Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Mars 2008

Bertil Tomelius
Startsida

Häxdansen, spänning, sport och romantik

 2008-03-31   Film & TV & Media
 För ett år sedan  För två år sedan 
Kan man som fotbollstränare för ett damfotbollslag riskera att drabbas av ”onda ögat” för att hon bänkat en lagmedlem för många matcher? Ja, detta tycks vara möjligt om laget heter Bosjö Bruk (bild) och om hemmaarenan varit platsen för kollektiva avrättningar av kvinnor oskyldigt anklagade för att vara häxor på medeltiden. Kvinnor som brändes på bål i slutet av 1600-talet. Och om inte detta varit nog så finns där också under jorden ett mentalsjukhus med en hemlig avdelning. Finns det moderna häxor i fotbollslaget som tror sig ha kvar krafter och besvärjelser?
Laget förlorar sin huvudsponsor och satsar i stället på att producera och sälja en kalender med häxtema och djävulsstuk.
En charmerande och rysande blandning av mysticism och hemskheter. Det finns spänning både på och utanför fotbollsplanen. Det finns också spänning och romantik mellan två av tjejerna som finner varandra sedan laget firat vilt att de oväntat vunnit en svår kvalmatch.
Jag har sett del två och tre av TV1s serie i sex delar och jag är mycket nöjd. Jag ser fram emot andra halvlek! Läs mer om Häxdansen.
Se bilder på fotbollslaget
Den bästa serien på SvT sedan Leende guldbruna ögon för drygt ett år sedan.
Bild på Hanna Malmberg som spelar Sussie och på Julia Dufvenius som spelar Sara, en av huvudpersonerna. Hon spelade Helena Sverkersdotter i "Arn, Tempelroddaren".

Uppfriskande cykeltur

 2008-03-30   Motion, Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan 
Det är nu nästan tre veckor sedan jag insjuknade i en svårartad influensa. Jag minns inte när jag senast varit sjuk under så lång tid. Det har i varje fall aldrig hänt att jag inte kunnat sova i en säng på 14 dagar! Så fort jag lagt mig ner och sömnen närmat sig har jag drabbats av häftiga hostanfall som omöjliggjort att sova. En annan obehaglig effekt av viruset var att jag fick akut gikt. Den ena foten svullnade upp, det gjorde ont och jag kunde inte ha skor på mig.
Men nu är jag nästan helt återställd. Livet leker samtidigt som det har blivit betydligt varmare efter den katastrofala påsken med kyla och snöstorm, inemot 10 plusgrader var det idag. Jag pumpade cykeln och eftersom vindarna var sydostliga gick turen söderut mot Smygehuk och sedan till Beddingestrand. Där tog jag favoritvägen som går alldeles ner vid vattnet. Underbart att köra och njuta av de skumfyllda vågorna. Och uppleva att vara precis vid gränsen där Sverige börjar!
Några bilder tagna längs strandvägen.

    
    

Ny moderat ordförande i Trelleborg

 2008-03-29   Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan 
Trelleborgsmoderaterna har valt sin styrelse för 2008. Det ägde rum vid årsmötet den 27 mars 2008 på hotell Horizont på Hamngatan 9. Läs här om årsmötet 2007.
Ett knappt trettiotal medlemmar hade samlats. Efter mötet fortsatte de flesta av deltagarna med att äta pyttipanna i restaurangen.
Till ny ordförande valdes enhälligt Christina Birger, tidigare vice ordförande. Ny vice ordförande blev Tina Ersson. Avgående styrelseordförande Gunnar Grafström avtackades med blommor och den skånska ordlistan ”Grannaste språget” av kommunalrådet Ulf Bingsgård.
Slutligen antog mötet på förslag av avgående ordförande Gunnar Grafström ett uttalande till stöd för Tullen i Trelleborg.
Den nya styrelsen har nio ledamöter. Jag har ett mandat i egenskap av ordförande i Moderata Seniorer. Två kvinnor, Tina och Christina (bild), ska nu leda partiet till en ny valseger i Trelleborg 2010.
Till det första styrelsemötet den 3 april hade Christina Birger vänligheten att bjuda oss till sin och sin man Brian Tomaszewskis gård Bokliden i Södra Åby. Där var vi i september i fjol. Läs mer.

Från flyktingmottagande till talangjakt

 2008-03-27    Nyheter & Politik, svensk
 För ett år sedan  För två år sedan 
Äntligen ett vettigt förslag när det gäller invandring till Sverige. Kanske det första genomtänkta förslaget från en svensk minister på över 15 år!
Det kan man läsa på Aftonbladets webbsida idag.
Den som har arbete ska inte tvingas åka tillbaka till sitt hemland. Dessutom ska det bli lättare för arbetsgivare att anställa personer utomlands. Jag tror att en stor majoritet med mig har haft denna uppfattning i många år. Tack malmöbon Tobias Billström (bild) för detta, förståndets ljus ska tydligen komma från Skåne.
I god tid inför valet 2010 måste den så kallade invandringsdebatten vändas från frågan om vilka vi av humanitära skäl ska ta emot till hur ska vi kunna konkurrera om de utomeuropeiska talangerna med USA och andra EU-länder. Om inte Sveriges låga nativitet plötsligt ökar till betydligt högre nivåer än idag, och inte mycket talar för detta, behöver Sverige en avsevärd ökning av sin arbetskraft i framtiden. Den kan inte komma från andra europeiska länder eftersom många av dessa har ett ännu större behov av arbetskraft än Sverige utan den måste komma från Europas grannländer som afrikanska länder eller Mellanöstern. Alla med meriter och förutsättningar som passar lediga jobb i Sverige ska genast tas emot.
Ändra fokus på debatten: Från flyktingmottagande till talangjakt! Knyt samtidigt upp svansen på Sverigedemokraterna!
Läs mer om konkurrensen om framtida arbetskraft i en artikel i Newsweek eller här.

