Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Juni 2011 (25)

Bertil Tomelius
Startsida

Allsång på Skansen 2011

 2011-06-30  Film, TV, och Media
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan 
"Äntligen allsång på Skansen". Nu med Måns Zelmerlöv som programledare. Och Måns lyfte programmet till hittills oanade höjder. Det blev ett fantastiskt bra program. Men så klart, med skånska höjdare som Edward Persson, Peps Persson och Mikael Wiehe (perfekt "tolkad" av Pär Andersson), måste det ju lyckas.
Herre Gud, vad mycket skånskt det blev innan programmet var slut. Helt underbart. Chansen är stor att detta program blir en vana för mig denna sommar. Allsång: Jag har bott vid en landsväg. Siv Malmqvists 50 år gamla låt "Ingenting går upp mot gamla Skåne".
Kvällens artister var BAO, Lunds studentsångare, Danny Saucedo och September.
Helen Sjöholm och Tommy Körberg sjöng "Kära syster" med stor känsla och glädje. Den nya stjärnan och idolen September visade hög klass. Och Anton Lundqvist, webbens programledare, en verkligt trevlig bekantskap. Detta är faktiskt min första blogg om "Allsång på Skansen".
.
Kvällens artister:
BAO består av BAO, Benny Anderssons orkester, består av musiker och artister som Helen Sjöholm, Tommy Körberg och Kalle Moraeus under ledning av Benny Andersson.
Lunds studentsångare, Lunds Studentsångare är en av Sveriges äldsta och mest uppskattade körer.
Danny Saucedo, Danny Saucedo, eller Daniel Gabriel Alessandro Saucedo Grzechowski, är den forne idoldeltagaren som snabbt fick skivkontrakt och nu har släppt sitt tredje soloalbum.
September, Petra September Marklund fick skivkontrakt som 18-åring och slog igenom med låten "La, La, La (Never Give It Up)".

Programmets hemsida på SvT.se

Seger i inledningsmatchen i fotbolls-VM

 2011-06-29  Sport
För ett år sedan  För två år sedan  För fyra år sedan För fem år sedan  
Vilka målchanser, vilket överlägset spel i Leverkusen i Tyskland. Och ändå spänning. 1-0 mot Colombia. Svenska damlandslagets första seger i en öppningsmatch i VM. Ger mersmak.
Jag njöt av spelet, såg bara andra halvlek eftersom jag tog fel på starttiden. Men det gjorde inget. Jag fick se målet och många andra goda målchanser.
Jessica Landström blev lycklig målskytt (bild). Passningen kom från Lotta Schelin, bäst på plan (bild).
Och mot alla odds så upprepade sig inte historien, och varför ska den göra det? Varje match är ju ny. Nu väntar Nordkorea och Sverige har en klar chans att ta sig till kvartsfinalen i detta VM i fotboll i Tyskland 2011.
Sverige spelar i grupp C, USA är det fjärde laget i gruppen.
Hittills spelade matcher:
Grupp A: Tyskland-Kanada 2-1, Frankrike-Nigeria 1-0
Grupp B: England-Mexico 1-1, Japan-Nya Zeeland 2-1
Grupp C: Sverige-Colombia 1-0, USA-Nordkorea 2-0.

Spelschemat finns på Fifas sida.
Världsmästerskapet i fotboll för damer 2011:
Wikipedia, Svensk fotboll, Fotbollskanalen.se, Sydsvenskan, Der Spiegel online: "Fußball-WM der Frauen 2011", Der Spiegel Online Sport.

Bäst sedan Millennium

 2011-06-28   Böcker, deckare
För ett år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan   
Jussi Adler Olsens bok "Kvinnan i rummet" är den bästa deckare jag läst sedan Millenniumserien av Stieg Larsson. Boken innehåller komplicerad teknik, mycket humor och kulturkrockar mellan danskt och libanesiskt. Den knyter an till aktuella politiska problem, men framför allt har den spänning, pusselbitar och komplexitet. Samtidigt är den lättläst och välskriven. Den har allt. Jussi Adler-Olsen är en deckarförfattare av mästarklass. Den är "hårdkokt, smart och spännande". En pusseldeckare är det och samtidigt en polisroman. Boken är full av humor och självironi.
Adler Olsens kriminalromanerna om Avdelning Q har snabbt blivit en stor framgång. De handlar om kriminalinspektör Carl Mørck som motvilligt går med på att starta Avdelning Q, en cold case-avdelning inom Köpenhamnspolisen. Tillsammans med sin assistent Hafez el-Assad från Libanon tar han sig an brott som av alla anses som hopplösa att klara upp. Carl och Assad dras längre och längre in i en beräknande och känslokall kidnappares nät, och plötsligt går det upp för dem att tiden håller på att rinna ut. Även om många år har gått är kidnapparen fortfarande aktiv. Mardrömmen tar aldrig slut.
"Kvinnan i rummet" är första delen i en serie om danska polisens Avdelning Q, kom 2007. 2010 fick hans roman "Flaskpost från P" Skandinaviska Kriminalsällskapets pris Glasnyckeln, årets bästa skandinaviska kriminalroman. I april 2011 kom den på svenska. Jag har lagt en beställning på biblioteket i Trelleborg. Många är före före, får knappast läsa den förrän till senhösten.
Författarens hemsida: Jussi Adler-Olsen. Ges ut på svenska av Förlaget Bra Böcker. I år, 2011, kom Jussi Adler Olsens fjärde bok om Avdelning Q ut. Den är inte översatt till svenska. Den heter "Journal 64".
Boken kunde vara skriven av Leif GW Persson, särskilt hans böcker om kriminalkommissarie Evert Bäckström, även om "Kvinnan i buren" står i en klass för sig. Adler-Olsens figur Carl Mörck har likhheter med Evert Bäckström men är mer positivt skildrad. Leif GW Persson är stark kandidat till att få årets Glasnyckeln 2011!
Mer om Leif GW Perssons böcker
”Den som dödar draken”, 2008-07-08, "Faller fritt som i en dröm", 2008-02-07.

