Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Maj 2007

Bertil Tomelius
Startsida

Solaktivitet bakom den ökade värmen

 2007-05-30  Forskning & vetenskap
 För ett år sedan
En ansedd forskare vid Danmarks Rymdcenter har i åratal påstått att variationer i den kosmiska strålningen bär en stor del av ansvaret för den globala uppvärmningen. (Illustrerad Vetenskap, 2007-7) Teorin har mött motstånd från FNs expertis av klimatforskare som en gång för alla bestämt att det är människans aktiviteter särskilt i de rika länderna som bär skulden.
Han heter Henrik Svensmark och har nu bekräftat teorin genom försök. Teorin är ungefär så här:
Kosmisk strålning uppstår när en supernova exploderar i vår galax. En del av de elektriskt laddade partiklarna rör sig mot vårt solsystem. Där möts partiklarna av solsystemets heliosfär som skapas av solens magnetfält. Ju starkare magnetfältet är ju mer hindras partiklarna från att tränga in och därmed träffa vår jord. Solens magnetfält varierar regelbundet. Är magnetfältet svagt kommer många partiklar som mest består av energirika protoner in i vår egen atmosfär. När de träffar atomer frigör de atomernas elektroner. Elektronerna fäster på partiklar av svavelsyra som bildar klungor på vilka vattenånga kondenserar till vattendroppar. Vattendropparna bildar efter hand moln. Molnen reflekterar solljus och jorden medeltemperatur sjunker.
Svensmarks hypotes är att när solens magnetfält är ovanligt starkt stöts protonerna i den kosmiska strålningen bort. Detta leder till att det bildas färre moln och därmed stiger temperaturen.
Han har under åren 1982 till 1994 mätt den kosmiska strålningen och funnit ett starkt fysikaliskt (vetenskapligt) samband mellan den och satellitdata om jordens molntäcke. Solaktiviteten är idag den högsta på 700 år. Senast den var lika hög var under perioden 1000-1030. Då var det så varmt att vikingar bedrev lantbruk på Grönland.
Det ska bli mycket intressant att följa huruvida vetenskapliga data står sig mot den politiska korrektheten i FNs generalförsamling. Tyvärr talar inte mycket för detta.

 

El till dina prylar helt trådlöst

 2007-05-29  Datorer & Internet
 För ett år sedan
Tekniken går ständigt framåt och bekräftar att det är en bättre framtidsvision att tro på att naturvetenskapen och tekniken kan lösa de svårigheter som en samtid upplever som problem än att ta till domedagsprofetiorna och sia om jordens undergång. Aktuella exempel är temperaturhöjningen, energiförsörjningen och terrorismen. Tidigare siades det om jordens överbefolkning och matbristen. Idag föds det snarare för lite barn och det finns stora överskott av livsmedel.
Det är inte länge sedan alla var övertygade om att det aldrig kommer att gå att leda elektrisk ström genom luften. Det skulle inte gå att sladdlöst ladda en elektrisk apparat.
Men nu har forskare på MIT (The Massachusetts Institute of Technology) visat att man kan leda ström genom luften utan ledningar om än hittills bara några meter. Så här kan det gå till:
Ström tillförs en antenn i koppar med en viss resonansfrekvens. En annan antenn med samma resonansfrekvens förs nära den strömförande antennen. När de är tillräckligt nära varandra börjar energin att vandra över till den andra genom en så kallad tunnel. Avståndet får vara högst några meter. Människor eller saker i omgivningen påverkas inte eftersom de har en annan resonansfrekvens än antennerna.

Rårakor och fotbollslag

 2007-05-28   Anderslöv & Söderslätt
 För ett år sedan
Idag har jag åter njutit av att äta lunch på Anderslövs Gästis. Först tog jag en sallad med fetaost, majskorn, gröna oliver och russin. Till detta drack jag en porlande kall Loka Natur. Precis när jag vara klar med förrätten blev jag serverad min älsklingsrätt som är Rårakor. Dessa var läckert guldbruna med rikligt med knaperstekt bacon, rårörda lingon och en rödlökskräm allt oemotståndligt matchande. Till efterrätt kaffe och en chokladkaka. Allt detta för 63,60 svenska kronor - eftersom jag köpt kuponger förra veckan. Nu ser jag bara fram emot att också webbsidan ska fungera.
Det blir svårt att flytta från Anderslöv till Gränsbo i Klagstorp om en månad just nu när Gästis haft en lovande nypremiär. I Klagstorp finns bara en pizzeria. Och Anderslövs BoIK som efter att ha harvat i nedre halvan av division 6 sydvästra B under flera år, leder denna säsong överläget serien och tycks ha stora möjligheter att ta sig upp till femman. Klagstorps IF ligger i slutet av division sju - grusplansserien! Spelar mot lag som IK Bolivia och Café Vinyl!

