Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Maj 2016

Bertil Tomelius
Startsida

 

Jämställt Övre

 2016-05-31  F & V
2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
I strålande solsken invigdes Jämställt Övre på fredagseftermiddagen den 27 maj genom att besökarna fick måla prickar på en knallgul vägg. Själv målade jag en grön prick.
DJ Matilda "Suck Ma Titties" Åtestad var discjockey. Besökarna bjöds på wraps - vegetariska och smoothies. Jag valde jordgubb.
Borta är bussar, hållplatser och grå asfalt. Allt är utformat av ungdomarna och allt går i gult. Nya Övre hars skapats med hjälp av 1,2 miljoner kronor från Boverket.
De nybyggda sittmöblerna testades, en del spelade bordtennis.
Ungdomar i hela kommunen hade bjudits in till invigningen. Eleverna i den klass på Liljeborgsskolan som jobbat med projektet Jämställt Övre var några av deltagarna på fredagens event. Nyckelorden i detta ovanliga experiment är jämställdhet, lekfullhet och delaktighet.
Regnbågsflaggorna var hissade. Lovar gott inför höstens Pridefestival.

     
     

Rolf Mårtensson fyller 70

 2016-05-30  A&S
2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 

Lena och jag hade förmånen att bli inbjudna till Rolf Mårtenssons 70-års kalas på Galleri Isietio på Söderslätt den 14 maj. Minst 75 personer samlades, det bjöds rikligt på både mat och dryck, familjen, döttrarna, fem barnbarn, grannar och vänner. En riktig fest, ett ymnigt ”bonnakalas” på Söderslätt, när det är som bäst. För underhållningen stod Anna-Lena Brundin och Jan Sigurd som lyfte sig till underbara Piaf-tolkningar. Inga presenter, istället rikliga gåvor till Cancerfonden skänktes. "Lilla Cancergalan på IsieTio" gav 13.951 kr.
Ett minne man gärna bevarar.

   
   

Brittisk läkargrupp uppmanar rökare att byta till e-cigaretter

 2016-05-29 NP int
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
En stor brittisk läkarorganisation går på tvärs mot de flesta amerikanska folkhälsotjänstemännen och uppmanar rökare att byta till elektroniska cigaretter. Enligt organisationen är e-cigaretter det största hoppet på länge för tobaksberoende som vill sluta röka vanliga cigaretter. Rekommendationen presenteras i en rapport av Royal College of Psysicians. Författarna sammanfattar det växande vetenskapliga underlaget kring e-cigaretter och finner långt mycket fler fördelar än potentiella skador. Rapporten gör gällande att e-cigaretter bara är 5 % så skadliga som traditionella cigaretter.
E-cigaretter ger rökare nikotin, men inte skadliga ämnen som tjära och andra kemikalier som orsakar cancer och ökade chanserna att sluta röka med 50 % jämfört med att använda nikotinplåster.
Bildtext: A man smoking an e-cigarette at a coffee shop in London. The Royal College of Physicians see the devices as a chance for those addicted to tobacco cigarettes to quit.

Läs mer i New York Times: "Smokers Urged to Switch to E-Cigarettes by British Medical Group", eller läs den här,
översatt i Tempus nr 17

Sjuka själar

 2016-05-27 Böcker, deckare
2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Lukas försvinner några dagar innan han ska ta studenten. Tre veckor senare hittas han medvetslös med stora skador. Ingen förstår vad som hänt honom. Inte ens han själv. Det enda han och alla andra vet är att ytterligare två personer försvunnit på samma sätt. Men Lukas är den enda som har kommit tillbaka. Till sina föräldrar Arthur Wallin och Rosie.
Tio år senare återvänder han till sitt föräldrahem, plågad av ovissheten om vem som en gång förstörde hans liv. På andra sidan gatan bor en man, Gunnar med sin fru Alice, som aldrig förlikat sig med att han inte fick veta vad som hände hans dotter Fanny. Gunnar tror att Lukas har svaret. Gunnar påstår att Lukas låtsas ha minnesförlust för att slippa berätta.
Samtidigt flyttar Anna och David in i den gamla prästgården. När David var liten lekte han med Fanny. Och var kompis med Lukas. Här ska de börja sitt nya liv. Men huset väcker stark oro hos Anna. Först flyttar sig en stor kruka "av sig själv". När hon senare hittar ett järnkors nedgrävt i trädgården förstår hon att det finns någon som vill dem illa. Riktigt illa. Anna försöker vettskrämd rädda både sig själv och David. Men är det redan för sent?

Är detta verkligen en "skräckroman"?Jag är inte övertygad. Handlar det om att huvudpersonerna inte är poliser? Sjukt våld, psykopater och manipulation förekommer ju i båda genrerna. I slutändan känns skräckbeteckningen mest som ett marknadsföringstryck. Särskilt som "Sjuka själar" är bättre läst som en deckare.
Slutet är oklart. Kanske förebådar detta en fortsättning i en ny bok?     Ett slags kompendium.