Recension i DAST av Ulf Broberg,
Per Erik Tell i Kristianstadsbladet: "Gammalt mord, ny lösning",

Ny förlust på Vångavallen

 2011-06-27  Högalid & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
Nu mot AIK. I torsdags spelade Trelleborgs FF mot HIF i Helsingborg och förlorade stort med 7-3. Det var den fjärde raka förlusten på rad. I går kväll, söndag, kom AIK på besök till Vångavallen. Optimismen var stor. Hemmaspelarna möttes med taktfasta applåder och stående ovationer. Visst har de publiken med sig alla de 2395 betalande, 50 % fler än till senaste hemmamatchen mot Häcken. Och det var ett annat lag som kom till start. Det blev en pigg första kvart med många chanser på båda håll. Stor glädje blev det då Ibrahim Koroma i 24e minuten nätade 1-0 för TFF. TFF hade många hörnor, bland andra en trippelhörna i slutet av första halvlek. Efter pausen kvitterade AIK till 1-1 efter en försvarstavla. Det var en spännande och underhållande match med öppet spel från lagen lagen. Tyvärr punkterade Ibrahim Bangura matchen med en nick som Viktor Noring borde ha tagit och den ledde till TFFs femte förlust i rad. Även Viktor Noring kan få problem med självförtroendet efter att ha släppt in så många mål. Nu är det nedflyttningsträsket som gäller. Näst sista plats i Allsvenskan, bara Halmstad bakom.
Kvällens lirare blev Martin Mutumba för AIK och Peter Abelsson för TFF (bilder). Nu väntar dubbelmöte mot Kalmar FF. Först borta, sedan hemma.
En bra beskrivning av matchen finns här.
Artikel i Trelleborgs Allehanda: "Nu är TFF borta även hemma".
För övrigt var det en varm sommarkväll med svag vind, som gjort för att njuta av fotboll.

Midsommar på Olas äng i Isieby

 2011-06-25  Högalid & Söderslätt
  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan 
En ny midsommartradition såg i går sin födelse för Hemmesdynges Hembygdsförening. Firandet av 2011 års Midsommar skedde på Olas äng mitt i Isieby, Stora Isie. Tidigare har midsommarfirandet ägt rum på en gräshage i Hemmesdynge utanför pastoratsmuseet och gamla församlingshemmet. Men nu har kyrkan i Klagstorps församling sålt dessa byggnader med tomt och allt att utnyttjas som sommarstuga för annans räkning. Så där kunde vi inte vara längre. En annan nyhet var att Majsan på grund av sjukdom inte kunde vara med utan det blev Monica och Agneta som spelade upp till dans. Och det gjorde de med den äran, klämmigt och glatt.
Barnen och en del vuxna dansade och hoppade grodorna runt den vacker prydda majstången. Stora picknickkorgar öppnades och allehanda godsaker plockades fram.
Vädret som varit ostadigt under förmiddagen blev allt bättre, när stången rests kom solen fram och vinden mojnade.
Blogg från fjolårets midsommarfirande, 2010.
Bloggar om tidigare midsomrar: "Dans kring Sveriges sydligaste majstång", 2009, Midsommarafton på Söderslätt, 2008.

       
Stången får resning med ordförande
Rolf Mårtensson i hatt
Sommarlikt med filt och kaffekorg Monica och Agneta spelade upp
till dans
Unga midsommarblomster
       
Solveig och Kaje Lundgren, med dotter I midsommardansens virvlar på Olas
äng i Isieby
Peter Schmidt, bjöd traditionsenligt
alla barn på korv och bröd
Många gladde sig i det vackra
midsommarvädret

IFK på Vångavallen

 2011-06-24  Högalid & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan 
I går kväll var det fotboll på Vångavallen i Trelleborg. Där spelade IFK Trelleborg mot IFÖ Bromölla IF. Både lagen ligger i toppen av Division III Södra Götaland på fjärde respektive tredjeplats. Matchen blev jämn, det var två jämnstarka lag som möttes. Bromölla hade ett övertag i spelet medan Trelleborg hade de vassaste målchanserna. Spännande blev det först på slutet. I 83 minuten tog Trelleborg genom Mounir Fahro (bild) ledningen med 1-0. Men vad hände? På tilläggstid kvitterade Bromölla till 1-1. Då hade IFK dessutom bränt en straff i 57 minuten. Supportrarna var hörbarligen frustrerade över alla brända målchanser.
Klockan 19 började matchen och samtidigt började fem allsvenska matcher som man kunde följa på sportradion. Trelleborgs FF mötte HIF i Helsingborg. Min glädje blev stor då TFF tog ledningen tidigt i machen. Men den glädjen varade inte länge. Efter 36 minuter stod det 4-2 till HIF och vid slutsignalen 7-3!
Läs mer i Trelleborgs Allehanda: "SJUkt dåligt av TFF". Femton insläppta mål på de tre senaste matcherna, fyra raka förluster i följd!
Biljetten var billig, femtio kronor, bara tjugo för pensionärer. Jag köpte lotter - vinstlösa - för en annan tjuga och korv och bröd i pausen för femton. Drygt hundra personer i publiken.
På tisdag nästa vecka möts lagen igen, nu i Bromölla. Rapport från matchen finns här: "IFK tappade onödigt poäng".
Tabellen, Division III Södra Götaland.
IFK Trelleborgs hemsida, IFÖ Bromölla IFs hemsida.

