Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
juni 2009

Bertil Tomelius
Startsida

En underhållande äventyrsroman

 2009-06-30 Böcker
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan  
Man känner sig informerad om det exilkubanska livet i Miami av René Vázquez Díaz i hans bok "De pronto el doctor Leal" 2008, på svenska i år "Välkommen till Miami, doktor Leal".
Fem olika områden: .
1. Exilkubanen, och den svenska läkaren Otto Leals kontakt med sin familj hemma i Uppsala. Han är nyligen skild och saknar fru och barn.
2. Den hemliga polisens försök att värva honom som medarbetare för att spionera på kubansk forskning. Ottos känsla av att vara förföljd.
3. Hans relation till sin exilkubanska familj i Miami. Hans döda bror Samuel, hans rika och mäktiga bror Jorge, hans senila mamma.
4. Den exilkubanska kulturen, språket, maten, attityderna, som han känner sig så främmande för efter att ha bott länge utomlands.
5. Hur dog Samuel? Blev han skjuten av polisen eller hängde han sig för att komma från sitt drogberoende?

Där finns spänning, kulturkunskap, livskunskap, humor, självironi.
En briljant författare. Perfekt att läsa i solen för att få underhållning, passion och dramatik. Kanske lite för politisk och melodramisk på slutet. Författarens avsky för de amerikanska sanktionern av Kuba och hans övertygelse om hur bra det är på Kuba lyser tydligt igenom.

Författarens officiella hemsida.    Författaren på Bokens dag i Trelleborg.    Förlaget Ordfronts presentation .
Recension i DN av Martina Lowden: En bladvändare om USA och Kuba, som också anser boken vara "ett flygblad elegant förklätt till högfungerande spionroman"
Jan Nygren i DAST Magazine, som menar att "Man kan tycka vad man vill om författarens politiska hemvist, men det går inte att ta ifrån honom hans uttrycksfullhet och känsla för språkliga valörer."
Nils Schwartz i Kvällsposten, Det kubanska gnällbältet.

Muskot gjorde det igen!

 2009-06-29 Hästar
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan 
Jägersro hade i söndags en heldag för ponnytravet.
Unga Ultra var med som sällskap och för att få social träning. Hon fick vara med på uppvärmningen tillsammans med de andra hästarna som skulle starta i tävlingen. Mirella startade i lopp ett med Sanna Langmarker som kusk. Tyvärr blev hon diskad p g a upprepade galopper. Muskot med Nilla Tomelius i sulkyn skötte sig bättre. Framför allt gjorde han ett mycket bra halvkilometer, fick tyvärr en galopp, men nådde ändå en pallplats, 3:a på 1,52.
I nästa start gick det riktigt bra. Där segrade Muskot, trots att han emot sig hade Katla, en erkänd mycket snabb häst. Det var en viktig skalp att ta. Bild på målfotot.
Nilla körde också en annan häst, O'Fritz, ägare Josefin Sellberg, till en bra tredjeplats. Många sköna "rosetter" blev det att ta med hem.

The Reader

 2009-06-27 Film & TV & Media
För ett år sedan  

Att vara analfabet behöver inte innebära ett större handikapp men om det är förknippat med starka skamkänslor kan det få allvarliga konsekvenser som att bli dömd till livstids fängelse. Vad är du beredd att göra för att bevara en hemlighet? Det är frågan filmen ställer. "The Reader" berättar historien om Michael Berg genom nedslag i olika faser ur hans liv. Först som framgångsrik åklagare (spelad av Ralph Fiennes) på nittiotalet, sedan en tillbakablick till hans ungdom som den sprallige levnadsglade unga pojken (spelad av David Kross) i femtiotalets Berlin, (och till sist hans brutala uppvaknande under sextiotalet då han som juridikstuderande åhör en rättegång mot kvinnliga lägervakter i Nazi-Tyskland.
Handling: En dag insjuknar den 15-årige pojken Michael Berg på väg till skolan och räddas av den runt 30-åriga Hanna. De förälskar sig oväntat och inleder en passionerad affär fram till den dagen Hanna plötsligt och utan förklaring försvinner. Åtta år senare är Michael en ung juridikstuderande som iakttar de pågående krigsförbrytarrättegångarna mot nazisterna. Han träffar sin forna älskarinna igen, underväldigt annorlunda omständigheter. Hanna står anklagad för ett fruktansvärt brott och vägrar rätten till försvar. Michael inser gradvis att hans ungdoms kärlek döljer en hemlighet som hon anser vara mer skamlig än mord.
The Reader är Stephen Daldrys filmatisering av den kritikerrosade romanen ("Högläsaren", Der Vorleser") med samma namn av Bernard Schlink.
En betagande och berörande film med ett tittarvänligt, långsamt tempo. Det är vackert producerad film, med ett par fantastiska skådespelare, historiskt korrekta miljöer och en gripande berättelse i botten.
Recension i SvD "Winslet fantastisk i The reader"
DN Kärlek på liv och död. Litterär passion i krigets skugga.
Jan Aghed i Sydsvenskan,
Bernt Eklund i Expressen