Ny seger för Carro?

 2007-05-26   Sport
Idag och i morgon är det dags för mångkampstävlingar i österrikiska Götzis. Som vanligt har Götzis det bästa startfältet utanför de stora mästerskapen, elva av de 12 högst rankade i världen deltager. Carolina Klüft (bild) har vunnit de senaste fyra åren. Vinner hon i år också tangerar hon amerikanskan Jane Fredericks rekord med fem segrar – dock inte i följd – i början av 1980-talet. Största hotet är nog brittiskan Kelly Sotherton som bara var 17 poäng Carro senast de möttes i inomhus EM i Birmingham i vintras.
Starten i dag blev mycket bra med en seger på 100 meter häck och en bra tid i motvinden. Sämre gick det i höjdhopp där Carro bara klarade 1,85 och bara halvbra i kula där hon blev femma på 14,34. Efter tre grenar leder dock Carolina Klüft men bara ynka två poäng före Austra Skujyte från Litauen – som dock är kulstötningsspecialist – och med Kelly Sotherton på tredje plats.
Dagens fjärde och sista gren, löpning 200 m, vinner Carro överlägset och har därmed en överlägsen totalledning på 117 poäng inför morgondagen tre grenar.
Carros samtliga sjukamper.

Häradshäktet i Klörup och andra sevärdheter i Trelleborg

 2007-05-24   Anderslöv & Söderslätt
 För ett år sedan
Vi fick var sin karta med färdvägen och 41 punkter inritade. Punkterna förklarades sedan i detalj av guiden Gunnar Eriksson. Han hade verkligen valt ut en underbar runda. Han var dessutom väl förberedd och hade mycket intressant att säga hela tiden. Historien, miljön och turismen blandades till en njutbar kompott.
Ett stort antal, hela 37 personer, deltog i Moderata Seniorers vårutflykt i den vackra och soliga försommardagen. Bussen var nästan full då den klockan halv tio den 24 maj avgick från Övre busstation i Trelleborg med ett förväntansfullt och glammigt sällskap.
Trelleborg har många turistmål, det är inte bara Smygehuk som gäller.
Jag kunde inte drömma om att kommunen innehöll så många fantastiskt vackra områden som Ugglarps mosse, Albäcksskogen, vattenfyllda dödisgropar och andra våtmarker. Vi såg också Maglarps nya och gamla kyrka liksom kyrkan i Hammarlöv från senare delen av 1100-talet. I församlingshemmet i Hammarlöv drack vi förmiddagskaffe och åt bullar.
Anderslövs Gästis som varit stängd i över ett år för nödvändiga renoveringar har just i dagarna öppnats igen med ett nytt krögarpar i ledningen, Gabriella Holz och Rickard Christensson. På nya Anderslövs Gästis åt vi tillsammans en läcker lunch. Stämningen var hög av ljudnivån att döma, då alla pratade i munnen på varandra. Det dussin personer som är blivande medlemmar i Moderata Seniorer måste ha känt sig hemma.

          
   Glada miner på Övre  Gunnar demonstrerar  den nya  fjärrvärmeanläggningen  Gunnar i trevligt  sällskap  Förväntansfulla  Seniorer  Lunch på Nya Gästis i  Anderslöv

Service och kvalitet åter på Gästgivaregården

 2007-05-23   Anderslöv & Söderslätt
 För ett år sedan
Vad vore Anderslöv utan sin Gästgivaregård? I över ett år har den varit stängd för nödvändiga renoveringar. För en dryg vecka sedan öppnades den igen med ett nytt krögarpar i ledningen, Gabriella Holz och Rickard Christensson. Restaurangen har fått en grundlig uppfräschning både till det yttre och vad gäller serveringen. Salladsbordet (bild) är stort där alla hittar några av sina favoriter, dagens rätt var verkligen smaklig idag och efteråt serverades det kaffe och småkakor. En gedigen lunch som sitter bra ända fram till kvällens badmintonspel klockan 17 med efterföljande bastu.
Tråkigt att webbsidan inte är uppdaterad utan fortfarande visar meny och priser från vecka 21 förra året. Det kan bli missförstånd hos de som idag efterfrågar "Kryddiga färsbiffar med grekisk oliv och tomatsås" för 65 kr när det serveras Falukorvtournedos med bacon och potatismos för 75 kr. Men det viktigast är ändå att mat och service finns IRL (In the Real Life). I morgon ska jag köpa ett rabatthäfte, 11 dagens rätt för 700 kr, verkligen billigt för att bli serverad mat på vita dukar (bild).

