Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Maj 2014

Bertil Tomelius
Startsida

 

Födelsedagar i Höganäs

 2014-05-31  Familjen
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan
I Höganäs firades den 30 maj mitt barnbarns födelsedag Johannas 20 års dag. Och det var naturligtvis det stora evenemanget, men inte nog med detta, Leif Stark fyllde 70 år samma dag och 2 juni fyller Johannas lillebror 12 år. Så det fanns mycket att fira, sjunga och hurra för.
Det var första gången som alla mina tre "fruar", sammanstrålade. Elfriede Tomelius, född Aufner, var min första. Nu är hon gifte med Leif Stark. Min andra fru, vi skildes för några år sedan är Anne Tomelius.
På kalaset på Bunkegatan fanns tre generation: "övre medelåldern", jag själv, Lena, Leif och Elfriede, alla kring 70 år, kanske räknas även Anne in, som snart ska fylla 62. Sedan fanns det flera "medelålders", min son Jörgen, 51, dotter Desiré, 47, hennes make Flemming samt Magnus och Maria Svensson. Tredje kategori var "ungdomar", mellan 12 och 33, med mina döttrar Lina och Nilla med sina respektive, Andreas och Niels i spetsen.
Som vanligt god mat och dryck, i generösa mängder och en hög stämning.
Lägg till "danskarna"

     
Johanna 20 år, har samlat massor
med vuxenpoäng
Jag med Leif Stark som äktat min
första fru Elfriede Aufner och
min förstfödde son Hans-Jürgen.
Niels och Nilla Tomelius fortfarande
kära i varann.
     
  Min första fru från Österrike, via
Felix från Mattersburg, med make
Leif Stark-Tomelius.
Lena Welinder, ett blomster bland
rhododendron skönheterna.
     
Mina två äldsta barn, Desiré och
Hans-Jörgen. En glädje för en far.
   
     
Mina två yngsta döttrar, Nilla och Lina  Studenten, maj 2013   Johannas konfirmation, maj 2009

Den fantastiska berättelsen om Fakiren som fastnade i ett IKEAskåp.

 2014-05-29  Böcker
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan
Hittar en bok bland de nya märkta "Kortlån" på Biblioteket i Trelleborg. Den klatschiga framtidan den roliga titeln gjorde mig nyfiken. Eller vad säger ni om "Den fantastiska berättelsen om Fakiren som fastnade i ett IKEAskåp".
Men efter att ha läst drygt hälften av boken kollar jag på recensionerna och förstår av dem att det inte finns någon förbättring att vänta så därför hamnar i den digitala soptunnan. Börjar i stället på "Herr Isakowitz skatt" av Danny Wattin.
Fakiren är skriven av en fransk författare vid namn Romain Puértolas
Den ska föreställa en skröna, den är lättläst men innehållslös.
En typ av böcker som representerar en trend mot en yngre generation med lägre förmåga och mindre intresse av att läsa böcker. Och som inte har koncentrationen och uthålligheten att läsa "vanliga" böcker.
"Hundraåringen som klev ut genom ett fönster" och "En man som heter Ove" är typiska exempel på trenden i Sverige.
De säljer säkert bra men är ingenting för oss som klarar av att läsa "tyngre" böcker.
De är underhållande, helt kravlösa men ger också mycket få minnen. och lär mig ingenting. Böcker för D-generationen mera än för min egen L-generation som tog in sin kunskap just genom att läsa böcker.
Sjävklart stämplade av bibliotekspersonalen som "kortlån"! Populära som ska konsumeras snabbt och av många!
Recensioner:
Kjell E. Genberg i DAST: "En roadmovie som i botten handlar om EU:s bristande förmåga att handskas med flyktingar. Inte särkilt rolig skröna".
Johan Werkmäster i GP: "Den finns embryon till andra, starkare och betydligt mer angelägna berättelser. Dem hade jag hellre läst".
Carina Etander Rimborg i Bloggen "Böcker": "Den är säkert rolig på sitt sätt. Men jag tyckte inte det".
Jennie Steifeldt i bloggen Jennies Boklista: "En fantastisk & otroligt underhållande resa. Rekommenderas!"

