Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Maj 2006

Bertil Tomelius
Startsida

Tomma vapen skramlar mest

20060531   Nyheter & Politik, Internationell

Pressade shiamuslimer vill gärna ha kärnvapen att hota med.
IAEA är mer eller mindre portförbjudet i Irans atomanläggningar vilket gör det omöjligt att utröna om Irans atomenergiprogram har fredliga syften eller inte. Man kan vända på detta och säga att nu kan den omedgörlige presidenten Mahmoud Ahmadinejad hota eller bluffa med att snart ha kärnvapen att försvara sig utan att behöva visa korten. Varken USA, Israel eller någon arabstat kommer då att våga företa sig några aggressionshandlingar. Det shiamuslimska Iran är omgivet av sunnimuslimska stater och inte på mycket länge har läget mellan shia och sunni varit så spänt som idag.. Shiamuslimer är idag alltmer utsatta världen över. Iran är det land där shiamuslimerna är mäktigast. Det är lätt att förstå att shiamuslimerna gläds över att ha fått en sådan president som Mahmoud Ahmadinejad som vågar säga emot och till och med hota västvärlden. Ett sätt att skapa kraft bakom hotelserna är att påstå att landet Iran förfogar över avancerad militär kraft och det allra bästa vapnet att hota med är naturligtvis kärnvapen. Kärnvapen ska hindra andra länder från att angripa Iran, så är avsikten. Samma sak gjorde Sovjetunionen under kalla kriget. De hade visserligen kärnvapen men av så dålig kvalitet att de snart skulle ha förlorat ett kärnvapenkrig mot Nato har det ju visat sig efter Sovjetunionens fall. Nordkoreas diktator Kim Il Sung har också skramlat med kärnvapnet i sin stora rädsla att USAs marinsoldater annars ska komma och hämta honom.
Iran vägrar idag totalt utländska experter att ta en titt på vad som händer på centrifug- och urananrikningsområdet. Orsaken menar jag är att de inte vill stå med byxorna nere sedan experterna slagit fast att någon atombomb kommer Iran inte att kunna framställa inom de närmaste decennierna!

Potensgivarna

20060530   Böcker

En bok av Karin Brunk Holmqvist från 2004. Hon har också skrivit "Rapsbaggarna".
Systrarna Elida, 79 år och Tilda Svensson, 72 år bor i sitt omoderna gamla föräldrahem i Borrby, 13:83 på Österlen i Skåne, ett litet samhälle med 1000 bofasta invånare. De har aldrig varit gifta eller ens förlovade.
Så en dag händer något. Grannhuset köps av en stockholmare som sommarstuga. Alvar Klemens, en 60-årig byrådirektör, stannar där över sommaren och systrarna blir mycket förtjusta i honom. Han kokar kaffe på sitt eget sätt. Han slår lite vodka och ett par stänk Angostura tillsammans med vattnet i behållaren till kaffekokaren. Sedan kaffebönor som vanligt och låter allt filtreras genom kaffefiltret. Det dricker han som sängfösare. Sumpen slår han ut bland blommorna.
Elida och Tilda upptäcker att en katt och en kanin som ätit av sumpen snabbt blir väldigt kåta och virila. De får en idé att starta ett postorderföretag och sälja sumpen som potensmedel förpackad i mors gamla géléglas. De får många order och snart har de tillräckligt med pengar för att kunna byta utedasset mot en vattenklosett inne i det omoderna föräldrahemmet. Deras yngre bror Rutger, överviktig och lindrigt alkoholiserad, har svårt att tillfredsställa sin fru Marianne. Han är en av de många som svarar på annonsen och det leder till förvecklingar när han tror sig känna igen handstilen på försändelsen.
Man anar verkligen nästa bok ”Rapsbaggarna” när man läser ”Potensgivarna” och det finns en tydlig progression och därför ser jag med nyfikenhet fram emot nästa bok som följaktligen borde bli ännu bättre.

Mao Zedongs mord på "klassfienden"

20060529   Nutidshistoria

Att bevara makten är viktigare än människoliv i Kina
I förra veckan var det 40 år sedan den så kallade kulturrevolutionen i Kina började. Den varade i 10 år fram till Mao Zedongs död 1976. Mao Zedong startade kulturrevolutionen 1966 genom att uppmana till en kamp på liv och död mot borgerliga idéer. Den började med ett cirkulärbrev från Mao: ”Alla irrläror, alla giftiga ogräs, alla spöken och monster måste utsättas för kritik” Rödgardister förödmjukade och ibland till och med dödade lärare, läkare och andra ”kontrarevolutionärer”.
Avsikten var att ta kontrollen över rivaler om makten som var kritiska mot Maos sätt att sköta ekonomin. Det hade helt enkelt växt fram en opposition mot kommunismen och denna skulle omvändas eller förintas. Unga rödgardister, som tillbad Mao, ledde förföljelsen av ”klassfienderna”. Tusentals människor dog i strider eller gjorde självmord efter att ha förödmjukats offentligt. Antika skatter och tempel förstördes sedan Mao hade bestämt att allt som tillhörde den ”förkommunistiska eran” skulle förstöras.
De flesta utländska forskare anser att mellan en halv och en miljon människor dödades. Det är fortfarande idag mycket känsligt i Kina att prata om Maos misstag. Hans porträtt ”pryder” fortfarande många offentliga platser i Kina, bland annat Himmelska fridens torg där den kinesiska militären 1989 med våld slog ner demonstrerande studenter och dödade hundratals människor.

