Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
maj 2009

Bertil Tomelius
Startsida

Årligt födelsedagskalas i Höganäs

 2009-05-31  Familj
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan
Maj månad blev kall, blåsig (som vanlig) och en hel del (välkommet) regn. Skulle det aldrig bli sommar? Sommarmånaden juni närmade sig ju i rask takt. Men så kom då sommaren idag. Den hade (symptomatiskt?) nogsamt väntat in Mors Dag. Det är 22 grader i skuggan, barometern står på nästan 770 mm Hg och vinden är svag. Jag sliter med glädje med den nyinköpta grästrimmern till extra sommarpris på Jula i Malmö. Men egentligen började det efterlängtade vädret redan i går eftermiddag. Hela familjen tog sig då till Höganäs för att fira mina två barnbarn, Johanna och Joels, födelsedagar. Vi kunde sitta utomhus hela kvällen. Min dotter Desiré och svärson Fleming såg till att vi utspisades på ett rikligt och delikat sätt både med mat och dryck och den sociala inramningen fanns det inget att klaga på.
Tidigare födelsedagsfirande, 2007 och 2006.
     
Joel får hjälp att packa upp presenter Det var gassigt i solskenet,
poolen lockade en del
Nilla med Andreas - blivande svåger? 
     
Min son Jörgen och barnbarnet Johanna,
med nya löparskor 
 Släkt och vänner samlade  Leif Stark, ny Facebook vän.

Vårsäsongens sista Moderatlunch

 2009-05-29  Lokal politik
  För två år sedan För tre år sedan
Innebar att vi lämnade kommunens tätort och tog oss till en av byarna. Den största är Anderslöv där vi samlades på Gästgiveriet för att inta Dagens rätt.
Det gör man där till det facila priset av 45 kr förutsatt att man uppfyller två vilkor, du måste vara pensionär och och du får äta först efter klockan tretton. Dagens rätt var Porterstek med kokt potatis och pressgurka. Allt var gott och av hög kvalitet. Man fick också sallad, vatten på flaska och kaffe och kaka efteråt. Vi hade trevligt och alla 18 middagsgästerna var nöjda och de tre damer som var med för första gången tyckte att det gett mersmak inför hösten.
Tidigare moderatluncher under våren: vi var en gång på Restaurangskolan på Trelleborgs konferenscenter, en gång på Dannegården och två gånger på Golfrestaurangen.
Arrangörerna gläder sig åt att deltagarantalet under våren har varit högre i år än de tidigare åren.

     
Aino Vastagh, Mona och Bo Evanth Siv Jönerup, Ingegerd Möller, Eva Holm,
Gun Blixt Andersen, Marianne Ohrlander
och Ann-Marie Jönsson
Ann-Marie Larsson och Ann-Marie Flink
     
Eva Holm, Gun Blixt Andersen och
Marianne Ohrlander
Hillevi Göransson, Gulli Nilsson,
Ulla-Britt Levan och Ove Carlsson
Britten Rundkvist och Tord Larsson

Kryssat rätt på M-valsedeln

 2009-05-28  Äspö och Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan
I går var jag i Anderslöv för att jag beställt tid för klippning. Men innan dess tog jag en promenad till Gröningen som är ett fint servicecentrum i Anderslöv. Där kan man nämligen förtidsrösta, eller poströsta som det hette förr när vi hade postkontor. Allt gick nimmt och rahänt, det gick lätt att hitta och kön till valbåset var obefintlig. Två herrar satt vid ett bord som om de bara väntade på mig. Service var god, i ett av båsen fanns en "krysspenna" utlagd, i det andra hade någon tagit med sig pennan som en souvenir, kan man tänka. Den enda svårigheten beredde mig valet mellan kryssobjekten. Skulle det bli en man eller en kvinna med skånsk bakgrund? Nej, det personliga mötet i Jönköping och kontakter via Facebook blev avgörande. Hjärtat och magkänslan fick avgöra. Det blev den norrländska Bosnien-tösen från Norrland som fick mitt kryss. Hon behövs verkligen i EU-parlamentet. Europas fred och säkerhet är viktiga frågor för henne och för mig.
På bilden ser man hur jag nöjd lämnar över en valsedel till valförrättare Börje Gunnarsson, med kryss på rätta stället.

