarat på frågan "Vilket parti skulle du rösta på om det vore val idag?". Av drygt 4000 besökare som sedan kvart i åtta i morse svarat på frågan får Sverigedemokraterna stöd av 28 %. De är det största partiet tätt följt av Moderaterna medan socialdemokraterna bara får 13 %. Visst är urvalet mycket snett men de kalla kårarna går ändå ända ner till ryggslutet! Vad är detta? Vad är detta? Visserligen vinner Alliansen striden mot de tre "vanliga" oppositionspartierna med 44 - 23, men ändå! Är det bara skåningar som läser Svenska Dagbladet på nätet?

Tyttiz Mumsbitar

 2008-06-14 Musik
 För ett år sedan  För tre år sedan 
Jag tycker mycket om att lyssna på dansmusik medan jag skriver eller tränar, alldeles särskilt om den är country inspirerad. Därför har jag favoriter som Jill Johnson och Carina Lindberg. Att båda är från nordvästra Skåne kan också spela en roll. Jag lyssnar ofta på "Dansbandsdax" på webbradion. I dag fastnade jag för en kvinna med en särpräglad röst som sjöng "En vän som bryr sig om" (Countrylegenden Merle Haggards Sing me back Home). Bandet heter Tyttiz och jag var tvungen att leta upp henne. Jag fann Tytti (bild) på Tollarps Hundpensionat där hon bor tillsammans med maken Kenneth som är andra halvan i Tyttiz. Där fanns en stor knapp att klicka på. Jag kom direkt till CMC Country som säljer bandets skivor. Där sökte jag på Tyttiz och fick upp bland annat en CD, "Mumsbitar". Där fanns låten, tillsammans med annat örongodis och till och med min favoritlåt av Chris Kristofferson "Anna och mig". Några klick till och snart kommer skivan att ligga i min postlåda tillsammans med en faktura på 119 kr. Detta sätt att shoppa gillar jag bäst. Fram för e-handel!
Varför jag tycker om denna typ av musik när jag inte dansar själv? Ja, det kan man ju spekulera i men forskningen anser ju att musikintresset präglas starkt redan under barndomen. Det var inte mycket populärmusik som erbjöds mig och min bror under uppväxten. Om detta har jag skrivit en annan blogg. Lysande undantag var när Frälsningsarmén kom med tåget från Eslöv för att spela i Askeröds IFs lokaler. Låtarna svängde bra, men inte var det någon som dansade inte. Dans var synd i dessa frikyrkliga kretsar.

En fin dag på Söderslätt

 2008-06-13 Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan 
 Vädret var fint så jag - och cykeln - liftade med min dotter till AG i Trelleborgs norra utkanter. Själv hade hon hästbestyr i St. Isie. Först cyklade jag till Rådhuset och hämtade dagordningen och bilagorna till kommunfullmäktigemötet på måndag. För ovanlighetens skull ska det hållas i Rosenhagen i Anderslöv (bild) och alla, ledamöter, press och åhörare ska bjudas på kaffe och tårta innan mötet. Så kom gärna dit, det börjar klockan sex på måndag. På Rosenhagen träffade jag och min fru Elviskopian Justin Shandor (bild) för tre månader sedan.
Sedan var jag på Hälsokostbutiken på Valen och köpte för hälsan och välbefinnandet lämpliga produkter. Det gäller att hålla serotoninhalten uppe.
Om man är på Valen är ett besök på Clas Ohlsson ett måste. Fast jag inte behövde något handlade jag ändå spännande saker som trådlös ringklocka, stegmätare, cykelbelysning med snäppkoppling – snart är hösten här igen – träningsmusik med Elvis Presley och Vikingarna. Det enda negativa var att mitt nya Master Card från Swedbank inte godkändes som betalningsmedel. Jag är helt säker på att jag använde rätt kod.
Att jag inte behövde handla berodde främst på att mitt behov av utrustning till min luftpistol och mitt luftgevär hade jag redan i morse tillfredsställt via postorder och Internet och e-handel. På puffra.se finns alla tillbehör (bild) man behöver om man ska träna skytte. Jag köpte ammunition, måltavlor och CO2 patroner. Inte heller här fungerade Master Card.
Jag cyklade Algatan österut för att se att Indiana Jones fortfarande går på biografen Grand. Mitt emot ligger den välsorterade Trelleborgs Bok & Pappersaffär. Jag hade med mig sex kulspetspennor av en liten annorlunda sort, en är till exempel köpt i London, som jag gärna använder och som därför slut. Några av de hade varit inne en vända till Malmö Bokhandel för ett halvår sedan men utan att få någon ny laddning. Men har ni sett! Här blev det bingo, alla sex av mina älsklingar blev som nya igen! Och detta för bara 125 kronor totalt! Heder åt sådan service.
Hem cyklade jag via Dalabadet och Gislövs läge. Det blev en skön tur på 24 km totalt.
När jag åter var på Gränsbo plockade jag fram min baguette med Ägg & Räkor som jag köpt på ICA Treklövern just innan jag startade min cykeltur. Den smakade utmärk i solstolen tillsammans med ett alldeles färskt nummer av Tempus.
Visst finns det mycket man kan sysselsätta sig med på Söderslätt (om vädret är vackert).

