Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Maj 2012

Bertil Tomelius
Startsida

Sommarens deckare, ett

 2012-05-30   Böcker deckare
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan   För fem år sedan För sex år sedan  
Har skaffat en del deckare i pocketformat för sommarens bussresor. Tänker ju skaffa "Skånekortet". Tre av Anna Jansson som jag inte läst något av tidigare: hennes tre första Stum sitter guden (2000), Alla de stillsamma döda (2001) och Må döden sova (2002). Aldrig läst något av henne tidigare vet bara att hon skriver deckare med Maria Wern som kriminalinspektör och som utspelar sig i huvudsak på Gotland där Anna Jansson själv växte upp. Sedan tidigare ligger Drömmen som förde dig vilse (2011) i bokhyllan och väntar på läsning.

Vidare Marie Jungstedts två senaste, alla hennes tidigare deckare har jag redan läst: Det fjärde offret (2011) och Den farliga leken (2010). Hon skriver också om Gotland. Om kriminalkommissarie Anders Knutas, kriminalinspektör Karin Jacobsson och journalisten Johan Berg och hans fru Emma Winarwe.
Senaste läste bok av Marie Jungstedt är Den mörka ängeln, (2008).

Alla dess fem köpte jag för billiga 192 kr, inklusive frakt, från Bokus.

Men innan jag börjar ska jag först läsa ut Jan Mårtensons senaste som är hans 40:e om antikvitetshandlaren Johan Christian Homan och hans "särbo", Säpo-polisen Francine Silfverstierna. Den heter Mord i blått. Mer om Jan Mårtensons böcker kan man läsa här.

Anna Janssons hemsida. Mari Jungstedts hemsida.

Mördaren Mladic inför domstol

 2012-05-29    Nyheter & Politik, internationell 
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Av alla de män som knyts till de brutala övergreppen under kriget i Bosnien är det ingen som är så avskydd som Ratko Mladic, den Bosnienserbiske före detta militäre befälhavaren. Förra veckan ställdes han inför domarna i den speciella tribunalen för det forna Jugoslavien i Haag. Mladic, som greps i maj 2011, åtalas för krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och två folkmord - det ena den etniska resningen - Mladic ledde bland annat belägringen av Sarajevo i 44 månader - och den andra massakern i Srebrenica som inträffade under krigets kulmen. Då körde han över en liten FN-kontingent varefter man förde bort alla kvinnor och flickor och sedan dödade 8000 obeväpnade män och pojkar.
Fyra av Mladics medarbetare och högt uppsatta officerare avtjänar redan livstids fängelsestraff.
I en annan rättssal dömdes för en tid sedan Liberias före detta president, Charles Taylor, skyldig till krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten i Sierra Leone.
Läs artikeln i The New York Times: "Former Bosnian Serb General Hears Indictment, and Insults, as Trial Opens", läs den här, översatt i Tempus nr 21

Tidigare blogg om Ratko Mladic: 09-10-10 Den serbiske massmördaren och krigsförbrytaren Mladic.

Årets ungdomsledare är... Nilla Tomelius

 2012-05-27    Sport, Familj, Hästar
För ett år sedan   För fyra år sedan   För sex år sedan  
Under Elitloppshelgen i maj 2012 avslöjas vem som vunnit titeln Årets Ungdomsledare 2011. Nilla Tomelius, 23 år, från Jägersro är nominerad till titeln och övriga är Jennifer Ohlson, 19 år, från Bergsåker och Annie von Krusenstierna, 53 år, lärare från Wången.
"Nomineringen kom som en överraskning. Det känns jätteroligt att ha blivit nominerad och vara bland de tre uttagna. När man brinner för sitt jobb är det extra roligt att uppmärksammas. Skulle jag vinna titeln är det ren bonus, säger Nilla Tomelius som arbetar på sportavdelningen och även är ungdomsledare i travskolan.
Och vad hände i dag? Jo, hon blev vinnare. Nilla Tomelius blev årets ungdomsledare inom travsporten i Sverige.
23-åriga Nilla Tomelius har hållit på med trav i många år och började med ponnytravet på Ung Jägersro. Hon har en otrolig kunskapsbredd och kombinerar jobbet på travskolan med jobb på Jägersros sportavdelning. Hon är även väldigt aktiv i ponnytravklubben, där hon varit ordförande.
Priset var, förutom en VIP-helg på Solvalla, en guldhjälm samt ett stipendium på 10 000 kronor för förkovran inom travsporten.
Läs mer i senaste numret av Travsport: Nilla Tomelius – Årets ungdomsledare 2011.