Tidigare lästa böcker av Kristina Ohlsson:
150609, Mios Blues, 150104, Lotus Blues, 130603, Papperspojken,  130301, Tusenskönor, 120522 Paradisoffer, 120516, Askungar, en strålande debut, 110722,  Storartade Änglavakter.

Recensioner:
Maria Näslund i GP: "En bok där läsaren överraskas och ingenting är självklart",
Lotta Olsson i DN: "Tvångsmässig logik skadar spänningen",
Clemens Altgård i SkD: "Driv i berättandet",
Bella Stenberg i Ystads Allehanda: "Sjuka själar" är bättre läst som en deckare".

Tuberkulosens återkomst

 2016-05-25  F & V
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Enligt Folkhälsomyndigheten blev 835 människor i Sverige sjuka i tuberkulos (tbc) under 2015. Det är en ökning med 22 % jämfört med förra året och mer än en fördubbling sedan 2003. Det beror på att många har kommit till Sverige från länder där sjukdomen fortfarande är vanlig, säger Jerker Jonsson, se bild, överläkare och tuberkulos-expert på Folkhälsomyndigheten.
Omkring en tredjedel av alla människor i världen har latent tuberkulos. Knappt en tiondel av dessa utvecklar sjukdomen någon gång under livet. En stor majoritet av alla med tuberkulos lever i fattiga länder.
Antal upptäckta fall av tuberkulos i Sverige har minskat mycket kraftigt sedan andra världskriget. Denna minskning har fortsatt för svenskfödda personer. Men för utlandsfödda som flyttat till Sverige är ökningen stor, från ca 200 1989 till 750 2015.
I Norge är en hälsoundersökning obligatorisk för asylsökande flyktingar från högriskländer. I Sverige är landstingen skyldiga att erbjuda nyanlända asylsökande gratis hälsoundersökning. Men mindre än hälften blir undersökta. Det borde gälla alla, säger Lars-Olof Larsson, överläkare på tuberkulosmottagningen vid Angereds närsjukhus. Men många tacka nej av rädsla för att det ska påverka asylprocessen negativt om det upptäcks att de är smittade av tuberkulos.
Läs mer här "Lungsoten ökar igen", i Forskning & Framsteg nr 5 2016.

SverigeMötet i Malmö

 2016-05-23 NP svensk
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Vi var 13 personer från Trelleborg. Det första Sverigemötet med Anna Kinberg Batra som partiledare och Tomas Tobé som partisekreterare. Det tredje (politiska) esset på mötet var Elisabeth Svantesson.
Andra intressanta personer att lyssna på var Gabriel Heller Sahlgren, London School of Economics, forskare knuten till Institutet för Näringslivsforskning (IFN). som studerade pedagogisk forskning världen över. Han letade efter "rigorös forskning", som man kan dra säkra slutsatser från. Några finns: Stor invandring sänker PISA resultaten, kultuurförändringarna i Sverige sedan 1990-talet, då progressivismen tog över, likaså. Sverige är relativt extremt när det gäller individualisering, grupparbeten, "eget arbete" och elevinflytande, jämfört med övriga "PISA-länder". Forskning visar att detta kan vara kraftigt negativt för resultaten. Traditionell, hierarkisk skolkultur verkar höja resulteten kraftigt, speciellt bland etniska minoriteter. Bild1, Bild2, Bild3, Bild4, Bild5.

Seminarier jag deltog i
1. Ökad trygghet på gator ochtorg – så stärker vi det lokala trygghetsarbetet med Beatrice Ask, rättspolitisk talesperson, Stockholms
stad, Benjamin Dousa, vice ordförande stadsdelsnämnden, Rinkeby-Kista, Stockholms stad, Ulf Merlander, lokal polisområdeschef, region Väst. Moderator: Ann-Charlotte Stenkil, kommunstyrelsensordförande, Varberg
2.Moderata Seniorer: fortsatt politikutveckling. Moderata Seniorer firar sitt 40-årsjubileum i år och Europeiska Seniorunionen (i EPP) fyllde 20 år i höstas. Medverkande: An Hermans, ESU President, Bryssel, Inger Koch, Moderata Seniorer, Moderator: Bertil Persson, ordförande ModerataSeniorer.
3. Vad kan vi lära av andra länder för att höja kunskapsresultaten isvensk skola? Medverkande: Cecilia Brinck, oppositionsborgarråd, Stockholms stad Gabriel Heller Sahlgren, forskare knuten till London School of Economics, Institutet för Näringslivsforskningoch tankesmedjan CMRE i London, Gustav Schyllert, ordförande utbildningsnämnden, Vellinge. Moderator: Maria Stockhaus, riksdagsledamot,
Stockholms län
4. Från asylansökan till integration– det börjar lokalt. Medverkande: Medverkande: Elisabeth Svantesson, integrationspolitisk talesperson,
Örebro, David Mothander, policychef, Google Lars Rådén, kommunalråd, Solna och Oliver Rosengren, kommunalråd, Växjö

Panelsamtal i plenum: Så bryter vi det nya utanförskapet – stärkt integrationlokalt. Medverkande: Peter Danielsson, kommunstyrelsens
ordförande, Helsingborg, 1:e vice partiordförande, Ulf Kristersson, ekonomisk-politisk talesperson, Södermanland, Linda Frohm, förbundsordförande, Norrbotten, Torbjörn Tegnhammar, oppositionsråd, Malmö och Anna af Sillén, oppositionsråd,
Moderator: Jessica Polfjärd, riksdagsledamot, gruppledare.