Skånemoderaterna på Bruksgården

 2007-05-22   Anderslöv & Söderslätt
 För ett år sedan
I går kväll var jag på Bruksgården i Rydsgård. Jag hade anmält mig till en av de fyra ”verksamhetsträffar” som Skånemoderaterna anordnar i maj-juni. Där fick jag, tillsammans med ett tiotal skurupspolitiker (bild), inklusive kommunalrådet Niklas Sjöberg, lyssna på de duktiga och välinformerade skånska ombudsmännen Mikael Larsson, Lars Johansson och Daniel Runemalm. Med var också Vanja Forsman från Stockholm. Hon arbetar i riksdagen som en av åtta assistenter till de moderata riksdagsmännen, med inriktning på Skåne. Det blev mycket ny information för mig och därför en nyttig kväll.
Det var intressant att höra om partiets uppbyggnad, historia och organisation. Det diskuterades öppet om naturliga schismer både horisontellt mellan olika kommuner och vertikalt mellan Riksorganisationen, regionerna och kommunernas politiska föreningar. Vem ska bestämma, vem ska genomföra besluten och vem är ansvarig när det går snett?
Allianspartierna har ett gemensamt mål att förhindra en återkomst av en socialistisk regering samtidigt som varje parti också måste övertyga sina väljare om att rösta just på det partiet för att prioritera sin egen överlevnad. Det är en svår balansgång som kräver sinne för kompromisser och att ge och ta med samma glada min. I många kommuner i Skåne har centerpartister tvingats lämna över ordförandeklubban i kommunstyrelsen till en moderat – i Trelleborg var det dock socialdemokraten Egil Ahl som mycket motvilligt drabbades av detta.
Men det som är gemensamt för alla är en övertygelse om att ge allt för att nå en ny valseger 2010!

Demokratin segrade i Karlskrona

 2007-05-20   Nyheter & Politik, Svensk
 För ett år sedan
Polisen kan stoppa de som med våld vill hindra legala politiska möten. Detta blev uppenbart i Karlskrona under gårdagen som blev en seger för ”lag och ordning” i Sverige (bild).
Karlskrona blev en seger för den politiska demokratin i Sverige. Samtidigt ett nederlag för vänsterextremisterna i Afa som hade lovat att stoppa Sverigedemokraternas årsmöte med ”alla till buds stående medel”. De har tydligen inte många ”medel” att ta till när det verkligen gäller. Bara tomma hotfulla ord som skramlar mycket.
På sätt och vis också ett nederlag för pressen som gärna vill ha våld och vandalism att skriva om. Nu blev det bara en krossad bilruta och gärningsmannen gripen på platsen för dådet. I Sydsvenskan i dag skriver Kinga Sandén självironiskt om hur allt svettigare reportrar förhoppningsfullt men förgäves jagade rykten om spektakulära händelser på Karlskronas gator.

Massage ger ingen baksmälla

 2007-05-18   Dagbok
I dag var jag åter på Nautilus i Malmö. Efter 20 minuter på löpningsbandet och en timme på träningsmaskinerna var det åter dags för massage. I dag var det Flora som gav mig en stor njutning genom att massera mina vader och lår. Känslan av avkoppling och lugn sitter i länge efteråt. Denna behandling bestående av fysisk träning och därefter massage kan kallas för Jägersros ”spa” och kostar bara 50 kr. Helt fantastiskt är det. Jag undrar om den sköna ”relaxkänslan” åstadkommes av kemiska substanser i hjärnan som en reaktion på smärtan i spända vadmuskler eller om själva beröringen av ömma händer är tillräckligt.
Egentligen skulle alla redan i grundskolan lära sig grunderna i massage. Sedan kunde vi massera varandra och alla må bättre utan att behöva ta till droger och andra farliga kemikalier. Massagen ger inte heller någon baksmälla utan ”dagen efter” utmärks snarare av att man mår bättre än vanligt och till och med bättre än dagen innan. Tänk så enkelt det vore att betydligt höja den allmänna livskvaliteten!

