Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Maj 2015

Bertil Tomelius
Startsida

Tidigare artiklar om Nyheter & Politik, internationell

Australien stänger gränsen för IS-soldater som återvänder hem

 2015-05-29 NP int
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
Australiens premiärminister skickar klara signaler till IS-krigare i Syrien: "Ni blir anhållna om ni vänder hemåt".Nu slår man igen dörren för personer som deltagit i krig för extremistiska rörelser utomlands. Premiärminister Tony Abbot gjorde klart för vad som gäller och använde som exempel som om någon slagits för Islamska Staten i Syrien och vill vända tillbaka till Australien ska de inte förvänta sig något vänligt mottagande. Uttalande kommer i samband med att media rapporterat att myndigheterna i landet förhandlar med tre medborgare som anslutit sig till IS och vill vända tillbaka. Media meddelar att de fruktar att hamna i fängelse vilket visar sig vara riktigt.
- Jag upprepar, ansluter du dig till en terrorgrupp som dödar oskyldiga människor och sedan försöker komma tillbaka, så kommer du att bli anhållen, åtalad och hamna i fängelse, säger Abbot.

Läs mer i New Delhi Television Limited (NDTV): "Australian Prime Minister Tony Abbott Rules Out Leniency for Ex-Jihadists", läs den här översatt i Tempus 21 2015

Bussresa till Erfurt

 2015-05-25 VFST
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
På morgonen den 20 maj samlades 35 förväntansfulla medlemmar i Svensk-tyska vänskapsföreningen i Trelleborg för att resa till Erfurt. Via Danmark och färjan mellan Gedser och Rostock fortsatte färden till förbundslandet Thüringens huvudstad Erfurt. Under resan gång berättade Margaretha Blennhede en hel del om de städer vi skulle besöka, Erfurt, Weimar och Eisenach och lite om de personligheter vi skulle möta under resan, Martin Luther, Johann Sebastian Bach, Johann Wolfgang von Goethe och Friedrich von Schiller. Sen eftermiddag anlände vi till Erfurt. Efter incheckning på Hotell Radisson Blu intogs en gemensam middag.
Torsdagen inleddes med en guidad tur genom Erfurts gamla stadskärna, som var vacker och mycket charmig. Staden har många kyrkor och 142 broar över floden Gera som flyter genom staden. Erfurt kallas också ibland för Lilla Venedig. En av broarna, Krämerbrücke, var överbebyggd längs båda sidorna med hus där det i nedervåningen var butiker med konsthantverk av olika slag och bostäder på övervåningen. Flera trevliga små torg med serveringar och butiker och ett livligt folkliv kunde vi också njuta av liksom en god middag på kvällen.
På fredagen stod Weimar på tur. Staden var kulturhuvudstad 1999 och flera byggnader står på Unescos världsarvslista. Även där guidades vi runt bland alla kulturbyggnader och fick veta en hel del om den kulturälskande furstinnan Anna Amalia von Braunschweig-Wolfenbüttel som bl.a. understödde poeterna Wolfgang von Goethe och Friedrich von Schiller. Vi fick också lite smakprov på dikter som tonsatts, bl.a. Schillers "Ode an die Freude" vars text Beethoven använt till körsatsen i sin 9:e symfoni, även känd som Europahymnen, EUs officiella hymn.
Ett besök i koncentrationslägret Buchenwald som ligger på Ettersberg utanför Weimar stod också på programmet denna dag. Vi fick se en film och sedan en guidad rundvandring på området, ett minnesmärke över något fruktansvärt. Kontrasten mellan lägerområdet och den vackra naturen runt omkring kunde inte vara större. Naturen på Ettersberg hade inspirerat Goethe till flera vackra dikter och två av dem, Wanders Nachlied och Erlkönig, tonsatta av Frans Schubert, fick vi lyssna till under återfärden till Erfurt.
Vår resa avslutades på lördagen med besök i Eisenach, staden där Martin Luther växt upp och gått i skola och där Johann Sebastian Bach var född. Båda dessa storheter präglar staden och man är med rätta stolt över sina stora söner. Några besökte också bilmuseet i Eisenach där man under DDR-tiden tillverkade bilen Wartburg och där man kunde se gamla modeller av BMW och Wartburg. Slutligen tog vi oss upp till slottet Wartburg där Luther tillbringade nära ett år med att översätta nya testamentet. De spänstiga gick upp för den branta vägen, vi som var lite lata tog en minibuss. Utsikten över omgivningarna var hänförande.
Söndag morgon var det dags för hemfärd och det blev både frågetävling i bussen och en hel del roliga historier. Glada och nöjda med vår resa kom vi tillbaka till Trelleborg vid 21-tiden på kvällen. Vi kunde också glädjas över att vi haft tur med vädret.
(Text: Margareta Blennhage)