Hemmaförlust mot jumbolaget (igen)

 2012-05-26    Sport
För ett år sedan För två år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Det har inte varit någon bra inledning för säsongen i Superettan sedan TFF nedgraderades dit från Allsvenskan i fjol. En seger på åtta matcher och nästan på nedflyttningsplats. Det var verkligen inte vad man väntat sig. Snarare tippades TFF som ett topplag inför säsongsstarten.
Men i eftermiddag ska det väl ändå bli en andra seger, när jumbolaget IFK Värnamo kommer till Vångavallen. De har förlorat alla bortamatcher och bara tagit två poäng hemma.

Men se upp för underskattning! Skadeläget är inte bra för TFF. Förutom långtidsskadade spelare saknas även Kristian Haynes, Thiago Pinto Borges och Fredrik Jensen.
"Tufft motstånd väntar IFK borta på Vångavallen" kan man läsa på IFK Värnamos hemsida.

Ja, så kunde man spekulera i förväg, men så blev det inte. I 1:a halvlek spelade båda lagen som om de vore nöjda med 0-0. Efter vilan kom TFF ut som nyuppväckta. Det blev 1-0 efter 52 minuter, Magnus Andersson. Sedan pressade IFK Värnamo medan TFF sprang bakåt som rädda, yra höns. Det kunde blivit större förlust än 1-2, om det inte vore för Zlatan, Azinovic alltså. Målvakt i TFF, den ende värd att applådera i kväll. Strålande räddningar i frilägen. Grattis till IFK Värnamo som tog sin första seger i serien.

TFF behöver (minst) ett halvt, helt nytt lag. Annars kan kräftgången gå långt. Nu ligger TFF på nedflyttningsplats till Division 1 Södra. Och publiksiffran! 1015 åskådare, verkligen glest på läktarna. Men i gengäld inga köer varken till toaletterna eller till Bamsekorven. Och fin placering på C, plats 5 på rad 17, gav mig en underbar utsikt. Kändes som om jag "ägde" spelplanen.

Bilder på båda lagen vid presentationen och på dagens hjälte Zlatan Azinovic.
Superettan: Tabell.  Superettan: Spelschema och Resultat.

Senaste bloggar om TFF:
Kämpande TFF fick 1-1 mot Örebro, 110925
Bottennapp - förlora hemma mot bottenlaget, 110828
Äntligen en seger för TFF, 110709

TFFs hemsida,

Spionen

 2012-05-25    Böcker deckare
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Spionen är Jan Mårtensons bok från 2007 och en av de sex jag hade kvar att läsa av de 39 han har skrivit sedan starten 1971 med "Telegrammet från San José".
Jan Mårtenson är tillbaka med en ny bok om Johan Kristian Homan, antikhandlaren i Gamla stan. I Spionen dras Homan in i ett drama där han inte vet vem som är vän eller fiende.
Anders Molins familjeliv och lovande diplomatkarriär har gått i spillror. Nu anklagas han dessutom för att ha arbetat som spion för ryssarna och vänder sig desperat till Johan Kristian Homan för hjälp.
Men Homan har egna problem. Ett studentjubileum får ett katastrofalt slut när en klasskamrat mördas och Homan plötsligt utpekas som mordmisstänkt.
Homan dras in i ett drama där det förflutna, vare sig det handlar om spioneri under kalla kriget eller om ett brutalt mord, måste hållas hemligt till varje pris. Och Anders Molin - är han verkligen så oskyldig som han hävdar?

