Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Juni 2015

Bertil Tomelius
Startsida

 

Indianlekar

 2015-06-28 Böcker
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan 
Vad som händer i romanen är lätt att beskriva. Det är sommar, Ebbas självskadande kusin Edith kommer på permission för ett par månader, samtidigt som Ebbas pojkvän Jonathan sticker iväg för att jobba i Norge. Ebba och Edith: "Vad ska vi göra hela jävla sommaren?" Bara hänga och passa Jonathans hund? Ebbas far Frank lär ju klara sig själv.
Det är ungefär allt. Med en nästan sardonisk - eller är den förtvivlad? - ton tecknar Stenroth den nedlagda lanthandeln, Volvofabrikens spegelglas, Bacardiflaskan i skuggan av Axels tivoli, pojkvännens kvarlämnade hunds nästan sönderbitna koppel och maskrosorna som gror mellan stenplattorna på altanen.
Indianlekar är en skildring av ett tillstånd och handlar om vänskap och tillit i en tillvaro utan mycket hopp, i en tröstlös håla som ekar av tomhet och maktlöshet och där det under ytan ständigt finns ett hot om våld.
Felicia Stenroth är född 1990, kommer från Barum, utanför Ivösjön i nordöstra Skåne och är nu bosatt i Stockholm. Hon debuterade 2012 med romanen Bilder som inte angår mig och har gått utbildningen Litterär gestaltning vid Göteborgs universitet

Facebook.

Recensioner:
Therese Eriksson i Kristianstadsbladet: "Det är en väldigt precis skildring av ett väldigt diffust utanförskap".
Jonas Thente i DN: "Lantlig realism utan slitna klichéer och spekulationer".
Annina Rabe i Expressen: "Det enda som finns är tid, men ack så lite att fylla den med".

Forsberg: Klara, färdiga dö!

 2015-06-26 Böcker&deckare
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan
Bokens jag är Torsten "T-REX" Rexilius, kriminalkommissarie och chef för våldsroteln i Erikshamn. Han vill ständigt vara i centrum.
Torsten gör upp planer på att bygga en altan till huset för att glädja sin fru Ulla den andra.
Köper sig ett par äkta snickarbyxor, dvs om han hittar rätt - stor - storlek.
Och planer på hur han ska kunna banta. Utgångsvärden 108 kilo och en fettprocent på 32. Bara han lyckas sätta ihop byggsatsen till löparbandet. Och kämpar för att få ha kvar sin chefsplats också efter den stora omorganisationen in polisen.
Mycket fin humor och ironi, påminner en hel del om den gamle Kalmarförfattaren Tomas Arvidsson som jag verkligen gillade också hans efterträdare Måns Ripa från samma trakt, i detta fallet Torsås.
Det är trevligt med ett nytt försök i samma genre. Men Lars Forsberg (1968) med sin bok "Klara, färdiga, dö!" har lång väg kvar innan han kommer upp i samma klass.
Men alldeles för lång(randig). Det finns bättre böcker att läsa. Hälften av denna får räcka.
Detta är hans andra bok efter debutboken Rör inte mitt mord!
Lars Forsberg jobbar idag som polis och vet det mesta om vilka misstag man inte får göra i en mordutredning.
Författarens hemsida.

Antisemitismen kommer nu från Mellanöstern

 2015-06-24 F & V
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan 10 årsedan
Det finns enligt flera kartläggningar bland muslimska trosbekännare en utbredd antisemitism som innebär religiös förföljelse och diskriminering av judar. I en studie från 2005 anges det att ca 5 % av Sveriges befolkning har antisemitiska uppfattningar. Men sådana uppfattningar var högre bland muslimer i Sverige, än bland kristna och icke religiösa, nämligen 39 %. Studien genomfördes av Forum för levande historia.
Siffran 39 % bekräftas av en nyare intervjustudie genomförd bland invandrade muslimer trosbekännare i sexvästeuropeiska länder. Bland muslimer i Sverige menar 37 % att "man kan inte lita på judar". Genomsnittet för muslimer i alla de undersökta länder blev ännu högre, eller 45 %.
Denna studie gjordes av Berlin social Science center år 2013 och bygger på nästan 9000 telefonintervjuer i länder som Frankrike, Tyskland. Österrike och Sverige.
Om man går till globala jämförelser så ser man att antisemitismen är som störst i Mellanöstern. Enligt attitydstudien ADL Global 100 så uppvisar 70-90 % av befolkningen i länderna i Mellanöstern antisemitiska attityder. I till exempel irak är siffran 92 % och i Algeriet 87 %. I Sverigen bara 4 %.