Da Vinci koden på Grand

20060528   Film

Grand i Trelleborg är en trevlig gammal biograf som borde kulturminnesmärkas. När jag kom in i salongen i kväll kändes det nästan som att vara i Löberöd på 50-talet dit jag och min bror åkte för att se söndagsmatinéer för 25-50 öre per biljett.
I kväll tittade vi på Da Vinci-koden i regi av Ron Howard. Trots att jag läst boken, eller kanske just därför blev det två och en halv timme av mäktiga upplevelser i snabb takt. Min fru som inte läst boken tyckte att spänningen nästan var ”olidlig” ibland. Men nästan allt kände jag igen och det blev som en förstärkande repetition av bokens budskap att Jesus var gift med Maria Magdalena och hade ett barn. Detta påstående har självfallet väckt både bestörtning och uppbragthet hos kristna världen över särskilt hos katoliker. Ättlingarna till Jesus har den katolska kyrkan försökt att dölja eller döda under historiens gång eftersom de skulle uppdaga att Jesus var en människa och inte Guds son.
Och varför inte? Den ena sagan är väl lika mycket värd som den andra, den som vi fick lära oss i ämnet ”kristendom” för flera decennier sedan. Nio poäng på en tiogradig skala.

Politisk makt är ett medel för ekonomisk makt

20060527   Nyheter & Politik, Internationell

Vilken av palestinska krigsherrarna ska vi skicka våra stora summor bidragspengar till?
Ekonomin kommer alltid före politiken, till och med Karl Marx hade detta alldeles klart för sig. Däremot så finns det ju människor som använder sig av politiska påtryckningar för att vinna ekonomiska fördelar. Det är detta som sker i demokratiska länder. I icke demokratiska länder syns det tydligare att det är ekonomin som styr.
Det syns i former som man om de förekom i demokratiska länder skulle kallas för ekonomisk brottslighet. Formerna kan vara narkotika eller andra förbjudna varor – produktion, transport och försäljning av till exempel narkotika, smuggling av sprit, kvinnor och vapen, tullar – beväpnade män stoppar trafiken och kräver betalning för att passera - (detta sker ju också i demokratiska länder, nu senast i Stockholm men staten per definition utövar ju ingen ekonomisk brottslighet), kidnappningar – människor som man tror kan ordna pengar fängslas och hotas med tortyr och död om inte andra kan betala, beskyddarverksamhet – man hotar med att förstöra människors egendom om de inte betalar.
Detta är verkligt lukrativ verksamhet för stora grupper av människor. De krig som pågår i världen handlar till stor del om att nya grupper vill komma in på denna lönsamma marknad. Jag vill påstå att de flesta krig världen över handlar om detta. Krigen i Kongo och Sudan handlar om vilka folkgrupper som ska tjäna pengar på diamanter och andra mineraler, i Afghanistan handlar det om narkotikan. Sedan den offentliga myndigheten i Palestina brutit samman (sedan Israel drog sig tillbaka och palestinierna fick bestämma själva) sker detta som öppet krig mellan olika krigsherrar. Alla vill de ha makten och pengarna. Man kan lite ironiskt säga att problemet för Sverige och andra västländer nu är: Vilken av krigsherrarna ska vi skicka våra stora summor bidragspengar till?

Datorspel ger Flow

20060525   Dagbok

Jag roar mig ofta med datorspelet Harpan, Las Vegas varianten, Ta tre kort åt gången. Den gick just ut för första gången sedan 1993 utan att jag använde mig av fusk. Det måste ha blivit minst 10000 spel. Med fusk går den ut ganska regelbundet. Fusket består i att när det kommer upp något ”bra” kort bland de tre så kan man få fram detta kort genom att klicka på ”Ångra” och sedan klicka på korthögen igen medan man trycker ner tangenterna Alt+Shift+Ctrl. Då kommer korten upp ett och ett och låter sig väljas. Jag har sedan 1993 tillåtit mig tre sådana försök per spel. Men idag var första gången som Harpan gick ut utan hjälp av detta trick. Och detta ska alltså hända på Kristi Himmelsfärdsdagen 2006. Kanske jag borde köpa en lott?
Något är på gång. Nu har Idioten också gått ut. I går också, i förrgår också. Och på inte många försök.
Och vädret är fint och soligt. Ute på solaltanen läser jag Veckans Affärers mycket intressanta och tjocka specialnummer om Indien, den stora kontinenten som just vaknat och är på väg med stormsteg som konkurrent till västvärlden. Livet leker.

