Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Mars 2006

Bertil Tomelius
Startsida

Kvinnofällan - en myt?

060331   Nyheter & Politik, Svensk

Jag har hamnat i ”mansfällan” sedan ungefär ett år tillbaka. Min fru arbetar och har en relativt hög lön. Jag har inget arbete (men lön året ut). Jag utför mycket av det dagliga hemarbetet medan min fru kommer hem från jobbet, uttröttad och måste vila sig. Hon tittar på TV och läser veckotidningar - som jag lånar åt henne på biblioteket. Mesta fritiden ägnar hon dock åt den hobby hon har gemensamt med vår dotter, det vill säga ponnytrav. En hobby som tar mycket tid och kraft.
Själv har jag det väldigt bra, medan min fru är stressad och irriterad på morgonen då hon måste iväg till arbetet. Hon borde ju vara glad att ha ett heltidsarbete. Jag som är ”morgonmänniska” är uppe före henne och gör i ordning frukost, värmer upp bilen och skrapar bilrutorna åt henne. Jag skulle emellertid aldrig vilja byta hennes liv mot mitt. Jag har aldrig haft det bättre i hela mitt liv.
Så var det med den mansfällan! Kan den så kallade ”kvinnofällan” vara helt diametralt annorlunda? Något som förtrycker en människa och hämmar dess utveckling? Det är svårt att tro det! Jag har mycket större möjlighet att utvecklas nu när jag inte måste lägga större delen av min tid på ett fördummande arbete! Är ”kvinnofällan” en av vår tids stora myter?

Milda makter, Gud tar friår

060330   Böcker

Arto Paasilinnas senaste bok (på svenska) heter ”Milda makter”. Gud har för mycket att göra, han har egentligen inte känt sig ha makten i sin hand sedan första världskriget. Nu har han bokstavligen gått in i väggen, han är utbränd helt enkelt. Gud vill utnyttja möjligheten till ett friår.
Himlens högste kanslitjänstemän Ängeln Gabriel och Sankte Per får ett svårt och omfattande uppdrag att hitta en ställföreträdande Gud. Metoden de använder är att engagera hela kansliet av änglar att gå igenom samtliga böner under den senaste veckan. Det är många hundratals miljoner. Det krävs många änglar för denna uppgift.
Påven åkte ut redan i första omgången eftersom hans böner inte kom från hjärtat och dels tror han inte på Gud! Han fick inte ens komma med till ”andra chansen”. Efter mycket om och men så blev det en tornkransförare, Birger Ryynänen från Finland som blev den utvalde och som smordes av Gud. Skälet var att han bett så innerligt, sittandes högt uppe i sin kran om att hans sambo skulle få ett lugnare humör och inte vara så svartsjuk. Och sannerligen hon blev som omvänd.

Gud är utarbetad men det är inte de många bönerna som stressar honom. Det är alla människor och deras ondska och särskilt den allestädes närvarande ”Själafienden” med horn i pannan, satan själv som uppträder i välskräddad svart kostym. Bokens allvarliga innehåll är om hur stor ondskans ofantliga är kraft på jorden. Den exemplifieras med Pinochet i Chile där Gud hämnas genom att matförgifta hela militärjuntan, Sovjetunionens krig i Afghanistan och de kubanska legosoldaternas gerillaverksamhet i Angola. Man blir lite förvånad tills det går upp ett ljus. Boken skrevs 1989 och kom ut på svenska först 2005.
Boken är en skröna helt i Paasilinnas anda, men långt ifrån hans bästa. Ska man bara läsa en bok av Aarto Paasilinna i sitt liv rekommenderar jag i stället Kollektivt självmord, som skrevs 1990, på svenska 1997.

Det är en hel del Birger Ryynänen har hunnit med då Gud avbryter sitt friår redan efter fyra månader. Han har flyttat himlen från Bulgarien till en stor kyrka i Kerimäki i Finland, han har hindrat utbrottet av ett tredje världskrig och grundat en särskild himmel för djuren som gamle Mose fått det dagliga ansvaret för.
Läs min egen recension.
Inofficiell hemsida - en hyllning till "Nordens roligaste författare".
Arto Paasilinna-sällskapet (på finska). På svenska. Arto Paasilinna Sällskapet.

