Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
juni 2010

Bertil Tomelius
Startsida

Några timmar på Hörby marknad

 2010-06-30 Dagbok
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  
 Idag var jag och min fru på Hörby Marknad. På Hörby Marknads hemsida kan man läsa att den är sommarens första och Skånes äldsta marknad. Den fanns redan för 260 år sedan. Den hade precis startat så vi behövde inte trängas utan kunde i maklig takt ta oss runt området. Den var betydligt större än vid förra besöket för många år sedan. Under de år vi hade sommarstuga i Klamby i Vollsjötrakten på 80- och 90-talen var det naturligare att börja marknadsperioden med Hörby, Degeberga och Tomelilla.
Vädret var nästan "marknadsoptimalt" med svalkande skyar och vindar och omkring tjugo grader i skuggan. Jag köpte två västar, de där med oräkneliga fickor och fack, av Jan från Helsingborg (bild). Marknadskarameller blev det också med den traditionella blandningen (bild). Jag köpte fem par blandade strumpor med extra lös resår, lämliga för 40-talister och äldre, och ett par korta arbetsbyxor av det gula, refekterande materialet som hindrar bilar att köra på mig när jag klipper gräset längs vägrenen.
Naturligtvis fanns det knallar som alert och övertygande talade för och demonstrerade sin varor.

Demokratin viker i Afrika

 2010-06-29 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan
Den sudanesiske miljardären Mo Ibrahim erbjuder 5 miljoner dollar i prispengar under 10 år till den afrikanske president som när han avgår från sitt ämbete kan bevisa att han varit Afrikas mest demokratiske och laglydige statschef. Men under de senaste två åren har det inte funnits någon kandidat alls.
Många länder i Afrika tycks glida in i en ny autokratisk era trots ekonomiska framsteg. Detta i motsats till åren efter det kalla krigets slut då en demokratisering påbörjades.
I land efter land syns tecken på en ny våg av auktoritärt styre. Oppositionsledare förtalas och förföljs, myndigheterna utfärdar ödesdigra varningar för etniska konflikter och kaos om regeringspartiet skulle förlora makten, valkommissioner befolkas med lojala regimanhängare och säkerhetsstyrkor och statliga resurser utnyttjas av det regerande partiet.
Västmakter har en tendens att bortse från det växande politiska förtrycket i Afrika. Strategin är att stödja otäcka regeringar för att kunna påverka händelseutvecklingen i en bråkig del av världen.
Förutom säkerhetsaspekter och konkurrensen om naturresurser finns det en tredje orsak till att bortse från politiskt förtryck i Afrika. Det är hjälporganisationernas växande inflytande på deras länders utrikespolitik. Internationella påtryckningar för att komma närmare FNs mål att skänka 0,7 procent av BNP till utvecklingsstöd har ökat biståndet även om det finns bevis för att detta bäst tjänar auktoritära regeringars egna syften bäst.
Läs artikeln i Newsweek, "Uncertain Science: Why Democracy Isn’t Working", eller läs den här, översatt i Tempus nr 25 2010.
Tidigare bloggar om den felaktiga biståndspolitiken i Afrika:
Sudanesisk miljardär skapar pensionsfond för att få afrikanska despoter att avgå 2006-11-03
Givarländerna blundar för korruptionen i Afrika  2009-07-06
"Afrika måste finna sin egen väg till välstånd" 2009-05-24
De stora utsugarna 2007-09-10
Biståndspolitiken leder till ny kolonialisering av Afrika 2005-11-06

