Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Maj 2013

Bertil Tomelius
Startsida

 

Seniormässan i Malmö

 2013-05-31   Lokal politik
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan 
Region Skånes kongress Senior i Centrum arrangerades under fyra dagar på Malmö Arena och Malmömässan 29 maj till 1 juni 2013, varav tre dagar parallellt med Senior Mässan. Här fokuserades på äldres livssituation och äldrevård och man väntar ett stort antal AT/ST-läkare, hälso-, vård- och omsorgspersonal, närstående och allmänhet som besökare.
Moderata Seniorer i Skåne ansvarade för bemanningen av ett utställningsstånd.
Min uppgift var att mellan 12 och 14 på fredagen den 31 maj bemanna Moderata Seniorer i Skånes "stånd" på Malmömässan. Olle Ydstedt från Malmö seniorerna var också med (bild).
Vi bytte av Elsa Tibblin från Malmö och blev själva senare avlösta av Maja-Liisa Mogensen från Hässleholm.
Vi lockade med blå karameller, delade ut information och ställde frågor om vilka äldrefrågor som låg mässbesökarna varmast om hjärtat. Många av besökarna var i vår egen ålder.

Timmarna gick fort och jag hann träffa gamla kära bekant från mina många år i Möllevången - Sofielund i Malmö. Bland andra Leif Jönsson och hans fru Marianne från gamla Byalaget Sofia. Träffade också Gisela Löfström som liksom jag var med, i slutet av 80-talet, i en föräldrastyrelse på Sofielundsskolan, där hon en kort tid var ordförande. Bild på Gisela Löfström hittade jag här och hennes företag GLE-design här.

Läs mer: Seniormässan i Malmö.

Rügen och Königsstuhl

 2013-05-29    Högalid & Söderslätt, Dagbok
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan 
Den 25 maj tog vi bussen från Övre i Trelleborg för en endags resa till Sassnitz och Königsstuhl. Vi lämnade Trelleborg i ösregn. På båten satt Lena och jag bekvämt i fåtöljer. Vem träffar vi i salongen om inte Lars E Fränngårds väna maka Birgit!
Vi träffade också två män som åkt ända från Falun, 76 mil, för att handla billig sprit på Bordershop i Sassnitz!
I Mukran möttes vi av vår vän sedan många år, Rose-Marie Krentzien. Hon tog oss med på en promenad längs Hauptstrasse till Alt-Stadt och
berättade om de gamla husen från förra sekelskiftet. Vi kom ner till Strandpromenaden med dess härliga butiker och uteserveringar med tid för
kaffe eller en stilla öl. Vi åt på Ristorante Miramar. Öl och Sparrissuppe och sedan god glass till efterrätt.
Där hämtade bussen oss och körde oss upp mot Königsstuhl,
Besöket på Königstuhl blev mycket intressant, bara lite väl kort. Först fick vi se en film på en biograf som visade Nationalparken Jasmund i hela sin underbara prakt, årstid för årstid. En lisa för själen.Och sedan en inre rundvandring med ledsagad av en digital guide som inbjöd till historisk bakgrund, experiment, filmer, bilder och romantisk musik. En verklig upplevelse.

På färjan hem fick vi sällskap vid matbordet av Tore Skåreborn från Blentarp och Gudrun Månsson från Simrishamn respektive Siv Gabrielsson från Skanör och Lars Serger från Ljunghusen. Lars är redan medlem i föreningen och de övriga tre intresserade prospects.
Besöket på Königstuhl blev mycket intressant, bara lite väl kort.

Vi var hela 42 personer i bussen, de flesta medlemmar i Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland

     
 Birgit Fränngårdh, ressällskap  På Ristorante Miramar, Bertil,
 Helge, Anna, Johnny, Marie-Louise,
 Birgit, Ingrid, Lena och Karin
 Die Altstadt: Fürstenhof
     
 Rose-Marie Krentzien guidar
 genom die Altstadt
 Olof Rosenqvist och Lena Welinder  Siv Gabrielsson från Skanör och
 Lars Serger från Ljunghusen.
     