Boken är verkligen inte någon höjdare. Lite väl mycket den här gången om gamla militära hemligheter från det kalla krigets tid. Rysk spionageverksamhet före och efter kalla kriget.
Som vanligt har Internet och Wikipedia varit en omfattande källa för Mårtenson. Ger långa texter och förbättrar inte innehållet.

Jan Mårtenson, född 1933 och bosatt i Stockholm, började sin långa framgångsrika karriär som diplomat 1960. Han har bland annat varit chef för kungens kansli, biträdande generalsekreterare i FN, chef för FN:s Europakontor i Genève och ambassadör i Schweiz.

Hemsida för Mårtensons böcker om antikvitetshandlaren Johan Homan. Mårtensons senaste bok - hans 40:e! - heter Mord i blått och kommer ut i april 2012.

Mina senaste bloggar om Jan Mårtensons tidigare böcker:

Dödligt svek, 12-04-01,  Safari med döden, Mårtensons bästa på länge, 11-07-27, Mord i Havanna, 10-07-02, Palatsmordet, 09-08-07, Dödssynden, 08-09-19
Allt om Jan Mårtensons böcker.

Billös

 2012-05-24   Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
I dag har jag skrotat min Toyota Corolla som jag haft i 15 år. Den föll på att reparationen för att få den i besiktningsgodkänt skick blev för dyr i förhållande till bilens övriga tillstånd - en nästan nedsliten stötdämpare med flera skavanker. Jag oroade mig för separationsångest men oj vad jag bedrog mig. Det var underbart att bli med henne. Det var med en stor lättnad jag lämnade Magnus Bildemontering på Omvägen i Trelleborg med 1500 kr i fickan och skrotintyget på DLN 054 i handen. Jag hade cykeln i bagaget så jag tog en lång cykeltur genom det sommarfagra Trelleborg och dess vackra stränder och hamn. Solen värmde och fartvinden svalkade. Det blev en traditionell Cillas Sallad på Salladsbaren på Algatan och sedan cyklade jag hem till Högalid och bara njöt.
Ska bli intressant att se hur länge jag kan klara mig utan bil. I morgon ska Arbetsmarknadenämnden inspektera ett nytt boende på Syster Jennys väg 2 i Fagerängen, dit tar man sig med cykel, liksom till Parken och Kommunfullmäktigemöte på måndag och till (M)ötesplatsen på Algatan 76 och moderaternas fullmäktigegrupp på tisdag.
Till min dotter Linas grillkväll på söndag eftermiddag tar man sig lätt och snabbt med buss 146. För att inte tala om Vångavallen på lördag eftermiddag, TFF - Värnamo i Superettan. Livet leker och solen skiner!
Bild på bilen i dess glans dagar för 9 år sedan på Björkgatan i Malmö.

Paradisoffer

 2012-05-22       Böcker deckare
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Paradisoffer är Kristina Ohlssons fjärde och senaste roman. Den är lite annorlunda än de tre tidigare men minst lika bra. Alla måste älska Eden Lundell. Hoppas att hon återkommer även i nästa bok.
Paradisoffer handlar fortfarande om kriminalkommissarie Alex Recht och hans medarbetare Fredrika Bergman. Men här har vi fått en ny huvudperson, Eden Lundell, högsta chef SÄPOs kontraterrorismenhet, som tidigare arbetat för MI5 och verkar ha väldigt många hemligheter. och Alex son Erik Recht spelar också en avgörande roll. Boken utspelar sig nnder två intensiva dygn.
Platsen är ett Stockholm märkt av terror. Inte bara den verkliga självmordsbombaren på Drottninggatan, utan en rad bombhot runt om i staden, varav ett mot Rosenbad. Sverige har fått en ny justitieminister, Muhammed Haddad och han ska delta i en väldigt uppmärksammad debatt om invandring.
Varifrån kommer vreden ifrån som får unga människor att bli självmordsbombare? Ta till våld för att få andra människor att göra som de ville?
Hur kommer den utvisningshotade algeriern in i bilden? Och varför nämns just Tennyson Cottage, när det finns större och mer ökända fängelser?

