Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Maj 2011 (27)

Bertil Tomelius
Startsida

Evidens, ett slagord i tiden

 2011-05-31   Forskning & Vetenskap
 För två år sedan  För tre år sedan  För fem år sedan  
Evidens, ofta i sammansättningen evidensbaserad, används när man vill beskriva att något görs efter bästa tillgängliga kunskap. I Sverige började ordet användas i början av 1990-tale Från början gällde det främst medicinens område. Speciella metoder lyftes fram, särskilt kliniska prövningar där försökspersonerna slumpmässigt fördelas mellan kontroll- och behandlingsgrupp, och systematiska forskningsöversikter.
- Problemet är att den kunskap som evidensbaserade metoder ger, beskrivs som oerhört säker och robust, säger Ingemar Bohlin, vetenskapsteoretiker vid Göteborgs universitet. Och då glömmer man dess begränsningar. Vissa fenomen är svåra att fånga med kvantitativa metoder och ibland är det viktigare att förstå enskilda mänskliga sammanhang. Som att någon kanske får läkemedel utskrivna men ändå inte tar dem, för det strider mot personens självuppfattning.
Evidenskrav ska numera också gälla socialt arbete, skola, psykoterapi, politik och mycket annat. I stället för den fina ambitionen att beslut ska bygga på god vetenskap har evidensen blivit ett tillhygge i många debatter.

Läs mer här:
Evidensens många ansikten: I den nya antologin "Evidensens många ansikten", sammanställd av vetenskapsteoretiker vid Göteborgs universitet, diskuteras framväxten av evidensbaserad medicin och hur evidensbaserat beslutsfattande fungerar i praktiken.
Boken "Evidensens många ansikten" är utgiven på Arkiv förlag. Redaktörer är Ingemar Bohlin, docent i vetenskapsteori och Morten Sager, lektor i vetenskapsteori, bägge vid Göteborgs universitet.

KIF skrällde mot Vången

 2011-05-30 Klagstorp & Söderslätt
För ett år sedan  För fyra år sedan För fem år sedan  
Klagstorps IF som länge legat i botten av division 7 lyckades i fjol vända denna tråkiga situation. 2010 vann laget serien och avancerade till division sex Skåne södra.
Starten i sexan blev tyvärr inte så bra, bara ett poäng på de fem första matcherna och på en klar nedflyttningsplats. Men i veckan hände det något. Klagstorp mötte på bortaplan serieledaren BK Vången från Oxie och har man sett, den första trepoängaren grejades. Klagstorps första seger, Vångens första poängförlust, Vången - Klagstorp 1-2. Stort grattis! Målskyttar för Klagstorps IF var Martin Nilsson och Fredrik Engarås
På lördag är det hemmamatch mot Klågerups GIF. Ska inte vara omöjligt att ta en ny seger där. (Tyvärr blev det inte så: Förlust hemma med 1-3).
Bild på Fredrik Engarås, 24.

Tabellen, division sex Skåne södra.
KIFs hemsida och BK Vångens.
Tidigare bloggar om KIF från 2008: Bra kämpat KIF och Så nära en seger men ”bara” 4-4.

Jordens undergång framflyttad

 2011-05-29   Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan  För fyra år sedan För fem år sedan 
Harold Camping medger att han gjort felberäkningar i fråga om tidpunkten för världens undergång. Enligt de reviderade beräkningarna får de som väntar på domens dag tåla sig i ytterligare fem månader, till den 21 oktober. Camping hade förespått att 200 miljoner kristna skulle uppstiga till himmelriket den 21 maj varpå jorden skulle förvandlas till ett eldklot och gå under. Ja, hela universum skulle Gud då förstöra. Många av hans lärjungar hade sagt upp sig från sina jobb eller donerat en del av de runt 100 miljoner dollar som ska ha spenderats på reklam och information om jordens framtid enligt tolkningar av bibeln.
Men bibeln kan vara svår att tolka så vem som helst kan väl ta fel på fem månader så här nästan 2000 år sedan den skrevs. Följ gärna utvecklingen på Campings egen radiokanal "Family Radio" och hans radioprogram den 22 oktober för att höra om han kan komma igen efter ett nytt misslyckande.
Tidigare har Harold Camping spått jordens undergång till den 21.5 1988 och den 21.5 1994. Måste man inte vara sinnessjuk för att kunna upprätthålla tron på Gud efter alla dessa misslyckanden?
Läs artikeln i The Guardian: "Apocalypse still imminent: Rapture now coming in October", eller läs den här, översatt i Tempus nr 21 2011.

Vem är Harold Camping?
Lyssna på hans Family Radio. Open Forum.

Rosa Elefanter

 2011-05-28 Böcker
För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan
Selma och Artur Jacobsson bor i Tommarp på en liten gård som inte längre är aktiv, bara hönsen och katten Murran finns kvar. De har några år kvar till sjuttio, och lever stillsamt med sitt eget smågnabb som enda spänning i vardagen.
En dag börjar det lysa i Nils Bloms fönster, eller rättare sagt Nils Bloms dotter Disas fönster. Rökelse och drömfångare börjar fylla det lilla huset, Disa har nämligen bestämt sig för att bo där permanent eftersom hon fått elallergi. Selma och Artur har också fått nya grannar längre upp på vägen, Hernemo, som spelar hög religiös musik och har rest ett stort tält i sin trädgård.
Den ena förvecklingen leder till den andra och en kort stund blir det både spännande och dramatiskt. Men alla förvecklingarna visar sig vara missförstånd och fantasier och bara som Selma uttrycker det "rosa elefanter" i huvudet på Artur. I Karin Brunk Holmqvists böcker sker bara skenbara förändringar, allting är som förut och ingen blir klokare över att läsa hennes böcker.
Boken lyfter aldrig riktigt och det tycks svårt för Karin Brunk Holmqvist att leverera lika bra böcker som hon gjorde för fem år sedan. Det är nog dags att ägna sig åt något annat.

