Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Juni 2012

Bertil Tomelius
Startsida

När syrenerna blomma

 2012-06-28  FTM
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan 
En film baserad på verkligheten om den unge Johannes som växer upp i Stockholm under sekelskiftet. Hemmet är präglat av disharmoni och ingen av hans föräldrar, Johannes och Alexandra Weijner bryr sig om honom. Han tas om hand av fattigvården och placeras hos en skomakare i Vada socken, där han får arbeta hårt och får mycket stryk. Vid vuxen ålder återvänder han till Stockholm för att söka arbete. Bittra minnen från hans barndom förföljer honom men han möter också kärleken. Det är ett allför eländigt drama för att vara i min smak. Men sedan Johannes visat sitt mod och trofasthet inför själve konungen går det bättre och det bli happy end med gyllene ringar tillslut.
Johannes Weijner spelas av Kenne Fant, "Trubbnos" av Nine-Christine Jönsson, John Weijner av Willy Peters och hans fru Alexandra av Gudrun Brost.
Läs mer om handlingen här.

Svensk långfilm från 1952.
SFI - Svensk filmindustri, IMDb.

Nine Christine Jönsson blev senare författare. Skrev bland annat "Djävulens anhang" 1983. Dog 2011, 84 år gammal. Dödsannons i Svenska Dagbladet.

Senaste sedda svenska långfilmer: Saltstänk och krutgubbar, August Karlssons återkomst, Kan doktorn komma, om lappmarksdoktorn Einar Wallquist, I mörkaste Småland, med kul avsnitt "Militär på Rönneslätt, "Söder om landsvägen" med Edward Persson, "I dur och skur" Med Alice Babs och Povel Ramel, En melodi om våren, en förvecklingskomedi från 1943 och Resan till dig, en musik komedi med Alice Babs och Sven Lindberg.

En vanlig tisdag

 2012-06-26   Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan För sju år sedan 
Sedan många veckor tillbaka spelar vi boule på tisdagar klockan 11. Det är resterna av Senior Sport School hösten 2011 som träffas tillsammans med nya "prospects" till hösten 2012 som vi värvat bland annat under "Skåne lyfter" den 12.5. Efteråt går vi som oftast på Cillas Salladsbar på Algatan och äter gott.
Senior Sport School har startat en blogg.

Jag hämtade en beställd bok på Biblioteket, nej, förlåt på Trelleborgs Museum, biblioteket är ju stängt under hela sommaren, 12 juni - 16 september. Stål av Silvia Avallone. I ett litet rum finns tillfälligtvis ett tusental böcker, två personal och några datorer (bild).

Fotboll på Vångavallen klockan 19 IFK Trelleborg mot Malmö City FC i Division 3 södra Götaland. Ett (nästan) topplag mot ett nedflyttningslag.
Det blev bedrövligt spel från båda håll. Mlmö City tog ledningen efter 25 minuter och det dröjde till slutminuterna innan IFK kunde rädda något av äran genom att kvittera till 1-1. Det var var precis ett år sedan jag såg IFK senast. Då blev det också 1-1, mot Bromölla.
Division 3 södra Götaland.
IFK Trelleborg hemsida, Malmö City FC hemsida.

Ja, och vädret då? Om det inte sker någon verklig förbättring under veckan så kommer juni månad 2012 att bli en av de kallaste på lång tid med temperaturer även mitt på dagen sällan över 20 grader. Sedn midsommarafton har det varit busväder i fem dagar med blåst, kallt och regnskurar.

Bilder från en blåsig och kall tisdag och en mysigare stund på "Cillas". Och en bild från Vångavallen och ett IFK som pressar under slutminuterna.

Anna Janssons debut: Stum sitter guden

 2012-06-24   Böcker, deckare
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan För sju år sedan
"Stum sitter guden" är en deckarroman från år 2000 av den svenska författarinnan Anna Jansson. Detta är den första boken om polisassistent Maria Wern.
I skogen utanför Kronviken hittas en man hängande med ett spjut genom magen. Runt honom hänger döda djur: hund, katt, kanin, tupp. Det liknar ett midvinterblot från asagudstiden.
Maria Wern och de andra jagar en galen mördare. Samtidigt har Maria problem hemma: Två små barn, en mer än lovligt bortskämd och strulig make och en besvärlig svärmor.
Boken är spännande, välskriven på god svenska, och en lagom blandning av spänningsmoment, familjelivet och asaläran, den nordiska originalreligionen, Niefelheim, Ragnarök, Asgård, Midgård. En utmärkt "bussbok", lagom lång och pocketlätt.
Filmen med Eva Röse i huvudrollen som kriminalinspektör Maria Wern. De två första avsnitten i serien bygger på Anna Jansons bok Stum sitter guden. De två sista på boken Alla de stillsamma döda.
Anna Jansson, född 1958 i Visby, är en svensk författare och sjuksköterska sen 25 år tillbaka.
Jag är redan på gång med Anna Jansson nästa bok "Alla de stillsamma döda" från 2001.
Ett sorts kompendium.
Anna Janssons hemsida.
Tidigare blogg om Anna Janssons kriminalromaner: Sommarens deckare, del ett.