Hedervärt, men inte i Sverige

060329   Nyheter & Politik, Internationell

En afghansk tragedi utspelar sig i Kalmar. Några familjer har flyttat från en kultur i Afghanistan till Sverige och har fått mycket brutalt känna på hur totalt annorlunda kulturen är i vårt land. Gärningar som hela deras liv betraktats som riktiga och hedervärda bestraffas i den nya kulturen med upp till livstids fängelse. Och familjen kan inte heller som tidigare ta sig friheten att välja ut vem det är som ska ta på sig skulden (eller äran) för gärningarna, mord eller dråp, utan det är en utomstående och främmande myndighet som avgör vem som är skyldig och vilket straff han eller hon ska ha.
Det måste framstå som totalt obegripligt för den afghanska familjen. De flyttar till Sverige för att få en bra och säker social situation resten av livet och så plötsligt ställs de inför domstol för handlingar som var hedervärda tidigare i livet och riskerar nu mycket långa fängelsestraff. Det är en tragedi.
Vem är ansvarig för en sådan tragedi? Detta är ju inte en engångsföreteelse. Liknande saker händer många gånger varje år i Sverige. Just nu läser jag om ett liknande fall i Malmö som dock (tillsvidare) slutade utan att någon dog. En kurdisk 5-barnsfamilj från Irak sitter anhållen sedan fadern livligt påhejad av modern med en kniv i högsta hugg jagat sin tonårsdotter. Dottern försökte gömma sig i en spelbutik på Möllevången i Malmö och vakterna där lyckades hindra ett dödsfall. Enligt polisen handlade detta också om att familjen själv ville skipa rättvisa för att inte förlora respekten från släktingar och andra klanmedlemmar i Malmö.

Unga gaturånare kommer till tals

060328   Nyheter & Politik, Internationell

Sociologistuderanden Petra Åkesson har intervjuat elva unga rånare i åldern 15-17 år i Malmö. Det kan man läsa i DN den 26 mars sidan 9. De är alla ungdomar med ”invandrarbakgrund”.
Man håller gärna med Petra Åkessons handledare, sociologiprofessorn Malin Åkerström som säger att det finns bara en lösning,
”arbete åt alla, bidrag och alla dessa kurser ökar bara förbittringen. För mycket välvilja blir till sist ett förtryck”.
Javisst, invandrarungdomarna mår bättre av att arbeta med något de kan i stället för att tvingas hålla på med saker där de på förhand är sämre än svenskarna, till exempel gå kurser i svenska. Dessa bara bekräftar deras underlägsenhet. Och det är naturligtvis dessa känslor som väcker behov av att hävda sig. Och många vill då hävda sig genom att råna och kriga mot svenskarna. För detta behärskar de betydligt bättre än att tala svenska. ”Det kommer en härlig känsla genom kroppen när vi rånar, man känner sig nöjd och glad, det känns som man har lyckats” citerar Petra Åkesson. Vidare att det är så lätt att råna svenskar som är ”mesiga, rädda och dumma”. Det är det ena skälet de uppger. Det andra är att svenskarna hatar dem. Och det kan ju ingen veta. De projicerar, överför sina känslor av att vara underlägsna, de överför sitt hat på svenskarna och säger att det är vi som hatar.
Zlatan Ibrahimovic (plus säkert många andra) är en som hittat någonting han kan bättre än andra. Att spela fotboll. Övriga tiotusentals ungdomar i Malmö måste också på något vis hitta något att göra som de är bra på, gärna bättre än svenska ungdomar. Det kan inte vara så att det enda området där detta är möjligt är det kriminella området. Jag vägrar att tro att Malmö kommun inte ska kunna organisera de resurser som behövs – och då menar jag inte pengar i första hand utan snarare intelligens och handlingskraft. Någonstans bland kommunens 20000 anställda måste dessa resurser finnas.
Det är en välkänd erfarenhet att barn och ungdomar lär sig det nya språket mycket snabbare än de vuxna när en familj flyttar till ett annat land. Varför sker detta inte i Malmö? Varför är Malmö fullt av ungdomar som talar dålig svenska eller ingen alls? Det främsta skälet är troligen att de inte har kontakt med det svenska språket alls på samma sätt som den nämnda familjen som flyttar utomlands. Och varför inte? Jo, naturligtvis för att de som talar samma utländska språk bor i samma områden, områden där det inte bor svensktalande. Och varför är det så? Jo, därför att ingen svensk minister eller myndighetsperson har förstått hur viktigt det är att blanda svenskar med invandrare. Det är där vi måste börja – och jag ser i dagens tidning att Ilmar Reepalu, kommunalråd i Malmö, än en gång, har sagt ifrån att nu går det inte längre. Inte fler invandrare till Malmö!

Varför sker det nästan tio gånger så många gaturån i Malmö som i Köpenhamn (räknat per capita) enligt en kommissarie i Malmö. Beror det på att straffen är betydligt hårdare i Köpenhamn?