Irländare avgör EUs framtid

 2008-06-12   Nyheter & Politik, internationellt
För ett år sedan  För tre år sedan 
I dag den 12 juni fram till klockan 10 i kväll är det folkomröstning i Irland. Det är det enda landet som röstar om Lissabonfördraget. Utgången kan komma att bestämma framtiden för Europeiska unionen. Det räcker ju med att ett land röstar nej för att fälla fördraget. I flera månader har EU gått på sparlåga i väntan på avgörandet.
Visst är det bra med "fullständig demokrati" det vill säga att alla parter ska vara överens innan något besluts fattas som berör alla. Men om nu en väldigt stor majoritet är för ett beslut och en bara liten minoritet är emot hur demokratiskt är det att den lilla minoriteten, i detta fall folket i ett land av 27 länder, ska bestämma över majoriteten. Irlands befolkning utgör ungefär en procent av EUs. Det var lättare att stödja ett sådant förfarande då EEG (EU) bildades 1958 med sex länder, som hade mycket gemensamt, men idag är länderna 27 och tämligen aparta. Låt oss hoppas att det därför bli ett ja i omröstningen i Irland, ett beslut som sedan gör det möjligt att göra förändringar i EUs beslutsprocess så att dagens folkomröstning blir den sista i sitt slag.
Se Dublin-tidningen Independent.

Kärlek och lögner

 2008-06-11  Böcker, deckare
Karin Alvtegens senaste bok "Skugga (2007) innehåller nästan för många spekulativa hemskheter. Boken handlar åter, liksom i hennes bok "Svek" om de konsekvenser ens handlingar kan få för andra människor, följder som man aldrig avsåg och inte ens kunde föreställa sig. "Våra handlingar är som våra barn, oberoende av oss och vår vilja fortsätter de att verka", menar Alvtegen i sin bok. Själv är jag mycket tveksam till det mänskliga ansvaret för oavsiktliga konsekvenser, men det är ett gammalt filosofiskt problem. Själv har hon emellertid den uppfattningen och den är driften bakom hennes författande.
Boken är en familjekrönika med många dolda hemskheter som uppdagas allteftersom i boken. Den avgörande händelsen är då trotjänarinnan Gerda Persson dör och hennes testamente avslöjas liksom ett brev till Kristoffer Sandeblom, författaren och Nobelpristagaren Axel Ragnerfeldts utomäktenskapliga son Det är den kommunanställde Marianne Folkesson som ordnar begravning och går igenom boet. Hon är den enda "normala" personen i boken och det känns skönt när hon emellanåt står i centrum.
Boken har flera tidsperspektiv. Ett kring Axel Ragnerfeldts barn- och ungdom och unga författardrömmar. Axel Ragnerfeldt har gjort en avancerad "klassresa" vilket aldrig uppskattats av hans föräldrar, liksom han själv aldrig accepterar sin egen son Jan-Eriks framgångar på tennisbanorna.
När den tidigare hushållerskan Gerda Persson dör faller hela familjeordningen samman. Den där var och en skaffat sig sin egen plats för sin olycka. Gerda Persson kände till flera hemligheter. Hon visste var Kristoffer passade in i familjens historia och vad detta hade att göra med Torgny Wennberg och vad Nobelpristagaren gömt i sitt arbetsrum i alla år, saker han velat kasta bort innan slaganfallet hindrade honom och som nu andra har möjlighet att ta del av. Det stora dramat kring kärlek och lögner avslöjas först långsamt och sedan allt fortare. Alvtegen är en mästare i att långsamt men obönhörligt stegra spänningen och ända fram till slutet vrider hon om spänningsskruven. Ingenting är säkert, en lyckligt slut är omöjligt och rättfärdighet finns icke. Det enda säkra är att Karin Alvtegen är en storartad författare.
På bloggen Malous bokklubb kan man gratis läsa sidorna 164-182.
Tidigare böcker av Alvtegen som jag bloggat om.