Holländskan förhandlar för FARC

 2014-05-27  NP int
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan
Som gerillasoldat för FARC slussades Tina Nijmeijer från Colombias djungel efter 10 år till förhandlingsbordet i Kuba. Nu, som representant i de rådande fredssamtalet, är hon fri att resa hem till Holland igen. Men det vill hon inte. "Mitt liv är i djungeln", säger hon.
Hon valde en gång en av världens hårdaste och farligaste terrororganisationer därför att ett tryggt medelklassliv i Holland med ett borgerligt arbete, en man och barn gjorde henne frustrerad. Hon försvarar nu även gerillans mest våldsamma handlingar till exempel tvångsaborter, narkotikaförsäljningen, kidnappningarna och landminor som dödar civilbefolkningen.
Men hon önskar sig också att en dag kunna vakna upp utan att känna sig hotad och så skulle hon vilja träffa sin familj igen. Det är inte så lätt, en amerikansk domstol har redan dömt henne som terrorist.

Läs mer i Der Spiegel: "A Dutch Guerillera: The Foreign Face of FARC's Civil War", läs den här, översatt i Tempus 18 2014

Valspurt, EU-parlamentsvalet

 2014-05-25  Lokal politik
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan
Under de senaste dagarna före valdagen den 25 maj var jag extra aktiv. Efter styrelsemötet den 21 maj var jag med om att packa "fredagsmyspåsar" på kvällen den 22:a. Kampanjsamling inför valspurten (bild 1).Vi samlade också ihop "blå" 33 cl vattenflaskor. Nästa morgon stod vi på Övre busshållplats halv sju på morgonen för att dela ut till törstiga bussresenärer (bild2).
Har just varit ute och "kampanjat"; Blå vattenflaskor på Övre busstation, Moderaterna i Trelleborg, till törstiga resenärer i sommarvärmen.
I eftermiddag vid fyratiden ska "fredagsmyspåsarna" fördelas bland Trelleborgs bussresenärer. Adrenalinet stiger med valspurten.
Blå påsar med godis och information, "fredagsmyspåsarna", med önskan om en trevlig fredagskväll, utdelade på Övre busstation, till återvändare. Många kände igen oss från morgonen. Riktigt kul verksamhet (bild 3). Marina Thelandersson visade upp sin pikanta Christofer Fjellner T-shirt (bild 4.).
Lördag: Spurtkampanj för Trelleborgsmoderaterna I EU-Parlamentsvalet. Vi var bland annat på Valen-Galerian! Där fick vi god hjälp av vår riksdagsledamot Eva Thalén Finné som alla ville bli fotograferade tillsammans med (bild 5-6). Många ville ta emot vårt material men överraskande många hade redan poströstat. Flera goda samtal med väljarna hade vi också. Bland annat med Ingemar Sleman, fd medlem från Norrköping som nu flyttat ner till Trelleborg och gärna vill återknyta bekantskapen.

Bloggar från EU-valet 2009:
Kryssa dig fram till Bryssel!
Gunnar Hökmark och Tobias Billström i Trelleborg
EU-valet på Internet
Samtal om EU på 1 maj
Moderaterna i Trelleborg spikar sin kampanjplan för EU-valet
Gunnar Hökmark i Trelleborg