Läs utdrag ur boken här. Författarens nya hemsida.
Egna bloggar om böcker jag tidigare läst av Karin Brunk Holmqvist:
06-04-26 Rapsbaggarna, 
06-05-30 Potensgivarna,
06-10-03 Stenhimlen
07-02-12 Villa Bonita.
08-07-21 Mingrodornas återkomst
08-11-11 Sirila gentlemän sökes

Syrianska skrällde på Vångavallen

 2011-05-27 Sport
För två år sedan  För fem år sedan  
Syrianska FC valde sidan med stark medvind och inledde matchen starkt. Sedan tog TFF över spelet med dubbel- och trippelhörnor och allt ser bra ut. Då blir det ett missförstånd i försvaret och Syrianska nätar till 1-0 efter 20 minuter. Dinko Felic (bild) gjorde målet.
I dag saknades det självförtroende som har präglat TFF särskilt efter pausen i de senaste matcherna. Nu gick passningsspelet slarvigt, avslutningarna var bedrövliga och de blåa var oftast inte först på bollen.
Jensen, Pode och Koruma var inte att känna igen.
I andra halvlek då vi var några tusen som väntade på förlösningen fortsatte Syrianska att spela offensivt och attackerade i motvinden. Det var bara utmärkta räddningar av Noring som hindrade en större förlust.
Även Syrianskas målvakt som gjorde sin debut i Allsvenskas i går kväll spelade utmärkt.
Det mest tråkiga är att Syrianska var väl värda segern. De var tekniskt skickligare och visade ett säkrare passningsspel. Syrianska spelade klart bättre än vad deras placering i Allsvenska antyder. Det trevligaste var att matchen hade nerv och spänning, ända in i slutet.
2322 åskådare såg matchen.
Men jag var klädd så jag slapp frysa och jag hann hem på cykeln innan regnet kom.
Läs mer i Trelleborgs Allehanda: "Segersviten sprack".
Mina bloggar om tidigare hemmamatcher i år:
Överlägsen seger mot Elfsborg
Fredrik Jensen, dagens hjälte på Vångavallen
Hemmapremiär på Vångavallen

Det roliga tragglandet

 2011-05-26   Forskning & Vetenskap
För ett år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  
Att lära något om och om igen, att repetera något man redan lärt sig tills det sitter perfekt är en ren njutning. Att "traggla" är roligt. Liksom att känna att man behärska något perfekt. Att lära någonting utantill så att jag kan repetera det för mig själv när som helst jag vill är en njutning och gör livet gladare. Det ger mening i livet. Att ställas inför utmaningar som upplevs som alltför svåra ger däremot ingen glädje utan ångest. Det senare tror jag tyvärr att många elever upplever i skolan idag.
Därför är det verkligen roligt att läsa om läsforskaren Ulrika Wolff och hennes undersökningar. Ulrika Wolff testade en metod att strukturerat och intensivt plugga ljud och bokstäver med 9-åringar som hade lässvårigheter.
Den tolv veckor långa nya undervisningen förbättrade märkbart elevernas resultat i jämförelse med en kontrollgrupp.Hon använde en mycket strukturerad och grundläggande pedagogik. Allt i syfte att automatisera läsningen hos eleverna. Varje dag upprepade man samma eller liknande övningar. Ändå upplevde både elever och lärare att undervisningen var rolig.Det man gjorde var att i 45 minuter varje dag i tolv veckor träna det som kallas fonem-grafem-kopplingen (det vill säga sambandet mellan ljud och bokstav), läsförståelse, ordavkodning och läshastighet.

Läs hela artikeln här.
Läs mer om Ulrika Wolffs studie i hennes slutredovisning:
Strukturerad läsundervisning med fonemisk medvetenhet som grund för barn med läs- och skrivsvårigheter. (pdf-fil)

Paul Auster: Osynlig

 2011-05-25 Böcker
För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan  För fem år sedan
Det är en historia om spionage, mord, tabubelagd sex och litteratur där spänningen triggas upp av en snårig intrig som kräver ansträngning och koncentration för att följa med. Det hela tar sin början i New York våren 1967. Den unge litteraturstudenten Adam Walker stöter under en fest ihop med Rudolf Born, en karismatisk, hetlevrad och gåtfull gästprofessor i statskunskap - som kanske dessutom arbetar som hemlig agent. Adam blir raskt utlovad ett lukrativt jobb som tidskriftsredaktör och inleder ett intensivt men kortlivat förhållande med den nyfunne mecenatens attraktiva älskarinna.
Men boken handlar också om en ung mans moraliska och känslomässiga fostran. Han träffar en person som avslöjar världens mörkare sidor och det är mycket skrämmande för honom. Det är professor Rudolf Born och hela hans liv förändrads genom detta möte. Han blir förälskad i Borns sambo Margot. Och sedan blir Borns nästa sambos unga dotter förälskad i Walker.
Mycket viktig i sammanhanget är Andy, lillebror till Adam Walker och Adams storasyster Gwyn. Andy dör då han är sju år. Han drunknar i havet, han kan inte simma. Fadern blir som en robot som går till jobbet ännu mer, modern drar sig in i en permanent skuldtyngd. Hamnar på mentalsjukhus.
Berättaren är Adam Walker och han är döende i leukemi när han skickar sina manuskript om sin ungdomstid 1967 till författaren.
Paul Austers bok Osynlig kom nyligen på svenska och i höst kommer hans nästa bok "Sunset Park".
Även om jag tycker att det avslutande kapitlet inte håller samma standard som boken i övrigt vill jag gärna instämma i Crister Enanders sammanfattning av boken "De som tycker att deckare är spännande, borde samtliga läsa denna litterärt fullödiga roman - blixtrande intelligent, infallsrik, överrumplande och ständigt gäckande - för att se vad verklig spänning är." Läs hans recension i Tidningen Kulturen.

Tidigare har jag läst hans förra bok "Mannen i mörkret", En sömnlös historia.
Andra recensioner:
Sara Ullberg, TT Spektra, i Gefle Dagblad: "Vintertid för Paul Auster",
Johan Dahlbäck i GP: "Gåtfull väv att njuta av",
Eva Johansson i SvD, "Vad försöker Paul Auster säga?",
Martina Lowden i DN, "Synopsisprosa".