Strålande svensk start

 2008-06-10  Sport
För ett år sedan  För tre år sedan 
Ja, så var det dags för Sveriges inledningsmatch i årets upplaga av europamästerskapen i fotboll. Det krävs nästan en seger mot Grekland för att vi ska nå en kvartsfinalplats. Och den kom ju med Zlatan "Ibra" Ibrahimovic (bild). Först var han nära med en elegant bakåtnick som gick strax över den grekiska målvakten och sedan i andra halvlek bredsidade han in ett mycket hårt skott som gav Sverige ledningen. Strax därefter gjorde Peter Hansson 2-0 i en tilltrasslad situation med målvakten (bild).
Spanien slog tidigare i kväll ett svagt Ryssland med 3-0 så nu ska det mycket till för att Sverige inte ska gå vidare. Det svenska landslagets prestation var av mycket hög klass, där fanns en vilja, moral och koncentration som bara kan jämföras med Stefan Holm och Carolina Klüft där de lyckades som bäst. De som inte var övertygade om det självklara fick nu bevis, den stora glädjeyran under och efter matchen visar att vi svenskar är glada nationalister precis som alla andra folk i världen är.
I går tittade jag på Frankrike-Rumänien och tränade samtidigt, precis som i kväll, med min Crosstrainer och hantlar och skivstång. Träning och sport på TV är en oslagbar kombination. Kanske var det därför som jag fann även den matchen mycket intressant och spännande intill sista matchminuten. Alla var inte av samma uppfattning. Programledaren bad oss tittare om ursäkt för den tråkiga 0-0 matchen och i nyheterna i dag på morgonen beskrevs matchen som ett sömnpiller som inte gav någon nämnvärd underhållning. Kan skillnaden bero på vilket lag man håller på? Mer om EM 2008.

Trotskisterna och miljonarvet

 2008-06-09  Nyheter & Politik, svensk
För tre år sedan 
Det är ett mycket intressant fenomen ifall Socialistiska partiet enligt artiklar i Aftonbladet skulle få flera hundra miljoner kronor i arv efter Stieg Larsson som var medlem i partiet under 1970-talet.. Det är ett politiskt parti som inte spelat någon roll alls i de parlamentariska valen i Sverige någonsin (se Wikipedia). De har några kommunmandat totalt bara. Annorlunda är det till exempel i Frankrike där de så kallade trotskisterna får flera procent av rösterna i presidentvalen. Med denna penningsumma skulle partiet emellertid kunna bedriva en kampanj som skulle kunna ge platser i EU-parlamentet 2009 och sedan med detta som ett avstamp få flera procent i riksdagsvalet 2010. De som främst skulle förlora på detta är vänsterpartiet men kanske också socialdemokraterna. Socialistiska partiet i Sverige har inte alls den belastning av samarbete med Sovjetunionen som vänsterpartiet har. Socialistiska partiet, som tidigare hette Kommunistiska arbetarförbundet (KAF) har aldrig varit stalinistiskt i motsats till VPK, som vänsterpartiet hette tidigare. Dess ledstjärna är Leo Trotskij som mördades på order av just Stalin på 1920-talet. De kallas därför också trotskister i Frankrike och så också fortfarande i Sverige. Ett bra valresultat skulle kunna resultera i att Vänsterpartiet försvinner från riksdagen och därmed minska risken för att socialdemokraterna kan få majoritet för en regering efter valet 2010 och motsvarande ökad chans för en fortsatt regeringsbildning av Alliansen.
1977 när Stieg Larsson skrev sitt testamente hette partiet Kommunistiska arbetarförbundet (KAF) som var mycket aktiva till exempel för att stoppa byggandet av Barsebäcks båda kärnkraftverk. Då som nu ger de ut en veckotidskrift som heter Internationalen. En annan långvarig aktion var att hindra byggandet av Öresundsbron. Tongivande "socialister" är i Göteborg Göte Kildén (bild) och i Malmö Ronny Åkerberg.

EM i fotboll har startat

 2008-06-08  Sport
För tre år sedan 
Igår kom värmen ordentligt med snudd på 25 grader på eftermiddagen. Dessutom mojnade vinden för första gången på flera veckor. Och EM i fotboll startade.

Jag tittade med ett halvt öga och sörjde med värdnationen Schweiz som förlorade inledningsmatchen mot Tjeckien med 1-0. Hemmapubliken i Basel hade säker hoppats på något annat, en inledningsseger och avancemang till kvartsfinal. Det var inhopparen Vaclav Sverkos som sänkte Schweiz (bild). Däremot gladde jag mig med alla portugiserna över det fina spelet och den klara segern över Turkiet med 2-0. Nu blir det jobbigt för Turkiet att gå vidare.
I kväll är det Österrike-Kroatien och Tyskland-Polen, två verkliga "lokalderbyn"! Österrike är liksom Schweiz lag som jag håller på grund av mina anknytningar till båda länderna tidigare i livet. Under en period arbetade jag i Schweiz, i den fransktalande delen som kallas Suisse Romand, på Nestlés huvudlaboratorium i Vevey eller snarare La Tour de Peilz. Jag hade en underbar utsikt från mitt arbetsrum över Mont Blanc i Frankrike söderut, tvärsöver Lac Leman, eller Genfer See som tyskarna säger. Jag bodde med min familj i en chalet i Corsier-sur-Vevey, en underbar lite by. På semestern åkte jag och min fru för att hälsa på min svärmor (svärfar försvann i kriget) och hennes syskon i Mattersburg i den österrikiska delstaten Burgenland, liten stad några mil söder om Wien och mycket nära den ungerska gränsen.
Läs mer om EM i de båda länderna Schweiz och Österrike i La Tribune de Genève, Österrikiska Kurier och i tyska Bild Zeitung.
En massa länkar relevanta för EM 2008 finns på Inetmedias sajt.

Island, fredligast i världen

 2008-06-07  Nyheter & Politik, internationellt
 För ett år sedan  För två år sedan 
Island är världens fredligaste land enligt ett index som mäter både interna och externa hot och risker. Det är organisationen Vision of Humantys Global Peace Index som rankar 140 av världens länder. Indexet bygger på 24 olika interna och externa fredsindikatorer, inklusive deltagande i fredsbevarande FN-styrkor och våldsbrottens frekvens internt, även på hur lätt det är att skaffa "mindre förstörelsevapen", korruptionens utbredning och respekten för de mänskliga rättigheterna. Danmark och Norge ligger på andra och tredje plats, följda av Nya Zeeland och Japan som är det enda G8-landet i toppen. Sverige ligger på en hedrande trettonde plats men har fallit 6 platser sedan fjolårets undersökning. Alla EU länderna finns bland de 36 fredligaste med undantag för Lettland, Litauen, Grekland, Cypern och Bulgarien (sämst).
Irak, Somalia, Afghanistan och Sudan hamnar längst ner på listan. Bland de 40 minst fredliga länderna finns 15 av SOS-länderna (länderna i Afrika söder om Sahara). Rangordningen bekräftar egentligen bara det som alla internationellt välinformerade personer redan känner till men numera är detta också vetenskapligt bevisat! Se bifogad fredskarta. GPIs rankinglista här.