Fredrik och Arnold blir polare

 2007-05-17   Nyheter & Politik, Svensk
 För ett år sedan
Verkligen trevligt med George Bushs inbjudan av Fredrik Reinfeldt till USA. Jag är övertygad om att det är bättre för Sverige att inta en positiv attityd till USAs administration än tvärtom. Detta är helt i linje med tendenserna inom EU också, först med att Angela Merkel efterträdde Putinvännen Gerhard Schröder i Tyskland och nu senast med att Sarkozy klart slog ut socialisten Royal i det franska presidentvalet. Aftonbladet har en glädjande artikel i dag om hur Reinfeldt träffar Kaliforniaguvernören Arnold Schwarzenegger och om vilka polare de blir. Det är bra reklam för Sveriges regering, för hela vårt land och vårt näringsliv. Det är sådant vi behöver för att få fart på jobben och därmed säkra välståndet i landet.

Plagiat blir betygskritik i AB

 2007-05-16   Nyheter & Politik, Svensk
 För ett år sedan
Niondeklassen på en skola i södra Stockholm fick läsåret 2004/05 till uppgift att skriva en uppsats om Kina. En elev i klassen, 18-årige Fredrik, säger att hans syster två år tidigare fått en liknande uppgift och därför tyckte han att det var smart att slippa göra uppgiften själv. Varför inte använda det som systern skrivit? Hon hade ju fått MVG på uppsatsen! Han behövde ju bara ändra framsidan i datorn och skriva dit sitt eget namn och ett nytt datum. Han gjorde så. Han blev mäkta upprörd när han fick uppsatsen tillbaka med betyget G. Man ska väl inte straffas för att man plagierar?, menar han. Det ska väl inte kallas fusk att man gör skoluppgiften på ett smart sätt? Han blev så förbaskad att han kontaktade Linda HjerténAftonbladet som vänder på frågan och får den att handla om lärares kompetens att bedöma elevarbeten. Han fick bara ”G”, skriver hon. Jag tycker att denne fuskare borde fått IG!

Linus, Bill eller Alien?

 2007-05-15  Datorer & Internet
 För ett år sedan
Spanska Fon håller på att etablera sig på allvar i Sverige. Den som är med i Fon kan surfa gratis via andra Fon-medlemmars öppna trådlösa nätverk. Man anmäler sig till Fon och beställer samtidigt en Fon-router (La Fonera) som man kopplar till sin vanliga bredbandsanslutning. Man får ett användarnamn och väljer ett lösenord och kan sedan logga in på Internet via andras trådlösa nätverk över hela världen. Du blir en Fonero - eller en så kallad Linus-medlem. Den som inte vill göra denna investering kan ändå ansluta sig till andras öppna FON-nätverk, men måste då betala tre euro om dagen. Det kallas för att vara en Alien-medlem. En Bill-medlem tillhandahåller ett nätverk och får betalt för det.
Snart kommer det en Skype FON som gör att man också kan ringa gratis Internetsamtal från alla FON access punkter. La Fonera kostar 40 euro och ger din egen åtkomst cirka 100 meters räckvidd.
På den svenska sajten Blifonero.nu kan man på en karta se att det finns 3-4 FON-nätverk i Trelleborg, ett i Anderslöv på Kyrkogatann och många i Malmö särskilt i Möllevången. Fonsajten på svenska.