Våren kommen till Söderslätt

060327   Anderslöv & Söderslätt

Äntligen har våren kommit till Söderslätt och Anderslöv. Enligt meteorlogerna är det vår när dygnets medeltemperatur överskrider noll grader och redan i morse var det flera plusgrader. Jag lämnade min dotters bil på verkstad för en genomgång inför besiktningen. Jag promenerade tillbaka i den tidiga morgonen, det var milt, det var dimmigt och vinden nästan obefintlig. Trots avsaknad av sol fick jag starka vårkänslor. Äntligen! Nu gäller det bara att ha tålamod med alla jättelika, isiga och sotsvarta snöberg som ligger på alltför många ställen som en påminnelse om den långa och snörika vintern.

Dick Mattsson, privatdetektiv på 50-talet.

060325   Böcker, Deckare

Sedan 1997 då jag hade tillfälle att köpa upp stora mängder böcker – i första hand gamla deckare - mycket billigt på den då existerande loppmarknaden ”Miljöstationen” i Malmö har jag läst och samlat främst deckare av svenska författare. Jag började läsa Stieg Trenter och hans 26 böcker från 1943 till 1967. Jag anser att han fortfarande är oöverträffad.
Nyligen har jag avslutat en annan tidig deckarförfattare, Anders Jonason (1925-1993), som dock bara skrev fyra deckare. Hans tre första handlade om journalisten och redaktören Dick Mattsson på tidningen Kvällspressen i Stockholm och de är för sin tid ganska hårdkokta thrillers. Dick Mattsson tar på sig rollen som privatdetektiv för att reda ut mord och andra brott begångna i hans vänkrets som består av mer eller mindre udda och halvkriminella Stockholmsgestalter.
Jonason skrev också flera böcker i andra genrer och han hade roller i två filmer på 1970-talet bland annat i ”Ägget är löst” med Gösta Ekman.
Hans första bok ”Mord med mera” blev film 1955 med titeln ”Mord, lilla vän”, där Stig Olin spelade Dick Mattsson. Den skulle jag gärna vilja se.
Anders Jonasons fyra deckare finns beskrivna på min deckarsajt här. Skrolla ner i vänstermenyn.
Två böcker: Död för mödan och Mördaren kommer strax (se ovan).

Dagens utbildning ger inga jobb

060324      Nyheter & Politik, Internationell

Frankrikes studenter står på barrikaderna igen och väcker minnen från våren 1968. Det är samma demonstrationer, stängning av universitet, vandalism och tårgas på gatorna. Men medan studentrevolten för 38 år sedan var samhällsomstörtande, bottnar dagens protester bara i rädsla – regeringen är rädd för folket och folket skräms av varje förändring.
Då ville man skapa ett socialistiskt samhälle nu vill man stoppa förändringar. En mer passande jämförelse är därför händelserna 1994, när den dåvarande premiärministern Edouard Balladur, drabbade samman med studenter på grund av en lag om minimilön. Balladur hade liksom dagens premiärminister de Villepin siktet inställt på presidentvalet. Balladur lade sig för protesterna och förlorade presidentvalet. De Villepin tror på historien och vågar därför inte ge efter för ”gatans parlament”.
De demonstrerande vill stoppa en ny lag som syftar till att minska deras arbetslöshet genom att tillåta arbetsgivarna en sorts provanställning under två år. Problemens grund är emellertid ett undermåligt utbildningssystem som producerar unga människor utan de färdigheter som behövs för att få ett jobb.
Det är samma brister i utbildningen som gör att över 100000 ”färdigutbildade” ungdomar inte får något jobb i Sverige idag. De är ”färdigutbildade” i den meningen att de tillbringat 12-15 år i utbildningssystemet men det de har fått med sig räcker dåligt för arbetslivet. Detta döljer man i Sverige genom att kalla brist på lämpliga kunskaper för brist på ”arbetslivserfarenhet” som om inte varje ny generation som lämnat skolan alltid har ställts inför detta.