 Lena med Tore Skåreborn
 och Gudrun Månsson
 På hemfärden bjöds vi på en
 läcker buffet.
 Lyckobringande Huhnergötter
 till salu
     

Den värsta ekonomiska krisen i Egypten sedan 30-talet

 2013-05-27   NP, internationell
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan 
Egypten genomgår sin värsta ekonomiska kris sedan 1930-talets stora depression. Sedan Hosni Mubaraks fall 2011 har Egypten upplevt en dramatisk tillbakagång både vad det gäller utländska investeringar och turistinkomster. Det har följts av en minskning med 60 % av valutareserven, en minskning med tre % av tillväxten och en snabb devalvering av det egyptiska pundet. Statens budgetunderskott
Allt detta har lett till stigande matpriser, tilltagande arbetslöshet och en brist på bränsle och hushållsgas. Ingen har längre råd att bry sig om de fattiga. Nästan halva befolkningen befinner sig i farozonen till fattigdom. Statens budgetunderskott ligger på 13 % och det finns inte pengar hos Mohamed Morsis (bild) islamistledda regering till de stora subventioner som många har levt på alltsedan diktatorn Gamal Abdel Nassers dagar.

Läs artikeln i Guardian: "Egypt 'suffering worst economic crisis since 1930s'", läs den här, översatt i Tempus nr21 2013.

God hygien och välfärd ligger bakom den stora ökningen av diabetes

 2013-05-25   Forskning & Vetenskap
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan 
Mer än 5 % av världens befolkning har diabetes och andelen ökar snabbt. Idag är de 370 miljoner och förväntas öka till 551 miljoner 2030. Hos den som lider av diabetes är sockernivån i blodet för hög. Sockret får bokstavligt talat kroppens små blodkärls att klistras ihop så att blodförsörjningen blir sämre.
Diabetes finns i två varianter, typ 1 och typ 2. I typ 1 fallet är det kaos i immunförsvaret som stör insulinproduktionen. Man vet inte säkert vad som får immunförsvaret att angripa bukspottskörtelns insulinproducerande celler, men forskarna misstänker att det handlar om en alltför god hygien som inte utsätter immunförsvaret för tillräckligt med "normala" utmaningar. I Afghanistan har mycket få tillgång till dricksvatten men i gengäld har ingen diabetes!
Risken för att utveckla typ 2 diabetes kan minskas med 89 % om vi undviker fet och sockerhaltig kost, skaffar oss rikligt med motion och håller oss slanka, inte röker och inte omåttligt dricker alkohol. Det är den osunda, västerländska livsstilen som är orsaken.

International Diabetes Federation
En artikel i Illustrerad vetenskap nr 3 2013

Klippning, Moderatlunch och Flyttstart

 2013-05-23   Dagbok
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan 
Redan klockan 9 var det dags att klippa sig hos Anna-Lena. Första gången jag klippte mig på Anderslövs frisörsalong var i juni 2005 sedan vi flyttat från Björkgatan i Malmö till Anderslöv. En bild från maj 2010.
Klockan 12 var det dags fär Moderatlunch på Restaurangskolan, Forum, i Trelleborg. Det är också en lång tradition att äta där. Det var den bästa lunch jag ätit där på år och dag. Och dessutom den billigaste. Nackdelen var att detta var att i framtiden kommer tillfällen att äta där att bli betydligt färre. Nu ska eleverna få praktik "ute på stan" i stället för på skolans restaurang.
Menyn var Krämig kycklingsoppa som förrätt, Gratinerad spätta med hummersås som varmrätt och som dessert Tartelette, vilket innebar fem olika smaskiga tårtor att välja på - eller ta en bit av varje. Med kaffe blev priset för denna superba måltid 85 kr.

Bild på bagarna med tårtbordet. Vidare Marianne Orlander med sin mamma, Ulla Thornberg, Eva Ekström, Aino Vastagh och Inga Berggren. På andra sidan Lena Weliner, Ola Pärson, Ingegerd Möller-Leo och Bo Evanth.
Eftermiddagen och kvällen blev desto jobbigare. Flytt från Högalid till Wemmenhögsgatan av bland annat tre stora bokhyllor upp på andra våningen via en smal spiraltrappa på Wemmenhögsgatan 32. Och sedan hämtning av en stor och tung garderob från en lägenhet på Östergatan. Men där fick Lena och jag stor hjälp av Lenas svärdotter Marcelle. På kvällen fick Lena ett brådskande sms från sin dotter Pia. Så nu blir det en tur till Stockholm igen.