Många andra recensioner finns här.
IMDB

Senaste sedda filmer på Grand i Trelleborg:
 14 maj Änglar och demoner     3 mars Män som hatar kvinnor  5 februari Maria Larssons eviga ögonblick  

Sommarutställning på galleri IsioTio

 2009-06-26 Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan   
Jag och min fru tog oss en cykeltur till Galleri IsieTio som drivs av Gunilla & Rolf Mårtensson på St Isie 665. Trots den t o m för Söderslätt ovanligt hårda vinden. Där fanns verk av sex utställare 16 juni - 5 juli, sedan blir det nytt vernissage med nya utställares alster att titta på.
Gun Wild-Nordlund, Söderslättsmärkt, medlem i Öppna Sinnen
Hjördis Hansson, Löddeköpinge, silversmide, akvarell, akryl och olja.
Maj-Lis Suikkonen, webbsida, Bunkeflostrand
Iréne Larsson, Löddeköpinge, olja, akryl och akvarell
Lars Flodin, webbsida, Smygehamn, olja & nostalgi
Gertrud Peterson, Trelleborg, presenterade både tavlor och keramik. Jag gillade hennes "Här sitter lilla jag" och en hel del av keramiken. Priserna överkomliga och jag köpte "Vätte" för 225 kr. Den ska jag ha i fönstret bredvid de vackraste av pelagonerna. Lars Flodins nostalgiska tavlor av Klostret i Erfurt föll jag också för.

Läs också mer på Öppna sinnen, Söderslätts kulturbyalag och Konstnärsgillet Söderslätt.
Tidigare galleribesök: Bokenäs konsthall och Köpmansmagasinet, Gripen av textil.

     
 Gertrud Peterson,
"Här sitter lilla jag"
 Lars Flodin,
Klostret i Erfurt
 Skrotskulptur
utanför galleriet
     
 Galleri IsieTio  Vätten  Maj-Lis Suikkonen
 Stenbunden strand

En kvartett till Tomelilla

 2009-06-25 Hästar
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
I går var det dags igen för tävling. Nu med fyra hästar från Gränsbo. Färden gick till Tommelilla ponnytravbana. Två av våra egna hästar, Mirella och Glimma. Sanna Langmarkers Piraten var också med liksom tolvåringen Romeo som normalt står på Jägersro men som under sommaren är uthyrd till Lisa Åkerblom som bor i Fröjdenborg. Bäst gick det för Mirella i hennes andra start som var ett kvalificeringslopp för Brizis cup där hon tog tredjeplatsen med Nilla Tomelius i sulkyn I sin första start blev Mirella diskad. Det blev också Ljungens Pirat i i Brizis cup, mycket onödigt, då hon redan låg välplacerad för avancemang till finalen. Lisa Åkerblom gjorde sin första tävling sedan hon erövrat tävlingslicens. Bästa placering blev en sjätteplats i lopp 10 vilket är helt godkänt. Bättre debuter gjorde emellertid Cecilia Ivarsson och Elin Kindmo, båda tävlande för Unga Jägersro i Malmö, som tog en första resp. andraplats, i två olika lopp. Båda två är Nillas adepter.
Vi ska inte glömma vår fyraåring Glimma som skötte sig utmärkt, väntade lugnt hela tiden till lopp tretton, där hon sprang disciplinerat och "klockrent" och låg tvåa länge i loppet men blev tyvärr diskvalifierad på slutet för galopp. Ägaren och tränaren Nilla Tomelius var helt nöjd med de framsteg Glimma gjort. Glimma startade säsongen bra i mitten av maj men sedan har hon haft problem. Se bloggen "Glimma glänste i debuten"

Blåbärsmaskinen

 2009-06-24 Böcker
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan 
Blåbärsmaskinen är Nils Claessons berättelse om sin uppväxt och om sin far, Stig "Slas" Claesson. Författaren ger här sin egen bild av "Slas", men inte den allmänt traderade bilden av den folkkäre författaren och konstnären, utan en bild inifrån, från en familj där faderns missbruk och kändisskap har en betydligt mindre tilltalande sida.
Nils skriver likadant som sin far, med korta meningar, lättläst text också därför att allt repeteras om och om igen. En stil som gör boken tilltalande att läsa. Han har självklart ärvt de unika anlagen att kunna skriva och bli läst. Varför är han så arg på sin far? Jo, naturligtvis av samma skäl som andra barn till alkoholister har, att de blivit bestulna på sin barndomstid. Nils kände sig förstås nedtryckt, samtidigt som han såg upp till och beundrade sin far. "Det är lätt att göra fel i hans sällskap" "När man växt upp i ett krig blir man lite skadad. Man försöker mäkla fred. Man skapar sig en roll som stödförälder… När man växer upp på det sättet finns ingen normalitet. Barn vill vara som andra.
För sonen Nils Claesson är det främsta intrycket fadern gjort hans supande. Det var en stor egotripp menar Nils, ett sätt att kontrollera sin nära omgivning och sina egna känslor till att gälla alla i familjen Claesson. Det var Stig som bestämde "stämningsläget" i familjen som alla måste rätta sig efter. Alla, förutom katterna. "Det blev en ond och smärtsam lek som i sitt epicentrum hade Stigs vilja att styra, manipulera och kontrollera sin omgivning, med alla till buds stående medel". Men Nils visar också i sin bok den ömhet han kände inför sin far, om än motvilligt, särskilt under faderns sista sjuka levnadsår.
Mycket är mycket intressant, som den "verkliga beskrivningen" av det som utspelar sig i en av Stig Claessons böcker " Sov du så diskar jag". Den läste jag i januari i fjol. Läs här. "I stugan intill bor Ida Adriana vars man just dött". Sedan Monalis, som hon hette i verkligheten, dött började det på allvar gå utför med Stig. Han drack fyra burkar 11-% Björnbrygd om dan, den öl han älskade. Han fick cancer men dog slutligen av en överkonsumtion av alkohol. Bokens sista del är de detaljerad beskrivning av alla sjukhus och alla behandlingar Stig fick i sällskap med sin son.
En bok man inte läser utan att bli berörd. Den är verkligen bra. Jag uppskattar verkligen också Stigs böcker. Läs här.
Nils Claesson (f. 1958) är konstnär och filmskapare, har en lång tid verkat inom media och var bl.a. med och startade tidskriften ETC. Han har arbetat med fotografi, animerad film, video och datakonst och producerat flera radiodokumentärer. Claesson har haft ett flertal utställningar i Sverige och Europa.