Människa utan hund

20060524   Böcker

På 1990-talet läste jag många av Håkan Nessers böcker. Han var redan från början en storhet i klass med Henning Mankell. Jag läste hans serie om kommissarie Van Veeteren som inleddes med ”Det grovmaskiga nätet” 1993.
Sedan blev det ett uppehåll medan jag gav mig på äldre svenska deckare i stället. Jag läste om många av dem som jag njutit stort av redan som barn, Stieg Trenter, Vic Suneson, Maria Lang, Hans Christer Rönblom, de stora 50-talsförfattarna på den svenska deckarhimlen.
Nu är jag tillbaka hos Nesser. Hans senaste bok ”Människa utan hund” är helt formidabel. Rekommenderas oförbehållsamt.
Boken är en tegelsten till formatet, över 500 sidor, men man glider omedvetet och lyckligt över dem. Boken är den första i en serie om fyra om den frånskilde kriminalinspektören Gunnar Barbarotti, svensk med italiensk fader i bakgrunden. Där finns också tonårsdottern Sara, kollegan Eva Backman och den nya kärleken Marianne.
Innehållet är ett familjedrama där medlemmarna inte helt oväntat visar sig dölja mycket under ytan. Den mörka kunskapen om vad det varit som legat i botten av hela historien. Mostern och systersonen som gått över gränsen till ett förbjudet land. Barbarotti tänker låta den kunskapen stanna hos honom själv och de tre andra familjemedlemmar som vet. Inte ens Eva Backman får veta.
Dokussåpan ” Fångarna på Koh Fuk” är en ingrediens liksom uträkningar av hur många styckade människokroppar man får ner i en ordinär frysbox.
Bokens titel anspelar på arbetsnamnet på den roman som huvudpersonen och såpadeltagaren Robert Hermansson ständigt försöker få färdig.
Nu har jag bestämt att jag ska läsa Nesser ”bakifrån” med början med boken från i fjol ”Från doktor Klimkes horisont” en bok med flera kortare berättelser. Ett område som Nesser tidigare visat sig behärska på ett mästerligt sätt.

K Arne Blom avslöjar det korrupta Sverige

20060523   Böcker, deckare

K Arne Blom Ändamålet AWE/Gebers 1984
Detta är den andra boken i hans ”andra serien om Lund” som omfattar fem böcker. Det är en av de bästa av hans många böcker och jag kan rekommendera den.
En hög tjänsteman inom utrikesdepartementet har avslöjats. Han har varit spion åt Östtyskland under en lång tid och överlämnat de flesta "hemligheter" som finns. Svenska regeringen kan inte offentliggöra detta. Det skulle vara en enorm skam och få stora konsekvenser för relationerna till västmakterna och då särskilt USA och Nato. Den svenska regeringen skulle naturligtvis få avgå. Detta får inte ske menar regeringen utan allt måste hemlighållas och döljas.
Regeringens särskilde man, Evert Falk, inom SÄK (säkerhetspolisen) – en man som hans kolleger sedan länge anser vara det svagaste kortet i kåren - får i uppgift att få spionen utbytt mot en svensk spion i Östtyskland. Det gäller att hitta en lämplig person som kan få skulden att vara spion. Han letar upp en lämplig person som ofrivilligt ska få spela rollen som svensk spion och finner frilansjournalisten David Apelblat. Någon stoppar hemliga dokument i hans väska och han grips i tullen. Han får sitta flera månader i östtyskt fängelse innan han byts ut mot den den höge tjänstemannen. Problemet är att David Apelblat inte accepterar den behandling han fått och sedan han återkommit till Sverige kontaktar han detektiven Lennart Hult i Lund. Detta blir farligt för regeringens och säkerhetspolisens konspiration och Falk dödar först Lennart Hult och sedan David Apelblat. Två personer likvideras i Sverige för att rädda regeringen kvar på tronen och dess ansikte gentemot västmakterna.
Vad gör hederliga poliser i detta läge? Håller tyst eller blir "rättshaverister"? Den svenska regeringen har alltid rätt också när den säger att det inte finns korruption eller rättsröta i det demokratiska Sverige. Den som går emot detta riskerar hedern, sin psykiska sundhet, friheten eller i sista hand livet.
Statsministern frågar sig på sista sidan om makten verkligen är värt priset. "Ibland måste man verkligen ifrågasätta ändamålen" Då svarar "hans närmaste man": "Det är inte vi som är grymma. Vi måste helt enkelt anpassa oss". Idag heter denne person Lars Danielsson.
Troligen är väl detta en passande beskrivning på Sverige också idag, dess regering och myndigheter. Officiellt ingen korruption men i verkligheten?? Läs mer om boken "Ändamålet" här.
Jag har skrivit mer om Blom här: 070311  061127  061123  060824  060629  060523  060516.