Freivalds blir rikligt belönad för sin inkompetens

060321      Nyheter & Politik, Svensk

Den politiska oppositionen gjorde alldeles rätt i att inte kräva Laila Freivalds avgång i samband med hennes uppenbara handlingsförlamning under tsunamikatastrofen. I och med att hon fick sitta kvar som utrikesminister fick hon nya tillfällen att blamera sig, fatta fel politiska beslut och sedan ljuga och slingra sig. Hon gör verkligen ett ynkligt framträdande då hon försöker komma undan genom att ljuga och skylla på andra i stället för att svara ärligt och ta på sig ansvaret. För detta är väl vad vi skattebetalare vill kräva av en av oss avlönad minister eller hur? Hon blamerade sig så mycket att det blev för mycket också för chefen, Göran Persson.
Det värsta är att även som avsatt fortsätta hon att tungt belasta skattebetalarnas löne- och pensionsutbetalningskonton under många år framåt. Vad är detta för demokrati?? Här måste lagar och regler ändras!
Det är ju verkligen cyniskt att hon förlorar sin ministerpost efter att ha försökt inskränka just Sverigedemokraternas yttrandefrihet på ett oriktigt sätt!
Freivalds blir den fjärde ministern i världen som avgår mer eller mindre till följd av den kris som utlöstes av Muhammedteckningarna. En italiensk minister fick gå sedan han uppträtt i TV med en av de danska teckningarna på en t-tröja. Men det är bara den svenska ministern som avgår för att ha försökt stoppa teckningarna!
Jag lade förresten märke till att man på ekonyheterna på radio sa ”Sverigedemokraterna” inte ”de främlingsfientliga sverigedemokraterna” som påbjudits av myndigheterna sedan flera år tillbaka. När försvann det epitetet och vem har nu bestämt en förändring av det politiskt korrekta?

Glädjen över ett fritt liv

060320   Dagbok

Jag får riktigt anstränga mig ibland för att inse hur oerhört privilegierad jag är som kan säga ”äntligen måndag” och med glädje se fram emot en ny vecka på söndag kväll i stället för att som många andra känna oro och ångest inför en ny arbetsvecka, känslor som försvårar att på rätt sätt njuta av den lediga söndagen. Att själv få bestämma över hur man ska disponera sin dag är det allra viktigaste för en människa.
Det är i varje fall den erfarenhet jag gjort under de senaste året då jag först hade ”friår” i sex månader och nu sedan 1 januari njuter av att vara anställd med full lön med utan arbetsplikt.
Det därefter viktigaste är att ha förmåga att använda tiden på ett sätt som gör livet meningsfullt. Den förmågan är nog olika hos olika personer men jag är övertygad om att detta är något som man kan träna upp. Det viktigaste inslaget i det ”anställningsfria” livet är att vara fysiskt aktiv. Det ska man göra regelbundet och en bra beståndsdel i detta är att träna på gym. Men också hjärnan ska hållas aktiv och ett bra sätt är att vara aktiv på Internet och att läsa tidskrifter som om man prenumererar dyker upp som små presenter regelbundet i brevlådan.
Det bästa är om det blir så lite tid som möjligt över för att titta på TV. Fast för Melodifestivalen och Carola Häggkvist får man göra ett undantag.

A la recherce d’un temps perdu med hjälp av Paul Zyra

060319   Musik

När jag stod i morgonduschen hörde jag på ”Hits - men inte längre” med Paul Zyra i radions P 4. Det är programmet "som får framtiden att se ljus ut genom att blicka tillbaka på gårdagens musik". Han spelade ”Die Gitarre und das Meer” med Freddy Quinn se bild). Jag kände igen låten som en av de, ganska få, som var mina och min brors favoriter på 50-talet. Vi lyssnade på en gammal mellanvågsradio (AM) på Radio Luxemburg. Svensk radio hade bara en kanal och där sändes inte sådan musik. Radion hade ”Grammofontimmen” som startade med klassisk musik och slutade med en militärmarsch!
Idag har man ett helt annan utbud att välja mellan och man kan lyssna hela sin vakna tid oberoende av vad man har för sig med hjälp av mp3 spelare och mobiler. Frågan är om man är lyckligare nu, mer stressad är man i varje fall.
Andra låtar från den tiden jag kommer ihåg var Morgen, Seeman och Tanze mit mir in den Morgen. Den senare sjöngs av Gerhard Wendland och en sökning på Google ger mig bland annat på Amazon.de ”Seinen Frühen Schlagererfolge”.
Där kan man höra 30 sekunders snuttar av hans gamla låtar, t ex Vagabundenlied (luffarvisan). Fantastiskt!
Det är tydligt att det är bättre med större valfrihet. Idag kan man med hjälp av Internet och www själv välja i vilket musikdecennium man vill leva!
Bild på Freddy Quinn