Kryssa dig fram till Bryssel!

 2009-05-27   Nyheter & Politik, svensk
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan
413 valbara kandidater slåss om 18 platser i Europaparlamentet i fem år framåt. Det viktigaste för väljarna är troligen vilket parti som får flest platser men för de enskilda kandidaterna är det viktigaste att just han eller hon blir den som får en eftertraktad och lukrativ anställning i Bryssel. Därför blir personvalskampanjen så viktig. Den person på listan som får flest kryss på valsedeln får partiets första plats oberoende av var hon eller han står på listan, förutsatt att hon eller han har klarat femprocentspärren. Andra platsen går till den som har näst flest kryss också vidare. Övriga platser fördelas bland de andra kandidaterna i fallande ordning efter placering på valsedeln.
I förra EU-valet 2004 kryssades endast tre kandidater in. I år förväntas det blir fler.
Vem ligger då bäst till? Enligt en undersökning som presenterades i gårdagens Sydsvenskan är det Åsa Westlunds krysskampanj som kommer högst upp av alla kandidater på Googles söksystem. Åsa Westlunds står på tredje plats på socialdemokraternas valsedel.
Avgörande för hur högt upp en blogg eller annan webbsajt kommer på Googles söklista kan vara hur många andra sajter som länkar till den eller också om bloggens ägare betalat för platsen. Andra uppmärksammade s-krysskampanjer är Göran Ferms (på fjärde plats på valdedeln), Evin Cetin på 29:e, Anna Hedh på femte plats, Jonas Gunnarsson på 14.e, Ardalan Shekarabi på åttonde och Metalls Olle Ludvigsson på andra. Kan bli överraskningar för Marita Ulvskog.
Håkan Larsson, på femte plats på centerpartiets valsedel, rankas som nummer två av Google, liksom Fredrik Andersson på 37:e plats som rankas fjärde! Kan bli överraskningar för Lena Ek!
Bland de tio bästa kampanjerna enligt Googles träfflista finns också kampanjen för Kent Ekeroth på sjätteplats på Sverigedemokraternas valsedel, och en moderat kampanj för Christoffer Järkebom på sjätte plats på  moderaternas valsedel
Andra moderater som uppmärksammats är Anna Maria Corazza Bildt och Hans Wallmark.

Jan Mårtenson får en ny chans

 2009-05-25 Böcker, deckare
För ett år sedan   För tre år sedan
Jan Mårtenson är en av Sveriges mest produktiva författare.Åtminstone är han det inom kriminalroman genren. Han började redan 1971 med Telegrammet från San José. 1974 kom den första boken om antikhandlaren Johan Christian Homan, Helgeandsmordet, som har förblivit huvudperson sedan dess i 38 Homan-deckare, den senaste "Dödssynden" som kom i fjol. Johan Christian Homan, antikhandlaren i Gamla Stan som avskyr blod men älskar rödvin, god mat, konst och antiviteter och som älskar sin sambo Cléo de Merode, vacker siameskatt som löser både naturliga och övernaturliga mordfall. Antihjälten, som älskar vaktparaden och har svårt för att sälja allt det vackra han har i in affär.

Jag har läst hans tre första böcker och sedan alla Homan-deckarna t o m nr 28, "Häxan" som kom 1999. Det gjorde jag i april i fjol och tröttnade sedan på dem. Ännu tröttare blev jag när jag gett mig på hans senaste bok Dödssynden som jag knappt klarade av att läsa färdigt för drygt ett halvår sedan. Nu har jag emellertid blivit sugen på Jan Mårtensons böcker igen, mycket för att jag inte hittar så mycket annat att läsa av tidigare svenska deckarförfattare - många har blivit för gamla och slutat skriva kriminalromaner. Därför har jag börjat på Mårtensons 29:e Homandeckare som heter "Mord på Mauritius" och kom år 2000.
"På sagoön Mauritius residerar en svensk finansmagnat med ett världsomfattande affärsnät. Dit kommer också andra svenskar, som antikhandlaren Johan Kristian Homan från Gamla stan och hans vackra särbo Francine, chef för säpos personskyddsavdelning och med svart bälte i karate. De bor på en gammal plantage hos Francines släktingar som ursprungligen flydde franska revolutionen".