Om Nils Claesson på Wikipedia.       Nils Claesson om sin fars kvinnorsyn.        Presentation på Ruins förlag:

Recensioner
Åsa Beckman i DN, i DAST av Kjell E. Genberg,
Crister Enander i Ystads Allehanda (som fick mig att läsa boken) "Eftertankarna borde ha fått klarna",
Mats Gellerfelt i SvD "Motvillig ömhet för en far"

Fidel Castros son cyber-bluffad av exilkuban i Miami

 2009-06-22   Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan 
Hon verkade vara en trevlig flicka; Claudia Valencia var en 26-årig colombianska som såg bra ut, var utåtriktad och gillade idrott och teknik. Hon var faktiskt precis den sorts flicka som Fidel Castros son, Antonio Castro, skulle kunna falla för. Och det gjorde han. Problemet var bara det att på Internet är inte allt som det kan förefalla vara. Det är lätt att bli lurad.
Paret träffades aldrig "in the real world". Men hade under åtta månader en romans via Internet och under denna tid fick Claudia en unik inblick i den kubanska elitens livsstil.
Claudia visade sig sedan vara en 46-årig man i Miami i Florida. Han avslöjade historien i en TV-kanal och i en tidning i Miami.
Luis Dominguez, som mannen heter, säger att han hittade på alltihop för att krossa myten om "det ogenomträngliga säkerhetssystemet" kring familjen Castro.
Antonio Castro är läkare för det kubanska landslaget i baseball.
Luis Dominguez ville få insyn i den slutna familjen Castros liv, som omgärdas av en massiv säkerhetsmaskin, och avslöja att den styrande eliten i det kommunistiska landet egentligen lever i extremt välstånd. Antonio Castro berättade detaljer ur sitt liv – om resor till när och fjärran med sin farbror Raul – för Claudia under åtta månaders chattande, men avslöjade inga statshemligheter.
Efter en artikel i The Guardian.
Läs mer: Castro's Son Duped Into Online Relationship With Miami Man i ABC News.
och i Guanabee.com Antonio Castro, Fidel’s Son, Tricked By Luis Dominguez In Online Dating Scheme.

Brottskod 09 - om perversiteter

 2009-06-21 Böcker, deckare
  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
Höstmörkret sänker sig över Ålabodarna och kriminalkommissarie Joakim Hill och hans kollegor vid Helsingborgspolisen utreder mordet på en ung man som hittats död i slänten ner mot havet. De får fasansväckande inblick i ofattbart mörk, sexslavhandel & trafficking när den är som allra smutsigast. Kommissarie Joakim Hill lyckas i gott sanarbete med sin polischefskollega Harmond Juarés reda ut den skumma handeln och sätta dit både perversa kunder och hallickarna.
Helsingborgsförfattaren Bodil Mårtensson började skriva 1999 och Brottskod 09 är hennes åttonde bok. Ny bok, den tionde" kommer 2009 och heter "Greppet".
" Bodil Mårtensson är en skicklig, intressant och välskrivande författare med psykologisk feeling och moralisk bottensats. Med Brottskod 09 befäster hon sin ställning som en av våra främsta i genren." (Jean Bolinder i hans recension i DAST)
Tidigare böcker av Bodil Mårtensson.
Läs storyn på egen risk här.
Författarens hemsida.
Presentation på Wikipedia   

Dans kring Sveriges sydligaste majstång

 2009-06-20 Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan  För fyra år sedan 
Molnen låg till en början hotande över midsommarfirandet, men försvann sedan söderut mot Tyskland utan väta. Dansen kring majstången kunde fortgå utan det avbrott som drabbade den förra året då en störtskur rensade gräsmattan från alla firande (läs mer här). Smygehuk är verkligen ett föredöme för att fira midsommarafton med levande musik och sång för att leda den traditionella dansen kring Sveriges sydligaste majstång. Många sommarklädda barn och vuxna dansade och visade upp olika stilar till "små grodorna". Det ståtliga Köpmansmagasinet, vackert beläget bara ett stenkast från Östersjön, bildar en del av inramningen, Östersjön en andra. I Köpmansmagasinet finns konstutställningen 2009 Smygehuk Art Festival ytterligare en vecka.