Fler i arbete - ett lyft för alla!

20060522   Nyheter & Politik, Svensk

550 000 förtidspensionärer tvingas leva på 6000 kr i månaden läser jag i en insändare i Trelleborgs Allehanda idag den 22 maj.
Med den största respekt för ”förtidspensionärens” beskrivna krämpor måste jag ändå uppfatta dessa siffror som ett enormt slöseri med mänsklig förmåga och handlingskraft. Tänk om var femte kunde rehabiliteras så att han eller hon kunde återkomma till arbetslivet. Det är säkert inte lätt eftersom många har varit borta från arbetet länge eller kanske aldrig ens har börjat arbeta. Men det är detta rehabilitering är till för. Kan den inte ”rehabilitera” (= åter göra arbetsför) så har den ju inget berättigande. Sedan ska arbetsförmedlingen hjälpa till att hitta ett lämpligt arbete. Kan den inte det så har den ju inget berättigande.
Tänk om 20 % av dessa 550 000 åter kunde börja arbeta. Vilket lyft för BNP! Vilket lyft för skatteinbetalningarna och därmed för svensk välfärd – för sjukvård och åldringsvård! Det ska ju inte vara omöjligt att åstadkomma, det finns knappast något land i världen med så många friska människor som Sverige. Hälsotillståndet i Sverige har historiskt sett aldrig varit bättre än idag.
Var och en som arbetar i Sverige motsvarar – lågt räknat – ett produktionstillskott på 300 000 kronor om året. Det låter mycket men räkna själva: Den som vill ha en nettolön på 12500 kronor i månaden måste producera varor och tjänster för minst det dubbla: 25000 kr (inkomstskatt och sociala avgifter utgör ju ca 50 % av bruttolönen). 25000 gånger 12 blir 300 000 kronor om året. Då 20 % av 550 000 förtida pensionerade utgör 110 000 människor skulle produktionstillskottet årligen bli 33 miljarder kronor. Hälften skulle gå till stat och kommun som dessutom skulle tjäna 8 miljarder årligen på att inte betala ut bidraget. Totalt 16,5 + 8 det vill säga mer än 24 miljarder årligen till den offentliga sektorn. Och detta redan om en femtedel av de förtidspensionerade kunde rehabiliteras (återföras) till arbetslivet.
Med stor tillfredsställelse skulle de 110000 personerna se sitt bidrag på 6000 nu förvandlas till en nettolön på 12500! Vilket lyft för den enskilde!
Både humanistiskt och rent matematiskt och nationalekonomiskt förefaller det ju därför vansinnigt att inte försöka få fler människor i arbete i Sverige.
Den som vill kan fortsätta att räkna vad det skulle innebära om dessutom var femte arbetslös, var femte i ”arbetsmarknadspolitiska åtgärder”, var femte som studerar men som hellre skulle ha arbetat och så vidare, också började arbeta. Och varför var femte? Varför inte återföra hälften av hela denna armé av ickearbetande till arbete. Vilken enorm välståndsökning för alla!

Eurovision Song Contest

20060521   Musik

Grattis Carola,
Carola klarade av att göra två utmärkta framträdanden i Aten. Hon tog en femteplats av de 37 deltagande ländernas representanter i Europa vilket måste betraktas som minst godkänt. Sin egen prestation har hon kontroll över däremot kan omröstningen gå precis hur som helst och ingen tycker väl att den särskilt bra bedömer värdet på de insatser man kunde följa på TV i går kväll.
Hon var ju tvungen att kvala in till finalen eftersom Sveriges representant Martin Stenmarck förra året i Kiev i Ukraina gjorde en usel insats med låten ”Las Vegas”. Han kom först på 20:e plats (av 24 deltagare) och därmed tvingades Sverige, för första gången i Eurovision Song Contests 50-åriga historia – fast Sverige var ju inte med de två första åren - att kvala in i år.
En sak har jag svårt att förstå. 10 länder fick kvala in därför att de misslyckats året innan. Dessa länder tog 10 av de 12 främsta platserna i Aten i år. Bara Rumänien och Grekland placerade sig också på den övre halvan (av 24 startande) Övriga 12 direktkvalificerade besegrades av ”kvalländerna”. Var finns logiken i detta? Men någon logik finns väl inte och ska tydligen inte heller finnas i en tävling där monstren Lordi från Finland överlägset vinner?
Det har skrivits mycket om Eurovision Song Contest som en sorts gay-festival. Men inte är det väl bögarna som röstar på monstren från Finland? Flera andra deltagare föreföll ha betydligt bättre gaykvalifikationer.
Och varför gav de tre före detta satellitstaterna Estland, Lettland och Litauen så höga poängtal till Ryssland. Är de många decenniernas förföljelser och trakasserier glömda nu eller spelar politiken ingen roll i schlagermusikens värld?
Slutligen måste man ifrågasätta att de fyra länderna Storbritannien, Tyskland, Spanien och Frankrike alltid ska vara självskrivna i finalen. I fjol kom de på de fyra sista platserna och i år var det inte mycket bättre – Tyskland som bäst på 15:e.