En syster och en bror, en kvinna och hennes kärlek. Oupplösliga band och en desperat handling. På ett sätt så enkelt, på flera andra helt obegripligt.

Recension: Fru Es böcker.
Kulturbloggen: "tar raka vägen till filmsuccé, men är inte den litterärt bästa i serien". Piratförlaget.

Nu har jag läst tre av hennes fyra böcker. Tusenskönor från 2010 återstår. Den sparar jag till sommarens bussturer.

Egna bloggar: Storartade Änglavakter. Askungar, en strålande debut.
Ett något oordnat kompendium över boken Paradisoffer finns här.

Kaos i ökensanden

 2012-05-20    Nyheter & Politik, internationell 
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
I stora delar av Sahel söder om Sahara råder anarki. I Mali kämpar kuppmakare mot den förra regimens anhängare, och i norr har tuareger och islamister utropat en stat.
Det västafrikanska statsförbundet Ecowas regeringschefer samlades i ett katastrofmöte, därför att just Mali, som länge var en demokratisk förebild, hade förfallit i kaos. Två tredjedelar av ökenlandet kontrolleras inte av regeringen, och till och med i huvudstaden har kuppmakarna svårt att hålla ställningarna.
Det är inte bara Mali som har förvandlats till en häxkittel. Samma kaos råder i stora delar av regionen. Tuaregrebeller har i norra Mali utropat en egen stat kallad Azawad i samarbete med den islamistiska gruppen Ansar al-Din, som samarbetar nära med al-Qaida i Islamiska Maghreb. I stora landområden härskar banditgäng, som tjänar miljoner på kidnappningar och narkotika- och vapensmuggling. Ofta är det omöjligt att veta vem som är tuareg, terrorist eller bandit.

Det var just därför som maliska soldater lojala mot kapten Amadou Sanogo (bild vänster) gjorde en kupp 21 mars mot den mångårige presidenten, Amadou Touré (bild höger). De revolterade för att förbättra sin förtvivlade situation i kampen mot tuareger och islamister. Touré hade före kuppen beskyllt militären för "oduglighet i kampen mot den islamistiska terrorismen."
Men hittills har kuppmakarna bara uppnått motsatsen till vad de eftersträvade. Bara några få dagar efter det att Touré hade störtats, invaderade tuareger och Ansar al-Din-krigare städerna Gao och Timbuktu med terrängfordon och svarta fanor. De kontrollerar fortfarande dessa städer. I och med att den maliska statsmakten retirerade blev ett område i Sahara och Sahel, en yta fyra gånger så stor som Frankrike, helt oregerligt över en natt. Islamisterna rör sig sedan dess nästan obehindrat på en yta som sträcker sig från Tindouf i västra Algeriet till gränsen mellan Libyen och Tchad och i söder till norra Nigeria.
Övriga bilder: 3. Islamists near Timbuktu stand guard last month as they prepared to hand over a hostage from Switzerland och 4. Exempel på varutransport i norra Chad.

Läs artikeln i Der Spiegel: "Disaster in the Sahel: Fighting in Mali Adds Chaos to Troubled African Region", läs den här, översatt i Tempus nr 20 2012.