Dödsfall vid (o)lämplig tidpunkt

060316   Nyheter & Politik, Internationell

Slobodan Milosevic dog i en hjärtattack innan processen mot honom i FNs krigsförbrytartribunal var klar. Det är ett andra stort nederlag för tribunalen och särskilt för dess nuvarande ledare Carla del Ponte. Det första var att före detta kroatiska presidenten, Franjo Tudjman, dog 1999 innan Haag ens hunnit väcka åtal.
Milosevics död innebär att han inte överbevisats om de många brott han anklagats för. Sedan början av 2001 har ett stort antal åklagare, domare och advokater arbetat kontinuerligt utan att lyckas fälla Jugoslaviens diktator för något brott. Han dog ju faktiskt oskyldig. Detta kan komma att göra det svårare för Serbien att lämna ut de två efterlysta förbrytarna Rato Mladic och Radovan Karadzic. Extremnationalisterna i Serbien och medlemmar i Milosevics socialistiska parti, som i dagarna hälsar sin ”nationalhjälte” tillbaka, kan styrka sig med ryktet att Milosevic mördades i sin cell och hävda att varken Rato Mladic eller Radovan Karadzic ska skickas till krigstribunalen i Haag eftersom de inte kommer att komma levande därifrån. Och dessutom har fem års rättegång inte kunnat bevisa att han Milosevic var skyldig. Läs mer om Serbien och Balkanländerna.

Anja bättre än Sigurd Wallén

060315   Dagbok

Idag börjar jag bli märkbart bättre från maginfluensan. Så bra att jag kan städa och stryka.
Jag hade spelat in en riktigt gammal svensk långfilm: Familjen Andersson med Sigurd Wallén och Björn Berglund, från 1937, på TV4 plus tidigt på morgonen för att ha den att titta på under strykningen. Ja, jag använder fortfarande en vanlig videobandspelare. Läs mer om filmen på Filmtipset.

Jag visste emellertid att det också visades störtlopp på någon kanal och tänkte titta lite där innan jag slog på filmen. Jag hade turen att komma in bara några minuter innan Anja Pärson skulle åka. Och som hon åkte, trots sina smärtande knän som hon snart ska låta operera. Hon ledde från start till mål, vann och tog 100 nya världscuppoäng.
Inför den senaste säsongen betonade Anja Pärson att det nu var olympiamedalj som gällde och främst då en guldmedalj – och alltså inte den sammanlagda världscupen. Att det målet är uppfyllt med råge vet alla idrottsintresserade, hon tog ju en guldmedalj i slalom och två bronsmedaljer i kombination och störtlopp i Torino för några veckor sedan. Ändå kämpar hon vilt för att komma i fatt kroatiskan Janica Kostelic som leder Världscupen sammanlagt. Enormt imponerande. Vad är det som ger den tösen en så enorm sisu och förmåga att ge allt i varje tävling?

Jag, ett vårtecken

060314   Dagbok

I Trelleborgs Allehanda uppmanas läsarna i dag att mejla in vårtecken som de upptäckt. Jag har inte sett några snödroppar dyka upp eller hört någon lärka men jag kan ända erbjuda ett verkligt vårtecken. Jag själv har dykt upp. I går och idag har jag suttit och gottat mig i vårsolen på min solterrass i Anderslöv. Iklädd enbart korta träningsbyxor. Drygt en timme varje dag kunde jag sitta och är redan svagt brun på framsidan. Jag har läst TA, VA, Computer Sweden och några deckare där ute i solstolen. Mycket mer klarar jag inte av sedan jag drabbats av maginfluensa. Trots att hela min familj har haft det trodde jag länge att mitt immunförsvar skulle hålla det aggressiva viruset stången men ack nej! Klockan tre på natten till söndagen slog det till med aktiva kräkningar och sedan kom alla andra symptom. Enda fördelen (förutom att sola) är väl att jag tappar något kilo.

Björn Kjellman till final

060312   Musik

Melodifestivalen
Jag lyssnade på de åtta inslagen några timmar i förväg via webben och valde ut som mina favoriter: etta Carola med ”Evighet” och sedan på en delad andra plats Björn Kjellman ”Älskar du livet”, Red Nex ”Mama take me home” och Sandra Dahlberg ”Jag tar det jag vill ha”. Det visade sig att alla fyra gick till ”slutomgången”. Och utav dessa fyra blev Carola etta. Till andra chansen gick Red Nex och Roger Pontare. Och till final Björn Kjellman. Jag hörde på radion att han ansågs som en stor överraskning men inte för mig som sett och älskat ”Livet är en schlager” med honom och Helena Bergström.
Detta fjärde, var det i särklass starkaste ”försöksheatet” och en sådan som Sandra Dahlberg hade säkert gått vidare om hon placerats i ett lättare heat.