     
Koack-ack-ack  Har annat i sikte  Så går vi runt kring en ...
     
 Stämningsfullt  Massor med folk framför Köpmansmagasiinet Tjejerna klara för dans
     
2009 Smygehuk Art Festival
Ingrid Schau, Ballet with a positive viewer
2009 Smygehuk Art Festival
Leif Eugen, Vinyl på duk
Hotande moln som försvann
söderut mot Tyskland utan väta.

Okända deckare dyker upp i hyllan

 2009-06-18 Böcker, deckare
För ett år sedan  För två år sedan  För fyra år sedan
Jag håller på med att gå igenom en del av mina tusentals deckare. För att få lite mer plats på hyllorna packar jag ner dem i papperskassar som jag sätter upp på vinden. För att kunna hitta dem i framtiden gör jag en databas i Excel. Under denna njutbara sysselsättning blir jag ständigt överraskad av att hitta svenska böcker som jag inte läst tidigare - jag har ju redan läst över 500 svenska deckare "från Stieg Trenter till Bo Baldersson - och vissa visste jag inte ens att jag ägde. Känns spännande och det skapar ett extra sommarnöje att sitta i solen och läsa okända svenska deckare från mitten av 1900-talet. En för mig helt okänd bok är Maud Sevenius' "Dödsäsong". Den är i original från Bergs förlag från 1962. Den handlar om Lena Sillén som ska fira senester på pensionat Påfågeln på Åland.
En annnan är "Mördande fakta" av Peter Heiden (pseudonym för Bernt Christophs) på Sörlins förlag från 1954. Den handlar om den unge journalisten Birger Brenner. Christophs har också skrivit "Bevingad död" och "Sista ronden".
För att nu inte glömma Fromhold Rehbinders "Mord i Västköping" på Lindblads förlag 1954, vars "hjältinna" är tandläkaren Bodil Friberg. Rehbinder har också skrivit "Mord på Strömsholm".

Dramatik och skuldkänslor

 2009-06-17 Böcker
För ett år sedan  För två år sedan  För fyra år sedan 
Gick på Åke Smedbergs bok "Jag är inte den du ser" på biblioteket i Anderslöv häromveckan. De nyinkomna böckerna är numera märkta med en pappersremsa med stor och tydlig text " NY BOK" som drar ögonen till sig. Storleken var lagom och designen snygg så jag lånade den. Jag hade hört talas om författaren men aldrig känt mig attraherad av hans böcker.
Knappast mer efter att ha läst denna bok. Visst är den dramatisk och intensiv på sina ställen men den beskriver personer som med en nattsvart inställning till livet som känns mig mycket fraämmande.
Titieln "Jag är inte den du ser" är banal, alla människor hoppas ju ha en privat sfär med hemligheter som de tror att andra inte ser eller kan gissa sig till. Å andra sidan avslöjar varje människa med sitt kroppsspråk, mimik, röst och och naturligtvis också språk mycket om sig själv annat än den bild hon eller han önskar och har som avsikt att visa upp.
Frank Westling har en snickerifirma som inte går så bra. Därför blir han glad då han får ett större jobb för 30 000 kr av Rolf Ståhle. Denne vill dock ha arbetet gjort svart och de kommer överens om 17 000 kr. När arbetet är nästan färdigt påstår Ståhle att kvaliteten är så dålig att han inte vill låta Frank avsluta jobbet och han vill bara betala 5000 kr. Frank blir kränkt och rasande. och slår ner och misshandlar honom grovt. Franks fru Isa lider av skuld :Allt handlade om skulden, den förbannade skulden! Hon går i sin mors fotspår som hon hatar och lider av att ha en dotter som hatar henne. Inte blir det bättre av att hon inleder ett intensivt fysikt förhållande med en arbetskamrat. Hon blir besatt av honom och därför avbryter han förhållandet.
Wikipedia ser jag att Smedberg är 60 år, han har skrivit många böcker och fått många priser. Hans tre senaste böcker betecknas som "kriminalromaner". Kanske är han bättre på det området? Bonniers har en presentation av honom.
Recension av Nils Schwartz i Expressen "nattsvart, svartare än den norrländska vinterhimlen".
Heidi von Born i Svenska Dagbladet : "Mörkret är obevekligt".