Avslutningen på lördag förmiddag: Anna presenterar "En plan för ett starkare Sverige!" Applåder så att taket lyfter! Anna Kinberg Batras tal finns här.    Plan för Sverige finns här.

Viktig information inför SverigeMötet      Bekräftelse på deltagande Programmet   

Tidigare bloggar om SverigeMötet:

Sverigemötet 2012 i Örebro, Karlstad den 8 maj 2011, Sverigemötet - Den nya arbetarrörelsen, och om Kommunala Rikskonferensen i Göteborg den 17 april 2010, Två fantastiska dagar på Svenska Mässan i Göteborg.

       
Starka förväntningar! Tar mig långt fram, Rad 4, mittgången Mina tre favoriter! Anna, Tomas och Elisabeth! Och här tillsammans! Njutning! Så glada de är att träffa mig! Avslutning: Anna i talarstolen. Applådåskorna dånar!
       
Ulf Merlander, Benjamin Dousa, Anti Avsan och Beatrice Ask Eva E, Linda H, Linda S och Tim Lundgren  Gunnar Hedin, Mikael och Veronica Ruubin Skånsk fläskfilé, sotad romansallad, pepparot, krasse mm
       
 Gabriel, Heller Sahlgren, Gustaf Schyllert, Maria Stockhaus. Pedagogikforskning. I sällskap med tidigare riksordföranden för Moderata Seniorer, Inger Koch David Mothander, Google,
Elisabeth Svantesson, Lars Rådén och Oliver Rosengren,
Medlemsvärvarkampanjens resultat presenteras, Erica Fritz Trangärd och Fredrik Elgh
       
 Ulf Kristersson, Linda Frohm, , Torbjörn T, Anna af Sillén, Peter D, Jessica Polfjärd An Hermans, ESU President, internationell organisation för Moderata Seniorer Anna Kinberg Batra, vår nästa statsminister! En plan för ett starkare Sverige! Mitt senaste ex var också där. Nu åter som medlem och volontär! Anne Tomelius.

Singöspionen

 2016-05-22 Böcker, deckare
2 år sedan  4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Långtråkig och långsam är de två första tredjedelarna. Alldeles för många betydelselösa personer introduceras. Sedan blir den spännande, men fortfarande alltför mycket text. Något slut finns inte. I stället finns det ett otal cliffhangers som förbereder för nästa bok. Den har redan kommit ut. Den 11 maj 2016 släpptes "Mordbrännaren".
Hoppas att det kommer mer om den 62-åriga kriminalinspektören Sol-Britt Andersson, en seniorvariant av Lisbeth Salander!
Kanske kan det locka även mig. Förutsatt att författarna kör med redan "kända personer" och blir lite mer stringenta.
Den 62-åriga kriminalinspektören Solbritt Andersson och hennes man Rune har förverkligat sin dröm och köpt en sommarstuga på Singö i Roslagen. Av en granne får de höra talas om Singömordet, som skett på den närbelägna marinbasen 1986, strax efter att Olof Palme mördades. Trots att anläggningen var välbevakad lyckades gärningsmannen försvinna utan ett spår, och mordet är ännu ouppklarat.
Under sin semester kan Solbritt inte låta bli att göra egna efterforskningar. Sökandet efter sanningen sätter igång hänsynslösa krafter, beredda att göra allt för att hindra henne.    En sorts kompendium.

Detta är den skönlitterära debuten för författarduon Gustafson och Kant. Anders Gustafson jobbar till vardags som bokförläggare i Stockholm. Johan Kant jobbar som rektor på Vikingaskolan i Haninge och har tidigare skrivit fackboken Yrke: lärare.
Johan Kants blogg.
Recensioner: Per Ahlander i Sala Allehanda: "Uppfriskande med en ny bekantskap",
Leif-Rune Strandell i DAST: "Recension",
Aftonkuriren: "Recension".
Mer om nästa bok "Mordbrännaren".

Varför flyr de till Darfur?