Lincoln Lawyer

 2011-06-23  Film, TV, och Media 
 För ett år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan
Såg denna underhållande och ibland också spännande film i går på Grand i Trelleborg. Det är inget man måste se.
Mick Haller är en hal och karismatisk försvarsadvokat som jobbar från baksätet på sin Lincoln. Han dras in i en förrädisk härva av svek och mord när hans livs fall dimper ner framför motorhuven. Rikemanssonen Louis Roulet står åtalad för mordförsök på en ung kvinna och pengar är inget som står i vägen för han ska frikännas. Men när Mick tar sig an Roulet som klient sätter han i gång ett händelseförlopp som hotar hela hans existens och snart visar det sig att han bara är en bricka i ett infernaliskt spel. Som bedrivs av motorcykelgäng, rika miljonärer som anser sig stå över lagen och mutade poliser och tjallande kriminella, horor och langare. En bild av verkligheten i Los Angeles i tidigt 2000-tal?
Matthew McConaughey spelar Mick Haller och Marisa Tomei hans exfru och kompis Maggie McPherson. William H Macy spelar mjukisdetektiven Frank Levin.
Recensioner:
Miranda Sigander i Expressen: "Filmen haltar rejält mot slutet",
Fredrik Sahlin i Kulturnyheterna: "En amerikansk dussinfilm",
Jane Magnusson i DN: "Med kortare rättegångsscener och färre bihandlingar vore ”The Lincoln lawyer” nog en riktigt bra film",
Mats Johnson i GP: "Ett traditionellt rättegångsdrama".
Andra recensioner.

Jordgubbar, bröllop och semesterstress

 2011-06-22  Dagbok
 För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan
Veckan snackisar på en frisörsalong i Helsingborg avslöjades nyligen i Sveriges Radio P4 Malmöhus.
Medan man väntar på att bli fin i håret pratar man om jordgubbar, bröllop och stress inför semestern.
På tredje plats kom Jordgubbar, det röda guldet som ska provsmakas inför midsommar. Om priser, kvalitet och tillgång. Ätes med glass eller grädde.
På andra plats kom Bröllop. Midsommar aktualiserar kundernas egna bröllop. De minns händelser och upplevelser från egna bröllop, vilka frisyrer de bar och speciella händelser som fastnat i minnet från just deras bröllop.
På första plats kom Semesterstress. Och då handlar det inte om att planera inför semestern, hur man ska hinna med många upplevelser utan man känner sig stressad av att hinna med att avsluta allt arbete innan man ska gå på semester. "Rensa skrivbordet" är ett måste menar många kunder. Några funderar på att "gå in och jobba" några dagar under ledigheten. De känner sig tydligen oersättliga eller kanske är det tvärtom så att de rädda för att deras frånvaro ska avslöja att de inte behövs särskilt väl. Kanske "går man in" för att förvissa sig om att jobbet finns kvar efter semestern.

Stjärnan i norr

 2011-06-20  Nyheter & Politik, svensk
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  
Detta kunde man läsa i The Economist den 7 juni i år:
Sveriges ekonomi ångar på som tåget. Sverige har stark tillväxt, snabbt sjunkande arbetslöshet, statsskuld mindre än 40 % av BNP. Den avgörande orsaken till Sveriges starka ekonomi är den borgerliga alliansregeringens kloka, marknadsinriktade politik. Den kompetenta finansministern Anders Borgs strama skattepolitik har lett till att den offentliga sektorn som andel av BNP har minskat till drygt 50 procent. Borg har ambitioner att minska den till samma nivå som Storbritanniens. Borg beskriver processen som att man "förstärker arbetsetiken". Statsminister Fredrik Reinfeldt säger helt enkelt att det ska löna sig att jobba. Båda är övertygade om att ägande är en stark drivkraft när det gäller akapande av välstånd.
Sverige har avskaffat välfärdens överdrifter.
För fyrtio år sedan skiftade Sverige från att köra på vänster sida i trafiken. Ett liknande skifte är på gång i politiken. 2014 har Moderaterna en stor chans att bli Sveriges största parti från Socialdemokraterna.

Läs hela artikeln i The Economist: "North star: Unlike much of the rest of Europe, Sweden is roaring ahead", eller läs den här, översatt i Tempus nr 24 2011
Fler artiklar om Sverige i The Economist.

TFF - BK Häcken 1-4

 2011-06-19  Sport
 För fyra år sedan För fem år sedan 
Inte mycket allsvenskt lag över TFF i kväll. Men köerna var korta både till kaffe- och korvkioskerna så jag unnade mig en korv med bröd innan matchen och kaffe och Dajmglass i pausen. Har jag aldrig gjort tidigare. Men så var det bara 1590 åskådare som valt att se eländet.
Joakim Nilsson gjorde TFFs tröstmål utan att vara klar över det själv. Skytteligaledaren Mathias Ranegie (bild) gjorde tre av Häckens mål. Han var överlägset bäst på plan. Andra bra var Josef Karlsson och målvakten Christoffer Källqvist.
Före detta TFF-spelaren Jonas Bjurström var också med i Häcken.
Häckens spelare var ofta fria för passningar och slog dessa rätt. Många missförstånd i TFFs förvirrade passningsspel. Föreföll förgäves försöka följa komplicerade anfallsmodeller som aldrig ledde längre än till straffgränsen med misslyckade långskott som följd. Medan Häckens anfallare gick direkt på och tilläts komma alltför nära TFFs målvakt med mål som följd.
Full pott för Göteborg i kväll. Mjällby föll hemma mot IFK Göteborg med 2-0.
Bloggar om tidigare allsvenska hemmamatcher på Vångavallen i år 2011:
Syrianska skrällde på Vångavallen, 1-2,
Överlägsen seger mot Elfsborg, 3-0,
Fredrik Jensen, dagens hjälte på Vångavallen, 3-2 mot Djurgården,
Hemmapremiär på Vångavallen, 1-2 mot Norrköping.