"Edens lustgård" var nog inget paradis

 2009-06-16  Forskning & Vetenskap
För ett år sedan  För två år sedan  För fyra år sedan 
Mycket tyder på att arten människan kan ha sitt ursprung i den ogästvänliga gränstrakten där Angola och Namibia möts. En ny genetisk undersökning ledd av Sarah Tishkoff, bild, har där identifierat 14 ursprungsbefolkningar. En arts ursprung brukar anses vara den plats där enskilda individer uppvisar störst genetisk mångfald. Undersökningen publicerades i förra veckans nummer av tidskriften Science. Antropologen Alison Brooks vid George Washingtonuniversitetet säger att där finns en del vegetation men också mängder av djup sand. Området liknar absolut inte någon lustgård. Trakten är hemvist för bushmen, eller San-folket, vars språk kännetecknas av många klickljud.

Originalartikel i NY Times eller läs den här.

Karta som visar hur forskarna förmodar att de första människorna förflyttade sig från Afrika mot Asien och Europa.

Bussutfärd genom det fagra Sommarskåne

 2009-06-14 Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan  För fyra år sedan 
Jag har varit på en lyckad bussutfärd till Bjärehalvön med Hemmesdynges hembygdsförening. Sol hela dagen och tämligen ljumma vindar. Så ska utfärdsvädret vara!
Färden till Bjärehalvön gick via mindre vägar med många vackra scenarier. Skåne är verkligen sommarvackert särskilt när någon med den rätta blicken kan peka ut härligheterna. Det kunde bussguiden Göran Göransson. På ett föredömligt sätt blandade han historiska fakta och lokala sevärdheter med humor och ett stort engagemang.
Första stoppet var på Kullabygdens Keramik där Peter Nilsson visade hur man drejade gratängskålar. Många blev förtjusta, även jag, och det blev en hel del business. Sedan var det dags för lunch på Arilds Golfrestaurang. Fin utsikt, utmärkt service, salladsbord av hög kvalitet och en entrecôte att njuta länge av.
Därefter bar det av till Hembygdsparken i Ängelholm. Där tittade vi på bland annat Tekniskt museum, Skolmuseum och Grönvallska gården från 1817.
Kaffet intogs i gedigen allmogestil på Albertsgården i Norra Häljaröd. Det blev en passande avslutning på denna agrarromantiska dag som präglades av 1950-talets lantbruksnostalgi.
Bredvid mig i bussen hade jag trevlig färdkamrat. Det var Gudrun Olanders som äger och sköter det Söderslättsmärkta Spettkaksbageriet i Hemmesdynge. Se artikel i TA för några dagar sedan. Även personal från Perssons Livs i Klagstorp bidrog till den trevliga stämningen under resan.
Bild på Tora Celik som driver Albertsgården sedan 20 år i egen regi.

"Från förnyare till Paria"

 2009-06-13   Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan 
En regim som förtrycker sina medborgare hemma och blandar sig i andra länders angelägenheter ställs i skamvrån i Afrika. Afrikanska Unionen (AU) har för ovanlighetens skull bett FN att införa hårda sanktioner mot Eritrea som är en av unionens medlemsländer. AU vill straffa Eritrea för att landet hjälper islamisterna i Somalia med vapen och utbildning i ett krig som enligt AU har orsakat många dödsfall bland civilia och AUs egna fredssoldater. AU föreslår en flygförbudszon över Somalia och blockad av dess hamnar. Eritreas kritiker skyr inte orden utan säger att landet blivit en paria i klass med Nordkorea. Enpartistaten Eritrea fängslar och till och med dödar medborgare som tänker fritt. Landet exporterar instabilitet genom att stödja rebeller i Tchad, Etiopien, Sudan samt i Somalia.
På 1990-talet hyllade den amerikanske presidenten Bill Clinton Eritreas president Issaias Afwerki (bild) som en av "Afrikas nya ledare" efter det att den långa frihetskampen från Etiopien hade lett till självständighet. Sedan dess har president Issaias Afwerki och hans regim tydligen förändrats aradikalt.
Läs originalartikeln i The Economist eller eller läs den här.
Läs mer om Eritreas nutidshistoria.

Rätt person på rätt plats

 2009-06-12   Nyheter & Politik, svensk
För ett år sedan  För två år sedan  För fyra år sedan 
Många av de moderata kandidaterna till EU-parlamentsvalet bedrev aktiva personvalskampanjer, några var extra mycket aktiva. Det blev dock inga omvälvande resultat. Anna-Maria Corazza Bildt som stod först på åttonde plats på valsedeln, lyckades bäst. Hon fick 85405 förkryssningar och tog sig därmed upp på andra plats av de fyra som moderaterna erövrade i valet. Bara Gunnar Hökmark som redan var första namn på valsedeln fick fler kryss, 90 505. Anna-Marias popularitet bland väljarna ledde till att kommunalrådet Susanna Haby från Göteborg inte fick åka till Bryssel. När knappt hälften av avgivna röster räknats låg Susanna Haby emellertid mycket nära den 5 % gräns hon behövde, och hade i så fall slagit ut andra namnet på valsedeln och min personliga favorit Anna Ibrasagic. Men Habys slutsiffra blev 23313, eller 3,91 % och det räckte ju inte. Anna Ibrasagic får behålla sin plats i Europaparlamenten ytterligare en fyraårsperiod liksom Christoffer Fjellner.
Skånska moderater med aktiva kampanjer var Hans Wallmark, som fick 2,21 % (13212) av rösterna och Pia Kinhult med 0,60 % (3558). På bild med mig själv i Trelleborg i mars i år.
Men mest överraskande resultat vad gäller personvalet var väl att gamle kämpen, 70-årige Alf Svensson, överlägset vann första platsen på Kristdemokraternas valsedel. 111 980 kryss - mer än dubbelt så många som valsedelns första namn, Ella Bohlin. Gamlingarna går hem. Det kan man också säga om Marit Poulsen som fick 221 489 kryss! Det gav Folkpartiet ett tredje mandat och Malmöbon Olle Schmidt fick återvända till Bryssel, där han suttit 1999-2004.

