Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Maj 2008

Bertil Tomelius
Startsida

Fagerängsdagen och hamnens framtid i Trelleborg

 2008-05-31  Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan
Yousef Fahkro (bild), Trelleborgs FFs säkre backspelare, Fagerängens egen "Zlatan", var en av celebriteterna när Fagerängsdagen i går eftermiddag arrangerades för andra året i följd. En annan var vår egen Inger Hansson, kommunfullmäktiges ordförande i Trelleborg. Hon lyckades vinna en tävling, en noslängd för oppositionsrådet Catherine Persson. Detta renderade henne inte bara en signerad gulboll i pris utan också Yousef Fahkros autograf på armen. Detta fick vi reda på senare på kvällen när ett 20-tal nämndsledamöter och andra medlemmar samlats i Södra Åby hos Christina Birger för att lyssna på hamnstyrelseordförande Jan Isakssons föredrag om Hamnen i Trelleborg, dess utveckling, ekonomi och planer för framtida placering. Allt medan vi tillsammans åtnjöt en mycket smaklig supé i en gemytlig stämning. Där överraskade vår egen fagerängskontaktman, Staffan Cederö, med att lämna över presentbollen till en glad Inger Hansson (bild). Ove C och Ina L (bild) var också där liksom Louise F (bild).

 

Sydafrikansk främlingsfientlighet

 2008-05-28  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan
Gäng som är beväpnade med skjutvapen, påkar och hot har den senaste veckan jagat bort tusentals zimbabwier och andra utlänningar från deras bostäder i Sydafrikas fattiga kåkstäder (se bild). Minst tolv människor har dödats och massor har skadats i den våldsamma jakten. Sydafrikanerna skyller zimbabwierna för att försämra löneläget, vara kriminella och inleda förhållanden med sydafrikanska kvinnor. De våldsamma, främlingsfientliga attackerna känns pinsamma för många sydafrikaner, däribland ledande ANC-företrädare, vars ledarskap var beroende av grannländernas gästfrihet under många decennier i exil innan apartheidstyret föll 1994. Tre miljoner människor, varav de flesta zimbabwier har kommit till Sydafrika sedan dess. 14 år efter apartheid råder det stor fattigdom och arbetslöshet i många kåkstäder. Eländiga bostäder och hög frekvens av aids och HIV och andra sjukdomar gör inte saken bättre. Självständigheten har för många inte alls blivit den stora dröm om frihet, jämlikhet och god ekonomisk och social standard som många svarta tidigare närde. Nu tar sig frustrationen uttryck i rasism och främlingsfientlighet.
Originalartikel i The Washington Post (översatt i Tempus nr 21 2008) eller här. Annan senare artikel.

Tidigare bloggar om Sydafrika, Låt alla arrestera alla, Sydafrika värre än Afghanistan, Biståndspolitiken leder till en ny kolonialisering av Afrika och Det svarta Afrikas rasism.

Tillitens baksida, sveket

 2008-05-26  Böcker, deckare
För ett år sedan  
Jonas pappa var alkoholist. På krogen träffade han andra kvinnor som han låg med. Jonas tvingas vara lojal mot fadern och gör allt för att modern inte ska få veta något. Sanningen går upp för henne då hon hittar läppstift på faderns vita skjortkrage. Fadern avslöjade då att Jonas känt till allting och det sveket fick modern att för alltid förkasta honom. Hon stängde in sig i sovrummet. Efter en tid vill hon att han ska flytta. "Jag vill inte att du bor här mer". Det sveket kan Jonas aldrig drömma. "Ingen som sviker förtjänar att bli förlåten. Ett svek kan aldrig förlåtas, går aldrig att glömma, det finns kvar därinne som ett öppet sår. Nånting slits sönder och kan aldrig mer bli helt igen". (Man skulle också kunna säga: "Inget svek utan tillit".) Detta styr hela hans liv. När kvinnorna han träffar och blir förälskad i inte självklart kan tänka sig att dela hela sitt liv med honom har han sitt eget avskyvärda sätt att göra dem till objekt som han kan fortsätta att älska och ta hand om.

Jonas blir uppraggad på en bar av Eva. Hon följer med honom hem. Han blir blixtkär. Uppraggningen var en hämnd på Henrik som är otrogen med sonen Axels dagisfröken Linda och som vill flytta ihop med henne. Eva som sedan barndomen är van att få som hon vill kan inte acceptera att Henrik ska lämna henne och Axel. Hon gör allt för att förtala och svärta ner Linda. Det får allvarliga konsekvenser för både henne själv och Linda. Läs mer om boken här.

Karin Alvtegen har åter skrivit en psykologisk thriller av mycket hög klass. Den är otäckt skrämmande och svår att lägga ifrån sig.
Tidigare lästa böcker av Alvtegen.