Kroki vackra former

 2011-06-18  Högalid & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan  För fem år sedan För sex år sedan
I går eftermiddag var det Vernissage och sommarinvigning på Galleri Isietio i Stora Isie i Trelleborg. Ett kulturfenomen skönt och vackert som den finaste sommarkyrka. Ett kulturens tempel på Söderslätt. Kroki (av franska croquis ’skiss’) är en skissartad teckning efter levande modell. Krokiteckning innebär oftast ett snabbare studie av kroppen, för att snabbt skissa upp de viktigaste aspekterna av en ställning eller en rörelse.
Medverkade gjorde följande konstnärer: Birgitta Finn, Kersti Påhlsson, Christine Henrich, Lena Rubenstein, Christina Svanberg, Jenny Lind Tyrstrup, Birgitta Bergelin och Gunnar Davidsson.
Och dessutom Pia Allen med skulpturer.
Sanna Henriksson Spolaor spelar på cello på invigningen. Öppna Sinnens ordförande Lars Danred öppnade utställningen
Själv köpte jag en skulptur gjord av Pia Allen, betitlad "Jordad".

Senaste blogg om Galleri Isietio: Påsk utställning.

     
 Öppna Sinnens ordförande Lars Danred öppnar utställningen  Sanna Henriksson Spolaor spelar på cello. Tina Apelgren
     
 Gunnar Davidsson  Gunnar Davidsson   Jenny Lind Tyrstrup
     
 Christina Svanberg  Mycket folk på vernissagen. Galleriägare Rolf Mårtensson i klädsam sommarhatt.  

The King's Speech

 2011-06-17  Film, TV, och Media
   För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För sex år sedan 
Såg den sista föreställningen av "The King's Speech" på Grand i Trelleborg. Och det var tur det för den var verkligen värd att se. En verkligt gripande film om arvprinsen, prins Albert, som hånats och förtryckts under sin uppväxt av sin krävande far, kung Georg V, och hans outbildade men mycket skickliga talterapeut Lionel Logue. Den senare lyckades med mycken möda och stort besvär få prins Albert att komma över sin livslånga stamning. Och till sist kunna förmå honom att göra sitt livs framträdande i radio för att ingjuta mod i nationen efter krigsförklaringen mot Tyskland. Känsloläget är starkt under större delen av filmen.
Prins Albert, blivande kung Georg VI, spelas av Colin Firth, hans fru, blivande drottningen av Helena Bonham Carter och talterapeuten Lionel Logue spelas av Geoffrey Rush född i Australien.
Läs mer om filmen på IMDb.
Recensioner:
Kerstin Gezelius i DN: "Orden som befriar",
Jens Peterson i Aftonbladet: "Rolig och rörande",
Jeanette Gentele I SvD: " Rörande kunglig tallektion",
Annika Gustafsson i Sydsvenskan: "Välgjord in i minsta detalj".
Den klart bästa film jag sett i år efter Jag är min egen Dolly Parton, med Lotta Wenglén och Erika Rosén förstås.
Nu står The Lincoln Lawyer på tur. Går en vecka till på Grand.

Erik Helmerson: Den onödige mannen

 2011-06-16 Böcker
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För sex år sedan 
Ett tydligt budskap är att en man inte får vara feg. Då föraktar han sig själv och känner sig föraktad av både sin maka och sin dotter. En annan utgångspunkt är att "medelklass" män ofta fega och de är värda att föraktas. Jag tycker att dessa förutsättningar helt saknar trovärdighet.
Peter Håkansson heter han. Han är gift och har en tonårsdotter som heter Sofi. De är båda lediga och han får henne med på ett besök i badhuset. Han måste betala henne 200 kr för att hon ska följa med. Där blir hon tafsad på och blir ledsen och vill gå hem. Hennes far vill ta itu med förövarna men kan inte bevisa något, känner att han saknar auktoritet och blir i stället avvisad av badvakterna. Peter Håkansson bli lätt provocerad av andra. Han tar mycket av det som händer personligt. Han brusar upp och ställer till bråk, vilket blir mycket pinsamt för dottern. Längre fram i boken tar han mod till sig men då är det för sent. Det är en rörig bok och det är helt oklart vilket budskap författaren har. Underhållningsvärde har boken inget. Går i soptunnan efter två tredjedelars läsning. Inget att kasta bort tiden på.
Erik Helmerson arbetar för närvarande på Dagens Nyheters ledarredaktion. Han debuterade 2008 med boken "Blixthalka".
Recensioner:
Jessica Gedin i Expressen: "Gör upp med manligt självförakt."
Per Svensson i DN: "Erik Helmersons skarpa blick för allt som gör medelklasslivet motbjudande".
Anina Rabe i Svd: "Korståget blir till en sorgesång",
Gabriel Byström i GP: "Skildrar hotets kraft och destruktivitet",
Curt Bladh i ST: "Samtiden där ingen är behövd".