Svinalängorna

 2007-05-14  Böcker
 För ett år sedan
Susanna Alakoski har debuterat med boken ”Svinalängorna”. Boken gav henne Augustpriset för ”årets bästa svenska skönlitterära bok” och 100 000 kr. Motiveringen är Susanna Alakoskis moderna klasskildring är en humoristisk helvetesvandring genom en vuxenvärld där fyllan och underläget regerar vardagen.
Boken handlar om flicka i för-tonåren som bor med sin invandrade finska familj i ett nybyggt bostadsområde i Ystad i början på 1970-talet. Allt är gravallvarligt, det finns ingen humor, inget sammanhang mellan alla berättelser om grannarna och grannbarnen, var de arbetar och hur de bor.
Alakoski fantiserar om sin barndom. Hon minns vissa saker och fyller i med fantasier. Hennes debutbok är inte speciellt intressant.
För alla oss som har varit med om att växa upp med utedass, och levt under ekonomiska omständigheter där det inte var tal om bil, ett eget hus eller en sommarstuga krävs det mer än en upprapning av händelser vi redan känner väl igen. Visst kan man läsa Svinalängorna men förvänta er inte mer än en vanlig uppväxtskildring.
Jag läste drygt halva boken, finns inget skäl att fortsätta. Det enda mysteriet är hur boken kan ha gett henne Augustpriset.
Alakoski är socionom och har bland annat jobbat på en fiskfabrik, som flyktingsamordnare och som pressekreterare åt Gudrun Schyman. Hon är född 1962.
Recensioner: Svenska Dagbladet, Sydsvenskan, LO-tidningen.
Förlagets bokpresentation.

Trippelfiasko

2007-05-13  Musik

Serbiens Marija Serifovic (bild) med Molitva hölls av många som favorit och vann också Eurovision Song Contest. Inget att säga om detta. The Ark gjorde en bra prestation och var självklart värda minst en topp fem placering, som Carola i fjol.
- Många inslag var av låg kvalitet, bara rena självplågare orkade igenom alla bidragen och tävlingsmomentet var långt och gäspningsframkallande.
- Röstningen var en skymf mot själv idén att sätta poäng på låtarnas kvalitet. Man röstade bara efter hur nära landet låg ens eget. Sverige fick 12 poäng av Danmark, Ryssland 12 av Vitryssland, som exempel.
- Sverige hamnade så långt ner i prislistan att vi måste kvala nästa gång. Med tanke på att varken Island, Norge eller Danmark klarade kvaltävlingen i år är det tveksamt om Sverige kommer tillbaka i finalen igen så länge som ESC behåller den form den har idag. Detta kommer att få negativa konsekvenser också för vår inhemska Melodifestival.
Jag tycker att vi ska starta en EU Song Contest i stället. Det hade exkluderat tio av de fjorton främsta länderna igår och minskat möjligheterna till kompisröstning.

Det svenska sveket?

 2007-05-12  Nyheter & Politik, Svensk
I ett TV-program i morgon kväll – Dokument inifrån: Det svenska sveket - ställs frågan om den svenska synen på barnuppfostran verkligen gäller i ”det mångkulturella Sverige”. Enligt svensk lag är barnaga förbjuden sedan 1979. Lagen säger tydligt att våld inte får användas i bestraffnings- eller uppfostringssyfte. 15 andra länder har senare infört en liknande lag. Eftersom alla är lika inför lagen så gäller den för alla i Sverige oberoende av från vilken kultur man kommer eller vilka uppfostringstraditioner man är van vid från andra länder. Reportern Evin Rubar, själv med kurdisk bakgrund, menar att svenska myndigheter ser mellan fingrarna om föräldrar från andra länder slår sina barn. Hennes erfarenhet är att många anställda inom socialtjänsten eller skolan inte vågar tillämpa lagen och anmäla föräldrar även när det är alldeles tydligt att de använder misshandel i uppfostringssyfte. Skälet är att de är rädda för att ”stämplas som rasister”.
Frågan är kanske inte så enkel som den kan verka. Det måste vara svårt för föräldrar som kommer från länder där aga är en naturlig del i barnuppfostran, och så är det ju i majoriteten av länder utanför Europa, att plötsligt anpassa sig till ett helt annat sätt att fostra sina barn. Vem vet om barnen verkligen blir bättre samhällsmedlemmar för att föräldrarna kriminaliseras för att de behandlar sina barn på samma sätt som deras föräldrar och mor- och farföräldrar har gjort? Vem vågar påstå att han eller hon har svaret på den frågan?

Medelhavsbuffé i trevligt sällskap

 2007-05-11  Anderslöv & Söderslätt
 För ett år sedan
Idag lockade Restaurangskolan med Medelhavsbuffé med rätter från Frankrike, Italien och Spanien. Restaurangskolan finns på Trelleborgs konferenscenter, Johan Kocksgatan 7.
Kallskänkorna hade bland annat dukat upp en underbart kryddad Gazpacho och Insalata Caprese (tomater, mozzarella och basilika).
Varmrätterna var Souvlaki med tsatziki, Paella Marinera, Ratatoille, Boeuf Bourguignon (burgundisk gryta) och Pasta Tricolore.
Och så efter detta ett stort "gottebord" med en underbar äppelkaka med choklad, Fagottini di mele, melonsallad och "Tira mi su" - en verkligt kaloririk delikatess vars namn lär betyda "pigga upp mig".
Som vanligt elegant, smakligt och med en servicenivå inriktad på att överträffa kundernas förväntningar. Ett tjugotal Moderata Seniorer lät sig väl smaka.
Nästa lunch är första fredagen i september klockan 12. Förra lunchen.
       