Blå himmel, mozzarella och falska eurosedlar

 2012-05-17    Nyheter & Politik, internationell 
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Att producera falska pengar är en stor inkomstkälla för delar av den italienska maffian. 500 euron är favoriten bland narkotikahandlare världen över och falska euro utgör en del av deras affärsverksamhet. Ibland köper invandrare från Afrika och Latinamerika medvetet falska euro för att löpa hus i sina hemländer. Falskmyntarnas huvudstad ligger i Giugliano i Kampanien. Där pågår en ständig katt-och-råtta-lek med poliser och sedeltryckare, vars olagliga produkter är så konstfärdiga att till och med polisen är imponerad. När polisen gjorde en räd mot några av verkstäderna i trakten av Giugliano och i Kalabrien längre söderut i januari 2009 genomsökte de 162 ställen och grep 109 personer samt beslagtog ett berg av olagliga sedlar och utrustning.
Trots denna räd, som var den största på många år, fortsätter tillverkningen, enligt överste Gentili. Sedeltryckning är en tradition - precis som vintillverkning, keramik, tyger och andra hantverk som Italien är känt för - som ofta går i arv från far till son.

Läs artikeln i The New York Times: "In Southern Italy, Fake Euros That Even the Police Admire", läs den här, översatt i Tempus nr 19 2012.

Askungar, en strålande debut

 2012-05-16       Böcker deckare
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Askungar är Kristina Ohlssons debutroman från 2009. Boken blev snabbt en framgång både i Sverige och utomlands. Efterföljaren Tusenskönorbelönades med Stabilopriset och blev nominerad till bästa svenska kriminalroman 2010. Redan boken Askungar är fantastiskt bra, välskriven och spännande och sedan blir hennes följande böcker ett strå vassare.

En liten flicka försvinner från ett x2000-tåg som just rullat in på Centralen i Stockholm. Flickans pappa blir snabbt misstänkt och alla resurser läggs på att lokalisera honom. I en annan del av Sverige lever en ung kvinna gömd, rädd för att en dag återfinnas av mannen som hon först trodde var den prins och befriare som hon sedan barnsben väntat på. Hon vet bättre än någon annan varför flickan är försvunnen, och än en gång förbereder hon sig för flykt. Polisutredningen leds av den legendariske kommissarien Alex Recht. Vid hans sida finns den ivrige kriminalinspektören Peder Rydh. Och inte minst den civilanställda utredaren Fredrika Bergman, hon som skulle bli violinist men istället hamnade inom polisen och som tvingas kämpa i motvind när hon vill leda bort utredningen från det spår man först slagit in på.
Kristina Ohlsson är född 1979 i Kristianstad. Hon bor numera i Wien där hon arbetar med terrorfrågor. Är utbildad statsvetare och har tidigare jobbat på både Försvarshögskolan och Rikspolisstyrelsen som analytiker.

Den första boken jag läste av henne var hennes tredje bok, Änglavakter från 2011.
Blogg: Storartade Änglavakter.
Ett något oordnat kompendium över boken Askungar finns här.

Två nyfödda på Gränsbo

 2012-05-15    Hästar, Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Nyligen har det varit tillökning på hästgården Gränsbo, belägen mellan Östra Klagstorp och Äspö. De båda stona Mirella, 11 år och Ultra, 7 år har båda nedkommit. Mirella fick et stoföl, Mistra och Ultra ett hingstföl, Silas.
För fyra år sedan föddes Minton: Glädjande tilldragelse på Gränsbo.
För två år sedan hade Ultra en mycket stark period: Farmens Ultra fortsätter sin segerrad.
Stall Gränsbo

   
 Hästägaren Nilla, min yngsta dotter, med stolta mamman Ultra
och hingstfölet Silas. I bakgrunden Mirella med stofölet Mistra.
 Jag själv med Ultra och Silas.
   
 Nilla med Mintons lillasyster Mistra.  Fölet Mistra i egen hög person.