"Afrika måste finna sin egen väg till välstånd"

 2009-05-24  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan

Paul Kagame, Rwandas president, har skrivit en artikel i Financial Times med synpunkter på hur "det fattiga Afrikas" problem ska lösas. Han pekar främst på hur man inte ska göra.
Han menar att tyvärr verkar det som om G 20 länderna tror att de kan lösa de fattigas problem med känslosamhet och löften om massiva hjälpinsatser. Viktigare är att de inser att det finns värdefull kapacitet och kompetens i de fattiga länderna.
Dambisa Moyos kontroversiella bok, Dead Aid, ger oss en korrekt bild av dagens biståndskultur. Så länge som fattiga länder förlitar sig på hjälp utifrån gör de ingenting för att förbättra sina ekonomier. Ett av Moyos recept är att inom fem år sätta punkt för alla uhjälp. Bistånd har i många fall gjort mottagande befolkningar instabila, distraherade och ännu mer beroende.
Entreprenörskapet är bästa sättet för en nation att nå sina mål, skriver Kagame. Statens aktiviteter bör i första hand inriktas på att stödja entreprenörskap som ger folk en känsla av att vara värdefulla och viktiga och av att de är lika kompetenta och begåvade som vem som helst. Konkurrensen måste främjas, människor som skyddas mot konkurrensens krafter blir i praktiken odugligförklarade. Tidigare bloggar om Paul Kagame: Blodigt raskrig i Rwanda och Krigets rötter i östra Kongo.

Artikeln finns i Financial Times och översatt i Tempus nr 20 2009 eller läs den här.

Nattportierns historia

 2009-05-22 Böcker, deckare
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
För snart tre månader sedan läste jag Bodil Mårtenssons senaste bok "Rebeccas blod" som jag blev mycket nöjd med. Nu har jag hittat en tidigare bok av henne som heter "Nattportierns historia".
Det är den hårda skånska vintern 2006. Vi är på ShopoRama, Helsingborgs första officiella shopping-hotell. Där bjuds det på hela sortimentet Cara Snacks. Nattportiern hade blivit tvungen att mitt i natten tillkalla driftschefen, eftersom hotellets fantastiska hissar plötsligt slutat fungera. När han ska åtgärda problemet ser han till sin fasa ett kvinnolik i botten av hisschaktet. Det ligger dubbelvikt över en spetsig metallbuffert med mycket stora kroppsskador. Kriminalkommissarie Joakim Hill vid Helsingborgspolisen måste bege sig ut mitt i smällkalla natten. Hans duktiga medarbetare, kriminalteknikerna Johan Anderberg och Robert Bellman är redan på brottsplatsen. En man i hotellbaren erkänner att han dödat sin fru. Mordet kommer att visa kommissarie Hill girighetens verkligt skoningslösa, epidemiska väsen. Kvinnans namn är Jenny Skare, och hon är bara den första. Men Hill och hans kollegor är inte ensamma om att frysa. Det gör även mannen nere i den mörka, kalla hålan där han gömmer sig i ett nedlagt gruvhål i Bjuv!
Gunnar Bergdahls recension i Helsingborgs Dagblad.
Läs storyn på egen risk här.
Författarens hemsida.
Presentation på Wikipedia     

Några få tar den största biten av EUs jordbrukskaka som är värd 50 miljarder euro per år