Med Maria Wern på väg till Öresundshuset

 2012-06-22   Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan För sju år sedan 
Tog i förrgår en tidig promenad från Högalid till busstationen Övre i Trelleborg. Ångrade snart att jag inte tagit shorts på mig. Det skulle komma att bli en varm dag. Höll mig i skuggan. Jag var på väg till ett möte med Seniorrådets arbetsutskott i Malmö på moderaternas Skåne kansli på Öresundshuset.
Som vanligt njuter jag av bussturens 45 minuter genom att läsa en lämplig bok. Nu handlade det om Anna Janssons debutbok "Stum sitter guden" från 2000, nu i bekvämt pocketboksformat.
Den är verkligen bra, handlar om mycket, riter från den gamla asaläran, kulturkrockar mellan unga kvinnliga polisassistenter, i detta falla Maria Wern, som snart skulle komma att bli en verklig medial kändis genom sina filmer där hon gestaltades av Eva Röse, å ena sidan och äldre snart pensionerade manliga kommissarier å den andra. Och om Marias make Krister, som tar livet alltför lätt, enligt Maria, deras två barn och om Marias svärmor, en verklig ragata.
Vi är fem i arbetsutskottet, förutom jag, Ulla Broberg, Käthe Berggren, Karl G. Högberg och Elsa Tibblin, från vänster till höger på bilden.
Innan jag tog bussen hem till Trelleborg, bjöd Elsa mig på lunch på Centralstationen, Caesar-sallad, så rikligt att Elsa utverkade doggybags till oss båda. Verkligen gott, rekommenderas hjärtligt.

Eva Röse blir Maria Wern. Anna Janssons hemsida. Moderata Skåneseniorers hemsida.

Seger efter lång väntan

 2012-06-20   Sport
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Det krävdes tydligen inte (minst) ett halvt, helt nytt lag, för att TFF skulle börja vinna igen. Det räckte - i alla fall i kväll - med en nygammal tränare på plats, Anders "Grimman" Grimberg (bild).
"Grimman" har anförtrotts tränarsysslan tidigare i Trelleborg, senast 2003 och då slutade med ett allsvenskt avancemang.
Hans två offensiva och en defensiv förändring i förhållande till matchen mot Falkenberg blev verkligen ett lyckokast. Mohamed Ramadan, som lånades på prov från HIF i mars och brasilianaren Thiago Pinto Borges (bild) visade båda hur spelsugna de var. Ramadan gjorde segermålet 2-1 och Thiago kämpade och slet och var ett ständigt orosmoment för Hammarbyförsvaret. Thiago borde blivit "matchens lirare" enligt min utsago. Defensivt så var Dennis Melander tillbaka med sin vilja och moral och ånyo en klippa i försvaret.
Alla målen kom under en kvart i början av andra halvlek. Först gjorde Hammarby 1-0 efter en lång TFF-press. Det tog bara en och en halv minut för TFF att kvittera. Magnus Andersson nickade in 1–1 på ett högerinlägg från Dennis Melander. Sju minuter efter kvitteringen tog sig Thiago igenom Hammarbys försvar efter att han fått en pass av Fredrik Jensen. Thiago hamnade i kamp med Hammarbys målvakt Johannes Hopf och Mohamed Ramadan snappade upp bollen och sköt in 2–1.

Och jag satt ånyo på min plats på sektion C rad 18 plats 5 och hade god utsikt. Idealiskt fotbollsväder, solsken, varmt och knappast någon vind. Fint sommarväder!
Och mer publik än mot Landskrona Bois, över 1800 personer. Men jag köade ändå för en "Bamse" med bröd. Av ren lojalitet!
Efter matchen gick jag på "After Game" i VIP-tältet, drack öl, pratade med Ulf Bingsgård och Sonny Spurrr, och med Anders Grimberg och det gjorde inte kvällen sämre!
Fler bilder: TFF gör vågen framför huvudläktaren efter segermatchen. True Blues, glada i VIP-tältet.