Enkla frågor var för komplicerade

 2011-05-24 Lokal politik, Dagbok
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
Kommunfullmäktigemötet i går kväll fick en annorlunda inledning. Ordförande Inger Hansson inledde med att tacka den nyss avskedade kommundirektören Christer Fredriksson (i hans frånvaro) för den nytta han inneburit för Trelleborgs kommun samtidigt som hon hälsade Jonas Rosenqvist väkommen som tillförordnad kommundirektör. Hon påbjöd också en tyst minut för framlidne Göran Gunnesson, ledamot av fullmäktige och ordförande för Trelleborgshems styrelse efter att ha hållit en personligt färgad, vördnadsfull nekrolog över honom.
Många ledamöter var frånvarande, tre från moderaterna, vilket innebar att jag åter tjänstgjorde, dvs flyttades upp från ersättare till ordinarie ledamot. Det var Pierre Kulls plats som jag intog, bredvid Tina Järvenpää, som för övrigt lämnade sin ersättarplats i Arbetsmarknadsnämnden av personliga skäl. Hon ersätts av Margaretha Blennhede, som liksom jag är styrelseledamot i Föreningen Sverige-Tyskland.
På punkten Delårsrapport 2011-03-31 var Lars-Olof Flink från Söderslättspartiet (Söd) snabbt uppe i talarstolen med bl a en fråga om kostnaden för att bygga om Rådhuset. På punkten Barnbokslut 2010 ställde Lizian Kyreus (s) en fråga till Karin Jeppsson som gick upp i talarstolen och därmed fick jag se hur hon (Karin) såg ut. Mycket yngre än jag väntat mig.
Mötet beslöt i enighet om att anslå 950 000 kr till kommunstyrelsens investeringebudget år 2011 för nya webbplatser vilket var välkommet.
SDs gruppledare Per Klarberg redovisade en interpellation till arbetsmarknadsnämndens ordförande Ina Liljeberg angående avtal med migrationsverket. Han frågade var de senaste 15 "ankarbarnen" skulle bo. Han fick svar och samtidigt en knäpp på näsan för att han använde detta uttryck i stället för det korrekta "ensamkommande flyktingbarn". "Sluta kalla dem för ankarbarn, det är kränkande" menade Lizian Kyreus argt. Sen urartade mötet i käbbel och osäkerhet om formerna. Det var Bertil Larssons (Söd) "enkla frågor" som visade sig vara alltför komplicerade och borde ha ställts som interpellationer. Eller inte, kanske? Vad ansåg mötet om detta menade Ordföranden. Dessutom handlade en av frågorna om anledningen till före detta kommundirektörens avsked vilket inte sågs som passande.
"Hårda ord och heta känslor" blev rubriken på Anders Mårtenssons artikel i Trelleborgs Allehanda idag.
Tidigare bloggar om möten i kommunfullmäktige i Trelleborg:
Lugn avslutning på politiken,
Skicklig allians manövrerade bort socialdemokraterna,
En enig koalition slog lätt en splittrad och reservbetonad opposition,
Politikerföraktets kväll.

Rwanda folkmördare dömd

 2011-05-23   Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan För fem år sedan 
En av huvudpersonerna i folkmordet i Rwanda, den före detta arméchefen Augustin Bizimungu, dömdes i veckan till 30 års fängelse för delaktighet i folkmord och brott mot mänskligheten av den internationella tribunalen i Rwanda. Bizimungu förberedde bland annat listor över de tutsier som skulle "utrotas". Hutumiliser massmördade runt 800 000 etniska tutsier och moderata hutuer mellan april och juni 1994. Den 59-årige Bizimungu verkade helt oberörd när domaren konstaterade att han i rollen som arméchef hade haft full kontroll över de soldater och miliser som utförde massmordet.
Samtidigt med Bizimungo rannsakades även den före detta chefen för Rwandas militärpolis, Augustin Ndindiliyimana, som dock slapp straff, därför att han verkat aktivt för försoning och redan har suttit i fängelse i elva år.
Bild på folkmassmördaren Augustin Bizimungo från 1994. Efterlysningsaffish med Bizimungu och ett flertal andra. Läs mer på Wikipedia.

Läs artikeln i The Guardian: "Rwanda genocide: former army head Augustin Bizimungu jailed",eller läs den här, översatt i Tempus nr 20 2011.

Tidigare bloggar om Rwanda: Förbjuden folkmordsideologi, Afrika måste finna sin egen väg till välstånd, Blodigt raskrig i Rwanda och Krigets rötter i östra Kongo.

Dubbelseger på Jägers igår

 2011-05-22 Dagbok
För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan För fem år sedan 
Stor framgång för Nilla Tomelius då ponnytravet säsongstartade på Jägersro. Först körde hon Muskot till nytt säsongsbästa på 1.48,6 över 2200 meter. Han startade näst längst bak men körde förbi alla de 10 startande och var redan efter 1000 meter i ledningen som han höll ohotad i mål. Om några veckor fyller han 10 år.
I ett senare lopp körde Nilla Tomelius Mirellas lillasyster Melody också till vinst. Melody ägs av Carina Andersson men Nilla ska köra henne denna säsong.
En tidigare bild på Muskot och Nilla.

Stall Gränsbos hemsida.

Senaste blogg om Hästar: Höstliga framgångar på travbanorna.

En glädjens dag

 2011-05-21 Dagbok
För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan För fem år sedan 
I går var det dags för besiktning av min snart tjugo år gamla Toyota Corolla. Jag fick en del "Bra att veta" information förra året i Skurup och efter vad jag minns är inget av detta åtgärdat. Jag ville stanna till på Ö&B på Hedvägen på vägen dit för att köpa några saker som reades, ampelkrukor, blomsterlådor, balkongbord, balkongparasoll med mera men tvekade eftersom jag fruktade att få körförbud på bilen och inte kunna transportera hem varorna. Men har ni sett! Bilen gick igenom utan anmärkningar. Bara några av "Bra att veta" upprepades.
Men inte nog med det. På Ö&B som i mina ögon är jättelikt med många möjligheter att gå vilse hittade jag förstås inte vad jag sökte. Jag hade en tid att passa på bilbesiktningen, blev stressad och panikångesten väntade om hörnet. Då hittade jag en personal som genast avbröt vad hon höll på med och följde med mig och har ni sett! Snabbt plockade hon fram alla de varor jag kryssat för i reklambroschyren. Evigt tacksam antydde jag att det bara fanns svarta blomsterlådor medan jag behövde en brun. Snabbt var hon på språng igen rakt genom den ofantliga hallen på väg till lagret där det fanns röda som hon packade upp. Jag kryssade förtvivlat för att undvika att köra på någon med min kundvagn. Ville inte för allt i världen förlora henne ur sikte.
Något mera? frågade hon. Jag var emellertid nöjd men lovade att aldrig handla annorstädes än på Ö&B på Hedvägen i Trelleborg. Vem var då detta föredöme för god service? Vet ej, men hon var blond och bröt sexigt på polska.
Att jag senare upptäckte att det var en svart blomlåda jag egentligen behövde för att matcha den jag redan satt upp på balkongen kunde inte förta glädjen.
Idag är det dags att kolla Lottoraden som jag köpte i förrgår i Anderslöv eftersom en Trelleborgare just vunnit flera miljoner! Kanske turen varar!