Brons till Sanna och Linus

060311   Sport

Så var det dags för en ny idrottshelg på TV, inomhus VM i friidrott inomhus i Moskva. Men inte är det som man är van vid: Ingen Carolina Klüft, Kajsa Bergqvist, Patrik Kristiansson, Christian Olsson, Robert Kronberg eller Johan Wissman, alla svenska friidrottsstorheter som glatt oss så mycket.
I går blev Daniel Persson utslagen i hundrameterskvalet och Hanna-Mia Persson och Kirsten Belin var långt från kvalhöjden i stavhopp. Bättre gick det för Linus Thörnblad och Stefan Holm som var bland de sex som klarade kvalhöjden på 2,27.
Idag fortsatte det på samma sätt för Emma Green i damernas höjdkval. Kvalhöjden var 196, man kom till final också på 1,93 men Emma klarade bara 1,90 – och det i tredje försöket. Var är du Kajsa?
Men två bronsmedaljer blev det i alla fall. I höjdhopp tog Linus Thörnblad från Lund brons på 2,33. Han tog alla höjder i första försöket innan han rev ut sig på 2,35. Stefan Holm lyckades ta 2,30, vilket är helt godkänt för honom för tillfället. Det räckte till en femteplats.
Allra trevligast var kanske Sanna Kallurs bronsmedalj på 60 meter häck. Tvillingsystern Jenny kom också till final men slutade sist. Den unga irländskan Derval O’Rourke segrade mycket överraskande.
Alhaji Jeng imponerade i kvalet i stavhopp, där han tog 5,65 i första försöket och kvalificerade sig. Men han skrämdes genom att riva två gånger på ingångshöjden 5,55.

Slutspottat i Peking?

060310   Nyheter & Politik, Internationell

Om två år är det sommarolympiad i Peking i Kina och förberedelserna är i full gång. Det största problemet är inte kritiken och kriminaliseringen av oliktänkande och oppositionella utan att få slut på Pekings värsta ovana, det evinnerliga offentliga spottandet. Utländska besökare äcklas ofta av att tvingas kryssa mellan spottloskorna på trottoarerna. Majoriteten av Pekings 14 miljoner invånare finner det inte bara acceptabelt utan till och med nödvändigt att spotta för att befria halsen från sand och damm i en av världens mest nedsmutsade städer. Nu måste något göras. Anti-spott-volontärer har börjat dela ut små ”spottpåsar” som efter användning kan läggas i särskilt uppställda kärl. Myndigheterna har distribuerat två miljoner handböcker i vad som anses som gott uppförande i övriga världen och polisen har skaffat utrustning med videokameror för att kunna spåra spottare och skaffa bevis för ”brottet”, så att de kan bötfällas med motsvarande 40 svenska kronor.

Massage för ömma muskler

060309   Dagbok

Idag var jag hos sjukgymnasten Mats Johansson på Anderslövs Sjukgymnastik & Akupunktur för min onda axel. Jag fick göra en mängd rörelser och spänna musklerna och tala om vilka övningar som var smärtsamma. Diagnosen var att ingenting var skadat utan det handlade om en överansträngning av speciellt en stor muskel vid skulderbladet som hade ett vackert namn. Sedan jag satt mig i massagestolen identifierade Mats den mycket hårda, spända muskeln och tryckte till på de rätta punkterna. Det kändes verkligen. Han hade också tillfälligtvis en ”lärling”, en tjej som skulle bli massageterapeut. Hon fortsatte att massera skuldran och axeln. Det kändes verkligen bra och mjukade upp. Man kan säga att jag fick en lång gratismassage. Jag är alltmer övertygad om att jag överansträngde muskeln när jag skottade den första snön denna vinter. Det var redan den 20 januari. Det är farligt med fysiskt arbete, annat än under kontrollerade former på gymmet!

Fyrtal i mord

060307   Deckare, Böcker

Anders Jonason, en Stockholmsk skådespelare och författare (1925-1993) skrev några deckare på 50 – 60 talet. Jag läser nu hans fjärde bok ”Fallet Grete” från 1963. Margareta ”Grete” Larsson är försvunnen och den unge journalisten Björn Andersson känner att han måste leta upp henne. Själv har han problem om vårdnaden av barnen med sin före detta fru Jeanette, med en mängd inblandade skumma figurer och med en hel del unga kvinnor som han attraherar och oftast hamnar i säng med.
Inte nog med detta. Jag hämtade idag tre andra gamla svenska deckare som jag beställt hos min egen resonabla leverantör Linnéa Jeschke. Så nu har jag ett helt ”gottebord” hemma. Jag tänker läsa alla fyra samtidigt. Jag har bara två veckor på mig innan Umeå depåbibliotek kräver dem tillbaka.
Nummer två är Ulla Trenters (1936- ) 22:a bok. Hon började skriva i eget namn 1968 men tillsammans med sin make Stieg Trenter redan på 1950-talet! ”De röda cirklarna” från 1989 är namnet på en Sherlock Holmes förening som Ulla (hon är sig själv i sina böcker från och med 1982) får kontakt med via bästa väninnan Berit. Berit som skrivit en avhandling om Watsons rätta identitet. Hon påstår blasfemiskt att Watson är kvinna!
Nummer tre är Anders Helléns ”Spår till gamla brott” från 1963. Den handlar som vanligt om kontraktsprosten Jonas Carleson och utspelar sig i Losta, vanligtvis en av Sveriges lugnaste platser. Men nu är det tydligen något på gång på ortens industri, AB Förenade Kalk, där en verkmästare avlidit under oklara omständigheter. Anders Hellén var pseudonym för prästen Carl Greek (1901-1990) i Kulladals församling i Malmö.
Slutligen nummer fyra är Joakim Bergmans ”Nobelpris till mördaren” (1968) som tar sin början i byn Campomora på ön Ischia utanför Neapelbukten där de båda tippade Nobelpriskandidaterna blir inblandade i en mordaffär. Joakim Bergman som är pseudonym för författaren Bengt Söderbergh (1925- ) uppträder under ”eget” namn i boken och han har hamnat i den gudsförgätna byn sedan han för många år sedan förtidspensionerats från sitt lektorat ”som offer för en tyvärr alltför vanlig moralisk trångsyn”. Bergman var nämligen i likhet med sin alter ego Bengt Söderbergh öppet homosexuell. I en intervju i ”Kom ut” 1991, har han kallat sig själv ”Den förste deckarbögen” i svensk litteratur!