Farmens Ultra fortsätter sin segerrad

 2010-06-28 Hästar
 För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan     
Ultra tog sin femte seger i rad för säsongen. Denna gång på "hemmabanan" Jägersro i går söndagen den 27 juni. Hon startade i lopp tre, i första volten med två andra hästar, tog snabbt ledningen, höll den hela loppet igenom och vann överlägset. Hon sänkte sin tre veckor gamla personbästa med över fem sekunder och vann med kilometertiden 2.10,7. För ett år sedan var Ultra med som sällskap och för att få social träning på Jägersro.
I lopp sju startade Muskot långt bak, avancerade snabbt genom fältet men lyckades inte ta Kima Frenning med Ravenna Ernst som vann med tre tiondelar. Ändå en bra prestation av vår Muskot som för andra gången gick under 1,50. I lopp elva återkom Ultra. Hon lyckades inte gå lika snabbt som i lopp tre men det blev ändå en andra plats. Muskot deltog också i tävlingens monté lopp, riden av Kajsa Lindsjö, där han blev trea. Linda Kvants Carrabass skötte sig också med den äran då han i lopp fem tog en tredjeplats med kilometertiden 1.59,7 bara någon tiondel över personbästa.
Slutligen deltog även Mirella II i lopp fem. Hon gick bra men motståndet var starkt och hon blev diskad för galopp.
Men totalt ett guld, två silver och två brons för Stall Gränsbo är inte fy skam!

Fotbolls-VM, åttondelsfinalerna

 2010-06-27 Sport
För ett år sedan  För två år sedan 
Vad är detta? Hälften av åttondelsfinalerna är spelade och ännu har ingen match avgjorts genom straffsparkar. Och bara en har gått till förlängning. Det var Ghana - USA 2-1. Övriga tre var avgjorda efter ordinarie 90 minuters spel, ja egentligen betydligt tidigare eftersom Tyskland slog England med överlägna 4-1 och Argentina gjorde 3-0 på Mexiko efter drygt halva matchen. Uruguay - Sydkorea 2-1 höll dock spänningen uppe längre. Få hoppas på en jämnare match i den sista åttondelsfinalen, den mellan Spanien och Portugal på tisdag.

Midsommar i Hemmesdynge

 2010-06-26 Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  
Ett av de bästa midsommarfirande jag varit med om! På en gräshage i Hemmesdynge i regi av dess Hembygdsförening. Vacker väder, underbar omgivning, underbara människor, klassiskt midsommarfirande i Hemmesdynge på Söderslätt. Vi lyssnade till Majsans sång och dragspelsmusik, lajv naturligtvis. Barnen och en del vuxna dansade och hoppade grodorna runt den vacker prydda majstången. Stora picknickkorgar öppnades och allehande godsaker plockades fram. Själv hade jag en baguette med skinka och ost och en folköl, allt inköpt hos Perssons i Klagstorp förstås. Och hela tiden ljumma vindar, mest sol och över 20 grader.
Bloggar om tidigare midsomrar: "Dans kring Sveriges sydligaste majstång", 2009, Midsommarafton på Söderslätt, 2008,

Fotbolls-VM i Sydafrika

 2010-06-24 Sport
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan
Ett glänsande skådespel. Det spelar egentligen inte så stor roll om Sverige är med eller ej. Blogg från VM för fyra år sedan då Sverige gick till åttondelsfinalen och fick möta Tyskland.
Många har säkert andra länder än bara Sverige som favoritlag. Eller föredrar att hålla på länder från någon särskild världsdel som kanske Latinamerika? Hur som helst, det finns många skäl till att följa fotbolls-VM med stort engagemang och uppleva hög spänning även om inte just vårt land är med bland de 32 länder som håller på att göra upp som vem som ska bli världsmästare i fotboll. Dessutom kan en match bli spännande just för att den matchens resultat kan bli avgörande för huruvida ens favoritlag ska ta sig vidare från gruppspelet eller ej. Det krävs mycket tid för att se alla matcherna och för min del vill jag inte lägga så mycket tid på detta. Hittills har det emellertid visat sig att det mesta under matcherna händer under den sista kvarten så det räcker natt titta på den. De två senaste dagarna har varit ett sådant underbart skådespel.
I tisdags (22.6) avgjordes Grupp A med matcher mellan Mexiko och Uruguay samt Sydafrika och Frankrike. Båda spelades samtidigt. Oklart och mycket spännande in till sista tilläggsminuten. Mexiko och Uruguay vidare. På kvällen avgjordes Grupp B med matcher mellan Nigeria och Sydkorea samt Argentina och Grekland. Ännu mer spännande avslutning där ett enda mål hade förändrat situationen. Ett mål hade räckt för Nigeria (och Lagerbäck) men en öppen målchans brändes. Nu blev det Sydkorea som tillsammans med Maradonas Argentina (VM-favoriten?) gick vidare.
Det är mycket få TV-program som innehåller så mycket dramatik, känslostormar och fysiska påfrestningar som fotbolls-VM. Men så står ju också stora penningsummor på spel. Många miljoner kan vara skillnaden mellan vinst och förlust. I kväll är det Danmarks vidare öden som står på spel. Danmark har ödet i egna händer. Seger mot Japan behövs.
Bilder från matcherna Australien-Serbien och Slovakien-Italien.
FIFAs officiella hemsida för VM.
Sydafrika kalender.