 2009-05-20 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Bland de största mottagarna av EUs jordbruksstöd finns flera stora företage - allt enligt tidigare okända data.
Statistiken över subventionerna 2008 avslöjar att en elitklass bland mottagarna fick drygt 700 utbetalningar på minst en miljon euro. Den största på 140 miljoner euro gick till det italienska sockerföretaget Italia Zuccheri. En italiensk bank, ICBPI, fick mer än 180 miljoner euro i fem utbetalningar. Listan visar vidare att ett irländskt jordbruksföretag kallat Greencore som producerar färdigmat för Viktväktarna i USA och Europa erhöll drygt 83 miljoner euro 2008, vilket var det fjärde största stödet.
Under press från EU har 26 av de 27 medlemsländerna offentligtgjort denna information. Den ideella organisationen farmsubsidy.org har ställt samman en lista över de största subventionsmottagarna i 18 av EUs medlemsländer.
Detta avslöjar en artikel i Financial Times, "Small Elite Reaps Millions in E.U. Farm Subsidies " översatt i Tempus nr 20 2009 och som kan läsas här.

Första sommardagen

 2009-05-19  Dagbok
För ett år sedan 

Första sommardagen har särskilda kännetecken. Ett är att jag kan ha fönstret öppet så att katterna själva kan promenera ut och in utan att någon öppnar för dem. Det är en livlig trafik så det är skönt att slippa släppa in och ut ideligen. Ett annat är att det går bra att äta frukost ute. Det är bara vid frukostens intagande utomhus som jag tar mig tid att läsa tidningen. Hög temperatur, svag vind och en blå himmel utmärker också en eftertraktad sommardag. I morse skrev jag ihop intervjun jag gjorde i går med Folkpartiets gruppledare i Trelleborg, Bert Ekstrand, nyutnämnd styrelseordförande för Trelleborgs Kommuns Utvecklings AB, och skickade den till honom för påseende. Bilden på honom blev riktigt bra. I eftermiddags samlades vi några stycken styrelsemedlemmar i Södra Åby för att hos vår tidigare Ordförande Christina Birger (se bild) som nu ska flytta, ta hand om allt det partimaterial som samlats i ladorna - i bokstavlig bemärkelse. Det mesta kördes till soptippen. På kvällen tog jag mig runt "Rundan", över vägar och ängar, långsamt lunkande, men över två minuter snabbare än förra gången! Det är min duktiga dotter Nilla som inspirerar mig.

Glimma glänste i debuten

 2009-05-18  Hästar
För två år sedan 
Ljungens Glimma som är henne officiella namn gjorde en utmärkt debut i går. Det var dessutom första gången kusken Nilla Tomelius tävlade på Kalmar travbana. Glimma gick i två lopp, nr 3 och 6. I båda loppen tog Rezeda Ernst täten och höll den överlägset i mål. Men Glimma tog de båda andraplatserna, i lopp tre efter en hård kamp på upploppet och i lopp 6 överlägset från start.
Mirella visade sig åter stark efter sin "fölledighet" och visade rent och fint trav och sänkte sitt kilometerrekord med sex sekunder till 2,07. Hon blev tvåa i det 13 hästar stora startfältet. Kämpade hårt på upploppet men nådde inte ända fram till segraren Maroon. Bilder på Mirella (4) under prisutdelningen och Glimma i full fatrt under loppet. Tidigare blogg om ponnytrav: "Utmärkt nypremiär för Mirella".
Kalmar Ponnytravare.

Johannas konfirmation

 2009-05-17  Familj
För två år sedan För tre år sedan
Det var längesedan jag var i kyrkan. Närmare bestämt i september 2002 då Johannas lillebror Joel döptes. Bilder från den ritualen kan beskådas här. Nu var det Johannas tur att bli konfirmerad. Det ägde rum i Himmelsfärdskyrkan i Höganäs. För mig som sedan dess blivit medlem i Humanisterna var detta en minst sagt makaber historia. Inte bara pinsam utan en ren pina var det att "tvingas" följa med i kyrkans ritualer som är lika otidsenliga som falska och förljugna. Dessbättre var Johannas motiv för att bli konfirmerad och enligt henne också de övriga elva ungdomarnas, att få ha en fest med familjen och att få många och dyra presenter. Det var en lättnad att höra. 250 personer fyllde kyrkan för att delta i denna skenbart viktiga ceremoni. Några bilder:

     
 Mina förtjusande barnbarn, Joel och Johanna Lina Tomelius, Johannas mormor Elfi, hennes faster Bente och farbror  Konfirmationstårten med jesusbild eller är det "heliga Johanna?
     