Skåne lyfter

 2012-05-12    Högalid & Söderslätt, Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
I går kom Skåne lyfter till Trelleborg. Ett lyft för sundare vanor i vardagen.
Nästan hela Senior Sport School var där under många timmar för att informera om ett nytt program till hösten. Ett dussin personer anmälde intresse och vill gärna ha en inbjudan till ett informationsmöte längre fram. Vi var utrustade med alldeles nytryckta vita T-shirts som tydligt visade vilka vi var.
Själv passade jag på att prova Sveriges första klimatsmarta smoothiecykel. Mossagården bjöd på en läskande drink till alla som trampade fram en läcker smoothie.
Vi spelade boule med alldeles nyinköpta klot på gräsmattan kring fontänen Sjöormen på Stortorget. Det var inte det bästa underlaget men det var kul och vi fick flera besökande att prova på. Bland andra Cecilia och Ola från Arbetsmarknadsförvaltningen. Vi fick också tillfälle att visa upp oss på scenen tillsammans med konferencieren Ola Selmén - en känd programledare från TV, sades det -och propagera för Senior Sport School programmet till hösten 2012.
Vi gick också tipsrundan, eller Gångsafari som den kallades, och flera belönades med matpåsar från matstånden.
Programmet för Trelleborg.   Mossagården.

Läs gärna mer på: Bloggar om Senior Sport School i Trelleborg, hösten 2011: Nytt liv efter jul.
Bowling, Gym och Lill SpenningeInaktivitet är direkt livsfarlig! Restaurangkväll på Liljeborgsskolan. Senior Sport School, Lina Larsson. Startträffen i september.

Läckert på Europadagen

 2012-05-09    Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Helt ny var Stig Svensson, som var helt nöjd med maten, men främst imponerad av att det fanns så många matgäster vid vårt framdukade bord. Och visst fanns det flera anledningar till detta denna dag. Den 9 maj 1950 lades grunden för Kol- och Stålunionen, ett projekt som skapats av Frankrikes utrikesminister Robert Schuman och hans medarbetare Jean Monnet, och som sedan blev EG, som blev EU. Glädjande var att några gäster som vi inte sett på ett tag, dök upp, som Lisen och Torsten Mårtensson och Hans och Gun Odell.
Temat för lunchen var som sig bör "Europa Runt" och utmärkande var "Läckert, mycket och billigt". På buffen serverades Moussaka, Paella, Bouillabaisse samt Pasta med vitlök, typiska rätter i respektive Grekland, Spanien, Frankrike och Italien. Som mellanrätt serverades Brie ost och vindruvor och som dessert Choklad mousse med körsbär. Gott hemmabakat bröd fanns det och Sofie serverade vid vårt bord som vanligt till stor belåtenhet. Det var helt riktigt att alla inblandade kallades in för att avtackas med en varm applåd.

Senaste Moderatlunchen: Moderatlunch, 2012-03-14.
Tidigare bloggar om Moderatluncher:
Moderatlunch 2012, 12-02-15
Gåsamiddag med njutning, 11-11-10,
Moderatlunch på nya Dannegården, 11-08-26,
Söderslättsproducerat, 11-05-18,
Två Trappor, 11-03-31,
Två Leijon, 11-01-24.

Vårresa till vackra Spreewald och Dresden den 3 - 6 maj 2012, Dag 2-4

 2012-05-07   Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Resor med Vänskapsföreningen ger alltid tillfälle att träffa trevliga gamla vänner och stifta bekantskap med nya personer som blir nya vänner. Det är resornas viktigaste resultat.
Förbluffande mycket kvalitet erbjöds alla dagarna till en förhållandevis låg kostnad.
Jag upptäckte att jag under resan varken saknade min mobiltelefon, min mail eller min Facebook. Känns sunt och bra men är naturligtvis också ett mycket bra betyg åt arrangemanget och ressällskapet som var en god social ersättning för "sociala medier".