Icke-rasister lever farligt

20060520  Nyheter och politik Svensk

Icke-rasister lever farligt i Halmstad. En ”vanlig etniskt svensk medelklassfamilj” (Sydsvenskan den 19 maj) är förtvivlad över att en kurdisk kvinna flera gånger hotat med att hennes släktingar ska skjuta familjens 20-åriga son. Vad har han då gjort för att få denna dödsdom?
Jo, han har blivit ”lite mer än kompis” med kvinnans 16-åriga dotter. Pappan som är kurd från Turkiet har misshandlat de två ungdomarna och sitter häktad i väntan på dom i tingsrätten.
Den svenska familjen är sjukskriven och sonen byter ständigt bostad i omsorg som sitt liv. Sara Mohammed på Föreningen glöm inte Pela och Fadime (en person med god kunskap om kurdernas egna lagar) säger att hon är övertygad om att ”På lång sikt måste 20-åringen flytta till en annan ort. Något annat är otänkbart”.
Om man inte vill bli offer för denna nysvenska maffiaorganisation gäller det att vara ”rasist” i valet av umgänge. Se till att kvinnan du blir intresserad av inte är av kurdiskt, etniskt ursprung! Det kan nämligen innebära din dödsdom och att du tvingas leva som flykting i ditt eget land för att undkomma bödlarna.
Därför är det patetiskt att läsa att att den svenska familjen säger ”Vi är verkligen inte rasister”. De förstår inte att denna inställning kan vara farlig när den plötsligt konfronteras med en verkligt rasistisk folkgrupp som inte accepterar att deras dotter umgås med svenskar.

Uppdaterad?

20060517  Datorer och Internet

Under de senaste dagar har jag försökt att uppdatera mig en smula när det gäller den nya teknikens möjligheter på kommunikationsområdet.
Jag har börjat använda ett mycket enkelt gratisprogram ”Screamer Radio”. Med detta kan man lyssna på ett mycket stort antal webradiostationer världen över och det bästa är att man kan spela in de låtar som spelas och spara dessa som mp3 filer. Dessa lägger jag sedan på någon av mina mp3-spelare och använder när jag är ute och cyklar, promenerar eller tränar. Jag tror att detta är legalt eller?
Vad jag också gjort är att börja använda så kallad Podradio. Jag använder podradiomottagaren iPodder för att prenumerera på radioprogram från sr.se. De program jag valt är ”Filosofiska Rummet”, ”Spanarna” och humorprogrammet Deluxe.
Slutligen använder jag sedan en tid en RSS-läsare, jag använder Feedreader. Men denna kan jag prenumerera på nyheter som laddas ner automatiskt så fort datorn är ansluten. När jag öppnar programmet kan jag mycket snabbt få de senaste nyheterna från till exempel Ekot, SVT och de stora dagstidningarna. Jag får nyheterna i rubrikform och kan sedan välja att läsa mer om så önskas.
Jag har kollat datorn med Ad-Aware som inte hittar något spionprogram efter nedladdningarna. Man vet aldrig på vilket sätt man får betala för det som är ”gratis”.

K Arne Blom, en lundabo från Småland

20060516  Böcker, deckare

Jag har under maj månad läst fyra kriminalromaner av K Arne Blom. Med andra ögon (1981), Ingenmansland (1982), Återresan (1983) och Ändamålet (1984).
Med andra ögon och Ingenmansland är de två sista i serien om Himmelsholm (Nässjö) som Blom skrev mellan åren 1976 och 1982. De två andra utgör de två första böckerna i ”Andra serien om Lund” som skrevs i perioden 1983 till 1987.
Med andra ögon handlar om en massmördare, Hemsökta huset, oförklarliga försvinnanden och misstänkta ufon.
Ingenmansland är om en far som kämpar för att få sin son frikänd från åtal för dråp på två homosexuella ynglingar som våldtagit en ung pojke (idag skulle vi ha kallat dem pedofiler).
Återresan visar hur hor och för mycket alkohol ofta leder till djupa skuldkänslor och andra problem. Det är lätt att råka illa ut och bli misstänkt för brott som andra begått.
Ändamålet om hur den svenska regeringen och Säpo inte drar sig för mord på två helt oskyldiga personer för att dölja att den inte lyckats upptäcka en spion för Östtyskland (påminner om Treholt-affären).
Blom var (är) en mycket produktiv författare som alltid förknippas med universitetsstaden Lund även om han är född i Nässjö Småland och är ursprungligen smålänning. Hans deckare anses tillhöra samma genre - the procedural school- som bl.a. Sjöwall/Wahlöös berömda produkter.