Rätt tid men fel plats

 2008-05-25  Dagbok
För två år sedan
I går hade KIF, Klagstorps IF, åter hemmamatch. Tyvärr hann jag inte dit för att se den tredje matchen på rad. Läs mer om tidigare matcher. Det var kanske lika bra det. Det blev förlust med 1-0 mot serieledande bosniska Behar. Jag åkte nämligen till Malmö för att hämta min dotter som halv tolv skulle medverka på Räddningstjänst Syds "Öppet Hus" som hon bjudits in till för att erhålla en gåva för sitt "rådiga ingripande i samband med en trafikolycka den 24 mars i år" då en bil körde ner i en å på våra marker, Gränsbo, mellan Klagstorp och Äspö. Läs mer här. Efter att ha snurrat runt med hjälp av Eniros karta hittade vi till sist "Fågel Fenix väg 5". Men där fanns inget Öppet Hus, snarare ett mycket stängt hus med alla dörrar låsta och ingen människa i sikte.
I stället åkte vi till Toys"R"US vid Jägersro i Malmö och köpte en ny pool i väntan på den verkliga sommarvärmen. Med alla tillbehör och kemikalier. Hela familjen hjälptes sedan åt med monteringen så det tog mindre än två timmar att få upp den och klar för vattenpåfyllning. Nilla påstod att hon skulle bada i kväll! Det blev inte mycket med detta, men Lina och jag doppade oss. Se bild där jag njuter i solen och föreställer mig vara vid en hotellpool på Mallorca.
Via Internet, har jag senare konstaterat att det fanns två Öppna hus i går, ett i Kävlinge och ett på Center Syd i Löddeköpinge, som också ligger i Kävlinge kommun, vi förväntades till Kävlinge brandstation men fick adressen till kommunens andra brandstation på Center Syd där Öppet Hus verksamheten startade först klockan ett. Så kan det gå. Projektledare Margareth Ekberg på Räddningstjänst Syd har bett om ursäkt och kommer i kväll till Malmö för att överlämna "gåvan".

Musselstranden av Marie Hermansson

 2008-05-24  Böcker
För ett år sedan  För två år sedan
Musselstranden är en roman utgiven 1999. Det finns två parallella handlingar i romanen, båda handlar om två olika kvinnor, Ulrika och Kristina. Handlingarna kommer att vävas tillsammans och binds ihop av en lite udda figur, Maja från Indien. Boken växlar mellan Kristina och Ulrika, mellan nutid och dåtid. Den är dramatisk och mystisk. Har många bottnar och väcker starka känslor. Det är en bok man gärna läser men nog tycker jag att Marie Hermansson har utvecklats sedan 1999.
Ulrika är bokens jag. Som barn träffade hon familjen Gattman, De äter honung och dricker äpplemust. En gyllene föda. Deras yngsta barn, Ann-Marie blir hennes lekkamrat och bästis.
Kristina tycket inte om att prata när hon var liten. Hon blir sjuk och tål inte se någon människa i ögonen. Hon skaffar djurmasker som hon bär för att skydda sig.
Det är egentligen en ganska banal historia om två flickor som blir nästan mer än bästisar och som med åldern glider allt mer ifrån varandra. Det som skapar spänning och mystik är dels den lilla adopterade flickan Maja från Indien som inte pratar men som tycks förstå allt, vara intelligent och försigkommen. Hon har ett bildspråk, hon tecknar små figurer i rad som en seriestrip. Och dels är det huvudpersonen Ulrikas intresse för myter om människor som försvinner.
Ulrika forskar om bergtagningsmyten, om människor som kidnappas av utomjordingar eller av troll och häxor. När Maja försvinner från en ö där flickorna Ulrika och Ann-Marie Gattman firar midsommar och sedan helt oförklarligt återkommer stående på en otillgänglig klipphylla blir denna händelse ett trauma av sorg och skuld som påverkar hela familjen Gattmans och Ulrikas liv.
Marie har skrivit nio böcker sedan starten 1986 med ”Det finns ett hål i verkligheten”. Jag har tidigare läst hennes fyra senaste böcker, Ett oskrivet blad, 08-04-14, Svampkungen son, 07-11-24, Mannen under trappan, 06-09-07 och Hembiträdet 05-06-13.

Uteliggare som hjälte

 2008-05-23  Böcker, deckare
För ett år sedan  För två år sedan
En mycket stark kvinna som vänt till en starkt drift att överleva och få vara i fred, en barndom där två föräldrar inte gjorde annat än ställde höga krav på henne och klagade på henne och bestraffade henne. Tills hon en dag beslöt att lämna dem och snart blev uteliggare. Hennes enda dröm är att köpa sig ett litet hus på en enslig ö och därför sparar hon den penningsumma hennes mor skickar till en postbox varje månad som en sorts botpengar för att döva sitt dåliga samvetet för hur hon behandlat sitt enda barn. Sibylla har tvångsbehandlats inom psykiatrin under flera tillfällen som ung. Det bröt ut på henne då hennes dominerande (och rika) föräldrar tvingade henne att adoptera bort sitt barn. Barnet hade hon fått med en ung bilmekaniker som blivit hennes enda vän sedan föräldrarna inte gjorde annat än ställde orimliga krav på henne och varit helt kärlekslösa mot henne. Tills hon en dag beslöt att lämna dem och snart blev uteliggare. Hon blir anklagad och efterlyst för fyra mord som en annan person begått och lyckats få henne misstänkt. Först sedan hon fått kontakt med en ung pojke, datanörd och driftig, - som kanske som förebild har författarens egen avlidne storebror Magnus - som tror på henne och vill att de ska ge sig på jakt efter den verklige mördaren som hon åter får ett livsmod. Läs mer om boken här.
Det är en mycket stark bok som Karin Alvtegen presenterade år 2000 som sin andra efter debuten två år tidigare med Skuld. Saknad är ännu bättre och jag förstår inte varför det har dröjt 8-10 år innan jag upptäckt denna mycket skickliga författare av psykologiska thrillers. Orsaken är förstås att jag var insnöad på äldre svenska deckare men det ångrar jag inte, dels sparade jag upplevelsen av Alvtegens böcker till idag och dels har jag snart kompletterat min samling av 500 lästa klassiska svenska deckare. Läs mer.