Allt fler mitten-höger regeringar i Europa

 2011-06-14  Nyheter & Politik, internationell
 För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För sex år sedan 
Socialisterna åkte ut i det portugisiska valet. José Sócrates förlust innebär ytterligare en förlust för den europeiska mitten-vänstern. Nu är det inom EU bara fem av tjugosju länder som styrs av vänsterregeringar: Spanien, Grekland, Österrike, Slovenien och Cypern.
Socialdemokraterna i Portugal, PSD, som är ett borgerligt parti, vann med 39 % av rösterna en tydlig seger över det styrande Socialistpartiet, som fick 28 % i söndagens allmänna val. Premiärminister José Sócrates. som har lett den portugisiska regeringen i sex år, erkände sig besegrad och lämnar posten som Socialistpartiets ledare på grund av partiets sämsta valresultat på drygt 20 år.
PSD-ledaren, Pedro Passos Coelho (bild), är den som ska bilda ny regering. Han kommer att söka samarbete med ett mindre borgerligt parti, Folkpartiet, CDS-PP, som fick nästan 12 % av rösterna. Tillsammans får de två en majoritet på minst 126 mandel av totalt 230 i parlamentet. Den nya regeringen står inför en överväldigande utmaning att genomföra mycket stora budgetnedskärningar och långtgående ekonomiska reformer enligt krav från EU och IMF.

Läs artikeln i Financial Times: "Socialists ousted in Portugal election", eller läs den här, översatt i Tempus nr 23 2011.

Rundmasken C. elegans och mogna mödrar

 2011-06-13    Forskning & Vetenskap
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan 
En liten mask, en millimeter lång och som är hermafrodit - både hanne och hona, det är rundmasken C. elegans. Det tycks mig helt otroligt men denna mask delar mekanismen för hur åldrandet av kvinnors fertilitet regleras. Den mekanism som gör att äggens kvalitet försämras med åldern. Maskens och kvinnans biologiska klocka räknar ned på samma sätt. I likhet med kvinnor är maskar bara fruktsamma i omkring en tredjedel av sitt liv. Dessutom hos både maskar och kvinnor nästan alla de gener gemensamma som styr hur de omogna äggen underhålls och efterhand försämras.
Kvinnor förlorar fruktsamheten i övergångsåldern vid 45-55 års ålder, men redan ett årtionde innan kvinnans ägg slutar fungera inleds deras åldrande. I takt med åldern försämras kvaliteten på äggcellerna, och risken för barnlöshet, missfall och fosterkomplikationer ökar. Detsamma är fallet för rundmasken Caenorhabditis elegans.
Forskaren Coleen Murphy och hennes kollegor vid Princeton University i New Jersey, USA fann att en viss typ av signalmolekyl kallad TGF-beta har en direkt betydelse för äggens kvalitet. Under livet ökar mängden av TGF-beta och därmed blir äggen sämre.
När masken genmodifierades så att TGF-beta behöll sin låga nivå livet ut förblev maskarna fertila mycket längre.
Jag tycker att det är fantastiskt att det finns så stora likheter mellan människor och mikroskopiska maskar när det gäller reglering av fertilitetssystemet men också vilken enorm utveckling som gentekniken gjort både när det gäller att identifiera gener och att byta ut dem.
Läs mer i Illustrerad Vetenskap, en tidskrift som bara blir bättre och bättre.

Spådom

 2011-06-12  Böcker
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För sex år sedan 
Magnus Dahlströms nya roman sägs vara en stor händelse. Hans bok" Spådom" är en roman på nästan 500 sidor, uppdelad i tre avdelningar. De handlar om tre män, tre tjänstemän i offentliga sektorn som tycks vara i början av sin karriär.
Magnus Dahlström, född 1963, var en av 1980-talets tongivande författare. Hans mycket våldsamma romaner kallades "skäckel". Spådom är hans första roman sedan 1995.
Jag lyckas med möda ta mig igenom den första delen och en bit in i den andra som handlar om en manlig polis och hans kvinnliga kollega.
Det tycks finnas ett samband, unga pojkar som fått oförklarliga, traumatiska skador i huvudet. Den första delen, Spådomen, handlar om en yngre läkare som inbillar sig, eller inte, att en man viskat i hans öra att han ska mördas. Han blir allt mer paranoid och letar överallt efter hot i sin vardag.
Andra beskriver boken som att "de tre ämbetsmännen drivs in i galenskap därför att de strukturer som bygger deras värld saknar möjlighet att hantera inre kriser och utbrott av irrationalitet". Eller som Jonas Thente skriver: "Det är som om Magnus Dahlström har velat undersöka klyftan mellan individ och samhälle, mellan den omänskliga rationalitet som måste driva det moderna samhället – och den bugg som den hopplöst mänskliga irrationaliteten utgör i systemet".
Detta ser inte jag. Boken ger mig egentligen ingenting alls och den hamnar efter 168 sidor i den välkända soptunnan. I likhet med t ex Kalle Dixelius "Toffs bok" och Michael Gimres debutbok: Ingen kommer till paradiset.