Solenergi i Kalahariöknen

 2015-05-23 F & V
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
Har det lilla svenska företaget Ripasso utvecklat världens mest effektiva solenergisystem?
Med hjälp av militär teknologi och en nollutsläppsmotor som en skotte uppfann på 1800-talet försöker ett svenskt företag att revolutionera solenergiproduktionen.
34 % av solens energi som träffar speglarna omvandlas direkt till nättillgänglig elkraft. Traditionella solcellspaneler kan omvandla 23 % av solenergin till elektricitet som dock krymper till 15 % innan den kan användas av elnätet.
Tekniken fungerar genom att speglarna används som jättelinser som fokuserar solens energi till en liten varm punkt som i sin tur driver en nollsläpps motor av märket Stirling. Den använder omväxlande uppvärmning och nedkylning av en innesluten gas för att driva mekaniken. 1988 började Kockums använda den i sina ubåtar.
När Gunnar Larsson avgick som VD för Kockums skaffade han licens för tekniken och startade 2008 företaget Ripasso. Inte utan problem, bankerna har varit ovilliga att finansierna den nya tekniken men Ripasso har nu säkrat en privat finansiering för att kunna börja med sin första storskaliga anläggning.

Läs artikeln i the Guardian "Could this be the world's most efficient solar electricity system?"eller läs den här, översatt i Tempus nr 21 2015

Märkta för livet

 2015-05-21  Böcker, deckare
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
Emilie Schepp har debuterat med den äran.
År 2013 debuterade hon med kriminalromanen Märkta för livet på eget förlag som blev såld i 40 000 exemplar. Schepp har sedan tecknat ett treboksavtal med Wahlström & Widstrand som hösten 2014 ger ut Märkta för livet på nytt. Idag har Märkta för livet sålt över 100 000 ex enbart i Sverige. Böckerna är såld till tio länder.
Den 19 Maj 2015 släpptes hennes uppföljare Vita Spår.

En sommardag 1986 vaknar nioåriga Jana Berzelius upp på ett sjukhus. Hon har inget minne av vem hon är eller var hon kommer ifrån. Tjugosex år senare får hon, som framgångsrik åklagare, uppdraget att leda förundersökningen i det uppmärksammade mordet på en verksamhetschef på Migrationsverket i Norrköping. De enda spår som finns är fingeravtryck från ett barn och en mystisk pojke fångad av en övervakningskamera. Tillsammans med kriminalkommissarie Henrik Levin och kriminalinspektör Mia Bolander inleder Jana Berzelius ett intensivt arbete med att lösa fallet.
Men ju mer hon gräver i pojkens bakgrund, desto närmare kommer hon sanningen om sitt eget förflutna. Och hon möter en historia mörkare och blodigare än hon någonsin kunnat föreställa sig. Frågan är om hennes kollegor verkligen kan lita på henne? Och vad är det för märke hon har i nacken? Märkta för livet är den första delen i serie om åklagare Jana Berzelius.
Recensioner: Deckarhuset. "Emilie Schepp har debuterat med den äran".    Författarens hemsida.

En kärleksroman om hjärnan

 2015-05-19 Böcker
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
Åsa Nilsonnes bok "H" är på samma gång lekfull och mycket lärorik. Det är den mänskliga hjärnan som står i centrum och särskilt dess tre delar Hippocampus, Amygdala och Kortex.
Det är Hippocampus - den del av hjärnan som organiserar våra minnen och utgör en kopplingsstation som förbinder associationsbanor mellan de olika delarna av hjärnan - som är romanens berättarjag. Amygdala balanserar vår sinnes stämning från glädje och upprymdhet till oro och ångest och Kortex, hjärnbarken manar till besinning och gör sina analyser. Cortex har orden i sin makt, men inte mycket mer. Torr och logisk.
Hippocampusjaget bor i H, en man i trettiofemårsåldern som befinner sig mitt i en lovande forskarkarriär med just Hippocampus som specialområde.
Den originella idén är god, och påminner lite om Lena Anderssons kärleksromaner på grund av sin analytiska ton.
Boken "H" utspelar sig under ett dygn i H:s liv när frågorna om vem han är och vad han vill med sitt liv ställs på sin spets.
Åsa Nilsonne (född 1949) är senior professor i medicinsk psykiatri och författare till en rad uppmärksammade fackböcker och romaner, senast En passande död.
Men hon har också tidigare skrivit flera kriminalromaner och det var som älskare av deckare jag först tog henne till mig.
Tänk om all populärvetenskap kunde paketeras i sådan här intressant romanform! Överraskande lättläst och spännande.