Möte med Gulletussan på Centralen

 2008-05-22  Film & TV & Media
För ett år sedan  För två år sedan
När jag satt på Göteborgs Centralstation i söndags kväll och läste Karin Alvtegens tredje deckare "Saknad" som jag köpt för 69 kr i pocketbokhandeln på stationen medan jag väntade på Öresundståget som 1740 skulle ta mig till Malmö såg jag alldeles framför mig en person jag kände igen. Ibland är tanke och handling ett hos mig och jag frågade om hon inte var en känd komiker. Jo, visst var hon det, Mia Skäringer från Göteborg som var på väg till Malmö för att spela in fortsättningen på den TV-serie som gjort henne mest känd, nämligen "Mia och Klara". Mest gillar jag hennes figur hårfrisörskan Gulletussan. Jag stoppade en stressad resenär och fick honom att ta en "idolbild" av Mia och mig. Hon var mycket trevlig och föreföll glad över att vara igenkänd.
Mia Skäringer har en blogg på mama.nu som dock tyvärr slutade uppdateras för några månader sedan. Men det som finns där är verkligen värt att läsa. Hon blev årets roligaste mamma 2007 och intervjuas i "Allt om Barn".
Läs mer om henne på Wikipedia.
Där finns likheter med "upp-och-hoppa-Frida" och med min mycket stora favorit Kim Kärnfalk (bild), tidigare med Nina Inhammar i duon Nina & Kim och innan dess i Friends numera miljonutdelare för Postkodmiljonären. Läs hennes blogg.

Prioner kan stoppa Alzheimers

 2008-05-21  Forskning & Vetenskap
  För två år sedan
Galna kosjukan känner alla till. En motsvarande sjukdom som angriper människan kallas Creutzfeld-Jakobs sjukdom. Sjukdomarna är alla dödliga och obotliga. Sjukdomen är smittsam men orsakas varken av bakterier, virus eller andra mikroorganismer. Orsaken är ett protein som i sig är helt harmlöst. Det kan emellertid förvandla sig till en farlig variant (bild). Detta protein har samma kemiska sammansättning som det ofarliga men det kan anta en annan tredimensionell form. Proteiner med denna förmåga kallas prioner, "proteinaceous infectious particle". Den godartade versionen kallas PrP-C. Ibland kan denna "vecka sig" annorlunda så att den skadliga formen PrP-Sc bildas. Den skadliga formen får den godartade att också vecka sig. En kedjereaktion startar som skapar längre och längre trådar av sammanklistrade prioner. Trådarna kan inte brytas ner. De skapar en sådan oreda i hjärnan att denna inte längre kan fungera normalt (se bild).
Ny forskning visar att prioner kan ha en skyddande effekt gentemot Alzheimers sjukdom. En lämplig mängd godartade prioner kan ha en bromsande effekt visar försök med möss. Eventuellt kan denna inverkan också ske på flera andra sjukdomar.
Creutzfeld-Jakobs sjukdom kan överföra om man äter infekterat oxkött men kan också vara ärflig och uppstår spontant hos en människa på miljonen. Kuru är namnet på en särskild typ av prionsjukdom som överförs genom kannibalism (bild). Den är bara känd från Papua Nya Guinea, där den spreds när invånarna åt infekterade människohjärnor. Läs mer om "The Mystery of Kuru".
Jag har läst en artikel i Illustrerad Vetenskap nr 5 2008 "Prioner - skurkar och hjältar".
Originalartikel i Learn.Genetics.

Alliansseger i kommunfullmäktige

 2008-05-20  Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan
Det blev en spännande tävling i går kväll i Parken i Trelleborg mellan Alliansen och det Röda laget. Det blev en klar seger för Alliansen i alla voteringar förutom en. Där fick SAP med stöd av Sverigedemokraterna igenom sitt förslag att dela ut fem miljoner extra av skattebetalarnas pengar till Vård- och omsorgsnämnden.
Den ena av kvällens två stora frågor var Skolutredningen 2008. Här inledde arkitekt Lars Karud, Arkitektgruppen i Malmö med en 45 minuters sammanfattning. Det är Karud som gjort utredningen på uppdrag av Skolnämnden.
Skolutredningen handlar om att:
Centralskolans lokaler ska avvecklas.
Pilevallsskolan utökas med högstadium och grundsärskola.
Köpingeskolan är redan avvecklad som skolbyggnad. Skolans sporthall bibehålles.
Liljeborgskolan och Ljunggrenska skolan byggs ut och moderniseras. Ny sporthall byggs.
På sikt kommer en ny skola att byggas i de västra stadsdelarna.
Investeringsbehovet är ca 175 miljoner kr varav drygt hälften inom fyra år. Elevantalet förväntas öka från höstens 4665 till 5058 hösten 2014.
Clas Henriksson (Skolpartiet) var mycket kritisk och yrkade på återremiss.
Per Klarberg (SD) ville ha kvar grundsärskolan på Vannhögsskolan.
Sven Lindkvist (SAP) ville ha en annan skrivning om grundsärskolan.
Efter en stunds debatt enades alla kontrahenter om att anta Skolutredningen med tillägget att grundsärskolan ska utredas särskilt. Detta förslag vann med acklamation mot Clas Henrikssons förslag om återremiss.

Den andra stora frågan handlade om budgeten "Direktiv för arbetet med Budget 2009 och Flerårsplan 2010-2011". Vid kommunstyrelsens tidigare behandling av ärendet meddelade Catherine Persson (SAP) att de socialdemokratiska ledamöterna inte deltog i beslutet. Därför var hon nu på bettet med flera olika ändringsförslag till kommunstyrelsens förslag. Även Per Klarberg (SD) hade två ändringsförslag, ett rörde att inte skära ner Tekniska Nämndens medel med tio miljoner.
Men den enda votering som alliansen förlorade var ovannämnda socialdemokratiska krav på mer pengar till Vård- och omsorgsnämnden.