Tämligen effektlös bok

 2013-05-21   Böcker
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan 
Karin Alvtegens senaste bok kom ut i år och heter "Fjärilseffekten". Fjärilseffekten sägs vara en liten fjärils vingslag som kan bli en orkan någon annanstans i världen. Eller hur händelser i det förflutna påverkar oss i nutid.
Redan hennes förra bok "En sannolik historia" var en stor besvikelse, särskilt efter att under flera år ha njutit av hennes psykologiska spänningsromaner. Det finns lite spänning under de första delarna men sedan blir allt ett kaos av känslor, familjer och naturligtvis mycket om "skuld och skam" som ärvts från tidigare generationer.
Tre personers liv får vi följa:
Bodil, 55 år, har lämnat sin make Krister och flyttat in i en bostadsrättslägenhet på Göran Hälsinges Gränd som hon ärvt efter sin far.
Nu känner hon sig fri och gör som hon vill - tror hon. Bodil vet att hon lider av en svår och obotlig sjukdom. Ryggmärgen håller på att brytas ner. Senast om 12 månader är hon död.
Andreas, Tisdagen den 6 mars 2012 kl 13.22 hände något som vände upp och ner på hans liv. Efter den händelsen gick han in i väggen och vill bara sova. Men kan inte han ser bara ögonen på den man i rånarluva som hotade att skjuta honom.
Viktoria Bergström, dotter till Bodil, född 1982, singel, jobbar på Finansinspektionen. Hennes perfektionism börjar bli patologisk. Har ständigt prestationsångest. Går till en psykolog. Han heter Torbjörn.
När Karin Alvtegen var på Bokens dag i Linköping hösten 2010 berättade hon om hur hon fullständigt tröttnat på våld och mord, bestämde sig för att sluta skriva deckare och istället satsa på en vanlig roman.
”Fjärilseffekten” är Karin Alvtegens sjunde bok, den andra som inte rör sig inom deckargenren.

Susanne Sterner i Corren.se, Viola Kondracki i Litteraturmagazinet.
Lennart Högmani DAST: "Nog är Alvtegen värd alla lovord, men på något sätt är jag ganska trött på alla dessa mer eller mindre sjuka, mer eller mindre psykiskt negativt påverkade individer. Det måste ändå kontrasteras med mer eller mindre friska och mer eller mindre psykiskt goda individer för att romanerna skall vara trovärdiga.
Blogg om hennes näst senaste bok, En sannolik historia", Alvtegen sviker.

The fame Monster

 2013-05-19    Högalid & Söderslätt, Dagbok
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan 
I lördags den 18 maj var är det vernissage för en ny utställning på Trelleborgs Museum där unga ger sin syn på olika musikgenrer och livsstilar. I samband med att utställningen öppnade blev det även filmvisning och livekonsert.
Det är estetelever från Söderslättsgymnasiet som under våren arbetat med ett konstprojekt där de funderat på sin egen syn på musik och kultur.
Där fanns många djärva satsningar och färgsprakande projekt att titta på.
Projektet ingår i en satsning från Region Skåne som i samband med Eurovision Song Contest 2013 vill belysa vikten av barn och ungas rätt att uttrycka sig genom konst och kultur - "Med rätt att uttrycka sig!"
På bilden till höger ovan, några av konstnärerna, bland andra Esmeralda Holz, i kattutstyrsel. På bilden höger nedan, Esmeralda Holz som Lady Gaga.

Bloggar från tidigare vernissage på Trelleborgs museum:
12-09-11: Tre gånger Sjöberg,
2012-04-29: En kanins minnen,
2011-09-27: Låt det läka,
2011-09-23: Hundarnas herre.