Kuba: Ökad frihet i etapper

 2011-05-20 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan För fem år sedan 
Även den kubanska auktoritära regimen känner sig hotad av de revolutionsstämningar som inleddes i Tunisien. Den kubanska regeringen presenterar åtgärder för en friare marknad och större frihet för folket. För första gången sedan revolutionen för 52 år sedan kommer kubanerna att tillåtas köpa och sälja hus och köpa nya, moderna bilar. De ska också kunna resa utomlands som turister enligt nya lagar, som presenterades i början av veckan och som syftar till att stimulera landets ekonomi. Kubanerna flyttar som regel aldrig och de är i allmänhet hänvisade till gamla bilar från sovjettiden som de har köpt av statliga försäljare. Nu talar man öppet om det som tidigare var en svart marknad.

Nu köar kubanerna utanför tidningskiosker för att köpa pamfletter innehållande de 313 nya riktlinjer som det kubanska kommunistpartiet godkände på en historisk partikongress i förra månaden. Pamfletten finns inte tillgänglig på internet. Exilkubaner i USA följer med stort intresse förändringarna och ser möjligheter att köpa fastigheter via släktingar på ön. President Raúl Castro har dock svurit på att hålla kvar socialismen på Kuba även om han nu tillåter lite mer fri företagsamhet.

Läs artikeln i NY Times: "Cuban Government Outlines Steps Toward a Freer Market",eller läs den här, översatt i Tempus nr 19 2011.

Moderatlunch med Söderslättsproducerat

 2011-05-18   Högalid & Söderslätt
För ett år sedan För två år sedan   För fyra år sedan  
I dag bjöd Hotell & Restaurangskolans Restaurang på "Söderslättskafferiet". Det var inriktat på närodlat. Jorden och djuren, allt fanns inom en radie på 10 km. Från Böste till Skivarp. "Från jord till bord" kallade läraren Håkan Lindahl satsningen. Han gladde sig åt att ha 90 gäster.
Vi startade med sallad och Foccachio, ett Italienskt bröd med olivolja.
Därefter bjöds vi på buffé med bland annat lamm och kalkonkött, en utsökt Ratatouille på paprika, vitlök, olivolja, zucchini och aubergin. Där fanns också späda sparris- morotsprimörer. Allt var mycket gott och njutbart för både ögat och gommen.
Jag avhöll mig från nypotatis, potatisgratäng, buljongkokt matvete och såser av diverse slag - och gick ner ytterligare några hekto. Dessa rätter lär dock också ha varit delikata enligt flera bordsgrannar. Särskilt citronsåsen - Citrus Espagnol - hörde jag berömmas.
Måltiden avslutade med gott kaffe i glatt och förnöjt sällskap. Allt, inklusive bordsdryck, för bara 120 kr.
Böste Grönsaker hade levererat grönsakerna, SydTomater tomaterna, Toftebo Kalkon kalkonköttet och Näsbyholm lammköttet.
Bilder: Fyra glada och förväntansfulla damer: Mona Evanth, Inga Berggren, Ingegerd Leo-Möller och Eva Holm. Vackra upplägg av Böste Grönsaker och Sydtomater samt Ove Carlsson och Marianne Ohrlander i samspråk medan Ulla Thornberg lyssnar.
Trelleborgs Allehanda var också där. Läs reportaget här.

Böste Grönsaker, SydTomaterToftebo KalkonNäsbyholm.

Söder om landsvägen

 2011-05-17  Film, TV, och Media
För ett år sedan   För två år sedan   För fyra år sedan För fem år sedan  
En verklig klassiker med Edward Persson visade SvT1 som matinéfilm idag. Det är en av de bästa gamla svenska långfilmer jag sett. Den är full av dramatik, romantik och starka känslor och samtidigt full av humor. Bättre kan det inte bli. Den är från 1936 så man får se självbindare under slåttern dragna av hästar. I filmen prisas Skåne och dess bönder, liksom dygder som ärlighet, barmhärtighet och givmildhet. Och så pratar de flesta skådespelare en härlig skånska.
Landsfiskalen får Edvard Månsson att skriva på ett papper där han lovar att betala sonens studieskulder, pengar som landsfiskalen står för. Sedan går han till Edvards dotter och hotar med att driva in skulden om hon inte gifter sig med honom. Hon tackar nej eftersom hon redan är kär i en flygare (Arne) som har nödlandat på Edvards åker. Det utlyses auktion på gården för att skulden ska betalas. Edvard och Arne flyger då till Arnes mor och far för att låna pengar och på så sätt rädda gården.
Några av skådespelarna är:
Edvard Persson - Edvard Månsson, hemmansägare
Fritiof Billquist - Måns Månsson, hans son
Inga-Bodil Vetterlund - Inga Månsson, hans dotter
Mim Ekelund - Karna, piga
Benkt-Åke Benktsson - Truls, dräng

Filmens handling finns här.

Tidigare bloggar om gamla svenska långfilmer:
I dur och skur, En melodi om våren, Resan till dig, Kärlek och svartsjuka, dödliga passioner, Tärningen är kastad och Maj på Malö.