Författarens hemsida.       Artikel i Modern Psykologi Rivningsobjekt: jaget. Entreprenör sökes.  

Recensioner:
Björn Gunnarsson i GP: "Föreläsningen är präglad av den hallelujastämning som råder inom neuropsykiatrin, hjärnforskningen och evolutionspsykologin".
Lotta Olsson i DN: "H blir aldrig mer än en klumpig konstruktion av en människa".
Therese Eriksson i Svd: "Så bestämmer hjärnan förälskelsens vindlingar".

Unga vuxna blir allt sämre på att läsa och räkna - skyller på 60-talisterna sämre utbildning

 2015-05-17 F & V
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
Kunskaperna i matematik och läsförståelse bland personer upp till 30 år gamla verkar avspegla de skolförsämringar vi redan sett.
Under 2000-talet har resultaten i den svenska skolan försämrats. Det har visats av flera PISA-rapporter, som utgår från resultaten hos niondeklassare. Nu visar det sig att dessa försämringar även har satt spår i läs- och matematikkunskaperna hos unga vuxna. Det framgår av rapporten Lära för livet (SNS) 2014
Sveriges vuxna befolkning är över lag jämförelsevis bra på att läsa och räkna - men inte i åldrarna 25-30 år. De elever som gick i grundskolan på 2000-talet var klart sämre på att läsa och räkna även långt efter det att de hade slutat nian.
Läskunskaperna hos elever i grundskolan började försämras i början av 1990-talet, och i slutet av 1990-talet började kunskaperna i matematik minska.
- Troligen har det med den försämrade lärarkompetensen att göra, och att allt fler obehöriga lärare började undervisa på 1990-talet. Detta slår sannolikt först mot läs- och skrivinlärningen. När man sedan läser dåligt så går det ut över matematiken och andra ämnen, säger
Jan-Eric Gustafsson, professor i pedagogik vid Göteborgs universitet och en av rapportens författare, menar att detta förmodligen beror på den försämrade kompetensen hos lärare som började arbeta i början av.90-talet, alltså de s k 1960-talisterna

I analysen ingår bara barn och ungdomar som är födda i Sverige och därför kan antas ha genomgått hela grundskolan.

Läs mer här: "Unga vuxna blir allt sämre på att läsa och räkna".

Fler artiklar om den svenska skolan:
Skolans växande kunskapsklyftor:
Det är stora skillnader vad gäller skolprestationer mellan barn som är födda i Sverige och utrikesfödda. Ledande skolforskare menar att det är ett allvarligt problem, som hittills inte har tagits på tillräckligt allvar.
Läxor för livet eller i onödan?
Läxor är den stora konflikthärden i många hem. Om läxor ökar kunskaperna eller bara stressen har forskarna olika åsikter om.

Vårträff på Smygehus Havsbad

 2015-05-15 Lokal Politik
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
Äntligen var det dags för Skåneseniorernas Vårträff på Smygehus Havsbad. Under flera månader hade mitt arbete med att planera och organisera denna tillställning som till sist kom att omfatta 60 åhörare, många av vilka vi inte tidigare haft som gäster. Det såg nästan ut som ett generationsbyte.  Lättnaden känns stor när det nu är över och det med ett gott lättsamt slut. Många uttryckte efteråt hur nöjda de var.

Ulf Bingsgård drog i gång med en presentation Trelleborgs kommun på sitt vanliga humoristiska sätt. Längst fram lyssnade trelleborgarna Marianne Ohrlander och Ova Carlsson, och strax bakom syns Anastasios Manetopoulus Christer Holst. Främst hittar vi också Kerstin Raudmets från Landskrona, en "en trogen moderat tjänare". Därefter talade riksdagsledamoten Ewa Thalén Finné från Staffanstorp om "Modern bostadspolitik" och avtackas med en läcker Söderslättsprodukt av vice ordförande i Skåneseniorernas Arbetsutskott. Han hade ensam i flera månader planerat och förhandlat fram eventet på Smygehus Havsbad som visade sig bli mycket uppskattat av gästerna. Detta tack vare ett mycket gott samarbete den serviceinriktade och erfarna värdinnan Anna Wild. Riksdagsledamoten Anders Hansson pratade om brottsbekämpning och försvarsfrågor och avtackades av Karl-Gustaf Högberg, ordförande i Skåneseniorernas Arbetsutskott.
Museichefen Ingela Jacobsson väckte intresse med sin presentation av Skateholmsmänniskorna, 7000 år gamla.
Peter Danielsson, 1:e vice partiordförande blev enligt mig dagenshöjdpunkt. Ett mycket övertygande försvar av Decemberöverenskommelsen.
Karl- Gustaf Högberg och Bertil Tomelius var båda mycket nöjda med dagen. Fattades bara vilken kommun som tar upp stafettpinnen till hösten. Men det ska vi säkert ordna på Arbetsutskottets kommande möte den 26 maj i Sjöbo.