Allergi = Cancerskydd?

 2010-06-23 Forskning & Vetenskap
  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan
Inemot hälften av befolkningen har allergi. Allergi uppstår när immunförsvaret reagerar kraftigt på något som inte är direkt farligt för kroppen, till exempel pollen, kvalster, getingstick, vissa livsmedel eller mediciner. En omfattande amerikansk undersökning av cancerfall bland allergiker visar ett anmärkningsvärt samband: allergi minskar risken för cancer. Forskarna menar att allergikerna helt enkelt förpassar de cancerframkallande ämnena ur kroppen. Den nya insikten om sambandet mellan cancer och allergi kan skapa tvivel om huruvida allergi är ett sjukligt fel i immunförsvaret eller om åkomman helt enkelt utvecklats som en form av skydd mot cancer. Möjligen kan allergi på så sätt jämställas med feber, då båda är ett slags primitiva försvarsmekanismer, som varken är särskilt effektiva eller målinriktade.

Läs mer här Allergi skyddar mot cancer eller i Illustrerad Vetenskap nr 7 2010 s. 64-65.

Mari Jungstedt lovar mer

 2010-06-22 Böcker, Deckare
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan   
Jag såg Mari Jungstedt i ett program på TV och blev intresserad av hennes författande om Gotland och ond bråd död. På biblioteket i Trelleborg lyckades en hjälpsam arbetare plocka frm hennes första bok ur något slags arkiv. Den heter "Den du inte ser" och den kom 2003.
Där finns mycket om radio och TV, redaktioner, reportrar och journalister, redaktörer. Mari Jungstedt har arbetat som journalist inom radio och TV, bland annat på Ekot och Rapport, och senast som nyhetsankare på SVT:s regionala nyhetsprogram ABC.

Det är blomstrande försommar i Visby. Gotland inväntar turistsäsongen. Efter att ha bråkat med sin pojkvän på den årliga sommarfesten går Helena Hillerström ut med sin hund. Någonstans på den dimmiga stranden möter hon sin mördare. När småbarnsmamman Frida Lindh rapporteras saknad och sedan hittas död inser Anders Knutas vid Gotlandspolisen att han har med samma mördare att göra. Någon som kommer att döda igen. Boken blir alltmer spännande, allt fler personer blir misstänkta utan att utredningen lyckas ta sig framåt. Upplösningen blir något helt annat än man förväntat sig.

I Mari Jungstedts följande romaner, närmast "I denna stilla natt" återkommer personer från debuten, kriminalkommissarie Anders Knutas, kriminalinspektör Karin Jacobsson och journalisten Johan Berg, och skådeplatsen är Gotland, där författaren är bosatt på somrarna. Läs bokens story på egen risk här.
Läs mer om nyare svenska deckare här.
Wikipedia om Mari Jungstedt. Mari Jungstedts hemsida om Gotland.

Dubbelseger i Halmstad

 2010-06-21 Hästar
 För ett år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan   
Mirella II går från klarhet till klarhet. I går startade hon i två lopp på Halmstads travbana och vann båda två. Hon sänkte sin kilometertid till 2,01,7 i sin första start.
I lopp fem startade Mirella i första volten tillsammans med Ljungens Nina och höll täten hela vägen i mål. I lopp tio startade hon med 80 meters tillägg men lyckades ta sig förbi tre hästar och vinna säkert framför en spurtande Kristian Larsen med Amo Liz.
Bilder: Både Mirella och Nilla Tomelius njuter av segerns sötma efter vinst i lopp fem och uppvärmning inför lopp tio som också vanns av Mirella.