Friskolor eller lärarutbildade?

20060515  Nyheter & Politik, Svensk

Flera undersökningar visar att friskoleeleverna har bättre resultat i lästest än elever från kommunala skolor. Hur kan då Eva Myrberg nyligen påstå att de kommunala skolorna är bättre än friskolorna när det gäller att lära barnen läsa trots att flera undersökningar visar att det är tvärtom? Jo, säger hon: Friskolorna har en lägre andel formellt utbildade lärare och detta bidrar till en sämre läsutveckling hos barnen. Fast nu var det ju förstås tvärtom.
Också konstigt att de välutbildade föräldrarna inte förstår att deras barn har sämre lärare? Det är märkvärdigt att föräldrar med högre utbildning är så dumma att de inte placerar sina elever i kommunala skolor som enligt Eva Myrberg är de bästa skolorna. Lite svårt att förstå eller hur? Men de håller ju inte heller på med doktorandstudier som Eva Myrberg gör.
Det finns ju en enkel förklaring till hela dilemmat. Nämligen att man inte självklart är en bra lärare för att man gått lärarhögskolan och att man inte självklart är en sämre lärare för att man inte gjort det. Detta är något som de ”högutbildade” föräldrarna på friskolorna har upptäckt. Men den slutsatsen är ju politiskt helt omöjlig att dra för Eva Myrberg.

Dessutom får man idag måndag reda på att det utbildas alldeles för många lärare redan.
Enligt högskoleverkets rapport ”Arbetsmarknad och högskoleutbildning” som presenteras på måndagen utbildas det alldeles för många mellanstadie- och högstadielärare och gymnasielärare. Dessutom arbetar 20 % av utbildade lärare inte som lärare. Varför gör de inte det? Ännu mer för doktoranden Myrberg att reda ut.

Nilla tog tre segrar på Tryde travbana

20060514  Hästar

I dag var det ”Hingstarnas dag” på Tryde Travbana i Tomelilla. Båda våra hästar var med. I lopp tre vann Mirella II överlägset 1640 m med voltstart.
Säkert vann också Muskot i lopp fyra sedan han lett nästan från start till mål. Många uttryckte sin beundran för hans rena och fina travstil. Mirella ställde sedan upp ytterligare en gång nu i tolfte och sista loppet för dagen som var ett propagandalopp, och även där blev det seger. Det var idel glada miner på vägen hem.
Det blev tre fina segertäcken och en hel del pengar att handla bensin för i sommar.
Bra hjälp hade Nilla av sina skickliga assistenter Sanna Langmarker och Charlotte ”Loppan” Ahlström. Loppan som annars brukar rida Muskot till fina framgångar i Monté tävlingar.

Arbetet framför allt

20060511  Nyheter & Politik, Svensk

Svenskt näringslivs VD Urban Bäckström presenterar ett förslag till svensk politik som ska ge 500000 nya jobb och det väcker indignation hos den styrande majoriteten i Sverige. Det kan inte vara innehållet i budskapet som är orsaken utan det måste vara budbäraren.
Hur kan politiska partier i Sverige vara negativ till förslag som innebär att fler arbetar? Allt som leder till fler människor i jobb måste vara värt att prövas.
En person som arbetar och producerar varor och tjänster vilka andra vill ha och som betalar skatt för sina inkomster måste öka välståndet i vilket samhälle som helst. Man måste ta chansen eller risken att prova på de nya förslagen. Tala om för mig varför människor i Sverige skulle ha ett sämre liv om fler arbetade?
Hur kan det vara bättre att människorna i stället är arbetslösa eller deltar i ganska planlösa arbetsmarknadsutbildningar, eller skriver in sig för högskole- eller gymnasiestudier för att få lån och bidrag att leva på trots att de vill arbeta, är långtidssjukskrivna, är förtidspensionerade eller lever på socialbidrag, totalt flera miljoner människor i arbetsför ålder. Var god förklara för mig i ekonomiska termer hur denna situation som vi har idag kan vara bättre, ge människor en högre inkomst och göra dem gladare än om fler arbetade och därmed också fördelade skattebördan rättvisare!
Visst finns det de som inte vill arbeta. De har till och med fått ett eget politiskt parti, ”Osynliga partiet”, men inte är det väl detta våldsbenägna parti som kännetecknas av att krossa skyltfönster och skriva hat ord på motståndarnas lokaler som ska styra politiken i Sverige??