Feminismen är en falsk frälsningslära

 2007-05-10  Böcker
 För ett år sedan
Boken ”Bitterfittan” (bild) handlar om en charterresa som författaren Maria Sveland (bild), under namnet Sara, tar till Teneriffa för att komma ifrån sin 30-års kris och alla bestyren med sin treårige son Sigge. Men det blir ingen avkoppling. Hon drabbas av skuldkänslor och kan inte låta bli att iaktta alla exempel runt sig på kvinnans underordning och patriarkatets överlägsenhet. För säkerhets skull har hon en lista över alla de områden där män förtrycker kvinnor som hon kan ta till för att bevara bitterheten i fall hon skulle känna sig glad och nöjd med livet.
”När glappet mellan dagdrömmarna och verkligheten blir för stort, det är då man blir en bitterfitta”, säger hon. Att lära sig att bli en människa innebär bland annat att man måste lär sig njuta av sina dagdrömmar men också inse att den biologiska och sociala verkligheten finns där. Detta gör Maria Sveland bitter. Hon projicerar denna bitterhet på männen och särskilt på sin sambo Johan. Feminismen är den enda vägen till hennes befrielse.
Exempel på hur hon skriver: ”Det är svårt nog som det är att bli mamma i det här förbannade patriarkatet. Modersrollen och dess förbannat tunga bagage ska ingen jävel behöva bära ensam”.
Hon fattar inte att det aldrig varit lättare någonsin och någonstans än i 2000-talets Sverige att bli mamma. Sverige är världens bästa land att vara mamma i, skriver Rädda barnen på sin webbplats, och stödjer sig på ”Save the Childrens” årliga rapport ”Mothers index”.
Sara har världens sämsta självförtroende. Vågar inte släppa något av sina arbetsuppgifter under graviditeten trots att hon uppmanas till detta och får därför en svår förlossning. Hon vågar inte tala ut med familjeterapeuten utan låtsas att allt är bra med det nyfödda barnet trots att hon är nästan berusad av sömnlöshet och brösten amningsinflammerade. Hon är rädd under charterresan att ta kontakt med andra människor och samtidigt rädd för att de ska tro att hon känner sig ensam. Det finns inget ”jag” i henne. Hon upplever sig själv som en respons på andra människors uppfattning om henne eller rättare sagt på de uppfattningar hon inbillar sig att de har. Bli vuxen Maria! (Du är faktiskt född 1974).
Hon skriver om en intervju hon gjort med Suzanne Brögger, en av hennes idoler. Hon bli djupt besviken på att denna kvinna som på 1970-talet skrev ”Fräls oss från kärleken” och manade till kamp mot kärnfamiljen och patriarkatet nu är gift och har barn. Brögger säger att man blir klokare med åren och jag tänker att jag nog själv är för klok för att fortsätta att läsa Maria Svelands bok till slut och låter den bli ett fall för soptunnan!
Om Maria Sveland.
Recensioner: Ulrika Milles i DN, Nina Lekander i Expressen, Eva-Lotta Hultén i Göteborgsposten, Anna Hellsten i Sydsvenskan och Karin Thunberg i Svenska dagbladet.
Intervju av Andreas Ekström i Sydsvenskan.