Att sluta cirkeln

 2010-06-20 Böcker
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
Så hade Håkan Nessers senaste bok "De ensamma" kunnat heta men det hade kanske varit för avslöjande. Därför använder han med avsikt en helt menlös titel.
Håkan Nesser har lyckats skriva en ny bok, den fjärde om kriminalinspektören Gunnar Barbarotti som verkligen berör läsaren och får honom att fundera på sitt eget liv. Boken är lång men man läser sakta med avsikt för att den ska räcka länge.
I boken finns också de övriga välkända personerna på Kymlinge polisstation, Eva Backman, Asundander och inspektör Sorgsen. Eva Backman tillhör polisgänget i Nessers senaste böcker. Det är en historia om ond bråd död med sex personer inblandade vars liv och förehavanden berättas från flera perioder i historien, från barndom till slut skulle man kunna säga. Där finns fyra avgörande ögonblick.
Rikard Berglund hade en plan. Den uppnådde han när han blev präst och flyttade in Rödåkra prästgård, en idyll som hämtad ur en sagobok. Nådens gåvor. Men han hade levt på en lögn i flera decennier och idyllen rämnar. Livet kan förändras på ett ögonblick, det är bokens budskap.
Germund Grooths pojkstreck får katastrofala konsekvenser för många människor under ett halvt sekel.
Maria, "Sparven" ramlar från gungan, slår sig i huvudet och blir personlighetsförändrad.
Under en busstur kör hennes bror Tomas vilse i Rumänien, måste köra in på förbjudet, militärt område för att vända och alla sex vännerna grips av vakter. Det leder till en traumatisk upplevelse som påverkar resten av deras liv.
Det är en lång bok, nästan 600 sidor, och jag tycker nog att första halvan är lite trög. Efter den katastrofala bussturen genom Rumänien lossnar det emellertid och spänningen stiger oavbrutet.
Jag höjde hans förra bok "Maskarna på Carmin Street" till skyarna, denna når inte riktigt dit, men den är den bästa hittills i Barbarotti-seien.
Ingegärd Waaranperä Recension i DN,
Nils Schwartz i Expressen,
Marianne Jeffmar i SvD "I omtuggningarna märks en trötthet",
Crister Enander i Tidningen Kulturen.

Tomt arbete?

 2010-06-18 Forskning & Vetenskap
 För ett år sedan  För fyra år sedan För fem år sedan
Endast 25 procent av arbetstiden på kontor går till verklig förädling av det som verksamheten är avsedd för, det vill säga att utveckla och leverera produkter och tjänster till kunder och brukare.
Det visar en studie av kontorsanställda gjord av det svenska konsultföretaget Ming Company. Detta kan man läsa i en artikel i Forskning och Framsteg nr 5 2010 sidan 51 eller på webbsidan "Bara 'Kvartstid' på kontor". Medarbetarna ägnar sig åt saker som är värdefulla för kunden eller brukaren bara två timmar om dagen. Två timmar är ett genomsnitt. Ju högre upp i den byråkratiska organisationen som medarbetare befinner sig ju kortare blir denna tid. I vissa fall menar jag kan "kundvärdestiden" bli negativ då cheferna för att fylla sin egen arbetstid kallar medarbetarna till meningslösa möten eller tvingar dem att skriva rapporter eller fylla i statistik som allt förhindrar dem från att göra vad de egentligen ska. Hela rapporten finns på Ming Companys hemsida "Vi har för roligt på våra måndagsmöten".
Forskarna försöker hitta orsaken till "att vi håller liv i denna typ av förlegade ritualer som skapar så mycket tröghet, ineffektivitet och stress på våra arbetsplatser".
Vid Uppsala Universitet har sociologen Roland Paulsen undersökt hur ett 40-tal kontorsanställda, så kallade experter använder sin arbetstid. Han konstaterade att de hade för lite att göra. De ägnade minst hälften av sin tid åt betald sysslolöshet, så kallat tomt arbete.
Blogg om liknande ämne: 2007-11-15 Bore-out.