Överlägsen seger mot Elfsborg

 2011-05-16 Sport
För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
Tre hjältar i regnet på Vångavallen, Marcus Pode (bild), Fredrik Jensen och Kristian Haynes! Elfsborg utspelade i andra halvlek. Vilken glädje och självsäkerhet. Åter ett förvandlingsnummer i pausen. Synd att bara 2000 fick njuta. Tre segrar i rad: Djurgården, Mjällby och Elfsborg. Snart måste väl publiken komma. Kanske mot Syrianska den 26 maj.
Men vad är det som händer i halvtidspausen? Vad är det för "undermedicin" som tränaren Tom Prahl serverar sina spelare? Liksom under förra hemmamatchen mot Djurgården kom TFF ut som ett helt nytt lag efter pausen. Och nu som då gjorde TFF tre snabba mål i en följd.
Om man vill se TFF på Vångavallen ska man köpa en förköpsbiljett. Gärna på Internet men roligare på Bok- och pappershandeln på Algatan. Då kan man få någon av det bästa platserna. I dag hade jag plats 2 på rad 13. Så i mitten man kan komma med en utmärkt överblick. Men det finns ett annat skäl till förköp och det är att med en biljett i handen så måste man ta sig till Vångavallen även om vädret är motbjudande. Och då hade jag ju gått miste om den underbara show som TFF visade upp efter pausen i kväll. Fotboll ska ses live och på Vångavallen.
TFFs hemsida, TFF på Svensk Fotboll. Artikel i TA.

Utflykt till Sassnitz

 2011-05-15   Högalid & Söderslätt
För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland var tillsammans med flera andra föreningar i Trelleborg inbjudna av "Verein 100 Jahre Königslinie" till Sassnitz den 14.5 för att vara med på "Rügener und Trelleborger Museen und Vereine präsentieren: Ein Tag im Museum für die ganze Familie" på Glasbahnhof. Bland de 16 resenärerna fanns många lokala och varför inte nationella kändisar som förmodligen kände varandra men för mig var de allra flesta okända ansikten. Men inte nu längre. Det var mycket trevligt att lära känna alla dessa trelleborgare som alla hade någon form av samlarvurm gemensamt. Jag kände mig verkligen hemma bland dessa "nördar" om de tillåter uttrycket. Man kan också säga personer med stor livsvisdom.
Erik Sandell från Föreningen Gamla Trelleborg, var med. Han var årets "lyktetändare" 2009.
Thomas Sivhed, ordförande i Trelleborgs vykortsklubb men som också är mycket intresserad av frimärken och konstigt vore det väl annars då han är systerson till Trelleborgaren Sigurd Ringström, den kanske internationellt mest kände svenske filatelisten genom tiderna.
Här kommer också Carl Aspegren in i bilden. Han är ordförande i Stiftelsen Ringströms Museum för Filateli och basar för en unik samling som kan vara värd inemot 50 miljoner kronor. Man Carl Aspegren kunde berätta mycket annat under båtturen. Om sin långa verksamhet på Trelleborgs Gummifabrik och den film han tillsammans med Agneta Ulfsäter-Troell han gjort om arbetskraftsinvandringen till fabriken.
Årets eldsjäl 2009, enligt Föreningsrådet, Lars Sonesson, ordförande för Trelleborgs sjofartsmuseum var också med. Sekreteraren heter Erik Sandell.
Vid färjeläget i Sassnitz togs vi emot av en representant för "Verein 100 Jahre Königslinie" Hans-Dietmar Hofmüller. Han var hjälpsam och trevlig på alla de sätt. Och talade en begriplig tyska.
Vi hälsades välkomna på ett offentligt men avslappnat sätt av Sassnitz borgmästare Dieter Holz. Även Trelleborgs kommunalråd Ulf Bingsgård höll ett litet tal på begriplig tyska. För säkerhets skull fanns Rosemarie Krenzin med som tolk. Alltid lika skicklig.
De flesta åt frukost på färjan. Länge letade jag efter ett salladsbord. Det kunde ju inte vara möjligt att det inte fanns en enda tomat, paprikastrimla, oliv eller salladsblad. Men så var det! Allt grönt lyste med sin frånvaro. Men onyttiga wienerbröd fanns det. Liksom korv.

   
Trelleborgs kommunaråd Ulf Bingsgård och
Sassnitz borgmästare Dieter Holz visar upp
Föreningen Sverige-Tysklands presentation
Leif Jönsson, ordförande för Föreningen
Sverige-Tyskland tillsammans med Erik Sandell
Kjell Larsson, Sune Brobeck
och Bertil Fräger, alla från
Trelleborgs Filatelistförening
     
 Sven-Åke Andersson och Vincent Öberg  Vi möttes av Hans-Dietmar Hofmüller  Vi bjöds på snittar och öl, gott och generöst
     
Erik Sandell, Thomas Sivhed
och Carl Aspegren
Fler medlemmar från Trelleborgs
Filatelistförening. De var många.
Trelleborgs sjöfartsmuseum: Lars Sonesson,
Ronny Eriksson, Åke Jönsson och Bertil Palm
     
 Färjeförbindelserna med "nära utlandet" Annons för Museum-dagarna
i "Glasbahnhof".
Två medlemmar från Föreningen
Sverige-Tyskland som var med på färjan "privat",
Bodil Frostholm och Ingemar Green

Vårträff i Helsingborg

 2011-05-13 Lokal politik
För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan   
Jan Backman, ordförande för seniorerna i Helsingborg hälsade välkomna och Käthe Berggren, ordförande för Seniorrådet i Skåne presenterade ett förslag till ny organisation för moderata seniorers arbete i Skåne. Nästan 60 personer från de skånska kommunerna hade mött upp på de skånska seniorernas vårmöte på Parapeten i Helsingborg. De bjöds på ett varierat program och en underbar lunch. Från Trelleborg var vi sex seniorer, förutom jag själv, Ola Pärson, Eva Ekström, Helny Feustel, Ingegerd Möller-Leo och Jan Hjertsson.
Thomas Finnborg, ny riksdagsman för Helsingborg inledde som talare och presenterade en moderat politik för trygghet, lokalt och nationellt. Äldreombudet Iréne Berg presenterade sin verksamhet.
Carl-Johan Sonesson ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne höll ett intressant föredrag om ett antal utmaningar som sjukvårdspolitikerna står inför, om behovet av prioriteringar och om hur hälsovalet har förbättrat kvaliteten i vården.
Skådespelaren Gunilla Poppe gjorde ett bejublat framträdande och fängslade publiken med sina teaterminnen inklusive sin "Nisse" och Fredriksdals teater.
Till sist talade Lars Ohlsson om hur man jobbar med trygghetsfrågor i Helsingborgs stad just nu.