Recensioner:
Jonas Thente i DN: "Spådom",
Faban Kastner i Svd: "På gränsen till sammanbrott",
Nils Schwartz i Expressen :"Paranoia",
Jonna Fries i Tidningen Kulturen: "En bok som kväver och trollbinder",
Crister Enander i Helsingborgs Dagblad: "Ett ovanligt briljant misslyckande"

Evolutionär dramatik

 2011-06-10  Film, TV, och Media
   För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För sex år sedan 
X-Men: First Class på Grand i Trelleborg. Underhållande och omväxlande. Evolutionär dramatik. Hjältar och vänskap. Rädda världen undan kärnvapenkriget. Vilket är budskapet? När den moderna människan utvecklades gick neandertalsmänniskan under. När mutanterna blir fler och tar över kommer den moderna människan att försvinna?
Efter fyra framgångsrika filmatiseringar av en av Marvels mest älskade serier kommer äntligen historien om hur allt började. Hur de två bästa vännerna Charles Xavier/Professor X och Erik Lensherr/Magneto sida vid sida tillsammans med andra mutanter kämpade för att rädda världen från en säker undergång och kom ut på andra sidan som bittra fiender. Filmen regisseras av Matthew Vaughn ("Layer Cake", "Kick-ass"). I rollerna ser vi bl.a. James McAvoy ("Försoning", "Last King of Scotland"), Michael Fassbender ("Inglorious basterds", "300"), January Jones ("Mad Men"), Kevin Bacon och Oliver Platt. Unga Jennifer Lawrence gör en fin roll.
Filmen tar avstamp i andra världskrigets koncentrationsläger men utspelas till största delen under tidigt 1960-tal då de båda specialbegåvade männen möts och blir vänner. De börjar också samarbeta med CIA när det visar sig att det finns fler av samma sort, naturligtvis ondsinta sådana, som jobbar med ryssarna.
IMdB, Moviezine, Wikipedia, SF filmer.
Recension i SvD, Expressen  
Nästan två månader sedan senaste filmen på Grand: Water for Elephants.
Näst på tur står The King's Speech och Pirates of the Caribbean: I främmande farvatten.

Hundarna

 2011-06-09  Böcker
 För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan  För sex år sedan 
För sex veckor sedan läste jag Ola Nilssons andra bok Änglarna. Änglarna är en fristående fortsättning på boken Hundarna från förra året, det hela ska bli en trilogi. Nu har jag läst Hundarna.

Jag håller mest med Eva Johansson om att "bitarna fungerar - helheten havererar". Vissa avsnitt är ömsint skrivna och man läser dem sakta och märker varje ord - som beskrivningen av kampen mellan pojkarna om att vara faderns - gubbens - favorit. Genom att visa sig handlingskraftig och kunna ta hand om djuren tror de sig vinna hans gunst, medan andra, särskilt de första avsnitten är rent bedrövliga, både för läsaren och innehållsmässigt. Mest supa, knulla, slåss.
Boken handlar om två syskonpar i en norrländsk by, där den nybyggda bron över älven är den gemensamma samlingspunkten. Systrarna Ida och Sanna och bröderna Kalle och Filip är i 12-15-årsåldern och har som huvudintresse att dricka sprit och röka cigaretter. De är inte femton år men röker och super utan måtta. Kalle började dricka när han var tolv. Förstör man inte hjärnan och andra organ för hela livet på detta sätt? De slår sönder de tomma spritflaskorna till skärvor och kastar sedan allt i floden.
Varifrån får de all sprit och öl och cigaretter?
Recensioner:
Tomas Löthman i Tidningen Kulturen: "En ny norrlänsk berättarform",
Nils Schwartz i Expressen "Ett litterärt genombrott",
Eva Johansson i SvD:" Bitarna fungerar - helheten havererar",
Sofia Olsson i P1: " Fumlig omtanke i nattsvart Hundarna".

Glädjefylld kvalfotboll

 2011-06-08  Sport
 För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan  För sex år sedan 
9-1 i EM kval i fotboll på 4 dagar. Zlatan gör äkta hat-trick mot Finland. Isaksson håller nollan. Vilken njutbar TV-underhållning! Levererad av TV3 och TV4.
Kvalificeringsomgångarna inför EM i fotboll 2012 är i full gång. Sverige spelar i kvalgrupp E. Totalt kämpar 54 europeiska länder om de 16 åtråvärda finalplatserna i Polen och Ukraina nästa år. Kvalet spelas i nio grupper och vinnarna från varje grupp plus den bästa 2:an går direkt vidare. Kvalet avslutas i november 2011 med play off-matcher, där de övriga åtta tvåorna deltar, och de fyra vinnarna tar sig till EM.
Under veckan som gått har sportintresserade kunnat njuta av en fantastisk fotbollsfest. 9-1 i kvalfotboll. Den 3 juni var fotbollslandslaget i Moldavien för att vinna säkert med 4-1, en match där särskilt Johan Elmander briljerade. Det följdes på den 7 juni på hammaplan på Råsunda där Sverige krossade Finland med 5-0. Zlatan Ibrahimovic visade vilken kung han är, även i svenska landslaget. Han startade på bänken, kom in efter 20 minuter och hade snart ökat Sveriges ledning från 1-0 till 4-0 med en äkta hat-trick! Om Sverige inte vinner sin grupp är målet att bli den bästa 2:an och därmed bli direktkvalificerad till finalomgången nästa år.

UEfas officiella webbplats. EM i fotboll 2012, officiell webbplats. Svensk fotboll.se. Annan svensk webbplats.
Rapport från matchen Moldavien-Sverige 1-4.
Rapport från matchen Sverige-Finland 5-0.
Bild på Zlatan Ibrahimovic sedan han gjort sitt andra, och Sveriges tredje mål på Finland. i går kväll.