Nytt aprilskämt?

 2008-03-26    Nyheter & Politik, svensk
 För ett år sedan   
I Borås påstår ett äldre par att någon som säger sig vara deras barnbarn ringt och sagt att hon behövde 100 000 kr. Paret går till banken och tar ut summan. Därefter ringer kvinnan igen och säger att hon måste skicka en bekant att hämta pengarna. Paret ger därför sina pengar till en okänd man. De begär inte kvitto trots att de inte vet mannens namn.
När hela familjen samlas för att fira påsk vill inget av barnbarnen kännas vid några pengar.
Några dagar senare ringer de och gör en polisanmälan.
Detta kan man läsa på DNs webbsida idag. Lite mer utförligt i Borås tidning. Där får man reda på att det är dotterdottern Anna Lukasiak som gjort anmälan.
Det mest intressanta är att i Malmö i början av november i fjol kunde man i Sydsvenskan läsa nästan exakt samma historia. Jag skrev redan då en blogg, ”April skämt i november”, om detta fenomen som jag menade handlade om ett uppenbart försök till försäkringsbedrägeri. Tydligen lyckades bedragarna klämma försäkringsbolaget på pengar eftersom nu samma personer försöker igen eller eventuellt andra som har hittat en bra modell för lättförtjänta pengar. Få är väl mer lättlurade än svenska myndigheter! De betalar gärna ut andras pengar.
”Mycket tyder på att det är någon med god kännedom om familjen som varit inblandad”, säger Sture Thorstensson, biträdande utredningschef på Boråspolisen (sic!).
Ja, säkerligen!

Barnbidrag åt alla!

 2008-03-25    Nyheter & Politik, svensk
 För ett år sedan  För två år sedan 
(Detta är mitt 800:e blogginlägg sedan starten i juni 2005)

Jag hörde på nyheterna klockan sju i morse att näringsministern i Alliansregeringen Maud Olofsson gjort ett utspel i Svenska Dagbladet angående barnbidragen. Hon vill att hushåll med en inkomst över en viss nivå – 20 000 kr i månaden - inte längre ska få barnbidrag. I programmet stöddes hennes förslag av centerkvinnornas ordförande Annika Karlsson som menade att detta var bra och innebar att de som låg under inkomstgränsen i stället kunde få dubbla barnbidrag. Annika Karlsson tyckte att det var alldeles galet att vissa familjer kunde sätta in barnbidraget på banken och spara till en slant för barnet att använda då det flyttar hemifrån. Det är tydligen fult att spara pengar på banken för framtida behov, pengar som kan användas av andra till att investeras i nystartade företag till exempel. Märkvärdiga åsikter från ett parti som säger sig värna särskilt om småföretag.
Jag förstår att Maud Olofsson som nyss avslöjats med att ha två löner kan klara sig utan barnbidrag, hon har nog pengar så att hon reder sig ändå.
Socialdemokraterna kritiserade förslaget som en attack på ”den generella välfärden”, den som ska garantera att alla ska vilja betala en hög skatt.
Genom att införa ett behovsprövat bidrag skapar man emellertid ännu en marginaleffekt som kan innebära att de familjer där någon går upp i arbetstid eller någon skaffar sig ett jobb efter att ha varit arbetslös länge plötsligt upptäcker att nettoeffekten på familjens disponibla inkomst kan utebli eller till och med bli negativt. Arbetsincitamentet kan försvagas.
Övriga allianspartier bör snarast dra ett glömskans täcke över detta misslyckade centerpartistiska försök att skaffa sig publicitet!

Dramatik i Klagstorp

 2008-03-24  Äspö & Söderslätt
I går kväll vid niotiden kom en flicka springande utan skor och ytterkläder till vår gård Gränsbo. Hon skrek att hennes pappa var på väg att dö. Min fru larmade 112 - och fick svar på femte försöket - då var redan de båda döttrarna på väg ut med starka strålkastare i händerna. En bil hade kört av väg 963, söder om Klagstorp, rätt igenom två av våra vintervilande hästhagar och stoppat först i ån som rinner utanför vår mark. Min äldre dotter Lina klättrade ner i ån och tog hand om de skadade i bilen. För det kallades hon kvällens hjältinna av den samlade pressen.
Först på plats av utryckningsfordonen var Klagstorps frivilliga brandkår med två bilar, en kördes av charkuterichefen på Perssons Livs. Betydligt längre tog det för övriga utryckningsfordon.
Vi som arbetat hela sommaren med att få fason på de många kilometrarna elstängsel - tursamt nog var det spänningslöst sedan hästarna tagits in för nattvilan i stallet - nu är det att börja på ny kula igen. Men viktigast är naturligtvis att ingen kom till allvarlig skada.
Mannen var på väg hem till Äspö efter att ha köpt pizza i Trelleborg tillsammans med sina två flickor. Det blev något galet med föraren. Troligen drabbades han av någon för bilförare olämplig sjukdom.
På Aftonbladets webbsida kunde man en timme senare läsa följande under "senaste nytt" "Bil körde ner i å. Barn och pappa satt fast i bilen".
Även Trelleborgs Allenhanda var tidigt ute med en artikel. Uppföljare idag.
Ett stort tack till PPpress (Patrick Persson) för bilderna.