Postmodern imperialism positivt för Afrika

 2007-05-09  Nyheter & Politik, Internationell
 För ett år sedan
Medan större delen av världen utvecklas till det bättre går Afrika motsatt väg och klyftan mellan Afrika och övriga världen ökar. De flesta är överens om att vad som behövs är ”good governance”. Afrikas stora män har lett sina länder i fördärvet, och hungern efter makt och rikedomar till varje pris är det som har drivit dem. 40 procent av afrikanernas privata förmögenhet finns i utländska konton, enligt Världsbankens beräkningar. Good governance är botemedlet, menar många.
Statsvetare vid Stanford i Kalifornien har föreslagit att man ska ställa delar av Afrika under FN-förvaltning. Då avses det man i dagligt tal benämner ”Afrika söder om Sahara”. De kallar förslaget för ”postmodern imperialism”. Det som har fungerat i Kosovo och Östtimor borde enligt dem passa bra i en världsdel som efter 50 år i frihet inte har lyckats komma på fötter. Även ekonomiprofessorn William Easterly, författare till boken ”Vi räddar världen till döds”, och ”The White Man’s Burden. Why the West's Efforts to Aid the Rest Have Done So Much Ill and So Little Good” (Se Johan Norbergs blogg) tror att sådana kontroversiella åtgärder kan behövas för att få slut på fattigdomen.
Detta kan man läsa i en artikel i Tempus nr 18-2007.

Seniorrikt styrelsemöte

 2007-05-08  Anderslöv & Söderslätt
 För ett år sedan
Styrelsemöte med Moderata Seniorer i Trelleborg idag på förmiddagen. Det är en fördel med Seniorer att det mesta kan läggas på dagtid. Snart är det slut på mötena på Västergatan 21 eftersom lokalen sagts upp då den ansågs oändamålsenlig. När det äntligen har blivit rutin för mig att hitta dit och hitta en parkering strax utanför. I dag kom alla, det vill säga Tord (bild), Siv, Ingegerd, Helny, Bo (bild) och jag.
Det är en grupp med lång erfarenhet både av att leva och hur man bedriver politik, om man nu kan skilja dessa verksamheter åt. Det blir alltid bra diskussioner och idéerna flödar.
I dag handlade mycket om planering av höstens aktiviteter, sedan den enda av vårens aktiviteter som återstår är en heldagsrundtur den 24 maj i Trelleborg och dess byar, Anderslöv, Gislöv etc.
Moderata seniorer finns på Trelleborgsmoderaternas hemsida. Tidigare styrelsemöte.

Bra premiärlopp i Tomelilla

 2007-05-06  Hästar
 För ett år sedan
Tävlingspremiär för Muskot som idag satte personligt rekord i voltstart på Tryde travbana. Han ledde loppet efter ett mycket starkt förstavarv men fick till sist nöja sig med en tredjeplats. Vann gjorde Erika Persson med CD’s Mascot som överraskande spurtslog Maija Lähdekorpi med Ernst Ravelli. Muskot visade en god form som lovar gott inför fortsättningen av säsongen. Vår andra travare, stoet Mirella, får vänta med sin start eftersom hon ska opereras efter en benskada.

Fler lästa deckare

 2007-05-05  Böcker, deckare
 För ett år sedan
Sedan mars i år har jag läst ytterligare tio svenska deckare. De är alla skrivna på 1990-talet men av författare av min egen generation eller äldre och de har alla debuterat på 1970-talet eller tidigare. Undantag är Björn Hellberg som skrev sin första deckare 1982. Av honom har jag läst Då dagboken dog, Gräddhyllan och Hedersmord, som dock inte handlar om någon kurdisk familj utan om en psykopat som tycker sig ha en hedersskuld till en kamrat som gjort honom en tjänst.
Hellberg som förlägger sina böcker i "Staden", en blandning av Laholm och Kristianstad, är oftast läsvärd, underhållande och har goda intriger. Av Jean Bolinder har jag läst Du Janne och Vilddjuret, den senare utspelar sig på 30-talet och handlar om en tredje klassens tysk cirkus som rullar genom Sverige sommaren 1939 och där mycket otäckt händer.
Jag har börjat läsa Jan Mårtenson (bild) igen, Tsarens guld och Karons färja, båda skrivna i mitten av 1990-talet. Mårtenson som är 74 år har varit biträdande generalsekreterare i FN och skriver fortfarande kulturhistoriska böcker med eller utan mord.
Av Ulf Durling har jag läst Tills döden förenar oss (bild) och Komma till skott. Den senare är en sentida "uppföljare" till författarens lovordade debutbok med den deckargalna pensionärstrion från bland annat Gammal ost.
Slutligen K A Bloms sista kriminalroman Ett bländande mörker. Blom har redovisats här.

