Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Juni 2013

Bertil Tomelius
Startsida

Sommar på Galleri Isietio

 2013-06-29   Trelleborg & Söderslätt
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Sommar på Galleri Isietio, vernissage klockan 13 i dag med Karin Johansson, Gun Britt Ardhe, Ulla Sundin, Jim Bengtsson, Marianne Larsson och Anders Fagerberg. Lena och jag var där redan 10 minuter i förväg. Hälsades välkomna av galleriägare Rolf Mårtensson. Det såg verkligen trevligt ut med många tilltalande tavlor. Där var också flera personer jag kände igen och pratade med från den tiden jag var medlemsansvarig i konst och kulturföreningen Öppna Sinnen. Och jag köpte en tavla, den minsta på utställningen, av Anders Fagerberg, då som nu kassör i Öppna sinnen.

     
Bertil Tomelius i samspråk med
Lars Claesson
Samling kring "gottebordet" Anders Fagerberg, grekiskt motiv,
som jag köpte direkt
     
Gun-Britt Ardhe med Kontaktnät,
Uppstickare och Väntan"
Jim Bengtsson med "Vid Beddinge
Fiskeläge" resp "Stormvarning"
 Ulla Sundin med Djupsinniga små konstverk

Tidigare vernissage på Galleri Isietio.
Vernissage på Galleri Isietio.

Gentest i var mans hand

 2013-06-27   Forskning & Vetenskap
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan 
Gentester är på väg att bli en faktor i vanliga människors liv. Priserna faller snabbt. Det amerikanska företaget 23andMe tar nu bara 650 kr plus frakt. Det lovar besked om 248 sjukdomsrisker. Dessutom kan man leta efter släktskap med företagets övriga kunder och få reda på vilka etniska grupper runt om i världen man delar olika genvarianter med.
Men det finns risker, den nya tekniken är skoningslös mot familjehemligheter som varit dolda i decennier, typ "Vem är far till alla barnen?". "Är jag adopterad?".
Det är enkelt att få svar. Du beställer ett provrör som du sedan spottar i och skickar tillbaka. Efter 6-8 veckor får du svar från laboratoriet. Då ska du ta ställning till vad du vill veta om mina gener.
Läs mer i nr 5 av Forskning & Framsteg "Rea på gentest".

Palmtågets premiär

 2013-06-25   Trelleborg & Söderslätt
 två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
I går klockan 11 invigdes Palmtåget på Rådhustorget. Det bjöds på tilltugg och dricka innan kommunalrådet Ulf Bingsgård fick den stora äran att köra premiärturen. Lena Welinder och jag kan intyga att premiärturen gick smärtfritt, frånsett tågförsening och svår kurvtagning med förarbyte.
Turen utgår från Rådhustorget men det går även bra att hoppa på/av vid Stortorget, Trelleborgen eller S:t Nicolai kyrka. Under turen kan man luta sig tillbaka och lyssna på den guidning som berättas. Guidningen är inspelad och finns på svenska och engelska. Turen går varje dag under tiden 24/6-25/8 mellan 11.00-17.00. Obs: Sista turen av går 16.00. Tidschema: 00 Rådhustorget 10 Stortorget 25 Trelleborgen 35 S:t Nicolai kyrka.

Artikel i TA. Annan artikel i TA.

I matchen därpå den 29.6 vann TFF borta mot Karlstad BK efter att under sista kvarten vänt underläge 0-1 till vinst med 2-1!