     
     

Die Ringe des Saturn

 2008-03-23  Böcker
För ett år sedan För två år sedan
Saturnus ringar består av iskristaller och stoftpartiklar, fragment av en sönderslagen måne som kommit alltför nära planeten och förstörts. Dess födelse är alltså någonting annats förintelse. Bokens titel är symptomatisk för författarens livssyn.
Boken ”Saturnus ringar” av den tyske författaren W G Sebald, sedan länge bosatt i Enland,presenterades för mig för minst ett halvår sedan, jag minns ej var, antingen i någon av de populärvetenskapliga tidskrifter jag läser regelbundet sedan decennier tillbaka eller kanske var det en recension i husorganet Trelleborgs Allehanda där ju frilansande kulturskribenter som Crister Enander och Bo Bjelvehammar för att bara nämna några, av högsta nationella klass ibland presenterar sina alster. Jag beställde den på biblioteket i Anderslöv och sedan väntat på den tills nu.

Bokens jag, som är författarens eget, gör en färd till fots genom det östengelska grevskapet Suffolk i augusti 1992, ”i hopp om att undkomma den tomhet som bredde ut sig inom honom efter att ha avslutat ett större arbete”. Professor Sebald ger den dystra och melankoliska pessimismen ett ansikte. Kanske förebådade hans böcker hans snara hädanfärd i en bilolycka 2001.
Han gör under sina promenader iakttagelser som han beskriver detaljrikt. Men mer skriver han om de många associationer han får till tidigare upplevelser i sitt liv, som ofta präglats av skuldkänslor kring förintelsen. Hans far var soldat i nazisternas Wehrmacht, togs som krigsfånge och släpptes 1947 då W G Sebald var tre år gammal.
Varje kapitel innehåller också referenser till kända författare han läst eller historiska fenomen. Genomgående för allt är förstörelse, förfall och försämringar. Sebald fantiserar om de enorma resurser i människoliv och materiel som gick till spillo under det stora sjöslaget, The Battle of Sole Bay, som ägde rum 1672 utanför bukten vid Southwold. The South World Museum. Exempel på försämringar är fisket utanför Lowestofts kust som försämrats av tungmetaller och andra miljögifter eller helt av utfiskning.
Författaren njuter av att herresätet Somerleyton, en gång ett av lantadelns eleganta hus, nu  ”omärkligt närmar sig upplösningen och det tysta förfallet” och nu mest liknar en pantbank eller en loppmarknad, sedan han tagit rälsbussen från Norwich till Lowestoft på den engelska östkusten. Fast på Internet visar slottet upp ett helt annat ansikte idag 16 år senare.
Det skulle inte förvåna mig om han får ett postumt Nobelpris i litteratur!
Kulturredaktörer och andra lärda skribenter överträffar varandra i att analysera och beskriva boken.
GP, Barometern, Expressen, Sydsvenskan, Kvällsposten, SvD.
Om Sebalds författarskap.

Bortexperimenterade kvinnor vållar problem i Kina

 2008-03-22  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan
Ett av de största kommunistiska experimenten någonsin är den så kallade ettbarnspolitiken. Det infördes i slutet av 1970-talet och då genomfördes många tvångsaborter och sena aborter. Sedan dess har 400 miljoner födslar förhindrats. Särskilt är det flickornas födslar som hindrats. Experimentens misslyckande blir nu alltmer uppenbart. Folkets missnöje har länge varit enormt.

Nu börjar myndigheterna själva se de negativa följderna och ifrågasätta beslutet. Snart finns det kanske åter stroa familjer (se bild). Det nya är den starkt växande äldre befolkningen. I Kina är det tradition att barnen ska sörja för sina föräldrar. Någon offentlig äldrevård eller pensionssystem förekommer inte. Men den traditionella vördnaden för föräldrarna börjar försvinna. Avkomman i enbarnsfamiljer ”tenderar att vara mer bortskämd och egoistisk” och strunta i traditionella förpliktelser. De lockas till storstäderna där de snart vänjer sig vid en ny, urban livsstil full av bekvämligheter. De unga "prinsarna" är inte i första hand inriktade på att hjälpa sina gamla föräldrar. Många kinesiska föräldrar börja ångra att de aborterade flickfostren till förmån för en pojke, eftersom de tror att det är mer sannolikt att döttrarna blir lojala vårdare.
Originalartikel i Newsweek "Desperately seeking daughters" översatt i Tempus nr 12 2008 eller läs artikeln här.