 2016-05-21 NP int
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan  5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Bara sedan i januari i år har 43 000 sydsudaneser flytt till östra Darfur. Jo, det stämmer - Darfur, som är platsen för en av 2000-talets värsta pågående humanitära kriser.
De kommer från delstaterna Northern Bahr El Ghazal och Warrap. De uppger att de lämnat sina hem på grund av "tilltagande brist på mat och pågående väpnad konflikt i regionen". Konflikten i Sydsudan har ofta etniska dimensioner på grund av motsättningar mellan Dinka- och Nuerfolken. Under juni månad väntas ytterligare 100 000 sydsudaneser komma till Darfur enligt FN.
I många delar av Afrika söder om Sahara har våldet och otryggheten blivit så omfattande att många familjer inte ser någon annan utväg än att söka skydd i andra krigshärjade länder.
2015 tog sig exempelvis 100 000 etiopier, varav många tillhör den etnsika gruppen Oromo som förföljs av den etiopiska regeringen,och somalier via båt till Jemen, som är ett av världens farligaste länder. Tusentals nigerianer har flytt undan Boko Haram till Tchad.

Tidigare bloggar om Sydsudan: 2014-07-24, Den unga men redan svårt sjuka staten, 2014-01-18, Gamla sår fick elden att flamma upp, 2012-04-23, Krigstrummorna ljuder i Sudan, 2012-03-13, Sydsudan: FN kräver slut på våldet, 2011-11-28 Friheten dödar i Sydsudan, 2011-07-13 Sydsudan ser dagens ljus, 2011-01-05 Etnisk rensning väntas efter folkomröstningen? 2010-12-14 Sydsudan ligger i startgroparna, Sudans president efterlyses för folkmord, 2008-07-12.

Läs mer i Washington Post: "Why Africa's migrant crisis makes no sense to outsiders", eller läs den här, översatt i Tempus nr 17
Läs mer om Sydsudans etniska sammansättning, och om Aktuell Politik.

Framgångar för TFF

 2016-05-19    Sport
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Inför kvällens matcher ligger TFF åter under kvalplatsstrecket efter att bara ha tagit 1 poäng på de två senaste matcherna, Åtvidaberg borta 0-2 och Syrianska hemma 0-0. Och bara ett mål gjort på sex matcher, det mål som Lena och jag fick se i hemmamachen mot Athletic
då Zoran Jovanovic, målade efter 22 minuter på en mycket välplacerad frispark.
I kväll kommer Örgryte på besök. Laget ligger på tredje plats och har gjort 8 mål hittills. Men bra gick det! TFF kämpade starkt och lyckades ordna 2-2, efter underläge hela matchen.
Ännu bättre gick det i nästa match, där TFF bortaslog Frej, Täby med 2-0. Marcus Pode gjorde båda målen! Kanske är någonting riktigt bra på gång. TFF har nu fyra lag bakom sig i superettan.
Till nästa match på Vångavallen den 21.5 då Ljungskile SK kommer på besök har vi redan köpt biljetter Lena och jag.
Rapport från TFF-Gais    Rapport från Frej - TFF,

Tabell och resultat i superettan.  Matcher i superettan våren 2016.

TFF på Facebook   Trelleborgs FFs hemsida   GAIS hemsida    Frejs hemsida

Fredagen den 13 maj: Föreläsning i Parken och Axel Ebbe på Grand

 2016-05-17   A&S
 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Rotundan i Parken, flera hundra personer hade samlats klockan 13. En solig fredageftermiddag, det måste vara ett intressant ämne, eller kanske många beordrade dit? De flesta i medelåldern, en mycket stor andel var kvinnor. Ämnet var "våldsbejakande extremism". Två personer från "Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism", var där, Daniel Norlander som är huvudsekreterare i Kommittén och efter Mona Sahlin, huvudansvarig för verksamheten samt Bettan Byvald, kommittésekreterare. En lärdom för mig är att Daniel Norlander är klart bättre än Mona Sahlin. Det är säkert bra för verksamheten att hon lämnat den.

Kommittén ser tre organisationer med våldet i centrum, grupperingar som vill förändra samhället med våld, den muslimska jihadismen, de antifascistiska rörelserna, Antifa, samt de högerextremistiska - nazistiska - Vit Makt. De antifascistiska rörelserna betraktades som tynande medan Vit Makt var på frammarsch. De riktar ofta sina aktioner mot flyktingar och invandrare.
Vit makt-miljön är svenska säkerhetspolisens benämning på ett antal organisationer, individer och lösare nätverk med högerextrema åsikter som är beredda att ta till våld för att uppnå sina politiska mål (Wikipedia).
När det gäller jihadismen så lägger Kommittén tonvikten på att hindra ungdomar att åka till främst Syrien för att lära sig strida för Allah och Kalifatet Daesh (ISIS). Det fanns exempel på de som dött i strid. Vi som arbetar med ungdomar skulle lära oss att hitta tecken på att ungdomen vill åka iväg (radikaliserats) inna hen åker. Och då hindra detta genom att upplysa hen om att detta kan vara rent av livsfarligt.

På kvällen såg Lena och jag premiären av filmen "Vem var du Axel Ebbe?"
En storartad film, ännu en stor framgång för Jan Troell och Jan Hemmel. Vacker och stämningsfull men också fullmatad med information om Axel Ebbes liv. Det är tydligt att Trelleborg som en turiststad har en gömd och tidigare glömd guldklimp i konstnären Axel Ebbes liv och verk.
En applåd utbröt spontant efter filmens slut. Nästan fullsatt salong på Grand.
Recension av boken:
Thomas Kellgren i Kristianstadsbladet: "Nu ser vi Ebbe i ett helt annat ljus och hans konst har fått en ny och välförtjänt aktualitet."