Räddningsnämnden fick medel till en ny stegbil. Ändringen av taxan för felparkeringsavgifter antogs.
Däremot fick Tekniska nämnden och Kommunstyrelsen avslag på sitt förslag om ändrade bestämmelser för användande av Trelleborgs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. Det yrkades på återremiss och så blev det.

En sångkör (bild) från Musik & Dansskolan under ledning av Kristina Nilsson underhöll innan mötet.
När Victoria Vucic (bild) sjöng Whitney Houstons Greatest love of all fick hon många svårflörtade fullmäktigeledamöters uppmärksamhet. Hon hoppas kunna bli en klar aspirant till nästa års "Idol".
Utanför ingången till Parken väntade två långa rader (bild) av lärare som delade ut material. De var en manifestation för bättre löner för lärare. Ett 80-tal personer anfördes av Maria Rönn och Tomas Sörensen (bild).

Moderata Seniorers årsstämma i Göteborg

 2008-05-19   Nyheter & Politik, svensk
För ett år sedan  För två år sedan 
Förra året deltog ingen representant från Trelleborg vid Moderata Seniorers årsstämma i Åre. Eftersom jag är ny ordförande beslöt Moderata seniorers styrelse i Trelleborg att jag skulle åka till årets stämma som hölls under veckoslutet i Göteborg. Det blev en glad överraskning för mig. Vi var ett fyrtiotal ombud från hela Sverige som bjöds på ett omväxlande, intressant och underhållande program. Göteborgs Moderata seniorer ska ha en stor eloge för noggranna förberedelser och genomförande. Bland talarna fanns en minister, Cristina Husmark-Pehrsson, två riksdagskvinnor, Cecilia Magnusson, ledamot av kulturutskottet, och Marianne Kierkemann, ledamot av socialutskottet, vidare en professor, Håkan Billig, huvudsekreterare i Vetenskapsrådet som talade om medicinsk forsning i Sverige, Fredrik Hedenius, som forskar inom området Energi och Klimat på Chalmers, chefen för Aktiespararnas bolagsbevakning Gunnar Ek samt slutligen Susanna Haby, kommunalråd, medlem i partistyrelsen och nybliven EU-kandidat.
Socialförsäkringsministern Cristina Husmark-Pehrsson fick ringa gehör från ett enigt möte för sina försök att förklara varför det är så avgörande viktigt för Sveriges ekonomiska utveckling att pensionärer under en moderatledd regering ska drabbas av skattehöjningar relativt den arbetande befolkningen.
Förläggningen var av hög klass och förplägnaden får högsta betyg, särskilt lördagskvällen då alla deltagare bussades till Långedrags Värdshus för en delikat måltid med levande jazzorkester och där den sociala samvaron var mycket god och trevlig. Den erfarenhet jag redan gjort att det alltid är trevligt att vara ihop med moderata seniorer förstärktes ytterligare.
Söndagsförmiddagen ägnades åt årsstämmoförhandlingar som leddes av ordföranden för Sveriges Moderata seniorer Inger Koch. I presidiet satt också Käthe Berggren, Skånes ordförande från Malmö. Flera av motionerna handlade om pensionärers beskattning bl a vår egen motion från Trelleborg som har Henry Leo som författare, "Glöm inte pensionärerna!". Mötet beslöt på styrelsens förslag att bifalla motionen med tillägget att den ska tillsändas skatteutskottet och för beaktande till partistyrelsen.
Hela styrelsen, förutom en ledamot som tackat nej, omvaldes. Till ny medlem valdes Karl-Gustav Högberg från Skillinge. På bild nedan finns den nya styrelsen samlad: Från vänster till höger, stående:
Lars Brunnberg, Käthe Berggren, Inger Koch, Gösta Lange, Eva Björne och Karl-Gustav Högberg
Sittande: Bertil Persson, Millert Wiberg, Maj Svensson, Gullan Lindblad.
Två personer saknas på bilden: Sven Olof Brandt och Ive Hörnfeldt.

     
Den nya styrelsen Presidiet: Lars Brunnberg, Käthe Berggren och Inger Koch Ombuden var mycket nöjda med hela arrangemanget
     
Cecilia Magnusson pratade kultur engagerat och inspirerande Fredrik Hedenius redde ut sambandet mellan teknik, gasutsläpp och klimat Gunnar Ek förklarade hur politiska beslut påverkar svängningar i kurserna
     
Ny skåning i styrelsen, Karl-Gustav Högberg Åke Ahlström presenterar valberedningens förslag Susanne Haby avslutade konferensen

Kalle och Daisy

 2008-05-16  Hästar
För ett år sedan För två år sedan
Nya hästar flyttar in. Det är Daisy och Kalle (bild). De är i treårsåldern, det är då de ska sättas i "skola" för att lära sig att bli travhästar. De ska köras in så att de blir tävlingsdugliga på travbanorna i år. Det är Nilla Tomelius som ska träna dem. De ska stanna några månader hos oss. De kommer båda från den kände russuppfödaren Per Nilsson från Ripadal. De har gått tillsammans nästan hela sitt liv och är mycket nära vänner.
Vårt eget föl, Minton, är bara en vecka men redan en liten buse (bild). Läs mer om hans födelsedag.