TFF - FC Trollhättan 5-0

 2013-06-24 Sport
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan  sju år sedan åtta år sedan
Jag - och Lena - var där. På Vångavallen i går kväll där TFF segrade med 5-0 mot FC Trollhättan. Vilket spel, vilken geist, vilken glädje! Måtte denna segern sätta sig i självförtroendet.
FC Trollhättan kom till Vångavallen i går med de tre senaste segrarna i division 1 Södra.tagna på bortaplan. TFF hade 1-6 på sina senaste två matcher. Vad kunde man förvänta sig av detta? Jo, en TFF seger förstås. Själv hade jag tippat 3-0. Man jag hade fel, TFF nöjde sig inte med mindre än 5-0. Trollhättan blev helt utspelat när TFF verkligen visade vad laget kan.
TFFs inledningar var stark och snabb men första målet kom ändå inte förrän i 31a minuten av Egzon Sekiraca (bild). Efter 2-0 (Jonathan Asp) på första halvlekens övertid lossnade emellertid spelet. Direkt efter start i andra gjorde Linus Olsson 3-0 och sedan målade, direkt efter sitt inhopp, Michael Johnsson och åter Egzon Sekiraca.
Bakom segern låg ett lika stabilt spel bakåt som framåt. Alla slet och sprang och betraktade ingen boll för uppgiven.
Det var en stor glädje och en verklig förmån att få vara åskådare. 623 personer var där.
Trevligt också att Torslanda tog poäng på Sylvia som ligger på platsen före TFF.
Steget är fortfarande stort till en kvalplats till Superettan. Nästa hemmamatch är den 7 juli mot Oddevold kl 18.

Div 1 Södra, tabell och resultat. TFFs hemsida, TFF på Svenska fans, FC Trollhättans hemsida. Artikel i TA.

Damernas detektivbyrå

 2013-06-23 Böcker
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan  sju år sedan åtta år sedan

Alexander McCall Smith är en sedan slutet av 90-talet världsberömd författare för sina egensinniga böcker om Damernas detektiva byrå och privatdetektiven Mma Ramotswe som lever i Botswana. Jag har hittills inte känt mig frestad att läsa denna bokserie.
Men för någon vecka sedan hittade jag den första boken om Mma Ramotswe på en loppmarknad för det facila priset på 5 kr och kunde inget annat än slå till.

Redan i juli 2008 hade jag upptäckt att författaren Alexander McCall Smith också skrivit tre böcker om en självgod tysk språkprofessor vid namn Professor Dr Moritz-Maria von Igelfeld. De heter Portugisiska oregelbundna verb (Portuguese Irregular Verbs), Ett slags tax (The Finer Points of Sausage Dogs) och De små omständigheternas hus (At the Villa of Reduced Circumstances). Dessa underfundiga böcker tyckte jag mycket om.
Så därför tog jag mig nu an den första boken om privatdetektiven Mma Ramotswe, den enda privatdetektiven i Botswana. Egentligen hette hon Precious Ramotswe. Det finns 12 böcker totalt i serien om Mma Ramotswe och Botswana, ett land som den engelske författaren länge bott i. De lockar mig inte även om pocketupplagorna passar bra i fickan på bussturer till Malmö.
Blogg om Portugisiska oregelbundna verb.

Midsommarafton

 2013-06-21   Trelleborg & Söderslätt
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
På midsommarafton åkte Lena och jag först till ett verkligt fint midsommarfirande på Petras och Olas äng mitt i St. Isie by med dans till Monica & Agnethaz.
Ett hundra tal unga som gamla hade sökt sig dit för att maja majstången med medhavda blommor och grönt. I motsats mot föregående år då festligheterna fick ställas in på grund av skyfall visade sig i år sommaren i sin praktfullaste skrud med sol och över 25 grader i skuggan. Vi hade med oss hemma gjorda baguetter, öl, kaffe och vatten.
Över hälften var barn i alla åldrar som lekte och dansade på den nyklippta, gröna ängen. Efteråt fick de saft och grillad korv med bröd att mumsa på.
Där fanns många vänner från den i år nedlagda föreningen Hemmesdynges Hembygdsförening att hälsa på och krama om.
En riktigt fin inledning på helgen. Allt var gratis och inga droger - av något slag - fanns.