Bloggar om tidigare träffar:
Simrishamn, hösten 2010
Ystad, våren 2010
Anderslöv/Trelleborg, hösten 2009
Vårträffen 2009 hölls i mars i Båstad/Torekov.
Malmö, hösten 2008
Ängelholm, våren 2008
Hässleholm, hösten 2007
Lund, våren 2007

     
Thomas Finnborg, ny riksdagsman för Helsingborg.
I bakgrunden Jan Backman och Käthe Berggren
Nästan 60 personer från de skånska
kommunerna hade mött upp
Seniorer från Trelleborg: Ingegerd,
Helny, Eva, Ola och (bakom Eva) Jan Hjertsson.
     
 Äldreombudet Iréne Berg  Tre damer i kaffehörnan, Helny, Eva och Ingegerd Skådespelaren Gunilla Poppe gjorde ett
bejublat framträdande. Lars Ohlsson väntar på sin tur.

Den förmögne terroristen från Saudiarabien

 2011-05-12 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  
I söndags dödades Usama bin Ladin i Pakistan. Det tog nästan tio år innan jakten på Usama bin Ladin slutade i Pakistan i en konfrontation med amerikanska soldater, som angrep ett boningshus där han höll sig gömd.
Man trodde länge att han flyttade nattetid med hustrur och barn mellan olika bergsgrottor i Afghanistan. I stället bodde han i ett vanligt hus i en vanlig stad.
Med en radikal våldskampanj försökte han återskapa ett muslimskt imperium av 600-talsmodell. Hans terrorkampanj kom att definiera de första åren på 2000-talet.
Med attackerna mot World Trade Center och Pentagon 11 september 2001 upphöjdes bin Ladin till ondskans högsta rang, som tidigare var reserverad för diktatorer som Hitler och Stalin. Bin Ladin blev USAs värsta fiende, och han var ett hån mot USA och den västerländska civilisationen.
Usama bin Ladin föddes 1957 som sjunde son och sjuttonde barn av ungefär 50 syskon. Fadern var ägare till Saudiarabiens största byggföretag. Fadern byggde ett palats till kung Saud på 1950-talet och sedan stod han kungafamiljen så nära att kung Faisal överlät alla byggprojekt till Bin Ladin Group.
Fadern dog när Usama var 10 år. Alla syskonen ärvde miljoner och levde mycket flott. När Usama var liten lekte han med saudiska prinsar och vid 15 års ålder hade han ett eget stall med 15 hästar.
På ett sätt var han kanske missanpassad. Hans mor, den sista av faderns fyra hustrur, kom från Syrien. Usama hade inga helsyskon. Inom familjen kallades hon för "slaven" och Usama för "slavbarnet".

Läs artikeln i NY Times: "The Most Wanted Face of Terrorism",eller läs den här, översatt i Tempus nr 18 2011.

Justine eller Raschans hämnd

 2011-05-11   Böcker, deckare
 För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
Raschans hämnd heter Bodil Mårtenssons senaste bok. Nu lämnar hon Helsingborg och den trygga Bjärehalvön och ger sig ut på internationellt vatten, för alldel inte längre än att den kapade färjan syns från både Helsingör och Helsingborg. "Imamens arvingar" slår till. En shiamuslimsk organisation kan man förmoda.

Denna elfte roman om kriminalkommissarie Joakim Hill vid Helsingborgspolisen introducerar en helt ny karaktär, Justine Jansen, vars speciella styrka och svaghet är att hon har diagnosen Aspergers syndrom. Det ger henne mycket speciella färdigheter men frågan är i vems ärende hon agerar? Hon är i alla fall en mycket sympatisk person även om hon "är hård mot de hårda" i Fantomens och Lisbet Salanders anda.
Justine – Raschans hämnd är en internationell thriller med fokus på terrorism och hämnd. Denna högaktuella spänningsroman är den elfte fristående boken i serien om Joakim Hill vid Helsingborgspolisen.
Turk-armeniern Rashan Makarian är känd från Brottskod 09, där han utnyttjades skändligen av en internationell Trafficking-liga. Nu har han tränat upp sig för att ta hämnd, eller är det bara någon ny person som utnyttjar honom?
Bodil Mårtensson är född i Karlskrona, men efter en längre tid i Lund och några år i Umeå bor hon sedan länge med utsikt över Tycho Brahes Hven. Detta är den elfte fristående boken i serien om Joakim Hill vid Helsingborgspolisen, som här också möter den Aspergerbegåvade kampsportsexperten Justine Jansen. Hoppas att hon blir en bestående förstärkning för Joakim Hill och Helsingborgspolisen.

Tidigare bloggar om böcker av Bodil Mårtensson:
Greppet   Brottskod 09 - om perversiteter   Cuba Red  

Svindlande höjder

 2011-05-10 Böcker
 För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
Den tredje boken i vårens bokcirkel upptäckte jag att jag hade i bokhyllan. I Bra Böckers serie Bra Klassiker från 1975. Den hade bara stått och samlat damm länge.
Svindlande höjder av Emily Brontë handlar om en vendetta på den engelska landsbygden i slutet av 1700-talet fylld av passioner, fiendskap och hat.
Om hittebarnet Heathcliff och den passionerade kärleksförhållandet mellan honom och hans fostersyster Catherine Earnshaw. Heathcliffs liv är fyllt av vilda känslor, djup förnedring och skoningslös hämnd. Och allt han gör kretsar kring kärleken till den vackra Catherine.
Berättaren, hushållerskan Ellen (Nelly) Dean har tjänstgjort på både Wuthering Heights och Thrushcross Grange. Mr Lockwood som kommer till Thrushcross Grange för att ha semester, blir förkyld och sängliggande och får hela historien berättad för sig av Nelly.

Emily Brontë - en av världshistoriens gåtfullaste kvinnor föddes 1818. Hennes korta liv, 30 år, kom att präglas av döden, den förblåste Yorkshireheden i norra England och en ensamhet långt borta från världen. Så småningom blev drömmarna verkligare än verkligheten själv, dikten en tillflyktsort undan ångesten. Året innan hon dog i tuberkulos 1848, utgavs hennes bok Wuthering Heights (Svindlande höjder) under pseudonymen Ellis Bell.