 Kollekten blev stor men utan vår medverkan  Jag i familjens sköte, Jörgen och Lina  Lina, mamma Desiré och pappa Fleming och mormor Elfi

Minton på sommarbete

 2009-05-16  Hästar
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan
I går var det dags för vår årsgamla hingst Minton att flytta till sommarbete på Ljungens stuteri utanför Veberöd i Skåne där den välkände russuppfödaren Allan Nilsson "släppte hästarna på bete" som hästfolket säger. Minton ska lära sig umgås med andra unghingstar, två andra russ och en Shetlandsponny. Minton verkade trivas från början att döma av bilderna. Här möttes han av en stor hage och bekantade sig med de andra hästarna särskilt ett av russen kanske för att det liknade honom till utseendet. De får nu göra upp om makthierarkin. De kommer att ha bra med tid på sig för detta eftersom de ska leva ihop ända till oktober. Vi får besöka honom ofta så att han inte glömmer var han hör hemma. Minton med vit fyrkant i pannan.
Se tidigare bloggar: "Minton flyttar till kollo" och  Han föddes den 9 maj i fjol.

Besök på biblioteket

 2009-05-15  Lokal politik
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan
17 medlemmar av Moderata Seniorer i Trelleborg samlades i går eftermiddag på huvudbiblioteket för att lyssna på den nya bibliotekschefen Bodil Jörgensen Schylit som anställts för att leda biblioteketets strategiska utveckling. Vi bjöds på kaffe och fika och fick sedan en beskrivning av hennes bakgrund och väg in i biblioteksvärlden som från att ha varit ett "hatobjekt" nu blivit en nödvändig livsstil. Det avgörande momentet som fick det att säga "klick" var när hon arbetade med arbetsplatsbibliotek.
Bodil visade att hon är mycket verbal och uttrycksfull och en talare man gärna lyssnar till. Hon pratade om bibliotekets eviga fråga huruvida det ska möta eller skapa efterfrågan på sina tjänster. Rätt tjänstekvalitet innebär att på rätt sätt balansera kundernas, personalens och uppdragsgivarens - politikerna och skattebetalarnas - behov.
Till slut visade bibliotekarien Jonas Larsson bibliotekets hemsida och hur man själv kan beställa böcker via Internet. Han visade också runt i den reella världen på golvet. Ett uppskattat besök som vi tackar båda för.

     
En uttrycksfull bibliotekschef Ann-Marie Flink, Britten Rundkvist, Sven Hansson, Ove Carlsson och Marianne
Österling lyssnar.
Helny Feustel från kulturnämnden som arrangerat träffen. Sonja Wallin som Ingrid Larsson inviterat samt Ann-Marie Jönsson.

Änglar och demoner

 2009-05-14  FTM
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan
För snart tre år sedan såg jag Da Vinci koden Da Vinci koden på Grand. Det var det första besöket på denna trevliga biograf. Och för snart två år sedan läste jag boken Änglar och demoner av Dan Brown och blev mycket nöjd. Blogg Religionen fruktar vetenskapen. Så det var med en viss förväntan jag och familjen bokade biljetter på biografen Grand i Trelleborg igår den 13.5 för att se världspremiären på till filmen "Änglar och demoner". Men jag blev verkligen besviken. Delvis på att filmen mest bestod av "häftiga" biljakter och ljuseffekter men främst för innehållet som var en hyllning till religionen, läs katoliscismen, i sin kamp mot vetenskapen. Budskapet var att religionen måste hindra den snabba vetenskapliga utvecklinge samtidigt som det påstods att vetenskapen inte var tillräckligt "mogen" för att inse de "sanningar" som kyrkan nått fram till. Att människan lott är att tro på en Gud som är allsmäktig och som skapat allt. Vilket Herrans dravel! Max tre poäng av tio, främst för Tom Hanks som Robert Langdon, Stellan Skarsgård som Commander Richter och Ewan McGregor Camerlengo.
Man håller gärna med Moviezine: "Bokstavstrogen som "Änglar & Demoner" är når den inte ens halvvägs jämfört med boken. Formatet gör sig inte helt enkelt. Visserligen är det mäktigt och pampigt från första bildruta med en vag känsla av matiné med sina två timmar och tjugo minuter, men Ron Howards filmidé punkteras av en simpelhet och hast som lämnar en påtagligt ointresserad".
IMDBs filmdatabas, Officiell hemsida.