Superettan: Tabell.  Superettan: Spelschema och Resultat. Hammarby IFs hemsida.

Senaste bloggar om TFF:
Ny hemmaförlust för TFF, 120608,
Hemmaförlust mot jumbolaget (igen), 120526
Kämpande TFF fick 1-1 mot Örebro, 110925
Bottennapp - förlora hemma mot bottenlaget, 110828
Äntligen en seger för TFF, 110709

TFFs hemsida, Artikel i TA: TFF ett vinnarlag igen.

Se dig inte om!

 2012-06-18   Böcker deckare
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan För sju år sedan
Det var verkligen tur att jag fortsatte att läsa böcker av Karin Fossum för hennes andra bok "Se dig inte om!" (1999), på norska "Se deg ikke tillbake!" (1996). En verkligt spännande pusseldeckare med stor dramatik och en massa udda personligheter. Många tragiska händelser, flera mord och självmord. En bok man ogärna lägger i från sig. För denna bok fick hon den skandinaviska utmärkelsen Glasnyckeln.
Det är åter kommissarie Konrad Sejer som är i centrum. Men här träder inspektör Jacob Skarre tydligare fram, född och uppväxt i Sögne på det vänliga Sörlandet.
Det första man upptäcker är att hennes första bok "Evas öga" slutade med en verklig "Cliffhänger".
Ett nytt fall: "Sex år gammal flicka, Ragnhild Album" är försvunnen få väg hem från att ha sovit över hon en kompis i grannskapet. Hon drog en rosa dockvagn med en skrikdocka i. (Evas öga: 208-09). "Se dig inte om" börjar med detta som visar sig ha en helt oskyldig och lycklig upplösning.

Finns andra antydningar "metabudskap", Sejer letar i frysen efter mat. Hittar "ett litet paket märkt 'bacon'. Han ler "lite eftersom det påminner honom något" dvs Eva Marie Magnus som gömde en stor summa pengar under falsk märkning i frysen.
Eskil Johnas var ett mycket besvärligt tvåårigt barn som bara den 14-åriga Annie Sofie Holland ville passa. Han kunde aldrig sitta stilla. Och som plötsligt dog, alldeles ensam fastspänd i en stol, utan att någon kunde hjälpa honom. Han kunde aldrig sitta still. Annie Sofie fick av en tillfällighet - hon hade mens och gick tidigare hem från skolan - se vad som hände i det Johnasska köket. Det förändrade henne helt.
"Någonting låg över Annie som ett lock", säger hennes pojkvän Halvor Muntz som bor hemma hos sin farmor. Båda hans föräldrar är döda. Vad Annie bevittnat blev hennes öde. Och matthandlaren Henning fick sitt straff.
Ett sorts kompendium.

Blogg om Karin Fossums första bok: "Evas öga".
Recension av Helena Genberg i DAST och i Dantes bibliotek.

Fossums hemsida på förlaget Forum.
Tidigare blogg om Karin Fossum: Sommarens deckare, del två.

Slut för Sverige i fotbolls EM

 2012-06-16   Sport
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Ja då var det slut för Sverige i 2012 års EM i fotboll. Efter två raka förluster i gruppspelet, är tisdagens match mot Frankrike betydelselös. Men inte för Frankrike och de övriga lagen. Alla tre lagen i grupp D har åtminstone teoretisk möjlighet att avancera till kvartsfinal, även om mycket talar för Frankrike och England.
Sverige spelade mycket bättre i gårdagens match mot England än tidigare i förlustmatchen mot Ukraina. England ledde i halvtid med 1-0, men sedan gjorde Sverige (Olof Mellberg) två snabba mål och efter 60 miuter var Sverige i ledningen. Men glädjen varade inte läge och England vann med 3-2. Läget i grupp D.
Mina två främsta intryck från Sveriges två matcher är att försvarsspelet inte är tillräckligt bra och att förmågan att skjuta välplacerade bollar på mål från lång håll inte håller måttet i konkurrensen. Tyvärr var det Sverige och Irland som utmärkte sig som klart sämst av de 16 lagen.
Bilderna visar en glad Olof Mellberg som nickat in 2-1 och hur Danny Welbeck klackar in avgörande 2-3 förbi en chanslös Andreas Isaksson.
(120617: dagen efter avgjordes grupp A med överraskande resultat. Ryssland som inlett med 4-1 mot Tjeckien, kom inte vidare till kvartsfinal efter förlust mot Grekland med 1-0. Det gjorde däremot Tjeckien efter seger med 1-0 mot Polen. Värdnationen är därmed utslagen. Slutresultat för Grupp A. I kväll avgörs grupp B, där Tyskland redan är klart för kvartsfinal, medan Danmarks chanser att gå vidare är minimala. Det blir förmodligen Portugal som gör Tyskland sällskap.)