Bloggar om tidigare midsommarfirande:
Midsommar på Olas äng i Isieby, 2011,
Midsommar i Hemmesdynge, 2010.

Nicaragua ger Kina kontrakt att bygga alternativ till Panamakanalen

 2013-06-19  N&P Inter
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Nicaraguas beslut att låta Kina bygga en kanal som förenar Atlanten med Stilla Havet kommer att få djupgående geopolitiska följder. Projektet som är kostnadsberäknat till 265 miljarder kronor kommer att vidga Beijings växande inflytande i världshandeln och försvaga USAs dominerande ställning. Nicaragua planerar att bevilja en kinesisk operatör ett 100-årigt kontrakt.
Nicaraguas nya kanal får hög kapacitet som överträffar den 99-åriga Panamakanalen som för närvarande breddas till en kostnad av 34 miljarder kronor. Nicaraguas kanal blir 22 meter djup, 20 meter bred och 286 kilometer lång.

Läs artikeln i The Guardian: "Nicaragua gives Chinese firm contract to build alternative to Panama Canal", läs den här, översatt i Tempus nr 24 2013

Sommarkonsert och musikkryss

 2013-06-17  Anderslöv&Söderslätt
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan  åtta år sedan
Traditionellt inleddes sommarmusik i Stadsparken Trelleborg i kväll med ett musikkryss. Inget regn, men det var kallt och inte särskilt likt en normal sommarkväll. För ledningen stod TMK, Trelleborgs Musikkår och konferencier var Bengt Ahlberg, klurig som vanligt. Men med Lenas hjälp löste jag Krysset.
Gästsolister var Serresjöskolans förskolekör, över trettio barn på scenen, som det lät mycket om, både i Barfotavisan av Mats Påhlsson och i Pippis sommarvisa.
Dirigent med den äran var Johan Rufelt. Det var hans första tillfälle i Sommarkonserten som efterträdare till Jörgen Flinck.
Vi fick höra orkestern spela bland annat Georg Riedels Världens bästa Karlsson, en låånngt potpurri ur Les Miserables, något fråm Evert Taube, julsången A child is born och Glenn Miller in Concert. Inte direkt min musiksmak.
Nästa gång blir den 1 juli med Trelle Ukulele Orchestra som gästsolister. De kommer förmodligen att glädja mig mer.

Trelleborgsmusikkårs hemsida. På Facebook. Johan Rufelt på Facebook.
Bloggar om tidigare Musikkryss, 2012, 2011.

Israeliska och palestinska miljonärer vill ha fred

 2013-06-16  N&P Inter
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan

Vid Världsekonomiskt forums möte vid Döda havet i Jordanien för en kort tid sedan meddelade den israeliske riskkapitalisten Yossi Vardi och den palestinske oljemagnaten Munib al-Masri att de har arbetat på ett hemligt projekt under det gångna året.
de har bildat en gemensam front som består av 200 affärsmän på högsta toppnivå från Israel och Västbanken i avsikt att övertala sina respektive ledare att ställa sig bakom den amerikanske utrikesministern John F. Kerrys ansträngningar att återuppta fredssamtalet, som i stort sett har legat tillplattade sedan slutet av 2008.
Gruppen kallar sig "Breaking the Impasse" och består av rika tungviktare från vänster till höger, religiösa och sekulära, personer som alla delar den uppfattningen att det ska finnas en israelisk och en palestinsk stat, som lever i fred med varandra, sida vid sida.
Gruppen representerar en meningsfull del av Israels BNP och kanske en ännu större del av palestiniernas.