Gunnar Hökmark och Tobias Billström i Trelleborg

 2009-05-13  Lokal politik
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan
I eftermiddag genomförde trelleborgsmoderaterna en kampanj inför valet till Europaparlamentet. Till hjälp hade vi Gunnar Hökmark, första namn på moderaternas EU-lista och vice ordförande i EU-parlamentet. Med var också migrationsministern Tobias Billström som passade på att besöka Trelleborg under en eftermiddagstimme
Vi delade ut material till förbipasserande och försökte övertyga dem om hur viktigt det är att rösta i valet den 7 juni. Särskilt viktigt är det att rösta på Nya Moderaterna och just idag betonade vi också att det just är Gunnar Hökmark de ska sätta sin lit till. På bilderna syns Laila Mårtensson som är ordförande för Moderata kvinnor i Trelleborg samtala med Gunnar Hökmark medan Tobias Billström intervjuas av Trelleborgs Allehanda.
Läs artikel i TA: Toppnamn på valturné och bild med Helny Feustel.

Globetrotter och mångsysslare

 2009-05-10  Äspö och Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan
Amanda Ooms har jag tidigare skrivit en blogg om i september 2007. "Denna intelligenta, känsliga, övereffektiva kvinna, ”Söderslätts kulturpersonlighet nr ett” som bor bara fem kilometer härifrån!". För några år sedan flyttade hon tillbaka till sina barndomstrakter och bosatte sig i den gamla skolan i Södra Åby på Söderslätt. Sedan dess har jag sett henne göra en strålande prestation i den Jan Troells rosade film "Maria Larsson eviga ögonblick". Häromdagen åt hon tårta på rådhuset i Trelleborg tillsammans med de andra trelleborgare som nedverkat i arbetet kring den flerfaldigt Guldbaggebelönade filmen. I TA har man tidigare kunnat läsa om att hon och sambon fotografen J H Engström i början av januari i fjol fick tvillingarna Tula och Mischa.

Till min glädje hittade jag i ett aktuellt nummer av tidskriften Fokus en intressant intervju med Amanda Ooms. Den kan man läsa i Fokus nr 17 eller här.

Utmärkt nypremiär för Mirella

 2009-05-08  Hästar
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan
I går den 7 april åkte Nilla Tomelius och Sanna Langmarker till Göteborg för att delta med sina ponnytravhästar i ett "insprängt lopp" på Åbytravet, med det menas ett lopp som går mellan storhästarnas lopp. Nilla startade som nr 10 med Mirella och Sanna som nr 5 med Ljungens Pirat. Stoet Mirella hade inte tävlat på nästan två år beroende på att hon fött fölet Minton och alltså varit "föl-ledig". Därför var det extra spännande hur det skulle gå. Men det gick lysande. Mirella blev trea och sänkte t o m sin bästa tid med nästan en sekund. En bra prestation gjorde också Pirat som kom i mål sonm femma dock förargligt förklarad som diskad pga galopp. Läs mer om hästarna på Stall Gränsbos hemsida.