Läs mer här i Forskning & Framsteg nr 4 2015.

Avdelning 73

 2015-06-22 Böcker&deckare
2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan
Sofie Sarenbrant, född 4 januari 1978, är en svensk författare och journalist. Hon debuterade 2010 med boken Vecka 36.
Avdelning 33 är den fjärde fristående romanen om kriminalinspektör Emma Sköld.
Kriminalinspektör Emma Sköld vaknar på sjukhus efter fem månader i koma. Det sista hon minns är att hon lämnade sin fyra veckor gamla dotter och åkte till stallet för att rida.
Under Emmas frånvaro har hennes sambos förra flickvän tagit på sig rollen som ny mamma. En uppgift hon trivs alltför väl med. Emma försöker febrilt tvinga fram minnen av ridolyckan och blir alltmer övertygad om att ett brott har begåtts. Men vem skulle vilja henne något illa?
Så länge Emma befinner sig på intensiven är säkerheten rigorös, men när hon flyttas till avdelning 73 kan vem som helst komma henne nära.
Ett mycket oväntat slut på boken, som förefaller krystat, och förtar mycket av spänningen.
Hon förefaller inte ha planerat innehållet och skrivit på måfå. Hon når inte alls upp till den nivån där vi hittar många andra kvinnliga författare av kriminalromaner från 2000-talets första decennium. Möjligen hade mitt omdöme om boken blivit högre om jag läst hennes tidigare böcker om samma personer.

Anna Liv Lidström i Dagens bok: "En krypande kuslig deckare".

Blöt midsommar

 2015-06-20 A & S
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan
Hemma från en småvåt eftermiddag. Och nu kommer världens ösregn med åska. Men hela midsommarafton småregnade det, så pass mycket att midsommarfirandet på Olas äng i Stora Isie blev inställt. Det upptäckte vi först när vi kommit dit. Tog oss i stället till Smygehuk. Även där regnade det men här var majstången rest även om det var tomt på "dansbanan".
Vi satsade på Köpmansmagasinet i stället och tog oss upp på loftet. Lena och jag gick runt en lång stund och tittade på utställningen. Alltid givande och värt ett besök. Det var Work of Art under konceptet "Det gråtande barnet" i ABFs regi.
När vi kommit ner igen var det fullt med en mot av folk inomhus. Vi hittade ett ledigt bord nära scenen. Jag hämtade kaffe till oss båda - 25 kr per kopp - och en stor bit rabarberpaj till mig själv. Den var läcker. Och så började spelemännen sin Inomhuskonsert "en Kvanting träder i salen in" följd av den norska fjordingen. Sedan blev det små grodorna, små grisarna, vi äro musikanter och liknande, med tramp i golvet i takt med andra sommarlåtar framförda av dragsspelsvirtuoser med bland andra Ola Pärson. Blomsterprydda åhörare sjöng med. Ett trevligt arrangemang.

Bloggar om tidigare midsommarfirande:
Midsommarafton, 2014.
Midsommar på Olas äng i Isieby, 2013
Midsommar på Olas äng i Isieby, 2011,
Midsommar i Hemmesdynge, 2010.

Den japanska manga-katten gör succé i Kina.

 2015-06-18 NP int
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan
Robotkatten Doraemon lättar på de diplomatiska spänningarna.
Bara för några månader sedan fördömde kinesiska media honom och kallade honom kontrarevolutionär, men nu lättar den japanska robotkatten Doraemon på de diplomatiska spänningarna mellan Japan och Kina och slår nya kassarekord för biofilm.
Doraemon är en knubbig och ständigt glad katt från framtiden. Han har charmat generationer av japanska fans med sina förmågor att kunna
teleportera, sitt pannkaksberoende och utbud av sinnrika prylar som han använder för att hjälpa sin skolkamrat, Nobita.
Filmens popularitet speglar en lättnad i spänningarna mellan Japan och Kina, där ägandekraven på Senkaku-öarna och olika tolkningarav krigshistoria har stått i fokus.