Läs artikeln i The Washington Post: "Israeli and Palestinian tycoons push for peace", läs den här, översatt i Tempus nr24 2013

Hos Perlhagens i Vejbystrand

 2013-06-14   Dagbok
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
I går, åkte Lena och jag till Vejbystrand, för att träffa John och Ulla Perlhagen. Båda är gamla vänner till Lena redan sedan hennes ungdomstid i Malmö. Till exempel var John klasskamrat med Lenas förre make Lennart Engholm. John är pensionerad barnläkare, men arbetar fortfarande flera dagar i veckan som allmänläkare i Ängelholm. Ulla är musiker, har varit musiklärare och har kantorsexamen. De var båda intressanta personer att träffa. John och jag har båda tagit realexamen på Eslövs Allmänna Läroverk och tittade båda gärna på brottning i Idrottshemmet i Eslöv där den anrika brottarklubben, Eslövs AI, med Viking Palm i spetsen var en av Skånes främsta klubbar.
John och Ulla bor sedan några år i en stor och fin lägenhet med en underbar utsikt över Skälderviken i Vejbystrand. Huset ligger alldeles i närheten av Kronprinsessan Victorias Kustsanatorium (KVS) där Hohn länge var verksam.
Vi bjöds på en läcker och hälsosam måltid och när vi gick fick Lena en present bestående av "närodlade" Bjäreproukter.
En intressant artikel om John Perlhagen "Den siste överläkaren".

Johannas Student

 2013-06-11  Familjen
ett år sedan två år sedan  fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan  åtta år sedan
Den 5 juni tog Johanna Söndergård studenten efter tre år på John Bauer gymnasiet i Ängelholm, mitt äldsta barnbarn, nyss fyllda 19 år. Vädret var helt underbart, soligt och varmt och vi var där i god tid inför "utspringet" på Tingstorget klockan 14. Både Desirés (min dotter) och Flemmings släkt var samlade i en stor skara för att hylla henne med blommor och plakat. Själv hade jag på mig min 50 år gamla studentmössa från Tekniska Gymnasiet i Helsingborg 1963.

Senare på eftermiddagen var vi inbjudna till en mottagning hos föräldrarna Flemming och Desiré på Bunkegatan i Höganäs. Där vankades både mat och diverse drycker i stora mängder i det för dagen uppsatta partytältet.

Dagarna efter terminslutet lades skolan ner p g a förminskat elevunderlag. Artikel i HD.

     
Uppklädd med 50-årig vit mössa.  Jag och min dotter Desiré.  Det glada och ljudrika utspringet.
     
Felix och Johanna lika stolta båda. Johanna med morfar Bertil  Jag me mina tre döttrar Desiré, Lina och Nilla
     
Bjarne och Leif Segerkyssen  Släkt och vänner firar 
     
Johanna framför presentbordet  Anne pratar med Felix föräldrar Nedläggningshotad skola

Dubbelfirande i Höganäs

 2013-06-09  Familjen
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan  åtta år sedan
Vid månadsskiftet maj-juni då båda mina barnbarn fyller år åkte jag med min dotter Lina traditionsenligt till Höganäs för att fira. Jag tog bussen till Skegrie och därifrån fick jag lift till Höganäs.
I år fyllde Johanna 19 år och Joel 11 år. Johanna fick exklusiva handdukar inköpta på Lexington på Emporia i Malmö. Relationen med pojkvännen Felix har fördjupats så det är dags att börja tänka på hemgiften.
Joel hade önskat sig en it-koppling som gör det möjligt att se på You-tube filmer via datorn på TV. Och det fick han, inköpt på exklusiva Apple Store på Emporia.
Det bjöds på kaffe och tårta och trevligft sällskap.

Tidigare födelsedagsfirande, 2012, 2011, 2009, 2007 och 2006.

   
Andreas, Dennis, Dennis tjej Johanna, Maria och
Marias dotter Sandra och Magnus (skymd).
Anne, Felix, Johanna, Lina,Johanna (19) och
Nilla, hennes moster.
   