Nedlagd förening

 2013-05-17    Högalid & Söderslätt
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan 
Den 25 april hölls ett extra medlemsmöte för Hemmesdynges Hembygdsförening. Orsaken till detta var att på årsmötet den 21 mars fattades ett beslut från om att upplösa Hemmesdynges Hembygdsförening. För upplösning av föreningen fordras enligt stadgarna godkännande vid två på varandra följande möten varav ett måste vara årsmöte. Det extra medlemsmötet beslöt att upplösa Hemmesdynges Hembygdsförening och bekräftade därmed årsmötets beslut. Därmed är föreningen upplöst.
På förslag av en kommitté bestående av Rolf Mårtensson, sammankallande och Gun och Peter Schmidt beslöt mötet vidare att fastslå att den upplösta föreningen efterlämnar cirka 6000 kr och att de efterlämnade medlen ska gå till Stora Isie Byalag som i gengäld ska
se till att traditionen med midsommarfirande i Stora Isie By ska upprätthållas.
Bilder från tidigare midsommarfirande och från Hembygdsmuseet.

Protokoll och närvarolista från extra medlemsmöte finns här.

Hemmesdynges Hembygdsförening på väg att läggas ner, första årsmötet den 21 mars i Klagstorps församlingshem.
Tidigare bloggar om Hemmesdynges Hembygdsförening:
Hemmesdynges Hembygdsförenings föreläsning 2012 - Sydkusten i ord och bild 2010
Midsommar på Olas äng i Isieby, Årsmöte i Klagstorp 2011,
Sydkusten i ord och bild, Midsommar i HemmesdyngeKlagstorpselever på museibesökGravöl med glada minerStäddag och samtalskampanjHembygdsmuseum, Nordisk mytologi i ord, bild och med musik, Hemmesdynges hembygdsförening och Bussutfärd genom det fagra Sommarskåne.

Vänskapsutbyte i Sassnitz

 2013-05-16    Högalid & Söderslätt
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan 
Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg blev inbjudna av Föreningen 100 år Kungsleden Sassnitz-Trelleborg att tillsammans med andra föreningar i Trelleborg delta i de Internationella Museidagarna i Sassnitz den 11 maj. Vår förening var väl representerad inklusive många från styrelsen.
Vid ankomst till färjeläget i Mukran togs vi emot av ordförande Hans-Dietmar Hoffmüller och väntande bilar som snabbt tog oss till Alten Fährbahnhof i Sassnitz där festligheterna skulle äga rum. Det startade med en glad trudelutt på trumpet.
Det serverades en omfattande och välsmakande "Imbiss" och det blev tillfälle att utbyta erfarenheter och att skapa nya kontakter både med de andra föreningarna i Trelleborg så väl som med våra vänner i Sassnitz.
Till slut tackade Vänskapsföreningens ordförande Monica Rosenqvist - på klanderfri tyska - för inbjudan och program.
På vägen hem åt vi på färjan en lyxig och innehållsrik buffet. Under måltiden hade vi alla sju tillfällen att ytterligare lära känna varandra vilket kommer leda till ett ännu mer sammanhållet styrelsearbete i framtiden.
Tidigare bloggar om Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland:
Medlemsmöte Tema Hamburg,
Läs mer om Vänskapsföreningen Sverige Tyskland i dess Medlemstidning Utblick. Och på dess hemsida.
En tidigare resa i Vänskapsföreningens regi Vårresa till vackra Spreewald och Dresden den 3 - 6 maj 2012, Dag 2-4.

Pirater avskräcks av hårda straff

 2013-05-14   NP, internationell
 två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan 
Kampen för att bekämpa somaliska pirater har varit så effektiv att att ingen utpressning lyckats på ett helt år.
Det inträffar fortfarande försök till attacker men ingen har. lyckats sedan den 12 maj 2012. Och redan då hade piratverksamheten minskat med 75 %.
Somaliska pirater attackerade 237 fartyg 2011 och bara 75 2012, av vilka bara 14 kidnappades.
Anledningen antas bland annat vara att fartygen numera har beväpnade vakter. Hårda straff avskräcker också. Mer än 1100 har satts i somaliska fängelser där förhållandena anses vara mycket hårda. De hårda straffen gör att verksamheten som sjörövare inte länge är lika glamorös.