Läs mer i The Guardian: "Japanese robot cat Doraemon helps ease diplomatic tensions with China", läs den här översatt i Tempus 24 2015

SPY

 2015-06-16 FTM
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan 10 årsedan

Det var verkligen länge sedan vi var på bio på Grand. Men nu fanns det tid. En hel del av det myckna politiska arbetet var avklarat för säsongen. Jag började nästa mig som en pensionär - 10 år efter det jag pensionerat mig. Dessutom lockade det mig att actionkomedin var regisserad av en stor favorit, Paul Feig som gjorde Bridesmaids, vulgärt kul och att Robert Gustafsson var med.
Och rolig var den, omväxlande och underhållande.
I komedin SPY spelar Melissa McCarthy den försynta CIA-analytikern Susan Cooper, en osynlig kontorsråtta som aldrig får det erkännandet hon förtjänar. Men när hennes partner (Jude Law) försvinner spårlöst och en annan topp-agent (Jason Statham) hamnar i svårigheter så erbjuder hon sig att jobba undercover och infiltrerar en grupp vapensmugglare med uppdrag att förhindra en internationell katastrof där kärnvapen misstänks vara inblandade.
Bridesmaids, vulgärt kul

Asteroidens dag kan bli räddningen för livet på jorden

 2015-06-14 NP int
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan
Det skulle vara slutet på livet på jorden sådant vi känner till det om en liten klump av sten på kanske några hundra meters diameter skulle störta ner på jorden. Detta kan ödelägga en hel kontinent eller utlösa tsunamier. Civilisationen skulle regrediera tillbaka flera århundraden.
En grupp forskare, astronauter, kosmonauter och astronomer vill belysa detta hot mot mänskligheten genom att utlysa den 30 juni som "Asteroidens dag".
Datumet markerar årsdagen av händelsen i Tunguska i Sibirien den 30 juni 1908 då en liten asteroid eller komet exploderade över området med en kraft av tusen atombomber.
Gruppen vill samla in pengar för att bygga satelliter som kan spåra eventuella asteroider som finns i vår närhet. Målet är att samla in 250 miljoner dollar för att få teleskopet Sentinell i omloppsbana runt jorden.
Frågan är om vi kan bli varnade innan nåt sker? Svaret är ja. En liten knuff på en hotande himlakropp några år innan den kommer för nära oss skulle ändra en asteroids riktning med några millimeterper sekund och avleda den frå jorden.

Läs mer i The Guardian: "Asteroid Day tries to save life as we know it", läs den här översatt i Tempus 19 2015
Mer om Asteroid dagen.
Crowdfunding to save the world: asteroid defence body seeks $200k

Oscar Levertins vänner

 2015-06-12 Böcker
3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan  10 år sedan
Kristina Lugns snart fyrtioåriga dotter försöker hitta sin väg. Hur ska hon blir berömd och välkänd, hur ska hon ta reda på om det är suga kuk eller slicka fitta hon önskar sig. Eller kanske bara en trygg modersfamn att vila ut i. Ska hon behöva banta bort sin övervikt för att bli accepterad?
För Martina Montelius betydde mötet med kulturen en värld där hon kunde passa in. När hon nu närmar sig 40 tänker hon bli ännu mer kulturtant.
Inget som intresserar mig alls. Att jag läste hela boken beror mest på att den var så tunn men också på att jag väntade mig en spännande avslutning, som jag blev lurad på.
" Äntligen stod Boel Märgåker, om inte i predikstolen så i alla fall på Finlandsfärjan. Nu jävlarihelvete ska det hända något i denna spolformade 62-åriga kvinnas liv. Hon är fett trött på sin hopplösa karslok Greger, de fyra utflyttade barnen och de erbarmliga medlemmarna i "Oscar Levertins vänner" - ett sällskap hon grundade för att finna något slags kvalitativ kärna i tillvaron. Vilket, för att uttrycka det kort, inte lyckades".
2011 tog Martina Montelius över som konstnärlig ledare på Teater Brunnsgatan Fyra efter sin mor Kristina Lugn. I november 2013 romandebuterade hon med Främlingsleguanen på Bokförlaget Atlas. Hon har tre barn tillsammans med sin make, dramatikern och översättaren Niklas Hellgren.
Recensioner:
Anna Hallberg i DN: "Kulturtantens själ. Roligt och skitläskigt om en tyst rebell"
Magnus Persson i SvD: "På kryss med anarkistisk tant"
I SvD Kultur: "Montelius kulturtant biter ifrån".