Den röda (kvinno)generationen

20060510  Nyheter & Politik, Svensk

Man tror gärna att det är 40-talisterna som röstar rött. De var ju de som var i studentåldern 1968. Men icke så. 50-talisterna är den röda generationen. I alla val från 1972 till och med 2004 har de röda partierna (s+vp+m) haft en övervikt hos de väljare som är födda på 1950-talet. Det har aldrig varit borgerlig övervikt hos 50-talisterna.
Att vänsterblocket är starkt bland 50-talisterna beror dock inte på att socialdemokraterna har jämförelsevis stort stöd bland dem. De har tvärtom något mindre stöd i den generationen än i väljarkåren totalt sett. Det är istället miljöpartiet och framför allt vänsterpartiet som är större bland 50-talister än bland övriga generationer. Det starka stödet för miljöpartiet och vänsterpartiet bland 50-talister gäller i synnerhet för kvinnor.
Det är hos 50-talisterna som vänsterpartiet har sin säkraste väljare. Det är också den generation där det är störst skillnad mellan män och kvinnor. Det är kvinnorna som röstar rött. Detta kan man läsa i en ny rapport från SCB. Kvinnor födda på 1950-talet utgör också en stor del av dem som arbetar inom den offentliga sektorn.

Vem styr den svenska regeringen?

20060509  Nyheter & Politik, Svensk och Internationell

Hamas minister Atef Adwan, som Sveriges ambassadör i Jerusalem, med den svenska regeringens (läs Görans Perssons) goda minne gett visum till Schengenområdet inom EU – trots att Schengenlandet Frankrike tidigare avslagit en annan Hamas ministers ansökan om visum, har nu fortsatt sin propagandaresa i Sverige. Nu är han i Stockholm och träffar socialdemokratiska riksdagsmän. En av dessa är socialdemokratiske riksdagsledamoten Pär Axel Sahlberg, som också sitter i styrelsen för de kristna socialdemokraterna i Broderskapsrörelsen. Sahlberg framträdde i morgonekot idag och förklarade att visst är Hamas en grupp som EUs ministerråd (inklusive) Sverige placerat på listan över internationella terrorganisationer. Men detta betydde inte att enskilda (ha!) medlemmar måste bojkottas. När Ekots reporter invände att Adwan ju företräder Hamas regering och inte var vem som helst så svarade Sahlberg att ”ja, nu vill jag inte prata om detta, utan om att Hamas befinner sig i konflikt med sina grannstater och har det svårt”.
Sahlberg är ledamot av konstitutionsutskottet och borde sannerligen veta vad han gör.
Göran Persson talar verkligen med dubbla tungor när han dels deltar i ett beslut i EUs ministerråd om att terrorstämpla Hamas och sedan låter en av sina riksdagsmän officiellt ta emot en av gruppens ministrar! Varför gör han på detta viset? Sverige är ju känt sedan länge för att vara ett av de medlemsländer som är bäst på att genomföra och följa beslut tagna inom EU!
Det är svårt att inte se detta den socialdemokratiska regeringens handlande tillsammans med dess bojkott för några veckor sedan av en sedan många månader planerad internationell flygövning på grund av att Israel deltar. Är det någon som har ”tummen i ögat” på den svenska regeringen?

Två pallplatser på Jägersro ponnytrav

20060507  Hästar

Den 7 maj var det officiell tävlingsstart på Jägersro för ponnytrav. Vårt ponnysto Mirella II var anmäld till två lopp samma dag. Rena sommarvädret rådde med sol och temperatur över 20 grader.
Hon var våryster och måste köras många varv under uppvärmningen för att lugna ner och hindra galopp under tävlingen. Men så gick det också bra. I lopp tre över 1640 m segrade hon och i lopp åtta över 2140 m blev det en tredjeplats. Kusken Nilla Tomelius lyckades dessutom uppnå detta utan att sänka hästens bästatid vilket ger bra startplaceringar framöver.
Vår andra häst Muskot var med i ett uppvisningslopp i Monté med som vanligt Charlotte ”Loppan” Ahlström på ryggen.

Terrororganisation håller möte i Malmö

20060506  Nyheter & Politik, Svensk och Internationell

Hamas står på EUs terrorlista. Redan i december gjorde EUs utrikesminister Javier Solana det klart att EU inte rimligen kan finansiera en grupp som finns på EUs terrorlista. Hamas vill ju ha pengar för att betala lönerna till de 130 000 som den palestinska myndigheten har som anställda. Det var det främsta skälet till konferensen i Malmö och Hamas närvaro där. Hamas är helt beroende av andra länders penningbidrag för att överleva politiskt. EU kan inte heller ge visum till företrädare för en terrororganisation. Därför gjorde Frankrike det rätta genom att stoppa en visumansökan från Hamas. Nu ger en svensk tjänsteman visum till Atef Adwan som är minister i den palestinska Hamasregeringen. Han får visum för att delta i en konferens i Malmö idag lördag. Detta visum gäller hela Schengenområdet och därmed har nämnda person fått fri passage också till många andra EUländer. Vad säger de om detta Sveriges initiativ? Driver Sverige plötsligt sin egen utrikespolitik? Detta lär bli en högt prioriterad fråga om några veckor när EUs utrikesministrar möts i Bryssel.
Miljöpartiets Hamaskramare Yvonne Ruwaida och Per Gahrton talade också på konferensen. För att inget tvivel skulle råda om på vems sida Gahrton står så gjorde han det på arabiska.