Fleming, Maria, och mina mellanbarn Lina (31),
Desiré (46) samt Flemings mor.
Jag med äldsta och yngsta barnet,
Jörgen (50) och Nilla (24) 

Kupé nr 6

 2013-06-07 Böcker
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Kupé nr 6 är skriven av Rosa Liksom, pseudonym för Anni Ylävaara, som är född 7 januari 1958 i Ylitornio, Finland, och är en finländsk författare och konstnär.
Det är en väldigt innehållsrik bok, full av poetiska miljöbeskrivningar av naturen och städerna man passerar längt Transsibiriska järnvägen. Reseberättelsen blandas med minnen från den färfärliga tidigare perioden i Sovjetunionen med fångläger, tortyr, förtryck och angiverier. Och mycket humor som väl var en nödvändighet för att överleva i ett så människorvidrigt samhälle.
Flickan och mannen, hon en ung finsk arkitektturstudent på väg mot Ulan Bator för att studera grottmålningar och han en 45-årig ryss, råkar dela kupé mellan Moskva och Mongoliet. Året är 1986 och scenografin sibirisk vinter i Sovjet på gränsen till sammanbrott. Hon är på flykt från en invecklad kärlekstriangel, och han är på väg till ett bygge där borta, berusad, fräck och vedervärdig men också artig och gentlemannamässig mot den unga finskan.
"Humorn som föds ur Rosa Liksoms tillspetsningar och snabba vändningar är skoningslös och absurd. Med till synes enkla penseldrag får Liksom fram enskilda människoöden och ett helt lands historia", stod det i motiveringen när Rosa Liksom fick Finlands största litterära pris, det prestigefulla Finlandiapriset 2011 för Kupé nr 6.
Författarens hemsida.

Recensioner:
Bokhora: "Hade förväntat sig mer. Saknar handlingen".
Fredrik Sjöberg i Svd: "Doften av ett förlorat land"
Pia Bergström i AB: "Anticharmigt om Sovjet"

Nationaldagsfirande 2013

 2013-06-06 Anderslöv&Söderslätt
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan  sju år sedan åtta år sedan
Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg firade Sveriges Nationaldag 2013 i Anderslöv tillsammans med ett tjugotal vänner från vänorten i Stralsund. Som passat på att ta en tur till Anderslöv som en del av en tur genom Skåne under ledning av Karsten Goldammer (bild), ordförande för vänskapsföreningen i Stralsund.

I träffen ingick också att besöka Anderslövs Bygdemuseum och att äta lunch på Gästgivaregården.
Där lärde Lena och jag känna Ulgard Golddammer, Siglinde Schlichting samt Monika och Walter Gruss. Det gick bra att konversera på tyska särskilt som dessa vänner själva gick på svenskundervisning.
Maten spm bestod av Fläskfilé Oscar med bearnaisesås, sparris, handskalade räkor och duschessetoppar uppskattades.

Avmarsch från torget 14 med Söderslätts Musikkår i spetsen (bild). Marschen gick i strålande solsken och många tvingades lätta på klädseln i det varma sommarvädret.
På idrottsplatsen ställde de olika grupperna upp för att tillsammans med flera hundra åskådare lyssna på till exempel ett hälsningsanförande , flagghissning, Sång av Anderslövs kyrkokör, Sveriges Nationalsång.
Vänner från Tyskland jag talade med var mycket begeistrade över vad de hade fått vara med om under dagen. Det var många saker de inte upplevt tidigare i sitt hemland.

På bilderna syns bland andra Karsten Goldammer, Monica Rosenqvist, Bertil Tomelius och Lena Welinder och på den andra Ulgard och Karsten Goldammer.

Det är sex år sedan jag var med om Nationaldagsfirande på Idrottsplatsen i Anderslöv.