Nypremiär

 2015-06-10 A & S
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 10 år sedan
Nypremiär för Bouleträning på Malörtens boulebana. Underbart väder och trevliga vänner, vad gör det då om man förlorar? Bra början med tio personer, nästan alla var där, de allra flesta vänner sedan Senior Sports School tiderna för snart fyra år sedan.
Efter spelet var vi alla hembjuda till Sten Andersson och Marianne Ahlgren på Pionvägen i Kyrkoköpinge.
Där bjöds det på på läckra smörgåsar och hembakade kakor.

Senaste bloggen om Senior Sports School: Stavgång och Skön nostalgi.
     
Dagens två vinnarpar: Karin, Claes,
Lisbeth resp. Lennart och Marianne.
Dagens två förlorarpar: Kerstin, Bertil,
Ulla och Sten.  
 Ulla, Claes och Sten den vackra
och välskötta trädgården.

Mios Blues

 2015-06-09 Böcker, deckare
2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan
Mios Blues är en fortsättning på Lotus Blues. Nu ska man få reda på vem som Lucifer, gangstern och massmördaren. Han som hotar advokaten Martin Benner, hans kollega och älskarinna Lucia "Lucy" Miller och hans systerdotter Belle. Utgångspunkten är vad som hände i USA, i Texas för flera decennier sedan. Då var Martin i USA, där hans far och familj bodde (bor). Martin blev polis och under en utryckning en natt som Martin gjorde tillsammans med en kollega sköt Martin ihjäl en man av misstag - en släkting.
Familjen tog mycket illa vid sig och kunde aldrig förlåta att Martin lämnade USA och flyttade tillbaka till Stockholm. Deras ära och heder var besudlad och det krävdes hämnd.
Det blir en lång historia på nästan 500 sidor som jag bara med stor svårighet lyckas bringa till slutet.
Man kan undra vad Kristina Ohlsson har för idéer kring sitt fortsatta skrivande i framtiden. Kanske behöver hon en längre paus?

Del 1: Lotus Blues

Nypremiär

 2015-06-10 A & S
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 10 år sedan
Nypremiär för Bouleträning på Malörtens boulebana. Underbart väder och trevliga vänner, vad gör det då om man förlorar? Bra början med tio personer, nästan alla var där, de allra flesta vänner sedan Senior Sports School tiderna för snart fyra år sedan.
Efter spelet var vi alla hembjuda till Sten Andersson och Marianne Ahlgren på Pionvägen i Kyrkoköpinge.
Där bjöds det på på läckra smörgåsar och hembakade kakor.

Senaste bloggen om Senior Sports School: Stavgång och Skön nostalgi.
     
Dagens två vinnarpar: Karin, Claes,
Lisbeth resp. Lennart och Marianne.
Dagens två förlorarpar: Kerstin, Bertil,
Ulla och Sten.  
 Ulla, Claes och Sten den vackra
och välskötta trädgården.

Konstutställning på Stadsbiblioteket

 2015-06-07 A & S
2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan
Magdalena Poulsson är 28 år och uppväxt i Norrland. Sedan ett år tillbaka bor hon i Trelleborg och arbetar som bibliotekarie.
Hon tecknar med Promarkers på blödfritt papper. Det är tuschpennor som är delvis transparenta vilket gör det möjligt arbeta med flera lager. Blödfritt papper gör att färgen inte flyter ut.
Hon arbetar helst i A3 storlek och avänder gärna mycket färg som ger ett blandat och fantasifullt resultat.
Inspirationen tar hon från vardagen, dagdrömmar och djupa reflektioner med nära och kära.

Blogg om senaste utställning på biblioteket i Trelleborg:
Almvikens oljemålningar på Galleriet på Trelleborgs bibliotek

       