       
60 moderata seniorer trivdes syn- och hörbarligen Deltagare från Trelleborgsmoderaterna Bertil och Ewa. Anna Wild, alltid redo!
       
Ordförande Karl-Gustaf Högberg avtackar muntert Anders Hansson. Museichefen Ingela Jacobsson väckte engagerat intresse. Peter Danielsson, 1:e vice partiordförande kom sist men bäst. Karl-Gustaf Högberg och Bertil Tomelius var båda mycket nöjda med dagen.

Peter Kihlgård Serenader två

 2015-05-13 Böcker
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
En novellsamling, ny för året på Biblioteket i Trelleborg. Jag tyckte mig känna igen författarens namn sedan länge sedan. Titelsidan var estetiskt tilltalande, liksom tjockleken, drygt 150 sidor. Korta meningar, korta rader. Mycket osammanhänganden både inuti novellerna såväl som mellan dem. Det mesta var eländigt, många barn dog tidigt, många levde under eländiga förhållande.
Många var beroende av droger. Många barn växte upp med alkoholiserade fädrar.
Det handlade mest om Sverige, men några kapitel utspelade sig i i Ryssland där läsaren lärde sig hur romska mästare gjöt kyrkklockor i brons under svåra hållanden.
Det som räddar en genomläsning av boken är det lilla formatet.
Många böcker från 1982 till 2015, och många priser. Kanske har han hållit på för länge? Wikipedia om Kihlgård.

Författaren Peter Kihlgård har sedan debuten 1981 gett ut hyllade romaner som "Strandmannen", "Fader Theresias vår" och "Kicki och Lasse", men han har också skrivit prosa i det kortare formatet. 1998 kom novellsamlingen "Serenader" ut och nu följer han upp den med "Serenader 2". Jenny Aschenbrenner har läst den.
Jenny Aschenbrenner i Kulturnytt: "Annat är ofullgånget, som ansatser till en stor berättelse om pappan och sonen",
Jonas Thente i DNBok: "Det är kanske det vackraste Peter Kihlgård någonsin skrivit".

Seriefigur med burka slåss för kvinnors rättigheter

 2015-05-11 FTM
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan

Burka Avenger är en tecknad superhjältinna som sänds i pakistansk TV. Nu introduceras hon också i Indien. Beslöjad kan hon inte identifieras, och hon kämpar bland annat mot skurkar som vill förhindra flickors rätt till utbildning. Med böcker och pennor som vapen.
Burka Avenger som utgår från den fiktiva pakistanska staden Halwapur är skapad av den pakistanska sångerskan Haroon Rashid känd som Haroon och visas på TV-kanalen ZeeQ. Hon är en lärarinna som bär på en dräkt som liknar burkan som muslimska kvinnor bär. Den döljer hennes identitet när hon bekämpar de orättvisor hon har runt sig, som hur kvinnor kuvas och flickor förhindras utbilda sig.
Haroon Rashid hävdar att figuren Burka Avenger föddes som en reaktion på att flickskolor stängdes av islamistiska extremister i Pakistan. Burka Avenger är en ivrig förespråkare av utbildning för flickor. Menslåss också mot dem som vill förbjuda vaccinationer.
Haroon Rashid hoppas att serien kommer att bidra till att öka medvetenheten om kvinnors rättigheter och makt över sig själv.
Läs mer i The Guardian: "Pakistan's burqa-clad cartoon superhero makes foray into India", läs den här översatt i Tempus 19 2015

Det var vikingarna som födde det moderna Europa

 2015-05-09 NP int
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
En recension av Michael Pyes "The Edge of the World. A cultural History of the North Sea and the Tranformation of Europe".
Det var människorna som bodde runt Nordsjön som var avgörande födelsen för ett nytt Europa. Det var vikingarnas utforskar iver som låg bakom förändringarna mot ett modernare Nordeuropa. Särskilt Storbritannien, Irland, Holland, Island samt Hansastäderna längs Östersjön och hamnstäderna i Danmark och Norge.
Med vikingarna ökade användningen av pengar. De bidrog till uppkomsten av juridisk dokumentation, bland annat yrket som lagman, det vetenskapliga synsättet, kvinnornas status, de moderna affärsmetoderna och mycket annat. Och de var varken skäggiga, smutsiga eller barbarer utan riktiga snobbar.
Pye avslutar sin fina kulturhistoria med en redogörelse för Digerdöden på 1300-talet på 1300-talet. Snart krävde pesten, som under två år dödade var tredje person i Europa, att alla människor hade papper, intyg om hälsa, utresetillstånd, pass och visum. Den moderna reglerande staten hade anlänt.