Se var dina vänner befinner sig

 2009-06-11  Datorer & Internet
För ett år sedan 
I visa fall vill vi tydligen bli registrerade och kontrollerade. Åtminstone tycks Google tro det. Nu lanseras en ny gratistjänst på internet. Det är ett tillägg till Google Maps, Google Latitude, som kan laddas ned till din mobiltelefon. När funktionen sedan är aktiverad registrerar den var du befinner dig och skickar positionen till Googles servrar. Sedan kan dina vänner se var du är genom att aktivera samma funktion i sina telefoner. Funktionen kan stängas av. Du kan ladda hem gratisprogrammet Google Maps med Latitude här. På webbplatsen finns en lista över de mobiltelefoner som stödjer Latitude.

Historiens 100 viktigaste svenskae

 2009-06-10 Media
För ett år sedan För två år sedan För fyra år sedan
På Dagens Nyheters webbupplaga kunde man för några veckor sedan läsa om en tävling "Historiens 100 viktigaste svenskar".
Journalisterna Niklas Ekdal och Petter Karlsson har skrivit en bok om ”Historiens 100 viktigaste svenskar”. Läs en recension av boken i SvD.
Den viktigaste kvinnan är Astrid Lindgren (2). Hon slår t o m Heliga Birgitta (11) som är långt före Selma Lagerlöf (23). Av nu levande kvinnor hittar vi bar Barbro Svensson och Inga-Britt Ahlenius på listan över historiens 100 viktigaste svenskar.
Alla viktigast anses Gustav Vasa vara. Han följs av Astrid Lindgren, Rikskanslern Axel Oxenstierna, uppfinnaren Alfred Nobel, politikern Olof Palme och bankdirektören Marcus Wallenberg.
Av nu levande svenskar finns Ingvar Kamprad på 18:e plats, Björn Borg på 32:a plats, Hans Alfredsson på 34:e och Tage Danielsson på 35:e. Övriga i livet bland de hundra är fotografen Lennart Nilsson, Benny Andersson och Björn Ulvaeus, Zlatan Ibrahimovic, Jan Guillou, dramatikern Lars Norén, skådespelaren Anita Ekberg, sångartisten Barbro Lill-Babs Svensson, finansminister Kjell-Olof Feldt, Inga-Britt Ahlenius, fotbollstränaren Sven-Göran Eriksson, samt Jan Carlzon, företagsledare.
Se hela listan här.

"Den motvillige munken"

 2009-06-09   Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För fyra år sedan
De tibetanska munskarna tror på själavandring. Enligt den tibetanska buddhismen är en lama en reinkarnation av en andlig ledare, varav den mest berömda är Dalai Lama. Dessa "ledare" säger sig vara odödliga. När kroppen dör, överlever "själen" och "tar sin boning" i en ung människa. Det gäller att hitta dessa unga människor och utbilda och fostra dem på rätt sätt. De har diverse knep för sig för att identifiera de människor där de "odödliga" själarna "flyttat in". När Osel Hita Torres var fem månader gammal ansåg de religiösa ledarna att de funnit platsen där Lama Yeshe "återuppstått". Den lille pojken fördes därför till Dalai Lama i Dharamsala i Indien - man kan kalla det för en religiös kidnappning. Från sex års ålder fick han bara umgås med andra unga pojkar som också tagits om hand därför att de religiösa sekteristerna menade att de härbärgerade heliga mäns själar.
Innan Osel Hita Torres kunde gå placerades den lille gossen på en tron och tillbads av munkar som behandlade honom som en gud. Men den pojke, som av Dalai Lama har pekats ut som en reinkarnation av en andlig ledare, vållar nu stora bekymmer för sina trosfränder - de tibetanska buddhisterna - genom att vända ryggen åt den orden som ställer allt sitt hopp till honom.
Osel Hita Torres som var ämnad att leva klosterliv, går i stället omkring i säckiga jeans och långt hår. Det är mer sannolikt att han citerar Jimi Hendrix än Buddha.
I en tidningsintervju i Spanien säger han att han "levde en lögn". "De tog min familj ifrån mig och placerade mig i en medeltida miljö där jag led svårt".
Trots upproret och avståndstagandet tillbeds han ännu av tibetanska buddister. För dem är han Lama Tenzin Osel Rinpoche.
Men Osel Hita Torres tycks hellre vara sig själv som en student av filmvetenskap i Madrid än tro på tibetanska fantasier om "själavandring". Det visar att han har en mental styrka som förmår att lämna denna religiösa sekts indoktrinering.