Sambarytmer och marschtakt på Nationaldagen i Trelleborg

 2008-06-06  Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan 
Det blev ett glatt och annorlunda firande av Sveriges Nationaldag i Trelleborg. Samtidigt firades att palmerna kommit i marken och därmed markerat att sommaren har börjat. Jag kom till Trelleborg strax efter ett och hade turen att få delta i dagens första arrangemang, serveringen av Nationalbakelsen på Valen Köpcentrum. På Rådhustorget på andra sidan Valen var folksamlingen stor framför scenen. Där uppträdde flera av finalisterna från TV4-programmet Talang 2008. Där var trollkarlen Seth Engström som trollade med färgade trasor, kort och rep, den blott åttaårige Mathilda Lindström från Vimmerby, Sebastian Krantz, som sjöng till flickornas förtjusning m fl. Snart hördes det rytmiska sambatakter från Algatan. Det var Sambaparaden som närmade sig och snart fick konkurrens från andra hållet av Trelleborgs Musikkår.
Allt var mycket festligt och glatt och solen sken och värmen var hög som den varit de senaste veckorna på Söderslätt. Den svenska flaggan hissades, kommunfullmäktiges ordförande Inger Hansson, för dagen elegant skrudad i Oxie härads nationaldräkt, höll tal och flaggor utdelades till berörda personer. Den officiella delen av firandet avslutades med att Trelleborgs Musikkår spelade Försvarets honnörsmarsch "Under blågul fana" av Viktor Widqvist. Därefter visade medlemmar från Brasilianska föreningen, Estilo Faixa i Malmö upp prov på olika latinamerikanska danser. Häftiga sambarytmer med dansarna sprudlande av glädje och ungdomlig vitalitet.
Inne på Valen Torget var kön lång framför honnörsbordet där Talang 08-finalisterna signerade idoldokument och skrev autografer. Sydsvenskan rapporterar Palmerna i marken och flaggan i skyn. Skånska Dagbladet skrev mest om "Ilska i Anderslöv".
Två artiklar i Trelleborgs Allehanda: Sambatoner under 6-juni firande och "Tilda tog scenen i besittning".
       
Här erbjuds jag den allra sista Nationalbakelsen som man vänligt nog hållit i beredskap Seth Engström trollar med färgade dukar Mathilda Lindström, en
ny Siw Malmkvist
Sambaparaden dansar fram
       
Kommunalrådet Ulf Bingsgård njuter av föreställningen i palmernas skugga Inger Hansson, elegant
i Oxie härads folkdräkt håller tal
Trelleborgs Musikkår
ger högtidlig stämning
åt dagen
Trelleborgs Nattvandrare är också med

Tre år har gått

 2008-06-06  Dagbok
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan 
I dag finns det anledning att fira inte bara att Nationaldagen för tre år sedan blev en röd dag utan också att jag för tre år sedan skrev min första blogg. Den var inte mycket att skryta om men här finns den: 6 juni 2005 http://www.tomelius.se/Blogg/juni05.html#Ankare286935
Det har varit en intressant period och jag kommer att fortsätta att skriva och kommer att nå min tusende blogg innan årsskiftet. Det är åtminstone min ambition. Att blogga gör livet intressantare och både den personliga historien såväl som framtiden framstår i ett nytt ljus.
För ett år sedan när jag firade tvåårsdagen skrev jag att min första blogg skrevs den 8.6 2005, men sedan dess har jag återfunnit en tidigare, den 6.5 2005. Orsaken är att på bertilius.spaces.live.com där jag började blogga försvann vissa inlägg efter ett tag. Dvs själva inlägget försvann inte från servern men länken dit försvann. Om man kan lura ut länkadressen så kan man få dem att återuppstå ifrån det döda.
Jag märker nu som då att jag var överdrivet försiktig i början och använde många omskrivningar för att människor inte skulle känna igen sig. Idag har jag lärt mig att skriva på ett annat sätt, mer rakt på sak, men utan att vara utmanande och provokativ i onödan. Det finns det tillräckligt många andra som gör. Bild (nyare) på mig.