Sirmiones Skeppslag välkomnade moderata Seniorer

 2014-05-23 Högalid & Söderslätt
ett år sedan  tre år sedan fyra år sedan  sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan
På eftermiddagen den 22 maj träffades knappt 20 moderata Seniorer i Trelleborg i Gislövs läge, i Trelleborgs Båtsällskaps lokal.
Det blev en riktig höjdareftermiddag med många helnöjda deltagare. Vi bjöds på vänlighet, generositet, betagande miljö och intressant information.
Vi var inbjuda av Föreningen Sirmionis Skeppslag som bildades i september 2004. Skeppslagets namn kommer från snipan Sirmione, som är byggd på Väster Jär omkring år 1915 Föreningens inriktning är att ta vara på gamla bruksbåtar och fiskesnipor byggda av båtbyggare runt Skånekusten. Föreningen skall i övrigt främja medlemmarnas intresse vad gäller bevarande av materiel med anknytning till kustnära miljön kring Trelleborg.
Vi fick en lång och intressant introduktion av Lars Winblad som visade upp gamla fiskeredskap och Bertil Wagner som berättade föreningens och Gislövs hamns historia, fick se en film "100 årig bro mellan dåtid och nutid".
Sedan njöt vi av kocken Per-Åke Persson berömda Fisksoppa.
Därefter gick vi ut i hamnen för att i det varma och soliga sommarvädret beskåda de nio båtarna som skeppslaget renoverat och som nu tillägnats en egen del av hamnen, Veteranbåtshamnen. Till sist tog vi oss en titt på båtsmuséet.

Slutligen blev det kaffe och kaka på Stetti Harbour Café hos Johan Pärson.

Hemsidan: sirmiones-skeppslag.se.

Väster om friheten

 2014-05-22 Böcker deckare
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan
Så heter Tomas Engströms senaste bok första delen i en serie politiska thrillers med huvudpersonen Ludwig Licht, en före detta Stasi-agent som varit informatör åt CIA. Numera är han frilansande problemlösare och krögare. Och förmodligen "nykter alkoholist". Skådeplatsen är Berlin, där den gamla världsordningens monument möter en ny tid. Vem är vän, vem är fiende och vilka vakar över vår frihet?
Boken belönades med Svenska Deckarakademins debutantpris 2013. Andra delen i trilogin, Söder om helvetet, utkommer i augusti 2014
Handlar om Lucien Gell, grundare till Hydraleaks som jagas av CIA för att han avslöjar amerikanska militärhemligheter.
Mycket prat om aktuella händelser världen runt som ger en förledande bild (?) av att vara dokumentär.
Och om vilka knep agenter/spioner använder för att inte bli avslöjade.Mycket om hemlig teknik och tekniskt/digitalt språk och termer.
Man får intryck av att Engström har en tanke att göra sig lika populär och bästsäljare som norske Jo Nesbö? Där huvudpersonen är antihjälten Harry Hole, en alkoholiserad polis, som en verklig Wallander typ.
Boken börjar inte bra, främst för att det är så många personer och deras relationer som ska introduceras och jag är nära att lyfta på locket till min soptunna men efter hälften ungefär skärper den till sig. Jag kommer att bläsa nästa bok.
Thomas Engström, född 1975, är en svensk författare, skribent och översättare. Han är bosatt på skånska Söderslätt, där han lever tillsammans med författaren Gabriella Håkansson.
Recensioner: Thorbjörn Forslid i Svenska Dagbladet: "Thrillerns nya stjärna" Mikael Widell i Sydsvenskan: "Underhållande spionthriller".

"Den lille diktatorn" i Makedonien

 2014-05-21  NP internationell
ett år sedan  tre år sedan fyra år sedan  sex år sedan  åtta år sedan
Nikola Grujevskij som regerar det etniskt delade Makedonien har upprättat en halvauktoritär regim. Eftersom medierna är beroende av regeringen och rättsväsendet är svagt tränger regeringen framgångsrikt undan oppositionen i det av staten dominerade offentliga rummet. Denna modell, kallad Sydosteuropas "auktoritära försök" har i olika omgångar etablerats från Grekland till Ungern, från Serbien till Rumänien, innanför och utanför EU. Nikola Grujevskij har konsekvent upprättat en auktoritär halvdemokrati. Hans makt grundas på tre stöttepelare: hotelser utifrån och inom landet en homogen bild av den nationella gemenskapen och dess historia, samt en effektiv kontroll av institutioner och medier.
Systemet föddes den 3 april 2008. Vid Natos toppmöte i Bukarest förbigicks Makedoniens inträdesansökan på grund av Greklands hot att inlägga sitt veto. Grekland vägrade acceptera att landet kallade sig Makedonien.
Makedonien befinner sig helt tydligt i en farlig återvändsgränd. Bristen på integration i EU förstärker risken för etniska konflikter mellan etniska albaner och makedonier.