Artiklar i Svenska Dagbladet och Aftonbladet.

Blogg om Fotbolls EM 2008.
Fotbolls EM 2012, Officiell hemsida, Svensk hemsida.
Ställningen i alla fyra grupperna.
Hela spelschemat.

Låg solaktiviteten jordens ökar genomsnittstemperatur

 2012-06-15   Forskning & Vetenskap
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan  För sju år sedan
Forskarna har länge vetat att jordens genomsnittstemperatur varierar i takt med den kosmiska strålningen från solen, och att detta troligen beror på att solaktiviteten påverkar uppkomsten av moln i atmosfären.
Nu får teorin stöd av ett experiment som har utförts vid det europeiska centret för forskning i partikelfysik; CERN, i Schweiz.
Moln uppstår i atmosfären bland annat när svavelsyremolekyler samlas till mikroskopiska partiklar som vattenånga kan kondensera på och bilda de små vattendroppar eller iskristaller som moln består av. För att testa solens inverkan på denna process lät forskarna centrets partikelaccelerator simulera den kosmiska strålningen från en aktiv sol och riktade strålarna mot en kammare med en konstgjord atmosfär.
Försöken visade att solens kosmiska strålning tiofaldigade sannolikheten för att svavelsyramolekylerna skulle klumpa ihop sig och lägga grunden för uppkomsten av moln. Ammoniak bidrog också till att öka chansen för molnbildning under försöket, och forskarna tror att det i atmosfären även finns organiska ämnen som bidrar till processen.
Enligt en klimatteori gynnar kosmisk strålning från hög solaktivitet uppkomsten av låga moln, som kyler jorden. De senaste åren har solaktiviteten varit låg, och det ger färre moln och därmed högre globala temperaturer. Solaktiviteten tros snart stiga, och det kan isolerat sett leda till en temperatursänkning, som åtminstone delvis kan motverka den människoskapade växthuseffekten.
Läs också bloggen "Moderna myter".

Tidigare bloggar om Jordens temperatur och växthuseffekten:
Smältande isberg lindrar växthuseffekten
Hur stoppa jordklotets uppvärmning?
Solaktivitet bakom den ökade värmen

EM i fotboll

 2012-06-13   Sport
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Utspelar sig 2012 i Polen respektive Ukraina. Sverige inledde gruppspelet den 11 juni mot hemmanationen Ukraina. Trots 1-0 till Sverige av Zlatan slutade matchen 1-2 med två mål av Schevtjenko. I samma grupp (D) inledde Frankrike och England med att spela 1-1. Katastrofal inledning för Sverige tycker många. Nästa match i gruppspelet är mot England den 14 juni och sedan mot Frankrike den 19 juni. Sverige behöver minst fyra poäng. Läget i grupp D.
Det är bara grupp A som har spelat två omgångar. Där startade Ryssland bra med 4-1 mot Tjeckien och leder gruppen. Sist ligger Grekland på bra 1 poäng. Läget i Grupp A.
I kväll, 13 juni spelas andra omgången i Grupp B. I första överraskade Danmark med att slå Holland med 1-0, medan Tyskland slog Portugal med 1-0. Just nu är det vinna eller försvinna för Portugal som leder med 2-1 över Danmark i halvtid. Läget i Grupp B.
I grupp C inledde Kroatien med att slå Irland med 3-1, medan Italien och Spanien spelade oavgjort, 1-1. Läget i Grupp C.

Fotbolls EM 2012,Officiell hemsida, svensk hemsida.
Ställningen i alla fyra grupperna.
Hela spelschemat.