Läs artikeln i Guardian: "No Somali pirate hijacking in nearly a year, says UN", läs den här, översatt i Tempus nr193 2013.

TFF på övre halvan efter seger mot Quiding

 2013-05-13   Sport
 två år sedan  fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan  
Det blev äntligen hemmaseger för Trelleborg. Om än mot bottenlaget Quiding FIF.
Efter två mål av Egzon Sekiraca (bild) och ett av Magnus Andersson kunde TFF stänga matchen och vinna säkert framför 529 personer på ett soligt Vångavallen.

TFF öppnade bra i ett hårt tempo där Qviding inte hade mycket att säga till om, man spelade säkert och effektivt och efter 12 minuter kom då ledningsmålet. Egzon Sekiraca vann bollen utanför eget straffområde och löpte över hela planen och satte bollen i öppet mål:
Bara 4 minuter senare var Egzon framme ännu en gång och gjorde 2-0 efter gott förarbete av Linus Olsson.
I andra halvlek började TFF lika bra som man gjorde i första vilket resulterade i en tidig hörna där en framrusande Magnus Andersson klippte till på volley och gjorde 3-0 i 48:e spelminuten.
Qviding hade inte mycket att säga till om och TFFs målvakt hade inte mycket att göra.

Tre välförtjänta poäng till TFF och kanske var detta en vändning.

Förra hemmamatchen TFF - Skövde AIK 2-2.

Div 1 Södra, tabell och resultat. TFFs hemsida, TFF på Svenska fans, Quiding FIFs hemsida. Artikel i TA.
Nästa match är den 18 maj mot Torslanda IK borta och hemma på Vångavallen den 26 maj mot Kristianstad.
- BK Qviding fick sitt namn av Qvidingsgatan där kompisgänget som grundade klubben bodde.
Qvidingsgatan har i sin tur fått sitt namnet efter en buntmakare som hette Lars Quiding. Denne Lars Quiding var en omtyckt person som bodde på Fräntorps herrgård på 1700-talet.
Lars Quiding tog sitt namn då han flyttade till Göteborg från sin födelseort Kvidinge i Skåne.

Marcoeffekten

 2013-05-12 Böcker, deckare
ett år sedan två år sedan tre år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan 
En zigenarklan (Romer) befinner sig i Danmark, den lever på att tvinga barn att tigga, råna och stjäla på Ströget i Köpenhamn.
Marco är lite speciell och vill fly från tvånget och bestraffningarna. Den mest brutale är hans farbror Zola.
Han flyr och får snart alla efter sig. Gänget fruktar att Marco ska avslöja dem för polisen. Ett pris sätts på hans huvud.
Och polisen är naturligtvis vice kommissarie Carl Mörck på Avdelning Q inom Köpenhamnspolisen med sina envisa assistenter, Assad och Rose Knudsen. De blir allt mer skickliga på att lösa omöjliga mordgåtor samtidigt som språket de tre emellan blir alltmer humorfyllt och drastiskt. Boken antyder sambande mellas Assad och krigsplatser i Irak.
Flera mord förekommer med trådar in i regeringen och långt ut i Afrikas djungler. Det handlar om hur man bäst förskingrar 50 miljoner av skattebetalarnas biståndspengar. Girighet och våld präglar boken.

Marcoeffekten är den femte boken av Jussi Adler-Olsen som jag läser. Tyvärr är det hans klart sämsta av de fem. Boken är alldeles för lång. Nästan 500 sidor. Den slutar på flera ställen i mitten och i slutet men den tar ny sats som om författaren inte kan få till ett acceptabelt slut innan alla huvudpersoner är döda - avlivade. Bland annat av före detta barnsoldater i Afrika särskilt från kriget i Kongo och Rwanda.
Recensioner:
Örjan Abrahamsson i Corren: "Europas mest lästa och hyllade krimförfattare",
Bengt Eriksson i Kvällsposten: "Adler-Olsen gör det igen":
Esther Hansen i Litteratumagazinet:"Ung statslös pojke startar lavin av händelser".
Beskrivning i Månadess bok eller läs den här.