Läs mer i Neue Zurcher Zeitung: "Nikola Gruevski, Der kleine Diktator", läs den här, översatt i Tempus 18 2014

Mer om Makedonien i Tempus artiklar sedan 1997.

Bussresa till Hameln och Sagovägen 15-18 maj 2014

 2014-05-19 Familjen
ett år sedan  tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  
Torsdag: Lena tog sig in snabbt i bussen och möttes förvånad av att det fanns numrerade platser, man fick alltså inte sitta var man ville denna gång. Ingen bra början tyckte jag. Kanske berodde denna styrning på att det inte var Roland Petersson som som vanligt var reseledare utan hans mor och svärfar Ann-Charlotte & Bengt Söderling.
Det var sedan så mycket prat och information om än det och än det andra så det gick inte bra varken att läsa eller prata med Lena.
Efter kaffet som var utmärkt fick vi sedan höra samma om Bröderna Grimm som senast på medlemsmötet.
Lunch i Neustadt på en grekisk restaurang som heter Piräus.
Checkade in på ett centralt hotell, Mercure Hotell i Hameln. Promenad genom den vackra parken. Fin utsikt från hotellbalkongen.
Positivt att det fanns en utmärkt bastu på hotellet med fina "avsvalningsrum", utlåning av badkappor etc.

Fredag: Busstur från Hameln till Bodenwerder och "baron von Münchhausen".

Lördag: Båttur På Weser från Bad Karlshafen till Höxter. Sedan besök i Corvey för beskådning av kloster och slott och sedan till Polle och "Askungens borg".
Alla kvällarna bjöds det på en överdådig middag med buffé. Man äter alldeles för mycket på de tyska bussresorna. Krävs en kombination med fysiska övningar. Arrangerade boulespel, vandringar eller annat. Gärna allsång i bussen.
Bra också om vi fick en deltagarlista utskickad i förväg kombinerat med en presentation av nya deltagare och medlemmar. Bra att upptäcka att jag förstod tyska på ett helt annat sätt nu i jämförelse med förra året. Studier ger resultat!

Här finns en mängd bilder från resan. Bara att klicka sig fram.
Här finns Margareta Blennhedes rapport från resan. Alldeles utmärkt är den.
Deltagarlistan finns här.

Indisk tonåring strypt och hängd för att han trotsat kastsystemet

 2014-05-17  NP int
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan  sju år sedan  åtta år sedan
En pöbel hängde en tonåring i ett träd för att han haft ett förhållande med en flicka från ett högre kast än han själv, meddelar polisen i Mumbai. Tre män är anhållna för dråpet varav den yngste är flickans bror! Polisen söker nu ytterligare sju män som misstänks ha deltagit i lynchningen. Flickans bror och en grupp av hans vänner såg paret sittande på marken. De angrep pojken och ströp honom med ett rep och hängde därefter upp kroppen i ett träd.
Kastsystemet är enligt lag förbjudet i Indien men traditionerna lever starkt vidare och genomsyrar vardagen i många landsbygdsorter.
Sedan århundraden tillbaka har unga par dödats i Indien därför att deras familjer, klanerna eller samhället i allmänhet förjudet deras relation eller för att de har gått över kastsystemets gränser. Och detta i ett land som både nationellt och internationellt betraktas som en demokrati!