Kulturmöte på Trelleborgen

 2008-05-15  Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan
Vi var några kulturintresserade moderater som träffades på Trelleborgen (bild) i går kväll den 14 maj.
Programmet omfattade tre punkter. Först presenterade ordföranden Rolf Persson kulturnämndens syn på kultur i allmänhet i Trelleborgs kommun. Mottot är ”Kultur för Alla – från förvaltning till utveckling”.

Några önskeområden för framtiden: en musikallinje på Kulturskolan, flyttning av museet till Tingshuset som ska möjliggöra offentliga visningar av magasinen som idag är stängda och gömmer många skatter, skapa ett turistintresse kring Smyges kalkugnar, göra Garvaregården till ett kulturhus och kanske framför allt skapa många digitala aktiviteter för ungdomar i Tingshuset. Rolf Persson månar gärna om den digitala kulturutvecklingen i kommunen.

Sedan visades en 20 år gammal film om hur utgrävningarna av Trelleborgen startades 1989 då Sockerbruksfastigheten revs. Namnet Trelleborgar kommer av att de är byggda av jordvallar med en träpallisad av trästockar (trällor) ovanpå. Man kan läsa mer på Trelleborgens dagboksblogg.

 Slutligen berättade ”borgfogden” Peter Ross Lindholm (bild) sin detaljrika historia om Harald Blåtand, dennes son Sven Tveskägg och andra kungar i 900-talets Norden. Det blev många skrönor och andra berättelser i den muntliga traditionens anda. Harald Blåtand var dansk kung under den tid då Trelleborgen uppfördes.
Här kan man läsa mer om vikingatiden.
Det finns en D-uppsats av Tiina Widerberg om Trelleborgar på Etnologiska institutionen vid Lunds universitet 2007. Bild på "borgfrun" Ylva Kristina Ekelund.

CD skivans förestående död

 2008-05-14  Datorer & Internet
 För ett år sedan  För två år sedan
Det är inte för så många år sedan som CD-skivan ersatte grammofonskivorna, EP och LP, som jag fortfarande har flera hundra av på vinden. Nu tycks det som om också CD-skivans period i mänsklighetens musikhistoria är slut. Många stora artister har börjat pröva andra distributionsformer. Det senaste är att sälja sin musik på specialdesignat usb-minne. I januari valde exempelvis det amerikanska alternativrockbandet Mars Volta att släppa sin senaste skiva The Bedlam in Goliath på en usb-pinne.
Även soulstjärnan Erykah Badu kommer att släppa sin kommande ”platta” på ett usb-minne.

För 30 dollar, ungefär 190 kronor, får man ett specialdesignat usb-minne med skivans samtliga låtar utan något drm-skydd. Drm, som står för Digital Rights Management, är en teknik som annars förhindrar att användarna gör allt för många kopior av filerna. Användarna kan alltså enkelt koppla in usb-minnet till datorn och lyssna på låtarna direkt eller kopiera över dem till sitt musikarkiv.
Läs mer här.

Obeskrivliga illdåd i östra Kongo

 2008-05-13  Nyheter & Politik, internationellt
För ett år sedan 
En barbarisk våldtäktskampanj förstör familjer, byar och hela samhällen i krigets Kongo. I Kongos östliga provinser Ituri, Norra Kivu och Södra Kivu (se karta) rasar ett decennielångt inbördeskrig. Kriget i Kongo har i princip pågått i över 10 år alltsedan Laurent Kabila störtade den cancersjuke diktatorn Mobotu Sese Seko som varit president för Zaire sedan 1965. 2001 sköts Laurent Kabila till döds och efterträddes av sin son Joseph Kabila.
Flera mindre arméer av beväpnade men ociviliserade män, så kallade miliser krigar mot varandra och mot regeringsstyrkor. Alla parter använder sig av våldtäkt som vapen i barbarisk omfattning enligt en FN rapport. Ibland är motivet för de brutala och grymma våldtäkterna hämnd på andra milisers kvinnor, ibland handlar det om ren rasism så kallad etnisk rensning men ofta rör det sig om försök att undergräva fiendens kampvilja genom att sprida skam, skador och sjukdomar. Så här kan man läsa i en artikel i The Economist, översatt i Tempus nr 19 2008:
"De flesta offren är, som alltid, kvinnor och flickor, somliga bara småbarn, men även män och pojkar utsätts. Lokala hjälparbetare och FN rapporterar om gängvåldtäkter, som ger offren obotliga fysiska och psykiska skador; våldtäkt förövas inför familjemedlemmar eller hela ortsbefolkningar; manliga släktingar tvingas under vapenhot att våldföra sig på sina egna döttrar, mödrar eller systrar; kvinnor som används som sexslavar tvingas äta exkrement eller delar av mördade släktingar. En del kvinnliga offer har mördats genom att gevär har avfyrats i deras vagina. En del män har tvingats simulera sexakter i hålor i marken som är fyllda med rakblad, enligt en anställd hos Unicef".
För en svensk och europé är detta obegripligt. Hur är dessa kongolesiska män funtade, de förefaller ju mer djurlika än människolika! Och om det någonsin blir fred i dessa krigiska trakter, som det varit ända sedan självständigheten 1960, hur ska dessa offer och förövare kunna leva tillsammans i ett normalt samhälle? Ska halva befolkningen dömas till döden eller livslånga fängelsestraff? Det är svårt att ha något framtidshopp överhuvudtaget om denna del av Afrika.
Läs mer i The Economist "Atrocities beyond words. A barbarous campaign of rape" eller här.