Eva öga, Fossums debut bok

 2012-06-12   Böcker deckare
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan  För sju år sedan
Biblioteket i Trelleborg ska renoveras och hålla stängt i flera månader. Jag passade på att bunkra upp några deckare av en populär kvinnlig deckarförfattare som hittills helt undgått mig att läsa. Den norska författaren Karin Fossum, som jag hittade i Magasinet på Trelleborgs bibliotek. Hennes första bok är "Evas öga" (Evas øye, 1995) på svenska 1998.
Den handlar om konstnärinnan Eva Marie Magnus, ensamstående mor med usel ekonomi. Hon blir glatt överraskad när hon träffar sin barndomsvän Maja Durham efter 25 år. Maja är prostituerad och har gått om pengar och genom henne blir Eva Marie indragen i i händelser som får katastrofala följder både för henne själv och andra. Första delen av boken handlar om kommissarie Konrad Sejer. Han sörjer sin fru, tål inte salta jordnötter men tycker däremot om att hoppa fallskärm. Sejer har en hund som heter Kollberg - Kollberg är Karin Fossums högst medvetna reverens till teamet Sjöwall-Wahlöö (en av deras kommissarier hette så), vars böcker hon högaktar och även nyligen har läst om.
Man kan säga att boken består av tre delar. Den första är i "nutid" och handlar mest om kommissarie Konrad Sejer, i den andra berättar Eva Marie Magnus om sitt liv och bakgrund för Sejer - och läsaren och i den tredje kommer upplösningen i "nutid". Inte det bästa sättet att skriva tycker jag men det är helt klart att Karin Fossum ska få en ny chans. Nu väntar hennes andra bok på läsning: "Se deg ikke tillbake!" (1996), på svenska "Se dig inte om!" (1999).

Karin Fossum är född 1954. "Evas öga" är hennes kritikerrosade deckardebut. För sin andra bok, fick hon både det prestigefyllda deckarpriset Riverton och den skandinaviska utmärkelsen Glasnyckeln.
Ett sorts kompendium.
Några recensioner: Boksidan, Bokmamma, Intervju med Karin Fossum 2008 i Dast.

Karin Fossum på Wikipedia.
Fossums hemsida på förlaget Forum.
Tidigare blogg om Karin Fossum: Sommarens deckare, del två.

Usel sopmiljö i Ramallah

 2012-06-10   Nyheter & Politik, internationell 
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan  För sju år sedan
Medan palestinierna väntar på en egen stat försöker de övervinna politiska och ekonomiska hinder för att bevara den så grön som möjligt.
Omsorgen om miljön har ofta försummats, vilket återspeglas i brinnande skräphögar och högar av sopsäckar på trottoarerna i Ramallah, en stad på Västbanken med 30000 invånare norr om Jerusalem. Den betraktas ofta som en huvudstad i Västbanken.Tio procent av avfallet i Ramallah samlas inte upp eftersom en del invånare är alldeles för lata för att transportera det till containrarna som finns uppställda runt om i staden. Man bränner avfallet i stället vilket leder till giftiga utsläpp eller slänger det på grannens gård eller en öppen yta var som helst.

Läs artikeln i The Washington Post: "As Palestinians await statehood, they face political and financial hurdles to keeping it green", läs den här, översatt i Tempus nr 21 2012.

Tidigare blogg om Västbanken: Vem vill hjälpa islamisterna i Gaza? 070624.

Ny hemmaförlust för TFF

 2012-06-08   Sport
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Der ser inte bra ut när TFF spelar fotboll. I dag kändes det långa stunder som ett sömnmedel. Slumrade nästan till emellanåt.
Och visst är väl Landskrona Bois ett bra lag - tabellmässigt åtminstone - som efter kvällens seger på bortaplan ligger på andra plats i Superettan, dvs för stunden på den andra uppflyttningsplatsen till Allsvenskan efter ett överlägset Öster. Och visst kämpade TFF, och visst hade Landskrona ofta tur, särskilt vid sitt 1-0 mål några minuter före halvtidsvilan. Men spelet knyter sig, det blir inga riktiga målchanser. Och dessa ständiga bakåtpassningar, särskilt till målvakten, visar tydligt att många spelare har dåligt självförtroende.
Det måste ha varit svårt för dagens matchvärd att hitta matchens lirare bland TFF-spelarna, det blev backen Peter Abelsson som var tillbaka efter en lång tid av skador. Jag hade valt Fredrik Jensen som också var tillbaka efter skador.
Det har inte varit någon bra inledning för säsongen i Superettan sedan TFF nedgraderades dit från Allsvenskan i fjol. En seger på nio matcher och nu på nedflyttningsplats. Det var verkligen inte vad man väntat sig. Snarare tippades TFF som ett topplag inför säsongsstarten.
Men jag satt bra på C rad 18 plats 5 och hade god utsikt. Lagom varmt, ingen besvärande vind och solen tittade fram sista halvtimmen. Hade sällskap av Mikael Rubin och hans två grabbar.
Och mer publik än mot Värnamo, över 1600 personer. Nu var korvköerna långa igen.
Men upplevelsen att se TFF ständigt förlora är inte värt 175 kr!
Och jag upprepar: TFF behöver (minst) ett halvt, helt nytt lag. Annars kan kräftgången gå långt.