Läs mer i : "The Sidney Morning Herald " India low-caste teenage boy killed by mob", läs den här, översatt i Tempus 19 2014

Svikaren

 2014-05-16 Böcker deckare
ett år sedan två år sedan tre år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan
Så heter Katarina Wennstams fjärde bok och den första som jag läser. Det är den första i en ny trilogi.
Kriminalinspektör Charlotta Lugn utreder, medan den unga och framgångsrika advokaten Shirin Sundin blir målsägandebiträde åt familjen Lilja. Huvudpersonerna är rätt ovanliga: en advokat med persiskt ursprung, en kvinnlig polis som är lyckligt gift med sin Agneta.
Det ser ut att handla om hämnd. För att fotbollsspelaren Sebastian Lilja vänt sin egen klubb ryggen och skrivit på för konkurrenten. Omdömena är både hårda och hotfulla: Jävla Bajenfitta! Du ska dö! Du pissade på oss! Sebastian Lilja får sitt sista år i livet förstört av anonyma hot. Och en dag hittas han i sin egen lägenhet i en stor blodpöl. Det ser ut att vara ett ganska enkelt fall att lösa för kriminalinspektör Charlotta Lugn. Men så blir det inta alls.
Det handlar mer om intoleransen mot bögar i idrottsvärlden exemplifierat genom ett hatbrott mot en homosexuell fotbollsspelare.
Recensioner:
Lotta Olsson i DN: "Hon har hittat helt rätt ton och sammanhang, och resultatet är ovanligt bra".
Ingrid Bosseldal i GP: "Ett debattinlägg i skissartad skönlitterär dräkt".
Författarens hemsida.

Seniorerna på Torups slott

 2014-05-15  Högalid & Söderslätt
två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan
Ett antal moderata Seniorer i Trelleborg roade sig en eftermiddag på Torups slott. Först fika i Slottscaféet i de nyrenoverade stallbyggnaderna från 1600-talet. De flesta valde en mastig räksmörgås med ägg medan jag höll mig till en mera spartansk variant, en vegetarisk Torups Special.

Därefter bjöd Lena Friblick på en välinitierad historisk exposé av slottet.
Av henne lärde vi oss att Torup slott byggdes på 1500-talet av Görvel Fadersdotter. Hon ville skapa en stark borg till sin älskade son Nils. Görvel Fadersdotter var en stark kvinna som förenade sin rikedom med ett beslutsamt ledarskap. Men när hennes son Nils plötsligt dör i pesten vid ett besök i Italien brister hennes hjärta och för henne är livet slut.
Torup slott har haft många olika ägare genom århundradena, både olika familjer och den danska och svenska staten.
Den sista familjen som bodde på slottet var familjen Coyet. 1812 flyttade Gustaf Julius Coyet in på Torup slott och det var tack vare honom som skogen kom att öppnas för allmänheten.
1970 sålde familjen Torup slott och Bokskogen till Malmö stad som tog över förvaltningen. Den
Torup Slott och Bokskogen ägs och förvaltas av Malmö stad. Sedan 2012 driver Torup Natur och kultur AB verksamhet i Torup med bl.a. guidade visningar och slottskafé. Företaget ägs av Lena och Fredrik Friblick.

Torup Natur och kultur AB, hemsida och finns på Facebook.

     
 Många intressanta målningar finns  Samling i slottscaféet.  Bertil framför det vackra och
välbevarade renässans slottet från 1500-talet.
     
 Guiden Lena Friblick med Eva Ekström
och Aino Vastagh
 Mer från slottscaféet.  Inre borggården

Krisen drabbar maffian

 2014-05-14  NP int
ett år sedan  tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan
Det är knappt värt mödan att vara utpressare längre:
Den ekonomiska krisen slår brett. Nu börjar även den sicilianska maffian klaga över hur hårt det blivit att vara utpressare. Folk och företag har blivit så fattiga att man inte kan pressa dem på så stora pengar längre.
Giovanni Giacomo, maffiaorganisationen Cosa Nostras fängslade ledare klagar över att hans män numera bara kan "tjäna" löjliga 5000 till 7000 euro per månad från hotell och butiker. När så många företag väljer att ringa polisen i stället för att betala till maffian, eller tvingas stänga sina företag, "är det knapp värt besväret att syssla med brottslig verksamhet".
Ledaren för maffiaklanen Porta Nuova att läget i dag är så allvarligt att "det vore bättre för en hårt arbetande kriminell att "ta sig ett riktigt jobb".
Piero Ianotti, en polischef som ägnar sig åt maffians verksamhet menar att det också finns en annan aspekt som gör maffialedarna extra sårbara när kassaflödena sinar.
"De måste se till att maffiamedlemmarna kan försörja sig själva och sina familjer, annars ifrågasätts deras ledarskap", säger han till tidningen La Repubblica.