EU-valet på Internet

 2009-05-06   Nyheter & Politik, svensk
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan
När man frågar en person i Trelleorg hur han ser på det kommande Parlamentsvalet så är svaret automatiskt att han eller hon ännu ej fått tillräckligt med information och att det är någon annans fel. Det finns emellertid gott om information att hämta på Internet både om Parlamentsvalet den 7 juni och om Sveriges ordförandeskap under andra halvåret i år:
För det första glöm inte Valmyndighetens webbplats. "Val till Europaparlamentet 2009".
Europaparlamentets egen sida om valet den 7 juni. EU-upplysningens information från Sveriges riksdag. Här kan du testa dina kunskaper om valet.

Dagens Nyheters sajt heter Europa 2009. Där finns också en snabbguide som är lätt att skriva ut och EU-skolan del 1 och 2.
Svenska Dagbladet kallar sin sajt EU-året.
Och Aftonbladet sin för EU-valet.
Sveriges Radio har Tema Europa och Europaåret 09
Rapport på SvT har naturligtvis en EU sajt. Allt om EUvalet.

Sveriges Television gör en speciell satsning inför EU-valet, på YouTube. Kanalen öppnas på Europadagen den 9 maj, berättar SVT på en nystartad blogg. Även Twitter används av SVT och DN i
valrapporteringen.
Om du har ett Twitter konto kan du följa EU-valet 2009 på Twitter. http://twitter.com/euvalet

Du kan också följa DN Europa 2009 på Twitter: http://twitter.com/DNEuropa2009.
Mycket intressant. Det känns nästan som om man är på plats i Europaparlamentet.

Trelleborg klättrar på rankingen

 2009-05-05 Lokal politik
För två år sedan 
Det är mycket glädjande att konstatera att Trelleborgs kommunen tillhör de 20 bästa "Klättrarna" av Sveriges alla 290 kommuner enligt Svenskt Näringslivs Ranking 2009 det lokala företagsklimatet som presenterades igår.
Organisationen Svenskt Näringsliv producerar varje år en rapport om Sverige lokala företagsklimat. Man tar reda på de uppfattningar som företagarna i kommunerna har och mäter samtidigt sex statistiska faktorer som rör kommunen i fråga. Rankningen av kommunerna baseras sedan på tre block, statistiken, enkätsvaren och "sammanfattande omdöme om företagsklimatet". De tre blocken väger lika i bedömimgen av kommunens flretagsklimat. Hela listan över Sveriges 280 kommuner presenteras här. http://www.svensktnaringsliv.se/appkfakta/rankingall.do.
Trelleborg har klättrat 53 platser sedan i fjol och 95 platser upp sedan 2007. Ett mycket bra betyg åt den Trelleborgsallians med sex partier som tog över makten från socialdemokraterna i senaste valet!
Låt oss hoppas på fortsatta mandatperioder med samtida klättringar på rankingstegen!

"Vem blir rikets första dam?"

 2009-05-04  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Folket valde Jacob Zuma till Sydafrikas president men nu måste han själv välja första dam. Vem ska sitta bredvid Michelle Obama, Sarah Brown och Carla Brum-Sarkozy vid till exempel kommande G20-möten? Hans yngsta hustru heter Nompumelelo Ntuli och är 34 år. Hon anses vara mycket vacker.
Det är oklart hur många gånger zulutraditionalisten och polygamisten, den 67 årige Jacob Zuma gift sig. Han första fru är Sizakele Khumalo, som han känt i 50 år och gifte sig med 1973. Ntuli blev hans hustru i fjol och det hävdas att han gift sig ännu en gång sedan dess, i januari med Thobeka Mabhija, en societetsdam i Durban med vilken han sägs ha två barn.
Från Nkosazana Dlamini skilde han sig 1998, men hon är en nära medarbetare och som Sydafrikas nuvarande utrikesminister väntas hon får en plats i Zumas nya regering.
Zuma påstås ha tio barn kanske så många som arton. Månggifte godkänns i Sydafrika men det är omodernt och praktiseras främst inom vissa stammar, till exempel zulu och swazi.
ANC vill inte kommentera frågan om vem som ska bli första dam, utan säger att det är Jacob Zumas ensak. Bilder på hans yngsta och äldsta fru, på Nkosazana och på hans senaste bröllop i traditionell zulu-stil

Original artikel i The Guardian " Jacob Zuma faces first lady dilemma", översatt i Tempus nr 18.
En tidigare artikel i samma ämne i N Y Times "So who will the Zuma First Lady be?"