Gratis livsnjutning

 2008-06-05   Motion, Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan 
Än en dag med högtryck och solsken och just idag något minskad ostanvind. Sedan i början av maj månad har det inte regnat alls - det är inte riktigt sant ty den 26.5 kom det 13 mm men de sög marken snabbt åt sig. Och det har varit riktigt varmt med temperaturer över 20 grader. Hur länge ska detta vara? I dag gjorde jag därför årets första 2 mils cykelrunda. Det gick österut förbi Klagstorp, Källstorp, Stora Beddinge, Tullstorp och Östra Vemmenhög. Verkligen skönt med de ljumma vindarna svalkande min bara överkropp! En av livets stora kostnadsfria njutningar.
Från backarna innan Östra Vemmenhög där en av de så kallade Vemmenhögarna ligger, enligt sägnen uppkallade efter en bronsålders hövdning vid namn Vemund, har man en utsikt över havet "en kvarts horisont". Mycket vackert och betagande. Man känner att man är i början av Sverige - åtminstone räknat från kontinenten och EUs sida.
Väl hemma tar jag mig ett dopp i den nyinköpta poolen i trädgården (bild). Sedan ska jag sätta mig i trädgården och läsa det senaste numret av Veckans Affärer, dagens alldeles färska Tempus nr 23 samt förra veckans Fokus, lånad på biblioteket i Anderslöv.
Detta kommer att bli en bra dag!
Några tidigare cykelbloggar:
Uppfriskande cykeltur 080330,
Cykeltur med Radio SMF 070813,
Cykeltur till Hönsinge, poeten Ola Hanssons födelseby, 060915
På väg mot Sturup 060719.

Krigets rötter i östra Kongo

 2008-06-04  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  
I omvärlden kallas det för Afrikas första världskrig på grund av främmande arméer och invasioner och ändlöst dödande och döende, som inte leder någon vart. Slagfältet är östra delen av Demokratiska republiken Kongo, där det för en del av de involverade handlar om nationers överlevnad, medan andra drivs av ett hopp om stora rikedomar men för de flesta ett elände av våld och förtryck utan gränser.
En viktig grund till kriget i Kongo och de fruktansvärda förhållanden som flyktingarna lever under i den nordöstra delen av landet, den som gränsar mot Rwanda, är folksammansättningen i Rwanda. Det lilla landet stort som Skåne, har tre folkslag, ursprungsbefolkningen twa, samt tutsi och hutu. Det är främst motsättningen mellan de två senare som lett till vad som kallats folkmordet i Rwanda sedan Afrikas första världskrig. De såg annorlunda ut, tutsierna är längre och smalare, en typisk representant är Paul Kagame (bild vänster), president i Rwanda sedan 2000, men det främsta skillnaden historiskt sett är att tutsi var boskapsägarna och hutu jordbrukarna. Inledningen till Kongos lidande och omstörtningarna i centrala Afrika finns i mordet i april 1994 på Rwandas president, Juvenal Habyarimana (bild höger), då hans flygplan sköts ned.
Detta kan man läsa i en lång artikel i Tempus nr 22 2008. Det är en översättning av en artikel i The Guardian The roots of war in eastern Congo, den 16 maj.
eller läs här. Det är en mycket läsvärd artikel av Chris McGreal.

Om Rwandas förkoloniala och koloniala historien, först Tyskland och sedan Belgien, och självständighetsperioden från 1962 till 2000, kan man också läsa i en välinitierad artikel "Folkmord i Rwanda" av Pontus Fall från 2001 som hänvisar till många källor eller läs här.
Tidigare bloggar om Kongo: Obeskrivliga illdåd i östra Kongo och Bestialiska män.
Bilderna är från Inshuti.org. inklusive bilden på en twa familj.

Feministisk professor fick utbrott

 2008-06-02  Nyheter & Politik, svensk
För ett år sedan  För ett år sedan
I helgen var det doktorspromovering i Lund. (se artikel i Sydsvenskan). Vid middagen, ”festernas fest” sjöng gruppen ”Last Call” som består av fyra unga män inför cirka 500 middagsgäster, bland annat ”Folkets rättigheter”.
Gruppen fick alldeles oväntat extra uppmärksamhet då dess framträdande avbröts av en ursinnig attack från genusprofessorn Tiina Rosenberg, tidigare medlem av Feministiskt initiativs styrelse, som kastade sitt programblad på sångarna och skrek "fuck you" till dem. Plötsligt stod hon framför scenen med blixtrande ögon och ett papper i handen, skrikandes något om ”hur vågar ni” och att vi ”trampade på vänsterrörelsen” och avslutade det med ett trefaldigt ”fuck you”, berättar Henrik Béen i Last Call.
I december 2005 utnämndes hon till professor vid Centrum för genusvetenskap, Samhällsvetenskapliga fakulteten, vid Lunds universitet.
Jag har inga synpunkter på att man utnämner en kvinna till posten som professor i genusvetenskap i Lund 2005 men fanns det inte en annan kvinna mer lämplig och meriterad än Tiina Rosenberg som i SVT:s dokumentär (se min blogg den 070121) visas säga att "heterosexuella kvinnor sviker kvinnorörelsen" och som påstår att Ebba Witt-Brattström är en "könsförrädare" eftersom hon har sex med män! Är det den tolerans man har rätt att kräva av en professor för personer som har en annorlunda sexuell läggning än Tiina Rosenberg? Hennes obehärskade beteende under promoveringsmiddagen kan ju knappast göra henne mer lämplig! Kan vem som helst bli professor i Sverige?