Ny hemmaförlust mot HIF

 2008-05-12  Sport
För ett år sedan 
I går kväll var vi på Vångavallen i Trelleborg. Orsaken var densamma som förra gången, i juni i fjol, nämligen att HIF kom på besök och min fru ville se sin favorit Henke Larsson. Vi lyckades få tag på två bra sittplatser via TFFs hemsida dagen innan matchstart. I år kostade detta 490 kr, 20 kr mer än i fjol.
Det kan sägas direkt att TFF är ett bottenlag i allsvenskan. Det blev fjärde förlusten på rad. TFF får kämpa med de andra bottenlagen om att slippa nedflyttning. HIF var bättre på allt, slog säkra passningar och sprang fortare, medan TFF slog bollarna mest på måfå, missade brytningar och kom ständigt för sent på bollen.
Men matchen var ändå underhållande, vädret var idealiskt för fotbollsåskådning, svag vind, solsken och varmt så att man nästan svettade i skuggan. Men ändå lite folk, bara 3279 personer i ett Skånederby!
HIF hade ett ettrigt anfall med Henke Larsson, René Makondele (bild) och Razak Omotoyossi (som var lika farlig förra året) i spetsen, som ständigt ställde till problem för ett svagt TFF-försvar i vilket målvakten Fredrik Persson var bäst. Yousef Fahkro (bild) blev matchens lirare tillsammans med Henke Larsson.
TFF spelade i helvitt för att stödja Prostatacancerförbundet nationella kampanj Blå Bandet. Läs mer i Trelleborgs Allehanda.

Så nära en seger men ”bara” 4-4

 2008-05-11  Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan
Lyckan var inte på Klagstorps IFs sida vid hemmamötet med Janstorps AIF i går lördag. Redan efter 20 minuter ledde KIF med 2-0 tack vare bröderna Gabrielsson: Tim spelade fram och Dick (bild) satte bollarna i mål. När Dick precis innan halvtidsvilan slog en perfekt passning som Robert ”Robban” Nilsson förvandlade till 3-0 trodde vi väl alla att matchvinsten var säkrad.
Efter pausen hade KIF motvind i mer än en bemärkelse. Efter en kvart utnyttjade Janstorp en grov tabbe i hemmaförsvaret och reducerade till 3-1. KIF föll allt mer tillbaka och Janstorp pressade på. 3-2 kom efter ett slarvigt bakåtinkast till målvakten och de två sista Janstorpsmålen kom under matchens sista fem minuter. Däremellan hade ”Robban” gjort 4-2 på nick efter inlägg från Robin Persson. Hur är det med KIF-arnas kondition egentligen? Eller var det bara slarvigt försvarsspel i matchslutet?
I Janstorp svarade Ludvig Magnusson för en äkta hat trick.
Den talrika (?) publiken (bild) fick se en omväxlande och spännande match i det vackra sommarvädret.
Förra hemmamatchen mot Makedonija.

Seniorer på Skyttsgården

 2008-05-10  Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan
Torsdagen den 8 maj träffades moderata seniorer på Trelleborgs museum. Museichefen själv, Ingela Jakobsson tog vänligt emot oss i den trevliga receptionen. Den såg ut som en gammal lanthandel på 40-talet med många unika varor från den tiden (bild). Jag kom genast att tänka på ”Kristofferssons” i Brogårda i Mellanskåne, där jag och min bror handlade som barn. Gubben och hans affär var antika redan då.

Vi samlades i kafeterian och Ingela Jakobsson gav oss en utmärkt exposé över museets historia för att sedan koncentrera sig på framtiden och flytten av museet till Tingshuset i centrala Trelleborg. Hon är en utomordentligt skicklig ambassadör för en flytt av museet till Tingshuset.

På ett pedagogiskt sätt med många tydliga planscher och grafer visade hon på alla fördelarna med att ha museet i Tingshuset (bild). Det är ekonomin, den ökade besöksfrekvensen – det är lätt att bara ”slinka in efter en shoppingrunda, bättre möjligheter att ordna visningar för skolklasser och utställningar, det blir en nystart för personalen etc. Museet kan jobba ihop med andra ”kulturhus” i stan och bli en turistmagnet i centrala Trelleborg. Den som eventuellt inte redan var övertygad om det riktiga i att använda Tingshuset för det nya museet fick något att tänka på!

Sedan lämnades vi för internt samspråk över en kopp kaffe och välsmakande kanelbullar. Helny köpte fyra med sig hem! Till sist gick vi en runda för att titta på vad museet kunde bjuda på när det gäller konst, installationer och andra utställningar.

Glädjande tilldragelse på Gränsbo

 2008-05-09  Hästar
För ett år sedan För två år sedan
Tidigt i morse troligen vid halv sex tiden förlöste vårt sto Mirella sitt föl Minton. Allt gick väl. Det är förbluffande så fullgånget ett föl är redan efter någon timme. Han reste sig, stapplade runt och kunde snart ta sig fram obehindrat. Lite hjälp med att hitta spenarna så att han kunde inta sin mjölkfrukost behövde han dock.
Mintons pappa är elittravaren Junisorken från Lövestad. Läs mer här. Mintons morfar heter Skotte och mormor är Memory. Läs mer om Mirellas "stamtavla" här. Minton är Mirellas första föl.
Bilder på Mirella och Minton och ägaren och "barnmorskaren" Nilla Tomelius som följt utvecklingen i stallet via trådlös webbkamera varje timmar de senaste dagarn men sov över själva förlossningen.
Följ den vidare utvecklingen på www.stallgransbo.com.