Emma Terman Jerntorp och Hanna Nyberg, Region Skånes nya talanger i Anderslöv

 2016-05-16  Dagbok
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Torsdagen 12 maj var jag på återbesök Vårdcentralen i Anderslöv, jag hade fått en kallelse av min "listade" läkare Henrik Skansjö, och lämnat blodprov en vecka innan. Där hälsades jag välkommen av Hanna Nyberg, (bild) som presenterade sig som "läkarstudent", fast hon var färdigutbildad läkare, så när som på en månad.
Jag har blivit mycket bättre de senaste två månaderna, i princip i skick som för ett år sedan, jag kan använda alla mina skor och har återgått till att träna på gymmet. Men irriterande nog vaknade jag onsdags morgon med värk i vänster handled. Jag hade lämnat blodprov för Waran. dagen innan, och den sköterskan gjorde ett dåligt jobb. För första gången fick ont i sticket som varade flera timmar, och "konstigt" märke i armvecket som jag fruktatade hade med den svullna handleden att göra.
Både Hanna och Henrik var vänligt intresserade av mina besvär. Jag ordinerades att ta tre antiinflammatoriska tabletter Naproxen mot svullnaden. Jag får inte ta för många. Andra läkare påstår att jag har "nersatt njurfunktion".
Sedan undersökte de mina fortfarande svullna fötter och ben och fick veta att orsaken kan vara att jag äter Amlodipin mot högt blodtryck. Henrik funderade en stund att helt sluta med Amlodipin men i stället ska jag ta upp frågan med njurläkaren Hana Ruzika som jag träffar om några veckor.

Tidigare var jag hos tandläkaren i Anderslöv. Min senaste tandläkare i Anderslöv är Emma Terman Jerntorp (på bild med Susanna Elgström Gjelvold). Hon är den bästa jag har haft. Jag har gått tre gånger, är nu klar för denna gång. Hon är både rolig och professionell, jag känner mig trygg i hennes händer. Jag får se alla röntgenbilder, som vi tittar på tillsammans. Där finns en liten ställbar spegel där jag kan följa allt som händer i munnen, om jag vill förstås. Hon sjunger och är glad och berättar om allt hon gör i munnen på mig. Jag rekommenderar verkligen ett besök.
telefon: 0410-21131, adress: Pålsvägen 7C, Anderslöv, Webbplats: Tandvården.

Tidigare bloggar om mina kontakter med sjukvården i Region Skåne:
16-03-05, Dagbok vecka 8, 16-02-08, Bra återbesök på njurmottagningen på SUS, 16-02-15, Multisjuk? Moi?, 15-12-27, Dagbok vecka 5115.  

En aktiv dag, onsdag den 11 maj

 2016-05-14  Dagbok
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan  5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Vi är inne i en riktigt varm period med sommarväder. Extra roligt att spela boule och särskilt roligt eftersom bli blev extra många, då Christer och Ingrid tillkom. Jag tror att de är två riktiga "baddare" på boule. 14 personer, det innebar "banrekord" för Malörtens boulebana.
Sedan var det att ta sig hem och klä upp sig för lunch på hotell Dannegården. Halstrad lax med chevre & basilika kräm med färsk potatis, Det var verkligen gott.
Där var vi 14 personer, dock bara dubblerade 5 personer, Kristina, Ulla, Lena och Bertil. Närvarolista, Dannegården
Klockan fem var det dags för förmöte för "De borgerliga" inför möte i Arbetsmarknadsnämnden nästa vecka. Här dubblerade Eva Ekström, Anastasios och Bertil. Det blev ett kort möte. Ärendena på agendan var få.
Därifrån fick jag skynda mig till Vångavallen för dagens clou: Mötet mellan TFF och Örgryte IS i Superettan. Det blev en riktigt spännande match. Det positiva var att TFF gjorde två mål, bara ett mål tidigare på sex matcher och att laget kämpade bra. Det negativa var att TFF inte vann, matchen slutade 2-2, och TFF är åter på nedflyttningsplats, med sex poäng, tre före bottelaget Assyriska. TFFs nästa match är borta mot Frej, som ligger ett poäng före TFF. En mycket viktig match kring slutspelsstrecket. Och därefter hemma mot Ljungskile. Den matchen har vi biljetter till Lena och jag.
Bilderna: Roland Hansson och Eva Ekström, Aino Vastagh och Inga-Lill Pålsson, samt Anastasius Manetopoulos, Eva Ekström, Mikael Rubin (Gruppledare), Tim Lundgren, Ann-Christine Seehusen och Staffan Svensson.