Ännu ett "aprilskämt"?

 2009-05-03   Nyheter & Politik, svensk
För ett år sedan  För två år sedan 
I dagens Sydsvenskan kan man läsa om en 82-årig kvinna som säger sig ha haft besök i sitt hem på Ingenjörsgatan i Malmö av en man i solglasögon som kom för att "kontrollera vattnet". Senare saknade hon 100 000 till 200 000 kronor. Polisen ska hålla ytterligare förhör med kvinnan enligt Magnus Nilsson, inre befäl vid Malmöpolisen. Jag tycker att polisen ska uppmana alla att inte ha kontanter hemma. Hur ska man t ex kunna bevisa inför ett försäkringsbolag att pengar verkligen försvunnit.  
För drygt ett år sedan blev ett äldre par lurade på 100 000 kronor  Nytt aprilskämt?
I november 2007 påstod en 78-årig kvinna i Malmö att hon blivit lurad på 165 000 kronor. Se blogg "Aprilskämt i november?".
Var finns sambandet här emellan? Ett är att det handlar om människor som antingen har mycket stora summor kontanter hemma eller har mycket pengar på konton som de kan ta ut med hjälp av kort och so de sedan till människor som är dem totalt obekanta utan att begära kvitto. Och så är de gamla.

Samtal om EU på 1 maj

 2009-05-02  Lokal politik
För ett år sedan  För tre år sedan
Moderaterna i Trelleborg firade 1 Maj med en träff på Systrar och bönor, Algatan 28 i Trelleborg. Här får man sig en stor kopp kaffe och tre läckra "smörrebröd" för 61 kr. Trevlig service. Mötet handlade om det aktuella EU-parlamentsvalet och särskilt inbjudna var Per Stenmarck och Hans Wallmark. Stenmarck var ledamot av Europaparlamentet i tio år efter Sveriges EU-inträde 1995. Hans Wallmark står på moderaternas femte plats på listan med realistiska chanser att ta en plats efter årets val. De två diskuterade ämnet Europeiska unionen i dialogform som var intressant och informationsrik. En med erfarenhet som varit där förut och en som engagerar sig för att komma in. Några ungmoderater som tidigare under dagen demonstrerat under parollen "Vi städer upp efter socialdemokraterna" lyssnade koncentrerat (bild). Se också artikel i TA.

Per Stenmarcks blogg om Lettland . Stenmarck på Senorpartners.
Läs Hans Wallmarks valblogg. Följ honom också på Europaparlamentet.nu.

"Hålet i järnridån"

 2009-05-01  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
För 20 år sedan denna vecka blev en modig åtgärd början på den process som ledde till Berlinmurens fall. Den 1 maj 1989 ställde de styrande kommunisterna in sin parad på grund av det växande missnöjet till förmån för en folkets picknick. Premiärminister Miklós Németh deltog i picknicken. Kommunistpartiets ledare, en före detta typograf vid namn Károly Grósz, beskyllde Németh för att vilja störta landet i fördärv med demokrati och fria val - fria marknader och kapitalism också.
Dagen därpå den 2 maj 1989, gjorde Németh och hans regering det otänkbara: de öppnade ett hål i järnridån. Vägen till Österrike låg öppen. Ungerska soldater utrustade med jättelika avbitartänger klippte av en bit av det stängsel som i fyra decennier hade skilt öst från väst.
Östtyskarna som redan tidigare gärna turistat i Ungern som erbjöd sådant som inte fanns i Östtyskland som trevliga restauranger, rikligt med mat och goda viner, fick nu ytterligare ett skäl att resa. Hela sommaren vällde flyende östtyskar in för att sedan fly till väst via Ungerns öppna gräns. Detta är något att fira i dag den 1 maj! Början på socialismens totala kollaps.
Läs i en artikel i Newsweek "A break in the Fence", översatt till svenska i veckans nummer av Tempus.