Karin Alvtegen

 2008-05-07  Böcker, deckare
För två år sedan
Förra månaden, april, var den första månaden på över fem år som jag inte läste en deckare. Dessbättre hittade jag på biblioteket Karin Alvtegens (bild) första bok. Den heter Skuld och kom ut 1998. Hon är alltså nästan samtida med Willy Josefsson vars första bok ”Död skörd” kom 1997. Sedan dess har hon skrivit fyra deckare, alla med en och samma korta titel som Skam, Saknad, Svek och Skugga. Hon skriver verkligen bra. Skuld handlar om Peter Brolin, vars fönsterfirma är på väg att gå i konkurs sedan revisorn stuckit med pengarna. En miljonskuld till banken förfaller. Av en tillfällighet får han kontakt med direktören Olof Lundberg som är nära en kollaps. Orsaken är att en okänd kvinna förföljer honom med blommor, presenter med morbida innehåll och "kärlekshälsningar". Lundberg är rik och lovar Brolin att lösa hans skuld om han kan ta reda på vem kvinnan är och få henne att sluta med trakasserierna. Genom att agera privatdetektiv och få en vän börjar Peter Brolin återvinna ett självförtroende han aldrig haft. Peter Brolin lider nämligen av panikångest liksom sin författare.

Parallellt finns beskrivet Peters bakgrund, hans uppväxt, hur hans far omkom i en olycka när han bara var sju år gammal, hur han förlorade kontakten med sin mor och aldrig återvann den. Hur hans syster Eva försvann ur hans liv och kom tillbaka.
På slutet blir boken en gastkramande thriller där hela lösningen förefaller ligga öppen ända till slutet. Det är spännande och man vet verkligen varken ut eller in. Svaret på gåtan ligger i Peters eget liv, händelser som han inte ens själv kände till.

Karin Alvtegen har en stor människokunskap som hon kan dela med sig av eftersom hon är en mycket duktig skribent. Hon har själv haft förfärliga upplevelser i sitt eget liv. Hon tillägnar boken sin storebror Magnus Alvtegen, 1 januari 1963 - 21 juni 1993.

Recension i Dagens bok, Boksidan och Bokmärkt.
Författarens hemsida.
Intervju i Aftonbladet 2003.

Uddens jubileumsfest

 2008-05-06  Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan
SPF Udden, Sveriges sydligaste pensionärsförening, firade i helgen som gick sitt 20-års jubileum. Det ägde rum i Torparlängan i Smygehamn, där över 100 personer hade samlats. Det bjöds på Västerbottenpaj med skaldjurssås till förrätt. Huvudrätten bestod av helstekt alemarinerad fläskfilé med rostad potatis, ugnsbakade rotfrukter & Calvadossås. Efterrätten var vit chokladpannacotta med doft av lime och till det marinerade bär. Till slut kaffe med chokladbit. "Tre glada spelmän" underhöll under festen. Bengt Hägglund, på dragspel, sjöng bland annat "Vals från Smygehamn" som en av spelmännen, Klas Lundgren komponerat. Bredvid mig hade jag Märta Norrman, en mycket minnesgod kvinna från Smygehamn. Hon har varit medlem i Udden nästan från start. Hon hade mycket att berätta om gångna tiden men kunde också presentera mig för flera av gästerna vid bordet. Mitt emot mig satt Pentti och Gunvor Ljunggren (bild). Gunvor har arbetat som textillärare i Anderslöv i 38 år och Pentti som verkmästare och sedan servicechef på Verdexa/Bilia. Han kände väl till min framlidne svärfar Nils Olsson som också arbetat på Volvo i nästan hela sitt liv! Där fanns också Sven Kristoffersson (bild) legendariskt fotbollsorakel och försäljare av ålalotterier i Östra Torps GIF. Han mindes på rak arm att GIF slagit ut min ungdomsklubb Askeröds IF i YA-cupen 1962! Vid bordet satt också "slaktaren i Smygehamn" (Märtas citat) Tage med sin fru Siri (bild). Charkuteributiken var välkänd i hela södra Skåne för sin hemlagade leverpastej och rökta korv med mera.

       
101 glada gäster firade Pennti och Gunvor Ljunggren Fotbollsoraklet Sven Kristoffersson Tage och Siri
       
Servering av hög kvalitet Bengt Hägglund sjöng och spelade dragspel Klas Lundgren, kompositör av Vals till Smygehamn Bertil själv med Märta Norrman

Ponnytrav på Jägersro

 2008-05-04  Hästar
För ett år sedan För två år sedan
I går var det dags igen för Muskot. Senast var det i Halmstad. Nu på Jägersro. Han startade i lopp 2 som nummer 8 (se bild) 120 meter efter täten. Han avancerade hela tiden och lyckades ta sig förbi alla utom Carrabas med Linda Kvant i sulkyn som tvingades sänka personliga rekordet med två sekunder för att hålla emot. I lopp nio startade Muskot i första ledet mot mycket snabba hästar. Han höll sin förstaplats främst i kamp med Pampe (också med Linda Kvant) och Befana och gick först över mållinjen. Då förklarades han diskad för galopp trots att många var övetygade om att han inte haft mer än de två tillåtna galopperna. Men så är det nu för alla, diskvalifikation är ingen exakt vetenskap utan snarare en subjektiv bedömning hos domaran.
Extra roligt var att Ripadals Cindy tog två andra platser i sin tävlingspremiär. Hon tränades och kördes in i fjol på Gränsbo av Nilla Tomelius. Läs mer här. Bild på Cindy med småväxt sällskap.

Och idag gick alla våra fyra vackra hästar för första gången i år tillsammans i en av de redan frodiga gräshagarna (bild). Glimma, George Scot, Muskot och Mirella, i väntans tider.