Från Mellanöstern till Skandinavien, störst skillnad i värderingsfrågor

 2016-05-13  F & V
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Vi har numera stora kunskaper om värderingsskillnader i världen. Det är dags att börja förstå vad dessa data betyder. Annars väntar en backlash, menar Bi Puranen, forskare vid Institutet för framtidsstudier.
Sverige ligger på plats fyra i jämställdhet i världen, enligt Global gender gap report, medan Syrien ligger på plats 143. I Sverige tycker 3 procent att män är bättre lämpade som politiska ledare än kvinnor. I Irak är siffran 44 procent. I Sverige håller 81 procent helt och hållet med om att en viktig del av demokrati är att kvinnor har samma rättigheter som män. I Irak är siffran 18 procent, enligt World values survey. I Egypten, Jordanien och i de palestinska territorierna menar över 90 procent av befolkningen att homosexualitet är oacceptabelt. I västeuropeiska länder är siffran omkring 10 procent, enligt Pew research center. I Irak menar 22 procent av dem som definierar sig som muslimer att söner och döttrar ska ha samma arvsrätt, och 92 procent av samma grupp menar att en fru alltid måste lyda sin man, enligt en annan Pew-studie.
– Det är förstås en enorm resa att ta sig från diametralt olika delar av världen, från Mellanöstern till Skandinavien, säger Bi Puranen med eftertryck. En lärdom från hennes forskning är att värderingar både är sega och föränderliga.

Bildtext:
Karta över värderingar. Diagrammet bygger på en mängd variabler som mäter bland annat religiositet, individuell frihet och förtroende för samhälleliga institutioner. De flesta länder har rört sig mot det övre högra hörnet sedan mätningarna började 1980, men inte alla. Johan Jarnestad (Källa: World Value Survey)

Läs mer i Forskning & Framsteg nr 4 2016 eller här "Vad kan siffror lära oss om integration?"

Boko Haram utökar utnyttjandet av barn som självmordsbombare

 2016-05-11  NP int
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan  8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Boko Haram använder sig alltmer av barn för att genomföra sina attacker. En femtedel av Boko Harams självmordsbombare de senaste två åren har varit barn, vanligtvis flickor, enligt en rapport som nyligen publicerades av Unicef. Förra året använde Boko Haram 44 barn för att genomföra självmordsattacker jämfört med 4 år 2014, enligt rapporten.
Den islamistiska terroristgruppen har i åratal plågat området runt Tchadsjön i Sfrika med sina plundringar, halshuggningar, kidnappningar och nedbränningar av hela byar.
Ifjol inledde Nigerias militär en ny offensiv mot Boko Haram. Därför kontrollerar gruppen inte ett lika stort område som tidigare och därför skickar de självmordsbombare till marknader, moskéer och till läger där flyktingar sökt skydd. 2015 utfördes 89 attacker i Nigeria, 39 i Kamerun, 16 i Tchad och 7 i Niger. Tusentals skolor har ödelagts, många huundra lärare har avsiktligt dödats och 19000 tvingats fly.

Tidigare blogg om Boko Haram: Nigerias mest eftersökte man: Död eller levande, 13-09-10.

Läs mer i New York Times: "Boko Haram Using More Children as Suicide Bombers, Unicef Says", eller läs den här, översatt i Tempus nr 15 2016          Hela Unesco-rapporten finns här.

När sista dörren stängts

 2016-05-09  Böcker
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Nedjma växte upp i Algeriet och levde tämligen väl. Men när hennes farbror som flyttat till Marseille berättade om hur fantastiskt bra han lyckats där och att det var lätt för algerier att göra karriär och tjäna pengar i Frankrike tog hon sina två barn och make med sig och flyttade till Paris. Framtiden blev emellertid inte alls så som hon så falskeligen föreställt sig. Utan utbildning fick hon bara städjobb och hennes make lämnade henne. Hon fick slita hårt utan att kunna lämna misären. Lägenheten där Nedjma bodde, med sina barn Momo, 16 och Fathia, 13 var usel, ingången gick genom en barlokal och de måste dela toaletten med denna. Värden Jean Arnaud har blivit rik på de ockerhyror han tar ut. Klientelet på baren blir tända på Fathia och en kväll tar de sig in i lägenheten, våldtar och misshandlar henne så att hon avlider. Momo som känner skuld eftersom han lämnat sin syster ensam i lägenheten vill hämnas. Momo dödar Alain med en kniv. Detta är hans hämnd för att flera andra män våldtagit Momos syster i en lägenhet som Alain hyrde ut. Momo flyr och blir efterlyst av polisen.
Nedjma som säger sig inte någonting alls att förlora går med i den inre gruppen av "Bostadskrävarna".
På TV kan man några dagar senare kan man se hur den franske bostadsministern, tillsammans med andra EU-kollegor, utsätts för att bombattentat, utanför ett höghusområde i Paris. Efter några sekunder blev bildrutan svart.