Styrketräning, griljerade revben och Time Magazine

060306   Dagbok

I dag är det min födelsedag. Jag går upp tidigt. Det tretton minusgrader på morgonen, men stigande barometer och bara lite nysnö så jag kan cykla till gymmet och stanna där några timmar. Jag kommer mig äntligen för att beställa tid hos sjukgymnasten där för min onda axel som jag lidit av en lång tid. Den har bland annat gjort det svårt för mig att spela badminton. På torsdag ska hon titta på den. Jag undrar om hon kan göra något. Det var ovanligt mycket folk på gymmet så träningen tog längre tid än vanligt med allt prat. Hemma fortsatte jag att träna med hantlar och avslutade allt med att stretcha och sedan duscha. Allt medan jag i lugnt och behagligt tempo såg fortsättningen av den inspelade långfilmen om ”Kalle på Spången” med Edvard Persson. Den är verkligen bra.
Sedan cyklade jag åter ner till centrum, nu till biblioteket som fortfarande har nypremiärens behag. Jag lämnade några böcker och tidskrifter och lånade nya nummer av National Geographic. Jag läste några dagstidningar i läsehörnan och hämtade sedan dagens rätt på Gästgivaregården som ligger vid samma lilla torg som biblioteket. Mitt emot torget ligger gymmet och sjukgymnastiken. I dag bjöds det på Honungsgriljerade revben och äppelmos och rödkål. Verkligen delikat födelsedagsmat
Eftermiddagen ägnade jag bland annat åt att läsa senaste numret av Time Magazine, som jag nyligen tagit en prisvärd helårsprenumeration på, kostnaden blir bara ungefär tio kronor per nummer. Det är ofta mycket intressanta artiklar och jag vill dessutom gärna förbättra min engelska.

Sol, snö och presenter

060305    Dagbok, Familjen

Ännu mer snö har kommit i natt så min ambition att hålla en del av tomten snöfri kom åter på skam. Men när jag kom ut i solen vid åttatiden för att köpa frukostbröd på Coop fick jag erkänna att det är underbart vackert med snö, sex minusgrader och en helt blå himmel. Det är en ovanlig kombination för att vara sydvästra Skåne och därför skäl att glädja sig. Så det är bara att ta nya tag med snöskyffeln. Solaltanen måste ju hållas snöfri inför solandet.
Vi firar min födelsedag i dag - som egentligen är i morgon - men då får jag fira den för mig själv. Sedan vi ätit frukost fick jag av min fru och mina två döttrar en hel hop fina presenter. Jag hade önskat mig träningskläder och det fick jag, tre par speciella idrottsstrumpor, jag har aldrig haft så fina så det är verkligen på tiden, två märkeströjor, Adidas och en med en logga som återfanns på två svettband att ha på handleden - med dem ska man torka sig i ansiktet när man svettas, istället för att ha med en ohygienisk handduk enligt äldsta dottern.
Vidare ett träningsställ av god kvalitet, långa byxor och en rymlig jacka, köpt på Aurahallen, det ser ut som om de användes förra året vid svenska mästerskapen i Badminton eftersom jackan är märkt ”Senior SM-2005”. Det måste i så fall varit någonting för extra äldre oldboys. Till sist fick jag en bok av författaren till Da Vinci koden, Dan Brown. Denna heter ”Änglar och demoner”. Den är skriven 2000, alltså före ”Koden”, men översatt först 2005. Den ska jag läsa med stort intresse.
Vad mer idag? Jo, på eftermiddagen var solen så stark och vinden så obefintlig att det gick att sitta bar på solaltanen. Helt underbart! Men ingenting varar för evigt snart var snömolnen framme igen. Då var det dags att äta födelsedagstårtan, beställd från ”Smaksak” i Anderslöv som just bytt ägare.