Superettan: Tabell.  Superettan: Spelschema och Resultat.

Senaste bloggar om TFF:
Hemmaförlust mot jumbolaget (igen), 120526
Kämpande TFF fick 1-1 mot Örebro, 110925
Bottennapp - förlora hemma mot bottenlaget, 110828
Äntligen en seger för TFF, 110709

TFFs hemsida, Artikel i TA: Ny TFF-förlust. Artikel i Sydsvenskan: Westerberg blir sjukskriven.

Nationaldagsfirande

 2012-06-07   Högalid & Söderslätt,
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Firandet av nationaldagen i går den 6 juni blev höjdpunkten "Trelleborg till Tusen" som har firats sedan den 2 juni med mångahanda upptåg. Först i går fick Trelleborg vädrets makter på sin sida. Det var nästan att jag blev svettig, trots att jag bara hade skjorta och kotsym på myg utan något ytterplagg förutom den i Dresden inköpta sommarhatten. Jag gick tillsammans med andra medlemmar i Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland i den stora Föreningsparaden som startade på Trelleborgen och gick till Stadsparken. Fyrtio kultur- och idrottsföreningar var på plats. Vid "målet" var Jörgen Flinck, som är chef för både Kultur- och Idrottsförvaltningarna på plats. Han presenterade varje förening som möttes av applåder. Häftigt tyckte jag.
På scenen stod kommunfullmäktiges ordförande Inger Hansson som bland annat fick emottaga en gåva från sin kollega i Sassnitz, borgmästare Dieter Holtz. Operasångaren Joakim Bäckström underhöll med bland annat "Du gamla du fria"
Man kunde också beskåda 200 veteranbilar från Trelleborgs motorklubb. Och till sist kom Boppers med två av det nostalgiska bandet från 1970-80-talet, Ingmar Wallén och Matte Lagerwall. Svängigt och populärt.

På bilderna syns: 1. Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland med Dieter Lebeck, Birgitta Holmberg, Olof och Monica Rosenqvist i främsta ledet. 2. Borgmästaren i Sassnitz hälsningstalar med kommunfullmäktiges ordförande Inger Hansson som främsta lyssnare. 3. Kända trelleborgare: Ingrid Wall, kommundirektör Jonas Rosenkvist, Två Borgmästare, Ulf Bingsgård och Dieter Holtz samt kanslichef Jonny Sjöstedt 4. Många taktfasta marscher under Stadstrumslagare Johan Rufeldts ledning.

Bloggar om tidigare nationaldagar:
"Let's dance Trelleborg!" med Tony Irving Show 2011,
 Nationaldagen i Trelleborg 2009,
Sambarytmer och marschtakt på Nationaldagen i Trelleborg 2008,
Nationaldagsfirande på Idrottsplatsen i Anderslöv 2007.

Mord i blått

 2012-06-06   Böcker deckare
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Spionen är Jan Mårtensons 40:e bok om antikhandlare Johan Homan som han har skrivit sedan starten 1973 med "Helgeandsmordet". Minst sagt imponerande av denne vitale "pensionär".
Mord i blått, en gammal titel som påminner om liknande titlar hos 50-talets Folke Mellvig med kapten Hillman handlar om den internationella brottsligheten som har problem med att transportera de olagliga förädlade råvarorna till marknadera i andra länder och andra kontinenter. Vägen från Latinamerika till USA blir allt besvärligare. USAs gränser blir allt svårare att genomtränga och konkurrensen ligorna emellan är hänsynslös och blodig. Tankar finns om att i stället gå via Västafrika, t ex Marocko, och sedan via EU till Nordamerika. Även Stockholm kommer här med på ett hörn (och säkert i verkligheten också Malmö). Ett stort svenskt modeföretag i Stockholm får agera fond. Swede fashion ska fira sitt 50 års jubileum och Johan Kristian Homan och hans fästmö följer med på jubileumsresan som går till Marrakech. Men som vanligt när Homan är i närheten som går det inte riktigt enligt planerna. Företagets styrelseordförande hittas mördad under själva jubileumskvällen och nu nystas en historia fylld av intriger, korruption, knark och smuggling upp.