Veteranen, bra seniortidskrift

 2008-05-03   Film & TV & Media
 För ett år sedan 
Som medlem i SPF, med mottot ”Seniorer i tiden” – Inflytande, valfrihet, livskvalitet (låter som ett bra motto för en moderat) får jag regelbundet medlemstidningen Veteranen. Den ser inte inbjudande ut att läsa. Den ser ut ungefär som Lärarförbundets medlemstidning, Lärarnas tidning, som jag konsekvent kastat direkt till pappersåtervinning sedan många år tillbaka.
Solen skiner, jag har byggt ett skydd mot den starka vinden på Söderslätt, och vill gärna läsa i solen. Jag letade fram nummer två av Veteranen (kanske för att det fanns en stor bild av Fredrik Reinfeldt på framsidan) och hoppsan blev jag förvånad. Snacka om fördomar. Den innehöll mycket som jag läste med stort intresse.
"Inflytande och valfrihet är verktyg för att nå en bra livskvalitet" skriver Mats Bergström, tf förbundsordförande, när han berättar om en bok av Alf E Sjöberg ”Livskvalitet” som också finns på Internet. En intressant detalj om Mats Bergström är att han är far till ett känt tvillingpar Henrik och Magnus som när de blivit kända via TV-programmet "Så ska det låta" tog sin mors släktnamn Rongedal. Melodifestivalen i Globen är sedan historia.
Till hösten blir troligen Karl Erik Olsson från Skåne ny förbundsordförande. Han kommer från Sösdala, satt i EU-parlamentet i åtta år och har just fyllt 70 år.
En lång artikel om en ny utmaning för den svenska välfärden: de utlandsfödda äldre som om 10 år beräknas vara nästan en halv miljon. Mycket intressant.
En intervju med Fredrik Reinfeldt som säger nej till en generell höjning av garantipensionen.
En intressant intervju med författaren Carl-Henning Wijkmark som fick Augustpriset för sin senaste bok ”Stundande natten” som handlar om fyra döende män. Han är 74 år och har varken dator eller mobiltelefon.
Ett kul reportage om Little Gerhard som nu heter Karl-Gerhard Andrä efter sin fru. På Ricos pianobar i Phuket extraknäcker han med sina populära låtar som Buena Sera och Den siste mohikanen.
Min favoritjournalist, Bertil Torekull skriver krönika om minnesord över de döda.
Där finns bra bokrecensioner etc.
Jag upptäcker att Veteranen numera också har en egen hemsida. Det finns en regional variant av "Veteranen". Den heter "Skåne Veteranen" och den har en hemsida här.
Min blogg på egen server!
Så här kan ett exemplar av Veteranen se ut.

Bipaviljongen frestar ej till svärmeri

 2008-05-02  Böcker
För två år sedan
Jag läste Bo Bjelvehammars recension av Leena Krohns nyutkomna bok Bipaviljongen i Trelleborgs Allehanda för några månader sedan. Den lockade mig att beställa boken på biblioteket i Anderslöv och nu har jag försökt läsa den. Den består av 44 korta, 2-4 sidor långa novellbitar. Det är inga helt lösryckta bitar som ska bilda den svärm, som bokens undertitel ”en berättelse om svärmar” antyder, personerna återkommer ständigt i nya konstellationer. Novellbitarna ska väl föreställa delarna i en svärm och bakom finns kanske en önskan eller försök att skapa en helhet.
Sällskapets hus är den geografiska enheten. Där träffas många av personerna i olika märkvärdiga sällskap, som strupsångarna, de bilboende, herpetologiska föreningen, Dahlgrens syndromsällskapet etc.
För ovanlighetens skulle läser jag ytterligare några recensioner av boken innan jag läst den färdig. Flera av recensenterna tycks också ha det svårt att se meningen med boken och det får mig att obönhörligt öppna soptunnelocket för att inte kasta bort min tid på bokens andra halva.
På sidan 71 bestämmer jag mig slutgiltigt. Då har jag läst att det bland svärmgruppen författare fanns de som kallade sitt skrivande för ”en textuell lek med betydelser”. Vissa hade som mål ”att med orden skapa ett verbalt töcken” och att skapa en text som inte är avsedd att förstås. Detta tycker jag är en bra beskrivning av Bipaviljongen” och jag lämnar den utan större saknad.
Recensioner: Nina Lekander i Expressen, Thomas Kjellgren i Kristianstadsbladet, Annina Rabe i Svenska Dagbladet, Ann Lingebrandt i Helsingborgs Dagblad.

Leena Krohns hemsida.

Valborg i Trelleborg

 2008-05-01  Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan
Många människor hade samlats i Stadsparken i Trelleborg. Mitt på torget finns ett stort bål. Tyvärr har den starka ostanvinden – och Räddningstjänst stoppat eldandet. Men solen skiner om än bakom slöjor av moln och temperaturen är tio grader över fryspunkten så Trelleborgs manskör (bild) under ledning av Christine Persson får oss ändå att förnimma vårkänslorna i kroppen. Trelleborgs store man, Ulf Bingsgård, gör sedan i talarstolen (bild) vad han kan genom att ställa oss frågan ”Vad är våren?” Svaret ligger i ordet! V står för Värme, Å för Återuppväckande av allt det som slumrat och väntat och R står för Romantik och de känslor av förväntan och glädje som våren alltid väcker. Publiken applåderade och reste sig för ett unisont trefaldigt leve för våren (bild).
Det var ett bra hyllningstal till våren, tycker jag.

       
 Trelleborgs manskör  Talet till våren  Publiken hurar för våren  Min fru med Ulf Bingsgård innan talet