Danmark: Oron för terrordåd kastar en skugga över valet

 2015-06-05 NP int
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan
Det invandrarkritiska Dansk Folkparti och extrema islamister sätter tonen i valkampanjen efter skottdådet på Alla Hjärtans dag.
De islamistiska grupperna i Köpenhamn är väldigt aktiva för att hindra folk från att rösta. Det finns vissa områden där man som valarbetare är rädd för att gå ensam. Där måste polisen vara mer närvarande så att folk vågar gå och rösta. I dessa områden föraktas i allmänhet de danska värderingarna och här bor extrema muslimer som hyllar sharialagarna. De tillhör "Brödraskapet" som fördömer den danska demokratis som "Haram", synd.
Om opinionssiffrorna stämmer kommer den socialdemokratiska regeringen att falla efter valet den 18 juni och ersättas med en borgerlig regering, ledd av Venstre med Lars Lökke Rasmussen i spetsen och stödd av Dansk Folkeparti.
Lars Lökke Rasmussen lovar lägre skatter för de som arbetar. För att finansiera detta ska han minska socialbidragen och minska utlandsbiståndet. Han är inte heller nöjd med att tre av fyra flyktingar som fått asyl mellan 2000 och 2003 fortfarande efter 10 år inte har arbetat.
Ersättningsnivåerna måste bli lägre för att uppmuntra danskarna att sluta leva på a-kassa.

Läs mer i The Guardian: "Denmark's radical parties vie for power as terror casts a shadow over poll", läs den här översatt i Tempus 23 2015

Den gränslöse

 2015-06-03 Böcker, deckare
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan  6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
En telefonsignal skär genom källaren i Köpenhamns polishus och väcker kriminalinspektör Carl Mørck från den sedvanliga morgonluren med fötterna på skrivbordet. När Carl förstår att kollegan från Bornholm vill ha Avdelning Q:s hjälp med ett gammalt hopplöst fall blir han genast avvisande. I andra änden av tråden läggs luren tyst på. Några få timmar senare står det klart att konsekvenserna av Carls kallsinnighet varit katastrofala.

Tillsammans med kollegorna Assad, Rose och Gordon dras Carl in i utredningen av en sjutton år gammal tragedi. En ung livsglad kvinna försvann från en folkhögskola på Bornholm och hittades död hängande i ett träd några kilometer därifrån. För den skeptiskt lagde Carl blir det mystiska fallet särskilt svårt att finna reda i. Efterforskningarna leder till en soldyrkande sekt på Öland och en manipulatör med järnvilja som inte skyr några medel för att skydda sig själv och de sina.

Den gränslöse är den sjätte delen i Jussi Adler-Olsens hyllade kriminalserie om Avdelning Q. En berättelse om vanvett, passion och besatthet.

Blogg om den femte boken Marcoeffekten som jag läste för två år sedan.
Blogg om den fjärde boken Journal 64.
Författarens hemsida: Jussi Adler-Olsen. Ges ut på svenska av Förlaget Bra Böcker.
Tidigare bloggar om Adler Olsens böcker: 120110 Bättre än Stieg Larsson, 111123 "Flaskpost från P", 110628 Bäst sedan Millennium, "Kvinnan i rummet".

"Snart över"

 2015-06-02 Lokal Politik
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan  6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
I går träffades moderata V6 gruppen med seniorer från sydvästra Skånes sex kommuner. Mötet har varit bestämt sedan februari månad.
På första styrelsemötet (den 26 mars) för Moderata Seniorer i Trelleborg efter årsmötet 2015 meddelade jag att jag av tidsskäl avgår och lämnar styrelsen efter dagens styrelsemöte. Jag kommer därför ej att delta vid nästa styrelsemöte den 8 september. Innan dess lovade jag dock genomföra i första hand "Vårmötet" den 13 maj och i andra hand dagens V6 möte. Nu är detta klart och genomfört med gott resultat.
I dag blev vi 12 personer, men då räknades också Sune Cederpils hustru.
Nästa V6 möte ska äga rum den fredagen den 25 september kl 10-16 i Skurup. Ansvarig för detta är Sten Hamberg, som numera ersätter Kent Olsson. Det är oklart om jag väljer att deltaga i detta möte.

Vidare beslutades på på första styrelsemötet (den 26 mars) att Marianne Ohrlander från och med den 26 mars representerar Seniorerna i styrelsen för Moderaterna i Trelleborg. Jag har också mot kvitto överlämnat mina nycklar till (M)ötesplatsen till Marianne Ohrlander. Till ömsesidig glädje och belåtenhet.

Jag hade tidigare meddelat valberedningen för Föreningstyrelsen att jag inte längre kandiderade Moderata Styrelsen i Trelleborg. Orsaken till allt är att jag känner att jag måste begränsa mitt alltför stora engagemang.

V6ans första möte möte för året 2015.
Årsmöte för Moderata Seniorer i Trelleborg 2015
Vårträff på Smygehus Havsbad