Johan Homan berättade, metodiskt och pedagogiskt för sin gode vän Carl Asplund, chef för riksmordskommissionen. Der började i Marrakech och mordet på Sture Nilsson. Gick in på förhållandena på SwedeFashion och motsättningen mellan ägarna liksom ryktena om en "hostile takeover". Jag tog upp mordet på Tony Larnell och vad Diana berättat, liksom vad jag fått höra från Alexander kvällen innan. Kokainet i tyg försändelsen på Arlanda tog jag med och även vad Jonas Berg berättat om en misstänkt terroristverksamhet i Sverige med förgreningar i Marocko.

Johan Homans älskade Francine Silferstierna träffar en gammal studiekamrat från Uppsala, Birgitta Gren. Hon är en av ägarna till ett stort modeföretag, SwedeFashion. Det ska fira sin 50-årsdag i Marrakesch i Marocko och Johan och Francine blir inbjudna. Där händer det sedan saker.

En verklig överraskning är Jonas Berg som vi inte sett till sedan de två första böcker 1971 och 1972. Han var med i Mårtenson: "Telegrammet från San José", Den boken skrevs 1971, två år innan Helgeandsmordet 1973, då Johan Christian Homan, som har en antikaffär introducerades. Ingen kunde väl ana att Jonas Berg och Homan var kusiner!

Intressant är också att Företaget SwedeFashion existerar "IRL".
"Vi specialiserar oss på tillverkning och import av tyg produkter från en fabrik belägen i Dhaka, Bangladesh. Vi garanterar det bästa priset till våra kunder pga den låga tillverkningskostnaden i Bangladesh samt den avgiftsfria importen inom Europa. Tygprodukter tillverkade i Bangladesh har alltid varit högt prioriterat för importörer i Europa. "
Hemsida för SwedeFashion.  Finns på Facebook.

Hemsida för Mårtensons böcker om antikvitetshandlaren Johan Homan.
Mina senaste bloggar om Jan Mårtensons tidigare böcker:

Spionen, 12-05-25,  Dödligt svek, 12-04-01,  Safari med döden, Mårtensons bästa på länge, 11-07-27, Mord i Havanna, 10-07-02, Palatsmordet, 09-08-07, Dödssynden, 08-09-19
Allt om Jan Mårtensons böcker.

Födelsedagskalas i Höganäs

 2012-06-04   Familj
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Den 2 juni åkte jag med Andreas och Lina till Höganäs för att fira mina två barnbarns födelsedagar. De blir allt större. I år ver det en alldeles speciell situation då Johanna fyllde "myndig" och Joel 10 år. Den 2 juni är Joels födelsedag medan Johanna fyller några dagar tidigare. Både hade önskat sig pengar i år och det fick de. Joel dessutom en prenumeration på Kalle Anka Pocket. Till min glädje har han börjat intressera sig för serie tidningar.
Hela släkten var samlad, både Desirés och Flemings på samma sätt som för tre år sedan. Tillkommit har Felix gjort, Johannas nya pojkvän.
Det blev en stunds mingel med hälsningar och välkomstdrink, och sedan kunde man välja mellan två stora och mättande smörgåstårtor, eller ta en bit av varje. En var baserad på rostbiff, en annan på lax och räkor. Vin och öl med alkoholfria alternativ erbjöds som dryck. Till kaffet fanns kakor av allehanda slag och två stora tårtor, en för firande av Joel och en för Johanna att välja mellan. Till kaffet bjöds ocks frikostigt på starkare dryckor. Jag dricker aldrig whisky, med ett undantag, när Fleming bjuder på kalas! Dår är några centiliter en verklig njutning!

Jag tog bussen från Övre till Skegrie varifrån jag liftade med Andreas och Lina. Hem blev jag körd ändå till porten. Vilken Service!

Tidigare födelsedagsfirande, 2011, 2009, 2007 och 2006.

     
 18-åriga Johanna med pojkvän Felix och
bästa väninna Sandra
 "Gamlingarna", alla kring 70 år, min svärsons mor,
jag själv, Elfi, min första fru och hennes man Leif.
 Felix, Johanna och Sandras mamma Maria
     
 Ett jätteglatt födelsedagsbarn, Joel, 10 år.  Fleming till vänster och hans släkt och vänner.  
     
     

Sommarens deckare, del två

 2012-06-03   Böcker deckare
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
En annan populär kvinnlig deckarförfattare som hittills helt undgått mig att läsa är den norska författaren Karin Fossum. Jag hittade många av hennes tidigare böcker i Magasinet på Trelleborgs bibliotek. Nu ska detta bibliotek genomgå en renovering i sommar kommer därför att vara stängt mellan 12 juni och 16 september. Det gäller därför att bunkra upp inför sommaren.
10 av hennes kriminalromaner har översatts från norska till svenska. Den första kom 1998 och heter Evas öga. Den ser jag fram emot att börja läsa. Andra som jag lånat är När djävulen håller ljuset (2000), Älskade Poona (2002), Svarta sekunder (2002) med flera. Karin Fossum på Wikipedia.
Fossums hemsida på förlaget Forum.