Det bästa med Trelleborg är Smygehuk

 2010-06-16 Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
Första cykelturen för året till Smygehuk i denna underbara sommardag med svag vind, blå himmel och tjugo grader i skuggan. Det blev naturligtvis ett besök på det mytomspunna Köpmansmagasinet för att titta på Smygehuk Art Festival 2010. I år består den av nordiska konstnärer som studerat vid eller undervisat på Konstakademin i Köpenhamn. Arrangör är Trelleborgs Kommuns Utvecklings AB. Jag var alldeles ensam på Loftet och kunde i lugn och ro njuta av föremålen och den vackra utställningshallen. Där finns verk av 11 konstnärer från Sverige och Danmark Jag vill verkligen rekommendera ett besök på utställningen som varar till den 27 juni.
Läs mer på Trelleborg - Turism.

 

 
 
 Vicky Steptoe "For En Samler i", akryl 23 000SEK

 Carsten Nash "Selvporträt i Mexico", akryl
12 000 SEK
 Kenn André Stilling "Kvinde i nattens park",
olie 26 000 SEK
 

 
 
 Henrik Pryds Beck "Min man sejler paa varmen",
akryl 2004 18 500 SEK

 Bentemarie Kjeldbaek "La Paloma" 1
38 000 SEK
 Ulf Berg Verk i eloxerad aluminium + plexiglas
utan titel  9 750 SEK

FNs klimatforskning har förlorat förtroendet

 2010-06-14 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan  För fem år sedan
Klimatforskarna gnabbas inbördes och intar en defensiv attityd utåt, vilket sammantaget har lett till att de har förlorat allmänhetens förtroende.
Man kan lägga skulden på ekonomisk oro, ännu en mycket kall vinter eller de många skandaler från världens ledande klimatforskningsorgan, Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) eller FNs klimatpanel som vi brukar säga.
Några av IPCCs mest citerade data och rekommendationer visade sig inte ha någon vetenskaplig grund alls utan ha plockats rakt ut ur okontrollerade miljöaktivisters pamfletter, nyhetsartiklar och företagsrapporter. Minst lika skadligt för trovärdigheten har varit att många experter reagerar på kritiken med att ifrågasätta kritikernas integritet i stället för att lägga fram data och underbyggda argument. I Storbritannien sade en ledande forskare i en intervju att han tar ångestdämpande piller och faktiskt övervägde självmord efter det att email och dokument avslöjat att experterna bara valde ut de data som stödde deras hypoteser och inte brydde sig om undersökningar som hotade att förkasta dem. Det vill säga arbetade på ett helt ovetenskapligt sätt.
Oron för den globala uppvärmningen har dämpats överallt. Amerikanerna placerar den globala uppvärmningen allra sist på en lista över 21 problem som oroar dem
Inget av detta betyder emellertid att vi kan fortsätta bränna hur mycket kolväten som helst.
Argument som däremot inte längre håller är tvärsäkra påståenden om hur snabbt och hur mycket den globala uppvärmningen ändrar jordens klimat.

Läs artikeln i Newsweek, "Uncertain Science: Bickering and defensive, climate researchers have lost the public's trust", eller läs den här, översatt i Tempus nr 23 2010.

Hur stoppa jordklotets uppvärmning?

 2010-06-13 Forskning & Vetenskap
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan
Plan A, att globalt sänka koldioxidutsläppen, tycks ta alltför lång tid för att förhindra den globala uppvärmningen. Den optimism som fanns försvann i och med att världens politiska ledare inte lyckades åstadkomma någonting från mötet i Köpenhamn i november 2009. Nu finns plan B, så kallad i en rapport från brittiska vetenskapsakademin i september 2009 över drastiska åtgärder som kan tänkas styra framtiden klimat. Den innehåller i huvudsak två sorters insatser: att skärma av solinstrålningen och att städa bort koldioxiden vi släpper ut.
Solstrålarna kan vändas bort med hjälp av olika sorters speglar i rymden. Havet kan gödas med järnsalter så att algerna konsumerar med koldioxid. Dessa former av geoengineering kan användas i väntan på nya tekniker för koldioxidneutral energiproduktion i stället för att använda fossila bränslen. Trovärdigheten för geoengineering har vunnits stegvis och science fiction stämpeln försvann nyligen.
För ekonomerna är de klimattekniska lösningarna klart att föredra. De är billiga. En av dessa förespråkare är den danske ekonomen Björn Lomborg som leder Climate Consensus Center i Köpenhamn tillsammans med ett femtiotal andra ekonomer, av vilka fem är Nobelpristagare.
Läs mer i Forskning & Framsteg nr 4 2010 s 20-24 eller på dess hemsida "Ska vi mixtra med klimatet?"