Den avstressande massagen

 2007-05-04  Dagbok
 För ett år sedan
Fredag och dags för ett nytt besök på gymmet Nautilus i Malmö. När tränat en stund och nått vad man tidigare kallade ”andra andningen”, numera oftare ”Flow” sedan Mihaly Csikszentmihalyis forskning blivit allmängods inom idrottsvärlden, så får jag plötsligt en mångfald idéer. Det tycks som om hjärnan arbetar mer hämningsfritt – Jantelagen har dövats med kroppens egna lyckokemikalier. Därför måste man alltid ha papper och penna med sig i träningshallen.
När jag duschat och skulle hasta in till Hälsotekets massageerbjudande kunde jag inte hitta min klocka. Den är fin, det är en guldklocka jag fick av Lernia efter 25 års ”trogen” tjänst. Därför letade jag efter klockan alltmer överallt, vände ut och in på väskor och kläder. Jag drog in flera personer både besökare och personal som bekymrade deltog i mitt alltmer besatta letande. Jag var stressad av att massagebehandling snart skulle starta. Jag var så rationell att jag kunde tänka att jag fick skjuta upp fortsatt letande till efter massagen. Snart tog Elisabeth (Elle) hand om mig, fick ner mig på en massagebänk och alla tankar på min förlorade guldklocka bara försvann. Jag mådde bara bättre och bättre. De är verkligen duktiga, de blivande massage terapeuterna, Elle var ännu bättre då hon gick på utbildningens steg 2 och få försökskaniner kan må bättre än vi som ”utsätter” oss för deras ömma (kärleksfulla, inte smärtsamma) behandling. Jag har beskrivit ett tidigare besök här.
Hur som helst, medan jag väntade på 144:an som skulle ta mig hem till torget i Anderslöv visste jag plötsligt att jag lagt klockan i ett ”hemligt” fack i min väst. Där låg den och låtsades som om inget hade hänt, och det hade det ju inte heller, retrospektivt. Då insåg jag i hur hög grad stress gör oss ineffektiva och olyckliga och hur en åtgärd som massage kan lindra obehagen och åter göra oss normala.

Första styrelsemötet för nya föreningen

 2007-05-03  Anderslöv & Söderslätt
 För ett år sedan
I dag samlades styrelsen (bild) för Moderaterna i Trelleborg för första gången. Gunnar Grafström ledde mötet och han gjorde detta på ett proffsigt sätt. Det var strukturerat, lyssnande och tydligt beslutsfattande. Tio av de tolv ledamöterna var närvarande. Det var intressant att vara med. Beslut fattades, bland annat om fyra medlemsaktiviteter under året och om uppsägning av den lokal vi har och som alla inte är helt nöjda med. Alla uppmanas att försöka hitta en ny lämpligare lokal i Trelleborg. En valanalysgrupp bildades och tidpunkter för kommande möten fastställdes. Alla föreföll nöjda med mötet och tyckte att det var en bra inledning på det nya sättet för medlemsorganisation i Trelleborg.

 

Med minnen sedan seklet var ungt

 2007-05-01  Anderslöv & Söderslätt
 För ett år sedan
I dag var Tina Ersson och jag i Smygehamn för att träffa Märta Norrman (bild). Vi ville intervjua vår moderatförenings äldsta medlem för tidningen Blå Trelleborg. Här vill jag bara ge en försmak på vad ni kommer att kunna läsa om några veckor.
Märta växte upp i Malmö på 10-talet i området där idag Kommendanthuset ligger. Hon tog studenten på flickläroverket med goda betyg, bland annat stora A i Teckning och Sång.
Märtas stora intresse var musik och då särskilt sång, men hon valde ändå en annan utbildning på GCI i Stockholm och blev gymnastikdirektör.
Sin goda sångröst skulle hon komma att få användning för, särskilt framför lägereldar på scoutträffar runt om i Sverige och stora delar av världen. Som ordförande för Svenska Flickscoutförbundet 1957-64 och senare medlem i internationella världskommittén med särskilt ansvar för scouterna i Europa skaffade hon sig många erfarenheter som kom till användning bland annat under de tre mandatperioder hon var kommunfullmäktiges ordförande i Svedala. Med sina 91 år är Märta Norman ett levande historisk lexikon. Hon kan detaljerat återge händelser och sammanhang som timat för många decennier sedan. Det är en verklig glädje att få lyssna på henne och vi ska försöka att återge så mycket som möjligt av hennes minnesskatter i nästa nummer av Blå Trelleborg.
Nämnas kan också att hennes tre år äldre bror Gunnar Norrman med tiden blev en mycket känd konstnär och kompositör.
Finns bla på Pucker Gallery.