En vit påsk

 2008-03-20   Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan 
En vit jul är något som tillhör barndomsminnena för många. De moderna jularna utmärks snarare av milt och regnigt väder. Ännu ovanligare måste det vara med en ”vit påsk”, så vida man inte menar en helg under vilken man enbart intar alkoholfria drycker till sillen och äggen. Men i år tycks det bli så. Ett par centimeters snö täcker Söderslätts platta åkrar idag på Skärtorsdagsmorgonen. Det är flera minusgrader och SMHI på Sturup varslar om nya snöbyar under dagen. Det ser glatt och trevligt ut, solen skiner och det är nästan vindstilla. En fin vinterdag är på väg. Fram med skidorna och pulkorna!


Kunskap ska prägla också förskolan

 2008-03-18   Nyheter & Politik, svensk
 För ett år sedan  För två år sedan 
I dag presenterade Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson, Jan Björklund och Göran Hägglund, ett paket för höjd kvalitet i förskolan. Det presenterades genom en debattartikel på DN debatt. Finns också på Allians för Sverige hemsida.
Alliansen vill ha en fortsatt satsning på kunskap i skolan. Och då är det ju naturligt att så ska ske redan från början.
Barn ska lära mer i förskolan. Det ska ske genom att ge förskollärarna en tydligare uppgift
genom en mer specialiserad utbildning med inriktning på det pedagogiska arbetet som bland annat ska innebära ett mer aktivt arbete med språket. Språket är den viktigaste grunden för all vidare utbildning barnet möter i hela sitt liv. Matematik ska man också börja tidigt med. Regeringen förbereder ett ”förskollärarlyft”.
Man stakar också ut tydliga organisatoriska förändringar. I förskolans läroplan ska skrivas in att de högskoleutbildade förskollärarna har ansvar för att verksamheten inriktas mot målen i läroplanen. Förskolan kommer också att bli en egen skolform i den nya skollag som regeringen lägger fram senare i år.
Ansvaret för förskolan ska ligga på en förskolechef som jämställs med skolans rektor. Det kommer också att bli en ny rektorsutbildning.
Ett tydligt och bra förslag som många har väntat på i decennier. Och alla fyra är överens om detta. Bara att böja på nacken och gratulera!

Gammal svensk långfilm

 2008-03-17   Film & TV & Media
 För ett år sedan 
Blåsigt men soligt och fint på morgonen. Solskenet visade sig emellertid vara en chimär. Tidigt på eftermiddagen drev det in svarta moln, blåsten blev till halv storm och täta snöbyar följde. Vad gör man en deprimerande måndag eftermiddag på Söderslätt medan hostmedicinens verkan släpper? Jo, tittar på en riktigt gammal svensk långfilm på TV 1, Släkten är bäst från 1944. Det är förbluffande hur en film som gjordes för nästan 65 år sedan kan engagera mig så och framkalla starka känslor. Det är tidlösa mänskliga problem som behandlas. Den gnidige och skenhelige grosshandlaren Ekberg (Sigurd Wallén) vänder ryggen åt sin enda dotter Anna då hon blivit förälskad i Kurt (som spelas av Frank Sundström), förlovat sig. Ännu värre blir det då hon blir med barn, Kurt kallas in, råkar ut för en olycka och avlider. Slutet blir gott, sedan Anna fött en son och gjort Ekberg till morfar. En stor roll för det goda slutet är Annas handlingskraftiga faster (Dagmar Ebbesson). Mindre roller gör John Botvid och Emil Fjellström (se affischbild).

Den grandiosa finalen

 2008-03-16   Musik, Film & TV & Media
 För två år sedan 

Under rådande omständigheter så var mitt tips inte så uselt. Av de jag tippade på pallplatserna hamnade två där, Sanna Nielsen och BWO. Mitt tredje namn, Linda Bengtzing, som var ett önsketänkande från min sida, kom på femte plats och Charlotte Perrelli vann, vilket de flesta insett utom jag. När Charlotte Nilsson vann förra gången, i Malmö 1999, var jag där och jublade. Sedan vann hon ju också Eurovision Song Contest.
Den svenska Melodifestivalen är ett stort evenemang även internationellt och jag kan bara önska henne stor framgång och en ny seger i Belgrad.
Två andra verkliga vinnare är Björn Gustafsson och Kristian Luuk. Genombrott har Rongedal och Frida Muranius från Skivarp fått - kanske inklusive hennes skolkamrat "Mowgli".
Björn Gustafsson är en artist som förmår förena humor, självkännedom, självironi och intelligens. Det har vi knappast sett sedan Tage Danielssons dagar. Däremot har vi unde många år sett hundratals ståuppare som försöker vara roliga utan att ha så mycket av dessa förutsättningar. Ofta med ett erbarmligt resultat.

Äntligen utsövd!

 2008-03-16   Dagbok
 För två år sedan 
Mitt oprofessionella referat från igår har verkligen sina orsaker. I söndags drabbades jag av en förkylning som växte sig starkare för varje dag (och natt). Det värsta var en mycket obehaglig rethosta som gjorde att jag knappast sov någonting alls under de två (näst) senaste nätterna. Eftersom jag inte visste om jag skulle stå ut med ännu en natt utan sömn - det kändes som psykisk tortyr - körde min fru mig till jourläkarcentralen i Trelleborg i går kväll vid femtiden: Där avslöjade en duktig och trevlig legitimerad läkare, Mette Barth, att jag varken hade hjärtsvikt eller lunginflammation, vilket de som hörde mig hosta trott. Men framför allt fick jag en effektiv medicin mot rethosta. Den heter Cocillana-Etyfin, vilket hade effekt även om det dröjde länge, Vid två tiden på natten var hostan ännu värre än de två tidigare nättare. Då fattade jag enväldigt beslutet att ta en halv dos till med den goda effekten att jag lyckades sova flera timmar i stöten från halv fyra till kvart över nio. Helt underbart, idag är jag en ny människa, om än sömnig och olämplig som bilförare.
Detta var min första konkreta erfarenhet av sjukvården i Trelleborg. Jag träffade tre kvinnor som alla arbetade snabbt och professionellt och som uppenbarligen vet vad kvalitet inom vården innebär.
Jag kände mig "Välkommen till verkligheten" så som det viktiga projekt kallas som moderaterna dragit i gång inom olika välfärdsverksamheter.

Äntligen schlagerfinal!

 2008-03-15   Musik, Film & TV & Media
 För ett år sedan  För två år sedan 
Rubriken kan betyda två saker, antingen har jag stora förväntningar inför upplösningen och vem som ska få representera Sverige i Belgrad eller så är det skönt att det äntligen är över för detta året – åtminstone i Sverige. Jag är inte särskilt imponerad av vad jag hört idag, när de tre första låtarna är klara, med Pirelli, Sibel eller gossarna Rongedal. Bättre blir det med Linda Bengtzing: Hur svårt kan de va? – action och engagemang.
Christer Sjögren: Vilken rytm och vilken flärd för EU- och dansbandsälskare.
Amy Diamond: för lättviktigt och knyckigt. Sanna Nielsen vill jag naturligtvis också ha högt upp, den proffsiga och erfarna Bromölla tösen. Aldrig varit bättre.
Frida feat. Headline ger allt med ”Upp och hoppa” och det blir för mycket. Överenergiskt och spänt.
BWO sist och bäst, de enda som har europeisk professionell toppklass, kommer att vinna och har stor chans i Belgrad.
På pallplats Linda Bengtzing, Sanna Nielsen och BWO, med BWO i mitten och guld.
Nu får vi se hur juryn och svenska folket röstar.

Kommunismens vederstyggliga brott ska avslöjas

 2008-03-13   Nyheter & Politik, svensk
För ett år sedan För två år sedan
Äntligen har man på Forum för levande historia uppmärksammat behovet av att informera om kommunismens vederstyggliga brott. Detta är något som den socialdemokratiska regeringen aldrig tog tag i förmodligen för att inte irritera koalitionspartnern vänsterpartiet. Kunskaperna om nazismen är mycket goda hos svenska skolungdomar och hindrar ungdomar att falla för nynazismen. När det gäller kommunismen saknas hittills nästan all kunskap. Förhoppningsvis kan dessa brister hos ungdomar nu försvinna.
Levande historia finns nu material att beställa eller ladda ner gratis främst om Sovjetunionen, Kina och Kambodja.
Den 11 april ska det hållas ett lärarseminarium i Malmö med titeln ”Brott mot mänskligheten under kommunistiska regimer”. .
Det är Alliansens förtjänst att detta informationsarbete kommer till stånd. För svenska kommunister är det förstås besvärande att det på vetenskaplig grund informeras om en av historiens onda läror och dess praktik, säger Mats Johansson, moderat ledamot av kulturutskottet.
Eskil Franck, ny överintendent för Forum för levande historia, intervjuas i SvD.

Nylästa deckare

 2008-03-12  Böcker, deckare
För ett år sedan För två år sedan
Jag har läst Willy Josefssons ”Den slutna cirkeln” som är hans näst senaste och hälften av hans senaste, Övervintraren, från 2007. Den slutna Cirkeln var så bra att den hamnade i kategorin ”tiopoängare”.
1943 fick den tyske attacén i Köpenhamn, Georg Ferdinand Duckwitz, en order från Berlin om att alla danska judar skulle inkluderas i die Endlösung. Duckwitz ville inte medverka till detta utan tipsade alla berörda om vad som var på gång. Många judar flydde över Öresund till nordvästra Skåne. Några svenska ungnazister hade som hobby att misshandla dem. Detta får konsekvenser 60 år senare när den avdankade författaren Tage Jensen får i uppgift att skriva en jubileumstidskrift för en nordvästskånsk tidning. I tidningsarkivet hittar han en bild med de fyra ungnazisterna. Två kan identifieras som papporna till tidningens nuvarande två ägare. Dessa använde för att starta tidningen guld och pengar som de stal från judiska flyktingar.
"Övervintraren" förefaller också bli en fullträff. Den är en kriminalroman där Josefsson med stark tidsfärg lyckas frammana revoltstämningarna från det omsusade 1968 och särskilt Båstadskravallerna för att hindra en tennismatch, med ett spännande mordfall i vår tid.
Jag har också lyckats ta mig igenom en av Jan Mårtensons tjocka böcker. Den heter ”Högt spel”. Jan Mårtenson tar i sina böcker ofta på sig pedagogens roll- Ofta är han historielärare eller konstlärare. I denna bok vill han kommentera den internationella situationen i världen efter Sovjetunionens kollaps och det kalla krigets slut och alldeles särskilt vilka konsekvenser blev för de nya republikerna i det gamla Jugoslavien.

Läs mer på senaste deckarbloggen. Tidigare blogg om Jan Mårtenson.

Orkanpartyt - asalärans renässans

 2008-03-11   Böcker
 För ett år sedan  För två år sedan 
Hösten 2005 startade ett unikt internationellt bokutgivningsprojekt. Minst 27 förlag i 35 länder medverkar bland annat svenska Albert Bonniers förlag. Förlagen kommer att ge ut böcker i en serie kallad The Myth series. Först ut i serien var Karen Armstrong. Den kanadensiska författaren Margaret Atwoods bidrag till mytserien är hennes egen version av Odyssén. Den svenske författaren i detta mycket hedrande projekt är Klas Östergren. I sin bok Orkanpartyt använder han sig befriande respektlöst av den nordiska mytologin och särskilt då myten om Loke.
Boken skapar ett stort intresse för nordisk mytologi och asaläran. Jag önskar att den fick en renässans. Den är värd att ta en plats bredvid kristendomen som idag är den helt dominerande myten i vårt land.
Det är intressant att parallellt med boken läsa den fornvästnordiska dikten ”Loketrätan” som finns i den poetiska Eddan.
Klas Östergrens bok om Nordens Gudar och grymma jättar är en verkligt läsvärd bok. Östergren visar åter att han är Sveriges största berättare.
Crister Enander har skrivit en recension i Tidningen Kulturen. Per Svensson en i Expressen.
Läs ett provkapitel på Bokus.
Mina tidigare bloggar om Klas Östergren: Gangsters och Klas Östergren en paranoiker som har rätt?

Elvis i Rosenhagen

 2008-03-09   Musik och Anderslöv & Söderslätt
 För två år sedan 
Jag och min fru var i går kväll på ”raggarfesten i Anderslöv” som Tommy Blom, kvarlevan av Tages, sa när han vågade sig på att sjunga ”Smile” inför den gungande och rockande publiken i danspalatset Rosenhagen med många uppklädda damer i medelåldern. Han ledde ”The Cadillac Band” i väntan på att den unge Elvis kopian Justin Shandor från Las Vegas skulle framträda. Justin var i Sverige och Rosenhagen i vintras och charmade då framför allt så många Söderslättskvinnor att det blev en repris nu.

Förbluffande hur många olika kategorier människor, unga och gamla, slipsklädda och raggarmunderingar, som samsades i sitt stora intresse för ”the King”, Elvis Presley. Jag hamnade bakom tre medelålders damer med ”Wollsjö Cruisers” på skinnjackorna, vilt dansande till musiken längst fram vid scenkanten.
Elvisdyrkare har en religiös uppfattning om Elvis att han egentligen inte dött utan han försvann från omvärlden via ett flygplan som aldrig återfanns. Han var jagad, han stod inte ut med all den dyrkan människorna bestod honom med, anser man. Därav den tillbedjan denna kopia bestods med.

Visst var Justin Shandor förvånande Elvis lik både i sång och uppträdande men min favorit för kvällen var ändå B. B. Cunninghams tolkning av odödliga countrysånger som ”The green, green Grass of home”. Cunningham har spelat med Jerry Lee Lewis.
Med i orkestern var också Glenn D Hardin som själv spelat med den verkliga Elvis Presley. Bilder på dessa två legendarer. Arrangör var Dream-Cruisers som i sina svarta skinnvästar svarade för ordning och service på ett föredömligt sätt. Läs artikel i Trelleborgs Allehanda "Tunggung à la 50-tal".

   
 Justin "Elvis" Shandor  Tommy Blom med Cadillac Band
   
 B B Cunningham  Glenn D Hardin

En vinnande valfråga

 2008-03-08   Nyheter & Politik, svensk
 
Under rubriken ”asylpolitik moderat valfråga” presenterar flera tidningar i dag i sina webbupplagor migrationsministern Tobias Billströms förslag att göra asyl- och migrationspolitiken till en vinnande valfråga.
Jag tycker att det är ett mycket bra initiativ som ”malmöpågen” Tobias Billström (bild) har tagit.
Av alla politiska frågor som socialdemokraterna som regeringsparti har misslyckats med under de senaste decennierna så finns det en som är det största misslyckandet utan jämförelse och det är invandringspolitiken. Det är en åsikt som delas av de allra flesta i landet och inte minst bland socialdemokraternas egna väljare. Det är en fråga som många tycker är viktig och det är en stor skandal att alla riksdagspartier hittills överlåtit denna fråga till ett litet obskyrt parti med tvivelaktig bakgrund att driva. Ett seriöst partis uppgift är att leverera svar på väljarnas frågor och då inte blunda för en av de frågor som kanske väljarna diskuterar mest! Tobias Billström har alldeles rätt i att allianspartierna inför nästa val 2010 måste ha en gemensam asyl- och migrationspolitik. Jag hoppas att han får gehör för detta hos moderaterna och också de andra borgerliga partierna. Migration och arbetskraftsinvandring är viktiga frågor att gå till val på 2010. Tidigare "framsynta förslag" av Billström.

Födelsedagsfirande

 2008-03-07   Dagbok
För ett år sedan   För två år sedan 
I går fyllde jag 65 år. För många är detta en stor dag i livet, den dag då man inte längre är beroende av att arbeta för någon annan för att kunna försörja sig utan man rår sig själv och kan bestämma över sin tid på ett helt annat sätt än tidigare. För mig började denna ”fria period” emellertid redan för nästan tre år sedan, jag skaffade mig först ett så kallat friår, fick sedan ett års lön som avgångsvederlag och tog pension när jag fyllde 64. Blogg om detta den 20 mars 2006.
I stället tycks firandet i år bli helt annorlunda. I går morse fick jag min present, en extern hårddisk. Det är en ”My Book” från Western Digital. Den rymmer 400 GB det vill säga nästan tre gånger min interna hårddisk. Sedan åkte min dotter Nilla och jag till Smygehamn och köpte tårta och extra goda kakor. På kvällen firade jag genom att få ett foto tillsammans med Frida Muranius på Radio SMF.
Idag äter jag ”Moderatlunch” på Restaurangskolan på Trelleborgs Konferenscenter. En god vana sedan i fjol. Där kan man se en elegant Siv Jönerup räkna in det ena bordets gäster (bild). Vid det andra bordet väntar kända Trelleborgsprofiler på förrätten, den smördegsinbakta räkröran, sedan väntar lövbiff Tyroliènne.
I morgon kväll har min fru och jag biljetter till Rosenhagen i Anderslöv där vi ska äta och drick gott och sedan lyssna till Elviskopian Justin Shandor (se bild) från Las Vegas. Och till sist äter hela familjen tillsammans på min dotter Linas kvarterskrog JP’s Bar och Restaurang i Malmö på söndag kväll.
Fest hela veckan när man fyller pensionär!

Frida – megastjärnan med fötterna i den skånska myllan

 2008-03-06   Musik, Film & TV & Media
För ett år sedan   För två år sedan 
Jag har just varit på Radio SMF i Trelleborg där jag träffade Frida Muranius och lyssnade på den intervju av henne som Nils-Göran Karlsson gjorde och sände på Trelleborgs Närradiokanal 92,8 MHz. Det var alldeles fullt i lokalen men jag blev väl emottagen och informerad av främst av Lasse Törnqvist som talade om att ett fyrtiotal medlemmar arbetar ideellt med att hålla sändningarna igång. Nu går det på det 17:e året. Man möter alltid trevliga människor på Radio SMF och jag vill särskilt nämna två unga kvinnor, Birgitta och Carolina, den senare ivrigt antecknande när hon tillsammans med mig intensivt lyssnade på den direktsända intervjun.
Frida berättade under intervjun att hon bara känt sig som artist sedan den 23 februari i Linköping då svenska folkets röster förde henne direkt till Melodifestivalens final i Globen. Men även om hon nu är artist förblir hon alltid mer medmänniska - vilket hon också visade under kvällen. Och fortfarande är hon låtskrivare, hon tonsätter sina texter och då måste hon sjunga dem och det var därför hon också blev sångerska. Det viktigaste för denna unga, skånska poet är att få skriva och ge äkta uttryck för de känslor hon har, av vilka kärleken och glädjen är nummer ett. Hennes personliga måtto är att vara sig själv, att vara intuitiv och lita på sina egna känslor även om detta inte alltid gör henne så målmedveten. Men hon ser nu framemot finalen i Globen främst därför att hon vill göra en bättre prestation än i Linköping där hon hämmades av att vara sjuk och att ha en inflammerad visdomstand.
Hon håller på BVO i finalen och tycker också att Krister Sjögren har en chans, ”han har en röst som håller för allt”. Hon önskar sig inte själv till Belgrad. Hon tycker att hon redan vunnit mer än hon någonsin kunnat föreställa sig, först att hennes låt blev en av de 32 utvalda, sedan att hon vågade gå upp på scenen i Linköping fast hjärtat bultade som om det var på väg att lämna kroppen och sedan att vinna deltävlingen.
Jag blev imponerad av hur klokt och eftertänksamt hon svarade på intervjufrågorna och förvånad över hur ung hon ser ut. Kanske det är den stickade mössan.

Bild på mig och Frida Muranius i Radio SMFs lokal på Strandgatan 20 i Trelleborg. Och när Frida stärker sig med SNF Caféets goda tårta innan sändning.
Frida Erika Muranius, snart 27 år, bloggar på Expressen.
Se tidigare bloggar: Frida på Radio SMF i Trelleborg, Skånska Frida i finalen.

Snö men ingen vinter

 2008-03-05  Äspö & Söderslätt
  För två år sedan
Det närmaste vinter vi kommer i år är att det i morse liksom i går morse låg snö på marken. Det blir under dagen solsken och varmt och det mesta försvinner igen. Hästarna såg lite förvånade ut över vad som hänt i hagarna och smakade nyfiket på allt det vita. Till vänster Muskot och Mirella (dräktig) och till höger den unga tjejen Glimma. En ny sorts växter (bild) har också stuckit upp sina stjälkar ur marken. Jag vet inte vad det är men de har efterträtt snödropparna och vintergäcken som kom för en månad sedan.
Intressant är också att vintern tycks uppträda på Söderslätt först i månadsskiftet februari – mars och att den blir allt kortvarigare eller inte förekommer alls (som i år i meteorologisk mening). 2006 kom snön för exakt två år sedan och 2007 någon vecka tidigare. "Då 101-an blev gågata".

Inget kul att vara vänster

 2008-03-04   Forskning & Vetenskap
För ett år sedan  För två år sedan  
Jag har blivit gladare de senaste åren och har hittills trott att det berodde på att jag lämnat yrkeslivet och fått möjlighet att själv få bestämma över mitt liv och min tid. Nu upptäcker jag att förändringen också kan bero på att jag blivit aktiv medlem i Nya Moderaterna i Trelleborg.
Lyckoforskaren Christian Björnskov vid Aarhus School of Business har analyserat data från den så kallade World Values Survey och funnit klara tecken på att det finns ett samband mellan politisk orientering och lycka. Det ser likadant ut i de flesta länder även om sambandet är något svagare i välfärdsstater som Sverige och Danmark (som för övrigt har världens lyckligaste folk). De som tillhör partier till vänster tenderar att uppfatta samhället som orättvist och de gör dem missmodiga, irriterade och olyckliga. Jag kan förmoda att de flesta feminister är olyckliga.
Det kan man läsa i en liten notis i senaste numret av Forskning & Framsteg (nr 2 2008). Det finns i ett pressmeddelande från den populärvetenskapliga tidskriften som jag verkligen kan rekommendera.

Frida på Radio SMF i Trelleborg

 2008-03-02   Musik, Film & TV & Media
För ett år sedan   För ett år sedan 
Idag kan man i TA läsa att Frida Muranius besöker Radio SMF i Trelleborg på torsdag den 6 mars (som är min födelsedag). Det är Nils-Göran Carlsson som informerar.
Det är verkligen inte vem som helst som kommer. Med sina framgångar i Melodifestivalen i årets tredje deltävling har den 27-årige tösen från Skivarp placerat sig i jämnhöjd med artister som Charlotte Perrelli, Linda Bengtzing, Sanna Nielsen och Christer Sjögren som alla gick direkt till finalen i Globen! Och före Carola Häggkvist som tvingades gå omvägen över ”Andra Chansen” i Kiruna. Frida ska intervjuas i radio SMFs lokal på Strandgatan 20 i Trelleborg på torsdag klockan 1830. Det går bra att komma en halvtimme innan och efter intervjun svarar Frida på publikens frågor och skriver autografer. Ett berömvärt initiativ av Radio SMF, som står för Söderslätts musikförenings radiokanal. Lyssna också på 92,8 MHz. Jag har skrivit bloggar tidigare om fenomenet SMF.

Vållar i stället för drabbas

 2008-03-01   Forskning & Vetenskap
För ett år sedan  För ett år sedan  
Det politiskt korrekta har länge varit att människor ”drabbas” av sina problem. Men nu visar en ny studie med stor klarhet att de ofta själva ”vållar” sina egna problem. Resultatet av en ny rikstäckande enkät bland 26 000 män och 30 500 kvinnor i åldern 18-24 å presenteras av docent Sarah Wamala, lektor vid Karolinska institutet och avdelningschef vid Centrum för folkhälsa, samt Johanna Ahnquist, utredare vid Statens folkhälsoinstitut i en artikel under DN Debatt den 24.2 i år. ”Stillasittande och sprit driver på psykisk ohälsa”.

Människor som röker, dricker för mycket, äter dåligt och inte rör på sig löper flerdubbel risk att drabbas av dålig psykisk hälsa. Människor som dragit på sig flera slag av ohälsosam livsstil löper upp till 300 procent större risk att hamna i psykisk sjuklighet än människor med hälsosamma levnadsvanor.

Min uppfattning är den att människan har en fri vilja, människan kan välja mellan olika alternativ som att röka eller inte röka, supa eller inte supa, äta skräpmat eller frukt och grönsaker, motionera eller slötitta på TV och så vidare. Alla ”vanliga” människor vet ju detta lika väl som jag utifrån egna erfarenheter och egna iakttagelser.
Men för vissa passar det bättre att betrakta (andra) människor som ”offer”, ”drabbade” av än det ena än det andra, och att göra dessa människor till oansvariga föremål för den stora svenska ”vårdapparaten”, en massa personer vars löner skattebetalarna tvingas stå för. Det är företrädare för denna apparat som driver den svårgenomträngliga myten om att människor ”drabbas” av sina svårigheter och att det därför måste finnas andra som ”vårdar” dem. Man skulle kunna säga att en stor del av de som bor i Sverige antingen tillhör kategorierna ”drabbade” eller ”vårdare”. De är ömsesidigt beroende av varandra. Det är politiskt inkorrekt (pik) att ifrågasätta detta.
Nyspråk: En ”pikare” är en som genomskådat det politiskt korrekta och inte drar sig för att påpeka detta.