Om Torun Börtz i YA  Kira förlag  På Facebook Torun Börtz finns ej på Wikipedia
Camilla Carnmo i YA: "Ett bottenlöst mörkt drama om samtidens delade och orättvisa Paris,
Thomas Nydahl i Nydahls Occident: "Det är en mörk sida av Frankrike som inte stämmer överens med rutiga dukar, vin och ost",

Lena Jeppsson i DAST.

Kanadas premiärminister vill legalisera dödshjälp

 2016-05-08  NP int
2 år sedan 3 år sedan  5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Premiärminister Justin Trudeaus regering har presenterat ett nytt lagförslag som innebär en legalisering av läkarassisterad dödshjälp till kanadensare som lider av allvarliga medicinska tillstånd. Trudeau sa redan i början av 2015 att hans stöd för läkarassisterad dödshjälp blivit präglad av hans fars sista dagar i livet.
Förra året slog Högsta Domstolen i Kanada fast att det strider mot landets konstitution att neka möjligheten till assisterad dödshjälp för samtyckande vuxna som lider av "en svår och obotlig sjukdom" som medför ett "oacceptabelt lidande". Domstolens enhälliga beslut är en omsvängning från det tidigare beslutet från 1993, som innebar ett förbud mot aktiv dödshjälp.
Det är troligt att den nya lagstitningen kommer att antas, med tanke på det liberala partiets starka majoritet i underhuuset. Dock har några liberala parlamentsledamöter sagt att beslutet strider mot deras religiösa övertygelse.

Läs mer i New York Times: "Justin Trudeau Seeks to Legalize Assisted Suicide in Canada", eller läs den här, översatt i Tempus nr 15 2016

Och i Independent: "Assisted suicide: Canada proposes law allowing voluntary euthanasia for suffers of serious medical conditions"

Fler artiklar i samma ämne finns här http://www.nytimes.com/topic/subject/assisted-suicide.

Måltavla

 2016-04-06   Böcker, deckare
 1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
2014 introducerade Ingrid Hedström en ny deckarserie om diplomaten Astrid Sammils. Den första delen, Bortfall, utkom i juni 2014. Andra delen, Måltavla, kom ut i maj 2015.
Kriminalförfattaren och tidigare utrikeskorrespondenten Ingrid Hedström följer nu upp förra årets spänningsroman i dalamiljö "Bortfall" med en ny pusseldeckare med diplomaten Astrid Sammils i huvudrollen.
I "Måltavla" tar Hedström upp det alltmer utbredda näthatet, i detta fall det som riktar sig mot kvinnor, och det är hennes deckarhjältinna Astrid Sammils själv som blir måltavla för hatskriverier och dödshot.

Astrid Sammils är överhopad av arbete. Som protokollchef på UD är hon ansvarig för planeringen av statsbesök, både inkommande och utgående. Det innebär regelbunden kontakt med såväl kungahuset som statsrådsberedningen. Vid sidan av arbetet har hon en hel del som bekymrar henne. En väninna är spårlöst försvunnen efter att hennes man tagit sitt liv och själv får Astrid oroande hatmejl och utgör regelbundet måltavla på ett internetbaserat hatforum. Vad är det som triggar dessa mäns vrede? Och hur illavarslande är det att en av avsändarna tycks bo i den trakt i Dalarna där hennes älskade oas Sammilsgården ligger? En oas som förefaller än mer hotad när en ung rumän hittas död i trakten.

Boken är väldigt lång och det går långsamt fram. Den har ibland knappt styrfart och man måste läsa nästan hela boken innan någon form av spänning uppenbarar sig. Humor saknas helt. Allt är gravallvarligt. Inget att rekommendera. Ett sorts kompendium.

Recensioner:
Gustaf Berglund i Dala Demokraten: "Deckare med trovärdighetsproblem",
Inger Lundqvist i Norran: "Näthat och kvinnokraft".
Läsprov.    AlfaBeta bokförlag.

Senaste lästa böcker av Ingrid Hedström: Bortfall, 140624, Svarta korpar över Villette, 130823, Rekviem i Villette, 120719
Jag har läst hennes debutbok Lärarinnan i Villette tidigare.
Ingrid Hedströms hemsida.