Tidigare böcker i vårens bokcirkel på Trelleborgs bibliotek om systrarna Brontë:
Agnes Grey, en romantisk historia
En kvinnlig utvecklingsroman från viktoriansk tid

Det stalinistiska paradiset förbereder hundraårskalaset

 2011-05-09 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
Trots fattigdom och hunger anser sig diktaturen Nordkorea vara en nation med lysande framtidsutsikter. Nu förbereder sig regimen för att fira hundraårsdagen av statsgrundaren Kim Il Songs - som 18 år efter sin död fortfarande kallas "den evige presidenten - födelse nästa år och då ska världen få se ett välmående blomstrande land, lovar ledarna. Samtidigt ber de utlandet om hjälp och vill att det internationella samfundet levererar gratis livsmedel.
Fasaden vittrar sönder. På banvallar och i vägrenar ser man kvinnor leta efter ätbara rötter och blad. Den kroniska undernäringen i decennier har lett till att många nordkoreaner är kortvuxna. Myndigheterna har tvingats sänka kravet på soldaters längd från 1,50 till 1,47 meter för att få tillräckligt stort rekryteringsunderlag.

Läs artikeln i Neue Zürcher Zeitung: "Aufbruch ins stalinistische Paradies",eller läs den här, översatt i Tempus nr 17 2011.

Tidigare bloggar om Nordkorea:
2009-11-15 Det kalla krigets sista gräns
2009-08-06 Nordkoreas Gulag
2006-10-10 Nordkoreas atombluff
2006-05-31 Tomma vapen skramlar mest
2005-09-27 Hopp även om Nordkorea

Sverigemötet - Den nya arbetarrörelsen

 2011-05-08 Nyheter & Politik, svensk
För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
Sverigemötet i Karlstad den 6-7 maj. 1700 kommunalpolitiker från hela landet - från Haparanda till Trelleborg (Ulla, Marina, Linda, Gunnar, Göran, Sanna, Ina och Bertil).
Som alltid kommer det bästa till sist. Fredriks Reinfeldts sluttal ger sköna vibrationer och energi för framtiden. Ger ny kunskap och en tro och hopp för Sverige i framtiden.
Ingen politiker talar så tydligt som Fredrik. Ingen får så långa stående ovationer.

Det finns inga skitjobb! Oh, så skönt att höra. Alla har arbetsförmåga. Oh, så skönt att höra.
Alla typ av yrken är jobb, lika mycket värda som andra. Frisörer, servitörer och säljare. Alla jobb behövs.
Med moderaternas politik kan vi få ett samhälle där fler arbetar och bidrar till välfärden.

Vi vill att Sverige ska vara ett land där alla som vill och kan arbeta ska ha ett jobb. Vi kallar det full sysselsättning. Alla har någon form av arbetsförmåga. För att nå dit måste vi ha ordning på ekonomin. Det måste löna sig att arbeta och bli billigare att anställa. Drivkraften för arbete måste växa. Vi välkomnar alla jobb med avtalsenliga villkor. Detta är grunden till moderaternas politik och ett skäl till att jobben blir fler.

Idag arbetar 800 000 i i den kommunala, offentliga sektorn. De ska bli fler, lovar Fredrik.
Idag arbetar 250 000 i regioner och landsting. De ska bli fler, lovar Fredrik. Vården behöver fler händer.

I dag jobbar 3,1 miljoner i privat sektor. Det är här de flesta jobben måste komma. Alla typ av yrken är jobb, lika mycket värda som andra. Frisörer, servitörer och säljare. Med moderaternas politik kan vi få ett samhälle där fler arbetar och bidrar till välfärden. Alla jobb behövs.
Nya moderaterna är "den verkliga arbetarrörelsen".
Vi går till val 2014 med en valrörelse som ska handla om jobben. Det är ett löfte!
Lyssna på Fredrik Reinfeldts tal här.

Smal av tunn luft och kyla

 2011-05-05    Forskning & Vetenskap
För två år sedan   För fyra år sedan   
Fett är inte bara fett. Det är det vita fettet som samlar på sig energi och gör oss feta, och det bruna fettet som i stället förbränner energi och därför gör oss smala. Länge har forskarna drömt om en metod, som kan förvandla vårt vita fett till brunt. Nu har de kanske hittat den.
Det vita fettet är reservenergi, som vi behövde en gång. Men inte idag. Det väntar på en signal att börja förbrännas men den kommer inte.
Kyla kan vara en sådan signal. Två timmar i ett rum med endast 16 grader var emellertid nog för att få fart på de bruna fettcellerna, även om tendensen var lite svagare hos de överviktiga.

Alldeles ny forskning har visat att låga temperaturer får nervceller att utsöndra ett särskilt signalämne, en beta-3-agonist. Den binder sig till receptorer på de vita fettcellerna, som därefter börjar producera vävnadshormonet prostaglandin. Det får dem att omvandlas till bruna fettceller, som i motsats till vita inte ansamlar fett utan tvärtom förbränner det.

En annan typ forskning har visat att vistelse på hög höjd kan minska vikten. "I den tunna luften är det mindre syre i blodet", förklarar ledaren för undersökningen, Florian Lippl, forskare vi universitetssjukhuset i München. Därför ökar pulsen, och man måste andas snabbare. Till detta kommer att kroppen avger mer leptin, ett hormon som dämpar hungern och aktiverar fettomsättningen.

Läs mer i Illustrerad Vetenskap nr 5-2011 eller här "Smal av tunn luft och kyla".

Sverigemötet i Karlstad: Here we come!