Läs mer i The Independent: "Times are so tough in Italy that Mafiosi are considering getting jobs", översatt i Tempus 14 2014

Läs också här: "Mafia don whinges that economic crisis is so bad mobsters face having to get 'real jobs'".

Lisa Romée levererar

 2014-05-12  Musik
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan  sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan
I går kväll sjöng musikalsångerskan Lisa Romée för första gången med Trelleborgs storband, i en konsert på församlingshemmet.
Efter att ha lyssnat i kväll är jag övertygad om att hon närhelst hon vill kan göra en Marlena Ersson och segra i den svenska Melodifestivalen.
Hon håller en mycket hög klass av internationell standard som kan nå hur långt som helst. Hon var helt outstanding jämför med övriga deltagare på konserten.
Storbandets ledare var Martin Lavröd hade inte direkt valt någon repertoar som föll mig i smaken: "Storbands musik är inte min melodi". Det har jag lärt mig nu. Dessutom var musiken alldeles för när den spelade till Lisas sköna sång.
Count Basies storbandsmusik var mäkta populär på 40-50 talet men måste man spela den idag?
Storbandets manliga solist Alf Greens framträdande gjorde mig inte heller glad. Och Bertil Ahlberg har gjort bättre framträdanden som konferencier. Skämten har passerat bäst före.
Men som sagt Lisa Romée var värd varje krona av de 175 det kostade i entré.
Lisa Romée på Facebook, Trelleborgs storband,

Här sjunger Lisa och Alf duett med Frank & Nancy Sinatras "Something stupid"

Artikel i Trelleborgs Allehanda.

En mångfaldig lördag i maj

 2014-05-10  Dagbok
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan
Först var det träff på (M)ötesplatsen klockan 11. Jag var kallad som en av 40 "valområdesansvariga" för kampanjen inför EU-parlamentsvalet den 25 maj. Mitt område är Johan Kocksgatan - Möllegatan, alldeles i närheten av var jag numera bor. Sedan slank jag kvart över tolv in på biblioteket för att lyssna på Poesisällskapet. Sex damer i erfarenhetsrik ålder högläste egna och andras dikter. Fyllda av ord som "berusar, glädjer, skrämmer, tröstar, smeker, roar" inför en ständigt växande publik. På bilden ses det vittra sällskapet från vänster till höger Birgitta Sandblom, Gullan Hedgren, Margareta Segerhagen, Alva Johnsson, Gabriella Ekberg och Ingrid Malmquist, läste egna och andras dikter. Arrangemanget var en del av årets Litteraturrunda.
Klockan två var jag åter på (M)ötesplatsen, nu för att ta hand om en diskussionsträff kring en rapport "För ett attraktivt Seniorliv i Trelleborg". På ett styrelsemöte för Moderata Seniorer i höstas diskuterade vi vad som ska göras för att ett attraktivare Trelleborg för Seniorer. En arbetsgrupp på tre personer bildades. En skriftlig rapport lämnades till Styrelsen i mars och då beslöts att kalla till ett möte den 10 maj. Alla deltagarna, se närvarolista, tyckte det var ett givande möte, ett öppet diskussionsforum där alla kunde komma till tals och på samma nivå. Idag avhandlades särskilt bostadsfrågan. Belöts att kalla till ett nytt diskussionsforum med fokus på rapportens övriga punkter.

       
En vacker poesi bukett. Ingrid Malmqvist, Poesins Grand
Old Lady, inledde eftermiddagens Litteraturrunda.
Alva Johnsson lyssnade fokuserat
på Margareta Segerhagen.
En intresserad publik trivdes
bra i den kulturella miljön. 