Se artikeln i The Guardian översatt i Tempus nr 23 2009 eller läs den här.

Mästerlig debut av Ultra

 2009-06-08 Hästar
För ett år sedan  För fyra år sedan
I lördags tävlade Nilla Tomelius med två av Gränsbos ponnytravhästar på småländska Tingsryds travbana. Fyraåriga Farmens Ultra gjorde sitt första tävlingslopp. Loppet omfattade 14 hästar. Tillsammans med åtta andra hästar startade hon i främsta volten och tog snart en stabil ledning som hon höll i mål med flera längders försprång. Hennes första kilometertid blev 2.29,1. För tre månader sedan tog Ultra "körkort". Se också en presentation av Farmens Ultra på Stall Gränsbos webbplats.
Glimma startade i lopp fem men blev tyvärr diskad efter flera galopper. Dessbättre tog hon en skön revansch senare i tävlingen i lopp 13 som var ett montélopp genom att ta en meriterande andraplats. Säkert i sadeln satt då Kajsa Lindsjö. Bilder på Ultra och Glimma från tävlingarna på Tingsryds travbana.

Val i Klagstorp

 2009-06-07 Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan 
Idag har jag delat ut röstsedlar på kommunalhuset i Klagstorp, valdistrikt 30 i Trelleborgs kommun. Ingen rusning precis, ca 30 väljare i timmen så där. Valaministratörerna kände sig inte särskilt stressade. De hade inget emot att bli förevigade på min blogg, men så var de inte heller nybörjare, utan hade varit med förr. På bilden syns från vänster Kerstin Remblegård, Andreas Larsson, Johanna Landin och Lene Olsson.
Trots att jag bott granngårds med Klagstorps by i snart två år visste jag inte förrän nu vilken byggnad det var som kallades för "kommunalhuset".

Nationaldagen i Trelleborg

 2009-06-06 Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedanFör fyra år sedan 
I dag är det Nationaldagen och dessutom dagen innan valdagen för EU-valet. Vi gjorde en sista insats i Trelleborg för de moderata kandidaterna. Vi hade eget bord med material på Valen köpcenter och flera medlemmar delade också ut material på Stortorget och vid Busstorget. Materialet gick åt som smör i solen och just solen visade också upp sin vackraste sida just idag efter flera dagar med kyla, rusk och regn. Trelleborg firade också Palmermas dag i dag.
Vi fick se Malin Nilsson, Förtrollande Val, Nordisk mästare i magi på scenen. Och Dennis Melander, känd TFF-are bjuda upp unga tjejer till en bugg som ett led i hans svensexa.
Per Stenmarck, tidigare, EU-parlamentariker, höll tal liksom kommunfullmäktiges ordförande Inger Hansson.
För precis fyra år sedan publicerade jag min första blogg på spaces.live.com!

     
 Bengt Gunnarsson, Staffan Cederö
 och Göran Gärtner, valledare
Många tog sista chansen att dansa
bugg med en ogift Dennis Melander
 En trio välklädda: Inger Hansson,
Per Stenmarck och Ulf Bingsgård.
     
 Sprittande marschtoner  Gamla bilar passade på att visa upp sig  Liksom vackra veterantraktorer

Oväntad vändning på Mauritius

 2009-06-05 Böcker, deckare
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Mårtensons första deckare utspelade sig delvis i Karibien och nu återvänder författaren dit tillsammans med Homan och hans fästmö Francine, polischef på SÄPO och med svart bälte i karate.
En stor uppsättning personer: Francines släkting på Mauritius, Jacques och hans fru Veda, affärsmannen och miljardären Anders Högman med sina vackra kvinnor, Francines fd make Lars Berg med sitt nya blonda bombnedslag Pernilla.
Vidare den internationella kända heminredaren Annika Claesson som är bekant med antikhandlaren Johan Kristian Homan, böckernas ständige huvudperson, då hon är styrelseledamot i deras gemensamma antikhandlarförening. Hon är där med sin nya sambo och kompanjon, inredaren Jack Nelson. Skådespelerska Anna Palmer som kommit till Mauritius för att i lugn och ro repetera in sin nya roll som Hedda Gabler i Henrik Ibsens drama med samma namn. Eller är hon där av en annan orsak?
Johan Kristian Homan dras in i en virvel av dramatiska händelser där han själv befinner sig i dödens närhet under dykning bland korallreven. Han vet för mycket utan att veta om det...
Han blir själv misstänkt för brotten och beläggs med resandeförbud av mr Sandhurst, överintendent och chef för polisen i Port Louis. Men hans kontakter i Stockholm med chefen för mordavdelningen, Carl Asplund rentvår han.
Som vanligt får han hjälp av sin katt Cléo även om hon befinner sig många hundratals mil från brottsplatsen. Det är någon om sill och sardiner, eller var det strömming?
Och bokens avslutning vänder helt upp och ner på handlingen.

Läs den avslöjande storyn på egen risk.

Nästa bok i serien heter Ikaros flykt och gavs ut 2001. Hans snart kommande bok 2009 kommer att heta Palatsmordet.
Om Jan Mårtenson på Wikipedia.

Recension av Karl Hjelm i DAST.
Mikaela Omark skriver om boken i sin blogg.

Vårt behov av självbehärskning

 2009-06-04 Forskning & Vetenskap
För ett år sedan  För två år sedan  
Kokainmissbrukare är beroende av droger, därför att deras förmåga att behärska sig är nedsatt. Inte för att som man tidigare trott för att "lustcentra" i missbrukarens hjärna är överaktiva. Det kan man läsa om i en artikel i Illustrerad vetenskap nr 7 2009. Det är oklart vilket som är hönan eller ägget, är det kokainanvändningen som försämrar självbehärskningen eller är det människor med en bristfällig impulskontroll som lättare blir missbrukare. Men faktum är att hos narkomaner är den "hårdvara" i hjärnan som skulle göra att de kunde behärska sig förändrad på ett avgörande sätt. Denna brist kan ta sig andra uttryck som att dricka för mycket alkohol, äta för mycket eller kanske shoppa för mycket. Omedelbar behovstillfredsställelse kan man också kalla detta.
Neuroforskaren Hugh Garavan vid Trinity Cololege i Dublin har gjort en rad skanningar av hjärnor och visat att vissa människor har nedsatt aktivitet i områden som styr självbehärskningen. Andra forskare påstår att intelligens och självbehärskning är två sidor av samma sak. De människor som får mest omfattande aktivering i främre delen av prefontala cortex (APC) är bäst på att behärska sig och de får även högst poäng på intelligenstester.

Lyckad årsdebut för Muskot

 2009-06-03 Hästar
För två år sedan  
I söndags den 31.5 var det dags för stortävlingar på Jägersro i Malmö för våra ponnytravare. Utfallet blev gott. En andraplats, två tredjeplatser, en fjädeplats och en femteplats.
Jag låter min dotter Nilla berätta:
"Vi hade med oss 4 hästar från stallet, tre egna (Mirella, Muskot, Glimma) och även Pirat.
Först ut i lopp 1 var Muskot, han stog på distansen 1840m med dryga 200m tillägg. Var lite för överladdad och så vi fick ta det lite lugnt för att det inte skulle bli för många galopper, men vi slutade ändå 3a på en bra kilometertid tid, 1.54,0.
I lopp 2 startade Glimma, hon stod på start, 1640m. Ledde loppet ett bra tag men blev lite stirrig när bakhästarna närmade sig och blev till slut diskad för galopp. Lite tur i oturen för dom andra hästarna i loppet sänkte rekorden väldigt mycket. Nu fick hon behålla sin "mediokra tid" till nästa lopp. Se bloggen "Glimma glänste i debuten".
I lopp 5 var det dags för Muskot igen. Denna gången stog han på distansen 2200m. Snabb iväg från start och var snabbt ifatt hästarna där framme. Låg i 2a och 3e spår hela loppet och slutade 2a bara en halv längd efter vinnaren. Han gick på nytt rekord 1.52,1. En riktigt bra prestation och dessutom utan en enda galopp!
I lopp 6 var det Mirellas tur, hon ledde loppet i ca 1000m men sen drog hon på sig en liten galopp och då var det en häst som gick om. Sen höll hon 2a platsen fram till början av upploppet då två hästar kom upp utanpå och pressade sig förbi. Mirella slutade 4:a, bra prestation i ett tufft gäng!
I lopp 9 var det dags för Pirat, körd av Sandra Langmarker han var inte riktigt på hugget men blev trots detta 5:a
I Lopp 12 var det Glimmas tur igen, denna gången var hon lite lugnare och höll sig i rätt gångart hela loppet. Hon slutade 3:a!
I lopp 14 gick Pirat monté med Kajsa Lindsjö på ryggen, han gick riktigt bra men fick tyvärr sin tredje galopp i slutet av loppet och diskades!"

Brevlådor känsliga för blått

 2009-06-02 Dagbok, Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan   För tre år sedan
I dag var det fortsatt underbart skönt väder. På förmiddagen sken solen från en klar, blå himmel. det var 19 grader varmt i skuggan och nästan vindstilla. Jag bestämde mig snart för att få ut de sista av EU-kandidaten från Ängelholm, Pia Kinhults valbroschyr i grannbyarna på Söderslätt.
Jag började dagen med att skriva protokoll från Regionalfullmäktigevalkretsstyrelsen för Skåne SV II:s möte i går kväll i Malmö. En inspirerade början på dagen.
Sedan skrev jag en blogg om sambandet mellan intelligens, självbehärkning och missbruk utifrån en artikel i nr 7 av Illustrerad vetenskap.
Jag körde österut mot Källstorp och Stora Beddinge, fantastiska jordbruksbyar omgivna av välodlade landskap på Sveriges bästa åkerjord. Det var en trivsam tur och jag gjorde det möjligt för 70 brevlådeägare att bekanta sig med Pia Kinhult och bli inspirerade att kryssa henne på moderaternas valsedel! Några av brevlådorna var rena poesin i sin omgivning.