 2011-05-04 Dagbok
För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
I morgon den 5 maj är det dags att ta sig till Karlstad och Karlstad Congress Culture Centre. Klockan fyra på eftermiddagen åker jag och tio andra moderata medlemmar från Trelleborg till Sverigemötet som ska pågå i dagarna två. Ungefär 1700 företrädare för nya Moderaterna är anmälda för att byta erfarenheter, träffa varandra och utveckla sig själva och sin politik. Det blir en mångfald av seminarier att ta del av. Själv har jag anmält mig till fyra seminarier: vårt nya kommunala handlingsprogram: arbete, välfärd, trygghet. Här har jag fått materialet att läsa i förväg - det var mycket bra. Men också till seminarier som handlar om Fler unga i arbete - Med Hillevi Engström och Tobias Tobé, Grov organiserad brottslighet - Beatrice Ask, och Ensamkommande asylsökande flyktingbarn - Tobias Billström.
Sedan blir det naturligtvis också föredrag av Anders Borg och Fredrik Reinfeldt, mingel, buffér och luncher.
Jag ska bo på Clarion Hotell Drott på Järnvägsgatan i dubbelrum med Gunnar Hedin. Vi är hemma igen på lördag kväll. Det ska bli kul.
Jag var med på Kommunala Rikskonferensen, som kongressen för kommunpolitiker hette tidigare, i april i fjol och den gjorde mig mycket glad och entusiastisk!

Usama bin Ladin är död

 2011-05-03 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  
Det har man ju i och för sig hört rapporterats flera gånger tidigare men nu finns ju liket till beskådande i Pakistan. Han bodde ju i landets huvudstad Islamabad nära ett arméhögkvarter. Det verkar minst sagt komprometterande.
Vad kommer bin Ladins död att betyda?
Kommer den internationella terrorismen att försvagas? Kan det finnas fog för att minska oron för nya vansinnesdåd i någon religions namn?
Vad man skulle önska sig är ju att detta kunde vara början på slutet av det pågående kriget på samma sätt som kanske andra världskriget hade slutat om Hitler inte överlevt 20 juli attentatet mot honom 1944. Vad man däremot säkert kan veta är att andra diktatorer som för krig mot omvärlden eller mot sina egna undersåtar som till exempel Libyens och Nordkoreas ledare nu med all rätt ännu mer drabbats av dödsskräck.
Liksom att detta starkt ökar Barack Obamas möjligheter att bli återvald som Amerikas president. Han visade nu den militära beslutsamhet som många väljare ifrågasatt.
Många av de anhöriga till offren för 11 september-attentaten 2001
känner nu en lättnat och upprättelse. Rättvisa har skipats.

Tidigare blogg: 2006-09-24 "Är Osama Bin Laden död eller bara döende?"

Stefan Stern ger "moderata råd" till Håkan Juholt

 2011-05-02 Nyheter & Politik, svensk
För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan  För fem år sedan  
Stefan Stern skriver i dag en debattartikel i Kvällsposten/Expressen med titeln "Detta är koden som Juholt måste knäcka". Grundtanken är att socialdemokraterna måste utforma sin politik efter vad väljarna önskar. Problemet är att det har redan Moderaterna gjort sedan flera år tillbaka.
Stefan Stern har bland annat varit statssekreterare, planeringschef i statsministerns kansli under Göran Perssons regeringsperiod. Under Mona Sahlins partiledarskap var han bland annat stabschef och biträdande partisekreterare.
Han har fått kraftig intern kritik eftersom han ansetts ha ett tungt ansvar för Mona Sahlins valförlust, bland annat på grund av schabblet med samarbetspartierna. Först ställdes Vänsterpartiet utanför samarbetet med Miljöpartiet, men togs sedan in en kort tid senare. I artikeln skriver han att det främsta skälet till Socialdemokraternas valförlust 2010 var just att Vänsterpartiet kom med i den rödgröna samarbetet. Ljuset har gått upp för honom.

Vilken är då den kod han anser att Socialdemokraterna måste följa för att vinna valet 2014?
Det består av två "moraliska hörnpelare" Den ena är "Växer individen så växer Sverige". Bort med allt kollektivistiskt tänkande alltså. Den andra är "Det är eget arbete som bygger Sverige". Alltså, det är arbetslinjen som ska gälla. Tydligare än så kan man inte ta avstånd från Håkan Juholts politik.
Satsar socialdemokraten Stern på ny politisk karriär hos Moderaterna? Och är han i så fall den ende?
Stefan Stern lämnade ju sin tjänst som biträdande partisekreterare och stabschef i riksdagen. Han gjorde sin sista arbetsdag i går den 30 april.

Och visst behöver Juholt goda råd. 86 % av Expressens läsare tror inte på någon "Juholteffekt" för Socialdemokraterna.

Fredrik Jensen, dagens hjälte på Vångavallen

 2011-05-01 Sport
För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
Hemmamatch på Vångavallen, soligt och varmt på förmiddagen men det mulnar till ju närmare matchstarten kl 14 närmar sig. Svårt att veta vad man ska ha på sig. Jag valde att ha en hel del kläder och det visade sig vara riktigt
Första halvlek var ingen höjdare direkt. 80 % av tiden var det dåligt spel, och 20 % ännu sämre som radioreportern på Vångavallen sammanfattade halvleken. Tillsammans med Bengt Gunnarsson delade jag i pausen min besvikelse. Men ingen kö till toaletterna och dessbättre beslöt jag mig för att ge lagen en ny chans.
Vad som hände under halvtidsvilan kan man bara ana men faktum är att TFF kom ut som ett helt nytt lag. Trelleborgs spelare var nu plötsligt först på alla bollarna och passningar nådde fram. Efter fem minuter av andra halvlek ledde plötsligt TFF med 2-0, båda målen av Fredrik Jensen (bilden). Inte långt efteråt gjorde så Markus Pode ett snyggt mål och ökade ledningen till 3-0.
Sedan knöt det sig igen och Djurgården tilläts reducera till 3-1. Detta blev en injektion för det för dagen helgula laget och våg efter våg av anfall kom mot hemmaburen. Plötsligt blev det åter spänning och nerv i matchen.
Djurgårdaren Philip Hellquist gjorde också sitt andra mål men mer blev det dessbättre inte även om man satt med hjärtat i halsgropen under de fyra, långa tilläggsminuterna.
Första hemmasegern för säsongen var ett faktum med 3-2 mot Djurgården och alla hemmasupportrar gick hem med ett lätt sinne. Men inte många på läktaren, 2395 personer bara.
Tidigare bloggar om TFF:
Ett spännande Skånederby i allsvenskan
Ny hemmaförlust mot HIF
Tvåmålsskytt till ingen nytta
Publiken segrare på Vångavallen