Nästa morgon stod frukosten elegant och näringsriktig serverad. Vi satte oss i bussen för färd mot Lübbenau och Spreewald, som ofta kallas "Skogens Venedig" på grund av alla sina många kanaler.
Lübbenau är centrum för den del av Tyskland där sorberna bor.
Spreewald berikas av kulturarvet från sorber/vender med deras slaviska sedvänjor. "Spreewald" är ett starkt och mycket användbart varumärke. I Spreewald delar sig floden Spree i en labyrint med många mindre flodarmar eller kanaler. Kanalerna formades vid den senaste istidens slut, 300 kanaler, totallängd över 1500 km.
De är grunda och trafikeras av kanoter och typiska flatbottnade båtare "Kahn".
Nästan ljudlöst gled vi i flera timmar framåt med en sådan Kahn eller snarare stakades framåt mot strömmen av en "gondoljär" i aktern. Det var en fantastisk upplevelse.
Nästa dag åkte vi till Dresden där vi under en sakkunnig guides ledning fick göra både en rundtur i bus i omgivningarna och en runda till fots i "Alte Stadt".

Dagen avslutades med ett besök på Meissens porslinsfabrik som är Europas äldsta grundad 1710. Staden är känd över hela världen för sitt porslin med de korslagda blå svärden som kännetecken.
Det blev ett mycket imponerande besök som startade med en TV-show där fabrikens historia och kemiska utveckling presenterades.
Sedan fick vi se hantverkare genomföra de olika stegen i framställningen av porslinsföremålen , från formandet av leran till handmålning av detaljer.
Allt var mycket pedagogiskt upplagt med bakgrundsmusik och texter som fångade uppmärksamheten. Vi gick runt länge i utställningshallen. Där fanns mycket att titta på. En upplevelse jag inte velat missa.

Läs mer om resan här: Vårresa till vackra Spreewald och Dresden den 3 - 6 maj 2012.

     
     
     
     
     
     

Läs också om Dag 1 ditresan och ankomsten.

Vårresa till vackra Spreewald och Dresden den 3 - 6 maj 2012, Dag 1 ditresan och ankomsten

 2012-05-04   Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Torsdagen den 3 maj gick avfärden. Jag lyckades få en av de bästa platserna alldeles bakom reseledaren och chauffören. Och med Kerstin Gahne som trevligt och pratsamt resesällskap. Jag hade varit uppe klockan fyra för att vara i god tid för avfärd kvart i sex på Övre busstation i Trelleborg. Vi var 35 personer i bussen, nästan alla medlemmar i Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg. Snart serverades vi kaffe och dubbelfralla (à 35 kr) och färden gick snabbt till Geder för avfart mot Rostock.
Till kaffet serverades färska Metro och där fastnade jag för en artikel om hur man kan skona kroppen från träningsstressen med ett glas tomatjuice. Tomatjuice innehåller höga halter av antioxidanten lykopen. 1,5 dl om dagen ska man dricka.
Tyvärr blev det inte den nya färjan Berlin utan vi fick nöja oss med Prinz Joachim. Det blev flera korta pauser på väg genom Tyskland mot Dresden inklusive en längre lunchpaus på en TopRast Restaurant. Vid femtiden var vi framme i Cottbus och gjorde oss klara för middagen klockan kvart i sju. Därefter var vi ganska trötta efter den tidiga morgonen och den långa bussresan under vilken Kerstin Gahne underhöll mig om föreningen Samkultur som hon länge varit med i. Den har 225 medlemmar som ägnar sig åt målning och konsthantverk.
Vid middagsbordet hade jag sällskap av bland andra Sven och Karin Sandgren, Margareta Segerhagen, Eva, Birgit och Kerstin Gahne, Karl och Heidi Sedlacek. Jan Delbrandt och Jan Persson, Bengt och Anna-Stina Siwersson (se bilder).
Överst poserar researrangören Roland Peterson och chuffören Anders med vår reseledare Margareta Blennhage i mitten.