Blogg om den fjärde boken Journal 64.
Författarens hemsida: Jussi Adler-Olsen. Ges ut på svenska av Förlaget Bra Böcker.
Tidigare bloggar om Adler Olsens böcker: 120110 Bättre än Stieg Larsson, 111123 "Flaskpost från P", 110628 Bäst sedan Millennium, "Kvinnan i rummet".

Seniorutflykt till klockgjuteriet i Ystad

 2013-05-10   Lokal politik
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan 
En solig och varm dag i början av maj åkte några moderata seniorer till Ystad för att i första hand besöka klockgjuteriet där. Vi togs emot Rune Ahlgren,(bild) före detta slöjdlärare, som också arbetat länge på företaget men slutat med ålderns rätt. Nu leds företaget av Sven-Erik Kempe och hans son Tony. Ett tvåmans hantverksföretag som kräver en alldeles specifik kompetens. En avancerad hantverkstradition som som det är svårt att hitta en ny generation till.
Rune berättade på ett engagerat sätt historien om hur klockorna utvecklats med början på 1000-talet då de alltmer kom att ersätta vårdkasarna som informationsbärare. Det blev ett alltmer invecklat signalsystem där olika toner betydde olika saker.

AB M & E Ohlssons klockgjuteri grundades 1805 i Solberga med att laga spräckta klockor. Har nu lokaler på Koppargatan 26 på det östra industriområdet i Ystad. Har tidigare gjutit klockorna till bland annat Katarina kyrka i Stockholm. Kyrkklockorna har formen "Gloriosa", kyrkklockornas Stradivarius, som har en hel oktav olika toner från toppen till botten.
Det finns bara två klockgjuterier i Sverige, förutom AB M & E Ohlssons I Ystad är det Bergholtz klockgjuteri i Sigtuna

Efter klockgjuteriet åt vi en gemensam lunch på Restaurang & Nattklubben "Litemer…"
De flesta åt Saltimbocca på kyckling med ugnsbakad färskpotatis och sky. Innan dess hade vi njutit av en riklig salladsbuffet. Med måltidsdryck och kaffe efteråt gick allt på rimliga 95 kr.
Läs mer om besöket här.
M & E Ohlssons Klockgjuteri AB, Bergholz klockgjuteri.

Ny nedkomst på Gränsbo

 2013-05-08    Hästar, Familj
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan 
För en vecka sedan var det åter dags för russtoet Ultra att föda på Gränsbo, en hästgård belägen mellan Östra Klagstorp och Äspö i Trelleborgs kommun. Även denna gång blev det ett hingstföl som fick namnet Missimo.
För nästan precis ett år sedan fick Ultra sitt första föl, Silas.
För tre år sedan hade Ultra en mycket stark period på travbanorna: Farmens Ultra fortsätter sin segerrad.
Jag besökte den nyfödde och hans mamma hos min dotter Nilla.

   
   
   

TFF - Skövde AIK 2-2

 2013-05-06    Sport
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan 
TFF spelar nu i division ett södra sedan laget inte klarat ens kvalplats i superettan i höstas. I går lördag spelade TFF, med ett till stor del nytt lag, sin andra hemmamatch för säsongen, nu mot Skövde AIK. Det var skönt att åter sitta på en bra plats på läktaren på Vångavallen. Nu kostade biljetten "bara" 100 kr - mot 160 tidigare - och platserna var inte numrerade. Antalet åskådare var lågt, bara drygt 500 personer, men entusiasmen var stor. En av fördelarna med att ha halkat ner i division 1 är tydligen att hemmamatcherna spelas klockan 16 i stället för 19, lika med mycket varmare väder för åskådarna.
Matchen startade riktigt bra med 2-0 efter en halvtimme. Målen gjorda av Jason Grannum och Linus Olsson (bild höger).
Men sedan kom Skövde tillbaka att slutresultatet blev oangjort 2-2. TFF har fortfarande problem med sitt försvar som inte hängde med då Skövde kontrade. I slutet kämpade TFF hårt, med ett stort antal hörnor som följd.
Laget är för tunt fortfarande. En snabb återkomst till superettan är inte trolig men risken att ramla ännu längre ner i seriesystemet är inte heller överhängande.
En stor positiv överraskning var Dawda Ngum (bild vänster). Han slet som ett djur över hela planen. Han är född i Gambia och har som mål att föra TFF tillbaka till superettan.
Läs mer om matchen här.
Div 1 Södra, tabell och resultat. TFFs hemsida, TFF på Svenska fans, Skövde AIKs hemsida. Artikel i TA.