Läs mer i Washington Post: "The Edge of the World. A cultural History of the North Sea and the Tranformation of Europe", läs den här översatt i Tempus 19 2015

Reklamskyltarna i Teheran får nya budskap

 2015-05-06 FTM
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
"Död åt Amerika" byts ut mot Matisse och Picasso.
Över en natt har Teheran fått en ansiktslyftning med ett projekt som borgmästaren hoppas får folk att vallfärda till stadens alla museer.
1500 reklamskyltar utspridda längs huvudgatan i Teheran visar totalt 700 konstverk under tio dagar. "Ett galleri stort som en stad" har mötts med positiva reaktioner på nätet och den iranska pressen.
Reklamskyltarna har ersatts av konstverk; målningar av bland annat Picasso, René Magritte och Henri Matisse. Den långa och trädkantade motorvägen Modarrees, uppkallad efter en berömd imam, pryds nu av Edvard Munchs uppseende mästerverk, "Skriet". Längs en annan gata hittar man de belgiske surrealisten Magrittes konstverk "Människosonen".

Läs mer i The Guardian: "Tehran swaps 'death to America' billboards for Picasso and Matisse", läs den här översatt i Tempus 20 2015

Hoardings in the Iranian capital are normally reserved for ads, religious quotes or anti-US slogans, but a new project has transformed the city into a giant gallery

Kan Australiens metod lösa Europas flyktingkris?

 2015-05-03 NP int
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
Australiens tuffa attityd mot båtarna med asylsökanden framhåller som en lösning för att förhindra att hundratals migranter dör när de korsar Medelhavet. Men fungerar den?
Sedan regeringen kom till makten har bara 16 båtar försökt genomföra resan till Australien. Endast en har lyckats. Inga dödsfall har rapporterats. Australien har infört världens hårdaste gränsskydd.
Till havs ska man vända eller bogsera tillbaka båtarna med asylsökande.
Asylsökande som tagit sig till Australien ska låsas in i flyktingförvar i Nauru och Papua Nya Guinea. Där får de erbjudande att resa till Kambodja medan möjligheten ännu finns.
Man ska klargöra att de aldrig kommer att få bosätta sig i Australien.
Sedan regeringen Tony Abbott tog makten i Australien 2013 har bara 16 båtar försökt genomföra resan till Australien. Endast en båt har lyckats. Inga dödsfall har rapporterats.
Australiens inställning till båtflyktingar har oundvikligen framkallat jämförelser med de nuvarande problemet i Medelhavet.

Läs mer i Washington Post: "Could Australia's 'stop the boats' policy solve Europe's migrant crisis?", läs den här översatt i Tempus 19 2015

Monogrammorden

 2015-05-01  Böcker, deckare
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
Men även om jubileet inte är förrän nästa år har vi redan nu anledning att fira. Tidigare i år släpptes nämligen en ny roman med Hercule Poirot i huvudrollen och som redan nu finns översatt till svenska av Helen Ljungmark. Den är skriven av Sophie Hannah (bild) - poet, barnboksförfattare och redan författare till ett flertal psykologiska kriminalromaner - och som har handplockats av Christies efterföljare för denna alldeles särskilda uppgift.
"Monogrammorden" utspelar sig i februari, 1929, i ett kallt och grått London. Tre personer har blivit mördade i sina hotellrum, belägna på var sin våning på lyxhotellet Bloxham Hotel. De har placerats på samma sätt på golvet i sina rum och har alla en manschettknapp i munnen med ett monogram ingraverat. Det visar sig strax att de alla har en koppling till varandra och som går tillbaka i tiden till en tragisk händelse som tog plats för många år sedan i deras gemensamma hemby.

Den var enkel att läsa men alldeles för mångordig och för lång och detaljrik. Jag klarade knappt hälften. Sedan fanns det andra bättre böcker att fördriva tiden med. Jag håller helt med Rose-Marie Södergren i Kulturbloggen.

Recensioner:
Rose-Marie Södergren i Kulturbloggen: "Jag tror att Agatha Christie själv skulle slänga deckaren i papperskorgen eller skrivit om hälften".
Leif-Rune Strandell i Dast Magazine: "Ett nytt fall för Hercule Poirot".