Medlemsmöte den 28 april

 2016-05-04 VFST
2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Som vanligt i Immanuelskyrkan, Nygatan 10,Trelleborg.
Ordföranden Monica Rosenqvist hälsade alla hjärtligt välkomna och beskrev sedan logistiken för hur 60 personer skulle kunna ta del av buffebordets läckerheter, frallor, pålägg, grönsaker och drycker. Monica informerade också som Vänskapsföreningens kommande möten och resor. Först resan till Osnabrück och Münster den 2-5 juni. Det blir tre nätters övernattningar i Osnabrück hotell Remarque, namnet efter Erich Maria Remarque som föddes i Osnabrück. Vi kommer att få guidad tur i båda städerna men också tid på egen hand. I båda städerna finns det många sevärdheter av olika slag, som exempel kan man i Münsterbesöka ett Picassomuseum, eller om man är tekniskt intresserad, ett
stridsvagnsmuseum.
Den 6 oktober blir det ett nytt medlemsmöte på temat Axel Ebbe med guidning och visning av Axel Ebbes Konsthall i Trelleborg. Arkitekt Mats Edström medverkar.
Och därefter, som vanligt, en avslutande decemberträff den 8 december. I likhet med föregående år blir det i Immanuelskyrkan och med ett besök av Trelleborgs Lucia med tärnor kl 19.00.
För underhållningen stod Sten Ullerud, som vid ett tidigare möte så fängslande och åskådligt berättade om Transsibiriska järnvägen, var nu åter inbjuden för att hålla ett föredrag med bildspel om Hurtigruten och dess 100-åriga historia. Vi fick följa med på en femdagarstur med Hurtigruten, en stark upplevelse med midnattssol och norsk natur.
I föredraget ingick också en 687 mil lång reseskildring upp genom Sverige till Nordkap och vidare till Kirkenes. Allt mycket välgjort med bild, text och musik i en skön, harmonisk ordning.
Allt uppskattades synbarligen av de drygt 60 medlemmarna som var med.

Bloggar om tidigare medlemsmöten: Julfest den 151209, Medlemsmöte i V. Vemmerlöv - en skånsk by i hjärtat av Söderslätt, 151019, Medlemsmöte, en musikalisk resa, 150423, En flygstrid utanför hamnen i Trelleborg 1944 och vad som sedan hände, 141019, Medlemsmöte, Anna Lindgren och Hamelnresan, 140423, Medlemsmöte - Tema ost & vin, 140325, Julfest den 131125, 130410, Medlemsmöte Tema Hamburg.

       
 Monica i samtal med deltagare  Många var vi som vanligt  Bertil och Britt-Louuise  Lena Welinder i förgrnden
       
 Den uppskattade buffén  Harriett, Anna och Ingrid  Elke Bode med väninnor  Jan Delbrant med vänner

1 maj med Carl-Johan Sonesson

 2016-05-03 Politik
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Sedan länge har moderaterna i Trelleborg en tradition att fira 1 maj genom att bjuda in en känd politiker till ett möte på (M)ötesplatsen. För Carl-Johan Sonesson var det däremot första gången han höll ett offentligt tal på 1 Maj.
Dagens Tema var "Mer frihet, mer kapitalism och mer socialismen", ett tema som föll de drygt 20 åhörarna i smaken. Mötet handlade främst om Skåne. Carl-Johan Sonesson är ju moderaternas regionråd i Region Skåne. Och mycket om sjukvården, förstås, den står ju för 80 % av budgeten. Han betonade att det "vingliga styret" inte har majoritet i Regionfullmäktige, Sverigedemokraterna är vågmästare. Det handlade mycket om personalpolitik och lönesättning i regionen.
Innan föreläsningen bjöds det på en välavvägd och välavsmakande lunch i form av buffet och därtill variation av drycker efter tycke och smak.
Carl-Johan är en skicklig talare, särskilt för oss lomhörda. Han talar högt och tydligt och håller god kontakt med åhörarna.

Oppositionens hemsida finns här. Närvarande personer.
13-05-02 Första Maj firande med Pontus Lindberg  12-05-03 Öppet Hus på förste Maj, 10-05-02 Moderat 1 Maj firande, 090502 Samtal om EU på 1 maj.

Valborgsmässoafton i Trelleborg

 2016-05-01 A&S
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
En ovanlig Valborgsmässoafton, inget regn, ingen blåst, lagom varmt, nästan 10 grader.
Lena och jag startar firandet av Valborg i Stadsparken i Trelleborg där Trelleborgs Manskör sjöng de traditionella vårsångerna. Känslosamt och trevligt. Därefter tändes bålet. Verkligen mycket folk i stadsparken. Vi tog oss vidare per cykel till Trelleborgen där vi minglade runt en stund och hälsade på ett fåtal bekanta. Klockan blev åtta och då tutades våren in av oppositionsrådet Ulf Bingsgård, sedvanligt klädd i vikingakläder. Vi fick lyssna till vacker sång av Trelleborgs Kammarkör. Den alldeles nye kommundirektören Fredrik Geijer höll ett tal till våren och därefter blev det mera sång av kören. Kvart i nio var det dags för den traditionella eldshowen med Petter Gantelius som även tändeValborgsbålet. Som snabbt förvandlades till en flammande brasa!
Det blev - som väntat - ett riktigt bra Valborgsfirande i Trelleborg. Hemma igen firade vi med räkor och avokado!

Tidigare bloggar om Valborg: 2013, 2012, 2009 och 2008.

     
 I Stadsparken startar firandet med att Trelleborgs Manskör sjöng in våren  En storslagen brasa på Trelleborgen tänd av eldshowvirtuosen Petter Gantelius!  På Trelleborgens scen lyssnade vi till Trelleborgs Kammarkörs sång till Våren
     
 Majbålet i lågor i Stadsparken!  Annika Sköldekrans, alltid rätt klädd!  Peter Gantelius, uppskattad scenshow!