Alkemins eviga eld

 2014-05-08 Böcker deckare
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan
Så heter Anna Janssons tolfte Gotlands-deckare om Maria Waern. Spännande och övcerraskande. Absolut värd att läsa.
Allting börjar när Veronica Seeger kommer till Gotland. Hon frågar efter Justus hos John Rask och sedan söker hon Justus i hemmet och pratar med grannen Irmeli Björkander.. Därefter mördas konsthandlaren Samuel Sander, Viktor Vadman och Dennis Bunge.
Kan Veronica Seeger vara Tomas Hartmans dotter? Adrian fick en fosterdotter 9 månader efter deras "seans". Papperen var utfärdade i Indien.
Angelica lämnade efter sig en dagbok.
Veronica straffade männen som utnyttjade hennes mor, med döden. Straffade Adrian, hennes fosterfar, som utnyttjade henne dagligen. Han dog av en överdos kalium i sitt morgonkaffe. Veronica är John Rasks dotter.
Recensioner:
Malin Nilsson i Kulturdelen: "ingen av de bättre Jansson",
Lennart Högmman i DAST Magazine: "En av hennes bättre böcker".
Senast läste bok av Anna Jansson Dans på glödande kol.
Jag har tidigare läst Anna Janssons två första böcker, Stum sitter guden och Alla de stillsamma döda.

Anna Jansson på Norstedts förlag. Anna Janssons facebook sida

Möt mig i Estepona

 2014-05-06 Böcker deckare
ett år sedan  tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan
Åke Edwardson dök upp på den svenska 90-tals deckarhimlen vid samma tid som Henning Mankell (störst), Håkan Nesser (därefter) och på tredje plats Åke Edwardson. Jag läste allt av Mankell och Nesser - den senare läser jag fortfarande, men av Edwardson blev det inte mycket mer än "Dans med en ängel (1997) som fick Svenska Deckarakademins stora pris. Den var så obehaglig att läsa. Nu föll jag för ett lågt reapris på en av hans senaste böcket fån 2011, Möt mig i Estepona".
Den var spännande och överraskande men med att alltför krystat och komplicerat slut.
I ungdomen bodde Peter Mattéus en tid på Costa del Sol och umgicks, på jakt efter äventyret, med baskiska separatister, blev inblandad i terror och smuggling. Han gjorde sig skyldig till ett förfärande svek, då han tipsade polisen, om en narkotikatransport, och själv fick narkotika värd 3 miljoner. Flera av hans "vänner" dödades i tillslaget och andra fick långa fängelsestraff. Ett svek vilket han 20 år senare, som väletablerad reklamare och familjefar, tvingas sona.

Recensioner:
Pia Bergström DN: "Hotad av främlingar",
Magnus Persson i Svd: "Högeffektiv spänning",
Maria Schottenius i DN: "Hotad av främlingar",
Johan Werkmäster i GP: "Känner mig understundom vilsen, tappar fokus och orientering,

Grönlands dröm krossad!

 2014-05-04  NP inter
  två år sedan tre år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan
Aleqa Hammond, regeringschef för Grönland vill att ön ska bli självständig politiskt, ekonomiskt och helt oberoende av Danmark, men En nyligen gjord utredning med titeln "To the benefit of Greenland" krossar drömmen om öns ekonomiska oberoende.
Ön klarar inte av att stå på egna ben. Grönland kan inte kompensera miljardsubventionerna de idag erhåller från Danmark, 3,6 miljarder danska kronor genom sina tillgångar på råvaror.
Utredningen visar att i en framtid med utländska investeringar och utländsk välutbildade specialister riskerar den inhemska befolkningen att bli en minoritet i sitt eget land.
I brist på kompetens skulle grönländare få ta över illa betalda arbeten medan invandrare skulle få de attraktiva jobben och en ny välbärgad samhällsklass skulle uppstå.
Slutligen leder detta till ett raskt förfall av den egna kulturen, språket och den politiska kontrollen.
Denna nyktra analys innebär ett bryskt slut på drömmarna om nära förestående självständighet.
Experterna skisserar emellertid en rad andra valmöjligheter för det idag halvautonoma Grönland. Bland annat skulle man kunna tjäna pengar på sin orörda natur.