Tidigare resor med Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland: Busstur till Stade, Sensommar på Rügen, Fyra dagar i Berlin,

Öppet Hus på förste Maj

 2012-05-03    Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Sedan flera år tillbaka har moderaterna i Trelleborg Öppet Hus på 1 maj. Årets huvudtalare var Riksdagsledamot Hans Wallmark, ledamot i försvarsutskottet sedan 2010.
Hans Wallmark, för ovanlighetens skull inte iklädd röda byxor, är nu partiets andreman i försvarsutskottet. Han säger sig ofta får höra att "vi har ju inget försvar längre". Men, menar han, något måste det väl vara som kostar 42 miljarder om året. Tidigare hade vi en stor "papperstrupp" som det tog tre år för att mobilisera 30 000 man. Men nu kan vi med det nerbantade försvaret mobilisera 50 000 man på tre veckor!
Hans Wallmark pratade länge om den "arabiska våren" och vilka stora effekter den unge grönsakshandlarens förtvivlade gest i Tunisien fick. Han brände sig till döds då myndigheterna beslogtag hans vagn och grönsakslager. Hans samlade förmögenhet vid sin död var 24 dollar. När ledaren för kleptokratin i Tunisien Ben Ali störtats hittas revolutionärerna stora högar av dollarsedlar dennes vardagsrum. Tala om bristande jämlikhet.
Men Wallmark hade också synpunkter, humoristiska och allvarliga, på det faktum att Stefan Lövén ska förstamajtala för första gången som s-partiledare och visade tydligt att han inte var en stor beundrare av socialdemokraten Peter Persson som samtidigt talade i Stadsparken, inför glesa skaror.

2009 handlade 1 Maj mötet om det då aktuella och särskilt inbjudna var Per Stenmarck och Hans Wallmark. Stenmarck var ledamot av Europaparlamentet i tio år efter Sveriges EU-inträde 1995. Hans Wallmark stod på moderaternas femte plats på listan med realistiska chanser att ta en plats efter EU-parlamentsvalet 2009.
2010, för första gången i egen lokal, var dat dags för sjukvårdsregionrådet Catharina Blixen-Finecke att hålla "förstamajtalet".

Mycket uppskattat blev den förtäring som vi bjöd på, danska smörrebröd från den nyss öppnade delikatessbutiken "Den Lille Danske" på Nygatan av de olika slag, med lax, räkor, leverpastej, sill och dessertostar. Och lämpliga drycker av många slag till det.

Välkommen till Den Lille Danske.

Valborg på Trelleborgen 2012

 2012-05-01    Högalid & Söderslätt, Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Blev en fin tillställning, mycket med folk, det mesta jag sett på flera år. Och naturligtvis det fina vädret!
Träffade vänner där, Jan R, Vive O, Helny F, Ingegerd M, Lars F, Kerstin G med mera.
Jan hade tyska korvar med som vi grillade över den tända eldarna.
Snart blev klockan åtta och vi drog oss mot scenen där kvällens konferencier Ulf Bingsgård traditionsenligt tutade in våren.
Där lyssnade vi på Trelleborgs kammarkör som hälsade in våren med sånger, inte allt var helt enligt min smak, vårkänslorna vägrade att släppa loss.
Inte blev det mycket bättre för att Michael Nordberg höll "Talet till våren" och ändå är han både bibliotekschef och Kulturskolechef.
Nej, det rätta känslorna kom med Tin Josefsdotters elddans på scenen, mystiska ljussken mot den mörknande himlen. Valborgsbålet som hon sedan tände blev häftigt och värmde både kropp och själ.
Sedan cyklade jag hem, frös om händerna, och hemma tittade jag på de bilder jag tagit och läste långt in i vårnatten Kristina Ohlssons senaste bok "Paradisoffer". Det blev en god, och nykter avslutning på Valborg.

Hemsidor: Trelleborgs Kammarkör och Tin Josefsdotter.
Tidigare bloggar om Valborg på Trelleborgen: 2009 och 2008.