Vårträffen i Bara, Svedala

 2013-05-05   Lokal politik
ett år sedan två år sedan  fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan 
Vi åkte till Bara i Svedala kommun och letade upp PGA, Bara, en jättestor anläggning för golf och hotellverksamhet. Vi checkade in, satte på oss våra namnskyltar och minglade en stund med övriga fyrtiotal deltagare från Skånes övriga kommuner. Vi var många från Trelleborg, Inga Berggren, Ove Carlsson, Eva Ekström, Helny Feustel, Jan Hjertsson, Marianne Ohrlander, Bertil Tomelius och Aino Vastagh.
Vi samlades i den stora golfrestaurangen där Karl-Gustav Högberg och Mats Malmgren, ordförande för Moderata Seniorer i Skåne respektive Svedala hälsade välkomna och presenterade dagens program.
Jörgen Dahlström, försäljningschef på PGA National, Bara, berättade om anläggningens idé, bakgrund och framtidsversioner. Platsen för "en tidlös upplevelse med golf, mat och boende i högsta klass".
Efter en läcker lunch tog vi oss till Värbygården, som är församlingshemmet för Värby församling. Där inledde kyrkoherden Lars H. Johansson med att berätta om Slaget om Klågerup år 1811. Han väckte stort intresse och entusiasm hos publiken.
Kommunalrådet i Svedala Linda Allansson Wester höll ett intressant föredrag under rubriken "Svedala nu och i framtiden". Svedala är kommunen med "det perfekta läget" där turismen är en huvudnäring med bland annat "Svedala Open, Sturup Raceway och Sommar Rock i Svedala.
Därefter var det tid för Svedalas egen riksdagsledamot, förre kommunalrådet i Svedala, Gunilla Nordgren, som har besökt oss flera gånger i (M)öteslokalen i Trelleborg att ge sin syn på "Aktuellt i Rikspolitiken".
Hon följdes av sin make Sverker Nordgren, Bygg & Miljönämndens ordförande i Svedala som presenterade sin och PEABs hisnande vision för "Bo vid Bad i Bara".
En lyckad dag som avslutades med att Mats Malmgren överlämnade stafettpinnen till Elsa Tibblin, ordförande för Moderata Seniorer i Malmö som den 25 oktober anordnar höstträffen 2013 i Malmö. Välkomna dit!
Läs mer om vårträffen här!

Anna Karenina

 2013-05-03    FTM
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan 
I går var jag på på bio på Grand med Lena Welinder som sällskap. Det var ett tag sedan nu. Vi såg Anna Karenina, en film baserad på Leo Tolstojs klassiska roman från sent 1800-tal. Det var för mycket dansscener, för mycket rysk överklass, alldeles för långsamt tempo. Den var lång 2 1/4 timme. Dessutom var det ingen spelfilm utan en sorts TV-teater. Filmen föll mig inte alls i smaken.
Historien utspelar sig under sent 1800-tal i rysk överklassmiljö och handlar om kärlekens oerhörda kraft, från passionen mellan två äktenskapsbrytare till bandet mellan en mor och hennes barn. När Anna ifrågasätter sin äktenskapliga lycka förändras hennes liv dramatiskt och även hennes familj, vänner och hela omgivning påverkas. Att bryta not överklassens normer straffas hårdareän brott mot lagarna.
Romanen handlar delvis om den gifta Anna Kareninas passionerade kärlekshistoria med officeren Vronskij. Parallellt skildras den lyckligare kärlekshistorien mellan Kitty och godsägaren Levin. Den senare lär vara inspirerad av Tolstojs eget äktenskap.