Nu är det sol å vår

20060504  Anderslöv - Söderslätt

Nu är väl alla glada och nöjda över detta underbara väder som kommit. I går var det 17 grader i skuggan på eftermiddagen på Söderslätt och solen sken från en klar himmel. Särskilt för oss som inte behöver arbeta antingen vi är glada pensionärer eller tillhör den allt större skaran ungdomsarbetslösa.
Jag cyklade en lång runda i går förmiddag. Det var helt underbart – och gratis! Sedan solade jag på altanen och läste intressanta affärstidningar och vetenskapliga tidskrifter. Mycket givande – och gratis (lånade på biblioteket).
Idag har jag tränat på gymmet här i Anderslöv. Känns skönt efteråt i muskler och hjärna – inte gratis. Det kostar faktiskt 20 kr per gång om man köper ett kort för 400 kr. Men man får nästan tre träningstillfällen för en paket cigarretter. Det har alla råd med.
Jag skulle önska att också andra arbetsbefriade lärde sig att njuta av dessa verksamheter så att ni inte behövde vandalisera arbetsförmedlingen i Trelleborg som skedde under helgen. 22 fönsterrutor krossades som andra (skattebetalarna) nu måste betala. Eller skicka ett bombhot signerat ”Balkan Terrorists” till Köpingeskolan och oroa oskyldiga elever där.
Nu ska jag sätta mig i solen på altanen och bakåtlutad i solstolen följa de ”suprasoniska” flygplanens snabba framfart från horisont till horisont. De syns tydligt över en mil upp i luften. Det ska bli ännu varmare idag.

Det politiska våldet breder ut sig

20060502  Nyheter & Politik, Svensk

De våldsbenägna grupperna har åter slagit till på första maj. Nu är det ”det osynliga partiet” som ligger bakom.
Osynliga partiet, afa, anarkister, syndikalister, autonoma och allt annat de kallat sig under de sista tjugo åren i Sverige, kännetecknas alltid av att gärna vara hemliga och vara maskerade – det motiverar de med att annars kan de trakasseras av nazistanhängarna – och de säger gärna att det finns därför att de vill stoppa fascismen. Var nu fascismen finns i Sverige? Det enda man kan säga är att de själva använder fascisternas metoder. Deras arbetssätt (till exempel att krossa skyltfönster och skriva hat ord på motståndarnas lokaler) är en kopia av ungnazisternas metoder mot judar i trettiotalets Tyskland. Det är de själva som är neo-fascisterna.
Varför stoppas inte dessa människor? De är ett hot mot Sveriges demokrati.

De kommer från vänstern (skriver de i sitt tema nummer) (länken finns inte längre. På sin hemsida skriver osynliga partiet att dess kampanj är slut från och med 2006.09.16)
och menar att vänstern har misslyckats med att förändra det kapitalistiska samhället. Det är inte arbetarklassen som har makten. Nu krävs det därför direkt aktion på gatorna. Ett utomparlamentariskt våld där de franska aktuella våldsamma aktionerna är en förebild. Bakom temanumret står bland andra Syndikalisterna, Planka.nu och Kolla. Vad säger SAP, V och MP om sådana vänner och deras metoder?

Var har de sitt stöd? I varje fall inte bland den borgerliga alliansens väljare, det tror jag mig våga påstå!

Segrar för båda hästarna i premiären

20060501  Hästar

Tävlingspremiär för våra två hästar var det under helgen. Först ut var 5-årige Muskot på Jägersro i Malmö i lördags. Han tävlar i Ponny, kategori B. Han vann det ena av de två propagandalopp som låg insprängda mellan de stora hästarnas tävlingar på ”Jägersrolördagen”. Loppet gick över 1720 m med voltstart. Han förlorade ledningen efter start men kom igen och tog ledningen 500 m kvar och höll den till en säker seger. För det fick han ett grönt vinnartäcke.
4-åriga Mirella vann i dag den 1 maj ett propaganda lopp i Tomelilla. Hon startade sist i fältet, 80 m efter, men var snabbt i fatt. Låg sedan på utsidan av ledaren till 400 m kvar och vann säkert med 20 meter.
Den 7 maj är det officiell tävlingsstart på Jägerso. Mirella går i elden först med två lopp samma dag.