Resan framåt för FRAMTIDENS TRELLEBORG fortsätter

 2013-06-05  Lokal Politik
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan 
I samband med Framtidsdagen den 2 mars bestämde vi att vi skulle ses igen för att fortsätta vår politikutveckling. Fortsätta våra samtal kring valet 2014 och vad vi vill gå till val på.
Därför bjöds alla medlemmar i Trelleborg in till möte måndagen den 3 juni kl 18.00 på (M)ötesplatsen.
Under kvällen gjorde vi en återkoppling till det vi pratade om under Framtidsdagen. Mötet inleddes med att Göran Gärtner presenterade kvällens program.
Ulf Bingsgård presenterade själva utgångspunkten för valprogrammet 2014, Trelleborgs Kommuns strategiska inriktningar, det vill säga Arbete, Livskvalitet och Långsiktigt hållbar tillväxt. Och sedan diskuterade vi underrubrikerna Näringsliv, Utbildning och Självförsörjning, respektive Hälsa, Trygghet, Boende och Upplevelser, respektive Miljö, Ekonomi och infrastruktur.
En sammanfattning av den Swot-analys som gjorts den 2 mars vad gäller Styrkor, Svagheter, Hot och Möjligheter presenterades och diskuterades.

Planer på kommande kampanjer och information från riksorganisationen presenterades också. Liksom en kortare dragning av Femklöverns förslag på Budget 2014.
De 25 medlemmarna fick så nöjet av avnjuta två läckra och mättande smörgåstårtor från vår granne Cillas Salladsbar.

Bild: Ulf Bingsgård pratade om framtiden och valet 2014.

Papperspojken

 2013-06-03  Böcker, deckare
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan  
Kristina Ohlssons femte - och senaste - bok om Fredrika Bergman och Alex Recht är en av hennes allra bästa. Centralt i boken, som heter Davidsstjärnor,är en gammal israelisk legend om Papperspojken som rövar bort och dödar små barn. Två små barn försvinner spårlöst från en judisk församling i Stockholm samtidigt som en lärare blir skjuten. Fredrika Bergman och Alex Recht följer spåren som leder till Israel. Det handlar mycket om judarnas/palestiniernas straffrätt, Öga för öga och tand för tand, den gamla judendomens hämndprincip. Och Gud, som låter straffet för fädernas missgärningar drabba barnen
Fädernas missgärningar.Varje krig kräver sina offer.
Boken är lång, nästan 500 sidor. Jag har lånat den på kortlån, två veckor, så jag har levt med den intensivt under en kort period. En verkligt bra kriminalroman.
Baksidestexten.
Senaste lästa bok av Kristina Ohlsson ärTusenskömor.
Bokens Hemsida.

Recensioner:
Nisse Scherman i DAST: "Är i mitt tycke hennes bästa".
Viola Kondracke i LitteraturMagazinet: "Kristina Ohlsson sällar sig till våra bättre deckarförfattare".

Med Lina på Emporia

 2013-06-02   Dagbok
ett år sedan två år sedan  fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan 
I går var Lina och jag på Emporia i Malmö, det nya och imponerande varuhuset i Hyllie i Malmö. Det är faktiskt tredje gången jag är där. Jag trivs bra, kanske beror det på Linas goda sällskap. Hon är välinformerad och serviceinriktad. Jag blev imponerad redan första gången den 19 december i fjol. Se blogg Mitt i julveckan.

Vi gick först till Lexington eftersom barnbarnet Johanna önskat sig "lyxiga" handdukar och badlakan. Om de var lyxiga kunde jag inte bedöma, men att de var dyra insåg jag. En badhandduk och ett badlakan kostade 1100 kr! Inte precis Ullared!
Vi var också på Apple Store och köpte ett tillbehör som kopplar hans i-pad till TVn som present till barnbarnet Joel som också ska firas i Höganäs i dag. Han fyller år just i dag den 2 juni, medan hans syster fyllde 19 år den 30 maj.
Sist men inte minst hann vi också med att äta en god sallad på Redfellas - verkligen värt ett återbesök (bild).
Redfellas är den tredje restaurangen jag provat på Emporia, tidigare var det Jensen's BöfHus och Vapiano.

Länkar: LexingtonApple Store, Redfellas, Jensen's BöfHus, Vapiano