Recensioner:
Jan Söderqvist i Svd: "Alice Vikander bäst i Karenina",
Ronnit Hasson i Expressen: "Ett gripande och vaket kostymdrama",
Mikaela Gustin i Kulturbloggen: "En otroligt vacker film, med makalösa kostymer, och förtrollande musik".
17 recensioner.

Första Maj firande med Pontus Lindberg

 2013-05-02   Lokal politik
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan 
Många personer hade kommit till (M)ötesplatsen på Algatan 76 i Trelleborg för att lyssna på Pontus Lindberg. Han är Regionråd i Region Skåne och ordförande i Regionala Tillväxtnämnden som är den andra stora delen av Region Skånes verksamhet efter Hälsa och Sjukvård. Region Skåne har 32 000 anställda, och är Skånes största kunskapsorganistion som omsätter 36 miljarder kronor per år. En organisation som aldrig vilar och som ständigt ökat sina resurser de senaste sju åren.
Under dessa år har köerna kraftigt minskat.
Tillväxten i Skåne hämmas av låg produktivitet i Näringslivet på grund av låg utbildnings- och kunskapsnivå. Pontus talade om fem strategiska arbetsområden för Regionala tillväxtnämnden. De är infrastruktur, Innovationer, Miljö och Kompetensförsörjning och arbetsmarknadsutveckling.
Visioner för infrastrukturen är 19 nya pågatågsstationer, superbusslinjer, och fast förbindelse Helsingborg-Helsingör. Allt för att tränga samman hela den skånska arbetsmarknaden. Det ska vara lätt att ta sig till nya arbetsplatser från hela Skåne.
Innovationer handlar om samarbete i kluster som livsmedelsakademin, förpackningssamarbete, exportsamarbete kring miljöteknik och rent vatten, utveckling av besöksnäringen.
Miljöarbetet handlar bland annat om biogasbussar och andra förändringar för att fasa ut användningen av fossila beänslen.
I östra Skåne finns ett projekt som heter Kompetenssamverkan Skåne.
Alla vi åhörare bjöds på stans största räkmackor, eller alternativet rostbiff. Det blev en riktigt lyckad 1 Maj.

Senaste Öppet Hus med riksdagsledamöter: Boriana Åberg, 130216, Gunilla Nordgren, 121110.
Öppet Hus, mars 2012: Boriana Åberg,
Öppet Hus på första vårdagen, 11-03-19,
Öppet Hus på (M)ötesplatsen, 10-07-10.

Valborg på Trelleborgen

 2013-05-01    Högalid & Söderslätt, Dagbok
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan 
Ulf Bingsgård inledde med att traditionellt tuta våren in. Han höll sedan i kvällens föreställning på ett bra sätt och lottade bland annat ut biljetter till den pågående utställningen på Trelleborgen
Första majtalet som hölls av Gustaf Centervall, kontraktsprost i Skytts kontrakt, tycktes mig något osammanhängande. Det mesta jag minns är avslutningen som innehöll nedkallande av Guds välsignelse, sjungande av nationalsången och ett trefaldigt hurrande för att fira Hans Majestät Konungens födelsedag. Pompöst och patetiskt. Det är bättre att lyssna på Ulf Bingsgård när han talar.
Men vädret blev förvånansvärt bra, efter kalla vindar tidigare under dagen blev det lugnt och förhållandevis varmt.
Trelleborgs Kammarkör sjöng på ett härligt och medryckande sätt de gamla välkända vårsångerna. Två män från FireNflow bjöd på en acceptabel "Eldshow" som dock var underlägsen tidigare års, som Tin Josefsdotters elddans i fjol.
Mest pampigt var den avslutande majbrasan som indränkt i bensin brann så att åskådarna flydde för att undvika regnet av gnistor. Men snyggt var det. Och visst var Lena med, för första gången.

Tin Josefsdotters elddans, Trelleborgs Kammarkör, FireNflow, om Trelleborgen, Trelleborgens blogg.
Tidigare bloggar om Valborg: 2012, 2009 och 2008.