Belgien lyfter på slöjan

 2011-06-07  Nyheter & Politik, internationell
 För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan 
Burka förbjuds i lag och överträdelse kan bestraffas med fängelse. Som andra land i Europa efter Frankrike har Belgien infört förbud mot burka. Ingen får dölja sitt ansikte till oigenkännlighet i det offentliga rummet. Muslimska kvinnor får därför inte bära vare sig heltäckande burka eller nikab (se bild) offentligt, det vill säga dessa plagg får inte bäras på gator, i parker eller offentliga byggnader. Men inte heller när de åker buss, går på museum eller på bio.Alla människor måste kunna identifieras. Överträdelse av lagen kan bestraffas med böter på 15 - 25 euro och upp till sju dagars fängelse. Lagens förespråkare menar att burkan/slöjan är en symbol för förtrycket av muslimska kvinnor och en nedvärdering av dem som människor. Då det är får kvinnor som bär burka idag är det belgiska beslutet mer en politisk signal än en praktisk förändring. Spanien och Holland planerar att införa liknande förbud.
Läs artikeln i Neue Zûrcher Zeitung: "Erstes Burka-Verbot in Europa in Belgien verabschiedet", eller läs den här, översatt i Tempus nr 21 2011.

Nationaldagen 2011

 2011-06-06    Högalid & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan
Idag för exakt sex år sedan skrev jag min första blogg. Den 6 juni 2005. Då var jag på väg att sluta mitt jobb på Lernia och en av mina arbetskamrater med vyer för framtiden, Erik Cronqvist, tyckte att jag skulle börja skriva blogg som ett sätt att hålla kontakten med alla de som jag arbetat tillsammans med under många år. Erik är sedan flera år tillbaka, liksom många av de andra - ett femtiotal -, numera också Facebook-vänner. Under pseudonymen Axel Martini.
Dagens firande bjöd på mycket. Allt av hög klass.
Motorutställning på Algatan/Corfitz Beck-Friisgatan, Stortorget och i Valen Gallerian med Snickar-Matte Karlsson och hans Porsche.
På Trelleborgsmuseum kunde man prova virtuell bilsport.
Från start i Stadsparken kunde man följa marschen med fanborg och Musikkåren i täten via Nygatan och Algatan till Rådhustorget för traditionellt flaggfirande med flagghissning, utdelning av flaggor och högtidstal av Madeleine Brandin.
På Valengallerian kunde man titta och lyssna på Barbados - ett av Sveriges största dansband.
Tony Irving Show var väl det stora dragplåstret. "Let's dance Trelleborg!"

Bloggar om tidigare nationaldagar: Nationaldagen i Trelleborg 2009,
Sambarytmer och marschtakt på Nationaldagen i Trelleborg 2008,
Nationaldagsfirande på Idrottsplatsen i Anderslöv 2007.

       
Barbados, efter Magnus, Björn:
Gemenskapen och respekten!
En ung nationaldagsfirare! På väg mot Rådhustorget...  ... där fullmäktigeordförande Inger Hansson tar emot.
       
Många taktfasta marscher under
Stadstrumslagare Johan Rufeldts ledning.
Många tittade gärna på Snickar-Matte
Karlssons Porsche.
20-talsbilar utanför Museet:
A-Ford och T-Ford.
 Kommunstyrelsens ordförande
Ulf Bingsgård höll tal i Stadsparken.
       
Madeleine Brandin, arkitekten och
poeten talade bejublat om sin
kärlek till Sverige och demokratin
Linnéa Christiansson från
Kulturskolan ledde "Du gamla, du fria".
Tony Irving lockade massorna Och hans danspar från
Let's Dance svängde runt

Gul ondska

 2011-06-05   Böcker, deckare
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan   
Äntligen en ny bok av Peter Gissy! Nu har han lämnat sjukhusmiljön och ”diagnosböckerna” som handlar om akutläkaren Robert Krüger som har arbetat i Somalia för ”Läkare utan gränser”. Han har traumatiska minnen som ger honom mardrömmar som skrämmer hans sambo, journalisten Jonna.
Den tredje i "Diagnos-serien" var den bästa av de tre.
Nu är han tillbaka där han slutade med en ny bok med journalisten Kent Mortland i huvudrollen. Han har tidigare skrivit fyra böcker i den så kallade "färgserien".
Nu handlar det om polispsykologen Jessica Anehammer och Elof Jönsson som är kriminalkommissarie. Poliskolleger är Anders "Ankan" Gustavsson, kriminaltekniker. Moa Timmer och kriminalinspektör Lennart Hagerud.
Kent Mortland är frilansande journalist. Han harlevt ihop med Jessica Anehammer. Nu är de ett slags särbos. Kents dotter Paula kommer ut som lesbisk.
Hon var sju år då hennes mor Gretel gick bort. Gretel var född och uppväxt i Östtyskland.
Den döda kvinnan i skogsbrynet utanför Göteborg är naken. Hon ligger på en filt - i bakgrunden hänger hennes underkläder i träden. Mördaren har ägnat lång tid åt att avlägsna varje spår av sitt hemska brott. Varför har han arrangerat mordplatsen som en makaber teaterscen?
Kents tidigare kollega Robert Helm vill ha hjälp. Han är sjuk. Han visar en gammal film från 1937 hur ett litet flygplan under en uppvisning i Heidelberg störtar. Helms föräldrar var sudettyskar, tyskar i gamla Tjeckoslovakien. Mannen i flygplanet är en släkting till Helm. Helm vill att Mortlands ska ta på sig ett uppdrag.
Gissys första deckare kom ut 1996 och heter ”Röd död” och är den första i en serie om ”Kent Mortland” som ibland kallas för ”färgdeckarna” eftersom det ingår en färg i alla titlar i serien.
Sammandrag av boken finns här.