Expertrapporten finns här: To the benefit of Greenland.

Läs mer i Neue Zürcher Zeitung: "Grönland kann sich seine Unabhängigkeit nicht leisten", läs den här, översatt i Tempus 14 2014

Stockholm i kyla och blåst

 2014-05-03  Dagbok
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan
Långa promenader blev det från sevärdhet till sevärdhet. Allt var nytt och intressant för mig som inte varit i Stockholm på många år, frånsett korta över-dagen turer. Nu bodde Lena och jag i dotterns för tillfället lediga lägenhet på Kungstensgatan i centrala stan vid Odenplan.
Men vi startade med ett besök i villan i Resarö i Stockholms skärgård i Vaxholms kommun. Buss tog vi sedan till Odenplan med sin vackra kyrka Gustav Vasa. Därifrån var det 10 minuters promenad till Kungstensgatan 51. Vi gick långt tillsammans men jag han också med extraturer tidigt på morgonen för att utforska Stockholm.
Valborgsmässoafton var den kallaste på många år. Men hjälp av några bussar tog vi oss till Skansen och Solliden där vi satt och huttrade och lyssnade på operaarior solo och i par. Efter en halvtimma gav vi upp.
1 maj promenerade vi till Norra Bantorget och lyssnade på Stefan Lövden. Mycket vacker retorik men inte ett ord om hur hans ska kunna genomföra sina generösa löften med bara drygt 30 % av väljarna bakom sig. Inte mycket publik drog han heller och det publika gensvaret var tämligen svagt.

     
 Resarö, exteriör  Resarö, interiör  Resarö, utsikt över skärgården
     
 Vaxholms slott  Odenplan, Gustav Vasa kyrka  I lägenheten på Kungstensgatan
     
Adolf Fredriks kyrka, Olof Palmes grav  Mega Mums, G:a Brogatan 25 Hötorget, trappan
     
 Sergels torg  Opera sång på Skansen, Valborg  Vackra Järntorget
     
 Vaktavlösning på slottet  Det Röda Tåget, 5000 personer  Stefan Lövden valtalar, 1 Maj

Medlemsmöte, Anna Lindgren och Hamelnresan

 2014-05-01  VFST
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan
Medlemsmötet den 23 april hade två punkter.
- Först berättade Anna Lindgren om sin nyutkomna bok som hon skrivit tillsammans med Madeleine Brandin, "Med brödet under bröstet : Mellan Stalin och Hitler". Anna är sjuttiosju år och minns fortfarande fasansfulla detaljer som grep tag i åhörarna. Boken handlar om en liten vanlig familj från en tysk koloni i Ukraina som flyr 1942 till fots undan ryssarna.
Hon berättar bland annat om hur hon, tre år senare, och fortfarande på flykt, utanför Frankfurt an der Oder kom bort från sin mor och syster. "Jag var åtta år, hade aldrig gått i skolan, kunde inte läsa eller skriva. Mamma och mina systrar hamnade i Västtyskland och jag som ensam, oälskad och oönskad i Östtyskland".
- Inför föreningens resa till Hameln och Sagovägen berättade Margaretha Blennhede lite om bröderna Grimm, deras liv och arbete med bl.a. insamlingen av tyska folksagor. Bröderna Jacob och Wilhelm Grimm föddes i Steinau som de 2 äldsta i en barnaskara på elva barn. De blev tidigt faderlösa och tack vare en förmögen moster fick de möjlighet att studera vid läroverket i Kassel och senare vid universitetet i Marburg. Där väcktes deras intresse för medeltida tysk litteratur och folksagor.
Med ett antal medhjälpare samlade man in sagor i Hessen och Niedersachsen och i december 1812 publicerade bröderna för första gången sina barn- och hussagor (Kinder- und Hausmärchen).
Idag finns sagosamlingen översatt till 160 språk.
Läs mer här.