Sydafrika, värdnation för fotbolls-VM

 2010-06-12 Nyheter & Politik, internationell
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fem år sedan
Sedan Sydafrika blev en demokrati för 16 år sedan har landet tagit enorma kliv framåt. Men allt har inte blivit bättre. Kan "mirakelnationen" besegra de bittra klyftorna från förr och förvandla sig till den regnbågsnation som Nelson Mandela drömde om? Eller kommer Sydafrika att sjunka ännu djupare ned i vanstyre, rasmotsättningar, fattigdom, korruption, våld och förfall och på sikt bli ännu en misslyckad, afrikansk stat? Hälsotillståndet i Sydafrika är bland de sämsta i världen och om man bortser från krigszoner är landet också ett av de mest kriminella länderna på hela planeten. De flesta avarta, som utgör knappt 80 % av befolkningen bort fortfarande i eländiga skjul eller små hus utan ordentliga sanitära bekvämligheter.
Zimbabwe, grannlandet i norr, är en ständig påminnelse om vad som kan hända efter bara några decennier med enpartistyre efter befrielsen. Många sydafrikaner, båda svarta och vita, är oroliga för att deras land närmar sig en avgörande punkt.http://www.economist.com/node/16248589
Kan VM i fotboll medverka till att Nelson Mandelas dröm om en regnbågsnation går i uppfyllelse?

Läs artikeln i The Economist, "The price of freedom", eller läs den här, översatt i Tempus nr 23 2010.

Andra bloggar om Sydafrika:
2010-01-09  Fler fruar för Zuma
2009-09-29  "Ut med de vita farmarna"
2009-03-04  Flykten från Sydafrika
2008-08-22  Helen Zille, ny president i Sydafrika?
2008-05-28  Sydafrikansk främlingsfientlighet.
Tidigare bloggar om Sydafrika, Låt alla arrestera alla, Sydafrika värre än Afghanistan, Biståndspolitiken leder till en ny kolonialisering av Afrika och Det svarta Afrikas rasism.

Upptäckten av Currywursten

 2010-06-09 Böcker
 För ett år sedan För två år sedan  För fem år sedan
Några år innan andra världskrigets början upptäcktes penicillinet av ett misstag. En Petriskål med en odling av patogena bakterier blev infekterad med mögelsporer och Alexander Fleming drog den rätta slutsatsen när han såg att bakteriekulturen försvann i närheten av möglet.
Precis så upptäcktes Currywursten i det eländiga efterkrigstidens Tyskland, där alla försökte överleva på alla möjliga sätt och där svarta börshandeln och byteshandeln florerade. Amerikanska cigaretter och äkta, skotsk whisky var hårdvalutan. Lena Brücker som förlorat sin unge desertör som återförenats med sin familj efter nazismens fall och som kastat ut sin man, kamspelaren och förföraren, upptäcker Currywursten genom ett missöde. Hon ramlar i trappan och är förtvivlad över att ketchupflaskorna och glasburken med curry går sönder och samlas i en röra på golvet, varor hon bara med största energi och initiativkraft lyckats skaffa sig, men vilken underbar röra. Med lite extra kryddor blir ketchup-curry blandningen tillsammans med korv av kalvkött en himmelsk rätt. Det blir grunden till hennes framgångar i korvkiosken på Grossneumarkt i Hamburg. Receptet kopieras sedan i hela Tyskland.
En fantastisk liten bok skriven av Uwe Timm för snart 20 år sedan och översatts och utgiven av det nya bokförlaget Thorén & Lindskog som har specialiserat sig på tyska böcker på svenska.
Johan Thorén är dessutom son till min frus (och min) ungdomsvän Ann-Charlotte Thorén från Skurup.
Recension i SvD, av Martin Lagerholm, Tysklands historia är korvens.

Förlagets första bok är Ralf Rothmanns lika socialrealistiskt rebelliska som ömt gestaltande roman "Mjölk och kol", om den tonårige killen Simons uppväxt i en stormig arbetarfamilj i 60-talets Ruhrområde. Och på väg är den tredje : Siegfried Lenz relativt nyskrivna "Schweigeminute". Bokförlaget Thorén & Lindskog.