Recension i DAST av Nisse Scherman. Peter Gissys hemsida.

Mina bloggar om Diagnos-böckerna
Diagnos: Gisslan
Diagnos: Strypt och Diagnos: Mördad.

Bibliografi i Wikipedia. Peter Gissys hemsida. En författarpresentation.
Sammandrag av de två böckerna: Diagnos: Mördad (2006) och Diagnos: Strypt (2007). Båda är läsvärda underhållningsdeckare med framtiden för sig.
Gissys tredje bok, Diagnos: Gisslan, läser jag under julen 2008. Det är den bästa av de tre.

Födelsedagskalas i Höganäs

 2011-06-03   Familjen
För ett år sedan  För två år sedan  För fyra år sedan   
I går åkte jag med Andreas och Lina till Höganäs för att fira mina två barnbarns födelsedagar. De är stora nu. Joel fyllde 9 år och Johanna sjutton. Den 2 juni är Joels födelsedag medan Johanna fyller några dagar tidigare. Johanna fick liksom i fjol ett presentkort från Gina Tricot och Joel ett nyutkommet datorspel, Pirates of the Caribbean. Han började omedelbar spela och föreföll nöjd med presenten.
Hela släkten var samlad, både Desirés och Flemings på samma sätt som för två år sedan. Desiré bjöd på nyttig mat, en sallad som hon är duktig på och grillade kotletter. För andra gäster fanns det också pommes frites och bearnaisesås och salladsdressingar. Men av den goda tårten kunde jag inte motstå att ta om och inte heller en "Brasiliendrink" och några centiliter whisky till kaffet. Trivsamt och trevligt. Och i bussen mellan Trelleborg och Malmö läste jag nästan ut Peter Gissys senaste Mortland-deckare, Gul ondska.

Tidigare födelsedagsfirande, 2009, 2007 och 2006.

       
Desiré och Fleming i köket Joel började genast testköra presenten  Prydnad i trädgården Annan prydnad
       
Fleming grillar kotletter i massor Flemings syster och svågrar På altanen i solskenet Jörgen tar kort
       
Alla hurrar för Joel Sandra och Johanna har ätit tårta    

OECD vill mäta "bättre liv"

 2011-06-02   Nyheter & Politik, internationell
För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan 
Det är dags för en bredare ansats än enbart BNP när man mäter länders välstånd. Detta har OECD, organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, kommit fram till i en revidering av riktlinjerna för organisationens internationella uppdrag och verksamhetsfält.
Till skillnad från tidigare mått med sammansatta indikatorer - som till exempel FNs index för mänsklig utveckling, Human Development Index (HDI) - kan användarna av OECDs nya index ange sina egna prioriteringar och bedömningar av de olika indikatorernas relativa vikt och få ett individuellt mått på de olika ländernas läge på välståndstopplistan.
Luxemburg leder i topp bland OECDs medlemsstater när det gäller BNP per capita men när det gäller det nya indexet hamnar landet på 10:e plats.
Australien och Kanada ligger högst på "bättre-liv-skalan", därefter Sverige följt av länder som Danmark, Finland, Nya Zeeland. Klart sämst är Turkiet och näst sämst Chile, Mexiko och Estland. Se resultatet här.

Skapa ditt eget index för att mäta de 27 medlemsländerna genom att ange den vikt du ger för de olika variablerna:
Boende, Inkomst, Arbets, Samhälls- och föreningsliv, Utbildning, Miljö, Samhällsstyre och institutioner, Hälsa, Tillfredsställelse med tillvaron, Trygghet och Balans arbete/privatliv. Det kan du göra här:
Create Your Better Life Index! Så här ser mitt eget ut. Se bild ovan.

Läs artikeln i Financial Times: "OECD looks to measure the ‘better life’", eller läs den här, översatt i Tempus nr 21 2011.

Sista vårdagen, nu börjar sommaren?

 2011-06-01 Dagbok
 För tre år sedan För fyra år sedan   
Det känns nästan så. Det är tjugo grader i skuggan mitt på dagen, himlen är helt blå och vinden är svag.
Årets bästa cykelväder? Det blev en tur från Högalid till Gislövs läge. Tur och retur. Svag motvind dit, skön medvind hem. Mest cykelväg eller nästan bilfri landsväg gör cyklingen till en njutning.
Men innan dess träffade jag Lars Mikkelä, moderaternas gruppledare i Trelleborg. Snällt av honom, jag hade glömt att notera mig på närvarolistan för gårdagskvällens alliansgruppmöte. Ett möte som verkligen hade sina poänger, både positiva och negativa. Underteckna gjorde jag gärna eftersom närvaro berättigar till visst arvode från kommunen. Och biblioteket skulle jag ändå för att hämta en beställd bok: "Den onödige mannen" av Erik Helmersson. Presenteras på Norstedts förlag.
Där hittade jag också nr 4 av National Geographic. Blir bra att läsa i solstolen i eftermiddag, den också.
Sedan tog jag mig in på Valen för att traditionsenligt köpa ett presentkort på 500 kr till min dotterdotter Johanna som just fyllt åt och som jag ska gratulera på torsdag. Gina Tricot finns också i Höganäs. Bild på en yngre Johanna.
Blev dock lite besviken över att inte grönsakshandlaren fanns på torget. Hade planerat att köpa rädisor.