Kanske blev hon ”kränkt” av rader som:
"Alla svenskar ska ha rätt att få högre lön
Och det är allas rättighet att få välja kön
Vi är svenska folkets röst och vi har rätt till större bröst
Kampen, den är lång. Sjung med i våran sång"

Här kan du lyssna på ”Folkets rättigheter”. Den är kul. Klicka på ”Visfestivalen i Västervik” och sedan högra bilden.

Eller här. Klicka på "nytt" i menyn och på Youtube under Promoveringsmiddagen. Den är bäst.

Eller klicka här och ladda ner låten om du har en VLC player. Eller skaffa den gratis.

Nästa dag fanns det två nya artiklar, en intervju av Rosenberg och en av universitetets rektor Göran Bexell i Sydsvenskan. Bexell menar att sånggruppen "skojade både till höger och vänster" och att de "blev väldigt väl mottagna av de andra gästerna".
Rosenberg skrädde inte orden om vad hon ansåg om sånggruppen och deras sång Folkets rättigheter. Hon undrade om "festfixarna vill lyfta fram den här ointelligenta, tölpaktiga och obildade stilen och att det på universiteten i Uppsala och Lund frodas en slags grabbig kultur som är motbjudande.

"Ett djuriskt beteende"

Den 3 juni kunde man i Trelleborgs Allehanda under "Tyckt & Tryckt" läsa om hur professor Rosenberg rusade fram till scenen och stod där och skrek. "Tre gånger uttryckte hon sin välartikulerade åsikt: Fuck you! Fuck you! Fuck you! Hennes beteende måste tveklöst betraktas som rent djuriskt". Vem skriver detta? Jo, naturligtvis min favorit kulturpersonlighet Crister Enander.
Eftersom Tiina Rosenberg anser att män är djur så räknar hon sig väl själv till männens skara..

Grattis EMU

 2008-06-01  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  
Europeiska valutafonden har fyllt 10 år. Projektet som av många ansågs vara dömt att misslyckas, är en stor framgång. Hela konstruktionen ansågs omöjlig av de flesta expeter men den blev en succé i verkligheten. Idag ingår 16 av de 27 EU-länderna i eurozonen. Slovakien är på väg att bli det sjuttonde. Euron är på väg att konkurrera ut dollarn som världsvaluta.
EMUs tekniska framsteg är slående. Inflationen har under 10 år hållit sig inom ramarna för unionens regler på lite drygt två procent. Räntorna har sjunkit till de lägsta nivåerna på en generation. Valutaunionen har stimulerat den interna handeln och integrationen på finansmarknaderna. Under de 10 åren har det skapats 16 miljoner arbetstillfällen i eurozonen (två mer än i USA). Senast anslöt sig Malta och Cypern. Slovakien är på väg in att bli det 16:e medlemslandet.
Sverige deltar inte ens i ERM2, växelkurssamarbetet som knyter valutor i EU-länder utanför valutaunionen till euron. Deltagande i växelkurssamarbetet under minst två år är ett av de konvergenskriterier som leder till medlemskap i valutaunionen. Sveriges lilla grupp utgör bara sex av EUs 27 medlemsstater. Det är fyra före detta öststatsländer plus Storbritannien och Sverige.
Framgångarna borde locka fler att ansluta sig. I Danmark finns en opinion för att ansluta sig till EMU och Fogh-Rasmussen talar om en ny folkomröstning. Finland är redan med liksom vår stora exportmarknad Tyskland, när vågar Sverige ta detta steg? Hur länge ska Sverige fortsätta att tillhöra minoritetsgruppen som står utanför EMU?

Läs mer här. Financial Times.