Klagstorpselever på museibesök

 2010-06-08 Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan För två år sedan  För fem år sedan
I förmiddags kom tre klasser från Klagstorps skola på besök till Hemmesdynges pastoratsmuseum. Bertil Tomelius, Rolf Mårtensson och Linda Olofsson guidade dem. Det var klasserna fyra, fem och sex med sina sex lärare. De transporterade sig miljövänligt och koldioxidfritt på sina cyklar de sex kilometrarna från skolan. Det var mycket vetgiriga och sympatiska ungdomar som mycket gärna får komma på besök igen. Hemmesdynges pastoratsmuseum är uppbyggt kring en prästgård från tidigt 1800-tal och grundades på 1950-talet av prästen Stig Sivenius. En stor del av museet består av inredningen från det gamla prästhemmet. I samlingarna finns även böcker och annat från Hemmesdynges skola, en uppbyggd lanthandel, en järnvägsutställning och fakta om Hemmesdynge. Linda Olofsson som är arkeolog
visade på olika material som man hade tillgång till förr i historien som det går att göra tråd och garn av: ull, lin, bast, senor etc. Eleverna fick prova att arbeta i bast. Hon visade också ullspinning. Eftersom det i museet finns allt från stenåldersyxor till betydligt senare grejor pratade vi om allt från stenålder till sekelskiftet1800/1900.

     
 Många cyklar blev det  Jenny Lindwall med andra i femman  Susanne och Helen
     
 Eleverna i fyran  Helen och Ann-Marie  Cecilia Eriksson som kanske bor i samma hus som där den kände filosofen och poeten Hans Larsson föddes. Hans Larssons väg 3.

Hemliga älskarinnor ber påven häva celibatet

 2010-06-07 Nyheter & Politik, internationell
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
Dussintals italienska kvinnor, bland dem Stefania Salomone (bild), som har haft intima relationer med romersk-katolska präster eller diakoner ber i ber i ett öppet brev till påven att kyrkan ska upphäva regeln om celibat. I brevet hävdas att präster "Behöver leva ihop med sina medmänniskor, uppleva känslor, älska och bli älskade".
Frågan om celibatet kom tillbaka på Vatikanens agenda i mars, när en av påven Benedictus nära rådgivare kardinal Christoph Schönborn, ärkebiskop av Wien, påstod att ett hävande av celibatregeln kanske skulle avhjälpa sexövergreppen bland katolska präster. Han drog dock snabbt tillbaka förslaget sedan påven hållit ett försvarstal för "det heliga celibatets princip". Brevet lades ut på Internet i slutet av mars. Men det blev inte känt förrän i förra veckan när en nyhetsbyrå på Internet, globalPost, spred nyheten. Bild på påven med sina kardinaler och biskopar.
Läs artikeln i Guardian, "Italian priests' secret mistresses ask pope to scrap celibacy rule", översatt i Tempus nr 22 2010.
Artikeln i globalPost: "My father, my lover: Priests struggle with celibacy".

Fyra segrar på raken för Farmens Ultra

 2010-06-06 Hästar
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan   
I går tävlade Ultra på Tingsrydstravet. På den banan debuterade hon för ett år sedan med den äran med en seger. Se "Mästerlig debut av Ultra". I går var det dags igen. Hon gjorde två starter med Nilla Tomelius i sulkyn och hon vann båda loppen. Det var hennes fjärde seger i rad i år. Först i Halmstad i april ("Ultra segrar i premiären") och sedan på Jägersro i maj. Ultra startade längst fram i lopp nummer ett. Hon höll ledningen loppet igenom och vann med flera längders försprång. Hon höll flera duktiga hästar bakom sig särskilt nr 4 Emorin som inte klarade pressen utan blev diskad för galopper. I sjunde loppet gick hon ut som nr åtta av 12 startande. Hon hamnade länge i femte spår men lyckades komma i fatt och spurta förbi Ernst Romario i en underbar finish. Travet gick helt felfritt utan en enda galopp. Hon sänkte sin bästa kilometertid med fem sekunder till drygt 2,16. Kusken Nilla Tomelius fick två fina vinnarbucklor med hem
I juli i år ska våra två femåringar, Ultra och Glimma, tävla i 5-årsbaggen på Gotland. Där deltog för fyra år sedan vår då femårige ponnytravare Muskot med den äran "Bra sprunget av Muskot på Gotland". Då gick han på 2.01,6. Blir svårt för flickorna att slå den tiden.

Loppmarknader på Söderslätt

 2010-06-05 Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
På och utanför Församlingshemmet i Klagstorp hölls idag loppmarknad. Det var Kyrkans Ungdomskör i Källstorp som på så sätt försökte samla in pengar för att göra en resa till Skottland. Tidigare har de varit i Taizé i Frankrike. Det är en internationellt känd kyrklig körort och attraktiv vallfartsort. Samma kan sägas om Iona i Skottland som alltså är nästa mål. Carina Hansson som är kantor i Källstorps församling talade sig varm för resan till Taizé där hon och ungdomarna sjungit och fått lära sig att leva ett enkelt nunneliv. Ett tiotal tjejer - och en kille, Alexander - vill gärna göra en resa till så snart som det fått ihop tillräckligt med pengar.
Även I Södra Åby hölls det loppmarknad idag, enligt traditionen första lördagen i juni månad. Anki och Sara kände av konkurrensen från både Klagstorp och Anderlöv men såg också det positiva i att flera besäkare valda att åka runt på Söderslätt till de olika loppmarknaderma. Jag köpte många Kalle Anka till ett billigt pris och Alice Nilsson sålde mig två tomatplantor, Whippersnapper och Outdoor Gul. Odlingstipsen var gratis.

     
 Malin fick mig att handla så att
det fyllde en hel kartong
 Jag mellan två duktiga sångare och försäljare,
 Malin och Tina
 Stefan Friman med dotter Tina
     
 Carina Hansson, kantor och reseledare  Anki och Sara i Södra Åby väntar på kunder  Alice Nilsson från Vallby har
 trädgårdsodling som hobby

Alliansen ökar försprånget

 2010-06-04 Nyheter & Politik, svensk
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan 
Demoskops Väljarbarometer ger 50,9 procent till Alliansen mot 44,3 procent för det rödgröna blocket.
Mätningen bygger på 1117 telefonintervjuer gjorda under perioden 26 maj till 2 juni.
Moderaterna är störst av alla partier med sina 34,5 procent mot Socialdemokraternas 29,9 procent.
Alliansens tre "mittenpartier" får tillsammans 16,4 procent. Sverigedemokraterna får 3,3 procent och är åter utanför riksdagen.
Det är tydligt att socialdemokraterna förlorar mycket på att samarbeta särskilt med Vänsterpartiet. Socialdemokraterna drar egentligen mot mitten i politiken men under de senaste månaderna har partiet tvingats ta flera steg vänsterut i stället, för att tillfredsställa Vänsterpartiet och det kostar förlorade sympatier från mittenväljarna. Det blir inte lätt att ändra på och idag är det extra roligt att vara moderat och "alliansare".
Läs mer i Expressen.

Gravöl med glada miner

 2010-06-03 Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
I kväll samlades en del av Hemmesdynges Hembygdsförenings medlemmar vid det gamla församlingshemmet. Dels ville vi av tacka alla de som ställde upp i april månad för att vårstäda Hemmesdynges pastoratsmuseum och dels skulle vi hålla ett slags gravöl sedan kyrkofullmäktige i Källstorps församling beslutat att sälja Hemmesdynges pastoratsmuseum och församlingshem. Hemmesdynges pastoratsmuseum är uppbyggt kring en prästgård från tidigt 1800-tal och grundades på 1950-talet av prästen Stig Sivenius. En stor del av museet består av inredningen från det gamla prästhemmet. I samlingarna finns även böcker och annat från Hemmesdynges skola, en uppbyggd lanthandel, en järnvägsutställning och fakta om Hemmesdynge.

     
 Grillmaster Peter Schmidt skötte sig med den äran  Monica Johansson, Agneta Sivenius och Gun Schmidt njuter av solskenet på trappan  Gertrud och Sune Larsson samt Bo-Göran Dahlberg
     
 Linda och Jan Olofsson med dottern Frida  Karl Erik Lundgren har koll på läget  Föreningens kassör och ordförande