En annan (svensk) kvinnlig deckarförfattare som jag inte gillade alls i början är Camilla Läckberg. Nu har jag bestämt mig för att ge henne en ny chans i pocketformat för sommarens bussresor. Tänker ju skaffa "Skånekortet", Jojo Sommar 2012. Men en bidragande orsak är att Fredrik Reinfeldt ifjol hade Läckberg som semesterlektyr. Jag har därför införskaffat hennes två första böcker, Isprinsessan och Predikanten., som handlar om polisen Patrik Hedström och författaren Erica Falck.
Läckbergs hemsida. Camilla Läckberg på Bokförlaget Forum.
Och som grädden på moset har jag också i hyllan en pocketupplaga av Kristina Ohlssons andra bok Tusenskönor. Jag har läst hennes övriga tre som placerat henne som Sveriges idag förnämsta kriminalförfattare. Egna bloggar om Kristina Ohlsson: Storartade Änglavakter. Askungar, en strålande debut och Paradisoffer.

Läs också min tidigare blogg: Sommarens deckare, del ett.

Återträff för Senior Sport School

 2012-06-01   Dagbok
För ett år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Återträff i Frostavallen för de som gått "skolan" Senior Sport School under hösten 2011. 100 personer från hela Skåne var samlade. Det första intrycket var att alla hade "sunda kroppsformer", var alerta, pigga och glada och såg friska ut. De flesta var i åldern 65-75 år. Här kommer de blivande 90-åringarna, tänkte jag, och varav få kommer att belasta äldrevården innan dess.
Det fanns många tillfällen att utbyta tankar med andra än vi Trelleborgare och det är alltid trevligt att umgås med 40-talist generationen.

Britta Larsson, sjukgymnast på Region Skånes utvecklingscentrum/Adaptus, höll ett mycket intressant föredrag under rubriken "Fakta om kroppen och åldrandet". Det är aldrig för sent att börja med fysisk aktivitet. Och fysisk aktivitet är en bra behandlingsform vid många sjukdomstillstånd. Ja, tänk om läkarna kunde ordinera några introduktionstimmar hos en personlig tränare och sedan ett "klippkort" på ett gym. Mer om detta kan man läsa på Fysisk aktivitet i Sjukdomsprevention och Sjukdomsbehandling, Fyss. Ett sätt att komma igång med nyttiga promenader är att använda en stegräknare.

Jenny Önnevik, ansvarig för projektet "Hälsosamt åldrande" i Region Skåne, pratade om Regionens folkhälsostrategi och presenterade Folkhälsoenkäten som görs vart fjärde år, senast var det 2008, och en ny görs under 2012 då 50000 skåningar får svara på frågor. Tyvärr utmärks skåningarna för att vara mer överviktiga, fysiskt inaktiva och dricka mer alkohol än genomsnittssvensken.

Dagen avslutades med en heltimme "Seniordans" under ledning av Detlef Voigt och Lotta Österdahl från Friskis och Svettis i Höör/Hörby.
Det var en mycket lämplig och inspirerande avslutning på en också för övrigt mycket professionellt och pedagogiskt genomförd dag.

Senior Sport Schools hemsida.
Lotta Österdahls blogg.
Folkhälsoinstitutet. Länkar till hälsosamt åldrande.
Folkhälsoenkäten 2008.

     
 Hela gänget från Trelleborg: Bertil,
Kerstin, Berit, Agnete, Marianne och Sten
 Nära 100 personer från hela Skåne  Bertil med Kerstin Hagdahl, Ulla Nilsson och Charlotte från Malmö
     
  Kerstin Hagdahl, Ulla Nilsson, Charlotte och Eva Hedin  Kerstin och Ulla med Bertil och hälsocoachen Malin Frisk i bakgrunden  Detlef Voigt och Lotta Österdahl från Friskis och Svettis i Höör/Hörby. I bakgrunden Jenny Önnevik.
     
 Charlotte "Challe" Karlsson, Jenny Önnevik och Sandra som presenterar enkätsvaren.  Glada betraktar Lena Andersson och Malin Frisk
de många deltagarna som samlas
 Seniorsports vackra logga