Skattefria pengar till politiker

060304   Nyheter & Politik, Internationell

Oppositionen i Thailand fortsätter att kräva premiärminister Thaksin Shinawatras avgång trots att han just har upplöst parlamentet och utlyst nyval. Tiotusentals demonstranter anklagar honom för korruption och maktmissbruk. Kampanjen för att avsätta honom tog fart i förra månaden sedan hans familj hade sålt sin andel i det telekomföretag som Thaksin grundat till en singaporiansk investeringsfirma. Affären var skattefri och gav Thaksins familj 1,9 miljarder dollar. För bara drygt ett år sedan blev Thaksin Shinawatra efter fyra år vid makten omvald i en jordskredsseger som ansågs bero på hans listigt populistiska politik och framför allt hans skickliga agerande i samband med tsunami katastrofen i december 2004. Där behövdes ingen kommission tillsättas för att utreda den handlingsförlamning som drabbade svenska politiker. Se där en politiker som kan göra stora affärer och deklarera så att han slipper skatt. Där ligger de svenska politiska "affärerna" verkligen i lä!

Kräv er rätt!

060302  Nyheter & Politik, Internationell

Många muslimska kvinnor saknar mänskliga rättigheter. Det finns inom islam en heders- och skamkultur som sätter kvinnan i en "jungfrubur" och minimerar henne till en mödomshinna. Många miljoner muslimer lever efter regler som en person som kallade sig Muhammed hittade på på 600-talet. Detta är omöjligt och tvingar fram ett mycket begränsat liv fyllt av lögner och skamkänslor och leder till att muslimer i förhållande till västerlänningar känner sig kränkta och förorättade. Men muslimernas frigörelse är inte att de ska frigöras från judar och kristna utan att de ska frigöras från den egna muslimska trosgemenskap de varit slavar under i århundraden menar den somalisk-holländska författaren och politikern Ayaan Hirsi Ali. Men det går att ändra på. Och det är upplysta muslimer utanför de muslimska länderna som måste gå i täten för förändringen. Detta får inte välmenande västerländska socialarbetare och politiker hindra och kalla rasism och islamofobi. Ayaan menar att det finns en "djävulsk pakt" mellan västerlänningar som sysslar med hjälparbete och muslimer som vill att slaveriet ska fortsätta och kvinnan vara kvar i buren.
Som ung blev Ayaan Hirsi Ali bortgift mot sin vilja och flydde då utomlands och kom med tiden till Holland. Hon arbetade där som tolk mellan 1995 och 2001. Idag är hon författare och politiker för det holländska högerliberala partiet VVD.
Hon ligger bakom den film "Underkastelse del 1" vars regissör Theo van Gogh mördades av en muslimsk fundamentalist. Ett dödshot ligger sedan dess över Ayaans huvud. Hon omges ständigt av livvakter.
Jag har läst hennes bok "Kräv er rätt!" som hon skrev 2004 (på svenska 2005) och jag kan verkligen rekommendera den för alla de som vill veta mer om islam och muslimer från en verklig "insider". Man förstår mycket mer efter en läsning av boken antingen det handlar om de muslimska reaktionerna på de så kallade jylländska karikatyrerna eller om den svenska misslyckade integrationspolitiken.

Nypremiär av Badminton och Bibliotek

2006-03-01   Motion

Efter tre överhoppade onsdagar - tjänsteresor som prioriterades som viktiga, ishockeymatcher som vissa absolut skulle se under olympiaveckan och diverse skador som det nog tyvärr var jag som stod för, var det ikväll äntligen dags för badminton igen. Det blev en riktig dubbel med Lars, Micke och Vickan med många hårda kämpaset. Jag känner mig lite handikappad av min värkande högeraxel men det är ingen bortförklaring av förlusten. Hoppas att vi nu kan spela mer regelbundet igen som vi gjort i många år.
Äntligen kan man också säga om nyinvigningen av biblioteket i Anderslöv. Det har varit stängt i över tre månader för att renoveras mot mögelskador. Det var mycket folk vid ettiden idag, den lokala pressen uppvaktade - jag babblade en hel del för Skånska Dagbladet - och vi firade med cider, ost och kex.
Nu är Linnéa åter på sin plats vid lånedisken och en ung låntagare tar del av det stora utbudet: